Vous êtes sur la page 1sur 47

LJT DESIGNS PRESENTS

A TRANSFORMATION ON Eagle Street

From the 1920s to the 1990s TO 2014

BEFORE
the main issue in this home was the
compartmentalized floor plan which closed
off the front porch to the other rooms so we
sought to integrate this space into the home
and create a foyer

The L-shaped
wall had to be
removed so we
could reveal
the beautiful
hidden
staircase lying
behind it.

the soon-to-be
REMOVEd
walls

the left photo


shows the wall
blocking the
staircase on 2
sides.
In the right
photo you can
see the walls
being
demolished

However, The l-shaped wall presented a


conundrum as it supported the second floor
of the house, so WE NEEDED TO REDISTRIBUTE this
critical weight load by installing NEW support
posts whicH WE DISGUISED AS decorative PILLARS.

WHILE REMOVING THE PORCH FLOOR WE DISCOVERED


newspapers from the 1920s indicating that the porch
may have been added at that time.
YOU CAN ALSO SEE the homes ORIGINAL FRONT DOOR AND
FRONT WINDOW PLACEMENT

ONE CRITICAL STRUCTURAL post carried the brunt of the weight SO we removed the porch floor
replaced the rotting floor joists and dug a 42 hole below the frost line to create a concrete
footing which supports THE NEW POST.

REMOVING the porch walls ALLOWED natural


light TO flood the dining room and entry.

The result?
A welcoming entry
foyer which was
highlighted with a
new front door that
reflects the
craftsman style of
the home!

THE now open STAIRCASE WAS Re-stained in A DARKER


TONE; wainscot WAS ADDED and THE risers and
balusters WERE PAINTED white to match the new
woodwork. The new support pillars were fashioned
after the vintage newel post.

A medium gray paint with blue undertones was


selected for the walls with a complementing
lighter gray tone FOR the ceilings TO provide
contrast and highlight the NEW white crown
molding

The former living room was transformed into a private office space

In keeping with the craftsman


style of the home we squared
off and cased the arched
openings

while OPENing THE STAIRCASE TO


THE FOYER, we CLOSEd IT TO THE
FORMER LIVING ROOM by SWITCHing
the staircase balusters and
newel post from the left TO THE
RIGHT so we could create the
privacy needed in a home office.
If a future owner wanted to reopen the living room it would be
easy to demolish the new wall,
and add balusters to the left
side which would create a
totally open floor plan.

DURING construction
the original knob and tube electric wiring had to be replaced and much-needed RECESSED
lightS were added in the ceiling to illuminate the existing dark space

to create
privacy WE
INSTALLED
French doors
in place of the
arched
opening

the fireplace in
the NEW office
was
transformed.

TO THIS!

PAINTING THE
WOODWORK
brightENED all
areas of the
home

The former owners built an addition onto the house which included
a new kitchen, family room, mud room, and powder room on the first
floor, as well as a master bedroom and bath and new hall bathroom
on the second floor with a fully finished basement underneath!
our challenge was to integrate these new spaces into our new color
palette and design aesthetic.

WE made a few minor improvements to the


already beautiful kitchen to integrate it
into our new design

WE replaced the stove hood with stainless steel to tie in our stainless appliances And added a
stunning glass and stone tile backsplash which these pictures do not clearly depict.

Under cabinet lighting was added to


brighten this space and provide
additional task lighting

Construction
in process

We continued our
white woodwork and
crown molding
theme

the existing 4
recessed lights
did not provide
adequate
illumination so we
retrofitted them
with much
brighter LED
lighting

Even at night, The kitchen


is now light and bright

Three different types of hardwood floors were


replaced with a beautiful hand-scraped maple floor

The kitchen breakfast area Before and after

The family room and fireplace before and after

Adding another full bathroom to the second floor

a full bath and walk-in


closet were added to this
bedroom by borrowing
24 from the headboard
wall

Constructing
new walls to
accommodate
pocket doors.
new plumbing
was installed
for a new
shower, toilet
and sink

The door on the left


leads to the new
bathroom and the
door on the right
opens to a new walk-in
closet

A 30
mahogany
vanity is
topped by a
beautiful
beveled
mirror and
lighting

12 x 24 tiles were
installed on the
floor

a soft aqua
paint color
ties in the
aqua tone in
the glass
and stone
tile feature
strips.
A frameless
glass
shower
enclosure
provides
openness to
a small
bathroom