Vous êtes sur la page 1sur 5

Arhitectura Internetului

Modelul TCP/IP (Protocol de control al transmisiei/Protocol Internet, n englezTransmission Control Protocol/Internet Protocol) a fost creat de US DoD (US Department of Defence - Ministerul Aprrii Naionale al Statelor Unite) din necesitatea unei reele care ar putea supravieui n orice condiii. DoD dorea ca, atta timp ct funcionau maina surs i maina destinaie, conexiunile s rmn intacte, chiar dac o parte din maini sau din liniile de transmisie erau brusc scoase din funciune. Era nevoie de o arhitectur flexibil, deoarece se aveau n vedere aplicaii cu cerine divergente, mergnd de la transferul de fiiere pn la transmiterea vorbirii n timp real. Aceste cerine au condus la alegerea a patru niveluri pentru modelul TCP/IP: Aplicaie, Transport, Reea (sau Internet) i Acces la Reea.

Nivelul Acces la reea


Se ocup cu toate problemele legate de transmiterea efectiv a unui pachet IP pe o legtur fizic, incluznd i aspectele legate de tehnologii i de medii de transmisie, adic nivelurile OSI Legtur de date i Fizic. Modelul de referin TCP/IP nu spune mare lucru despre ce se ntmpl acolo, ns menioneaz c gazda trebuie s se lege la reea, pentru a putea trimite pachete IP, folosind un anumit protocol. Acest protocol nu este definit i variaz de la gazd la gazd i de la reea la reea.

Nivelul Reea (Internet)


Scopul iniial al nivelului reea ("Internet Protocol") era s asigure rutarea pachetelor n interiorul unei singure reele. Odat cu apariia interconexiunii ntre reele, acestui nivel i-au fost adugate funcionaliti de comunicare ntre o reea surs i o reea destinaie. n stiva TCP/IP, protocolul IP asigur rutarea pachetelor de la o adres surs la o adres destinaie, folosind i unele protocoale adiionale, precum ICMP sau IGMP. Determinarea drumului optim ntre cele dou reele se face la acest nivel. Comunicarea la nivelul IP este nesigur, sarcina de corecie a erorilor fiind plasat la nivelurile superioare (de exemplu prin protocolul TCP). n IPv4 (nu i IPv6), integritatea pachetelor este asigurat de sume de control.

Nivelul Transport
Este identic cu cel din modelul OSI, ocupndu-se cu probleme legate de siguran, control al fluxului i corecie de erori. El este proiectat astfel nct s permit conversaii ntre entitile pereche din gazdele surs, respectiv, destinaie. n acest sens au fost definite dou protocoale capt-la-capt. Primul din ele, TCP (Trasmission Control Protocol). El este un protocol sigur orientat pe conexiune care permite ca un flux de octei trimii de pe o main s ajung fr erori pe orice alt main din inter-reea. Acest protocol fragmenteaz fluxul de octei n mesaje discrete i paseaz fiecare mesaj nivelului internet. TCP trateaz totodat controlul fluxului pentru a se asigura c un emitor rapid nu inund un receptor lent cu mai multe mesaje dect poate acesta s prelucreze. Al doilea protocol din acest nivel, UDP (User Datagram Protocol), este un protocol nesigur, fr conexiuni, destinat aplicaiilor care doresc s utilizeze propria lor secveniere i control al fluxului. Protocolul UDP este de asemenea mult folosit pentru interogri rapide ntrebare-rspuns, client-server i pentru aplicaii n care comunicarea prompt este mai importatnt dect comunicarea cu acuratee, aa cum sunt aplicaiile de transmisie a vorbirii i a imaginilor video.

Nivelul Aplicaie
Nivelul aplicaie se refer la protocoalele de nivel nalt folosite de majoritatea aplicaiilor, precum terminalul virtual (TELNET), transfer de fiiere (FTP) i pot electronic (SMTP). Alte protocoale de nivel aplicaie sunt DNS (sistem de nume de domeniu), NNTP sau HTTP. n majoritatea implementrilor, nivelul aplicaie trateaz nivelurile inferioare ca o "cutie neagr" care ofer o infrastructur sigur de comunicaii, dei majoritatea aplicaiilor cunosc adresa IP sau portul folosit. Majoritatea protocoalelor de la nivelul aplicaie sunt asociate cu modelul client-server. Serverele au de obicei asociate porturi fixe, atribuite de IANA: HTTP are portul 80, FTP portul 21, etc. n schimb, clienii folosesc porturi temporare.

Protocoale din arhitectura Internet

Protocolul Internet[1] (sau IP din engl. Internet Protocol) este o metod sau un protocol prin care datele sunt trimise de la un calculator la altul prin intermediu Internetului. Fiecare calculator (cunoscut sub denumirea de gazd), are pe Internet cel puin o adres IP unic, care l identific ntre toate computerele din reea. Cnd cineva trimite sau primete informaii (de ex.: pot electronic, pagini web) mesajul este mprit n blocuri de mici dimensiuni denumite pachete. Fiecare pachet cuprinde adresa expeditorului i pe cea a destinatarului. Fiecare pachet este trimis, prima dat la un calculator-pasarel, care nelege o mic parte din internet.

FUNCTIONARE
Comunicaia n Internet funcioneaz dup cum urmeaz: nivelul transport preia iruri de date i le divide n datagrame. Teoretic, datagramele pot avea fiecare pn la 64 KO, dar n practic ele nu depesc 1500 de octei (pentru a intra ntr-un cadru Ethernet). Fiecare datagram este transmis prin Internet, fiind eventual fragmentat n uniti mai mici pe parcurs. Cnd toate aceste fragmente ajung la maina destinaie ele sunt reasamblate de nivelul reea n datagrama original. Datagrama este transparent nivelului transport, care o insereaz n irul de intrare al procesului receptor. Cea mai mic adres este 0.0.0.0, iar cea mai mare 255.255.255.255. Adresa IP 0.0.0.0 este folosit de gazde atunci cnd sunt pornite. Adresele IP cu 0 ca numr de reea se refer la reeaua curent. Aceste adrese permit ca mainile s acceseze propria reea fr a cunoate numrul de reea (dar trebuie cunoscut clasa reelei pentru a ti cte zerouri trebuie introduse). Adresele care constau numai din 1-uri permit difuzarea n reeaua curent, n mod uzual o reea local. Toate adresele de forma 127.xx.yy.zz sunt rezervate pentru testri n bucl local. Pachetele trimise ctre aceast adres nu sunt trimise prin cablu ele sunt prelucrate local i tratate ca pachete sosite. O datagram IP (un pachet) const dintr-o parte de antet i o parte de text. Antetul are o parte fix de 20 octei i o parte opional de lungime variabil. Fiecare gazd i ruter din internet are o adres IP, care codific adresa sa de reea i de gazd. Combinaia este unic: n principiu nu exist dou maini cu aceeai adres IP. Toate adresele IP sunt de 32 bii i sunt folosite n cmpurile Adres surs i Adres destinaie a pachetelor IP. Este important de

observat c o adres IP nu se refer la o gazd. Se refer, de fapt, la o interfa de reea. Cu alte cuvinte, dac o gazd este n dou reele, trebuie s foloseasc dou adrese IP . Reelele sunt dinamice i este posibil ca 2 pachete IP de la aceeai surs s plece pe ci diferite (BGP protocolul porilor de grani) i s ajung la aceeai destinaie. Pachetele IP (dupa cum s-a mai spus) nu au garania c vor ajunge la destinaie, acest lucru fiind lsat n seama protocoalelor adiacente (TCP UDP etc).

STANDARDE
Serviciile care intr in protocolul TCP/IP i funciile lor pot fi grupate dup scopul lor. Protocoalele de transport controleaz micarea datelor ntre 2 maini si include urmtoarele: - TCP (Transmision Control Protocol) Un serviciu bazat pe conexiuni, nsemnnd c mainile care trimit i cele care primesc sunt conectate i comunic una cu cealalt tot timpul. - UDP (User Datagram Protocol) Un serviciu fr conexiuni, nsemnnd c datele sunt trimise fr ca mainile care trimit i care primesc s aib contact unele cu celelalte. Este ca si cum am trimite o scrisoare prin pota normal, la o anumit adres, neavnd cum s tim dac scrisoarea ajunge sau nu la acea adres. Protocoalele de rutare se ocupa de localizarea datelor i determin cel mai bun mod de a ajunge la destinaie. Se pot, de asemenea ocupa i de felul n care mesajele mari sunt mprite i recombinate la destinaie: -- DNS (Domain Name System) Determin adrese numerice plecnd de la numele unei maini. IP (Internet Protocol) Se ocupa de transmiterea datelor. - FTP (File Transfer Protocol) Transfer fiiere de la o main la alta. - IP (Internet Protocol) Se ocupa de transmiterea datelor. - SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) Un protocol dedicat, care transfer e-mailuri ntre maini. - FTP (File Transfer Protocol) Transfer fiiere de la o main la alta.