Vous êtes sur la page 1sur 6

IsabelaVS-ArsenieBocaPangar/ 7aug. 2016/ 16380car.

Isabela Vasiliu-Scraba, De vorba cu Părintele Arsenie Boca în Pangarul de la
Cheia
Sursa: https://isabelavs2.wordpress.com/parintele-arsenie-boca/isabelavsarseniebocapangar/
Motto: „Odată săvârșit un act dumnezeiesc, e pentru totdeauna, pentru ve șnicie. Iar nouă se cuvine,
luminați de Duhul Sfânt, nu numai să trăim acest act dumnezeiesc ca un astăzi, ci să sim țim cum
neîncetat sorbim din el noi și noi taine” (Pr. Prof. Dr. C-tin Galeriu)

După ce m-a salvat de la moarte în 2007, mie Sfântul Arsenie Boca (1), mi-a
apărut la Mănăstirea Cheia, pe 15 august 2012, aşa cum arăta într-una din pozele
lui când era stareț la Mănăstirea Sâmbăta. De Sfânta Maria, pe la ora 20 m-am
dus să cumpăr ceva de la pangarul Mănăstirii Cheia. Ușa era deschisă, am intrat
înăuntru și am vazut că nu era nimeni. M-am dus în biserică (acolo la 8 seara se
ține slujba) apoi iar m-am întors la pangar, unde după tejghea apăruse un
calugăr. Sfântul părinte Arsenie Boca luase locul tânărului călugăr Nicolae de la
Pangar și mi-a vândut o icoană. Semăna oarecum cu Părintele Nicolae, arătos și
el (cum am verificat ceva mai târziu, pe 3 septembrie 2012), fiind cel mai tânăr
călugăr de la mănăstirea exilului episcopului Oradei hăituit în permanență de
Securitatea comunistă. Pe 20 oct. 1960 la Mănăstirea Cheia și-a sfârșit viața, la
numai 57 de ani, Nicolae Popovici (2), fost profesor al Părintelui Arsenie Boca
la Academia andreiană din Sibiu. Când încă era arhireu, episcopul N. Popovici a
trimis pe 1 ianuarie 1950 binecuvântări celor întemnițați și celor în suferință
într-o predică unde spusese că românii „nu au lipsă de știință, de cultură, dar au
lipsă de Hristos, de mântuire, de libertatea trupească și sufletească”.
In seara de 15 august 2012, Sfântul Arsenie Boca (vânzător la pangar) avea chip
frumos, intens trăitor. Pe față i se remarca înainte de toate fervoarea religioasă.
Dar și ochii albăstrii. Avea o figură pe care n-am recunoscut-o atunci, deşi ceva
ceva tot am bănuit, fiindcă i-am spus imediat soţului meu (care aştepta afară în
maşină) că icoana mi-a fost vândută de un călugăr care seamănă cu ieromonahul
Arsenie Boca tânăr. De fapt, acea poză a fostului stareț de la Sâmbăta de Sus cu
care semăna bine călugărul de la Pangar n-o ştiam. Prima data am văzut-o pe
internet la întoarcerea în Bucureşti, fiind ilustrat cu ea un interviu luat Aspaziei
Oțel Petrescu povestind cum l-a cunoscut în ianuarie 1948 la Mănăstirea
Sâmbăta pe faimosul duhovnic și stareț de acolo, dusă fiind de prietena ei, poeta
Zorica Lațcu, devenită apoi maica Teodosia (3) de la M-rea Vladimirești (vezi
Isabela Vasiliu-Scraba, Cioran lăudând traducerea Filocaliei sau Părintele
Arsenie Boca, Zorica Lațcu și Nichifor Crainic în culisele traducerii primei
jumătăți de Filocalie, în rev. „Acolada”, Satu Mare, nr. 7-8/2014, p 15, URL
http://isabelavs.go.ro/Articole/IsabelaVS-TraduFilocalia5.htm ). Poza atunci

Totuşi. Tot căutând prin icoanele expuse un sfânt a cărui icoana să îmi fie pe plac. ba se întoarce din cărarea pe care o apucase. Dar să nu-l uităm pe Domnul nostru. cu toate că înfiripasem o oarece conversație cu tânărul călugăr (căruia ii spusesem că 'am venit să cumpăr o icoană că e sărbătoare mare '). Dintre sfinţii pe care nu-i aveam. conversam și eu la Pangar fără să mă uit cu cine vorbesc. Nu eram hotărâtă ce sfânt să aleg și. nr. 9/2014.com/parintele-arsenieboca/isabelavs-martiriul7-boca/ ).găsită pe internet i-am arătat-o soţului și i-am spus că este o imagine leită cu cea a călugărului de la Pangar. eu pe Părintele Arsenie Boca îl iubesc cel mai mult (vezi Isabela Vasiliu-Scraba. eu spunându-i că am fost la Sfântul Nectarie în Grecia. Cum nu mă puteam hotărî ce icoană să aleg.wordpress. călugărul vânzător l-a propus pe Sfântul Serafim din Sarov (care mie nu mi-a sunat prea bine din cauza rezonanțeri slave). în poza Părintelui Arsenie Boca nu era atât de frapantă acea trăire duhovnicească de mare intensitate pe care am remarcat-o la călugărul cu care vorbisem în Pangarul Mănăstirii Cheia. Călugărul din spatele tejghelii mi-a zis: `Da. „Acolada”. ceva care m-a uimit și m-a determinat să ridic privirea și să vad cu cine stau de vorbă. în rev. Prin clasele primare (fiind o mare cititoare de povești) mă impresionase grozav povestea cu omul sărac pe care Dumnezeu tot vrea să-l ajute și tot îi pune în cale un sac de bani și el de fiecare dată găsește o modalitate să ocolească darul: ba închide ochii (dacă trece pe o punte) ba schimbă direcţia de mers. Iisus Hristos'. Partea nostimă e că i-am făcut Sântului Părinte Arsenie și o declaraţie de dragoste. deși chiar până la moaștele Sfântului Nectarie n-am ajuns. unor canale”. Atunci dinspre călugărul de la Pangar (la care încă nu mă uitasem deși între noi discuția era în plină desfășurare) s-a auzit ceva de neauzit prin pangarele pe unde am tot adus vorba de Părintele Arsenie. Satu Mare. e sfânt cu putere mare. Pe internet citisem mai demult părerea arhimandritului Sofian Boghiu (4) despre comunicarea cu „lumea cerească vie și prezentă” (interviu din iunie 1990) posibilă prin intermediul icoanelor care ar fi asemenea unor „ferăstruici. Martiriul Sfântului Arsenie Boca. atentă cum eram să aleg ceva diferit de tot ce aveam. p 18. Pe urmă a adăugat ca „Biserica . URL https://isabelavs2. la el (la vânzător) nu mă uitam. i-am zis cu deplină sinceritate că dintre toţi sfinţii. apoi pe Sfântul Nectarie.

precum și înregistrarea intervenției mele de la Centenarul ‚Arsenie Boca’ organizat de M-rea Brâncoveanu. Pe urmă. El mi-a confirmat și eu i-am zis 'Dați-mi-l'. a vorbit (ca mai toţi pe care îi auzisem prin pangare). 2010.128 găsim enumerate condițiile de canonizare: „puterea de a suferi moartea martirică. mult și fără rost. Având eu oarece bănuieli că vânzătorul din 15 aug. de Sfânta Marie. pe 3 septembrie am ajuns din nou la Cheia ca să-l întreb la pangarul Mănăstirii Cheia pe Părintele Nicolae dacă mai e vreun călugăr care vinde acolo. că ba una. că nu ştiu ce reguli sînt de îndeplinit pentru canonizare. că ba alta. Or. Apoi. Martiriul Sfântului Arsenie Boca. l-am întrebat dacă e Sfântul Andrei. o zi cu totul specială că veniseră să participe la slujbă nişte fețe bisericeşti cu rang înalt (ceva episcopi. un adevăr ascuns la Centenarul sărbătorit la Mânăstirea Brâncoveanu. 2000).youtube. Pe urmă l-am întrebat dacă a fost în seara de 15 august și mi-a zis entuziast că a fost atunci la Mânăstirea Cheia. Note 1. c-o păți. cinstirea spontană dată de credincioși”. Mi-a zis ca e doar el. București. păstrarea intactă a trupului după moarte și răspândirea bunei miresme. el le-a zis și numele). la p. că o fi. cum a luat-o și mi-a dat-o. de a înfrunta orice supliciu pentru credință sau de a trăi în cea mai perfectă curățenie.nu l-a canonizat”. din dreptul lui. URL https://www. Jurnalul literar. Uitându-mă la figura lui nobilă impresionând printr-o intensă fervoare religioasă. 2012 fusese chiar părintele Arsenie Boca. toate aceste condiții au fost îndeplinite de Sfântul Părinte Arsenie Boca. părintele Nicolae mi-a ţinut o întreaga poliloghie. Această . Aşa m-a convins deplin că nu el fusese călugărul care mi-a vândut icoana Sfântului Apolstol Andrei în seara zilei de Sfânta Marie. Aşa am cumpărat acea icoană care are un semn sus în stânga. i-am zis fără ocol: `Mie puţin îmi pasă că oficialitățile nu l-au canonizat'. In volumul mitropolitului Nicolae Corneanu.com/watch?v=Zi0EOBC1HlY . darul de a săvârși minuni în viață și după moarte.com/parintele-arsenie-boca/isabelavsmartiriul7-boca/21. sept. când am adus vorba de Părintele Arsenie Boca. arătând o icoana mică.wordpress. URL https://isabelavs2. pictat în biserici chiar înainte de canonizarea oficială împiedicată probabil de potentații care l-au hărțuit întreaga viață si la sfârșit i-au pricinuit moartea martirică (vezi Isabela Isabela VasiliuScraba. Pe firul vremii (Ed.

De semnalat ar mai fi longevitatea făcăturii securiste din 1958 care a avut drept urmare decesul martiric a doi poe ți: Sandu Tudor și dr. aș face politică „legionaroidă”. în plină fantezie…nu mai e nimic de făcut.1903-20oct. adăugate probabil ca un fel de „represalii dictatoriale” în scopul de a aduce discursul meu pe linia gândirii „monolit”. deși componența grupajelor este înșirată pe coloana din dreapta). Bălan să-i dea o bursă pentru a urma Belleartele la București. prezentă în celelalte înregistrări adăugate. La Academia Teologică din Sibiu fusese profesor de teologie dogmatică și de omiletică. Dar am înțeles că s-a format un lot. pp. 44-45). Galați. luând doctoratul la Universitatea din Cernăuți cu lucrarea Epicleza euharistică (Sibiu. mă depărtez. 2. Sofian. Suntem așadar în plin roman polițist. La o superficială trecere în revistă a unor astfel de „securiste” grupaje video (pe care greața provocată de asemenea abuzuri m-a împiedicat să le văd. Stăniloae. Voiculescu. Au găsit și o denumire… ORGANIZAȚIA Rugul Aprins. https://isabelavs2.com/constantin-noica/isabelavs-noicaolga/ . Vasile Voiculescu : În 2015 a apărut o carte despre „lotul” Rugului Aprins scrisă de o fostă bursieră a lui Pleșu. Profesorul N.1960) era o personalitate de care se preocupau intens anchetatorii Părintelui Arsenie Boca arestat „preventiv” din 20 septembrie 1955 până pe 7 aprilie 1956. făcuse studii post-universitare în Germania și în Grecia. spre a confecționa GRUPURI de opozanți ai regimului comunist chiar din inși care nu avuseseră nimic in comun. se remarcă o dublă tendință: (1) prin unele dintre înregistrările adăugate de inchizi ția internetului se urmărește plasarea ( în preajma puținelor mele conferințe publice) unor fo ști ideologi comuniști (a căror neștiință într-ale filozofiei e compensată de titlul de doctor in filozofie) care prezintă varianta prefabricată a discursului de la care eu. Vom face pu șcărie! (vezi vol. pr. . dr. negată de Noica însuși.: Alexandru Mironescu-un mărturisitor al ortodoxiei. din 1936 și până în 1950 episcop de Oradea. în mod abuziv „legată” împreună cu înregistrări video din alte surse (constatare din 6 aprilie 2015). fostul universitar Alexandru Mironescu scria că anchetatorii securiști confecționaseră organizația [anti-comunistă] RUGUL APRINS după ce fuseseră arestați în 1958 „preotul Benedict. 2011. Dabija și alți câțiva pe care nici nu-i cunosc. In al doilea caz abuzurile cuplării forțate a înregistărilor mele postate pe youtube urmează stilistica anchetatorilor de genul torționarului Alexandru Nikolschi/ Nicolau/ Grumberg din închisorile comuniste care asociau cu de-a sila oameni apoi îi schingiuiau să recunoască a fi complotat împreună întro organizație politică indicată de ei. dr. cum scria într-un comentariu un profitor al regimului comunist și post-comunist ascuns după pseudonim. Nicolae Popovici (3ian. V.inregistrare a scriitoarei Isabela Vasiliu-Scraba postată de „mirelvv” a fost -ca si alte conferințe înregistrate ale Isabelei Vasiliu-Scraba-. (2) alte înregistrări plasate cu de-a sila urmăsesc o anume sugestionare subliminală: aceea că. preotul Daniil (/Sandu Tudor). Intr-un manuscris aflat în arhiva duhovnicului Benedict Ghiuș.wordpress. sfătuindu-l pe Mitropolitul N. Popovici. abătându-mă de la tezele oficiale din căr țile fostei Edituri Politice. gândind pe cont propriu. pr. 1933). carte în care „modelul” Antim este pus alături de inexistenta „Școală Păltiniș”. perioadă în care l-a remarcat pe studentul său Boca Zian.

REPERE BIBLIOGRAFICE 1. De la Antim la Procov. 1948). Wikipedia. În 1948 episcopul Nicolae Colan al Clujului a îndemnat-o să publice la Editura Episcopiei. Isabela Vasiliu-Scraba. În mănăstirea înființată de maica Veronica. Poezia ei mistică. pp. gazetară și oratoare” (vezi pr. Anul VI. Giurescu. 1984). Dimitrie Popovici. 1990) a fost admirată ca poetă de profesorul univ. pe hârtie în rev. Dan Botta. prefață de acad.2 (62). Părintele Arsenie Boca si multe alte personalități marcante ale ortodoxiei românești). „Vatra veche”. Părintele ieromonah Arsenie Boca) ca și ultima carte de poezie Poemele iubirii tipărită la Craiova de Editura Ramuri în 1949. Fostul ei dascăl de la Universitatea Cluj-Sibiu era de părere că „Zorica Lațcu a reușit să atingă cerul poeziei pure”. pp. scriitoare. când poeta era în ascultare la Mănăstirea Vladimirești de lângă Tecuci. poeta Zorica Lațcu a devenit monahie cu numele de Teodosia în 8 oct.ro confiscată de o mafie cu interese ascunse. Dacia Traiană. alias Nicolschi/ Al. 2014.5-6) au arestat cam tot atâtea măicuțe nevinovate de la Vladimirești. febr. maica Teodosia a pus în lumină „sensul profetic și sacru al cuvântului” de care vorbea un alt mare poet. Osana Luminii (Editura Episcopiei Cluj.htm . Sibiu. coordonat de Stan Soica și publicat de Editura Meronia din București în 2007. prima mănăstire desființată de poliția politică a regimului de teroare ateistă. Nicolau (aflat doisprezece ani în structurile de vârf ale Securității înființate la comanda Moscovei de Ana Pauker. În creația ei poetică strânsă în volum în 2008. Infățișarea relației pe care o avem cu icoanele ne pare inspirată de însăși activitatea de pictor bisericesc a Părintelui Sofian Boghiu. apărută la început în paginile prestigioasei reviste „Gândirea” scoasă de acad.ro/Articole/IsabelaVS-WIKIPEDIAro19. Arhimandritul Sofian Boghiu a fost întemnițat și el fără de vină (precum poeta Zorica Lațcu/ Maica Teodosia. sau http://isabelavs.46-50. Dinu C. În noaptea de 29/30 martie 1955 circa treisute de securiști conduși de generalul NKVD Boris Grumberg. Vasile Vasilache. Nichifor Crainic. Elenista Zorica Lațcu (17 martie 1917 –8 aug. Mărturii și mărturisiri. nr.go. fost duhovnic al Olgăi Greceanu (1890-1978).3. a fost cuprinsă și în volumele Insula albă (Ed. . volum închinat starețului de la Sâmbăta de Sus.1944). 4. numele acestui potentat lipsește din Dicționarul de istorie a României. „pictoriță. 1950. SUA.

un adevăr ascuns la Centenarul sărbătorit la Mânăstirea Brâncoveanu. Cuvinte cheie: Părintele Arsenie Boca. legile veacului viitor. 11. în revista .com/parintele-arsenie-boca/isabelavs-boca3paraian/ . Isabela Vasiliu-Scraba. https://isabelavs2. nr.ro/index. Martirii închisorilor în viziunea lui Mircea Eliade si a Părintelui Arsenie Boca.scribd. URL https://isabelavs2. Olga Greceanu şi Părintele Arsenie Boca.htm .org/content/2011/03/miracolul-bisericii-de-la-draganescu-si-oprofetie-a-parintelui-arsenie-boca/ .Isabela Vasiliu-Scraba. Isabela Vasiliu-Scraba. Cioran lăudând Filocalia românească sau Părintele Arsenie Boca. Miracolul Bisericii de la Drăgănescu şi o profeţie a Părintelui Arsenie Boca. Mănăstirea Cheia. Isabela Vasiliu-Scraba. Paradigma „Arsenie Boca-Părăian” din seria Eliade-Culian’ și Noica-Liicean’. sau Despre lipsa individualizării anchetatoarei din romanul eliadesc „Pe Strada Mântuleasa”. sau Părintele Arsenie Boca şi Nae Ionescu. on-line URL http://isabelavs. URL http://www.php? option=com_content&task=view&id=998&Itemid=46 9. URL https://fr.wordpress. URL http://www.romanianstudies.htm . Isabela Vasiliu-Scraba.isabelavs2.com/doc/230417806/IsabelaVasiliuScrabaTraduFilocalia 8.com/print_a4876-Isabela-Vasiliu-Scraba-Olga-Greceanu-si-ParinteleArsenie-Boca.isabelavs. 10 (83) oct. 5.clipa. Zorica Lațcu și Nichifor Crainic în culisele traducerii Filocaliei. 7-8/2014. Legile Părintelui Arsenie Boca.ro/Articole/IsabelaVS-TraduFilocalia5. URL http://www. 15.wordpress. Isabela Vasiliu-Scraba.com/doc/172501135/IsabelaVScrabaEliadeStrMantuleasa 10.romanianstudies. nr.org/content/2013/01/parintele-arsenie-bocasi-nae-ionescu-vedere-in-duh-si-viziune-filozofica-de-isabela-vasiliu-scraba/ . URL https://isabelavs2. precum si http://fr.nord-literar.scribd.Isabela Vasiliu-Scraba. Satu Mare. Despre lipsa de individualizare a călăilor. în rev. Satu Mare. pg. Isabela Vasiliu-Scraba.scribd. 7. URL http://www.com/doc/168346109/FisaWikipediaRoIsabelaVasiliuScraba . 2014. „Acolada”. Vedere în duh şi viziune filozofică.wordpress.Isabela Vasiliu-Scraba. 4.aspx 6.wordpress.com/parintele-arsenie-boca/isabelavsbisericadraganescu11/ sau o primă variantă http://www.go.2. Autor: ISABELA VASILIU-SCRABA Sursa www. Isabela Vasiliu-Scraba. URLhttp://fr. 3.ro/Articole/IVSLegiArsenieBoca7.com/parintelearsenie-boca/isabelavs-martiriul7-boca/21. Martiriul Sfântului Arsenie Boca.tipărită pe hârtie„Acolada”.go.com . Fișa Isabelei Vasiliu-Scraba din WIKIPEDIA înainte de a fi vandalizată de birocratul MyComp.