Vous êtes sur la page 1sur 9

PEMANTAPAN TATABAHASA

PILIH AYAT YANG BETUL


1. A.
B.
C.
D.

Semua murid-murid beratur untuk masuk ke dalam dewan.


Kamal menyimpan di dalam stor alat pertukangan.
Aisyah telah pulang ke kampung pada pagi esok.
Rumah Encik Raju dihiasi dengan perabot yang dibeli dari India.

2. I.
II.
III.
IV.
A.
B.
C.
D.
3. A.
B.
C.
D.

Kamu tidak hadir mengapakah ?


Yang berambut panjang itu abang kamu?
Di manakah kamu simpan pakaian kamu?
Apakah semua cerita yang dengar itu benar?
I dan II
I dan III
II dan III
III dan IV
Abang saya menerima surat tawaran belajar dari Universiti Malaya.
Bayaran masuk ke pameran buku itu bukan mahal sangat.
Setengah murid lebih suka membawa bekalan dari rumah.
Sila dapatkan maklumat pameran ke kaunter pertanyaan.

4. A.

Ainul bukan memahami apa yang diajar oleh Cikgu Suriani.

B.

Berbagai-bagai hadiah disediakan dalam pertandingan bercerita itu.

C.

Para-para guru dijemput hadir ke Hotel Mewsh menghadiri jamuan


perpisahan.

D.Tiap orang guru perlu mengajar dengan berhemah.


5.

I.

Semua tetamu-tetamu dkehendaki menjamu selera di dewan makan.

II.

Kedua dua anak Encik Salman telah berjaya menjadi usahawan yang
berjaya.

III. Semua orang peserta pertandingan mendeklamasikan sajak


memperoleh sijil penyertaan.
IV. Sebilangan penduduk di kampung itu telah dipindahkan ke pusat
pemindahan banjir.
A.

I dan II

B. II dan III
C. II dan IV
D. III dan IV
5. I

Sabrina memang gemar melukis di waktu lapang.

PANITIA BAHASA MELAYU SKC

PEMANTAPAN TATABAHASA

II. Surat itu telah dikirimkan kepada keluarganya di Sarawak.


III. Hadiah ini adalah untuk ibu dan ayah.
IV. Peserta yang berasal dari Selangor telah menjadi johan.
A. I, II dan III
B. I, III, dan IV
C. II, III dan IV
D. I, II, III dan IV
6. A.

Khalidah menghadiahkan sehelai selendang kepada ibunya.

B.

Saya menunggu Lazim daripada pukul lapan pagi.

C.

Peserta itu sungguh kuat betul berlari.

D. Azman mengerang kesakitan bila kakinya terseliuh.


7. I. Ibu harimau amat sayang pada anak-anaknya.
II. Umi bekerja keras demi untuk menyara keluarganya.
III. Jarak antara rumah Ayuni dengan sekolahnya hanya 500 meter.
IV. Guru-guru besar dikehendaki hadir mesyuarat di Pejabat Pelajaran
Daerah.
A. I dan IV
B. II dan IV
C. II dan III
D. III dan IV

8. A

Berbagai barang keperluan harian dijual di kedai yang


berhampiran

taman itu.

Sarina amat sayang akan ketiga ekor anak kucing hadiah


daripada bapanya.

Para-para hadirin sekalian dipersilakan ke dewan makan untuk


menjamu selera.

PANITIA BAHASA MELAYU SKC

PEMANTAPAN TATABAHASA

Dia akan menonton televisyen berjam-jam lamanya jika berada di


Rumah.

9.

Malam tadi kami makan di Safuan restoran.

ii

Di dalam beg itu terdapat pengasah pensel

iii

Adik mengeluarkan tembikar pasu dari almari itu.

iv

Cantik sungguh rumah contoh di tepi jalan itu.

11.

i dan ii

i dan iii

ii dan iv

iii dan iv

Sila jangan petik bunga di taman itu.

ii

Amalan mengambil sarapan ialah baik untuk kesihatan.

iii

Surat khabar di atas meja itu bukan surat khabar hari ini.

iv

Beliau masih berminat untuk menyimpan barang-barang antik itu.

i dan ii

i dan iv

ii dan iii

iii dan iv

12. A.

Sampah-sarap ini berpunca dari sikap orang ramai

B.

Bakri belajar sekelas dengan Betty semasa di Sarawak

C.

Malaysia sangat terkenal di dalam sukan badminton.

D.

Dia bekerja keras demi untuk berjalan

13.

Razak mendengar muzik tatkala membuat latihan matematik

ii

Adik menangkap ikan sambil memasukkan ikan itu ke dalam akuarium.

iii

Nelayan-nelayan itu tidak turun ke laut kerana takut mengharungi


ombak besar.

iv

Aman menggilap motosikalnya semoga berkilat


A

i dan ii

i dan iv

PANITIA BAHASA MELAYU SKC

PEMANTAPAN TATABAHASA

ii dan iii

ii dan iv

14.

A.
B.
C.
D.

Ke manakah mereka membeli tiket itu?


Kamu tidak hadir semalam mengapakah?
Bagaimanakah pasukan itu mencapai kemenangan?
Apakah kamu dan adik pergi ke kedai semalam?

15.

A. Peramugara itu kelihatan segak ketika bertugas.


B. Saya membeli tiga kilogram tepung ke kedai itu.
C. Abang memiliki koleksi setem-setem luar Negara.
D. Shanti makan dua biji roti canai pagi tadi

16.

A. Sila nyanyikan sebuah lagu irama asli, sudah lama saya tidak
mendengarnya.
B. Tolong jangan bersandar pada dinding itu, catnya belum kering
lagi.
C. Minta makan kuih yang saya hidangkan itu.
D. Jemputlah duduk dahulu, nanti saya panggil emak di dapur.

17. I. Masalah kesesakan lalu lintas mesti diselesaikan dengan segera.


II. Janganlah bercakap bila sedang makan, kata ibu kepada Azman.
III. Karangan itu perlu disiapkan oleh Siti sebelum menghadiri kelas
komputer.
IV. Zakiah menjadi juara di dalam pertandingan deklamasi sajak.
A.
B.
C.
D.

I dan III sahaja


II dan IV sahaja
I,II dan III sahaja
II, III dan IV sahaja

18. I. Baju kurung itu dibuat daripada kain sutera.


II. Adik suka bermain-main di halaman rumah di waktu petang.
III. Pelumba-pelumba basikal itu saling potong-memotong.
IV. Dua naskah surat khabar dibeli oleh ayah setiap hari.
A. I dan IV sahaja
B. II dan III sahaja
C. I,II dan III sahaja
PANITIA BAHASA MELAYU SKC

PEMANTAPAN TATABAHASA

D. II, III dan IV sahaja


19.

I. Peserta Rumah Kuning lebih pantas dari peserta Rumah Merah.


II. Salmah tidak pernah mengabaikan nasihat ibu bapanya.
III. Anak Encik Zaki gemar akan permainan laying-layang.
IV. Sekumpulan murid sekolah kami telah Berjaya mendaki Gunung
Kinabalu.
A.
B.
C.
D.

I dan IV sahaja
II dan III sahaja
I,II dan IV sahaja
II, III dan IV sahaja

20. I. Tolong belikan saya kertas pembalut di kedai buku itu.


II. Fatimah akan menunggu kita di bas stesen pada petang ini.
III. Pak Adam mempelawa kami supaya makan goreng ayam itu.
IV. Kerja sekolah abang saya tidak dapat disiapkan kerana komputernya
rosak.

A.
B.
C.
D.
21.

22.

I dan II sahaja
II dan III sahaja
III dan IV sahaja
I dan IV sahaja

Rizal tidak dapat menamatkan semua soalan.

Amir membawa kereta barunya ke pejabat.

Dia menjumpai bungkusan itu di tepi jalan.

Muthu menjagakan beberapa ekor burung.

Budak perempuan yang bertahi lalat itu tidak adik Atikah.

Kasut bertumit tinggi itu bukan sesuai dipakai oleh wanita yang
mengandung.

23.

Kereta antik di kedai itu tidak untuk dijual tetapi untuk pameran sahaja.

Daerah Lipis bukan di negeri Kelantan tetapi di negeri Terengganu.

Gadis itu ialah siswazah di Universiti Kebangsaan Malaysia.

PANITIA BAHASA MELAYU SKC

PEMANTAPAN TATABAHASA

24.

II

Hisyam baru menerima sepucuk surat daripada ibu.

III

Ahmad telah menggali di belakang rumahnya lubang.

IV

Baju-baju itu telah mereka cuci, pagi tadi.

I dan II sahaja

I dan III sahaja

II dan IV sahaja

III dan IV sahaja

I Pelbagai juadah telah disediakan di majlis berbuka puasa itu.


II Sebahagian daripada peserta kursus itu berbangsa India.
III Tolong serahkan buku ini ke Cikgu Borhan dengan segera.
IV Semua guru-guru diwajibkan memakai pakaian batik pada setiap hari
Khamis.
A

I dan II sahaja

I, III dan IV sahaja

I, II, dan IV sahaja

I, II, III dan IV

25.

I Aduh, luka di tanganku berdarah semula!


II Eh, buku-buku ini bukan kepunyaan saya!
III Cis, awak hendak ke mana tergesa-gesa ini?
IV Wah, banyak sungguh simpanan awak di dalam bank!
A

I dan II sahaja

I, II dan III sahaja

I, II, dan IV sahaja

I, II, III dan IV

26. I Buatlah mana-mana yang kamu suka asalkan tidak mengganggu saya.
II Ayah mengirimkan sejambak bunga kepada ibu melalui pembantu pejabatnya.
III Surat yang berkajang-kajang itu ditulis oleh kakak kepada tunangannya di luar
negara.
IV Restoran Permai menyediakan berbagai-bagai juadah untuk dinikmati oleh
para pengunjung.

PANITIA BAHASA MELAYU SKC

PEMANTAPAN TATABAHASA

I dan III sahaja

II dan IV sahaja

II, III, dan IV sahaja

I, II, III dan IV

27. I Karim lebih tinggi daripada adik-beradiknya yang lain.


II Ibu sangat rindu akan kakak yang berada di luar negara.
III Daripada kamu asyik bermain lebih baik mengulang kaji pelajaran.
IV Rosmah dan kakaknya tiba di sekolah lebih awal daripada murid-murid yang
lain.

28.

I, III dan IV sahaja

I, II dan III sahaja

I, II, dan IV sahaja

I, II, III dan IV

i Beg tangan ibu diperbuat daripada kulit buaya


Ii Kakak menyimpan sapu tanganya di dalam laci almari
Iii ayah membawa kami berkelah di hujung minggu.
Iv Rumah Fatimah terletak antara rumah Farid dengan surau.

i dan ii sahaja
ii dan iv sahaja
i dan iv sahaja
i, ii dan iv sahaja
29.

A Semua guru-guru dikehendaki berkumpul di deawan sebelum pertandingan

pidato dimulakan.
B Datuk Murad kelihatan tampan apabila memakai baju Melayu.
C Jarak antara bandar Kemaman dengan Kuala Terengganu ialah 150
kilometer.
D Setengah orang suka berkumpul di pantai pada hujung minggu
30.

i Kumar mendeklamasikan sajak sempena hari guru


Ii Perabot di rumah Puan Salmi diperbuat dari kayu jati.

PANITIA BAHASA MELAYU SKC

PEMANTAPAN TATABAHASA

Iii Encik Chong memberi taklimat kepada para peserta


Iv Puan Kartika ke bandar untuk simpanan wangnya dalam bank.
A. i dan iii sahaja
B. ii dan iii sahaja
c. i, ii dan iii sahaja.
D. ii, iii dan iv sahaja

JAWAPAN
1.D
2.C
3.A
4.B
5.C
6.C
7.A
8.D
9.D
10.C
11.D
12.B
13.A
14.C
15.A
16.D
17.A
18.A
19.D
20.D
21. C
22.D
23.A
24.A
25.C
PANITIA BAHASA MELAYU SKC

PEMANTAPAN TATABAHASA

26.C
27.D
28.D
29.B
30.A

PANITIA BAHASA MELAYU SKC