Vous êtes sur la page 1sur 2

MARKETING

Aranylz

a kzssgi mdiban
Az elmlt vben folytatd pnzgyi krzis s a konvencionlis

megtakartsi mdokba vetett bizalom megrendlse felsznre hozott egy alternatv befektetsi formt: az aranyat. Az eszkz a kisbefektetk rdekldst is felkeltette, s az aranylz szmos j, aranyalap befektetsi eszkzket ajnl vllalkozst hvott letre. Az eddig kevsb npszer befektetsi formval kapcsolatos ltalnos informcihiny, valamint a pnzgyi szolgltatk irnti bizalom cskkense sok rdekldt elbizonytalant, akik tbbet kzt az interneten prblnak informcihoz jutni s tapasztalatot cserlni. Cikknkben a Replise kzssgimdia-elemz eszkzei segtsgvel vizsgljuk meg az aranybefektetsek kzssgi mdiabeli megtlst.

A mainstream forrsok jelentsge


A mainstream mdiban 2012-ben folyamatosan jelen volt a befektetsi arany tmja. A tmval elssorban a gazdasgi portlok foglalkoztak (portfolio.hu, Vilggazdasg, Napi Gazdasg), de az online s nyomtatott napilapok is fellelhetk aforrsok kztt (Index, NOL, Magyar Nemzet, Blikk). Az emltsek nagy rszt pnzgyi cikkekben s elemzsekben talljuk. Az v sorn nhny, a fbb hroldalakon megjelen, az aranybefektetsekkel kapcsolatos tma nagyobb online visszhangot produklt. Akvetkezkben ezeket tekintjk t rviden. Mjusban az aranypiac pangsnak okait keres rsok jelentek meg mrheten nagyobb szmban. Egy jliusban megjelent Nielsen-felmrst tbb forrs is kommentlt. A felmrs a magyar lakossg megtakartsi s befektetsi szoksait elemezte, tbbek kzt az is kiderlt belle, hogy a magyar lakossg klnsen alacsony arnyban rendelkezik megtakartsokkal, s az aranybefektetsek arnya is bven elmarad az eurpai tlagtl. Jliusban az olimpiai aranyrmek kapcsn mg egyszer felsznre kerltek agloblis befektetsi trendek, kztk abefektetsi arany tmja is. Novemberben ismt szmos, az aranybefektetsek kockzatt elemz cikk jelent meg annak kapcsn, hogy az MKB Gold befektetsi alapja kiemelked hozamot rt el. Az rsokban megjegyzik, hogy ellenttben abefektetsi alapokkal, afizikai befektetsi arany j kelet divatja komoly kockzatokat rejt magban. Vgl, decemberben mg kt tma emelkedett ki: ahazai gyrts fizikai arany s akarcsonyi ajndkvsrls kapcsn az aranykszerek.

Arany forrsmegoszls 

Forrs: A Tancsad Facebook (46) 80,7%

frum (4)

7,2%

hr (4)

7,2%

blog (2)

3,5%

Twitter (1)

1,8%

Frum mint informciforrs


Az internetes kzssg msik f informciforrsa abefektetsi termkekkel kapcsolatban ahagyomnyos hrcsatornk mellett az online frumok. Itt elssorban kt tendencia figyelhet meg: afrumokba szervezd kznsg egy rsze rendkvl tjkozottnak tnik, szvesen megvitatja befektetsi stratgijt, illetve tancsot ad befektetsi gyekben; mg egy msik rszk laikusknt tancsot szeretne krni. Af krdsek az arany beszerzsnek mikntjt, aklnbz aranybefektetsi termkek forgalmazinak rtkelst, valamint az elrhet hozamokat rintik. Kijelenthet, hogy abefektetsi arany mint termk megtlse rendkvl polarizlt: avlemnyek ateljes elutaststl az egyik legjobb befektetsi termkknt val jellemzsig terjednek. Abefektetsi arany tmja szmos kapcsold frumon is felbukkan, s ltalban komoly indulatokat vlt ki (kszerszet, rszvnyek, devizakereskedelem stb). A frumok ltogati elssorban a megbzhat informcik hinyt, illetve afogalmak nem megfelel tlthatsgt kifogsoljk. Pldul visszatr elem abefektetsi arany s az kszerarany klnbsgnek krdse vagy afizikai arany keres-

A Tancsad 2013/I.

MARKETING
kedelme krli flrertsek tisztzsa. Gyakoriak apanaszok a forgalmazkra, s visszatr vlemny, hogy a legbiztonsgosabb mdszer a magyarorszgi forgalmazk megkerlse szemlyes vsrlssal, illetve abefektetsi arany klfldi beszerzse. tos platformjnak szmt Tkozl Homr blogon is panaszok jelentek meg az aranybefektetseket knl szolgltatkra ami sok gyfelet elriaszthat e vllalkozsoktl.

Facebook, Twitter nem mind arany


A befektetsi arany tmja rendkvl jl altmasztja azt a marketing alapvetst, hogy a kzssgi mdit felhasznl marketingkampnyokban diverzifiklni kell a csatornk kztt. A hagyomnyosan legfbb kzssgi csatornnak tekintett Facebook informcitartalma e tma kapcsn ugyanis minimlis, st, az itt piacot szerezni kvn vllalkozsok szmra kifejezetten kros lehet. Amennyiben vgigtekintnk aFacebookon megjelen, befektetsi aranyat hirdet bejegyzseken, azt tapasztaljuk, hogy ezek jelents rsze spam vagy ktes megbzhatsg, njellt rtkestk ajnlata. Szmos esetben tallkozunk aplatformon gynki tpus munkaajnlatokkal, amelyek valamilyen MLM-konstrukciban buzdtanak befektetsi arany rtkestsre. gy amennyiben valaki csak aFacebookon tjkozdik az arany befektetsi termkeket illeten, knnyen az abenyomsa tmadhat, hogy ezen apiacon fleg piramisjtk-szervezkkel s szlhmosokkal lesz dolga. A kzssgi informciramls msik f csatornja, aTwitter szintn semmifle rtkelhet adatot nem szolgltat a magyar felhasznlk szmra az aranybefektetsekkel kapcsolatban. Ennek egyik oka aplatform alkalmatlansga ahosszabb zenetek clba juttatsra.

Arany/ezst emltsek megoszlsa 


arany (980) 94,5%

Forrs: A Tancsad
ezst (57) 5,5%

Ezst
A tavalyi vben tapasztalhat nagy rdeklds az aranybefektetsek irnt felveti azt akrdst, hogy vajon abefektetk mennyire tartjk vonznak az egyb nemesfmeket, pldul az ezstt? Erre akrdsre az els, elnagyolt vlaszt kvantitatv becsls alapjn adhatjuk meg. AReplise grafikonjain lthat, hogy abefektetsi ezstt emlt tartalmak nagyban elmaradnak az befektetsi arannyal foglalkoz emltsekhez kpest. Vgigtekintve akonkrt tartalmakon pedig azt tapasztaljuk, hogy az ezstbefektets is elssorban az arany termkekkel kapcsolatban kerl szba. Ezt mutatja az ezstbefektetseket emlt tartalmak tmafelhje is, amelyben aleggyakoribb prhuzamosan emltett tma az arany. A befektetsi arany termkekkel kapcsolatos kzssgi informciramlssal kapcsolatban a kvetkez trendeket rdemes kiemelni. Elszr is, komoly szerepet jtszanak amainstream mdiban megjelen tartalmak. Afelhasznlk sajt befektetsi tapasztalataikat elssorban frumokon osztjk meg, de fontos szerepet tltenek be a vlemnyformlsban s vlemnytkztetsben ablogok is. Vgl, fontos kiemelni, hogy a legfbb kzssgi csatornnak tartott Facebook e termkek piacn ltalnos jelentsghez kpest kisebb szerepet jtszik. Afentiekbl kt ltalnos tanulsg is levonhat: egy termk online megtlsnek feltrkpezse sorn minden forrs- s csatornatpust figyelembe kell vennnk; valamint, hogy ezen forrsok megoszlsa s jelentsge piaconknt ms s ms. Tovbbi informcik:

A blogok szerepe
Mg amainstream mdiban megjelen vlemnyek rendszerint hasonlk, ablogokon publiklt cikkek llspontjai idnknt szges ellenttben llnak egymssal. Az aranybefektets ellen rvel s az azt kifejezetten ajnl vlemnyekkel egyarnt tallkozunk; ezen rsok sznvonala s hangneme rendkvl vltozatos. Lteznek kifejezetten az aranybefektetsek tmjval foglalkoz blogok, de az aranylz szmos, ltalnos pnzgyi krdsekkel foglalkoz szerzt is arra buzdtott, hogy vlemnyt kifejtse. Ablog azrt is megfelel platformja a befektetsi lehetsgek megvitatsnak, mert az olvasknak lehetsgk nylik az azonnali hozzszlsra, gy gyakran ablogbejegyzshez kapcsold, m azon tlmutat informcik is elrhetv vlnak. Vgl, ablogokkal kapcsolatban rdemes azt is kiemelni, hogy afogyasztvdelem egyik fon-

1122 Budapest, Maros utca 1921. Tel.: +36 1 457 83 50 E-mail: ertekesites@replise.com

A Tancsad 2013/I.