Vous êtes sur la page 1sur 4

G IN ID E L D N A H N E T N E DOC

SCHOOLPROGRAMMA SKILLS MASTERS 2014

HET BEROEPSKEUZE-EVENEMENT
9, 10, 11 JANUARI 2014 AHOY ROTTERDAM

SCHOOLPROGRAMMA SKILLS MASTERS 2014


Dit is de handleiding bij het schoolprogramma voor Skills Masters 2014. In deze handleiding geven we uitleg over de drie stappen van het schoolprogramma: de voorbereiding op school, het bezoek aan Skills Masters en de evaluatie op school. Wij vragen u deze informatie goed door te nemen.

LEERLINGEN ORINTEREN OP HUN TOEKOMST


Skills Masters is een evenement waar uw leerlingen zich orinteren op hun toekomst als vakman of -vrouw. Uw leerlingen kunnen hier van alles zien, doen en beleven rondom beroepen. Ze zien jonge vakmensen strijden tijdens spannende vakwedstrijden, live demonstraties van beroepen en kunnen zelf beroepen uitproberen door mee te doen aan vele doe-activiteiten. Op Skills Masters zijn beroepen te vinden in 5 sectoren: 1. Techniek 2. Groen 3. Economie & Handel 4. Zorg & Welzijn 5. Geniformeerde Beroepen

INHOUD SCHOOLPROGRAMMA
Skills Masters biedt een begeleid en gratis schoolprogramma speciaal om leerlingen te ondersteunen in hun keuze voor een sector, opleiding of beroep. Het programma bestaat uit: 1. Een voorbereiding op school die uit drie onderdelen bestaat: Een uitleg van het evenement aan de hand van een leuke presentatie. Een impressiefilm van Skills Masters. Het maken van de beroepskeuzetest. 2. Een bezoek aan Skills Masters van 2,5 uur, waarbij de leerlingen een opdrachtenkaart invullen en vele doe-activiteiten doen. 3. Een (klassikale) evaluatie op school van de ervaringen met behulp van de opdrachtenkaart en vragen op de website.

1. VOORBEREIDING OP SCHOOL
Presentatie Skills Masters (10 minuten) Deze presentatie kunt u gebruiken om uw leerlingen als voorbereiding op het bezoek uitleg te geven over Skills Masters, het schoolprogramma en de beroepskeuzetest. De presentatie is te vinden op www.skillsmasters.nl. Impressiefilm Skills Masters (5 minuten) De impressiefilm van Skills Masters geeft een goed beeld van het evenement. Uw leerlingen kunnen het filmpje voorafgaand aan het maken van de beroepskeuzetest bekijken op de homepage van de website van Skills Masters: www.skillsmasters.nl.

De beroepskeuzetest (40 minuten) Een goede voorbereiding op Skills Masters is de beroepskeuzetest. Uw leerlingen kunnen deze test uitvoeren op de website van Skills Masters of met behulp van de app voor smartphones. De online versie vindt u hier: www.skillsmasters.nl/beroepskeuzetest. De app is in de App Store (Apple) en Google Play (Android) te vinden op de zoekterm beroepskeuzetest. Tijdens de test maken de leerlingen keuzes voor beroepen en vaardigheden. Ze worden aangezet tot het nadenken over hun beroepsinteresse n over hun persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten. Alle antwoorden zijn voorzien van kleurcodes. Deze kleurcodes staan voor de verschillende sectoren. Zo wordt door het maken van de test duidelijk welke sector de voorkeur van de leerling heeft. Ook worden er vragen gesteld, die de persoonlijke interesse van uw leerling over beroep en werk vaststellen. De uitslag van de beroepskeuzetest wordt op een overzichtelijke wijze samengevat. De leerlingen zien niet alleen hun voorkeurssector, maar kunnen ook gelijk informatie lezen over de beroepen die bij de sector horen. Door het overzicht uit te printen kunnen de leerlingen de gegevens van hun favoriete sector bewaren en eventueel meenemen naar Skills Masters.

2. BEZOEK AAN SKILLS MASTERS


Ontvangst in Ahoy In de ontvangsthal van Ahoy staat het docentenmeldpunt, waar u zich dient aan te melden. U ontvangt hier een opdrachtenkaart en pen voor iedere leerling en tevens een routekaart waarmee de groep een gerichte route over het evenement kan lopen. Nadat u zich heeft gemeld bij het docentenmeldpunt, kunt u eventuele jassen en tassen achterlaten bij de garderobe, waarna het bezoek aan het evenement kan beginnen! Hiervoor dienen alle leerlingen een eigen e-ticket te hebben die bij de ingang gescand wordt. Het bezoek Tijdens het bezoek aan Skills Masters loopt iedere groep onder begeleiding van een begeleider vanuit school aan de hand van een routekaart een route over het evenement. De route leidt langs alle stands, zodat de leerlingen alle sectoren, beroepen en opleidingen te zien krijgen. Tijdens het lopen van de route vullen de leerlingen de opdrachtenkaart in. Bij elke stand dienen zij een vraag te beantwoorden. De leerlingen kunnen de antwoorden op de vragen ergens op de stand terugvinden. Daarnaast hebben de leerlingen de keuze uit vele doe-activiteiten. Zij kunnen zich richten op de doe-activiteiten die horen bij de voorkeurssector. De voorkeurssector van de leerling kan de sector zijn die uit de beroepskeuzetest is gekomen, maar dit hoeft niet. Misschien is hun voorkeur wel veranderd tijdens de rondleiding. Voor iedere uitgevoerde doe-activiteit krijgen de leerlingen een stempel. Met een volledig ingevulde en ingeleverde opdrachtenkaart (alle vragen zijn beantwoord en minimaal vier stempels voor doe-activiteiten zijn verzameld) maken de leerlingen kans op een mooie prijs! Wij adviseren in totaal 2,5 uur te rekenen voor het bezoek aan Skills Masters. Vergeet bij het verlaten van Skills Masters niet om de opdrachtenkaart in te leveren.

Let op! Na het aanmelden van de groep(en) heeft u een bevestigingsmail ontvangen. In deze mail staat een link naar de e-tickets. Er is voor iedere leerling en iedere begeleider een eigen e-ticket. Vergeet deze niet voorafgaand aan het bezoek uit te printen en mee te nemen! Het is niet toegestaan om met petten en/of capuchons het evenement te betreden. Wij raden u sterk aan om jassen, tassen en petten in de bus te laten (als dit mogelijk is). Dit voorkomt een mogelijke wachttijd bij de garderobe. Tijdens Skills Masters 2013 ontstonden op enkele momenten opstoppingen bij de garderobe. In 2014 zal de capaciteit worden aangepast en de logistiek worden verbeterd. Zorg ervoor dat er per groep minimaal n begeleider aanwezig is. Wij stellen het erg op prijs als de begeleiders zich actief opstellen en tijdens het gehele bezoek bij hun groep blijven.

3. KLASSIKALE EVALUATIE
Na het bezoek aan Skills Masters is het goed om de ervaringen van de leerlingen klassikaal te evalueren. Voorbeeldvragen die u voor de evaluatie kunt gebruiken vindt u hier: www.skillsmasters.nl/docenten/schoolprogramma/evaluatie. Tip: laat uw leerlingen hun ervaringen op Skills Masters ook eens met hun ouders/ verzorgers bespreken. De opdrachtenkaart kunnen zij daarvoor eventueel ook mee naar huis nemen.

BUSVERVOER
Skills Masters biedt een (gedeeltelijke) vergoeding aan voor het busvervoer naar het evenement. Informatie over de voorwaarden en de hoogte van de vergoeding is te vinden op: www.skillsmasters.nl/docenten/busvervoer

N EEN WIJ WENSEN U EN UW LEERLINGE EK! GESLAAGD EN INSPIREREND BEZO

Skills Netherlands Frankrijklaan 8a 2391 PX Hazerswoude-Dorp

Tel.: 0172 211 120 info@skills-masters.nl www.skillsmasters.nl

Ahoy Rotterdam Ahoyweg 10 3084 BA Rotterdam