Vous êtes sur la page 1sur 3

Interviul de angajare

25 mar. 2008 - 30626 vizualizari

Succesul la interviu este esential pentru angajare. Pentru a avea succes la interviu, trebuie sa tii cont de urmatoarele faptul ca interviurile sunt avantajoase pentru tine pentru ca ofera mai multa flexibilitate decat testele, de exemplu. In plus, poti, la interviu, sa aduci nota personala, putin umor si o prezenta agreabila care cantaresc foarte mult in decizia de angajare. Ca urmare, trateaza participarea la interviu ca biletul tau castigator. Pregateste-te cu atentie pentru a-ti spori sansele de succes. Pregatirea pentru interviu Fa-ti temele! Afla cat poti de multe despre angajator. Afla de cand lucreaza in domeniu, ce face concret, afla cine ii sunt clientii. Pe scurt afla tot ce poti. Nu vei folosi toate informatiile dar precis iti va da un plus de siguranta tie, iar ei vor puncta interesul pe care l-ai manifestat. Pregateste-ti un set de intrebari despre angajator. Cu siguranta o sa fii intrebat/a daca ai intrebari iar un raspuns negativ cu siguranta insemna ca nu te intereseaza. Nu exagera cu multe intrebari, si fii sensibil la atmosfera (daca vezi ca se grabesc, atunci spune ca ai observat asta si ca nu o sa pui multe intrebari, dar una-doua e util sa ai pregatite). Preferabile sunt intrebarile legate de activitatea pe care urmeaza sa o desfasori, despre marimea echipei, despre responsabilitatile pe care le vei avea etc. Cateva exemple:

Cum arata o zi obisnuita aici la firma/ institutie? Care sunt atributiile concrete ale acestei pozitii? Cum este situata pozitia in organigrama (in subordinea cui, are pe cineva in subordine)? Cat de importanta este pozitia asta pentru firma/ institutie? Este un post nou sau fostul angajat a plecat? Daca a plecat, de ce si unde? Ce oportunitati de instruire, de promovare etc sunt disponibile?

Dovedeste ca ai inteles cerintele locului de munca si ca poti sa le satisfaci prin explicarea pregatirii pe care o ai, punand intrebari la obiect despre genul/tipul serviciului si despre perioada de pregatire.Dar NU intreba, tu, in acest moment despre pachetul salarial sau de beneficii. Lasa-I pe ei sa puna intrebarea (dar fii pregatit/a pentru ea ca vine sigur!!!) Cum ne imbracam la interviu?

Dress for success! Sau, altfel spus, imbraca-te adecvat. Ca o regula generala in viata, imagineaza-ti cum vor fi imbracati cei pe care ii intalnesti si incearca sa te imbraci putin mai bine decat ei. Adica fii mereu cu un pas mic inaintea celorlalti dar intotdeauna potrivit cu locul unde mergi. In cazul acesta, imbraca-te potrivit categoriei profesionale pe care o tintesti, doar o idee mai bine decat ai zice ca se imbraca majoritatea celor care lucreaza in domeniu. Nu vei merge sa te angajezi la o spalatorie auto imbracat in costum asa cum nu vei merge in jeansi la interviul organizat de o banca. Foloseste bunul simt si, la nevoie, consulta-te cu cineva (daca nu ai cu cine, iti stam noi la dispozitie!). Atentie la detalii: daca ploua, ia o carpa cu tine si sterge-ti discret pantofii inainte de a intra in cladire; elmina mirosul de tutun (daca e cazul) si arunca guma inainte de a intra in cladire, vorbeste politicos, multumeste intervievatorului si, neaparat reaminteste-le inainte de plecare interesul tau fata de postul scos la concurs. Important! Asigura-te ca ajungi la timp. De fapt, planifica sa ajungi cu cel putin 10-15 minute mai devreme, pentru a iti putea trage sufletul etc. Ultimul lucru care vrei sa se intample e sa alergi, sa intri in viteza in interviu, sa iti fie cald si/sau sa fii transpirat/a, sa ai un acces de tuse din cauza alergarii etc... Care sunt cele mai comune intrebari? Iata la ce intrebari te poti astepta:

De ce ai ales anuntul nostru (si nu al concurentei)? Ce stii despre noi? Cunosti pe cineva care lucreaza aici? Ce experienta / studii ai in domeniu? Cum te-ai descrie pe tine insuti/insati? Care sunt punctele tale tari si punctele tale slabe? Care sunt atuurile tale/ de ce crezi ca ar trebui sa te angajez pe tine si nu pe urmatorul candidat? Care sunt materiile care ti-au placut cel mai mult/ cel mai putin in timpul studiilor? Cum te-ai descurca intr-o situatie tensionata, intr-o situatie de stres? Ce ai face daca ai avea jumatate de ora mai libera (ex. fara clienti etc)? Cum intelegi compromisul in viata profesionala? Ce iti propui pentru viitor/ cum sau unde te vezi in urmatorii 5 ani? Ce ai visat sa fii cand erai mic/a? Cum iti imaginezi locul de munca ideal? ce tip de activitate preferi singur/a sau in echipa? Administrativa sau cu clienti? Etc Care este postul care nu te-ar tenta del oc? Ce te preocupa in viata personala? Descrie-ne o greseala (profesionala sau personala) din trecutul tau si spune-ne cum ai rezolvat-o? Descrie-ne un succes (profesional sau personal) din trecutul tau si spune-ne care au fost factorii care au condus la el si cum te-a afectat Esti mai degraba un jucator de echipa sau unul independent? De ce ai plecat de la ultimul loc de munca? Ce ti-a placut cel mai mult& cel mai putin la ultimul loc de munca? Descrie-ne relatiile tale cu colegii ci cu conducerea la ultimul loc de munca. Daca as vorbi cu fostul tau sef, ce mi-ar spune despre tine? Ce asteptari ai de la acest post? Care este salariul pe care te astepti sa ti-l oferim, pentru a fi motivat/a de aceasta pozitie?

Este bine sa anticipezi aceste intrebari si sa ai cateva idei despre ce anume ai raspunde la fiecare. Nu iti fa raspunsuri pe care sa le reciti acolo arata nenatural si nu functioneaza. Dar poti sa iti punctezi cateva aspecte pe care ai vrea sa le atingi la fiecare intrebare. Fii atent la intrebari si raspunde scurt, la obiect si NU divaga. Neaparat fii sincer/a si combina un usor spirit autocritic cu un usor umor cu privire la sine. Adica daca ti se cere sa iti descrii punctele slabe nu enumera o lista de o ora, dar nici nu evita raspunsul sau nu spune ca n-ai nici un defect. Toata lumea are! Ce sa evitam in timpul interviului Evita sa te uiti pe pereti - in schimb uita-te in ochii intervievatorilor si, NEAPARAT, zambeste-le. Evident, nu iti vei intipari un zambet fals pe fata dar sunt, in orice conversatie momente cand un zambet este foarte potrivit (chiar necesar). Evita sa te misti in continuu sau sa stai ca o scandura. Adica fii natura/a. gesticuleaza putin, adopta o postura relaxata (prin asta neintelegand sa pui picioarele pe birou...., ci comporta-te natural dar elegant. Nu recita raspunsuri pregatite anterior. In schimb, fii atent/a la intrebari, raspunde la subiect, fa legatura cu ceea ce s-a spus anterior. Esential de tinut minte este ca intevievatorilor li se intipareste in minte prima si ultima impresie deci asigura-te ca acestea iti sunt favorabile, chiar daca lucrurile nu au mers, in timpul interviului atat de bine pe cat sperai. Ce facem dupa incheierea interviului? Daca ai promis, in timpul interviului ceva (o sa aduc documentul lipsa din dosar etc) asigurate ca te tii de cuvant. In functie de angajator, ar putea fi potrivit sa trimiti o scrisoare de multumire. Si un ultim sfat: e de la sine inteles: la interviu sa nu minti niciodata! Succes!