Vous êtes sur la page 1sur 19

ArhitecturArhitectura

bioclimatic. Locuina unifamilial PF

Text: Daniel Armenciu Foto: Carlo Baroni Proiect de arhitectur: Proiect de structuri: Proiect instalaii mecanice i ventilaie: Localizare: Finalizarea lucrrilor: Suprafaa parcelei: Suprafaa construit desfurat: Regim de nlime: arh. Elisa Burnazzi, arh. Davide Feltrin (Burnazzi Feltrin Architetti, www.burnazzi-feltrin.it), arh. Paolo Pegoretti ing. Svaldi Roberto ing. Cattani Giuliano

Pergine Valsugana, Trento, Italia 2009 1 370 mp 430 mp

4 niveluri

Locuirea constituie una dintre principalele funciuni ale spaiului urban, fiind rspunztoare pentru aproximativ o treime din consumul mondial de resurse i, implicit, unul dintre factorii poluani majori. Proiectul prezentat reprezint un exemplu pozitiv de abordare responsabil a proiectrii de arhitectur, cu grij fa de mediu i fa de confortul utilizatorilor.

Carlo Baroni

Amplasamentul
Edificiul se gsete n Pergine Valsugana, aparinnd provinciei autonome Trento, localitatea fiind situat n nordul Italiei. Coordonatele geografice sunt 46 4 0 latitudine nordic i 11 14 0 latitudine estic, oraul regsindu-se la cota 490 m deasupra nivelului mrii. Zona este puternic marcat de prezena ctorva culmi muntoase ce ating un maxim de 2 383 m altitudine (Muntele Gronlait). Relieful muntos reflect cteva caracteristici ale zonei, att din punct de vedere al aspectelor de ambient natural, ct i al celor de specific arhitectural i cultural.

Carlo Baroni

Condiii climatice ale locului


Zona este caracterizat de o clim particular, de tranziie, ntre cea sub-continental i cea alpin, cu veri scurte i ierni reci, nivelul umiditii fiind ridicat pe ntreaga perioad a anului. Pe parcursul celor 12 luni, se nregistreaz temperaturi medii ce variaz de la 2C n luna ianuarie la 22C n iulie i august. Se remarc un nivel de precipitaii anual de 983 mm, acestea fiind mai nsemnate cantitativ vara i toamna. (www.weatherbase.com)

Configuraia spaial-volumetric i dispunerea construciei


Tema naintat de beneficiari a fost realizarea unei construcii eficiente din punct de vedere energetic, cu posibilitatea de a fi construit din lemn. Pe acest fundal i innd cont de situaia regsit la faa locului, liniile generale ale interveniei au urmrit rezolvarea structural, economia de energie i continuitatea spaial ntre interior i exterior, fructificnd astfel relaia cu peisajul.

Carlo Baroni

Edificiul reprezint obiectul unei intervenii de extindere a unei locuine deja existente, construit n anii 60. Din cauza unei dimensionri insuficiente pentru susinerea unei eventuale supraetajri, s-a ales soluia unei structuri metalice, total independent de ce era existent. Aceasta este format din stlpi perimetrali i grinzi de tip Vierendeel, adoptndu-se astfel, varianta unui plan liber, cu dimensiunile 16 x 4,4 metri, fr elemente intermediare de susinere. Corpul edificiului construit este simplu, fiind conturat de o prism dreapt, orientat cu latura lung ctre S-SE i beneficiind astfel de un bun nivel de nsorire pe tot parcursul zilei, dar cu risc de supranclzire datorat acumulrilor termice excesive pe perioada estival. Primele dou niveluri, deja existente, sunt construite din crmid, n timp ce pentru noile intervenii volumetrice s-a optat pentru soluia nchiderilor exterioare i a compartimentrilor montate mecanic, folosind metode de prindere uscate. Scopul acestor alegeri constructive a fost acela de a uura greutatea etajelor superioare, timpul de execuie i, implicit, creterea nivelului performanelor energetice. Faadele au fost tratate diferit, n funcie de orientare: pe latura sudic s-au aplicat o serie de goluri suplimentare, n timp ce restul laturilor s-au pstrat mai compacte, din motive de aport solar, respectiv izolaie termic. Ultimul nivel este puternic pus n eviden prin existena acoperiului, configurat ca un semnal ce subliniaz prezena unei terase pe toat lungimea perimetral a etajului, avnd att rol de protecie solar a spaiilor interioare, ct i de aprare mpotriva precipitaiilor.

Carlo Baroni

Principii i strategii bioclimatice utilizate


n continuarea aspectelor expuse iniial, vom ncerca n cele ce urmeaz s subliniem principiile care confer locuinei caracter de edificiu ecologic. Confortul locuirii este, dup cum afirm i autorii proiectului, prima finalitate a oricrei arhitecturi de calitate. Pe lng atenia pentru temperatur, umiditate, calitatea aerului i confort acustic, aportul luminii naturale a fost o preocupare activ a arhitecilor. nclzirea pasiv a construciei se realizeaz prin aport solar direct. n acest scop, logiile i parasolarele au fost configurate n aa fel nct s permit accesul direct al radiaiei pe parcursul perioadei reci, dar i pentru a evita supranclzirea pe timpul verii. Astfel, prin configurarea planimetric i a seciunii, s-a putut obine un joc volumetric, menit s combine att aspecte energetice, estetice ori de confort al locuirii, ct i de ncadrare contextual n peisajul zonei. Sa acordat o mare importan izolrii termice a anvelopei pentru a diminua pierderile termice.

Carlo Baroni

Instalaiile joac un rol important n funcionarea cldirii. Pentru a nclzi spaiile, s-a utilizat o central termic n condensaie, cu gaz. Sistemul de circulare a agentului termic a fost distribuit n mod distinct: la etajele noi, prin pardoseal i perei, acetia devenind furnizori de cldur; la cele dou niveluri existente, prin intermediul radiatoarelor de oel. ntregul sistem de nclzire este controlat prin intermediul termostatelor, n funcie de temperaturile intern i extern. Din punct de vedere al consumului energetic pe timp de iarn, noile etaje inserate pot fi ncadrate n clasa energetic A, dup clasificarea CasaClima, consumnd mai puin de 30 kwh/mp*an. La nivel de ansamblu, consumul efectiv este de 48,24 kwh/mp*an, obinndu-se astfel o cldire de clas B (clasificare CasaClima). Ventilaia cldirii este cu randament nalt, ce ine cont de dispersiile de cldur anuale. Sistemul este prevzut cu un schimbtor de cldur poziionat n terenul grdinii, beneficiindu-se astfel de ineria termic a terenului. n mod uzual, acest tip de configuraie este rareori folosit n domeniul rezidenial, cu cteva excepii n diverse cazuri de case pasive.

Carlo Baroni

Apa cald sanitar este furnizat de ctre panourile solare. n ceea ce privete instalaiile electrice, s-au folosit principiile domoticii, utiliznd sisteme bus. Materialele folosite rspund diverselor concepte ale sustenabilitii i unor aspecte de natur cultural ale locului. Din punct de vedere al contextului, arhitectura zonei este caracterizat de tipologia caselor de lemn, cu o fundaie solid din piatr, amplificat la nivelul primului etaj. Aadar, imaginea edificiului este o evident raportare la arhitectura tradiional local. Lemnul utilizat este laricele, un conifer prezent n peisajul muntos din provincia Trento. Pe lng lemn i metal, celelalte materiale folosite pentru nchiderile exterioare sunt de nalt performan energetic. S-au ales astfel panouri din lemn pentru placarea faadelor i fibr de lemn ca material termoizolant, atingndu-se o valoare a transmitanei termice de 0,21 W/mpK pentru perei i 0,20 W/mpK pentru acoperi. Materialele folosite la interior rspund cerinelor de protecie ambiental i de sntate a locuitorilor. Sticla este un material reciclabil, uor de ntreinut. Lemnul de larice a fost utilizat i n spaiul interior pentru pardoseli, placarea pereilor i mobilier. Finisajele interioare ale bilor s-au realizat cu calcar natural, iar toate vopsitoriile au fost atent selecionate pentru a fi biocompatibile.

Carlo Baroni

Cei trei arhiteci care au contribuit la realizarea edificiului sunt experi recunoscui de CasaClima (KlimaHaus). Acesta este un sistem de certificare a sustenabilitii construciilor, n strns relaie cu eficiena economic a interveniilor, aprut oficial n anul 2002 i dezvoltat n provincia autonom Bolzano. Reprezint una dintre principalele instituii de promovare i clasificare eco-compatibil a cldirilor, concurnd cu sisteme similare de certificare precum BREEAM, LEED sau Passivhaus.

Dutch studio Egeon Architecten

Located in one of the artificial island communities of IJburg, the family house has three storeys that include living rooms at ground level, bedrooms on the middle floor and an office on the top floor.

The outdoor staircase is tucked into a recess in the front wall and leads up to a balcony on the uppermost floor, providing a separate route into the office that doesn't trail through the house.

"The house is situated with a superb view to the south," architect Egon Kuchlein told Dezeen, explaining his decision to place the office on this level.

Egeon Architecten laid cedar strips horizontally and vertically across the facade and also clad the window shutters so that most openings can be camouflaged.

At ground level, the rear wall is replaced with a row of floor-to-ceiling windows that open the living room out to a garden behind.

Many buildings have been constructed in the new residential district of IJburg in recent years and others we've featured include a house with a glazed rear facade and a house that is partly clad with dark-stained wood.

See more houses in the Netherlands

Photography is by Chiel de Nooyer.

Here are a few more details from Egeon Architecten:

Villa Rieteiland-oost' - a spacious detached house on the commuting Rieteiland East, IJburg, Amsterdam Clear almost mathematically devised private house carried out in wood and glass. Controlled elaboration, consequently carried out in interior and exterieur.

To the traditional arrangement of living on the ground floor and sleeping on the upper floors a floor is added for working from home. The ground floor has a glass facade with large sliding doors on the garden side, so that the residents can benefit most from the view. The bedroom floor is more open to the inside, the outside more closed. The floor with the office and consultation room has views all-around. Open / closed / open.

The timber frame house is built from fair and sustainable materials, has a heat pump and low temperature underfloor heating, natural ventilation, high insulation values of roof walls and floor, special heat-resistant glass, a sedum roof, attention to thermal bridging details and orientation. As a result, low level energy consumption realized.

Floor area: 225 m2, capacity: 700m3 Ground floor: living room, dining room, kitchen, sanitary, engineering. 1st floor: 3 bedrooms, bathroom, engineering. 2nd floor: office, consultation room, bathroom, terrace, separate entrance.

Above: ground floor plan - click above for larger image

Above: first floor plan - click above for larger image

Above: second floor plan - click above for larger image

Above: section - click above for larger image