Vous êtes sur la page 1sur 10

Hl Gyula jratervezs: Nyitottan vagy zrtan? A gondolkodsmd, a szemlyisg, a szemlletmd s a hit zrtsgrl s nyitottsgrl (tapasztalatok s gondolatok) Pcs, 2013.

oktber 12. szombat Nyitottsg vagy zrtsg? A klt - ajkn csrmpl a sz, de , (az adott vilg varzsainak mrnke), tudatos jvbe lt s megszerkeszti magban, mint ti majd kint, a harmnit. (Jzsef Attila A vros peremn)

Kt lehetsg a vitorlsoknak blben vagy tengeren rizve vagy vdtelen kiktve vagy tpetten takarva vagy gtelen biztonsg vagy flelem kiktve vagy vgtelen H. Gy. Mit keres a nyitott ember? Aki keres, az tall! (J. Kr.) Az n meggyzdsem az, hogy az egyetlen termkeny irny mindig az egynbl vezet a kzssg fel. Ha n nmagamat nem tudom harmniba hozni, ha sajt sorsfeladatomat nem tudom megoldani, akkor alkalmatlan vagyok arra, hogy brmilyen kzssgi gyben megszlaljak. Hatstalan lesz, hazug lesz, hamis. Kzssg alatt a csaldot is rtem. Ha n nem vagyok egy harmonikus, rendezett szemlyisg, ha nem tudom, hogy hol rejlik az letem dve, akkor nem tudok harmonikus csaldot kipteni, de mg lni sem tudok benne, mert n magam rendezetlen szemlyisg vagyok. (M. P.) A nyomorsg keressre ksztet Isten soha nem csap be egy ajtt az orrod eltt anlkl, hogy ki ne nyitna egy csokival teli dobozt, s meg ne knlna belle. Ha mostanban elnt a magny rzete, azt mondom magamban: - Ht lgy magnyos, Liz. Tapogatzz krbe a magnyod krl. Csak lj nyugodtan, s letedben egyszer viseld el. Isten hozott az emberi rzsek birodalmban! De soha tbb ne hasznld egy msik ember testt vagy rzelmeit arra, hogy a sajt beteljesletlen vgyaid cltblja legyen. (Elizabeth Gilbert zek, imk, szerelmek)

A nyitott, de ers szemlyisg elviseli az rzelmi bizonytalansgot Az els parancs Minden ermet azrt gyjtttem, azrt fontam izmaim kvbe, hogy teljesen szeresselek, s azrt habzsoltam knyvhegyeket s szereztem kincseimen tudst, hogy mltn szeresselek, s azrt poltam vzna lelkemet s riztem benne, mi j, hogy hen szeresselek, s azrt szereztem kpessgeket s kutattam sok-sok mestert, hogy jobban szeresselek, s azrt nyestem torz szoksaim s tagadtam meg, mi bn, hogy tisztn szeresselek. s te elbb ermet vetted, aztn eszemet, majd lelkem minden kincst s tehetsgemet, s most tisztasgom is. S br mindent elraboltl, csak tged szeretlek, ha nincs is mivel, ha krok kzt fekszem, ha az rltsg ketrece rejt, ha parancsod meg is alz. Szerelmemet senki sem rti, nem ismerheti titkt. H. Gy. Az eredmnyes gondolkods fejlesztse RJR (Rhangolds Jelentstulajdonts Reflektls) Ha vilgunkban a tanul sikeres akar lenni, arra lesz szksge, hogy meg tudja szrni az informcit, s el tudja dnteni, hogy szmra mi a fontos s mi nem. Azt kell megrtenie, hogy a klnfle informcik miknt kapcsoldnak, illetve miknt kapcsolhatk ssze.

Kpesnek kell lennie arra, hogy megfelel kontextusba gyazza be az j ismereteket s gondolatokat, hogy jelentssel ruhzza fel j lmnyeit, hogy elvesse az irrelevns vagy rvnytelen informcit. Kritikus, kreatv s termkeny mdon kell jelentsteliv tennie az informcis univerzum azon darabjt, amellyel tallkozik. Egy sor gyakorlati gondolkodsi kszsggel kell rendelkeznie ahhoz, hogy az informcit megfelelen tudja rendszerezni, hogy jelentssel br gondolatokba tudja srteni, hogy ismereteit gyakorlati helyzetekben tudja alkalmazni. Ez olyan folyamatot, mely nemcsak iskolskorukban vezeti ket, hanem ksbbi letkben is megadja szmukra a kritikai gondolkods elmleti kerett. (A kritikai gondolkods fejlesztse avagy Az interaktv s reflektv tanuls lehetsgei c. pedaggusi segdlet Brdossy Ildik, Duds Margit, Pethn Nagy Csilla s Priskinn Rizner Erika, Pcsi Tudomnyegyetem)

Termkeny gondolkods modell 1, Krdezd meg: "Mi folyik itt?" 2, Krdezd meg: "Mi a siker?" 3, Krdezd meg: "Mi a krds?" 4, Keress vlaszokat! 5, Kovcsolj ssze megoldst a vlaszokbl! 6, Keress erforrsokat a megvalstshoz! Az elnye, hogy ez a modell hasznlja a kreatv s kritikus gondolkods kpessgeit a problmamegold folyamat minden egyes szakaszban. (Tim Hurson, Think Better, 2007)

Nyugtalansg s keress Te breszted fl bennnk magasztalsod rmt, mert magadrt teremtettl bennnket s nyugtalan a szvnk, mg meg nem nyugszik benned. Vilgosts meg Uram s add megrtenem: knyrgk hozzd elbb, vagy inkbb dicsrlek Tged? A rlad szerzett ismeret, vagy a hozzd szll knyrgs az els? No de ki knyrg hozzd, ha nem tud mg rlad? Hiszen mst szlt taln helyetted, ha nem ismer Tged. Vagy inkbb knyrgnm kell hozzd, hogy megismerjem orcd? mde hogyan knyrgjnk ahhoz segtsgl, akiben hitnk nincsen? Vagy hogyan higgynk abban, akirl nem szlt mg hirdetnk szja? (Rm 10,14) Dicsrik az Urat, akik t keresik. (Zsolt 21,27) Megtalljk t keresi, s ha megleltk, dicsretbe fognak. Nos, hadd keresselek Uram hvogatva tged s beld vetett hitemben hvogassalak: hiszen meghirdettek mr tged neknk. Knyrg hozzd Uram, a tled kapott hitem. Te serkentettl re, Fiad embersgvel s hirdetd szolglatval. (Augusztinusz Vallomsok bevezetje)

A hit a nyitottsg s a zrtsg vilgban A gondolkod keresztyn a hitben llandan nvekszik. (Spurgeon) Maga az r biztat bennnket, hogy virrasztva vrjuk ezt a tallkozst. keres engem. Keressben nem a vletlen vezrli, hanem konkrtan mindnyjunkat keres, spedig szvnknek megfelelen. A virraszts az az elengedhetetlen erfeszts, amely lehetv teszi,

hogy felismerjk Jzust s tallkozzunk vele. Nmelykor az r elmegy mellettnk, de nem vesszk szre, vagy mr annyira ismerjk, hogy nem ismerjk fel. Virrasztsunk imdsgot jelent, amellyel krjk, hogy maradjon, amikor gy tesz, mintha tovbb akarna menni. (Ferenc ppa Nyitott sz, hv szv)

A magyar trsadalomrl Megllaptottuk, hogy a Magyarorszgra jellemz zrt gondolkodsmd nem jellemz a nyugati kultrra, nincsen kapcsolatban az orszg trsadalomszerkezetvel, sem a gazdasgi fejlettsgvel, idben ugyanakkor vltozatlan jellemz. A Schwartz rtkteszt alaprtkei alapjn eurpai sszehasonltsban a magyarok vezetnek a biztonsg s vltozatlansg rtkeiben. A Rokeach rtkteszt szerint Magyarorszg kimagaslik a biztonsg rtkei vonatkozsban. Hofstede kulturlis rtkei szerint Magyarorszgra a bizonytalansgkerls s az individualizmus jellemz. (Keller Tams, Trki Zrt.)

A hit csak a sebezhet nyitottsgban termkeny Taln a brtn falain t rzett szerelem az igazi, a nagy szerelem. Az imdsg addig termkeny, amg nem ad r vlaszt az Isten. Az les kvek meg a tvisbokrok tplljk a szerelmet. (Antoine de Saint Exupery) Akkor megnyitotta rtelmket, hogy rtsk az rsokat. (Luk 24,45) A blcs ember nyitott szemmel jr, a bolond pedig sttben botorkl. (Prd 2,14) Aaro Hellaakoski Este Milyen bksen barnllik az este s n a homly a lomb alatt. Fordulj bzvst az ghez, azt keresve, honnan van ez a szp ajndk-este, s lelked bkje mibl fakad. Hiba volt: csak erd fecsrelted, mg titkok utn vetetted magad. Nem ms ez, mint ha a vgtelen tmbjt fejted, mlysgt mred a feneketlennek vagy krdjeleket rostlsz egyre csak. Ne trd fl vlaszrt vilgok lomjt Lgy te csak res. s nyitott legyl. Hagyd, hogy a titkok eljjjenek hozzd vagy eltnjenek, mint a felhcsordk, ha tsuhan a fk fltt a szl, s hagyd fnyleni szemed, hagyd hogy a fuvallat

ber percben rje tudatod. Hangokat csupn a csend fle hallhat. S mikor a lpcsn halk lptek suhannak, csak ki vr, annak ajtaja nyitott. Szopori Nagy Lajos fordtsa

Te ltod, flelem ktz: Megvallhatom-e bneim? Nven tudom-e nevezni eltted s magam eltt? Hogyan tudnm kimondani? Szvem elrejtett szgyent magam eltt is titkolom. Hogyan vihetnm n eld? Brene Brown A sebezhetsg ereje http://www.ted.com/talks/lang/hu/brene_brown_on_vulnerability.html Hat vig kutatta az emberi problmk megoldst. Elbb a szgyennel, majd a sebezhetggel kezdett foglalkozni. Kutatsnak ttrsrl gy vall: Lassan sikerlt megragadnom a dolgot. Lassan megrtettem, hogy mi is a szgyen, s hogyan mkdik. rtam egy knyvet, megjelentettem egy elmletet, de valami nem stimmelt. A megkrdezett embereket kt csoportba soroltam. Az egyikbe azokat, akik azt vlaszoltk az rdemessg rzsnek krdsre, hogy k rdemesek. Akik gy reztk, hogy szeretik ket s tartoznak valahov. A msik csoportba pedig azokat, akik mindezrt csak kzdenek, akiknek sokszor krdses, hogy egyltaln elegek-e. Egyetlen vltoz vlasztotta el azokat, akik egyrtelmen gy reztk, hogy szeretik ket, s tartoznak valahov, azoktl, akik csak kzdttek ugyanezrt. Ez pedig a kvetkez volt: akik megltk a szeretet s a valakihez tartozs rzst, hittk, hogy rdemesek a mindkett rzelemre. Ennyi. Hittk, hogy rdemesek r. A legnehezebben azt fogtam fel, hogy ami nem engedi a kapcsolatok ltrejttt, az a flelem. Attl flnk, hogy nem rdemeljk meg a kapcsolatot. A teljes szvvel lk-a btrak fogtam az sszes olyan interjt, amelyben az rdemessg rzse megjelent. Megvizsgltam, mi a kzs az ilyen emberekben? Mappba rendeztem ezeket az anyagokat. Azon jrt a fejem: milyen cmet adjak? s az els sz, ami eszembe jutott a teljes szvvel lk kifejezs volt. A teljes szvvel l emberek abban a meggyzdsben lnek, hogy rdemesek. mindegyikjkben volt btorsg. De vlasszuk el a btorsgot a merszsgtl. A btorsg (angolul: courage) sz eredetileg amikor elszr bekerlt az angol nyelvbe -- a latin cor szbl szrmazik, ami annyit tesz, hogy szv -- s a sz valjban olyan emberekre utalt, akik elmeslik nmaguk trtnett mgpedig teljes szvvel. Ezeknek az embereknek teht volt btorsguk, vagy mskpp fogalmazva, volt merszk tkletlennek lenni. Egytt mertek rezni elbbi magukkal, s aztn msokkal is. Hiszen nem tudunk msokkal egytt rezni, amg nem tudunk nmagunkhoz kedvesek lenni.

Vgl az elbb emltett emberek kapcsolatokban ltek. A hitelessgk rdekben kpesek voltak lemondani arrl, hogy valamilyen cl rdekben hamis kpet alaktsanak ki nmagukrl, vagyis nem azt kvettk, hogy milyennek kellene lennik, hanem minden krlmnyek kztt nmagukat adtk. A kapcsolatokban ez elengedhetetlen. Volt mg egy kzs tulajdonsguk: Teljes mrtkben elfogadtk, hogy megsrlhetnek. Mert hitk szerint pp a sebezhetsgk tette ket szpp. Nem lltottk, hogy a sebezhets g knyelmes dolog, de azt sem, hogy knz tapasztalat. Azt mondtk, hogy szksges. Arrl beszltek, hogy ksznek kell lennnk arra, hogy mi mondjuk ki elszr, hogy szeretlek. Ksznek kell lennnk arra, hogy megtegynk valamit, noha nincs r semmi garancia, hogy az j kimenetel lesz. Ksznek kell lennnk arra, hogy nyugodtak maradjunk, amg vrjuk, hogy az orvos visszahvjon minket a szrvizsglat utn. Ezek az emberek hajlandk energit fektetni egy-egy kapcsolatba, ami lehet, hogy sikerl, de az is lehet, hogy nem. gy vltk, hogy ez nagyon fontos dolog. Nem lehet a kemny rzseket eltomptani, csak ha az rzelmi letnket, az rzelmeinket is eltomptjuk. Nem lehet szelektve tomptani. Ha eltomptjuk a rosszakat, eltompul az rm rzse is, a hlarzet is, s a boldogsgrzetnk is. Akkor persze rosszul rezzk majd magunkat, s keresnk valami clt, rtelmet. Megint sebezhetnek rezzk magunkat, arra meg megiszunk pr srt, s megesznk egy dis-bannos muffint. gy teremtjk meg az rdgi krt. Csoda Bneim pincje fltt lk, az asztal tertve ll. Letelepedsz hozzm vacsorzni, mg n a szavak kzt feszengek. Szeretnm tudni, mit gondolsz rejtegetett titkaimrl. Fltped ajtajt? Kibeszled? Semmit se szlsz? Minden marad? Br tudnd szenvedsem. Hny ve nem alszom e szorongs miatt. s vacsora kzben a pince ajthoz vezetsz, s n reszketve tudom, hogy kinyitod. S ahogy a hirtelen fny sztradva furakszik a mlybe, dbbenten mulok: a pince res. Hitetlen tekintetemet ltva nyugtatgatsz: Mr rg res. Mr rges-rg. Mint vak tapogatom vgig a hideg falakat, a polcokat, a rejtett zugokat. rzem, hogy res. rzem, ahogy tovbb resedik.

rlt szemeim gurulnak, ugrlnak a padln rmkben. res, res! remegnek a sziklk. Sosem gondoltam eddig, hogy a semminek ilyen bolondul lehet rlni. Azta nyitva pincm ajtaja. Azta hzam is. Ha erre jrsz, testvr, trj be! H. Gy. Ezrt, minthogy ezt a szolglatot ahhoz a knyrlethez mrten vgezzk, amelyben mi rszesltnk, nem restelkednk, ellenkezleg, lemondunk a rejtegetsrl, mely a szgyenkezs [jele], sem nem jrunk ravaszkodva, sem az Isten igjt meg nem hamistjuk, hanem az igazsgnak lthatv ttelvel ajnljuk magunkat Isten eltt minden ember lelkiismeretnek. (2Kor 4,1-2 - Csia Lajos fordtsa)

Mernk-e hitnk szerint lni? Miben hisznk? A hit nem statikus dolog. Nem olyan dogma, vagy kt, amit hallok, elolvasok, s szpen elfogadok. Nem. A hit az, hogy Istenrl s hozzm val viszonyrl a vilgban meg vagyok gyzdve gy, hogy azt mg nem tapasztaltam egyltaln vagy ehhez hasonl helyzetben. A hit az, hogy mltamat a megrtett jv fnyben trtelmezem. A hit az, hogy mltam trtnseit trgyilagos valsgknt fogadom s meslem. A hit az, hogy a jvben tudom, mit akarok, mit akarok elrni, mit akarok megvalstani, mit akarok tenni akkor is, ha nem tudom, mit hoz a jv. A hit az, hogy tudok nmely dolgot a jvrl, amit nem kpes letagadni semmilyen jelen valsg. A hit az, hogy vllalom ezt a hitem. A hit az, hogy gy teszem mindezt, hogy tudom, emberileg semmi eslyem s adottsgom nincs mindezek tkletes megvalstshoz. Mert ha rdemes lni valamirt, akkor rdemes lni azrt akkor is, ha egsz letnkben semmit nem ltunk belle. Egy rdemes lni egy falatrt rdemes szletni egy cskrt rdemes keresni egy eszmt rdemes vrni egy hallt melyik az az egy

azutn

mennyi botls mennyi vletlenszer torz mozdulat s a seb gygyultan is marad s a sok trtt cserp de azutn mindezt elfelejted egy kz kitrli vgleg s mgis te vagy ott

rtkvizsglatok Allport s Vernon az 1930as vekben hozta ltre azt a ma is alkalmazott rtktesztet, melyen az emltett gyengk jl szemlltethetk. A gazdasgi ember eszerint a haszonelv etika rabja, aki a hasznosat azonostja a jval. Az elmleti ember mindenekeltt az igazsgot tartja fontosnak, az eszmket objektivitsuk s logikai ellentmondsmentessg-k alapjn tlve meg. Az eszttikai ember szmra a bels tapasztals s a harmnia legnagyobb rtk, a dolgokat a neki okozott eszttikai lmny minsgvel mri. A szocilis ember a humanista rtkeket keresi, a szeretet s hsg szolgja. A politikai ember a hatalom akarst tartja leginkbb szem eltt. A vallsos ember az let transzcendens rtelmt kutatva lebecsli az elbbi t evilgi rtk fontossgt. A teszt 45 lltst tartalmaz, melyek mindegyike esetben eleve felknlt preferencik kzl kellett a vizsglati szemlyeknek vlasztaniuk. A teszt alkoti azt lltottk, hogy az sszes vlasztst egyttesen kezelve megllapthat a vizsglati szemly rtkprofilja. Geert Hofstede dimenzii http://www.interkulturalis.hu/pagesMO/Dimenzio_Hofstede.html Hofstede az rtkek s a kultrk sszefggsben vizsgldott. 1967 s 1973 kztt 117000 megkrdezettet faggatott ki, akik a vilg 50 orszgban ltek. Az rtkrendek ngy dimenzi mentn osztlyozhatk. Hatalomtl val fggsg hatalomtl val fggetlensg Bizonytalansg keresse bizonytalansg kerlse Individualizmus kollektivizmus Frfiassg niessg Az els faktor s a harmadik faktor negatv egyttjrst mutattak. Hofstede a nyugat eurpai s szak - amerikai vlaszadk krben individualista s hatalomtl fggetlen rtkrendet tallt, mg a latin amerikai s zsiai orszgok lakinak rtkrendjt hatalomtl fggnek tallta. Rokeach (dogmatikus skla) tesztje az rtkeket clrtkek s eszkzrtkek csoportjra osztja. Mindkt csoportba 18 rtket sorolt, s a vizsglat sorn a vizsglati szemlyeknek ezekhez kell fontossg szerint rangsorolniuk. Morris az egsz letet that stlust meghatroz 13 klnfle eszkzrtket vett fel tesztjbe. A teszt a kvetkez rtkdimenzikat vizsglja:

Apolli (ragaszkodni az elrt legjobbhoz) Buddhista (polni a szemlyektl s a dolgoktl val fggetlensget) Krisztusi (kedvesnek s bartsgosnak lenni msokhoz) Dionszoszi (vltakozva keresni a trsas vidmsgot s rlni az letnek) Mohamedn (rszt venni a csoporttevkenysgeknek s rlni az letnek) Promtheuszi (fellkerekedni a vltoz krlmnyeken) Maitreyn (sszhangba hozni a cselekvst, a szrakozst s az elmlkedst) Epikuroszi (egszsges, gondatlan derben lni) Taoista (bksen elfogadni, ami van) Sztoikus (filozfus mdjra uralkodni nmagunkon) Buddhista Krisztusi (a bels leten tprengeni, blcselkedni) Promtheuszi (kockzatos krlmnyekre vllalkozni) Krisztusi 2 (alvetni magunkat a vilg erinek) Super a munkartkek mrsre fejlesztett ki egy knnyen alkalmazhat tesztet, mely magyar viszonyok kztt is jl differencilt a klnbz felsoktatsi intzmnyek hallgati kztt, kimutatva nemcsak a szakmai, hanem a mobilitsbl add hatsokat is. A teszt a kvetkez dimenzikat tartalmazza: kreativits, irnyts, teljestmny, tekintly, letmd, biztonsg, trsak, szpsg, presztzs, fggetlensg, vltozatossg, gazdasgi hatkonysg, altruizmus, szellemi sztnzs. Geroge Gerbner (vizsglata indirekt, nem beavatkoz eszkzkkel is elvgezhet) az rtkeket a tmegkommunikci folyamatosan kifejezsre jut zeneteinek egyik dimenzijaknt regisztrlta s elemezte. Egy nemrg elvgzett kutats az eurpai nemzeti himnuszok szvegeit vizsglva mutatta ki, hogy a nyugat - eurpai nemzeti himnuszok gyakrabban hivatkoznak politikai rtkekre, mint a kelet eurpaiak, s nagyobb hangslyt helyeznek az ellensg, fleg a kls ellensg fltt aratott gyzelemre. A balszerencse s ruls valamivel gyakrabban fordul el a kelet eurpai nemzeti himnuszok szvegeiben, mint a nyugatiakban. gy tnik Isten fontosabb szerepet tlt be a nyugat eurpai nemzetek letben, mint a kelet eurpaiakban. Kelet Eurpban a magyarok s a horvtok fohszkodnak isten ldsrt. A statikus szolidaritsrtk. Ezekben az rtkekben a statikus mozzanat invariancikra utal, melyeket nem tartunk megldoztatandnak, ellenkezleg, vltoztatsukat, rtkerzinak vlhetjk. Idesorolhatjuk a klnbz interperszonlis s szerepek ltal meghatrozott rintkezsek szablyainak ismerett, megbecslst s betartst, az egyes trsas trsadalmi egyttlsi formk tisztelett, pozitv rtkelst. A statikus teljestmnyrtk. A szolidaritsrtkek egyenlstenek, innen pszicholgiai erejk, kohzis rtkk. A teljestmnyrtkek ezzel szemben megklnbztetnek, hiszen a lthat, empirikusan ellenrizhet eredmnyek vilgt produkljk. Dinamikus szolidaritsrtkek. Mind a statikus szolidaritsrtkek, mind a statikus teljestmnyrtkek tlhajtott rvnyeslse hatatlan konfliktust eredmnyez, melynek megoldsa ezen rtkek talajn elkpzelhetetlen, ugyanis ideologikus kntsben, hamis tudatok optikja ltal torztva jelenik meg a konfliktus. Veszlyforrs, amikor a konfliktust hajtjuk tl, s a tagadst, a vltoztatst totliss tesszk. A dinamikus szolidaritsrtkek krben emlthetk az emberi kapcsolatok konstruktv konfliktusai, a vita, az emptia a tolerancia, a mssghoz val jog.

Ha a csald rtkt elismerjk, egyttal elismerjk a vls rtkt is, amennyiben annak alapja interperszonlisan vals. Dinamikus teljestmnyrtkek. Ezeket az rtkeket tartjuk a modern trsadalmak letben a legfontosabbnak. A szaktuds, a szervezs, a mrhetsg, az idben, anyagban val tudatos gazdlkods, a minsgi jegyeket hordoz mennyisgtermels. Ezeknek az rtkeknek az rvnyeslse versennyel, a nyilvnval elnyk, s htrnyok halmozdsval jrhat egytt, ami sszessgben kisebb trsadalmi problmt jelent. A dinamikus teljestmnyrtkek, kz tartozik a nyilvnossg, s ezek kpezik a megmarads alapjait.