Vous êtes sur la page 1sur 2

A hagyma egszsgesebb, mint sok szupertel? anettzup 2012.08.17.

Friday, 16:39 | 0 msodperce frisstve

A hagyma rdemei kztt nem csak az olcs fszernvny s zestanyag jellemz szerepel. Sz szerint tele van hasznos sszetevkkel. Teht az tny, hogy a hagyma valban egszsgesebb mint a legtbb szupergymlcs, mint a grntalma, goji bogy s fekete fonya.

A hagyma nagy mennyisg kvercetint tartalmaz


A kvercetin egy polifenol vegylet a flavonoid antioxidnsok csaldjban. Srga vagy vrshagyma a legjobb forrsa ennek a tpanyagnak mg a fehr hagymbl ez hinyzik. Az ltalnos szably, hogy minl cspsebb a hagyma ze s illata annl magasabb annak antioxidns rtke. Ez azt jelenti, hogy az enyhe s des hagymk ltalban nem olyan elnysek antioxidnsok szempontjbl.

A kvercetin vegyletek a vrs borban, almban, citrus gymlcskben, olvaolajban, fekete fonyban vannak jelen, hogy csak nhnyat emltsnk. A vegylet sszefgg minden fajta rk alacsonyabb elfordulsi eslyvel, e mellett gyulladscskkent hats is. Kivl szer az zleti gyullads s ms betegsgek okozta gyullads ellen is. Termszetes antihisztaminknt is szmon tartjk, vagyis cskkenti az allergis reakcikat s az ltalnos allergikat. Kutatsok folynak a kvercetin testre gyakorolt hatsait vizsglva, eddig azt valsznstve, hogy az segt megrizni az egszsges koleszterin szintet (HDL), mg cskkenti az egszsgtelen koleszterin (LDL) szintjt.

A hagymaflk gazdagok knvegyletekben


A knvegyletek egy sor egszsggyi elnyt knlnak , amelyeket nem szabad figyelmen kvl hagyni. Ezek az illatos vegyletek felelsek a hagyma csps zrt s illatrt, valamint a szemet irritl gzok kibocstsrt, a hagyma felvgsa esetn. k is felelsek a hagyma ers antimikrobilis s antibakterilis tulajdonsgairt. St, a hagymt hs konzervlsra is lehet hasznlni.

A knvegyleteket mr rgta tekintik rkellenes tpllknak. Mint a kvercetin, a kn is rendelkezik gyulladscskkent hatssal, a hagyma ezrt annyira tkletes kombincija a tpanyagoknak. Arra is van bizonytk, hogy a hagyma kntartalm vegyletei javthatjk az asztma s egyb lgzsi problmk tneteit.

A hagymaflk fontos vitaminok s svnyi anyagok forrsai


A hagyma nagy mennyisg C-vitamint, rezet, kalciumot, A-vitamint, E-s C vitaminokat is tartalmaz. A rz fontos svnyi anyag a csont-s zleti egszsg fenntartsban s integritsban jelents, segt megelzni a csontritkulst nknl. Ezen kvl a rz kivl brfeszest. Mintha mindez mg nem lenne elg, a hagyma abban is segthet, hogy meggygytsa a bl-s gyomor betegsgeit. Fogyasztst sszefggsbe hoztk a blrk cskkent kockzatval. A benne lv vegyletek sztnzik az egszsges baktriumok elszaporodst a blben, mikzben gtoljk a kros

hoztk a blrk cskkent kockzatval. A benne lv vegyletek sztnzik az egszsges baktriumok elszaporodst a blben, mikzben gtoljk a kros baktriumok nvekedst.

Forrs: Naturahirek.hu Cmkk: hagyma, egszsg, tpanyag, vitamin, svnyi anyagok, gyulladscskkent, kvercetin, fszernvny, tel

Copyright 2011 Pozitiv Nap. All rights reserved. Created by: Cubeart