Vous êtes sur la page 1sur 2

Hazm

Szeretlek hazm? Hazm. Kt magnhangzd azonos a hall magnhangzival, mert hallos er vagy, hazm, er, mely nem bo st el. !inden te vagy, minden benned van. !egadom magam."

A haza fogalma letteret jelent, ahol az ember szletik, nevelkedik majd meghal. Ez meghatrozza az ember egsz lett. Az let a vilg brmely rszre sodorja az embert mindig emlkezni fog a hazjra. Sokan gy gondoljk, hogy a haza s az etnikai hovatartozs egy s ugyan az a dolog, edig a szrmazsi hely gyakran nem azonos a hazval. !a tvol jrunk a haznkt"l egy id# utn mindig esznkbe jut az otthonunk, az otthon maradt szeretteink, a felejthetetlen emlkek s a bartok. Aki ezt tagadja, az nagy val"sz$n%sggel hazudik. &rmerre is jr, brmivel is foglalkozik az ember, erk'l(si k'telessge megvdenie sajt hazjt. )m nagyon fontos tny, hogy senki sem hatrozhatja meg hov, melyik etnikumba fog szletni. *+* ugyan olyan ember mint a msik. Sem kevesebb, sem t'bb, -a de kezdjk a legelejn. A haza mot$vuma a magyar m%vszetek egyik legfontosabb tmja. .'lt#ink, brmely korszakban alkottak is, mind felismertk a hazaszeretet fontossgt, hogy milyen fontos az ember k'z'ssghez val" tartozsa s hazjnak megvdse, kultrnk #rzse. /'r'smarty 0ihly 12345ban $rta meg a Sz"zatot 16 vvel a 725as szabadsghar( kit'rse el#tt, $gy a hangneme sokkal kemnyebb, er#teljesebb mint ldul a !imnusz. !alad" gondolkods k'lt# volt, a Sz"zat mgis visszanyl az antikvits irodalmhoz s 0agyarorszg t'rtnelmi korszakaihoz. 0%faja "da, verselse id#mrtkes, st$lusa 8a kornak megfelel#en9 romantikus. A sz"zat felsz"l$ts a magyar nemzethez. :egyenek rend$thetetlen h$vek, s szeressk a hazt. ;selekv# hazafiassgra sz"l$t fel . Szerkezetileg keretes k'ltemny, az els# s az utols" versszak szinte megegyezik, m$g a keretben a h%sg mot$vumt fedezhetjk fel a m%ben. <et#fi a =>=. szzadi magyar irodalomban az gynevezett vteszk'lt#i szere ka (sol"dik. A szabadsgot, /'r'smartyval ellenttben, nem (sak a magyaroknak, hanem a vilg 'sszes nemzennek akarta kihar(olni. Egyfajta vilgmret% szabadsgban gondolkodott. Sajt felel#ssgnek rezte ennek a (lnak az elrst, A =>=. Szzad k'lt#i ($m% m%vben meghatrozza a k'lt# s a k'ltszet szere t a szabadsg elrsben. A k'lt#t mint j'vend#lt" n vezrt brzolja, aki az idelis trsadalom vezet#je. A ==. szzadban 5 ami mr inkbb az n vilgom, $gy innent#l kezdve ki(sit bens#sgesebben $rok 5 Ady Endre A f'l5f'ldobott k# ($m% verse a hazaszeretetet s a hazhoz val" h%sg vallomsa, melyben egy olyan k'telket $r le haza s ember k'z'tt, mely megszntethetetlen. Ady ltta a ==. szzad ingatag olitikai helyzett, megj"solta az >. vilghbor kimenetelt, amelyet mindvgig el$tlt. ?e mi is az igazi hazaszeretet@ Aegna este ismt kezembe kerlt egy Badn"ti 0ikl"s m%veit tartalmaz" k'tet. Szoks szerint, azonnal a kedven( verseimet kezdtem el kutatni a ko ottas, oros de taln nem (sak szmomra kl'nleges k'tetben. Cgy olvastam el jra Badn"ti -em

tudhatom ($m%, remlem mindenki ltal j"l ismert verst. Akkor jutott eszembe, amin eddig is sokat t el#dtem, hogy tessk, itt van az a bizonyos hazaszeretet. Am$g a haznk ad, D ol s eltakarE k'nny% hangoztatni, hogy mennyire szeretjk. ?e mi van akkor, ha a haznk (sak megt%r, s#t, a legjobb esetben is (sak j"l megrg s kik' minket@ Az, aki ebben a helyzetben is a sarkra ll s vllalja, hogy igen is szereti a hazjt , az igazi magyar ember. Badn"ti a meg r"bltatsok s%r%jben sem gondolt mshogy 'nmagra mint magyar k'lt#re. Ez nem (sak a halltborbeli levelezseib#l hanem lete utols" korszaknak verseib#l is kiderl. Flete vgn, a :ager !eidenau fogsgban, egy rgi iskolai fzetbe $rta le utols" verseit, amely els# oldaln $gy $r 'nmagr"lG *... Badn"ti 0ikl"s magyar k'lt# ...*. Ezt a fzete(skt ks#bb &ori notesznek nevezett el az ut"kor s szeren(sre a kzzel $rott vltozat egy kiadvnyt volt szeren(sm olvasni. .evs nla hazaszeret#bb s llhatatosabb ember lehetett, mgis, egszen fiatal feln#tt kort"l lete vgig a val"di s egyetlen otthont felesge, Hanni szerelmben s a kis <ozsonyi ti laksukban 5 ahol Badn"tin a mai na ig lakik s aminek a bejrati ajtajn mg mindig ugyan az a nv ll mint 1I775ben, ?r. Badn"ti 0ikl"s 5 tallta meg. ?e beszlhetnk Haludy Jy'rgyr#l, akit egyszer%en rthetetlen, mirt is nem vettek be a k'telez# tananyagba mr nagyon rgen, akr /illon tk'ltsei miatt. -em ennek az $rsnak a tmja, de efel hz az is, hogy j"val IK felett olyan (sodasz szerelmes tmj verseket $rt, hogy az embernek k'nnyek sz'knek a szembe. Az )/! b'rt'nben, mikor t'bb h"na fogsg utn azt mondtk neki, hogy msna reggel kivgzik, az utols"nak hitt "riban fejben $rt verset a magyar nyelv sz sgr#l. .rdem n, mi a magyarsg, ha nem ez@ &r a tmhoz val" megk'zel$tsem elg sajtos, egy dologban teljesen biztos vagyok. A hazaszeretet mindenkinek az ala vet# k'telessge. Akiben ez nin(s meg, abban bizony komoly hibk vannak. ?e /'r'smarty, <et#fi, Ady s mg a magyar irodalom szmos alakja tan$t minket a haznk megbe(slsre s szeretetre. Badn"ti s mg sokak vrtansga edig bizony$tja szmunkra, hogy letnk utols" "riban is lehet tisztessgesnek s magyarnak maradni akrmilyen nehz is.