00 vote positif00 vote négatif

5 vues10 pagesProfit and loss ,mba,bank po,ssc,cgl,cat,mat

Feb 07, 2015

© © All Rights Reserved

PDF, TXT ou lisez en ligne sur Scribd

Profit and loss ,mba,bank po,ssc,cgl,cat,mat

© All Rights Reserved

5 vues

00 vote positif00 vote négatif

Profit and loss ,mba,bank po,ssc,cgl,cat,mat

© All Rights Reserved

Vous êtes sur la page 1sur 10

What is Profit?

When a person does a business transaction and gets more than what he had invested, then he is said to have

profit. The profit he gets will be equal to the additional money he gets other than his investment. So profit can

be understood as the extra money one gets other than what he had invested.

Exp: A person bought an article for Rs. 140 and sold it for Rs. 120. Then he got Rs. 20 extra and so his profit is

Rs. 20.

What is Loss?

When a person gets an amount less than what he had invested, then he is said to have a loss. The loss will be

equal to the deficit he got than the investment.

Exp: A person bought an article at Rs. 100 and sold it for Rs. 90. Then he got a deficit of Rs. 10 and so his loss

is Rs. 10.

Cost Price (CP):

The money that the trader puts in his business is called Cost Price. The price at which the articles are bought is

called Cost Price. In other words, Cost Price is nothing but the investment in the business.

Selling Price (SP):

The price at which the articles are sold is called the Selling Price. The money that the trader gets from the

business is called Selling Price. In other words, Selling Price is nothing but the returns from a business.

Marked/Market/List Price (MP):

The price that a trader marks or lists his articles to is called the Marked Price.

This is the only price known to the customer.

Discount:

The waiver of cost from the Marked Price that the trader allows a customer is called Discount.

Profit or Gain:

If S.P. is greater than C.P., the seller is said to have a profit or gain.

Loss:

If S.P. is less than C.P., the seller is said to have incurred a loss.

Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477

Profit=P

Loss=L

S.P=Selling Price

C.P=Cost Price

M.P=Marked Price

Type I

Profit %=

(..)

Loss% =

(..)

100

100

Profit and Loss will increase or decrease with quantity according to the number of item, but Profit and

Loss percentage will not vary with number of items.

Profit and Loss will always be calculated on Cost Price.

Exp.1: Farqui purchased a radio for Rs. 600, He sold it for Rs. 720.What is the percent profit he earned in the

transaction?

Solution:

P% =

=

(..)

.

(720600)

600

100

100

=20%

. = . = .P

F2=Factor after discount

Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477

100+20=120

120

100

=1.2

100-3=97

97

100

=0.97

If factor is less than 1 there will be a loss, if factor is greater than 1 there will be a profit.

Let there is Factor 1.2,so profit will be

1.2100=120

120-100=20

So there will be profit of 20%

Let there is factor .97,so loss will be

0.97100=97

97-100=-3

So there will be loss of 3%

. = .P

=

F1=1.20

So there will be 20 % profit.

Exp2: Atif purchased an article for Rs. 400 and sold it at 20% profit, find selling price?

Solution: . = .

. = .

480=S.P

Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477

Marked Price?

Find

Solution . = .

. . =

M.P=1250

Exp4: Nasir wants to earn 20% profit on an article after offering 25% discount to the customer if the cost price

of an item is 300, then the M.P of an article would be.

Solution: . = . = .P

. = . .

M.P=480

Type III

()

100

P=profit %

M=Marked above Cost Price

D=Discount

Exp5: An article is marked 40 % above the cost price and a discount of 30 %is allowed, what is the gain or

loss percentage?

Solution: =

= 40 30

()

100

(40 30)

100

= -2

So there will be 2% loss.

By golden rule

Let C.P=100x

. = . =

= .

F1=0.98

So there will be 2 % loss.

Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477

Type IV

Original Price=

(.)

(100+)

Original Price=

(.)

(100)

Exp 6: A 25% hike in the price of potato forces a person to purchase 2 kg less for Rs. 75.Find Original

Price.

Solution: Original Price=

(.)

(100+)

Original Price=

(2575)

(100+25)2

=7.5

Exp 7: A reduction of 10 %in the price of salt enables a person to buy 2 kg more for Rs. 180.Find the

reduced and the original price/kg.

Solution: Original Price=

Original Price=

(.)

(100)

(10180)

(10010)2

=10

Reduced Price =90% of 10

=9

Type V: If a person buys A goods for B and sells C goods for D, then the profit/loss % will be

Make Quantity same by taking L.C.M and multiplying the appropriate number to the quantity.

Multiply the same number with Rs.

Find Profit /Loss

Direct Formula

Profit/loss %=

(())

Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477

Exp 8: Salman purchased some lemons. He purchased 7 lemons for Rs. 9.He sold

the lemons. If he sold 11 lemons for 13.Find Loss%.

all

Solution:

Q

7

11

C.P

S.P

P/L

R

9

13

Step II: Make quantity equal by multiplying 11 and 7 in C.P and S.P

respectively .Same number should be multiplied in Rs. also

Q

C.P

711

S.P

11 7

P/L=S.P=C.P 99-77=22

R

9 11=99

13 7=91

8

L%=99 100

=8.08%

Exp 9: Nahid bought some oranges 11 for Rs.9 and same number 9 for Rs. 11 and sold them at 1 for Rs. 2.Find

Profit /Loss %

Q

R

Total

C.P

S.P

P/L

119

9 =81

911

2 =396

11 =121

Total Q =198

Total C.P=81+121=202

Profit=396-202=194

P%=194/202=96.03

Exp10:Faraz purchased some lemons .He sold all the lemons ,He sold 8 lemons for Rs. 7 and gained 40 %.In

order to obtain 50 % profit, what should be selling rate?

Solution:

Golden Rule:

. = . = .P

Situation I

7

7

. 1.4 =

8

7

C.P=81.4

10

=16

Situation II

10

1.5 = .

16

15

=S.P

16

So he must sell 16 for Rs. 15

Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477

Exp11: Haq bought a chair and sold it at a gain of 10 % .If he had bought it at 20

less and sold it for 10 more; he would have gained 40 %.Find the C.P?

Solution: Let C.P=100x

C.P

S.P

P?L

I

100x

110x

10x

II

80x

110x+10

S.P-C.P=110x+10-80x

=30x+10

%?

Solution: C.P=100x

I

C.P

100x 100 =200

S.P

178=100x-11x=89x, x=2

P/L

11x

30x+10=40% of 80x

30x+10=32x

x=5

C.P=100

=500

II

200

200 . =222

10%

Exp 13: An article is sold at a profit of 20% If it had been sold at a profit of 25 % it would have fetched Rs. 35

more .Find C.P?

Solution: Let C.P=100x

I

II

C.P

100x

100x

C.P=100x=100 =700

S.P

120x

125x

P/L

20x

25x

25x-20x=35,x=7

Finds S.P/C.P=F(Factor)

Calculate profit according to factor

Exp14: If the cost price of 50 oranges is equal to the selling price of 40 oranges, Find P%

Solution: Given that

50C.P=40S.P

S.P/C.P=1.25

So profit will be 25%

Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477

Exp 15: By selling 75 mt of cloth, Saddam gain the selling price of 25 mt. Find

gain %?

Solution:

Profit=S.P-C.P

25S.P=75S.P-75C.P

50S.P=75C.P

S.P/C.P=1.5=F1

So there will be 50 % profit.

Type VII: Dishonest Dealer

Profit %=

100

If a corrupted shopkeeper makes x% while purchasing an item and y% while selling an item, then his profit % will

be

Profit %=

+ + 100

Exp16: A dishonest fruit vendor professes to sell his goods at cost price but he uses a weight of 800 gm for the

Kg weight. Find the gain %?

Solution: Profit %=

Profit %=

200

(1000 200

100

100

=25%

Concept:

Let 1 gm =1 Rs.

He pretended 1000gm. =1000 Rs. (S.P)

But he actually gave 800 gm. =800 Rs. (C.P)

S.P/C.P=1000/800=1.25=F1

So there will be a profit of 25%.

Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477

A dishonest shopkeeper sells an item for 10% profit but he makes a foul by

giving that item 20% less by weight. So the profit % he makes will be

( % + % )

(% )

Exp17: A dishonest fruit vendor professes to sell his goods at a profit of 10%, but he uses a weight of 16 gm for

20 gm. Find his gain%?

Solution: Let 1 gm=1 Rs.

He pretended to give 20 gm=20 Rs.

And take 10 % profit on Rs. 20=20+10% of 20=20+2=22(S.P)

But he actually gave 16gm. =16Rs. (C.P)

S.P/C.P=22/16=1.375 F1

So there be will 37.5% profit

Same C.P: No profit No loss

Same S.P: always loss L% =

( / )2

100

A man sells two items at the same price P and he make a profit of x on first item and a loss of y on second item, then

Profit/loss %=

(100(xy)2xy )

(200+xy)

Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477

Exp18: Fareed sold two types of goods for Rs. 100000 each. On one of them, he

20 % and on the other he gained 20%.His gain or loss %?

lost

L% =

(20)2

100

=4 %( loss)

If we want to calculate in Rs.

Let C.P for both article is =100x

Loss=4x

S.P=96x=2 1

2

X=96

2

Exp 19: A trader bought two horses for Rs 19500.He sold one at a loss of 20 % and the other at a profit of 15

%. If the selling price of each horse is same, then their C.P is:

Solution:

Take 80x+115x=19500

X=100

So price will be 11500 and 8000

Mix

SP=

A man losses x% when he sells an item for z. if he wants to make a profit of y%, then

( 100+y z)

(100)

A person sells an item for x% profit. If he sells it for z money more, he would make a profit of y%, then

CP=

100z

()

Mayank Gupt-makguffaw@gmail.com,9990123477

## Bien plus que des documents.

Découvrez tout ce que Scribd a à offrir, dont les livres et les livres audio des principaux éditeurs.

Annulez à tout moment.