Vous êtes sur la page 1sur 17

Introducere:

1.Eticheta convorbirilor la telefon;

Cultura afacerii

2.Codul manierelor la mesele de afaceri; 3.Conduita in locurile publice;

4.Arta de a face cadouri.

Eticheta convorbirilor la telefon:


Eticheta convorbirilor la telefon este o parte component a culturii organizaionale. Astfel, convorbirea la telefon deseori devine nceputul relaiilor de afaceri. Imaginea firmei se va forma n exclusivitate n baza abilitilor colaboratorilor firmei de a ntreine convorbirile telefonice. Codul manierelor n afaceri prevede un set de reguli care permit de a majora eficiena discuiilor purtate prin telefon.

Cnd se rspunde la telefon:

1. Nu ignorai apelurile telefonice, poate suna un partener important cu o propunere avantajoas. 2. Receptorul trebuie luat dup al doilea al treilea sunet al aparatului. Conform etichetei la telefon, dup al aselea sunet putei s nu mai ridicai receptorul. 3. Salutul la telefon trebuie s corespund a trei criterii: pozitivitate, oficialitate, informativitate.Dup salutare e necesar de rostit denumirea companiei. 4.Este foarte nepoliticos de a ridica receptorul i fr a v saluta s spunei: Ateptai. V rog. n cazul cnd v grbii, cel puin salutai-v, vedei cine sun i amnai convorbirea la alt or. Numai s nu uitai s telefonai. 5.Dac sun telefonul n timpul unei discuii cu un vizitator, cerei-v scuze i rspundei la apelul telefonic. Amnnd convorbirea

6.Nu este politicos de ntrebat direct cine sun, dac persoana nu s-a prezentat singur. n acest caz, e necesar s ne interesm cu ce putem s ajutm aceast persoan. 7.Nu se recomand de a folosi n discuie la telefon:

-fraze Eu nu tiu deoarece astfel confirmai nu numai incompetena Dvs., dar i a companiei din care facei parte. -combinaia de cuvinte Dvs. suntei dator s... nimeni i nimic nu v este dator Dvs. Va fi mai reuit s utilizai: n situaia Dvs., ar fi mai bine s.... -fraze, care se ncep cu cuvntul Nu ele provoac reacii de repulsie. -cuvinte parazite (deci, tii). -americanizme (Okey, Well).

8.n cazul cnd s-a ntrerupt discuia primul trebuie s reia legtura acel, care a sunat.

Cnd se telefoneaz:
1.Trecei imediat la subiect n orice convorbire telefonic de afaceri. Dar dup rezolvarea problemelor nu trebuie s ncepei discuii libere pe aa teme ca timpul, sportul, viaa personal fr a v interesa, dac interlocutorul are timp i este dispus s prelungeasc convorbirea. 2.Nu rmnei tcut n timp ce interlocutorul continue s vorbeasc. Acest lucru este foarte deconcentrat pentru cealalt persoan. E necesar de participat la conversaie, spunnd cel puin Da, Sunt de acord, sau un comentariu, care s demonstreze c mai suntei nc pe cellalt capt al firului. 3.Telefonarea partenerului de afaceri la domiciliu se admite doar n cazuri excepionale, iar n zilele de odihn doar cu acordul persoanei respective. Codul manierelor recomand s nu se sune nainte de 7.00 dimineaa sau seara dup 22.00. 4.Primul finiseaz discuia, cel ce a sunat. ns

Codul manierelor la mesele de afaceri. Mesele de afaceri se organizeaz pentru celebrarea vre-unui eveniment (zi remarcabil, srbtoare naional, prezentare), n scopul manifestrii stimei i respectului unei anumite persoane sau delegaii, n legtur cu finisarea tratativelor i semnarea contractului etc. Mai des n practic se utilizeaz urmtoarele tipuri de mese de afaceri: dejunul, prnzul, cina, coctailul, a la fourchette, ceaiul, pocalul de vin sau pocalul de ampanie.

Dejunul se organizeaz pentru un numr mic de persoane. Timpul petrecerii n intervalul dintre ora 12.00 i 15.00. Meniul presupune aperitive,mncare cald din pete i carne, desert.Din buturi se propune vin, coniac, vodc, lichor, ampanie. ampania se ofer cu desertul. Cafeaua i ceaiul se servete la aceeai mas sau n alt ncpere. Iniiativa terminrii dejunului trebuie s aparin gazdei.

Coctailul i fourchette-ul cele mai rspndite feluri de mese de afaceri. Subalternul, care sosete dup managerul su, ncalc eticheta de afaceri. La plecare se respect regula n mod invers: nti pleac conducerea, apoi n conformitate cu posturile ocupate, ceilali colaboratori.

Cina se ncepe la ora 21.00 i mai trziu. Deseori ca motiv pentru cin servete invitaia la teatru sau la alt manifestaie. n acest caz cina se va ncepe dup acest eveniment cultural.
Prnzul se petrece ntre ora 19.00 i 21.00. Meniul prnzului este mult mai complex n comparaie cu cel al dejunului i include obligatoriu felul nti.

De regul, la coctail se invit un numr mare de persoane (de la 1520 pn la cteva sute).
Se ofer mici gustri, tartine, biscuii, fructe etc.

Mesele de afaceri de acest fel se petrec n picioare.Oaspeii singuri i aleg felurile de mncare i buturile.

A la fourchette-ul, ca i coctailul se petrece ntre orele 17.00 i 20.00. Se propun pentru fiecare farfurii i furculie pentru 68 persoane.

Ceaiul se organizeaz ntre orele 16.00 i 18.00 i de regul, doar pentru femei. Se propun dulciuri, produse de cofetrie, fructe, vin dulce i sec, sucuri, cafea, ceai.

Pocal de vin sau Pocal de ampanie. Aceast mas se ncepe la 12.00 i se termin la 13.00. Este cel mai jos nivel al meselor de afaceri. Se propune, de regul, numai ampanie, vin, sucuri. Din gustri pot fi mici tartine, nucuoare.

Aranjarea oaspeilor la mas se face innd cont de statutul social i poziia ocupat n cadrul firmei. Este necesar de respectat urmtoarele reguli: -cel mai de onoare loc se consider n partea dreapt al gazdei, al doilea dup importan n partea stng al gazdei; -oaspetele de un nivel foarte nalt poate fi aezat n faa gazdei, atunci al doilea se va considera locul n partea dreapt al gazdei; -femeia nu se aeaz lng femeie; brbatul lng soie; -femeile nu se aeaz la marginea mesei; -e necesar de inut cont de limbile vorbite de oaspeii; -se consider de onoare locurile vizavi de ua de la intrare, dar dac ua se afl ntr-o parte al ncperii, atunci de partea mesei, care este ntoars spre geamurile, ce ies la strad; -la fiecare loc la mas se plaseaz o cartel cu numele invitatului; -schema aranjrii oaspeilor se afl n coridor sau se anexeaz la invitaii.

Conduita n locurile publice


La u Mergnd mpreun cu o femeie, brbatul ajungnd n faa uii,deschide pentru ea ua. In ncperile slab iluminate brbatul ntotdeauna intr primul. O persoan tnr trebuie s ofere posibilitatea de a intra prima unui vrstnic, gazda oaspetelui. Uneori persoana mai n vrst amabil propune unui tnr s intre primul,trebuie fr ezitare de a intra n ncpere. Cine se afl lng u ascensorului, indiferent de vrst i sex, acela intr primul,la fel i la ieire. In lift se recomand de uitat la panelul ce indic la ce etaj se afl ascensorul,si nu privind prea lung la persoane astfel incomodindu-le.

In transport Nu se discut n transportul public problemele personale, de serviciu, intime; Brbatul primul trebuie s ias din autobus, troleibus sau tren, apoi s o ajute pe doamn, oferindu-i mna. Codul manierilor nu recomand doamnei s peasc n main mai nti cu un picior, apoi cu altul. Mai bine dup ce s-a aezat, s ridice n main ambele picioare. La ieire din automobil brbatul iese primul, deschide ua n faa doamnei i i ajut s ias, oferindu-i mna.

La restaurant Sosind ntr-un restaurant mpreun cu o doamn brbatul trebuie s aleag masa i s o ajute s se aeze. Dac masa este mare, brbatul se aeaz n stnga femeii, la o mas mic vizavi. Regulile etichetei nu recomand doamnei si vopseasc buzele, s se pieptene, nici chiar s-i netezeasc prul eznd la mas. La fel, o femeie nu trebuie niciodat s-i lase geanta pe mas. Nu este cazul de mirosit mncarea nici cu plcere, nici cu indignare, nu trebuie de expus preteniile chelnerului dac ceva nu este n regul cu gustul mncrii aceasta nu este vina lui.

La teatru i slile de concert La teatru sau n slile de concert se intr cu 20-30 minute nainte de nceputul spectacolului. mbrcmintea trebuie s fie corespunztoare evenimentului. n sal primul intr brbatul. ntre rnduri se merge cu faa spre spectatori. ns, dac spectacolul deja a nceput,se trece ntre rnduri cu faa spre scen. n timpul spectacolului nu e cazul de comentat joaca artitilor i calitatea piesei, de povestit vecinilor, ce o s urmeze mai departe. Dup terminarea spectacolului nu se iese imediat din sal, dar se mulumesc actorii prin aplauze, ateptnd ieirea lor pe scen.

Arta de a face cadouri


n relaiile de afaceri deseori se ajunge la situaia cnd este necesar de a oferi cadouri. n acest moment conteaz nsi cadoul, ct i modul cum este el druit. Cadoul nu este o demonstrare a bogiei i drniciei. De aceea nu e primit de cadonat bani poate fi tratat ca un dispre fa de persoan.

Referitor la cadouri nu se recomand: de a cadona cadouri foarte scumpe, aceasta poate s-l puie pe destinatar ntro situaie neplcut. de a drui brbatului dulciuri i flori, dac el nu celebreaz un jubileu; de a cadona femeii buturi alcoolice, inclusiv i vinuri de calitate; de a drui femeii la 8 martie, zi de natere produse destinate gospodriei casnice: cratie, blide etc; de a semna crile ce se cadoneaz. Aceasta este un drept exclusiv al autorului, de aceea tot ce vrem s transmitem trebuie de scris pe o felicitare sau carte de vizit; cnd se druie cadoul, s fie ludat, accentund ct de greu a fost cumprat; de a iscodi, dac place cadoul sau nu.

Dup primirea cadoului el trebuie imediat desfcut. Este nepoliticos de al pune ntr-o parte, fr al examina. Dulciurile i buturile cadonate nu se duc n alt parte, ci se deschid i se pun pe mas. Florile sunt un cadou universal. Pot fi cadonate la orice srbtoare, eveniment, n semn de salutare i mulumire pentru participare ntr-un proiect comun etc. Dac apare problema ce poate fi cadonat: un aranjament floral sau flori, exist o regul aranjamentul floral se trimite la biroul unei persoane, iar firele de flori la el sau la ea acas. Nu este ntotdeauna cazul de a cadona un buchet mare, din multe flori. Japonezii spun, c: O floare mai bine, dect o sut, transmite splendoarea florii. i n afar de aceasta florile la fel ca i cadourile nu sunt o demonstraie a generozitii, ci un semn de atenie.

MULUMESC PENTRU ATENIE !!!