Vous êtes sur la page 1sur 33

Kiss Csepregi

Korok, btorok

Kolibri knyvek Mra Knyvkiad

Bevezet
rta: Kiss va Rajzolta: Csepregi Sndor A bortt Szab rpd tervezte

A legrgibb btor valsznleg egy darab k vagy egy kidlt fa trzse volt, amelyre az sember lelt pihenni. A termszetben tallt trgyakat azonban tbbi eszkzeihez hasonlan fokozatosan finomtotta, alaktotta, mg vgl ltrehozta a test arnyainak s a pihens ignynek legmegfelelbb formkat. A fejlds magasabb fokt jelentette, amikor fadarabok, gak sszeillesztsvel megprblta krnyezett mg clszerbben berendezni s hasznlati trgyainak krt bvteni. Mindezek csupn feltevsek, hiszen az skorbl alig maradt fenn trgyi emlk. Az azonban bizonyos, hogy a civilizci fejldse sorn mind a btorksztsi eljrsok, mind a btortpusok kre egyre bvlt, gazdagodott. Ezt a fejldstrtnetet bemutatni azonban igen nagy vllalkozs lenne. Knyvnk csupn a kiragadott pldk segtsgvel prblja rzkeltetni, milyen volt az emberek btorzata, az otthon kultrja a klnbz korokban, hogyan alakultak ki a legfontosabb btortpusok, s hogyan fejldtek azok a technikk, amelyeket az vszzadok asztalosmesterei alkalmaztak. Az ismertets Egyiptommal kezddik, mert ennek az kori birodalomnak a kultrja hatott leginkbb az antik grgsgre s annak rvn Eurpa fejldsre a btor kszts tern is. Egybknt azonban csak a legfontosabb eurpai stlusjegyek bemutatsra van lehetsgnk. Knyvnkben nemcsak a szkebb rtelemben vett btorok szerepelnek, hanem a laks felszerelshez, meghittsghez hozzjrul kiegsztk, n. kisbtorok is: tkrk, lbas rk, asztali rk, llvnyok stb. Tervezik tletessgt, harmnira trekvsket csodlhatjuk meg e kisebb trgyakon is.

Kiss va, 1988

Egyiptom. A famegmunkls sokfle technikja, az ehhez szksges szerszmok s a legfontosabb btortpusok sok ms tudomnyhoz s mestersghez hasonlan mr az kori Egyiptomban kialakultak. Az egyszer, jzan szerkezet btorok sszeptsnl csapszegeket hasznltak, a felleteket simra csiszoltk, majd lnk sznekkel, skszer dsztsekkel festettk. Az nneplyes alkalmakon hasznlt drga btorokat gyakran elefntcsont, fajansz vagy klnbz fkbl kszlt beraksokkal, st aranylemez bortssal is ellttk. De ksztettek prnzott btorokat is, ami mr a krpitozs kezdeti fokt jelenti. Bravros formaalaktst s ignyes megmunklst mutat az az i. e. 1350-bl szrmaz papi trnus (2), amely Tutanhamon franak az 1920-as vekben feltrt srjbl kerlt el. Az X alak, sszecsukhat szklbak vesen kialaktott llapot tartanak. Ehhez skszer httmla csatlakozik, melyet az lrsszel ves sszekt kapcsol egybe. Az egsz trnus gazdagon festett s beraksos ornamentikval dsztett. Tutanhamon sszecsukhat tbori gya (4-5) arrl tanskodik, hogy az egyiptomiak a szpsg s az nneplyessg szempontja mellett a jzansgot s a gyakorlatiassgot is szem eltt tartottk. Az sszecsukhat btor knnyen szllthat, hasznlaton kvl egyszeren trolhat. Az gy formailag mr a mai fekhelyek kialaktst idzi. Prna helyett olykor fejtmaszt (1) hasznltak. A clszer alaktsi md pldja az a ldika (3) is, melynek fels lapja kzpen nyithat. Hasbos lbai viszonylag magasak, a dszts a lda als peremn fut krbe. Az kori formt a XX. szzad elejn tbb kis trol btor megismtli.

Egyiptom

1. tbla

Grgorszg (i. e. VIII-I. szzad). Az grg btormvessg trgyait csupn vzafestmnyek vagy dombormves brzolsok alapjn ismerjk, de ezekbl is kvetkeztethetnk asztalosmestereik tudsra s a grgk letmdjra. Az lbtorok egyik tpusa az nnepi vagy vallsi ceremnit szolgl trnszk. Az archaikus kori dombormves brzolsrl ismert trnuson (1) a flistenknt tisztelt halottak lnek, elttk a hozztartozk ldozatot mutatnak be. A magas httmlj, merev tartst biztost karosszk lbai llatlb formjra vannak kifaragva. A hts lb a palmettaszer dsszel zrd, egyenes httmlban folytatdik. A kartmasz vzszintes, a szk merevsge, mretezse inkbb a szertarts nneplyessgt s nem a knyelmet szolglja. Azt azonban leolvashatjuk rla, hogy felptse mr alapveten azonos az vszzadokkal ksbbi karosszkek szerkezetvel, s hogy az archaikus kor btorkszti jl rtettek a faragshoz s az eszterglshoz. A grg lbtor msik fontos tpusa a klismos (2), amely a mi tmls szkeink korai eldje. Az brzolsokbl gy tnik, hogy fleg nk hasznltk. Knnyedebb btor, jobban igazodik az emberi formkhoz, s kszti arra trekedtek, hogy knyelmes legyen. Igen fontos btortpus a hever (3). A grgk fekve ettek, ittak, trsalogtak. A hever magas, oszlopszer vagy eszterglt lbakon nyugv fekhely, fejrsznl megemelt tmasszal. Eltte llt a jval alacsonyabb asztal, amelynek olyasfle szerepe volt, mint a mai zsrasztaloknak. Ezen tartottk az telt, italt, majd a lakoma utn becssztattk a hever al, vagy kivittk. Gyakori volt a hromlb kerek asztal is. A grgk harmnira s nyugalomra trekv szemllete a krnyezet trgyainak alaktsban is megnyilvnult.

Grgorszg

2. tbla

Rma

Rma (i. e. VI-V. szzad). A rmaiak valsgrzke, jzansga a helln rksgbl knyelmes otthonkultrt fejlesztett ki, ugyanakkor gazdagsguk, vilghdt lmokat ddelget szemlletk jobban megkvetelte a dsztst, a luxust. A sokfle forrsbl mertett formakincset pompakedvel zlsknek megfelelen dolgoztk t. Trgyaik azonban mindig magas sznvonal kzmveskultrrl rulkodnak. Az tkezshez hasznlt asztal (2-3) nluk is knnyen mozgathat, tbbnyire kerek s hromlb, de akad ngyzetes s sszecsukhat is. A lbakat gyakran mint azt a Pompejibl elkerlt bronzasztal is mutatja llatlbakbl kpeztk ki, ezek fltt keleti kultrkbl tvett motvumok, szfinxek helyezkednek el. Ezek tartjk a kerek lapot, alatta a lbakat indkbl alaktott sszektk rgztik a kzppontban elhelyezked fggleges, orsszer taghoz, ezzel biztostva a szilrdsgot. Az asztalka arrl tanskodik, hogy az antik mesterek jl rtettek a fmmegmunklshoz is. A rmaiak az lbtorok tbbfle tpust ismertk, kezdve a gyereketet szktl a fonott szkekig (4), amelyeknek csak mrvnyutda maradt fenn. A krpitozst mg nem alkalmaztk, a knyelmet az lkre helyezett prna szolglta. A rmaiak is hevern (1) tkeztek, mely mr nem olyan magas, mint a grgk volt. Ezt a nyuggyhoz hasonl fekhelyet gazdag prnzattal tettk knyelmesebb. Tgla alak fakerett ngy eszterglt lb tartotta, melyeket a keskenyebb vgeken sszekt lc tartott ssze. Az eszterglt elemeken kvl a rmai btorokon felfedezhetjk, hogy asztalosmestereik tbbfle, finomabb szerszmot is alkalmaztak. Pliniustl tudjuk, hogy a rmaiak famegmunklsi technikja igen fejlett volt, a plasztikus dsztsek mellett a fmberakshoz s sokfle ms dszteljrshoz is rtettek.

3. tbla

Kora kzpkor (IX-XII. szzad). Az kori kultrk utn bizonyos hanyatlst tapasztalhatunk a kora kzpkori btormvessgben. A formk elszegnyedtek, a megmunkls durvbb lett. A btorokat deszkbl, pallkbl ptettk fel, vaspntokkal fogtk ssze, mivel a fejlettebb technikk feledsbe merltek. A formai visszaess egyik oka az volt, hogy a kzpkor embere sokat hadakozott, hasznlati trgyait, st szerszmait is jrszt maga lltotta el. Az kori kereskedelem s az azzal kapcsolatos pnzgazdlkods elsorvadt. A romn kori btormvessget jl jellemzi az a nehz, eszterglt rudakbl felptett, XII. szzadi karosszk (1), amely ma Angliban a herefordi katedrlisban lthat. A csupa fggleges s vzszintes elembl sszelltott, trnusszer lalkalmatossg nyomt sem mutatja a knyelemnek. A merev, egyenes httmla s a kartmaszok egyarnt az nneplyes tartst biztostjk, a szkforma nem alkalmazkodik a test alakjhoz. A szklbakat vzszintes merevtk rgztik, s ezeknek, valamint az lsnek a kzt fggleges, eszterglt rudacskkkal tltttk ki. A dsztszerep mellett ez a zrt als rsz a szkben l szemly lbnak elhelyezst is meghatrozta, csupn az nneplyessg s nem a pihens cljait szolglta. A legrgibb trolbtor a lda (3), amelynek szmtalan formja alakult ki az vezredek sorn. A kzpkori csolt lda - a magyar npmvszetben a XX. szzadig megmaradt viszonylag magas lbakon ll. E lbak, azaz sarokpillrek bevsett rkolsba cssztatjk az els oldallap pallit, amelyeket csapok tartanak ssze. A fedlap nyeregtetszeren felmagasod. Az egsz felletet egyszer festett, bekarcolt inda- s geometrikus dszts bortja. A trolbtorok msik tpusa a korai szekrny (2). Ez szintn csolt szerkezet, lapjait kovcsoltvas pntok tartjk ssze.

Kora kzpkor

4. tbla

10

Gtika

Gtika (XII-XVI. szzad) A XII. szzadban a keresztes hbork kvetkeztben fellendlt a kereskedelem. Ez kedvezett a vrosok s az ipar fejldsnek. A termkeket mr nem hzilag lltottk el, hanem munkamegoszts alakult ki. A kzmvesek bszkk voltak mestersgkre, st vdtk annak sznvonalt is, ezrt hoztk ltre a cheket. A katedrlisok korban harmonikus megjelens lakhzakat ptettek. A jmd polgrok btorzata azonban tovbbra is egyszer maradt. Trolsra elssorban a ldt hasznltk. Minsgt s formjt meghatrozta az egyik legfontosabb asztalosszerkezetnek, a keretbettlapos megoldsnak az alkalmazsa, amelynek az a lnyege, hogy deszkbl keretet lltanak ssze, majd ennek a belsejben lv vjatba enyvezs nlkl illesztik be a vkonyabb deszkbl kszlt bettlapot. gy, ha a faanyag tgul vagy zsugorodik, a btor oldallapjaiban nem kvetkezik be mretmdosuls. Elterjedshez hozzjrult a frszmalom 1320 krli feltallsa, amelynek segtsgvel tbb deszka jutott a mhelyekbe, s lehetv vlt a btorok tmeges ellltsa. A tiroli szekrny ajtin (1) jl lthat ez a szerkezet. A keskenyebb oldalra lltott ldbl gyakran kettt egyms fl helyeztek. Fokozatosan alakult ki az egy-, majd kt- vagy tbbajts szekrny, amelyet lapos faragssal dsztettek. 1/a brnk a mves zrat mutatja. A ldaszer lalkalmatossg (2) el- s oldallapjain a gtika legjellegzetesebb ornamense, a hajtogatott pergamenmotvum lthat, melyet profilgyaluval alaktottak ki. A gtika korban sokfle asztal szletett. Jellegzetes az a bakon ll tpus, amelynek lehzhat lapja alatt mly rekesz, a fik eldje tallhat. Ennek a rekesznek a deszkafalai, az asztal n. kvjnak egsz fellete laposfaragssal kszlt indafonatos dsztssel van bortva (3).

5. tbla

12

A renesznsz Itliban

A renesznsz Itliban (XV-XVII. szzad). Az itliai vrosokban a virgz kereskedelem kvetkeztben egyre nagyobb gazdagsg halmozdott fel. Az nmaga erejben s tudsban bz polgr jra felfedezte az embert, s a kzpkor tlvilg fel fordul szemllete helyett humnus, azaz emberi rtkeket keresett. Ezt tallta meg az kori mvszek alkotsaiban is, amelyek nagy szmban maradtak fenn Itliban. A renesznsz sz ahogyan az j kultrt neveztk jjszletst jelent. Az jjszlets pedig nem csupn az antik eszmk fellesztsre, hanem a szemlyisg szabadabb kibontakozsra is vonatkozott. A mvszek is tbb figyelmet fordtottak a vilgi szksgletekre. A btorzat ekkor lett szabadon ll, mozgathat, az asztalossg ekkor fejldtt mvszett. Az lbtoroknak tbbfle tpusa alakult ki. Az kortl ismert olls karosszk (4) tovbb l. A ht prhuzamos, vesen hajl, lcbordbl kialaktott lb olls szerkezetet alkot, amely a nyomott dszts, brrel bevont httmla felemelsekor sszecsukhat. A renesznsz olls szk egsz Eurpban elterjedt, Firenzben Savonarola-, Nmetorszgban Luther-szknek neveztk. A mg meglehetsen merev tartst kvetel karosszk (3) egyszer formkbl van felptve. Lbait szntalpszer merevt kti ssze, a httmla kt fels sarkt egy-egy faragott, aranyozott akantuszlevl dszti. jdonsg, hogy mr krpitozott s ezrt lnyegesen knyelmesebb romn kori eldjnl. Trolsra tovbbra is kzkedvelt btortpus maradt a lda (1-2), amely klnbz mretekben kszlt, s faragott s beraksos technikval dsztettk, st elfordult fests vagy aranyozott stukkdszts is. A leggyakrabban alkalmazott renesznsz dsztmotvumok az akantuszlevl, palmetta, gyngysor, levlsorok szintn az antik mvszet jralesztse nyomn alakultak ki.

6. tbla

14

A renesznsz Nyugat-Eurpban. A XVI-XVII. szzadban itliai hatsra egsz Eurpban elterjedt a renesznsz mvszet. Az pletekhez hasonlan a btorokra is jellemz a vzszintes tagols, ezt profillcekkel, prknyokkal hangslyozzk. A fggleges osztsoknl szintn az ptszettl klcsnztt dsztseket: oszlopokat, kariatidkat, dszes konzolokat alkalmaznak. A pihensre, alvsra szolgl gy (1) mg mindig mennyezetes volt. Ez a forma taln a fokozott vdettsg rzett keltette. A nmet szekrny (2) mg hven rzi az ptszeti rszleteket. Fels prknya s a szinteket elvlaszt vzszintes tagols a szerkezetet is hangslyozza. A faragott elemeken kvl felfedezhetjk rajta a renesznsz j btordszt eljrst, az intarzit. Ez gy kszl, hogy a tmr fba klnbz fkbl vagy ms anyagokbl mintkat raknak be. A btoroknak szebb, nemesebb klst ad a furnrozs is, amelynek lnyege, hogy az alapot kpez n. vakft vkony, nemesebb, szp rajzolat falemezzel bortjk be. Az lbtorok legelterjedtebb tpusa Nyugat-Eurpban is az a komoly, merev tartst biztost szktpus (3), amelynek lse s httmlja tbbnyire br, egyenes lbakon ll, vzszintes kartmaszokkal. Dsztse eszterglt vagy faragott, olykor aranyozott rszletekkel. Kln emltst rdemel az lbtorok brhuzatainak dsztse. A stt, rendszerint barna alapra aranyozott, ornamentlis dszt prseltek, a httmla kzpmezjben olykor a tulajdonos cmere lthat.

A renesznsz Nyugat-Eurpban

7. tbla

16

A renesznsz Magyarorszgon. Haznkba a renesznsz igen korn, mr a XV. szzadban, Mtys kirly uralkodsnak idejn eljutott. Kzismert, hogy a mvelt uralkod rmmel fogadott tudsokat, mvszeket az udvarba, itliai kapcsolatai nagyon jk voltak. gy a magyar renesznsz mvszet formakincse ers rokonsgot mutat az itliaival, s virgzsnak csak a trk hdts vetett vget. Itliai pldk nyomn terjedtek el nlunk is az eszterglt lb kisebb vagy nagyobb asztalok (1), amelyeknek egyszer llvnyzatra meglehetsen vastag lapot helyeztek el. Elg gyakori volt az asztallap alatti kvban kialaktott egy vagy kt fik eszterglt hzgombbal. Olasz elkpekre vezethet vissza, de egsz Eurpban elterjedt az a tmls szk-tpus (2), amelynek hasbos lbai egyszer, tglalap alak deszka llapot tartanak. A hts lbak a magas httmlban folytatdnak, ezt egy-egy faragott akantuszleveles dsz zrja. A httmla prhuzamosan felfel fut kt pillrt kt vzszintes, levldszekkel faragott heveder kti ssze. Az gy kialaktott mezkben szintn alkalmaztk az intarziadsztst. Az ells lbak merevtse hasonl a httmlhoz. Az intarziadszts jellegzetes motvuma az n. olasz kors, amelybl szimmetrikusan, de mgsem mereven nnek ki a klnbz fkbl berakott sznes virgok (3). Az itliai renesznsz btormvessg alaktotta ki a nlunk is igen elterjedt ldapadot (4), cassapanct, amely egyidejleg szolglta a trols s a pihens cljt. A tulajdonkppeni ldt kt vaskos oldalfal fogja kzre, ell jellegzetes, figurlis renesznsz farags lthat. Az egyszer, keretbettlapos szerkezet httmla fels szeglyezse az antik mvszetbl tvett, n. fogsoros dsztssel zrul.

A renesznsz Magyarorszgon

8. tbla

18

Barokk (XVII- XVIII. szzad). Mg a renesznsz az nll egynisgek, a nagy kezdemnyezk kora volt, addig a barokk a kzponti hatalmak megersdsnek korszaka. Ennek megfelelen a mvszet is ert, mltsgot s tekintlyt sugrzott. A barokk is a klasszikus formakincsre tmaszkodik, de a renesznsz nyugodt, logikus ptkezst mozgalmas formk, slyos tmegek, ds plasztikj dsztmnyek, kiugr profil (oldalnzet) prknyok vltjk fel. Az lbtorok knnyedebbek lettek, mivel az lpadokat s a httmlkat egyre gyakrabban ndaztk. A magas httmlj, ndazott angol szk (2) ells lbai mr vesek, dsan faragottak, s llatkarmokban vgzdnek. A lbakat ttrt, bonyolult kagyl- s levldszekbl kialaktott ves merevt fogja ssze. A httmla kzps, ndazott rszt indkbl kpzett, ttrt farags szeglyezi. Fell a tmlt kt cmert tart oroszln, valamint leveles indadszekbl ll farags koronzza. A megmunkls finomsga teljes sszhangban van a szk karcssgval s knnyedsgvel. A ktajts szekrny (1) hatalmas tmegvel a barokk trolbtorok korai tpusa. Jellegzetesek a nagy pogcsalbak, a kiugr als s mg ersebben kill fels prknyok. Az ajtkat hatalmas oszlopok fogjk kzre. A fels prkny kzps rszn dsan faragott oromzat magasodik fel. A szekrny mg rzi a renesznszban kialakult ptszeti jelleget, de fellete sokkal mozgalmasabb. A btorksztk azonban soha nem feledkeztek meg a gyakorlati szempontokrl: arrl, hogy egy-egy btornak nemcsak szpnek, dekoratvnak, hanem hasznosnak is kell lennie. A praktikus angolok alaktottk ki azt a mai napig hasznlatos sszecsukhat, n. lepkeasztalt (3), amelynek kerek lapja a lbak derkszgben val elmozdtsakor ktoldalt fgglegesen lecsapdik.

Barokk

9. tbla

20

A barokk Franciaorszgban

A barokk Franciaorszgban. A francia barokkot az uralkodkrl kirlystlusoknak is szoks nevezni. XIV. s XV. Lajos kora esik egybe a barokk stlus virgzsval. Ebben az idszakban kivl btormvesek dolgoztak az udvar s az elkelk szmra. A legjelentsebb mesterek egyike Andr Charles Boulle (1642- 1732) volt, akinek nevhez reprezentatv dszteljrs kialaktsa is fzdik. A Boulletechnika (1) lnyege, hogy a btor felletn az benfa furnrt teknc, n, aranyozott srgarz, elefntcsont s ms anyagokbl kszlt beraksokkal dsztette. Az gy kszlt btorok a luxus s a pompa megtestesti. Nem csoda, hogy 1679-ben Boulle lett a Louvre mhelyeinek vezetje, s az ltala felfedezett technikt mg a XIX. szzadban is alkalmaztk. Az rasztal (3) a barokkban kialaktott forma. A felptmny nlkli, sima lap a XVIII. szzadban lesz igazn kedvelt forma. ves lbait gazdagon bortjk a srgarz veretek s beraksok. A lbak csigs vgzdst teljesen elfedi az aranyozott rz akantuszlevldsz. A dsztmnyek az asztal konstrukcijt hangslyozzk, s sznbeli, formai gazdagsgt nvelik. A srospataki vrban lthat az a fejedelmi pompval kikpzett kabinetszekrny (2), amelyet XIV. Lajos, a Napkirly ajndkozott II. Rkczi Ferencnek. A kabinetszekrny a XVI. szzadban kialakult dszbtor. Asztalszer llvnyon ll, s lehajthat lapja vagy kinyithat ajti mgtt sok-sok kis fik bjik meg. Ezt is gyakran ksztettk benfbl, s teknc-, elefntcsont, st fldrgak beraksokkal dsztettk. Dszttechnika a marketria is, amely klnbz furnrok s ms anyagok sszelltsval sajtosan szp festi hatst hoz ltre a btorfelleten. Ellenttben az intarzival, amely a tmr fba val berakst jelenti, a marketria tulajdonkppen egy puzzle a btorfelleten. A Boulle-technika esetben is marketrirl van sz.

10. tbla

22

A barokk Magyarorszgon

A barokk Magyarorszgon. A hazai barokk btorok fegyelmezettebb formkat, nem annyira pompt, inkbb keresetlensget s kzvetlensget mutatnak. Az rvlgyi templombl szrmazik az a nagymret ktajts fenyfa szekrny (1), amelynek lemetszett ells sarkain hatalmas csavart oszlopok helyezkednek el, fels prknya pedig gazdag, ttrt inda- s levldszekbl ll faragvnyos oromzatot tart. A mozgalmas fggleges s vzszintes tagols, a sokfle plasztikai elem a barokk gazdagsgot s pompaszeretetet fejezi ki, mg az egyszer anyag, a tmr fenyfa a magyar barokk szintbb, puritn voltra jellemz. Az risi szekrny hat eszterglyozott pogcsalbon nyugszik. A monumentlis mretek szintn fensget s mltsgot sugroznak. Az lbtorok egyre knyelmesebb vlnak. A magyar btorokon is gyakori a ndazs (3), amely levegs, knnyed hatst kelt. Az vesen alaktott httmlk s kartmaszok az emberi test formihoz igazodnak. A lbak legtbbszr vesek, st olykor csigavonalban vgzdnek. Gyakori a faragott kagyl, csiga (voluta), palmetta, akantusz s klnbz levlmotvumokbl ll dszts. Az lbtorok csoportostsbl a barokk korban terjednek el az n. lgarnitrk. A srospataki Rkczi-vrban killtott karosszk (2) tmr fbl kszlt, gazdag gyngyhz berakssal. A barokk lendletessgt egszen a bizarr formkig fokozza els lbainak ves, voluts kikpzsvel, kartmaszainak szeszlyes, csigs vgzdsvel. A karosszk az nneplyessg s a jtkossg, a dsztettsg s a knyelemszeretet sajtos keverke.

11. tbla

24

Rokok

Rokok, a XVIII. szzad kzepe. A ksi barokk a formkat egyre jtkosabb, mozgalmasabb oldja. A lendletes vek, a bonyolult rajz kontrok teljesen talaktjk a korai barokk idejn mg slyos, mltsgot sugrz btorokat. A dszts aszimmetrikus, gyakori a nyugtalan, tarajokkal gazdagtott kagylmotvum, az n. rocaille, mely nvadja is az j stlusnak. A padln ll lbasrk (2) is a XVIII. szzadtl hasznlatosak, s az raszerkezetet kivve ezeket is asztalosok ksztettk. A finom asztalosmunkval kialaktott felleteket gazdag marketrival s aranyozott bronzveretekkel dsztettk. A XVIII. szzad msodik felben kialakult trolbtorok, a komdok (1) a rokok korban magas, ves lbakon lltak, rendszerint ktfikosak voltak, s nemcsak oldalfalaik, hanem a btor egsz fellete is velt vonal. A farags helyt az aranyozott bronzrttek foglaljk el. Furnrozs helyett a komdok fellett sznes, virgos gakat, lepkket, madarakat, st tjkpeket brzol lakkfestssel bortottk. A bemutatott komdon csupn a lbak s a btor fels szle van paliszandercskkal szeglyezett rzsafa furnrral bortva. Magyarorszgon a rokoknak a francia udvari stlustl eltr, szernyebb, polgriasabb vltozata alakult ki. Nlunk is jellegzetes dszbtor a komd, az rasztal s a kabinetszekrny kombincijbl kialakult rszekrny (3). Gyakoriak a kemnyfbl faragott pldnyok, melyek olcsbbak voltak az intarzival dsztetteknl. Kzps rszn a ferde sk rlap lehajthat, mgtte titkos zrral mkd kis fikok bjnak meg. Az ves zrds felptmnyben fikokkal vezett ajtt tallunk. Ezt a XVIII. szzadban kialakult tpust szoktk tabernkulumos rszekrnynek is nevezni, mivel formai elkpe az egyhzi clra hasznlt tabernkulum volt (tabernaculum: szentsghz).

12. tbla

26

Angol btor a XVIII. szzadban. A rokok Eurpban a francia udvarbl sugrzott szt, s mindentt fri, nneplyes stlus maradt, ha voltak szernyebb megnyilvnulsai is. Angliban az eurpai kontinenstl eltren a btormvessg jzanabb irnyba fejldtt. Ennek oka a korbban lezajlott polgri forradalom, a demokratikusabb letforma kialakulsa lehetett. Angliban a polgrias lakberendezs megszletsnek tekinthetjk ezt a korszakot. Az nll s tiszta formk megteremtse elssorban Thomas Chippendale (1718-1779) tervez s mbtorasztalos rdeme, aki sok-sok mig hasznlatos btorformt alaktott ki. 1754-ben mintaknyvet jelentetett meg, amely nagymrtkben elsegtette hatsnak elterjedst. A szk, a legegyszerbb lbtor modern formja az nevhez fzdik. Az llapok simk, trapz alakak, laposan krpitozottak. A lbak hasbosak s egyenesek, olykor hosszanti vjatok, n. kanellurk futnak rajtuk vgig. A httmlk igen vltozatosak, ltalban ttrtek, faragottak, kzpen fggleges hegedkontrt ad fonadkokbl kialaktott tmasszal. A karosszkek (2-3) is hasonlan egyszer, funkcionlis felptsek. Ezeknl is ltalnos a hasbos lbforma, a kartmaszok egyenesek. Mind a karos-, mind a tmls szknl gyakori a geometrikus idomokbl kialaktott, knaias rcsminta. Ugyancsak keleties jelleg a londoni Victoria and Albert Mzeum birtokban lv, Chippendale modorban kszlt mennyezetes gy (1). Idll s igen npszer tpus volt az n. Windsor-szk (2) is, amely a XVIII. szzad forduljn alakult ki. A kiss kimlytett llap ngy, rendszerint eszterglt lbra kerlt. Az llaphoz plcikkon nyugv, kzpen, htul felmagasod ht-, illetve kartmasz csatlakozott. Gyrtsa a mai napig folyik a vilg minden tjn. A korszak angol btorai csaknem kizrlag tmr fbl, az importlt mahagnibl kszltek, ezrt a btortrtnetben mint mahagony periodot, azaz mahagni idszakot emlegetik.

Angol btor a XVIII. szzadban

13. tbla

28

A klasszicizmus Franciaorszgban

A klasszicizmus Franciaorszgban (XVIII. szzad vge, XIX. szzad eleje). Franciaorszgban a stlus kialakulsa XVI. Lajos (1774-1789) uralkodsnak idejre esik. A rokok szertelen jtkossgnak ellenhatsaknt megindult a btorformk egyszersdse, a dsztmnyeket is a grg, illetve a rmai ornamentika elemeibl vlogatjk. Ismt elterjed a meander, a fzr, a rozetta s az akantusz. A btorok kivitelezse mind finomabb lesz, s a korbbi dszbtorok helyt lassan a gyakorlati clokat szolgl, polgrias formk, tpusok vltjk fel, amelyekbe termszetesen igyekeztek tvinni a rokok bjt is. Az j stlus tulajdonkppen nem XVI. Lajos trnra lpsvel kezddtt, hiszen az antik formk szeretete mr a kirly hres kedvesnek, Madame Pompadournak a krnyezetben meghonosodott, aki maga kr gyjttte a kor mvszeit, s lelkesen nyomon ksrte az akkoriban megindult rmai satsokat. Mg letben la Pompadour -nak neveztk el a klasszicista formkat. De Prizs a XVIII. szzadban nemcsak az uralkodk s szp asszonyok vrosa volt, hanem Voltaire s Rousseau hazja, az enciklopdista tudomny s a felvilgosods blcsje is. Mindez magyarzza az j stlus jzansgt, logikjt s a szerkezetek tgondolt tisztasgt. A korszak a levelezsnek, a memorirodalomnak s a naplrsnak a kora, gy rthet, hogy az rasztalok s a szekreterek a lehajthat rlap szekrnyek (1) jelents helyet kaptak berendezmvszetben. Hengeres feltolhat tetvel zrul az ekkor divatoss vlt Zylinder-bureau (3), melynek ells oldaln mg brrel bortott, kihzhat rlap is tallhat. A korbban ves lbakat karcs, magas, lefel keskenyed, rendszerint kanellurozott lbak vltjk fel. A dszts, az aranyozott bronz vagy rzbettek a szerkezeti felptst hangslyozzk. Az lbtorok (2) favza gyakran aranyozott. Szintn a karcs, egyenes lbak s a derkszg sszeptsek jellemzek rjuk. A kartmaszok s httmlk krpitozottak, az lseket kiemelhet prnk teszik knyelmess.

14. tbla

30

Angol klasszicizmus (XVIII. szzad vge). Az angol klasszicista laksberendez mvszetet hrom nagy btortervez neve fmjelzi. Robert Adam btorai sok rokonsgot mutatnak a XVI. Lajosstlussal. Chippendalhoz hasonlan Adam is mintaknyvet adott ki 1776-ban. Btorai tiszta, vilgos felptsek, az antik dsztelemeket kvetkezetesen hasznlja. Tkrkerett (2) logikus ptsmdja s dsztsnek puritn volta teszi igen elegnss. Hasonlan egyszer felpts a kzponti lbon ll ovlis asztal is (4), amely az elegns s knyelmes lbtorok mlt trsa. George Heeplewhite mkdsnek virgkora az 1775-1786 kztti idszakra esik. Btorai elegnsak, knnyedek, de kevsb szigorak, mint az Adam-btorok. lbtorainl (3) folytatta a Chippendale ltal megkezdett logikus, funkcionlis stlust, csupn a rszletformk finomabbak s lgyabbak. Jellegzetesek ovlis, pajzs vagy urna alak, ttrt httmli, melyekben lant-, fzr- vagy indadszekbl kifaragott kzprsz foglal helyet. Btorai egyre dsztelenebbek lesznek, szpsgket finomra alaktott felletk anyaga adja meg. Thomas Sheraton btoraira a mintaknyvek tansga szerint az egyenes vonal s a tiszta szerkezet a jellemz. Sok j forma meghonostsa fzdik a nevhez, de igazi rdeme a knnyedsg s a rszletek finomsga. rszekrnye (1) eltr a kontinensen ismert tpusoktl. Als rsze ktajts, az ajtk fltt fik, lecsaphat rlappal. Felletn finom, ovlis vagy kerek dsztmnyek, n. medalionberaksok tnnek fel grgs alakokkal, fzrdsztssel. Sheraton nevvel lezrult az angol btormvessg virgkora, amely egsz Eurpban megalapozta a clszer, jzan s elegns polgri laksmvszetet.

Angol klasszicizmus

15. tbla

32

A kora klasszicizmus Magyarorszgon

A kora klasszicizmus Magyarorszgon. Haznkban a klasszicizmusnak mrtktart, polgrias vltozata alakult ki. Virgzsa II. Jzsef (1780-90) uralkodsnak idejre esett. A fzrdszekrl s a parks osztrk hivatalnokok hajviseletrl nlunk copfstlusnak is szoktk nevezni. A szerkezetek egyre knnyebbek lettek, a btorok felptsben az sszersg s clszersg jutott szerephez. Szmos nagy, ktajts ruhsszekrny (1) maradt fenn. Tbbnyire tmr fbl kszltek, beraksokkal s faragott ornamentikval dsztettek. Barokk jelleget riz mg a kiugr, ersen tagozott prkny, a kt, lemetszett ells sarok. A beraksok jrszt geometrikusak: rombuszokbl, tglkbl alaktottak. Trolsra gyakran hasznltak mg kt- vagy tbbfikos komdokat (2), melyek viszonylag magas, hasbos lbakon lltak. Dsztsk egyszer, geometrikus vagy fzrszer ornamentika. A komdok tetejre gyakran lltottak asztalirkat vagy gyertyatartkat. Az lbtorok (3) szerkezeti felptse is egyre sszerbb. Lefel keskenyed hasbos lbakon ngyzetes vagy trapz alak llapok helyezkednek el ndazva vagy lapos krpitozssal. A httmlk ttrtek, egyenes zrdsak, s lces, gtizl vagy lant alak s geometrikus tagokkal vannak kitltve. A kora klasszicista magyar btormvessg mrtktart elegancijt a hazai viszonyok ltal megkvetelt takarkossg s a mintalapok nyomn gyorsan terjed angol btormvessg hatsa is szerencssen befolysolta.

16. tbla

34

Empire (1800-1820). Az empire stlus a nevt Bonaparte Napleonrl kapta, aki csszrsgt (empire, impertor) az kor csszrainak nagysghoz mrte. A mvszet s ezen bell a btormvessg nem ebben a korszakban fordult elszr az antik elkpekhez, de taln elszr trtnt meg, hogy a forma s a dszts nem tudott szerves egysget alkotni. Grg, rmai, egyiptomi eredet oszlopokat, konzolokat helyeztek el a btorokon, a felleteket pedig szfinxekkel, griffekkel, szrnyas oroszlnokkal, kgykkal, girlandokkal dsztettk (2). Ezek a figurlis elemek kszlhettek aranyozott bronzbl mint pl. komdunkon (5) , fbl vagy gipszmasszbl. Az empire a kirlystlusokhoz hasonlan nneplyes, de olykor kiss hivalkod zlst is tkrz. A XVIII. szzadban kialakult konzolasztal (1) a tkr al helyezett flasztal a XIX. szzadban is tovbb l. A falhoz simul, als rszn is tkrs llvnyt aranyozott bronzfzrek, -csillagok, -maszkok dsztik gazdagon. Lapjt llatkarmos lbakban vgzd szrnyas ni alakok tartjk. Szfinxek s az antik ornamentika elemeivel dsztett llvny tartjk a gyertykkal megvilgtott lltkrt (4), amely szintn divatos volt ebben a korban. Az empire j btortpusa a gondolaszer, ves vgzds hever (3), amelyet Madame Recamier-rl neveztek el, s mind a mai napig tvesen hasznljk ezt az elnevezst mindenfle krpitozott fekvalkalmatossgra. A napleoni csszrsg hres s mvelt szpasszonyt Jacques Louis David s tantvnya, Franois Pascal Simon Grard is megfestette ezen a pamlagon. Az empire btorok taln szertelenl dsztett voltuk miatt ltalban nehzkesek, bonyolultak. Az elz korok finom s kacr elegancijnak, knyelemszeretetnek helybe most a hatalmat sugrz sznpadiassg lp.

Empire

17. tbla

36

Az empire Ausztriban s Magyarorszgon. A napleoni csszrsg pompt s ptoszt sugrz stlusnak a Habsburg Birodalmon bell egyszerbb, polgriasabb vltozata terjedt el. A btorformk megrzik a klasszicizmus szigort, felptsk vilgos, az antik elemekkel val dszts legtbbszr igen mrtktart. Az rszekrny (1), az n. secretaire igen gyakori. A felvilgosods s a nyelvjts kornak nemesi rtelmisgi krnyezetben az rs s a levelezs hangslyos szerepet kapott. Az als fikos vagy olykor ktajts rsz fltt lehajthat rlapot tallunk, amely mgtt szmtalan kis fik s rekesz bjik meg, kzpen tkrs htfal flkvel. Tetejn gyakori a kisebb pletszer oromzat. Gyakori a pldnkon is lthat urna alak tpus. A vilgtst reprezentatv termekben gyakran kandelberek (2) szolgltattk. Ezek a nagymret, dszes llvnyok egy vagy tbb gyertya elhelyezsre voltak alkalmasak. Nyugat-Eurpbl terjedt el a munkaasztal, amely a XIX. szzadban nlunk is kedveltt vlt a kzimunkz nk kztt. A varrasztalok klnleges tpusa a golybisasztal (3) vagy glbuszasztalka. Mr 1806-bl ismerjk a debreceni Kornis Gbor asztalos rajzt, ezt tbb bcsi s kzp-eurpai plda kveti. A gmb fels rsznek egyik fele htratolhat, s gy hozzfrhet a kis rekeszekkel, fikokkal teli bels rsz, amely fonalak, varreszkzk trolsra szolgl. Az asztalka technikai megoldsa s harmonikus felptse egyarnt csodlatra mlt. Az lbtorok szintn angolosan egyszerek. Kolozsvrrl szrmazik az az lgarnitra, amelynek karosszkei (4) flkrs, nyitott esernyre emlkeztet lappal zrdnak. A lapok kzepn bsgszaru, belle sugarasan kalszokat kibocst kgy bjik ki. A faberaksok s rzveretek mellett a tusfests az empire kedvelt dszteljrsa. A bronzdsztmnyek a bcsi s a magyar btorokon soha nem tlzsfoltak. A tiszta asztalosszerkezetek, ptszeti elemek jellemzk rjuk. 38

Az empire Ausztriban s Magyarorszgon

18. tbla

Biedermeier

Biedermeier (1815-1850). A nmet bieder sz jelentse egyszer, szerny, jmbor, a Meier pedig az egyik leggyakoribb nmet csaldnv. A napleoni hbork utn bizony egsz Eurpt a szerny Meier urak, a biedermeier meghonosti laktk, akik otthonukat takarkos, de kedlyes knyelemszeretettel rendeztk be. A XIX. szzadi polgrsg hozta teht ltre a biedermeiert, amelyben egyre inkbb a clszersg hatrozta meg a btorformkat. Magyarorszgon a reformkorban, f knt a kisnemesi krikban terjedt el. A kismret ni rasztalokon (1) gyakran felptmny lthat, amelyben nhny fik bjik meg. Elfordul nyitott vagy rols vltozata is. A lbak finom vek vagy eszterglyozott oszlopok. Az veges szekrny, a vitrin (2) szintn jellegzetes btora a kornak, ha nem is biedermeier tallmny. A XVIII. szzadban a mgyjts megindulsa alaktotta ki ezt a tpust, amely a kisebb trgyak trolsra s mutogatsra egyarnt szolgl. A XIX. szzad els felben azonban egyetlen polgri otthonbl sem hinyozhatott, s mr nem is annyira mkincseket tartottak benne, mint csaldi ereklyket, kegyeletbl megrztt emlkeket. ltalban knny, veges szekrnyek ezek, egy- vagy ktajts megoldssal. A legtbb vltozatossgot az lbtorok (3) nyjtjk. A lbak tbbnyire szgletesek, elvkonyodak. Az ttrt httmlknak klnsen sok vltozata van. Alul karcsak, fell kiszlesedek, legyezvagy piskta alak, olykor pedig egyszer vzszintes deszka htlapokkal. Ebben az idszakban az asztalosipar risi fellendlsnek indult. 1828-ban Pesten 83 asztalosmester dolgozott 178 inassal. A kor legnevesebb pesti asztalosa Steindl Ferenc, aki 40-50 legnnyel dolgozott. Az mhelye ksztette az els dunai gzhajk berendezst is.

19. tbla

40

Romantika, neobarokk s neorokok (1830-1860). 1830 tjn a laksberendezsbe fokozatosan visszatrnek a jtkosabb elemek, az vesen hajl lbak, a gazdagabb dszts. A mr korbban feltnt neogtikus formk a ksi barokk s a rokok szeszlyessgvel keverednek. A buksra tlt forradalmak korban a mlt fel forduls vigaszt, krptlst jelentett. A rgi dicssg keresse, a pompa szeretete megihlette a mvszek romantikus kpzelett. De a mlt felidzse megfelelt az eurpai uralkodhzak restaurcis trekvseinek is. Franciaorszgban ezrt Lajos Flprl, a polgrkirlyrl Louis Phillippe-nek, Angliban pedig Viktria kirlynrl early Viktria-stlusnak neveztk el. A knyelem, az otthon meghittsge tovbbra is lnyeges szempont maradt alakberendezsben. Honor Balzac francia regnyr tallt fel egy j formj pihenszket (1), amelyet rla neveztek el. Az alacsony, ves lbakon nyugv, krpitozott lfelletet hosszban megnyjtottk, s gy a lbak szmra is knyelmes tmasz alakult ki. A szintn krpitozott httmla enyhn htradl, a kartmaszok is prnzottak, s jobb oldalon a test vonalt kvetve, a btor hossznak hromnegyedig prnzott tmasz hzdik. gy a btor fekvsre s lsre egyarnt alkalmas. Szinte valamennyi btorforma hullmzv vlik, megsznnek a nyugodt mrtani formk. Elterjednek az ves lbakon ll kis asztalkk s llvnyok (2), amelyek knyvek, vzk tartjul szolglnak. A falakon feltnnek a kpszer, aranyozott keretbe foglalt rk (3). Az asztalok (4) tbbsge ovlis s ves, n. cabriol-lbakon nyugszik. Az asztallapok alatti kvk is lendletes vekkel csatlakoznak a lbakhoz. A kiszlesed rszeken faragott ovlis dszek, kagyl-, virg- vagy gymlcsmotvumok tnnek fel. A neobarokk s a neorokok formk nha alig trnek el a biedermeiertl, csupn knyelmesebbek, s tbb rajtuk a faragott dszts.

Romantika, neobarokk s neorokok

20. tbla

42

Historizmus

Historizmus (XIX. szzad msodik fele). A XIX. szzad kzepn a technikai fejlds hatalmas iramban felgyorsult, a polgrsg a trsadalom vezet osztlya lett. Az jonnan ltrejtt keresked- s nagyiparos rteg ritkn rendelkezett egyni zlssel, de vllalkoz kedve nagy volt. A gyrak tmegcikkeket termeltek, a kzmvesipar nemes hagyomnyai elsorvadtak. Az j termelsi md sokig nem tallta meg egyni hangjt. A szervetlenl alkalmazott dsztsek eltakartk az j szerkezeti megoldsokat. A mvszetben a mlt rtkeinek feltmasztsra trekedtek. A romantika mg csak a rgi korhangulat felidzst tzte ki clul, a historizmus azonban kvlrl, a dsztsmdbl, a kls jegyekbl indult ki. Elterjedtek a renesznsz homlokzatokat idz szekrnyek, a gtikus templomi padokra emlkeztet karosszkek, szobrokat, vzkat tart llvnyok (1). A nagypolgri hlgyek napjai a XIX. szzadban is romantikus svrgssal, napl- s levlrssal, flrtkkel teltek, ha szernyebb keretek kztt is, mint a XVIII. szzadi udvarhlgyek. A kicsiny, kecses, magas lbakon ll ni rasztalok (2) a glns rokok ltal alaktott formban ltek tovbb. A falirk (3) tbbnyire renesznsz jelleg faragsokkal voltak dsztve. Az 1896-i Millenneumi Killts kirlyi fogadhelyisge szmra kszlt az az Alpr Ignc ltal tervezett karosszk (4), amelyen a renesznsz stluselemek mellett a gtika, st a romn mvszet jegyeit is megtalljuk. Hasonlan gtizl a knnyed, ndazott tmlsszk (5). A mltsgot, tekintlyt sugrz btorok vagy a flhomlyos, rojtos-bojtos kacr ni krnyezet egyarnt az elmlt korok letmdjt idzi.

21. tbla

44

A sorozattermels kezdetei a XIX. szzadban

A sorozattermels kezdetei a XIX. szzadban. 1830 krl a nmetorszgi Boppardban egy Michael Thonet nev asztalosmester rdekes ksrleteket folytatott. A ft gzben meghajltotta, s btoralkatrszeket ksztett belle. 1842-ben Metternich herceg egy coblenzi killtson tallkozott munkival, s a mestert Bcsbe hvta, ahov az npes csaldjval egytt t is kltztt. A 40-es vek vgn mr nem csupn egyes elemeket, hanem az egsz btort hajltott technolgival lltotta el. Thonet tallmnya forradalmastotta a btorgyrtst. Az ltala kiksrletezett eljrs ugyanis alkalmas volt arra, hogy a btorokat nagy sorozatban lltsa el. Mr 1850-ben a bcsi Caf Daum szmra hajltott tmls szkeket (3) gyrtott. Ugyanebbl a tpusbl azonnal 400 darabot rendeltek a pesti Angol Kirlyn szmra. A hajltott fbl kszlt btor kevs anyagot ignyel, hihetetlenl szilrd, teherbr, knny, s sztszerelve alkatrszei knnyen szllthatk. Thonet a technolgijt llandan tkletestette, termkeivel folyamatosan rszt vett az egymst kvet vilgkilltsokon, risi sikerrel. zemt mg letben t fira ruhzta t, amelybl Gebrder Thonet nven hamarosan vilgcg lett. Jogutdja mg ma is mkdik Bcsben, s szllt az egsz vilgnak. Nr 14-es szke (1-2), melyet 1859-ben alaktott ki, mr a vgletekig leegyszerstett forma volt. Knny, teherbr, jl szllthat, tetszets btor, a msodik vilghborig 40 milli pldnyt gyrtottak belle. Ksztettk ndazva (4) s klnbz mintzat prselt lemez llapokkal is, a httmlknak pedig szmtalan vltozata ltezik. A Thonet cg klnbz btortpusokat gyrtott. Fogasokat, asztalokat, sznhzi zsllyket s minden elkpzelhet clra sznt btort, mg krhzi hordszket is. Legszmottevbb versenytrsuk a hajltottbtor-gyrts terletn a Josef und Jacob Kohn cg volt. Az gyrtmnyuk az elegns, 1900-ban kszlt hintaszk (5), amely a fahajlts technolgijnak bravros alkalmazsa.

22. tbla

46

A sorozattermels kezdetei s az ipari formatervezs ttri. A XIX. szzadi technikai fellendls a kzmvessg leldozst vonta maga utn. A gpi elllts viszont sorozattermelst kvetelt, hiszen a gyrt szmra csak akkor kifizetd a btor, ha sok kszl belle, s ez j a fogyasztnak is, mert olcsbban juthat hozz. A termel mr nem kzmves, hanem tks s zletember. Kztte s a vev kztt szksg van egy harmadik szemlyre is, a tervezre, aki gyel a hasznlhatsgra, a gazdasgossgra s arra, hogy a termk tetszets legyen. Michael Thonet s a hajltottbtor-gyrak munkja nyomn megindult a btorok sorozattermelse. gy kszltek a budapesti Zeneakadmia zsllyi is (4). De mr korbban is trtntek ksrletek korszer, olcs btor ksztsre. Az angol asztalosmesterek a XVIIXVIII. szzadtl kezdve fokozatosan olyan btorformkat alaktottak ki, melyeknek legnagyobb rsze kt-hromszz v utn sem tnik idejtmltnak. Az angol befolys rezhet Van de Velde (1863-1957) munkiban is, aki fleg Belgiumban dolgozott. Konstruktv felpts, nemes fkbl kivitelezett karosszkt (1) sok pldnyban lltottk el, s is gyakran elhelyezte sajt tervezs villiba. A krpitozott llap s httmla huzatt Johan Thorn Prikker holland fest tervezte japn elkpek hatsra. Az vek s cscsok tallkozsbl kialaktott textilminta kivlan harmonizl Van de Velde btorptsi mdjval. Otto Wagner (1841-1918) a bcsi Postatakark-pnztr ptsnl annak berendezst is megtervezte. Karosszke (2), amelyet a mai napig is hasznlnak a helysznen, a funkcionlis btortervezs fellmlhatatlan eredmnye. Joseph Hoffmann (1870-1956) szintn Bcsben, a Cabaret Fledermaus berendezshez tervezett ugyancsak igen egyszer, j konstrukcij, sorozatban gyrthat szkeket (3). Az angol mesterek, valamint a bcsi ptsz-formatervezk hajltottbtor-gyrakkal karltve megteremtettk a modern, nagyzemi btortervezs alapjait. 48

A sorozattermels kezdetei s az ipari formatervezs ttri

23. tbla

A francia art nouveau

A francia art nouveau (1900 krl). A historizmus utn a szzadfordul fiatal mvszei j, nll ton igyekeztek a kor ignyeinek megfelel stlust teremteni a mvszet minden terletn. A mltrt val rajongs ellenhatsaknt az antik hagyomny teljes elvetst, a mlttal val szembehelyezkedst vallottk. Az jat keres s lnyegben azonos cl mozgalmaknak minden orszgban ms nevet adtak. gy szletett meg Ausztriban a 90-es vekben a szecesszi, Nmetorszgban a jugendstl, Franciaorszgban az art nouveau. A fnyzst kedvel, szeszlyes s olykor szlssgekre hajlamos Franciaorszgban az art nouveau nvnyi ornamentiktl burjnz, aszimmetrikus formkat kedvel, hullmz indkbl kialaktott trgyakat hozott ltre, amelyeknek nagy hatsuk volt egsz Eurpban. Ezt elsegtette az 1900-ban megrendezett Prizsi Vilgkillts, ahol szmtalan orszg legkivlbbjai szerepeltek alkotsaikkal. Emil Gall (1846-1904) itt mutatta be asztalkjt (1), amint azt a lapjn lv felirat is hirdeti. Az asztalka kt, vzszintes lapra tmaszkod, karcs lbt gesztenyelevelekbl ll, ttrt, faragott dsz rcs kti ssze, lapjt is gesztenyeleveles marketria dszti. A mvsz teht egyedl a termszetbl vett motvumokat stilizlja. Eugne Gaillard (1834-1887) tmls szkt (2) ugyancsak a Prizsi Vilgkilltson lltottk ki, s itt vsrolta meg azt 1900-ban az Iparmvszeti Mzeum rt igazgatja, Radisics Jen. Valamivel kevsb lgies Gall asztalkjnl, de tls merevtjvel, a knyelmet szolgl alaktsmdjval jelents lpst tett a funkcionalizmus fel. Charles Plumet s Selmersheim prizsi iparmvszeti boltjbl szrmazik az a toalettasztalka s szk (3), amely a francia art nouveau kiemelked szpsg darabja. Az egzotikus padukfbl kszlt btor rendkvl karcs s knnyed. vei finomak, felptse logikus. Dsztsl csak a fikok rzveretei szolglnak. Szpsgt anyaga s a forma elegancija adja.

24. tbla

50

Az angol hats s a bcsi szecesszi

Az angol hats s a bcsi szecesszi. A modern iparmvszet blcsjnek sokan az 1888 s 1890 kztti Anglit tekintik. Itt jutottak el leghamarabb a felismershez, hogy a jv fel vezet tnak az egyszer formj, clszer trgybl kell kiindulnia. Az angoloknak segtsgre volt ebben az a gazdag hagyomny, amely Chippendale ta a btorok megformlsnl legfbb szempontnak a j hasznlhatsgot s nem a pomps dsztmnyeket tartotta. Az angol zls a szigetorszg zrt vilgban a kontinens szeszlyes divatirnyzataitl fggetlenl fejldtt. gy jttek ltre azok a mg kzmves alapokon nyugv iparmvszeti mhelyek, amelyek kzl legjelentsebb a Morris Company volt Londonban. k ismertk fel elszr a tervez szemlynek s a megmunkls ignyessgnek jelentsgt. London mellett a skciai Glasgow volt a msik igen fontos kzpont, amely a XIX. szzadi formakultrnak sztnzst adott. Az itt dolgoz mvszcsoport Charles Rennie Mackintosh (1868-1928) vezetsvel a vilgos szneket, az egyenes vonalat (1-2), a finom, stilizlt, szimbolikus dsztst, a nagy sk felletbl felptett konstruktv formt rszestette elnyben. A csoport tagjai 1901-ben Bcsben a szecesszi mvszeivel egytt lltottak ki, majd ezt kveten rszt vettek a budapesti Iparmvszeti Mzeum Brit Iparmvszeti Killtsn is. A geometrikus stlusok mindkt orszg formakultrjnak alakulsra ers hatssal voltak. Wilhelm Schmidt fehr szekrnye (3) s Josef Hoffmann szke (4) egyarnt a skt mvszek vilgos szerkesztsnek s visszafogott elegancijnak hatst mutatja. A bcsi szecesszi a kzmves technolgia ignyes, hagyomnyos alkalmazstl, a klnleges, egyedi daraboktl eljutott a mind technolgiailag, mind formailag legelremutatbb sorozattermkek ellltsig. A tervezk joggal tekinthetk a mai rtelemben vett formatervezs ttrinek.

25. tbla

52

Magyar szecesszi. A szzadfordul magyar btormvessgnek fejldst az angol s bcsi hatsok dnten befolysoltk. Ebben a fldrajzi s a trtnelmi okokon kvl nagy szerepe volt annak is, hogy a geometrikus, fegyelmezett formk, az ornamentika visszafogottsga ppgy kapcsolatba hozhatk a bcsi vagy a glasgow-i mvszek munkival, mint a npmvszettel. A magyar mvszek pedig a szzadforduln nll nemzeti stlus kialaktsra trekedtek. Gyjtutakra indultak a falvakba, tanulmnyoztk a npi kultrt. A npmvszet jzansga, az egyszer, racionlis megoldsok jl megfrtek a bcsi konstruktv szellem trgyforml trekvsekkel. Thoroczkai Wiegand Ede (1870-1945) 1903-ban kszlt ebdlszekrnye (1) egyszer hasbos formjval ezt a fegyelmet tkrzi. A dszts kevs, de nemes anyagokbl, ezstberaksokbl, rzsa- s cdrusmarketribl ll. Teht a mves megmunkls, a tkrk s csiszolt vegek alkalmazsa teszi ignyess a ltszlag egyszeren megformlt btort. Az 1910-es vek elejn Kozma Lajos (1885-1948) ptsz tervezte a budapesti Rzsavlgyi zenembolt berendezst, amelyet azta sajnos lebontottak. Az ide kszlt karosszk (2) hasbos lbaival, ttrt httmljval XVIII. szzadi angol elkpekre utal. A httmlban lv stilizlt nvnyi dsztmnyekbl kialaktott mves farags jl mutatja azt a ketts rokonsgot, amely Kozma munkit a magyar npmvszethez s a bcsi mesterek mveihez kapcsolja. Farag dn (1869-1935) virgllvnya (3) szintn a konstruktv, felesleges elemeket mellz btoralakts pldja. A hasbos lcek, egyszer, kr alak polcok alkalmazsval a felptsben is rvnyesl a geometria szigora. A vilgos s stt fk ellentte, a beraksos dszts mrtani elemei mind a puritn magyar szecesszi elremutat trekvseit pldzzk.

Magyar szecesszi

26. tbla

54

A XX. szzad btora

A XX. szzad btora. A technika felgyorsult fejldse megnvelte a termelsi lehetsgeket. Ennek szellemben a halad mvszek radiklis jtsokat kveteltek minden terleten. Ezt vgletekig men formai egyszerstssel, a szerkezet, a konstrukci fokozott hangslyozsval kvntk elrni. Az lbtor fogalmnak jrartkelse tern a holland Gerrit Thomas Rietveld (1888-1964) tette meg a dnt lpst, amikor az 1910es vek vgn megalkotta piros-kk szkt (1), amelyet nem is szknek, hanem lshez val eszkznek tekintett. A tartszerkezet tmr, ngyzetes keresztmetszet, fggleges s vzszintes rudakbl ll konstrukci, amelyben az egyes elemek egyms mreteinek a tbbszrsei. A szerkezetet sehol sem rejti el, mindentt nyomon kvethet a felpts menete. Ezt a hatst csak fokozta a tiszta, harsny sznekkel. A formai egyszersds s a tiszta konstrukci tjn a kvetkez nagy llomst a csvzas szk megjelense jelentette. Ez anyagbl addan maximlisan tarts, s sorozatban is gyrthat. A magyar szrmazs Breuer Marcel (1902-1981) tervezte 1925-ben az elst, az n. Wassily-szket (2). Ezekkel a szkekkel tulajdonkppen a hasznlati trgyak tervezse teljesen j tra lpett: a tetszetssg ignye httrbe szorult, s helyt a hasznossg s gazdasgossg kvetelmnye foglalta el. Ugyanakkor az egyszer szerkezetek a tervezk szmra rendkvl bonyolult statikai feladatot jelentettek. A szplelk mvszkzmves mellett gy fokozatosan kialakul a tervez j tpusa, akinek munkja kzelebb ll a mrnkhez. Megszletett a formatervezs. A btorgyrtsban vadonatj anyagok jelennek meg. Az aclcs mellett az alumniumot s a klnbz manyagokat is felhasznljk (3).

27. tbla

56

Napjaink btora

Napjaink btora. A hz voltakppen egy lakgp. Frd, nap, hideg vz, meleg vz, tetszs szerinti hmrsklet, higinia, arnyok alkotta szpsg. A karosszk voltakppen lgp ... rta szzadunk egyik legnagyobb ptsze, Le Corbusier, mg a hszas vekben. Gondolata a nyolcvanas vekben is idszer. A modern technika lehetsgeinek felhasznlsval tervezk, tervezcsoportok tanulmnyozzk az emberi test arnyait s az lssel kapcsolatos kvetelmnyeket. A klnfle munkknl s a pihens klnbz mdjainl tbbfle testhelyzetet vesznk fel. A korszer munkaszk valban lgp (1-2). Magassgn lltani, httmljnak dlsszgn vltoztatni lehet. Korbban is felhasznltak fmet btorok ksztsre. Ma a vzszerkezet mellett lseket, httmlkat (3) vagy asztallapokat is gyrtanak belle. A modern formatervezs ttri azt tartottk, hogy ami clszer, az szp is. Ma mr nem mindent tallunk szpnek, ami meghatrozott szksgletet elgt ki. A mai krnyezetnek a hasznossg s a knyelem mellett harmnit is rasztania kell. A vgleges, korszer formk kialaktsa ksrletezs eredmnye. Korunk, a XX. szzad msodik fele a mvszet minden terletn a forrongs llapotban van. Mr nem trekednk a mindenron val jra; a tervezk szeme eltt nem az a cl lebeg, hogy olyat alkossanak, ami mg nem volt. Olyan krnyezet kialaktsa a cl, amely a mlt rtkeinek felhasznlsval s a modern eredmnyek alkalmazsval az ember minl jobb kzrzett szolglja. Ebben a ksrletez munkban azonban a tervezmvsz oldaln valamennyien rszt vesznk. Minl kulturltabb a fogyaszt, a kznsg, annl tbb lelkest feladatot tall a szp s j trgyak tervezje.

28. tbla

58

j trekvsek a XX. szzadi formatervezsben

j trekvsek a XX. szzadi formatervezsben. Az 1920-as vekben fellp modern tervezk formai tisztasgot, clszersget sugrz trgyai puritn krnyezetet teremtettek. Az, hogy tmeggyrtsra van szksg, a msodik vilghbor utn mr nem volt ktsges. A mr klasszikusnak szmt modern formatervezssel szemben a gyorsan vltoz vilgban j ignyek merltek fel. A csak a clszersget szem eltt tart s olykor bizony valban uniformizlt tervezs ellenhatsaknt az tvenes-hatvanas vekben mersz ksrletezs kezddtt a trgyalkotsban. Az jt trekvseket nagymrtkben segtettk az j anyagok, amelyeket a hagyomnyosak mellett a btorgyrtsban is alkalmazni kezdtek. Ide tartoznak elssorban a manyagok, ezek alakthatsga a legvltozatosabb, sokszor bizarr formkat eredmnyez. A klnbz PVC-alapanyag sznes btorok mellett megjelennek az tltsz, esetleg aclcsvel kombinlt plexibtorok is. A hasznlhatsg azonban tovbbra is fontos szempont, amint azt az 1968-as milni Triennln megjelent, a laks cljra programozhat rendszer is mutatja. Ez tbbfle rendeltetsre alkalmas, grgkre szerelt elemek egyttesbl ll, s brmely idbeli s trbeli szitucihoz alkalmazhat. A tervezsben szerephez jut a szmtgp is. A ltrejtt trgy sok esetben mindennek ltszik, csak pp btornak nem. A tmegesen gyrtott btorok mellett mintegy reakcikppen jra szerephez jut a kzmvessg is. Magas technikai sznvonalon, mregdrga anyagok felhasznlsval teljesen jszer, szokatlan trgyak szletnek, melyek az egyedisget s mvessget akarjk szembelltani az emberi krnyezet uniformizlsval.

29. tbla

60

Tartalomjegyzk
Egyiptom............................................................................................................4 Grgorszg.......................................................................................................5 Rma....................................................................................................................6 Kora kzpkor....................................................................................................7 Gtika..................................................................................................................8 A renesznsz Itliban.....................................................................................9 A renesznsz Nyugat-Eurpban................................................................10 A renesznsz Magyarorszgon.....................................................................11 Barokk...............................................................................................................12 A barokk Franciaorszgban..........................................................................13 A barokk Magyarorszgon............................................................................14 Rokok..............................................................................................................15 Angol btor a XVIII. szzadban...................................................................16 A klasszicizmus Franciaorszgban..............................................................17 Angol klasszicizmus.......................................................................................18 A kora klasszicizmus Magyarorszgon.......................................................19 Empire...............................................................................................................20 Az empire Ausztriban s Magyarorszgon..............................................21 Biedermeier......................................................................................................22 Romantika, neobarokk s neorokok..........................................................23 Historizmus......................................................................................................24 A sorozattermels kezdetei a XIX. szzadban...........................................25 A sorozattermels kezdetei s az ipari formatervezs ttri................26 A francia art nouveau....................................................................................27 Az angol hats s a bcsi szecesszi............................................................28 Magyar szecesszi...........................................................................................29 A XX. szzad btora.......................................................................................30 Napjaink btora..............................................................................................31 j trekvsek a XX. szzadi formatervezsben........................................32

HU ISSN 0133-9591 ISBN 963 11 6135 8 Mra Ferenc Ifjsgi Knyvkiad, Budapest Felels kiad: Szildi Jnos igazgat Kossuth Nyomda (88.0158), Budapest, 1988 Felels vezet: Bede Istvn vezrigazgat Felels szerkeszt: Kardi Ilona Szakmailag ellenrizte: Batri Ferenc Mszaki vezet: Szaklos Mihly Kpszerkeszt: rva Ilona Mszaki szerkeszt: Supp Emiln Terjedelem: 2,76 (A/5) v. IF 6167