Vous êtes sur la page 1sur 8

CLASS

SAMPLE PAPER

The actual test paper has 50 questions. Time allowed : 60 minutes. There are 3 sections:
10 questions in section I, 10 in section II and 30 in section III.
SYLLABUS

SOF

Section I (Mental Ability) : Regional and Roman Numerals, Numbers up to one Lakh,
Multiples and Factors, Fractional Numbers, Addition, Subtraction, Multiplication, Division, Estimation,
Geometrical Shapes, Measurement, Time, Money, Perimeter, Area, Angle, Pictorial Representation
of Data, Prime and Composite Numbers, HCF and LCM.
Section II (Logical and Analytical Reasoning) : Problems Based on Figures, Find Odd
Numeral Out, Series Completion, Coding-Decoding, Mathematical Reasoning, Analytical Reasoning,
Mirror Images, Embedded Figures.
Section III (Computers and IT) : Input and Output Devices, Hardware, Software, Storage
Devices, Memory Primary & Secondary Memory, MS-Paint, MS-Word, Introduction to MSPower Point, Introduction to Multimedia, Internet, Computer Networks, MS-Windows.
The actual test paper has 50 questions. Time allowed : 60 minutes. There are 2 sections:
15 questions in section I and 35 in section II.
SYLLABUS

SOF

Section I (Mental Ability) : Number Sense, Regional and Roman Numerals, Numbers up
to Lakhs, Multiples and Factors, Fractional Numbers, Addition, Subtraction, Multiplication,
Division, Decimals, Geometrical Shapes and Angles, Symmetry, Measurement of Length, Time,
Money, Weight, Perimeter and Area of Square, Rectangle and Circle, Pictorial Representation
of Data, HCF and LCM, Problems Based on Figures, Find Odd Numeral Out, Series Completion,
Coding-Decoding, Mathematical Reasoning, Mirror Images, Embedded Figures, Direction Sense,
Patterns, Number Ranking, Alphabetical Test.
Section II (Science) : Animals, Plants and Food, Human Body and Health, Water, Matter,
Natural Resources and Calamities, Earth and Universe, General Science.
The actual test paper has 50 questions. Time allowed : 60 minutes. There are 3 sections:
20 questions in section I, 20 in section II and 10 in section III.
SectionI : Logical Reasoning, SectionII : Mathematical Reasoning &
SectionIII : Everyday Mathematics

SOF

SYLLABUS
Number sense, Numeral and Number Name (7 and 8 digit numbers), Roman Numbers, Addition,
Subtraction, Multiplication, Division, Factors and Multiples, LCM, HCF, Rules of Divisibility,
Whole, Prime and Composite Numbers, Fractions, Decimals, Geometrical Shapes & Angles,
Circles, Symmetry, Measurement of Length, Mass, Capacity, Perimeter and Area of Rectangle,
Square, Measurement of Volume, Temperature, Time and Various Operations on Time, Relationship
Between Seconds, Minutes and Hours, Money, Representation of Data in Pictorial Form, Patterns,
Formation of Numbers and Figures, Direction Sense, Number Ranking and Alphabetical Test,
Series, Odd One Out.
The actual test paper consists of 50 questions. Time Allowed : 60 minutes. There are 3 sections.
SYLLABUS
Section-I : Word and Structure Knowledge : Prepositions, Tenses, Irregular verbs, Pronouns,
Modals quantifiers, etc. , Spellings, Collocations, Phrasal verbs, Idioms, Homonyms and homophones,
Words related to feelings, Travel, Food, Health, appearance, Character, etc.
Section-II : Reading : Search for and retrieve information from various text types like news
headlines, Messages, Letters, etc., Understand information given in News reports, Time tables,
Messages, etc., Acquire broad understanding of and look for specific information in short texts
like messages, menu card dialogues, etc.
Section-III : Spoken and Written Expression : Ability to understand situation-based variations
in functions like requests, Refusals apologies, etc. and the use of conjunctions.
In addition to the above Syllabus, theNCO paper may include
Questions on latest Developments / Upgradation in computers.

www.examrace.com

SOF

NationalCyberOlympiad
MENTALABILITY

1. Whichofthefollowingaresupplementaryangles?
(A) 180,180
(B) 100,80
(C) 50,50

(D) 40,50

2. Atablewassoldfor`900.Iftheprofitof`100earnonit,thenthecostpriceofthetableis
(A) `800
(B) `700
(C) `1000
(D) `1200
4m

3. Theareaoftheshadedregionis

(A) 264m2
(B)

30m

2m

192m2

(C) 190m2
(D) 36m2.

40m
(figurenotdrawntoscale)

1
4. Whichofthefiguresshowscorrectfractionfor ?
3

(A)

(B)

(C) OO OOO

(D)

OOOO OOO

LOGICAL&ANALYTICALREASONING
5. 5 3 =5+(
4
3
(A)
4

+).Here,
(B)

standsfor

1
4

(C) 3

(D) 4

(C)

(D)

(C) Binding

(D) Cover

6. Whichistheoddoneout?
(A)

(B)

7. Libraryistobookasbookisto
(A) Page
(B) Copy

8. IfthedaybeforeyesterdayistwodaysafterMondaythenwhatdayisittoday?
(A) Monday
(B) Tuesday
(C) Wednesday
(D) Saturday
COMPUTERS&INFORMATIONTECHNOLOGY
9. Multimediaisusedformanypurposeslike_________.
(A) Education
(B) Advertising
(C) Playinggames

(D) Allofthese

10. Findtheoddtermout.
(A) Scanner
(B) Pointingdevice

(D) Printer

(C) OMR

11. ToexitthePowerPoint
(A) Clicktheapplicationminimizebutton
(B) Clickthedocumentclosebutton
(C) Doubleclicktheapplicationscontrolmenuicon
(D) Doubleclickthedocumentcontrolmenuicon
12. Computercannotperformanythingonitsown.Itcanprocessonlywhenitisinstructedtodoso.These
setsofinstructionsthatarefedinbytheuseraretermedas
(A) Hardware
(B) Software
(C) Flowcharts
(D) Programs
2
Class5

www.examrace.com

13. MSpaintis
(A) Accountingsoftware
(C) Applicationsoftware

(B) Systemsoftware
(D) Physicalcomponent

14. Thesmallpicturerepresentingaprogramisa
(A) Icon
(B) File
(C) Folder

(D) Drive

15. WhileworkinginMSpaint,theoptionwhichisusedtoshowthedrawinginasmallreferencewindow
is
(A) Showgrid
(B) Zoomin
(C) Viewbitmap
(D) Showthumbnail

SOF

NationalScienceOlympiad
MENTALABILITY
C

1. Acircleisdrawn,withcentrepoint O.
ThelinesegmentfrompointAtopointB,throughthe
centreofthecircle,iscalled
(A) Anarc
(C) Aradius

(B) Acircumference
(D) Adiameter

2. Whichcouldbethemeasuresoftheanglesofarighttriangle?
(A) 80,50,90
(B) 36,90,54
(C) 44,90,40

E
D

(D) 110,90,20

3. Aracestartedat11:16A.M.Thefirstpersontocrossthefinishlinecameinat1:22P.M.Howlongdid
ittakethefirstpersontoreachthefinishline?
(A) 13hours38minutes
(B) 2hours6minutes
(C) 1hours6minutes
(D) 2hours38minutes
4. Anarrowmakesananglewiththelevelground,asshowninthepicture.
Whichisthebestnameforthisangle?
(A) Obtuse
(B) Right
(C) Straight
(D) Acute
5. IfA =5,whichnumbersentenceistrue?
(A) A4=20
(B) A3=8

(C) 12+A=7

(D) 15A=10

SCIENCE
6. Oxygen,nitrogen,andcarbondioxidemaybegroupedtogetherbecauseatroomtemperaturetheyare
all
(A) Colloids
(B) Solids
(C) Gases
(D) Liquids
7. TheMoonrevolvesaround
(A) Itself
(B) Thesolarsystem (C) TheEarth

(D) Thestar

8. Whichoftheseisaprocessthatallowsplantstoconvertlightenergyintofoodenergy?
(A) Photosynthesis (B) Excretion
(C) Reproduction
(D) Digestion
9. Asmallbabyplantcomingoutofaseedis
(A) Grain
(B) Root

(C) Dispersal

10. Whichoftheseisneededtomeasurethemassofarock?
(A) Abalance
(B) Abarometer
(C) Ametricruler

(D) Seedling
(D) Thermometer

3
Class5

www.examrace.com

11. Whichofthesecanmosteasilyattractmagnets?
(A) Wood
(B) Notebook
(C) Ironnails

(D) Eraser

12. Thesubstancethatmakesplantsgreenisknownas
(A) Water
(B) Chlorophyll
(C) Carbondioxide

(D) Calcium

13. Today,whichhumanactivityisresponsibleforendangeringthegreatestnumberoflandanimalspecies?
(A) Accidentalstartingofforestfires
(B) Cuttingwildflowersinnationalparks
(C) Destructionofhabitats
(D) Huntingforfoodandsport
14. Whichoftheseprobablycausesthemostairpollution?
(A) Cars
(B) Wind
(C) Rain

(D) Trees

15. Peopleinverycoldplaceslivein
(A) Stilthouse
(B) Woodenhouse

(D) Houseofmud

(C) Igloo

SOF

1. Harryhad500coinsinajar.Hesortedthecoinsinto25differentstack.Eachstackhadthesame
numberofcoins.Howmanycoinswereineachstack?
(A) 20
(B) 45
(C) 25
(D) 12
2. Thereare914studentsenrolledinLakeviewElementarySchool.FrederichElementarySchoolhas276
fewerstudentsenrolled.HowmanystudentsareenrolledatFrederichElementarySchool?
(A) 642
(B) 762
(C) 1,190
(D) 638
3. Whichofthefollowingshowsareflection(flip)oftheshadedshapeacrossthedottedline?
(A)

(B)

(C)

(D)

(C)

(D)

4. Whichofthefollowinghasexactly6vertices?
(A)

(B)

5.

Whichfigureisquadrilateral?
S

(A) Figure T

(B) Figure S

(C) Figure X

(D) Figure W

6. Whichfigurehasanareaof8andaperimeterof12?Eachsquareblockisofside1unit.
(A)

(B)

(C)

(D)

7. Tomlefthomeat7:15a.m.togotowork.Hereturnedhomeat4:45p.m.Whatisthetotalamountof
timeTomwasawayfromhome?
(A) 7hours30minutes
(B) 9hours30minutes
(C) 3hours30minutes
(D) 8hours30minutes
4
Class5

www.examrace.com

8. Arulewasusedtomakethepatternshownbelow.
51,45,39,33,27,21...
Whichcouldbetheruleusedtomakethepattern?
(A) Divideby7
(B) Divideby6
(C) Subtract7

(D) Subtract6

9. WhichofthesecouldbesolvedbyusingtheopensentenceS 7=?
(A) Ritacollected7moreseashellsthanHenry.IfSisthenumberofseashellsthatHenrycollected,
howmanydidRitaCollect?
(B) Bonycollected7fewerseashellsthanKamal.If S isthenumberofseashellsKamalcollected,how
manydidBonycollect?
(C) Davidneeds7seashellsmoretocompletehiscollection.If S isthenumberofseashellshehasso
far,howmanywillhehaveafterhegets7more?
(D) Amitfilled7boxeswithseashells.IfS isthenumberofseashellssheputineachbox,howmany
seashellsdidsheuseinall?
10. Anoptometristusesthesymbolbelowasatoolduringaneyeexam.
Whichfigurewouldresultwhenthesymbolisflippedoverthedottedline?
(A)

(B)

(C)

(D)

11. SimonandJulieneed72paperflowerstocompleteabulletinboard.Theyhave19paperflowerssofar.
Whichoperationshouldbeusedintheboxbelowtofindhowmanymorepaperflowerstheyneed?
72?19=

(A) Addition

(B) Division

(C) Multiplication

12. Shelleyisorderingaskirtfromacatalog.Shecanchooseone
oftwolengths:ashortskirtoralongskirt.Thenshecanchoose
oneofthreefabricpatterns:stripes,plaid,orflowers.Howmany
differentcombinations couldShelley orderchoosing alength
andafabricpattern?
(A) 2
(B) 3
(C) 5

(D) Subtraction

Short

Long
Skirts

Stripes Plaid Flowers


FabricPatterns

(D) 6

13. AtangramisanancientChinesepuzzle.Itismadeofseven
piecesthatfittogethertomakeasquare.
Whichoftheanglesmarkedinthetangrampuzzlegivenisanobtuseangle?
(A) Angle A
(B) Angle B
(C) Angle C
(D) Angle D

C
A

B
D

14. Thepicturebelowshowsaspinnerforananimalboardgame.
Inwhichanimalsectionisspinnerleastlikelytoland?

(A)

(B)

(C)

(D)

15. Thefollowingtableshowsthedistancearoundfour
differentplanets.
Whichplanetsdistancehasthenumeral3inthe
tenthousandsplace?
(A) Jupiter
(B) Mars
(C) Mercury
(D) Neptune

DISTANCEAROUND
Planet
Jupiter

DistanceAround(inmiles)

Mars
Mercury

4,213

Neptune

30,603

88,732
3,032

5
Class5

www.examrace.com

SOF

WORDANDSTRUCTUREKNOWLEDGE
1. Completeeachwordusingthelettersfromthebox.
Icantwaitto___wrapmybirthdaypresents.
(A)In

(B)Im

(C)Un

(D) Noneofthese

(C)Construct

(D) Noneofthese

2. Choosetheoddoneout.
(A)Build

(B)Separate

3. Completethesentencewiththecorrectspellingoftheword.
Iliketoread_____tomybrother.
(A) Allowed

(B) Aloud

(C) Alaud

(D) Noneofthese

4. Matchtheunderlinedphrasewithitscorrectmeaninginthebox.
Mothertriedinvaintomakeherfinishhermilk.
(A) Unabletodosomething

(B) Usingapipe

(C) Withalotofeffort

(D) Noneofthese

5. Findtheoddoneout.
(A) Teacher:Student

(B) Shopkeeper:Customer

(C) Doctor:Librarian

(D) Noneofthese

6. Youhavetogo______thisdoortoreachthelibrary.
(A) From

(B) By

(C) Through

(D) Noneofthese

Direction(Q.No.7and8):Spottheerrorinthesentence.
7. Thisdoll /wasmy/beforeIgaveittoyou.
(A) (B)

Noerror

(C)

(D)

8. Ifastudentisnotwell,/hemusttostayhome/ andresttillhefeelsbetter.
(A)

(B)

(C)

Noerror
(D)

9. Givenbelowarethreesentences.Oneofthemisincorrect.Findtheincorrectsentenceandmark
itinyouranswersheet.
(A) IwillstartmycourseonJune.
(B) Heworeashirtthatcamewellbelowhisknees.
(C) Sangeetawaslyingonthebedreadingabook.
(D) Noneofthese
10. Ifheisplanningtoparticipateinthemarathon,he________practiceregularly.
(A) Should

(B) Shall

(C) Can

(D) Noneofthese

6
Class5

www.examrace.com

READING
Direction(Q.No.11and12):Readthepassageandanswerthefollowingquestions.
MissJabberBlabber
Theteacher,Mr.Raowalkedtotheblackboardandwroteupalistofwords.Hepointedtothelist.
Iwantyoutoreadthesewordstoyourselves,hesaid.Then,withouttalkingtoyourneighbour,
chooseanywordfromthelistanddrawapictureofitinyournotebook.
Joysquealedverythrilled.
Istaredatthewords.ThenItappedmychin.AndIscratchedmyhead.FinallyIreachedouttoRahul
andtappedonhishead.
Psst,Rahul,Iwhispered,whichwordareyoudrawing?
Joyjumpedupfromherseatandpointedatme.
Sir,Sir,Jennyistalkingtoherneighbour.
ThatshowJoyearnedherfamousname,onethatsheneverliked,JJoyJabberBlabber!
11. Joycomplainedtotheteacherbecause
(A) Shecouldntdoherwork.
(B) Theywerenotincludingherintheirconversation.
(C) Shewantedtoshowtheteacherthatshewasanobedientstudent.
(D) Noneofthese
12. WhichofthefollowingwordswouldRahulandJennyusetodescribeJoy?
(A) Irritating

(B) Liar

(C) Friendly

(D) Noneofthese

SPOKENANDWRITTENEXPRESSION
Direction(Q.No.13to15):Findonesentencetocompletethedialogue.
13. Mother:Whendidyoucomebackfromthezoo?Didyoulikeitthere?
Minu:...........................................
(A) Yes,Idid.

(B)Iwillthinkaboutit.(C)Icannotcome

(D) Noneofthese

14. Teacher1: Youhavegotalistofstudents.Howmanyofthemarecomingtothepicnic?


Teacher2:...................................................
(A) Idontknow.

(B) Icantseethem. (C) Ihaventgotany. (D) Noneofthese

15. Sentence1.Iamcelebratingmydollsbirthdaytomorrow.
Sentence2..........................................................................
Sentence3.Youareinvited.
(A) Thereisapartyatmyplaceat6:00pm.
(B) Pleasecomewithagift.
(C) Dontcomeafter6:00!
(D) Noneofthese

7
Class5

www.examrace.com

SAMPLEANSWERSHEET
1.NAME: IfyournameisSACHITAIYER,thenyoushouldwriteasfollows:
S A C H

Y E R

2.FATHER'SNAME:Ifyourfather'snameisSATISHKUMARSHARMA,thenyoushouldwriteasfollows:
S A T

S H

K U M A R

SCHOOLCODE

B
C

B
C

0
1

0
1

0
1

2
3

2
3

2
3

2
3

E
F

E
F

4
5

4
5

4
5

G
H

6
7

6
7

6
7

J
K

J
K

M
N

O
P
Q

O
P
Q

R
S

R
S

T
U

T
U

W
X

W
X

Y
Z

Y
Z

S H A R M A

3.SCHOOLCODE
Writeyourschoolcode
i.e.ifyourschoolcode
isMH0547darkenas
follows:

4.CLASS
IfyouareinClass
10,thenyoushould
darkenasfollows:

5.ROLLNO.
Ifyourrollno.is587,
thenyoushouldwrite
anddarkenthecircles
asfollows:

CLASS

Darken
thecircle

Darken
thecircle

6.GENDER
Ifyouareaboy,
thendarken
Malecircle

ROLLNO.

0
1

0
1

0
1

3
4

3
4

3
4

3
4

3
4

5
6

5
6

5
6

5
6

8
9

8
9

8
9

8
9

GENDER
MALE

CORRECT
waytodarken
thecircle

FEMALE

WRONG
waytodarken

thecircle

7. IfyourchoiceforAnswer1isC,thenyoushoulddarkenthecircleasfollows:

1.

MARKYOURANSWERSWITHHBPENCIL/BALLPOINTPEN(BLUE/BLACK)

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

ANSWERS
National Cyber Olympiad
1.
4.
7.
10.
13.

(B)
(A)
(A)
(D)
(C)

2.
5.
8.
11.
14.

(A)
(B)
(D)
(C)
(A)

3.
6.
9.
12.
15.

(B)
(D)
(D)
(D)
(D)

National Science Olympiad


1.
4.
7.
10.
13.

(D)
(A)
(C)
(A)
(C)

2.
5.
8.
11.
14.

(B)
(A)
(A)
(C)
(A)

3.
6.
9.
12.
15.

(B)
(C)
(D)
(B)
(C)

International Mathematics
Olympiad
1. (A) 2. (D) 3. (C)
4. (A) 5. (C) 6. (B)
7. (B) 8. (D) 9. (B)
10. (A) 11. (D) 12. (D)
13. (C) 14. (A) 15. (D)

International English
Olympiad
1. (C) 2. (B) 3. (B)
4. (C) 5. (C) 6. (C)
7. (B) 8. (B) 9. (A)
10. (A) 11. (A) 12. (A)
13. (A) 14. (A) 15. (A)

8
Class5

www.examrace.com