Vous êtes sur la page 1sur 54

~ Animalele

Salbatice ~

Cuprins

Bufnita

Bufni sau buh este un nume dat mai multor specii de


psri din familia Strigidae (Strigide), ordinul
Strigiformes. Majoritatea sunt solitare i nocturne.
Cea mai cunoscut n Romnia este Bufnia, Bufni a
mare sau Buha, numit tiinific Bubo bubo.
Bufnia are dimensiuni relativ mari, ajungnd la peste
61 cm si 170 cm anvergura aripilor. Este o pasre
impresionant, care a dat natere la numeroase
povestiri i legende. Vneaz numai noaptea, zburnd
fr zgomot, la distane de pn la 15 km de cuib,
acoperind prin urmare cca. 700 km ptrai. Cu toate
acestea, densitatea acestor psri poate fi mult mai
mare, dac exist hran suficient. Ca i populaiile de
vulpi i pisici slbatice i populaia de bufnie depinde
direct de populaiile de roztoare (oareci, obolani,
iepuri , etc). La nevoie se hrnete i cu insecte.
Rspndit n Eurasia i nordul Africii, buha se gsete
la noi mai ales n Lunca Dunrii i zonele de cmpie, mai
bogate n roztoare.

Leul

Leul este o specie de mamifere carnivore din familia felidelor,


fiind una dintre cele patru specii ale genului Panthera, reprezentant
al subfamiliei felinelor mari. Este una dintre cele mai mari feline i
unul dintre cei mai mari rpitori teretri (dup ursul polar, ursul
brun i tigru).

Leul mascul poate fi recunoscut uor datorit coamei sale i


poate cntri pn la 250 kg. Femelele sunt mult mai mici,
cntrind pn la 150 kg. Leii triesc n jur de 20 ani.

Cu toate c este cunoscut ca regele junglei, leul este un animal


care triete n cmpii deschise, i poate fi gsit prin toat Africa.
Chiar i aa, este o specie n pericol, populaii semnificative
gsindu-se doar n parcurile naionale din Tanzania i Africa de
SudUltimul rmas al subspeciei leului asiatic (Panthera leo persica),
care n vechime tria din Grecia pn n India, triete n Pdurea
Gir din nord-vestul Indiei. Aproximativ 300 lei mai triesc ntr-un
sanctuar din statul Gujarat.

Leii au disprut din Grecia, ultimul loc n care mai triau n Europa
pn n anul 100 d.Hr., dar populaii semnificative au rmas n nordul
Africii pn la nceputul secolului XX.

Dac n anii 1950 existau 450.000 de lei, n anul 2011 mai erau cel
mult 20.000.

Leii sunt animale carnivore care triesc n grupuri (familii)


constnd din femele nrudite, pui de ambele sexe i un mascul
nenrudit, care se mperecheaz cu femelele adulte. Femelele se
ocup cu vnatul, n timp ce masculii apr i menin frontierele
teritoriului. Puii masculi sunt dai afar din grup cnd ajung la
maturitate.

Leii sunt un simbol care apare des n heraldica familiilor regale i a


nobilimii. Apar i n arta plastic chinez, dei nu au trit niciodat n
China. Niciun alt animal nu a primit mai mult atenie n art i
literatur. n Biblie este amintit de 130 de ori. n arta epocii pietrei, n
special n picturile rupestre, se ntlnesc frecvent desene
reprezentnd lei.

Leul Alb

Leul Negru

Leopardul

Leopardul este una din cele mai mari feline, cu


o greutate cuprins ntre 40-80 kg, o nl ime de
60-80 cm i cu o lungime a corpului de pn la 2
m. Blana sa este de culoare galben cu pete
negre, cu un desen caracteristic. O varietate a sa,
pantera neagr, este unicul leopard cu blana de
culoare neagr n ntregime. Cu toate c are
dimensiuni relativ mari, leopardul este un animal
agil.

Poate tri pn la 20 ani i chiar mai mult.

Leopardul (n termeni
tiinifici Panthera pardus)
este un mamifer carnivor de
mari dimensiuni din familia
felinelor, ce aparine genului
Panthera. El este vestit pentru
capacitatea sa de adaptare, iar
datorit simurilor sale
excelent dezvoltate i a
desenului blnii poate fi cu
greu observat. Poate fi ntlnit
din zonele semideertice i
pn n zonele reci.

Leopardul Alb

Leopardul Alb cunoscut ca ,, Leopardul Zapezilor este un


mamifer prdtor mare din familia felidelor, care trie te n
regiunile muntoase din Asia Central i anume n Afganistan, zona
lacului Baikal i n estul podiului Tibet. Clasificarea speciei a
variat de-a lungul timpului, ea fiind iniial atribuit genului
Panthera, mpreun cu alte feline mari, pentru ca mai apoi s fie
reclasificat ntr-un gen aparte, Uncia.
Aspectul fizic al leopardului zpezilor se caracterizeaz printrun corp lung, slab i flexibil, labe relativ mici, un cap nu de
dimensiuni modeste i o coad foarte lung. mpreun cu coada
el atinge o lungime de 200230cm i o greutate de pn la
55kg. Blana este de culoare cenuie-deschis, cu pete n form
de inel.
Din cauza habitatului su greu accesibil i a densitii foarte
sczute, multe aspecte biologice legate de leopardul zpezilor
sunt slab studiate. La momentul actual, situaia ecologic a
speciei este critic. n secolul alXX-lea, aceasta a fost
introdus n Lista roie a IUCN i n documentele de acest gen a
unor ri. Din 2012 vntoarea leoparzilor zpezilor este
interzis.

Tucanul

Aceasta este o pasare impozanta care traieste in America


Centrala si de Sud. Este foarte colorata si are un cioc enorm
caracteristic. Acest cioc contine spatii pline cu aer si deci nu
este atat de greu pecat pare. Nu se stie exact la ce foloseste
ciocul, dar unii specialisti cred ca este pur si simplu un
instrument de intimidare intre masculi. Tucanul traieste in
grupuri de circa o duzina de indivizi. Este un animal foarte
zgomotos si poarticipa la cacofonia care domneste in padurea
tropicala! Se hraneste cu fructe carnoase, graunte, insecte si
paianjeni. In timpul perioadei nuptiale, masculul si femela isi
trec din cioc in cioc sau isi arunca unul altuia bace. Cuplurile
se formeaza pentru mai multi ani. O data pe an femela depune
intre 2 si 4 oua albe intr-un adapost dintr-un copac. Ouale snt
clocite de ambii parinti; ecloziunea se petrece dupa
cincispre\zece zile, iar puii parasesc cuibul la varsta de 8
saptamani. Oamenii padurii iubesc nult tucanul. Acesta este
domesticit ca un papagal, iar penele sale superbe sunt foarte
mult folosite la fabricarea podoabelor si a ornamentelor.

Tigrul Alb

Tigrul

Tigrul este o specie de mamifere rpitoare


din familia felidelor, fiind una dintre cele patru
specii ale genului Panthera, reprezentant al
subfamiliei felinelor mari. Este cea mai mare
felin i unul dintre cei mai mari rpitori teretri
(dup ursul polar i cel brun). Dimensiunile unui
tigru siberian la vrsta de 6 luni sunt comparabile
cu cele ale unui leopard adult.

Tigrilor le sunt caracteristice dungile de


culoare nchis, amplasarea crora variaz de la
un individ la altul. Corpul este adaptat pentru
vntoare, fiind dotat cu coli lungi i maxilare
puternice, vedere nocturn de ase ori mai bun
dect a omulu i musculatur dezvoltat, fiind
capabil s sar la o nlime de pn la doi metri
cu 50 kg de carne n dini.

Tigrii se hrnesc ndeosebi cu copitate, dar pot


vna i maimue, psri, peti i chiar alte rpitoare,
ca lupii, leoparzii i crocodilii. Au un comportament
solitar i vegheaz n singurtate teritorii de pn la
1.000 km; acestea pot cuprinde diferite landafturi:
la sud pduri tropicale i savane, iar la nord
semideerturi i taiga.

Tigrul reprezint un simbol al puterii i monarhiei


n cultura asiatic. Unele zeiti indiene sunt ilustrate
clare pe tigri, demonstrndu-i astfel superioritatea.

Tigrul este unul dintre cele 12 simboluri de


animale din calendarul chinezesc. Rolul su n
cultura mondial este reflectat n recunoaterea sa
ca simbol naional al Malaeziei, Indiei,
Bangladeshulu i Republicii Coreea i ca cel mai
iubit animal de pe Pmnt, n urma unui sondaj
realizat de Animal Planet.

Sarpele Boa

Boa este o specie de arpe carnivor


neveninos din genul Boa, familia Boidae,
care triete n pdurile tropicale umede,
savane i culturile de trestie de zahr din
America Central i de Sud (din nordul
Mexicului pn n Argentina), dar i n
Antilele Mici (Dominica i Sfnta Lucia) i
n insulele mici de-a lungul coastelor
Mexicului, Americii Centrale i Americii de
Sud.

Kinkajuul

Kinkajuul numit i Mico de Noche i Martucha, este


un mamifer carnivor aparinnd familiei Procyonidae i
care triete n America Central i n marea parte a
Americii de Sud..Are o coad puternic prehensil i
picioare care apuc bine,pentru o mare agilitate n
copaci.n principal nocturn i erbivor,se hrnete,de
asemenea,cu larve,insecte i vertebrate mici.Kinkaju
scoate sunete variate,printre care
scheunturi,fluierturi,mormituri,gemete i
ltrturi,pentru a-i proclama teritoriul,a atrage un
partener i a avertiza animalele de prad.Singurul pui
este nscut ntr-un cuib din copac.

Ursul Koala

Koala sau ursuleul Koala seamana cu o jucarie mare din


plus gri, foarte draguta. Este un animal pasnic si calm, care
adoarme in medie 18 ore pe zi. I in limba bastinasilor din
Australia, ,,koala inseamna ,, animalul care nu bea . Koala
este un excelent catarator si poate sa ramana mai multi ani,
fara sa cxoboare. Se hraneste numai cu frunze de eucalipt
(mananca uneori pana la 1 kgpe zi) atat de multe incat miroase
si el a eucalipt. Daca ai inchide ochii si i-ai simtii mirosul, ai
putea aproape sa-l confuzi cu o pastila pentru dureri de gat!
Koala este un marsupial ca si canguril. Puiul de koala ramane
in punga abdominala a mamei timp de 6 luni. Dupacea mama il
poarta in spate inca un an. La inceputul secolului al 20-lea,
koala era vanat pentru blana lui gri argintie. Acum este o
specie protejata, dar inca amenintata cu disparitia.

Pantera Neagra

Doar cele patru specii Pantera a uo


structur anatomic care le permite acestora
s urle. Principalul motiv pentru acest lucru,
presupus anterior, ar fi fost incompleta
osificare a osului hyoid. Cu toate acestea,
noi studii arat c abilitatea de vuiet se
datoreaz altei caracteristici morfologice, n
special ale laringelui. Leopardul zpezilor
(Uncia uncia), careeste uneori inclus n
specia Pantera, nu url. Dei au o osificare
incomplet a osului hyoid,lipsete de
morfologia special a laringelui.

Pantera Neagra este un mamifer


carnivor din familia felinelor, cu corpul
suplu i musculos, ajungnd pn la 2,5
metri lungime, cu blan glbuie-roiatic
cu pete nchise, foarte iret, care triete
n Asia i Africa. Pantera este un gen al
familiei Felidelor, care conine patru binecunoscute specii: tigru, leu, jaguar i
leopard. Genul cuprinde aproximativ
jumtate din subfamilia Pantherinae.
Cuvntul panther (panter) (care din
punct de vedere tehnic se refer la to i
membrii genului) este frecvent utilizat
pentru a desemna n mod specific Black
Panther (Pantera Neagr).

Puma

Puma (Puma concolor, syn. Panthera concolor; Felis


concolor) sau leul de munte este un mamifer carnivor din
familia felidelor, cu corpul ce depete 1 metru lungime,
cu blana galben-rocat, care triete izolat. Este
extrem de feroce i abil (noaptea vneaz i ziua
doarme n copaci), rspndit n America de Sud, n
Mexic i n SUA.

Puma nu atac omul, ba chiar se ferete de el. Cele


mai multe pume triesc n muni. Ele pot omor animale
mai mari ca ele, cum ar fi cerbii. De multe ori urmrete
prada pe distane foarte lungi. Este un animal nocturn.

Ursuletul Panda

Ursul panda este un mamifer de


mrime medie. Ei nu ntotdeauna au fost
considerai uri, muli cercettori
considerndu-i nite ratoni mari. ns n
urma unor teste genetice, ei au fost
alturai familiei Ursidae.

Panda Rosu

Panda rou este o rud de


dimensiunea unei pisici a ratonilor i a
dihorilor. Dei se credea c este o rud
a ursului panda, prin analize
moleculare s-a constatat c nu face
parte din familia urilor.

Este cunoscut i sub numele de


ursul pisic, pisica vulpe, vulpea
de foc sau ratonul de Himalaya.
Capul i corpul msoar pn la 66 cm
lungime, iar coada poate avea 50 cm
lungime. Blana sa pufoas are o
culoare rocat-castanie, cu pete albe
pe fa i inele negre pe coad.

Urii panda roii triesc n pdurile


montane de la altitudini mari din Nepal,
statul indian Sikkim, provinciile
chineze Yunnan i Sichuan i
Myanmar. Ei petrec cea mai mare parte
a timpului n arbori, unde manifest o
mare agilitate. Pe sol se deplaseaz
ncet. n timpul zilei dorm, iar
dimineaa devreme i seara se
hrnesc, consumnd n principal
frunze i fructe pe care le procur de
pe sol. Se crede c se hrnesc i cu
ou i se presupune c fur lapte i
unt din satele nepaleze.

mperecherea are loc iarna, iar puii


se nasc primvara. Ace tia rmn
neputincioi pn cu pu in timp nainte
de naterea urmtoarei serii de pui.

Fenecul

Aceasta mica vulpe cu urechi mari are o infatisare


foarte simpaica; poate fi, de astfel, chiar domesticita.
Dar nu uita ca in natura fenecul este un animal
salbatic, si veritabil carnivor, foarte agil, care poate fi
destul de agresiv. Vaneaza noaptea; se hraneste cu
mici rozatoare, cu pasari, soparle si insecte si
ocazional isi completeaza meniul cu cateva fructe. Isi
petrece ziua intr-o vizuina, sapata de obicei in nisip, la
adapost de caldura a desertului. Aceasta vizuina are
mai multe galerii si o camera tapisata cu plante, blana
si pene, care ii servesc drept asternut. Aici el traieste
in cuplu sau famiie. Femela naste pe an; dupa circa 50
de zile de gestatie ea aduce pe lume 2 pana la 5
puisori de vulpe.

Papagalul

Psittaciformes este un ordin de psri cunoscui sub


numele de papagalii. Au un cioc a crui form este
curbat, mandibula superioar are o mic mobilitate
unde se fixeaz pe craniu. n plus papagalii au o mare
capacitate craneal.

Papagalii sunt rspndii prin toat emisfera sudic a


planetei, ocupnd multe locuri i distincte medii de via,
de la umedele selve tropicale pn la deerturile din
interiorul australiei. Aria include India , sud-estul Asiei
,Africa occidental i o specie disprut n Statele Unite (
papagalul de Carolina) Conuropsis carolinensis. Totui,
populaiile cele mai mari ale speciei sunt originare din
Australasia, America de Sud i America Central.

Rasul

Rii sau lincii sunt un grup al celor patru


specii de feline slbtice de mrime medie.
Toate sunt considerate ca facnd parte din genul
Lynx, dar unele autoriti le clasific s fac
parte din genul Felis, cruia i aparine pisica
slbatic i pisica de cas. Caracalul; numit
uneori rsul african sau rsul persian, este
considerat ca facnd parte din genul Felis.

Din toate patru speciile de linci, doar rsul


iberic (L. pardinus) a fost evaluat la lista ro ie a
IUCN c specia ameninat critic. Celelalte, n
ciuda faptului c au fost vnate n mod
necontrolat n secolele XIX i XX rmn s fie n
afara oricrui pericol de dispariie la nivelul
mondial, fiind totui ameninate n unele ri.