Vous êtes sur la page 1sur 39

2. A byzanciak hadgye.

A byzanci seregnek eredetileg rmai jellege volt. A kiegszts ujoncozs ltal trtnt, de e hadiszolglat all val szmos felments folytn elgtelennek bizonyulvn, a sereg zmt ide zsoldos seregek, nagyobbrszt barbrok alkottk.

A sereg zmnek fegyvere az j volt; emellett mg a kardot, a csatabrdot, a hossz, gynevez tt macedn dflndst s a klnbz alak s hosszsg vetkopjt hasznltk. Vdfegyvere pkk, tovbb szvalak pajzsok szolgltak. A zsoldos csapatok rendszerint honi fegyverzetke s felszerelsket tartottk meg. A byzanciak igen gyakran alkalmaztak lv- s vetgpeket, amelyekbl rszben tzes nyilakat hajtottak. Ezek voltak a ksbbi ballistk s katapultk elhrnkei.

A csapatok hadihidakat, amelyeknl llati brkbl kszlt tmlk vagy fahajk szolgltak alj ovbb strakat s tborszereket is vittek magukkal.

A sereg magva lovassgbl llott. A kisebbszm gyalogsgnak ltalban nem nagy volt az rtk alakzatul az utbbi az igen mly phalanxot hasznlta.

Harcban a fszerep a lovassgnak jutott; a gyalogsg csak erdtsekben, sncokban jtszott s epet, mert a nyilt mezn egyedl alig lehetett hasznt venni.

Csatarendben az arcvonal phalanxalak tmegbl, lovas turmkbl alakult, melyekhez htul gya log csoportok, a defensorok kapcsoldtak a csatarend tmaszai gyannt. Az arcvonal eltt rajalakzatban a lvszek cursorok harcoltak.[1] A tmadszrnyra mly tmadoszlopok a kerltek, mg az ellenkez szrnyat csak oldalvdek biztostottk. A csatarend mgtt a szek lt fel. Az els vonalban mindentt lovassg llott, mg a gyalogsg zme, mint alkalmatlan s nzett rsz s mint kelletlen fggelk, nagyobbra a hts harcvonalban nyerte beosztst, s harckzben mg szhoz sem jutott, mivel rendszerint a szekrvr mgtt hzta meg magt.

Itt kell megemltennk a hadiszereknek mg egy klnleges fajtjt, a grg haditzet, melyet ten, kivlt az araboknl mr rgebben ismertek, Eurpban pedig p ebben az idszakban tett, t a lpor s a tzifegyverek elhrnke, nagyobb jelentsgre szert.

Az erdtszet tern a byzanciak a rmaiaknak nyomdokain haladtak s ltalban vve 20 mter m ig terjed falakat ptettek, melyek ormzattal s helyenknt 30 mter magas tornyokkal volta k elltva. Az egsz erdtmnyt vagy annak csak rszeit egy msodik fal vette krl. Az ekkn al kztt keletkezett, mintegy 36-60 lpsnyi szles szort vagy gtkz (a ksbbi nmet Zwi legelszr a byzanciaknl fordul el, ksbb az erdtszetnek igen fontos elemv vlt.[2] . Az avarok hadgye

Az avarok a honfoglals idejn ugyan mr csak sztszrtan fordultak el az j haza terletn, zrt mgis nhny szval meg kell emlkeznnk rluk is. Hadaik nagyobbra lovastott jszakb gyverzetk a lndsa vagy j volt, pncljuk pedig nemezbl vagy vasbl kszlt. Hun rokonaikh sonlan, k is szerettk a szinlelt futst s ellenfelket legszvesebben lesllsbl tmadtk epen. Kivvott siker utn az ellensget erlyes ldzs ltal lehetleg megsemmisteni igyek ktikjuk, mint albb ltni fogjuk, feltnen hasonltott a rgi magyarok taktikjhoz, gyhog eo csszr a kett kztt alig tesz klnbsget.

Erdtszetkben klnsen az gynevezett avargyrk rdemelnek figyelmet. Ezek alighanem kz be ptett gtak, kvel s agyaggal blelt faptmnyek lehettek, 50-60 km tvolsgra egymst 9 volt. A legbels gyr a khagnnak a Tisza mentn (alighanem Tokaj krl, ahol annakidejn ila is szkelt) fekv ktszzves zskmnnyal telitett tbort vette krl, mg a 9-ik, legsz ltlag Melk-ig terjedt. Nagy Kroly ezeket a gyrket egymsutn meghdtvn, az avar biroda kretette.

) Mnuel harmadik tmadsa 1164-ben.

Mnuelnek III. Istvnnal kttt megllapodsa folytn IV. Istvn egyelre mit sem remlhetett vartl s gy 1164. elejn a Parmban idz Barbarossa Frigyeshez ment s venknt 3000 mrka neki, ha szmra Magyarorszgot megszerzi. mde idkzben III. Istvn kvetei vi 5000 mrk k a csszrnak s gy ez termszetesen utbbinak fogta prtjt. Ily krlmnyek kztt IV. Ist trt vissza Grgorszgba, de azrt nem esett ktsgbe, mert tudta, hogy ha Mnuelnek az orsz hbrkpen felajnlja, amit tnyleg meg is tett, akkor a csszr vgeredmnyben mg sem hagyj ts nlkl, ha esetleg bajba kerlne.

Ugy is trtnt. IV. Istvn nemsokra Grgorszgba trtnt visszarkezse utn ismt betrt a rorszgba, de ott csakhamar III. Istvnnak jval ersebb seregvel tallta magt szemben, kih z lassan az hveibl is mindig tbben tprtoltak. Az errl rtestett Mnuel nyomban a Sze ermett, ahova Bla herceget is magval vitte. A Szermsgbl IV. Istvn kisegtsre Kontoste z Andronikoszt kldte t a Dunn, aki ki is vgta a trnkvetelt szorult helyzetbl, maga a pedig ezalatt a szokott ravasz mdon megkezdte az alkudozsokat. Nem is tagadta, hog y IV. Istvnt is meg akarta menteni, de fclja megjelensnek, gymond, hogy Bla herceg ves yeztetett rksgt biztostsa. Miutn a magyarok ezt kiadni nem voltak hajlandk, Mnuel ser l Ptervradnl, msok szerint Bnmonostornl szintn tkelt a Dunn s Bcs tjkn egyeslt . Ellk III. Istvn a Tisza mg hzdott vissza csapataival.

Eufrozina, III. Istvn anyja, a Barbarossa Frigyes ltal idkzben kirlly kinevezett II. V ladiszlav cseh herceget krte fel segtsgre, akinek legregebb fia, Frigyes, II. Gza leny brta nl, msodik fia, Szvatopluk pedig p most jegyezte el III. Istvn nvrt. Vladiszla l, Frigyes morva herceggel sietve j nagy sereggel tnak indult Magyarorszgba, amelye n gyjtogatva, rabolva haladtak vgig, mgnem Bcstl szakra III. Istvnnak jbl a Tiszn egvel egyeslt, amelyben nmet zsoldosok, st oroszok is voltak, akiket Jaroszlav halic si fejedelem, Vladimirknak fia kldtt, lvn az lenya III. Istvn jegyese.

Mnuel a rettenetes hrrl kzismert cseh sereget ltvn maga eltt, hamar alkudozsokba kez kzben pedig hogy veszedelmes helyzetbl eltte a hatalmas ellensges sereg, mgtte a Du kiszabaduljon, seregt visszarendelte a Duna jobb partjra. IV. Istvnt is hvta magval, de az nem akart sztfogadni s gy annak vdelmre Kalufsz Nikeforosz parancsnoksga alatt s erege egy rszt is visszahagyta. Ez szintn r akarta beszlni IV. Istvnt a visszavonulsra de hiba, s gy valami kigondolt rgy alatt csak maga hajzott t a Dunn.

Vgre III. Istvn s II. Vladiszlav serege is felkszlt a tmadsra s kzelebb vonult a bc nsges tborhoz. Most aztn IV. Istvn maga is beltvn, hogy ily hatalmas tlervel a harcot kerrel felvenni kptelen, az j leple alatt seregvel egytt szintn tmeneklt a Dunn. Harm ap vgre a magyar-cseh sereg, ln Vladiszlav csapataival megkezdte a tmadst, amidn kider t, hogy a ravasz Mnuel Istvnnal egytt kisiklott krmeik kzl, de azrt mgis a majdnem te sen elhagyott tborra vetettk magukat s a mg ott tallt grgket elfogtk, vagy felkoncolt skmnyul ejtettk tbbek kztt IV. Istvn zszljt is. II. Vladiszlav az elhagyott grg t el strt, amelyre diadalmas lobogjt is kitzte.

Az elnyomulst a Dunn t azonban sem Vladiszlav, sem III. Istvn nem folytatta, mivel Mnu el most mr gazdag ajndkokkal elltott fnyes kldttsget kldtt a csehek kirlyhoz, kr , hogy megkapja Bla herceg rksgt s akkor nincs tbb rtelme kzte s a magyarok kzt . s a j magyarok Vladiszlav rbeszlsre megint lprementek, kiszolgltattk Dalmcit s Mnuel ama grete ellenben, hogy nem fogja tbb engedni, hogy IV. Istvn az orszgot hbor . Ez alapon a bke klcsns eskvel meg is kttetett, mire Vladiszlav mind magyar, mind gr zrl gazdag ajndkokkal elhalmozva, visszatrt orszgba, Mnuel pedig tnyleg kijelentette Istvnnak legalbb formailag, hogy tbb az segtsgre ne szmtson.[1] De sem ez a kijel m a letett esk nem gtolta Mnuelt abban, hogy a Szermsgben visszamarad IV. Istvn tmoga Nicephorus Chalupes parancsnoksga alatt jkora sereget kldjn. Egyidejleg Duksz Jnos vez megfelel sereggel s azzal az utastssal kldte Dalmciba, hogy azt j vagy rossz szerivel szmra elfoglalja, Spalato, Trau, Sebenico, Scardona rvid idn bell ellenlls nlkl meg oltak s pdjukat az orszg belseje is kvette, gy, hogy 1165. folyamn 57 vros, vagyis egy zval egsz Dalmcia Magyarorszgtl elszakadvn, grg uralom al helyezte magt.

4. A mongol vilgbirodalom keletkezse s terjeszkedse zsiban s Eurpban. Batu khn elnyomulsa a Dnjeperig. 11. szm mellklet.

A mongolok, illetve tatrok[1] mr sidktl fogva Kzp-zsiban az Altai s a Tiensn hegys rabl letmdt folytattak, akiknek tmadsai ellen Kina uralkodi mr a Kr. e. III. szzadb 2450 km. hossz 161/2 m. magas s fell 5 m. szles, hatalmas, kinai nagy falat ptettk. golok vilgtrtnelmi jelentsge azonban csak akkor kezddtt, amikor Temudzsin nev trzsf ban hosszantart kegyetlen harcok utn az sszes mongol trzseket egyestvn[2] ura ln majd gsz Kzp-zsinak s mint ilyen a Dzsingiz khn (a m. leghatalmasabb uralkod) nevet vette f l. Ez a nagy hdt 1211 s 1215 kztt vltozatos harcok s kzdelmek kztt mindenekeltt K foglalta el s aztn nyugat fel fordtotta figyelmt.

Itt a Sir Darja s Amu Darja vidkn Szamarkand szkhellyel Muhamed Kotbeddin szultn trnol t Khovarezminak nevezett dsgazdag birodalmban. Dzsingiz khn ezt a virgz birodalmat 121 8 s 1223 kztt rettenetes kegyetlensgek s borzalmas vrengzsek kzepette teljesen tnkre s a lakosokat, kivve a seregbe besorozottakat, irgalmatlanul lelette.[3] A szerencst len Muhamed szultn barbr ellensgei ell mindenbl kifosztva, a Kaspi tengerre meneklt, a ol 1221 janur 11-n tdgyulladsban halt meg.[4] Utda, a hs Dselalledin szintn tehetetle olt a mongolok, illetve a tatrok vad csordival szemben, aki mg ugyanazon v szn az Indu s mentn 30.000 emberrel Dzsingiz khn 300.000 embervel szemben csatt vesztett s csak e gyedl tudott utols pillanatban a folyn tszva megmeneklni. A folyamon tl rekedt anyjt, lesgt s gyermekeit sszes vitzeivel egytt Dzsingiz khn egy szlig lemszroltatta.

Ekzben a mongolok egyik csoportja Dzsingiz khn egyik fia Dsudsi alatt az 1220. v vgn a Kaspi tengert szakrl megkerlve, az Als Volga tjkra vonult s az ottani kn s tatr n talma al hajtvn, a ksbbi Kipcsak birodalom alapjt vetette meg, 1222 elejn pedig Dzsing iz khn msik kt seregcsoportja Dsebe s Szubugetaj vagy rviden Szubutaj parancsnoksga al att a Kaukzoson t, melynek szorosaiban a jasszok s alnok majd hogy teljesen agyon ne m vertk ket, jutottak ugyancsak az Als-Volga mentre. Innen az egyeslt mongol-tatr hada k 1222 november vgn felkerekedve, egy rszk a Krimi flszigeten t, ms rszk a Volga s otta szk fldszoroson keresztl trtek be a knok tulajdonkpeni birodalmba, tjukban minde elpuszttva s felperzselve. A knok fejedelme, Ktny vagy Kuthen (msknt Kotjak, illetve K tjan) seregvel kitrt a kt oldalrl fenyeget veszly ell s a kievi s csernigovi orosz h ek birodalma fel huzdott vissza, felszltvn ket, hogy segtsk t s egytt menjenek el nsg lekzdsre.

Erre az sszes orosz hercegek, akik ebben az idben teljesen nllan s fggetlenl uralkodt a szmos rszre szakadt orosz birodalomban, Kievben tancskozsra gyltek ssze s a tatrok tmadst elhatrozvn, a knokkal egytt megkezdtk az elnyomulst a Don kzps folysa fe ren tl egy tztag tatr kldttsg jelent meg az oroszok tborban, amely szvetsget ajnl knoknak mint kzs ellensgnek megsemmistsre s orszguk tnkrettelre. De az oroszok a legyilkoltk s inkbb megmaradtak a knok oldaln. Az egyeslt orosz-kn sereg tjt folyta 1223 jnius 16-n[5] az Azovi tengerbe ml Kalka foly mellett tkztt ssze a tatrokkal t mr majdnem vgkp megverte, amidn a knok az ellensgnek htat fordtva, az oroszokat is ukkal rntottk. Az egyes orosz csoportok ltal kifejtett ellenlls mondja Wolff id. m. 1 8. old. csak arra volt j, hogy a veresget mg nagyobb tegye; 6 herceg, 70 legkivlbb ne es s az egsz seregnek 9/10-rsze elpusztult. A gyva, rul knok, ennek a hbornak s rom ozi, azzal is megmutattk alval jellemket, hogy a velk egytt visszafut oroszokat, hogy ok lovait s fegyverzett megkapartsk, gnyoldva agyonvertk s gy a rettenetes veresget ebb tettk. A tbbit aztn a tatrok vgeztk el, akik a deszkk kz prselt s ekknt hal hercegeken lve, ltek gyzedelmi tort a csata sznhelyn. Innen a tatrok lve, gyilkolva, abolva s gyjtogatva, szval mindent tvig elpuszttva egszen a Desna folyig nyomultak el ahonnan aztn az sz kezdetn minden klns ok nlkl visszafordultak s a telet a Volga s kztt a Kaspi tenger mentn tltttk. A visszafordulsnak s a hadmveletekben bell szne oka az volt, hogy a vilguralomra tr Dzsingiz khn tekintett egy idre a Nyugat fell ism kelet, a kinai birodalom fel fordtotta, hogy azt lehetleg teljesen hatalma al hajtsa . A bellott hadmveleti sznetet arra is felhasznlta a mongolok leghatalmasabb khnja, h ogy a nagy hdtsok, iszony ldklsek[6] s puszttsok rvn mris rengeteg arnyokat s

dalmt fiai, rokonai s hvei kztt igazgats cljbl felossza. Ugyanekkor az Altai hegysg gig s dl fel a Balkas t Arl t Kaspi tenger vidkig terjed s ez alkalommal elsz nevezett rsz kormnyzjv Dzsingiz khn Dsudsi fit nevezte ki, aki annak igazgatst 1224 tte t.

Dsudsi 1227 februr havban 30 ves korban hosszas betegsg utn elhallozvn, utda 40 fia odik, Batu, lett, miutn a legidsebb, Orda nev, ccse javra nknt lemondott a nagy tiszts .

Nemsokra azutn, 1227 augusztus 18-n Dzsingiz khn is meghalt 22 vi uralkods utn 66 ves rban. Utda, msik kt testvrnek, Csagatajnak s Tulujnak unszolsra, Ogodj vagy Oktj f Ez eleinte figyelmt szintn birodalmnak zsiai rszre fordtotta, ami alkalmat adott az or szoknak s kunoknak, hogy ismtelt erfesztsek rn a tatrokat vgre 1234-ben a Jaik vagy foly mg visszaszortsk. Knnak legyzse utn Oktj vgre elrkezettnek ltta az idt, h ytassa a flbehagyott hdt hadmveleteket, mi clbl 1235-ben Szubutj, a tbbszrsen kipr bevlt hadvezr parancsnoksga alatt Batunak, Kipcsak kormnyzjnak 300.000 fnyi sereget k t segtsgl, amely tkzben a sorai kz bellni knyszerett trk s tatr hordk rvn f orodott fel. Ezzel a sereggel Batu 1237 szn tmadlagos szndkkal tlpte a Jaik folyt.

A mongol sereg egy rsze Mnke vagy Menku, Tuluj finak parancsoksga alatt a Kaspi teng ertl szakra az Ural s a Volga als folysai kztt lak knok s besenyk ellen fordult s vervn s orszgukat elpuszttvn, a Volga mentn felfel Szaratov irnyban nyomult elre. Eg eg a sereg tbbi rsze Szubutj parancsnoksga alatt Nagy-Magyarorszgnak s Nagy-Bulgrinak Kamatl dlre fekv rszeibe trt be s ott is mindent elpuszttvn, a bolgroknak akkoriban i hires fvrost, Bolgarit teljesen tnkretette.

Ennek elvgzse utn Batu 1237 november havban a Volga mentn sszevont seregvel a nevezett folyn Szimbirszk s Szaratov kztt tbb oszlopban tlpve, eurpai terletre tette t hadm k sznhelyt, ahol a hozzja csatlakozott vad s kegyetlen mordvinok mint az oroszok eskd t ellensgei, igen nagy segtsgre voltak neki. Ezek a mordvinok arrl voltak hresek, hogy nluk aszerint becsltk meg az embert, hogy letben hny ellensget lt meg s hogy csak a engedtk meg a nslst s csak az viselhetett sarkantyt, aki legalbb egy emberi koponyval csekedhetett, amelyet mindenki rendszerint billikom gyannt hasznlt.

Az els komolyabb ellenllst az oroszok Rjazanjnl fejtettk ki, amelynek erdtseit a tat mordvinok december 16.-tl kezdve 6 napig tart ostrom utn vgre hatalmukba kertettk s az tn a vros s annak krnykn iszony puszttst vittek vghez.[8] Rjazanjrl Batu Kolomnra nyomlt el, ahol Vszevolod Jurijnak vagyis Gyrgynek vitz fia s gorovics Romn fejtettek ki egyideig ellenllst. Majd Moszkvra kerlt a sor, amelyet a t atrok szintn felgyujtottak s kifosztottak.

Moszkva all Batu serege tbb oszlopra oszolva folytatta elnyomulst. Az egyik seregcsop ort a Kljazma mentn a jl megerdtett Vladimir fel vette irnyt, amely 4 napi vitz ellen tn 1238 februr 6-n szintn a barbrok kezre kerlt. Innen ez az oszlop Gorodjecen, Jurjev cen, Galicson s Kosztromn t Mologa fel vette irnyt, amelynek kzelben a Sit foly mtt rij vagyis Gyrgy nagyherceg szervezte meg az ellenllst. Ide fel tartott Vladimir s Mo szkva all kt ms tatr seregoszlop is, mig a negyedik Tver s Torzsokon t Valdaj fel nyom lt elre.

A Siten ellenllst kifejt orosz sereget a sokszoros tlervel fellp tatrok 1238 mrcius ogtk s szintn teljesen tnkrevertk; az orosz nagyherceg tbb rokonval, gy tbbek kztt , a suzdali fejedelemmel egytt szintn felkoncoltatott. Mologa all Batu egsz erejt Val daj irnyban Novgorod fel szndkozott latba vetni, de mrcius kzepe tjn Valdaj al rve idkzben bellott olvads kvetkeztben az egsz vidk srtengerr vltozott t, ami Batut a ls megkezdsre ksztette, amelyet a sereg tbb oszlopban hajtott vgre. Ezek egyike Kozely szknl nem remlt ellenllsra tallt, gy hogy itt tbb mint 4000 tatr 3 hercegkkel egytt zt. Innen a tatr sereg, tkzben gyilkolva, rabolva s mindent elpuszttva, nagyjban a Don a Volga mentt kvetve, a Kaspi tenger mellkre vonult. Az tjukba es knok, minden nagyob sszetkzs ell kitrve, elbb a Don, majd a Volga mg hzdtak vissza.

Az 1238/39-iki tl folyamn Batu mindenekeltt a knokkal akart leszmolni, akiket a Volga s a Kaspi tenger mentn Asztrachntl nyugatra csatra knyszertett s teljesen szjjelver nek, a knok khnjnak sikerlt seregnek egy rszvel a Don mg jutnia, honnan aztn a hozz akoz kn lakossgal egytt, a tatrok nyomsnak engedve, s velk ismtelten sszetkzve, k fokozatosan mindg tovbb nyugati irnyban vonulni. A visszamaradt fegyverkpes lakossgo t Batu serege ltszmnak nvelsre hasznlta fel, amellyel aztn a Kaspi tenger, Volga, Don z Azovi tenger kztt, tovbb a Krimi flszigeten s dl fel egszen a Kaukzus mentig hel el.

Ugyane tlen Batu seregnek egy tekintlyes rszt a Volga-Kama mentn flfel a mordvinok, t Nagy-Bulgria s Nagy-Magyarorszg vgleges meghdtsra kldte ki. Ennek sikeres vgrehajt irl azonban rszletesebb adatok nem llnak rendelkezsnkre, ez a sereg nagyban vve a Oka mentn flfel haladva, Csernigov fel vett irnyt s azt 1239 tavaszn szvs ellenlls ut te s tnkre tette. Ugyanakkor egy msik seregoszlop a Don melll a Dnjeper mentn elnyomul va, Perejaszlav eltt termett, mely vros nknt megnyitotta kapuit a barbrok eltt, akik a zt annak dacra mgis teljesen kifosztottk, laksait pedig kivtel nlkl kardlre hnytk. zdsgban lev Kievet Batu ezttal nem bntotta, valsznleg azrt, mert mr jbl tavaszodn amikor a Dnjeper s mellkfolyinak, klnsen pedig a Pripjatynak krnyke teljesen vz al sszes erejt Csernigovnl egyestvn, azzal Gluchovon t a nyr tartamra ismt a Don ment etve a mg vonult vissza.

Dacra annak, hogy a mg letben maradt orosz hercegek most mr teljesen tisztban lehette k, hogy a tatrok rszrl az egsz orosz birodalmat a vgveszly fenyegeti, azrt mg sem fo sze, hogy kzs ervel tjt lljk Batu tovbbi terjeszkedsnek, hanem mg mindg klcsns n ltek egymssal. gy tbbek kztt Jaroszlv kievi nagyhercegnek tvolltt, aki a tatrok lnyomulsnak s nagy puszttsainak hrre Novgorodba sietett, hogy ott az ellenllst megs e, Mihly csernigovi herceg arra hasznlta fel, hogy Kievet s annak rvn a nagyhercegi cmet is magnak megkapartsa. pgy megszerezte magnak Mihly 1235-ben Halicsot is, de amid azt 1238-ban legidsebb finak, Rosztiszlvnak tengedte, Danil utbbit csakhamar megtmadv nemsokra ismt visszalt rgi hercegi trnjra. A kievi nagyhercegsgbl kikopott Jaroszlv mirt vagyis Ladomrt kapta osztlyrszl. Ily szomor kpet mutatott Oroszorszgnak mg megma t rsze, amidn 1240 sz elejn Batu megbizsbl Menku vagy Mnke tatr vezr egy vlogatott Kiev eltt megjelenve, a vros nkntes megadst kvetelte. Ez nem vezetvn clhoz, Menku eg kldttsget menesztett Mihly nagyherceghez, amely minden ron szemlyesen akart vele rint ezsbe lpni a trgyalsok felvtele, illetve a titkos utasts szerint annak foglyulejtse v Ezt a kldttsget azonban Mihly legyilkoltatta annak jell, hogy semmifle trgyalsokba ozni nem hajland s hogy el van kszlve a vgs ellenllsra. Amikor azonban nemsokra hre , hogy immr Batu egsz seregvel ln Kiev fel tart, Mihly annyira megijedt, hogy a maga s emlyre Konrd mazoviai herceghez meneklt, Rosztiszlv fit pedig IV. Blhoz Magyarorszgb e. A megresedett hercegi szkbe nyomban a szmolenszki Rosztiszlv lt bele, de azt visz ont haladktalanul a halicsi Danil kergette el. De ez se tartotta tancsosnak a tatrok tmadst a vrosban megvrni s gy annak vdelmt a vitz Dimitrij bojrra bizta.

Az orosz krnistk a Kiev alatt sszpontostott tatr sereg ltszmt 600.000-re teszik, amel ovember vge fel a mr befagyott Dnjeperen tkelvn, a vrost nyomban teljesen krlzrta. E nagy zajjal jrt, hogy a megszmllhatatlan lovak nyertse, a rengeteg szm krk s tevk rbrok velt rz kiltozsa s a vget nem r szekerek nyikorgsa s csrmplse miatt a v meg egyms szavt. Mindazonltal Kiev vdi s laksai hallt megvet btorsggal szlltak sz vr veszedelmmel.

Batu nyomban fellltotta ostromgpeit s azonnal hozzfogott az ostromhoz, amely a vdk sz llenllsa folytn elg kemny dinak bizonyult. Vgre december 6-n az ugyancsak hallra fr ok megmszhattk a mr omladozflben lev falakat s aztn kezdett vehette a mr csak rvid art, de annl elkeseredettebb vgs kzdelem.[9] Az oroszok btor vezre, Dimitrij, slyos s kkel esett Batu fogsgba, aki vitzsgre val tekintettel megkegyelmezett letnek. Ezrt K in szerint lltlag Dimitrij lett volna az, aki egyrszt hlbl, msrszt, hogy a vad hord lbb elhagyjk a mr annyira megknzott s kifosztott Oroszorszg terlett, azt javasolta vo Batunak, hogy minl elbb a hatalmas s gazdag Magyarorszgra vesse magt. 8. A IV. Bla korabeli hadiszervezet s hadviselsi md jellemzse.

Szent Istvn s kzvetlen utdai alatt az orszg vdelmi ereje, mint tudjuk[1] kt fcsoportb nemzeti s a kirlyi seregbl llott. Azt is tudjuk, hogy mr Szent Istvntl kezdve a minde kori kirlyok ftrekvse odairnyult, hogy az utbbit, vagyis a kirlyi sereget minl jobban fejlesszk s minl nagyobb erre emeljk, mert hiszen ez jelezte azt az ert s hatalmat, am lyre k terveik s szndkaik kivitelnl minden krlmnyek kztt a legbiztosabban tmaszko zen II. Endre korig tnyleg gy llt a dolog, hogy ez a kirlyi sereg, amely a vrjobbgyokb vagyis a furak s a fpapsg katonasgbl s vgl az esetenknt felfogadott zsoldos hadakb i, mind ltszm, mind bels katonai rtk tekintetben tbb-kevsb mindig fllmlta a nemz Lassanknt azonban ez az arny kezdett megvltozni. Miutn a kirlyi sereg zme a vrjobbgyo telt ki, a vrbirtokokat pedig II. Bltl kezdve kivl haditettek s egyb rdemek megjutal mindsrbben magnosoknak engedtk t, mely szoks II. Endre alatt mr a pazarls s elpocsk egt vette fel, s miutn ugyancsak alatta a kirlyi kincstr jvedelme s vagyona annyira m gcsappant, hogy nagyobbszm zsoldos sereg felfogadsra az anyagi eszkzk hinyzottak, ezr ost a kirlyi sereg a nemzetihez s a furak sereghez viszonytva, jelentkeny kisebbsgbe k rlt, ami egyttal a kirlyi hatalomnak, ijeszt mdon val meggyenglst is vonta maga utn a maga szempontjbl felette kellemetlen tnetnek a megvltoztatsn fradozott IV. Bla az degentett vrbirtokok visszaszerzse rvn, amelyekkel kapcsolatban termszetesen az idegen kzre kerlt vrjobbgysg katonakteles rsze is visszakerlt a magnosok birtokbl a kir elkbe. Ez a dolog azonban igen nehezen ment s akrhogy erlkdtt is IV. Bla, a kirlyi s t rgi formjban, rgi rtkben s rgi ltszmval tbb nem birta visszalltani.

De nemcsak a hadiszervezet, hanem a hadakozs mdja tekintetben is lnyeges vltozson ment t a sereg, amita Szent Istvn a klfldi lovagokat s papokat minl nagyobb szmban befoga orszgba. Ezek rvn a keresztny hittel s a nyugati civilizcival egyetemben a hadiszerv tnek, felszerelsnek, kikpzsnek s a hadakozsi mdnak nyugati formja is beszrmazott hozz azonban nem az egsz seregbe, mg nem is az egsz kirlyi hadseregbe, hanem eleinte anna k is csak egy jelentkenyen kisebb rszbe, az idegen lovagok s fpapok s azonkvl a zsold k csapatktelkeibe. Ellenben a nemzeti sereg mindvgig, a kirlyi sereg vrkatonasga pedig mg legalbb egy ideig megtartotta az sk harcmodort, amely a honfoglals s a klfldi ka zsok korszakban oly sok fnyes gyzelmet s dcssget biztostott a szilaj magyar katona k nak s fegyvernek. Lassan s fokozatosan aztn a vrkatonasg is mindinkbb tvedlett nehz, , vasas lovassgg.

A kt harcmd kztt a leglnyegesebb klnbsg az volt, hogy mg a keleti, vagyis az smagya ozsi md, pgy mint a mongolok, a nyilharcszaton, addig a nyugati vagy ms nven lovagi h md a szlfegyverekkel vivott kzitusn alapult; amaz a knny, ez pedig a nehz lovassg har jelkpezte. Amannl a gyorsasg, a cselvets, megleps, sznlelt futs s egyb ehhez hasonl ok, emennl a tmeg zrkzottsga s lkereje s a kzifegyverek hasznlatban val gyessg fszerepet.

Ez a vegyes felszerels s vegyes harcmd nagyon is megbontotta a magyar sereg egysgt s e gyntet alkalmazsnak a lehetsgt, ami nagy htrnyt jelentett az amgy is tlerben lev k szerint vezetett s teljesen egyforma harcmdot hasznlt tatr sereggel szemben.

Marczali tbbszr emltett mvben (II. 470. old.) igen tallan festi le az akkori kor hadi zervezett s katonai berendezseit, tbbek kztt a kvetkezket mondvn; Hadiszervezet dol yben volt a Klmn ltal szablyozott, az arany bulla ltal nmileg reformlt si alkotmny. bad nemes ember kteles volt fegyvert fogni, mihelyt hre jtt, hogy az ellensg betrt az orszgba. a kirly igaz fegyveres szolgja, ezrt nevezik serviensnek, az orszg katonj 2] Ha ktelessgt nem teljesti, slyos bntetst von fejre. Szmra taln mg jelentkenyeb at a vrak npe. A vr jobbgyai mind hadra nevelt frfiak, hivatsos katonk, kivlk mg a vrbeliek, polgrok is ktelesek mindnyjan elmenni. Szksg esetn mg a vrnpek fegyvertfo is besoroztk. Mindebben annak az srgi skytha hadi szervezetnek ltjuk fennmaradst, mely et ugyanakkor a tatrsg fejtett ki teljes virgjban. A megegyezs ll a fegyverre, harcmdr nzve is. A magyarok is knny lovasok, ijszok, hadjrataikban nagy szerepet jtszik a gyo rsasg, megleps, a sznlelt futs, az ellensg rszedse. A rgi Magyarorszg mellett ott l az jnak is serege. A kirlyt udvari emberei, zsoldosai vettk krl, talpig vasban. A fej et ers vasbdogbl val sisak vdte, a testet acldrtbl finoman sszesodrott pncling bor y fltt a nehz vasvrt, ell hegyesen killva, htul szjjal sszektve tndkltt. A fegyv

ettk az aclpntokbl sszertt kz- s lbvrtek s keztyk, melyek pen hogy megengedtk a kezben cmeres, bls paizs az ellensg tsnek, vgsnak felfogsra. Oldaln ers, nagy mint szrsra alkalmas. Igazi flelmes fegyvere hossz, slyos klel drdja, mely lova old red elre. Mint a lovag, gy lova is szgyig vasban, vas homlokvddel, mint egy nehezen mozg, eleven vr. s mr nem csak a kirly femberei s az idegen zsoldosok viselik a keresz es hadak kornak jellemz ruhjt. Az ispnok, a nagy fldbirtokosok szintn azt ltik fel, a viselik csatlsaik is, gy amint a trvny vagy az adomnyoz levl rejok parancsolta. A mag r legflebb kcsagjnak forgjval, kardjnak knnyebb, keletibb formjval, nayobb pompj eg nmet vagy francia rendtrstl . . . Vgre, hogy oly hadseregben se legyen hiny, mely f egyverzetben s harci mdjban lehetleg kzel ll a tatrhoz, a kirly befogadta a knokat. vitz s gyakorlott, az ellensget mr ismer knny lovassgot remlt e befogads ltal a h jaira biztosthatni . . . Valsggal gy llott a dolog, hogy Magyarorszgban a katonai szer vezetnek hrom, egymstl nagyon is eltr fejldsi foka llott fenn egyms mellett. A kezde s fokot a kn trzsek kpeztk. A magyarsg zme tmenetben volt az si alkotmnybl a hbre ak s idegenek pedig azon kor legelhaladottabb fokn llnak, amennyiben fegyverk, harci mdjuk mr a hbres lovassg. Egy nagy, szervez tehetsg kezben ez a hrom elem egytt sz hetetlen egssz alakul. A kun a portyz, hrhoz elrs, a magyarsg zme a maga hatalmas t derkhad, mely megvvja a dnt csatt, a lovagi sereg a tartalk, mely helyrelltja az ing arendet s legrosszabb esetben is biztostja a sereg htrlst. Tnyleg msknt llott a d en az egsz szerencstlen hborban mintha csak rosz oldalai mutatkoznnak a magyar hadiert alkot sszes tnyezknek. A tatr meglltsnak, legyzsnek kt mdja volt. Vagy vele eg olt, knny lovassgot kellett vele szembe lltani, vagy pedig egy, br nehezen mozg, de sz nte hozzfrhetetlen lovagi seregnek zrt, lndzskkal kertett csatarendjt, mely ers bsty kra, magas kfalas bstykra tmaszkodhatik.[3] Magyarorszgban nem volt s nem lehetett mg kor sem az egyik, sem a msik. De mg ha lett volna is, az se hasznlt volna sokat, mer t volt a mr emltetteken kvl mg egy risi klnbsg a tatr s magyar hadsereg kztt. A dzett, hideget, meleget, nlklzseket knnyen tr s a folytonos harc s hbor ltal a ha hoz teljesen hozzszokott igazi harcosokbl, emez pedig nagyrszt mr inkbb a bks foglalko t mint a harctevkenysget kedvel, sok tekintetben elpuhult s elknyeztetett lovagokbl ll tt, amint az Spalatoi Tams albbi lersbl kivehet:[4] Midn a tatrok kzeledsnek rt rok flhez jutott, k azt csak holmi jtknak, lomnak tekintettk, mivel k mr sokszor hal k ily hireket anlkl, hogy azok igazaknak bizonyultak volna s mivel k nagyon is bizta k az orszg szmos hadierejben. A hosszas bke elpuhtotta s elszoktatta ket a fegyvervise terhtl; csak a kicsapongsban, bjasgban telt kedvk s a tunyasg szinte gyvkk tette Magyarorszg termkeny s minden jban bvelked fldje mdott nyitott fiainak, hogy vagyonuk fogva mrtktelen gynyrsgekbe merljenek. Nem is volt ms gondja az ifjusgnak, mint hogy gesse, brt polja s mg ruhzatt is asszonyi szoks szerint piperzze. Az egsz napot lak a trfldzs kzben tltttk el, s minthogy folyton mulatsgon jrt az eszk, hogyan gondol lna komolyan a fegyverek zajra? Ellenben azok, akik komolyabban gondolkoztak, nag yon is tartottak annak a dgletes npnek a betrstl.

Teljesen egybehangzik ezzel egy msik kzpkori szerzetesnek s kltnek az akkori magyarokr ekppen szl jellemfestse is:[5] Nem csoda, hogy legyztk, megltk ket, mert a nemzet kicsinyje, megrontva a j erklcst, a bn tjn jrt. Kemny emberek voltak, a jog csorbt s tanuk eskszegk, hzassgtrk, tolvajok, epicureusok, kiknek istene a pohr. A vendgek e omi, az zvegyek megronti, a szegnyek zsaroli, az rvk megrabli, kik tvolztk magokt t. Ruhzatukban fnyzk, pompban, kessgben kevlykedk, magukat dcsitk, a bszkesghez nagyon rtk, a hazugsgban kitnk.

Ezrt az egybehangz jellemfestsek nem hagynak ktsget az irnt, hogy Magyarorszg fiatals trsadalma a tatrjrst megelz idben igen nagy fokban elpuhult, romlott s a haza irnti t ktelessgt teljes odaadssal teljesteni szinte kptelen volt. Ennlfogva a tatrjrs er em is lehetett ms, mint ami volt: az orszgnak majdnem teljes tnkrettele, st nem sok hj jn teljes eltnse az llami letet folytat npek s nemzetek sorbl. Mert ha az orszg fi sadalma ilyen volt, akkor annak katonasga sem lehetett elsrend.

E tekintetben jbl Marczali szavait idzem, mert ha nem is rtek mindenben egyet vele, azok nagyban vve valban hven tkrztetik vissza az akkori viszonyokat. Egy nemzet katona i erejt latolgatni mondja Marczali id. m. 472. oldaln politikai s gazdasgi viszonyai nak szmbavevse nlkl, mindig felletes, hibaval. Mert az egyes llami s trsadalmi int

mstl elszigetelve el sem kpzelhetk, s csak mint a nemzeti egysges let szervei mkdhet gyakorolhatnak egymsra klcsnsen hatst. A knokkal e szempontbl nem is kell foglalkoznun . Mindjrt elvlt, hogy a dnts pillanatban nem llanak a magyarok rszn. A sereg zmt a a vrjobbgysg knnny lovassga lett volna hivatva megalkotni. Egsz Klmn korig ez mlt egyenl ellenfele lett volna a tatrnak, s ha a vezetsben nincs valami nagy klnbsg, p gvdi ellene a haza fldjt, mint a beseny vagy a kn ellen. Csakhogy a magyar sereg mr n m volt a rgi, az, mely I. Bla s Szent-Lszl csatit vvta. A knny lovassgot csak a ps dsz lettel egyttjr folytonos gyakorlat tette oly gyorss, nyilazst csak a gyermekkor lytonosan, sznetlenl tart iskolzottsg s fegyelem oly biztoss s rmletess. Mihelyt a etelepedett, mihelyt egybbel is foglalkozott mint harccal s vadszattal, ezen gyorsa sgnak, biztossgnak szksgkp szenvednie kellett. Sem lova, sem nyila, sem maga nem volt mr egyenl a tatrral. A tkletessg mindg csak az egyoldalsg rn rhet el. Az az i nemes s vrjobbgy, aki perel, aki az orszg sorsval trdik, aki eljr a tempolomba s a apokra, kinek gondja van szolgira, fldjre, termnyeire, a vsrra, csaldjra, hatrozotta kal magasabb fokon ll, mint Batunak egy kzembere, de mint katona nem hasonlthat hozz. Nem a szemlyes vitzsg s er tette a klnbsget, hanem a klnbz letmd, az letnek e klnbsg annl szembeszkbb, mert a fegyverzet, a harc mdja lnyegben mg azonos . . . A ar nemest, mg inkbb a vrjobbgyot, hivatsos katonv tette nemcsak egsz nevelse, hanem nehezed fegyelem is. A vrrendszert nem is kpzelhetjk el folytonos mustra, ellenrzs nlk . . . Mr most, hogyan kpzelhetjk el az ellenrzst, a fegyelmet, ha a nemes egyre perbe n ll az ispnnal, s trvnyltsban ltja legfbb feladatt, ha a vr jobbgyai az ispnnal llanak ellensges lbon, ha vgre mindegyiknek vdeni kell birtokt, llst fllebbvali, ai ellen? A rgi magyar fegyelem romba dlt a vrmegyerendszerrel egytt s a vrfldek elide entsnek ez volt a nemzet erklcsre nzve legvszesebb kvetkezmnye. s ha IV. Bla nagy al vissza is lltja a rgi birtokllapotot, a megszokott sszetartsnak szthull lncszemei eri hatalom egyhamar nem kovcsolhatta ssze. Az ellenzki szellem, a kritika thatotta a nemzet minden szabad osztlyt. Addig csak az ispnt vagy a vezrt vdoltk, most mr a kir tetteit birltk fennhangon s elitltk t mint zsarnokot, mint a knok prtfogjt, mint a atr veszedelemnek koholjt.

Ebben llott a magyar nemzet akkori tmeneti llapotnak befolysa az orszg harckpessgr en mg a rgi ltalnos hadktelezettsgen alapult a nemzet hadi ereje, de ez a berendezs, a mveltsg emelkedse, a foglalkozsok sokflesge miatt, mr nem felelt meg a valdi viszonyo k. Ennek kvetkeztben csak flszeg, elgtelen lehetett a sikere is.

Vgl gy foglalja ssze Marczali fejtegetseit: Mindent sszefoglalva, a haznkant rt ri els alapokt knny felismerni. Az a fejlds, melynek II. Endre, szinte ntudatlanul, tjt ngette, haznkat katonai tekintetben is egszen a nyugathoz tette volna hasonlv. De eh ez id kellett. Ehelyett azonban IV. Bla teljes ntudatosan vissza akarta lltani a gazd asg s honvdelem rgi nemzeti rendszert. Megfeledkezett arrl, hogy annak flbomlst tbb hatalom nem akadlyozhatja meg, mihelyt a foglalkozs, az letmd annyira klnbzk lettek. tnt, hogy Magyarorszgnak volt nemzeti, szmos knny fegyverzet hadserege s volt nhny n gyverzet pnclos dandrja. Csakhogy az els mr felbomlban volt, igazi gyakorlat s bels rts nlkl, a msik meg csak alakulban, szmban, kszltsgben egyarnt fogyatkos.

Termszetes, hogy ilyen krlmnyek kztt a magyar seregnek sem fegyverzete, sem harcszata em lehetett egyntet. Mr fentebb emltettk, hogy a knny lovassgnak az eleme a nyilharc ffegyvere is a nyil volt, amelyhez kiegszt fegyver gyannt az j s a puzdra jrult. A s gyverek kzl a magyar knny lovas a nem tlnehz, kiss hajltott kardot, a lndzst s a s sznlta. A harcmdok kzl, kivlt a nemesek hada, hacsak lehetett, a nyilazst vlasztotta, e azrt nem kerlte a rohammal kapcsolatos kzitust sem. A vrkatonasg egy rsze mr lovagi ht s felszerelst lttt magra. Ez llott a nemezbl vagy brbl, a tehetsebbeknl fmbl asujjas, nadrg, keszty, vaskalap vagy fnyes sisak, meg a paizs. Tmad fegyverl szolglt lndzsa, az egyenes, elg slyos kard, a tr, a szekerce s elvtve a buzogny; a lovak szin pnclt viseltek. Nagyban vve ugyanilyen volt az idegen lovagok s ksretk, valamint a zs ldos hadak felszerelse s fegyverzete is. Az ily nehz fegyvezet s felszerels lovasok a yilazst mr nem kultivltk, harcuk fmozzanata az esetleg rohammal kapcsolatos szlfegyver rel vvott kzitusa volt. Gyors helyvltoztatsra s ldzsre ez a nehz fajtj lovassg ne utbbit mindg a knny lovassg vgezte. 3. A hadmvszet llapota s fejldse Zsigmond korban.

A vrszerkezet helybe lpett banderilis honvdelmi rendszer, mely az Anjou-kirlyok, fkp ig Nagy Lajos alatt aki kivl uralkodi tulajdonsgaival nemcsak felttlen tiszteletet s agaszkodst biztostott magnak alrendeltjei rszrl, hanem szigor fegyelmet s rendet is t az orszg rendjei s nemesei kztt tartani annyira bevlt, Zsigmond alatt, kivlt azon i onttl kezdve, amidn a nagy urak mindjobban feje fl kezdtek nni, hamarosan ugyanarra a fokra slyedt al, amelyen az Anjou-kirlyok eltti zavaros idkben volt. A nagy urak ije szt mdon val elhatalmaskodsa hamarosan nemcsak Zsigmondra, hanem az egsz orszgra is a legnagyobb mrtkben veszlyess kezdett vlni, mert azok legtbbje sem a kirly, sem az orsz bajaival nem akart tbb trdni, hanem tisztn csak nz clok ltal vezreltette magt. Ped zg klpolitikai helyzete a trkk nagyarny terjeszkedse, Velence agressziv fellpse s zitk mind gyakoribb vl betrsei folytn vrl-vre szemltomst rosszabbodott. A furak sokra az alsbbfok nemessgre is tragadt, minek folytn az orszg hadiereje gy szm, mint tekintetben annyira lezlltt, hogy azzal nemcsak hogy expanziv klpolitikt nem lehetett zni, hanem arra sem volt elg, hogy csak egyetlen egy ellensg komolyabb tmadsval szemb en is helyt tudott volna llni. Ezt tudta, rezte Zsigmond is, s ezrt tekintette fogsgbl val kiszabadulsa utn legsrgsebb feladatnak, hogy az imminens trk veszedelemre val t ettel klnleges honvdelmi rendszablyokat lptessen letbe, amelyek az 1397. vi temesvri zggylsen hozott hatrozatokban[1] nyertek kifejezst.

A kirly hosszas klfldi tartzkodsa s az orszg gyeit helyette vezet kormny gyengesge yrszt oka annak, hogy mg ezek a hatrozatok sem tartattak be, pedig azok mg nem is vo ltak elegendk ahhoz, hogy komoly veszly esetn, aminnek haznk kivlt a folytonos trk te szkeds folytn, elbe nzett, az orszg integritsa felttlenl biztosttassk.

Hogy min felfogs uralkodott a honvdelmi ktelezettsg teljestse tekintetben ezekben a v rhes idkben, az Schnherr kvetkez szavaibl tnik ki a legjobban:[2] Mikor a trk uralom s terjeszkedse s a huszitk betrsei egyarnt nagy veszedelemmel fenyegetik az orszgot, D lmcit egszen elfoglalja a rgi vetlytrs s szak fell a lengyel nemzettel viszlykods a rgi bartsgot: a nemessg mg mindig azon az llsponton van, hogy az orszg vdelme a ki lessgt kpezi s csak ha nagy veszly fenyegeti a hazt, melynek elhrtsra a kirlyi ser , akkor tartoznak az orszgnagyok s a nemesek a hatrokon bell, fegyvert fogni az orszg vdelmre, s akkor sem ktelesek 15 napnl tovbb a tborban maradni. S ennek a ktelezetts k is csak vonakodva tett eleget. A hbor megindtst ks megjelensvel akadlyozta meg; a k nem lltottk ki teljes szmmal zszlaljaikat, a kisebb nemessg kzl pedig a szegnyebb ire fegyver nlkl, gyalogszerrel egy szl bottal jelentek meg a tborban.

Az orszg sorsrt felels kirly s kormnya bensleg meg volt gyzdve ez lapotok tarthata zrt tbb zben, gy fkp az 1432. s 1433. vekben tettk tancskozs trgyv az okvetlen t. Ennek eredmnye egy 1433. vben kszlt terjedelmes javaslatban nyert kifejezst, melye t az ppen Sienban tartzkod kirly minden tekintetben magv tett s parancsot adott, hog az sszes vrmegyknek kiadassk hozzszls vgett s aztn elfogadsra az egybegylt rendek tessk. Ezt a kivlan fontos javaslatot, mely br trvnyhozsilag, alighanem orszggyls h yerre nem emelkedett, de azrt a ksbbi honvdelmi trvnyeknl is minduntalan alapul szolg a kvetkezkben fbb pontjaiban kivonatilag ideiktatjuk.[3] A javaslat, illetve tervez et cme: Zsigmond csszrnak s magyar kirlynak az orszg vdelmre vonatkoz tervezete, br honnan jv ellensggel szemben. 1. fej. A kirly szksgesnek ltja, hogy az orszggyls ha eg, hogy az ellensg ellen val vdelemre meddig tartozik menni az orszg honvdelmi sereg e. 2. fej. Gondoskodni kellene, hogy mindazok, akik a hon vdelmre kelnek, ne legye nek fegyvertelenek s ne tmaszkodjanak inkbb mankra, mint fegyverre, mint ahogyan az legutbb is megtrtnt, hanem legalbb nyilaik legyenek s ms olyan fegyvereik, amelyekkel az ellensggel szemben megllhatjk helyeiket. 3. fej. A vagyonos nemesek szemlyes hadi ktelezettsgnek fentartsa mellett a szegnyek, rvk s zvegyek ne terheltessenek a fejen adktelezettsggel, hanem lljon ssze kzlk annyi, amennyi szksges ahhoz, hogy kzsen e gzes huszr killtsra kpesek legyenek. 4. fej. A jobbgyokkal br nemesek vagyoni llapo rint soroztassanak megynknt bizonyos osztlyokba, s a szerint llapttassk meg, hogy ki h y embert tartozik kldeni. Ezek alapjn hatroztassk meg, hogy minden megye, a szegnyek l tal killtand fegyvereket is betudva, hny embert tartozik a hadseregbe kldeni. 5. fej. A hadviselsre ktelezettek fispnjuk vezetse alatt szlljanak hadba. 6. fej. A lakossg m gkrostsa a hadsereg ltal slyos bntets terhe alatt tilos. 7. fej. Ez j rendeletekkel a

rly nem kivn az orszgra j terheket rakni. 8. fej. A hadsereg ne csak 15 napig tartoz zk az orszg hatrain tborozni, hanem ameddig a kirly, vagy tvolltben a hadsereg vezre pitnyai ezt jnak ltjk. 9. fej. A tbbiek ltal kzsen killtott katona is az orszg int fegyverrel s lval tisztessgesen elltva jelenjk meg, s nem fegyvertelenl, mint aho y az mostanban szoksban volt. 10. fej. Tjkoztats s behat megbeszls vgett a tervezet en minden megynek megkldend. 11. fej. A kirly, kirlyn, fpapok, vagy brki msnak szolg l egynek vagyonuk arnyban szintn kldjenek megfelel embereket a hadseregbe. 12. fej. Me laptand, hogy egy-egy lndzssnak, vagy ijsznak mekkora zsold fizettessk s pedig nem nap nta, hanem egy egsz hadjratra. A tervezet egy aranyforintban gondolja ezt igazsgosa n megllaptandnak. 13. fej. A kincstri s rtkt mzsnknt egy aranyforintban llaptja A pontos bevonuls bntets terhe alatt mindenkire nzve ktelez. 15. fej. A szolglat elha ysa id eltt, vagy a kapitny engedlye nlkl szintn bntets terhe alatt tilos. 16. fej. ita s trk hborkra vonatkozlag kln szempontok szksgt hangoztatja. 17. fej. Ebben a n a kirly remnyt fejezi ki, hogy a huszitkkal a vits krdsek a baseli zsinaton bksen ek elintzhetk s gy azt is remli, hogy Magyarorszgot s mellktartomnyait megszabadthat trktl, birodalmt kiterjesztheti s megnagyobbthatja. Ha a huszitk nem bklnek meg, akk kirly mielbb visszatr az orszgba s Nagyszombatot, Szakolczt s az orszg minden talpala i fldjt megszabadtja tlk. 18. fej. A fpapsg, az urak s az orszg lakosai intzkedjene mire a kirly visszatr, ksz sereg vrja t, hogy azzal nyomban megkezdhesse a huszitk el len esetleg szksgess vl hadmveleteket. 19. fej. A csapatok ne csak 15 napig lljanak he yt, hanem addig, amig csak szksg lesz rjuk. 20. fej. A huszitk ltal elfoglalt falvak parasztsga kvessen el mindent a visszafoglals elmozdtsa rdekben s haladk nlkl menj hova rendelik. 21. fej. A hadmveletek megkezdsig is mindent el kell kvetni a huszitk visszaszortsra s az ltaluk elfoglalt rszek megvtelre. 22. fej. A fpapok, furak s az akosai llaptsk meg, hogy Olhorszg, Szerbia s a Duna ms tjkain a trkk ellen s hog inek kell az orszg vdelmrl gondoskodnia. A kirly, p gy mint a huszitk ellen, itt is m ent el fog kvetni az orszg vdelmre. 23. fej. A megyk mindezek megvitatsra tartsanak gy ; azon kiki minden flelem nlkl btran mondja ki a maga vlemnyt s a vagyonosok, vagy hat lmasok kzl senki se merje a szegnyeket fenyegetseivel megakadlyozni nzetk kifejtsben tn minden megye nemesei kzl szegnyek s gazdagok egyformn vlasztassanak az alkalmasabba , rtelmesebbek s jakaratak sorbl kvetekl, akik aztn a vgleges hatrozatot hoz fre z megye intenciit s szndkt kpviseljk. 24. fej. A nemesek mindegyike csak sajt megyje ehet rszt. 25. fej. Az elhatrozandkat a kirly teljesen a fpapok, furak s az orszg kz etszsre bzza. 26. fej. A fpapsg, furak s az orszg lakosai mondjk ki, hogy hol vannak a hatrok, ameddig az orszg derkhadnak szksg esetn elmennie kell s hogy mennyi ideig tozik ott helyt llani. Miutn Dalmcia, Rma, Szerbia, Bosznia, Halics, Lodomria s Bulgri azeltt Magyarorszghoz tartoztak, mondjk ki, hogy most is ezeknek hatrai rtetnek-e ma gyar hatrok alatt? 27. fej. A kirly meg van gyzdve, hogy Magyarorszg a bekebelezett t artomnyokkal s terletekkel egytt oly nagy, hatalmas s npes, hogy az orszg katonasga, ak clszer alkalmazsa mellett brhonnan jv, brmily ellensggel szemben akr az orszg v az elfoglalt terletek visszafoglalsra, de mg tmad hadjratra is elegend. 28. fej. Miu z orszg tbb ellensggel ll szemben, a kirly jnak ltta a fpapokat, furakat s nemeseke biak szerint tbb csoportra osztani, hogy azok egy rsze a trkkel, ms rsze a huszitkkal vgl a harmadik rsz a bosnykkal szemben vllalja magra gy a vd, mint a tmad harc vis , hogy azt jnak ltja. Ezek a csoportok s az ltaluk elfoglaland tborhelyek a kvetkezk tak:[4] 29. fej. a) A trk s szvetsgesei ellen az Adriai tenger s Dalmtorszg fel: A kirlyi dandr szmszerint 1000 lovas A horvtorszgi bn, 1 bandrium 500 lovas A corbviai grf 1 bandrium 500 lovas A cetini grf 1 bandrium 500 lovas A segniai (zenggi gr.)[5] 1 bandrium 500 lovas 3000 lovas b) A trk ellen az Una foly mentn: A ttorszgi bn[6] A vrnai perjel A zgrbi pspk Tahi (Tth) Lrinc 1 1 1 1 bandrium bandrium bandrium bandrium 500 500 500 500 lovas lovas lovas lovas

A Blagay-urak

1 bandrium

500 lovas

2500 lovas

c) Ugyancsak a trk ellen Ozora fel: A szerb deszpota A pozsegai fispn A pcsi pspk 1 bandrium Bolgrorszg A boszniai pspk A Bothos urak Garay Jnos, 1 bandrium Lvai Cseh Pter, 1 bandrium A macsi bn Gergelyfy Jnos, 1 bandrium Marthy Jnos bn Thallczy Matk Srebernik fejben Wajdafy Henrik Herkei Lrnd Gyrgy

8000 lovas 100 lovas 500 4000 lovas 100 lovas 100 lovas 500 500 400 lovas 500 1000 lovas 100 lovas 100 lovas

lovas

lovas lovas lovas 1000 lovas 16.900. lovas

d) Egy klnll negyedik tborban: Dalmt-, Horvt- s Ttorszg rendei; tovbb Boszninak fenmaradt rszei s Sz. Szv hercegsge (Hercegovina) 9000 lovas Verce vrmegye dandra 200 Somogy vrmegye dandra 500 Zala vrmegye dandra 600 lovas Baranya vrmegye dandra 500 Bcs vrmegye dandra 500 lovas Pozsega vrmegye dandra 300 Valk vrmegye dandra 200 lovas Bodrog vrmegye dandra 300 Szerm vrmegye dandra 200 Tolna vrmegye dandra 200 lovas

lovas lovas lovas lovas lovas lovas 12.500 lovas

e) A Temeskzben ugyancsak a trk ellen A kalocsai rsek 1 bandrium 500 lovas A vradi pspk 1 bandrium 500 lovas A kirlyi dandr 1000 lovas A csandi pspk 200 lovas Az olhok, knok s jszok 200 lovas Temes vrmegye dandra 100 lovas Keve vrmegye dandra 100 lovas Zarnd vrmegye dandra 300 lovas Arad vrmegye dandra 100 lovas Csand vrmegye dandra 300 lovas Torontl vrmegye dandra 100 lovas Krass vrmegye dandra 100 lovas Csongrd vrmegye dandra 200 lovas f) Erdlyben: A kirlyi dandr Az erdlyi pspk 1 bandrium Az erdlyi vajda 2 bandrium Az olh s moldvai vajdk A szkelyek s szszok Az erdlyi nemessg Bihar vrmegye dandra Bks vrmegye dandra Szatmr vrmegye dandra Szabolcs vrmegye dandra Ugocsa vrmegye dandra 1000 lovas 500 lovas 1000 lovas 10000 lovas 4000 lovas 3000 lovas 300 lovas 200 lovas 200 lovas 200 lovas 100 lovas

3.800 lovas

Mrmaros vrmegye dandra Bereg vrmegye dandra Kraszna vrmegye dandra Kls s Bels Szolnok vrm. dandra ovas

50 lovas 100 lovas 100 lovas 400 lovas

21.150 l

g) A huszitk ellen: A kirly szemlyesen 4000 lovas Az esztergomi rsek 2 bandrium 1000 lovas Az egri pspk 2 bandrium 1000 lovas Szentgyrgyi grf 1 bandrium 500 lovas Stibor grf 2 bandrium 100 lovas Szcheni Lszl 100 lovas Derencsnyi Imre 50 lovas Palczy Imre 100 lovas Kalmai Mikls 50 lovas Berzenczei Henrik s Dmtr 50 lovas Czudar Jnos 50 lovas Czudar Simon 50 lovas Ss Mikls s Gyrgy 50 lovas Agrdy Gyrgy 50 lovas Szcsy Frank 100 lovas Peth Lszl 50 lovas Herkey Eusztch 50 lovas Gyarmathy Mikls 50 lovas Thary Rbert 50 lovas Aranyi Istvn 50 lovas Jakabfy Jnos 100 lovas Szchenyi Osvt 50 lovas A Homonnai urak 200 lovas Kompolthy Pl 100 lovas Pernyi Jnos 200 lovas A Pelsczy urak 200 lovas Derghy Sebestyn 50 lovas A trnokmester 50 lovas Sffr Istvn 50 lovas Ernyey Mihly 50 lovas A Noffry fiuk 50 lovas Czobor 50 lovas Forgch Pter s Jnos 50 lovas Mikls, a galgczi bn fia 100 lovas Sopron vrmegye dandra 100 lovas Gyr vrmegye dandra 100 lovas Veszprm vrmegye dandra 100 lovas Pilis vrmegye dandra 50 lovas Mosony vrmegye dandra 25 lovas Nyitra s Thurcz vrmegye dandra 600 lovas Lipt s Szepes vrmegye dandra 200 lovas Zemplny s Borsod vrmegye dandra 300 lovas Gmr s Heves vrmegye dandra 400 lovas Vas- s Fehr vrmegye dandra 1000 lovas Esztergom s Komrom vrmegye dandra 200 lovas Pozsony, Trencsn s rva vmgy. dandra 300 lovas Zlyom, Sros s Abauj vmgy. danrra 600 lovas Tolna, Ngrd s Pest vrmegye dandra 1000 lovas Hont s Bars vrmegye dandra 100 lovas 14.775 l ovas h) A pozsonyi vr vdelmre: A gyri pspk 50 lndzsa 500 lovas

A veszprmi pspk 50 lndzsa A pannonhalmi apt 25 lndzsa A Hdervri urak 100 lndzsa Fsszeg

500 lovas 250 lovas 1000 lovas 76.875 lovas

2.250 lovas

33. fej. A sereg jnius els vasrnapjra legyen egytt, amikor a kirly is megjelenik krbe ha addig Velencvel sikerl a bkt megktni, akkor a trkk s huszitk ellen, vagy ha elb , de ezekkel sikerl a megegyezs, akkor Velence ellen fordul egsz erejvel. 34. fej. A huszitkkal val kiegyezsben bzik a kirly, s ez esetben az ellenk fellltott hadsereg m lensg ellen lesz fordthat. 35. fej. Ugyanez az alternativa ll fenn a trkk tekintetben . 36. fej. Ha pedig valamennyi ellensggel sikerl a megegyezs, akkor is j, ha minden vidk nemessge s lakossga tudja, hogy az orszg mely rsznek vdelmre kell magt kszen

A kzlttek szerint ez a tervezet a honvdelmi rendszernek mr Nagy Lajos korban div s a 2 5. oldalon a) s b) alatt emltett hatrozvnyait gyszlvn vltoztats nlkl rvnyben hag az ugyanott c) alatt emltett nemesi felkelst alapos revizi al vette, miutn az az utbb i vek tapasztalatai szerint teljesen hasznavehetetlennek bizonyult. De azrt ltalban vve az alapelv egy kis tgtssal ugyanaz maradt: az orszg vdelmre elssorban a kirlyi r hader van hivatva, amelyhez a fpapok s a vilgi furak is teljes erejkkel tartoznak hoz zjrulni. Tovbbi kiegsztsl, mg pedig nem csak nagy veszedelem idejn ami elg lnyeg anem rendes krlmnyek kztt is, a nemessgnek, de mr nem teljes sszessgben, hanem szk nben az gyre nzve sokkalta clszerbb keretek kztt s mdok szerint kellett tborba szll

Kivlan fontos volt a tervezetnek ama kt pontja, hogy a csapatoknak mr nem csak 15 na pig, hanem az egsz szksg tartamra kellett a zszlk alatt maradniok s annak a megllapt mondsa, hogy a mellktartomnyok vdelme is ktelessgkhz tartozik. Utbbira leginkbb az zksg, mert nagyon sokan hangoztattk ama rgi sarkalatos szablyt, hogy a nemessget az or szg hatrain kvl nem lehet hadakozsra knyszerteni, s gy a szorosan vett anyaorszg hat , a mellktartomnyokba, mr a legtbben vonakodtak a kirlyt, illetve vezreit kvetni.

A tervezet Velence, a trkk s a huszitk ellen kontempll csapatsszpontostsokat, a fs n helyesen a trkk elleni hadmveletekre fektetvn. A IX/1. sz. mellkleten sematikusan fe ltntetett ereloszts szerint Velence ellen elssorban a legszls nyugati szrnyon felllt 000 s az Una mentn sszpontostand 2500, sszesen teht 5500 fegyveres jhetett szmtsba zemben a trkk ellen a szls jobbszrnyon fellltott 3000-en kvl valamennyi tbbi csopo fnyi ltszmmal volt mkdsbe hozhat, mg pedig esetleg kt klnll csoportban, vagyis esvri, egyttvve majdnem 25.000 ft kitev csoporttal a Havasalfldn s Moldvn t elnyom emben, a msik hrom, kb. 32.000 fegyverest szmll csoporttal pedig a Szerbin s Bosznin etr trkkel szemben. A huszitk ellen mindssze 17.000 fegyveresnek kszenltbe helyezst tk szksgesnek.

Az egsz hader a lista szerint majdnem 77.000 fegyverest szmllt volna, csakhogy ez a lista valsznleg nem teljes, mert hinyzanak belle a tiszti bandriumok, vagyis a trnokme teren kvl a tbbi udvari tisztsgek a fpohrnok, fasztalnok, flovszmester stb. band yzanak belle a Losonczyak, Rozgonyiak, Kanizsayak, Bthoryak stb.; nincsenek benne a jszok, knok stb. A vrosok kimaradst azzal lehet megmagyarzni, hogy azok legtbbnyire zzel vltottk meg katonalltsi ktelezettsgket.[7] Az egykor Sanuto Magyarorszg sszes ebben az idben 120.000-re teszi (Bartal Gyrgy, Comment. ad histor. status juris qu e publici Hungariae III, 139.). Ez viszont taln kiss soknak ltszik, mert nem valszn, h ogy a killthat csapatoknak tbb mint egyharmadt kihagytk volna a listbl.

A tervezetbe felvett sszes csapatok kizrlag lovasok, mg pedig rszben nehz (pharetrati) , rszben knny fegyverzet lovasok; ez arra enged kvetkeztetni, hogy a gyalogsgot annyir a semmibe se vettk, hogy mg csak emltst se tesznek rla. Legfeljebb a 20. fejezetbl leh etne kiolvasni, hogy a megtmadott falvak npnek minden eszkzzel s mindenfle mdon, teht alogosan is fel kellett vennie a harcot a retmadt ellensggel.

Feltn a tervezetben a kirlyi dandrok csekly szma (3 dandr a 1000=3000+4000=7000 lovas)

ami alighanem Zsigmond rks pnzzavarra vezethet vissza; a kirlyn dandrrl pedig egy s ttetik emlts; taln nem is volt neki kln csapata. Minden esetre feltn, hogy a tervez a moldvai s havasalfldi vajdktl sokkal tbbre, 10.000 lovasra, a szerb deszpottl pedig 000 lovasra szmt. Dalmt-, Horvt- s Ttorszg rendei, nemklnben Boszninak s Hercegovi aradt rszei szintn igen szp szmmal (9000) jrultak hozz a hader szaportshoz. Feltn a tervezet Bolgrorszgtl, holott mint tudjuk, ezt a tartomnyt a trkk akkor mr gyszlv en bekebeleztk volt birodalmukba.

Feltn tovbb, hogy a kirly szemlyre nzve nem a fellensg, a trk, hanem a huszitk e . Taln a trkkkel szemben kt zben, Nikpolynl s Szendrnl szenvedett nagy kudarca leh ek az elhatrozsnak s intzkedsnek foka.

Az egyes seregcsoportokon bell hadmveleti egysg gyannt a dandr (1000 lovas), harcszati egysg gyannt pedig a bandrium vagy zszlalj (500 lovas) szolglhatott. A 10 lovasbl ll lndzsa alosztlyt kpezhetett.

Amikor Zsigmond 1434 oktber 6-n Pozsonyba rkezett, a huszitkkal mg mindig javban folyt a hbor[8] s Lvai Cseh Pter nagyban erlkdtt, hogy Tapolcsnyt a mr hosszabb id ta jn hatalmba kertse.[9] Ezrt Zsigmond Pozsonyban tancskozsra hvta egybe a frendeket, a yen elhatroztk, hogy 1435 janur elejre maga Zsigmond is tborba szll, hogy az orszgot a huszitktl megtiszttsa. Erre azonban mr nem kerlt a sor, mert Cseh Pter s Stibor, miut laskt Nagyszombatbl kiszortottk, a tbbi vrosokat is visszafoglaltk az ottlev huszitk

1435 tavaszn Zsigmond orszggylsre hvta ssze a rendeket Pozsonyba, amelynek legfontosab b trgyt a honvdelmi intzkedsek megvitatsa kpezte. Feltn, hogy ezek az intzkedsek k eh-magyar hatrszl biztostsra vonatkoztak. Ezek alapjul a fenti tervezet szolglt s a t kozmnyok eredmnyeknt kt trvny maradt rnk, az egyik mrcius 8-n, a msik pedig 4 nappa cius 12-n kelt. Az els trvny tbb cikkelye ama erszakoskodsok, jszgfoglalsok, rabls ek s ms egyb nknyeskedsek s trvnytelensgek ellen emeli fel szavt, amelyeket a hata kirly hossz tvollte alatt a gyngbbek ellen elkvettek s azok ellen egyszersmind orvosl is keres, a msik trvny, mely Zsigmond tdik decretuma cmen nyert a Corpus Jurisba beikt atst, a honvdelem rendszernek szablyozst emelte trvnyerre.[10] E trvny szerint, me zgot az 1433. vi tervezet intencii szerint, Pozsony kln terlett nem szmtva 7 vdel e osztotta, a kirly elismeri, hogy a vgvrakat amennyire tehetsge engedi, az egsz orszg ot fentartani s vdelmezni elssorban az ktelessge s azt sajt hadval (benderia regia) jt kltsgn kteles elvgezni s csak midn nagyobb veszly fenyegeti az orszgot, mintsem a kirlyi had elhrthatn, tartoznak a megtmadott orszgrsz fpapjai, a zszls urakkal, a b s egyb nemesekkel s ezek fegyveres npeivel a kirly zszlja alatt derkhad mdjra ssze egtsget nyjtani az ellensg visszaversre. A nemessg hadainak killtsnl a fenti terv felelen a jobbgyok szma vtetett alapul akknt, hogy minden 33 jobbgytelek (porta) utn e y, vagyis minden 100 utn hrom jl felfegyverzett, vagyis ijjal, karddal s csknnyal fels zerelt lovast kellett killtani a zszlsok sajt, a nem zszlsok a megyk zszli al, kik ennyi jobbgyuk nem volna, azok ms hasonl kisebb birtokakkal egytt lltsk ki ugyan e k s szerint katonikat. Ezzel a trvny a telekkatonasgot (portalis militia) alaptotta meg , melynek rvn j elem, a szemlyes szabadsgot s birtokjogot nlklz parasztsg kerlt a endszerbe.[11] A birtoktalan s jobbgynlkli nemesek ezentl is szemlyesen tartoztak hadb indulni, vagy a furak zszli alatt mint azok fegyvernkei, vagy a vrmegye zszlja s a f vezetse alatt. Ezek szerint most mr a honvdelem felemei voltak: a kirlyi, fpapi, tiszt i (ndor, erdlyi vajda, bnok, stb.), furi bandriumok, tovbb a telekkatonasg s a nemes ls. A jobbgytelkek sszerst s nyilvntartst a szolgabrk a melljk adott biztosokka zokra, akik a kihirdetett idre nem jelennek meg a tborban, vagy kszakarva ksn jnnek, v agy a tbort engedelem nlkl elhagyjk, jszgvesztst mondott ki bntetskppen. Vgl kimo hogy a sereg ne a falukban, sem a vetseken, hanem szabad mezn tborozzon s vzen, fn s kaszlatlan fvn kvl ingyen semmit se kvetelhessen a fld nptl. Ezek mind dcsretrem kedsek voltak, amelyekre az akkori durva jelemtulajdonsgokra s szoksokra val tekintet tel valban szksg is volt.

A csapatok felszerelse, fegyverzete, harcmdja nagyban vve ugyanaz maradt, amilyen N agy Lajos korban volt, de azrt jogosan mondhatjuk, hogy Zsigmond idejben a hadsereg az elz korszakhoz kpest szellem, fegyelem, kikpzs, felszerels s ltalban harcraterme

ekintetben hatrozottan nagyfok visszaesst mutatott, ami klnben mr az 1433. vi terveze b fejezetnek tartalmbl is elg vilgosan kitnik.

Az egyes llamok seregeiben mind jobban trt hdt lfegyver s lpor gyrtsa s alkalmazs s e korszakba esik. Nlunk krlbell a XIV. szzad vge fel hasznltk az els lfegyvereke edig Zsigmond kirlynak 1411-ben mr biztosan volt tzrsge, az okmnyilag is bebizonythat ert ebben az vben gyi kzl egyet minden tartozkaival egytt Kassa vrosnak kldtt.[1 egek s a kezel legnysg nagy rsze idegenbl jutott hozznk; ebben az olaszok, csehek, nm k megelztk s fllmltk a magyart.

A galambczi tkzet lersnl megemlkeztnk egy Magyarorszgban gyrtott s kitnen bevl teljes hatsrl, st valszn, hogy neknk akkor mr elg tekintlyes szm tzrsgnk vol

De nemcsak szrazfldi, hanem haj-, teht vizi tzrsge is volt Zsigmondnak, amint az a gal mbczi tkzet lersbl kitnik.[14]

St mr kzi lfegyveresei is voltak Zsigmondnak, akiket Sienban testrkl alkalmazott, ami ott mg soha nem is lttak.[15]

Az anyag, amibl nlunk az gyk kszltek, fa, vas, rz s bronz volt. Dr. Ivnyi szerint n XV. szzad harmincas-negyvenes veitl kezdve mr az gyknak elg sokfle fajtjt ismertk; voltak: a mozsarak, a faltrk, a kvet gyk, a tarack s fltarack gyk, a sugrgyk s kaszmba men szakllas-gyk s a tbb szakllas gycsvekbl sszelltott orgona-gy vag

A galambczi tkzet lersbl tudjuk, hogy Zsigmondnak tzrsggel felszerelt dunai flottil olt, mely hamarosan vgzett a trk flottillval, mely alighanem kisebb hajkbl llott, mert azok a Moravn sztak lefel a Dunba.

A vrptsre s vrharcra szintn nagy gondot fordtott Zsigmond kirly. Lszlvrt olaszok s bsgesen ltta el tzrsggel.[17] Most csak az van mg htra, hogy ama npek hadmvszetrl rviden megemlkezznk, akikkel a k ebben az idszakban, mint ellenfelekkel hadakozniok kellett.

Velencnek nem volt kln hadmvszete, mert a szrazfldn nem sajt, hanem mindig idegen, z, a legutbbi harcokban pedig trk zsoldos csapatokkal dolgozott. Ezekrl az olasz zso ldosokrl a hadmvszet szempontjbl nem sok jt mondhatunk. Olaszorszgban ugyanis, ahol a rendszeren alapul hadgy soha sem rte el a fejldsnek azt a fokt, mint Nmet- s Franciao ban, a zsoldos rendszernek egy igen ocsmny kinvse, az gynevezett bandarendszer (cond ottieri) ttte fel a fejt. E bandk (conduti) alaktshoz az alapot s indokot lltlag 1 y szz nmet zsoldos szolgltatta, akik nem kapvn meg zsoldjukat az egyik rmai hadjrat kalmval kilptek Bajor Lajos seregbl s rabolva, gyilkolva jrtk be keresztl-kasul a fl tet. Ezeknek a folyton szaporod condottieri-csapatoknak fjellemvonst a megbzhatatlansg , gyakori tprtols egyik fltl a msikhoz s a rablsi vgy kpeztk. E csapatok legtbbje t egyb kznsges rablbandnl, vezetiket pedig mltn nevezhetjk rablkapitnyoknak. Eze gy tbbek kztt a Velence ltal Friaulban alkalmazottak is, csak sznleg viseltek hbort kvsk csak arra irnyult, hogy buss vltsgdj kicsikarsa rdekben minl tbb s minl el senek. Azt azonban el kell ismerni, hogy fegyverzetk s felszerelsk mindig kifogstalan volt, de a hadmveleteknl a legnagyobb vatossggal jrtak el. A condottieri csapatok le gnagyobb rsze lovas volt.[18]

A huszitk haditevkenysgt s harcmodort Ziska alaptotta meg csapatjainak kiadott hadisza yzatval.[19] Ebben minden benne volt, ami a nagy tmegeket sszetartani s sarkalni tud ta; ennek eszkzei: az imdsg, a hadi rend s fegyelem szigor betartsa, a zskmnynak igaz elosztsa, stb. Ellenben szigoran tiltva volt a civakods, verekeds, ldkls s mindennem dellenssg.

Ziska egyszer kzmvesekbl, polgrokbl s parasztokbl ll seregt annyira fel tudta lelk gy az hinyos felszerelse s felfegyverzse dacra a vele szemben ll hatalmas hbrseregek zemben a legtbbszr gyztes maradt. Gyakran mg az is megesett, hogy az ellensges serege

k a huszitk tmadst be sem vrtk, hanem szgyenletes mdon futsnak eredtek, mihelyt a hu szekereinek dbrgse s csatadaluk a: Kdoz jste bozi bojovnici! (Akik Isten harcosai vagy tok!) hallhatv vlt. Ziska taboriti kt csoportra oszlottak, melyeknek egyike felvltva a tborban, msika pedig otthon volt. Ez volt az gynevezett vltakoz hadiktelezettsg.

A huszitk hadmveleti egysge 1000 emberbl, 900 gyalogosbl, 100 lovasbl s 50 harci szek lott. A szekereknek harcclokra val alkalmazsa valsznleg arra vezethet vissza, hogy a t rba vonul katonk felesgket s gyermekeiket magukkal vittk. Egybknt a szekrvrat minde aj jellegzetes hadieszkznek tekinthetjk.

A huszitk szekrvra sorokban halad s lncokkal sszekttt kocsikbl llott. Az egyes koc ers szerkezetek voltak. Minden kocsi 1 1 puskt, tovbb sncszert, egy nyrsbakot s egy k dzst vitt magval. A szekeret kt egymsmg befogott l hzta. A kocsik rendesen ngy sorba adtak egyms mellett, mely alakzatbl a szekrvr zrt tbora igen gyorsan alakult meg. A lo vassg a szekrvron kvl maradt. Minden kocsin megvasalt csplkkel elltott emberek, tovb elel szmban ijszok s pusksok is voltak. A szekrvrral gyes hadmozdulatokat is tudtak v ajtani.

A huszitk eleinte a szmos, nha 3000-nl is tbb hadiszekrbl kpzett szekrvr belsejbl folytattak. A vaslncokkal egymssal sszekttt hadiszekerekbl kpezett vdfal mgtt llo akik a szekrvrat megrohan ellensget lvedkekkel fogadtk. A szekrvr falig jutott lov a hadiszekren ll, kamps lndzskkal felfegyverzett harcosok sebestettk meg s rntottk akrl, a netn mgis a szekrvrba jutott lovagokat pedig a huszita gyalogosok vascsplikkel vertk agyon. Vgl, amikor mr az ellensget kifrasztottk, akkor a szekrvrbl kirohan h ascsplikkel s kamps lndzsikkal vetettk r magukat az ellenflre s ldzs kzben kegy tak mindenkit, aki kezk gybe akadt.

A szekrvrral val tmad forma abbl llott, hogy a harcosokkal megrakott szekerek, kt-kt ival arcban, kt sorban alakultak, melyek kztt a gyalogsg llott fel. A lvegek a kocsiso rok kztt arcban nyertek alkalmazst, az sszetkzsnl ers lvegtzet tartvn fenn, mikz sapatok a lvegek mellett csoportosultak harchoz. A lovassg a szekrvr oldalait biztost otta s magt az ellensget is oldalaz tmadssal nyugtalantotta. A bevezet harc alatt a h ev kocsik feltartztats nlkl tovbb nyomltak elre s az arcban lekttt ellensget mind erteni igyekeztek.

A tzrsget Ziska azltal tkletesbtette, hogy szmra clszerbb llvnyokat szerkesztett sebbtette, miltal lvegeit mozgkonyabbakk s tbori hasznlatra alkalmasabb tette.

A trk sereg, amelynek legfbb ernye s erssge gyannt a felette clszer szervezettsget ezettsget s a vallsi fanatizmusban gykeredz hallmegvetst tekinthetjk, lland szolgl est zsoldos csapatbl, npflkelkbl s irregulris alakulatokbl tevdtt ssze.[20] A zs rtjba tartoztak a sereg magvt kpez janicsrok, a tzrsg s vlogatott lovassguk, a spa reg zmt a zsoldos hbr csapat szmba men gyalog s lovas npflkelk kpeztk, de nagy vo os s lovas irregulris csapatok szma is.

A trk csapatok nyillal, lndzskkal, kardokkal, trkkel s ezekhez hasonl szlfegyverekke coltak. A legutbb lert harcokban a szlfegyverek mellett mr tzi fegyvereket is alkalma ztak.

A trk sereg mindig a fseregre, tovbb a jobb s balszrny csoportokra s a tartalkra tag .

A harcot a nyilasok, utbb elvtve mr a kzilfegyver lvszek, mindg sztszrt alakzatban be. Ezeket a zm srn zrkzott tmegekben oly szndkkal kvette, hogy az ellensget tkaro tleg agyonnyomja.

A dunamenti hbrllamok hadmvszete klnleges megjegyzsekre nem ad okot. k hol a magyar, a trk harcmodort kvettk aszerint, hogy kinek a prtjn harcoltak. [1] Lsd a 90. oldalon.

[2] Szilgyi-Schnherr id. m. III., 584. [3] Kovachich, Supplem. ad Vestigia Comitiorum, I., 344. Magyar fordtst lsd Hadt . Kzl. 1892., 592. [4] Lsd a IX/1. sz. mellkletet. [5] Frangepn. [6] A horvt- s ttorszgi olhok az illet bnok ltszmban bennfoglaltatnak.

[7] Igy Buda 1433-ban 10 lndzsnyi katonalltsi ktelezettsgt 1680 forinton, Fehrv 10 lovast 420 forinton vltotta meg. (Katona Hist. Crit. XII., 603.) A kassai polgr ok 1432-ben fejenknt 46 pnzadra kteleztettek. (Kassai levlt. 185. sz.) [8] Az elzmnyeket lsd a 183. oldalon. [9] Grf Zichy csald oklt. VIII., 477.

[10] Tulajdonkppen ezzel a trvnnyel nyert elintzst, illetve szentestst a fentemlt 1433. vi tervezet is, habr ez hivatalosan kimondva sehol sincsen.

[11] Ehhez Horvth Mihly (Magyarorszg trtnelme. II., 507.) a kvetkez megjegyzst f en intzkeds nem volt sszhangzsban az alkotmny azon elvvel, mely eddigel a honvdelem k ssgt a szemly s birtokjogtl flttelezte. rezte ezt a nemessg; s br e telekkatonasg ontl adt is szedett jobbgyaitl: hogy az igazsgnak legalbb nmi klsznt megrizze, s n a parasztsgra, melynek szemly s birtokjogot adni elmulasztott, j slyos terheket rakni , a parasztsgot nem mint kzposztlyt, mely a maga nevben, kln ktelessgcmmel tborozn csak mint a nemesi jszgok jrulkt vette fl a honvdelembe. A trvny kifejezse szerint, parasztsg lltott ki a maga kebelbl, hanem a nemessg adott jszgainak nagysga, jobbgy zma szerint katonkat. Mialatt pedig a parasztokra ily teher ttetett, az egyhzi s vilgi uraknak az is megengedtetett, hogy nemcsak vraik rizetre, hanem csaldjaik szolglatra is honmaraszthassk nemes szolgikat. 6. A honvdelem s hadiszervezet gye Istvn kirly idejn.

Klns s feltn, hogy Istvn kirly, aki az rpd ltal szervezett s berendezett orszg m alapozsa s megszilrdtsa rdekben oly sok dvs trvnyt hozott, csodlatoskpen nem re hogy azok egyikben-msikban az orszg hadgynek, vderejnek szablyozsval, magasabb fok lsvel behatbban is foglalkozzk. Lehet, hogy ennek oka a Gza s Istvn idejben uralkod antart bkellapotokban keresend, de az sincs kizrva, hogy hozott Istvn honvdelmi trvn is, de azok az idk folyamn elkalldtak. Valszinv vlik ez a feltevs mr abbl a krlm a ksbbkori kirlyok honvdelmi trvnyeiben gyakran trtnnek utalsok Szt. Istvn trvny ek azonban mg tredkformban sem maradtak rnk. E ksbbi trvnyekben foglalt utalsokbl eztetsek rvn a Szt. Istvn-kori honvdelem llapotrl a kvetkez kpet llthatjuk ssze

Mindenekeltt le kell szgeznnk, hogy az lland letelepls s a keresztny hit felvtele k tekintetben is gykeres vltozsokat vont maga utn. Mg a honfoglals s a klfldi kalandoz ejn az egsz hadviselsi md termszetszerleg kizrlag tmadlagos alapra volt fektetve, a ozsok megszntvel ez a tmadlagos hadakozsi rendszer fokozatosan mindinkbb vdelmiv vl , mert most mr nem jabb hdtsokrl s mg tovbbi vagyonok, kincsek szerzsrl volt sz, tt a mr meglev birtokok megvdsnek s megtartsnak vgya s szksge lpett eltrbe.

A honvdelem s a hadiszervezet, amint az az I. rsz 89. oldaln foglaltakbl is kitnik, mr a honfoglals idejn a birtokggyel llott szoros sszefggsben. A birtok rpd s kzvetlen tt ktfle volt. A vrak s a szorosan hozzjuk tartoz terletek mint kzjavak az egsz orsz ulajdont kpeztk s gy azok felett a legfbb hatalmat a mindenkori fejedelem gyakorolta. Az ezen fell megmaradt fldet az egyes nemzetsgek kaptk brbirtok gyannt. De ez nem vol t az egyes egynek, hanem az egsz nemzetsg kzs birtoka, amely fltt a legfbb rendelkez got az illet nemzetsg feje gyakorolta. Nem sokban klmbztt ettl az egyesek ltal kapott

irtokok helyzete sem, miutn azok tulajdonkpen szintn nem egyes egynek, hanem egsz csa ldok tulajdonba mentek t.

A nemzetsgek fejeinek, akik egyttal a kzjavakat, vagyis az egsz orszg birtokait is ko rmnyoztk, s az rkbirtokok tulajdonosainak kezben eszerint oly hatalom sszpontosult, am llyel szemben a fejedelem tlsokat nem igen tehetett, st tulajdonkpen meglehetsen teh etetlenl llott azzal szemben.

Most, hogy Istvn a keresztnysg behozatala s terjesztse rvn a nemzet tbbsgnek felfog ve rztt hagyomnyaival ellenttbe juthatott, egyik legels feladatnak tekintette a birtok lssal kapcsolatos hatalmi krds szablyozst illetve j alapokra fektetst. Ebbl kifoly nekeltt a nemzetsgfknek a vrterletekben, vrmegykben eddig gyakorolt rks kormnyzi tvn, azokat kizrlag a maga s utdainak hatalma al helyezte. A vrak lre Istvn mr mos ta vrispnokat (Comites castri v. Comites parochiani) lltott, akik csak addig llottak az illet vr ln, amg mkdsk a kirly intenciinak megfelelt. Ezek a vrispnok a npne vezrei voltak. A vrak rizetre hivatott fegyveresekbl Istvn egy alsbb osztly vitzl jobbgysgot (jobbagiones castri) alkotott, melybe minden bizonnyal szmos bennszltt ker esztnyt is felvett, miutn ezekben esetleges pogny felkelsek alkalmval jobban megbzhato tt, mint sok szinleg megtrt magyarban. E vrjobbgyokat klnfle kivltsgokkal ruhzta fel ntegy alsbbrend nemesekk tette. De azrt mg sem voltak teljesen szabadok, mert ktelesek voltak gy vraik vdelmben, mint a kirly zszlaja alatt hadiszolglatot teljesteni.[1] S glatuk djul e vrjobbgyok mindegyike egy-egy darabot kapott a nemzeti birtok gyannt fen tartott vrfldekbl, ez a birtok azonban, megklnbztetsl az urak s nemesek teljesen sza irtoktl (haereditas), brbirtoknak (possessio) neveztetett s aprl fira illetve a legkze ebbi rokonra szllott, de mindig a teljestend hadiszolglat felttele alatt, mirt is azt elidegenteni nem volt szabad. Ha valamely vrjobbgy magtalanul s kzeli rokon nlkl halt el, akkor annak brbirtoka visszaszllott a vrra s jbl msnak volt kiadhat. Ez a vitzl szzadokra s tizedekre osztva, mind polgri, mind hadiviszonylataiban a vrispnnak volt alrendelve, akinek fenhatsga ekkor kizrlag csak a vrjobbgyokra s a szolgkra terjedt nemessg csak kisebb gyekben llott a megyei brk hatsga alatt, egybknt pedig a ndor tt velk, illetve tlkezett felettk. A vrispn helyettese gyannt az alispn (comes curial v. comes curiae comitis parochiani) mkdtt, akinek nmely vrban helyettese is volt. Ez enkvl felsbb vrtiszt szmba mentek mg a vrnagyok, hadnagyok s a szzadosok. A vrakhoz helysgekben s fldeken lak tbbi npet vrnpnek (castrenses, cives castri) neveztk, amely , amint a latin elnevezsbl is kivehet, kt osztlya volt. A felsbb osztlyba soroltak ama polgrok (hospites, cives), akik a vruk krl fekv vrosokban s helysgekben laktak s nem , hanem kzmvesek s kereskedk voltak. Ezek vagyont s szemlyt a trvny biztostotta s fizetett adn kvl semmire sem voltak ktelezhetk. A vrnp tbbi rsze mint kznsges v arbantartsa, stb. krl teend szemlyes szolglatain kvl mg fldje jvedelmnek felvel ek az adnak egyharmada a vrispnnak jutott, ktharmadt pedig mint kirlyi llamjvedelmet . Mihly napkor Esztergomba a kirlyi szkvrosba kellett beszlltani.

Ezeken kvl a nagyterjedelm kirlyi jszgokon udvarnokok (udvornici) gyjtneve alatt mg zolglatokra ktelezett npek, gy tbbek kztt a trnokok, lovszok, vincellrek, csordsok tb. laktak sajt ispnjaik felgyelete alatt.

A kirlyhoz hasonlan rendeztk be lassanknt udvaraikat (curia) s birtokaikat az egyhznag ok, az urak, st mg a kznemesek is. Mindegyikknek voltak fegyveres szolglatra ktelezett jobbgyai, az udvarokban klnfle foglalkozsokat z s szemlyi szolglatokat teljest u tovbb a fldmvelssel foglalkoz s alacsonyabbrend szolglatokat vgz szolgi.

A fentemltett rendi szervezet megalkotsval karltve jrt a honvdelem szablyozsa is. Mr ebb jeleztk, hogy Istvnnak a keresztnysg behozatalval kapcsolatban lehetleg nagyszm o seregre volt szksge, amelyre mg a legvlsgosabb pillanatokban is felttlenl szmthatott lyet brmikor, ha szksgesnek tartotta, a klellensgek ellen az orszg hatrain tl is kire lhetett. Ennek felismerse vezette t arra a gondolatra, hogy a mr eldei alatt is fennl lott nemzeti sereg mellett, amely azonban most mr csak az orszg hatrain bell volt kte les szolglatot teljesteni, egy mindentt s minden krlmnyek kztt hasznlhat kln kir lltson fel.

A kirlyi sereg zme a vrjobbgyakbl telt ki. Ezeken kvl mg ms elemek is tartoztak ide. resztnysg terjedsvel kapcsolatban szmos klfldi lovag jtt be kisebb-nagyobb szm ks atjval egytt az orszgba. Ezeknek, tovbb a fpapsgnak, valamint tbb magyar szrmazs ezet embernek Istvn a terjedelmes kirlyi jszgokbl kisebb-nagyobb brbirtokokat hastott . Ezeket a brbirtokokat az adomnyosok br rksen, de oly felttel alatt kaptk, hogy a ki hadjrataiban egy-egy fegyveres csapattal ksrni ktelesek s hadiszolglatuk tekintetben izrlag csakis a kirlytl fogadnak el parancsokat. Vgl szksg esetre zsoldos csapatok f e is ttetett elkszleteket Istvn kirly.

E kirlyi sereg mellett, nmi lnyegtelen vltoztatsoktl eltekintve, fenmaradt rgi alakjb a nemzeti sereg, melynek nagyobb veszly idejn kellett a zszlk al csoportosulni, de ki zrlag csakis a megtmadott orszg vdelmre; arra, hogy az orszgon kvl tmad hborba m ereg ktelezhet nem volt. Ellenben a haza vdelme minden helyettests kizrsval, sajt fe rel s sajt kltsgen szemlyes ktelessge volt minden rkbirtokkal elltott szabadnak, va mesnek. E szerint a szemlyes szabadsg s a birtok volt a hadakozsi ktelezettsgnek mely ktelezettsg azonban egyttal jogot is jelentett kt lnyeges s elengedhetlen felttele. kvetkezett, hogy a szemlyes szabadsggal nem rendelkez szolgk s a vrnpek s lakossg onl kategrij elemei, akiknek az alkotmny sem szemlyi, sem birtokjogot nem adott, mg zs ldosok gyannt sem llhattak be a vitzl rend sorba. A szemlyjogon s a nemesi szabadsgon apul hadakozsi jog s ktelezettsg ellenrtkekpen az urak, nemesek minden ms orszgos t szolglat all fel voltak mentve, ellenben nemcsak az orszghatalomban, hanem az orszg fldjnek szabad birtokban is osztoztak a fejedelemmel. Ez volt az oka annak is, amirt az alkotmnyos jogokban rszestett fpapsg is kteles volt szemlyes honvdelmi ktelezett eleget tenni.

Miutn ezek szerint a nemzeti sereg igen nagy szmbeli s erklcsi ert kpviselt, nem csoda , hogy annak ellenslyozsra mr Szt. Istvn s t kvetleg az utdai is nagy slyt helyez yi seregnek minl nagyobb mrtkben val fejlesztsre. Hogy Istvn kirly serege nem lehetet alami tlnagy, az mr a Szt. Gellrt legendnak a 16 17. oldalon kzlt passzusbl, amely sz egyik vele szemben ll alrendeltjnek, Ajtonynak is tbb volt a fegyverese mint magnak a kirlynak, elgg vilgosan kitnik.

De adatok hinyban nemcsak a kirlyi, hanem a nemzeti sereg nagysgt sem tudjuk mg csak m egkzeltleg sem megllaptani. Az az egy biztos, hogy a rgi vitzek legtbbje, akik annyis megdobogtattk Eurpa nyugati s dli rszeinek szvt, vagy mr rk lmt aludta, vagy rg vert, hogy azt bksebb szerszmmal, az ekvel, sarlval, klnfle hzpt eszkzkkel stb kik s min szmban lptek e vitzek helybe, azt nem tudjuk, de az az egy bizonyos, hogy e zek lland gyakorlat hijjn mr kevsbb gyesen zhettk a hadakozs mestersgt, mint srb bks polgrokk vlt eldeik.

Mint fentebb lttuk, a vrmegyei rendszer kpezte alapjt s kereteit az orszg vdelmi rends ernek is. Vdelmi tekintetben minden vr illetve vrmegye bizonyos fokban nllnak volt mon hat. A hatrmenti kirlyi vrak bstykkal, tornyokkal is el voltak ltva, a bels vrak ell csak egyszer fldvrak voltak, rokkal, snccal krlvve. A vrispn a kirly helyettesek yvereseit a vrjobbgyok fegyverfoghat rsze, a vitzek (miles) osztlya alkotta. Ez az osz tly a rgi vitzi rendbl fejldtt, mely a kalandozsok befejeztvel Gza s Istvn idejbe bz rszeiben letelepedvn, ott mint fentebb lttuk, fldet kapott. Az idegen lovagokbl s bl alkotott csapattesteken kvl ez az osztly kpviselte a kirly legmegbzhatbb hadierej szly s szksg esetn a megyk mindegyiknek, kisebb hadbaszlls esetn csak az arra kijel egy bizonyos szm harcost, alighanem 1 1 zszlaljat (legit), kellett killtaniok. Hogy m yi volt a vrmegyk szma Szt. Istvn alatt, nem tudjuk. Pauler kb. 45-re teszi azok szmt s gy ugyanannyi lehetett a zszlaljak szma is.[2] Hogy egy-egy zszlalj hny fegyverest s llt, azt mg megkzeltleg sem tudjuk megllaptani.

Ha nagy volt a veszly, nemcsak a kirlyi, hanem a nemzeti sereg is rendelkezsre llott a fvezetssel megbizott hadvezrnek, akinek tisztjt ilyenkor rendszerint maga a kirly tl ttte be. Igy trtnt ez 1030-ban is, amidn Konrd hatalmas sereggel trt be az orszgba; Is vn ekkor a fpapokat s az orszg nagyjait maga kr gyjtve, azok tancsra hagyomnyos szo nt a vres kardot az orszgban krlhordoztatvn, ltalnos felkelst rendelt el.[3]

Az egsz hader, gy a kirlyi mint a nemzeti hadsereg, mg most is legnagyobbrszt, vagy ta ln kizrlag lovassgbl llott. Konrd seregnek ldzse alkalmval ez a sereg vllakoz s r, valamint a hadszati s a harcszati elvek helyes alkalmazsa tekintetben mg mindig ml mutatta magt eldeinek nagy hrnevre. s ez kvlan fontos dolog volt, mert az Istvn ell zetett hadjratok folyamn a klfld s elssorban Nmetorszg jbl meggyzdhetett rla, hog kalandoz portyz magyar hadak tnkre verhetk ugyan, de a jl megszervezett s fanatikus h el vdett orszg terleti psgt bntetlenl megsrteni nem lehet. Ne bntsd a magyart! Ez a datos felkilts volt mr ennek az idszaknak is az esemnyek ltal altmasztott egyik legsz mementja.

Amint mindezekbl kitnik, Szt. Istvnnak egsz uralkodsa a lehet legszebb vilgtsba hely valban egyik legnagyobb kirlyunk mind llamfrfii, mind hadvezri kvl tehetsgt. Ha olna olyan okos, olyan blcs s ebbl kifolylag olyan nagy erej s tekintly uralkod, akko magyar nemzet sok ms nphez hasonlan szintn hamarosan elmerlt volna a feleds tengerbe. 1. Mtystl a mohcsi katasztrfig bezrlag. 1490 1526.

Amint azt mr a XI. rsz utols fejezetben bvebben kifejtettk,[1] Mtys kirly a nemzet z ala megszavazott tetemes adk fejben fokozatosan mindjobban felmentette a honvdelmi ktelezettsg szemlyes teljestse all, s azt is tudjuk, hogy ezzel kapcsolatban a fsl dkbl s egyb jvedelmekbl fentartott zsoldos seregre, valamint a kirlyi s tiszti bandr ra fektette. mde az Ulszl el terjesztett s ltala elfogadott kirlyvlasztsi felttelek, yek szerint neki meg kellett fogadnia, hogy a Mtys idejben vrl vre kierszakolt egy for nt rendkvli ad kivetst eltrli s a rgtl fogva megszokott rendes kirlyi jvedelmeken m ignyel,[2] ennek a rendszernek tovbbi fenntartst egyenesen kizrtk. A fentemltett kir vlasztsi felttelek ltal teremtett helyzet ehhez kpest lnyegileg abban llott, hogy a ne zet a Mtys alatt tlterhess vlt adfizets ktelezettsgt elhrtotta magtl s ahelyet n alapul rgi honvdelmi rendszert lltotta vissza, vagyis ms szval a honvdelmi rendszer kintetben a rendek lnyegileg visszatrtek azokhoz az intzmnyekhez, amelyek a Zsigmond s V. Lszl kztti idben llottak fenn, azokat rszben mg a Szilgyi-fle trvny[3] megszo al is kiegsztvn.

Ulszl alatt eszerint a honvdelmi rendszer a kvetkez alapokon nyugodott: Az orszg megol talmazsra elssorban a kirly van hivatva, mg pedig sajt bandriumval s az orszg zszl killtand bandriumokkal, akik azok eltartsra a kirlytl megfelel jvedelmet hznak. E dejleg a bandriumok ltszma 500-rl 400-ra szllttatott le, melynek felerszben nehz, va pnclos, felerszben pedig knny vagyis huszr lovassgbl kellett llania. Csak amennyiben a bandriumok az ellensg visszaversre elgtelenek volnnak, veheti ignybe a kirly a fp vilgi urak s vrmegyk bandriumait. Azok a fpapok s vilgi urak, akik egy egsz vagy f mot killtani ktelesek, ezeket sajt zszljuk alatt vezetik a tborba; a tbbi rendek mind hsz jobbgytelek utn egy, az egytelkes nemesek pedig tizenketten egytt szintn egy lova st kldenek a tborba, mg pedig a vrmegye zszlja al. De az orszg hatrain kvl csak am vilgi urak tartoznak bandriumaikkal (zszlaljaikkal) hadakozni, akik a kirlytl nyert fi zetsbl tartanak katonkat, a tbbi fpapok s vilgi urak, valamint a megyk zszlaljai el erre nem voltak ktelezhetk.[4] A vrosok leginkbb gyk, lpor s ms hadiszerek killtsra kteleztettek.

A folyton nvekv trk veszlyre val tekintettel Ulszl kormnya vgvrak tetemes megers sgesnek, minek folytn a kirlyi zsoldosok s a tiszti bandriumok nagy rsze eredeti hivat elvonatvn, hatrrsgg vltozott t s ezek utn mindssze 4 tiszti bandrium tartotta meg rendeltetst, az orszg hatrain bell s kvl val hadakozsi ktelezettsgt, ezek voltak jd, a szkely s temesi ispn s a horvt- s ttorszgi bn.

mde a veszly nvekedsvel ammikp sem tartott lpst a rendek ktelessgrzete, mert ahely a honvdelmi ktelezettsget mg magasabb fokra emeltk volna, p ellenkezleg az 1498. vi zggyls mg inkbb knnytett a nemesek katonai terhn, amidn kimondotta, hogy ezentl az 10 12 telek helyett most mr csak minden 36 telek utn kell egy nehz fegyverzet lovast k illtani. St amikor 1503-ban a trkkel j bke kttetett, az sszes eddigi trvnyes rende zlvn irott malasztt vltak, mert a hon vdelmvel tbb senki sem foglalkozott komolyabban

sak amikor 1520-ban Szulejmn szultn lpett a trnra s a kvetkez vben Szabcsot s Nndo elfoglalta, kezdtek megint nagyobb gondot fordtani a hadgyre, amelyrl csakhamar ki tnt, hogy a lehet legrosszabb lbon ll. Egy 1523. vi dekrtum[5] ugyanis megllaptotta, y a fispnok, akik annak eltte legszentebb ktelessgknek tartottk, hogy hborban a megy dakat szemlyesen vezessk, most mr olyan gyvk lettek, hogy helyettk kln kapitnyokat k t kinevezni. Az ugyanazon vi budai orszggyls elhatrozta ugyan, hogy ezentl ismt minden 10 jobbgytelek utn kell egy lovast killtani, st azt is kimondotta, hogy az orszgot fen yeget veszly elhrtsra telkenknt 2 forint rendkvli hadiadt kell fizetni, nagyban vv mindez csak papiros-rendelkezs maradt. A legnagyobb baj pedig az volt, hogy majd nem mindenki azon volt, hogy magt a szemlyes hadiktelezettsg all kivonja. Vilgosan kit ik ez az 1525. vi rkosi orszggyls ama hatrozatbl, amely az 1523. vi trvnyt oda md y mindazok az egyhzi s vilgi furak, akik legalbb 50 fbl ll osztagot killtani nem t zintn az sszes kznemesek, birtokuk nagysghoz mrten, megfelel hadiadt tartoznak a vrm pnztrba befizetni, hogy a befolyt sszegbl zsoldosokat lehessen fogadni. Azonban a nag yfok ltalnos zllsre val tekintettel gy ennek, mint az 1526. vi rkosi orszggyls am sem lett foganatja, hogy a nagy veszlyre val tekintettel a jvend hbor terht mindenkin k a szokott mrtken tl, a lehet legnagyobb kimretben kell vllalnia; kimondatott, hogy v alamennyi nemesnek szemlyesen kell felkelnie, st az ez vi trvny 10. cikke mg olyan hat ozatot is tartalmaz, amelyre eddig mg nem volt plda; kimondatott ugyanis, hogy a j obbgyoknak, vagyis a parasztsgnak, a telkek szma szerint az ri s megyei bandriumokhoz killtott lovasokon kvl a maga nevben, a maga kltsgn, mint nll hadnak td rszben, eljes egszben kell hadba indulnia. Amg teht eddig a parasztsg kizrlag mint az urak js nak jrulka sajt ktelessgcm nlkl, nem pedig mint a npnek egyik osztlya, a nemzetnek aminek valban nem is tekinthette magt , volt kteles hadba vonulni, most ezt a paraszt sgot is a nemzeti test tagja gyannt a maga nevben vettk fel a vdrendszerbe. [6]

Hogy Mohcsnl e rendkvli intzkedsek s erfesztsek ellenre sem lehetett tbbet 28.000 resnl sszpontostani, holott a honvdelmi ktelezettsg lelkiismeretes s pontos teljests lett legalbb 100.000 fnek kellett volna a tborban sszegylekeznie, ez a krlmny egyik l zomorbb jelensge s bizonytka a honvdelem s hadgy akkori zlltt llapotnak. Ami az 1526-iki sereg sszettelt illeti, az eddigiekhez kpest a legnagyobb eltrs abban mutatkozott, hogy az eddigi, majdnem tisztn lovasokbl alakul seregek helyett, most mr a magyar sereg felerszben gyalogosokbl llott. Hogy ez a sereg felfegyverzs, kikpzs egyltalban hadratermettsg tekintetben semmikp sem volt sem homognnek, sem elsrangnak dhat, az a csata lersnl mondottakbl elg vilgosan kitnik. II. A hadmvszet llapota s fejldse Mtys kirly idejn.

Hunyadi Jnos kormnyzsga alatt Magyarorszgon a hadgy elvben mg mindig a Zsigmond korabe i alapokon nyugodott s gy az nem sokban klnbztt a nyugateurpai s fleg a nmet llamok [1] A Zsigmond korabeli llapotokhoz kpest emltsre mlt eltrs csak annyiban mutatkozott ogy utbbi idben Eurpaszerte a zsoldos hadak felfogadsa s alkalmazsa fokozatosan mindig kiterjedettebb mrtkben vlt szoksoss, de azrt a fsly mg mindig az illet orszg lako emlyes flkelsn nyugodott.

Nagyban vve ilyenek voltak a hadgyi viszonyok V. Lszl hallakor is, azonban Szilgyi Mih ynak Mtys megvlasztsnak biztostsa rdekben a kirlyvlaszt gylst megelzen jelent lett tennie, nemcsak a honvdelmi ktelezettsg teljestse, hanem az adzs tern is, amint az gynevezett Szilgyi-fle trvnybl vilgosan kitnik.[2]

Mtys csakhamar tisztba jtt azzal, hogy neki ahhoz, hogy trnjt s hatalmt kellen megal a s msrszt, hogy az orszgot a folyton fenyeget trk veszedelem ellen biztostsa, elrel igen nagy erfesztsekre lesz szksge, gy hogy erre vonatkoz terveit s cljait csak hos art hborskods rvn lesz kpes elrni, ezt pedig a Szilgyi-fle trvny teljesen lehetet Els dolga teht az volt, hogy ezt a trvnyt hatlyon kvl helyezze.

Az ennek helybe lp 1458. vi mjusi pesti orszggylsi hatrozatok,[3] de mg inkbb a m vi decemberi szegedi orszggyls vgzsei[4] mr lnyeges haladst jelentettek a kell sz

tsra s azoknak a kell idre illetve a szksg tartamra leend fegyver alatt tarthatsa t en.[5] Miutn azonban a hborviselshez nemcsak emberanyag, hanem pnz is kell, a szegedi orszggyls vgre e tekintetben is kell megrtst mutatott, amint azt a 27. oldalon bvebb kifejtettk. E trvnyek megalkotsnl Mtys s a rendek, fenntartvn a szemlyes szolglat hadbavonulsi ktelezettsg elvt, az eddigi trvnyes rendelkezsek nyomdokain haladtak s c azok egyes pontozatait mdostottk, illetve tgtottk a mindenkori szksghez kpest.

Gykeres vltozs llott be e tren, amidn Mtys 1461-ben Giskrkat, csakhogy tlk megsza y, ahogyan azt VII. Kroly francia kirly a helyzet knyszersgnek engedve, 1439-ben az or szgot zsarol zsoldoshadakkal tette, lland zsoldjba fogadta. Ezek a Giskra-fle zsoldos csapatok vetettk meg alapjt Mtys ksbb oly hress vlt fekete sereg -nek, mely VII. K kirlynak a fentemltett elemekbl alaktott cavallerie regle -jn s a mindenkori szultn i- (lovas) s janicsr- (gyalogos) hadn kvl Eurpa els lland hadseregnek tekintend. E ben teht Mtys nlunk ttrnek tekinthet, mert habr zsoldos hadakat elg tekintlyes sz Lajos s Hunyadi Jnos is alkalmazott, de azokat a hbor, illetve pillanatnyi veszly el multval rendszerint elbocstottk, mire azok ms orszgban j gazdt kerestek. Ennek az lla soldos hadseregnek fentartshoz szksges tetemes kltsgeket a frak s a nemesek dicsret galommal nknt ajnlottk meg az 1462. vi budai orszggylsen.[6]

Mtys fekete harcosait eleinte a trk hadiszintrre sznta, miutn azonban itt 80 100 150 e ellensges tmegekkel kellett a kzdelmet felvennie, Giskrk arnylag cseklyszm hadn kv i seregnek minl nagyobb fokban val killtst is tervbe kellett venni s ezt a rendek val pratlan nzetlensggel az 1463. vi tolnai orszggylsen vllaltk is.[7] A budai orszggy pnzmegajnls, a tolnai pedig az emberanyag rendelkezsre bocstsa tern valban bmulatra nysgrl s ldozatkszsgrl tett tanusgot, de mindjrt hozztette, hogy ez egyetlen alkalo egyben kikttte, hogy tbb a kirly hasonl terheket nem fog alrendeltjeire kirni.

A Giskrk zsoldbafogadsa s a budai, illetve tolnai orszggyls nagyarny ember- s pnzm a dlvidken megalakult s a kirly egysges s kzvetlen parancsnoksga alatt ll hader va mas, imponl, taln kzel 80 100 ezer fnyi tmegbl ll sereg lehetett, amely tlnyom tb kbl s nhny ezer fnyi idegen, fleg cseh zsoldosbl s ennl jval kevesebb rcbl llhat gy hozta magval, hogy ez a hatalmas sereg a vrt ozmn tmads elmaradsa folytn nem ker ciba, pedig majdnem biztosra vehetjk, vagy legalbb is minden remny meg volt hozz, hog y azzal Mtys remek diadalt vvott volna ki a szmra nzve nem sokkal ersebb trkn. m a hatrozott, s miutn az ozmn vszfelh ezttal nem kzvetlenl Magyarorszg fel vette ir ti hadsereg zme egyszeren visszatrt rendes bkefoglalkozshoz, Giskrk hada ellenben tov is fegyver alatt maradt, hogy nemsokra kell kiegszts s megfelel kikpzs utn a ksb kete sereg alakjban a kirlynak oly megbzhat s parancst ellenvets nlkl teljest had ez hasonl csapat fltt az akkori uralkodk egyike sem rendelkezett.

A fekete seregnek ez a kialakulsa s fejldse azonban nem egyszerre, hanem fokozatosan trtnt, amihez az alapfelttelt tovbbra is a trkk arnylagos nyugodt viselkedse szolg Ezt a kedvez alkalmat Mtys, mint azt annak idejn bvebben kifejtettk,[8] lland hadser k, a fekete seregnek, amelyre akkor taln inkbb mg csak a szernyebb hadosztly elnevezs illett, tovbbi kikpzse mellett az orszg belbkjnek s nyugalmnak, a dlvidknek a tr i ellen val biztonsgba helyezsre, valamint a felvidken garzdlkod cseh bandk megfkez tta. Ezt a clt szolgltk els sorban a fekete sereg, tovbb az gynevezett tiszti bandriu , amelyek akknt alakultak, hogy a kirly az orszg legels ftisztviselinek meghatrozott pnzbeli illetmnyt[9] adott, amelynek fejben azok ktelesek voltak bizonyos szm nehz- s y fegyverest llandan kszen tartani s a kirlyt minden hadjratra elksrni. Legersebb tevbb ilyen tiszti bandriuma volt a ndornak, az orszgbrnak, az erdlyi vajdnak, a teme szkely grfnak s a horvt-, ttorszgi bnnak, akiknek a kirly hv szavra a lehet legg ellett hadaikkal tborban megjelennik.

Igy nzett ki a honvdelem intzmnye fleg az 1463-tl 1466 tavaszig terjed idben, amikor Mtys politikjban az ugyancsak mr bvebben trgyalt fordulpont llott be.[10] Ettl az i ezdve 1481-ig a magyar sereg tbb mr sohasem kpezett egysges egszet, hanem nagyjban vv illetve hrom csoportra oszlott. A trk szemmeltartsra, illetve lekzdsre a Nndorfehr a dlvidki kapitnyok parancsnoksga alatt rszben llandan kszenltben tartott, rszben a kpest esetrl-esetre fegyver al hvott hadakbl alaktand csoport, valamint az erdlyi va

k sajt terletn rendelkezsre ll hadak voltak hvatva. A dlvidki csoport bksebb idb bl, kissebb rszben magyarokbl, annak az ellensges betrs visszaversre szksgess vl lenben tlnyoman magyarokbl llott. Az erdlyi csoport arnylag kevs idegen (cseh, lengyel nemzetisg zsoldosbl s fkp magyar (szkely), szsz s olh flkelkbl alakult. A harma ort a kirly kzvetlen parancsnoksga alatt ll fekete sereg volt, amelynek magvt Giskra z soldosai kpeztk, de elg szp szmmal voltak benne rcok s magyarok is. Ezt a csoportot M 1466-tl kezdve majdnem kizrlag a nyugati fronton viselt hadjrataiban alkalmazta, ami azonban nem zrta ki, hogy a szksges mrvhez kpest az egyes csoportok egymst megfelelen ki is segtettk.[11]

Miutn a dli fronton a trk, alrendeltebb jelentsg s ml hats betrsektl eltekint k hossz sorn t elg csendesen viselkedett, illetve kzvetlenl Magyarorszg ellen dnt ha tekbe nem bocstkozott, a nyugati fronton ellenben gyszlvn sznet nlkl tombolt a harc, M ftrekvse odairnyult, hogy az itt alkalmazott seregcsoportot ltszm, felszerels, felfeg verzs, fegyelem s kikpzs tekintetben a lehet legmagasabb fokra emelje.

Ltszm tekintetben az egyes seregcsoportok, nemklnben a Mtys rendelkezsre ll egsz a klnbz idszakokban igen klnbz volt. Uralkodsa els veiben a kirly felvidki hadm 00 fnyi seregekkel bonyoltotta le, az 1463. vi boszniai hadjratban ellenben mr 25.000 embere volt. Az 1467. vi erdly moldvai hadjratot Mtys 8000 lovasbl s 4000 gyalogosbl eggel kzdtte vgig. Az 1468. vi prilis havban Podiebrad ellen Nagyszombatban kszenltbe lyezett sereg 11.000 lovasbl, 5000 gyalogosbl, 50 nehz, sok kissebb lvegbl s 2000 szek bl llott. Ezek az adatok azrt fontosak, mert innen indult a teljesen megalakult, jl felszerelt s kikpzett fekete sereg els nagyszabs hadjratra. A kvetkez v elejn 10.0 al s 6000 gyalogossal indult el Mtys Brnnbl Csehorszg ellen;[12] ugyanezen v szeptembe kzepn pedig a kirly mindssze 3000 lovassal s ugyanannyi gyalogossal tkzik meg Magyarradischnl Henrik cseh herceg jval ersebb hadval, mely alkalommal tudvalevleg dnt veres t is szenvedett.[13] Az 1470. vi hadjratra Mtys 12.000 embert szmll jonnan meszerveze fekete seregvel indult el Trencsnbl Morvaorszgba,[14] 1474. vi szilziai hadjratt pedi indssze 10.000 emberrel kzdtte vgig a legfnyesebb sikerrel a lengyel s cseh kirlyok 55 000 gyalogosbl s 25.000 lovasbl, vagyis sszesen 80.000 fbl ll seregvel szemben.[15]

1475-ben a kirly risi elkszleteket tett a trkk ellen s mind szrazfldi, mind vzi r rte el ltszm tekintetben nagysgnak tetpontjt. Ha a 174 175. oldalon kzlt adatokb gdcsapat szmba men havasalfldi s olh seregrszeket levonjuk, mg mindig marad 72.480 f zrazfldi hader, melybl 42.000 lovas, 30.480 pedig gyalogos lvn, az egsz seregben a lov ssg tlslyban volt. Seregcsoportonknt esik ebbl a fekete seregre 6000 idegen lovas s 10 .000 idegen gyalogos s ha a magyar nehz lovassg s gyalogsg ltszmt megfelezve, egyik f a fekete sereghez, msikt a dlvidki seregcsoporthoz tartozandnak vesszk, 5000 magyar ne hz lovas s 2000 magyar gyalogos, vagyis sszesen 11.000 nehz lovas s 12.000 gyalogos, a dlvidki magyar csoportra 5000 nehz lovas s 2000 gyalogos, az erdlyi csoportra pedig 26.000 lovas s 16.480 gyalogos. Feltn, hogy az ltalnos flkels rvn a magyar nemessg akul knny magyar lovassgrl, a huszrsgrl a velencei tudst mg csak emltst sem tes len ez is trvnyileg ktelezve volt a lralsre. Ennek a knny lovassgnak az elmaradst setben bven ptolta az arnylag nagy szmban rendelkezsre ll havasalfldi s olhorszgi . A rcok knny lovassga Baduario szerint teljes egszben a vzi haderhz nyert beosztst bi gy szm, mint felszerels tekintetben valban hatalmasnak mondhat.

rdekes s felemltsre mlt tovbb, hogy a Baduario szerint 72.480 fnyi seregben a magyar 000 lovassal s 20.480 gyalogossal, sszesen teht 56.480 fvel, az idegenek pedig mindss ze 6000 lovassal s 10.000 gyalogossal voltak kpviselve. Nem llhat meg teht sok rnak az az lltsa, hogy Mtys diadalait majdnem kizrlag idegenekkel aratta,[16] viszont kiss t tnak tnik fel Fejrkvi Lszlnak ama kijelentse, hogy a magyar np volt Mtys tbornak seregnek) lelke, veleje, dereka. [17] pgy a tlzs nmi hibjba esik Huszr Imre is, amik mondja: A feketes sereg kzremkdtt teht a magyarok dics kirlynak fnyes gyzelmeiben, olt azoknak ftnyezje. A magyar hadidicssg kivvsban az elsk mindenkor a magyar vezre gyar nemessg, a magyar hadak voltak.[18] Ez a megllapts mr csak azrt is helyesbtsre s ul, mert az 1467. vi budai, de mg inkbb az 1468. vi pozsonyi orszggyls[19] ta a nemes z ltala vllalt temes pnzbeli adzs fejben, nagyarny trk veszly esett kivve, telje volt a szemlyes flkelstl, kissebb trk becsapsok visszaversre pedig rendszerint csak

tlenl rintett s veszlyeztetett vidkek nemessge szlttatott fel a lralsre.[20] Ellenb is magban a fekete seregben is, amint az a fentebbi sszelltsbl kitnik, a magyarsg el kintlyes szmmal krlbell 5000 nehz lovassal s 2000 gyalogossal volt kpviselve, s te sereget megillet babrokbl a magyar elemnek is kijut az t megillet igen tekintlyes r z. Fegyvernemek szerint ez a hadsereg lovassgra, gyalogsgra, tzrsgre s mszaki csapatokra agozdott. Hogy Mtysnak kikpzett mszaki csapatjai is voltak, az minden ktsget kizran az apsnak szl s a 216. oldalon kzlt levlbl. E fegyvernemeken bell a lovassg nehz sgra, a gyalogsg nehz, vagyis pajzsos, tovbb knny s pusks gyalogsgra tagozdott.

Baduario tudstsa szerint Mtys hadserege valban hatalmas, minden kellkekkel felszerelt, vr-, tbori- s folyami hadakozsra s harcra kvlan kpestett, az akkori tbbi llamok h messze fellml, pomps kzpkori hadsereg sznben tnik fel, amelynek mr bkben meg volt magva, mg pedig nemcsak a nagyobbra a nyugati fronton alkalmazott fekete seregnl, h anem a dlvidki s az erdlyi csoportnl is, mely csoportok a hbor kitrsekor a trvny s lkelni kteles nemzeti hadak, illetve jonnan felfogadott idegen zsoldosok besorolsa, nemklnben a tbbi, ellensg ltal ezttal nem fenyegetett csoportok egyes rszeinek leads al a szksghez kpest nagyobbthatk voltak. Kr, hogy ezzel a remek hadsereggel Mtys a k segtsg elmaradsa ellenre is nem tette prbra hadiszerencsjt a trkkel szemben vgreha adjrat formjban, mert minden krlmny csakugyan arra enged kvetkeztetni, hogy ezttal f sikerek szegdtek volna a klnbz hadivllalatokban mr annyiszor bevlt s remek gyzelmek ereket aratott zszlihoz. E nagy, igen knnyen vilgtrtnelmi fontossgv vland hadivll tt a nagy kirly menyegzje elestjn, aminek taln szintn volt nmi befolysa a trtnend gy alrendelt jelentsg hadtrtnelmi epizdra, hadikalandra, Szabcs megvtelre vllalkoz hez talpralltott hatalmas szrazfldi seregnek csak egy rszt viszi magval, de ez is ele dnek bizonyul a szndkolt cl elrsre.

A nagy clokat kitz eredeti elgondolshoz kpest utbb lnyegesen szkebb keretek kz szor ivllalat utn illetve mg annak megkezdse eltt a hatalmas sereg jbl a szoksos hrmas se oportra oszlott szjjel s az 1477. vi osztrk hbort Mtys megint csak fekete seregnek 3 ny s 5000 nehz lovasval, valamint 5000 knny s ugyanannyi nehz gyalogosval viseli.[21

1481-ben Mtys megint egsz haderejt a trkk ellen akarta felhasznlni. Az ez vi hadmve ugyan Kinizsi vezette, de ugyanekkor a kirly is ugrsra kszen llott serege tbbi rszvel Nndorfehrvrott.[22] Ltszm, beoszts, felszerels tekintetben ez se sokban klnbzhetet rio ltal lert 1475. vi seregtl. Hatalmas szmnak megfelel, nagy clokat s eredmnyeket ekv egysges alkalmazsra sajnos ezttal sem kerlt sor.

Vgl az 1481 1489. vi osztrk hborban alkalmazott seregrszek sszettele s ltszma oly ott, hogy azokrl biztos szmszer adatok nem is maradtak fenn. Ebben a felette hosszra nyl hadjratban gyakran elfordult, hogy az ott alkalmazott fekete sereg kiegsztsre, e fleg a dlvidki hadsereg-csoportbl mindig jabb s jabb hadakat kellett felrendelni. Ily nkor azonban a kirly a klnbz nemzetisg hadakat soha sem keverte ssze, hanem azokat mi g egyms mellett alkalmazta.[23] A hadaknak nemzetisgek szerint kln csoportokban val m eghagysa minden esetre clszernak mondhat. Helyesen jegyzi meg e tekintetben egyik ki vl rnk, hogy: A hadtestek nemzeti jellegnek megvsa katonailag is indokoltnak volt mon t, mert eltekintve attl, hogy gy a parancsads knnytve ln, a nemes versengsnek is tpo tt s n ennek rszt tulajdontok abban, hogy mind a hrom hadtestrl egyarnt vitz tetteket rol fel a trtnelem. [24]

Mtys seregnek felfegyverzse s felszerelse elsrend volt. E tekintetben a fekete sereg tagai klnsen kitnhettek. Ennek emberei alighanem valamifle egyenruht is viselhettek.[2 5] Nincs kizrva, hogy ennek a ruhzatnak stt szne is hozzjrulhatott a fekete sereg el ltalnos elterjedshez.[26]

Hogy fegyelem s kikpzs tekintetben Mtys mindenkori hadai igen magas fokon llottak, azt a hadmveletek lersa folyamn gyakran volt alkalmunk kiemelni. Az egyes fegyvernemek harcban val alkalmazsa, illetve a Mtys ltal kvetett taktikai elv

ek tekintetben az otranti hadjrat alkalmbl apshoz intzett levl, illetve a schottwien iszemlrl fennmaradt tudstsok[27] elg megbzhat tmpontokat nyjtanak. Ez a kt kivla meglehetsen egybehangz mdon lltja szemeink el a Mtys ltal alkalmazni szokott harcfe amely krlbell az albbi bra szerint nzhetett ki, megjegyezvn, hogy ez az bra a csapato k s a hadiszereknek a schottwieni szemle alkalmval elrendelt fellltst tnteti fel, mely felllts fleg csak abban klnbzhetett a komoly harcok eltt szoksos csatarendtl, hogy zekerek ilyenkor taln nem llottak ennyire exponlva a szls szrnyakon kvl a tbbi csapa jval jobbra, illetve balra elretolva, br tudjuk, hogy Hunyadi Jnos szekrtbort s tzr i csatban szintn a hadsereg jobb szrnyn lltotta fel, de nem elretolva, hanem kiss ht .[28] Mtys kirly csatarendje a schottwieni hadiszemle alkalmval 1487. jl. 10.

Mtys a skorpi-, vagyis flkralakot alighanem azrt hasznlta hadseregnek csatarendbe val hogy ezltal mr eleve elksztse s biztostsa az ellensgnek mindkt oldalon val tkarol hogy a huszitk szekrvraikat sokszor tmadlagos szellemben is alkalmaztk; hogy vajjon Mt is gyakorolta-e ezt a tmadlagos alapra fektetett harcszekr-taktikt, erre nzve nincse nek tmpontjaink, de a fenti schottwieni szemlekp ppensggel nem zrja ki, st inkbb vals teszi azt, fleg, ha meggondoljuk, hogy az fekete seregnek zmt morvk s csehek, teht i i huszita-utdok alkottk.

Egybknt Mtys harcfellltshoz s harcmdjhoz mg a kvetkez megjegyzseket fzhetjk. egsz seregt a paizsosok s pnclosok gyrjvel vette krl, az minden esetre eredeti, ho ondjuk bizarr gondolat volt tle. Vajjon ez a paizs-koszor tnyleg gy megvdte-e a benne lev csapatokat, mint hogyha azok sncokkal s egyb erdtsekkel lettek volna krlvve, a nincs, de nem valszn. Arra minden esetre j volt ez a paizs-koszor, hogy a benne lev c sapatok biztonsgrzst fokozza. A szvegezsbl arra is lehet kvetkeztetni, hogy ellensge esetn a paizsosok tmogatsra nyomban ott termett a veszlyeztetett helyen egy megfelel nehz gyalogsgi osztag, mely a paizsosokkal egytt ers falat kpezve, inkbb agyonvgatta, gyontapostatta magt, de kijellt helyt el nem hagyta. Hasonlan viselkedtek a nehzlovas ok is. Ezekrl is azt mondja a krnika, hogy vaspnclba burkolva, eleven fal gyannt fogt a fel az ellensg rohamait. Az ekknt kifejezsre jutott kvnalom vilgosan amellett szl, h gy ennl Mtysnak a janicsrok rendeltetse lebegett szemei eltt, akiknek szintn ez volt a frendeltetsk s parancsuk. A klnbsg csak abban ll, hogy amit a szultnok csak a janics mint gyalogcsapatoktl vrtak, hogy t. i. helyben llva fal mdjra lljanak ellen az ellens minden tmadsnak s erlkdsnek, ezt a kvnalmat Mtys nehz fegyverzet gyalogsgn k ssgra is kiterjesztette s gy Istvnffy nzetem szerint teljes joggal rhatta, hogy Mtys ete seregt a janicsrok mintjra szervezte meg.[29]

A knny lovassg, vagyis a huszrok a paizsosok alkotta biztonsgi gyrbl kitrve, mint el pnak r az ellensgre, azt folyton nyugtalantjk, de nagyobb er ell rgtn kitrnek, majd lovassg mg hzdnak s amidn a pillanat a tmadsra jbl kedvezv vlik, nyomban ismt l csapnak az azt nem is sejt ellensgre. Hasonl magatartst r el Mtys knny fegyverzet pjs, lndzss gyalogsgnak is.[30] A harc bevezetsnl a knny lovassgot s gyalogsgot sg tle telhetleg tmogatja. Az ezt kvet dnt harcban a nehz lovassg s a nehz s kn logsg jtszotta a fszerepet, majd dnts utn az ldzsnl, illetve visszavonulsnl ismt jutott eltrbe.

Krlbell ez volt a sma a sereg csatarendbe lltsra s harctevkenysgre tmadsnl s l abban az idben e kt harcformt mg nem klnbztettk meg egymstl annyira, mint ahogyan a lfegyvertechnika tkletesebb kialakulsa folytn szksgszeren szokss vlt.

A Haugwitz Jnos ltal Jauernl, illetve a thomaswaldei csatban alkalmazott s a 253. old alon lert csatarend ugyancsak egy tmr, tbb harcvonalas alakzat kpt mutatja, azonban ha diszekerek alkalmazsa nlkl, holott az ellenflnl a vdelem slypontja a sereget krlvev ekerekre volt alaptva; azonkvl feltn, hogy mg Mtys nehz fegyverzet csapatjait az el nalakba osztotta be, Haugwitz nehz zsoldosait utolsknak hagyta, gy hogy azok gyszlvn r zt sem vettek a csata eldntsben.

Erdtett helyek megtmadsnl s vrak ostromnl termszetesen ms volt az eljrs. Itt el

lpett fel harctnyez gyannt, majd a pusksoknak jutott egy kvlan fontos szerep[31] s a bekvetkezett a tzrsgnek s az ostromgpeknek nha hetekig, hnapokig, st vekig tart, a vernemek idkznknti rohamval kapcsolatos nehz munkja. A vrvvs volt ugyanis az e korb viselsnek egyik leggyengbb oldala. Ez pedig fleg a tzrsgi fegyvernem mg nem elgg fej voltnak tulajdonthat. Elismeri ezt maga a kirly is, amidn az apshoz rt levelben kl mgpeit sokkal hatsosabbaknak mondja tzrsgnl.[32]

Mtys nyugati ellenfelei a hadmvszet tern krlbell hasonl elveket valottak, de azok gy ati kivitele, valamint egyltalban a harc- s haditechnika tern mindannyian messze elm aradtak az igazsgszolgltats, valamint a tudomnyok s mvszetek tern is nagyszer s nn lk s lngesz magyar katona-kirly mgtt. XI. A hadmvszet llapota s fejldse Hunyadi Jnos alatt.

Br az 1435. vi pozsonyi orszggyls Zsigmond kirlynak honvdelmi tekintetben sok dvs re t tartalmaz 1433. vi tervezett[1] nem mindenben s teljes egszben emelte trvnyerre, m folytn a sereg ltszma sem rte el az emltett tervezetben kontempllt, hatrozottan tiszte etet parancsol s nemcsak az orszg megvdelmezsre, hanem tmadlagos fellpsre is jogos , azrt abban az esetben, ha az 1435. vi trvnyben foglalt hatrozatok lelkiismeretesen vgrehajtattak volna, az orszg vdkpessge mg mindig elg magas fokon llnak lett volna m t. mde a Zsigmond halla utn egyre nvekv fnemesi hatalom, mely nem annyira az orszg bi nsgval, mint inkbb a maga tekintlynek emelsvel s kivltsgainak mg nagyobb fokban va ztsvel trdtt, nemcsak hogy megakasztotta a honvdelmi szervezet clszer s dvs tovbb abban hatrozottan visszaesst is idzett el. Mg slyosabb vlt a helyzet, amidn a honv elezettsg teljestse, vagy jobban mondva az az all val kibvs tekintetben a kznemessg emessghez hasonl hrokat kezdett pengetni, aminek az eljele mr Zsigmond korban is mindj obban eltrbe kezdett lpni.[2] Albert alatt a viszony mg rosszabb vlt s tudjuk, hogy az 1439. vi budai orszggyls[3] a hon vdelmt elssorban a kirly, a fpapok s furak ktel elyhez a nemessg csak akkor jrul, de csakis az orszg hatrain bell seglyhozlag kzbe, h fentiek bandriumai elegendk nem volnnak.

Az Albert halla utn kitrt polgrhbor termszetesen mg jobban nvelte az e tekintetben m ennll nehzsgeket, amelyek aztn gyszlvn alapjban ingattk meg a mr klnben is elg ndrilis s insurrectionlis honvdelmi rendszernket. E felette kedveztlen befolysoknak t jdonthat, hogy br a honvdelmi ktelezettsg s a hadkiegszts tekintetben az elv Zsigm en utdai s Hunyadi Jnos kormnyzsga alatt nagyban vve ugyanaz maradt, mint amilyennek a t Zsigmond korban lttuk, azrt az ezen idszakban lejtszdott hbork alkalmval tnyleges tt erk nagysga mg csak meg sem kzeltette ama kereteket, amelyeket Zsigmond fentemltett 1433. vi honvdelmi tervezete felmutat. Az e tervezetben kimutatott 80 100.000 fnyi s eregltszm helyett Albert az 1438. vi huszita hadjratot mindssze mintegy 20.000 fnyi se reggel indtja meg; az 1439. vi aldunai hadjratban II. Murad 130.000 fnyi seregvel sze mben Albert mindssze mintegy 24.000 ember felett rendelkezik; az 1442. vi trk hadjrat ban Hunyadi gyszlvn maroknyi csapattal megy neki Mezid bg 80.000 fnyi seregnek, ugyane z vben a Vaskapunl pedig Hunyadi Ujlaki mindssze 15.000 emberrel vvja ki remek diadalt a 80.000 fnyi trk sereg fltt. Az 1443. vi hossz hadjratban, az olhokat is betudva, H inak 40.000 embere 150.000 trkkel llott szemben, Vrnnl pedig 10.000 magyar, 4000 lengy el s ugyanannyi olh, tovbb 1000 keresztes, mindssze teht 20.000 ember kzd Murdnak 100 0 fnyi seregvel szemben. Az 1445. vi aldunai hadjratban Hunyadi 10.000 emberrel vett e fel a kzdelmet a hromszor akkora trk sereggel; 1446-ban Hunyadi 15.000 emberrel in dult Frigyes s a Cilleiek ellen; 1448-ban a Rigmezn 22.000 magyar s 8000 olh, sszesen teht 30.000 ember ll Murd 150.000 embervel szemben. Konstantinpoly eleste az 1454. vi trvnyknyv elszavnak tanusga szerint flelemmel tlttte el a nemzetet, amelynek hatsa rendek figyelmket egy pillanatra jbl a felette elhanyagolt, bomladozflben lev honvdel mre fordtottk. Ennek jell rendkvli intzkedsek megttelre a trvny egyenesen hall t tiltja a fejenknti felkels megvltst s az eddiginl ktszerte nagyobb hadijutalk me a is sor kerl, azonban ez is csak pillanatnyi fellobbansnak bizonyult, mert Hunyad i az ugyanazon vi hadjratban sem rendelkezik valami nagyszm sereg felett, amennyiben tudvalevleg jval kevesebb ervel verte meg s tette tnkre Firuz bgnek 32.000 fre men s gt s vgl 1456-ban sem tdulhatott valami tlsgos nagy szmban a magyarsg Hunyadi zszli

t ez csak 7000 fnyi csapatot visz be Nndorfehrvrba, ahol a keresztesekkel egytt sszese n mindssze 45 50.000 fnyi sereg sszpontosul Mohamed 150.000 fnyi hadval szemben.

Ezek a szmok mindennl vilgosabb s megdnthetetlen tanubizonysgot tesznek arrl, hogy ebb n a korszakban egyes-egyedl Hunyadi Jnos nzetlen hazafisga, nagyarny ldozatkszsge s hadvezri tehetsge s lngesze mentette meg az orszgot a vgromlstl. A fennll krlmn jestmnyei valban szinte emberfelettieknek mondhatk. Ezekkel neki az ozmnok ltal ismtel en haznkra mrni szndkolt hallos csapsokat legalbb annyiban sikerlt felfognia s kivd ogy a tulajdonkppeni orszg hatrai teljes psgkben megmaradtak. Hogy a mellktartomnyok yrsze rszben mr elbb, rszben az idejben trk jrom al jutott, azt elgg sajnlatos viszonyok mellett elhrthatatlan csapsnak kell tekintennk.

Ettl eltekintve, st ennek ellenre is minden ktsgen kvl ll, hogy Hunyadi Jnos kornak yobb embere volt nemcsak Magyarorszgon, nemcsak Eurpban, hanem az egsz vilgon. Kortrsa i kzl, mg Murd s Mohamed szultnokat sem vve ki tekintve, hogy ezek Hunyadinak sokszo znalmasan szerny eszkzeihez s felette gyenge seregeihez viszonytva, kiapadhatatlan em ber- s egyb, a sikeres hborskodshoz szksges seglyforrsok felett rendelkeztek senki meg az nagysgnak mrtkt s csak azt nem tudjuk, mit csodljunk meg benne jobban: azt a katonai s hadvezri tehetsget, amellyel a rszint az orszg, fkp pedig a sajt pnzn id oborzott nem nagy, de ltala kivlan megszervezett, kikpzett s fegyelmezett hadseregekk el a nlnl sokkalta ersebb ellenfeleket 1442 tavaszn Nagyszebennl, ugyanezen v nyarn a skapunl, az 1443. vi hossz hadjratban Szerbia s Bulgria klnbz harcterein, 1454-ben s vgl 1456-ban Nndorfehrvrnl legyzte, ezltal magnak, nemzetnek s orszgnak vilg cssget szerezve, vagy ama valban nagylelk tulajdonsgait, amelyekkel Istentl elrugaszko dott, ravasz, vad, knyrtelen, dz ellenfeleinek, gy kivlt a Cilleiek, Brankovicsok, Gis krk, Garaiak, Ujlakiak skldsn s fondorlatain, mindig csak a haza javt szem eltt tart ellemelkedni s magt tltenni tudta, avagy vgl ama felsges, isteni, testi s lelki nyuga t, lankadst nem ismer buzgalmat s trhetetlen, aclos akaratert, amelyet mg az 1444. vi ai s az 1448. vi rigmezei csatavesztsek sem voltak kpesek megtrni, de mg egy pillanatr mg csak nem is cskkenteni. Mint frfi, mint hazafi s mint katona s hadvezr a nagyok kz is egyike a legnagyobbaknak volt . Mg arnylag legkevsb kedvezett neki a szerencse po litikai tren, llamfrfiui munklkodsa kzben; de a tevkenysgnek ezt az gazatt legkev tte s ahol s amikor csak lehetett, rendszerint ki is trt elle s ehelyett inkbb a kirly s a nemzet ltal llandan gondjaira bzott Dlvidken s Erdlyben katonai tren kereste s kadni nem tud, soha sznni nem akar munkakedvnek kielgtst. Pedig mi mindent mvelhetet na mg hazjnak s az egsz keresztnysgnek dvre kornak ez a legelsrend csillaga, ha b ikai gyekbe mg jobban belemarkolva, egyrszt honfitrsait, msrszt a klfldi hatalmakat edelmeket hathatsabb seglynyujtsra s jval nayobb erk killtsra brhatta volna, mely z eltte s az egsz keresztnysg szemei eltt legszentebb cl gyannt lebeg feladat, az oz k zsiba val visszaszortsa majdnem minden ktsget kizrlag sikerlt is volna. Hogy ez a cl meg nem valsulhatott, ezrt a felelssg s az abbl szrmaz dium a legkisebb mrtkbe tatlan bajnokot s hst, hanem inkbb gy magyar, mint idegen orszgbeli kortrsait s mrtk zit, valamint az akkori mostoha krlmnyeket illeti.

Hogy a hadmvszet fejlesztse tern Hunyadi Jnosnak mik az rdemei, azt az egyes hadjratok csatk lersnl mr kellkppen mltnyoltuk s kiemeltk s gy ehelytt csupn az erre vo b momentumok sszegezsre szortkozhatunk.

Hogy Hunyadi arnylag csekly ltszm seregeivel tbbszrs tlerben lev ellensggel szemb emek sikereket rt el, annak az gyes vezetsen kvl egyik legfbb nyitja az volt, hogy a eregben gy a hadmveletek, mint tkzet kzben plds rendet s fegyelmet tudott tartani. Sz r, de igazsgos bnsmdja ltal is csakhamar pgy istentett blvnya lett seregnek, mi Nagy Lajos, akit mg abban is szerencssen utnozott, hogy btor s hsies magatartsa ltal ndeltjeinek mindig a legszebb pldt mutatta. Ahol s amikor kellett, mindig llott egyegy kisebb csapatja lre, amelynek nyomban gyszlvn mindig biztos volt a diadal.

Hogy seregei gyakran dltak, romboltak s fosztogattak, mikzben sokszor htborzongat keg yetlensgeket is kvettek el, ez nem ellenkezik a rendrl s fegyelemrl fentebb emltett ki jelentsnkkel. Ezeket a dlsokat s fosztogatsokat az akkori kor szoksaihoz hven esetrl re mindig maga a fvezr rendelte el. Az parancsa nlkl, illetve annak ellenre ily szabl

talansgoknak sohasem volt szabad elfordulni, mert azokrt a legkemnyebb bntets jrt.

Hunyadi Jnos seregei majdnem kizrlag lovasokbl llottak, s pedig rszben knny, rszben asas lovasokbl. Utbbiak rendszerint a toborzott zsoldosok ltszmbl teltek ki; ezek szer vezsre s kikpzsre maga a fvezr kivl gondot fordtott, mirt is azokat bizonyos teki yadi kedvenc elite-csapatjainak is tekinthetjk. Nem sokban klnbztek ezektl az egyhzi s vigi furak, nagyrszt ugyancsak toborzs tjn szerzett csapatjai sem, br azok bandriumai ndszerint nemcsak nehz, hanem knny lovas osztagokbl is llottak. A knny lovassg nagy t ellenben a vrmegyk ltal killtott alakulatok szolgltattk.

Dacra annak, hogy a trk hadseregek magvt s legnehezebben lekzdhet rszt a gyalogcsapa a men janicsrok kpeztk, Hunyadi mg sem jutott arra az elhatrozsra, hogy a maga sereg s nagyobb szm gyalogsgot osszon be. Oka ennek fleg abban keresend, hogy a gyalogszerr el val katonskods s hborskods irnt magyar np, de klnsen a magyar furak s nemese nagy animozitssal viseltettek s a gyalogos csapatra bizonyos fok megvetssel tekintet tek le. Ez a tnet egybknt nemcsak a kzp-, hanem az jabbkori hborkban is llandan re tst, jell annak, hogy a magyar np llandan s mindig par excellence lovas npnek rezte tette magt. Cseklyszm gyalogsgt Hunyadi fkp a tborban biztonsgi, erdtsi s egyb nemklnben a tzrsg vdelmre s kiszolglsra hasznlta fel. A gyalogsg legnagyobb rs gyon kevesen voltak mg puskkkal felszerelve. Ezek knyelmetlen kezelsk miatt harcban mg igen alrendelt szerepet jtszottak. A puskkat ugyanis ekkor mg az gykhoz hasonlan a cs fell frt gy-lukon t kanccal stttk el. A kancot eleinte a lvsz kezben tartotta, k lt a puskacshz illesztett zrszerszmnak csappantyjba volt dugva, mely rug ltal billen a sziporkt a lpor-serpenybe vetette. Minthogy ezek a kancos fegyverek oly hosszak s ne hezek voltak, hogy szabadkzben azokat tartani alig lehetett, ezrt a lvsz a fldbe dugo tt villsbotra fektette a csvet. A vrakban alkalmazott puskk mg hosszabbak s nehezebbek voltak s azok ktkerek taligkra helyezve, a vrfalakon a nyilt lrseknl lltak s onnan s le aprbb golyikat a tmadkra. Ezeket a puskkat akkoriban szaklasoknak neveztk.

Az ijszok, hol gyalog, hol lhton harcoltak, de ltalban valamennyiket a gyalogsghoz sor ltk. Rendszerint prosan harcoltak, olyformn, hogy az egyik leugrott a lovrl, kantrszr dadobta trsnak s aztn a fldn llva rptette el nyilt; ezutn gyorsan lovra pattanva, e nyilazs cljbl. Igy folyt a nyilasharc elre vagy htra s ha kellett, mindketten nyarga lva az ellensg utn iramodtak.[4]

Ellenttben a trkk s kivlt Mohamed szultnjuk ama trekvsvel, hogy seregket minl nag lssk el, Hunyadi a tzrsgnek, lvegeknek rendszerint csak knnyebb fajtjt alkalmazta, csak ezek tudtk seregt nagyobb nehzsgek nlkl kvetni. Hogy ezt a fegyvernemet mily mest ri mdon s egyszen j, kivlan clszer elvek szerint alkalmazta Hunyadi, azt fkp a vrn tuk.

A szekrtbor s szekrvrak alkalmazst Hunyadi a huszitktl vette t, akiknl azok bizony etben egy flelmes fegyvernem sznezett vettk fel, amelyek nemcsak helyben llva, hanem mozg harceszkz gyannt is szerepeltek. Br Hunyadi is gyesen hasznt tudta venni mindenko ri szekrtborainak, de ennyire ezeknek az alakulatoknak a kifejlesztst mg sem tartotta szksgesnek. nla a szekrtbor csak segt fegyvernem gyannt jtt szmtsba s alkalmaz

Arnylag nagyszm volt az e korbeli magyar seregek szekrvonata, mely nem ritkn bntlag i atott a hadseregek mveleteire. Annak eltte s kivlt a klfldi kalandozsok idejn, a magya csapatok ck-mkja, mint tudjuk, nem szekren, hanem tartalk-lovakon kvette a sereget, ami most mr gyltszik teljesen divatjt mlta. A sok szekr alkalmazst a magyarok szintn ehektl, illetve a lengyelektl vettk t.

Miutn Hunyadinak gyszlvn llandan sokszoros tlerben lev ellensg ellen kellett hadako ehogy tkzetben mr eleve egyik vagy mindkt szrnyon tlszrnyaltassk, knytelen volt sere tbbszr csupn egy harcvonalba, csatarendbe lltani, ami meglehetsen rzkeny htrnyt jel mert ezltal az csatavonalnak ellenllkpessge igen nagy mrtkben cskkent. Ez volt az nak is, hogy rendszerint mg elegend szm tartalkot sem tudott kiklnteni, pedig ez szok a fvezr egyik legfontosabb tnyezje lenni, amellyel harckzben ott s akkor rvnyesthet olyst, ahol ppen szksgess vlik. Tartalk nlkl a fvezr partnervel szemben tkrty

n sokszor a jtszma elvesztst vonja maga utn.

A csapatok kell felszerelsre s elltsra Hunyadi mindig igen nagy gondot fordtott. A se patok, keresztesek stb. e tekintetben sokszor igen sok kvnni valt hagytak htra. Mindent sszevve, a legnagyobbfok megelgedssel konstatlhatjuk, hogy az e korbeli magyar csapatok s seregek btran killottk a versenyt az e korbeli idegen seregekkel, st azok at sok tekintetben fell is mltk. XII. A hadmvszet llapota s fejldse Nagy Lajos alatt.

Nagy Lajos atyja nyomdokain haladva, a legszebb eredmnnyel tovbb folytatta a honvde lem tszervezst s a hadgyi intzmnyek nagyszabs kiptst a VII. rsz 22. fejezetben endszer alapjn, miclbl is a legnagyobb bkezsggel osztogatta a klnfle kedvezseket, mltsgokat s egyb kivltsgokat. Jutalmul azrt a nagy ldozatkszsgrt, amellyel a nem ajdonkppen inkbb csaldi, mint nemzeti rdekbl folytatott npolyi hadjratok viselsben t a, Lajos kirly az 1351 december 11-n valsznleg Budn tartott orszggylsen az orszg f fnemeseinek s nemeseinek, mint az orszg sszessge kpviselinek kvnsgra megerstette bullt, kivve annak azt a pontjt, mely szerint az egyenesgi rks nlkl elhal nemes bir badon rendelkezhetett.[1] Ezt a pontot Lajos kirly trlte s helyette elrendelte, hogy a mondott esetben a mellkgi rokonokat illeti meg az rksg s csak ha ilyenek se volnnak , akkor szlljon a birtok a kirlyra. E rendelkezs az gynevezett sisgnek vetette meg ala pjt, amellyel Lajos kirly legfkp a nemesi csaldok elszegnyedst s ennek rvn hadakoz ve a sok hborskodshoz szksges ember s anyag szolgltatsra vonatkoz kpessgk cskke ni. Hogy emellett a kincstr rdeke, kevesebb birtoknak rszllsa rvn, kiss httrbe szor zal nem sokat trdtt. Kitztt cljt, az si birtok teljes vdelmt azonban mg sem rte birtokok teljes oszthatatlansgnak kimondsa s az elsszltti rksdsnek trvnyerre e zksges, ahogyan az a tisztn hbri alapokon ll orszgokban tnyleg szoksban is volt. De aroknak a szabadsgrl s a gyermekek jogegyenlsgrl kialakult fogalma az rksds ilyen ptsval soha nem tudott megbartkozni. Ezrt a ksbbi jogfejlds szerint nlunk a vagyonn kategrijt klnbztettk meg. E kategorizls szerint az egyik az si (aviticum), vagyis a yon, amely a szlk utn rksds tjn az utdokra szll, ellenttben a szerzemnnyel (aqu t az illet a maga munkssgval szerzett s amelyrl gy lk kzt, mint hall esetre szabad tt rendelkezni. Ezzel szemben a szabad rendelkezs all kivont si vagyon az sisg trvnye zerint elssorban a lemenkre s azutn a felmenkre szllt, vagyis az atya utni vagyon viss zaszllt az atyra, s ha az mr nem lt, az utdaira, az anya utn maradt vagyon ellenben a anyra, illetleg az anya utdaira, ami mellett a kzelebbi z mindig kizrta a tvolabbit. z rksdsnek ez a neme 1848-ig maradt rvnyben, amikor az sisget eltrltk. A fentiek szerint ktsgtelen, hogy Lajos kirly az sisget elssorban a hadgy fejlesztse en eszelte ki, mert ezltal vlte az orszg nemeseit kpesekk tenni arra, hogy minl nagyob b mrtkben s szmban tehessenek eleget hadi ktelezettsgeiknek.

A kincstr jvedelmeinek gyaraptstl eltekintve, ugyanezt clozta Lajos kirlynak egy msi delkezse is. Annak fejben ugyanis, hogy az adzs tern addig fennllott igen sok vissza mindenfle ptadkat megszntetett, az gynevezett kilenced-adt rendszerestette, amellyel jobbgyokat, a sznt-vetket s szlmvelket az egyhznak minden termesztmnybl adand t a kilenced leadsra is ktelezte, mondvn, hogy valamint a kirly ezentl a kirlyi (kirly vakon minden fldmvel jobbgytl termesztmnyeinek kilenced rszt kincstra szmra besze ak s nemesek is hasonl kilencedet szedjenek a maguk jobbgyaitl; pgy a birtokos papok i s a tized megvtele utn mg kilencedet is szedjenek jobbgyaik termesztmnyeibl, hogy ezlt l mdjukban legyen neknk hvebben szolglni, s hogy ennek rvn a mi tisztessgnk s hatalm inl jobban gyarapodjk.

Ebbl az indoklsbl elgg kitnik, hogy a kilenced par excellence hadiad volt, amelyet a h diszolglat all felmentett jobbgysgnak kellett a hadkteles nemessgnek fizetnie, hogy il yenkppen annak hadikltsgei megtrljenek.

Vgl a seregek elltsi kltsgeinek fedezsre Lajos kirly a szmbavett jobbgytelkekre ez

ejezetten nmi hadiadt (dica) is vetett ki. Hadjratok alkalmval pedig a szksges kltsge edezsre egyes vrosokra, esetleg az orszg sszes lakossgra gynevezett kirlyi adt vett i.[2]

Nevezetes s emltsre mlt, hogy az orszg lakossga jobbgyok, nemesek, fpapok, fnemes zgolds nlkl, mert hossz uralkodsa alatt nyomt sem talljuk az azeltt gyszlvn lkelseknek s lzadsoknak tettek eleget Lajos kirly igen nagyarny sereglltsi s ell e nagyfok, dcsretremlt teherviselsi kszsgnek volt ksznhet, hogy az orszg hadrend Kroly Rbert trnralptekor gyszlvn teljesen felbomlottnak volt tekinthet, Lajos alatt nagyfok kifejlesztst nyert, hogy a rendelkezsre ll, mintegy 200.000 fnyi seregvel E egyik leghatalmasabb fejedelmnek tekinthette magt.

Nagyban fokozta a nemzetnek a haditerhek vllalsa krl kifejezsre jutott ldozatkszsgt tudat, hogy Lajos kirlyban egy minden tekintetben fnyes fejedelmi tulajdonsgokkal br, nemes, igazsgos, nagylelk, bkez s idegen szrmazsa dacra igazi magyar rzs uralkod tett, aki e kivl tulajdonsgai s nem kis mrtkben pazar pompj udvartartsa rvn is, g nt birodalmnak egsz Eurpban oly ltalnosan elismert slyt s tekintlyt tudott szerezni, az e rven tmadt presztizs jles bszke tudattal tlttte el minden magyar ember szvt. U zek a tulajdonsgok voltak azok, amelyek oly varzservel hatottak a f- s kznemessgre egy rnt, hogy azok egymssal vetekedve, nem ritkn erejket s vagyoni llapotukat meghalad md igyekeztek minl nagyobb szm harcossal a kirly zszli al seregleni. Ez az igyekezet veze tett arra is, hogy hovatovbb mindig tbb s tbb fldmves jobbgy kerlt a harcosok sorba, tt tudjuk, hogy azeltt a katonskodst elvileg a nemessg kivltsgos privilgiumnak tekint .

Lajos kirly minden szemlyes vitzsget s hadi rdemet bven megjutalmazott s bkez kegye k az rdemeket szerzett hsre, hanem kivlt ha ez maga elesett a harcban csaldjra, gyer ekeire s testvreire is kiterjedt. s jutalom gyannt a krlmnyekhez kpest sok midenflt atott. Az egyiket birtokkal, nemesi jszggal, vrral, a msikat vm-, vagy admentessggel dkozta meg; ezt a vrjobbgyok sorbl nemesi rangra emelte, amannak jobbgyait vette ki a vrmegye hatsga all; egyiket az ellene indtott per all menti fel, a msiknak pedig a rs ott bntetst engedi el. Szval mindent adott, amit egy kzpkori bkez uralkod csak adhato

Nagy szmban rendelkezsre ll erejt orszgvdelmi szempontbl Lajos kirly a kvetkez kat totta:

a) Az orszgba betr klellensg felfogsra, feltartztatsra s els lekzdsre az orsz najavak jvedelmbl llandan kszenltben tartott kirlyi bandrium s a betrs helyhez k npek bandriuma voltak hivatva.

b) Ha a kirlyi bandrium nem volt elegend a vgek vdelmre, akkor annak tmogatsra a fp rak (az erdlyi vajda, a szkelyek ispnja s a bnok) bandriumai ltek lra.

Az e kt pont szerint killtott bandriumok alkottk a rendes hadert, amelynek kiegszts ak ama csoportjai szolgltak, amelyeket azoknak akr viseltk orszgos mltsgukat, akr n rtokaik jvedelme arnyban kellett killtaniok.

c) Vgre, ha e kt rendbeli flkels sem bizonyult elegendnek az ellensg lekzdsre, akkor rtalk gyannt a nemessg szemlyes flkelse (personalis insurrectio) kvetkezett, mely mind n fegyverfoghat nemes embert talpra lltott az orszg vdelmre s mely a veszly nagysgh als terjedelmhez kpest partialis, vagy generalis lehetett, aszerint, amint a felkels az egsz orszgra, vagy csak egyes vidkekre terjedt ki.

Ezek a rendelkezsek arra az esetre szltak, ha az ellensg az orszg terletre betrne, ami azonban Lajos kirly egsz uralkodsa alatt vajmi ritkn trtnt meg.

A klfldn viselt hborknl mskppen llott a dolog. Dalmciai els hadjrataihoz Lajos ki e a helysznn nagy szmban felfogadott zsoldosokon kvl fkp csak sajt bandriumait, vagy kirlyi bandriumokat vihette magval, de mr a npolyi hadjratok idejn oly nagy kzszerete k rvend a fnyes hadivllalatai ltal eurpai hirv vlt kirly, hogy ama nemesek nagy tme

t csatlakozott zszlihoz, akik hadiszolglatra vagy egyltalban nem, vagy legalbb is klf hadjratokra ktelezve nem voltak. Ilyenformn a kt npolyi hadjrat alatt a sereg zme mag arokbl s pedig rszben a hbrisg elvn alakult bandriumok zszli al sorakozott, rszbe tartamra a kirly ksrethez nknt csatlakozott vitzekbl llott. Utbbiakhoz hasonlan m n lovag is csatlakozott rszint a ppa s a npolyi udvar elleni ellenszenvbl, rszint hrv s lovagias kalandok irnti hajlambl, tekintettel arra, hogy az p oly messze, mint rde kes fldre men hadjrat, utbbiakra igen b alkalmat s kiltst nyjtott. Vgl a npolyi h is mg nagyszm zsoldos hadak egsztettk ki a kirly seregt, amelyeknek szmos csapata r andan llott a kirly szolglatban, rszben kltsgkimls szempontjbl idrl-idre s a tatott, rendszerint magn a hadiszintren a tulajdonkppeni hadmveletek megkezdse eltt.

Lajos kirly hadseregnek szervezsrl alig jegyeztek fel valamit a krnikk. A sereg hadsz egysge alighanem a bandrium, a harcszati egysg ennek egy bizonyos hnyada, a fl-, negy ed-, nyolcadbandrium stb. volt. E seregek, seregtestek, csapattestek, osztagok pa rancsnokai klnbz rendfokozatokat viseltek; a legmagasabb parancsnokot rendszerint ka pitnynak (capitaneus) hvtk; alrendeltjei voltak a f-hadnagyok (senescali) s a hadnagyo k (caporales, capo), de termszetesen nem a mai rtelemben vve a fhadnagyi s hadnagyi r endfokozatokat. A hadnagy ugyanis akkorban egy egsz hadnak, azaz seregrsznek nagyj a, vagyis parancsnoka, vezetje volt. F s gyszlvn egyedli fegyvernem mg most is a lovassg volt. Gyalogsg csak kivtelesen is csak alrendelt szerepkrben fordult el s rendszerint a vrosok jutalkbl kerlt ki. , ha valamely mveletet, vrostromot stb. gyalogosan kellett vgrehajtani, akkor arra lrl szllt lovassgot alkalmaztak.

A lovassg fegyverzete. Az idegen lovagok, valamint rendszerint maga Lajos kirly is , teljes vrtezetben jelentek meg. A zsoldos csapatok nehzfajta lovassgbl llottak, mg a magyar lovassg legnagyobb rsze knny fegyverzet s felszerels volt. A knnyvr, mozg vitz nagyon nehezen tudta magt beletallni a harcos mozdulatait akadlyoz slyos vasltze , melyet rendszerint kocsikon kellett a sereg utn szlltani. A magyar lovassg tmadfegyv erl a kopjt vagy lndzst (hasta, lancea), az egyenes s grbe kardot (gladius, ensis) s a buzognyt, tovbb a nyilat (arcus, sagitta), vdfegyverl pedig a sisakot (barbuta) s a k pajzsot (scutum) hasznlta. A sisak kemny brbl kszlt s ell brszallaggal ktttk ssze selket barbutus -oknak, brsisakosoknak neveztk.

A gyalogsg fegyverzete. A gyalogosok ffegyvere az j s a nyilpuska volt, amelyhez mg a nyiltart puzdra tartozott; oldalukon rvid pallost, az elbbiek ezenkvl csatabrdot vagy buzognyt is viseltek. A gyalogsg jelentkeny rsze azonban csak lndzsval volt flfegyver ezve, melyhez mg a rvid pallos, vagy nha tr jrult.

ltzet. A magyar csapatok hadiltzete brbl (di cordovano) kszlt. A legalst jl bezsro aztn mg egy msodik, esetleg harmadik, st negyedik rvid brzekt (pellicium) ltttek, me orosan a testhez simult s az izmokat fesztette. Sisakot, mely szintn brbl kszlt, nem m ndig viseltek, mert ez gtolta ket a nyilazsban; ehelyett rendszerint valami knnyebb fveg-flt hasznltak. A lovagok s ezeket utnozva, a magyar fbb urak ltzete rendszerint sz sodronyingbl (lorica) s teljes vrtezetbl llott, melyhez a vaskezty (chiroteca ferre ) is tartozott; a szegnyebbek csak mellvrtet vagy vaslemez darabokkal bortott mellny t viseltek.

Lanyag. A magyarok lovai mondja Villani[3] nem nagyok; azokkal vgzik a szntst s egyb mezei munkt; azonkvl mindenfle teherhordsra taliga el fogjk s valamennyit gy nevelik, gy szorosan egytt lljanak. A lovak p oly kevss finnysak mint gazdik. Ha lakatlan vidk tboroz a had, ember s l szabad g alatt, stor nlkl tanyz. Ilyenkor a katona leszedi lo vrtet s ha szp id van, rajta alszik, ha esik, vele takardzik. A l pedig j s rossz id egyarnt fdetlen; nem rt neki, nagyon edzett s knnyen elviseli a rossz idjrst is. Lba bklyt tesznek s kiverik a mezre, vagy cvekhez ktik, hogy legeljenek, mert a magyar l b i fvel, sznval, szalmval; szemet (biada) ritkn s keveset kap.

lelmezs. A magyar katona mondja ugyancsak Villani Mt szintn kevs lelemmel elgszik z nem sok gondot okoz neki. Magyarorszgon sok az kr s tehn s azokat nem hasznljk fldm

e, hanem a j legelkn gyorsan meghizlaljk s levgjk ket; brkkel s zsrjukkal lnk ke hsukat beszzk s ha jl megftt, kiszedvn belle a csontot, kemenckben vagy a levegn meg azutn porr trik, finom lisztt rlik. Ha teht a sereggel lakatlan vidken vonulnak t, ah elmet nem kapnak, stket s ms rzednyeket visznek magukkal s hadi ellts gyannt mindeg -egy zacskval visz e porbl s azonkvl a vezr taligkon nagy mennyisget szllttat belle tn folyhoz vagy msfle vzhez rnek, megllapodnak, ednyeiket megtltik vizzel, felforral a felforrt, az emberek szmhoz mrten megfelel mennyisget ntenek bele a szrtott hslisz z megdagad, felduzzad, aztn szraz hsliszttel sszekeverik, meggyrjk. Ez a pp kenyrrel, gy kenyr nlkl is lvezhet s igen tpll.

Ilyenformn a magar sereg ellensges fldn is sok fentarthatja magt, miutn lovaik fvet m entt tallnak, a legnysg pedig megl ezzel a porr trt hssal (carne matoriata) is.

Az lelmezsnek s elltsnak ez a primitv mdja azonban bizonyra csak a szksg tartamra . A zsoldos csapatok elltsrl egsz mskppen kellett gondoskodni; pgy ms elvek szerint magyar csapatok elltsa is a npolyi s velencei hadjratok tartama alatt. A termszetbeni elmezs helyett annak beszerzsre minden harcos megfelel, havonknt elre kifizetend ssze kapott. Termszetes, hogy ily rendszer mellett a csapatok gyakran heztek s majdnem mindig erszakoskodtak, st nem ritkn rabolniok kellett, hogy a szksges lelmiszerek birt okba jussanak. Nha, gy tbbek kztt a Terra Fermn, vllakozk vllaltk el a hadjrat ta patok lelmezst s ez, ha tbbe is kerlt, de legalbb trhet llapotokat teremtett. A zsol elltson fell jrt ki a csapatoknak. ltalban vve a vezet llsban lev tisztek, kapitn z alsbbrang tisztek 10 15, a kzvitzek pedig kb. 5 aranyat kaptak havonta. Azonkvl az es tenknti zskmnybl is mindig megkapta a csapat a maga hnyadt.

Hadszat, harcszat. Lajos kirly korban a hadszat, vagyis a seregek hadmveleteinek vezet e tern a legegyszerbb formkat alkalmaztk. A sereg egy vagy tbb oszlopban, csoportban nyomult elre s ahol az ellensgre, vagy mg inkbb valami erdtett helyre, vrra bukkant, megtmadta. Az tkzet vagy csata a folyamatban lev hadmveletnek vget vetett; ldzsrl, i rtelemben, alig volt sz.

A harcszat szintn meglehetsen egyszer alapelveken nyugodott. Az tkzetek, csatk sszkp yire kisebb-nagyobb csoportok, nem ritkn pedig egyes kivl egynek rendszerint teljese n nll, egymssal csak laza sszefggsben lv rszletharcnak sszessgbl alakult ki. M guk is belevegyltek a harcba, st rendszerint az ellenfl valamelyik vezrvel vvtk meg l hall harcukat, rendszeres s tudatos harcvezetsrl sz sem lehetett. De klnben is az egye csapatok, bandriumok csak sajt zszls uraik parancsszavra hallgattak, ezek pedig tbbny ire a szomszdokra val tekintet nlkl, sajt beltsuk, hogy ne mondjuk, knyk-kedvk szer lekedtek s csak arra gyeltek, hogy katonik vitzl harcoljanak s zszlik becsletn csor ssk.

Egybknt, Villani Mt szerint a magyarok a nmet vitzi harcmodortl eltrleg, ha csak le kerltk a nagyobb zrt tmegekben val harcot, hanem tizen-tizenten egy-egy csoportba ssz lva, hol jobbrl, hol balrl tmadjk az ellensget, akit mr messzirl igyekeznek nyilaikkal megsebezni s gyorsan elrohannak vgtat lovaikon. A kiltt nyilak a vrtezett lovagokban ugyan kevs, de a lovakban s a gyalogsgban annl tbb krt tettek. Ha az ellensg futsnak d, akkor ldzik, ha pedig els tmadsuk nem sikerl, k futnak, hogy aztn puzdrik vereget adott jelre ismt sszeverdve, jra meg jra az ellensgre tmadjanak, mely tmadsnak gyor hajtsban s az ellensg rohammal val zaklatsban nagy mesterek voltak. Ilyenkor nem gondo nak a halllal, st a legnagyobb veszlyt keresik. Nagyon gyakorlottak mondja tovbb az egykor Villani s gyesek a hosszas lovaglsban s a zskmnylsban. Harcmdjuk nem a csata al helytllsban, hanem portyzsban, megfutamodsban, ldzsben, nyilaik kilvldzsben, az tkzetre val visszafordulsban ll.

Suchenwirt szerint csatakiltsuk most mr nem a rgi vezrek korabeli huj, huj volt, hanem Nagy Lajos e szavakkal bztatta s buzdtotta rohamra indul hadait: ljen Magyarorszg![4]

Bartnl, ellensgnl egyarnt a lovassg szerepelt ffegyvernem gyannt azzal a klnbsggel magyar lovassg zme knny, az ellenfelek pedig kivtel nlkl nehz lovassgbl llott. Ha gyalogsg is vett rszt a harcban, akkor az ebbl keletkezett vegyes fellltsnl a lovassg

ndszerint a csatarendek szrnyain, ritkbban a gyalogcsapatok tmegei kztt nyerte beoszts . Harct ez a kt fegyvernem egymsra val tekintet nlkl, teljesen nllan vvta. Egybkn tl teljesen elt fegyverzet s harcmd kvetkeztben a kt fegyvernem kztt sszemkdsr etett sz. A gyalogsg a harchoz tbbnyire mly tmegekben llott fel, hogy a nekiront lovas nak knnyebben ellenllhasson s hogy az ltala hasznlt hossz nyrsak segtsgvel a lovakb t nagy krt tegyen.

Tzrsget a nyilt harcban mg egyik fl sem hasznlt. Az egyelre csak a vrakban s a hajk t alkalmazst. A tzrsget ptl hadigpek alkalmazsa ekkor mr mind ritkbb vlt s maga L oha sem tartott llandan hadseregben hadigpeket s ha egyik-msik vr ostromnl mgis szk rjuk, azokat rendszerint idegenektl szerezte be.

Az erdtett helyek s vrak tmadsa s vdelme krlbell mg ugyanazon mdozatok szerint t kirly korban.[5] Hogy az erdtett helyek s vrak ostroma Lajos kirly csapatjainak egyik legrzkenyebb gyngjt kpezte, azt az esemnyek lersa folyamn ismtelten volt alkalmunk ni. Villani Mt is kiemeli, hogy a magyarok jelvnyek s mindennem ostromszerek nlkl szok tak hadba vonulni.[6]

Egybknt a vrak ptsre s jkarban tartsra ebben az idben mr nlunk is igen nagy gon azok szmt kzel 200-ra tehetjk. A vrptszet annyiban mutatott az elbbi korszaktl elt hogy a rgibb egyszer szerkezet vrak helyett most mindinkbb a ketts vrrendszer hdtot ami abbl llott, hogy a vr belsejben a falak s sncok megkettztetse ltal a vr belsej msodik kis vrat, a vgs menedkhelyet kpeztk ki, gy hogy, ha a kls vr az ellensg ke a bels mag legalbb mg egy ideig tarthatta magt. A kls vrban rendszerint a vr-r csel vrrsg tanyzott; itt voltak az istllk, gabons csrk s egyb gazdasgi pletek s ann tk a fegyvergyakorlatokat s a lovagi jtkokat s tornkat is. A bels vrat maga a vr ura alta el; itt voltak a csaldtagok s a vendgek szobi, a lovagterem, a kpolna a csaldi si rbolttal, a gyakran risi mlysg kt, stb.[7]

Az elz korszakokhoz kpest a vrak ptsi anyaga is megvltozott. Eddig majdnem kizrlag hasznltak. Lajos korban mr tlnyoman k volt az ptsi anyag. Kassa, Eperjes, Kszeg, S stb. mind mr kbl pltek s csak kisebb falukat vettek krl palnkokkal s svnykertse

A vrak ptse s elidegentse, st mg elzlogostsa is kirlyi engedlyhez volt ktve.[9

Fekvs s rendeltets szerint ebben az idben ltalban hromfle vrat klnbztettek meg. A jn fekvket kirlyi vraknak hvtk. Azokban lakott a megyei fispn, aki onnan vezette a ki bandriumot a kirly ltal kijellt gylekezsi helyre. Klns fontossguk volt a hatr-, v ak, amelyek az orszghatr mentn megfelel tvolsgra egymstl mintegy rszemekl s bizton tak a klellensggel szemben. Ilyenek voltak tbbek kztt az orszg szaki rszn a vgmenti ovbb rva, Szepes, Lcse, stb.; nyugaton Sopron, Szarvk, Kszeg, stb.; keleten s dlen T Landskron, Orsova, Valk, Varasd, stb. Vgl voltak mg meglehets nagy szmban magn vrak egyes furak birtokain. A vr parancsnoka a vrnagy (castellanus) volt, akit a megyei s a vgvrakba maga a kirly nevezett ki.[10]

Befejezsl mg az e korabeli tengeri hadmvszetrl nhny szt. A Velence elleni hadjratok engeri hadmveletek is jelentkeny szerepet jtszottak s habr ezekben sajnos, magyar fl otta, miutn olyan mg mindig nem volt, nem vehetett rszt, de azrt a dalmt vrosok ltal k ltott kisegt glyk s hajk mgis Lajos kirly krsre s rendeletre vettek rszt az ot gy ill dolog, hogy legalbb egsz rviden az akkori tengeri taktikrl is megemlkezznk.

A tengeri harcszatban ltalban vve hrom korszakot szoktak megklnbztetni: az evezs had a vitorls hadihajk s a gzhajk korszakt. Az evezs hadihajk korszaka az sidktl egs szzad msodik felig tartott s gy Nagy Lajos kora is ebbe az idszakba esik, amikor a ha jkat mg fkp evezkkel hajtottk s vitorlkat csak kedvez szl esetn vettek segt hajt ybe. Voltak, egy, kt s hromsoros evezvel elltott glyk, amelyeken tbbnyire rabszolgka almaztak evezsk gyannt. A harcok vvsa kln e clra kikpzett osztagok feladata volt, ak hajnak tbbnyire kimagasl, bstyaszer orr- s farptmnyein voltak elhelyezve, ahol knny asznlhattk kzi vet s szlfegyvereiket, ksbb pedig lfegyvereiket. Ugyanitt voltak fel hadigpek is, vagyis a nyilakat s kveket s g csvkat vet ballisztk s katapultk, maj

is.

Klnbz, nha igen furfangos eszkzket hasznltak arra, egyrszt, hogy az ellensges hajk egrongljk, msrszt, hogy az ellensges hajt a sajt hajjukhoz kssk, megcsklyzzk, am utn gyorsan hidat vetettek s azon a harcosok tmegesen tkelvn az ellensges hajra, ott k ezdett vette a kzitusaszer harc. Kedvelt fogs volt az ellensges hajk evezibe val bero mivel azok evezik hasznlhatatlann ttele utn mozgathatlanokk vltak. A harcnak egyb m a felgyujts s a fenkbefurs voltak. Utbbi clra a haj orrn alkalmazott egy vagy tbb va kivert dforr szolglt. Eszerint a hajk ftmadereje az orrokban lvn, az akkori harcalak csakis arcalakzatok s ezek vltozatai lehettek; vagyis a hajk orral az ellensg fel, n agyjban egyms mellett, nem pedig egyms mgtt sorakozva mentek neki az ellensgnek a harc megvvsa cljbl. Az ennl alkalmazott vezrelvek igen kezdetlegesek voltak. Nemcsak az k an, hanem rszben mg a kzpkorban is a csata napjn a kt vezr szembelltotta flottit, j tt, mire a kt hajhad nekirontott egymsnak; kzben minden haj kiszemelt magnak egy ellen sges hajt s ha azt legyzte, egy msikat, vagyis a harc gyszlvn csupa pros viadalbl, tt hajtusbl llott. Vezetsrl harckzben alig lehetett sz. Nagyobb tengeri flottk mr t ra tagozva s klnfle alakzatok felvtele utn mentek neki az ellensgnek s ekkor mr a vez kpessg is jelentkeny szerepet jtszott a tengeri csatk megvvsnl.

Nagy Lajos harmadik velencei hborjval nagyjban le is zrult az evezs hajk korszaka. Az zt kvet idszakban, vagyis a vitorlsok korszakban mr a lfegyvereknek is kivl szerep j s azoknak alkalmazsa lnyegesen kifejlesztette s rszben meg is vltoztatta a tengeri harcszat alapelveit is.

A harmadik velencei hborban a velenceiek rszn klnsen Pisani, a genovaiaknl pedig Dori ucin tnt ki remek vezetsi kpessgvel.

22. A hadgy llapota s fejldse Kroly Rbert, illetve I. Kroly kirly alatt. Utbbinak f b intzkedsei s alkotsai.

Amidn Kroly kirly az orszg kormnyt tvette, a honvdelem gye a lehet legrosszabbul l szerkezeten, illetve vrmegyei beosztson alapul rgi honvdelmi rendszer mr rgen, de kiv amita II. Endre tmegesen elajndkozta a kirlyi birtokokat, mindjobban slyedni kezdett s IV. Bla s az utols rpdok minden trekvse, hogy ezt a rendszert a jogtalanul idegen kzr erlt kirlyi birtokok visszaszerzse rvn jbl talpralltsk, hibavalnak bizonyult. A r rendszernek, mint tudjuk, hrom ftnyezje volt: a kirlyi, a nemzeti s a zsoldos had. Ele inte a kirlyi birtokok elidegentse folytn a kirlyi had gyenglse arnyban a nemzeti ha dinkbb ersbdtt, aminek a kirlyi hatalom folytonos gyenglse volt a legfbb htrnya, f az orszg s az llamkincstr elszegnyedse folytn nem voltak meg a kell eszkzk arra, h irlyi hadban mutatkoz hiny a mindenkori szksghez kpest kellszm zsoldos hadak felfoga l ptoltassk. A kirlyi s nemzeti had kztti arnyban mutatkoz eltoldsnak kellemetlen k eit elssorban a kirlyok reztk, miutn azltal, nem tudvn megfelel had latbavetse lt uknak rvnyt szerezni, hatalmuk s cselekvsi szabadsguk mindjobban sszezsugorodott, de aga az orszg ennek az eltoldsnak ltszlag azrt nem nagyon vallotta krt, mert a megnve t nemzeti hadra tmaszkodva, mg mindig meg tudta vdeni rdekeit gy be-, mint kifel. mde z rpdok kihalsa utn az oligarchk mdfelett trtnt elhatalmasodsa folytn a nemzeti had ze megsznt az egsz nemzet s az egsz orszg tmasza s vdelmezje lenni s ehelyett parti oknak s rdekeknek, maguknak az egyes oligarchknak a szolglatba llott, akik tisztn csak z cljaikat szem eltt tartva, tbb sem a kirly, sem az orszg rdekvel nem trdtek. Ily kztt az 1301-tl 1310-ig terjed idszakban nemcsak a kirlyok, hanem a prtokra szakadt or zg hatalma is a lehet leggyengbb lbon llott.

Eleinte Kroly kirly is a rgi hagyomnyokon, a vrszerkezeten alapul honvdelmi rendszer f ltmasztsval tett ksrleteket, miclbl egybknt bizottsgokat nevezett ki, melyek vgigj kosokat s igazoltattk velk, nem-e jogtalanul birjk a tulajdonkppen a kirlyt, kirlynt, letve az llamot illet birtokokat, az azokon lev lakossggal egytt, mely esetben azokat vissza kellett adniok; az elszledt, vagy az elhatalmasodott urak szolglatba llott vr jobbgyokat, vagyis vrkatonkat ily mdon visszatrtette eredeti hivatsukhoz, az azok sora ban mutatkoz hinyokat vrszolgkbl vrjobbgyokk kinevezett elemek ltal jakkal ptolta.

De csakhamar meggyzdvn ennek a feltmasztsnak lehetetlensgrl, j csapsra trt t s e ati llamokban div s a hbri rendszeren alapul mdszer szerint igyekezett a kirlyi hatal s azzal egytt az orszgt is visszalltani. Az els lps ehhez a nagy munkhoz az elhata tt kiskirlyok hatalmnak letrse s ahol kellett, e zsarnokok s a hozzjuk szt elemek ki lt, azzal a trekvssel kapcsolatban, hogy a karmaik kztt fogva tartott jobbgyokat s had viselsre alkalmas egyneket jbl a kirly s a haza hsgre trtse t.

Az ezutn kvetkez lps egy j, felttlenl megbzhat fnemesi karnak a megteremtse s a nevelse volt. Ebbe az j grdba fokozatosan besoroldtak, e helytt termszetesen csak a le kivlbbakat emltve: a Drugethek, Szcsnyiek, Debreczeniek, kosok, Szcsiek, Nagymartoniak Osl-Ostffiak, Lipcziak, Bthoriak, Sztraiak, Garaiak, Laczkfiak, Nekcseiek, Grgeiek, Thkliek, Amadk, Becseiek, Dancsok, Athinaiak, Lendvaiak, Zaiak, Kontok, Czudarok, Gerseiek, Ndasdiak, stb. stb., akik mindannyian rszben politikai, rszben katonai, st az akkori kor szoksainak megfelelen, rendszerint mindkt tekintetben a legkivlbb szer epet jtszottk. De arra is volt gondja Kroly kirlynak, hogy a fpapi mltsgokat, melyek onvdelmi rendszernek szintn fontos tnyezi voltak, kivlan megbzhat s hozz ragaszkod sk be. Ilyenekl emlthetjk: Csandi esztergomi rseket, Koboli Lszl zgrbi, Jakab csan eszprmi, Andrs vradi, Vid nyitrai, Andrs erdlyi, Lszl pcsi, Mikls egri, Bekefia Pte , Klmn gyri, Mihly vci s Pter bosnyk pspkket. Nagyobbra mind j nevek, br van k gesen a kirly hsgre trt rgibb fnemesi csaldtag is. Ezeket az j egyhzi s vilgi emb kirly bkezen ltta el birtokokkal s egyb javakkal; gy tbbek kztt minden kirlyi ft zonyos mennyisg st (salariumot) kapott a kirlyi kamartl, annak rulsi jogval egytt, l szemben arra birta ket, hogy a kapott mltsgok, tisztsgek s birtokok arnyban s anna felelen sajt kltsgkn elltott s felszerelt kissebb-nagyobb ltszm csapatot lltsana zlaja al. Ez mg jobban kifejlesztette nlunk ama, ms orszgokban kevsb meghonosodott szo t, hogy maguk a fpapok is hadvezri, az alsbbrend papsg tagjai pedig harcos szerepet vl laljanak, ezltal maguknak gyakran a harc mezejn is hervadhatatlan babrokat s dcssget s erezvn. Ezeket a csapatokat az olasz banderia (nmetes alakban Banner vagy Banier a . m. zszl; a franciknl bandiere, vagy banniere, az angoloknl banner, a svdeknl baner) ztl bandrium-nak, zszlaljnak neveztk,[2] vezetiket pedig a bszkn hangz zszls r ( riatus) nvvel illettk. A ftisztviselk ltal killtott bandriumokat tiszti bandriumokna eztk, egy-egy bandrium rendesen ngyszz vitzbl llott. Ezenkvl a fpapok s egyes mag lltottak fel bandriumokat. A fpapok tized-jvedelmk arnyban kteleztettek egy egsz, vagy mg kisebb bandriumrsz killtsra, a magnos urak kzl az lett zszls rr, aki l ad bandriumot vagyis 50 vitzt lltott ki sajt kltsgn. Ezek tbbek kztt ama kivltsg hogy csapataikat a vrmegyei bandriumoktl, amelyekrl albb szlunk, elklntve, sajt cm alatt vezethettk a tborba, s azonkvl tagjai lettek a kirlyi tancsnak, amely kivlt Laj s kirly idejn, amidn orszggylsek alig tartattak, kivlan fontos szerepet jtszottak az kormnyzsban.

A cmerek adomnyozsnl Kroly s utbb Lajos kirlyt azt vezrelte, hogy az elkelbb csal , akik a kzs szrmazsnl s nemzetisgi ktelknl fogva amgy is ragaszkodtak egymshoz, ybefzte a nekik jutalmul s kitntetsl adomnyozott kzs cmer rvn. Cmereket a zszlk ugyan mr elbb is hasznltak, de ennek gy ltszik nem volt hivatalos alapja, hanem kiki sajt tetszse szerint hasznlt valami izlsnek megfelel cmert s jelvnyt.[3] Most azonb ly kirly nmet, francia s olasz mdra hivatalbl rendszerestette s szablyozta a cmervis ezltal annak nagyobb jelentsget s fnyt klcsnztt.

Emellett termszetesen a fpapok, aptok, prpostok s egyb egyhzi szemlyek, valamint a b pnok, vrnagyok, nemesek, egyb birtokosok s egyltalban az egsz lakossg rgi hadiktele is gyszlvn vltozatlanul megmaradt. Az ltaluk killtand szemlyek szma tekintetben az s a jvedelem nagysga volt mrvad.

A kisbirtok nemesektl Kroly kirly megkivnta, hogy vagy szemlyesen katonskodjanak, vagy pedig tbben sszellva, kldjenek megfelel szm fegyvereseket, rendszerint minden 20 jobb utn egyet, a vrmegye zszlja al. Ezekbl alakultak a vrmegyei bandriumok a fispn veze t. Ezek kpeztk az gynevezett nemzeti derkhadat, mely a vrmegyk zszli alatt vonult ki, ezentl is csupn vdhborban, a tborba. A kivltsgos kerletek lakossgt, a szkelyeke okat, jszokat, megfelel hadiktelezettsg vllalsa fejben jbl megerstette kivltsgai

tbbek kztt a jszokat ismt szabad kirlyi katonkk tevn, felhatalmazta ket, hogy hadna brjukat, maguk vlasszk stb. stb. A vrosok lakosai ellenben a szemlyes katonskods hel t mind srbben pnzzel vltottk meg hadi ktelezettsgket. Az e cmen befolyt sszegeket z csapatok toborzsra hasznltk fel.

Ilyenformn a banderilis rendszer rvn az utols rpdhzi kirlyok alatt s az ezt kzvetl n vgkp meggynglt hadi szervezet most hamarosan rvendetes lendletet nyert.

A hadsereg tagozsa Kroly kirly uralkodsnak derektl kezdve nagyban vve a kvetkez kp a: 1. Kirlyi bandriumok. 2. A fpapok s egyhzi szemlyek bandriumai. 3. A furak bandri 4. Vrmegyei bandriumok. 5. A kivltsgos npek, jszok, knok, szkelyek, szszok bandriu A zsoldos csapatok. A hadsereg ltszma, amely fltt Kroly kirly uralkodsnak kezdetn r kezett, vajmi csekly lehetett s dacra annak, hogy hadseregnek nvelse s fejlesztse kp egyik legkivlbb gondjt, hadserege mg akkor is, amikor az oligarchkkal val leszmolst e trozta, ltszm tekintetben elg gyenge lbon llott, mert hiszen tudjuk, hogy a rozgonyi c atban ellenfelei nlnl szmra nzve mg akkor is ersebbek voltak, minek utna a jelent esi erstseket maghoz vonta, s gy az let-hall harcot mindssze 6000 7000 emberrel kelle gkockztatnia. Ksbb fokozatosan javultak a viszonyok, gy hogy 1322-ben Kcski Sndor mr 6 00 lovassal mehetett osztrk Frigyes tmogatsra; igaz, hogy ennek majdnem ktharmada kn v olt. Ezzel szemben 1330-ban egyszerre kt hadi szntren is mkdnek magyar csapatok, mind entt mintegy 8000 10000 emberrel, s gy a mozgstott csapatok ltszma legalbb 20.000-re r ott. Hogy Laczkfi Istvn 1328-ban 80.000 lovassal vett volna rszt a Habsburg-testvre k ellen, azt szndkos tlzsnl egybnek nem vehetjk s taln kzelebb jrunk a valsghoz, az utols nullt elhagyjuk. Ezek alapjn a magyar hadak ltszmt Kroly kirly uralkodsna l mintegy 25.000-re tehetjk.

A tbbi kzpeurpai seregektl eltrleg, amelyeknek ktelkben ebben az idben itt-ott mr szm gyalogsgot is tallunk s dacra annak, hogy a rozgonyi csatban Kroly kirly knysze szintn alkalmaz gyalogos osztagokat, a magyar sereget ezen egsz idszak alatt mg min dig par excellence lovas hadnak tekinthetjk. Ennek ktelkn bell a knok mindvgig megtart ttk eredeti knny lovas jellegket s harcmodoruk is a rgi maradt. A magyar csapatok elei nte szintn kizrlag knny lovasok mdjra hadakoznak, de az 1336 1337. vi utols hadjrat herceg mr 600 sisakos, vagyis nehz fegyverzet lovas felett is rendelkezik. Hogy ez ek is mind magyarok, avagy rszben idegen zsoldosok voltak-e, arrl nincsenek adatai nk. Annyi bizonyos, hogy most mr nlunk is mindinkbb trt hdtott a nehz fegyverzet csap kkal vivott lovagi harcmd, de azrt a hadsereg szervezete s taktikja nagyjban a rgi mar adt. A nyugateurpai lovassg nehzkes hadakozsi mdja s szoksai, melyek Eurpa tbbi lla oly gyorsan trt hdtottak, nlunk sem most, sem ksbb nem tudtak oly mly gykeret verni dveltsgre szert tenni, hogy sajt nemzeti hadakozsi mdunk ez ltal lnyegben megvltozott eljesen httrbe szorttatott volna. Nlunk a csapatok zme tovbbra is megmaradt knny fegy zet s felszerels lovassgnak. Ez tmadst, rohamt, ellenttben a csak getsben elrefu , sisakos lovassggal, mg mindig a legsebesebb vgtban hajtotta vgre. A knok a fslyt m dig az j-harcra fektettk, mg a magyarok szlfegyverrel a kezkben vvtk meg harcaikat s h ezekben nehz fegyverzet lovassggal kerltek szembe, akkor minden esetre htrnyban volta k, amit csellel, gyes taktikzssal s manvrirozssal kellett kiegyenslyozniok.[4]

E korszak hadviselsi mdjnak rvid jellemzsre, amire az esemnyek sszefggsnek s az e benll hadvisel felek tevkenysgnek jobb megrtse s kell mltatsa cljbl okvetlenl et jegyezzk meg:[5] Ennek az idszaknak a hadviselse ltalban igen egyszer formkat mutat fl. A hbor clja nagyobbra nem egyb, mint az ellensges orszg egyes rszeinek elpusztt setben inkbb az gynevezett portyz hadviselst alkalmaztk, mely a nagy dnt harcokat ker s inkbb az ellensges lakossgot sanyargatta. Emltsre mlt sszetkzsek nagyobbra csak s erdtett helyek krl keletkeztek, amelyek a kell ostromszerek hijjn gyakran igen hoss a nyltak.

Ha a hadvisel felek vits krdseiket kivtelesen tkzetek s csatk rvn igyekeztek elrn seregek rendszerint minden messzemen hadszati kombinci mellzsvel gyorsan nekimentek eg msnak, hogy a hbor, mely zsoldos seregek tartsa rvn igen sokba kerlt, kltsgkimls c befejeztessk. Ezek a csatk rendszerint kegyetlenl vresek voltak s majdnem mindig az egyik fl teljes tnkrettelvel vgzdtek, ahogyan azt a rozgonyi s mhldorfi csatnl is l

Br a hadakoz felek elvtve rajtatst, cselvetst is alkalmaztak, azrt rendszerint megvrt mig mindketten szablyszeren egymssal prhuzamos csatarendbe lltottk seregeiket, amelyek mg mindig hrom nagy csoportra jobbszrny, balszrny s kzpre val tagozds volt a l b forma. A csatarend hol egy, hol tbb harcvonalbl alakult meg s ha gyalogsg is rszt v ett a harcban, az nem kln harcvonalban, hanem a lovassggal keverten llott fel, amint az a mhldorfi csatt brzol 20. szm mellkletbl is kitnik.

A lovagok fegyverzete s felszerelse a keresztes hbork ideje ta lnyegileg alig vltozott ellenben a fegyverek anyag s alak tekintetben, kivlt a vd fegyverek jval tkletesebbe ettek. gy a sisak most mr nemcsak a fejet, hanem az arcot s a nyakat is vdte. A lova gok mr tbbfle pnclinget hasznltak; a gyrs pncl mellett mr lemez-, korong- s sinp ak s azt rszben dsan ellttk srgarz dsszel. Ksbb a pnclinget vaspntokbl kszlt v clra rtkes, tarka, tbbnyire ujjnlkli kntst ltttek. A szrsinek mindjobban vasnadrg . Most mr rendszerint cmerrel feldsztett, tbbnyire szvalaku kisebb trcsapajzsot haszn k.

Tmadfegyverl a kopja (drda, gerely), mely lassanknt alabrdd vltozott t, lovasoknl a tovbb a kt kzzel kezelt nehz kard szolglt, melynek keresztalaku vdvasa az esktteln szt jelkpl is szolglt. A lndzsa a kz megvsa cljbl szrlappal volt elltva. Tmad ett gerelyt a trcsapajzs kivgsba tmasztotta. A lovasok sarkantyja j hossz s ers vo

A lovagokhoz hasonlan tbbnyire a lovak is pnclozva voltak s a pncl fltt gyakran dsan ett takart is alkalmaztak. Keskeny, magas nyergek, kengyelek s feszt zablk egsztettk a lfelszerelst. Csatalovak gyannt nehz fajtj lovakat, tbbnyire mneket hasznltak, ame e csak kzvetlenl a harc kezdete eltt szllottak fel. Addig knnyebb fajtj, vdpncl n lovagoltak. A lovak vasalsa most mr mindentt ltalnoss vlt. A fegyverzetet s egyb harcfelszerelst, nehzsge miatt, csak harckzben viseltk. Menetek latt elbbit kln fegyverhordozk, utbbit pedig zskokban s lovakon szlltottk.

Elesgrl rendszerint minden embernek magnak kellett gondoskodnia s azt kocsikon vagy szvreken vittk magukkal. Ezrt az akkori seregek vonata meglehetsen nagy volt. A lova k takarmnyt harcsols tjn szereztk be, ami rendszer nlkl hajtatvn vgre, tbbnyire r el. Miutn tlen s kora tavasszal a takarmnyszerzs nehzsgekbe tkztt, a hadjratokat r t csak nyr kezdetn, illetleg az aratsi munklatok elvgezhetse cljbl, sz elejn ind

A vraknak s egyb erdtseknek ebben a korszakban igen nagy fontossgot tulajdontottak s az orszghatrok mentn a vghelyeken nagy gondot fordtottak a minl tbb szmban ptend bantartsra. Az illet vidk sajtossghoz s a hasznlt ptsi anyaghoz kpest haznkban y fld-, fa- s kvrakat ptettek. Az ostromrendszerek tkletesbtshez mrten a falakat magastani s szlesbteni kellett, amit rendszerint a falak bels oldaln emelt boltozatos gymoszlopok alkalmazsa ltal rtek el. Ez azzal az elnnyel is jrt, hogy a lv- s hajt szmra elg szles gtfok is keletkezett. E gtfokok vdelmre ijlvsre s kdobsra beren at alkalmaztak. A falak oldalozsra a falsarkokon emelt kis tornyocskk, a fggleges pszt cljbl pedig erklyek (gynevezett masikulik) szolgltak. A falat nem ritkn krskrl re fbl ptett erkllyel lttk el. Ily mdon nha a falak krl egsz csarnokok keletkeztek. ordtottak az erdtett hely berjratnak vdelmre. Itt nha egsz klnll kapuvrak kelet mindig felvonhidakkal s csaprcsokkal voltak elltva. Az emltett kls kapuerdk s a b tallun rendszerint egy nagyobb, krskrl vdett teret, gynevezett szortt (Zwinger) , hogy a ferdtmnybe val bejuts mg nehezebb ttessk, msrszt, hogy a kirohansok alk ban rsztvev csapatok rszre vdett gylekezhely lljon rendelkezsre. Az erdtsek magv k fltt lehetleg uralkod ftorony (donjon) szolglt. Ez volt az erdtett hely vdrsgne a krltte plt vros odaszorult lakossgnak utols menedkhelye.

A vrostrom gye nlunk, miutn seregeink majdnem kizrlag lovassgbl llottak, melyek nem n szerettek hosszantart ostrommunklatokkal foglalkozni, nem nagyon haladt elre. A m i csapatjaink, ha valamelyik vrost, vagy erdtett helyet be akartk venni, gy azt minde nekeltt meglepni igyekeztek s csak ha ezton nem rtek clt, fogtak hozz a rendszeresebb ostromhoz, br azt nem szvesen tettk s inkbb kikerltk, vagy krlzrtk az illet fontos

t, remlve, hogy az hamarosan kiheztets rvn is hatalmukba kerl.

Ama hadseregek kzl, amelyekkel a magyarok ebben az idszakban szembekerltek, kivlt a nm et, s rszben a cseh seregek rendelkeztek tkletesbtett ostromszerek felett is. Elbbiek kivlt az olaszorszgi hadi szntereken szereztek e tekintetben tapasztalatokat, mert tudvalev, hogy az ostromgpek ptsnek mvszete ebben a korban kivlt Itliban mutatott ladst. Nluk s az rvkn msutt is a faltrs eszkze gyannt a verkos, vagy ostrombak . Ezeket az ostromgpeket vdtetk alatt vonszoltk a megtmadand fal al. Lvgpl az ll ) szolglt, amellyel krlbell fl kilogramm sly kgolykat vagy nyilakat nyolcszz mter edmnnyel rpthettek. Sokkal nagyobb hatsak voltak ezeknl a hajtgpek. Ezek oly kszl amelyek segtsgvel nagy, gyakran hatalmas, maximlisan 1400 kg-ot nyom kveket, izz vasd rabokat, tzes nyilakat, naftval telt hordkat, grgtzet, stb. magas v alatt hajthattak. ek a hajtgpek elvileg abban klmbztek a rgi grgk s rmaiak ballistitl s katapult , mint emezeknl a rugkonysg, amirt is azokat csavar lvegeknek hvtk, hanem megfelel e yok szolgltattk a mozgat ert.

Hasonl gpeket hasznlt termszetesen az erdtett hely vdrsge is, mely azonkvl ugyancs , gerendknak ledobsa, forr vznek, olajnak, szuroknak stb. lentse ltal vdekezett az os mlk betrse ellen. Aknk ellen a vd ellenaknkat alkalmazott.[6] Rseket fldbl gyorsan lvdekkel igyekeztek elzrni. Utols mentsvrul, mint mr fentebb emltettk, a ftorony, a d on szolglt, amelybl, st rendszerint az erdtett hely egyb rszeibl is fldalatti folyos ttek ki a szabadba, amelyeken t az rsg, ha a tovbbi ellenlls remnytelenn vlt, legal n megmeneklhetett.

Ezek utn trjnk visza Kroly kirly ama intzkedseihez, amelyeket a hadgy s a vder m ra val emelse s tovbbi kifejlesztse rdekben tett. A harcias szellem fokozsra Kroly ugati mintra lovagi jtkokat rendeztetett s azokon maga is tevkeny rst vett.[7] Ezeket a tornkat igen nagy nzkznsg eltt, amelyben nagyon sok volt a n, tartottk meg. Lefol Gabnyi[8] tbornak kvetkezleg rja le: Voltak lovagi bajvvsok, tornajtkok s perdnt ovagi bajvvsok rendesen a tulajdonkppeni tornt megelz napon folytak le. Egyes lovagok kihvtk egymst s teljes fegyverzetben, de tomptott drdkkal egyms ellen lovagolva, elle lk pajzsn, kopjt trtek s t a nyeregbl kidobni igyekeztek. Az eltrt lndzst azonnal ttestettk, ezrt abbl nagy kszletet vittek kocsikon a helysznre, vagy a rendezk maguk t rtottk ket raktron. Lovagjnak az j lndzst mindig az aprd adta fel. Vvs alatt a sisa a le volt eresztve; a lovag a sisakon s a pajzson a sajt cmert viselte, melyrl messzi rl felismerhet volt. A lovag cmeres pajzst a bajvvst megelz napon kzszemlre tartozo nni. A hibkat a versenybr jegyezte. A gyztes a legyztt lovt s fegyverzett elvette. A al elejt s befejezst krtszval hirdettk. A kirly, vagy a fr a gyzteseknek plyadja amiket a lovagi hagyomnyokhoz kpest valamely hlgy kezbl vettek t. A lovagi bajvvst k ornajtk tmeges kzdelem volt. A kt csapat egy-egy, vagy kt-kt parancsnok vezetse ala ymssal szemben felllott s a heroldok hiv szavra egymsra trt. Ha a lndzsk (drdk, ge opjk) kifogytak, akkor a tornt tomptott kardokkal folytattk. Mindenki segthetett bajtr snak kzdelmben. A legyztteket az essben a csatlsok fogtk fel. Az eltrt fegyverdarabo nzk emlkl magukhoz vettk. A gyztes csapat parancsnoka trsai ln a br pholya el l felhzta sisakja rostlyt, tvette a djat valamely hlgy kezbl, mire a viadal befejezst jeleztk. A perdnt bajvvs az istentletek neme volt, midn ugyanis a perleked feleke al vivand harcra utastottk. A bajviv fegyverek: a drda, kard, bot, tr, nyl, bunk, kel pajzs. Slyos esetekben mindkt fl meztelenl, vagy az egyik fl vrtezett ellenfelvel sze ben meztelenl vdekezett. Fbenjr esetekben az egyik flnek meg kellett halnia, klnben a iadalt harckptelensgig, vagy els vrig folytattk. A perdnt bajvivshoz hasonltott a dal, melyben a vitzek nem magnper eldntsre, hanem a megsrtett lovagi becslet vagy a ha ci dicssg igazolsra hvtk ki egymst; ez teht mr a mostani idk prbajnak se. rdeke Kroly Rbert pros harca Omode Mt ndorral, aztn Hunt-Pzmn Istvnnal; Mtys kirly via , majd a hres Szvehlval, akit ksbb fegyelmezetlensge s htlensge miatt felakasztatott. rvin Jnos pros mrkzse egy ismeretlennel, aki Jnos csapsai alatt vrz homlokkal esett nyergbl. Magyar vitzeink klfldre is elltogattak lovagi mrkzsekre, s gyakran arattak t. A kopjatrsek a trk hdts idejn, mr a lovagkor megsznse utn mg mindig napiren ar s a trk vitzek kztt. A lovagok lett s a tornkat nekesek nekeltk meg s gy kif et. Nmetorszgban az ilyen nekeseket Minnesnger -eknek neveztk. Nlunk a XI. XIII. szza gsk s igricek, a XIV.-ben kobzosok, aztn hegedsk nekeltk a mondai, trtneti s lovag

et.

Nagyban emelte a lovagias szellemet az ugyancsak Kroly kirly ltal 1314-ben alaptott Szent Gyrgy lovagrend (Societas (vagy Fraternitas) Militiae Sancti Georgii). Enne k 1326-ban rsba foglalt szablyai szerint[9] a tagok szma tvenben volt megllaptva, akik a kirlyt llandan, de klnsen a harcjtkokhoz elksrtk s klns feladatuk az volt, h veszedelemtl megvjk s a netaln ellene sztt sszeeskvst flfedezzk. Ezt teht a ksb n sok udvarnl szokss vlt udvari grdnak egy neml tekinthetjk.

Az Aranysarkantys Vitzek Rendjt (Equites Aurati) is valsznleg alaptotta. Ennek is ha l volt a rendeltetse, mint az elbbinek. Azta lland szokss vlt, hogy a kirly koronz atonjt aranysarkantys vitzz avatta.[10]

Ha nem is kzvetlenl, de kzvetve nagyon elsegtette a hadgy s a hader nagyarny fejles kirly gyes s okos pnzgyi politikja is. E tren els helyen emltend a pnz folytonos dst elidz kamarai nyeresgnek (lucrum camerae) megszntetse.Ehelyett Kroly kirly egy s llami adt, az gynevezett porta-, vagy kapuadt rendszerestette, mely abbl llott, hogy minden portra, mely alatt olyan kaput rtettek, amelyen sznval megrakott szekerek befr tek, egy flforintnyi, vagyis egy nyolcad mrknyi adt vetett ki. Ez ms szval annyit jele ntett, hogy minden jobbgynak egy fl fertt, azaz a gira huszonnegyed rszt kellett adban megfizetnie. Az ipar, kereskedelem s a bnyszat fellendtse, a vmok clszer szablyozs vs rendelkezsei ltal Kroly kirly az orszgot csakhamar a jlt s gazdagsg rvbe vezet z els kirlyaink kzt, aki firenzei (Florentia, amelybl a forint, aranyforint elnevezs szrmazott) mintra arany forintosokat (florenus) veretett, ami a klfld eltt is nagyban emelte az orszg hitelt. Termszetes, hogy a gyors s nagyarny gazdasgi fellendls a v szabs kiptst s fejlesztst is lehetv tette.