Vous êtes sur la page 1sur 2

Psihologie | Solutii psihologice

http://grajdaru.3x.ro/e107_plugins/content/content.php?content.183 Page 1/2

Efectul Pygmalion

Bogdan Surdea, Thursday 11 May 2006 - 22:35:16

Introducere n anul 1968, Robert Rosenthal si Lenore Jacobson si publicau lucrarea "Pygmalion in the classroom", inspirati fiind de opera dramatica a lui George Bernard Shaw, "Pygmalion". Din piesa lui Shaw se desprinde ideea ca locul unei persoane n societate este strns legat de modul n care este ea tratata de ceilalti. Rosenthal si Jacobson concluzioneaza ca dezvoltarea intelectuala a elevilor este, n mare parte, un raspuns la asteptarile profesorilor si la modul n care aceste asteptari le sunt transmise.

Cei doi au formulat urmatoarele ipoteze: - profesorii au unele asteptari n ceea ce priveste performanta elevilor; - elevii raspund la asteptarile de comportament ale profesorilor; - performantele scolare sunt determinate si influentate de aceste asteptari.

Aceste ipoteze au fost probate si n scoli, iar rezultatele au fost conform asteptarilor.

Mitul lui Pygmalion Mitul lui Pygmalion face parte din mitologia greaca, fiind considerat un mit al autodepasirii. Detractorii ideii l considera mitul unui pervers sexual, mai concret al unui fetisist, alaturndu-l incestuosului Oedip. Personal nu cred ca poate fi vorba de asa ceva, iar scurta lui prezentare vine sa demonstreze acest lucru.

Pygmalion era regele Ciprului si sculptor (dupa alte surse doar sculptor) si a jurat sa nu se casatoreasca datorita promiscuitatii ce domnea n regatul sau. Sculpturile sale erau exceptionale, atragnd chiar atentia zeilor, a Afroditei n mod special, care i-a servit si drept model. Pygmalion s-a autodepasit n cazul statuii unei femei, de care s-a ndragostit (ea era pura, spre deosebire de celelalte femei din regat). n timpul unui festival nchinat zeitei frumusetii, sculptorul a adus o jertfa importanta pentru ca Galateea (numele dat femeii din statuie) sa devina nsufletita. Dorinta i-a fost mplinita - acesta ar fi mitul relatat pe scurt.

Experimente Studiul original implica prezentarea de informatii false profesorilor n legatura cu potentialul intelectual al anumitor elevi selectati aleator (acestia au fost numiti "bloomers"). El s-a desfasurat ntr-o scoala primara din San Francisco cuprinznd elevi din primele sase clase. Initial li s-a dat un test de inteligenta, nsa rezultatele nu au influentat alegerea.

La sfrsitul perioadei de cercetare s-a constatat ca elevii "marcati", si n special cei din clasele I si II, au avut rezultate mai bune chiar dect cei cu rezultate initiale superioare, dar care nu au fost scosi n evidenta. Astfel, cei numiti "bloomers" au cstigat n medie 12 puncte la coeficientul de inteligenta, n timp ce ceilalti si-au mbunatatit performanta cu aproximativ 8 puncte. La elevii din primele rezultatele au fost si mai clare, raportul fiind de 28 la 10.

Explicatii O posibila explicatie a fenomenelor implicate a fost data de catre Good si Brophy n 1980. - La nceputul perioadei scolare, profesorii/nvatatorii au asteptari diferite vizavi de elevi (ei nu sunt de condamnat, caci si le ntemeiaza pe informatiile disponibile, uneori intervenind statutul social al familiei, sexul, rasa etc.); - Datorita acestor asteptari, ei se comporta diferit n cazul acestor elevi (dndu-le sarcini diferite ca grad de dificultate); - Acest tratament le indica elevilor care sunt asteptarile, iar ei le vor interioriza, afectndu-le activitatea academnica; - Daca nu se opune rezistenta activa, elevilor le vor fi afectate motivatia, aspiratiile, realizarile scolare; - Rezultatele (slabe sau mediocre) obtinute vor ntari asteptarile profesorilor, care se bazeaza acum pe fapte obiective.

Psihologie | Solutii psihologice


http://grajdaru.3x.ro/e107_plugins/content/content.php?content.183 Page 2/2

Se impune un comentariu: Profesorii nu trebuie condamnati, asteptarile initiale se bazeaza pe cele mai bune informatii disponibile. Totusi, ei trebuie sa ncerce sa nu ramna cantonati n aceste prime impresii, pentru a le acorda o sansa tuturor elevilor.

Este clar ca acest efect este real si trebuie luat n considerare de catre cei care trebuie sa-i nvete pe elevii mai tineri.

Sursa articol: : aparut initial pe site-ul PsiRo