Vous êtes sur la page 1sur 6

Modulul IX: FARMACOLOGIE GENERALA

I.ITEM CU ALEGERE DUALA


Notati cu A informatia corecta si cu F informatia incorecta:
1.Omeprazolul este un inhibitor al pompei de protoni
2.Loperamid este utilizat ca antidiareic
3.Dicarbocalm este indicat in esofagita de reflux
4.Famotidina contine substanta cu DCI ranitidinum

II.ITEM ENUNT LACUNARE


Completati spatiile punctate cu informatia corecta.
1.In situatii de urgenta se administreaza medicamente pe cale..........................................
2.Zantac contine...................................................................................................................
3.Smecta contine.................................................................................................................
4.Nexium contine Esomeprazolum si este indicat in..........................................................
5.Espumisan capsule contine.............................................................................................
6.Imodium se administreaza doua capsule doza initiala si apoi.........................................
7.Dulcolax contine Bisacodilum si are actiune.....................................................................

III.ITEM CU ALEGERE SIMPLA


Alegeti litera corespunzatoare raspunsului corect

1.Preparatele oficinale sunt:


a)preparate cu formula fixa,inscrisa in farmacopee
b)preparate farmaceutice obtinute in industrie
c)preparat obtinut in farmacie prin diferite operatii farmaceutice
2.Denumirea comuna internationala(D.C.I) este:
a)recomandata de O.N.U si exprima structura chimica sau grupul din care face parte
substanta respectiva
b)indica componentele structurale
c)indica compozitia sau efectul preparatului
3.Pulberile sunt:
a)preparate solide care au un grad de diviziune determinat si aspect uniform

b)sunt preparate solide de origine vegetala


c)sunt forme farmaceutice solide care folosesc exclusiv intern
4.Supozitoarele sunt preparate de consistenta solida sau semisolida care se
administreaza:
a)rectal
b)pe care rectala,vaginala,uretrala
c)pe cale vaginala
5.Colirele sunt preparate farmaceutice uneori sterile pentru tratamentul afectiunilor
oculare si pot fi:
a)solutii
b)solutii,emulsii,suspensii
c)unguente
6.Otoguttae sunt:
a) picaturi pentru ochi
b)picaturi pentru ureche
c)picaturi pentru nas
7.Maceratul este solutia extractiva care se prepara:
a)la fiebere
b)pe baia de apa in fierbere
c)la temperatura normala
8.Subscriptia cuprinde:
a)medicatia sub diferie forme(preparat oficinal,magistral sau tipizat)
b)indicatii pentru bonav privitoare la modul de administrare
c)indicatii sumare referitoare la modul de preparare
9.Apele aromatice sunt:
a)solutii extractive apoase
b)preparate farmaceutice obtinute pein dizolvarea uleiurilor volatile in apa prin distilare
c)solutii extractive alcoolice
10.Solutiile injectabile:
a) se administreaza in cantitati de 1-20 ml folosindu-se cai parenterale I.m;i.v;i.d;s.c
b)se administreaza in cantitati de la 100ml pana la cativa litri
c)se administreaza numai in spital

11.Medicamentele hepatoprotectoare se administreaza:


a) dimineata ,cu cel putin 30 de minute inainte de masa

b)in timpul mesei


c)seara inainte de culcare
12.Bisacodilul nu se administreaza asociat cu:
a)lapte sau produse lactate
b)sucuri de fructe
c)ulei mineral
13.Chlorchinaldolum este un chimioterapic activ in:
a)afectiuni stomatologice
b)infectii intestinale,bacteriene,micotice
c)dermatite seboreice
14.No-spa este un medicament antispastic care contine:
a)drotaverina
b)mebenverina
c)papaverina
15.Care dintre urmtoarele substane medicamentoase sunt antiacide ?
a)hidroxid si fosfat de aluminiu
b). carbune animal
c). ranitidina
16.Care dintre urmtoarele substane medicamentoase sunt antihistaminice H2?
a). Misoprostol;
b). Ranitidina;
c). Omeprazol
17.Factorii care influeneaz difuziunea medicamentelor n esuturi, dependeni de
medicament sunt:
a). Concentraia plasmatic i interstiial;
b). Activitatea metabolic a esutului i gradul de oxigenare;
c). Structura chimic;
18.Dezavantajele cii orale de administrare a medicamentelor sunt:
a). Absorbia este incompleta,variabila
b).Gustul sau mirosul neplacut
c) complianta redusa a pacientului
19.Factorii care influeneaz difuziunea medicamentelor n esuturi, dependeni de
membrane sunt:
a)prezenta in structura membranei a lipidelor si porilor
b)structura chimica a medicamentului
c)liposolubilitatea medicamentului
20. Care din urmtoarelor enunuri definesc disponibilitate biologica sau
biodisponibilitate:

a. Cantitatea de substan activ care este cedata organismului si parcurge etapele


farmacocinetice
b). Fraciunea din doza administrat care este liposolubil;
c). Fraciunea din doza administrat care este hidrosolubil;
21.Factorii care influeneaz biodisponibilitatea unui principui activ dependenti de
acesta sunt:
a)structura chimica,proprietati fizico-chimice,marimea particulelor,starea de cristalizare
b)absorbtia la nivelul membranei
c)metaboliti rezultati
22. Administrarea medicamentelor pe cale rectal prezint urmtoarele avantaje:
a). Ocolirea primului pasaj intestinal i hepatic;
b). Absorbia incomplet;
c). Absorbie inegal.
23. Urmtorii factori intervin n transferul substanelor medicamentoase prin
membranele biologice si depind de substanta medicamentoasa
a). Doza i concentraia;
b). Liposolubilitatea formei nedisociate (coeficientul de repartiie n lipide ap);
c). Greutatea molecular
24. Pe calea intravenoas se pot administra:
a). Substane care produc hemoliz;
b). Substane iritante pentru esuturi (de exemplu digoxin, aminofilin, sruri de Ca)
c). Substane care precipit proteinele plasmatice;
25.. n cadrul cii orale de administare a medicamentelor, mucoasa intestinului subtire
este principalul loc de absorbtie deoarece:
a). Suprafaa foarte mare de absorbie datorita vilozitatilor
b). Suprafaa foarte mic de absorbie;
c). Vascularizaie foarte redus.
26. Avantajele cii orale de administrare a medicamentelor sunt:
a). Poate fi util pentu medicamente cu efect retard;
b). Reprezint calea natural, fiziologic de aport si nu necesita intrumentar special,pacintul
isi poate autoadministra medicatia
c). Poate fi util mai ales pentru administrri de urgenta
27.Alegerea cai de administrare tine cont de urmatoarele considerente :
a)locul actiunii urmarite,starea bolnavului,viteza instalarii efectelor urmarite,insusirile fizicochimice ale medicamentului
b)costurile tratamentului
c)factori fiziologici si anatomici
28. Urmtoarele ci de administrare a medicamentelor sunt ci artificiale, injectabile,
parenterale
a). Calea ocular;

b). Calea intravenoas;


c). Calea cutanat.
29.Urmtoarele ci de administrare a medicamentelor sunt ci naturale folosita pentru
efect rapid :
a). Calea intravenoas;
b). Calea oral;
c). Calea intramuscular;
d). Calea sublingual;
30. Calea de administrare poate influenta latenta medicamentelor care creste in
ordinea:
a) iv<i.m<s.c<oral
b)oral<s.c<i.m<i.v
c)i.m>i.v.>s.c>oral