Vous êtes sur la page 1sur 2

Antara adab dengan al-Quran ialah: 1. Ikhlas kerana Allah Ta'ala 2.

Menghadirkan hati dan akal supaya boleh mentadabbur (mengkaji ayat-ayat al-Quran) 3. Membaca isti'azah (A'udzubillah...) 4. Membaca basmalah 5. Membaca dalam keadaan berwuduk 6. Membaca di tempat yang suci lagi bersih 7. Membersihkan mulut (bersugi) sebelum membaca al-Quran 8. Memakai pakaian yang bersih lagi suci 9. Membaca dengan suara yang baik, lunak lagi merdu 10. Membaca dengan khusyuk, penuh penghormatan dan tawaduk (merendah diri) 11. Menghadap kiblat 12. Tidak diselangi dengan percakapan kecuali menjawab salam 13. Berselawat ke atas Nabi 14. Memohon kebajikan jika bertemu dengan ayat rahmat 15. Tidak membaca secara tergopoh-gapah 16. Menghormati azan (berhenti ketika mendengar azan dan menjawabnya) 17. Membaca tasdiq (Sodaqallahul a'dziim)

Al-Quran ialah kitab suci yang ALLAH SWT turunkan untuk membimbing manusia ke arah kebenaran. Cara beradab dengan Al-Quran :

membaca dalam keadaan wudhuk niat dengan ikhlas duduk dengan tertib berpakaian menutup aurat mengadap kiblat letak di tempat yang tinggi

Adab semasa membaca Al-Quran:

membaca dengan bertajwid membaca dalam keadaan khusyuk mengambil iktibar daripada ayat yang dibaca

Adab selepas membaca Al-Quran:

menutup al-Quran dan berdoa mencium dan mengucup al-Quran membawanya dengan penuh hormat meletakkan al-Quran di tempat yang tinggi.