Vous êtes sur la page 1sur 2

# FORMULE TRIGONOMETRICE

CI

sin x
cos x
tg x

0
1
0

+
+
+

ctg x

C II

C III

3
2

C IV

1
0

0
1
0

1
0

0
1
0

sin x
cos x
cos x
ctgx=
sin x
1
tgx=
ctx

tgx=

sin
cos

ctgx= tgx

tg

1
cos x
1
cosecx=
sin x

ctg

secx=

6
1
2

3
2
3
3
3

2
2
2
2

x =cosx
2

cos x =sinx
2

tg x =ctgx
2

ctgx x =tgx
2

1
2
3

3
3

Formula fundamental:

sin

3
2

## Formule provenite din formula fundamental:

cos 2 x=1 sin 2 x
sin 2 x
tg 2 x=
1 sin 2 x
1 sin 2 x
ctg 2 x=
sin 2 x

tg 2 x
1 tg 2 x
1
cos 2 x= 1 tg 2 x
1
ctg 2 x= tg 2 x

sin 2 x=

## sin 2 x=1 cos 2 x

1 cos 2 x
tg 2 x=
cos 2 x
cos 2 x
ctg 2 x=
1 cos 2 x

sin 2 x=
1
1 ctg 2 x

cos 2 x=
ctg 2 x
1 ctg 2 x
1

tg 2 x= ctg 2 x

Funcii trigonometrice:
f: [1,1], f(x) = sinx
f: [1,1], f(x) = cosx

k / k Z , f(x) =tgx
2

/
k

f: \
, f(x)= ctgx

f: \

## f:[-1,1] , f(x)= arcsin x

f:[-1,1] , f(x)= arccos x

f: ; , f(x)= arctg x
2 2

f: 0; , f(x)= arcctg x

## Paritatea i imparitatea functiilor trigonometrice:

x , arcsin(sinx)=x
2 2

x , arccos(cosx)=x
2 2

x ; arctg(tgx)=x
2 2

x 0; arcctg(ctgx)=x
Formule trignometrice

sin(x) = sinx
cos(x) = cosx
tg(x) = tgx
ctg(x) = ctgx

arcsin(x)= arcsin x
arccos(x)= arccos x
arctg(x)= arctg x
arcctg(x)= arcctg x
Periodicitatea funciilor trigonometrice:

x [-1, 1] sin(arcsinx)=x
sin(x+2k ) = sinx

x [-1, 1] cos(arccosx)=x
cos(x+2k ) = cosx
x x
tg(x+k ) = tgx
C tg(arctgx)=x
IV :

x
ctg(arcctgx)=x
ctg(x+k ) = ctgx, k Z
sinx = sin(2 x)
Deplasarea n punctul diametral opus:
x)
cosx = cos(2
1
tgx = tg(2 x)
ctgx = ctg (2 x)

x C II :
sinx=sin( x)
cosx= cos( x)
tgx = tg( x)
ctgx = ctg( x)

x C III :
sinx = sin(x )
cosx = cos(x
)
tgx = tg(x )
ctgx = ctg(x )
sin(x+y) = sinx cosy + cosx siny
sin(xy) = sinx cosy cosx siny
cos(x+y) = cosx cosy sinx siny
cos(xy) = cosx cosy + sinx siny
tgx tgy

tgx tgy

tg(x+y) = 1 tgxtgy

tg(xy) = 1 tgxtgy

ctgx ctgy 1
ctg(x+y) = ctx ctgy

ctgxctgy 1
ctg(xy) =
ctgy ctgx

x
=
2
1 cos x
2
2 x
cos
=
2
1 cos x
2
1 cos x
2 x
tg
=
2
1 cos x

sin 2

cosx1 = 2sin 2

## Transformarea produselor n sume:

cosx cosy =
cos( x y ) cos( x y )
2
sin( x y ) sin( x y )
sinx cosy =
2
sinx siny =
cos( x y ) cos( x y )
2
x y
arctg x arctg y = arctg
1 mxy
Ecuaii trigonometrice:

x
2

2tgx

tg2x = 1 tg 2 x
ctg2x =

tg3x =
ctg3x =

ctg 2 x 1
2ctgx

3tgx tg 3 x
1 3tg 2 x
ctg 3 x 3ctgx
3ctg 2 x 1

x y
x y
cos
2
2
x y
x y
sin
sinxsiny = 2cos
2
2
x y
x y
cos
cosx+cosy = 2cos
2
2
x y
x y
sin
cosxcosy = 2sin
2
2
sin( x y )
tgx+tgy =
; tgxtgy =
cos x cos y
trigonometrice:
sin( xFunctiile
y)
cos x cos y

sinx+siny = 2sin

## sinx = a, a [1, 1] x = (1) k arcsin a + k , k

Z
cosx = a, a [1, 1] x = arccos a + 2k , k Z
tgx = a, a R x = arctg a + k , k Z
ctgx = a, a R x = arcctg a+ k , k Z

ctgx =

tgx = 0 x = k , k Z

ctgx = 0 x = k , k Z
2

2t
1 t2
1 t2
cosx =
1 t2
2t
tgx =
1 t2

sinx = 0 x = k , k Z

cosx = 0 x = k , k Z

k / k Z x = a+k , k Z
2

/
k

Z
x = a+k , k Z
ctgx = ctgx, a R\

x
2

sinx =

arctg x +arcctg x =
2

tgx = tga, a R\

Substituia
universal:
t = tg

arcsin x +arccos x =

## sinx = sina, a R x = (1) k a + k , k Z

cosx = cosa, a R x = a + 2k , k Z

Formule trignometrice

## sin2x = 2sinx cosx

cos2x = cos 2 xsin 2 x =2cos 2 x
1
= 1 2sin 2 x

## sin3x = 3sinx 4sin 3 x

cos3x = 3cosx + 4cos 3
x

x
2

cosx+1 = 2cos

x :
sin(x ) =sin(x+ ) = sinx
cos(x ) = cos(x+ ) =
cosx
tg(x ) = tg(x+ ) = tgx
ctg(x ) = ctg(x+ ) = ctgx

1 t2
2t

## Menu de pied de page

### Obtenez nos applications gratuites

Droits d'auteur © 2021 Scribd Inc.