Vous êtes sur la page 1sur 21

UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOV

FACULTATEA DESIGN DE PRODUS SI MEDIU

SPECIALIZAREA OPTOMETRIE

PROIECT LECO

2013-2014

Lentile de contact

Aspecte generale
Lentilele de contact reprezinta o alternativa adesea preferata de subiecti in corectia viciilor de refractie.Comparativ cu corectia aeriana lentilele de contact permit un camp vizual normal,elimina distorsiunile periferice ale lentilei de ochelari si realizeaza o marire a imaginii pe retina de 7%,in acelasi timp imbunatatind vederea binoculara. Lentilele de contact se clasifica dupa: a) rolul lor: optic; estetic; terapeutic; tectonic(cheratoconus); adjuvant(ajutator optico-muscular in nistagmus). b) pozitia pe polul anterior: corneene; corneosclerale; sclerale.

c) procedeul de fabricatie: lentile de contact produse prin procedeul Spin-Casting; lentile de contact produse prin procedeul Lathe-Cuting; lentile de contact produse prin procedeul Cast-Molding.

d) dupa materialul de fabricatie: -dure(rigide): lentile de contact din PMMA(polimetilmetacrilat de metil); lentile de contact permeabile la gaze; lentile de contact din CAB(celuloacebutirat); lentile de dontact din silicon acrilat;

lentile de contact din silicon pur; lentile de contact din butilstiren; lentile de contact din fluorocopolimer; lentile de contact din polisulfatcopolimer.

-moi(suple): lentile de contact din Hema(dihidroxipropilmetacrilat); lentile de contact din non Hema.

-lentile de contact Piggy-Back e) caracteristicile optice: sferice; sfero-cilindrice sau torice simple sau bitorice; monofocale; bifocale cu vedere alternativa sau simultana; multifocale(progresive).

f) modul de folosire: port discontinuu(zilnic sau intermediar),se poarta 8-10ore in continuu dupa care se pun in solutia de intretinere; port prelungit,se poarta 3-6zile continuu(inclusiv noaptea); port permanent(zi si noapte).

I Prezentarea produselor
In continuare voi prezenta produsele a 3 firme de lentile de contact,si anume: 1.Bausch&Lomb; 2.CibaVision; 3.Johnson&Johnson.

1.Bausch&Lomb
1.1 Lentile de contact de unica folosinta 1.1.1 SofLens Daily Disposable Lentilele de contact SofLens Daily Disposable sunt lentile moi,din hidrogel.Sunt foarte confortabile deoarece contin 59% apa.Nu necesita curatare, depozitare si ingrijire zilnica.Nuanta de vizibilitate albastru deschis pentru o manipulare mai usoara.Aceste lentile de contact sunt sferice, pentru corectia miopiei si a hipermetropiei, de unica folosinta, usor de folosit, fabricate prin turnare in forme.

1.1.2 SofLens Daily for Astigmatism Sunt lentile de contact moi, din hidrogel, de unica folosinta, recomadate pacientilor astigmati. Sunt foarte confortabile deoarece contin 59% apa.Nu necesita curatare, depozitare si ingrijire zilnic.

1.2 Lentile de contact cu port zilnic 1.2.1 SofLens 59 Lentilele de contact SofLens 59 imbina confortul, performantele excelente si acuitatea vizuala optima intr-un regim de purtare zilnic, timp de o luna de zile. Polimerul Hilafilcon B (concentratie mare de apa - 59%, non ionic) este un material rezistent la depuneri pentru un confort la purtare maxim.Sunt lentile de contact lunare, recomandate pentru port zilnic,indragite cel mai mult pentru confortul lor de purtare si o manevrare usoara.Nu sunt recomandate la folosirea ocazionala in timpul nopti. 1.2.2 SofLens Toric

SofLens Toric este o lentila ce se adapteaza la toti pacientii astigmati.Este o lentila ideala pentru toti purtatorii de lentile de contact moi, torice, pentru astigmatism care au nevoie de acuitate vizuala excelenta si confort, alaturi de un mod sanatos si comod de inlocuire lunara.Ea se adreseaza pacientilor astigmati, purtatorilor de ochelari care vor sa beneficieze de comoditatea lentilelor de contact in completarea ochelarilor. 1.3 Lentile de contact cu port permanent(zi si noapte) 1.3.1 Pure Vision Aceste lentile de contact sunt ideale pentru oricine doreste o vedere confortabila timp de 24 de ore.Aceste lentile sunt recomandate pentru port flexibil n timpul zilei si ocazional peste noapte sau zi si noapte pana la 30zile.Au urmatoarele caracteristici: - sunt create special pentru portul de lunga durata, neintrerupt; - asigura de 4 -5 ori mai mult oxigen corneei decat lentilele moi conventionale; - tehnologia AerGel asigura retentia de apa chiar si in conditii extreme; - procesul unic de tratare a suprafetei lentilelor, Performa, ofera rezistenta la depunerile de proteine. 1.3.2 Pure Vision Toric Aceste lentile de contact ofera pacientilor astigmati o vedere clara si confort deosebit la purtare,fie ca sunt purtate zi si noapte pana la 30 zile, fie flexibil, in timpul zilei si ocazional peste noapte, sau pentru purtare zilnica, 10-12 ore pe zi, pana la 60 zile. Avantajele lentilelor de contact PureVision Toric sunt: - tehnologia "AerGel" asigura o excelenta sanatate oculara; - procesul unic "Performa" , de transformare a suprafetei, ofera confort sustinut la purtare; - designul avansat "Lo-Torque" asigura o excelenta stabilitate rotationala si optica. 1.3.3 Pure Vision Multifocal Lentilele de contact PureVision Multi-Focale ofera siguranta vederii optime la orice distanta pentru pacientii cu prezbiopie.Sunt recomandate pentru port flexibil in timpul zilei si ocazional peste noapte sau zi si noapte pana la 30 zile. Avanataje lentile de contact PureVision Multi-Focale sunt: -vedere optima la distanta datorita design-ului anterior asferic; -vedere exceptionala la distanta intermediara in special intre 40-122cm cu ajutorul profilului de distributie graduala a dioptriilor sporinf profunzimea campului vizual; -corectia progresiva la centrul lentilei pentru vederea la aproape, avand o zona de tranzitie cu integrare lina datorita design-ului asferic.

1.3.4 Pure Vision 2HD

Lentilele de contact PureVision 2 HD din silicon-hidrogel ofera pacientilor o vedere clara si un confort deosebit la purtare.Sunt create sa ofere o vedere impecabila prin sistemul High Definition Optics si un comfort sustinut cu tehnologia ComfortMoist. Avantajele acestor lentile sunt: -vedere incredibil de clara; -confort exceptional la purtare; -ochi sanatosi care respira. 1.3.5 Pure Vision 2HD for Astigmatism Aceste lentile sunt imbunatatite cu ajutorul urmatoarelor tehnologii: - High Definition Optics: reduce halourile si reflexiile orbitoare ca tu sa te poti bucura de o vedere impecabil de clara, cu perceptia detaliilor fine chiar si in conditii de lumina difuza; tehnologia conceputa special pentru pacientii cu astigmatism,corecteaza atat aberatiile sferice cat si astigmatismul secundar. - ComfortMoist este o tehnologie unica constand in 2 inovatii: design subtiat al lentilei ce iti ofera o senzatie uimitor de naturala asigurand un confort sustinut zi de zi; solutie intens hidratanta in blister ce iti ofera un confort sporit din momentul aplicarii. 1.4 Lentile de contact colorate cu sau fara dioptrii 1.4.1 SofLens Natural Colors

Datorita noii tehnologii de imprimare, culoarea este acum inserata in material oferind urmatoarele beneficii: confort sporit la purtare deoarece interactiunile dintre pleoape si lentile sunt reduse; timpul de purtare s-a marit cu cateva ore fata de vechea generatie de lentile colorate; lentilele sunt mai bine centrate si sunt mai stabile pe ochi. Indicatii lentile de contact cosmetice SofLens Natural Colors : - sunt lentile de contact cosmetice (colorate) cu aspect natural, special concepute pentru ochi; - purtare zilnica/ ocazionala, 30 purtari in 90 zile; - potrivire naturala; - sistem avansat si exclusiv de imprimare, proiectat cu un inel limbic; - lentile cu continut scazut de apa, rezistente la deshidratare.

1.4.2 SofLens Natural Colors Dioptria

Datorita noii tehnologii de imprimare, culoarea este acum inserata in material oferind urmatoarele beneficii: confort sporit la purtare deoarece interactiunile dintre pleoape si lentile sunt reduse; timpul de purtare s-a marit cu cateva ore fata de vechea generatie de lentile colorate; lentilele sunt mai bine centrate si sunt mai stabile pe ochi. Indicatii lentile de contact cosmetice SofLens Natural Colors : - sunt lentile de contact cosmetice (colorate) cu aspect natural, special concepute pentru ochi; - purtare zilnica/ ocazionala, 30 purtari in 90 zile; - potrivire naturala; - sistem avansat si exclusiv de imprimare, proiectat cu un inel limbic; - lentile cu continut scazut de apa, rezistente la deshidratare. 1.5 Lentile de contact cu port zilnic cu inlocuire la 3 luni 1.5.1 Optima FW Lentilele de contact Optima FW sunt lentile de contact sferice cu un continut scazut de apa, usor de adaptat, fabricate prin turnare in forme, Reverse Process III, tehnologie brevetata Bausch & Lomb, si care pot fi folosite pentru corectia miopei si a hipermetropiei intr-un regim de purtare zilnica.Grosimea la centru foarte mica ii asigura lentilei o transmisibilitate mare pentru oxigen, in timp ce ingrosarea catre margine ii asigura o foarte buna manevrabilitate pe tot domeniul de dioptrii. Lentilele de contact originale Optima FW de la Bausch&Lomb sunt ambalate cate 4 lentile intr-un pachet, fiind cel mai avantajos si mai economic pachet de lentile de contact din hidrogel. Atat pentru noii purtatori cat si pentru cei deja adaptati cu lentile de contact, sunt recomandate Lentilele de contact originale Optima FW de la Bausch&Lomb. S-a demonstrat ca asigura un excelent confort la purtare. Indicatii de utilizare lentilele de contact originale Optima FW de la Bausch&Lomb:

Miopie Purtare zilnica timp de 3 luni Pachet cu 4 lentile Usor de manevrat datorita culorii vizibile albastru deschis.

1.6 Solutii de intretinere a lentilelor de contact 1.6.1 BioTrue Este o solutie multifunctionala, inspirata din fiziologia ochilor tai, contine un agent de lubrifiere ce se regaseste in mod natural in ochi, si are un pH echilibrat, similar lacrimilor. Hidrateaza si lubrifiaza lentilele pentru o purtare confortabila. O solutie in armonie cu ochii tai.

1.6.2 ReNu MultiPlus

Solutia multifunctionala ReNu MultiPlus este recomandata pentru curatarea, clatirea, dezinfectarea si depozitarea lentilelor de contact moi. Utilizata zilnic, indeparteaza depunerile de proteine si iti asigura o vedere mai clara si o hidratare sporita. 1.6.3 ReNu MultiPlus Lubricating&Rewetting Drops Sunt picaturi pentru lubrifierea lentilelor de contact moi din hidrogel si silicon-hidrogel, pentru a spori confortul la purtare si umectarea ochilor uscati. Pot fi folosite atat pentru lentilele zilnice cat si pentru cele cu purtare extinsa. Contraindicatii: Pentru a evita contaminarea solutiei sau a lentilelor de contact nu atingeti gura flaconului de nicio suprafata si infiletati capacul corect dupa fiecare utilizare. Nu transferati continutul flaconului in niciun alt recipient. Pastrati solutia la temperatura camerei. Folositi picaturile pana la data indicata pe cutie si pe flacon. Tabel cu caracteristicile lentilelor de contact de la Bausch&Lomb SofLens Daily Disposab le hidrogel 59% 24 8.6mm SofLens 59 SofLens PureVision PureVision PureVision PureVision PureVision SofLens Toric Toric Multifocal 2HD 2HD for Natural Astigmatism Colors hidrogel siliconhidrogel 66% 36% 16 112 8.5mm 8.6mm 14.5mm 6lentile/ cutie zilnic -9.00/ +6.00 -0.75, -2.75 0-180 14.00mm 6lentile/ cutie continua -12.00/ +6.00 siliconhidrogel 36% 101 8.7mm 14.00mm 6lentile/ cutie continua -9.00/ +6.00 -0.75/ -2.25 0-180 siliconhidrogel 36% 112 8.6mm 14.00mm 6lentile/ cutie continua -10.00/ +6.00 siliconhidrogel 36% 130 8.6mm 14 mm 6lentile/ cutie continua -12.00/ +6.00 siliconhidrogel 36% 130 8.9mm 14.50mm 6lentile/ cutie continua -9.00/ +6.00 -0.75/ -2.25 10-180 hidrogel 38.60% 14 8.4/8.7 mm 14mm 2lentile plane zilnic -0.50/ -6.00

Material H2O Dk/t Raz. Curb. Diametru Ambalaj

hidrogel 59% 15,7 8.6mm 14.20mm 6lentile/ cutie zilnic -9.00/ +6.00

14.20mm 30lentile/ cutie Mod.purt. unica folosinta Dioptrii -9.00/ sf +6.50 Cilindrii/ add Ax

2. Ciba Vision
2.1 Lentile de contact de unica folosinta 2.1.1 Dailies Aqua Comfort Plus O revolutie in lentilele de unica folosinta care incorporeaza, pentru prima data, tehnologia Triple Action Moisture. Hidratarea suprafetei lentilei e sustinuta pe parcursul intregii zile prin eliberarea din lentila a agentului prin clipit.

Dailies Aqua Comfort Plus - lubrifiaza dimineata pentru a le simti netede, matasoase si a le aplica usor; Dailies Aqua Comfort Plus - umidifica intreaga zi pentru a mentine lentila prospata mai mult timp; Dailies Aqua Comfort Plus - reimprospateaza spre seara pentru confort pe toata durata zilei.

2.1.2 Focus Dailies Aqua Comfort Toric Lentilele de contact Dailies Toric sunt destinate utilizarii pe timpul zilei (mai putin de 24 de ore fara a adormi cu ele pe ochi) pentru corectia optica a vederii persoanelor care nu sufera de afectiuni oculare si care au nevoie de corectie suplimentara a astigmatismului. Lentilele de contact moi Dailies Toric contin 31% nelfilcon A si 69% apa. Lentilele de contact Dailies Toric trebuie prescrise numai pentru utilizare unica si numai cu inlocuire zilnica. 2.1.3 Focus Dailies Aqua All Day Comfort Progressives Ciba Vision a combinat design-ul multifocal al Focus Progressive All Day Comfort cu confortul si inalta tehnologie a lentilelor Focus Dailies pentru a crea prima lentila de unica folosinta din lume pentru corectia presbiopiei. Vedere la aproape excelenta, fara a compromite vederea intermediara sau la distanta. Lentilele de contact Focus Dailies Progressives sunt destinate utilizarii pe timpul zilei (mai putin de 24 de ore, fara a adormi cu ele pe ochi) pentru corectia optica a vederii, inclusiv prezbiopiei, persoanelor care nu sufera de afectiuni oculare, avand un minim de astigmatism care nu influenteaza vederea. Lentilele de contact moi Focus Dailies contin 31% nelfilcon A si 69% apa.

Lentilele de contact Focus Dailies sunt numai pentru utilizare unica si numai cu inlocuire zilnica. 2.2 Lentile de contact cu port zilnic 2.2.1 Air Optix Aqua Materialul revolutionar din care sunt realizate lentilele de contact Air Optix Aqua permite sa treaca pana la de 5 ori mai mult oxigen fata de lentilele de contact obisnuite, iar sistemul unic de hidratare Aqua Moisture asigura lentilelor de contact Air Optix Aqua: LUBRIFIEREA agentul unic de hidratare adera la suprafata lentilei creand un strat matasos care ajuta pleoapa sa alunece usor deasupra lentilei de contact, pentru Confort la Aplicare. MENTINEREA UMIDITATII materialul patentat din care sunt realizate lentilele de contact minimizeaza deshidratarea lentilei de contact, pentru Confort Intreaga Zi. PASTRAREA HIDRATARII suprafata ultra-fina prezinta un nivel superior de hidratare si excelenta rezistenta la depozite, pentru Confort Zi de Zi. Prin nivelul crescut de transmisibilitate a oxigenului, lentilele de contact Air Optix Aqua protejaza pacientii de semnele si simptomele deficientei de oxigen la nivelul corneei si asigura sanatatea acesteia. Lentilele de contact Air Optix Aqua sunt lentile sferice cu port zilnic sau pana la cel mult 6 nopti consecutive (pentru cazul in care nu exista posibilitatea de a fi scoase inainte de a merge la culcare). 2.2.2 Air Optix Toric for Astigmatism Astigmatismul determinat de forma neregulata a corneei (suprafata frontala a ochiului),este foarte des intalnit si se manifesta prin vedere neclara la orice distanta.Datorita unei tehnologii noi in realizarea lentilelor de contact moi, astigmatismul poate fi acum corectat cu lentile de contact Air Optix for Astigmatism (Toric). Aceste lentile de contact sunt destinate persoanelor care necesita o corectie suplimentara a astigmatismului. 2.2.3 Air Optix Aqua Multifocal Air Optix Aqua Multifocal ofera pana la de 5 ori mai mult oxigen comparativ cu lentilele traditionale din hidrogel pentru ochi mai albi, cu aspect sanatos. Lentila incorporeaza sistemul Aqua Moisture pentru a raspunde necesitatilor purtatorilor de lentile de contact avand prezbiopie. Lentilele Air Optix Aqua Multifocal sunt confortabile inca de la aplicare si pe durata intregii zile datorita sistemului Aqua Moisture care lubrifiaza pentru confort initial, ajuta la mentinerea confortului intreaga zi datorita materialului sub patent CIBA Vision de realizare a lentilei si pastreaza confortul zi de zi prin hidratare superioara si excelenta rezistenta la depozite. Air Optix Aqua Multifocal lentila de contact pentru corectia prezbiopiei din familia Air Optix (CIBA Vision), a fost desemnata Inovatia Anului 2009 de catre opticienii din Franta.

2.3 Lentile de contact cu port permanent(zi si noapte) 2.3.1 Air Optix Aqua Night&Day Lentilele Air Optix Night&Day sunt recomandate persoanelor care doresc sa poarte lentilele de contact continuu, pana la 30 de nopti,care au un program imprevizibil. Air Optix Night&Day Aqua este lentila de contact moale cu inlocuire lunara,cu cea mai mare transmisibilitate la oxigen dintre toate lentilele de contact din silicon hidrogel existente. Lentilele Air Optix Night&Day Aqua pot fi purtate zilnic, flexibil sau continuu pana la 30 de nopti. 2.4 Lentile de contact colorate cu sau fara dioptrii 2.4.1 Freshlook Dimensions(fara dioptrii) Accentueaza si redefineste culoarea naturala a ochilor tai! Conturul exterior model inovativ, iti face ochii sa para mai mari si mai luminosi. Creeaza profunzime si dimensiune prin nuante transparente cu aspect natural. 2.4.2 Freshlook Dimensions(cu dioptrii) Accentueaza si redefineste culoarea naturala a ochilor tai! Conturul exterior, iti face ochii sa para mai mari si mai luminosi. Creeaza profunzime si dimensiune prin nuante transparente cu aspect natural. 2.4.3 Freshlook ColorBlends cu sau fara dioptrii Tehnologia "trei in unu" combina trei culori intr-una singura! Pentru o schimbare subtila a culorii ochilor si un aspect placut. Gama de lentile de contact moi FreshLook ColorBlends contine 45% phemfilcon A (cu cromofori de filtrare a radiatiilor UV) si 55% apa. CIBA Vision recomanda ca lentilele FreshLook ColorBlends sa fie aruncate si inlocuite cu o pereche noua de lentile in fiecare luna. 2.4.4 Freshlook Colors cu sau fara dioptrii Lentilele de contact Freshlook Colors iti permit o schimbare radicala cu oricare din cele patru culori ale gamei: Blue, Green, Misty Gray si Violet. 2.4.5 Dailies Freshlook Illuminate Aceste lentile de contact sunt de unica folosinta si au urmatoarele specificatii: -lentile cosmetice zilnice pentru ochi mai luminosi, mai indrazneti, mai atragatori! -nu modifica culoarea ochilor, au doar un contur maro sau negru care adauga marime si profunzime ochilor, indiferent de culoarea irisului.

2.5 Solutii de intretinere a lentilelor de contact 2.5.1 AoSept Plus Solutie de intretinere pe baza de peroxid hidrogen, recomandata pentru toate tipurile de lentile de contact moi si rigide. O solutie fara conservanti, cu rol de curatare, dezinfectare si indepartare a depunerilor de proteine. Alegerea ideala pentru ochi sensibili.Important: lentilele de contact pot fi asezate pe ochi numai dupa finalizarea procesului de neutralizare!

2.5.2 OptiFree RepleniSH Solutie multifunctionala, biocompatibila, pentru lentile de contact moi inclusiv lentile din silicon-hidrogel.Sistemul inovator TearGlyde creste gradul de hidratare al lentilelor pana la 14 ore/ zi.Grad de dezinfectare foarte ridicat. Tabel cu caracteristicile lentilelor de contact de la Ciba Vision
Dailies Aqua Comfort Plus Focus Dailies Aqua Comfort Toric Focus Dailies Aqua All Day Comfort Progressives Air Optix Aqua Air Optix Toric for Astigmatism Air Optix Aqua Multifocal Air Optix Aqua Night&Day

Material H2O Dk/t Raz. Curb. Diametru Ambalaj Mod.purt. Dioptrii sf Cilindrii/ add Ax

hidrogel 69% 26 8.70mm 14.00mm 30lentile unica folosinta -10.00/+6.00

hidrogel 69% 26 8.60mm 14.20mm 30lentile unica folosinta -8.00/+4.00 -0.75/-1.50 20-180

hidrogel 69% 26 8.60mm 13.80mm 30lentile unica folosinta -6.00/+5.00

siliconhidrogel 33% 138 8.60mm 14.20mm 6lentile zilnic -10/+6

siliconhidrogel 33% 110 8.70mm 14.50mm 6lentile zilnic -10/+6 -0.75/ -2.25 0-180

siliconhidrogel 33% 138 8.60mm 14.20mm 6lentile zilnic -10/+6

siliconhidrogel 24% 175 8.4-8.6mm 13.80mm -10/+6 continuu

Tabel cu caracteristicile lentilelor de contact colorate de la Ciba Vision


Freshlook Dimensions(fara dioptrii) Freshlook Dimensions(cu dioptrii) Freshlook ColorBlends cu sau fara dioptrii Freshlook Colors cu sau fara dioptrii Dailies Freshlook Illuminate

Material H2O Dk/t Raz. Curb. Diametru Ambalaj Mod.purt. Dioptrii sf Cilindrii/ add Ax

hidrogel cu filtru UV 55% 16 8.60mm 14.50mm 2lentile zilnic

hidrogel cu filtru UV 55% 16 8.60mm 14.50mm 2lentile zilnic -8.00/+6.00

hidrogel cu filtru UV 55% 16 8.60mm 14.50mm 2lentile zilnic -8.00/+6.00

hidrogel cu filtru UV 55% 16 8.60mm 14.50mm 2lentile zilnic -8.00/+6.00

hidrogel cu filtru UV 69% 16 8.60mm 13.80mm 10lentile unica folosinta -8.00/0

3 Johnson&Johnson

3.1 Lentile de contact de unica folosinta 3.1.1 1Day Acuvue TruEye 1 Day Acuvue TruEye sunt lentile de contact zilnice confectionate din noul si inovativul material silicon-hidrogel, care permite ca 98% din oxigen sa ajunga la cornee. Va veti putea bucura de ochi mai putin inrositi si uscati. Nu mai este necesara nici o metoda de intretinere, le purtati timp de o zi, dupa care le aruncati! Ideale pentru persoanele alergice. Lentilele de contact 1 Day Acuvue TruEye au cea mai ridicata protectie UVA si UVB. 3.1.2 1Day Acuvue Moist Beneficiile lentilelor de contact zilnice 1 Day Acuvue Moist sunt: -ajuta la mentinerea senzatiei de prospetime si confort intreaga zi; -optimizare a adaptarii individuale; -imbunatatire a manevrabilitatii si usurinta in utilizare; - ajuta la protectia tesuturilor oculare impotriva radiatiilor UV. 3.1.3 1Day Acuvue Moist for Astigmatism Sunt unele dintre putinele lentile de contact torice de unic folosin. Folosete aceeai tehnologie de hidratare intern ca i 1 Day Acuvue Moist i anume Lacreon.Astfel lentilele creeaz senzaia de prospeime i confort pn la finalul zilei. 3.2 Lentile de contact cu port de 1-2 saptamani 3.2.1 Acuvue Advance with Hydraclear Lentilele de contact Acuvue Advence with Hydraclear sunt realizate avand la baza o tehnologie revolutionara care iti ofera confort exceptional, de lunga durata. Mod de purtare:zilnic cu inlocuire la 2 saptamani. Lentilele de contact Acuvue Advence with Hydraclear ofera: 1. Confort exceptional, chiar si la sfarsitul perioadelor lungi de purtare;

2. Conditii optime pentru ochi luminosi si odihniti prin transmisibilitatea inalta la oxigen; 3. Umectabilitate exceptionala si rezistenta la deshidratare; 4. Protectie impotriva radiatilor UV daunatoare prin filtrul UV clasa1, conform standardelor 1,2. 3.2.2 Acuvue Oasys with Hydraclear Plus Lentilele de contact Hydraclear Plus este o noua generatie a tehnologiei patentate de J & J care permite inglobarea unui volum crescut de agent intern de hidratare. Astfel s-a creat o lentila de contact mai umectabila, ultracatifelata, in special pentru purtatorii de lentile care isi simt ochii uscati. Mod de purtare:extins(zi si noapte) cu inlocuire la 1 saptamana. 3.2.3 Acuvue Advance for Astigmatism Lentilele de contact Acuvue Advance for Astigmatism folosesc o tehnologie inovatoare numita Designul de Stabilizare Accelerata. Aceasta ajuta la mentinerea lentilei de contact in pozitia corecta, pentru a iti oferi o vedere clara si stabile in fiecare zi, indiferent de activitatea pe care o desfasori: lucrezi, consuci masina pe timpul noptiu, practice sport sau te uiti la televizor. Mod de purtare:zilnic cu inlocuire la 2 saptamani.

3.2.4 Acuvue Oasys for Astigmatism Lentilele torice Acuvue Oasys for Astigmatism sunt realizate prin tehnologia patentat Hydraclear Plus care ncorporeaz agentul de hidratare intern n materialul siliconic pentru a crea senzaia de moale i mtsos. De asemenea prin designul de stabilizare accelerat valorific presiunea natural a clipitului pentru a realiza stabilitatea rotaional excepional. Aceasta creaz o lentil care rmne poziionat corect i ofer pacienilor o vedere clar i stabil pe toat durata zilei. Mod de purtare:extins(zi si noapte) cu inlocuire la 1 saptamana. 3.3 Lentile de contact colorate 3.3.1 Acuvue 2 Colors Opace Lentilele de contact Acuvue 2 Colors Opace: - disponibilitate in 7 culori; - culoarea este incorporata in lentil; - suprafata anterioara cu 3 raze de curbura si profilul subtiat al marginii; - design imbunatatit al periferiei medii; - protectie UVA si UVB. 3.3.2 Acuvue 2 Colors Nuantatoare Lentilele de contact Acuvue 2 Colors Nuantatoare: - disponibilitate in 3 culori;

- culoarea este incorporata in lentila; - suprafata anterioara cu 3 raze de curbura si profilul subtiat al marginii; - design imbunatatit al periferiei medii; - protectie UVA si UVB. 3.4 Lentile de contact bifocal 3.4.1 Acuvue Bifocal Lentilele de contact Acuvue Bifocal au urmatoarele caracteristici: - design multi-concentric al lentilei de contact; - design imbunatatit al marginii lentilei de contact; - tenta de culoare; - protectie UVA si UVB

1Day Acuvue TruEye

1Day Acuvue Moist

1Day Acuvue Moist for Astigmatism

Acuvue Advance with Hydraclear

Acuvue Oasys with Hydraclear Plus

Acuvue Advance for Astigmatism

Acuvue Oasys for Astigmatism

Acuvue 2 Colors Opace

Acuvue 2 Colors Nuantatoare

Acuvue Bifocal

Material

silicon hidrogel 46% 118 8.59mm


14.20mm 30lentile

H2O Dk/t Raz. Curb. Diametru Ambalaj Mod.purt. Dioptrii sf Cilindrii/ add Ax

hidrogel cu filtru UV 58% 33 8.59mm


14.20mm 30lentile

hidrogel cu filtru UV 58% 33 8.5mm


14.50mm 30lentile

silicon hidrogel 47% 87

silicon hidrogel 38% 147

silicon hidrogel

silicon hidrogel 38% 129 8.6mm 14.50mm 6lentile zilnic -9.00/ +6.00 -0.75/ -2.25 10-180

hidrogel hidrogel

hidrogel

47% 86 8.3-8.7mm 8.4-.88mm 8.6mm


14.00mm 14.00mm

58% 8.3mm
14.00mm

58% 8.3-8.7 mm
14.00mm

58% 8.5mm
14.50mm

unica folosinta -12.00/ +6.00

unica folosinta -12.00/ +6.00

unica folosinta -9.00/ +4.00 -0.75/ -2.25 10-180

6lentile zilnic -12.00/ +6.00

6lentile zilnic -12.00/ +8.00

14.50mm 6lentile zilnic -9.00/ +6.00 -0.75/ -2.25 10-180

6lentile zilnic -9.00/ +6.00

6lentile zilnic -9.00/ +6.00

6lentile zilnic -9.00/ +6.00

II Compararea produselor
In cadrul acestui proiect voi efectua 3 compari intre 3 produse diferite apartinand firmelor prezentate mai sus. Pentru prima comparatie am ales lentila de contact de unica folosinta si anume: - SofLens Daily Disposable(Baush&Lomb); -Dailies Aqua Comfort Plus(Ciba Vision); -1Day Acuvue TruEye(Johnson&Johnson). Cele trei tipuri de lentile difera si se aseamana din punct de vedere al materialului,si anume: - SofLens Daily Disposable(Baush&Lomb)-hidrogel; -Dailies Aqua Comfort Plus(Ciba Vision)-hidrogel; -1Day Acuvue TruEye(Johnson&Johnson)-silicon-hidrogel. Din punct de vedere al nivelului de H2O avem urmatoarele diferente: - SofLens Daily Disposable(Baush&Lomb)-59%; -Dailies Aqua Comfort Plus(Ciba Vision)-69%; -1Day Acuvue TruEye(Johnson&Johnson)-46%. O alta deosebire am oservat-o la nivelul de dk/t: - SofLens Daily Disposable(Baush&Lomb)-24; -Dailies Aqua Comfort Plus(Ciba Vision)-26; -1Day Acuvue TruEye(Johnson&Johnson)-118. La diametrul lentilelor am gasit si asemanari si deosebiri: - SofLens Daily Disposable(Baush&Lomb)-14.20mm; -Dailies Aqua Comfort Plus(Ciba Vision)-14.00mm; -1Day Acuvue TruEye(Johnson&Johnson)-14.20mm. Asemanarea acestor lentile este ca sunt de unica folosinta:se pun dimineata si se scot seara iar apoi se arunca.Se poarta 10-12 ore. In cea de-a doua comparatie am ales lentila de contact zilnica pentru astigmatism:SofLens Toric(Bausch&Lomb), Air Optix Toric for Astigmatism(Ciba Vision) si Acuvue Advance for Astigmatism(Johnson&Johnson). Dupa modul de purtare evidentiem urmatoarele asemanari si deosebiri: -SofLens Toric au ca mod de purtare zilnic(10-12 ore) cu inlocuire la 30 de zile; - Air Optix Toric for Astigmatism au ca mod de purtare tot zilnice(10-12 ore) cu inlocuire la 30 de zile; - Acuvue Advance for Astigmatism au ca mod de purtare insa au ca mod de purtare tot zilnica dar cu inlocuire la 2 saptamani. O alta caracteristica prin care comparam cele 3 produse este materialul din care este facuta si anume: -SofLens Toric sunt fabricate din hidrogel;

-Air Optix Toric for Astigmatism sunt fabricate din silicon-hidrogel; -Acuvue Advance for Astigmatism sunt fabricate din silicon-hidrogel. Observam ca nivelul de apa este o alta caracteristica prin care le putem compara: Nivelul de apa la lentilele SofLens Toric este de 66%,la Air Optix Toric for Astigmatism 33% iar la Acuvue for Astigmatism este de 47%. Pentru a treia comparatie am ales lentila cu port extins(zi si noapte) si am ales urmatoarele lentile:Pure Vision(Bausch&Lomb),Air Optix Aqua Night&Day(Ciba Vision) si Acuvue Oasys with Hydraclear plus(Johnson&Johnson). Asemanarea dintre aceste 3 produse este ca sunt facute din acelasi material si anume siliconhidrogel. Deosebirea dintre ele la modul de purtare: -Pure Vision au ca mod de purtare continuu(zi si noapte) cu inlocuire la 30 de zile; -Air Optix Aqua Night&Day au ca mod de purtare continuu(zi si noapte) cu inlocuire la 30 de zile; -Acuvue Oasys with Hydraclear plus au ca mod de purtare continuu(zi si noapte) cu inlocuire la o saptamana. Din punct de vedere al diametrului avem urmatoarele dimensiuni: -Pure Vision 14.00mm; -Air Optix Aqua Night&Day 13.80mm; -Acuvue Oasys with Hydraclear plus 14.00mm

III Practica
Am efectuat practica la Optiblu din Unirea Shopping Center. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa examinez subiectul la autorefractometru pentru a-i masura refractia oculara.Dupa aceea la biomicroscop pentru a-i masura diametrul pupilar.Iar la final am trecut la punerea lentilei de contact de proba ca sa vedem daca subiectul se adapteaza. Autorefractometrul

Biomicroscopul

Punerea lentilei de contact de proba

Concluzii
Pentru portul lentilelor de contact trebuie respectate urmatoarele: -sa nu se poarte lentilele de contact mai mult decat trebuie; -sa nu se foloseasca solutia de intretinere a lentilelor de contact dup ace aceasta expira; -sa se respecte normele de igiena,mai exact spalarea bine pe maini inainte de punerea si scoaterea lentilele de contact; - recipientul in care se mentine LC trebuie sa fie mereu curat astfel ca la schimbarea lichidului din recipient acesta trebuie spalat cu apa calduta; -trebuie respectate regulile de dezinfectie si conservare a LC cu solutii special de intretinere a acestora.

Bibliografie
1.[www.lentilecontact.ro,data accesarii:28.11.2013] 2.[www.lentile-contact.com, data accesarii:29.11.2013] 3.[www.videt.ro,data accesarii:01.12.2013]