Vous êtes sur la page 1sur 2

Aspiratii profesionale

Motivaia este un concept fundamental n psihologie i, n genere n tiinele despre om, exprimnd faptul c la baza conduitei umane se afl ntotdeauna un ansamblu de mobiluri trebuine, tendine, afecte, interese, intenii, idealuri - care susin realizarea anumitor aciuni, fapte, atitudini ! Motivatia este extrem de importanta in obinerea rezultatelor! "iecare om este unic si are anumite aspiratii profesionale! #inandu-se cont de acestea poate fi motivat corespunzator! $spiratii mele in cea ce priveste cariera sunt% -posibilitatea de a promova &intr-o firma in care exista aceasta posibilitate este mult mai tentant sa lucrezi,ai posibilitatea de a evolua din punct de vedere profesional, de a a'unge la un nivel mai inalt( -oportunitatea de a lucra intr-o firma multinationala &avand astfel contact cu alte tari, alte stiluri de viata, alte moduri de a gandi sau de a rezolva o problema( -dorinta de a avea un mediu de lucru cat mai stabil &in care sa se poata desfasura activitatile( -obtinerea unui salariu prin care sa fie rasplatite toate eforturile &acesta fiind in concordanta cu rezultatele obtinute(
Structura si afirmarea personalitatii umane reprezinta un proces amplu, complex, cu numeroase determinari, n care sistemul aspirational ocupa un loc central si dominant. Proprii tuturor oamenilor si grupurilor sociale, aspiratiile se manifesta, la adolescenta, ca dimensiuni ce organizeaza si structureaza personalitatea, dndu-i orientare si sens. Considerata de J.J.Rousseau ca -etapa unei a doua nasteri a omului, adolescenta aduce cu sine o intensificare a dezvoltarii personalitatii, a vietii interioare deliberative, a dezvoltarii constiintei de sine, responsabilitatii si a vietii afective. tractia spre diferite profesii e implicata tot mai mult n dialogurile interioare ncarcate de elemente evaluative si influentate de diferite modele. spiratiile !profesionale" dau desc#idere personalitatii spre viitor, n directia afirmarii depline n viata sociala. spiratiile individului si colectivitatilor sunt conditionate de nivelul cultural al societatii, de nivelul stiintei si te#nicii, de sistemul de educatie si calitatea relatiilor interpersonale, dar si de valorile promovate de societate. $u se poate trai fara o experienta a valorilor, fara a face apel la %udecati de valoare, iar calitatea de fiinta valorizatoare nu se poate realiza dect ntr-un context social. &nteriorizarea valorilor, sub influenta educatiei si culturii se reflecta n sistemul aspirational, devenind aspiratiivalori ale colectivitatilor umane si ale indivizilor. deziunea la valorile sociale nalte, autentice, depasirea conflictelor valorice care apar n fata fiecarui om !tnar, de nenumarate ori" contribuie la nflorirea personalitatii umane, la afirmarea si valorificarea acesteia, prin activitate, n plan social.

'a nivel macro si microsocial, spontan si constient, personalitatea tnara n formare e supusa unei infuzii valorice si la ntlnirea factorilor endogeni cu cei exogeni se constituie sistemul propriu de valori si de atitudini( de la o perioada de vrsta la alta se produc nu numai mutatii, acumulari dar si mbogatirea sistemului de valori si atitudini( iar odata cu evolutia de vrsta a individului are loc si consolidarea nucleului sau valoricoatitudinal. Cunoasterea atitudinilor si valorilor unui individ sau grup constituie un instrument de previziune. Cu a%utorul lor se poate prevedea cu o anumita probabilitate modul de comportare ntr-o situatie ulterioara. spiratiile si idealurile tinerei generatii un important potential intelectual, creator, economic si moral trebuie valorificate n activitati socialeconomice utile, n cercetarea stiintifica, n toate domeniile muncii si creatiei autentice, deoarece numai prin profesiune si valorizare sociala se poate conferi un sens superior propriei vieti.