Vous êtes sur la page 1sur 24

Chapter 9: Auditing the Revenue Cycle

Questions:
1) When posting the Sales Journal, details of a journal are posted to X and journal totals are
posted to Y, ergo,
X
Y
a) Sales Account
General Ledger
b) Accounts Receivable Master File
General Ledger
c) Sales Account
Accounts Receivable Subsidiary Ledger
d) Accounts Receivable in General Ledger
Sales in General Ledger

284V-MEBC

Answer: B

2)

Tedori Manufacturing Company received a substantial sales return on December 30, 2011, but
the credit memorandum for the return was not prepared and recorded until March 4, 2012.
The returned merchandise was included in the year-end physical inventory taken on December
31, 2011. The most effective procedure for preventing this type of error is to
a) Prepare an aged schedule of accounts receivable monthly.
b) Prenumber and account for all credit memoranda.
c) Reconcile the subsidiary accounts receivable ledger with the general ledger control
account monthly.
d) Prepare and numerically control receiving reports for all materials received.

306V-MEBC

Answer: D

3) Smith is engaged in the audit of a cable TV Firm which services a rural community. All
receivable balances are small, customers are billed monthly, and internal control is effective.
To determine the validity of the accounts receivable balances at the balance sheet date, Smith
would most likely
a) Send positive confirmation requests.
b) Send negative confirmation requests.
c) Examine evidence of subsequent cash receipts instead of sending confirmation
requests.
d) Use statistical sampling instead of sending confirmation requests.

307V-MEBC

Answer: B

4) An auditor should perform alternative procedures to substantiate the existence of accounts


receivable when
a)
b)
c)
d)

No reply to a positive confirmation request is received.


No reply to a negative confirmation request is received.
Collectibility of the receivables is dubious or in doubt.
Pledging of the receivables is probable.
Answer: A

308V-MEBC

5) The audit working papers often include a client-prepared, aged trial balance of accounts
receivable as of the balance sheet date. This aging is best used by the auditor to
a)
b)
c)
d)

Evaluate the internal control over credit sales.


Test the accuracy of recorded charge sales.
Estimate credit losses.
Verify the validity of the recorded receivables.
Answer: C

309V-MEBC

6) Skates, an independent auditor, was engaged to perform an examination of the financial


statements of Apex Inc. one month after its fiscal year had ended. Although the inventory
count was not observed by Skates, and accounts receivable were not confirmed by direct

communication with creditors, Skates was able to gain satisfaction by applying alternative
auditing procedures. Skates auditors report will probably contain
a)
b)
c)
d)

An except for qualification.


An unqualified opinion and an explanatory middle paragraph.
Either a qualified opinion or a disclaimer of opinion.
A standard unqualified opinion.

310V-MEBC

Answer: D

7) It is sometimes impracticable or impossible for an auditor to use normal accounts receivable


confirmation procedures. In such situations, the best alternative procedure the auditor might
resort to would be
a) Examining subsequent receipts of year-end accounts receivable.
b) Reviewing accounts receivable aging schedules prepared at the balance sheet date and
at a subsequent date.
c) Requesting that management increase the allowance for uncollectible accounts by an
amount equal to some percentage of the balance in those accounts that cannot be
confirmed.
d) Performing an overall analytic review of accounts receivable and sales on a year-toyear basis.

311V-MEBC

Answer: A

8) A corporation is holding securities as collateral for an outstanding accounts receivable. During


the course of the audit engagement, the CPA should
a) Verify that title to the securities rests with the corporation.
b) Ascertain that the amount recorded in the investment account is equal to the fair
market value of the securities at the date of receipt.
c) Examine the securities and ascertain their value.
d) Refer to independent sources to determine that recorded dividend income is proper.

312V-MEBC

Answer: C

9) Returns of positive confirmation requests for accounts receivable were very poor. As an
alternative procedure, the auditor decided to check subsequent collections. The auditor had
satisfied himself that the client satisfactorily listed the customer name next to each check
listed on the deposit slip; hence, he decided that for each customer for which a confirmation
was not received that he would add all amounts shown for that customer on each validated
deposit slip for the two months following the balance sheet date. The major fallacy in the
auditors procedure is that
a) Checking of subsequent collections is not an accepted alternative auditing procedure
for confirmation of accounts receivable.
b) By looking only at the deposit slip, the auditor would not know if the payment was for
the receivable at the balance sheet date or a subsequent transaction.
c) The deposit slip would not be received directly by the auditor as a confirmation would
be.
d) A customer may not have made a payment during the two month period.
Answer: B

314V-MEBC

10) The cashier diverted cash received over the counter from a customer to his own use and
wrote off the receivable as a bad debt. Select the control that should have prevented the error.
a) Aging schedules of accounts receivable prepared periodically and reviewed by a
responsible official.
b) Journal entries are approved by a responsible official.
c) Receipts are given directly to the cashier by the person who opens the mail.

d) Remittance advises, letters, or envelopes that accompany receipts are separated and
given directly to the accounting department.
Answer: B

305V-MEBC

Chapter 10: Auditing the Cash and Marketable Securities


Questions:
1) Which of the following errors would not be discovered during the tests of the bank
reconciliation?
a) Cash received by the client subsequent to the balance sheet date but recorded as cash
receipts in the current year.
b) Deposits recorded in the cash book near the end of the year, deposited in the bank,
and included in the bank reconciliation as a deposit in transit.
c) The existence of payments on notes payable that were debited directly to the bank
balance by the bank but were not entered in the clients records.
d) Payments to an employee for more hours than he worked.
Answer: D

315V-MEBC

2) Which of the following controls would most likely reduce the risk of diversion of customer
receipts by a clients employees?
a)
b)
c)
d)

A bank lockbox system.


Prenumbered remittance advises.
Monthly bank reconciliations.
Daily deposit of cash receipts.

251V-MEBC

Answer: A

3) The auditor suspects that a clients cashier is misappropriating cash receipts for personal use
by lapping customer checks received in the mail. In attempting to uncover this embezzlement
scheme, the auditors most likely would compare the
a)
b)
c)
d)

Details of deposit slips with details of credits to customer accounts.


Daily cash summaries with the sums of the cash receipts journal entries.
Individual bank deposit slips with the details of the monthly bank statements.
Dates uncollectible accounts are authorized to be written off with the dates the writeoffs are actually recorded.
Answer: A

258V-MEBC

4) In order to guard against the misappropriation of company-owned marketable securities,


which of the following is the best course of action that can be taken by a company with a large
portfolio of marketable securities?
a) Require that one trustworthy and bonded employee be responsible for access to the
safekeeping area where securities are kept.
b) Requirement that employees who enter and leave the safekeeping area sign and
record in a log the exact reason for their access.
c) Require that employees involved in the safekeeping function maintain a subsidiary
control ledger for securities on a current basis.
d) Require that the safekeeping function for securities be assigned to a bank or
stockbroker that will act as a custodial agent.
Answer: D

259V-MEBC

5) Honey Company had large amounts of funds to invest on a temporary basis. The board of
directors decided to purchase securities and derivatives and assigned the future purchase and
sale decisions to a responsible financial executive. The best person or persons to make
periodic reviews of the investment activity would be:
a)
b)
c)
d)

An investment committee of the board of directors.


The chief operating officer.
The corporate controller.
The treasurer.

260V-MEBC

Answer: A

6) You have been assigned to the year-end audit of financial institution and are planning the
timing of audit procedures relating to cash. You decided that it would be preferable to
a) Count the cash in advance of the balance sheet date in order to disclose any kiting
operations at year-end.
b) Coordinate the count of cash with the cutoff of accounts payable.
c) Coordinate the count of cash with the count of marketable securities and other
negotiable assets.
d) Count the cash immediately upon the return of the confirmation letters from the
financial institutions.

255V-MEBC

Answer: C

7th and 8th Questions


The information below was taken from the bank transfer schedule prepared during the audit of
Prime Co. financial statements for the year ended December 31, 2011. Assume all checks are dated
and issued on December 30, 2011.
Check No.

Bank Accounts
From

101
202
303
404

FEB
PCIB
PNB
MBTC

Disbursement Date

To

Books

PNB
MBTC
CBC
BPI

12/30
1/3
12/31
1/2

Receipt Date

Bank

Books

Bank

1/4
1/2
1/3
1/2

12/30
12/30
1/2
1/2

1/3
12/31
1/2
12/31

7) Which of the following checks might indicate kiting?


a)
b)
c)
d)

101
202
101
202

and
and
and
and

303
404
404
303

179V-MEBC

Answer: B

8) Which of the following checks illustrate deposits/transfers in transit at December 31, 2011?
a)
b)
c)
d)

101
101
202
303

and
and
and
and

202
303
404
404

180V-MEBC

Answer: B

9th and 10th Questions


The information below are the bases for the said questions:
Miles Company
Bank Transfer Schedule
December 31, 2011
Check No.

Bank Accounts

2020
2021
3217
0659

From

To

FEB
FEB
PCIB
PCIB

PNB
PNB
FEB
FEB

Amount

Disbursement Date
Books

32,000
21,000
6,700
5,500

12/31
12/31
1/3
12/30

Bank

Books

Bank

1/5*
1/4*
1/5
1/5*

12/31
12/31
1/3
12/30

1/3^
1/3^
1/6
1/3^

9) The mark * most likely indicates that the amount was traced to the
a)
b)
c)
d)

Receipt Date

December cash disbursements journal.


Outstanding check lists of the applicable bank reconciliation.
January cash disbursements journal.
Year-end bank confirmations.

Answer: B

184V-MEBC

10) The mark ^ most likely indicates that the amount was traced to the
a)
b)
c)
d)

Deposits in transit of the applicable bank reconciliation.


December cash receipts journal.
January cash receipts journal.
Year-end bank confirmations.
Answer: A

185V-MEBC

Chapter 11: Auditing the Acquisition and Payment Cycle for Inventory, Goods and Services
Questions:
1) Which of the following is least likely to be among the auditors objectives in the audit of
inventories and cost of goods sold?
a) Determine that the valuation of inventories and cost of goods sold is arrived at by
appropriate methods.
b) Determine the existence of inventories and the occurrence of transactions affecting
cost of goods sold.
c) Establish that the client includes only inventory on hand at year-end in inventory
totals.
d) Establish completeness of inventories.
Answer: C

316V-MEBC

2) Instead of taking a physical inventory count on the balance sheet date, the client may take
physical counts prior to the year-end if internal control is adequate and
a) Well-kept records of perpetual inventory are maintained.
b) Inventory is slow-moving.
c) Computer error reports are generated for missing prenumbered inventory tickets.

d) Obsolete inventory items are segregated and excluded.

321V-MEBC

Answer: A

3) The auditors analytical procedures will be facilitated if the client:


a)
b)
c)
d)

Uses standard cost system that produces variance reports.


Segregates obsolete inventory before the physical inventory count.
Corrects material weaknesses in internal control before the beginning of the audit.
Reduces inventory balances to the lower of cost or market.

322V-MEBC

Answer: A

4) Which of the following is the best audit procedure for the discovery of damaged merchandise
in a clients ending inventory?
a) Compare the physical quantities of slow-moving items with corresponding quantities in
the prior year.
b) Observe merchandise and raw materials during the clients physical inventory taking.
c) Review the managements inventory representation letters for accuracy.
d) Test overall fairness of inventory values by comparing the companys turnover ratio
with the industry average.
Answer: B

324V-MEBC

5) Maganda Corporation does not make an annual physical count of year-end inventories, but
instead, makes weekly test counts on the basis of a statistical plan. During the year, Sam
Morales, CPA, observes such counts as she deems necessary and is able to satisfy herself to
the reliability of the clients procedures. In reporting on the results of her examination,
Morales:
a) Can issue an unqualified opinion without disclosing that she did not observe year-end
inventories.
b) Must comment in the scope paragraph as to her inability to observe year-end
inventories, but can nevertheless issue an unqualified opinion.
c) Is required, if the inventories are material, to disclaim an opinion on the financial
statements taken as a whole.
d) Must, if the inventories are material, qualify her opinion.

325V-MEBC

Answer: A

6) An auditor should request that an audit client send a letter of inquiry to those attorneys who
have been consulted concerning litigation, claims, or assessments. The primary reason for this
request is to
a) Opine of a specialist as to whether loss contingencies are possible, probable or remote.
b) Provide a description of litigation, claims, and assessments that have reasonable
possibility of unfavorable outcomes.
c) Provide an objective appraisal of managements policies and procedures adopted for
identifying and evaluating legal matters.
d) Corroborate the information furnished by management concerning litigation, claims
and assessments.
Answer: D

217V-MEBC

7) Which of the following is not an audit procedure that the independent auditor would perform
concerning litigation, claims, and assessments?
a) Obtain assurance from management that it has disclosed all unasserted claims that
the lawyer has advised are probable of assertion and must be disclosed.
b) Confirm directly with the clients lawyer that all claims have been recorded in the
financial statements.

c)

Inquire of and discuss with management the policies and procedures adopted for
identifying, evaluating, and accounting for litigation, claims and assessments.
d) Obtain from management a description and evaluation of litigation, claims and
assessments existing at the balance sheet.
Answer: B

218V-MEBC

8) The primary objective of a CPAs observation of a clients physical inventory count is to:
a) Discover whether a client has counted a particular inventory item or group of items.
b) Obtain direct knowledge that the inventory exists and has been properly counted.
c) Provide an appraisal of the quality of the merchandise on hand on the day of the
physical count.
d) Allow the auditor to supervise the conduct of the count in order to obtain reasonable
assurance that inventory quantities are reasonably accurate.
Answer: B

326V-MEBC

9) The signing and distribution of the checks must be properly handled to prevent their theft.
Which of the following is not an important control consideration?
a) The person authorized to sign paychecks should not be involved otherwise in the
preparation of the payroll.
b) A check signing machine should not be used to replace a manual signature.
c) Distribution of pay checks should be performed by someone who is not involved in the
other payroll functions.
d) Unclaimed paychecks should be immediately returned for redeposit.

330V-MEBC

Answer: B

10) The receiving department is least likely to be responsible for the:


a)
b)
c)
d)

Determination of quantities of goods received.


Detection of damaged or defective merchandise.
Preparation of a shipping document.
Transmittal of goods received to the stores department.
Answer: C

317V-MEBC

Chapter 12: Auditing Long-Lived Assets


Questions:
1) To assure accountability for fixed asset retirements, management should implement an
internal control that includes
a) Continuous analysis of miscellaneous revenue to locate any cash proceeds from the
sale of plant assets.
b) Periodic inquiry of plant executives by internal auditors as to whether any plant assets
have been retired.
c) Utilization of serially numbered retirement work orders.
d) Periodic observation of plant assets by the internal auditors.

366V-MEBC

Answer: C

2) Which of the following is an internal control weakness related to factory equipment?


a) Checks issued in payment of purchases of equipment are not signed by the controller.
b) All purchases of factory equipment are required to be made by the department in need
of the equipment
c) Factory equipment replacements are generally made when estimated useful lives, as
indicated in depreciation schedules, have expired.
d) Proceeds from sales of fully depreciated equipment are credited to other income.

368V-MEBC

Answer: B

3) It is not an audit objective, when auditing manufacturing equipment and the related
depreciation and accumulated depreciation accounts, to determine whether
a) Costs and related depreciation for all significant retirements, abandonments, and
disposals of property have been properly recorded.
b) The balances in the property accounts, including the amounts carried forward from the
preceding year, are properly stated.
c) Additions represent actual property, whether installed, constructed or rented.
d) The balances in accumulated depreciation accounts are reasonable, considering
expected useful lives of property units and possible net salvage values.

390V-MEBC

Answer: C

4) The failure to capitalize a permanent asset, or the recording of an asset acquisition at the
improper amount, affects the income statement

a)
b)
c)
d)

Forever.
For the depreciable life of the asset.
Until the firm disposes of the asset.
For the current period.

395V-MEBC

Answer: B

5) An area of special concern to the auditor occurs when client disposes of assets affected by the
investment credit recapture provisions. Since the recapture affects the current years incometax expense and liability, the auditor must determine that clients calculation of the investment
credit is accurate. Before the recalculation can be made, it is necessary to have an
understanding of the recapture provisions for
a)
b)
c)
d)

The year the asset was disposed.


The year the investment credit was implemented by congress.
The year the asset was acquired.
Every year since the investment credit was implemented and/or changed by congress.

405V-MEBC

Answer: C

6) In verifying accumulated depreciation, the credits to accumulated depreciation are verified as


part of the audit of depreciation expense, whereas the debits are normally tested as a part of
the audit of
a)
b)
c)
d)

Asset acquisitions
Capital acquisitions
Disposal of assets
Accumulated depreciation

414V-MEBC

Answer: C

7) Which of the following combinations of procedures would an auditor most likely perform to
obtain evidence about fixed asset additions?
a)
b)
c)
d)

Inspecting documents and physically examining assets.


Recomputing calculations and obtaining written management representations.
Observing operating activities and comparing balances to prior period balances.
Confirmation ownership and corroborating transactions through inquiries of client
personnel.

196V-MEBC

Answer: A

8) An auditor analyzes repairs and maintenance expense accounts primarily to obtain evidence in
support of the audit assertion that all
a) Noncapitalizable expenditures for repairs and maintenance have been properly
charged to expense.
b) Expenditures for property and equipment have not been charged to expense.
c) Noncapitalizable expenditures for repairs and maintenance have been recorded in the
proper period.
d) Expenditures for property and equipment have been recorded in the proper period.
Answer: B

197V-MEBC

9) The emphasis in auditing manufacturing equipment is on the verification of


a) The balance carried forward in the account from the previous period (beginning
balance).
b) Current period acquisitions and retirements.
c) The balance in the account after the current years activities is considered (ending
balance).
d) All three of the above.

Answer: B

391V-MEBC

10) Which of the following statements is not typical of property, plant and equipment as compared
to most current asset accounts?
a) A property, plant and equipment cutoff error near year-end has a more significant
effect on net income.
b) Relatively few transactions occur in property, plant and equipment during the year.
c) The assets involved with property, plant and equipment during the year.
d) Property, plant and equipment accounts typically have high monetary value.
Answer: A

372V-MEBC

Chapter 13: Auditing Debt Obligations and Stockholders Equity Accounts


Questions:
1) Which of the following is least likely to be an audit objective for debt?
a) Determine the existence of recorded debt.
b) Establish the completeness of recorded debt.
c) Determine that the client has rights to receive proceeds relating to the redemption of
debt.
d) Determine that the valuation of debt is in accordance with financial reporting
standards.
Answer: C

416V-MEBC

2) The auditor can best verify a clients bond sinking fund transactions and year-end balances by:
a) Recomputation of interest expense, interest payable, and amortization of bond
discount or premium.
b) Confirmation with individual holders of retired bonds.
c) Confirmation with the bond trustee.
d) Examination and count of the bonds retired during the year.

423V-MEBC

Answer: C

3) Which of the following is most likely to be an audit objective in the audit of owners equity?
a)
b)
c)
d)

Establish that recorded owners equity includes all long-term debt and equity balances.
Determine that ordinary share is valued at current market value.
Determine that the presentation and disclosure of owners equity is appropriate.
Determine that the existence of recorded owners equity is in conformity with the
equity accounting rule valuations.
Answer: C

426V-MEBC

4) Treetop Corporation acquired a building and arranged mortgage financing during the year.
Verification of the related mortgage acquisitions costs would be least likely to include an
examination of the related
a)
b)
c)
d)

Deed
Cancelled Checks
Closing Statements
Interest Expense
Answer: A

199V-MEBC

5) When a client does not maintain its own stock records, the auditor should obtain written
confirmation from the transfer agent and registrar concerning
a)
b)
c)
d)

Restrictions on the payment of dividends.


The number of shares issued and outstanding
Guarantees of preferred stock liquidation value
The number of shares subject to agreements to repurchase
Answer: B

206V-MEBC

6) During and audit of an entitys stockholders equity accounts, the auditor determine whether
there are restrictions on retained earnings from loans, agreements or law. This audit
procedure most likely is intended to verify managements assertion of
a)
b)
c)
d)

Existence or occurrence
Completeness
Valuation or Allocation
Presentation and Disclosure
Answer: D

205V-MEBC

7) An audit program for the examination of the retained earnings account should include a step
that requires verification of the
a) Market value used to charge the retained earnings to account for a 2-1 stock split.
b) Approval of the adjustment to the beginning balance as a result of a write down of an
account receivable.
c) Authorization for both cash and stock dividends.
d) Gain or loss resulting from disposition of treasury shares.
Answer: C

208V-MEBC

8) Which of the following audit procedures would be least effective for detecting contingent
liabilities?
a)
b)
c)
d)

Abstracting the minutes of the meetings of the board of directors.


Reviewing the bank confirmation letter.
Examining confirmation replies from customers.
Confirming pending legal matters with the corporate attorney.

430V-MEBC

Answer: C

9) A transfer agent and a registrar are most likely to provide the auditor with evidence on:
a)
b)
c)
d)

Restrictions on the payment of accounts payable.


Shares issued and outstanding.
Preferred stock liquidation value.
Transfers occurring between management and related parties.

419V-MEBC

Answer: B

10) A likely reason that consideration of client compliance with debt provisions is important to an
audit is that violation of such debt provisions may affect the total recorded:
a)
b)
c)
d)

Number of debt restrictions


Current Liabilities
Long-Term Assets
Share Capital
Answer: B

Chapter 14: Activities Required in Completing a Quality Audit


Questions:

418V-MEBC

1) An auditor concludes that there is substantial doubt about an entitys ability to continue as a
going concern for a reasonable period of time. If the entitys disclosures concerning this matter
are adequate, the audit report may include a (n)
a)
b)
c)
d)

Disclaimer of Opinion
Yes
No
No
Yes

Except for Qualified Opinion


Yes
No
Yes
No

429V-MEBC

Answer: D

2) Management furnishes the independent auditor with information concerning litigations, claims
and assessments. Which of the following is the auditors primary means of initiating actions to
corroborate such information?
a) Request that client lawyers undertake a reconsideration of matters of litigation, claims
and assessments with which they were consulted during the period under examination.
b) Request that the client management send a letter of audit inquiry to those lawyers
with whom management consulted concerning litigations, claims and assessments.
c) Request that client lawyers provide a legal opinion concerning the policies and
procedures adopted by management to identify, evaluate and account for litigations,
claims and assessments.
d) Request that client management engage outside attorneys to suggest wording of the
text of a footnote explaining the nature and probable outcome of existing litigation,
claims and assessments.

431V-MEBC

Answer: B

3) In connection with the annual audit, which of the following is not a subsequent events
procedure?
a) Review available interim financial statements.
b) Read available minutes of meeting of stockholders, directors, and committees and as,
too meetings for which minutes are not available, inquire about matters dealt with at
such meetings.
c) Make inquiries with respect to the financial statements covered by the auditors
previously issued report if new information has become available during the current
examination that might affect that report.
d) Discuss with officers the current status of items in the financial statements that were
accounted for on the basis of tentative, preliminary or inconclusive data.

435V-MEBC

Answer: A

4) Although there are no professional requirements to do so on audit engagements, CPAs


normally issue a formal management letter to their clients. The primary purpose of this
letter is to provide
a) Evidence indicating whether the auditor is reasonably certain that the system of
internal accounting control is operating as prescribed.
b) A permanent record of the internal accounting control work performed by the auditor
during the course of the engagement.
c) A written record of discussions between auditor and client concerning the auditors
observations and suggestions for improvements.
d) A summary of the auditors observations that resulted from the auditors special study
of the system of internal control.

440V-MEBC

Answer: C

5) A client has a calendar year-end. Listed below are four events that occurred after December
31. Which one of these subsequent events might result in adjustment of the December 31
financial statements?
a)
b)
c)
d)

Adoption of accelerated depreciation methods.


Write-off of a substantial portion of inventory as obsolete.
Collection of 90% of the accounts receivable existing at December 31.
Sale of a major subsidiary.
Answer: B

448V-MEBC

6) The statement that best expresses the auditors responsibility with respect to events occurring
between the balance sheet date and the end of his examination is that
a) The auditor has no responsibility for events occurring in the subsequent period unless
these events affect transactions recorded on or before the balance sheet date.
b) The auditors responsibility is to determine that a proper cutoff has been made and
that transactions recorded on or before the balance-sheet date actually occurred.
c) The auditor is fully responsible for events occurring in the subsequent period and
should extend all detailed procedures through the last day of field work.
d) The auditor is responsible for determining that a proper cutoff has been made and
performing a general review of events occurring in the subsequent period.

451V-MEBC

Answer: D

7) An auditors decision about whether or not to dual date the audit report is based upon the
auditors willingness to
a) Extend auditing procedures.
b) Accept responsibility for subsequent events.
c) Permit inclusion of a footnote captioned: Event (unaudited) subsequent to the date of
the auditors report.
d) Assume responsibility for events subsequent to the issuance of the auditors report.

438V-MEBC

Answer: A

8) K. Perez audited the financial statements of Dalandan Company for the year ended December
1, 2011. He completed gathering sufficient appropriate evidence on January 30 and later
learned of a stock split voted by the BODs on February 5. The financial statements were
changed to reflect the split, and he now needs to dual date the report on the companys
financial statements before sending it to the company. Which of the following is the proper
form?
a)
b)
c)
d)

December 31, 2011, except as to Note X, which is dated January 30, 2011.
January 30, 2011, except as to Note X, which is dated February 5, 2011.
December 31, 2010, except as to Note X, which is dated February 5, 2011.
February 5, 2011, except for the audit completion date, for which date is January 30,
2011.

5VII-MEBC

Answer: B

9) Santos accepted an engagement to audit the Year 1 financial statements of ABC Company.
ABC completed the preparation of the Year 1 financial statements on February 13, Year 2, and
Santos began the field work on February 17, Year 2. Santos completed gathering sufficient
appropriate audit evidence on March 24, Year 2, and completed the report on March 28, Year
2. The management representations normally would be dated:
a)
b)
c)
d)

February 13, Year 2


February 17, Year 2
March 24, Year 2
March 28, Year 2

16VII-MEBC

Answer: C

10) An auditor accepted an engagement to audit the 2011 financial statements of Hero
Corporation and began the fieldwork on September 30, 2011. Hero gave the auditor the 2011
financial statements on January 17, 2012. The auditor completed the audit on February 10,
2012, and delivered the report on February 16, 2012. The clients representation letter
normally would be dated:
a)
b)
c)
d)

December 31, 2011


January 17, 2012
February 10, 2012
February 16, 2012
30VII-MEBC

Answer: C

Chapter 15: Audit Reports on Financial Statements


Questions:
1) When reporting under Philippine Standards on Auditing (PSA), certain statements are required
in all auditors reports (explicit) and others are required only under certain conditions
(implicit). Which of the following combinations that follow correctly describe the auditors
responsibilities for reporting under the following standards?
a)
b)
c)
d)

PFRS
Explicit
Explicit
Implicit
Implicit
Answer: A

Consistency
Implicit
Explicit
Explicit
Implicit

Disclosure
Implicit
Implicit
Explicit
Explicit

Opinion
Explicit
Explicit
Implicit
Implicit
1VIII-MEBC

2) The Rotter Company changed accounting principles in 2012 from those followed in 2011. The
auditor believes that the new principles are not in conformity with Financial Reporting
Standards, and ergo that the 2012 financial statements are misleading. The change (including
its peso effect) has been described in the notes to the 2012 statements, which are being
presented by them. Under these circumstances in reporting on the 2012 financial statements,
the auditor should
a) Express an adverse opinion with an explanatory paragraph disclosing the reason (the
accounting change) for the opinion.
b) Express an unqualified opinion with an explanatory paragraph, and disclose the
accounting change from 2011 and its effect on the financial statements.
c) Disclaim an opinion and explain all of the reasons therefore.
d) Express an adverse opinion regarding the 2012 financial statements, but do not
include an explanatory paragraph disclosing the reason therefore, since it will be
included in the notes to the statements.

110VIII-MEBC

Answer: A

3) When component auditors are involved in the current audit of parts of the entitys business,
the group engagement team partner may issue a report that
a) Mentions the component auditors, describes the extent of the component auditors
work, and expresses an unqualified opinion.
b) Does not mention the component auditors and expresses an unqualified opinion in a
standard audit report.
c) Places primary responsibility for the reporting on the component auditors.
d) Names the component auditors, describes their work, and presents only the principal
auditors report.

7VIII-MEBC

Answer: A

4) Green, CPA, was engaged to audit the financial statements of Essex Co. after its fiscal year
had ended. The timing of greens appointment as auditor and the start of field work made
confirmation of accounts receivable by direct communication with the debtors ineffective.
However, Green applied other procedures and was satisfied as to the reasonableness of the
account balances. Greens auditors report most likely contained a(an)
a)
b)
c)
d)

Unqualified opinion
Unqualified opinion with explanatory language
Qualified opinion due to a scope limitation
Qualified opinion due to departure from auditing standards.
Answer: A

243VIII-MEBC

5) Clark Medina, CPA, compiled and properly reported on the financial statements of Leah Olivar
Co, a nonpublic entity, for the year ended March 31, 2011. These financial statements omitted
substantially all disclosures required by the Philippine Financial Reporting Standards (PFRS).
Leah Olivar asked Clark Medina to compile the statements for the year ended March 31, 2012,
and to include all PFRS disclosures for the 2012 financial statements only, but otherwise
present both years financial statements in comparative form. What is Clark Medinas
responsibility concerning the proposed engagement?
a) Clark Medina may not report on the comparative financial statements because the
2011 statements are not comparable to the 2012 statements that include the PFRS
disclosures.
b) Clark Medina may report on the comparative financial statements provided the 2011
statements do not contain any obvious material misstatements.

c)

Clark Medina may report on the comparative financial statements provided an


explanatory paragraph is added to Clark Medinas report on the comparative financial
statements.
d) Clark Medina may report on the comparative financial statements provided Clark
updates the report on the 2011 statements that do not include the PFRS disclosures.

206mVIII-MEBC

Answer: A

6) An entity changed from the straight-line method to the declining balance method of
depreciation for all newly acquired assets. This change has no material effect on the current
years financial statements, but is reasonably certain to have a substantial effect in later years.
If the changes is disclosed in the notes to the financial statements, the auditor should issue a
report with a(an)
a)
b)
c)
d)

Except for qualified opinion


Explanatory Paragraph
Unqualified Opinion
Consistency Modification

245VIII-MEBC

Answer: C

7) Sue, an independent auditor was engaged to perform an examination of the financial


statements of Barn Inc. one month after its fiscal year had ended. Although the inventory
count was not observed by Sue, and accounts receivable were not confirmed by direct
communication with debtors, Sue was able to gain satisfaction by applying alternative auditing
procedures. Sues auditors report will probably contain
a)
b)
c)
d)

A standard unqualified opinion


An unqualified opinion and an explanatory paragraph
Either a qualified opinion or a disclaimer of opinion
An except for qualification

91VIII-MEBC

Answer: A

8) On September 30, 2012, Miller was asked to reissue an auditors report, dated March 31,
2012, on a clients financial statements for the year ended December 31, 2011. Miller will
submit the reissued report to the client in document that contains information in addition to
the client basic financial statements. However, Miller discovered that the client suffered
substantial losses on receivables resulting from conditions that occurred since March 31, 2012.
Miller should
a) Request the client to disclose the event in a separate, appropriately labeled note to the
financial statements and reissue the original reports with its original date.
b) Request the client to restate the financial statement and reissue the original report
with a dual date.
c) Reissue the original report with its original date without regard whether the event is
disclosed in a separate note to the financial statements.
d) Not reissue the original report but issue a subject to qualified opinion that discloses
the event in a separate explanatory paragraph.
Answer: A

168VIII-MEBC

9) Wilson, CPA, completed the field work if the audit of Abcos December 31, 2011 financial
statements on March 6, 2012. A subsequent event requiring adjustment to the 2011 financial
statements occurred on April 10, 2012, and came to Wilsons attention on April 24, 2012. If
the adjustment is made without disclosure of the event, Wilsons report ordinarily should be
dated
a) March 6, 2012
b) April 10, 2012

c) April 24, 2012


d) Using dual dating
166VIII-MEBC

Answer: A

10) Management believes and the auditor is satisfied that the chance of a material loss resulting
from the resolution of a lawsuit is more than remote but less than probable. Which of the
following matters should the auditor consider in deciding whether to add an explanatory
paragraph?
Likelihood that loss is closer
to probable than remote
a)
Yes
b)
Yes
c)
No
d)
No

Magnitude by which the loss


exceeds the auditors materiality
Yes
No
Yes
No

251VIII-MEBC

Answer: A

Chapter 16: Advanced Topics Concerning Complex Auditing Judgments


Questions:
1) The aggregated misstatement in the financial statement is made up of:
a)
b)
c)
d)

Known/Likely
Yes
Yes
No
No

Projected
Yes
Yes
Yes
Yes

Other
Yes
No
No
Yes

27VII-MEBC

Answer: A

2) Which of the following events occurring on January 5, 2012, is most likely to result in an
adjusting entry to the 2011 financial statements?
a)
b)
c)
d)

A business combination
Early retirement of bonds payable
Settlement of litigation
Plant closure due to a strike
Answer: C

33VII-MEBC

3) Which of the following is an effective internal accounting control used to prove that production
department employees are properly validating payroll time cards at a time-recording station?
a) Time cards should be carefully inspected by those persons who distribute pay
envelopes to the employees
b) One person should be responsible for maintaining records of employee time for which
salary payment is not to be made.
c) Daily reports showing time charged to jobs should be approved by the supervisor and
compared to the total hours worked on the employee time cards.
d) Internal auditors should make observations of distribution of paychecks on a surprise
basis.

365V-MEBC

Answer: C

4) Although the validity of the evidential matter is dependent on the circumstances in which it is
obtained, there are three assumptions which have some usefulness. The situations given
below indicate the relative degrees of reliability a CPA has assigned to two types of evidence
obtained in different situations. Which describes an exception to one of the general
assumptions?
a) The CPA places more reliance on the balance in the scrap sales account at Plant A
where the CPA has made limited tests of transactions because of good internal control
than at Plant B where the CPA has made extensive tests of transactions because of
poor internal control.
b) The CPA places more reliance on the CPAs computation of interest payable on
outstanding bonds than on the amount confirmed by the trustee.
c) The CPA places more reliance on the report of an expert on an inventory of precious
gems than on the CPAs physical observation of the gems.
d) The CPA places more reliance on a schedule of insurance coverage obtained from the
companys insurance agent than on one prepared by the internal audit staff.

161V-MEBC

Answer: A

5) Which of the following statements is correct concerning related party transactions?


a) In the absence of evidence to the contrary, related party transactions should be
assumed to be outside the ordinary course of business.
b) An auditor should determine whether a particular transaction would have occurred of
the parties had not been related.
c) An auditor should substantiate that related party transactions were consummated on
terms equivalent to those that prevail in arms-length transaction.
d) The audit procedures directed toward identifying related party transactions should
include considering whether transactions are occurring, but are not being given proper
accounting recognition.

223V-MEBC

Answer: D

6) Which event that occurred after the end of the fiscal year under audit but prior to issuance of
the auditors report would not require disclosure in the financial statements?
a)
b)
c)
d)

Sale of a bond or share capital issue.


Loss of plant or inventories as a result of fire or flood.
A major drop in the quoted market price of the stock of the corporation.
Settlement of litigation when the event giving rise to the claim took place after the
balance sheet date.

442V-MEBC

Answer: C

7) George Green, CPA, is preparing a report on internal control. He has already discussed the
internal control weaknesses with the appropriate client officials. During these discussions the
client stated that, given its circumstances, there was no practicable corrective action which
could be taken for one of the major weaknesses and therefore asked that it not be included in
Greens report. In the final analysis, Green concurred that no corrective action by
management is practicable. Which of the following is the most appropriate course of actions
for Green to take?
a) He must include this weakness in his report; otherwise, he will be in violation of the
Philippine Standards on Auditing.
b) He may omit this weakness from his report without any further mention.
c) He may omit this weakness from his report but should send a confidential memo to
the Board of Directors pointing out the nature of the weakness and why it was omitted
from his report.
d) He may omit this weakness from his report but should clearly state that the report is
restricted to material weaknesses for which corrective action by management may be
practicable in the circumstances.

116IV-MEBC

Answer: B

8) The most important consideration in evaluating the fairness of the amount accrued for
vacation pay, sick pay, and other benefits is
a)
b)
c)
d)

The
The
The
The

consistent accrual of these liabilities relative to those of the preceding year.


actual expense incurred for the prior period.
amount expended to date in the current period.
profitability of the client which will enable these liabilities to be met.

Answer: C

356V-MEBC

9) In considering materiality for planning purposes, an auditor believes that misstatements


aggregating P10,000 would have a material effect on an entitys income statement; but that
misstatements would have to aggregate P20,000 to materially affect the balance sheet.
Ordinarily, it would be appropriate to design auditing procedures that would be expected to
detect misstatements that aggregate
a)
b)
c)
d)

P10,000
P15,000
P20,000
P30,000

160III-MEBC

Answer: A

10) Harvey, CPA, is preparing an audit program for the purpose of ascertaining the occurrence of
subsequent events that may require adjustment or disclosure essential to a fair presentation
of the financial statements in conformity with financial reporting standards. Which one of the
following procedures would be least appropriate for this purpose?
a) Confirm as of the completion of field work accounts receivable which have increased
significantly from the year-end date.
b) Read the minutes of the board of directors.
c) Inquire of management concerning events which may have occurred.
d) Obtain a lawyers letter as of the completion of field work.

446V-MEBC

Answer: A

Chapter 17: Other Services Provided by Audit Firms


Questions:
1) Which of the following is a general standard of generally accepted attestation standards but
not a fundamental auditing principle?
a)
b)
c)
d)

Appropriate competence and capability


Adequate knowledge in the subject matter
Independence
Due Care

2X-MEBC

Answer: B

2) In performing an attestation engagement on prospective financial information (PFI), which of


the following is not required?
a) If the basis of the PFI is different than the financial statements, a reconciliation of the
two must be provided.
b) Management must disclose all significant assumptions used.
c) Management must disclose significant accounting policies and procedures used in
generating the PFI.
d) Management must disclose the probability of obtaining the results included in the PFI.
Answer: D

3X-MEBC

3) When an auditor reports on financial statements prepared on an entitys income tax basis, the
auditors report should:
a) Disclose that the income tax basis is a comprehensive basis of accounting other than
the financial reporting standards.
b) Disclaim an opinion on whether the statements were examined in accordance with the
Philippine Standards on Auditing.
c) Not express an opinion on whether the statements are presented in conformity with
the comprehensive basis of accounting used.

d) Include an explanation on how the results of operations differ from the cash receipts
and disbursements basis of accounting.
Answer: A

102X-MEBC

4) An accountant has been asked to compile the financial statements of a nonpublic company on
a prescribed form that omits substantially all the disclosures required by financial reporting
standards. If the prescribed form is a standard preprinted form adopted by the companys
industry trade association, and is to be transmitted only to such association, the accountant
a) Need not advise the industry trade association of the omission of all disclosures.
b) Should disclose the details of the omissions in separate paragraphs of the compilation
report.
c) Is precluded from issuing a compilation report when all disclosures are omitted.
d) Should express limited assurance that the financial statements are free of material
misstatements.

50X-MEBC

Answer: A

5) The term special reports may include all of the following, except reports on financial
statements:
a) Of a partnership which follows accounting practices used to file its tax return.
b) Prepared for limited purposes such as a report that relates to certain aspects of
financial statements.
c) Of an organization that has limited the scope of the auditors examination.
d) Of an organization which maintains its accounts and prepares its statements on a cash
or other comprehensive basis of accounting which is materially at variance with
accounting practices customarily followed in preparing accrual-basis statements.

90X-MEBC

Answer: C

6) You are a CPA retained by the manager of a cooperative retirement village to do write-up
work. You are expected to prepare unaudited financial statements with each page marked
unaudited and accompanied by a disclaimer of opinion stating no audit was made. In
performing the work, you discover that there are invoices to support P25,000 of the managers
claimed disbursements. The manager informs you that all the disbursements are proper. What
should you do?
a) Submit the expected statements but omit P25,000 of unsupported disbursements.
b) Include the unsupported disbursements in the statements, since you are not expected
to make an audit.
c) Obtain, from the manager, a written statement that you informed him of the missing
invoices and include his assurance that the disbursements are proper.
d) Notify the owners that some of the claimed disbursements are unsupported; and
withdraw if the situation is not satisfactorily resolved.

68X-MEBC

Answer: D

7) An auditor has been asked to report on the balance sheet of Kane Company but not on the
other basic financial statements. The auditor will have access to all information underlying the
basic financial statements. Under these circumstances, the auditor
a) May accept the engagement because such engagements merely involve limited
reporting objectives.
b) May accept the engagement but should claim an opinion because of an inability to
apply procedures considered necessary.
c) Should refuse the engagement because there is a client-imposed scope limitation.
d) Should refuse the engagement because of a departure from standards on auditing.

55X-MEBC

Answer: A

8) In the course of an engagement to prepare unaudited financial statements, the client requests
that the CPA perform normal accounts receivable audit confirmation procedures. The CPA
agrees and performs such procedures. The confirmation procedures
a) Are part of an auditing service that change the scope of the engagement to that of an
audit in accordance with the Philippine Standards on Auditing (PSA).
b) Are part of an accounting service and are not performed for the purpose of conducting
an audit in accordance with the Philippine Standards on Auditing (PSA).
c) Are not permitted when the purpose of the engagement is to prepare unaudited
financial statements and the work to be performed is not in accordance with the
standards on auditing.
d) Would require the CPA to render a report that indicates that the examination was
conducted in accordance with the Philippine Standards on Auditing (PSA), but was
limited in scope.
Answer: B

66X-MEBC

9) One example of a special report as defined by Philippine Standards on Auditing (PSA) is a


report issued in connection with
a)
b)
c)
d)

A feasibility study
A limited review of interim financial information
Price-level basis financial statements
Compliance with a contractual agreement not related to the financial statements.
Answer: C

64X-MEBC

10) One of the conditions required for an accountant to submit a written personal financial plan
containing unaudited financial statements to a client without complying with the requirements
of PSRS and PSRE (Compilation and Review of Financial Statements) is that the
a) Client agrees that the financial statements will not be used to obtain credit
b) Accountant compiled or reviewed the clients financial statements for the immediate
prior year
c) Engagement letter acknowledges that the financial statements will contain departures
from financial reporting standards
d) Accountant expresses limited assurance that the financial statements are free of any
material misstatements.

113X-MEBC

Answer: A