Vous êtes sur la page 1sur 15

PROIECT DESIGN SI ESTETICA

ANALIZA VALORII ESTETICE A LAPTOPURILOR

Introducere. Motivatia alegerii produsului

Am ales ca in cadrul acestui proiect sa evaluam 3 modele de laptopuri:Toshiba Qosmio x870,Sony Vaio Ultrabook si Lenovo Y500,toate aceste unitati putand rivaliza una cu cealalta datorita faptului ca apartin aceleasi clase.

Subiectul proiectului,laptopurile,a fost ales datorita faptului ca acestea sunt obiecte cu care ne intalnim zi de zi,obiecte care au devenit necesare pentru desfasurarea activitatii tuturor,imbinand tehnologia regasit in cadrul PC-urilor de tip desktop cu portabilitatea atat de necesara in ziua de azi.

Laptopurile se afla printre noi de putina vreme,aproximativ jumatate de secol si isi leaga evolutia de tehnologie si miniaturizare,acestea aparand la inceput ca o solutie pentru transportul unitatilor de calcul.La inceputurile sale,datorita pretului extrem de piperat singurul cumparator era guvernul american,portabilitatea acestora fiind extrem de utila pentru diviziile aeropurtate care le foloseau in timpul parasutarii,dar si de NASA care s-a folosit de astfel de unitati pentru a lansa rachete spatiale in cosmos.

PROIECT DESIGN SI ESTETICA ANALIZA VALORII ESTETICE A LAPTOPURILOR Introducere. Motivatia alegerii produsului Am ales ca

Probabil ne indreptam catre o hegemonie a laptopurilor in fata PC-urilor de tip desktop,pe plan mondial vanzarile de astfel de unitati depasindu-le pe cele ale desktopurilor,subliniind nevoia de portabilitate a secolului 21.

Cap I. Istoricul si evolutia

Laptopurile,atat de obisnuite pentru noi in ziua de azi au o istorie relativ recenta si usor

controversata intrucat primele “laptopuri” nu prea au nimic in comun cu cele din ziua de azi in

afara de conceptul de portabilitate.

Conceptul de laptop a aparut in 1968 atunci cand Alan Kay si-a anuntat conceptul sau de

“Dynabook”,un prototip cu scopuri educative pentru copii.Acesta a fost dezvoltat in cadrul

XEROX Palo Alto si a fost un adevarat deschizator de drumuri pentru piata de laptopuri si tablete.

Primul laptop comercializat pe piata a fost Osborne 1,avand o greutate de aproximativ 10 kilograme,avand un design asemanator cu al unei valize a carui tastatura ii servea drept capac.Cu un display monocromde numai

5”,fiind dotat ulterior si cu o baterie care ii

Probabil ne indreptam catre o hegemonie a laptopurilor in fata PC-urilor de tip desktop,pe plan mondial

oferea o autonomie de 1 ora.

Primul laptop propriu zis de la care a fost lansat si designul de tip clamshell a fost produs de GRiD Compass si a fost proiectat intre 1979 si 1980 de Bill Moggridge si lansat pe piata in 1982.Avea o carcasa din magneziu,cantarea 5 kilograme si a fost primul model cu inchiderea displayului peste tastatura ca la laptopurile din zilele noastre.Avand un pret foarte ridicat de aproximativ 10 mii de dolari acesta era folosit in mare parte de guvernul american,de NASA in lansarea rachetelor spatiale si de trupele speciale.Acest laptop a stabilit o mare parte din caracteristicile de astazi ale laptopurilor.

De aici in mare parte laptopurile au evoluat concomitent cu evolutia tehnologiei si a

miniaturizarii ,astfel in 1983 Gavilan SC a fost prima unitate care a fost vanduta sub numele de

“laptop”,in 1984 cei de la Apple lanseaza Macintosh.In 1988 NEC UltraLite este primul laptop

care ruleaza cu sistemul de operare DOS si primul model care foloseste baterii pe baza de litiu- ion.

In 1990 Microsoft lanseaza Windows 3.0,iar Intel lanseaza procesorul 80386SL care urma sa fie incorporat in foarte multe unitati, astfel vanzarile totale de laptopuri ajungeau la 2.4 milioane de unitati.

Primul laptop propriu zis de la care a fost lansat si designul de tip clamshell a

Un alt pas important a fost introducerea procesoarelor Pentium in 1993,introducerea Netscape Navigator care a dus la cresterea traficului online cu 300 de mii la suta o data cu aparitia websiteurilor.De asemenea in 1995 intel anunta USB 1.0(Universal Serial Bus),Windows 95 implementeaza un sistem pentru conservarea bateriei.In 1999 WiFi consortium lanseaza standardul WiFi pentru ca in 2000 vanzarile globale sa atinga 29 de milioane de unitati.

In 2001 au fost lansate unele dintre cele mai cunoscute si utilizate sisteme de operare Windows XP si MAC OS X.

In 2005, pentru prima data vanzarile de laptopuri le depasesc pe cele de PC-uri tip desktop in timp ce vanzarile la nivel global ajung la 66 de milioane,pentru ca un an mai tarziu adaptoarele WiFi (access pointuri) sa ajunga la peste 50 de milioane anual.

In 2010 conectivitatea de tip HDMI devine comuna la majoritatea laptopurilor,in timp ce vanzarile la nivel global pentru acest echipament au fost estimate la 170 de milioane.

Capitolul II.Clasificări si tipologii ale produsului

Cele pană în 12-13 inch ca diagonală se numesc netbook - și de obicei nu au specificații prea puternice, sunt ideale pentru internet eventual ca readere de documente. Cele de 14 17 inch sunt mult mai puternice ca și configurație decât netbook-urile și se numesc notebook. O categorie aparte sunt ultra-portabilele sau ultrabook-urile. Ele sunt de obicei notebook- uri foarte subțiri aproximativ jumătate din grosimea unui laptop normal. O alta clasificare care probabil ați întâlnito dacă ați citit review-uri despre un model sau altul ar fi:

Entry level Home User Business Gaming Entry level sunt laptopuri slabe ca si performante (netbook-urile sunt încadrate aici cu succes) cât și netbook-urile cu procesoare dual celeron / dual pentium. Home User sunt cele mai întâlnite laptopuri de obicei vin cu o diagonala de 15,4 inch pana în 17 inch și au o varietate de configurații de la cele mai slabe cu procesoare i3 pana la cele cu i7, sunt ideale pentru internet, proiecte scoală sau servici, se poate face atât editare foto sau

video, proiectare, programare și chiar juca jocuri cu specificații decente (de obicei pe “medium settings”). Au sau nu incorporata o placa video dedicata. (depinde de configurație sau preț) Sunt utile pentru cea mai mare parte dintre noi. Laptopurile Business - sunt de obicei aceleași ca și parametrii cu laptopurile Home User, diferența intre ele fiind ca sunt mai rezistente constructiv, au măsuri de securitate gen parole biometrice (cititoare de amprenta, sau cititoare de retina), și de cele mai multe ori au o baterie mai puternica. Laptopurile Gaming sunt laptopuri puternice, de obicei au procesoare quad core, foarte multa memorie RAM, au in componenta lor un harddisk SSD (un harddisk doar din memorie flash fără părți mobile) sau un SSH (hibrid intre SSD + HDD). Si în mod sigur placi video foarte puternice. Prețul este pe măsura și sunt recomandate doar celor care joaca jocuri video sau au nevoie de procesare grafica / renderizari de înaltă calitate. Contrar părerii multora pentru jocurile video este necesara cea mai puternica configurație posibila deoarece un joc video implica atât procesare matematica (logica jocului), cât și procesare e sunete, sau imagini care sunt renderizare (desenate) în timp real.

Capitolul III. Analiza valorii estetice a modelelor selectate Lenovo IdeaPad Y500 IdeaPad Y500 este un laptop ce nu iese prea mult în evidență dar atrage priviri cu ajutorul unui design unic și inovator.

La prima vedere Y500 nu iese în evidență, capacul realizat din aluminiu mat de culoare neagră ne duce cu gandul la un laptop banal ce nu are nimic special. La o privire mai atentă observăm orifiicile pentru aerisire ce arată cu adevărat scopul acestui model, și anume acela de a furniza o putere de calcul mare fără a ieși prea mult în evidență. IdeaPad Y500 continuă să arate pentru ce este făcut și după ce ridici capacul. Culoarea roșu aprins ce luminează tastele negre cu colțuri rotunjite reușește să îți atragă privirea instantaneu. Nu la fel de spectaculoase precum tastatura sunt touchpadul simplu fără butoane independente, și cele doua

Capitolul III. Analiza valorii estetice a modelelor selectate Lenovo IdeaPad Y500 IdeaPad Y500 este un laptop

spații laterale pentru susținerea incheieturii, ce sunt realizate din același material ca și capacul. O altă caracteristică ce se face remarcată sunt cele două difuzoare amplasate în colțurile de deasupra tastaturi.

Capitolul III. Analiza valorii estetice a modelelor selectate Lenovo IdeaPad Y500 IdeaPad Y500 este un laptop
Ecranul ce intră în categoria celor de dimensiuni medii redă o imagine plăcută, cu culori clare,

Ecranul ce intră în categoria celor de dimensiuni medii redă o imagine plăcută, cu culori clare, singurul dezavantaj este că după o perioadă culoarea roșie a tastaturii în combinație cu lumina display-ului devine obositoare.

Spre deosebire de alte modele cei de la Lenovo au folosit mai puține embleme care să arate

de cine este produs laptopul respectiv, astfel numele

Lenovo apare în colțul de sus al capacului și pe

banda din partea de jos a ecranului.

Ecranul ce intră în categoria celor de dimensiuni medii redă o imagine plăcută, cu culori clare,
Ecranul ce intră în categoria celor de dimensiuni medii redă o imagine plăcută, cu culori clare,

Pe partea laterală dreaptă se găsesc două mufe audio, atât pentru microfon cât și pentru căști, un port USB și o unitate Ultra Bay ce poate susține diferite accesorii precum o placă video auxiliară, o unitate DVD-Blue-ray sau multe altele. Pe partea opusă observăm 2 mufe USB, un port LAN, o mufă HDMI, mufa de încărcare, orificiul de aerisire și o mufă VGA. Forma nu este una extravagantă, nu are unghiuri ciudate care să atragă atenția. Colțurile rotunjite, dimensiunile nu prea mari și materialul din care este realizat arată faptul că produsul este realizat pentru a fi ușor de utilizat și deasemenea pentru a fi portabil. Designul este format in mare parte din linii drepte, acestea îmbinându-se cu cele circulare

pentru a definii armonia și aspectul cald. Tastele rotunjite fac atingerea plăcută și contribuie la funcționalitatea laptopului. Culoarea neagră mată ce apare pe aproape toate suprafețele vizibite se combină perfect cu roșul intens dat de lumina tastaturi dând un aspect plăcut ce stimulează persoana ce îl utilizează. Din punct de vedere simetric IdeaPad Y500 se descurcă destul de bine neavând elemente amplasate în mod întâmplător sau care să te facă să te uiți în altă parte.

Categorie

Punctaj obținut

Formă

8

Linie

8

Culoare

7

Simerie

9

Contrast

9

Cu un total de 41 puncte din 50 disponibile se remarcă faptul că designeri Lenovo nu au vrut ca IdeaPad Y500 să fie un alt laptop apărut pe piață ci au dorit să fie un rival de succes în

gama sa.

Caracteristicile seriei de laptopuri Vaio T Ultrabook

Designul laptopului prezinta caracteristicile perfecte ale unui laptop de serie. Cele mai importante dintre ele fiind

Designul laptopului prezinta caracteristicile perfecte ale unui laptop de serie. Cele mai importante dintre ele fiind faptul ca este usor si subtire. Creat pentru stilul de viata ocupat, prezinta un design subtire, usor si totusi rezistent, fiind extreme de rezistent, cu o carcasa de

magneziu si aluminiu, astfel socurile si loviturile nu sunt o problema. Cand este inchis are un design slim si putin bombat, dar la cele 1,8 kg e tot ce poti astepta de la un laptop. Cu siguranta

nu este un laptop care sa iti “rupa spatele” dar cu singuranta daca cauti ceva ceva usor, acest

laptop nu este recomandat.

Designul laptopului prezinta caracteristicile perfecte ale unui laptop de serie. Cele mai importante dintre ele fiind

Tastatura este relative mare si cu un spatiu intre taste relative generos. Tastatura cu cursa de 1,2 mm. Un alt aspect care il deosebeste de laptopurile vechi este faptul ca detine tastatura numerica.

O alta caracteristica foarte importanta o reprezinta Touch-Screenul incorporate perfect cu functiile ce le ofera laptopul. Sistemul de operare preinstalat Windows 8 confera un spatiu de lucru confortabil dar in acelasi timp nu isi pierde din caracteristicile sale de baza si anume cele business.

Laptopul prezinta porturi Usb tip conector de tip A, port USB Superspeed(Usb 3.0), conector tip A pentru porturi Usb Hi-Speed pe partea sa stanga laterala

Sloturi pentru Memory Stick Duo si Memory Stick Pro, Mini mufa pentru Casti, Slot pentru card SD, Iesire HDMI, Iesire Vga tip Mini D-sub cu 15 pini, Port direct din Ethernet Rj 45, pe partea frontal acestea fiind situate in partea de jos a laptopului

Camera incorporate Web Hd cu tehnologia “ Exmor for Pc” de 1,3 mp in partea frontala (de sus) Touchpad, Buton Assist, buton Web, Buton VAIO, Ecran tip Vaio, cu diagonal de 33,7 cm, Ecran Tactil acestea fiind dispuse central. Culoarea capacului laptopului este Argintie stock. Dimensiunile laptopului sunt de : Adancime unitate principal 226,0 mm, Inaltime unitate principal 19.0 mm, Latime unitate principal mm 323,0

Laptopul prezinta porturi Usb tip conector de tip A, port USB Superspeed(Usb 3.0), conector tip A

Forma acestuia inspira inovatie in materie de laptopuri datorita designului sau subtire. Nu

prezinta unghiuri sau forme ciudate spre deosebire de alte laptopuri de pe piata, asa ca in acest

sens, Vaio nu se prezinta ca “un deschizator de drumuri” in materie de linii si forme.

Culoarea gri acopera toata suprafata laptopului dar capacul cu tente metalice duce cu gandul la masculinitate si puterea de care este capabil acest laptop.

Din punct de vedere simetric nu prezinta elemente iesite din comun, parand ca totul a fost proiectat cu mare atentie si in asa fel incat sa poti beneficia de absolut tot ce ofera.

Contrastul de culori este unul placut ochiului ce practic te indeamna sa folosesti laptopul cu lejeritate.

Punctaj obtinut :

Culoare 9

Forma 8

Linie 8

Simetrie 9

Contrast 10

Punctajul cel mai mare fost obtinut la categoria Contrast datorita imbinarii perfecte de culori si metal.

Concluzia punctajului ar fi ca din cele 50 de puncte disponibile, Vaio T Ultrabook a obtinut un total de 44 de puncte. Acest laptop este un adevarat rival pentru laptopurile disponibile la acest moment pe piata, putand rivaliza usor cu foarte multe modele mult mai scumpe. Este combinatia perfecta dintre utilitate, calitate si design.

Toshiba Qosmio X870

Lansat in 2012 laptopul toshiba qosmio x870 a fost creat special pentru gameri,toate caracteristicile sale fiind special alese pentru a rula fara probleme orice aplicatie sau joc care in mod normal ar crea probleme celorlalte pc-uri.

Laptopurile din gama Toshiba Qosmio au avut mai mereu un design unic,iar x870 continua pe aceasta linie carcasa fiind realizata din aluminiu texturat negru,intrerupt doar de marginea rosie care incadreaza unitatea si de logoul iluminat Qosmio.

Lansat in 2012 laptopul toshiba qosmio x870 a fost creat special pentru gameri,toate caracteristicile sale fiind

Designul carcasei laptopului este pastrat si in partea interioara, aluminiul folosit pentru crearea carcasei este dispus asemeni solzilor reptilelor, oferind o senzatie aparte in momentul folosirii touchpadului.Datorita iluminarii tastaturii,lucru de nelipsit pentru laptopurile de acest tip, privit de sus creaza impresia unui veritabil touchscreen,designul acestuia fiind special ales pentru utilizarea nocturna pe care majoritatea gamerilor o aleg.

In partea superioara a unitatii regasim boxele Harman/Kardon care ofera acestui terminal un sunet superior, care prin sistemul SRS Premium Sound 3D desavarsesc sunetul surround.

Lansat in 2012 laptopul toshiba qosmio x870 a fost creat special pentru gameri,toate caracteristicile sale fiind
Pe partea stanga regasim sloturile pentru cablul de internet,porturile usb 3.0 si Blueray driveul,in timp ce

Pe partea stanga regasim sloturile pentru cablul de internet,porturile usb 3.0 si Blueray driveul,in timp ce pe partea dreapta sunt pozitionate cele 2 mufe audio atat pentru casti cat si pentru microfon, celelalte 2 porturi usb, intrarea HDMI,mufa VGA si slotul pentru alimentare.Majoritatea acestor porturi care faciliteaza conectivitatea au fost plasate dealungul acestei lunii cromate rosii din aluminiu texturat contribuind la aerul unic pe care aceasta unitate il ofera.

Pe partea stanga regasim sloturile pentru cablul de internet,porturile usb 3.0 si Blueray driveul,in timp ce

Din punct de vedere al configuratiei x870 este situat mult deasupra mediei cu un procesor quad- core Intel Core i7de 2.3 GHz,o memorie de 16 GB RAM,o placa video GeForce GTX 670 cu o memorie dedicata de 3 GB,oferind o experienta deosebita in orice joc rulat.

In concluzie acest laptop este o reala alternativa pentru cei care isi doresc mai mult decat banalul,detaliile cum ar fi logoul si tastatura iluminata,carcasa din aluminiu realizata conform spuselor producatorului in stilul vaduvei negre contribuie in cele din urma la crearea unui produs final care ar satisface cerintele multor gameri desavarsiti si va uimi utilizatorul de rand.

Forma lui x870 nu este una foarte diferita de cea a celorlalte laptopuri de pe piata,si nu ea este cea care atrage atentia,ci miciile detalii care desavarsesc aceasta unitate.Este evident faptul ca forma a fost aleasa in special pentru a spori portabilitatea laptopului si usurinta utilizarii.

De asemenea designul,format in mare parte din linii drepte nu este unul extravagant ,oferind o utilizare placuta,designul clasic de tip clamshell fiind imbunatatit prin rotunjirea colturilor,in timp ce tastele patratice iluminate dau impresia utilizarii unei aparaturi asemeni celor din navele din viitor.

Culoarea neagra este intrerupta doar de rosul care incadreaza multe din suprafetele laptopului,cele doua culori imbinandu-se perfect pentru o utilizare placuta. Din punct de vedere simetric laptopul Toshiba Qosmio se incadreaza destul de bine,toate elementele fiind pozitionate in asa fel incat atentia utilizatorului sa nu fie distrasa de un element anume.

Categorie

Punctaj obținut

Formă

8

Linie

7

Culoare

8

Simetrie

9

Contrast

8

Astfel Qosmio x870 obtine 40 de puncte din cele 50 maxim disponibile,putand rivaliza cu orice laptop din clasa sa.

 

Forma

Linie

Culoare

Simetrie

Contrast

Qosmio X870

 
  • 8 8

  • 8 9

 

8

Sony Vaio

 
  • 9 8

  • 8 9

 

10

Lenovo Y500

 
  • 8 7

  • 8 9

 

9

Cu un total de 44 de puncte castigatorul acestei competitii este laptopul Sony Vaio,in mare parte datorita designului specific seriei Vaio,cei de la Sony utilizand numai cele mai bune materiale in proiectarea unitatii.

Pentru celelalte 2 contracandidate o sugestie ar fi folosirea unor materiale mai durabile in alcatuirea carcasei,intrucat actualele materiale creaza o senzatie de fragilitate care descurajeaza potentialii cumparatori.