Vous êtes sur la page 1sur 3

Nr. crt. 1.

Etapele leciei Activitatea profesorului Moment organizatoric Prezentrile de rigoare. Punerea absenelor. Poziionarea materialului didactic. nainte de a trece la lecia urmtoare s facem o scurt recapitulare a leciei anterioare.

Activitatea elevului Elevul de serviciu menionez absenii.

Obs

2.

Verificarea cunotinelor anterioare Captarea i orientarea ateniei Enunarea temei

3.

4.

Astzi vom studia n continuare un alt grup de reptile i anume erpii, ncercnd s evideniem deosebirile acestora fa de oprle. Vom ncepe cu arpele de cas. Unde credei c triete acesta? n cas? Da, poate fi ntlnit i n apropierea gospodriilor, ns cel mai frecvent populeaz zone din jurul unor ape, putndu-se gsi i n pduri, la cmp. Analiznd pielea de arpe, Are culoare cenuie. mi putei spune ce culoare are? Se aseamn pielea arpelui cu a oprlei? Da. Nu. Pe lng case.

Dac da, atunci cum este? Este umed sau uscat? Din moment ce pielea se aseamn cu cea a oprlei n perioda creterii erpii nprlesc sau nu? Dup cum observai i pielea de arpe din faa voastr, aceasta este ntreag spre deosebire de cea a oprlei care este ndeprtat sub form de fii. De unde credei c ncepe nprlirea? Observnd arpele conservat ct i imaginea din atlas cum considerai c este capul n comparaie cu restul corpului? Ce form are capul? Ce credei erpii clipesc? Aa este nu clipesc pentru c pleoapele sunt unite, au privirea fix. Vazul este dezvoltat. Observai arpele conservat! Are urechi?

Cornoas, ngroat i solzoas. Uscat. Nprlesc.

Din regiunea capului.

Mic.

Oval. Nu.

Nu.

Atunci erpii nu aud? Chiar dac la exterior nu se observ, deoarece lipsete pavilionul urechii erpii aud (nu foarte bine).

Nu.

n vrful botului se gsesc La miros. dou orificii, la ce ar putea folosi acestea? Cum se numesc aceste orificii? n vrful botului se afl o scobitur pe unde intr i iese limba. Este lung sau scurt limba arpelui? La fel ca i la oprle ea este la vrf desprit n dou. Care este termenul folosit pentru acest caracter? Nri.

Lung. Bifurcat.