Vous êtes sur la page 1sur 11

TRANSFORMATORUL ELECTRIC CONSTRUCTIE

Unitatea de nvare nr. 1


TRANSFORMATORUL ELECTRIC CONSTRUCTIE
Cuprins Obiectivele unitii de nvare nr. 1 1.1 Importana producerii i utilizrii transformatoarelor electrice 1.2 Elemente constructive de baz 1.3 Clasificarea transformatoarelor 1.4 Mrimi nominale i marcarea bornelor Lucrare de verificare unitatea de nvare nr. 1 Rspunsuri i comentarii la ntrebrile din testele de autoevaluare Bibliografie unitatea de nvare nr. 1 Pagina

1 Masini electrice Curs i aplicaii

Teoremele lui Kirchhoff Aspecte generale

OBIECTIVELE unitii de nvare nr. 1


Principalele obiective ale Unitii de nvare nr. 1 sunt:

nelegerea noiunilor legate de importanta si producerea transformatoarelor electrice Sublinierea aspectelor practice in utilizarea transformatoarelor electrice de diferite tipuri in retele electrice Recunoastereea tipurilor de transformatoare electrice Insusirea asptectelor constructive ale transformatoarelor electrice 1.1 Importana producerii i utilizrii transformatoarelor electrice Definitie : Transformatorul electric este un convertor electric-electric, cu energie magnetica intermediara, care realizeaza modificarea parametrilor de intrare a energiei electrice de curent alternativ (tensiune, curent, numar de faze) in scopul adaptarii parametrilor energiei electrice cedate, la caracteristicile functionale ale utilizatorilor. Transformatorul electric primeste energie, respectiv putere de la reteaua de alimentare si debiteaza (cedeaza) energie, respectiv putere, retelei de alimentare. Este o main electric static cu dou sau mai multe nfurri care transform parametrii energiei electrice tensiunea (cel mai frecvent), curentul sau numrul de faze de la o valoare la alta fr a modifica frecvena. Energia electric este produs de regul sub form trifazat n centrale electrice cu ajutorul generatoarelor electrice la un nivel de tensiune tensiune dictat de considerente constructive i tehnologice. Frecvent tensiunea nominal (tensiunea ntre faze sau tensiunea de linie) a generatoarelor este de 10-15 kV. Aceast energie electric este transportat i distribuit consumatorilor industriali sau casnici. Consumatorii necesit nivele diferite de tensiune, cei de joas tensiune au tensiunea nominal de 380 V sau 220 V, ali consumatori sunt de medie tensiune: 6 kV sau 10 kV (tensiune de linie). Transportul energiei electrice se face la nivele de tensiune ridicat (700 kV, 400 kV, 220 kV sau 110 kV, tensiune de linie) dictat de lungimea distanelor de transport i de considerente economice. Importana producerii i utilizrii transformatoarelor electrice rezult din schema de principiu a unui sistem electroenergetic

Transformatorul transfer energie electric dintr-un circuit (primarul transformatorului) n altul (secundarul transformatorului), funcionnd pe baza legii induciei electromagnetice. n circuitele i reelele electrice, transformatorul realizeaz: transfer de energie electric dintr-un circuit de anumii parametri - tensiune U, curent I, rezisten R - n energie electric cu ali parametri si separarea galvanica ntre cele dou circuite electrice.

2 Teoria circuitelor electrice Curs i aplicaii

TRANSFORMATORUL ELECTRIC CONSTRUCTIE

b)

c)

TIPURI DE TRANSFORMATOARE b)Transformator monofazat cu tole c)Transformatore monofazate uscate navale

1.2

Elemente constructive de baz

Fie ca sunt mono - , tri - , sau n general multifazate, transformatoarele sunt constituite n calitate de subansamble active din doua sau mai multe circuite electrice - nfasurari, dispuse n jurul unui circuit magnetic nchis, denumit miez magnetic. Miezul feromagnetic, care realizeaz un cuplaj magentic strns ntre circuitele electrice ale nfurrilor, este construit din tabl electrotehnic cu grosime de 0,3 i 0,33 mm. n mod uzual, pentru aplicatii la 50 Hz tolele au grosimea de 0,35 mm; pe masura ce frecventa creste, asigurarea unui nivel rezonabil al pierderilor de putere activa n miez impune utilizarea unor tole de grosime din ce n ce mai redusa. Sub denumirea de otel electrotehnic se ntelege un aliaj fier-siliciu, caracterizat prin pierderi specifice n curent alternativ cu att mai reduse cu ct continutul de siliciu este mai ridicat. Avnd n vedere ca orientarea fluxului magnetic este una invariabila n diversele zone ale miezului magnetic, se utilizeaza n special n cazul transformatoarelor de putere medie si mare tole cu proprietati anizotrope, cu pierderi mai mici atunci cnd fluxul magnetic este orientat dupa directia de usoara magnetizare. n cazuri cu totul speciale miezul magnetic se construieste monobloc, de exemplu sub forma toroidala. Bobinele sunt denumite coloane, iar celelalte subansamble de legatura ntre coloane, sunt denumite juguri. Desi solutia cea mai simpla referitoare la forma sectiunii transversale a miezului magnetic este aceea patrata sau dreptunghiulara, se prefera n cazul transformatoarelor de puteri medii si mari ( > 1 kVA, la 50 Hz) realizarea n trepte a coloanelor n principal, dar si a jugurilor. Aceasta solutie este n principal impusa de structura nfasurarilor, mult mai comod a fi realizate atunci cnd spirele sunt circulare dect n cazul spirelor dreptunghiulare.

3 Masini electrice Curs i aplicaii

Teoremele lui Kirchhoff Aspecte generale

mbinarea dintre coloane si juguri poate fi prin suprapunere sau prin ntretesere. nfasurarile se construiesc din conductor izolat de cupru sau aluminiu. Lund ca exemplu tipic transformatorul cu doua nfasurari, se folosesc n mod uzual denumirile de nfasurare primara, respectiv secundara, dupa sensul de transfer al energiei electrice, sau nfasurare de nalta tensiune (.t.), respectiv joasa tensiune (j.t.), dupa valorile tensiunilor nominale ale celor doua nfasurari. Se convine sa se noteze cu indicele 1 toate marimile caracteristice nfasurarii primare si cu indicele 2 marimile asociate nfasurarii secundare. nfasurarile cilindrice concentrice sunt asezate suprapus pe aceeasi coloana, de regula nfasurarea de joasa tensiune lnga miez, iar nfasurarea de nalta tensiune n exterior.

Plasarea nfasurarilor primara si secundara pe coloane diferite reduce cuplajul magnetic al acestora, lucru dorit n cazul unor transformatoare destinate sudurii electrice. nfasurarile cu numar mare de spire si valori reduse ale curentului, care nu necesita mai multe conductoare n paralel, se executa sub forma de nfasurari cilindrice stratificate, sau nfasurari cu galeti separati

Atunci cnd valoarea ridicata a curentului impune utilizarea mai multor conductoare n paralel, pentru ca n fiecare conductor elementar refularea curentului sa fie neglijabila, n executia nfasurarilor cilindrice elicoidale sau n galeti se efectueaza transpozitii ale conductoarelor n paralel; aceasta solutie tehnica face ca curentul total sa se distribuie uniform pe toate caile de curent n paralel.

Functionarea transformatoarelor este nsotita n mod inevitabil de dezvoltarea unei puteri active n miezul magnetic (efectul curentilor turbionari indusi n tole si al histerezisului magnetic) si n nfasurari (efectul Joule al curentilor). Asigurarea regimului termic n concordanta cu stabilitatea termica a materialelor izolante utilizate presupune evacuarea acestor pierderi. Se diferentiaza n acest sens transformatoare uscate si transformatoare n ulei. Cea de-a doua solutie constructiva are nca o pondere importanta, deoarece uleiul ndeplineste att rol de mediu de racire ct si pe acela de izolant electric. Eficienta transferului termic prin intermediul mediului lichid care este uleiul este sensibil superioara transferului prin 4 Teoria circuitelor electrice Curs i aplicaii

TRANSFORMATORUL ELECTRIC CONSTRUCTIE

convectia aerului. Constructia si ntretinere transformatoarelor n ulei ridica probleme mai complexe dect transformatoarele uscate; aceasta explica evolutia variantei uscate pentru puteri medii si mici, care este sustinuta si de dezvoltarea unor materiale si solutii constructive eficiente, cum ar fi de exemplu nglobarea nfasurarilor n rasini sintetice cu stabilitate termica ridicata.

1.3

Clasificarea transformatoarelor

Transformatoarele electrice se pot clasifica dupa diferite criterii: dupa numarul de faze: transformatoare monofazate; transformatoare polifazate (uzual transformatoare trifazate); dupa numarul de infasurari pe faza: transformatoare cu doua infasurari (sunt transformatoarele uzuale); transformatoarele cu infasurari multiple; dupa modul de racire: transformatoare racite in aer; transformatoare racite in ulei; dupa destinatie: transformatoare de for,; transformatoare speciale.

Din categoria transformatoarelor speciale pot fi enumerate: transformatoarele cu trei infasurari, autotransformatoarele, transformatoarele de faza, transformatoarele pentru sudura, transformatoarele pentru alimentarea instalatiilor de redresare, transformatoarele de masura, transformatoarele de mica putere pentru alimentarea aparaturii electronice etc. transformatoare de for, utilizate n instalaiile electrice de transport i distribuie a energiei electrice, aceste transformatoare au frecvent puteri mari, pentru rcirea nfurrilor i a miezului se utilizeaz uleiul de transformator care umple cuva n care se afl miezul magnetic i nfurrile transformatorului, transformatorul de izolare, folosit pentru a izola ptrunderea zgomotelor (semnale electrice parazite) de la sau la circuitele electrice cu pmntare. Sunt transformatoare de mic putere utilizate n circuite electronice, transformatorul de tensiune, ar rolul de a reduce tensiunea electric din reea la valori care s poat fi msurate sau prelucrate de circuitele de msur, protecie i automatizare. Transformatorul de tensiune are tensiunea secundar cu valori standardizate: 100V, 100/ V sau 100/3V n funcie de rolul aparatelor ce sunt alimentate din secundarul transformatorului (voltmetre, bobine de tensiune, wattmetre, relee de protecie, etc.). Impedana aparatelor conectate n secundarul transformatorului de tensiune este de valoare mare, astfel c regimul normal de funcionare este apropiat de cel de mers n gol,

5 Masini electrice Curs i aplicaii

Teoremele lui Kirchhoff Aspecte generale

transformatorul de curent, are rolul de a reduce valoarea curentului din reeaua electric la valori mici, sub 5A sau1A, care s poat fi msurate de instrumentele de msurare. De asemenea are rolul de a izola circuitele electrice de msurare de tensiunea nalt din circuitele de for. n secundarul transformatoarelor de curent se conecteaz ampermetre sau bobine de curent ale unor instrumente de msurare. Acestea au impedane foarte mici, astfel c regimul normal de funcionare al transformatorului de curent este cel de scurtcircuit.

autotransformatorul, se deosebete de transformatorul obinuit prin aceea c nfurarea


I1

I2

Autotransformator

primar i cea secundar au o poriune comun i ele sunt cuplate magnetic. Autotransformatoarele de putere se folosesc acolo unde rapoartele de transformare au valori 6 Teoria circuitelor electrice Curs i aplicaii

TRANSFORMATORUL ELECTRIC CONSTRUCTIE

cuprinse ntre 0.5 i 2. Un domeniu de aplicaie frecvent utilizat al autotransformatoarelor este acela al reglajului tensiunii de alimentare n curent alternativ. Autotransformatorul reglabil are priza nfurrii secundare mobil cu ajutorul unei perii sau role care alunec pe suprafaa dezizolat a spirelor. Poziia prizei secundare se poate modifica din exterior cu ajutorul unui buton

De mentionat ca retelele de alimentare sunt dimensionate sa functioneze la o anumita tensiune numita tensiune nominala. Izolatia retelei este dimensionata corespunzator tensiunii nominale si pentru aceasta tensiune se aleg receptoarele care se cupleaza la retea si sursele care alimenteaza reteaua. Valorile uzuale pentru retelele de alimentare sunt: 0,22 kV; 0,38 kV, 6kV, 10 kV, 20 kV, 35 kV, 63 kV, 110 kV, 220 kV, 440 kV.

1.4

Mrimi nominale i marcarea bornelor

Pentru transformatoarele de putere cu rcire n ulei funcionarea n regim nominal este definit de urmtoarele mrimi nominale: puterea, tensiunile i deci raportul de transformare, curenii, tensiunea de scurtcircuit i frecvena . La transformatoarele cu prize de reglare a tensiunii, regimul nominal este cel corespunztor prizei cu tensiunea nominal. Puterea nominal a transformatorului este puterea aparent la bornele circuitului secundar, exprimat n kVA, pentru care nu sunt depite limitele de nclzire. Tensiunea nominal primar este tensiunea care trebuie aplicat la bornele de alimentare ale nfurrii primare a tranformatorului n regimul su nominal de funcionare. Tensiunea nominal secundar, la transformatoarele cu puteri peste 10 kVA, este tensiunea care rezult la bornele nfurrii secundare atunci cnd transformatorul funcioneaz n gol i se aplic primarului tensiunea nominal primar, comutatorul de prize al transformatorului fiind pus pe priza nominal. La transformatoarele mici, cu puteri sub 10 kVA, teniunea nominal este cea corespunztoare curentului secundar nominal. Raportul nominal de transformare este dat de raportul dintre tensiunea nominal i cea secundar, la mersul n gol. Curenii nominali, primari i secundari, sunt curenii de linie care rezult din valorile nominale ale puterii i ale tensiunilor, definite mai sus. Tensiunea de scurtcircuit nominal este tensiunea care trebuie aplicat circuitului de nalt tensiune al transformatorului pentru ca acest circuit s fie parcurs de curentul nominal atunci cnd circuitul de joas tensiune este legat n scurtcircuit, transformatorul fiind pe priza nominal i temperatura nfurrilor fiind egal cu temperatura convenional de lucru (750 pentru clasele de izolaie A, E, B i 1150 pentru clasele F i H). Frecvena nominal a transformatorului, n condiii normale, se consider frecvena de 50 Hz. n cazuri speciale, frecvena se specific prin caiete de sarcin cu mrime nominal de baz. Marcarea bornelor, stabilete urmtoarele reguli: La nfurrile de nalt tensiune ale transformatoarelor se prescriu literele A, B, i C pentru nceputurile lor i X, Y, Z pentru sfriturile 7 Masini electrice Curs i aplicaii

Teoremele lui Kirchhoff Aspecte generale

acestora; la bornele nfurrilor de joas tensiune se utilizeaz literele a, b,c respectiv x, y, z. La transformatoarele cu trei nfurri pentru nfurarea de medie tensiune se prescriu literele Am, Bm, Cm i Xm, Ym, Zm. Punctul neutru al nfurrilor, dac este scos la borne, pe capac, se noteaz cu literele N, n i Nm. Aezarea bornelor pe capac se face n aa fel, nct privind transformatorul de sus i din partea bornelor denalt tensiune, dispunerea bornelor trebuie s fie n ordinea NABC, n, a, b, c, Nm Am Bm Cm, cum este artat n figura.

De reinut!
Transformatorul electric este o main electromagnetic static de curent alternativ, care transform oenergie electromagnetic primar de anumii parametrii (u1,i1) ntr-o energie electromagnetic secundar deali parametrii (u2,i2), frecvena rmane ns constant (f 1=f 2=ct.). Cei doi parametrii care ne dau puterea, u-tensiunea i i-curentul, sufer prin transformare schimbri inverse, astfel dac tensiunea se micoreaz,curentul se mrete i invers. La baza funcionrii transformatorului st principiul induciei electromagnetice. Din punct de vedere constructiv, transformatorul are dou pri principale: 1)circuitul magnetic- reprezentat de miezul de fier i construit din tole de oel electrotehnic pentrureducerea pierderilor n fier; 2)circuitele electrice- reprezentate de dou sau mai multe nfurri din Cu sau Al, realizate n jurulcircuitului magnetic, fiind deci cuplate electromagnetic. n f u r a r e a c a r e p r i m e t e e n e r g i a de la o surs se numete nfurare primar, iar cea care c e d e a z energia unei reele sau unui consumator se numete nfurare secundar.

Test de autoevaluare
1.Circuitele magnetice ale transformatorului se execut din : a. oel electrotehnic b. cupru sau aluminiu c. materiale izolante cum ar fi : carton electrotehnic,textilit,porelan,etc 2. Circuitele magnetice ale transformatoarelor se execut din materiale feromagnetice pentru c : a. au permeabilitate magnetic redus 8 Teoria circuitelor electrice Curs i aplicaii

TRANSFORMATORUL ELECTRIC CONSTRUCTIE

b. au permeabilitate magnetic mare c. au permitivitate redus 3. Circuitul magnetic al transformatoarelor se execut sub form de tole pentru : a. a reduce pierderile prin histerezis b. a reduce pierderile prin cureni turbionari c. a mri rezistivitatea 4. Infurrile transformatoarelor se execut din materiale avnd : a. permiabilitatea relativ mare b. rezistivitatea relativ mic c. permitivitate relativ mare 5. Circuitele electrice (nfurrile) transformatoarelor se execut din : a. oel electrotehnic b. cupru sau aluminiu c. carton electrotehnic sau textolit 6. Care dintre parametrii electrici ai unui transformator electric rmne neschimbat: a) curentul; b) tensiunea; c) frecvena; 7. Autotransformatorul este: a) un transformator cu miez feromagnetic i o singur nfurare de faz, prevzut cu una sau mai multe prize,nfurarea de joas tensiune reprezentand o parte a nfurrii de nalt tensiune, cele dou pri fiind legate galvanic. b) un transformator special utilizat la transformarea numai a anumitor parametri electrici un transformator special utilizat numai pe instalatiile electrice de inalta tensiune 8. Transformatorul electric este un dispozitiv static, avnd dou sau mai multe nfurri cuplate magnetic, n care se transform: a) n baza legii induciei electromagnetice parametrii electrici (tensiunea, curentul, numrul de faze) i puterii electrice n curent alternativ, frecvena rmnnd neschimbat b) n baza legii conservarii fluxului magnetic parametrii magnetici c) n baza teoremei a II-a a lui Kirchhoff tensiunea si curentul 9. Transformatorul electric este construit din urmtoarele elemente constrcutive de baz : a) Miezul feromagnetic si Sistemul de nfurri b) Stator si rotor c) Infasurare primara si secundara 10. Miezul feromagnetic realizeaz: a) un cuplaj magentic strns ntre circuitele electrice ale nfurrilor, b) un suport solid pe care se monteaza cele doua infasurari fara implicare directa in circuitul magnetic al dispozitivului c) legatura cu consumatorii cuplati la transformator 9 Masini electrice Curs i aplicaii

Teoremele lui Kirchhoff Aspecte generale

Lucrare de verificare la Unitatea de nvare nr. 1


1. La primarul unui transformator se aplic o tensiune alternativ de 3300V. nfurarea lui secundar are120spire, iar la bornele ei, la mers n gol, tensiunea este de 220V. S se calculeze raportul de transformarei numrul de spire al primarului. 2. nfurarea primar a unui transformator are 48spire, cea secundar 600spire. Tensiunea primar fiind120V, s se calculeze raportul de transformare i tensiunea secundarului. 3. Tensiunea primar a unui transformator este de 36kV, iar cea secundar de 400V. nfurarea secundaravnd 30spire, s se calculeze raportul de transformare i numrul de spire din primar.

Rspunsuri la autoevaluare
1.a. 2.b. 3.b. 4.b. 5.b. 6.c 7.a. 8.a. 9.a. 10.a.

ntrebrile

din

testele

de

Concluzii
Transformatorul electric primeste energie, respectiv putere de la reteaua de alimentare si debiteaza (cedeaza) energie, respectiv putere, retelei de alimentare. Transformatoarele sunt constituite n calitate de subansamble active din doua sau mai multe circuite electrice - nfasurari, dispuse n jurul unui circuit magnetic nchis, denumit miez magnetic. Transformatorul de izolare, folosit pentru a izola ptrunderea zgomotelor (semnale electrice parazite) de la sau la circuitele electrice cu pmntare. Transformatorul de tensiune, ar rolul de a reduce tensiunea electric din reea la valori care s poat fi msurate sau prelucrate de circuitele de msur, protecie i automatizare. Transformatorul de curent, are rolul de a reduce valoarea curentului din reeaua electric la valori mici, sub 5A sau1A, care s poat fi msurate de instrumentele de msurare.

10 Teoria circuitelor electrice Curs i aplicaii

TRANSFORMATORUL ELECTRIC CONSTRUCTIE

Bibliografie

11 Masini electrice Curs i aplicaii