Vous êtes sur la page 1sur 1

JABIR/GABER IBN HAYYAN

Assalamualaikum Nama beliau ialah Abu Musa al-Asadi al-Tusi dan beliau juga dikenali dengan gelaran al Harani. Beliau lahir dan wafat di Kufah, Iraq. Beliau merupakan seorang ahli falsafah dan kimia tua. Hidup di zaman khalifah Harun Al-Rasyidin. Digelar Bapa Kimia Dunia, Mahaguru Kimia Arab dan Bapa Kimia. Bidang kimia yang dipelopori orang Islam mencapai kemuncaknya dengan cepat dalam abad ke 8 dengan kemunculan Jabir Ibn Hayyan. Beliau hasilkan banyak penulisan dan kemudiannya ditambah lagi oleh penuntutpenuntutnya. Pelajar2nya telah hasilkan penulisan yang dikenali sebagai Korpus Jabir.

Jabir telah mewujudkan proses menyediakan pelapisan bahan anti-air pada pakaian (baju hujan) serta campuran bahan cat dan gris. Kembangkan teknik peleburan emas dengan menggunakan bahan aqua regia. Idea eksperimen Jabir sekarang menjadi dasar untuk mengklasifikasikan unsur kimia terutama pada bahan logam, bukan logam, dan penguraian bahan kimia. Orang pertama yang cipta asid galian seperti asid nitric (HNO3), asid sulfurik (H2SO4) dan lain2.

Jabir cukup terkenal dengan hasil penulisan yang melebihi daripada seratus risalah dan diabadikan sampai sekarang. Terdapat 22 risalah beliau yang berkaitan dengan kimia. Antaranya ialah : Kitab Al-Kimya Kitab Al-Sabeen