donderdag 19 april 2012

NL

CULTUUR & MEDIA

29
De hel van ’63 wint Irakese filmprijs

‘DJEAP FUN SWIEDEN’
VEROVERT DE VS
De internationale carrière van dirigent Jaap van Zweden krijgt steeds meer glans. Deze week is hij in New York op bezoek bij de Philharmonic.
MAARTJE VAN HOEK

Filmmaker Steven de Jong blijkt de grote winnaar te zijn van het filmfestival 2011 in Bagdad. Zonder dat De Jong het wist, won zijn Elfstedentochtdrama De hel van ’63 vorig jaar de prijs voor beste film. Volgens de regisseur was een medewerker van de Irakese ambassade, die de prijs had moeten opsturen, korte tijd na de uitreiking overleden als gevolg van een ziekte. Zijn collega’s troffen de prijs, een certificaat met medaille, bij het opruimen van diens spullen aan en schakelden Buitenlandse Zaken in.

Single Spinvis gratis op Record Store Day
Speciaal voor Record Store Day komt Spinvis met de gratis vinyl-single B-Kantje. De 51-jarige muzikant schreef het als een ode aan het vinyl. Wie zaterdag iets koopt in een platenzaak, krijgt het plaatje er gratis bij. Niet alleen Spinvis komt met een single op vinyl. Ook Triggerfinger, Caro Emerald, Go Back to the Zoo en Milow brengen ter gelegenheid van Record Store Day een nummer uit. Tijdens deze dag zijn er in platenzaken optredens van onder anderen Spinvis, Go Back to the Zoo en Blaudzun. De laatste is de Nederlandse ambassadeur van Record Store Day. Internationaal is dat Iggy Pop.

aap van Zweden moet even nadenken, maar weet het dan zeker. Nooit in zijn carrière als dirigent applaudisseerde het orkest na een concert voor hem. Deze week gebeurde het. En nog wel terwijl Van Zweden (51) op bezoek is bij de New York Philharmonic (NYP), het orkest dat bekend staat om zijn extreem kritische houding. Van Zweden loopt na een denderende weergave van Mahlers Eerste symfonie en het Derde pianoconcert van Prokofiev in het Lincoln Center in de Upper West Side van Manhattan weer het podium op en vraagt het orkest te gaan staan. Maar de muzikanten blijven zitten en applaudisseren voor hém. ,,Zeven minuten lang. Dat geloof je toch niet? Wat een eer. Dit gebeurt nooit.’’ De internationale carrière van Jaap van Zweden krijgt steeds meer vorm. In New York heeft hij een nieuwtje in de aanbieding: de komende jaren komt hij terug in New York, want de New York Philharmonic heeft hem gevraagd voortaan ‘enkele weken’ per jaar met het orkest op het podium te

J

Amerika loopt warm voor Jaap van Zweden. Links: met pianist Yuja Wang na een concert met de New York Philharmonic. FOTO’S VREDENBURG EN RENE CLEMENT (L.)

Zomerfestival 2012 volgt Kwakoe op
Amsterdam-Zuidoost krijgt dit jaar weer een groot multicultureel festival. Het evenement heet Zomerfestival 2012 en is de opvolger van het bekende, maar ook beruchte Kwakoe festival. Stadsdeelvoorzitter Marcel la Rose heeft gisteren de vergunning verleend aan de stichting die het gaat organiseren. Het Kwakoe festival leverde afgelopen jaren veel gedoe op. Vaak was er een geldtekort en konden deelnemers fluiten naar hun centen.

staan van het Lincoln Center. Van Zweden is de enige dirigent die dit jaar met alle grote Amerikaanse orkesten optreedt, vertelt hij. Zijn appartement in Dallas in de Amerikaanse staat Texas, waar hij directeur is van het Dallas Symphony Orchestra, is de uitvalsbasis. Van daaruit reist hij heel het land door. In New York heeft hij in de week van zijn eerste reeks concerten met de NYP een meet and greet met fans. De zaal zit vol, de gemiddelde leeftijd is hoog. Ongeveer driekwart van de bezoekers woonde het optreden van Van Zweden bij. Verbluft zijn ze, over ‘Djeap fun Swieden’, sommigen hadden nog nooit van hem gehoord. ,,Deze man is verslavend enthousiast,’’ zegt Barbara Green-

berg uit Manhattan. Zij en haar man John Willey waren vorige zomer met vakantie in Amsterdam en verbaasden zich over de directheid van de Nederlanders. ,,Ook bij Jaap van Zweden vinden we die typisch Nederlandse rechtstreeksheid,’’ zeggen de Amerikanen, die Van Zweden ‘super human’ vinden. Zestien jaar was Van Zweden toen de jonge Amsterdamse muzikant in New York kwam te wonen, in de wijk die toen nog Spanish Harlem heette. ,,Op een kamertje van drie bij drie woonde ik, in een wijk met veel culturen. Ik kon er ’s avonds niet over straat. Heimwee had ik, verschrikkelijk.’’ Hij studeerde viool aan de

HEIMWEE

prestigieuze Juilliard School en bezocht de New York Philharmonic om zich slechts te concentreren op de violisten. ,,Ik had geen relatie met het de rest van het orkest.’’ Nu staat hij met datzelfde orkest op het podium. De bezoekers merken op dat Van Zweden heel veel beweegt. ,,Zijn passie en emotie zijn aanstekelijk.’’ ,,Het grootste risico is het nemen van geen enkel risico,’’ geeft Van Zweden zijn publiek mee. Nog altijd voelt hij zich een dirigentenpupil, die veel repeteert. ,,Honderdtien procent om een resultaat van negentig procent te bereiken.’’ De Amerikanen staan in de rij voor een foto met De Meester; hij deelt tientallen handtekeningen uit. De Amsterdammer blijft er behoorlijk nuchter onder. ,,Ik ben hier slechts om het orkest te begeleiden,’’ zegt hij droogjes.

Politie vindt gitaren Tom Petty terug
Tom Petty kan opgelucht ademhalen. De Amerikaanse politie heeft de vijf gitaren terugbezorgd die aan de vooravond van de Amerikaanse tournee waren gestolen. Een 51-jarige beveiliger van de oefenstudio liep tegen de lamp toen hij een van de instrumenten had verpatst bij een lommerd. De gitaren, onder meer een Rickenbacker uit 1967 en een Gibson uit 1965, zijn op 24 juni live te bewonderen in de Heineken Music Hall.

De ‘raggende mannen’ van de Britse rockband Status Quo gaan hun bioscoopfilmdebuut maken met een eigen, muzikale actiefilm. De opnames van het negentig minuten durende Bula Quo! starten deze zomer op de Fiji-eilanden in de Stille Oceaan. ,,Toen ik hoorde dat we ergens konden gaan filmen waar het warm is, was ik meteen van de partij,’’ zegt Rick Parfitt (63), die met Francis Rossi (62) al 47 jaar de harde kern van de band vormt. ,,Dit is een fantasti-

Status Quo maakt muzikale actiefilm op Fiji-eilanden
sche kans voor ons om iets nieuws te gaan doen en we vinden het ontzettend spannend.’’ De vijfmansformatie, met wereldhits als Down Down, Roll over lay down en Whatever you want op haar naam, speelt zichzelf. Jon Lovitz, bekend van The Wedding Singer, is ook in de film te zien evenals Craig Fairbass, bekend van de Britse soap Eastenders. De film wordt geregisseerd door Stuart St. Paul, die ook het scenario schreef. Hij heeft in de Britse filmindustrie zowat alles gedaan, waaronder stunts, produc-

tie, regie en acteren. Hij werkte ook mee aan de ooit spraakmakende clip Wild Boys van Duran Duran. Status Quo-leden kennen St. Paul van toen ze in 2005 zichzelf speelden in een aflevering van de onverwoestbare Britse soap Coronation Street, waar St. Paul ook aan meewerkte. ,,Dus deze film wordt voor ons een peulenschil, aldus ons management,’’ zegt frontman Francis Rossi gekscherend. Bula Quo!, een traditionele Fijiaanse begroeting, moet in de loop van volgend jaar in de Britse bioscoop verschijnen.