Vous êtes sur la page 1sur 2

Lejle-i-Berat je noc Allahovog dz.s. priblizavanja i oznanjivanja Njegovim robovima. Tim povodom Hazrti Alija r.a.

preonosi od Poslanika s.a.v. da je rekao: Kada nastupi petnaesta noc mjeseca Sabana provedite je u ibadetu, a naredni dan postite. Uistinu, Allah u njoj silazi sa zalaskom sunca na najblize zemaljsko nebo i pita :Trazi li neko oprosta, pa da mu oprostim, trazi li neko opskrbu, pa da ga opskrbim, ima li neko u belaju ili bolesti, pa da mu to oklonim, ima li neko to, ima li neko to, sve to pojave zore. (Ibn Madze)

Poslanik s.a.v. takodzer kaze: Zaista Allah silazi sredisnje noci mjeseca Sabana na zemaljsko nebo I oprasta vecem broju od broja dlaka u stadu jednog psa ovcara.

Po misljenju nekih mufesira pocetni ajeti Sure Ad-Duhan: 1. Ha Mim. 2. Tako Mi Knjige jasne, 3. Mi smo poeli da je u Blagoslovljenoj nodi objavljujemo - i Mi, doista, opominjemo 4. u kojoj se svaki mudri posao rijei 5. po zapovijedi Naoj!

se ustvari odnose na noc Lejle-i-Berat.

Ibni Abbas r.a. kaze za rijeci Uzvisenog Allaha: u kojoj se svaki mudri posao rijesi to je petnaesta noc mjeseca Sabana. Allah Uzviseni rasporedzuje stvari u njoj za cijelu godinu, upisuje u njoj one koji ce te godine umrijeti i one koji ce na Hadz otici, tome broju se nista ne dodaje niti oduzima.

Muhadis Mensur Al-Nasif dajuci zavrsnu rijec o poglavlju o Lejle-i-Beratu kaze: Vjerovjesnik s.a.v. je mnogo napora ulagao srednje noci u ibadetu Allahu Uzvisenom govoreci da se Allah Uzviseni obznanjuje svojim robovima dodzite meni I trazite sto zelite, kapije darova I dobrocinstva su otvorene Tako je potrebno vanredno ulaganje truda u ovj noci sa njenog pocetka do njenog kraja i post sutrasnjeg dana jer je on vrjedan kao njegova noc.Zatim mnogobrojno trazenje oprosta, jer Allah s.v.a. oprasta svemu sto je stvorio osim neposlusniku svojih roditelja zulumcaru grjesniku i svakome njima slicnom koji je izazvao Allahovu srdzbu a nije se pokajao.

Od Aise r.a. se prenosi da je Poslanik s.a.v. u noci Lejle-i-Berata zatrazio dozvolu da se posveti ibadetu i tom prilikom je klanjao dva rekijata dobrovoljnog namaza. Na prvom rekijatu nakom Subhaneke Euzu-Bismile proucio je jos Fatihu i krace sure al je na sedzdi proveo dugo vremena. Na drugom rekijatu je proucio Bismili,Fatihu i krace sure a na sedzdi je proveo dugo vremena sve do zore, tako da je Aisa r.a. mislila da je preselio na Ahiret. Na sedzdi je ucio ovu dovu koja u prevodu glasi: Tebi sedzdu cini moje tijelo i moja dusa a moje srce u Tebe vjeruje. Priznajem ti sve blagodati a i moje grijehe. Prema sebi sam nepravdu ucinio pa mi oprosti jer samo Ti grijehe prastas. Tvojom spremnosti za prastnje uticem ti se od tvoje kazne. Utjecem ti se tvojom miloscu od Tvoje srdzbe. I utjecem se Tebi od Tebe. Nisam u stanju izraziti svoju zahvalnost tebi. Ti si onakav kakav si sam rekao za sebe da si.