Vous êtes sur la page 1sur 41

SEMINARUL TEOLOGIC SF. AP.

ANDREI
GALATI

ADMITERE 2014

PROBA DE RELIGIE

PROBELE DE APTITUDINI PENTRU ADMITEREA LA SEMINARUL TEOLOGIC LICEAL ORTODOX SF ANDREI GALAI SPECIALIZAREA TEOLOGIE ORTODOX SI SPECIALIZAREA PATRIMONIU CULTURAL
-----MAI 2014 ----La seminariile teologice, cursuri de zi, se pot nscrie absolveni de gimnaziu care au media general de absolvire a claselor a V-VIII minimum 7,00 i media la purtare n clasele V-VIII minimum 9,00. La solicitarea cultului ortodox , pot fi admii la seminariile teologice liceale ortodoxe, cursuri de zi, pe locurile rmase libere, i vieuitori din mnstiri, absolveni de gimnaziu, care au depit vrsta de 18 ani. nscrierile se fac la secretariatul Seminarului. Dosarul de nscriere va cuprinde : 1. Certificat de natere copie legalizat; 2. Certificat de botez copie legalizat; 3. Fia medical a candidatului de la natere la 16 ani ( sau adeverin de la medicul de familie care s ateste c elevul nu este luat n eviden de la 0 la 16 ani cu boli psihice, neurologice sau alte boli cronice); 4. Analize medicale: WDRL ( snge); 5. Dovada de vaccinare; 6. Fia de nscriere, n original, eliberat de unitatea de nvmnt gimnazial, i anex pentru susinerea probelor de aptitudini, conform art. 21(1) din Metodologia de organizare i desfurare a admiterii n nvmntul liceal de stat pentru anul colar 2011-2012, aprobat cu MECTS nr 4802/2010; 7. Foaia matricol sau adeverin din care s reias media general de absolvire a claselor V-VIII , precum i media la purtare n clasele V-VIII; 8. Recomandarea preotului paroh i a Consiliului parohial; 9. Binecuvntarea Chiriarhului locului ( pentru aceasta candidatul va completa o cerere la secretariatul colii, n momentul nscrierii); 10. Copie dup buletinul sau cartea de identitate ( cu care face dovada c este fiul duhovnicesc al Arhiepiscopiei Dunrii de Jos). 11. Copii dup crile de identitate ale prinilor sau susintorilor legali Vizita medical este obligatorie i eliminatorie. La seminariile teologice ortodoxe se organizeaz probe de aptitudini, n vederea nscrierii n clasa a IX-a, care constau n probe orale, probe scrise i probe practice pentru specializarea patrimoniu cultural.

PROBE ORALE a) verificarea diciei prin : rostirea uneia din rugciunile : mprate ceresc, Preasfnt Treime, Tatl nostru, Psalmul 50, Crezul, Cuvine-se cu adevrat, Aprtoare Doamn;

b) verificarea aptitudinilor muzicale prin : intonarea uneia dintre urmtoarele cntri bisericeti: Sfinte Dumnezeule; Cu noi este Dumnezeu; Doamne al puterilor; Troparul nvierii; Tatl nostru; Troparul Rusaliilor; Fie numele Domnului binecuvntat; Binecuvntat eti Hristoase Dumnezeul nostru; Colinde cu coninut religios; intonarea unui cntec patriotic(Deteapt-te romne ; Limba noastr AL Cristea; ara Mea - D.G Chiriac; Imnul eroilor I. Brtianu; Pui de lei - I. Brtianu) verificarea auzului muzical prin luarea tonului dup pian i prin intonarea gamei Do major, a arpegiului i a unor sunete din gam. verificarea simului ritmic.

Pentru examenul la proba muzical NUse vor verifica noiunile teoretice. Probele orale vor fi apreciate cu calificativul admis/ respins Candidaii de la specializarea teologic ortodox, care la proba oral obin calificativul respins, nu mai susin proba scris i sunt declarai respini la probele de aptitudini.

PROBE SCRISE Lucrare scris cu durata de dou ore, la Religie Subiectele pentru proba scris se elaboreaz din programa colar de Religie, clasele a VII-a i a VIII-a . Lucrarea scris se apreciaz cu note de la 1 la 10. Coninuturi clasa a VII-a 1. 2. 3. 4. 5. 6. Dumnezeu se descoper oamenilor. Sfnta scriptur i Sfnta Tradiie Crearea lumii Hristos, Lumina lumii : Vindecarea orbului din natere Rugciunea n viaa cretinului Sfnta Liturghie ntlnirea cu Hristos Legea cea nou - Fericirile

Coninuturi clasa a VIII-a 7. Crezul sinteza nvturii de credin 8. Pilda semntorului - primire i mplinire a cuvntului lui Dumnezeu 9. Biserica, loca de nchinare 10. Rbdare i ncredere n Dumnezeu - Dreptul Iov INTERDICII CANONICE I MEDICALE pentru nscrierea candidailor la probele de aptitudini n vederea admiterii n clasa a IX-a la Seminarul Teologic Liceal Ortodox Sf. Andrei

INTERDICII CANONICE copilul botezat n boal; copilul care a fost pngrit; copilul crestat de bun voie; copilul epileptic; copilul surd sau orb; cel care are n familie membri de alte credine; cel care are cazier judiciar.

INTERDICII MEDICALE cel care sufer de afeciuni psihice ( schizofrenie, crize epileptice, sindrom nevrotic) cel care sufer de afeciuni cardiace; cel care sufer de afeciuni oftalmologice ( blefaroconjunctivit cronic, miopie forte 5 D) cel care sufer de afeciuni respiratorii( astm bronic) cel care sufer de afeciuni neurologice ( pareze) alte afeciuni, defecte fizice sau malformaii constatate de medicul de specialitate ca incompatibile cu misiunea de preot.

PROBELE DE APTITUDINI PENTRU ADMITEREA


LA SEMINARUL TEOLOGIC LICEAL ORTODOX, Specializarea: patrimoniu cultural Probele de aptitudini pentru seminariile teologice ortodoxe, specializarea patrimoniu cultural sunt urmtoarele: prob scris de verificare a cunotinelor religioase, evaluat cu not; prob practic pentru testarea aptitudinilor la studiul formelor, desen dup natur, evaluat cu not; prob practic pentru testarea aptitudinilor la studiul culorii i compoziie plastic, evaluat cu not.

Coninuturile pentru cele dou probe practice de verificare a aptitudinilor artistice sunt cele din programa colar de educaie plastic pentru gimnaziu, iar coninuturile pentru proba scris la Religie vor fi acelai ca i cele pentru profilul teologic.

NOT: - probele scrise i cele practice vor fi evaluate cu note. Nota minim de admitere la fiecare prob este 6.00. Candidaii care la proba oral vor obine calificativul respins nu vor mai putea susine proba scris. Nota pentru probele de aptitudini, la specializarea patrimoniu, se calculeaz ca medie aritmetic, cu dou zecimale, fr rotunjire, din notele la cele trei probe de mai sus. La probele orale i practice nu se admit contestaii. La proba scris se admit contestaii. Media final de admitere la Seminarul Teologic Liceal Ortodox se calculeaz astfel : (MA x 3 + Apt) : 4 = MFA, unde : MA = media de admitere calculat conform Metodologiei de organizare i desfurare a admiterii n nvmntul liceal i profesional de stat, pentru anul colar 2011-2012, aprobat cu O.M.E.C.T nr 4802/2010; Apt = nota la proba scris ( pentru specializarea teologic), respectiv media probelor de aptitudini, obinut ca medie aritmetic a notelor la probele practice i la proba scris ( pentru specializarea patrimoniu) MFA = media final de admiterela Seminarul Teologic Liceal Ortodox Media final minim de admitere este 6.00. La medii egale departajarea candidailor se va face dup media obinut la proba scris de religie. Candidailor respini la probele de aptitudini li se vor napoia dosarele i vor fi ndrumai s se nscrie la alte licee.

CALENDARUL ADMITERII LA SEMINARUL TEOLOGIC LICEAL ORTODOX SF ANDREI Probe de aptitudini Pentru anul colar 2013-2014 26 27mai 2014 28 - 30 mai 2014 02 iunie 2014

- nscrierea pentru probele de aptitudini - desfurarea probelor de aptitudini - afiarea rezultatelor la probele de aptitudini depunerea contestaiilor la probele de aptitudini, acolo unde metodologia permite acest lucru - afiarea rezultatelor finale - ridicarea dosarelor i a fielor de nscriere acandidailor care nu au fost admii la clasele pentru care au susinut probe de aptitudini

03 iunie 2014 07 iulie 2014

Tema nr. 1

DUMNEZU SE DESCOPER OAMENILOR Sfnta Scriptur i Sfnta Tradiie


Toat fptura vzut i nevzut a fost creat de Dumnezeu din iubire. Omul, coroana ntregii creaii, are menirea cea mai nalt dintre toate fpturile: aceea de a sta ntr -o nentrerupt legtur cu Creatorul su, cu Printele su Ceresc, pentru a-I cunoate voia i a o mplini. Cunoscndu-l pe Dumnezeu i mplinindu-i voia, omul poate s ajung la desvrire i mntuire. Dumnezeu este Cel Care prin buntatea, iubirea i nemsurata Sa purtare de grij, ne druiete toate cele necesare spre a ne mntui. Altfel spus, El ni Se descoper, ni Se reveleaz, ni Se arat, ni Se face cunoscut pe Sine i voia Sa. Revelaia divin sau descoperirea dumnezeiasceste aciunea prin care Dumnezeu Se descoper, adic Se face cunoscut pe Sine oamenilor, artndu-le acestora voina i planurile Sale n legtur cu lumea i cu oamenii. Dac nu ar exista Revelaia, cunoaterea lui Dumnezeu nu ar fi posibil oamenilor, deoarece El, fiind o fiin spiritual, nu poate fi cunoscut prin simuri. Revelaia ajunge la oameni pe dou ci: calea natural i calea supranatural.

1. Revelaia natural
Prin revelaie natural nelegem toate nvturile despre existena i nsuirile lui Dumnezeu, pe care le desprindem cnd privim cu luare-aminte la toat zidirea lui Dumnezeu. Aa cum o creaie literar vorbete i despre autorul ei, la fel i ordinea, frumuseea i armonia din natur mrturisesc un Fctor atotputernic, un Ziditor iscusit i atotnelept. Fericitul Augustin spunea: ntreab lumea, podoaba cerului, i vezi dac nu-i rspunde dup nelegerea ei: Dumnezeu ne-a creat!.

2. Revelaia supranatural
Revelaia natural nu ne este ns de ajuns pentru mntuire. De aceea, Dumnezeu vine s Se descopere oamenilor direct prin Revelaia supranatural. Astfel, primim de la Dumnezeu adevruri de trebuin pentru mntuire pe care le nelegem numai prin credin.

Revelaia supranatural a fost transmis de Dumnezeu n mod direct sau prin aleii Si: ngeri, prooroci, trimii i, deseori, a fost nsoit de semne i minuni, artnd prin aceasta c toat creaia i este supus. Dumnezeu S-a descoperit lui Adam i Evei, patriarhilor, lui Moise, profeilor, iar la plinirea vremii, prin Mntuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul Su. Descoperirea divin, n persoana Domnului nostru Iisus Hristos este punctul cel mai nalt al Revelaiei Divine supranaturale, este desvrirea i plinirea revelaiei supranaturale, prin El refcndu-se relaia dintre om i Creator. Cele dou forme ale Revelaiei divine sunt ntr-o deplin unitate.

SFNTA SCRIPTUR I SFNTA TRADIIE


Revelaia divin s-a realizat n ntreaga istorie a omenirii, ncepnd cu cea dat protoprinilor notri i terminnd cu cea care a atins culmea, n Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Cel ntrupat. Aceast Revelaie s-a pstrat i s-a transmis de-a lungul vremii, n ntreaga perioad a Vechiului Testament, a Noului Testament i pn n zilele noastre, i se va pstra i se va transmite pn la sfritul veacurilor, pstrtoarea i transmitoarea ei fiind Biserica. Revelaia divin se cuprinde n Sfnta Scriptur i Sfnta Tradiie, care sunt cele dou tezaure ale ei.

1. SFNTA SCRIPTUR
Sfnta Scriptur (Biblia sau Cuvntul lui Dumnezeu) este colecia crilor sfinte scrise de prooroci, apostoli, i de ali oameni bineplcui lui Dumnezeu, sub inspiraia Duhului Sfnt, ntr-un rstimp de 1500 de ani. Sfnta Scriptur, cea mai de pre comoar druit de Dumnezeu spre luminarea i mntuirea neamului omenesc, cuprinde adevruri de credin, norme de purtare i evenimente istorice care au fost scrise, pstrate i transmise credincioilor spre mntuirea lor. Sfnta Scriptur se compune din dou pri: Vechiul Testament i Noul Testament. Vechiul Testament conine Revelaia fcut de la Adam pn nainte de venirea Domnului nostru Iisus Hristos i este format din 39 de cri canonice i 14 cri sau fragmente numite bune de citit, ntruct conin sfaturi folositoare pentru via. Noul Testament conine Revelaia fcut de nsui Mntuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu i transmis de

Sfinii Apostoli, fiind format din 27 de cri canonice. Ambele pri ale Sfintei Scripturi sunt numite Testament pentru a arta c Hristos vrea ca aceia care vor crede n El s devin motenitori ai mpriei cerurilor. Momentul cel mai important al Vechiului Testament este legmntul ncheiat de Dumnezeu cu poporul evreu pe Muntele Sinai, de aceeaVechiul Testament se mai numete i Legea Veche.Cel mai nsemnat moment al Noului Testament este legmntul ncheiat de Dumnezeu cu ntreaga omenire pe Crucea Golgotei, prin rstignirea Fiului Su. De aceea, Noul Testament se mai numete Legea Nou sau Legea Iubirii, Mntuitorul aeznd n centrul nvturii Sale datoria de a iubi pe Dumnezeu din tot sufletul, din tot cugetul i cu toat fiina noastr, iar pe aproapele nostru a-l iubi ca pe noi nine. Sfnta Scriptur, fiind Cuvntul lui Dumnezeu, are o valoare unic i nepieritoare i de aceea trebuie citit de orice om care dorete s triasc dup voia lui Dumnezeu. Explicarea Sfintei Scripturi nu poate fi fcut de oricine, cci: Nici o proorocie a Scripturii nu se tlcuiete dup socotina fiecruia; pentru c niciodat proorocia nu s-a fcut cu voia omului, ci oamenii cei sfini ai lui Dumnezeu au grit, purtai fiind de Duhul Sfnt. (2 Petru 1, 20-21).Pentru a ne fi de folos lectura Sfintei Scripturi, trebuie s aplicm n via ceea ce citim. Sfnta Scriptur este pentru suflet ceea ce este mncarea pentru trup.

2. SFNTA TRADIIE
Al doilea izvor al Revelaiei divine sau a doua modalitate de fixare, pstrare i transmitere a Revelaiei divine este Sfnta Tradiie. Prin Sfnta Tradiie se nelege totalitatea adevrurilor revelate care nu se cuprind n Sfnta Scriptur, ci au fost transmise prin viu grai de ctre Mntuitorul i Sfinii Apostoli, unele fiind mai trziu consemnate n scris i pstrate de Sfnta Biseric pn n zilele noastre. Domnul nostru Iisus Hristos a predicat Evanghelia prin viu grai, fr a lsa nimic scris. Iar Apostolii, mai ales prin viu grai, au dat nvtura primit de la Hristos primilor cretini. Ea s-a transmis pe viu grai pn cnd o parte a fost aternut n scris de ctre Biseric n diferite monumente sau documente: - hotrrile formulate la Sinoadele Ecumenice recunoscute de Biseric; - viaa bisericeasc oglindit n datinile, obiceiurile i practicile sale; - cultul divin oglindit n crile de cult; - scrieri ale Sfinilor Prini;

- monumente de art bisericeasc(inscripii, arhitectur, pictur, sculptur, monumente funerare, etc.); - mrturisiri de credin mai noi ale Bisericii etc. n decursul timpului, Sfintei Tradiii i s-au adugat i false tradiii. Sfnta Biseric promoveaz numai credina adevrat, care a fost crezut ntotdeauna n Biseric (ncepnd cu Biserica veche), pretutindeni (n orice biseric ortodox din lume) i de ctre toi (a fost consemnat de ctre toi prinii i scriitorii bisericeti la fel). ntre Sfnta Scriptur i Sfnta Tradiie exist o legtur strns, eleavnd o valoare egal, cci amndou pstreaz i transmit Descoperirea dumnezeiasc, fiind de neaprat trebuin pentru mntuirea omului. Dumnezeu s-a descoperit oamenilor i astfel a druit omeniri cele dou tezaure: Sfnta Scriptur i Sfnta Tradiie, ajutnd astfel n mod substanial pe omul care vrea s dobndeasc cununa mntuirii.

10

Tema nr. 2

DUMNEZEU CREATORUL
Dumnezeu este Creatorul lumii. Aa ne nva Sf. Scriptur (Biblia) n prima sa carte Cartea Facerii - cnd zice: La nceput a fcut Dumnezeu cerul i pmntul". Acest adevr l mrturisesc i cretinii n Simbolul Credinei (Crezul): Cred ntru Unul Dumnezeu, Tatl Atotiitorul, Fctorul cerului i al pmntului, vzutelor tuturor i nevzutelor".Sfnta Biseric ne nva, pe baza unor astfel de mrturii, c Dumnezeu a creat mai nti lumea nevzut i apoi lumea vzut, amndou fcndu-le din dragoste.

1. Crearea lumii
A. Crearea lumii nevzute Sfnta Scriptur ncepe cu afirma ia: La nceput a fcut Dumnezeu cerul i pmntul"(Fac. 1,1). Prin cuvntul cerul nelegem lumea spiritual a ngerilor. Faptul acesta este ntrit de cuvntul pe care Dumnezeu l adreseaz dreptului Iov: Cnd s-au fcut stelele, ludatu-M-au cu glas mare toi ngerii mei" (Iov 38, 7). Dumnezeu i-a creat pe ngeri din nimic, prin voia Sa, din buntatea i dragostea Sa. B. Crearea lumii vzute

Lumea vzut, din care facem parte i noi, a fost creat de Dumnezeu n ase zile din nimic. Cu excepia omului, care a fost creat n mod special, lumea vzut a fost fcut de Dumnezeu prin cuvnt. A zis Domnul: S fie!" i cuvntul Su a fost mplinit, a devenit realitate.Cuvntul zi nu trebuie neles ns ca timpul dintre rsritul i apusul soarelui, ci ca o perioad mai lung, dup cum ne nva i Sf. Biseric. Referatul biblic despre zilele creaiei este urmtorul: Ziua nti (Fac. 1, 1-5) La nceput a fcut Dumnezeu cerul i pmntul. i pmntul era netocmit i gol. ntuneric era deasupra adncului i Duhul lui Dumnezeu se purta pe deasupra apelor. i a zis Dumnezeu: S fie lumin!" i a fost lumin. i a vzut Dumnezeu c e bun lumina i a desprit Dumnezeu lumina de ntuneric. Lumina a numit-o ziu, iar ntunericul l-a numit noapte.i a fost sear i a fost diminea: ziua nti. Ziua a doua (Fac. 1. 6-8)

11

i a zis Dumnezeu: S fie o trie prin mijlocul apelor i s se despart ape de ape!" i a fost aa.A fcut Dumnezeu tria i a desprit Dumnezeu apele cele de sub trie de apele cele de deasupra triei. Tria a numit -o Dumnezeu cer. i a vzut Dumnezeu c este bine. i a fost sear i a fost diminea: ziua a doua . Ziua a treia (Fac. 1. 9-13) i a zis Dumnezeu: S se adune apele cele de sub cer la un loc i s se arate uscatul!. i a fost aa. i s -au adunat apele de sub cer la locurile lor i s-a artat uscatul. Uscatul l-a numit Dumnezeupmnt,iar adunarea apelor a numit-o mri.i a vzut Dumnezeu c este bine. Apoi a zis Dumnezeu: S dea pmntul din sine verdea: iarb, cu smn ntr-nsa, dup felul i asemnarea ei, i pomi roditori, care s dea rod cu smn n sine, dup fel, pe pmnt! i a fost aa. Pmntul a dat din sine verdea: iarb, care face smn dup felul i dup asemnarea ei, i pomi roditori, cu smn, dup fel, pe pmnt. i a vzut Dumnezeu c este bine.i a fost sear i a fost diminea: ziua a treia. Ziua a patra (Fac. 1, 14-19) i a zis Dumnezeu:S fie lumintoripe tria cerului, ca s lumineze pe pmnt, s despart ziua de noapte i s fie semne ca s deosebeas c anotimpurile, zilele i anii i s slujeasc drept lumintori pe tria cerului, ca s lumineze pmntul. i a fost aa. A fcut Dumnezeu cei doi lumintori mari: lumintorul cel mai marepentru crmuirea zilei i lumintorul cel mai mic pentru crmuirea nopii, i stelele.i le-a pus Dumnezeu pe tria cerului, ca s lumineze pmntul, s crmuiasc ziua i noaptea i s despart lumina d e ntuneric. i a vzut Dumnezeu c este bine. i a fost sear i a fost diminea: ziua a patra. Ziua a cincea (Fac. 1, 20-23) Apoi a zis Dumnezeu: S miune apele de vieti, fiine cu via n ele i psri s zboare pe pmnt, pe ntinsul triei cerului! i a fost aa.A fcut Dumnezeu animalele cele mari din ape i toate fiinele vii, care miun n ape, unde ele se prsesc dup felul lor, i toate psrilenaripate dup felul lor. i a vzut Dumnezeu c este bine.i le-a binecuvntat Dumnezeu i a zis:Prsii -v i v nmulii i umplei apele mrilor i psrile s se nmuleasc pe pmnt!.i a fost sear i a fost diminea: ziua a cincea . Ziua a asea (Fac. 1. 24-31)

12

Apoi a zis Dumnezeu: S scoat pmntul fiine v i i , dup felul lor: animale, trtoare i fiare slbatice dup felul lor. i a fost aa.A fcut Dumnezeu f iarele slbatice dup felul lor i animalele domestice dup felul lor i toate trtoarele pmntului dup felul lor. i a vzut Dumnezeu c este bine. i a z i s Dumnezeu: S facem om dup chipul i dup asemnarea Noastr, ca s stpneasc p e t i i mrii, psrile cerului, animalele domestice, toate v i e t i l e ce se trsc pe pmnt i to t pmntul. i a fcut Dumnezeu pe om dup chipul Su, a f cut brbat i femeie.i Dumnezeu i -a binecuvntat, zicnd: Cretei i v nmulii i umplei pmntul i -l supunei... .i a privit Dumnezeu toate cte fcuse i iat, erau bune foarte. i a fost sear i a fost diminea: ziua a asea .

2. Crearea omului
Am vzut c n a asea zi a creaiei Dumnezeu l - a fcut pe om ca s fie stpn peste tot pmntul i peste toate vieuitoarele. Dar, spre deosebire de toate cele create mai nainte, Dumnezeu 1-a fcut pe om n mod special. Mai nti, Sfnta Scriptur ne spune c 1 - a fcut pe om dup chipul Su, adic al lui Dumnezeu, i apoi c 1 -a creat din rn i suflnd asupra lui, omul a devenit fiin vie. Iat cum ne relateaz Sfnta Scriptur acest important moment al creaiei: Atunci lund Domnul Dumnezeu rn din pmnt, a fcut pe om i a suflat n faa lui suflare de via i s - a fcut omul fiin vie. Apoi Domnul Dumnezeu a sdit rai n Eden, spre Rsrit, i a pus acolo pe omul pe care 1 zidise. i a fcut Domnul Dumnezeu s rsar din pmnt tot soiul de pomi, plcui la ve dere i cu roade bune de mn cat; iar n mijlocul raiului era pomul vieii i pomul cunotinei binelui i rului. i din Eden ieea un r u care uda raiul, iar de acolo se mprea n patru brae. (Facere 2. 7-10). i a l uat Domnul Dumnezeu pe omul pe care 1 fcuse i 1 -a pus n raiul cel din Eden, ca s - 1 lucreze i s - 1 pzeasc. A dat apoi Domnul Dumnezeu lui Adam porunc i a zis: Din toi pomii din rai poi s mnnci, iar din pomul cunotinei binelui i rului s nu mnnci, cci n ziua n care vei mnca din e l , vei muri, negreit!. i a zis Domnul Dumnezeu: Nu e bine s fie omul singur; s -i facem ajutor potrivit pentru el. i Domnul Dumnezeu, care fcuse din pmnt toate fiarele cmpului i toate psrile cerului, le aduse la Adam ca s vad cum le va numi, aa
13

c toate fiinele v i i s se numeasc precum le va numi Adam. i a pus Adam nume tuturor animalelor i tuturor psrilor cerului i tuturor fiarelor slbatice, dar pentru Adam nu s- a gsit ajutor pe potriva l u i . Atunci a adus Domnul Dumnezeu asupra lui Adam somn greu; i dac a adormit, a luat una din coastele lui i a plinit locul ei cu carne. Iar coasta luat din Adam a fcut -o Domnul Dumnezeu femeie i a adus-o lui Adam. i a zis Adam: Iat acesta-i os din oasele mele i carne din carnea mea; ea se va numi femeie, pentru c este luat din brbatul su. Adam i femeia lui erau amndoi goi i nu se ruinau . Greeala primilor oameni(Fac. 3, 1 - 1 3 ) arpele ns era cel mai iret dintre toate fiarele de pe pmnt pe care le fcuse Domnul Dumnezeu. i a zis arpele ctre femeie: Dumnezeu a zis El, oare, s nu mncai roade din orice pom din rai. Iar femeia a zis ctre arpe: ,,Roade din pomii raiului putem s mncm, numai din rodul pomului celui din mijlocul raiului ne-a zis Dumnezeu: S nu mncai din el, nici s v atingei de el, ca s nu murii!.Atunci arpele a zis ctre femeie: Nu, nu vei muri! Dar Dumnezeu tie c n ziua n care vei mnca din el vi se vor deschide ochii i vei fi ca Dumnezeu, cunoscnd binele i rul. De aceea, femeia, socotind c rodul pomului e bun de mncat i plcut la vedere i vrednic de dorit, pentru c d tiin, a luat din el i a mncat i a dat brbatului su i a mncat i el.Atunci li s-au deschi s ochii la amndoi i au cunoscut c erau goi i au cusut frunze de smochin i i -au fcut acoperminte. Iar cnd au auzit glasul Domnului Dumnezeu, Care umbla prin rai, n rcoarea serii, s-au ascuns Adam i femeia lui de faa Domnului Dumnezeu printre pomii raiului. i a strigat Domnul Dumnezeu pe Adam i i-a zis: Adame, unde eti?. Rspuns-a acesta: Am auzit glasul Tu n rai i m-am temut, cci sunt gol i m -am ascuns.i iazisDumnezeu: Cinei -a spus c eti gol? Nu cumva ai mncat dinpomul din care i-am poruncit s nu mnnci! Zis-a Adam: Femeia care mi-ai dat-o s fie cu mine, aceea mi-a dat din pom i am mncat. i a zis Domnul Dumnezeu ctre femeie: Pentru ce ai fcut aceasta?. Iar femeia a zis: arpele m -a amgit i eu am mncat" (Fac. 3, 7-13). Pedepsirea pcatului .Fgduirea unui Rscumprtor

(Fac. 3, 14-19; 21-24) Zis-a Domnul Dumnezeu ctre arpe: Pentru c ai fcut aceasta, blestemat s fii ntre toate animalele i ntre toate fiarele cmpului; pe pntecele tu s te trti i rn

14

s mnnci n toate zilele vieii tale . Dumnie voi pune ntre tine i intre femeie, ntre smna ta i smna ei; aceasta i clciul (fgduina unui Rscumprtor). Iar femeiii-a zis:Voi nmuli mereu necazurile tale, mai ales n vremea sarcinii tale; n dureri vei nate copii; atras vei fi ctre brbatul tu i el te va stpni. Iar lui Adami-a zis: Pentru c ai ascultat vorba femeii tale i ai mncat din pomul din care i-am poruncit: S nu mnnci, blestemat va fi pmntul pentru tine! Cu osteneal s te hrneti din el n toate zilele vieii tale! Spini i plmid i va rodi el i te vei hrni cu iarba cmpului! n sudoarea feei tale i vei mnca pinea ta, pn te vei ntoarce n pmntul din care eti luat: cci pmnt eti i n pmnt te vei ntoarce. Apoi a fcut Domnul Dumnezeu lui Adam i femeii lui mbrcminte de piele i i-a mbrcat. Dup aceea i-a scos din grdina cea din Eden ca s lucreze pmntul din care fuseser luai.i izgonind pe Adam l-a aezat n preajma grdinii celei din Eden i a pus heruvimi i sabie de flacr vlvitoare s pzeasc drumul ctre pomul vieii. Dei cum am vzut, Dumnezeu a fcut toate foarte bune, prin ispita arpelui - adic a diavolului - omul a czut n pcatul neascultrii i a fost izgonit din rai. Dar, n buntatea Sa nemrginit, Domnul i-a fgduit un Rscumprtor, adic, trimiterea mai trziu, ntre oameni, a Mntuitorului Iisus Hristos ca s rscumpere pcatul omului, prin moartea Sa pe cruce. va zdrobi capul, iar tu i vei nepa

15

Tema nr. 3

HRISTOS, LUMINA LUMII


VINDECAREA ORBULUI DIN NATERE

Lumea creat, mai precis spus natura, se conduce dup anumite legi pe care Dumnezeu le-a sdit n firea lucrurilor pentru pstrarea armoniei. Cnd, prin puterea lui Dumnezeu, aceste legi sunt suspendate sau depite, atunci se petrece o minune. Mntuitorul Hristos, n activitatea Sa pmnteasc a svrit numeroase minuni spre a ncredina pe oameni c El este Fiul lui Dumnezeu. Aceste minuni pot fi mprite n trei categori: minuni asupra naturii (potolirea furtunii pe mare; minunea din Cana Galileii), minuni asupra altor persoane (nvierile din mori, vindecrile) i minune cea mai mare, svrit asupra propriei persoane, este slvita Sa nviere din mori. ntre minunile svrite asupra altor persoane o categorie aparte sunt vindecrile, minuni prin care Mntuitorul Hristos a artat c are putere asupra trupului, pentru c El este izvorul vieii, Doctorul sufletelor i al trupurilor noastre. Minunea vindecrii orbului din natere este relatat de Sfntul Evanghelist Ioan n capitolul 9 astfel:

i trecnd Iisus, a vzut un om orb din natere. i ucenicii Lui L-au ntrebat, zicnd:
nvtorule, cine a pctuit; acesta sau prinii lui, de s-a nscut orb?. Iisus a rspuns: Nici el n-a pctuit, nici prinii lui, ci ca s se arate n el lucrrile lui Dumnezeu.Trebuie s fac, pn este ziu, lucrrile Celui ce M-a trimis pe Mine; c vine noaptea, cnd nimeni nu poate s lucreze. Att ct sunt n lume, Lumin a lumii sunt. Acestea zicnd, a scuipat jos i a fcut tin din scuipat, i a uns cu tin ochii orbului. i i-a zis: Mergi de te spal n scldtoarea Siloamului (care se tlcuiete: trimis). Deci s-a dus i s-a splat i a venit vznd. Iar vecinii i cei ce-l vzuser mai nainte c era orb ziceau: Nu este acesta cel ce edea i cerea? Unii ziceau: El este. Alii ziceau: Nu este el, ci seamn cu el. Dar acela zicea: Eu sunt. Deci i ziceau: Cum i s -au deschis ochii?. Acela a rspuns: Omul care se numete Iisus a fcut tin i a uns ochii mei; i mi-a zis: Mergi la scldtoarea Siloamului i te spal. Deci, ducndu-m i splndu-m, am vzut. Zis-au lui: Unde este Acela? i el a zis: Nu tiu. L-au dus la farisei pe cel ce fusese oarecnd orb. i era smbt n ziua n care Iisus a fcut tin i i-a deschis ochii. Deci iari l ntrebau i fariseii cum a vzut. Iar el le-a zis:

16

Tin a pus pe ochii mei, i m-am splat i vd. Deci ziceau unii dintre farisei: Acest om nu este de la Dumnezeu, fiindc nu ine smbta. Iar alii ziceau: Cum poate un om pctos s fac asemenea minuni? i era dezbinare ntre ei. Au zis deci orbului iari: Dar tu ce zici despre El, c i-a deschis ochii? Iar el a zis c prooroc este. Dar iudeii n-au crezut despre el c era orb i a vzut, pn ce n-au chemat pe prinii celui ce vedea. i i-au ntrebat, zicnd: Acesta este fiul vostru, despre care zicei c s-a nscut orb? Deci cum vede el acum? Au rspuns deci prinii lui i au zis: tim c acesta este fiul nostru i c s-a nscut orb. Dar cum vede el acum, noi nu tim; sau cine i-a deschis ochii lui, noi nu tim. ntrebai-l pe el; este n vrst; va vorbi singur despre sine. Acestea le-au spus prinii lui, pentru c se temeau de iudei. Cci iudeii puseser acum la cale c, dac cineva va mrturisi c El este Hristos, s fie dat afar din sinagog. De aceea au zis prinii lui: Este n vrst; ntrebai-l pe el. Deci au chemat a doua oar pe omul care fusese orb i i-au zis: D slav lui Dumnezeu. Noi tim c Omul Acesta e pctos. A rspuns deci acela: Dac este pctos, nu tiu. Un lucru tiu: c fiind orb, acum vd. Deci i-au zis: Ce i-a fcut? Cum i-a deschis ochii? Le-a rspuns: V-am spus acum i n-ai auzit? De ce voii s auzii iari? Nu cumva voii i voi s v facei ucenici ai Lui? i l-au ocrt i i-au zis: Tu eti ucenic al Aceluia, iar noi suntem ucenici ai lui Moise. Noi tim c Dumnezeu a vorbit lui Moise, iar pe Acesta nu-L tim de unde este. A rspuns omul i le-a zis: Tocmai n aceasta st minunea: c voi nu tii de unde este i El mi-a deschis ochii. i noi tim c Dumnezeu nu-i ascult pe pctoi; dar de este cineva cinstitor de Dumnezeu i face voia Lui, pe acesta l ascult. Din veac nu s -a auzit s fi deschis cineva ochii unui orb din natere. De n-ar fi Acesta de la Dumnezeu n-ar putea s fac nimic. Au rspuns i i-au zis: n pcate te-ai nscut tot, i tu ne nvei pe noi? i l-au dat afar. i a auzit Iisus c l-au dat afar. i, gsindu-l, i-a zis: Crezi tu n Fiul lui Dumnezeu? El a rspuns i a zis: Dar cine este, Doamne, ca s cred n El? i a zis Iisus: L -ai i vzut! i Cel ce vorbete cu tine Acela este. Iar el a zis: Cred, Doamne. i s-a nchinat Lui. i a zis: Spre judecat am venit n lumea aceasta, ca cei care nu vd s vad, iar cei care vd s fie orbi. i au auzit acestea unii dintre fariseii, care erau cu El, i I-au zis: Oare i noi suntem orbi? Iisus le-a zis: Dac ai fi orbi n-ai avea pcat. Dar acum zicei: Noi vedem. De aceea pcatul rmne asupra voastr.(In.9, 1-41). Aceast minune s-a petrecut n Ierusalim, oraul cel sfnt. Acolo era reedina conductorilor pe care invidia, egoismul i ura i fcuse orbi de nevindecat i pctoi de nendreptat.
17

Hristos Domnul vindec un om i de aceast vindecare muli alii pot s se foloseasc. Aadar, Domnul S-a oprit lng orbul care edea la poarta templului sau la poarta cetii i cerea, voind s-i fac mult bine. n aceast privin, Sfntul Ioan Gur de Aur zice: Domnul a mers de bunvoie spre acea cetate, cci El a vzut pe orb, nu orbul I-a ieit n cale.Ne vine greu i ne ntristm cnd trim ntr-o cas fr lumin ndestultoare; dar s ne nchipuim fiecare ct de trist i de lipsit de bucurie este viaa unui om, care triete totdeauna ntr -un ntuneric neptruns i adnc, fr s vad vreodat lumina soarelui, cerul i stelele lui, minunile firii, strlucirea din ochi a prinilor lui, vederea mbucurtoare a persoanelor apropiate de el. Dac pentru noi cei ce vedem, numai lumea cea nevzut este plin de taine, pentru orb i cea vzut este la fel de tainic. Din aceast minune vedem n primul rnd c omul poate fi cuprins de dou feluri de orbire, i anume: orbire trupeasc i orbire sufleteasc.Dac orbirea trupeasc este plin de suferine, cea sufleteasc este i mai grea, pentru c ea pericliteaz mntuirea, viaa venic: Dac ai fi orbi n-ai avea pcat. Dar acum zicei: Noi vedem. De aceea pcatul rmne asupra voastr (In. 9, 41). Iisus ne avertizeaz c mult mai grea este orbirea inimii din cauza creia omul nu mai este capabil s perceap binele din jurul lui. Tot El ne mai spune i c orbirea trupeasc nu este neaprat o urmare a greelilor personale ale omului, nu se ntmpl ntotdeauna din vina lui, pe cnd orbirea spiritual presupuneo decizie liber mpotriva Luminii, mpotriva Adevrului. Orbul din natere a primit de la Mntuitorul Iisus Hristos nu numai lumina ochilor trupeti, ci el a fost luminat i sufletete. Dovada o avem n felul nelept n care le -a vorbit celor care-l ispiteau, fariseilor. Aadar, Iisus nu vindec numai ochiul, vederea fizic, ci El a venit ca s lumineze cu lumina Lui ochii inimii. A vedea cu inima, a vedea n sens spiritual, nseamn a prevedea consecinele aciunilor tale, a te strdui s pricepi rosturile lucrurilor, a nelege sensul cretin al vieii. Cuvintele Mntuitorului: Lumin a lumii sunt. (In. 9, 5) vor s arate c El a adus lumin pe pmnt n cele mai grele probleme ale vieii noastre omeneti. Mntuitorul ne cheam cu struin spre o via luminoas, la acceptarea luminii Sale, a Adevrului: nc puin vreme Lumina este cu voi. Umblai ct avei lumin, ca s nu v prind ntunericul. Cci cel ce umbl n ntuneric nu tie unde merge. Ct avei lumin, credei n Lumin, ca s fii fii ai Luminii (In. 12, 35-36).

18

Tema nr. 4

RUGCIUNEA N VIAA CRETINULUI


Dumnezeu a creat omul spre a fi n comuniune att cu semenii si, dar mai ales cu El. Legtura comuniunii cu Dumnezeu, Tatl nostru cel ceresc, se face prin dulcea cuvntare a rugciunii, care este hrana sufletului nostru. Rugciunea este convorbirea direct a omului cu Dumnezeu, Cruia i destinuie toate problemele, gndurile i dorinele sale. Ea ne nnobileaz, ne ntrete, ne cur de pcate, ne mntuiete.Rugciunea este ridicarea minii i voii noastre ctre cer. Evagrie Monahul zice c rugciunea este vorbirea minii cu Dumnezeu. De aceea se cuvine ca atunci cnd stm de vorba cu Dumnezeu, adic atunci cnd stm la rugciune, s alungm din gndul nostru orice grij i s ndreptm toate puterile duhului nostru numai la Dumnezeu. Astfel, cugetul s gndeasc la El, inerea de minte (memoria) s uite toate cele pmnteti, iar inima, vorbind cu El, s salte de bucurie i de dragoste, cci cel ce iubete pe Dumnezeu de-a pururi st de vorb cu Dnsul cum ar sta cu un tat, alungnd orice gnd ptima. Chiar dac Dumnezeu este Atottiutor, tiind ce nevoi avem fiecare dintre noi, rugciunea tot este necesar, pentru c Dumnezeu vrea s vad c ne jertfim, c vrem s conlucrm cu El la mntuirea noastr. Rugciunea poate fi fcut n particular, de fiecare credincios n parte, oricnd i oriunde, i public (Sfnta Liturghie, Sfintele Taine, Cele 7 Laude i ierurgiile)Rugciunea particular este cea fcut de fiecare credincios singur, sau mpreun cu ai si, sau cu ali credincioi, n orice loc, n orice timp i citit dintr-o carte de rugciuni, sau chiar scoas din taina inimii sale.Rugciunea public se face n anumite momente stabilite de Biseric, n locuri special amenajate, fie n biserici, fie n paraclise, fie n casele credincioilor, conductorii ei fiind preoii, prin care lucreaz n mod nevzut harul lui Dumnezeu. Rugciunea celui ce se roag numai cu buzele nu are putere. Pentru rugciunea fcut numai cu buzele a mustrat Mntuitorul pe farisei: Poporul acesta M cinstete cu buzele, dar inima lor este departe de Mine (Matei 15, 8). O adevrat rugciune nu trebuie fcut doar cu buzele i limba, ci i cu mintea i mai ales cu inima. De asemenea, pentru a svri o rugciune corect i plcut lui Dumnezeu, trebuie s ne pregtim sufletete i trupete. Cci dac atunci cnd ne prezentm n faa unui om important ne aranjm pentru a-i

19

face o impresie bun, cu att mai mult trebuie s fim curai cnd ne aezm n faa lui Dumnezeu, mpratul mprailor i Domnul Domnilor. Rugciunea, dup cuprins, este de trei feluri: 1. Rugciunea care are ca scop s laude pe Dumnezeu. Rugciunea de laud este aceea prin care binecuvntm, ludnd pe Domnul i Dumnezeul nostru, dup cum zice Psalmistul: n toate zilele bine Te voi cuvnta i voi luda numele Tu n veac i n veacul veacului. (Ps. 144, 2). 2. Rugciunea care are ca scop s-I mulumeasc lui Dumnezeu. Aceast rugciune este aceea prin care artm c ne aducem aminte cu mulumire i cu dragoste de toate binefacerile primite de la Dumnezeu, urmnd ndemnul Sfntului Apostol Pavel: Rugai-v nencetat. Dai mulumire pentru toate, cci aceasta este voia lui Dumnezeu, ntru Hristos Iisus pentru voi. (I Tes. 5, 17-18). 3. Rugciunea care are ca scop s-I cear tot ceea ce este dup voia Sa. Rugciunea de cerere este aceea prin care cerem de la Dumnezeu tot ce ne trebuie pentru viaa noastr sau aceea prin care l rugm s ierte pcatele noastre, aa nct s ne izbveasc de pedeapsa cea venic i s reverse asupra noastr harul Lui cel sfnt. Pentru ca Dumnezeu s ne asculte cererile noastre, trebuie s avem o credin sincer, adevrat, s pzim poruncile Sale i s struim n rugciuneRugciunea noastr ca s fie bine primit de Dumnezeu trebuie: s fie fcut n numele Mntuitorului nostru Iisus Hristos, c zice: Adevrat, adevrat griesc vou: orice vei cere de la Tatl ntru numele Meu, v da vou (Ioan 16, 23); s ne rugm cu mintea ntreag i cu evlavie, adic rugndu ne cu gnd nemprit i cuget nerisipit; s fie fcut cu struin, adic s nu slbim n rugciune, chiar dac nu suntem auzii curnd; s fie fcut cu inima curat, adic liber de pcat sau cel puin cuprins de dorina cinstit de pocin; s fie fcut supunndu -ne voii lui Dumnezeu, adic s lsm n grija Lui mplinirea rugciunilor noastre; s fie fcut cu umilin, cu zdrobirea inimii, cu o luntric ncredinare de slbiciunea i de nevrednicia noastr; s fie fcut cu ncredere fiasc, cu neclintita ncredinare c Dumnezeu, ntru ndurarea Lui, ne va asculta dac i vom cere bunti care s slujeasc slavei Sale i mntuirii sufletelor noastre. Cunoscnd puterea rugciunii, diavolul ncearc, prin imaginaie i tot felul de nchipuiri, s-l ndeprteze pe om de la folosul i scopul ei. De aceea, o mare lupt a noastr din vremea rugciunii este s nu ne imaginm nimic, ci s ne concentrm la dialogul nostru cu Dumnezeu. Dumnezeu mplinete rugciunile noastre mai repede: cnd sunt nsoite de

20

fapte bune i de post; postul i rugciunea sunt cele dou aripi ale ndejdii, spune Fericitul Augustin; cnd chemm mijlocirea Sfinilor i cnd sunt fcute de mai muli mpreun. Pentru c noi nu tim ce ne este cu adevrat de folos pentru mntuire, trebuie s lsm totdeauna judecata i hotrrea finalpe seama lui Dumnezeu. i dac El nu ne ndeplinete totdeauna cererile, s respectm hotrrea Sa, fiind siguri c lucrul cerut de noi nu ne era de folos mntuirii sau chiar ne putea vtma. Prin rugciune se poate dobndi de la Dumnezeu orice dar, ns Dumnezeu nu mplinete totdeauna i numai dect rugciunile noastre. Fericitul Augustin ne spune c rugciunea este cheia vistieriei darurilor dumnezeieti, nct de la Dumnezeu poi dobndi orice lucru bun prin rugciune. nsui Mntuitorul fgduiete acest lucru cnd zice: i toate cte vei cere, rugndu-v cu credin, vei primi.(Matei 21, 22).

21

Tema nr. 5

SFNTA LITURGHIE
nc de la nceput omul a adorat, la modul plenar, pe Dumnezeu prin jertfe. Vechiul Testament are chiar o carte - LEVITICUL - care cuprinde ritualurile jertfelor la evrei.i cretinii ador pe Dumnezeu, avnd binecuvntarea de a adora pe Fiul Su ntrupat i de a-I aduce, ca jertf, Sfnta Euharistie n cadrul Sfintei Liturghii. Definiie: Sfnta Liturghie este rnduiala n care se svrete i se aduce jertfa nesngeroas a Legii celei Noi ntemeiat de Mntuitorul la Cina cea de Tain, ncredinat de El Apostolilor i de acetia urmailor lor sfinii (arhierei i preoi), pentru a fi necontenit svrit n Biseric, spre pomenirea Lui i spre mntuirea noastr. ntemeiere: n Joia Patimilor, la Cina c ea de Tain, Domnul a ntemeiat Euharistia i Liturghia: ... lu nd pinea i binecuvntnd -o, a frnt i a dat ucenicilor zicnd: Luai, mncai, acesta este Trupul Meu [...]. Bei dintru acesta toi, acesta este Sngele Meu, al Legii celei Noi care pentru muli se vars spre iertarea pcatelor (Matei 26, 26 - 28). Apostolii au fcut ntocmai n Biserica primar, frngnd pinea n cas , rugndu-se Domnului i transmind slujirea urmailor lor sfinii. Svritorii Sfintei Liturghii nu pot fi dect arhiereii i preoii canonic hirotonii. Cei care au fost caterisii, ndeprtai sau au pcate grele nu o mai pot svri; nici diaconul singur, nici cntreul singur nu pot svri Sfnta Liturghie. Locul svririi: Sfnta Liturghiese svrete numai n biseric, n paraclis e sau capele sfinite, pe SfntulAltar sfinit, pe Sfntul Antimissfinit. n caz de rzboisau n alte cazuri excepionale, episcopul poate da binecuvntarea pentru a se sluji Liturghia i n alte locuri curate, dar numai pe Sfntul Antimis sfinit.

22

Timpul svririi:Sfnta Liturghie se svrete n mnstiri i n catedralele episcopale n fiecare zi, i ar n bisericile de enorie se svrete de obicei numai n zilele de duminic i n srbtori, iar n cursul sptmnii numai atunci cnd este nevoie. Ora la car e se svrete, dup tradiia Bisericii, este ceasul al treilea din zi , adic ora nou dimineaa, or ce amintete rstignirea Domnului pe Cruce i pogorrea Sfntului Duh peste Sfinii Apostolii. n cursul anului bisericesc sunt apte zile cnd nu se oficiaz Sfnta Liturghie.

Tipuri de Liturghii: n cultul Bisericii noastre avem trei Liturghii, i anume: a) Liturghia Sfntului Ioan Gur de Aur , arhiepiscopul Constantinopolului b)Liturghia Sfntului Vasile cel Mare , arhiepiscopul CezareeiCapadociei c)Liturghia Darurilor mai nainte sfinite sau a Sfntului Grigorie cel Mare,episcopul Romei Aceste trei Sfinte Liturghii se svresc, n cursul anului bisericesc dup o anumit rnduial, astfel: Liturghia Sfntului Vasile cel Mare se svrete de zece ori pe an ( n primele cinci duminici din Postul Mare, n joia i smbta Patimilor, n ajunul Crciunului i n cel al Bobot ezei, n ziua Sfntului Vasile) Liturghia Darurilor mai nainte sfinite se svrete n tot timpul Postului Mare, n afar de smbete i duminici, de srbtoarea Bunei -Vestiri, de Joia i Vinerea Patimilor, de luni i mari n prima sptmn din post; Liturghia Sfntului Ioan Gur de Aur se svrete n toate celelalte zile de duminici i srbtori din timpul anului n care nu se svrete vreuna din celelalte dou Liturghii; ea este Liturghia obinuit n Biserica Ortodox, svrindu -se de cele mai multe ori n cursul anului bisericesc. Structura Liturghiei: Sfnta Liturghie are dou pri mari: a) Proscomidia. b) Liturghia propriu-zis. A)Proscomidia (nseamn punere -nainte") este rnduiala pregtitoare a darurilor de pine i vin, care alctuiesc materia Sfintei Euharistii. Se svrete n timpul Utreniei, n Altar, la Proscomidiar, care are form de ni sau de ncpere. Pinea adus de credincioi este n chip de prescuri avnd pe partea superioar pecetea, n limba greac, Iisus Hristos biruiete. Prescurile se aduc la Altari nchipuie nsi fiina credincioilor, dar i unitatea sau legtura

23

nevzut dintre toi fiii Bisericii, ei alctuind trupul tainic al Bisericii. Din aceste prescuri preotul, rostind anumite rugciuni, scoate prticele cu rnduial special i aezate pe Sfntul Disc nchipuie ntreaga Biseric: lupttoare i biruitoare, avnd n mijloc pe Domnul Hristos, capul ei cel nevzut, n dreapta pe Maica Lui, n stnga Sfinii i ngerii, iar dedesubt ntreaga adunare a credincioilor, vii i mori. Proscomidia simbolizeaz pe de o parte naterea i copilria Domnului, iar pe de alt parte ne duce cu gndul Patimile i Rstignirea Domnului. B) Liturghia propriu-zis are dou pri: a) Liturghia catehumenilor sau a celor chemai: este prima parte din Liturghia propriu-zis la care participau, n perioada primar a Bisericii cretine, pe lng cretinii botezai i catehumenii, adic acei care se pregteau s intre n cretinism i nvau mai nti adevrurile de credin. Aceast parte este cuprins ntre binecuvntarea mare rostit de preot: Binecuvntat este mpria Tatlui i a Fiului i a Sfntului Duh..... i pn la ectenia pentru catehumeni, inclusiv. b)Liturghia credincioilo r : la aceasta particip doar cei botezai pentru c are n centru momentul prefacerii darurilor n Trupul i nSngele Domnului. ncepe cu cuvintele: Ci suntem credincioi.................... . Darurile se aduc la Sfntul Altar la vohodul mare, vohod ce nchipuie drumul Domnului spre patima Sa de bunvoie, din Betania la Ierusalim sau aducerea trupului Domnului spre ngropare. Cinstitele Daruri se pun pe Sfntul Antimis de pe Sfnta Mas, aezare ce simbolizeaz punerea Domnului n mormnt, iar acopermintele Discului i al potirului sunt giulgiurile Domnului cu care a fost nfurat. Dup un scurt dialog liturgic urmeaz capitolul anamnetic care actualizeaz cuvintele Mntuitorului de la Cina cea de tain. Luai, mncai, acesta este Trupul Meu.......Bei dintru acesta toi, acesta este Sngele Meu al Legii celei noi..... i se continu cu momentul culminant al Sfintei Liturghii, i anume Epicleza . n acest moment, la rugciunea preotului i a poporului, Duhul Sfnt coboar i sfinete pinea i vinul, prefcndu -le n Trupul i Sngele Domnului, dei ele rmn n forma lor aparent. Apoi preotul citete rugciunea de mijlocire pentru toat Biseri ca, pomenind pe sfini i Mai ales Preasfnta, Curata i Binecuvntata de Dumnezeu Nsctoare i Pururea Fecioara Maria ",moment n care poporul cnt Axionul Cuvine -se cu adevrat. Sfnta Liturghie continu cu pregtirea pentru mprtire att a preoilor ct i a credincioilor dup chemarea: Cu fric de Dumnezeu, cu credin i cu dragoste s v apropiai. Se mprtesc doar credincioii care au postit, s-au spovedit, au mplinit canonul dat de duhovnic, au citit canonul pentru mprtire i nu au mncat i nu au but nimic n ziua respectiv.Sfnta Liturghie se termin cu rugciunea amvonului Cel ce binecuvintezi... i cu APOLISUL. Credincioii sunt miruii"
24

cu mir sfinit i primesc Anafor - pine sfinit prin atingere de Sfintele Vase la Axion. Aceasta este o mngiere pentru cei care nu se mprtesc i amintete de vechile agape cretine. Foloasele sufleteti: Liturghia este o nesfrit comoar de nvturi. Gsim n ea citat e din psalmi (la Antifoane), citiri din Scriptur (la Apostol i Evanghelie), tlcuire (n predica preotului). Liturghia sintetizeaz istoria mntuirii, fcndu -ne beneficiari ai lucrrii Domnului Hristos, cci, n Liturghie, El se roag cu noi, mijlocete pentru noi i nsui Se jertfete. Mare folos sufletesc au cei care particip la Liturghie; att cei vii care particip activ, dar i cei mori, prin pomenire, sunt real, n comuniune cu noi. Participarea la Liturghie ne nduhovnicete i ne ndulcete viaa; nu poi fi cretin adevrat fr a participa la Liturghie, fr s te spovedeti i mprteti. Pregtirea pentru Liturghiepresupune, nc din ajun, lepdarea grijii lumeti, curirea trupului, rugciune mai mult, nfrnare de la tot felul de pcate. n biseric suntem total detaai de lumea din afar,p im cu evlavie i nu vorbim din cele lumeti .Slujba se ascult cu i n linite, din locul cuvenit: brbaii n dreapta, femeile n stnga , iar la momentele importante se ngenuncheaz.Rugciunea preotului trebuie sincronizat perfect cu rugciunea obtii pentru crea acel singur glas tainic al rugciunii euharistice. nsemntatea Sfintei Liturghii: Sfnta Liturghie fiind cea mai important slujb a Bisericii, actualizeaz necontenit, n chip nesngeros, jertfa Domnului. Are rdcini n Cina cea de Tain, deci are obrie dumnezeiasc. Cuprinde rugciuni de laud, de mulumire i de cerere, fiind o slujb complex i deplin. Finalitatea ei este de necuprins: n Liturghie ni se mprtesc Trupul i Sngele lui Hristos spre sfinirea sufletului i a trupului nostru i fr de care nu ne putem mntui.

25

Tema nr.6

LEGEA CEA NOU - FERICIRILE


Fiul lui Dumnezeu a venit pe pmnt pentru a-l mntui pe om. Dar Mntuitorul tia c mplinirea Legii Vechiului Testament, dei de folos, ndeosebi cele zece porunci, nu era de ajuns pentru desvrire, de aceea a zis Iisus: N-am venit s stric Legea, ci s o mplinesc" (Matei 5, 17). Pentru mplinirea acestei Legi, Mntuitorul a dat credincioilor nou ndemnuri prin care nfieaz oamenilor posibilitatea obinerii desvriri, ndemnuri ce poart numele de Fericiri, ntruct ncep cu acest cuvnt: Fericii cei... . Hristos nu are aici n vedere fericirea pmnteasc a trupului, ci fericirea cea duhovniceasc, a sufletului . Dup nvtura de credin ortodox, prin fericiri nelegem cele nou ci pe care cretinul trebuie s mearg pentru a ajunge la fericirea venic, sau cele nou virtui prin care putem dobndi fericirea. FERICIRILE (Matei V, 3-12 ) Fericii cei sraci cu duhul, c a lor este mpria cerurilor. Fericii cei ce plng, c aceia se vor mngia. Fericii cei blnzi, c aceia vor moteni pmntul. Fericii cei ce flmnzesc i nsetoeaz de dreptate, c aceia se vor stura. Fericii cei milostivi, c aceia se vor milui. Fericii cei curai cu inima, c aceia vor vedea pe Dumnezeu. Fericii fctorii de pace, c aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema. Fericii cei prigonii pentru dreptate, c a lor este mpria cerurilor. Fericii vei fi cnd v vor ocr i v vor prigoni i vor zice tot cuvntul ru mpotriva voastr, minind din pricina Mea. Bucurai-v i v veselii, c plata voastr mult este n ceruri". Tlcuirea fericirilor 1. Fericii cei sraci cu duhul, c a lor este mpria cerurilor. Dumnezeu ne arat prin aceste cuvinte c o prim virtute necesar intrrii n mpria cerurilor este srcia cu duhul". A fi srac cu duhul, dup Sfnta Scriptur, nu nseamn - cum incorect se folosete n limbajul poporului nostru - a fi lipsit de inteligen, ci a fi smerit de bunvoie. Aceast smerenie l ine pe cretin departe de pcatul mndriei i-l determin s cread c nu poate realiza nimic fr ajutorul lui Dumnezeu. Sracii cu duhul, preocupai
26

permanent de desvrire, recunosc, cu smerenie, c sunt mereu departe de ea i oricte alte virtui ar avea, nu se consider niciodat desvrii. Aadar, prin smerenie, aceti cretini dobndesc mpria cerurilor, ca rsplat a lui Dumnezeu, pe care, prin credin i ndejde, ei o gust luntric nc pe pmnt, dar deplin o vor avea numai n viaa viitoare, prin prtia la fericire venic. 2. Fericii cei ce plng, c aceia se vor mngia. Cu unele excepii, oamenii cnd au momente de fericire nu plng. De aceea trebuie s nelegem c plngerea de care vorbete Mntuitorul nu este una obinuit. Nu este vorba de cei ce plng de durere pentru vreo ran sau boal sau pentru o nereuit n via, ci despre cei ce plng pentru pcatele lor i ale semenilor lor. Prerea de ru pentru pcate nate ntristare, iar ntristarea aduce lacrimi. Aceste lacrimi ale pocinei din adncul sufletului sunt bine primite de Dumnezeu, care nu voiete moartea pctosului, ci s se ntoarc (adic s se pociasc) i s fie viu". Darul lacrimilor aductoare de bucurie l - au avut, de asemenea, toi sfinii. Hristos fgduiete celor ce plng pentru pcate mngierea haric, pentru ca plngerea i ntristarea lor s nu ajung la dezndejde, ci cale ctre mpria cerurilor. 3. Fericii cei blnzi, c aceia vor moteni pmntul. Omul blnd este foarte iubit i preuit de semeni, ntruct rspndete n jurul su linite sufleteasc, buntate i iubire. Pilda blndeii ne-a dat-o nsui Mntuitorul, spunnd: nvaiv de la Mine, c sunt blnd i smerit cu inima i vei gsi odihn sufletelor voastre" (Mat. 11, 29). Cea mai nalt treapt a blndeii este iubirea fa de cei ce ne prilejuiesc necazuri i suprri i care se arat prin iertare i mpcare. Cretinul nu se supr, nu crtete, nu rspunde ruluicu ru, nu se ceart, nu vorbete de ru, nu se rzbun, ci iart, trece cu vederea pe cei care-i pricinuiesc ru, iubete pe semeni, i ajut i-i ocrotete, este alturi de ei la necazuri si suprri, cu povaa i cu fapta. Cu toi se mpac, cu toi triete n armonie, de parca toat lumea ar fi a lor. De aceea i Dumnezeu le promite celor blnzi c vor moteni pmntul, adic vor fi fericii i aici, dar i n viaa viitoare. 4. Fericii cei ce flmnzesc i nsetoeaz de dreptate, c aceia se vor stura. Foamea i setea sunt necesiti biologice ale omului care se manifest zilnic. Ele trebuie satisfcute, pentru a nu afecta sntatea trupeasc. Astfel omul dorete ca un flmnd i un nsetat s aib parte de dreptate n via. Nedreptatea nu este suferit de nimeni. A fi flmnd i nsetat de dreptate nseamn i a dori i a ne strdui din toate puterile pentru nfptuirea dreptii ca virtute social, att pentru noi,ct i pentru semeni notri. Dar mai mult dect dreptatea pe care o mpart oamenii legii i care uneori devine nedreptate, aici dreptatea dup care flmnzesc
27

i nsetoeaz oamenii nseamn dorina de mplinire a poruncilor lui Dumnezeu. Cretinii trebuie s triasc ntr-o permanent foame i sete dup mplinirea voii lui Dumnezeu, de aceea ne i rugm n rugciunea Tatl nostru :Fac-se voia Ta. Biserica i numete pe cei ce au mplinit n Vechiul Testament poruncile lui Dumnezeu drepi (dreptul Iosif, dreptul Simeon, dreptul lov). Rsplata pentru aceti fericii nu putea fi alta dect mplinirea acestei dorine, adic cei ce flmnzesc i nsetoeaz de dreptate se vor stura prin mplinirea nzuinelor ctre care s-au strduit i anume, sturarea prin darul desvririi i al sfineniei. 5. Ferici i cei milostivi, c aceia se vor milui. Milostenia sau ndurarea cretin este rodul dragostei de Dumnezeu i de aproapele. Mntuitorul a pus mare accent pe milostenie, care ne deschide poarta fericirii venice. n acelai timp a nfierat pe omul zgrcit, nepstor fa de nevoile semenilor i mpietrit la inim]. Cei milostivi au n vedere mai multe posibiliti de a svri aceast virtute. Sunt fapte ale milosteniei trupeti (exemplu: a hrni pe cel flmnd, a mbrca pe cel gol, a cerceta pe cel bolnav etc.) i fapte ale milosteniei sufleteti (exemplu: a ntoarce pe pactoi i pe eretici la pocin i credint; a da sfat bun celor ce au nevoie, a mngia pe cei ntristai; a ierta greelile svrite de semeni fa de noi etc.) Milostenia nu trebuie facut din interes sau pentru a ne laud oamenii, ci numai cea izvort din credin i iubire este primit de Dumnezeu. Rsplata lui Dumnezeu pentru cei milostivi este miluirea, adic iertarea pcatelor. 6. Fericii cei curai cu inima, c aceia vor vedea pe Dumnezeu. Cunoatem cuvntul Scripturii, care griete: ,,Dumnezeu nu caut la faa omului, ci la inima sa. Acest lucru subliniaz importana inimii pentru cretini, ntruct inima poate fi izvor al sfineniei, dar i al pcatului. De aceea, Hristos zicea: Omul bun din vistieria cea bun a inimii sale, scoate cele bune, pe cnd omul ru, din vistieria cea rea a inimii lui, scoate cele rele(Luca 6, 45). A fi curat cu inima nseamn deci a avea aceast ,,vistierie" plin de dorine, gnduri i fapte bune, adic a avea inima curait de pcat. Iar dac pcatul nu mai locuiete n inima omului, se instaleaz acolo dragostea de Dumnezeu i de semeni, care prin puterea ei creeaz starea de fericire. Cu alte cuvinte, se realizeaz acolo, n inim, acordul perfect ntre fiina omului i voina dumnezeiasc. Curia inimii este astfel cea mai nalt treapta desvririi, a sfineniei, de aceea ea va fi rspltit cu cea mai mare fericire, care este privirea lui Dumnezeu. 7. Fericii fctorii de pace, c aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.
28

Fiul lui Dumnezeu S-a ntrupat i S-a nscut din Sfanta Fecioar, pentru a mpca pe om cu Dumnezeu i a-i aduce omului linitea sufleteasc pe care singur nu o putea avea. De aceea ngerii, la naterea Domnului, cntau: ,,Slav ntrucei de sus lui Dumnezeu i pe pmnt pace, ntru oameni bunvoire(Luca 2, 14). Aceast pace ntre oameni izvortedin pacea omului cu Dumnezeu i din pacea cu sine nsui, de care se bucur numai cei ce svresc binele. Pacea sufleteasc, adic cea luntric, atunci cnd este realizat, se rsfrnge i asupra celor din afar. Cei care iubesc pacea i se strduiesc s-o menin sunt bine plcui lui Dumnezeu, ntruct pacea, linitea sufleteasc, nelegerea, dragostea le-a recomandat-o nsui Domnul celor care doresc s moteneasc mpria cerurilor, pe care proorocii Vechiului Testament au descris-o ca pe o mprie a pcii i a dreptii. Cei care incit la vrajb i rzbunare, la dezordine i rzboi, la ceart i ur sunt ,,ucenici sau ,,fii ai diavolului i vrjmai ai pcii i ai lui Dumnezeu. De aceea, Mntuitorul, ca Unul Care vede n lucrarea fctorilor de pace imitarea ndemnului i lucrrii Sale de mpcare, numete pe acetia fii ai lui Dumnezeu, asigurndu -i de fericirea venic. 8. Fericii cei prigonii pentru dreptate, c a lor este mpria cerurilor. Aceast fericire st n legtur cu cea de a patra, avnd ca subiect comun dreptatea. Dar nelesul corect al acestei drepti este ,,dreapta credin i ,,dreapta vieuire, adic dup voia lui Dumnezeu. Cretinii care mplinesc nvtaturile Mntuitorului i se comport ntocmai sunt pizmuii i prigonii de necredincioi i de mpotrivitorii lui Dumnezeu, pentru c dreapta vieuire este o permanent mustrare pentru aceia.O vorb din popor spune c ,,adevrul supr. Devenind ,,suprtor, acest adevr al credinei, pentru necredincioi, se transform n ur i se manifest prin prigoane i persecuii, pe care, dac cei drepi le vor suporta, vor primi rsplata fericirii i vor deveni motenitori ai mpriei lui Dumnezeu. 9. Fericii vei fi cnd v vor ocr i v vor prigoni ivor zicetot cuvntul ru mpotriva voastr, minind din pricina Mea. Bucurai-v iv veselii, c plata voastr mult este n ceruri! Prin aceste cuvinte, Mntuitorul fericete pe cei care vor avea de suferit defimri, prigoane i chiar moarte, din pricina credinei n El i a rspndiri Evangheliei cretine n lume. Mntuitorul a fost ocrt, a fost prigonit de mai marii iudeilor, a fost calomniat i acuzat cu mrturii mincinoase. Pe toate le-a ndurat cu supunere fa de Tatl i cu rbdare. Suferina pentru Hristos i Evanghelia Sa sunt o binecuvntare i de aceea, Mntuitorul i fericete pe unii ca acetia care se nvrednicesc s suporte ocri, prigoane, cuvinte batjocoritoare i acuze false, pentrumrturisirea Sa ca Dumnezeu, ntruct acetia se aseamn Lui, ntru ptimire.
29

Pentru credina n Dumnezeu i vestirea voii Lui ntre oameni, proorocii Vechiului Testament au fost prigonii, iar unii chiar ucii. Astfel Sfntul Prooroc Ilie a fost persecutat de regii Ahab i Izabela, pentru c i-a mustrat ca se nchinau idolilor; proorocul Ieremia a fost izgonit din ar, pentru c i mustra pe cei nedrepi; Sfinii Apostoli i muli din urmaii lor au suferit moarte de mucenici, dndu-i viaa pentru rspndirea credinei n Hristos.Deci, aceste ncercri trebuiesc primite cu bucurie, ntruct ele ne aduc plat mult n mpria cerurilor. Fericirile sunt ca o scar a virtuilor pe care suntem invitai s suim ctre desvrire. Dumnezeu nu ni le impune, dar cel ce dorete s se mntuiasc nu trebuie i nu poate s le ignore. Dac ne strduim s le mplinim n viaa noastr de cretini, vom dobndi toate fgduinele cuprinse n ele i vom fi cu adevrat fericii i aici i n lumea de dincolo.

30

Tema nr. 7

CREZUL - sinteza nvturii de credin Una dintre datoriile principale ale cretinului ortodox este de a cunoate cuprinsul credinei sale. nvtura cretin-ortodox pe care avem datoria s o cunoatem, ne-a dat-o Dumnezeu nsui prin Fiul Su, Domnul nostru Iisus Hristos: nvtura Mea nu este a Mea, ci a Celui ce M-a trimis.(In. 7, 16). Ct timp a fost pe pmnt, Iisus Hristos a propovduit -o oamenilor, iar dup nlarea Sa la Cer i Pogorrea Sfntului Duh, Sfinii Apostoli i urmaii lor au rspndit-o n lumea ntreag. n decursul timpului, s-a simit nevoia ca nvtura descoperit prin viu grai de Mntuitorul Hristos s fie clar formulat i pstrat, ca nimic s nu se piard din cele ce ne-a lsat El. La aceasta s-a adugat i apariia de nvturi greite, erezii, care au rstlmcit adevrata nvtur de credin. De aceea, la primele Sinoade Ecumenice, Sfnta Biseric, reprezentat de toi episcopii si, cu asistarea Duhului Sfnt, a formulat, pe baza Sfintei Scripturi i a Sfintei Tradiii, dreapta credin. Primul Sinod Ecumenic a avut loc n anul 325, la Niceea, iar al II-lea Sinod Ecumenic a avut loc n anul 381, la Constantinopol. La aceste dou Sinoade Ecumenice s-a stabilit i s-a aternut n scris dreapta nvtur despre: Sfnta Treime, Sfnta Biseric, Sfintele Taine, nvierea morilor i viaa venic. Toate aceste nvturi au fost aezate de Sfinii Prini participani n dousprezece articole care, mpreun, poart numele de Simbolul credinei sau Crezul. Textul mrturisiri noastre ortodoxe este urmtorul: Cred ntru unul Dumnezeu, Tatl Atotiitorul, Fctorul cerului i al pmntului, al tuturor celor vzute i nevzute.i ntru unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul Nscut, Care din Tatl S-a nscut mai nainte de toi vecii. Lumin din Lumin, Dumnezeu adevrat din Dumnezeu adevrat, nscut, nu fcut, Cel de o fiin cu Tatl, prin Care toate s-au fcut; Care, pentru noi oamenii i pentru a noastr mntuire, S-a pogort din ceruri i S-a ntrupat de la Duhul Sfnt i din Maria Fecioara i S-a fcut om; i S-a rstignit pentru noi n zilele lui Poniu Pilat i a ptimit i S-a ngropat;i a nviat a treia zi, dup Scripturi;i -a nlatla ceruri i ade de-a dreapta Tatlui; i iari va s vin cu slav, s judece viii i morii, a Crui mprie nu va avea sfrit.i ntru Duhul Sfnt, Domnul de via Fctorul, Care din Tatl purcede, Cel ce mpreun cu Tatl i cu Fiul este nchinat i slvit, Care a grit prin prooroci.ntru una, sfnt, soborniceasc i apostoleascBise-

31

ric; Mrturisesc un botez spre iertarea pcatelor; Atept nvierea morilor; i viaa veacului ce va s fie. Amin. ncepnd de atunci, Biserica Ortodox a rostit Crezul n forma sa original, inspirat de Dumnezeu, fr modificri, adaosuri sau eliminri. Cuvntul crez vine din latinescul credo i se traduce prin eu cred, artnd prin aceasta c fiecare credincios ce l rostete mrturisete credina sa n tot ceea ce cuprinde Simbolul de Credin. Principala nvtur de credin a cretinismului este dogma Sfintei Treimi, adic credina potrivit creia Dumnezeu este Unul n fiin, dar ntreit n Persoane: Tatl, Fiul i Sfntul Duh. Dumnezeu Tatl este cea dinti Persoan a Sfintei Treimi, aa cum vedem din primul articol al Crezului i este Tat pentru c El nate pe Fiul i din El purcede Duhul Sfnt.Dumnezeu Tatl este dintotdeauna Tat, adic dintotdeauna nate pe Fiul i din El purcede Duhul Sfnt. Mai numim pe Dumnezeu, Tatl,pentru c aa ne-a nvat Domnul nostru Iisus Hristos: atunci cnd ne rugm, s ne rugm ctre Tatl nostru, Care este n ceruri pentru c El este tatl nostru i ne iubete nespus de mult, cci El ne-a fcut i dorete binele i mntuirea noastr. Dumnezeu Tatl este Atotiitorul pentru c El le ine pe toate cu buntatea i milostivirea Sa, iar toat fptura i datoreaz existena. De altfel, n articolul I din Crez mrturisim c El este Fctorul cerului i al pmntului, al tuturor celor vzute i nevzute, deci credem c El a fcut pmntul i marea, cerul i stelele, toate plantele i animalele, omul, precum i cetele ngerilor, locuitorii nevzui ai cerurilor. Dumnezeu Tatl a fcut ntreaga creaie din iubire i i poart de grij prin nelepciunea i milostivirea Sa nemrginit. Dumnezeu Fiul, a doua Persoan a Sfintei Treimi, mai este numit Cuvntul lui Dumnezeu sau Dumnezeu Cuvntul. Spunem c este Fiul lui Dumnezeu pentru c El S-a nscut din Tatl mai nainte de toi vecii. ns ce anume este aceast natere i cum s-a petrecut ea, rmne o tain de neptruns pentru mintea omeneasc. Biserica ne nva c El este Dumnezeu adevrat din Dumnezeu adevrat i c El este de o fiin cu Tatl. Despre Fiul mrturisim c prin El toate s-au fcut, deci, noi trebuie s nelegem c Tatl a lucrat mpreun cu Fiulla crearea lumii. Aadar, Tatl, prin Fiul (mpreun cu El), a fcut toate cele vzute i nevzute. Cea mai important i mai plin de iubire lucrare a Fiului a fost ntruparea Sa de la Duhul Sfnt i din Maria Fecioara. Rmnnd ceea ce era, adic Dumnezeu adevrat, El S-a fcut om adevrat, om ca fiecare dintre noi. S-a nscut din Fecioara Maria i a trit printre oameni, nvnd cu fapta i cu cuvntul despre mpria cerurilor. A purtat nume, Iisus, care I S-a dat la opt zile dup natere.
32

Dumnezeu adevrat i om adevrat fiind, a binevoit s Se rstigneasc n zilele lui Poniu Pilat i s ptimeasc i s moar, pentru mntuirea noastr, toate acestea fcndu-le din nesfrita Sa iubire de oameni. Domnul nostru Iisus Hristos a biruit moartea i a nviat a treia zi, eliberndu-ne astfel din robia morii, fcndu-Se Mntuitorul i Izbvitorul nostru. Dup patruzeci de zile de la nviere, El S-a nlat la ceruri i ade de-a dreapta Tatlui. Domnul Hristos este i Judectorul nostru, cci El va veni cu slav n ziua cea de apoi i va judeca tot neamul omenesc; iar cei care vor fi gsii vrednici de mpria cerurilor, vor merge la bucurie i odihn venic n mpria Sa, care nu va avea sfrit. A treia Persoan a Sfintei Treimi este Dumnezeu Duhul Sfnt.Duhul Sfnt este Dumnezeu adevrat, iar noi mrturisim c este mpreun cu Tatl i cu Fiul nchinat i slvit, c I se cuvine aceeai cinste i slav ca i Tatlui i Fiului, de Care este nedesprit. El este Domnul de via Fctorul, cci El a umplut de via toate cele fcute de la zidirea lumii. Tatlmpreun cu Fiul au creat lumea, toate cele vzute i nevzute, iar Duhul Sfntlucreaz mpreun cu Tatl i cu Fiul, i astfel El vine s desvreasc cele fcute de Tatl i de Fiul, fiind totodat izvorul sfineniei. Duhul Sfnt este Cel Care a grit prin prooroci, adic El a pregtit omenirea pentru primirea Mntuitorului, vestind de mai nainte venirea Lui.Duhul Sfnt S-a pogort n chip de porumbel la Botezul Domnului nostru Iisus Hristos n Iordan; S-a artat pe Muntele Taborului, n chip de nor luminos, la Schimbarea la Fa a Mntuitorului nostru Iisus Hristos; S -a pogort n chip de limbi de foc, n ziua Cincizecimii, peste Sfinii Apostoli De asemenea Sfinii Prini au sintetizat n articolul 9 nvtura despre Sfnta Biserica care una, pentru c unul este ntemeietorul ei Domnul Iisus Hristos; sfnt, pentru c sfnt este ntemeietorul i capul ei, Iisus Hristos, care a sfinit-o cu Sngele Su; soborniceasc, pentru c i este dat s se ntind peste tot pmntul i s-i cuprind pe toi oamenii, ca ntr-un sobor a toat lumea; i apostoleasc pentru c este aezat pe temelia Apostolilor, ucenicii Mntuitorului nostru Iisus Hristos. n Biseric mrturisim existena Tainei Sfntului Botez, svrit spre iertarea tuturor pcatelor (art. 10) i credina n nvierea morilor i n viaa viitoare pe care Dumnezeu a pregtit-o tuturor ce cred n El. (art.11-12). Mrturisirea credinei prin rostirea Crezului este o expresie a unitii de credin a mdularelor Bisericii prin mrturisirea aceluiai adevr mntuitor. Noi, cretinii, rostim Crezul att la rugciunea particular, ct i la cea public culminnd cu mrturisirea lui la Sfnta Liturghie, ce nsemn pentru toi credincioii o rennoire a fgduinei fcute la Botez, o afirmare a calitii de membru al Trupului lui Hristos, Biserica.
33

Tema nr. 8

PILDA SEMNTORULUI - primirea i mplinirea cuvntului lui Dumnezeu Domnul nostru Iisus Hristos, plinind activitatea Sa nvtoreasc, a vorbit oamenilor n toate mprejurrile, fie direct, prin cuvnt cu putere mult sau indirect, prin pilde sau parabole. El a luat asemnri de pe pmnt, le-a tlcuit, ca ucenicii Lui s descopere din aceste pilde minunate nvturi pentru sufletele noastre. ntr-una din zile, Domnul nostru Iisus Hristos Se afla pe malul mrii i nva poporul care venise s-L asculte. Pentru a fi mai bine auzit de mulimile de oameni care veneau nencetat, Iisus a intrat ntr-o corabie, care s-a ndeprtat puin de rm i de pe mare vorbea poporului care edea pe mal i-L asculta. Ca s arate c nvtura Sa rodete diferit n sufletele oamenilor care o primesc, Mntuitorul le-a rostit o pild luat din viaa de toate zilele. Iisus vorbea unor oameni crora nu le era strin agricultura, i ce alt pild mai pe nelesul lor putea s le spun, dect vorbindu -le de ceva legat chiar de viaa lor, din care s scoat nvturile duhovniceti de care aveau nevoie pentru a tri cu rost i cu tihn, n pace cu Dumnezeu i cu oamenii. Textul pildei este urmtorul: n ziua aceea, ieind Iisus din cas, edea lng mare. i s-au adunat la El mulimi multe, nct intrnd n corabie edea n ea i toat mulimea sta pe rm. i le-a grit lor multe, n pilde, zicnd: Iat a ieit semntorul s semene. i pe cnd semna, unele semine au czut lng drum i au venit psrile i le-au mncat. Altele au czut pe loc pietros, unde n-aveau pmnt mult i ndat au rsrit, c n-aveau pmnt adnc, iar cnd s-a ivit soarele, s-au plit de ari i, neavnd rdcin, s-au uscat. Altele au czut ntre spini, dar spinii au crescut i le-au nbuit. Altele au czut pe pmnt bun i au dat rod: una o sut, alta aizeci, alta treizeci. Cine are urechi de auzit s aud. ( Matei 13, 1-9). Dup plecarea mulimilor, la rugmintea ucenicilor Si i a altor oameni care mai rmseser n jurul Lui, Iisus le-a explicat nelesul profund al acestei pilde. Semntorul din pild nchipuie pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Seminele sunt cuvintele de nvtur ale lui Dumnezeu, iar pmntul n care se seamn sunt oamenii. Seminele au czut pe pmnt n patru locuri diferite. Drumul bttorit, unde au czut o parte din semine i au fost mncate de psri, semnific pe acei oameni care aud cuvntul lui Dumnezeu i nu-l neleg, fapt pentru care este
34

spulberat din inima i gndul lor de cel viclean, de diavol. Acetia sunt cei indifereni, cei dezinteresai, cei crora pcatul le-a ntunecat mintea i nu neleg cuvntul lui Dumnezeu. Ei nu mai sunt un pmnt bun, pentru c nu-i mai aparin. n locul lor a intrat altcineva, ca i cum ntro cas n care odinioar aveai prieteni care te gzduiau, acum a intrat cineva care nu te mai cunoate. Ceva i-a scos din casa, iar acesta este pcatul pe care l-au lsat s intre puin cte puin, pn i-a scos de tot. Locul pietros, unde plantele rsar dar se usuc repede din lips de umezeal, i nchipuie pe acei oameni care primesc cu bucurie nvturile lui Dumnezeu i se hotrsc s le urmeze, dar neavnd voin suficient, la cea dinti ispit sau necaz, uit hotrrea luat. Pmntul cu spini, n care a czut o parte din semine, i reprezint pe acei oameni care aud i primesc nvturile lui Dumnezeu, dar acestea nu rodesc n sufletele lor din cauza grijilor prea multe, a plcerilor lumeti i a diferitelor preocupri. Acetia sunt cei care se las copleii de multe griji lumeti, de bogii i de plcerile vieii i uit de cuvntul lui Dumnezeu. Pmntul cel bun, care a dat multe roade, i nchipuie pe oamenii care aud, primesc i urmeaz n viaa lor nvturile lui Dumnezeu. Ei fac s rodeasc faptele bune, dup puterea lor, prin munc, rbdare i struin, adic n acetia rodete cuvntul, pentru ei i pentru alii, acetia devenind utili i altora. Cei ce sunt pmnt bun sunt cei cu inima buna, cei cu inima curat. Acesta este terenul cel bun: inima bun, inima curat, prin urmare dragostea. Dragostea de oameni i credina n Dumnezeu, acesta este terenul cel bun, pe care cznd cuvntul ncolete i d roade. Iar aceast road este omul cel nou, omul despre care Sfntul Apostol Pavel spune c are n el mintea lui Hristos (II Cor. 10, 5), simirea lui Hristos (Filipeni 2, 5), omul care nu poate fi dect bun. n aceast pild nu este n discuie nici smn, nici arta semntorului, ci pmntul, terenul, inimile oamenilor. Orice agricultor tie c pmntul trebuie pregtit, ca s primeasc smna i s-o fac s rodeasc. Semntorul seamn mereu. Atunci, i azi, i n veac. Cu acest prilej i-a ncheiat Iisus vorbirea prin: Cine are urechi de auzit, s aud!. i ctre noi se adreseaz tot prin ele, cu amrciune, cu gnd neascuns de prevenire, dar i cu speran i dragoste.

35

Tema nr. 9

BISERICA, LOCA DE NCHINARE


Biserica este aezmntul sfnt ntemeiat de Domnul nostru Iisus Hristos, pentru mntuirea oamenilor. Ea duce mai departe, pn la sfritul veacurilor, propovduirea cuvntului dumnezeiesc, mprtete fiilor ei harul sfinitor prin Sfintele Taine i ndrum credincioii pe calea vieii adevrate. Bisericii i-a dat Domnul aceast ntreit putere: trire curat, n numele Su. n Biseric, iar nu n afar de ea, Domnul nostru Iisus Hristos mprtete harul Su mntuitor, prin Duhul Sfnt n Sfintele Taine. De aceea numai n Biseric este sigur mntuirea. Cci dacHristos este capul Bisericii, trupul Su, al crui mntuitor este" (Efeseni. 5, 23), cum zice cuvntul dumnezeiesc al Sfintei Scripturi, atunci nimeni nu poate s se mprteasc de mntuire, dac nu este mdular al trupului lui Hristos, adic al Bisericii. Biserica are un caracter vzut i unul nevzut. Vzut este Biserica pentru c ea este pe pmnt i vzui sunt membrii ei din viaa aceasta; vzute sunt ierarhia bisericeasc, mrturisirea de credin, slujbele, rnduielile i canoanele bisericeti; iar nevzut este Biserica, pentru c este i n Cer adic pe un alt plan de existen; pentru c nevzut este capul ei, Iisus Hristos; nevzui sunt membrii ei care au trecut din aceast via. nvtura noastr despre sfnta biseric este sistematizat cel mai bine n articolul 9 din Simbolul Credinei astfel : ntru una sfnt, soborniceasc i apostoleasc Biseric. Biserica este una, pentru c unul este ntemeietorul i capul ei, Domnul Iisus Hristos, i unul este Duhul Sfnt, care o nsufleete cu harul dumnezeiesc, una este nvtur ei cea adevrat i una calea cea dreapt care duce sigur la mntuire. Biserica este sfnt, pentru c sfnt este ntemeietorul i capul ei, Iisus Hristos, care a sfinit-o cu Sngele Su i i-a dat puterea s sfineasc pe oameni prin harul dumnezeiesc. Biserica este soborniceasc sau universal pentru c i este dat s se ntind peste tot pmntul i s-i cuprind pe toi oamenii, ca ntr-un sobor a toat lumea. Biserica nu este numai pentru un loc, ori numai pentru un timp, ori numai pentru un neam, ci ea este pentru toate locurile, pentru toate vremurile i pentru toate neamurile. Biserica este apostoleasc pentru c este aezat pe temelia Apostolilor, ucenicii Mntuitorului nostru Iisus Hristos. Tot biseric se numete i locaul de rugciune sfinit i nchinat lui Dumnezeu, pentru c acolo se adun obtea credincioilor s asculte cuvntul dumnezeiesc, s ia parte la aducerea sfintei jertfe a Domnului i s aduc mpreun nchinare lui Dumnezeu. n cldirea bisericii, pe
36

s nvee adevrul

dumnezeiesc; s svreasc Sfintele Taine i slujbe bisericeti i s ndrume pe oameni spre

Sfntul Altar, se pstreaz Sfnta Cuminectur, care este Trupul i sngele Domnului sub chipul pinii i al vinului. Tot aici se svresc cele mai multe slujbe religioase nchinate lui Dumnezeu, de aceea cldirea bisericii se mai numete "Casa Domnului" Vzut din lateral, cldirea bisericilor ortodoxe are form de corabie, artnd prin aceasta c Biserica este singurul mijloc prin care noi putem strbate marea vieii pentru a ajunge n mpria lui Dumnezeu. Privit de sus, cldirea bisericii ortodoxe are form de cruce, pentru c Domnul nostru Iisus Hristos i-a ntemeiat Biserica prin moartea Sa pe Cruce i totodat suntem ndemnai s ne asumm fiecare crucea n lupta duhovniceasc pentru mntuirea sufletului nostru. Deasupra bisericii se gsete turla, care este ca o mn ridicat spre cer, artnd c acest loca este casa Tatlui nostru Care este n ceruri. n vrful turlei se afl crucea care arat iubirea sfnt a lui Hristos, Care prin moartea Sa pe Cruce a mpcat cerul cu pmntul, deschiznd oamenilor mpria cea cereasc. Bisericile sunt orientate cu altarul spre Rsrit, deoarece Rsritul simbolizeaz lumina pe care a adus-o Domnul nostru Iisus Hristos prin venirea Sa n lume. Interiorul bisericii este mprit n trei pri: pronaos, naos i altar. Unele biserici au la intrare i pridvor. Pronaosul este prima ncpere n care intrm dup ce trecem pragul bisericii. Aici se svresc unele sfinte slujbe i se pstreaz cristelnia. Naosul este urmtoarea ncpere, dup pronaos. Aici stau credincioii cnd particip la sfintele slujbe. n mijlocul naosului se afl suspendat un policandru mare. Acesta simbolizeaz lumina divin care se coboar din cer peste cei care particip la sfintele slujbe. Altarul este partea cea mai sfnt a bisericii. Acest loc este desprit de naos prin catapeteasm sau iconostas. n altar se svresc cele mai importante sfinte slujbe de ctre slujitorii Bisericii. n partea stng a altarului se afl proscomidiarul, locul n care sunt pregtite pinea i vinul care vor fi sfinite de preot n timpul Sfintei Liturghii i transformate de Duhul Sfnt n Trupul i Sngele Domnului nostru Iisus Hristos. La proscomidiar se afl: Sfntul Potir, Sfntul Disc, Stelua i Linguria, obiecte liturgice importante. n mijlocul altarului se afl Sfnta Mas, obiectul cel mai sfnt din biseric. n timpul Sfintei Liturghii, pinea i vinul puse pe Sfnta Mas se prefac, la rugciunea preotului i a ntregii biserici, n Trupul i Sngele lui Hristos. Domnul nostru Iisus Hristos a numit locaul Bisericii Casa lui Dumnezeu i cretinii o cinstesc cu mult dragoste.

37

Tema nr.10

Rbdare i ncredere n Dumnezeu DREPTUL IOV


Dumnezeu a creat lumea i omul din iubire, dar de multe ori omul a refuzat aceast iubire, slbind n el ncrederea credina n Dumnezeu i ne mai lucrnd n sine virtutea rbdrii. Totui omul cel bun lupt pentru pstrarea n sufletul su a acestor daruri, ns vedem c este ncerca t de nenumrate ori. Ne ntrebm de multe ori, de ce sufer i de ce este ncercat, prin necazuri i suferine omul bun? Unul dintre rspunsurile pe care ni le d Dumnezeu la aceast ntrebare l gsim n Cartea lui Iov din Vechiul Testament. Aceast carte biblic prezint viaa unui om pe nume Iov, nume ce nseamn potrivnic, duman, ns raportat la tema crii nseamn cel dumnit, cel persecutat. Viaa sa, aa cum este oglindit n paginile crii ce-i poart numele, este un exemplu viu de druire ctre Dumnezeu i de nelepciune. Persoana lui Iov este una istoric, nu este o legend, un mit, ci un om care a rmas n contiina attor generaii de credincioi. Referatul biblic prezint astfel momentele de ncercare din viaa lui Iov: Era odat n inutul Uz un om pe care l chema Iov i acest om era fr prihan i drept; se temea de Dumnezeu i se ferea de ce este ru i ntr-o zi a sosit un vestitor la Iov i i-a spus: Boii erau la artur i asinele pteau pe lng ei; atunci Sabeenii au nvlit asupra lor, au pus mna pe vite, i pe robi i-au trecut prin ascuiul sabiei Focul lui Dumnezeu a czut din cer i a ars oile tale i pe robii ti i-a mistuit Caldenii, mprii n trei cete, au dat nval peste cmilele tale i le-au ridicat i pe robi i-au trecut prin ascuiul sabiei Feciorii ti i fetele tale mncau i beau vin n casa fratelui lor mai mare, i iat c un vnt puternic s -a strnit dinspre pustiu i a izbit n cele patru coluri ale casei i casa s-a prbuit peste tineri i ei au murit Atunci Iov a rostit: Gol am ieit din pntecele mamei mele i gol m voi ntoarce n pmnt! Domnul a dat, Domnul a luat; fie numele Domnului binecuvntat! i ntru toate acestea, Iov nu a pctuit i nu a rostit nici un cuvnt de hul mpotriva lui Dumnezeu Atunci Satan a plecat dinaintea Domnului i a lovit pe Iov cu lepr, din tlpile picioarelor pn n cretetul capului Nevasta lui a zis ctre el: Blesteam pe Dumnezeu i mori! Dar Iov i -a rspuns: Ce? Dac am primit de la Dumnezeu cele bune, nu vom primi oare i pe cele rele? i n toate acestea, Iov n-a pctuit de loc cu buzele sale i Domnul l-a pus pe Iov iari n starea lui de la nceput i i-a ntors ndoit tot ce avusese mai nainte i Iov a mai trit dup aceea o

38

sut patruzeci de ani i a vzut pe fii si i pe fiii fiilor si, pn la al patrulea neam. i Iov a murit btrn i ncrcat de zile. (Iov 1, 1, 14-22; 2, 7-10; 42, 10, 16-17). Viaa fiecrui om are i ncercri prin care se clete. i dreptul Iov avea s treac prin astfel de ncercri. Dreptul Iov este un model cretin de comportament, n situaii limit, de nencetat rbdare i de ncredere n Dumnezeu. Aflm din Sfnta Scriptur c Iov era un om foarte bogat, cu frica lui Dumnezeu, care tria ntr-o cetate de la marginea deertului Arabiei i avea apte fii i trei fete. Diavolul, vznd credina lui, cere voie lui Dumnezeu s-l ispiteasc pe acesta, cu scopul de a-l face pe Iov s-l huleasc pe Dumnezeu. De aceea, i aduce lui Iov cele mai cumplite necazur i: pierderea averii, moartea robilor, moartea copiilor, pierderea faimei, toate culminnd cu o boal cumplit, lepra, care a durat mai mult de apte ani. Dintr-o persoan respectabil, a ajuns un biet lepros, ocolit de toi, dispreuit, zcnd pe gunoi, plin de rni, n afara cetii. Mai are ns puterea s spun: Gol am ieit din pntecele maicii mele, gol m voi duce n groap; Domnul a dat, Domnul a luat! Fie numele Domnului binecuvntat de acum i pn-n veac! (Iov 1, 21). Cuvinte profunde la adevrul crora suntem chemai cu toi s meditm. Iov nu s-a revoltat, voind s neleag voia lui Domnului, ns nu numai c nu L-a hulit i nu s-a rsculat mpotriva lui Dumnezeu, dar nici nu i-a pierdut ncrederea n El, ci plin de credin i nelepciune, a continuat s-i suporte suferina, s ndjduiasc n Dumnezeu Cel milostiv, Care-i dduse totul, lundu-i apoi totul, spre ncercarea credinei sale. Vznd credina, Dumnezeu l-a ridicat pe Iov din neputina sa, redndu-i demnitatea, sntatea, averile, fcnd apoi s i se nasc ali apte fii i trei fete n locul copiilor mori. Din toate acestea cte i s-au ntmplat, Iov n-a greit naintea Domnului nici cu inima, nici cu gura; pentru c n-a zis nimic fr de minte mpotriva Domnului. Att de tare se temea Iov de Dumnezeu, att de profund i era credina c tie Dumnezeu ce e mai bine pentru fiecare. ntr -o situaie att de grea, n care muli ar fi czut n dezndejde, Iov a rmas mai departe alturi cu inima de Dumnezeu. Dorina diavolului de a-l vedea nfrnt pe omul cel drept al lui Dumnezeu, s-a dovedit deart. Iar Domnul avea s ncununeze din plin credina sa puternic, devotamentul fa de Printele ceresc. Peste toate pierderile i grelele suferine, avea s treac cu bine i s triasc via ndelungat i binecuvntat de Dumnezeu. Pentru aceast pild de ncredere i via plin de rbdare, Biserica noastr ortodox i prznuiete amintirea la data de 6 mai. Tot astfel i noi suntem chemai i ndemnai s pstrm ncrederea, credina n Dumnezeu prin lucrarea rbdrii n noi, tiind c n spatele suferinei omului se afl voia lui Dumnezeu care lucreaz spre binele omului.
39

40

41