Vous êtes sur la page 1sur 14

Multiple choice questions

Unit: High Polymers

1. Polymer formed by the polymerization of hexamethylene diamine and adipic acid is


i) Teflon
ii) Nylon 6,10
iii) Nylon 6,6
iv) Bakelite
2. Polymer obtained by the polymerization of only one type of monomer molecule is
i) Homopolymer
ii) Copolymer
iii) Heteropolymer
iv) Addition polymer
3. Polymer obtained by the polymerization of two or more different types of monomer
molecules is
i) Homopolymer
ii) Copolymer
iii) Heteropolymer
iv) Addition polymer
4. Stereoregular polymers are
i) Isotactic, syndiotactic, atactic
ii) Natural and synthetic
iii) Addition and condensation
iv) Elastomers, plastics and fibres
5. Compounding converts
i) Plastics in to resins
ii) Resins in to plastics
iii) Vulcanized rubber
iv) All the above
6. Polymerisation of tetra fluoro ethylene yields
i) PTFE
ii) PMMA
iii) Butyl rubber
iv) Bakelite
7. Plexi glass (PMMA) is obtained by the polymerization of
i) Methyl meth acrylate
ii) Isobutylene
iii) Isocyanate
iv) Urethane
8. Teflon is made soft by adding
i) Di -iso n –butyl phthalate
ii) Quartz
iii) Silicate
iv) Camphor

1
9. Disproportionation of polymer chain growth yields
i) Polymer with longer chain length
ii) Two polymers with shorter chain lengths
iii) Three Polymers
iv) Any of the above is possible
10. Degree of crystallinity
i) Decreases Tg value
ii) Stabilises Tg value
iii) Increases Tg value
iv) Does not affect Tg value
11. Mol wt of a polymer usually
i) Decreases Tg value
ii) Stabilises Tg value
iii) Increases Tg value
iv) Does not affect Tg value
12. Branching in the polymer chain
i) Decreases Tg value
ii) Stabilises Tg value
iii) Increases Tg value
iv) Does not affect Tg value
13. Which of the following polymer is a very good insulator
i) Nylon 6,6
ii) Teflon
iii) Polyethylene
iv) Neoprene
14. Repeating unit present in natural rubber is
i) Isoprene
ii) Chloroprene
iii) Butane
iv) Propene
15. Repeating unit present in neoprene rubber is
i) Isoprene
ii) Chloroprene
iii) Butane
iv) Propene
16. Polyureathane is formed by the polymerization of
i) Isobutylene and isoprene
ii) Phenol and formaldehyde
iii) Di isocyanate and diol
iv) Urethane
17. Bakelite is a polymer of
i) Phenol and formaldehyde
ii) Urea and formaldehyde
iii) 2-methyl, 1,3-butadiene
iv) Di isocyanate and diol

2
18. Polymer used as cement to hold electric bulb to hold their metal holders is
i) Bakelite
ii) Novolac
iii) Butyl rubber
iv) Polyurethane
19. Polymer used in army weapons is
i) Bakelite
ii) Teflon
iii) Urea-formaldehyde resin
iv) None of the above
20. IUPAC name of chloroprene is
i) 2-chloro-1,3-butadiene
ii) 2-methyl-1,3-butadiene
iii) Isobutene
iv) Isobutene and isoprene
21. IUPAC name of isoprene is
i) 2-chloro-1,3-butadiene
ii) 2-methyl-1,3-butadiene
iii) Isobutene
iv) Isobutene and isoprene
22. Conducting polymers can be obtained from the following reaction
i) Doping
ii) Chlorination
iii) Polymerisation
iv) Bromination
23. The most suitable oxidizing agent for oxidative doping of polyacetylene is
i) Acidified potassium dichromate
ii) Iodine vapours
iii) Iodine in carbon tetrachloride
iv) Sodium naphthalide in THF
24. The most suitable reducing agent for reductive doping of polyacetylene is
i) Acidified potassium dichromate
ii) Iodine vapours
iii) Iodine in carbon tetrachloride
iv) Sodium naphthalide in THF
25. Oxidative doping of polymers is
i) p-doping
ii) n-doping
iii) Both i) and ii)
iv) None of tha above
26. Following polymer is an organic metal
i) Conducting polyacetylene
ii) Conducting polyaniline
iii) Conducting polythiophene
iv) All the conducting polymers

3
27. Which of the following polymers is used in smart windows
i) Conducting polyacetylene
ii) Conducting polyaniline
iii) Conducting polythiophene
iv) All the conducting polymers
28. Commercial name of epoxy resin is
i) Epon & Araldite
ii) Teflon
iii) Plexi glass
iv) Novolac
29. Epoxy resin is prepared by the polymerization of
i) Bisphenol A
ii) Epichlorohydrin
iii) Bisphenol A and epichlorohydrin
iv) Phenol and formaldehyde
30. Which of the following polymers has higher Tg value
i) Teflon
ii) Polyethylene
iii) PVC
iv) Nylon66
31. The polymers used in telecommunication system, air crafts wiring, solar cells is
i) Conducting polymers
ii) Synthetic rubbers
iii) Epoxy resins
iv) All the polymers
32. Polymers containing polar groups dissolve in or readily attacked by
i) Non polar solvents
ii) Polar solvents
iii) All the organic solvents
iv) Water
33. Polymers containing non polar groups dissolve in/readily attacked by
i) Non polar solvents
ii) Polar solvents
iii) All the organic solvents
iv) Water
34. Starch is a polymer of
i) α -glucose
ii) β-glucose
iii) Fructose
iv) Galactose
35. Cellulose is a polymer of
i) α -glucose
ii) β-glucose
iii) Fructose
v) Galactose
4
36. The process of adding plasticizers is called
i) Plasticization
ii) Polymerisation
iii) Condensation
iv) None of these
37. Proteins are natural polymers containing
i) α- amino acids
ii) β-amino acids
iii) Both i) and ii)
iv) None of the above
38. Bakelite is a thermosetting polymer because
i) It consists of 2 different monomer molecules
ii) Long linear chain
iii) The different chains of Bakelite are held together through strong covalent
(Sigma) bonds
iv) Reason is not clear
39. Polymer used in the preparation of automobile tyres and tubes is
i) Buna-s
ii) Polysytrene
iii) Neoprene rubber
iv) Butyl rubber
40. Excellent substitute for glass is
i) PMMA (plxiglass/Lucite)
ii) Buna-s
iii) Teflon
iv) Polyurethane
41. Polymer used in artificial eye parts, airplane cockpit, signal light lens and Television
screens is
i) PMMA
ii) Buna-S
iii) Polycarbonate
iv) Polyurethane
42. Bullet proof polymer is
i) Polycarbonate
ii) P-F resin
iii) Polyurethane
iv) Conducting polymers
43. The polymer which is used for making non stick utensils is
i) Polyurethane
ii) Bakelite
iii) Teflon
iv) All the above
44. The function of sulphur in the vulcanization of rubber is
i) It decreases the elasticity
5
ii) More ductile
iii) Less plastic and non stick
iv) All the above

45. Addition polymerization reactions


i) Need initiators
ii) Acid catalysed reactions
iii) Base catalysed reactions
iv) Will initiate without initiators
46. Bisphenol A is manufactured by the reaction of
i) Phenol and acetone
ii) Phenol and aromatic aldehyde
iii) Phenol and formaldehyde
iv) Phenol and aniline
47. Collodion is
i) Cellulose nitrate
ii) Cellulose acetate
iii) Ethyl and methyl cellulose
iv) Cellulose
48. Celluloids are
i) Cellulose nitrate
ii) Cellulose acetate
iii) Ethyl and methyl cellulose
iv) Cellulose
49. When P/F is less than 1, the product formed is
i) Novolac
ii) Bakelite
iii) Mixture of Novolac and Bakelite
iv) None of the above
50. When P/F is greater than 1, the product formed is
i) Novolac
ii) Bakelite
iii) Mixture of Novolac and Bakelite
iv) None of the above
51. Arrange the following polymers in increasing order of their intermolecular forces:
Nylon-66, Buna-S, Plythene
i) Polythene < Buna-S < Nylon-66
ii) Polythene < Nylon-66 < Buna-S
iii) Nylon-66 < Buna-S < Poythene
iv) Buna-S < Polythene <Nylon-66
v)
52. Tg value of which of the following polymers is very high: Polyethylene,
Polypropylene, PVC, PTFE
i) PTFE
ii) PVC
iii) Polyethylene
iv) Polypropylene
6
53. Colloids are used in
i) Emulsion polymerization
ii) Bulk polymerization
iii) Suspension polymerization
iv) Solution polymerization

54. Surfactant/is used in


i) Emulsion polymerization
ii) Bulk polymerization
iii) Suspension polymerization
iv) Solution polymerization
55. Preparation of Novolac is an
i) Acid catalysed reaction
ii) Base catalysed reaction
iii) Dibenzoyl peroxide initiates the reaction
iv) Any of the above
56. Bakelite preparation is
i) Acid catalysed reaction
ii) Base catalysed reaction
iii) Dibenzoyl peroxide initiates the reaction
iv) Any of the above
57. Number of monomer molecules which take part in polymerization is
i) Degree of polymerisation
ii) Molecular weight of polymer
iii) Tg of polymer
iv) None of the above
58. Tetra fluoro ethylene is the monomer of
i) Nylon66
ii) Neoprene
iii) Teflon
iv) PVC
59. Sulphur is used particularly in
i) Manufacture of buna-S
ii) Corrosion control
iii) Compounding of resin
iv) Vulcanisation of rubber
60. The monomer phenol is
i) monofunctional
ii) bifunctional
iii) trifunctional
iv) polyfunctional
61. The polymer used as electrodes in rechargeable batteries is
i) Conducting polyaniline
ii) Teflon
iii) Polyacetylene
iv) Polyaniline
62. Compounding of resins
i) Modifies the properties of polymer
7
ii) Imparts additional properties
iii) Helps in polymer processing
iv) All the above

63. The polymers used in aerospace components, telecommunication systems, conductive


fabrics, photovoltaic cells are
i) Teflon
ii) Conducting polymers
iii) Bakelite & Novolac
iv) None of the above
64. Which of the following polymer has ozone resistance
i) Butyl rubber
ii) Neoprene rubber
iii) Natural rubber
iv) both i and ii
65. which of the following polymer can hold organic solvents
i) Natural rubber
ii) butyl rubber
iii) polysulphide rubber
iv) all the above
66. Polymer used as corrosion control paint is
i) PMMA
ii) Bakelite
iii) Teflon
iv) all the above
67. Conducting polyaniline is prepared by the
i) Oxidative doping of polyanilne
ii) Reductive doping of polyanilne
iii) Protonic acid doping of polyaniline
iv) all the above
68. The commonly used reagent in protonic acid doping is
i) Sulphuric acid & Ammonium sulphate
ii) HCl and Ammonium sulphate
iii) Sodium naphthalide inTHF
iv) Iodine in CCl4
69. A polymer which can be used as synthetic adhesive is
a) Neoprene b) Buna S c) Epoxy resin d) Polystyrene
70. Copolymer of Isoprene and isobutylene (Isobutene) is
a) butyl rubber b) Buna S c) PTFE d) Polyurethane

Note: 1) Monomers formaldehyde, isobutylene, isoprene, hexamethylene diamine, adipic acid,


tetra fluoro ethylene, methyl meth acrylate. diol, di isocyanate, bisphenol A, epichlorohydrin
are all BIFUNCTIONAL .

8
2)
Polymer Tg (0C) Contributing factor
Polyethylene (LDPE) -125 Branching decreases Tg
Polyethylene (HDPE) -20 Flexible backbone
Polypropylene 5 CH3 groups inhibit freedom of
Rotation
Nylon6,6 57 H-bonding between the polar
Groups of different chains
PVC 80 Strong polar attraction between
molecules
PTFE 115 Stiff backbone

Answers:

1) iii 6) i 11) iii 16) iii


2) i 7) i 12) i 17) i
3) ii 8) I 13) ii 18) ii
4) i 9) ii 14) i 19) iii
5) ii 10) iii 15) ii 20) i
21) ii 22) i 23) iii 24) iv
25) i 26) ii 27) ii 28) i
29) iv 30) i 31) i 32) ii
33) i 34) i 35) i 36) i
37) i 38) iii 39) iv 40) i
41) i 42) i 43) iii 44) iv
45) i 46) i 47) i 48) ii
49) i 50) ii 51) i 52) i
53) iii 54) i 55) i 56) ii
57) i 58) iv 59) iv 60) iii
61) I 62) iv 63) ii 64) iv
65) iii 66) iii 67) iii 68) i
69) c 70) a

9
Liquid Crystals
1. Liquid crystal state is the intermediate state between
a) Solid and liquid
b) Liquid and gases
c) Liquid and gases
d) None of the above
2. Thermotropic mesophase is exhibited by the compounds
a) Organic with rod like structures
b) Lyophilic compounds
c) Soap and water mixture
d) Disc shaped molecules
3. Chiral nematic mesophase is exhibited by
a) Derivatives of cholesterol
b) Soap water mixture
c) Phospho lipids and water mixture
d) Soap like compounds
4. PAA, PAP, MBBA, PAAB exhibit
a) Nematic mesophase
b) Chiral nematic mesophase
c) Discotic mesophase
d) Smectic mesophase
5. Truxene, p-n-alkanoates of benzene exhibit
a) Nematic mesophase
b) Chiral nematic mesophase
c) Discotic mesophase
d) Smectic mesophase
6. PAA series shows
a) Higher transition temperature for members having odd number of carbon
atoms than possessing even number of carbon atoms
b) Higher transition temperature for members having even number of
carbon atoms than possessing odd number of carbon atoms
c) Transition temperature increases along the series
d) None of the above
7. Advantage of LCD is
a) They consume good contrast

10
b) Low power consumption and clarity of display in the presence of bright
light
c) Economical
d) None of the above
8. The class of compounds that exhibit liquid crystalline behavior on variation
of temperature alone are referred to as
a) Lyotropic liquid crystals
b) Thermotropic liquid crystal
c) Isotropic liquids
d) None of these

9. The class of compounds that exhibit liquid crystalline behavior on variation


of concentration are referred to as
a) Lyotropic liquid crystals
b) Thermotropic liquid crystal
c) Isotropic liquids
d) None of these
10. Display character of liquid crystals is due to
a) Electro-Optic effect
b) Electric effect
c) Optic effect
d) Mesomeric effect

Answers:
1) a 2) a 3) a 4) a 5) c 6) b 7) b 8) a 9) a 10) a

11
Instrumental methods of analysis
1. Potentiometry is used for the analysis of
a) Acid base neutralization reactions
b) Redox rections
c) Precipitation reactions
d) All the above
2. Electrodes used in potentiometry are
a) Platinum electrodes
b) Glass-Calomel electrodes
c) Platinum-Calomel electrodes
d) All the above
3. Strength of FAS by titrating against acidified K2Cr2O7 can be determined
by
a) Potentiometry
b) Conductometry
c) Colorimetry
d) Flame photometry
4. Determination of concentration of copper sulphate can be done by
a) Potentiometry
b) Conductometry
c) Colorimetry
d) Flame photometry
5. Copper sulphate when treated with ammonia gives
a) Cupric hydroxide
b) Cuprammonium sulphate
c) No reaction
d) Mixture of cupric hydroxide and cuprammonium sulphate
6. In the estimation of copper by colorimetry, the absorbance is recorded at
a) 590 nm
b) 620 nm
c) 700 nm
d) All the above
7. In the estimation of copper by colorimetry, the absorbance is recorded at
620 nm because

12
a) The complex shows maximum absorption at 620 nm
b) It is possible only at 620 nm
c) Filter is convenient to select
d) All the above
8. Filters are made up of
a) Colored glasses or thin layer of gelatin
b) Polymeric materials
c) Nicol prism
d) None of the above

9. In conductometry the electrodes used are


a) Platinum electrodes
b) Glass-calomel electrodes
c) Platinum-calomel electrodes
d) All the above
10. By Conductometry
a) Strong acids can be titrated against strong bases
b) Weak acids can be titrated against strong bases
c) Strong acids can be titrated against Weak bases
d) All the above
11. Absorbance in colorimetry is measured in
a) UV region
b) Visible region
c) UV-Visible region
d) All the above
12. Instrumental methods of analysis are widely adopted when compared to
classical methods of analysis because
a) The methods are much faster
b) Applicable at all concentrations
c) The analytical process can be automated
d) All the above
13. Flame photometry is suitable for the detection of
a) Li
b) Cu
c) Fe
d) Zn
Note: flame photometry can be used for the determination of Na, K,
Li & Mg
14. Colorimetry is suitable for the analysis of
a) Cu in copper sulphate
b) Titanium
c) Glucose in fluids
d) All the above
15. The indicator electrode used in the estimation of FAS potentiometrically
is
13
a) Calomel electrode
b) Platinum electrode
c) Silver-silver chloride electrode
d) Glass electrode
16. Example for reference electrode is
a) SHE
b) Calomel electrode
c) Platimum electrode
d) Both a and b
17. The colour imparted by Na to the flame is
a) Yellow
b) Red
c) Violet
d) Blue
18. Wavelength selected for the measurement of emission in flame
photometry in the estimation of Na is
a) 598 nm
b) 620 nm
c) 650 nm
d) 590 nm
19. Disadvantages of instrumental methods are
a) Instruments are costly
b) Calibration of instruments is required
c) Operation of instruments requires training
d) All the above

Answers:

1) d 2) c 3) a 4) c 5) b 6) b 7) a 8) a 9) a 10) d 11) a
12) d 13) Li 14) d 15) b 16) d 17) a 18) a 19) d

14