Vous êtes sur la page 1sur 20

Non-swimmer / Beg.

Swimming

UNIT PLAN
Non-swimmer/Beg. Swimming UNIT
Length of unit: 15 days

Grade Level

7th Graders

8th Graders

9th Graders

Written By: Lisa Schabacker

Educational Objectives & Standards


Unit Objectives

State Standards

1. Demonstrate front and back floats

1PA-E1PO3,

2. Demonstrate front crawl stroke

1PA-E1PO3,1PA-E2PO2

3. Demonstrate a stroke on back

1PA-E1PO3,1PA-E2PO2

4. Demonstrate rolling over and changing direction

1PA-E2PO2

5. Participate in various games, contests, and cooperative activities

6PA-E2PO2. 6PA-E3PO1, 5PA-E4-PO1

6. Work in partners for skill acquisition

1PA-E3PO1, 1PA-E4PO1

7. Explore skills in deep water

1PA-E1PO3

8. To gain a basic knowledge of swimming vocabulary/terminology

1PA-E4PO1

9. To know and follow general water safety and pool rules

5PA-E2PO1, 6PA-E2PO2

Mastery Elements

Bobs
Turning over
Changing direction
Deep water activities
Water safety skills
Pool rules
Vocaulart/termnology

Page 1 of 20

Front float
Front glide
Front glide w/kick
Front crawl arms
Rhythmic breathing
Front crawl stroke

Back float
Back glide
Back glide w/kick
Sculling
Combined stroke on back
Back crawl arms

321318983.doc

Unit Plan

Daily Overview
Day 1
Pool rules &
emergency
procedures.
Evaluate
and group
students.

Day 6
Back crawl stroke
lead-up skills and
drills

Day 11
Water safety skills

Day 2

Day 3

Front crawl lead-up


skills and drills

Front crawl lead-up


skills and drills

Day 7

Day 8

Back crawl stoke


lead-up skills and
drills.

Day 12

Back crawl:
coordinating and
refining the stroke

Day 13

Review and refine


skills. Enrichment
activities.

Review and refine


skills. Enrichment
activities.

Day 4

Day 5

Front crawl:
Review skills.
coordinating Emergency Action
and refining Plan Drill
the stroke.

Day 9
Deep water activites

Day 14
Mini swim meet

Day 10
Review and practice
skills.
Water games

Day 15
Written test

POOL RULES
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.

No running on the pool deck.


No horseplay of any kind.
Stay off the starting blocks.
No diving into the shallow end, always enter feet first-carefully.
Be quiet when in the pool area, listen and follow directions.
Stay off the lanes lines and go under not over them.
When using the diving boards, always exist pool by the closest ladder. When using the high dive, remember to swim straight
out and then over to the ladder.
No inwards or gainers off the boards.
Only one person on the diving board at a time.
One bounce on the end of the diving board.
Wait until the diver in front of you is at the ladder before you dive off.
Wait on the deck until the diver before you has gone off the board.
No swimming in the diving area.
One long loud whistle means EMERGENCY, exist the pool immediately and go to the bleachers.
Two short whistles means the teacher is trying to get a swimmers attention.

FOLLOW THESE RULES AND ANY OTHERS GIVEN BY ANY TEACHER.

Page 2 of 20

321318983.doc

Unit Plan

EMERGENCY ACTION PLAN FOR THE POOL


One Teacher/Lifeguard:
1.

Responding teacher activates EAP- ONE LONG LOUD WHISTLE. Teacher should climb down ladder and perform
appropriate rescue.

2.

Students should be immediately exist the pool and go to the bleachers.

3.

Send assigned student aide to call 911 or nurse (numbers should be posted by phone, along with the address of pool).

4.

Send assigned student aide to office to get Security.

Two Teachers/Lifeguards:
1.

Responding teacher activates EAP- ONE LONG LOUD WHISLTE. Teacher should climb down ladder and perform
appropriate rescue.

2.

Second teacher should clear pool, assist with rescue, send assigned students to call 911 or nurse and get Security if necessary.

Three or more Teachers/Lifeguards:


1.

Responding teacher activates EAP- ONE LONG LOUD WHISLTE. Teacher should climb down ladder and perform
appropriate rescue.

2.

Closest teacher should assist with rescue.

3.

Other teacher(s) should clear pool, call 911 or nurse and send assigned student to get Security if necessary.

** IF A SPINAL INJURY IS SUSPECTED, MAINTAIN INLINE STABLIZATION IN THE WATER UNTIL EMS ARRIVES. IF
VICTIM IS NOT BREATHING OR HAS NO PUSLE, REMOVE IMMEDIATELY FROM WATER AND BEGIN RESCUE
BREATHING OR CPR.
Each hour reliable students should be pre-assigned the duties of calling 911 or nurse and getting Security. Assign other students as
back up in case other student is absent.
It is strongly recommended to have at least two teachers in the pool area.
A pocket mask, gloves and first aid kit should be quickly assessable.

Page 3 of 20

321318983.doc

Unit Plan

DATE: ______________________ EQUIPMENT:


UNIT: Beg. Swim

Day:

LOCATION: Pool

STANDARDS: 5PA-E2PO1, 6PA-E2PO2, 1PA-E4PO1


OBJECTIVE: The SWD understanding of pool rules and emergency procedures. Teacher will assess the students
current swimming skills.

ACTIVITIES
Intro: Explain objectives

CUE PHRAZES/INSTRUCTIONS
-Explain pool rules and emergency action plan
- Assess current swimming skills

Fitness: none

Lesson Focus:
1. Review pool rule and emergency procedures.
2. Skill assessment: demonstrate front crawl stroke and
back crawl stroke, explain what you are looking for

Verbal Q & A
Teacher summarize

-Have each student swim on front as best she can


then rate skill 1 for non- swimmer, 2 beginner, 3
Intermediate/Advanced. Follow the same procedure
for the backstroke.

-Closure
With a partner, restate the pool rules and EAP in your
own words.

Page 4 of 20

Teacher monitors

321318983.doc

Unit Plan

DATE: ______________________ EQUIPMENT:


UNIT: Non./Beg. swim

Day: 2

LOCATION: pool

STANDARDS: 1PA-E1PO3, 1PA-E2PO2. 1PA-E3PO1, 1PA-E4PO1


OBJECTIVE: The SWD front crawl stroke lead-up skills and drills.

ACTIVITIES
Intro:
Review pool rules and EAP.

CUE PHRAZES/INSTRUCTIONS
- Q &A by teacher

Fitness: done during Focus

Lesson Focus: Front crawl skill progression.


- Explain and demo. each skill.
1. bobs
2. front float (jellyfish)
3. front glide
4. front glide w/flutter kick

- Use partners to assist each other


1. bobs- fully submerge head and blow bubbles,
slow and easy, 1 to 5 times.
2. Front float- in waist deep water, bend at waist,
with arms extended, but face in water, gently
push feet off bottom, float for 5 to 10 sec.
3. Front glide- arms out straight in front of body
with hands together, put face in water, push
up and forward off the bottom into streamline
position, glide on surface at least 2to3 body
lengths. Water level on head should be
between eye brows and hair line in order to
maintain proper body position.
4. Glide w/Flutter kick-perform glide, relax legs,
knees and ankles, kick starts at hips, with the
power coming from the down beat, range of
kick is 12 15 inches.
5. Practice with kickboards if time. When using
kickboard, keep arms straight w face in water.

-Closure
-Q & A about technique
-Show me one more time

Page 5 of 20

321318983.doc

Unit Plan

DATE: ______________________ EQUIPMENT:


UNIT: Non./Beg. Swim

Day: 3

LOCATION: Pool

STANDARDS: 1PA-E1PO3, 1PA-E2PO2, 1Pa-E3PO1, 1PA-E4Po1


OBJECTIVE: The SWD front crawl strike lead-up sills and drills.

ACTIVITIES
Intro: Review previous days skills and drills.

CUE PHRAZES/INSTRUCTIONS
1. Bobs- 5, slow, consecutive
2. Front float
3. Front glide
4. Glide w/kick
-Do all 2 to 3 times

Fitness: done in intro. And focus

Lesson Focus: Front crawl arms and breathing.


- Explain and demo. each skill.
1. Front crawl stroke arms: practice in
stationary position in waist deep water. Bend
at waist, face in water, arms extended in
front. Practice one arm at a time separately
and then alternating.
2. Rhythmic breathing: practice is stationary
position in waist deep water, may hold on the
side of pool.
3. Coordinate arms and breathing.
4. Practice with kick, with or without kickboard.

1. Arm action- alternate arm pulls, elbow bent on


recovery, hand enters water in front of
shoulder, extend arm fully, pull down full
length of body until thumb brushed thigh.
2. Breathing- Face in water, water between
eyebrows and hairline, blow bubbles with
mouth and nose, turn head to side, take small
breath, return face to water .Do Not Lift head,
opposite ear stays in water.
3. Coordination- breath every arm cycle. As one
arm pulls, roll slightly to side, turn head, take a
quick breath, as arm enter water, return face
to water and blow bubbles.
4. Kick with face in water, pull one arm and
breath, return hand to extended position, pull
other arm. Do one arm separately before
alternating w/breathing.

-Closure
-

Q&A about technique


Show me one more time

Page 6 of 20

321318983.doc

Unit Plan

DATE: ______________________ EQUIPMENT:


UNIT: Non. /Beg swim

Day: 4

LOCATION: pool

STANDARDS: 1PA-E1 PO3, PA-E2PO2, 1PA-E3Po1, 1PA-E4PO1


OBJECTIVE: The SWD front crawl stroke.

ACTIVITIES
Intro: Review previous days drills

CUE PHRAZES/INSTRUCTIONS
-

Arm action
Rhythmic breathing
Coordination of breathing and arms
W/kickboard

Fitness: done of intro. and focus

Lesson Focus: Coordination of front crawl stroke.


1.Review glide
2. Glide with kick
3.glide, kick, add arms
4. Glide, kick, arms, add breathing

1. Check head position- the water line should be


between eye brows and hair line
2. Check kick- small kick, slight bend in knee,
relaxed feet.
3. Check arms- for bent elbow on recovery, long
bull to thigh, hand enters water first.
4. Check breathing- rolling and turning head to
side, quick breath, return face and blow
bubbles.

-Closure: Show me one more time


Q & A- use vocabulary

Page 7 of 20

321318983.doc

Unit Plan

DATE: ______________________ EQUIPMENT:


UNIT: Non. /Beg. Swim

Day: 5

LOCATION: Pool

STANDARDS: 1PA-E1PO1, 1PA-E2PO2. 5PA-E2PO1, 6PA-E2PO2


OBJECTIVE: The SWD front crawl and demonstrate correct procedures during an emergency drill.

ACTIVITIES

CUE PHRAZES/INSTRUCTIONS

Intro: Review Emergency Action Plan

-Tell a friend
-Teacher summarizes

Fitness: Review skills and drills

-Make sure to review the front crawl progression


from previous day

Lesson Focus: Practice the Emergency Action


Plan.

- During free swim, perform a rescue drill. Use another


teacher or student as victim.

-Closure: Restate EAP to a friend.

Page 8 of 20

321318983.doc

Unit Plan

DATE: ______________________ EQUIPMENT:


UNIT: Non. /Beg. Swim

Day: 6

LOCATION: Pool

STANDARDS: 1PA-E1PO3, 1PA-E3PO2, 1PA-E3PO1, 1PA-E4PO1, 1PA-E4PO1


OBJECTIVE: The SWD combined backstroke lead-up skills and drills.

ACTIVITIES
Intro: Practice Front crawl stroke

CUE PHRAZES/INSTRUCTIONS
-

Use previously learned drills


Give feedback and corrections

Fitness: done in Intro. And focus

Lesson Focus: Backcrawl stroke skill progression


Explain and demo. each skill
1. Back float
2. Back glide
3. Back glide w/ flutter kick
-With or w/o kickboards

1. Back float- work in partners, stand behind


partner who is submerged to should depth.
Tell partner to look up, slowly arch back, lean
back and relax. Muscle must be relaxed in
order to float. Place hands under partners
back for support. Make sure head is back,
chin up and ears in water. Hold for 5-10 sacs.
Gradually lessen support. To recover- raise,
bend hips (like sitting in a chair) and place feet
on bottom.
2. Back Glide- repeat beginning steps of back
float except push off the bottom of pool or
wall. Extend hips and knees to streamline
body. Glide 2-3 body lengths.
3. Glide w/ kick- glide to get body horizontal and
begin kick. Keep ankles loose and floppy, kick
starts at hip. Power comes from the upward
kick, push the water up using tops of feet. Kick
should churn the surface of the water.

Closure: Q & A about technique, use vocabulary.

Page 9 of 20

321318983.doc

Unit Plan

DATE: ______________________ EQUIPMENT:


UNIT:

Day: 7

LOCATION: Pool

STANDARDS: 1PA-E1PO3, 1PA-E2PO2, 1PA-E3PO1, 1PA-E4PO1, 1PA-E2PO2


OBJECTIVE: The SWD combined backstroke lead-up skills and drills.

ACTIVITIES
Intro: Practice front crawl stroke.
Review skills and drills from previous days
lesson.

CUE PHRAZES/INSTRUCTIONS
1.
2.
3.
4.

Front crawl
Back float
Back glide
Back glide with kick

Fitness: none in intro and focus

Lesson Focus: Sculling combined with flutter kick on


back. (This skill is important for beginners because many
of them sink as soon as they lift an arm out of the water
to do back crawl, Elementary back stroke arms could also
be used.)
1. Sculling (head first)- do on land or standing up
before lying in water.
2. Back glide with sculling
3. Combined back stroke (sculling with flutter kick)

1. Sculling- lay on back, hands by hips, elbows


bent, extend wrists so fingers point up slightly.
Trace a figure 8 pattern leading with the hand,
make the movement smooth and keep hands
under water.
2. Perform back glide, add sculling
3. Back glide with kicking and sculling (combined
back stroke)

Closure: Show me one more time.

Page 10 of 20

321318983.doc

Unit Plan

DATE: ______________________ EQUIPMENT:


UNIT:

Day: 8

LOCATION: Pool

STANDARDS: 1PA-E1PO3, 1PA-E3PO2, 1PA-E3PO1, 1PA-E4PO1, 1PA-E4PO1


OBJECTIVE: The SWD back crawl stroke.

ACTIVITIES
Intro: Review and practice front crawl and
combined backstroke.

CUE PHRAZES/INSTRUCTIONS
- Check for proper body position; give feedback and
corrections.

Fitness:

Lesson Focus: Back crawl stroke arms and


coordinate stroke.
1. Back crawl arms- practice each arm
separately first on land the then
separately in the water before using
alternating arm action.
2. Back glide with kick, do arm action separately,
then alternating

1. Back crawl arm action (beginners may use a


straight arm pull)- the power phase- arm pulls
down to thigh, at the end of the pull turn hand
over, palm down, pushing water toward feet.
2. Recovery phase- lift straight, relaxed arm out
of water, leading with thumb, (palm in), rotate
hand out so little finger enter water overhead,
just outside the shoulder.

-Closure: Q & A about technique. Show me one


more time how to do the arms

Page 11 of 20

321318983.doc

Unit Plan

DATE: ______________________ EQUIPMENT:


UNIT:

Day: 9

LOCATION: Pool

STANDARDS: 1PA-E1PO3, 1PA-E2PO2


OBJECTIVE: The SWD various skills in deep water (with flotation or support if necessary)

ACTIVITIES

CUE PHRAZES/INSTRUCTIONS

Intro: Talk about why it is important to be


comfortable and perform basic skills in deep
water.

Fitness: practice front and back crawl in shallow


water.

- Check for proper technique, give feedback and


correction.

Lesson Focus: Practice new & previously


learned skills in deep water.
1.
2.
3.
4.

Front float
Back float
Jumping in and return to wall
Changing directions

Ask the students to brainstorm reasons.

1 & 2 student can hold on to the gutter, rescue tube,


kickboard, or noodle for support. Encourage them to
do it unsupported, without your help.
3. Student jumps into water from side keeping arms by
sides and legs straight. Some student may need to sit
down and slide in as a lead-up.
4.Changing direction- swim out a few strokes and
return to wall. Use front and back strokes, teacher
should be in water to help student turn around.

-Closure: With a Partner review what skills were


learned today and which were most comfortable.

Page 12 of 20

321318983.doc

Unit Plan

DATE: ______________________ EQUIPMENT:


UNIT: Non. /Beg. Swim

Day: 10

LOCATION: Pool

STANDARDS: 1PA-E1PO3, 1PA-E2PO2, 6PA-E2PO2, 6PA-E3PO1, 5PA-E4PO1


OBJECTIVE: The SWD swimming skills while participating in games and contests.

ACTIVITIES
Intro: Review and practices drills and skills from
previous lessons

CUE PHRAZES/INSTRUCTIONS
- Check for proper technique, give feedback and
corrections

Fitness: included in Intro and focus

Lesson Focus: Water games and/or relay races.


Water Games
1. Volleyball
2. Water polo
3. Baseball (use a kickboard for hitting a beach ball)
4. Basketball
5. Marco pole
6. Sharks and minnows
Relay Races
1. Running in the water forwards, backwards.
2. Kickboards use different kicks
3. Use various strokes
4. Invent funny races (use your imagination)

- Facilities and equipment may vary between schools

-Divide class into teams of four, two at each end of


pool.

-Closure: Review any rules or correct any


problems. Announce the winners.

Page 13 of 20

321318983.doc

Unit Plan

DATE: ______________________ EQUIPMENT:


UNIT: Non. /Beg. Swim

Day: 11

LOCATION: Pool

STANDARDS: 5PA-E2PO1, 6PA-E2PO2, 1PA-E3PO1, 1PA-E4PO1


OBJECTIVE: The SWD knowledge and skills in water safety.

ACTIVITIES
Intro: Review and practice front and back crawl
stokes

CUE PHRAZES/INSTRUCTIONS
-Check for proper technique, give feedback and
corrections.

Fitness: included in intro. And focus

Lesson Focus:
Personal water safety skills and emergency
skills.
1. Rolling over from front to back and back
to front. This skill is used to rest on back
if tired.
2. Reaching and throwing assists.
**Emphasize to students NOT to go in after an
active victim unless trained to do so.

-Closure: Discuss pool/water safety rules


-Learn to swim
-Never swim alone
-Enter feet first when you cant see the bottom
or dont know the depth
-Do not dive is shallow water
-Swim in supervised areas
-Know your limits
-Have a phone near the pool
-Have a secure fence and locked gate
-Learn CPR

Page 14 of 20

1. Rolling over- practice swimming, rolling over


from front to back and back to front. Tell
student to lead with the head.
2. Use various items around the pool to practice
these assists.
-When using reaching assist, remember to brace
yourself so you dont get pulled in.
-An arm or leg can be use if no equipment is
available, remember to hang on the side or ladder
so you dont get pulled in.

Brainstorm with the students

321318983.doc

Unit Plan

DATE: ______________________ EQUIPMENT:


UNIT: Non. /Beg. Swim

Day: 12, 13 and 14

LOCATION: Pool

STANDARDS: 1PA-E2PO3, 1PA-E2PO2, 5Pa-E2PO1, 6PA-E2PO2


OBJECTIVE: The Student will review and practice all previously learned skills and learn new skills for
enhancement.

ACTIVITIES
Intro: Review a variety of skills and drills.

CUE PHRAZES/INSTRUCTIONS
-

Check for proper technique


Have students work in partners to critique
each other
Review questions on test, use
vocab./terminology

Fitness: Included in intro. And focus

Lesson Focus: Enrichment skills


1.
2.
3.
4.
5.
6.

Elementary backstroke arms.


Treading water
Surface dives
Swimming underwater
Swimming in deep water
Beginning diving

1. Elementary Backstroke arms-start on back


with arms at sides, hands run along side to
arm pit, extend out to side (shoulder level),
press down to sides to return to beginning
position.
2. Treading- use sculling movement (figure 8)
with arms out to side but under the water,
palms down. Use a wide, slow kick,
3. Feet first, tuck or pike
4. Beginners can use a wider flutter kick and
wide breaststroke arms
5. Practice strokes and skills in deep water
6. See intermediate lesson plan

Closure:
Lesson 12- have students sign-up for one or two
swim meet events
Lesson 13- Explain swim meet procedures

Page 15 of 20

321318983.doc

Unit Plan

DATE: ______________________ EQUIPMENT:


UNIT: Non. /Beg. Swim

Day: 15

LOCATION: Classroom or gym

STANDARDS: 1PA-E4PO1, 5Pa-E2PO1, 6PA-E2PO2


OBJECTIVE: The SWD knowledge of swimming technique, vocabulary and safety by scoring 80% or better on a
written test.

ACTIVITIES
Intro: Explain procedures

CUE PHRAZES/INSTRUCTIONS
-Materials needed- test, answer sheet, pencils

Fitness:

Lesson Focus: Student will take test

-Monitor students
-Answer questions

Closure:
Review Questions and answers

Page 16 of 20

321318983.doc

Unit Plan

SWIM TEST
DO NOT WRITE ON THIS TEST
1.What is the name of this stroke? (Teacher will demonstrate a stroke)
a. Elementary back stroke
b. Breaststroke
c. Front crawl stroke
d. Back crawl stroke
2. What is the name of this stroke? (Teacher will demonstrate a stroke)
a. Elementary backstroke
b. Breaststroke
c. Front crawl stroke
d. Back crawl stroke
3. What is the name of the stroke that uses a flutter kick and sculling?
a. Elementary back stroke
b. Combined stroke on back
c. Back crawl stroke
d. Inverted breaststroke
4. Which kick do you use for the back crawl stroke
a. Scissor
b. Flutter
c. Whip
d. Dolphin
5. Which kick do you use for the front crawl stroke?
a. Scissor
b. Flutter
c. Whip
d. Dolphin
6. You are swimming the front crawl stroke in deep water and become tired, you should:
a. Keep swimming until you are exhausted
b. Panic and yell for help
c. Swim the butterfly stroke because it is easier
d. Roll over on your back, float and rest, then continue to swim to safety
7. When performing the front crawl stoke, in order to breathe you should:
a. Lift your head
b. Keep your head out of the water
c. Blow bubbles when your face is in the water
d.Turn your head to the side
e.Both c and d
8.What is it called when your arms are by your sides and you move your hands slowly in a figure eight pattern?
a. Fining
b. Sculling
c. Survival floating
d. Treading water
9. During PE class, when can you enter the water?
a. As soon as you get to the pool area
b. When a teacher is present
c. When your friend says it is OK
d. When the teacher tells you to get in

Page 17 of 20

321318983.doc

Unit Plan

10. You may NOT climb up the ladder to the diving board until the person in front of you has jumped off.
a. True
b. False
11. How many bounces can you do on the end of the board before you go off?
a. One
b. Two
c. Three
d. As many as you want
12. If you hear a long loud whistle, you should:
a. Stop and look at the teacher
b. Continue to swim
c. Tell your friend to stop messing around
d. Get out of the water immediately and go to the bleachers
13. If you hear a short two whistles, should:
a. Stop and look at the teacher
b. Continue to swim
c. Tell your fried to stop messing around
d. Get out of the water immediately and go to the bleachers
14. If your friend is struggling to get to the side of the pool, you should:
a. Watch her struggle
b. Jump in and try to save her
c. Use an extension assist
d. Leave your friend and go get help
15. Which of the following is NOT safe?
a. Jumping in feet first when you cant see the bottom
b. Swimming alone
c. Diving into deep clear water
d. Having a fence and locked gate around the pool
16. Patty swam the length of the pool is 30 seconds, 32 seconds, 28 seconds, and 34 seconds. What is the mean amount
of time is takes her to swim the length of the pool?
a. 30
b. 31
c. 32
d. 33
17. Laura is one the swim team. She swims a 200-meter race. If one length of the pool is 25 meters, how many lengths
does she swim each race?
a. 10
b. 2
c. 8
d. 6

Page 18 of 20

321318983.doc

Unit Plan

Read the following paragraphs and answer the following questions.


Janet Evans could be considered the greatest distance swimmer in history. Known for exceptional speed, she
burst into the swimming scene at the age of 15 and moved to the front of the pool.
Evans began swimming at the age of 18 months and swam her first competition at the age of four. After attending
the 1980 Olympic in Los Angeles she decided to compete of a place on the Olympic teams. Fulfilling this goal meant
years of starting the day with swim practice a 4:15 AM and then swimming another three hours after school.
The years of training paid off for her. In 1987, at the age of 15, Evans won four gold metals at the U.S. national
championships and set three world records. At the 1988 Olympic Games in Seoul, South Korea, She won gold medals in
the 400-meter individual medley, the 400-meter freestyle (setting a world record), and the 800-meter freestyle (setting an
Olympic record. At the 1992 Olympic Games in Barcelona, Spain, she won a gold medal in the 800-meter freestyle and a
silver medal in the 400-meter freestyle. Her participation is the 1996 Games in Atlanta, Ga., was her third consecutive
Olympicsa rare feat in swimming. Her world records in the 400, 800 and 1,500 freestyles still stands today, with no one
having made a serious run at lowering her times. Truly, Janet Evans should be regarded as the greatest distance
swimmer in history.
18. How many of Janets records are still unbroken?
a. 2
b. 3
c. 4
d. 5
19. How old was Janet when she won 4 gold medals at the U.S. national championships?
a. 16
b. 14
c. 17
d. 15
20. Write a three to five sentence paragraph explaining why it is important to know how to swim? Use complete sentence,
correct spelling and punctuation.

Page 19 of 20

321318983.doc

Unit Plan

SWIM TEST ANSWER KEY


1. c
2. d
3. b
4. b
5. b
6. d
7. e
8. b
9. d
10. a
11. a
12. d
13. a
14. c
15. b
16. b
17. c
18. b
19. d
20. Read answer

Page 20 of 20

321318983.doc