Vous êtes sur la page 1sur 9

APLIKASI PYTHAGORAS TEOREM DALAM KEPADATAN PIKSEL

Definisi piksel :
Paparan pada peralatan seperti smartphone, tablet, monitor komputer, atau LCD mempunyai beratus-ratus ribu titik-titik kecil warna yang dinamakan piksel. Semakin banyak piksel pada paparan, semakin jelaslah paparan imej yang dipaparkan

KEPADATAN PIKSEL
Para jurutera mengukur resolusi paparan ini dengan menggunakan unit piksel per inci @ ppi (dalam ukuran metrik, ia dikenali sebagai piksel per centimeter). Sebaliknya, unit ppi bermaksud bilangan piksel per inci linear (biasanya bersama-sama pepenjuru). Anda boleh mencari ia dengan membahagikan bilangan piksel di sepanjang pepenjuru dengan panjang pepenjuru dalam inci.

Gambar di atas ini menunjukkan mengapa peningkatan kepadatan piksel adalah satu perkara yang baik.

CONTOH : iPhone 5
Untuk menentukan kepadatan piksel iPhone 5 ini, kita perlu dua keping maklumat mengenai paparan, iaitu: i. Panjang pepenjuru yang diukur dalam piksel (The diagonals length measured in pixels) Panjang pepenjuru yang diukur dalam inci. (The diagonals length measured in inches)

i.

Dengan kedua-dua maklumat ini, kita boleh membahagikan ukuran piksel oleh ukuran inci dan mendapatkan ketumpatan piksel.

JOM KIRA
Menggunakan Pythagoras Teorem, kita akan mendapat, c ^ 2 = 1.136 ^ 2 + 640 ^ 2 ; Di mana c 1304 piksel panjang. Kita kini mempunyai semua maklumat yang kita perlu mencari ketumpatan 5 iPhone pixel:

326 ppi ~ 1304 pixels / 4 inci

JOM CUBA

JOM CUBA (jawapan)

RUJUKAN
http://robertkaplinsky.com/work/retina-display/ http://electronics.howstuffworks.com/cellphone5.htm