P. 1
Kata Kata Hikmah Khalifah

Kata Kata Hikmah Khalifah

|Views: 39|Likes:

More info:

Published by: Firdaus Wong Wai Hung on Apr 10, 2012
Droits d'auteur :Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/10/2012

pdf

text

original

SALAM HIKMAH DALAM HIKMAH..MOGA KITA MENDAPAT HIKMAH DAN RAHMAH ….AAMEN.

1. Sesungguhnya seorang hamba itu bila merasa

ujub kerana suatu perhiasan dunia, niscaya Allah akan murka kepadanya hingga dia melepaskan perhiasan itu. 2. Semoga aku menjadi pohon yang ditebang kemudian digunakan. 3. Dia berkata kepada para sahabat,"Sesungguhnya aku telah mengatur urusan kamu, tetapi aku bukanlah org yg paling baik di kalangan kamu maka berilah pertolongan kepadaku. Kalau aku bertindak lurus maka ikutilah aku tetapi kalau aku menyeleweng maka betulkan aku!" SAYIDINA UMAR BIN KHATTAB : 1. Jika tidak karena takut dihisab, sesungguhnya aku akan perintahkan membawa seekor kambing, kemudian dipanggang untuk kami di depan pembakar roti. 2. Barangsiapa takut kepada Allah SWT nescaya tidak akan dapat dilihat kemarahannya. Dan barangsiapa takut pada Allah, tidak sia-sia apa yang dia kehendaki. 3. Wahai Tuhan, janganlah Engkau jadikan kebinasaan umat Muhammad SAW di atas tanganku. Wahai Tuhanku, umurku telah lanjut dan kekuatanku telah lemah. Maka genggamkan

(matikan) aku untukMu bukan untuk manusia. SAYIDINA ALI KARAMALLAHU WAJHAH : 1. Cukuplah bila aku merasa mulia karena Engkau sebagai Tuhan bagiku dan cukuplah bila aku bangga bahawa aku menjadi hamba bagiMu. Engkau bagiku sebagaimana yang aku cintai, maka berilah aku taufik sebagaimana yang Engkau cintai. 2. Hendaklah kamu lebih memperhatikan tentang bagaimana amalan itu diterima daripada banyak beramal, kerana sesungguhnya terlalu sedikit amalan yang disertai takwa. Bagaimanakah amalan itu hendak diterima? 3. Janganlah seseorang hamba itu mengharap selain kepada Tuhannya dan janganlah dia takut selain kepada dosanya. 4. Tidak ada kebaikan ibadah yang tidak ada ilmunya dan tidak ada kebaikan ilmu yang tidak difahami dan tidak ada kebaikan bacaan kalau tidak ada perhatian untuknya. UMAR BIN AZIZ : 1. Orang yang bertakwa itu dikekang. 2. Sesungguhnya syubhat itu pada yang halal. 3. Kemaafan yang utama itu adalah ketika berkuasa. SUFFIAN AS THAURI :

1. Tidak ada ketaatan bagi kedua ibu-bapa pada perkara syubhat. 2. Sesungguhnya seorang lelaki itu berharta bila dia zuhud di dunia, dan sesungguhnya seorang itu adalah fakir bila dia gemar pada dunia. 3. Menuntut ilmu lebih utama daripada solat sunat." Ilmu itu lebih baik daripada harta. Ilmu menjaga engkau dan engkau menjaga harta. Ilmu itu penghukum (hakim) dan harta terhukum. Harta itu kurang apabila dibelanjakan tapi ilmu bertambah bila dibelanjakan. -Saidina Ali bin Abi Talib Kecantikan bukan terletak pada pakaian yang dipakai tetapi ia bergantung kepada keelokan akhlak dan budi pekerti. Saidina Ali bin Abi Thalib Jadilah seperti pohon kayu yang lebat buahnya, tumbuh di tepi jalan. Dilempar buahnya dengan batu, tetapi tetap dibalas dengan buah. -Saidina Abu Bakar As-Siddiq Alangkah buruknya kepapaan, kalau aku mengadu aku malu, kalau aku berdiam diri aku binasa -Saidina Ali bin Abi Talib Jangan berkawan dgn orang yang tamak kerana pada zahirnya ia ingin membahagiakanmu tapi hakikatnya dia akan mencelakan . Jauhilah berteman dengan pembohong kerana ia boleh menjadikan orang yang dekat lari daripadamu dan sebaliknya .Janganlah berkawan dengan orang yang bakhil kerana ia akan

tetapi orang yang tidak beragama merasa lebih sengsara -Saidina Abu Bakar As-Siddiq . Di dunia orang yang tidak berharta berasa susah hati. harta buat kehidupan di dunia. itulah lelaki yang sebenarnya -Khalifah Umar al-Khattab Nilai seseorang sesuai dengan kadar tekadnya. hayunan kedua belah tangan. sampai bila-bilapun dia tidak akan menjadi orang yang berani -Khalifah Ali bin Abi Talib Agama buat kehidupan di akhirat. langkah kedua belah kaki dan pergerakan tubuh atau seluruh anggota badan akan menafikan apa yang diucapkan oleh lidah -Khalifah Ali bin Abi Talib Jangan engkau percaya melihat kegagahan seorang lelaki.melupaimu di waktu kamu sangat memerlukannya dan jauhilah bersahabat dengan orang yang suka berbuat jahat kerana ia tidak malu untuk menjualmu dengan harga yang sangat murah Saidina Ali bin Abi Thalib Hanya lidah yang mahu berdusta dan berbohong. Tetapi jika mereka teguh memegang amanah dan menahan tangannya daripada menganiayai sesamanya. Namun pandangan mata. ketulusannya sesuai dengan kadar kemanusiaannya. keberaniannya sesuai dengan kadar penolakannya terhadap perbuatan jahat dan kesucian hati nuraninya sesuai dengan kadar kepekaannya terhadap kehormatan dirinya -Khalifah Ali bin Abi Talib Kebajikan yang ringan adalah menunjukkan muka berseri-seri dan mengucapkan kata-kata lemah-lembut -Saidina Umar bin Al-Khatab Orang yang terlalu memikirkan akibat dari sesuatu keputusan atau tindakan.

Sepi yang sebenarnya ialah kagum dengan diri sendiri dan kemuliaan yang sebenar ialah akhlak yg baik. maka terdapat suatu kekosongan selain oleh penggantinya (yang berilmu juga) -Saidina Ali bin Abi Talib Barangsiapa yang jernih hatinya. maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk kepadanya -Saidina Umar al-Khattab Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab. Apabila mati orang yang berilmu.Saidina Ali bin Abi Thalib Manusia yang berakal ialah manusia yang suka menerima dan meminta nasihat -Saidina Umar bin Al-Khatab Orang berilmu lebih utama daripada orang yang selalu berpuasa. kepapaan yg sebenar ialah rosak akal . akan diperbaiki Allah pula pada yang nyata di wajahnya. -Saidina Umar bin Al-Khatab Sesiapa yang dilantik menjadi pemimpin kepada manusia maka dia hendaklah mengajar dirinya terlebih dahulu sebelum mengajar orang lain. merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi. Saidina Ali bin Abi Thalib Barangsiapa menempatkan dirinya di tempat yang dapat menimbulkan persangkaan. memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat Khalifah Abdul Malik bin Marwan Banyak berhutang akan menggelincirkan orang yang benar kepada pendustaan . Dan sesiapa yang mengajar dirinya sendiri serta memperelokkannya lebih layak untuk mendapat kemuliaan . Dan dia hendaklah memperelokkan setiap tindak tanduknya seharian sebelum memperelokkan dengan lidah. bersolat dan berjihad.Kekayaan yg sebenar ialah akal .

Saidina Ali bin Abi Thalib Ingin aku jadi rumput sahaja. kepercayaan. bentenglah hartamu dengan mengeluarkan zakat dan tolaklah gelombang bencana bala dengan sentiasa berdoa kepada Allah . dan rasa hormat. Dan sekiranya kamu berseronok dengan dosa maka sesungguhnya keseronokan itu akan hilang dan dosa yang dilakukan akan terus kekal.Saidina Ali bin Abi Thalib Peliharalah iman kamu dengan memperbanyakkan sedekah. .daripada mereka yang mengajar dan memperelokkan manusia yang lain. . . supaya dimakan oleh kuda kerana amat ngerinya siksaan Allah.Saidina Ali bin Abi Thalib Kemarahan orang yang berakal dilihat pada tindak tanduknya dan kemarahan yang ada pada orang jahil itu dapat dilihat melalui perkataannya. -Saidina Ali bin Abi Thalib Dua nikmat yang sering dilupakan ialah kesihatan dan keselamatan.Saidina Ali bin Abi Thalib . cinta.Saidina Ali bin Abi Thalib Orang-orang yang suka berkata jujur mendapatkan tiga hal.Saidina Abu Bakar AsSiddiq Bagi setiap nikmat ada kunci yang membukanya dan ada kunci yang akan menyelaknya yang mana kunci pembukanya adalah sabar dan kunci penyelaknya adalah malas . .Saidina Ali bin Abi Thalib Apabila kamu merasa letih kerana berbuat kebaikan maka sesungguhnya keletihan itu akan hilang dan kebaikan yang dilakukan akan terus kekal.

Saidina Abu Bakar r. 4. Jika kamu memegangnya erat-erat dengan segala kesiapan sehingga kamu dapat melaksanakannya. · Hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat and akan dipergunakan untuk kejahatan pula atau. kamu tidak akan dapat keuntungan yang lebih besar darinya. iaitu: · Ia akan mati and hartanya akan diambil oleh warisnya. . hatinya tidak ada harganya -Khalifah Ali bin Abi Talib Kalau engkau berasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah. · Hartanya akan diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim atau. ingatlah pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya -Saidina Umar bin Al-Khatab Saidina Ali berkata: “Wahai manusia.Keadilan itu syurga bagi orang yang dizalimi tetapi keadilan itu adalah neraka bagi orang-orang yang bersifat zalim Saidina Umar bin Al-Khatab Orang yang tidak menguasai matanya.Hendaklah kamu tidak takut kecuali kepada dosa-dosamu. “ apabila dia memang tidak tahu. lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya atau. 2.Hendaklah kamu tidak berharap kecuali kepada Tuhanmu. 3. · Adakalanya harta itu akan dicuri and dipergunakan secara berfoya-foya pada jalan yang tidak berguna .Hendaklah kamu tidak malu untuk belajar jika tidak tahu. Wasiat itu adalah : 1.a berkata : Orang yang bakhil itu tidak akan terlepas daripada salah satu daripada 4 sifat yang membinasakan. jagalah wasiatku.Hendaklah orang yang alim berkata : “Aku tidak tahu.

dunia pasti menyertainya. · Doa yang paling sempurna ialah doa yang dilandasi keikhlasan.siapa yang hilang harga dirinya.a. sedang orang yang tidak wara' itu berarti hatinya mati.Saidina Umar bin Al-Khatab r.a. .a berkata : · Tiada solat yang sempurna tanpa jiwa yang khusyu'. · Tiada kebaikan mengambil teman tanpa saling sayangmenyayangi. berarti dia tidak wara'. · Tiada kebaikan bagi pembaca al-Qur'an tanpa mengambil pangajaran daripadanya. pasti kehormatan dirinya akan terjaga.siapa yang banyak salahnya. · Nikmat yang paling baik ialah nikmat yang kekal dimiliki. · Orang yang menyintai akhirat. Saidina Ali r.maka hilanglah harga dirinya. · Barangsiapa yang banyak bicara. berkata : Antara tandatanda orang yang bijaksana itu ialah: · Hatinya selalu berniat suci · Lidahnya selalu basah dengan zikrullah · Kedua matanya menangis kerana penyesalan (terhadap dosa) · Segala perkara dihadapainya dengan sabar dan tabah · Mengutamakan kehidupan akhirat daripada kehidupan dunia. · Tiada kebaikan bagi orang yang berilmu tanpa memiliki sifat wara' (memelihara diri & hati-hati dari dosa). · Orang yang suka menghina orang lain. Saidina Othman Ibnu Affan r. · Barangsiapa menjaga kehormatan orang lain. maka banyak pula salahnya. · Tiada puasa yang sempurna tanpa mencegah diri daripada perbuatan yang sia-sia. berkata : · Orang yang banyak ketawa itu kurang wibawanya. dia juga akan dihina.

Tidak ada kebaikan bagi sahabat kecuali dengan kesetiaan. melainkan dengan hak dan keadilan. Tidak ada kebaikan bagi harta kecuali dengan kedermawanan.Semua perangai tercela ditempatkan dalam sebuah rumah. -Said bin Suwaid Tidak ada kebaikan bagi pembicaraan kecuali dengan amalan. Hendaklah ia menjaga solatnya 2. -Al-Ahnaf bin Qais Hai anakku! Apabila perut penuh. Islam akan tetap jaya. dan kunci rumah itu adalah ketidak jujuran. -Imam Hasan Al-Askari Islam memiliki dinding dan pintu yang kuat. . bisulah ilmu hikmah dan duduklah (masalah) anggota tubuh daripada beribadah . selama penguasa-penguasa bersikap keras dan tegas.Nasihat Luqmanul Hakim kepada anaknya. tetapi itu dilakukan tidak bererti mesti dengan pedang dan cemeti. Hendaklah dia membaca al-Quran 4. Dinding Islam ialah kebenaran dan pintunya ialah keadilan. Tidak ada kebaikan bagi sedekah kecuali niyt yang ikhlas. ia akan dapat menyinari kubur dan melapangkannya. nescaya tidurlah fikiran. Hendaklah dia memperbanyakkan membaca tasbih kerana dengan memperbanyakkan membaca tasbih. Abu Laits as-Samarqandi berkata kalau seseorang itu hendak selamat dari siksa kubur hendaklah melazimkan empat perkara semuanya : 1. Hendaklah dia bersedekah 3. Tidak ada kebaikan bagi kehidupan kecuali kesihatan dan keamanan.

Sesiapa yang tidak pernah mendapat nasihat dan peringatan maka dia sebenarnya telah mati. Jangan kencing sambil berdiri Hatim Azzahid berkata : 4 perkara yang tidak diketahui kadarnya melainkan oleh 4 perkara 1) Muda tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang tua 2) Kesejahteraan (kedamaian) tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang yang terkena bala 3) Kesihatan tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang yang sakit 4) Hidup tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang yang telah mati Kamu menutup pintumu dan menurunkan tabirmu dan berasa malu kepada manusia tetapi tidak malu kepada Al-Quran yang ada di dadamu dan tidak malu kepada Allah yang Maha Besar yang tidak ada sesuatu yang dapat bersembunyi dariNya. Jangan mengadu-domba (jangan suka mencucuk sana cucuk sini) 4. Jangan berdusta 2.Adapun empat perkara yang harus dijauhi ialah :1. orang yang lupa mesti diperingatkan. . Jangan mengkhianat 3. Peringatan itu begitu bermanfaat buat sesiapa yang menerima dengan hati yang mempunyai ciri-ciri " Dan tidak diberi peringatan melainkan sesiapa yang segera bertaubat.Al Fudhail bin Iyaadh Orang yang tidur mesti dikejutkan.-Imam Abdullah bin Alwi al-Haddad al-Husaini Orang akan tetap menjadi ahli ilmu yang sejati selama dia masih menuntut. Tetapi apabila pada suatu ketika dia berkata .

menutup pintu harapan dan membuka pintu bersiap menghadapi . Tidak dapat dilekatkan lagi dan tidak dapat dikembalikan menjadi tanah .AlAuzaa'i Siapa yang mendamaikan dua orang yang sedang bersengketa Allah akan memberinya pahala untuk tiap kalimat yang diucapkannya sama dengan memerdekakan budak . beradab dan terpilih . menutup pintu nikmat dan membuka pintu kesukaran. kecuali melalui enam rintangan: menutup pintu kemuliaan dan membuka pintu kehinaan. menutup pintu tidur dan membuka pintu jaga. tetapi kamu boleh memberi kepuasan kepada golongan yang berakal.a Manusia yang paling lemah ialah orang yang tak sanggup cari teman dan yang paling lemah daripada itu ialah orang yang mensia-siakan teman yang telah diperolehinya -Imam AlGhazali Kamu tidak boleh memberi kepuasan kepada semua orang."Aku sudah pintar".Ibnu Maqaffa Usaha yang halal itu lebih berat daripada memindah bukit ke atas bukit -Ibnu Abbas Adab dan akhlak yang buruk seperti tembikar yang sudah pecah. menutup pintu istirehat dan membuka pintu perjuangan.Anas r. maka sesungguhnya dia sudah menjadi bodoh dengan sendirinya. -Luqman Hakim Siapa yang mengamalkan apa yang telah diketahui maka akan diberi taufiq untuk mencapai apa yang belum diketahui .Wahab Munabih Seseorang tidak akan mencapai darjat kesolehan. menutup pintu kekayaan dan membuka pintu kemiskinan.

maut -Ibrahim bin Adham Hiduplah sesuka hatimu. Cintai siapa saja yang kamu senangi.Al-Hukama' Keadaan hamba ini hanya ada empat macam: Nikmat. Saudara tidak diketahui kecuali ketika berhajat (ada kepentingan) -Luqman Al-Hakim Hendaklah engkau bergaul dengan para ulama' dan dengarlah (renunglah) kata-kata hukama' kerana Allah SWT menghidupkan hati yang mati dengan cahaya hikmah sebagaimana ia suburkan bumi dengan hujan yang lebat. kewajipan hamba adalah bersyukur kepada Allah dan jika menerima bala harus sabar. taat dan maksiat. sesungguhnya kamu akan memperoleh balasannya. 2. Orang yang berani tidak diketahui kecuali ketika perang 3. Dan ingatlah bahawa bersama kesulitan itu sentiasa akan timbul kesenangan . sesungguhnya kamu pasti akan berpisah dengannya. bala. sesungguhnya kamu pasti mati.Ibnu Abbas Sesungguhnya yang lebih lama susahnya di dunia ialah lama gembiranya di akhirat dan lebih lama kenyang di dunia akan lebih banyak lapar di akhirat .Ibnu Asahir Tiga macam yang tidak diketahui kecuali pada tiga macam: 1. Lakukan apa saja yang kamu kehendaki. Orang yang sabar tidak diketahui kecuali ketika marah. Maka jika ada di dalam nikmat. Dan jika dapat melakukan ketaatan harus merasa mendapat taufik hidayat dari Allah. Dan bila tergelincir dalam dosa maksiat. maka harus membaca istighfar -Abul -Abbas Al Masri .

· Memberanikan orang bodoh kepadamu · Jika engkau bodoh nescaya betambah kebodohanmu dan bila engkau alim berkurang ilmumu sebab ada riwayat: Seorang alim jika ketawa beerti telah memuntahkan ilmunya.Perkataan itu seperti ubat. · Melupakan dosa-dosa yang lampau · Memberanikan membuat dosa di masa depan. · Melupakan mati dan akhirat · Engkau menanggung dosa orang yang ketawa kerana ketawamu · Ketawa terbahak-bahak itu menyebabkan banyak menangis di akhirat. Penasihat yang tidak mencari-cari kesalahan. maka Allah murka padanya. kalau sedikit bercakap memberi manfaat. -Ahmad bin Ismail Adakalanya seseorang melepas satu kalimat untuk mentertawakan orang-orang di sekitarnya. sebab bila ketawa terbahak membekukan hatimu. Kawan yang tidak membosankan. Teman bicara yang tidak memanggilmu ketika kamu bekerja. Lalu murka Allah itu merata kepada orang-orang disekitarnya. tetapi terlalu banyak bercakap nescaya membunuh -Amru Al-As Abu Laits berkata : "Awaslah kamu dari ketawa berlebihlebihan kerana ketawa mengandung 8 bahaya. Teman bicara yang tidak memaksamu berdandan ketika menghadapinya. Teman hidup yang tidak menyanjungmu. Buku adalah: Teman bicara yang tidak mendahuluimu. · Tercela oleh ulama dan orang yang sopan sempurna akal. Dan adakalanya seseorang berkata kalimat yang diredai Allah maka ia mendapat rahmat dan rahmat Allah itu .

Ibrahim Annakha'i Di antara fitnah orang yang berilmu (orang alim) ialah berkata-kata lebih disukai daripada mendengar. dan jangan mengambil harta mereka. Bersabarlah menghadapi gangguan mereka dan jangan mengganggu mereka Siapa yang berasa senang dengan pujian orang terhadap dirinya.Syeikh Abu Sulaiman ad-Darani . -Imam Ahmad Kunci amal-amal dunia ialah kenyang manakala kunci akhirat pula adalah lapar . Anda memberi harta kepada mereka.bagaimana caranya mencari selamat dari manusia ?" Haatim menjawab. . Padahal mendengar itu lebih selamat daripada berkata-kata kerana dalam berkata-kata orang cenderung untuk mengisi. Dan berpeganglah dengan ahli atsar dan sunnah. bererti ia telah mengizinkan syaitan untuk masuk ke dalam perutnya -Ahmad Athaillah Berhati-hatilah kamu. "Dengan tiga hal: 1. Berikan hak-hak mereka dan janganlah menuntut hak Anda dari mereka 3.merata kepada orang-orang disekitarnya. Imam bertanya."Beritahukan kepadaku. Jangan sampai menulis masalah apapun dari ahlul ahwa` sedikit ataupun banyak. menambah dan mengurangi -Yazid bin Abi Habib Solat itu menghantarmu setengah jalan. puasa itu menghantarmu ke pintu kerajaan dan sedekah itu membawamu masuk ke dalamnya -Sahl bin Abdullah At-Tusturi Ketika Haatim al-Asham datang berkunjung kepada Imam Ahmad. 2.

. iaitu sifat-sifat penyantun. Kemudian.Abu Laits . walaupun amal dan ibadahnya sedikit. maka orang itu pantas disebut orang besar di segala petala langit -Nabi Isa A. pasti sejarah tak akan pudar sinarnya dan tak akan padam obornya. Cendikiawan membuat sejarah dengan akal pikiran mereka. akal dan jiwa saling menunjang untuk membuat sejarah.Allah mengasihani kaum yang menganggap dunia sebagai barang simpanan. Apabila hati. pemurah dan budi pekerti yang baik. Lalu mereka menyerahkannya kepada orang yang sanggup memegang amanah mereka terhadap barang simpanan tersebut. Itulah kesempurnaan iman -Abul Qasim AlJunaid Kaum muda membuat sejarah dengan hati mereka.S Orang kaya itu tetap tempatnya di bawah orang yang miskin baik di syurga atau neraka kecuali yang selalu bersedekah. Namun sedikit sekali yang berbuat demikian kerana syaitan merintangi mereka untuk bersedekah. Mustafa Assiba'i Ilmu adalah sesuatu yang bermanfaat dan bukannya ilmu apa yang hanya dihafaz semata-mata-Imam Syafi'e Barangsiapa berilmu dan beramal serta mengajar. merendah diri. Orang arif membuat sejarah dengan jiwa mereka. mereka merasa senang dengan ringannya beban -Al-Hassan Al-Bashri Ada empat hal yang dapat mengangkat seseorang kepada darjat yang tertinggi. -Dr.

Yang satu bala musibah dan yang kedua hilangnya pahala musibah itu . memberi pertolongan kepada engkau serta memadai dengan amanahnya atau sikap bertanggungjawabnya terhadap engkau. -Imam Abdullah bin Alwi al-Haddad al-Husaini Apabila adanya sahabat engkau datang menziarahi engkau maka jangan kamu bertanya kepadanya : Adakah engaku sudah makan? atau : Bolehkah aku menyediakan untuk engkau makanan?. Bersahabatlah dengan mereka yang mempunyai ketinggian dalam melakukan kebaikan. -Imam Sufian ath-Thauri Syaitan lebih suka untuk menyesatkan orang yang alim daripada orang jahil kerana orang alim apabila sesat maka dia akan turut menyesatkan orang lain dengan kejahilannya sedangkan orang jahil tidak begitu -Imam Abdullah bin Alwi al-Haddad al-Husaini Jangan engkau bersahabat dengan sahabat yang mana dia begitu berharap kepada engkau ketika mahu menyelesaikan masalahnya sahaja sedangkan apabila masalah atau hajatnya telah selesai maka dia memutuskan kemanisan persahabatan.Abdullah bin Almubarak Gantunglah cita-citamu di tempat yang tinggi supaya ia tidak dapat dimusnahkan oleh orang lain kerana cita-cita itu adalah . Tetapi hendaklah engkau menghidangkan makanan samada dia akan makan atau jika tidak maka angkatlah makanan itu. -Imam Umar bin Abdul Aziz Musibah itu hanya satu bala tetapi jika orangnya mengeluh maka menjadi dua bala. Jika tidak maka kemuliaanmu itu akan membawa kepada perkara yang memutuskan persahabatan.Muliakanlah rakanmu dengan kemuliaan yang mampu engkau lakukannya secara berterusan. memenuhi janji dalam perkara yang benar.

sumber kekuatan perjuangan yang tidak terhingga dari segi zahir dan batinnya . Seseorang manusia harus cukup rendah hati untuk mengakui kesilapannya . Tetapi sering kali kita terpaku terlalu lama pada pintu yang tertutup sehingga tidak melihat pintu lain yang dibukakan bagi kita. . akhirnya kita tahu bahawa yang kita inginkan terkadang tidak dapat membuat hidup kita menjadi lebih bahagia.-Imam Syafi' Aku tidak Back Menu DIKUTIP DARI : http://us. menjauhkan diri daripada menyakiti orang lain.share. berserah diri kepada Allah dan menyakini segala kekuasan Allah.com/euis1985/hikmah.terkadang kita lebih banyak mendapatkan apa yang tidak kita inginkan. menggunakan rezeki yang halal.cukup bijak untuk mengambil manfaat daripada kegagalannya dan cukup berani untuk membetulkan kesilapannya Dalam hidup.Imam Abu Hanifah Sesiapa yang merasa marah tetapi dia tidak meluahkannya maka dia seumpama keldai dan sesiapa yang merasa redha terhadap sesuatu tetapi dia tidak dapat menerimanya maka dia seperti syaitan yang mana redha dengan ketuhanan Allah tetapi tidak mahu tunduk pada perintahNya -Imam Syafi'e Kebaikan itu ada pada lima perkara iaitu mampu mengawal diri.html Ketika satu pintu kebahagiaan tertutup. Dan ketika kita mendapatkan apa yang kita inginkan.geocities. pintu yang lain dibukakan.

Doa memberikan kekuatan pada orang yang lemah. Jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya layak dibuat kayu api. Tetapi kalau anda sampai berada dalam keadaan putus asa. Kita adalah kapal yg belayar dilautan telah ramai kapal karam didalamnya. kerna kamu hanya memiliki satu kehidupan dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal yang ingin kamu lakukan. Jadilah seperti yang kamu inginkan.nescaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup ini.. Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan.andai muatan kita adalah iman. membuat orang tidak percaya menjadi percaya dan memberikan keberanian pada orang yang ketakutan Janganlah berputus asa. pergilah ke tempat-tempat kamu ingin pergi.Jadikan dirimu bagai pohon yang rendang di mana insan dapat berteduh. Dalam masyarakat manusia ada binatang jalang tetapi dalam masyarakat binatang tidak ada satu pun manusia jalang -Aristotle . Dunia ini umpama lautan yg luas. berjuanglah terus meskipun dalam keadaan putus asa. Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan.dan layarnya takwa. Kamu tidak dapat melangkah dengan baik dalam kehidupan kamu sampai kamu melupakan kegagalan kamu dan rasa sakit hati.

kamu tersenyum dan orang-orang di sekelilingmu menangis. Waktu kamu lahir. janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain .Sahabat sejati adalah mereka yang sanggup berada disisimu ketika kamu memerlukan sokongan walaupun saat itu mereka sepatutnya berada di tempat lain yang lebih menyeronokkan. Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi. memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat -Khalifah Abdul Malik Marwan Supaya engkau beroleh sahabat. dan dia akan berasa malu jika menerima kebaikan daripada orang lain. Jalanilah hidupmu sehingga pada waktu kamu meninggal. hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang -hamka Sebaik-baik manusia ialah yang diharapkan kebaikannya dan terlindung dari kejahatannya. Setitik dakwat mampu membuat sejuta manusia berfikir tentangnya. Tanda-tanda orang yang budiman ialah dia akan berasa gembira jika dapat berbuat kebaikan kepada orang lain. kamu menangis dan orang-orang di sekelilingmu tersenyum. Hati yang terluka umpama besi bengkok walau diketuk sukar kembali kepada bentuk asalnya. Hiduplah seperti lilin menerangi orang lain.

Fikirkan tentang dirimu. Kata-kata itu sebenarnya tidak mempunyai makna untuk menjelaskan perasaan. Manusia boleh membentuk seribu kata-kata. dan cukup harapan untuk membuat kamu positif terhadap kehidupan. Jika satu bangsa telah mula berfikir. . seribu bahasa. Pengecut mati banyak kali sebelum kematiannya. tidak ada satu kekuatan pun yang boleh menghentikannya -Voltaire Semoga kamu mendapat cukup kebahagiaan untuk membuat kamu bahagia. tetapi sukar untuk meredakan api kemarahan dalam diri. Lombong emas dalam diri kamu adalah fikiran kamu. Kamu dapat menggalinya sedalam-dalamnya dan sepuas-puas yang kamu inginkan -Abdullah Mansur M. tanpa mengucapkan sepatah katapun . Yang memimpin wanita bukan akalnya. Tapi kata-kata bukan bukti unggulnya perasaan Sahabat terbaik adalah dia yang dapat duduk berayun-ayun di beranda bersamamu. cukup penderitaan untuk membuat kamu menjadi manusia yang sesungguhnya.H Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati. Amat mudah untuk memadamkan api yang sedang marak. melainkan hatinya. dan kemudian kamu meninggalkannya dengan perasaan telah bercakap-cakap lama dengannya. Yang berani mati hanya sekali. cukup cubaan untuk membuat kamu kuat.

Kalau kita dapat membuka dan menutup telinga dengan mudah sebagaimana membuka dan menutup mata. Jikalau pun kamu tidak terkena jelaganya sudah pasti akan terkena asapnya. keberanian tidak diperlukan lagi. Jika keadilan ditegakkan. Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai Akal itu menteri yang menasihati. Harta itu satu tamu yang akan berangkat. Hidup biarlah berbakti. pasti kita akan terhindar dari mendengarkan banyak kebatilan. Hati itu ialah raja yang menentukan.kesenangan itu satu masa yang ditinggalkan Barangsiapa memusuhi orang yang di bawahnya. Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian Sahabat yang tidak jujur ibarat dapur yang berhampiran. walaupun tidak dipuji Seorang boleh menipu seseorang sekali-sekala tetapi orang yang sama tidak boleh menipu semua orang pada masa yang sama .Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup. hilang kewibawaannya.

Sesuatu yang baik. belum tentu bagus. runtuhlah hidup dan kalau tidak . Sesuatu yang bagus. belum tentu benar. Pengumpul harta belum tentu memanfaatkannya. Esok kalau ia masih bertandang. dan yang memanfaatkan harta belum tentu yang mengumpulkannya. pengaruh menjadi penjaganya. terungkap baginya musuh yang berbaju kawan. Ianya wujud tapi amat sukar dilihat. belum tentu baik.Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di malam yang amat kelam. Sesuatu yang berharga/berguna. kalau tidak mahu permintaan kamu diabaikan orang. jangan harap ia akan datang kembali Lebih baik tidur dengan perut yang lapar daripada bangun tidur dengan banyak hutang -Anonim Orang cerdik yang mengenal dunia. belum tentu berharga. Agama menjadi sendi hidup. Sesuatu yang benar. Hari ini bila ia datang. Jangan abaikan permintaan orang. bukan dari jawapan-jawapannya -Voltaire Setiap orang dapat mencapai kejayaan dalam hal apa saja. Kalau tidak bersendi. asalkan ia sangat menyukai pekerjaan yang dilakukan. Kamu dapat mengenal lebih banyak tentang diri seseorang itu dari adab dan pertanyaannya. jangan biarkan ia berlalu pergi.

maka dia akan membawa berita tentang dirimu kepada orang lain. binasalah hayat. wanita diuji dengan emas dan lelaki diuji dengan wanita. mengapa tidak kita banyakkan bekalan untuk meneruskan perjalanan? Kerana kita cuma ada satu persinggahan. Sabar adalah jalan keluar bagi orang yang tidak bisa menemukan jalan keluar. Kepala yang tidak mempunyai fikiran sama halnya dengan sesebuah benteng yang tidak dibela -Napoleon Bonaparte Jika dunia ini persinggahan.berpenjaga. Orang yang terhormat itu kehormatannya sendiri melarangnya berbuat jahat. . Nikmat itu kadang-kadang tidak disedari. hanya apabila ia telah hilang barulah manusia benar-benar terasa Emas diuji dengan api. Kawan sejati ialah orang yang mencintaimu meskipun telah mengenalmu dengan sebenar-benarnya iaitu baik dan burukmu. -Pepatah Arab Barangsiapa membawa berita tentang orang lain kepadamu. Orang yang berbohong itu sentiasa ingin melarikan diri sedangkan tiada seorang pun yang mengejarnya namun orang yang benar itu berani seperti singa -Goethe Mengetahui sesuatu dan memahami segala sesuatu adalah lebih baik daripada mengetahui segala sesuatu. tetapi tidak memahami sesuatu.

Menghairankan sekali. diam adalah emas. Jagalah dirimu baik-baik. meskipun ribuan mata tidak melihatnya. Jangan pula tertarik kepada kekayaannya kerna kekayaan dapat musnah.Apabila bicara itu perak. orang yang mencuci wajahnya berkalikali dalam sehari. Jangan tertarik kepada seseorang kerna parasnya. Tertariklah kepada seseorang yang dapat membuatmu tersenyum. tetapi tidak mencuci hatinya walaupun sekali setahun. maka dia seperti pelakunya. kerna hanya senyum yang dapat membuat hari-hari yang gelap menjadi cerah. Barangsiapa menyebarluaskan berita-berita kekejian yang didengarnya. sebab keelokan paras dapat menyesatkan. Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang. Sungguh benar bahwa kita tidak tahu apa yang kita miliki . kerana engkau dipandang manusia bukan kerana rupa tetapi kesempurnaan budi dan adab -Nabi SAW Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu telalu penting dalam sebuah kehidupan. Keikhlasan mempunyai kilauan dan sinar. usahakanlah kemuliaannya. Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya.

Bila-bila masa ia akan pecah. Kita tidak dapat meneruskan hidup dengan baik jika tidak dapat melupakan kegagalan dan sakit hati di masa lalu. Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika bertemu seseorang yang sangat bererti dan mendapati pada akhirnya bahawa tidak demikian adanya dan harus melepaskannya pergi. Barangsiapa yang hari ini sama dengan kelmarin. Masa depan yang cerah selalu tergantung pada masa lalu yang dilupakan. tetapi sungguh benar pula bahwa kita tidak tahu apa yang belum pernah kita miliki sampai kita mendapatkannya. maka terkutuklah dia. Musibah dalam harta lebih ringan daripada musibah dalam kehormatan. . Kesempatan yang kecil seringkali merupakan permulaan daripada usaha yang besar. nescaya aku akan beritahu siapa diri kamu ini. dan keutamaan hati ialah keberanian. Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. Beritahukan kepadaku apa bacaan-bacaanmu. maka tertipulah dia.sampai kita kehilangannya. Keutamaan akal ialah hikmah kebijaksanaan. dan barangsiapa hari ini lebih jahat dari kelmarin.

Agama tidak pernah mengecewakan manusia. Tetapi manusia yang selalu mengecewakan agama. Ambillah waktu untuk bermain. dan tidak lurus hati seseorang kecuali jika lurus lidahnya Sesiapa yang tidak berfikir panjang. dan bukti ilmunya ialah ucapannya. tapi dengan lapang hati mencari jalan bagaimana memulihkan kembali kerugian yang dideritainya. Pandanglah segala sesuatu dari kacamata oranglain. Jangan menyalakan api untuk membakar musuh anda sedemikian panas. itu adalah rahsia dari masa . Yang telah berlalu biarkan ia berlalu. sangat mungkin hal itu menyakitkan hari orang lain pula. Berdiam diri adalah unsur terbesar untuk membentuk perkaraperkara besar. kesusahan telah bersedia di mukanya -Khong Hu Cu Orang bijaksana tidak sesekali duduk meratapi kegagalannya. yang mendatang hadapi dengan cemerlang. itu adalah sumber kekuatan. Tentang Waktu Ambillah waktu untuk berfikir. Tidak lurus keimanan seseorang kecuali jika hatinya lurus. Apabila hal itu menyakitkan hatimu. sehingga anda sendiri hangus kerananya. Bukti akal fikiran seseorang ialah perbuatannya.

Tidak penting bagimu mengetahui harganya. itu adalah sumber ketenangan. itu adalah musik yang menggetarkan hati. Ambillah waktu untuk tertawa. Ambillah waktu untuk bekerja. jangan jatuh untuk berkali-kali Menikmati kehidupan itu adalah lebih baik dari hanya sekadar memerhati kehidupan Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau dan tidak ada insan yang berdosa yang tidak mempunyai masa depan. Ambillah waktu untuk bersahabat. Ambillah waktu untuk berdoa. itu adalah membuat hidup terasa bererti. itu adalah jalan menuju kebahagiaan. tetapi penting mengetahui nilainya. itu adalah sumber kebijaksanaan. Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai. Ambillah waktu untuk memberi. Ambillah waktu untuk beramal. Kehidupan ini dipenuhi dengan seribu macam kemanisan tetapi untuk mencapainya perlu seribu macam pengorbanan Sekali anda terjatuh. Ambillah waktu untuk belajar.muda yang abadi. . itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan. Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras dengan tindakannya. itu adalah nilai keberhasilan. itu adalah kunci menuju syurga.

Dari kesusahan itu akan diperolehi kesenangan dan kebahagiaan. kita masih beruntung tidak juga papa kedana Manusia tidak merancang untuk gagal. Sekalipun tidak pernah menjadi kaya-raya. . Orang-orang yang paling berbahagia tidak selalu memiliki halhal terbaik. apabila banyak menjadi murah melainkan akal. seperti durian berduri kerana sedap isinya. mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya. . kulit manggis pahit sebab manis di dalamnya dan bunga ros berduri kerana harum baunya Jangan sesekali menyalahkan kesilapan diri sendiri kepada orang lain kerana orang yang tidak mengakui kelemahan diri sukar untuk berjaya.William J. akan kehilangan adabnya. Siegel Setiap bunga mawar pasti ada durinya. bertambah banyak lagi berharga Orang yang mengikuti emosinya. Tiap-tiap sesuatu. mereka gagal untuk merancang.Orang yang paling mampu menguasai dirinya ialah yang paling mampu menguasai rahsianya. Mungkin diam itu suatu jawapan yang baik atau mungkin pula teguran dan nasihat yang baik.

Membalas kejahatan dengan kebaikan adalah cita-cita kemanusiaan yang setingginya. Jika anda tidak mahu membuat sesuatu. Ini adalah undang-undang alam. janganlah menulikan telinga untuk mendengar dari orang yang mengatakannya dengan sepenuh hati.Barangsiapa menanam. Kita harus sanggup hidup untuk memberi cita-cita itu bertumbuh. Hidup ini adalah warna-warni yang terlakar pada kanvas. Namun demikian. walaupun tidak cantik ia tetap mempunyai sejuta makna Ada hal-hal yang sangat ingin kamu dengar tetapi tidak akan pernah kamu dengar dari orang yang kamu harapkan untuk mengatakannya. Fikirkan permusuhan kita akan dimusuhi. fikirkan kebencian. dia yang akan menuai.bukanlah perikemanusiaan. anda akan cari alasan.Peribahasa Arab Membalas kebaikan dengan kejahatan adalah perangai yang serendah-rendahnya. Membalas kebaikan dengan kebaikan adalah hal biasa. anda akan cari jalan. Kita menjadi seperti apa yang kita fikirkan Seekor burung di tangan lebih baik daripada sepuluh ekor di atas pohon. . Membalas kejahatan dengan kejahatan. Jangan menghina barang yang kecil kerana jarum yang kecil itu kadang-kadang menumpahkan darah. Tetapi sekiranya kita fikirkan kasih maka kita akan dikasihi. kita akan dibenci. . Jika anda mahu membuat sesuatu.

Padahal mudah. pasti akan menghasil kecemerlangan. tetapi manis akhirnya. Namun seandainya mati punca perpisahan. . Kejayaan tidak datang kepada manusia yang leka. Ada orang yang berputus asa berjalan ke arahnya lantaran disangkanya jalan ke sana amat sukar. biarlah mati menyambungnya semula. Namun kita harus menuju ke sana. . berilah mereka nasihat dengan perbuatanmu. Sebuah pedang diketahui keampuhannya sesudah memotong. Memang amat tinggi letaknya kebahagiaan. biarlah hidup ini membawa erti yang nyata. ingatlah kita tidak mahu terjatuh lagi Jadikan sebagai aturan hidup untuk melakukan yang terbaik dalam apa jua yang dilakukan. Sebelum memberi nasihat kepada manusia dengan ucapanmu. kerana ia dimulai daripada dirinya sendiri -Said Mustafa Setiap kali tersadung.Berkhianat dalam ilmu lebih jahat daripada berkhianat dalam harta.Charles Cahier Seseorang yang bijak melahirkan kata-kata selalunya disanjung sehingga ia mula bercakap kosong Permulaan sabar adalah pahit. Andai hidup punca perpisahan.

Orang mulia menyalahkan dirinya. Kata-kata yang penuh cinta dapat menyembuhkan dan memberkati. Menyimpang seinci. Teman yang paling akrab adalah AMAL. Bahasa yang paling manis SENYUM. rugi seribu batu. -Whittier Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang. Jika anda rasa ianya menyakitkan.. Pengawal peribadi yang paling waspada DIAM. Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai Apabila kepercayaan telah hilang lenyap. kehormatan telah musnah. orang bodoh menyalahkan orang lain Kata-kata yang diucapkan sembarangan dapat mewujudkan perselisihan.. Kata-kata yang diucapkan pada tempatnya dapat meredakan ketegangan.Peribahasa Cina Kebanyakan orang membuang banyak masa dan tenaga untuk memikirkan masalah dan bukan cuba untuk menyelesaikannya Harta yang paling menguntungkan ialah SABAR. Kata-kata yang kejam dapat menghancurkan suatu kehidupan. . maka matilah orang itu. Dan ibadah yang paling indah tentunya KHUSYUK. fikirlah ia mungkin menyakitkan .

Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. tetapi mampu melantun kembali.orang lain juga Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup. kita akan merintisnya perlahanlahan. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu. Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian Kecemerlangan sebenar adalah apabila anda dihentam sehingga bertekuk lutut.umpama kaca mata yang bersinar-bersinar. Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. Wanita yang cantik tanpa peribadi yang mulia . tetapi apa yang anda fikirkan itulah anda Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan. . Anda bukan apa yang anda fikirkan tentang anda. Biarpun jalan itu panjang. tetapi tidak melihat apa-apa Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun hanya sekadar senyuman. Newhouse Kebenaran itu pabila dijemur di bawah cahaya mentari.Flower A. ia . Kurang semangat mengakibatkan lebih banyak kegagalan berbanding kurangnya kebijaksanaan atau kemahiran.

Sebaik-baik orang yang diberi nasihat ialah penguasa. . Seburuk-buruk buta adalah buta hati. Lidah yang panjangnya tiga inci boleh membunuh manusia yang tingginya enam kaki. merenung masa lalu adalah permulaan yang baik untuk bertindak Kata-kata yang lembut dapat melembutkan hati yang lebih keras dari batu. Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan.tidak akan lekang-lekang. Biarpun ditinggalkan dalam hujan lebat. Tawadhu ialah bila setiap kali seseorang berjumpa dengan seorang muslim. Berfikir sejenak. ia menyangka bahwa orang itu lebih baik daripada dirinya. Sebuah kebenaran kadangkala mengandungi kesilapan. tetapi kekuatan itu terbina di atas keyakinan dan optimis seseorang dan keserasian berkumpulan. ia tidak akan busuk. Tetapi kata-kata yang kasar dapat mengasarkan hati yang lunak seperti sutera. Kekuatan itu tidak terbina di atas bilangan yang ramai. Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak.

Kalau rumahmu dari kaca, janganlah melempari orang lain dengan batu. Nilai hidup harus diukur dengan garis yang lebih mulia, iaitu kerja dan bukannya usia. -Richard Brinsley Sheridan Nafsu mengatakan perempuan itu cantik atas dasar rupanya. Akal mengatakan perempuan itu cantik atas dasar ilmu dan kepintarannya. Dan hati mengatakan perempuan itu cantik atas dasar akhlaknya. Berita tidak selalu sama dengan kenyataan. Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi. - Confucius Memulai belajar sejak kecil seperti memahat di atas batu dan memulainya sesudah tua seperti menulis di air. Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan. Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan. Kekayaan boleh mengaburkan jalan yang jujur Harta akan habis digunakan tanpa ilmu tetapi sebaliknya ilmu akan berkembang jika ianya digunakan. Kekayaan bukanlah satu dosa dan kecantikan bukanlah satu

kesalahan. Oleh itu jika anda memiliki kedua-duanya janganlah anda lupa pada Yang Maha Berkuasa. Sampan tidak akan dapat belayar di padang pasir betapa pun jua empuknya pasir itu -Pepatah Arab Perjalanan seribu batu bermula dari satu langkah. - Lao Tze Awal mula pohon ialah benih. Kalaulah anda tidak mampu untuk menggembirakan orang lain, janganlah pula anda menambah dukanya. Orang yang mengetahui harga dirinya tidak akan binasa. Mengapa manusia gemar mencetuskan pertelingkahan sedangkan manusia itu sendiri dilahirkan dari sebuah kemesraan. Kita sentiasa muda untuk melakukan dosa tetapi tidak pernah tua untuk bertaubat. Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan. Setiap mata yang tertutup belum bererti ia tidur. Setiap mata terbuka belum bererti ia melihat. Saya percaya, esok sudah tidak boleh mengubah apa yang berlaku hari ini, tetapi hari ini masih boleh mengubah apa yang akan terjadi pada hari esok.

Menulis sepuluh jilid buku mengenai falsafah lebih mudah daripada melaksanakan sepotong pesanan. Kegembiraan ibarat semburan pewangi, pabila kita memakainya semua akan dapat merasa keharumannya. Oleh itu berikanlah walau secebis kegembiraan yang anda miliki itu kepada teman anda. Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita. Beringatingatlah untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang. Reaksi emosi jangan dituruti kerana implikasinya tidak seperti yang diimaginasi. Jangan dipaksa anak berbuat kebaikan, jikalau orang tuanya tidak pernah menyembah Tuhannya Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Lazatnya memberi maaf lebih baik daripada lazatnya membalas dendam. Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa, menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan, menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan, menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa.

Tetapi hanya dengan memberi kemaafan sahajalah kita akan dapat mengubati hati yang telah terluka.Masa depan itu dibeli oleh masa sekarang.. Harta yang didatangkan oleh angin akan terbawa pergi oleh taufan. Penglihatan itu sebagai panah iblis yang berbisa. Kadangkala menyembunyikan sesuatu perkara dari pengetahuan orang lain lebih baik dari jika diberitahu pun tidak dihiraukan. Kekecewaan mengajar kita erti kehidupan.Samuel Johnson Seseorang yang jujur diterima ucapannya oleh musuh. . Kemaafan yang diberi secara ikhlas umpama pisau bedah yang boleh membuang segala parut luka emosi .. kebaikan tidak boleh berakar di hati seseorang yang berdasar buruk.Teruskan perjuangan kita walaupun terpaksa menghadapi rintangan demi rintangan dalam hidup Kebaikan seorang pemimpin adalah lebih baik daripada kebaikan zaman. maka Aku akan menggantikannya dengan iman yang dirasakan manisnya dalam hati. maka siapa yang mengelakkannya kerana takut padaKu. Kemaafan mungkin amat berat untuk diberikan kepada orang yang pernah melukai hati kita. Kemarahan tidak boleh berumur panjang di dada seorang yang berhati baik.

Nikmatilah ia sebelum cair. Perkara utama harus kita fikirkan ialah menerimasesuatu atau . Jika kejahatan di balas kejahatan. Jika kebaikan dibalas kejahatan. itu adalah zalim. Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. tetapi cahaya kehidupan yang dipancarkan akan selalu bersinar buat selamanya." (La Roche) Manusia yang tidak berharap untuk menang telah sedia kalah. Hidup umpama aiskrim. justeru tahu banyak perkara lebih baik dari tidak suka mengambil tahu walaupun satu perkara Orang yang meminta-minta kepada Tuhan tidak akan kecewa. Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan. Hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yg kadangkala boleh menjahanamkan diri sendiri. yang satu membersihkan yang lainnya. maka itu adalah dendam. Kita mesti pastikan hari ini adalah milik kita kerana kita belum pasti adakah hari esok kita masih diberi peluang. kadang kala kita jatuh sakit dan terluka. Manusia tak akan tahu semua perkara. itu adalah mulia dan terpuji. Dua orang bersaudara ibarat dua buah tangan. dan itulah yang kita rasai saat ini.Segala hal yang lahir akan mati. Hidup ini ibarat meniti seutas tali.

melainkan masuk dengan perlahan-lahan dan dengan mata yang terbuka setelah mengukur dalamnya -Stahl P.J Hari yang mendatang tidak akan memberikan sebarang makna jika kegagalan semalam tidak dijadikan teladan.membuat sesuatu dgn baik berlandaskan kenyataan. . Jika anda rasa ianya menyakitkan. fikirlah ia mungkin menyakitkan orang lain juga Nilai manusia adalah semahal nilai matlamatnya. Hidup adalah gabungan antara bahagia dan derita. Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang. Ia adalah menguji keteguhan iman seseorang. Malangnya bagi mereka yg hanya mengikut kehendak hati tidak sanggup menerima penderitaan. Kebahagiaan adalah haruman yang tidak boleh kamu semburkan kepada orang lain tanpa kamu sendiri mendapat beberapa titisan daripadanya -Emerson Orang yang berani tidak akan membabi-buta melompat masuk ke dalam jurang.Marcus Aurelius Kasihkan manusia lepaskan dia kepada pilihan dan keputusannya kerana di situ tanda kita gembira melihat insan yang kita sayangi beroleh bahagia Orang yang berkhianat selalu terhina. ( Harieta Wahab) .

menjadi pemandu untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya -Saidina Ali Jika kamu berhasrat untuk berjaya. jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut. Sekiranya seorang manusia dipanggil sebagai seorang penyapu sampah.Kegagalan ialah satu-satunya yang dapat diraih tanpa pengerahan tenaga sedikit pun. Berbahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya. . Ada dua cara seseorang itu tidak boleh berjaya iaitu orang yang hanya mengerjakan apa yang disuruh dan orang yang tidak mahu mengerjakan apa yang disuruh. yang telah melakukan kerjanya dengan baik sekali. dia harus menyapu sama sepertimana Michelangelo melukis atau Beethoven memainkan muziknya. Orang yang cekal dan mempunyai keyakinan diri yang tinggi. Cara terbaik menghukum orang yang telah melakukan kesalahan terhadap kita ialah dengan berbuat baik kepadanya. Sebaliknya mereka akan menumpukan perhatian ke arah mencapai matlamatnya Batu yang bergerak tidak bisa ditumbuhi tanaman. Dia harus menyapu dengan begitu baik sekali sehingga semua yang terdapat di syurga dan dunia akan berhenti dan berkata disinilah tempat tinggal seorang penyapu sampah yang paling hebat. tidak pernah merasa terancam dengan perkataan atau perbuatan yang remeh dan tidak disengajakan. ataupun Shakespeare menulis puisinya.

Berfikir secara rasional tanpa dipengaruhi oleh naluri atau emosi merupakan satu cara menyelesaikan masalah yg paling berkesan Apakah diharapkan hujan tanpa awan. Sentakan angin yang menentangnya bukan melemparkannya ke bawah. kehormatan telah musnah.Kesetiaan Kepada musuh . maka matilah orang itu.Hargai budi mereka dan kesetiaan. -Whittier Hadiah Terbaik Kepada kawan .Kebebasan Keberanian yang sebenar ibarat layang-layang.Kemaafan Kepada ketua . Sesiapa yang tidak pernah merasai kepahitan tidak akan mengenal kemanisan. Apabila kepercayaan telah hilang lenyap. tentu lebih banyak tertawa. tetapi tidak merancang adalah merancang untuk gagal.Khidmat Kepada yang muda .. . sebaliknya menaikkannya -John Petitsenn Orang yang terakhir tertawanya.Tidak ada manusia yang hidup untuk gagal.Contoh terbaik Kepada yang tua .Cinta dan ketaatan Kepada manusia . Kepada pasangan .

dunia hanya pinjaman dan mati tak berteman. Maka berlumba-lumbalah beramal supaya hidup bahagia di dunia dan akhirat. Jadilah cahaya suram yang kekal abadi sinarannya dan elakkan daripada menjadi cahaya terang yang bersifat seketika cuma. sabar itu iman. .. Kepapaan membuat seseorang yang petah bercakap menjadi pendiam dan menyebabkan seseorang yang bijak menjadi bodoh. Kita adalah pelakonnya. Ingatlah. duit bukan kawan. kejahilan itu kesesatan dan manusia yang paling hina ialah orang yang menganiaya orang bawahannya. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah. Sahabat sejati menjadi pendorong impian.Dunia ini ibarat pentas. Berfikir itu cahaya. Cakap sahabat yang jujur lebih besar harganya daripada harta benda yg diwarisi dari nenek moyang (Saidina Ali) Air mata wanita adalah senjata yang membuahkan kemenangan. kelalaian itu kegelapan. Selemah-lemah manusia ialah orang yg tak boleh mencari sahabat dan orang yang lebih lemah dari itu ialah orang yg mensia-siakan sahabat yg telah dicari ( Saidina Ali) Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan.

Seseorang menganggap sekatan sebagai batu penghalang. jika engkau menjaganya maka ia akan menjagamu. Lidahmu adalah bentengmu. Jangan lakukan semua yang kamu ketahui. . Sedangkan orang lain menganggapnya sebagai batu lonjatan. Dia membinanya seperti mana yang dikehendakinya namun selepas dia membina apa yang dikehendakinya. dan jika engkau membiarkannya maka ia tidak akan mempedulikanmu Jangan sesekali menggadai prinsip. jangan percaya semua yang kamu dengar dan jangan memberitahu semua yang kamu dengar. Kalau kita melakukan semua yang kita upaya lakukan. demi untuk mendapat dunia yang mengiurkan Orang yg paling berkuasa adalah orang yg dapat menguasai dirinya sendiri Setiap manusia adalah arkitek kehidupannya sendiri. sesungguhnya kita akan terkejut dengan hasilnya. Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki. tetapi kita sering kali ingat apa yang orang lain ada. kadang kala dia mendapati bahawa dia tidak menyukai apa yang telah dibinanya dan mencari seseorang atau sesuatu untuk dipersalahkan daripada mencuba untuk menukar dirinya sendiri.Kaya jiwa lebih baik daripada kaya harta. jangan berbelanja semua yang kamu miliki.

. bersabar dan berdoa. Dalam kepala kaum wanita ada kekurangan. Dan engkau akan mencapai yang tertinggi. Sekiranya anda meletakan satu nilai kecil ke atas diri anda sendiri.Dan engkau akan menjadi terhebat.Khalifah Abdul Malik bin Marwan Adalah tidak mustahil orang yang paling kita benci sekarang adalah kawan karib kita suatu waktu dahulu. adalah sepenuhnya daripada apa yang kita berikan padanya. Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab. tetapi dalam hati mereka ada kelebihan. Gerobak kosong lebih banyak bisingnya (suara ributnya) daripada gerobak yang penuh muatan. nescaya ganjaran yang kita terima juga setanding dengan apa yang kita usahakan. bersungguh.Apa yang diperolehi dalam hidup ini. ketahuilah bahawa dunia tidak akan meningkatkan harga anda itu Kalau tidak kerana semalam kita telah berusaha. memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat . Tetapkan akal pada hal tertinggi. merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi. belum tentu hari ini kita akan berada di sini Fikirkan hal-hal yang paling hebat. Jika kita melakukan sesuatu dengan keikhlasan.

Tetapi malangnya. kebiasaan orang lebih melihat bayang-bayang daripada pokoknya. Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula kepada Ilahi. tetapi sedikit sekali pelakunya. Adab dan akhlak adalah ibarat pokok dan kemasyhuran adalah seperti bayang-bayang. Kebijaksanaan menjanjikan kejayaan dan kebahagiaan tetapi jika disalahgunakan akan mewujudkan penderitaan Didiklah anak-anakmu itu berlainan dengan keadaan kamu sekarang kerana mereka telah dijadikan Tuhan untuk zaman yang bukan zaman engkau -Saidina Umar Al-Khattab Diam adalah suatu hikmah. Pemimpin yang berjaya ialah orang yang boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih atas daripadanya dan boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih bawah daripadanya. . Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan. Apa yang ada hanyalah percubaan. cabaran dan pelbagai peluang. Kata kata yang sering diucap biarlah selari dengan apa yang dirasakan kerna selalunya apa yang terungkap tidak sama seperti apa yang diungkap Lebih baik menjadi pendengar yang bijak daripada menjadi pemerhati yang kaku dan tidak tahu apa-apa.Dunia ini tiada jaminan melainkan satu peluang.

Manusia biasanya lebih menghargai sesuatu yang sukar diperoleh tetapi sering melupakan nikmat yang telah tersedia. maka tenanglah batinnya. Anda mesti menghadapinya. Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya tanpa .Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan manusia untuk menyambut kesempatan yang menjelma. Mengetahui perkara yang betul tidak memadai dan bermakna jika tidak melakukan perkara yang betul. Sahabat sejati umpama pohon rendang tempat kita berteduh. Anda tidak boleh mencipta pengalaman. . Manusia tidak perlu dihukum kerana lupa. Kecemerlangan adalah hasil daripada sikap yang ingin sentiasa melakukan yang terbaik. Barangsiapa mempertimbangkan keselamatan dalam tindakannya. tetapi manusia perlu dihukum kerana sengaja lupa.Albert Camus Harta tidak akan berkurang kerana sedekah dan melakukan amal.tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah. Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal.

dan orang yang jahil membuka keaibannya. .Cecil B. Sesungguhnya orang yang berakal itu menyembunyikan rahsianya.menyimpang. DeMille Jangan biarkan perahu hanyut tak berpenghuni nanti hanyutnya tidak singgah ke pelabuhan Ukuran yang paling tinggi tentang adab seseorang itu. ia wajib menaruh perasaan malu akan dirinya terlebih dahulu . perkahwinan menjadi penghubung antara dua insan dan anak menjadi penghubung antara ibu dan ayah Tiada manusia yang bergembira sepanjang masa tetapi ianya bukanlah suatu alasan untuk hidup sengsara Kesempatan yang kecil seringkali merupakan permulaan kepada usaha yang besar.Aflatun Jambatan menjadi penghubung antara dua buah kampung. Menyesal tidak berbicara lebih baik daripada menyesal berbicara.Hanya mereka yang menetapkan pandangan mereka ke arah horizon yang jauh dihadapan sahaja yang akan menemui jalan sebenar. Anda akan mempunyai ramai kenalan jika anda meminati mereka dan bukannya cuba membuat mereka meminati anda Jangan memandang ke bawah (untuk mengetahui kekuatan tanah yang dipijak) sebelum memulakan langkah . .

Confucius . Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka. Peperangan hanya boleh menjanjikan kemenangan selepas kemusnahan dan kematian. Adalah mudah menukarkan status seorang sahabat menjadi kekasih daripada (bekas) kekasih menjadi sahabat.Jangan mengukur kebijaksanaan seseorang hanya kerana kepandaiannya berkata-kata tetapi juga perlu dinilai buah fikiran serta tingkah lakunya. Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan -Andre Colin Bangsa yang tidak percaya kepada kekuatan dirinya sebagai sesuatu bangsa. dia tidak malu belajar daripada orang yang berkedudukan lebih rendah darinya . tidak dapat berdiri sebagai suatu bangsa merdeka -Soekarno Semiskin-miskin orang ialah orang yang kekurangan adab dan budi pekerti -Hukama Ciri orang yang beradab ialah dia sangat rajin dan suka belajar. Sesungguhnya apa yang kita lihat serupa sebenarnya tidak semestinya sama. Akhlak yang buruk itu ibarat tembikar yang pecah. Tidak dapat dilekatkan lagi dan tidak dapat dikembalikan menjadi tanah -Wahab B Munabin Sahabat sejati dan setia adalah lebih bernilai dari semua emas di dunia ini.

Orang yang paling tidak bahagia ialah mereka yang paling takut pada perubahan . pokoknya pun sihat -Beng Tju Agama tanpa ilmu adalah buta.Horatius Menghitung orang-orang gila di suatu negeri lebih sulit daripada menghitung orang-orang yang berakal. tapi tanyalah apa yang boleh kamu buat untuk negara -Abraham Lincoln Jangan mengharapkan kebaikan dari orang yang tidak mengharapkan kebaikan dari kamu.Mognon Me Lauhlin . bukan hidup untuk biadap -Al-Ghazali Bayruni Rakyat itu akar bangsa. Jika akarnya sihat. Ilmu tanpa agama adalah lumpuh -Albert Einstein Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil Memohon doa kepada Tuhan adalah laksana samudera yang dapat mencapai setiap sudut pantai keperluan hidup manusia Sesuatu khayalan kadang-kadang menjadi realiti Jika manusia masih tetap jahat dengan adanya agama. ingatlah menyimpan kesabaran. bagaimana lagi jika tiada agama? -Benjamin Franklin Jika kamu mendapat kesusahan.Jangan tanya apa yang dibuat oleh negara untukmu. Hidup biar beradab.

........keampunan kepadaku. Keruntuhan keluarga telah melahirkan generasi yang lemah -Rahmohan Ghandi Rahsia untuk berjaya ialah menghormati orang lain Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan ketenangan dan keamanan Kecemerlangan sebenar adalah apabila kamu dihentam sehingga bertekuk lutut..... Di sebalik keindahan rumah tersergam............................ tetapi mampu melantun kembali..sesungguhnya Engkaulah pengampun... seseorang insan itu mungkin dilanda kepahitan dan kekecewaan yang tidak diketahui orang lain.......... ..aku tidak layak untuk syurgaMu... tetapi masuk ke dalam tulang -Pepatah inggeris Kita patut berkorban supaya orang lain juga merasai kemanisan hidup.... ..geocities................................siksa nerakaMu..............ampunkanlah dosaku. disebalik senyum dan tawa....................com/euis1985/mutiara......share.... ... -Richard Brinsley Sheridan Kecantikan hanya sedalam kulit. Semoga Ade Terhibur http://us.....Nilai hidup harus diukur dengan garis yang lebih mulia............ .....sanggup menanggung...............tetapi aku tidak pula..... ......htm Tuhanku... iaitu kerja dan bukannya usia....dari itu kurniakanlah.

....." Orang yang dicaci menjawab. Yang seorang mencaci maki dengan kata-kata tajam. ....ampunkan daku........... Hidup cuma menyediakan waktu dan tempat. Ya Allah.. aku sedang berpuasa. terserah pada anda bagaimana mengisinya.....oh Tuhanku... Ya Allah.. kepada siapakah ia harus dikembalikan ?" Orang yang mencaci menjawab. tetapi pemberian itu ditolaknya........... ..... . semua caci maki yang Anda berikan aku tolak...... Hidup Anda (15/01/2001) Hidup itu sendiri tak dapat memberikan kegembiraan sampai anda menghendakinya..dosa-dosaku bagaikan pepasir di pantai.. Antara Berpuasa dan Bertengkar (26/11/2000) Dua Orang yang sedang berpuasa terlibat dalam percekokan. aku sedang berpuasa.....dosa-dosa besar. "Kalau seorang memberikan sesuatu kepada orang lain. ia ditanya. Setelah orang yang mencaci itu merasa lelah dan berhenti berkata-kata... "Baiklah.dengan rahmatMu... dan Andalah yang berhak menerimanya.... "Si pemberilah yang berhak mengambilnya kembali..." Rumah (09/10/2000) Para penghuni rumah mewah selalu ingin keluar dari rumahnya sedangkan orang-orang yang berada di luar ingin memasukinya .. sedangkan yang seorang lagi tidak berkata sepatah kata pun..

(HR Muslim) Kumpulan Hari (04/09/2000) Wahai anak adam! Sesungguhnya kamu merupakan kumpulan hari-hari. maka dimalam itu ia memperoleh ampunan Allah. Setiap kali hari berlalu. Kesalahannya adalah benar dan semua keburukannya dianggap baik. (HR Ahmad) Berlaku Adil (11/09/2000) Sesungguhnya orang-orang yang berlaku adil di sisi Allah laksana berada di atas mimbar yang terbuat dari cahaya. lebih tinggi dari langit. akan anda sesali kelalaian anda semusim tanam. Kedudukannya disisi mereka lebih segar dari air tawar. akan berlalu pula bagian umurmu.Lalai (25/09/2000) Seandainya anda belum menanam dan menyaksikan orang lain mengetam. ucapannya bisa diterima. Letih Bekerja (18/09/2000) Barangsiapa dimalam hari merasa letih karena bekerja dengan tangannya. Mereka itu orang-orang yang berlaku adil dalam menetapkan hukum baik kepada rakyat maupun kepada keluarga. (Hasan Bashri) Manusia dan kekayaan (28/08/2000) "Umumnya sikap manusia terhadap orang kaya lebih cerah dari sinar matahari. dalam majelis dia terhormat . lebih manis dari madu dalam sarangnya dan lebih harum dari bunga mawar.

Allah akan memberikan pakaian surga kepadanya. (HR Bukhari dan Muslim) Memberi (14/08/2000) Setiap muslim yang memberikan pakaian kepada muslim yang tidak berpakaian." (Abbas ra. Kesalahannya adalah benar dan semua keburukannya dianggap baik. Kedudukannya disisi mereka lebih segar dari air tawar. ucapannya bisa diterima. Allah akan memberikan buah surga kepadanya dan setiap muslim yang memberi minum kepada muslim yang kehausan Allah akan memberikan munim kepadanya dari ar-Rahiqul Makhtum. dalam majelis dia terhormat . Setiap muslim yang memberi muslim lain yang kelaparan. Barangsiapa yang melapangkan suatu kesulitan sesama muslim. lebih tinggi dari langit. Dan barangsiapa yang menutupi kejelekan orang lain maka Allah akan menutupi kejelekannya dihari kiamat.) Saudara muslim (21/08/2000) Barangsiapa yang memperhatikan kepentingan saudaranya. maka Allah akan melapangkan satu kesulitan dari beberapa kesulitan dihari kiamat. maka Allah akan memperhatikan kepentingannya. (HR Abu Dawud) Manusia dan Kekayaan (07/08/2000) "Umumnya sikap manusia terhadap orang kaya lebih cerah dari sinar matahari.dan omongannya tidak pernah menjemukan. lebih manis dari madu dalam sarangnya dan lebih harum dari bunga mawar.

" (Abbas ra.) Nasihat Luqmanul Hakim (31/07/2000) "Wahai anakku apabila perut kantongmu penuh padat maka pikiranmu akan tidur.lebih baik bagiku daripada yang banyak tetapi melalaikan Hidup Tidak Tentram (17/07/2000) Tiga sifat yang menyebabkan penyandangnya tidak tentram dalam hidupnya : iri. Cintai siapa saja yang kamu senangi. Jangan pula terlalu sedikit sehingga aku lupa kepada-Mu.dan omongannya tidak pernah menjemukan. hikmah kebijaksanaanmu menjadi tumpul. dan anggota badanmu lemah dalam mengamalkan ibadah" Do'a (24/07/2000) "Ya Allah. dengki. Sesungguhnya yang sedikit tapi mencukupi. dan akhlak buruk Sesukamu (10/07/2000) Hiduplah Sesuka hatimu. jangan Engkau memberikan kepadaku dari kenikmatan dunia yang terlalu banyak agar aku tidak melampaui batas larangan-Mu. Sesungguhnya kamu pasti akan berpisah dengannya Lakukan apa saja yang kamu kehendaki. Sesungguhnya kamu pasti mati. Sesungguhnya kamu akan memperoleh balasannya Mengajar (03/07/2000) Seorang alim harus mengajar dirinya sebelum mengajar orang lain. dan hendaknya mengajar dengan perilakunya sebelum mengajar dengan ucapan-ucapannya .

Meredam Kejahatan (26/06/2000) Bohong. dia Barangsiapa yang mengasihi. dia beruntung. dia merugi. Barangsiapa bicara batil kepada orang ramai. Barangsiapa melakukan kebajikan. Barangsiapa tidak menguasai lidahnya. Kecemasan (19/06/2000) • Manusia selalu hidup di antara dua kecemasan. Barangsiapa diam. silahkan dia menyalakan dua api. Pertama. dia selamat. orang yang berpendapat bahwa kejahatan harus diredam dengan kejahatan. • Siapa dan Siapa(12/06/2000) • • • • • dari dosa. umurnya yang lalu berikut amalan-amalannya dan bagaimana keputusan serta penilaian Allah terhadapnya Kedua. dia dikasihi. Barangsiapa membenci kejahatan. sisi usianya dan amalan-amalannya yang akan dikerjakannya dan apa yang akan ditentukan Allah baginya. Apakah api yang satu dapat memadamkan api yang lain? Yang dapat meredam kejahatan adalah kebaikan. sebagaimana air dapat memadamkan api. dia bebas . • menyesali. Apabila dia benar .

dengan kemampuan optimal dan kekuatan maksimal serta dengan kesungguhan hati Kekayaan Tanpa Harta (22/05/2000) Barangsiapa menginginkan kekayaan tanpa harta. Mengunci Lidah (15/05/2000) Kuncilah lidahmu. hendaklah ia keluar dari kehinaan karena maksiat kepada Allah menuju kemuliaan karena taat kepada-Nya.Yang buruk-buruk (05/06/2000) • • • • Seburuk-buruk harta ialah yang tidak dizakatkan. kecuali dalam empat perkara: . menunjukkan prestasi dan keahliannya. dan terhormat). memperolah kemuliaan tanpa dukungan keluarga ataupun kawan. Seburuk-buruk kawan ialah yang membuat kecewa kawannya ketika dalam kesulitan. melaksanakannya sebaik-baiknya. halal. Dengan demikian. Seburuk-buruk penguasa ialah yang ditakuti rakyatnya yang tak bersalah. Seburuk-buruk negeri ialah negeri yang tandus dan tak terjamin keamanannya Hidup Duniawi (29/05/2000) Sarana untuk menyempurnakan kehidupan duniawi ialah : • • • • amal perbuatan (karya dan profesi yang baik. ia akan memperoleh semuanya. dan ditaati tanpa memiliki kekuasaan.

"Dengan tiga hal: • Anda memberi harta kepada mereka. Dinding Islam ialah kebenaran dan pintunya ialah keadilan. menghubungkan silaturahmi dengan orang yang memutuskannya. • Berikan hak-hak mereka dan janganlah menuntut hak Anda dari mereka • Bersabarlah menghadapi gangguan mereka dan jangan mengganggu mereka Dinding dan Pintu Islam (24/04/2000) Islam memiliki dinding dan pintu yang kuat. Selamat Mencari (01/05/2000) Ketika Haatim al-Asham datang berkunjung kepada Imam Ahmad.• • • • menjelaskan yang hak. dan mengutarakan hikmah kebijaksanaan Meningkatkan Kemuliaan (08/05/2000) Ada tiga hal yang meningkatkan kemuliaan seseorang: • • • memaafkan orang lain dan menghilangkan bekas-bekas kesalahannya. bagaimana caranya mencari selamat dari manusia ?" Haatim menjawab."Beritahukan kepadaku. menumbangkan yang batil. mensyukuri nikmat Allah. dan jangan mengambil harta mereka. . Imam bertanya. memberi sesuatu kepada orang lain yang tidak memberi sesuatu kepadanya.

melainkan dengan hak dan keadilan. (Dr. Teman kencan yang tidak menyanjungmu. Membuat Sejarah (03/04/2000) Kaum muda membuat sejarah dengan hati mereka. Teman bicara yang tidak memanggilmu ketika kamu bekerja. dia akan kehilangan dunianya. Mustafa Assiba'i) Tiga orang yang dimusuhi Rasulullah di hari Kiamat (27/03/2000) . tetapi itu dilakukan tidak berarti mesti dengan pedang dan cemeti. Apabila hati. dia akan kehilangan agamanya. selama penguasa-penguasa bersikap keras dan tegas.Islam akan tetap jaya. dia akan kehilangan kemanusiannya. Dan barangsiapa yang meremehkan kawannya. pasti sejarah tak akan pudar sinarnya dan tak akan padam obornya. Said bin Suwaid Peran Buku (17/04/2000) Buku adalah: Teman bicara yang tidak mendahuluimu. Penasehat yang tidak mencari-cari kesalahan. akal dan jiwa saling menunjang untuk membuat sejarah. Orang arif membuat sejarah dengan jiwa mereka. Barangsiapa yang meremehkan ulama. Teman bicara yang tidak memaksamu berdandan ketika menghadapinya. Kawan yang tidak membosankan. Cendikiawan membuat sejarah dengan akal pikiran mereka. Ahmad bin Ismail Yang tak boleh diremehkan (10/04/2000) Barangsiapa yang meremehkan penguasa.

Tidak ada kebaikan bagi sahabat kecuali dengan kesetiaan. Tidak ada kebaikan bagi shadaqah kecuali niyat yang ikhlas. Tidak ada kebaikan bagi harta kecuali dengan kedermawanan. tetapi tidak memberikan upahnya. Inilah kebaikan (20/03/2000) Tidak ada kebaikan bagi pembicaraan kecuali dengan amalan. orang yang menjual budak yang sudah dibebaskan lalu makan harganya. dan tidak akan beriman sampai kalian saling menyayangi. Maukah aku tunjukkan suatu perbuatan yang jika kalian lakukan maka kalian akan saling menyayangi ? Sebarkanlah salam di antara kalian (HR Muslim) Waktumu (06/03/2000) Waktu adalah kehidupan manusia Jika digunakan untuk membaca akan menjadi sumber kebijaksanaan Jika digunakan untuk berpikir akan menjadi kekuatan Jika digunakan untuk betdo'a akan menjadi keberkahan dan rahmat Jika digunakan untuk bekerja akan menjadi keberhasilan Jika digunakan untuk beramal akan menghantarkan menuju surga . (Al-Ahnaf bin Qais) Tebarkan Salam (13/03/2000) Kalian tidak akan masuk surga sampai engkau beriman. dan orang yang mempekerjakan buruh yang melaksanakan tugasnya.Tiga orang yang aku musuhi dihari kiamat. Tidak ada kebaikan bagi kehidupan kecuali kesehatan dan keamanan. (HR Bukhari). yaitu: orang yang memberi karena aku lalu mengingkarinya.

htm *Rasullah S. Persahabatan yang sejati membawa kepada kerinduan yang berpanjangan.Membaca 21 kali ketika hendak tidur akan aman daripada syaitan. .Tiada kehormatan yang lebih sempurna daripada menhindari diri dikuasai hawa nafsu.Membaca 313 kali kali bismillah dan salawat atas nabi S.a yang bermaksud.Allah memerintahkan malaikat memcatat amal manusia yang membaca bismillah sebanyak 400 kebaikkan.kecurian. jangan dipertikai suatu nilai persahabatan kerana satu kesilapan. 2.Tiada ibadah yang lebih indah daripada rasa khusuk. 3.akan mendapat rezeki yang tiada terduga. Jangan menyesal atas sesuatu kegagalan.Semua itu adalah kewajiban seorang hamba terhadap Tuhannya Gunakanlah waktu untuk kehidupan yang sebenarnya Sesungguhnya kewajiban-kewajiban hamba didunia lebih banyak daripada waktu yang tersedia Hikmah di bawah dikutip dari sini sayang.Tiada harta yang lebih mengguntungkan daripada sifat sabar.. bersabda yang diingatkan oleh Dordan r. 2. http://www.com/azazone2020/katakatahikmah.A.W.Tiada teman yang lebih indah daripada amal dan tiada rakan yang lebih aib daripada jahil.maut mendadak dan bala.freewebs. 9.A.Tiada penggawal peribadi yang lebih berwaspada daripada sifat pendiam 5. 6.W 100 kali pada hari ahad di saat matahari terbit dengan menghadap Qiblat. -sesungguhnya orang yang paling mulia di sisi Allah ialah orang yang terlebih dahulu memberi salam kepada orang lain *Pesanan 1. 8.. Hargai setiap pertemuan kerana di situ ada kerinduan dan sayangilah setiap perpisahan kerana di situ pasti ada kesedihan *Kelebihan Bismillah 1. 4. 3. 7.

suka bermewah dan bertambah sifat kedekutnya sehingga melupakan hari akhirat.barang sesiapa yang suka berdampingan dengan pegawai pemerintah atau raja akan ditambah oleh Allah sifat kasar dan sombong.Solat 5 waktu tepat pada waktunya dan laksanakan solat tahjud.sejarah dan sebagainya.Barang sesiapa yang gemar bergaul dengan perempuan akan ditambah .berjalan.atau sebagainya.Kurang berminat untuk menghadiri majlis-majlis ilmu yang mengigatkan tentang akhirat.Kurangkan percakapan sia-sia dan banyakkan doa.Ikuti perkembangan umat Islam. Terlalu bermudah-mudah dalam pekara yang harus dan sesetengah pekara subahat. 3. *Mutala`ah Petanda zahir jiwa kosong 1. Mutala"ah Pilih Teman 1.Kurang khusuk dalam ibadat khasnya solat.Lakukan riadah"bersenam.akan tunduk atau takutlah orang zalim itu.Perbanyakkan mentelaah berbagai buku agama. 2. sains.Berpuasa setiap Isnin dan khamis 2. 3. 2.Membaca 50 kali di hadapan orang zalim.4.Menggeringkan tangan dengan pakaian sendiri.Barang sesiapa yang gemar berteman golongan kaya akan ditambah oleh Allah kecintaannya terhadap dunia.Tiada berkesan dan teransang apabila mendengar ayat-ayat Al-Quran serta tazkirah. 4. 4. 2. 5. 3.Tidak mendoakan ke atas kedua ibubapanya.Meninggalkan longgokkan sampah di rumah 3. ciri-ciri yang membawa kepada kepapaan 1.politik. 5.Membiarkan bekas makanan "pinggan mangkuk"tanpa membasuhnya.Meringan-ringankan sembahyang.Memilih masjid yang pendek solatnya dan khutubahnya. 6. 4. 5. *Amalan pembina peribadi 1.

lambat marah adalah hiasan ilmu.Banyak menengis adalah hiasan takut.Syukur adalah hiasan nikmat. 3. 10 HUkuman Bagi Orang Yang Banyak Ketawa.Tidak meminta-minta adalah hiasan fakir.Meninggalkan perbuatan menggungkit-gunggit pemberian adalah hiasan amalan baik. 8. 6.Merendahkan diri /tawaduk adalah hiasan mereka yang menuntut ilmu. 4.Barang siapa yang suka mendampingi orang-orang soleh akan bertambahlah keinginannga berbuat taat kepada Allah."Betapa banyaknya perkataan yang menghilangkan nikmat dan betapa banyak perkatan yang mendatangkan bencana". 1. 3. .Sabar adalah hiasan bala. 4. 2.oleh Allah sifat bodoh dalam shahwatnya. 5.a telah berkata maksudnya ada 8 perkara merupakan perhiasan bagi 8 perkara iaitu: 1.diam itu perhiasan orang alim dan penutup orang bodoh 2. 5. 3.khusuk adalah hiasan solat. Digemari syaitan akannya. Hilang Air mukanya (malu dan kemuliaan). Diam 1."Keselamatan itu ada 10 bahagian yang 9 di waktu diam dan yang ke 10 di waktu menjauhi orang banyak. 8 PERKARA PERHIASAN BAGI 8 PERKAR A Abu Bakar r. 7. Mati hatinya. 2.Barang siapa yang suka bergaul dengan orang-orang fasik akan bertambah beraninya membuat dosa dan menundakan taubat.

Kegagalan bukan bermakna anda tidak mencapai apa-apa. Anda hanya menemui cara yang tidak berkesan. 4. Ia bermakna anda telah mempelajari sesuatu. Manusia yang berjaya akan memperoleh keuntungan daripada kesilapannya. Dibenci oleh semua penghuni langit dan bumi. 3. bersedialah  untuk terbakar. Dipalingkan oleh Nabi Muhammad s. Apa yang anda pelajari selepas kegagalan sahaja yang dikira.4.Kesilapan adalah realiti kehidupan.Terbuka aibnya pada hari kiamat. 7. Ramai orang yang masih bergantung kepada kerja-kerja yang bergaji rendah kerana mereka takut gagal jika mencuba kerja lain. 6. Ingatlah bahawa anda boleh gagal dalam apa sahaja dalam hidup asalkan tidak menjadi seorang yang gagal. Kesilapan adalah bukti bahawa seseorang itu telah mencuba membuat sesuatu perkara atau pekerjaan. 10. Dikutuk para malaikat. Dimurkai Allah. Kesilapan mengajar kita tentang apa yang perlu kita pelajari selepas itu. dan mencuba lagi dengan cara yang lain. 2. yang penting adalah tindak balas terhadap kesilapan itu. Disoal padanya pada hari kiamat. Lupa pada segala-galanya. Kegagalan itu sendiri tidak dikira. 11. 8.w pada hari kiamat. 8. 9.a. Anda tidak gagal. Kata-kata hikmah 1. 5. 5. . 9. 10. 6. Kegagalan bermakna bahawa anda belum berjaya lagi. Jika anda inginkan sebuah tempat di matahari. 7.

26...Mungkin tiada kegagalan bagi orang yang terus berjuang. 15. 23.Kegagalan hanyalah satu peluang untuk anda mencuba lagi untuk berjaya!!.Anda tidak harus berkata KENAPA SAYA? Anda seharusnya bersyukur kerana ANDA telah dipilih. .Sekiranya kita bersaing dengan diri kita sendiri dan kita mengalami kegagalan.Sekiranya anda mahu mengambil seorang pekerja."Lulus" dan "Gagal" adalah cara lama mengkategorikan seseorang.Malah kesilapan pun mungkin menjadi perkara penting bagi menjamin kejayaan yang bernilai.lompatlah ke tali yang lain. 25.Kesilapan-kesilapan memberitahu kita tentang apa yang perlu kita pelajari.Ramai orang mencari tempat yang selamat.12. 24.dan tiada lagi simpulan untuk bergantung. ia mungkin tidak membawa anda ke mana-mana. 18. 17. 20..Apabila anda telah sampai ke penghujung tali .. Kegagalan bukan bermakna anda tidak berusaha bersungguhsungguh. 19.. Kegagalan itu hanya bermakna anda perlu mengambil masa yang lebih lama untuk berjaya. tetapi akhirnya tersangkut! 21. pastikan dia pernah gagal sebelumnya. 27.Orang yang kurang berani untuk memulakan sesuatu...Jangan takut dan segan untuk setiap tindakan yang anda lakukan. Impian yang tidak terlaksana adalah impian yang terpenjara  oleh musuh nombor satu­iaitu takut GAGAL!! 22.Tiada siapa yang berhak mengecap anda sebagai orang yang gagal.. 16..kecuali diri anda sendiri. Seluruh kehidupan adalah satu ujian.. 13. siapakah yang menang?Fikirkanlah!. Cara baru ialah "pengetahuan" dan "Kejahilan". 14.Sekiranya anda menemui sebuah laluan tanpa halangan.

38.... 30.Hanya orang yang berani GAGAL DENGAN TERUK mempunyai harapan untuk BERJAYA DENGAN HEBAT sekiranya dia mempelajari sesuatu daripada kegagalannya itu.Kesilapan adalah sebahagian daripada hutang yang perlu dilangsaikan sepanjang hayat.Setiap orang mempunyai keazaman yang kukuh untuk mencapai matlamat sehingga mampu mengetepikan kegagalan dalam usaha tersebut. 33. 34. 35.sebenarnya telah tewas!! 28. 36. 39.Terseradung bukannya terjatuh.Cara yang terbaik untuk belajar untuk menjadi pemenang ialah belajar daripada orang-orang yang pernah kalah atau tewas dalam sesuatu pertandingan. perbuatan atau sebagainya. mereka tidak akan menjadi orang berani kelak.Dalam percubaan-percubaan yang hebat. . Orang yang menang membayangkan ganjaran bagi setiap kejayaan..Kita tidak mungkin dapat mempelajari sesuatu perkara kecuali kita bersedia untuk gagal terlebih dahulu. adalah dianggap cemerlang meskipun gagal.Kegagalan dalam hidup adalah menjadi seorang yang tidak belajar daripada kegagalannya 31.Orang yang kalah membayangkan hukuman bagi kegagalan. Sekali gagal. 32. 29.Hadiah paling berharga hanya diberikan kepada orang yang menemui kegagalan tetapi dia tidak pernah berundur atau merungut atau berputus-asa.anda hanya  tewas apabila anda telah berputus­asa. . 37. tidak bermakna anda telah tewas.Sekiranya anak-anak diasuh untuk takut mencuba sesuatu yang baru kerana takutkan kegagalan.

Jika pada awalnya anda tidak berjaya. 45. 44.Anda hanya tidak tahu beberapa perkara lagi. Saya boleh menerima kegagalan kerana setiap orang gagal  dalam sesetengah perkara.Jangan berputus-asa kerana biasanya anak kunci terakhirlah yang dapat membuka kunci. 41.cubalah cari kembali arah haluan yang pernah anda lemparkan ke dalam tong sampah.40.tetapi saya tidak boleh menerima  orang yang tidak berani mencuba. 48.Kesulitan menyerlahkan sifat sebenar manusia.Kita memerlukan kegelapan untuk melihat bintang.Hidup adalah satu kesilapan yang berterusan di mana kita belajar untuk menjadi sempurna. bukannya mencari-cari-apa silapnya. 53. 49. 52. 47.Salah satu kesilapan besar yang boleh kita lakukan dalam hidup ini adalah sentiasa takut untuk melakukan kesilapan. kegagalan berikutnya kurang terasa pedih.Satu kesalahan tidak akan menjadi kesilapan sehinggalah . kenalah hujan dahulu. 43. Apabila anda kaya. 51.Pada pendangan saya. sekiranya anda mahukan pelangi. 42.Anda bukannya gagal. 50.Perkara paling penting apabila berhadapan dengan keadaan yang kurang menyenangkan adalah dengan memberikan perhatian terhadap apa yang perlu dibuat selepas ini.fikirkanlah saat­saat anda pernah miskin  dahulu.Kesilapan demi kesilapan membawa seseoarang menemui kebenaran hakiki.Sekiranya anda mengalami kegagalan lebih awal. 46.

Kegagalan tidak menjadikan anda seorang yang gagal sekiranya anda tidak berputus-asa untuk mencuba lagi. 52.Anda tidak akan mengetahu tentang diri sendiri menerusi kejayaan. Saya membahagikan dunia kepada mereka yang belajar dan tidak belajar. 55. 60. 55.Saya tidak membahagikan dunia kepada yang lemah dan . 53.Jangan katakan kegagalan itu kesilapan. juga bukan di antara yang boleh melakukan sesuatu atau sebaliknya. 54.Janganlah takut untuk mengakui kesilapan. 57. 54.Satu kesalahan tidak akan menjadi kesilapan sehinggalah anda membetulkannya.tetapi saya tidak boleh menerima  orang yang tidak berani mencuba. 59.Setiap kegagalan adalah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baru yang tidak pernah dicuba sebelum ini.Anda bukannya gagal.Saya tidak membahagikan dunia kepada yang lemah dan gagah.anda membetulkannya.Anda hanya tidak tahu beberapa perkara lagi. Saya boleh menerima kegagalan kerana setiap orang gagal  dalam sesetengah perkara. 56. Ia samalah seperti mengatakan bahawa anda lebih bijak pada hari ini berbanding dengan semalam. 51.Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang seseorang daripada mengesani potensi diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri. 58.Anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan. Katakan kegagalan itu adalah pengajaran.Kegagalan tidak menjadikan anda seorang yang gagal sekiranya anda tidak berputus-asa untuk mencuba lagi. atau yang berjaya dan gagal.

Anda tidak akan mengetahu tentang diri sendiri menerusi kejayaan.Anda bukannya gagal. 53. Saya membahagikan dunia kepada mereka yang belajar dan tidak belajar.tetapi saya tidak boleh menerima  orang yang tidak berani mencuba.Setiap kegagalan adalah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baru yang tidak pernah dicuba sebelum ini. Katakan kegagalan itu adalah pengajaran.Anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan. atau yang berjaya dan gagal. 52. Saya membahagikan dunia kepada mereka yang belajar dan tidak belajar. 60. juga bukan di antara yang boleh melakukan sesuatu atau sebaliknya. 55.Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang .Anda hanya tidak tahu beberapa perkara lagi. 56.Janganlah takut untuk mengakui kesilapan. 51. 58. 54.Saya tidak membahagikan dunia kepada yang lemah dan gagah.Kegagalan tidak menjadikan anda seorang yang gagal sekiranya anda tidak berputus-asa untuk mencuba lagi. 59. 56. juga bukan di antara yang boleh melakukan sesuatu atau sebaliknya.Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang seseorang daripada mengesani potensi diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri. atau yang berjaya dan gagal. Ia samalah seperti mengatakan bahawa anda lebih bijak pada hari ini berbanding dengan semalam.Jangan katakan kegagalan itu kesilapan. Saya boleh menerima kegagalan kerana setiap orang gagal  dalam sesetengah perkara. 57.Satu kesalahan tidak akan menjadi kesilapan sehinggalah anda membetulkannya.gagah.

90. Katakan kegagalan itu adalah pengajaran.Anda tidak akan mengetahu tentang diri sendiri menerusi kejayaan. 60.Janganlah takut untuk mengakui kesilapan. Ia menunjukkan keceriaan. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan.SENYUM adalah jambatan persahabatan. 58. 82. 83.Setiap kegagalan adalah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baru yang tidak pernah dicuba sebelum ini.SENYUM adalah bahasa dunia.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan.seseorang daripada mengesani potensi diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri.SENYUM harus ada ketulusan. 86. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya. 88.Setiap kali berhubung dengan orang lain. . 81.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang. 87. 89. 85.Anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah. sewajarnyalah kita SENYUM.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna. 84.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita. 59. sama saja dengan kening yang berkerut. Ia samalah seperti mengatakan bahawa anda lebih bijak pada hari ini berbanding dengan semalam. 57.Jangan katakan kegagalan itu kesilapan.

Setiap kali berhubung dengan orang lain."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang. 86. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. 85. 83.Setiap kali berhubung dengan orang lain. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. sewajarnyalah kita SENYUM. 89. 86. 85. sewajarnyalah kita SENYUM.81. 88. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya. 83.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna. 84. sama saja dengan kening yang berkerut. 81."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan .SENYUM adalah bahasa dunia. 87.SENYUM adalah jambatan persahabatan.SENYUM harus ada ketulusan.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan. Ia menunjukkan keceriaan. Ia menunjukkan keceriaan. 84. 82.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita. 90.SENYUM adalah bahasa dunia.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya. 82.

82. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. 89.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan. 87. Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang  yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya  tanpa menyimpang. 86.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan. anda akan cari jalan. 90. sama saja dengan kening yang berkerut.SENYUM adalah jambatan persahabatan. sewajarnyalah kita SENYUM. 89.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna. 84.SENYUM adalah jambatan persahabatan.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan.sahabatmu adalah satu sedekah.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan.Setiap kali berhubung dengan orang lain. 83. sama saja dengan kening yang berkerut. Jika . 121.Jika anda mahu membuat sesuatu. 81. 87. Ia menunjukkan keceriaan.SENYUM harus ada ketulusan. 85.SENYUM adalah bahasa dunia. 90. 88. 88.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang.SENYUM harus ada ketulusan. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya. 122."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah.

 anda boleh menipu setiap orang buat  sementara waktu.Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras dengan tindakannya. anda akan cari alasan."Jika kesan sesuatu undang-undang itu tidak adil dan tidak munasabah. 127. ia memerangkap mereka yang miskin dan tidak berdaya."Kebenaran . 131.Peribahasa Melayu 124.jika lambat dilaksanakan. "Anda boleh menipu setengah orang buat  selama­lamanya. tak hendak seribu dalih. 132.anda tidak mahu membuat sesuatu. ia tidak patut dipanggil undang-undang"."Memang tidak adil jika sepuluh orang yang bersalah melepaskan diri. menakala yang kaya dan berkuasa dengan sewenang-wenang menembusinya"."Tiada cukup penjara.Gagal sekali tidak bererti gagal untuk selama-lamanya 128. tetapi anda tidak boleh menipu semua orang  buat selama­lamanya". 126. nescaya dikira ketidakadilan". 133."Undang-undang bertulis umpama sarang labah-labah."Keadilan .Jangan kecewa jika anda gagal. Peribahasa Arab 123. 125. malah anda perlu ke depan berbekalkan kegagalan itu sebagai kekuatan untuk mencapai kejayaan.ianya gagah dan pasti beroleh kemenangan". Ingat ada orang yang lebih teruk gagalnya dari kita. tetapi adalah lebih tidak adil jika seorang yang tidak bersalah terpaksa menderita dalam penjara". 134. " 129.Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi. .Hendak seribu daya. . tiada cukup anggota polis dan tiada cukup mahkamah untuk menguatkuasakan satu undang-undang yang tidak disokong oleh rakyat" 130.

138. kelak kamu benar-benar menjadi haiwan. 136. 139. juga atas perkara-perkara yang kita tidak lakukan atau yang kita biarkan berlaku". Al-Kindi (803-873 TM). aku dan orang-orang yang berada di satu kelompok . Jangan kamu bermain dengan sifat-sifat kehaiwanan."Undang-undang yang tidak adil adalah jenis kezaliman yang paling dahsyat".135. kelak kamu akan kehilangan hak kebenaran.Pemikir dan ahli falsafah Arab yang ulung. Jangan kamu bermain dengan kezaliman."Manusia tidak mungkin bebas selagi jiwa dan pemikirannya terkongkong". هيَ أَّامُ اِّتيْ ُّا نَْنتَظِ ُ فِْي َا الشهَاد‬ ْ ْ ‫ل‬ ْ َ َ ْ َ ‫ذ يِ ي‬ “ Hari-hari yang paling indah dan nikmat aku rasakan dan lalui. Kata-kata Hikmah Abu Bakar Rhodiyallahu ‘Anhu berkata : ‫ة‬ ُ ‫ُاطُْبُوا اْلموْت ُتوْهبْ لَكَ اْلحَيَا‬ َ َ َ ‫ل‬ “ Kejarlah kematian ! Kau dapatkan kehidupan “ Marwan Rohimahullah : ‫ِ ي ل كن ر ه ّ ة‬ ُ َ‫َأَل ّ أَّاميْ حََاِتيْ وَأسعَدُهَا."Kita bertanggungjawab bukan saja atas perkara-perkara yang kita lakukan. أَنَا ومَنْ حوِْلي مِنْ ِتلْكَ اِلفِئَةِ اِّتي آمََنت بِرَّبهَا."Ada perbicaraan yang lebih agung daripada perbicaraan di mahkamah undang-undang. kelak hilanglah sensitiviti akan fikiran kamu". iaitu perbicaraan hati nurani manusia". Jangan kamu bermain dengan kepalsuan. 137."Pejuang kemerdekaan India.

yang beriman kepada Robnya. yaitu hari-hari dimana kami menanti syahadah “. .

You're Reading a Free Preview

Télécharger
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->