Vous êtes sur la page 1sur 32

2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)

1


1. A welder qualified in 6G position using SMAW process E-7018 (F-4 filler metal) without
backing may be qualified to weld for which of these during production?
A) Only F1, F2, F3, & F4 filler metals without backing & F4 filler metal with backing
B) Only F1, F2, F3, & F4 filler metals with backing & F4 filler metal without backing
C) Only F1, F2, F3 filler metals with backing & F4 filler metal without backing
D) Only F1, F2, F3, & F4 filler metals with backing
Answer: B (ASME IX, QW-404.15, QW-433)
2. Per ASME IX rules, a PQR coupon at 1.500 inches thick using SMAW process qualifies
a WPS for what thickness range?
A) 3/16 to 1.5 inches
B) 3/16 to 3 inches
C) 3/16 to 6 inches
D) 3/16 to 8 inches
Answer: D (ASME IX Table QW-451.1) Qualified thickness range = 3/16 to 8 inches

2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
2


Use the PQR Mechanical Test Results on the Previous Page for Questions 3 & 4
3. What are the correct number and type of guided bend tests required when evaluating a
PQR (44.5 mm test plate) for compliance to ASME IX? Select the statement below best
summarizing the review as per ASME IX requirements!
A) The 2 face & 2 root bends are allowed and the maximum allowed defect open to the surface is
3 mm. Therefore Root Bend # 2 with 3.5 mm of porosity must be rejected
B) The 4 side bends option may be used in lieu of 2 face bends + 2 root bends & a maximum
allowed defect open to surface = 3 mm, so only Root Bend # 2 is rejectable
C) The 2 face & 2 root bends are allowed & maximum allowed defect open to surface is 3 mm
(except for cracks). Therefore Root Bend # 2 & Face Bend # 2 are rejectable
D) The 4 tests must be rejected because 4 side bends are mandatory, and therefore the Root bend
# 2 result (although rejectable per ASME IX) is meaningless.
Ans: D (Ref: API 577, Pg 83 & APP. C, ASME IX, QW-160, QW-163, Table QW-451
4. What is the correct number & results for tensile testing performed on a test plate that
was verified to be A283 Gr. C having a thickness of 44.5 mm. Select the statement below
best summarizing the review as per ASME IX requirements!
A) 4 tensile tests are needed & results on specimens 3 & 4 do not meet ASME IX reqmts
B) 2 tensile tests are needed & results on specimen 3 do not meet ASME IX requirements
C) 4 tensile tests are needed & results on specimen 3 do not meet ASME IX requirements
D) 2 tensile tests are needed & results on specimens 3 and 4 do not meet ASME IX reqmts
Ans: C (Ref: API 577, APP. C, ASME IX, QW-151.1.b/d, QW-153, & Table QW-451)
Note: Tensile specimen # 3 is 250 psi under the 95% rule for BM failures per QW-153.d,
i.e., Base metal failures may fail at 95% of the required tensile strength.
5. What is the essential wire required (assume film side IQI was used) for radiography on a
shell insert plate 1.500 inches thick in the as welded condition?
A) Essential Wire # 8 is required
B) Essential Wire # 9 is required
C) Essential Wire # 10 is required
D) Essential Wire # 11 is required
Answer = C Ref: T-276.2, T-276.2(a) & API 650, Para. 8.1.3.4 & Table T-276
Step # 1: Apply rule for T-276.2(a) & proceed to Step # 2 add reinforcement
Step # 2: Use API Para. 8.1.3.4 value for reinforcement = 3 mm or 1/8 in
Solution: Add 1.500 + 0.125 = 1.625 in. Table T-276 Over 1.50 thru 2.00 10 wire
2 RULES EXIST, WELDS WITH & WITHOUT REINFORCEMENT!!
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
3


6. A single wall exposure technique was used to make a radiograph using a Cobalt-60
source. The minimum permitted density in the area of interest per ASME V code is:
A) 1.3
B) 1.8
C) 2.0
D) None of these are correct
Answer: C (Reference: ASME V, Article 2, T-282.1) Cobalt-60 = gamma radiation
7. When performing MT examination of welds using prod method, what is the minimum
recommended and maximum required prod spacing specified in the ASME V code?
A) 2 to 8 inches
B) 3 to 8 inches
C) 4 to 8 inches, whenever t = in or less
D) No minimum exists, but the maximum = 8 inches if the technique is acceptable to Inspector
Ans: B (ASME V, Art 7, T-752.3) T-752.3 Prod Spacing. Prod spacing shall not exceed 8 in.
Shorter spacing may be used to accommodate geometric limitations of area being examined or to
increase sensitivity, but prod spacings of less than 3 in. (75 mm) are usually not practical due to
banding of particles around prods. Prod tips shall be kept clean/dressed
8. A stainless steel tank shell weld is being examined by LPE. What is the minimum ASME
V Code required penetrant dwell time for the examination at a temperature of 48F (9C)?
A) 10 minutes for plates, 5 minutes for welds as a minimum Dwell time = 10 minutes
B) 5 minutes for plate, 10 minutes for welds as a minimum Dwell time = 5 minutes
C) 5 minutes for plate and for welds as a minimum Dwell time = 5 minutes
D) None of the above is correct
Ans: D (ASME V, Art. 6, Table T-672) Note 1 = dwell time (10 mins) is doubled to 20 mins
9. New shell insert plate is to be installed into an existing tank shell (both = 1.5 inches thick)
Insert plate material and existing shell material are both A516 Gr. 65 plate normalized,
killed, using fine Grain Practice. What is the minimum design metal temperature (in F)
that does not require impact testing for this material and given thickness?
A) -12F
B) 20F
C) 42F
D) 50F
Answer = B (API 650, Para. 4.2.9.3 & Table 4-4b (Note 10) Group V & Fig. 4-1b)
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
4



10. Using API 650 Figure 5-7b above & given the following information (1-inch thick shell
plate with 1-inch thick reinforcement pad), what is the required manway nozzle thickness
and the fillet weld size A for a 24-inch manway?
A) inch thick manway nozzle, and weld A = 3/8 inch fillet weld
B) 7/16 in thick manway nozzle, and weld A = 7/16 inch fillet weld
C) inch thick manway nozzle, and weld A = 7/16 inch fillet weld
D) 7/16 in thick manway nozzle, and weld A = 3/8 inch fillet weld
Ans = C (API 650, Fig 5-7b & Table 5-7b t & T row 1 in. Col 2 = in., Col 5 = 7/16 in.
11. When determining minimum thickness for a corroded portion of a bottom course shell
plate where the corrosion extends into a butt welded vertical shell weld, what will be the
value for E for a tank constructed of unknown material?
A) .70
B) .85
C) 1.0
D) None of these values
Answer = A (API 653, Para. 4.3.3.1 Legend for E) Use Table 4.2 if original E is
unknown. Table 4.2 Unknown Butt welded .70 A
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
5


12. What is the minimum dimension and minimum required corner radius for a
replacement shell insert plate in a bottom shell course that is 1.750 inches thick?
A) 21 inches is the minimum dimension and there must be at least a 10.5 inch radius
B) 12 inches is the minimum dimension and there must be at least a 6 inch radius
C) 21 inches is the minimum dimension and there must be at least a 2 inch radius
D) 8.75 inches (minimum) and there must be at least a 2 inch radius
Ans = A (653, Par. 9.2.2.1 & Fig 9.1) 12 in. or 12t (use greater = 21 in.) and minimum
radius = Dimension R = Greater of 6 inches or 6 t In this case, its a 10.5 inch radius.
13. An alteration of a bottom shell course = adding a 0.75 inch thick tombstone shell insert
replacement plate into an existing 0.75 inch thick shell. Prior to welding the new vertical
joints of the tombstone shell insert, the existing bottom to shell fillet weld must be cut a
minimum length of 12 inches in both directions, and the cut must extend past or stop short
of an existing annular plate butt weld. What is the API 653 required spacing required for
the given shell plate thickness of 1 inch?
A) 3 inches B) 5 inches D) 12 inches D) None of these are correct
Answer = D (653, Figure 9.1 C Note 3 At least 3 inches or 5 t 5t = 3.75 in. = D
14. Which of the following statements is NOT TRUE regarding minimum and maximum
dimensions that are allowed by API 653 on shell repairs using Lap-welded Patch Plates?
A) All corners, except at shell to bottom joint, shall be rounded to a 2 in. minimum radius
B) The maximum horizontal and vertical dimension = 48 inches & 72 inches respectively
C) Minimum dimension = 4 inches & maximum shell thickness to be repaired = inch
D) Repair plate material minimum thickness allowed = 3/16 inch
Answer = B (653, Para. 9.3.1.2 thru 9.3.1.7)
15. A roof-to-shell joint is considered frangible IF:
A) It is attached to top angle of tank with a continuous fillet weld all around on the top
B) It is attached to the top angle of the tank with an intermittent fillet weld all on the top
C) It will fail prior to shell-to-bottom joint in the event of excessive internal pressurization
D) The joint slope does not exceed 2:12 & support members are not directly attached to roof
Answer: C Reference (API 653, Para. 4.2.2.2 & API 650, Section 5.10.2.6)
16. Tank material may likely satisfy the recognized toughness if it was constructed:
A) To 5
th
Edition of API 650 (App A) B) To 5
th
Edition of API 650 (App C)
C) To 5
th
Edition of API 650 (App G) D) To 5
th
Edition of API 650 (App H)
Answer: C Reference (API 653, Para. 3.21 & Para. 5.3.2)
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
6


17. What are the required spacings between an existing nozzle (NPS 12 with reinforcement)
located to the left side of a proposed hot tap nozzle (NPS 12 with reinforcement also) and a
vertical shell weld (located to the right side of the proposed hot tap location?
Information: UT scan of proposed hot tap location in first shell course revealed no laminations.
A vertical weld to the right of proposed hot tap location = 100% radiographed and no horizontal
welds are in the immediate area. Tank diameter is 90 feet and the shell plate on the first course in
the proposed area of the hot tap measures 0.750 inches. Formula = square root of RT is used.
A) Spacing = 10 in. between both nozzle repad (and hot tap nozzle repad) and the vertical weld
B) Spacing = 20 in. between nozzle repad (and hot tap nozzle repad) and 12 in. to vertical weld
C) Spacing = 28 in. between both nozzle repad (and hot tap nozzle repad) and the vertical weld
D) Spacing = 10 inches between nozzle repad (and hot tap nozzle repad) & 6 in. to vertical weld

Answer: B (Reference: API 653, Section 9.14.3.1 & Figure 9.10)
Step 1: Choose the right formula Toe to toe spacing = the square root of RT
Step 2: Solve for R = tank shell radius* (inches) 90* feet x 12 = 1,080 inches
*Note: Diameter of the tank is given as 90 feet, so the radius must be 45 feet or 540 inches
Solution: RT = 540 x 0.750 = 2,100 Square root of 405 inches = 20.12 or 20 inches
FIGURE 9.10 CLEARLY SHOWS A 12 INCH SPACING TO THE VERTICAL WELD
18. Regarding evaluation of floating roof components for corrosion & suitability for
continued service, which of the statements below is NOT TRUE regarding the criteria for
repair and replacement of thinning and damaged sections?
A) Any roof plates corroded to an average thickness of less than 0.09 inches in any 100 in. area
or any plates with holes through roof plate (result of through-pitting) shall be repaired/replaced
B) Roof plate & pontoon areas exhibiting cracks or punctures (holes resulting often from
mechanical damage) shall be repaired OR the affected sections shall be replaced
C) If through-pitting is likely before the end of the next inspection interval, it is required to repair
or replace any affected areas
D) Roof plates having holes (as a result of through-pitting) shall be replaced
Answer: D (Ref: API 653, Sect 4.2 & Par. 4.2.1.2 & 4.2.3.1/2) Repaired or replaced
19. On a reconstructed tank, the horizontal and vertical joints in a tank bottom shell course
and second shell course (where shell material = 1.25 in. thick at both courses).
Minimum preheat requirement per API 653 in this case is:
Additional information: Shell material is believed to be Group # 1 (ASTM A283 Gr. C), but
this cannot be confirmed. Physical measurements in the weld joint verified a 0.750 inch joint t.
A) 32F B) 50F
C) 140F D) 200F
Answer: C (Reference: API 653, Section 10.4.2.3 & 10.4.4.3) Over 1.5 inches = 200F
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
7


20. When determining a controlling thickness in a shell course with corroded areas of
considerable size, Inspector shall determine all of the following EXCEPT:
A) Minimum thickness, t2, at any point in corroded area, excluding widely scattered pits
B) Authorized inspector shall select the vertical planes most likely affected by corrosion
C) Authorized inspector shall calculate critical length L = 3.7 Dt2 (not more than 20 in)
D) Authorized inspector shall determine lowest average thickness found, t1 value from an
average of at least 5 evenly spaced readings over the critical Length L
Ans: C Ref (API 653, Para. 4.3.2.1.a/b/c) Not less than 40 inches
21. For a tank out of service where an internal tank bottom settlement survey is being
performed, how many internal settlement survey points on the tank floor must be checked
given the additional information below and how many diametrical lines will result from the
survey?
Additional info: Tank diameter = 200 feet & circumference = ( D) or 628 feet
A) 101 survey points based upon 10 evenly spaced diametrical lines
B) 180 survey points based upon 20 evenly spaced diametrical lines
C) 221 survey points based upon 20 evenly spaced diametrical lines
D) None of these are correct
Show work in the space above
Answer: D (Ref: API 653, Figure B.2 & Note Section 12.5.1.2 rule)
Step # 1: Fig B.2 & Note 628 32 = 19.65 20 equal spacings = 10 diametric lines
Solution: 21* points in 10 diametric lines = 210, subtract 9 because the center
point can only be counted once 210 9 = 201 total survey points = D
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
8



22. At an area near the very center of the 200 foot diameter tank during one of many
survey points (see the previous question), you found a deep depression in the tank floor
(having single pass welds) measuring 5.00 inches deep having a 15 foot radius. Evaluate
depression values given additional information below and select the best possible answer:
Additional info: Management position is that any depression found in great excess of API 653
graph values will be repaired, and NO stress analysis alternatives be allowed. This Management
position is because the tank is located near a river with a high water table and a previous disaster
occurred when a similar service tank floor failed (cracked). The radius of inscribed circle in the
depression measured exactly 15 feet. The length & width of the depression was 40 feet by 30 feet
or elliptical in shape. The tank is 25 years old and every five years an internal inspection is done.
A) I would reject the depression because the formula and the graphic both confirm that anything
greater than 3.7 inches in 10 feet (BB = 0.37R formula) is above the allowance, and I would also
recommend removal of the bottom for soil or geotechnical investigation
B) I would accept the depression based on BB = 0.37R formula which allows 5.55 inches, but I
would recommend repairs at the earliest opportunity and request a shortened inspection interval
C) I would reject the depression based on Figure B.10 graph and call for repairs.
D) I would recommend a rigorous stress analysis assessment as per API 653
Ans: B (API 653, Annex B, Figure B.10 & Para. B3.3 & Formula BB = 0.37R)
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
9


Figure B.11
23. At an area near the outer edge of a 160 foot diameter tank, a deep depression in the
floor that was obviously edge settlement with R measuring exactly 5 feet from Breakover
point and Value Bew = 4.00 inches deep (65% of the allowed 6.125 inches per the graph).
Bottom lap welds were noted as approximately parallel to shell per Fig. B.11. Evaluate the
depression given the additional information below & select the best possible answer:
Added info: Management position = any depression exceeding API 653 values will be repaired.
NO stress analysis alternatives are allowed. Tank = 35 yrs old & Internal insp intervals = 10 yrs
A) I would accept the edge settlement based on Graphical representation of Figure B.11, but I
would still recommend a rigorous stress analysis assessment as per API 653 rules
B) I would document the edge settlement & note maximum allowance = 6.125 inches, and that
the tank is 25 years old and that the 4.00 inch value found is within settlement allowances
C) I would recommend a shorter internal inspection interval on the next run in the anticipation of
supplemental inspection (MT of welds with the settled area) as the settlement nears 75% of Bew
D) I would document the settlement and witness MT of welds within the settled area because the
settlement exceeds 2 inches. If results were satisfactory, Id recommend another 10 year interval,
but I would also recommend that repairs due to settlement be expected after the next 10 year run.
Ans: D (API 653, Annex B, Figure B.11 & Para. B3.4.1)
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
10


24. A Tank commissioned in January 2001 (No baseline UT taken) was inspected in
January 2006 when # 1 Shell Course thickness was found to be 0.440 inches. UT inspection
performed 5 years later in January 2011 found a thickness of 0.400 in. at the # 1 Shell
Course. What is the corrosion rate and remaining life expected for this # 1 Shell Course if
the calculated t min = 0.260 inches?
A) Corrosion rate is 8 mpy and the tank remaining life is 17.5 years
B) Corrosion rate is 8 mpy and the tank remaining life is 22.5 years
C) Corrosion rate is 4 mpy and the tank remaining life is 35 years
D) Corrosion rate is 4 mpy and the tank remaining life is 45 years
Show your work in the space below:
Answer = A References = API 653, Para. 3.9 (Definition of Corrosion Rate)
Solution: .440 - .400 = 40 mils lost in 5 years = 8 MPY corrosion rate
Remaining Life = .400 - .260 = .140 or 140 mils 8 MPY = 17.5 years
25. Using API 653 rules to determine Inspection intervals, when is the next required UT
thickness inspection date after the last inspection in January 2011 determined that a .400
inch thickness remained in the bottom shell course and 0.260 inches = t min, and given all
of the other information in question # 24 above.
A) January 2011 + 5 years (the required maximum interval) = January 2016
B) January 2011 + 8.75 yrs (the maximum required interval) = October 2019
C) January 2011 + 15 years (the required maximum interval) = January 2026
D) None of these is correct per API 653 rules
Show your work in the space below:
Answer = B Ref = API 653, Para. 6.3.3.2.b (smaller of 15 yrs or RCA2N)
Corrosion Rate = Established in Question # 1 8 MPY)
Solution: .400 - .260 = 140 mils 2 (8 MPY) = 140 mils 16 = 8.75 years
Apply the rule Use the smaller of 8.75 years or 15 yrs Use 8.75 years
January 2011 + 8 + 0.75 = January 2019 + 9 months = October 2019
26. Determine the minimum acceptable thickness of a shell plate (bottom course) in a 200
foot diameter 50 foot high Oil Storage tank (maximum liquid level = 48 ft) having a
Designed Specific Gravity of 1.00 constructed per API 650, 1
st
Edition, 1961, Basic
Standard, using A283 Gr. C shell material of 1.500 inch thickness?
A) 1.034 inches B) 1.218 inches C) 1.244 inches D) 1.250 inches
Show your work in the space below:
Answer = B Reference = API 653, Para. 4.3.3.2.a & Table 4.1 & Table 4.2
Step # 1: Use correct formula t min = 2.6 (H-1) DG SE Solve for H-1, DG & SE
H 1 = 47 ft (max liquid level 48 1 = 47 ft), DG = 200 x 1 = 200 SE = See Table 4.1/4.2
= 23,600 x .85 = 20,060, and t min = 2.6 x (47) (200) 20,060 = 24,400 20,060 = 1.218 in
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
11


27. Determine minimum acceptable thickness of a generally corroded 3rd course shell plate
(Tank has 5 shell courses and each course measures 10 ft) with a tank diameter of 150 foot,
in Oil Service (Maximum Liquid Level = 48 ft) with Specific Gravity of 1.00 constructed
per API 650, 7
th
Edition using Spot RT, with shell material construction of A516 Gr. 70)?
A) 0.076 inches
B) 0.100 inches
C) 0.319 inches
D) 0.375 inches
Show your work in the space below:
Answer = D Reference = API 653, Para. 4.3.3.2.a & Table 4.1 & Table 4.2
Step # 1: Use the correct formula same formula t min = 2.6 (H-1) DG SE
Solve for H-1, DG & SE H 1 = 27 ft (given max liquid level 48 ft 20* = 28 ft)
*28 feet is the elevation at the very bottom of shell course # 3 & 28 1 = 27 ft
DG = 150 x 1 = 150 SE = See Table 4.1 & 4.2 = 33,000 x .85 = 28,050
Solution: t min = 2.6 x (27) (150) 28,050 = 10,530 28,050 = .375 inches
28. What is hydrostatic test height of a tank built to API 650, 7
th
Edition, Basic STD, 90
foot diameter, 50 feet total height, with a 48 feet maximum design fill height, specific
gravity = 1.0, five shell courses each at 10 feet high, material A-516 Gr. 70 & t min required
on the first shell course (to be used in calcs) is 0.366 in.?
Additional information relevant to the pressure test: There is no overflow on the tank &
the maximum height to the top rim = 50 feet, 0 inches from the tank bottom
A) 44.9 feet
B) 47.9 feet
C) 48 feet
D) 50 feet
Step # 1: Select correct formula. Ht = St E tmin 2.6 D + 1 653, Para. 4.3.3.2.a
Step # 2: Find St = 33,000 using Table 4.1, use 2
nd
column from the right
Step # 3: Find E = 1.0 Table 4.2 top row, and t min given = .366
Step # 4: Solve for St E tmin = 33,000 x 1.0 x .366 = 12,078
Step # 5: Solve 2.6D = 2.6 x 90 = 234
Solution: Ht = St E tmin 2.6 D + 1 = (12,078 234) + 1 = 51.6 feet + 1 = 52.6 feet
Solution: As this is impossible, tank may only be filled to the top rim or 50 ft
Alternatively, ST Engineer may elect to only fill the tank to MDFH or 48 feet
Value for A = 44.9 feet uses wrong E value of 0.85 Use 1.00
Value for B = 47.9 feet uses wrong St value of 30,000 Use 33,000
Value for C = 48 feet = Maximum Design Fill Height
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
12



29. Identify the figure above and select the best possible answer!
A) Mustafa Marfoie B) Mustafas buddy next door with 2 wives
C) Mahmoud Ahmadinejad in disguise D) None of these, its Bozo the Clown

30. Identify the figure above and select the best possible answer!
A) Hidada Tank Engineer for Aramco (left) and his lead mafia Tank QC & API 653 inspector
B) Mahmoud Ahmadinejad and the first Iranian astronaut (now missing in outer space)
C) A really well disguised Barack Obama and his Vice-President
D) None of the above
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
13


1. Abrasive blasting & coating should not be performed if the temperature of the steel
surface and the relative humidity in the immediate work environment is:
A) Less than 5F above the dew point and the relative humidity is 80% or greater
B) Less than 3F above the dew point and the relative humidity is 90% or greater
C) Less than 5F below the dew point or if the relative humidity is 70% or greater
D) None of these are correct
Answer: A (Reference: API 652, Para. 7.4 & 8.3)
2. When determining a controlling thickness in a shell course with corroded areas of
considerable size, widely scattered pits may be ignored IF no pit depth results in the
remaining shell thickness being less than one-half the minimum acceptable tank shell
thickness (exclusive of the corrosion allowance) AND:
A) Sum of the pit dimensions does not exceed 2 inches in 8 inches along any length
B) Sum of the pit dimensions does not exceed 2 inches in 8 inches along a vertical line
C) Sum of the pit dimensions does not exceed 2 inches in 8 inches along a horiz. line
D) Sum of the pit dimensions does not exceed 2 inches in 12 inches along any length
Answer: B Reference (API 653, Para. 4.3.2.2 & Figure 4.2)
3. What type of UT display is recommended for UT thickness tests if reflecting surfaces are
rough, pitted, corroded (and also not parallel with entry surface)?
A) Pulse-echo B) C-scan
C) A-Scan D) B-Scan
Answer = C (ASME V, Article 23, SE-797, Para. 8.8)
4. Experience has shown that frequent floating roof landings* (*open-ended pipe is often
used to support floating roofs) over a long period of time causes corrosion severe and
localized enough to corrode a hole through:
A) Striker plate (bearing plate) welded to the floor
B) Tank floor plate under the bearing plate
C) Striker plate (bearing plate) & tank floor plate will eventually be corroded through
D) None of these is correct
Answer: C (Reference: API 652, Para. 4.7, Last sentence) Best Practice: Bearing plates
are installed on tank floors & on pipe legs where floating roof support legs make contact
5. Magnetic Particle exams can detect which of these discontinuities?
A) Surface & deep sub-surface cracks B) Surface & shallow sub-surface cracks
C) Surface cracks only D) Sub-surface cracks only
Answer: B (ASME V, Art. 7, T-720) Shallow sub-surface cracks & other discontinuities
may be found using MT Many miss this question & answer C

2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
14


6. Guided bend tests represent what qualities in a weld?
A) Ductility & strength
B) Strength only
C) Soundness & strength
D) Ductility & soundness
Answer: D (ASME IX, QW-141.2)
7. When determining the controlling thicknesses in each shell course and when there are
corroded areas of considerable size, measured thicknesses shall be averaged as per a
detailed procedure. How many equally spaced measurements for Value L must be taken
as a minimum by the Inspector?
A) 3 B) 4
C) 5 D) 8
Answer: C (Reference: API 653, Para. 4.3.2.1.c)
8. Examinations of tank bottom weld seams by vacuum box testing methods must follow a
procedure and minimum vacuum pressure required for each test is:
A) A near perfect vacuum, absolute
B) A partial vacuum of at least 3 lbf/in gauge minimum
C) A partial vacuum of at least 5 lbf/in gauge minimum
D) A partial vacuum of at least 8 lbf/in gauge minimum
Ans: B* Ref = API 653 Annex F, *NDE Reqmts Summary, F.5.3
9. Examinations of tank bottom weld seams by vacuum box testing methods must follow a
procedure and the minimum possible time at each location shall be:
A) 3 seconds B) 4 seconds
C) 5 seconds D) None of these times
Ans: C* Ref = API 653 Annex F, F.5.2 & 650, Para. 8.6.4 8.6.8 5 second rule
10. What is Minimum light intensity required at the point of examination during a vacuum
box test (and a typical color contrast PT or dry particle MT examination)?
A) 320 Lux (32 fc) B) 500 Lux (50 fc)
C) 1000 Lux (100 fc) D) 2000 Lux (200 fc)
Ans: C* Ref = API 653 Annex F, F.5.2 & 650, Para. 8.6.4 8.6.7 1000 Lux rule

2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
15


11. Corrosion on the bottom side of floor plates in ASTs is affected most by:
A) Welding procedures used during construction of the tank
B) The metal used for construction of the tank floor
C) Soil characteristics directly underneath the tank
D) Composition of the contents stored in the tank
Ans: C Ref = API 651, Par. 5.3.1.1 & more! It is very important to ensure that there is no
debris such as, rocks, lumps of clay, weld electrodes, paper, plastic, wood, etc. in pad material.
The pad material particles should be fine and uniform.
12. At the next out-of-service inspection on a tank that has had a hot tap performed, the
visual inspection should include:
A) Size of the hot tap nozzle holes B) Thickness of the plate at the hot tap
C) Height of the hot tap from the tank bottom D) Trimming of the hot tap nozzle holes
Correct Answer: D Ref = API 653 Annex C Checklist item shell nozzle C.2.11.3.b
13. API 653 provides minimum requirements for maintaining tank integrity after they have
been placed in service and it addresses all of the following EXCEPT:
A) Inspection B) Repair & Alteration
C) Relocation D) Construction
Ans: D Ref (API 653, Para. 1.1.1) It addresses reconstruction, not construction
14. When a tank is being dismantled for relocation, roof, shell, & bottom plates may be cut:
A) To one-half the size of the original plates.
B) Along the existing weld seams for transportation to the new site.
C) To a size no smaller than max weight allowed by transporting vehicle & crane.
D) To pieces of any size that are readily transportable to the new site.
Correct Answer: D Reference = API 653, Para. 10.3 Dismantling Methods
15. During a tank reconstruction, under what circumstances may a new shell-to-bottom
weld be exempt from hydrostatic testing?
A) When root & final pass has been visually inspected & fully examined & radiographed
B) When root & final pass has been visually inspected & fully examined & vacuum box
C) When welding method has been reviewed/approved by experienced tank engineer
D) A shell-to-bottom weld is never exempted from hydrostatic testing.
Correct Answer: D Ref = API 653, Par 12.3 When Hydrostatic Testing is Reqd

2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
16


16. What is the maximum allowable undercut in both vertical & horizontal welds?
A) Both may have up to 1/16 in (0.8 mm)
B) Both may have up to 1/32 in (0.4 mm)
C) Vertical welds = 1/32 in (0.4mm) & horizontal welds = 1/16 in (0.8 mm)
D) Vertical welds = 1/16 in (0.8mm) & horizontal welds = 1/32 in (0.4 mm)
Correct Answer: C Ref = API 650, Par 8.5.1.b Visual Examination Reqmts
17. API Publication titled Safe Hot Tapping Practices in Petro/Petrochem Industries is:
A) API 2015
B) API 2016
C) API 2217A
D) API 2201
Ans: D Ref (API 653, Para. 2.1) Answer = API 2201 is a critical publication!
18. A tank with a 90 feet diameter is to be checked for shell settlement during the
hydrotest. The minimum number of equally spaced settlement points checked is:
A) 90 32 = 2.81 round to 3
B) 8 points as a minimum always
C) 9 points in this case
D) None of these are correct
Answer: C (Reference: API 653, Section 12.5 & Annex B) D 10, but no less than 8
19. According to API 653, who has the ultimate responsibility for compliance with the
provisions of the Standard?
A) Authorized Inspector or Inspection Agency
B) Vendor/fabricator
C) Owner/operator
D) Storage Tank Engineer
Answer: C Ref = API 653, Para 1.2
20. If a change is made in an essential variable, what is required for the WPS?
A) Requalify the WPS
B) Revise & Correct the WPS only
C) Sign & Approve the WPS revision only
D) Revise & Correct the WPS and sign and approve the revision
Answer: A (Section IX, Introduction, Procedure Qualifications, First Paragraph)

2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
17


21. When reviewing a radiograph, a light image of letter B appearing on a darker
background is:
A) Cause for film rejection
B) Not cause for film rejection
C) The same as a dark letter B appearing on a lighter background
D) None of these is correct
Ans: A (ASME V, Article 2, T-284) Light image of B on darker background = Reject
22. When determining the minimum acceptable shell plate thickness for continued service
for any shell course, the value tmin shall NOT be less than:
A) 0.090 inches B) 0.100 inches
C) 0.010 inches D) None of these is correct
Ans: B Reference (API 653, Para. 4.3.3.1) Remember the .100 inch minimum rule
23. Use this formula after a major alteration (add 16 NPS Nozzle),
hydrostatic test height is calculated after determining the controlling thickness:
A) Of an entire shell course
B) For a location of interest within any shell course
C) For a locally thinned area within any shell course
D) Of a portion of the shell course at the lowest elevation in the location of interest
Ans: B Ref (653, Par. 4.3.3.2.b) Location of interest = Centerline elevation of new nozzle)
24. Joint Efficiency E for a Welded joint in a tank (Assume 7
th
edition & later) and using
NO Radiography (RT), Spot RT and Basic Standard RT (respectively) is:
A) No RT = .70, Spot RT = .80, and Basic Standard RT = 0.90
B) No RT = .70, Spot RT = .80, and Basic Standard RT = 1.00
C) No RT = .70, Spot RT = .85, and Basic Standard RT = 1.00
D) No RT = .70, Spot RT = .90, and Basic Standard RT = 1.00
Ans: C Reference (API 653, Par. 4.3.3.2.b)
25. Pitting does not normally represent a significant threat to the overall structural
integrity of a shell unless:
A) Pits exceeding min t along any vertical line does not exceed 2 inch in 8 inch rule
B) Pitting rarely if ever represents a significant threat to overall shell structural integrity
C) Pits are severe in nature and in close proximity to one another
D) Pits are severe and exceed the min t requirement of API 653
Answer: C Reference (API 653, Para. 4.3.1.3)
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
18


26. When reviewing RT film, a darkened perfectly straight line with edges can be seen in
the very center of the root pass (lightest area). The length of the line is about 75mm long. It
is likely which type of discontinuity?
A) Incomplete penetration
B) Wormhole porosity
C) Incomplete fusion
D) Crack
Answer: A (API 577 Illustration for RT Note 2 for IP & NDT General Knowledge)
27. Which of the following imperfections may appear as a dark round spots using
radiography?
A) Slag and Incomplete fusion
B) Tungsten Inclusions
C) Porosity primarily
D) Burn Through
Ans: C (API 577 Note 2 for Porosity & NDT General Knowledge)
28. Three types of external inspections usually done outside of the tank are:
A) Scheduled external inspections, routine inspections & CP Surveys
B) Scheduled external inspections, routine inspections & UT thickness
C) Out of service inspections, routine inspections & UT thickness
D) Unscheduled inspections, routine inspections & CP Surveys
Answer: B (Reference: API 653, Section 6.3)
29. Welders qualifications should expire if they do not weld:
A) Using a given procedure for a 6 month period
B) Within a given process for a 6 month period
C) On a tank for 6 months
D) For a 3 month period
Answer: B (Reference: ASME IX, QW-322.1.a)
30. Historically, causes of Bottom Failure include all of the following EXCEPT:
A) Roof support columns welded to the tank bottom to restrict movement
B) Rock or gravel foundation pads with voids in areas that should have been filled-in
C) Homogeneous fill under a tank bottom (the contents within a sand foundation pad)
D) Sump installed after a floor was installed where voids exist beneath a sand pad/base
Ans: C Ref (653, Par. 4.4.2) Non-homogenous fill (clay, foreign matter)
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
19


31. The maximum dimension along the shell for a welded on patch plate in critical zone is:
A) 12 inches
B) 24 inches
C) 48 inches
D) 72 inches
Ans: B (Ref API 653, Para. 9.10.1.1 & Figure 9.9 & CRITICAL NOTE 3) 24-inch rule!
32. The maximum thickness for a welded on patch plate in the critical zone is:
A) two inches
B) one inch
C) of an inch
D) inch
Ans: D (Ref API 653, Para. 9.10.1.2.a & Figure 9.9 Sect. A-A view) -in maximum t rule!
33. Before welding a welded on patch plate, the bottom plate thickness at the attachment
weld must be at least how thick?
A) .090 inches
B) .050 inches
C) .100 inches
D) As per 653 tables
Answer: C (Ref API 653, Para. 9.10.1.2.f (Note)
34. A Galvanic Cathodic Protection system is a system that:
A) Uses a metal less active than the structure to stop corrosion
B) Uses a metal more active than the structure to stop corrosion
C) Uses a chemical to stop corrosion
D) Uses a coating to stop corrosion
Answer: B (Reference API 651, Para. 6.2.1) 3.26 Definitions for Galvanic CP )
35. All new materials for repair, alterations or reconstruction shall conform to:
A) As-built standard
B) Current applicable standard
C) Original construction standard (as a minimum requirement)
D) None of these is correct
Answer: B Reference (API 653, Par. 7.2)
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
20


36. Which of the following statements is NOT correct regarding the minimum content on
an Inspection report per the requirements of API 653?
A) Date of insp, type of insp (external or internal) & scope of insp, including any areas that were
not inspected, with reasons given (e.g. limited scope or physical access)
B) Description of tank (number, size, capacity, etc), List of components inspected and conditions
found (checklist such as found in Annex C may be used) & deficiencies found
C) Insp methods and tests used (visual, MFL, UT, etc.) and results of each inspection method or
test, Corrosion rates (bottom, shell), Settlement survey results if performed
D) Name, company, & signature of the Inspector responsible for the inspection
Answer: D Reference (API 653, Par. 6.9.2.j) Records must show the Authorized API
653 Inspectors number along with other details See item J)
37. According to ASME Sec. IX, welding filler metals are grouped into groupings (based on
their usability) as:
A) P-Numbers B) F-numbers
C) Z-numbers D) AWS specified
Answer: B (Reference: ASME IX, QW-422)
38. Which of the following tank roof types are used to reduce filling and breathing loss by
eliminating vapor space?
A) Cone roof B) Umbrella-roof
C) Vapor-dome roof D) Floating roof
Answer: D (Reference API 575, Para. 4.2.3 Third Paragraph)
39. An AC yoke should have a lifting power of at least:
A) 5 pounds B) 10 pounds
C) 20 pounds D) 40 pounds
Answer: B (Reference: ASME V, Article 7, T-762.b)
40. Tank Bottom Release Prevention Systems per API 653 include all of the following
EXCEPT:
A) Internal inspection of the tank bottom
B) Leak detection systems and leak testing of the tank
C) Installing an area impressed current CP system for the entire tank farm
D) Lining tank interior bottom or providing a RPB under the tank bottom
Ans: C Reference (API 653, Par. 4.4.3) CP must be for underside of the tank)
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
21


41. CP surveys are recommended to ensure the effectiveness of impressed current cathodic
protection systems. How often should this survey be done?
A) Every 10 years
B) When tank is empty
C) Annually
D) Semi-annually
Answer: C (Reference API 653, Para. 11.3.2.3)
42. Calcining can occur when concrete has been exposed to:
A) Chemical attack
B) Sulfate-type alkalis
C) Chlorides
D) Prolonged High temperature
Answer: D (Reference API 653, Para. 4.5.1.2)
43. Upon completion of welding of the new tank bottom, the welds may be inspected by
which of the following methods?
A) Radiography
B) Vacuum-box test
C) Tracer Gas test only
D) Either a vacuum box test or a tracer gas test
Answer: D (Reference API 650, Para. 7.3.3 See Para. 8.6 & 8.11 for these tests)
44. Which of these are API 653 examples of types of Release Prevention Barrier?
A) Undertank leak detection system designed to identify if a significant leak occurs
B) Steel bottoms, synthetic materials, clay liners, concrete pads, and all other barriers or
combinations of barriers placed in a bottom of or under a tank
C) Coating systems applied to floors with CP systems used
D) None of these are correct
Answer: B Reference (API 653, Par. 4.4.3.5)
45. Bottom Plate Thickness Measurements most commonly utilize which of the following
reliable methods for determining tank bottom plate soil side corrosion:
A) Magnetic flux leakage (MFL) tools & ultrasonic (UT) thickness measurement tools
B) Magnetic flux leakage (MFL) tools & sample plate removal (coupons) taken from floor
C) Magnetic flux leakage (MFL) tools only per Annex G requirements of API 653
D) None of these is correct because tank bottom plate testing is never reliable
Answer: A Reference (API 653, Par. 4.4.4)
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
22


46. Unless a stress analysis is performed, the minimum tank bottom plate* thickness in the
critical zone of the tank must NEVER be less than:
A) The tmin value, as isolated pitting will not appreciably affect the strength of the plate
B) 653 value in Bottom Plate Minimum Thickness table (depends on foundation design)
C) 0.050 inches (*does not apply to annular plates)
D) 0.100 inches (*does not apply to annular plates)
Answer: D Reference (API 653, Par. 4.4.5.4)
47. What is the required minimum thickness & minimum projection distance of a bottom
plate beyond the shell as measured from toe of outside bottom-to-shell fillet weld? (Assume
you are evaluating corroded condition of the chime area)
A) Thickness shall not be less than .050 in. & projection of bottom plate = at least 3/8 in.
B) Thickness shall not be less than .100 in. & bottom plate projection = at least 3/8 in.
C) Thickness shall not be less than .050 in. & projection of bottom plate = at least in.
D) Thickness shall not be less than .100 in. & projection of bottom plate = at least in.
Answer: B Reference (API 653, Par. 4.4.5.7)
48. Reported incidents of tank failure due to brittle fracture failure occurred during all of
the following times EXCEPT:
A) Failure occurred shortly after erection during hydrostatic testing
B) Failure occurred upon the first filling of the tank in cold weather
C) Failure occurred after a change to higher temperature service
D) Failure occurred after a tank repair/alteration was done
Ans: C Ref (API 653, Par. 5.2.2) After a change to a lower temp service)
49. The purpose of Periodic in-service inspection of tanks is to:
A) Assure continued tank integrity
B) Assure proper operation of the tank
C) Meet jurisdictional requirements
D) None of these is correct per API 653
Answer: A Reference (API 653, Par. 6.1)
50. Routine In-service Inspections are best described by which of the following?
A) External tank condition monitored by regular (daily) close visual inspections from the ground
& must be performed by Authorized Inspector or approved designate
B) External tank condition monitored by regular (weekly) close visual inspections from the
ground & may be performed by an Authorized Inspector or his approved designate
C) External tank condition monitored by regular (monthly) close visual inspections from the
ground & may be performed by Authorized Inspector or owner/operator personnel
D) External tank condition monitored by regular (yearly) close visual inspections from the
ground & may be performed by Authorized Inspector or owner/operator personnel
Answer: C Reference (API 653, Par. 6.3.1.1/2)
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
23


51. Items that should be documented in a Routine insp include all these EXCEPT:
A) Signs of settlement and any evidence of shell distortions
B) Condition of foundation, appurtenances, and coating and insulation systems
C) Condition of the RPB liners and any Undertank Leak Detection systems
D) Evidence of any leaks and corrosion
Answer: C Reference (API 653, Par. 6.3.1.3)
52. All tanks shall be given a visual external inspection by an authorized inspector not to
exceed:
A) The lesser of 5 years or RCA 4N years
B) The greater of 5 years or RCA 4N years
C) The lesser of 5 years or RCA 2N years
D) The greater of 5 years or RCA 2N years
Answer: A Reference (API 653, Par. 6.3.2.1)
53. The tank for which corrosion rates are NOT known is called the:
A) Candidate Tank
B) Control Tank
C) Service Tank
D) Critical Tank
Answer: A Reference (API 653, Para. 3.6)
54. Where does the new nameplate need to be attached to a reconstructed tank?
A) Above the manway at the access point (located so as to be seen clearly)
B) Adjacent to the existing nameplate (if one exists) on the tank shell
C) No new nameplate needs to be added
D) None of these are correct
Answer: B (Ref API 653, Para. 13.1.2)
55. Per API 653, when Controlled deposition welding methods are employed in lieu of
PWHT, what is required after the finished repair weld has cooled to an ambient
temperature?
A) Final post heat (hydrogen bake out treatment) must be performed ASAP
B) Final temper bead reinforcement layer shall be removed/made flush with base metal
C) Final insp and NDT specified must then be completed & accepted by the Inspector
D) None of these is correct regarding the Controlled Deposition welding procedure
Answer: B Ref (API 653, Para. 11.3.2.e.9)
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
24


56. When Controlled deposition welding methods are employed in lieu of PWHT using
SMAW (7018-H4) welds, how long must post heat (hydrogen bake out) be?
A) 7018-H4 SMAW welds allow post heat (hydrogen bake out treatments) to be omitted
B) 7018-H4 SMAW welds require a 1 2 hour bake out at 260C 30C (500F 50F)
C) 7018-H4 SMAW welds require a 2 4 hour bake out at 260C 30C (500F 50F)
D) 7018-H4 SMAW welds require a 3 6 hour bake out at 260C 30C (500F 50F)
Answer: A Ref (API 653, Para. 11.3.2.e.8)
57. What finished welds do NOT require stamping of ID for welder (or operator)?
A) Only floor plate welds and roof plate welds and flange to nozzle-neck welds
B) Only roof plate welds and flange to nozzle-neck welds do not require ID stamps
C) Only flange to nozzle-neck welds do not require welder (operator) ID stamps
D) None of these! Finished welds must always be stamped by a welder (operator)
Answer: B Reference (API 653, Para. 11.2.2)
58. Per API 653, if a material specification (steel from an existing tank) is unknown or
obsolete (no longer made), what is required to verify weldability before making a PQR test
coupon?
A) Nothing can be done in this case, and the material cannot be used for tank
B) PQR Test coupons shall be made from lowest strength material in API 650 Group I
C) PQR Test coupons shall be taken from a similar strength & similar API 650 Group
D) PQR Test coupons shall be taken from actual plate to be used
Answer: D Reference (API 653, Para. 11.1.1)
59. What type of settlement occurs when tank shell settles sharply around the tank
periphery, resulting in deformation of the bottom plate?
A) Uniform B) Edge
C) Planar tilting D) Tank Bottom
Ans: B (Ref API 653, Annex B, Par. B.2.3.1) 4 major types of settlement!
60. On a reconstructed tank, the cut lines along the floor and the shell adjacent to the
corner welds must be how far away (at least) from the corner weld toe?
A) two inches B) one inch
C) of an inch D) inch
Ans: D (Ref API 653, Para. 10.3.3.3 & Figure 10.1) inch rule!
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
25


61. What is the maximum internal insp interval of an Asphalt Storage tank or other tank
storing highly viscous substances that solidify at temps below 110F?
A) 10 years B) 12 years
C) 15 years D) 20 years
Answer: A Ref (API 653, Par. 6.4.2.6) 6.4.2.1 & 6.4.2.2 RBI rules DO NOT APPLY)
62. When used, UT thickness measurement intervals are (for unknown corrosion rates):
A) Maximum interval shall be the lesser of 5 years or RCA 4N years
B) Maximum interval shall be the greater of 10 years or RCA 4N years
C) Maximum interval shall be the lesser of 15 years or RCA 2N years
D) Maximum interval shall be 5 years
Answer: D Reference (API 653, Par. 6.3.3.2.a)
63. When used, UT thickness measurement intervals are (for known corrosion rates):
A) Maximum interval shall be the lesser of 5 years or RCA 4N years
B) Maximum interval shall be the greater of 10 years or RCA 4N years
C) Maximum interval shall be the lesser of 15 years or RCA 2N years
D) Maximum interval shall be 5 years
Answer: C Reference (API 653, Par. 6.3.3.2.a)
64. RBI assessment performed in association with internal inspection intervals shall be
reviewed and approved by:
A) Owner/Operator & ST Engineer
B) Owner/Operator & Authorized Inspector
C) ST Engineer & Authorized Inspector
D) Owner/Operator & Authorized Insp Agency
Answer: C Reference (API 653, Par. 6.4.2.4)
65. Which of the following statements is NOT correct regarding Inspection report
requirements per API 653?
A) Each external & internal insp performed requires a written report be prepared by the
owner/operator of the AST and these reports shall be maintained for the life of the tank
B) Authorized inspector shall prepare a written report after every internal & external insp
C) These insp reports & any inspector recommendations/documentation of disposition (repairs,
etc) shall be maintained by the owner/operator for the life of the tank
D) Local jurisdictions may have additional reporting/record keeping requirements for tank
inspections
Answer: A Reference (API 653, Par. 6.9.1)
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
26


66. A formal internal inspection must be conducted every (assume the time is from initial
internal inspection to the 2
nd
internal inspection with no RBI or similar service assessment
and only the corrosion rate procedures will be used):
A) 5 years B) 10 years
C) 20 years D) 25 years
Answer: C Reference (API 653, Par. 6.4.2.2 & Table)
67. Primary reasons/requirements for doing internal inspections include all of these
EXCEPT:
A) Ensure that the bottom is not severely corroded and leaking
B) Gather data needed for minimum bottom & shell thickness assessments (also using those
external UT thickness readings obtained during any in-service inspections)
C) Identify and evaluate any tank bottom settlement that may be evident
D) Identify and evaluate any roof or floating roof underside corrosion or holing
Ans: D Reference (API 653, Par. 6.4.1.1) D is the correct answer because it is not the
PRIMARY concern The primary concern = the shell and floor No release of product)
68. Before doing a hot tap or adding a reinforcement plate, what NDT is needed?
A) MT or PT exam B) UT thickness and lamination scan
C) RT and MT or PT D) Visual examination ONLY
Answer: B Reference (API 653, Par. 12.1.2.1)
69. Where exterior tank bottom corrosion is controlled by a cathodic protection system,
periodic surveys of the system shall be conducted in accordance with API 651. Who is
responsible to review the results of these CP surveys?
A) Owner/operator B) Authorized Inspector
C) Storage Tank Engineer D) Authorized Insp Agency
Answer: A Reference (API 653, Par. 6.3.4.2 & API 651 Section 11.3.2)
70. Where exterior tank bottom corrosion is controlled by a cathodic protection system,
periodic surveys of the system shall be conducted in accordance with API 651 how often?
A) All sources of impressed current are checked at intervals not exceeding 1 month (unless
jurisdiction rules apply) and impressed current protective facilities inspected every 6 months
B) All sources of impressed current are checked at intervals not exceeding 1 month (unless
jurisdiction rules apply) and impressed current protective facilities are to be inspected annually
C) All sources of impressed current are checked at intervals not exceeding 2 months (unless
jurisdiction rules apply) and impressed current protective facilities are to be inspected annually
D) All sources of impressed current are checked at intervals not exceeding 3 months (unless
jurisdiction rules apply) and impressed current protective facilities are to be inspected annually
Answer: C Reference (API 653, Par. 6.3.4.1 & API 651 Section 11.3.2)
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
27


71. Tank grounding system components such as shunts or mechanical connections of cables
shall be visually checked. Recommended practices dealing with prevention of hydrocarbon
ignition (incl. that from lightning, static & stray currents) are covered by what API
document?
A) API 2000 B) API 2003 C) API 2016 D) API 2217A
Answer: B Reference (API 653, Par. 6.3.2.3) API Recommended Practice 2003,
Protection against Ignitions Arising Out of Static, Lightning, and Stray Currents
72. When design and construction details are not given, and are not available in the as-built
standard, details MUST be used that provide a level of integrity equal to level provided by:
A) Current edition of API 653
B) Current edition of API 650
C) Edition of API 650 chosen by Engineer
D) Edition of API 650 chosen by Owner/Operator
2010 Addition: Answer: B Ref (API 653, Par. 1.1.5) New question for 2012 exams
73. When API 653 does not provide specific evaluation procedures or acceptance criteria
for a specific type of degradation or when API 653 explicitly allows the use of fitness-for-
service criteria, WHAT DOCUMENT MAY BE USED to evaluate the various types of
degradation or test requirements addressed in API 653?
A) API 579-1/ASME FFS-1 B) API 580
C) API 581 D) None of these are correct
Answer: A Ref (API 653, Par. 1.1.6) New question for 2012 exams
74. If an API 653 provision is in conflict with a jurisdictional regulation or requirement,
and the API 653 requirement is more stringent, which of the following statements is
correct?
A) Jurisdictional reqmts SHALL govern in all cases and must be used instead of API 653
B) Jurisdictional reqmts SHOULD govern and may (or may not) be used instead of API 653
C) API 653 requirements SHALL be followed if they are more stringent than jurisdiction rules
D) API 653 requirements SHOULD be followed if they are more stringent than jurisdiction rules
Answer: C Reference (API 653, Para. 1.3)
75. Where welding and hot work are involved, WHAT API DOCUMENT states Except in
areas specifically designated as safe for hot work, a hot work permit shall be obtained
before starting any work that can involve a source of ignition.
A) API 2015 B) API 2201
C) API 2217A D) API 2009
Answer: D Reference (API 653, Para. 1.4) New question for 2012 exams
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
28


76. The document for Personnel Qualification and Certification in NDT is:
A) ASNT SNT-TC-1A
B) ASME V, Article 1
C) ASNT CP-189
D) None of these
Ans: A Reference (API 653, Para. 2.1) Expect this to come up in OB (most likely) or CB!
77. The standard used for repairs or alterations made after original construction is the:
A) As-built standard
B) As-built standard only for those repairs or alterations
C) Construction STD only for those repairs or alterations
D) None of these are correct
Ans: B Ref (API 653, Par. 3.2 5
th
Sent of 5 in definition) New question 2012 exams
78. API 653 Annex A provides a list of API welded storage tank standards that goes back to
1936 and the ALL-WELDED OIL STORAGE TANKS (All Tanks before that were
riveted). What was the name of the 1936 API standard?
A) API 650
B) API 12B
C) API 620
D) API 12C
Ans: D Ref (API 653, Para. 3.2, Annex A & Table A.1) ) New question for 2012 exams
79. The area on the tank bottom where the settlement begins is called:
A) Bulging Point
B) Settlement Point
C) Breakover Point
D) None of these
Answer: C Reference (API 653, Para. 3.5)
80. Installing a shell penetration larger than NPS 12 beneath design liquid level is
considered:
A) Alteration
B) Repair
C) Major alteration
D) None of these
Answer: C Reference (API 653, Para. 3.18)
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
29


81. Complete or partial (if more than of the weld thickness) removal & replacement of
more than 12 in. of vertical weld joining shell plates or radial weld joining annular plate
ring is:
A) Repair
B) Alteration
C) Major repair
D) None of these
Answer: C Reference (API 653, Para. 3.18)
82. Removing and replacing or adding a shell plate beneath the design liquid level where
the longest dimension of the replacement plate exceeds 12 inches is considered:
A) Repair
B) Alteration
C) Major repair
D) None of these
Answer: C Reference (API 653, Para. 3.18)
83. A condition that exists when the material of a component is deemed acceptable for use
by provisions of many requirements for Brittle Fracture assessment using the decision tree:
A) Unknown toughness
B) Acceptable toughness
C) Recognized toughness
D) None of these
Answer: C Reference (API 653, Para. 3.21)
84. Tank material may likely satisfy the recognized toughness definition if metal
temperature operates at temperatures not less than:
A) 50F
B) 60F
C) 70F
D) None of these
Answer: B Reference (API 653, Para. 3.21 & Para. 5.3.6)

85. Which of the following meets the definition of a repair organization?
A) Owner/operator of ASTs who repairs or alters his own equipment without following API 653
B) Contractor making repairs/alterations to API 653 with quals acceptable to AST Owner/Op.
C) One who makes repairs per API 653 but is outside of and not authorized by the jurisdiction
D) Contractor making repairs/alterations with qualifications acceptable to AST Owner/Op.
Answer: B Reference (API 653, Para. 3.25)
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
30


86. Process by which corrosion rates & inspection intervals are established for a candidate
tank using corrosion rates and service history from a control tank for the purpose of
establishing the next inspection date is called a(n):
A) Corrosion Rate determination
B) Inspection Interval assessment
C) Similar service assessment
D) None of these
Answer: C Reference (API 653, Para. 3.26)
87. One or more persons or organizations acceptable to owner/operator & knowledgeable
& experienced in the engineering disciplines associated with evaluating mechanical &
material characteristics that affect the integrity and reliability of aboveground storage
tanks is:
A) Fitness for Service Organization
B) Engineering Organization
C) Storage Tank Engineer
D) None of these
Answer: C Reference (API 653, Para. 3.28)
88. In order to qualify for a hydrotest exemption after a major repair or a major alteration,
ALL OF THESE CONDITIONS FOR SHELL REPAIRS SHALL BE MET EXCEPT (1 statement = false):
A) New vertical and horizontal shell butt-welds shall have complete joint penetration and fusion
B) Root pass (shell t > 1 inch) shall be back gouged & examined full length by MT or PT methods
C) Final weld pass (all shell thicknesses) shall be examined full length by MT or PT methods
D) Finished welds shall be fully (100%) radiographed.
Answer: C Ref (API 653, Section 12.3.2.3.4/5) Final weld pass > 1 inch shall be MTd or PTd
89. In order to qualify for a hydrotest exemption after a major repair or a major alteration,
ALL OF THESE CONDITIONS FOR SHELLS/NOZZLES SHALL BE MET EXCEPT (1 statement = false):
A) Shell welds for reinforcement-to-nozzle neck joints shall have complete penetration & fusion
B) Shell welds for nozzle neck-to-shell joints shall have complete penetration and fusion
C) Root pass of nozzle attachment weld shall be back-gouged and MT or PT examined
D) Completed nozzle attachment welds shall also be MT or PT examined
Answer: D Ref (API 653, Section 12.3.2.3.6) UT SHEAR WAVE is also required for exemption
90. In order to qualify for a hydrotest exemption after a major repair or a major alteration, all
these conditions for bottom repairs in critical zone shall be met except (1 statement = false):
A) Repairs to annular ring or bottom plate meet API 653 WPS rules, impact test requirements,
and new materials = current API 650 edition, & existing materials = API 650 (7
th
Edition or later)
B) Annular plate butt-welds shall also be examined by radiographic methods after a final pass.
C) Joints shall be examined after root and final pass by MT or PT methods
D) Joints shall be examined visually prior to welding
Answer: B Ref (API 653, Sect. 12.3.2.3.4.1.a/b) Ultrasonic Testing (Shear Wave) is required
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
31


91. In order to qualify for a hydrotest exemption after a major repair or a major alteration, all
these conditions for shell-to-bottom weld repairs shall be met except (1 statement = false):
A) The repaired portion of the weld meets the fillet size requirements of API 650 (Sect. 5.1.5.7)
B) Portion replaced does not represent more than 50 % of required weld cross-sectional area
C) If a weld (one side of shell only) was completely removed & replaced, length was 24 inches
D) Weld repairs replacing > 50 % of required weld cross-sectional area shall not be closer than
12 inches to each other, including repairs on the opposite side of the shell.
Answer: C Ref (API 653, Section 12.3.2.5.1.a/b)
92. In order to qualify for a hydrotest exemption after a major repair or a major alteration, all
these conditions for shell-to-bottom weld repairs shall be met except (1 statement = false):
A) Repair areas shall be examined prior to welding visually
B) Repairs shall be examined after the root pass and final pass visually
C) Repairs shall be examined after the root pass and final pass by MT or PT methods & UT
D) Examination & acceptance criteria for NDEs shall be in accordance with API 650 & API 653
Answer: C Ref (API 653, Section 12.3.2.5.2) UT is not required in this case Corner welds
93. Which of the statements is FALSE regarding settlement measurements during hydrotest?
A) Tank settlement is initially surveyed using an even number of elevation measurement points
that are randomly distributed around the circumference.
B) When settlement is expected during hydrotest, tank foundation is checked for settlement
C) Initial settlement surveys prior to 1
st
hydrotest provide base readings for future evaluations
D) Tank settlement shall initially be surveyed with the tank empty
Answer: A Ref (API 653, Section 12.5 entire section) Uniformly distributed
94. In the absence of an initial settlement survey (to provide base readings for future
settlement evaluations) THE TANK SHALL BE ASSUMED TO BE:
A) No assumptions may be made because it is critical to evaluate baseline settlement readings
B) Initially out-of-level and out-of-tolerance
C) Initially level
D) None of these are correct
Answer: C Ref (API 653, Section 12.5 entire section)
95. Which of the following statements is FALSE regarding the minimum number of elevation
points (settlement measurement) as indicated by the following API 653 equation: N = D 10
A) N = minimum required number of settlement measurement points, D = tank diameter in feet
B) Minimum number of settlement measurements (tank diameter = 50 feet), 50 10 = 5 (five)
C) Maximum spacing between settlement measurement points shall be 32 ft
D) All N values shall be rounded to the next higher whole number
Answer: B Ref (API 653, Section 12.5.1.2) Never less than 8 points (minimum)
2012 API 653 Exam 130 Q&A (30 Open + 100 Closed Book)
32


96. Tank settlement measurements shall be evaluated for acceptance in accordance with:
A) API 653 Annex B B) API 653 Annex C (Inspection Checklists)
C) API 650 Section 5 (Design rules D) API 650 Section 7.3.6 (Hydrotest Reqmts)
Answer: A Ref (API 653, Section 12.5.1.3)
97. Which of these statements is FALSE regarding settlement surveys during Hydrotesting
(that occur after the initial settlement survey with the tank empty)?
A) Settlement shall be measured during filling (usually 25% intervals)
B) Settlement shall be measured when water reaches 100 % of test level
C) Excessive settlement as per Annex B shall be cause to stop the hydrotest
D) Excessive settlement as per Annex B shall require the foundation be repaired
Answer: D Ref (API 653, Section 12.5.2) See API 650, 7.3.6.5 Maximum filling rates
98. Which of the following statements are FALSE regarding tanks WITHOUT NAMEPLATES that
have required as-built standard information required to complete a replacement nameplate?
A) New nameplates shall contain as-built STD required info & be marked assessment nameplate
B) Any replacement nameplates shall be per API 650 & under direction of Authorized Inspector
C) At owners request a nameplate may be attached to a tank meeting API 650 requirements
D) If required info is available & traceable, a new replacement nameplate may be attached
Ans: A Ref (API 653, Para. 13.1.2.1/2) Without Nameplates = Replacement Nameplate
99. Which of the following statements are FALSE regarding tanks WITHOUT NAMEPLATES that
DO NOT have required as-built STD info required to complete a replacement nameplate?
A) If as-built STD info required to complete nameplates is not available/traceable to a tank, an
assessment nameplate may be attached under certain conditions as per API 653 rules
B) Assessment nameplates may be attached only under direction of the Authorized Inspector
C) Assessment nameplates may be attached only if suitability for service assessment is done
D) Such suitability for service assessments shall cover API 653 Section 4 as a minimum
Ans: D Ref (API 653, Para. 13.1.2.2) Without Nameplates = Assessment Nameplate
100. What method shall be used to determine the minimum thickness calculation for tanks
having diameters greater than 200 feet?
A) Variable design point method B) The one foot method
B) The one foot design point method D) Tmin formulas given in API 653
Answer: A Ref (API 653, Para. 4.3.3.4)
101. The variable design point method shall be used to determine the minimum thickness
calculation for tanks having a diameter that is:
A) Greater than 200 feet B) Greater than 300 feet
C) Any tank diameter may use the method D) None of these are correct
Answer: A Ref (API 653, Para. 4.3.3.4)