SALAM HIKMAH DALAM HIKMAH..MOGA KITA MENDAPAT HIKMAH DAN RAHMAH ….AAMEN.

1. Sesungguhnya seorang hamba itu bila merasa

ujub kerana suatu perhiasan dunia, niscaya Allah akan murka kepadanya hingga dia melepaskan perhiasan itu. 2. Semoga aku menjadi pohon yang ditebang kemudian digunakan. 3. Dia berkata kepada para sahabat,"Sesungguhnya aku telah mengatur urusan kamu, tetapi aku bukanlah org yg paling baik di kalangan kamu maka berilah pertolongan kepadaku. Kalau aku bertindak lurus maka ikutilah aku tetapi kalau aku menyeleweng maka betulkan aku!" SAYIDINA UMAR BIN KHATTAB : 1. Jika tidak karena takut dihisab, sesungguhnya aku akan perintahkan membawa seekor kambing, kemudian dipanggang untuk kami di depan pembakar roti. 2. Barangsiapa takut kepada Allah SWT nescaya tidak akan dapat dilihat kemarahannya. Dan barangsiapa takut pada Allah, tidak sia-sia apa yang dia kehendaki. 3. Wahai Tuhan, janganlah Engkau jadikan kebinasaan umat Muhammad SAW di atas tanganku. Wahai Tuhanku, umurku telah lanjut dan kekuatanku telah lemah. Maka genggamkan

(matikan) aku untukMu bukan untuk manusia. SAYIDINA ALI KARAMALLAHU WAJHAH : 1. Cukuplah bila aku merasa mulia karena Engkau sebagai Tuhan bagiku dan cukuplah bila aku bangga bahawa aku menjadi hamba bagiMu. Engkau bagiku sebagaimana yang aku cintai, maka berilah aku taufik sebagaimana yang Engkau cintai. 2. Hendaklah kamu lebih memperhatikan tentang bagaimana amalan itu diterima daripada banyak beramal, kerana sesungguhnya terlalu sedikit amalan yang disertai takwa. Bagaimanakah amalan itu hendak diterima? 3. Janganlah seseorang hamba itu mengharap selain kepada Tuhannya dan janganlah dia takut selain kepada dosanya. 4. Tidak ada kebaikan ibadah yang tidak ada ilmunya dan tidak ada kebaikan ilmu yang tidak difahami dan tidak ada kebaikan bacaan kalau tidak ada perhatian untuknya. UMAR BIN AZIZ : 1. Orang yang bertakwa itu dikekang. 2. Sesungguhnya syubhat itu pada yang halal. 3. Kemaafan yang utama itu adalah ketika berkuasa. SUFFIAN AS THAURI :

1. Tidak ada ketaatan bagi kedua ibu-bapa pada perkara syubhat. 2. Sesungguhnya seorang lelaki itu berharta bila dia zuhud di dunia, dan sesungguhnya seorang itu adalah fakir bila dia gemar pada dunia. 3. Menuntut ilmu lebih utama daripada solat sunat." Ilmu itu lebih baik daripada harta. Ilmu menjaga engkau dan engkau menjaga harta. Ilmu itu penghukum (hakim) dan harta terhukum. Harta itu kurang apabila dibelanjakan tapi ilmu bertambah bila dibelanjakan. -Saidina Ali bin Abi Talib Kecantikan bukan terletak pada pakaian yang dipakai tetapi ia bergantung kepada keelokan akhlak dan budi pekerti. Saidina Ali bin Abi Thalib Jadilah seperti pohon kayu yang lebat buahnya, tumbuh di tepi jalan. Dilempar buahnya dengan batu, tetapi tetap dibalas dengan buah. -Saidina Abu Bakar As-Siddiq Alangkah buruknya kepapaan, kalau aku mengadu aku malu, kalau aku berdiam diri aku binasa -Saidina Ali bin Abi Talib Jangan berkawan dgn orang yang tamak kerana pada zahirnya ia ingin membahagiakanmu tapi hakikatnya dia akan mencelakan . Jauhilah berteman dengan pembohong kerana ia boleh menjadikan orang yang dekat lari daripadamu dan sebaliknya .Janganlah berkawan dengan orang yang bakhil kerana ia akan

sampai bila-bilapun dia tidak akan menjadi orang yang berani -Khalifah Ali bin Abi Talib Agama buat kehidupan di akhirat. Di dunia orang yang tidak berharta berasa susah hati. keberaniannya sesuai dengan kadar penolakannya terhadap perbuatan jahat dan kesucian hati nuraninya sesuai dengan kadar kepekaannya terhadap kehormatan dirinya -Khalifah Ali bin Abi Talib Kebajikan yang ringan adalah menunjukkan muka berseri-seri dan mengucapkan kata-kata lemah-lembut -Saidina Umar bin Al-Khatab Orang yang terlalu memikirkan akibat dari sesuatu keputusan atau tindakan.melupaimu di waktu kamu sangat memerlukannya dan jauhilah bersahabat dengan orang yang suka berbuat jahat kerana ia tidak malu untuk menjualmu dengan harga yang sangat murah Saidina Ali bin Abi Thalib Hanya lidah yang mahu berdusta dan berbohong. langkah kedua belah kaki dan pergerakan tubuh atau seluruh anggota badan akan menafikan apa yang diucapkan oleh lidah -Khalifah Ali bin Abi Talib Jangan engkau percaya melihat kegagahan seorang lelaki. Namun pandangan mata. hayunan kedua belah tangan. itulah lelaki yang sebenarnya -Khalifah Umar al-Khattab Nilai seseorang sesuai dengan kadar tekadnya. harta buat kehidupan di dunia. Tetapi jika mereka teguh memegang amanah dan menahan tangannya daripada menganiayai sesamanya. tetapi orang yang tidak beragama merasa lebih sengsara -Saidina Abu Bakar As-Siddiq . ketulusannya sesuai dengan kadar kemanusiaannya.

kepapaan yg sebenar ialah rosak akal . bersolat dan berjihad. merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi.Kekayaan yg sebenar ialah akal . Sepi yang sebenarnya ialah kagum dengan diri sendiri dan kemuliaan yang sebenar ialah akhlak yg baik. -Saidina Umar bin Al-Khatab Sesiapa yang dilantik menjadi pemimpin kepada manusia maka dia hendaklah mengajar dirinya terlebih dahulu sebelum mengajar orang lain. Dan dia hendaklah memperelokkan setiap tindak tanduknya seharian sebelum memperelokkan dengan lidah. Saidina Ali bin Abi Thalib Barangsiapa menempatkan dirinya di tempat yang dapat menimbulkan persangkaan. Dan sesiapa yang mengajar dirinya sendiri serta memperelokkannya lebih layak untuk mendapat kemuliaan . memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat Khalifah Abdul Malik bin Marwan Banyak berhutang akan menggelincirkan orang yang benar kepada pendustaan .Saidina Ali bin Abi Thalib Manusia yang berakal ialah manusia yang suka menerima dan meminta nasihat -Saidina Umar bin Al-Khatab Orang berilmu lebih utama daripada orang yang selalu berpuasa. akan diperbaiki Allah pula pada yang nyata di wajahnya. maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk kepadanya -Saidina Umar al-Khattab Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab. Apabila mati orang yang berilmu. maka terdapat suatu kekosongan selain oleh penggantinya (yang berilmu juga) -Saidina Ali bin Abi Talib Barangsiapa yang jernih hatinya.

. .Saidina Ali bin Abi Thalib Orang-orang yang suka berkata jujur mendapatkan tiga hal. Dan sekiranya kamu berseronok dengan dosa maka sesungguhnya keseronokan itu akan hilang dan dosa yang dilakukan akan terus kekal.Saidina Ali bin Abi Thalib Peliharalah iman kamu dengan memperbanyakkan sedekah.daripada mereka yang mengajar dan memperelokkan manusia yang lain. dan rasa hormat. cinta. bentenglah hartamu dengan mengeluarkan zakat dan tolaklah gelombang bencana bala dengan sentiasa berdoa kepada Allah . .Saidina Ali bin Abi Thalib . kepercayaan. .Saidina Abu Bakar AsSiddiq Bagi setiap nikmat ada kunci yang membukanya dan ada kunci yang akan menyelaknya yang mana kunci pembukanya adalah sabar dan kunci penyelaknya adalah malas .Saidina Ali bin Abi Thalib Apabila kamu merasa letih kerana berbuat kebaikan maka sesungguhnya keletihan itu akan hilang dan kebaikan yang dilakukan akan terus kekal. supaya dimakan oleh kuda kerana amat ngerinya siksaan Allah. -Saidina Ali bin Abi Thalib Dua nikmat yang sering dilupakan ialah kesihatan dan keselamatan.Saidina Ali bin Abi Thalib Ingin aku jadi rumput sahaja.Saidina Ali bin Abi Thalib Kemarahan orang yang berakal dilihat pada tindak tanduknya dan kemarahan yang ada pada orang jahil itu dapat dilihat melalui perkataannya.

2.Hendaklah kamu tidak malu untuk belajar jika tidak tahu.Keadilan itu syurga bagi orang yang dizalimi tetapi keadilan itu adalah neraka bagi orang-orang yang bersifat zalim Saidina Umar bin Al-Khatab Orang yang tidak menguasai matanya.a berkata : Orang yang bakhil itu tidak akan terlepas daripada salah satu daripada 4 sifat yang membinasakan. kamu tidak akan dapat keuntungan yang lebih besar darinya. 3.Hendaklah kamu tidak berharap kecuali kepada Tuhanmu. 4. Wasiat itu adalah : 1. Jika kamu memegangnya erat-erat dengan segala kesiapan sehingga kamu dapat melaksanakannya.Hendaklah orang yang alim berkata : “Aku tidak tahu. ingatlah pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya -Saidina Umar bin Al-Khatab Saidina Ali berkata: “Wahai manusia. “ apabila dia memang tidak tahu. · Hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat and akan dipergunakan untuk kejahatan pula atau. lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya atau. Saidina Abu Bakar r. iaitu: · Ia akan mati and hartanya akan diambil oleh warisnya. . hatinya tidak ada harganya -Khalifah Ali bin Abi Talib Kalau engkau berasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah. · Adakalanya harta itu akan dicuri and dipergunakan secara berfoya-foya pada jalan yang tidak berguna . jagalah wasiatku.Hendaklah kamu tidak takut kecuali kepada dosa-dosamu. · Hartanya akan diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim atau.

dunia pasti menyertainya. Saidina Ali r. sedang orang yang tidak wara' itu berarti hatinya mati.maka hilanglah harga dirinya. · Tiada kebaikan bagi orang yang berilmu tanpa memiliki sifat wara' (memelihara diri & hati-hati dari dosa). · Barangsiapa yang banyak bicara. · Nikmat yang paling baik ialah nikmat yang kekal dimiliki. berkata : · Orang yang banyak ketawa itu kurang wibawanya.a. pasti kehormatan dirinya akan terjaga. · Barangsiapa menjaga kehormatan orang lain. · Tiada kebaikan bagi pembaca al-Qur'an tanpa mengambil pangajaran daripadanya. Saidina Othman Ibnu Affan r. · Orang yang menyintai akhirat.siapa yang hilang harga dirinya. berkata : Antara tandatanda orang yang bijaksana itu ialah: · Hatinya selalu berniat suci · Lidahnya selalu basah dengan zikrullah · Kedua matanya menangis kerana penyesalan (terhadap dosa) · Segala perkara dihadapainya dengan sabar dan tabah · Mengutamakan kehidupan akhirat daripada kehidupan dunia. maka banyak pula salahnya. · Tiada puasa yang sempurna tanpa mencegah diri daripada perbuatan yang sia-sia. · Orang yang suka menghina orang lain.Saidina Umar bin Al-Khatab r. · Tiada kebaikan mengambil teman tanpa saling sayangmenyayangi. . · Doa yang paling sempurna ialah doa yang dilandasi keikhlasan.a.siapa yang banyak salahnya. dia juga akan dihina. berarti dia tidak wara'.a berkata : · Tiada solat yang sempurna tanpa jiwa yang khusyu'.

Hendaklah dia memperbanyakkan membaca tasbih kerana dengan memperbanyakkan membaca tasbih. -Al-Ahnaf bin Qais Hai anakku! Apabila perut penuh. Islam akan tetap jaya. bisulah ilmu hikmah dan duduklah (masalah) anggota tubuh daripada beribadah . Dinding Islam ialah kebenaran dan pintunya ialah keadilan. Hendaklah dia membaca al-Quran 4. tetapi itu dilakukan tidak bererti mesti dengan pedang dan cemeti. Tidak ada kebaikan bagi sedekah kecuali niyt yang ikhlas. -Imam Hasan Al-Askari Islam memiliki dinding dan pintu yang kuat. . Tidak ada kebaikan bagi sahabat kecuali dengan kesetiaan.Semua perangai tercela ditempatkan dalam sebuah rumah. melainkan dengan hak dan keadilan. Hendaklah dia bersedekah 3. -Said bin Suwaid Tidak ada kebaikan bagi pembicaraan kecuali dengan amalan. Hendaklah ia menjaga solatnya 2. nescaya tidurlah fikiran. Tidak ada kebaikan bagi harta kecuali dengan kedermawanan. dan kunci rumah itu adalah ketidak jujuran. Tidak ada kebaikan bagi kehidupan kecuali kesihatan dan keamanan. selama penguasa-penguasa bersikap keras dan tegas. ia akan dapat menyinari kubur dan melapangkannya.Nasihat Luqmanul Hakim kepada anaknya. Abu Laits as-Samarqandi berkata kalau seseorang itu hendak selamat dari siksa kubur hendaklah melazimkan empat perkara semuanya : 1.

Sesiapa yang tidak pernah mendapat nasihat dan peringatan maka dia sebenarnya telah mati. Jangan mengadu-domba (jangan suka mencucuk sana cucuk sini) 4. Jangan kencing sambil berdiri Hatim Azzahid berkata : 4 perkara yang tidak diketahui kadarnya melainkan oleh 4 perkara 1) Muda tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang tua 2) Kesejahteraan (kedamaian) tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang yang terkena bala 3) Kesihatan tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang yang sakit 4) Hidup tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang yang telah mati Kamu menutup pintumu dan menurunkan tabirmu dan berasa malu kepada manusia tetapi tidak malu kepada Al-Quran yang ada di dadamu dan tidak malu kepada Allah yang Maha Besar yang tidak ada sesuatu yang dapat bersembunyi dariNya. Jangan mengkhianat 3. .Adapun empat perkara yang harus dijauhi ialah :1.Al Fudhail bin Iyaadh Orang yang tidur mesti dikejutkan.-Imam Abdullah bin Alwi al-Haddad al-Husaini Orang akan tetap menjadi ahli ilmu yang sejati selama dia masih menuntut. Tetapi apabila pada suatu ketika dia berkata . Peringatan itu begitu bermanfaat buat sesiapa yang menerima dengan hati yang mempunyai ciri-ciri " Dan tidak diberi peringatan melainkan sesiapa yang segera bertaubat. Jangan berdusta 2. orang yang lupa mesti diperingatkan.

kecuali melalui enam rintangan: menutup pintu kemuliaan dan membuka pintu kehinaan. maka sesungguhnya dia sudah menjadi bodoh dengan sendirinya.AlAuzaa'i Siapa yang mendamaikan dua orang yang sedang bersengketa Allah akan memberinya pahala untuk tiap kalimat yang diucapkannya sama dengan memerdekakan budak .Wahab Munabih Seseorang tidak akan mencapai darjat kesolehan. tetapi kamu boleh memberi kepuasan kepada golongan yang berakal.Ibnu Maqaffa Usaha yang halal itu lebih berat daripada memindah bukit ke atas bukit -Ibnu Abbas Adab dan akhlak yang buruk seperti tembikar yang sudah pecah. menutup pintu tidur dan membuka pintu jaga. menutup pintu kekayaan dan membuka pintu kemiskinan. Tidak dapat dilekatkan lagi dan tidak dapat dikembalikan menjadi tanah .Anas r."Aku sudah pintar". menutup pintu istirehat dan membuka pintu perjuangan. menutup pintu harapan dan membuka pintu bersiap menghadapi . menutup pintu nikmat dan membuka pintu kesukaran. -Luqman Hakim Siapa yang mengamalkan apa yang telah diketahui maka akan diberi taufiq untuk mencapai apa yang belum diketahui . beradab dan terpilih .a Manusia yang paling lemah ialah orang yang tak sanggup cari teman dan yang paling lemah daripada itu ialah orang yang mensia-siakan teman yang telah diperolehinya -Imam AlGhazali Kamu tidak boleh memberi kepuasan kepada semua orang.

Orang yang berani tidak diketahui kecuali ketika perang 3.Ibnu Asahir Tiga macam yang tidak diketahui kecuali pada tiga macam: 1.Al-Hukama' Keadaan hamba ini hanya ada empat macam: Nikmat. Orang yang sabar tidak diketahui kecuali ketika marah. Saudara tidak diketahui kecuali ketika berhajat (ada kepentingan) -Luqman Al-Hakim Hendaklah engkau bergaul dengan para ulama' dan dengarlah (renunglah) kata-kata hukama' kerana Allah SWT menghidupkan hati yang mati dengan cahaya hikmah sebagaimana ia suburkan bumi dengan hujan yang lebat. 2.maut -Ibrahim bin Adham Hiduplah sesuka hatimu. taat dan maksiat. maka harus membaca istighfar -Abul -Abbas Al Masri . kewajipan hamba adalah bersyukur kepada Allah dan jika menerima bala harus sabar. Dan bila tergelincir dalam dosa maksiat. Dan jika dapat melakukan ketaatan harus merasa mendapat taufik hidayat dari Allah. Maka jika ada di dalam nikmat. Dan ingatlah bahawa bersama kesulitan itu sentiasa akan timbul kesenangan . sesungguhnya kamu pasti akan berpisah dengannya. bala. sesungguhnya kamu pasti mati. sesungguhnya kamu akan memperoleh balasannya. Lakukan apa saja yang kamu kehendaki. Cintai siapa saja yang kamu senangi.Ibnu Abbas Sesungguhnya yang lebih lama susahnya di dunia ialah lama gembiranya di akhirat dan lebih lama kenyang di dunia akan lebih banyak lapar di akhirat .

Teman bicara yang tidak memanggilmu ketika kamu bekerja. Buku adalah: Teman bicara yang tidak mendahuluimu. · Tercela oleh ulama dan orang yang sopan sempurna akal. Kawan yang tidak membosankan. maka Allah murka padanya. -Ahmad bin Ismail Adakalanya seseorang melepas satu kalimat untuk mentertawakan orang-orang di sekitarnya. tetapi terlalu banyak bercakap nescaya membunuh -Amru Al-As Abu Laits berkata : "Awaslah kamu dari ketawa berlebihlebihan kerana ketawa mengandung 8 bahaya. Lalu murka Allah itu merata kepada orang-orang disekitarnya.Perkataan itu seperti ubat. Teman bicara yang tidak memaksamu berdandan ketika menghadapinya. · Melupakan mati dan akhirat · Engkau menanggung dosa orang yang ketawa kerana ketawamu · Ketawa terbahak-bahak itu menyebabkan banyak menangis di akhirat. kalau sedikit bercakap memberi manfaat. Teman hidup yang tidak menyanjungmu. Dan adakalanya seseorang berkata kalimat yang diredai Allah maka ia mendapat rahmat dan rahmat Allah itu . Penasihat yang tidak mencari-cari kesalahan. · Memberanikan orang bodoh kepadamu · Jika engkau bodoh nescaya betambah kebodohanmu dan bila engkau alim berkurang ilmumu sebab ada riwayat: Seorang alim jika ketawa beerti telah memuntahkan ilmunya. · Melupakan dosa-dosa yang lampau · Memberanikan membuat dosa di masa depan. sebab bila ketawa terbahak membekukan hatimu.

-Imam Ahmad Kunci amal-amal dunia ialah kenyang manakala kunci akhirat pula adalah lapar . Dan berpeganglah dengan ahli atsar dan sunnah.Ibrahim Annakha'i Di antara fitnah orang yang berilmu (orang alim) ialah berkata-kata lebih disukai daripada mendengar. dan jangan mengambil harta mereka.Syeikh Abu Sulaiman ad-Darani . "Dengan tiga hal: 1. Bersabarlah menghadapi gangguan mereka dan jangan mengganggu mereka Siapa yang berasa senang dengan pujian orang terhadap dirinya. Anda memberi harta kepada mereka. bererti ia telah mengizinkan syaitan untuk masuk ke dalam perutnya -Ahmad Athaillah Berhati-hatilah kamu. Jangan sampai menulis masalah apapun dari ahlul ahwa` sedikit ataupun banyak. Berikan hak-hak mereka dan janganlah menuntut hak Anda dari mereka 3. . menambah dan mengurangi -Yazid bin Abi Habib Solat itu menghantarmu setengah jalan.bagaimana caranya mencari selamat dari manusia ?" Haatim menjawab. Padahal mendengar itu lebih selamat daripada berkata-kata kerana dalam berkata-kata orang cenderung untuk mengisi.merata kepada orang-orang disekitarnya. 2. puasa itu menghantarmu ke pintu kerajaan dan sedekah itu membawamu masuk ke dalamnya -Sahl bin Abdullah At-Tusturi Ketika Haatim al-Asham datang berkunjung kepada Imam Ahmad. Imam bertanya."Beritahukan kepadaku.

iaitu sifat-sifat penyantun. Orang arif membuat sejarah dengan jiwa mereka. Kemudian. mereka merasa senang dengan ringannya beban -Al-Hassan Al-Bashri Ada empat hal yang dapat mengangkat seseorang kepada darjat yang tertinggi. Cendikiawan membuat sejarah dengan akal pikiran mereka.Allah mengasihani kaum yang menganggap dunia sebagai barang simpanan.Abu Laits . Lalu mereka menyerahkannya kepada orang yang sanggup memegang amanah mereka terhadap barang simpanan tersebut. pemurah dan budi pekerti yang baik.S Orang kaya itu tetap tempatnya di bawah orang yang miskin baik di syurga atau neraka kecuali yang selalu bersedekah. pasti sejarah tak akan pudar sinarnya dan tak akan padam obornya. akal dan jiwa saling menunjang untuk membuat sejarah. . walaupun amal dan ibadahnya sedikit. Mustafa Assiba'i Ilmu adalah sesuatu yang bermanfaat dan bukannya ilmu apa yang hanya dihafaz semata-mata-Imam Syafi'e Barangsiapa berilmu dan beramal serta mengajar. maka orang itu pantas disebut orang besar di segala petala langit -Nabi Isa A. merendah diri. Apabila hati. Itulah kesempurnaan iman -Abul Qasim AlJunaid Kaum muda membuat sejarah dengan hati mereka. Namun sedikit sekali yang berbuat demikian kerana syaitan merintangi mereka untuk bersedekah. -Dr.

Muliakanlah rakanmu dengan kemuliaan yang mampu engkau lakukannya secara berterusan.Abdullah bin Almubarak Gantunglah cita-citamu di tempat yang tinggi supaya ia tidak dapat dimusnahkan oleh orang lain kerana cita-cita itu adalah . Yang satu bala musibah dan yang kedua hilangnya pahala musibah itu . -Imam Umar bin Abdul Aziz Musibah itu hanya satu bala tetapi jika orangnya mengeluh maka menjadi dua bala. memberi pertolongan kepada engkau serta memadai dengan amanahnya atau sikap bertanggungjawabnya terhadap engkau. Bersahabatlah dengan mereka yang mempunyai ketinggian dalam melakukan kebaikan. Tetapi hendaklah engkau menghidangkan makanan samada dia akan makan atau jika tidak maka angkatlah makanan itu. -Imam Sufian ath-Thauri Syaitan lebih suka untuk menyesatkan orang yang alim daripada orang jahil kerana orang alim apabila sesat maka dia akan turut menyesatkan orang lain dengan kejahilannya sedangkan orang jahil tidak begitu -Imam Abdullah bin Alwi al-Haddad al-Husaini Jangan engkau bersahabat dengan sahabat yang mana dia begitu berharap kepada engkau ketika mahu menyelesaikan masalahnya sahaja sedangkan apabila masalah atau hajatnya telah selesai maka dia memutuskan kemanisan persahabatan. -Imam Abdullah bin Alwi al-Haddad al-Husaini Apabila adanya sahabat engkau datang menziarahi engkau maka jangan kamu bertanya kepadanya : Adakah engaku sudah makan? atau : Bolehkah aku menyediakan untuk engkau makanan?. Jika tidak maka kemuliaanmu itu akan membawa kepada perkara yang memutuskan persahabatan. memenuhi janji dalam perkara yang benar.

. akhirnya kita tahu bahawa yang kita inginkan terkadang tidak dapat membuat hidup kita menjadi lebih bahagia.-Imam Syafi' Aku tidak Back Menu DIKUTIP DARI : http://us. Tetapi sering kali kita terpaku terlalu lama pada pintu yang tertutup sehingga tidak melihat pintu lain yang dibukakan bagi kita.Imam Abu Hanifah Sesiapa yang merasa marah tetapi dia tidak meluahkannya maka dia seumpama keldai dan sesiapa yang merasa redha terhadap sesuatu tetapi dia tidak dapat menerimanya maka dia seperti syaitan yang mana redha dengan ketuhanan Allah tetapi tidak mahu tunduk pada perintahNya -Imam Syafi'e Kebaikan itu ada pada lima perkara iaitu mampu mengawal diri. Seseorang manusia harus cukup rendah hati untuk mengakui kesilapannya .share. menggunakan rezeki yang halal. pintu yang lain dibukakan.html Ketika satu pintu kebahagiaan tertutup.sumber kekuatan perjuangan yang tidak terhingga dari segi zahir dan batinnya . berserah diri kepada Allah dan menyakini segala kekuasan Allah.cukup bijak untuk mengambil manfaat daripada kegagalannya dan cukup berani untuk membetulkan kesilapannya Dalam hidup.geocities. menjauhkan diri daripada menyakiti orang lain.com/euis1985/hikmah.terkadang kita lebih banyak mendapatkan apa yang tidak kita inginkan. Dan ketika kita mendapatkan apa yang kita inginkan.

Jadilah seperti yang kamu inginkan. berjuanglah terus meskipun dalam keadaan putus asa. Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan. pergilah ke tempat-tempat kamu ingin pergi. Tetapi kalau anda sampai berada dalam keadaan putus asa.andai muatan kita adalah iman. kerna kamu hanya memiliki satu kehidupan dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal yang ingin kamu lakukan. membuat orang tidak percaya menjadi percaya dan memberikan keberanian pada orang yang ketakutan Janganlah berputus asa. Dalam masyarakat manusia ada binatang jalang tetapi dalam masyarakat binatang tidak ada satu pun manusia jalang -Aristotle . Jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya layak dibuat kayu api..dan layarnya takwa. Kamu tidak dapat melangkah dengan baik dalam kehidupan kamu sampai kamu melupakan kegagalan kamu dan rasa sakit hati. Doa memberikan kekuatan pada orang yang lemah.Jadikan dirimu bagai pohon yang rendang di mana insan dapat berteduh.nescaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup ini. Kita adalah kapal yg belayar dilautan telah ramai kapal karam didalamnya. Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan. Dunia ini umpama lautan yg luas.

janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain . Hiduplah seperti lilin menerangi orang lain. kamu menangis dan orang-orang di sekelilingmu tersenyum. hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang -hamka Sebaik-baik manusia ialah yang diharapkan kebaikannya dan terlindung dari kejahatannya. Waktu kamu lahir. Hati yang terluka umpama besi bengkok walau diketuk sukar kembali kepada bentuk asalnya. dan dia akan berasa malu jika menerima kebaikan daripada orang lain. kamu tersenyum dan orang-orang di sekelilingmu menangis. Tanda-tanda orang yang budiman ialah dia akan berasa gembira jika dapat berbuat kebaikan kepada orang lain.Sahabat sejati adalah mereka yang sanggup berada disisimu ketika kamu memerlukan sokongan walaupun saat itu mereka sepatutnya berada di tempat lain yang lebih menyeronokkan. Setitik dakwat mampu membuat sejuta manusia berfikir tentangnya. Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi. Jalanilah hidupmu sehingga pada waktu kamu meninggal. memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat -Khalifah Abdul Malik Marwan Supaya engkau beroleh sahabat.

cukup penderitaan untuk membuat kamu menjadi manusia yang sesungguhnya. melainkan hatinya. Yang memimpin wanita bukan akalnya.Fikirkan tentang dirimu. Lombong emas dalam diri kamu adalah fikiran kamu. Manusia boleh membentuk seribu kata-kata. seribu bahasa. dan cukup harapan untuk membuat kamu positif terhadap kehidupan. Jika satu bangsa telah mula berfikir. dan kemudian kamu meninggalkannya dengan perasaan telah bercakap-cakap lama dengannya. Kamu dapat menggalinya sedalam-dalamnya dan sepuas-puas yang kamu inginkan -Abdullah Mansur M. Amat mudah untuk memadamkan api yang sedang marak. Yang berani mati hanya sekali. tetapi sukar untuk meredakan api kemarahan dalam diri. Pengecut mati banyak kali sebelum kematiannya. Kata-kata itu sebenarnya tidak mempunyai makna untuk menjelaskan perasaan. . tidak ada satu kekuatan pun yang boleh menghentikannya -Voltaire Semoga kamu mendapat cukup kebahagiaan untuk membuat kamu bahagia. tanpa mengucapkan sepatah katapun . Tapi kata-kata bukan bukti unggulnya perasaan Sahabat terbaik adalah dia yang dapat duduk berayun-ayun di beranda bersamamu. cukup cubaan untuk membuat kamu kuat.H Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati.

Hidup biarlah berbakti. Jika keadilan ditegakkan. walaupun tidak dipuji Seorang boleh menipu seseorang sekali-sekala tetapi orang yang sama tidak boleh menipu semua orang pada masa yang sama .kesenangan itu satu masa yang ditinggalkan Barangsiapa memusuhi orang yang di bawahnya. Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai Akal itu menteri yang menasihati.Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup. Jikalau pun kamu tidak terkena jelaganya sudah pasti akan terkena asapnya. Harta itu satu tamu yang akan berangkat. Hati itu ialah raja yang menentukan. Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian Sahabat yang tidak jujur ibarat dapur yang berhampiran. keberanian tidak diperlukan lagi. pasti kita akan terhindar dari mendengarkan banyak kebatilan. Kalau kita dapat membuka dan menutup telinga dengan mudah sebagaimana membuka dan menutup mata. hilang kewibawaannya.

Sesuatu yang benar. belum tentu bagus. terungkap baginya musuh yang berbaju kawan. Sesuatu yang berharga/berguna. Sesuatu yang baik. belum tentu benar. Pengumpul harta belum tentu memanfaatkannya. Sesuatu yang bagus. dan yang memanfaatkan harta belum tentu yang mengumpulkannya. Esok kalau ia masih bertandang. jangan biarkan ia berlalu pergi. asalkan ia sangat menyukai pekerjaan yang dilakukan. belum tentu berharga. Hari ini bila ia datang. belum tentu baik. Agama menjadi sendi hidup. pengaruh menjadi penjaganya. Ianya wujud tapi amat sukar dilihat. Jangan abaikan permintaan orang. runtuhlah hidup dan kalau tidak . bukan dari jawapan-jawapannya -Voltaire Setiap orang dapat mencapai kejayaan dalam hal apa saja. kalau tidak mahu permintaan kamu diabaikan orang. Kalau tidak bersendi.Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di malam yang amat kelam. jangan harap ia akan datang kembali Lebih baik tidur dengan perut yang lapar daripada bangun tidur dengan banyak hutang -Anonim Orang cerdik yang mengenal dunia. Kamu dapat mengenal lebih banyak tentang diri seseorang itu dari adab dan pertanyaannya.

berpenjaga. hanya apabila ia telah hilang barulah manusia benar-benar terasa Emas diuji dengan api. Orang yang berbohong itu sentiasa ingin melarikan diri sedangkan tiada seorang pun yang mengejarnya namun orang yang benar itu berani seperti singa -Goethe Mengetahui sesuatu dan memahami segala sesuatu adalah lebih baik daripada mengetahui segala sesuatu. Kawan sejati ialah orang yang mencintaimu meskipun telah mengenalmu dengan sebenar-benarnya iaitu baik dan burukmu. mengapa tidak kita banyakkan bekalan untuk meneruskan perjalanan? Kerana kita cuma ada satu persinggahan. . Orang yang terhormat itu kehormatannya sendiri melarangnya berbuat jahat. -Pepatah Arab Barangsiapa membawa berita tentang orang lain kepadamu. Nikmat itu kadang-kadang tidak disedari. maka dia akan membawa berita tentang dirimu kepada orang lain. Kepala yang tidak mempunyai fikiran sama halnya dengan sesebuah benteng yang tidak dibela -Napoleon Bonaparte Jika dunia ini persinggahan. binasalah hayat. wanita diuji dengan emas dan lelaki diuji dengan wanita. Sabar adalah jalan keluar bagi orang yang tidak bisa menemukan jalan keluar. tetapi tidak memahami sesuatu.

Jangan tertarik kepada seseorang kerna parasnya. Jangan pula tertarik kepada kekayaannya kerna kekayaan dapat musnah. Jagalah dirimu baik-baik.Apabila bicara itu perak. Keikhlasan mempunyai kilauan dan sinar. kerana engkau dipandang manusia bukan kerana rupa tetapi kesempurnaan budi dan adab -Nabi SAW Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu telalu penting dalam sebuah kehidupan. sebab keelokan paras dapat menyesatkan. kerna hanya senyum yang dapat membuat hari-hari yang gelap menjadi cerah. Menghairankan sekali. Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang. diam adalah emas. maka dia seperti pelakunya. orang yang mencuci wajahnya berkalikali dalam sehari. meskipun ribuan mata tidak melihatnya. Tertariklah kepada seseorang yang dapat membuatmu tersenyum. Barangsiapa menyebarluaskan berita-berita kekejian yang didengarnya. Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya. tetapi tidak mencuci hatinya walaupun sekali setahun. Sungguh benar bahwa kita tidak tahu apa yang kita miliki . usahakanlah kemuliaannya.

Beritahukan kepadaku apa bacaan-bacaanmu. maka terkutuklah dia. Bila-bila masa ia akan pecah. Keutamaan akal ialah hikmah kebijaksanaan. Masa depan yang cerah selalu tergantung pada masa lalu yang dilupakan. dan barangsiapa hari ini lebih jahat dari kelmarin. Barangsiapa yang hari ini sama dengan kelmarin. Kesempatan yang kecil seringkali merupakan permulaan daripada usaha yang besar. . Musibah dalam harta lebih ringan daripada musibah dalam kehormatan. maka tertipulah dia.sampai kita kehilangannya. Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. nescaya aku akan beritahu siapa diri kamu ini. Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika bertemu seseorang yang sangat bererti dan mendapati pada akhirnya bahawa tidak demikian adanya dan harus melepaskannya pergi. dan keutamaan hati ialah keberanian. Kita tidak dapat meneruskan hidup dengan baik jika tidak dapat melupakan kegagalan dan sakit hati di masa lalu. tetapi sungguh benar pula bahwa kita tidak tahu apa yang belum pernah kita miliki sampai kita mendapatkannya.

yang mendatang hadapi dengan cemerlang. Ambillah waktu untuk bermain. Bukti akal fikiran seseorang ialah perbuatannya. Jangan menyalakan api untuk membakar musuh anda sedemikian panas.Agama tidak pernah mengecewakan manusia. itu adalah rahsia dari masa . Pandanglah segala sesuatu dari kacamata oranglain. Berdiam diri adalah unsur terbesar untuk membentuk perkaraperkara besar. Tentang Waktu Ambillah waktu untuk berfikir. dan bukti ilmunya ialah ucapannya. kesusahan telah bersedia di mukanya -Khong Hu Cu Orang bijaksana tidak sesekali duduk meratapi kegagalannya. sangat mungkin hal itu menyakitkan hari orang lain pula. itu adalah sumber kekuatan. Tetapi manusia yang selalu mengecewakan agama. dan tidak lurus hati seseorang kecuali jika lurus lidahnya Sesiapa yang tidak berfikir panjang. Tidak lurus keimanan seseorang kecuali jika hatinya lurus. Yang telah berlalu biarkan ia berlalu. tapi dengan lapang hati mencari jalan bagaimana memulihkan kembali kerugian yang dideritainya. Apabila hal itu menyakitkan hatimu. sehingga anda sendiri hangus kerananya.

Ambillah waktu untuk tertawa. itu adalah sumber ketenangan. Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai. itu adalah musik yang menggetarkan hati. Ambillah waktu untuk berdoa. tetapi penting mengetahui nilainya. Ambillah waktu untuk beramal. Ambillah waktu untuk belajar.muda yang abadi. . itu adalah kunci menuju syurga. itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan. Tidak penting bagimu mengetahui harganya. Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras dengan tindakannya. itu adalah sumber kebijaksanaan. itu adalah nilai keberhasilan. Ambillah waktu untuk bekerja. jangan jatuh untuk berkali-kali Menikmati kehidupan itu adalah lebih baik dari hanya sekadar memerhati kehidupan Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau dan tidak ada insan yang berdosa yang tidak mempunyai masa depan. itu adalah membuat hidup terasa bererti. Ambillah waktu untuk memberi. Kehidupan ini dipenuhi dengan seribu macam kemanisan tetapi untuk mencapainya perlu seribu macam pengorbanan Sekali anda terjatuh. Ambillah waktu untuk bersahabat. itu adalah jalan menuju kebahagiaan.

apabila banyak menjadi murah melainkan akal. kulit manggis pahit sebab manis di dalamnya dan bunga ros berduri kerana harum baunya Jangan sesekali menyalahkan kesilapan diri sendiri kepada orang lain kerana orang yang tidak mengakui kelemahan diri sukar untuk berjaya. mereka gagal untuk merancang. mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya. akan kehilangan adabnya. seperti durian berduri kerana sedap isinya. kita masih beruntung tidak juga papa kedana Manusia tidak merancang untuk gagal.William J. Orang-orang yang paling berbahagia tidak selalu memiliki halhal terbaik. . Dari kesusahan itu akan diperolehi kesenangan dan kebahagiaan. Siegel Setiap bunga mawar pasti ada durinya. . Mungkin diam itu suatu jawapan yang baik atau mungkin pula teguran dan nasihat yang baik.Orang yang paling mampu menguasai dirinya ialah yang paling mampu menguasai rahsianya. Sekalipun tidak pernah menjadi kaya-raya. bertambah banyak lagi berharga Orang yang mengikuti emosinya. Tiap-tiap sesuatu.

walaupun tidak cantik ia tetap mempunyai sejuta makna Ada hal-hal yang sangat ingin kamu dengar tetapi tidak akan pernah kamu dengar dari orang yang kamu harapkan untuk mengatakannya. Tetapi sekiranya kita fikirkan kasih maka kita akan dikasihi. anda akan cari alasan.Peribahasa Arab Membalas kebaikan dengan kejahatan adalah perangai yang serendah-rendahnya. Membalas kejahatan dengan kebaikan adalah cita-cita kemanusiaan yang setingginya. kita akan dibenci.bukanlah perikemanusiaan. Membalas kejahatan dengan kejahatan. Jika anda tidak mahu membuat sesuatu. anda akan cari jalan. Jangan menghina barang yang kecil kerana jarum yang kecil itu kadang-kadang menumpahkan darah. Membalas kebaikan dengan kebaikan adalah hal biasa. janganlah menulikan telinga untuk mendengar dari orang yang mengatakannya dengan sepenuh hati. fikirkan kebencian. Hidup ini adalah warna-warni yang terlakar pada kanvas. Ini adalah undang-undang alam. . Namun demikian. Kita harus sanggup hidup untuk memberi cita-cita itu bertumbuh. dia yang akan menuai. . Fikirkan permusuhan kita akan dimusuhi.Barangsiapa menanam. Jika anda mahu membuat sesuatu. Kita menjadi seperti apa yang kita fikirkan Seekor burung di tangan lebih baik daripada sepuluh ekor di atas pohon.

pasti akan menghasil kecemerlangan. Memang amat tinggi letaknya kebahagiaan. Sebelum memberi nasihat kepada manusia dengan ucapanmu. biarlah hidup ini membawa erti yang nyata. Namun kita harus menuju ke sana. biarlah mati menyambungnya semula. Padahal mudah.Berkhianat dalam ilmu lebih jahat daripada berkhianat dalam harta. Ada orang yang berputus asa berjalan ke arahnya lantaran disangkanya jalan ke sana amat sukar. .Charles Cahier Seseorang yang bijak melahirkan kata-kata selalunya disanjung sehingga ia mula bercakap kosong Permulaan sabar adalah pahit. tetapi manis akhirnya. . Namun seandainya mati punca perpisahan. Andai hidup punca perpisahan. Sebuah pedang diketahui keampuhannya sesudah memotong. berilah mereka nasihat dengan perbuatanmu. Kejayaan tidak datang kepada manusia yang leka. kerana ia dimulai daripada dirinya sendiri -Said Mustafa Setiap kali tersadung. ingatlah kita tidak mahu terjatuh lagi Jadikan sebagai aturan hidup untuk melakukan yang terbaik dalam apa jua yang dilakukan.

Kata-kata yang penuh cinta dapat menyembuhkan dan memberkati. Jika anda rasa ianya menyakitkan. Kata-kata yang diucapkan pada tempatnya dapat meredakan ketegangan.Orang mulia menyalahkan dirinya. Menyimpang seinci. Bahasa yang paling manis SENYUM.. Pengawal peribadi yang paling waspada DIAM.Peribahasa Cina Kebanyakan orang membuang banyak masa dan tenaga untuk memikirkan masalah dan bukan cuba untuk menyelesaikannya Harta yang paling menguntungkan ialah SABAR. maka matilah orang itu. Dan ibadah yang paling indah tentunya KHUSYUK.. Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai Apabila kepercayaan telah hilang lenyap. . -Whittier Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang. rugi seribu batu. fikirlah ia mungkin menyakitkan . kehormatan telah musnah. Teman yang paling akrab adalah AMAL. orang bodoh menyalahkan orang lain Kata-kata yang diucapkan sembarangan dapat mewujudkan perselisihan. Kata-kata yang kejam dapat menghancurkan suatu kehidupan.

Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. ia . Wanita yang cantik tanpa peribadi yang mulia .orang lain juga Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup. Kurang semangat mengakibatkan lebih banyak kegagalan berbanding kurangnya kebijaksanaan atau kemahiran. Newhouse Kebenaran itu pabila dijemur di bawah cahaya mentari. tetapi mampu melantun kembali. Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian Kecemerlangan sebenar adalah apabila anda dihentam sehingga bertekuk lutut. kita akan merintisnya perlahanlahan. Biarpun jalan itu panjang. tetapi tidak melihat apa-apa Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun hanya sekadar senyuman. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu. .Flower A. Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi.umpama kaca mata yang bersinar-bersinar. Anda bukan apa yang anda fikirkan tentang anda. tetapi apa yang anda fikirkan itulah anda Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.

Sebaik-baik orang yang diberi nasihat ialah penguasa. Kekuatan itu tidak terbina di atas bilangan yang ramai.tidak akan lekang-lekang. merenung masa lalu adalah permulaan yang baik untuk bertindak Kata-kata yang lembut dapat melembutkan hati yang lebih keras dari batu. Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak. Tetapi kata-kata yang kasar dapat mengasarkan hati yang lunak seperti sutera. ia menyangka bahwa orang itu lebih baik daripada dirinya. Biarpun ditinggalkan dalam hujan lebat. Seburuk-buruk buta adalah buta hati. Lidah yang panjangnya tiga inci boleh membunuh manusia yang tingginya enam kaki. Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan. ia tidak akan busuk. Tawadhu ialah bila setiap kali seseorang berjumpa dengan seorang muslim. . Berfikir sejenak. Sebuah kebenaran kadangkala mengandungi kesilapan. tetapi kekuatan itu terbina di atas keyakinan dan optimis seseorang dan keserasian berkumpulan.

Kalau rumahmu dari kaca, janganlah melempari orang lain dengan batu. Nilai hidup harus diukur dengan garis yang lebih mulia, iaitu kerja dan bukannya usia. -Richard Brinsley Sheridan Nafsu mengatakan perempuan itu cantik atas dasar rupanya. Akal mengatakan perempuan itu cantik atas dasar ilmu dan kepintarannya. Dan hati mengatakan perempuan itu cantik atas dasar akhlaknya. Berita tidak selalu sama dengan kenyataan. Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi. - Confucius Memulai belajar sejak kecil seperti memahat di atas batu dan memulainya sesudah tua seperti menulis di air. Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan. Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan. Kekayaan boleh mengaburkan jalan yang jujur Harta akan habis digunakan tanpa ilmu tetapi sebaliknya ilmu akan berkembang jika ianya digunakan. Kekayaan bukanlah satu dosa dan kecantikan bukanlah satu

kesalahan. Oleh itu jika anda memiliki kedua-duanya janganlah anda lupa pada Yang Maha Berkuasa. Sampan tidak akan dapat belayar di padang pasir betapa pun jua empuknya pasir itu -Pepatah Arab Perjalanan seribu batu bermula dari satu langkah. - Lao Tze Awal mula pohon ialah benih. Kalaulah anda tidak mampu untuk menggembirakan orang lain, janganlah pula anda menambah dukanya. Orang yang mengetahui harga dirinya tidak akan binasa. Mengapa manusia gemar mencetuskan pertelingkahan sedangkan manusia itu sendiri dilahirkan dari sebuah kemesraan. Kita sentiasa muda untuk melakukan dosa tetapi tidak pernah tua untuk bertaubat. Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan. Setiap mata yang tertutup belum bererti ia tidur. Setiap mata terbuka belum bererti ia melihat. Saya percaya, esok sudah tidak boleh mengubah apa yang berlaku hari ini, tetapi hari ini masih boleh mengubah apa yang akan terjadi pada hari esok.

Menulis sepuluh jilid buku mengenai falsafah lebih mudah daripada melaksanakan sepotong pesanan. Kegembiraan ibarat semburan pewangi, pabila kita memakainya semua akan dapat merasa keharumannya. Oleh itu berikanlah walau secebis kegembiraan yang anda miliki itu kepada teman anda. Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita. Beringatingatlah untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang. Reaksi emosi jangan dituruti kerana implikasinya tidak seperti yang diimaginasi. Jangan dipaksa anak berbuat kebaikan, jikalau orang tuanya tidak pernah menyembah Tuhannya Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Lazatnya memberi maaf lebih baik daripada lazatnya membalas dendam. Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa, menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan, menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan, menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa.

maka siapa yang mengelakkannya kerana takut padaKu. Tetapi hanya dengan memberi kemaafan sahajalah kita akan dapat mengubati hati yang telah terluka. Penglihatan itu sebagai panah iblis yang berbisa.Masa depan itu dibeli oleh masa sekarang. Kekecewaan mengajar kita erti kehidupan.Teruskan perjuangan kita walaupun terpaksa menghadapi rintangan demi rintangan dalam hidup Kebaikan seorang pemimpin adalah lebih baik daripada kebaikan zaman.Samuel Johnson Seseorang yang jujur diterima ucapannya oleh musuh. kebaikan tidak boleh berakar di hati seseorang yang berdasar buruk.. Kemaafan yang diberi secara ikhlas umpama pisau bedah yang boleh membuang segala parut luka emosi . Kemaafan mungkin amat berat untuk diberikan kepada orang yang pernah melukai hati kita.. maka Aku akan menggantikannya dengan iman yang dirasakan manisnya dalam hati. . Kemarahan tidak boleh berumur panjang di dada seorang yang berhati baik. Harta yang didatangkan oleh angin akan terbawa pergi oleh taufan. Kadangkala menyembunyikan sesuatu perkara dari pengetahuan orang lain lebih baik dari jika diberitahu pun tidak dihiraukan.

Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. tetapi cahaya kehidupan yang dipancarkan akan selalu bersinar buat selamanya. Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan. itu adalah mulia dan terpuji. Hidup umpama aiskrim. Manusia tak akan tahu semua perkara. Hidup ini ibarat meniti seutas tali. Dua orang bersaudara ibarat dua buah tangan. justeru tahu banyak perkara lebih baik dari tidak suka mengambil tahu walaupun satu perkara Orang yang meminta-minta kepada Tuhan tidak akan kecewa. Perkara utama harus kita fikirkan ialah menerimasesuatu atau . Jika kebaikan dibalas kejahatan. yang satu membersihkan yang lainnya. itu adalah zalim. maka itu adalah dendam. Nikmatilah ia sebelum cair.Segala hal yang lahir akan mati. Kita mesti pastikan hari ini adalah milik kita kerana kita belum pasti adakah hari esok kita masih diberi peluang." (La Roche) Manusia yang tidak berharap untuk menang telah sedia kalah. Jika kejahatan di balas kejahatan. dan itulah yang kita rasai saat ini. kadang kala kita jatuh sakit dan terluka. Hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yg kadangkala boleh menjahanamkan diri sendiri.

.Marcus Aurelius Kasihkan manusia lepaskan dia kepada pilihan dan keputusannya kerana di situ tanda kita gembira melihat insan yang kita sayangi beroleh bahagia Orang yang berkhianat selalu terhina. fikirlah ia mungkin menyakitkan orang lain juga Nilai manusia adalah semahal nilai matlamatnya. melainkan masuk dengan perlahan-lahan dan dengan mata yang terbuka setelah mengukur dalamnya -Stahl P.membuat sesuatu dgn baik berlandaskan kenyataan. Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang. ( Harieta Wahab) . Hidup adalah gabungan antara bahagia dan derita. Kebahagiaan adalah haruman yang tidak boleh kamu semburkan kepada orang lain tanpa kamu sendiri mendapat beberapa titisan daripadanya -Emerson Orang yang berani tidak akan membabi-buta melompat masuk ke dalam jurang. Ia adalah menguji keteguhan iman seseorang. Malangnya bagi mereka yg hanya mengikut kehendak hati tidak sanggup menerima penderitaan. Jika anda rasa ianya menyakitkan.J Hari yang mendatang tidak akan memberikan sebarang makna jika kegagalan semalam tidak dijadikan teladan.

jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut. Sekiranya seorang manusia dipanggil sebagai seorang penyapu sampah. Orang yang cekal dan mempunyai keyakinan diri yang tinggi. Sebaliknya mereka akan menumpukan perhatian ke arah mencapai matlamatnya Batu yang bergerak tidak bisa ditumbuhi tanaman. Cara terbaik menghukum orang yang telah melakukan kesalahan terhadap kita ialah dengan berbuat baik kepadanya. dia harus menyapu sama sepertimana Michelangelo melukis atau Beethoven memainkan muziknya.Kegagalan ialah satu-satunya yang dapat diraih tanpa pengerahan tenaga sedikit pun. Berbahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya. ataupun Shakespeare menulis puisinya. Ada dua cara seseorang itu tidak boleh berjaya iaitu orang yang hanya mengerjakan apa yang disuruh dan orang yang tidak mahu mengerjakan apa yang disuruh. tidak pernah merasa terancam dengan perkataan atau perbuatan yang remeh dan tidak disengajakan. yang telah melakukan kerjanya dengan baik sekali. . Dia harus menyapu dengan begitu baik sekali sehingga semua yang terdapat di syurga dan dunia akan berhenti dan berkata disinilah tempat tinggal seorang penyapu sampah yang paling hebat. menjadi pemandu untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya -Saidina Ali Jika kamu berhasrat untuk berjaya.

Kemaafan Kepada ketua .Hargai budi mereka dan kesetiaan. Sentakan angin yang menentangnya bukan melemparkannya ke bawah. maka matilah orang itu.Tidak ada manusia yang hidup untuk gagal. . tentu lebih banyak tertawa.Khidmat Kepada yang muda . Sesiapa yang tidak pernah merasai kepahitan tidak akan mengenal kemanisan.Kesetiaan Kepada musuh . Berfikir secara rasional tanpa dipengaruhi oleh naluri atau emosi merupakan satu cara menyelesaikan masalah yg paling berkesan Apakah diharapkan hujan tanpa awan.. Kepada pasangan .Contoh terbaik Kepada yang tua . Apabila kepercayaan telah hilang lenyap.Cinta dan ketaatan Kepada manusia .Kebebasan Keberanian yang sebenar ibarat layang-layang. -Whittier Hadiah Terbaik Kepada kawan . kehormatan telah musnah. tetapi tidak merancang adalah merancang untuk gagal. sebaliknya menaikkannya -John Petitsenn Orang yang terakhir tertawanya.

. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah. Jadilah cahaya suram yang kekal abadi sinarannya dan elakkan daripada menjadi cahaya terang yang bersifat seketika cuma. dunia hanya pinjaman dan mati tak berteman. Sahabat sejati menjadi pendorong impian. kejahilan itu kesesatan dan manusia yang paling hina ialah orang yang menganiaya orang bawahannya. kelalaian itu kegelapan.Dunia ini ibarat pentas. Kita adalah pelakonnya. Kepapaan membuat seseorang yang petah bercakap menjadi pendiam dan menyebabkan seseorang yang bijak menjadi bodoh. Ingatlah. . sabar itu iman. Berfikir itu cahaya. Maka berlumba-lumbalah beramal supaya hidup bahagia di dunia dan akhirat. duit bukan kawan. Cakap sahabat yang jujur lebih besar harganya daripada harta benda yg diwarisi dari nenek moyang (Saidina Ali) Air mata wanita adalah senjata yang membuahkan kemenangan. Selemah-lemah manusia ialah orang yg tak boleh mencari sahabat dan orang yang lebih lemah dari itu ialah orang yg mensia-siakan sahabat yg telah dicari ( Saidina Ali) Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan.

demi untuk mendapat dunia yang mengiurkan Orang yg paling berkuasa adalah orang yg dapat menguasai dirinya sendiri Setiap manusia adalah arkitek kehidupannya sendiri. sesungguhnya kita akan terkejut dengan hasilnya. Dia membinanya seperti mana yang dikehendakinya namun selepas dia membina apa yang dikehendakinya. Jangan lakukan semua yang kamu ketahui. Kalau kita melakukan semua yang kita upaya lakukan. dan jika engkau membiarkannya maka ia tidak akan mempedulikanmu Jangan sesekali menggadai prinsip. Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki. .Kaya jiwa lebih baik daripada kaya harta. Lidahmu adalah bentengmu. Sedangkan orang lain menganggapnya sebagai batu lonjatan. jangan percaya semua yang kamu dengar dan jangan memberitahu semua yang kamu dengar. jangan berbelanja semua yang kamu miliki. Seseorang menganggap sekatan sebagai batu penghalang. kadang kala dia mendapati bahawa dia tidak menyukai apa yang telah dibinanya dan mencari seseorang atau sesuatu untuk dipersalahkan daripada mencuba untuk menukar dirinya sendiri. tetapi kita sering kali ingat apa yang orang lain ada. jika engkau menjaganya maka ia akan menjagamu.

bersungguh. Sekiranya anda meletakan satu nilai kecil ke atas diri anda sendiri.Khalifah Abdul Malik bin Marwan Adalah tidak mustahil orang yang paling kita benci sekarang adalah kawan karib kita suatu waktu dahulu.Dan engkau akan menjadi terhebat. nescaya ganjaran yang kita terima juga setanding dengan apa yang kita usahakan.Apa yang diperolehi dalam hidup ini. adalah sepenuhnya daripada apa yang kita berikan padanya. Jika kita melakukan sesuatu dengan keikhlasan. merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi. bersabar dan berdoa. ketahuilah bahawa dunia tidak akan meningkatkan harga anda itu Kalau tidak kerana semalam kita telah berusaha. Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab. Gerobak kosong lebih banyak bisingnya (suara ributnya) daripada gerobak yang penuh muatan. belum tentu hari ini kita akan berada di sini Fikirkan hal-hal yang paling hebat. Dalam kepala kaum wanita ada kekurangan. tetapi dalam hati mereka ada kelebihan. memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat . Dan engkau akan mencapai yang tertinggi. . Tetapkan akal pada hal tertinggi.

Kata kata yang sering diucap biarlah selari dengan apa yang dirasakan kerna selalunya apa yang terungkap tidak sama seperti apa yang diungkap Lebih baik menjadi pendengar yang bijak daripada menjadi pemerhati yang kaku dan tidak tahu apa-apa. kebiasaan orang lebih melihat bayang-bayang daripada pokoknya. Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula kepada Ilahi. Tetapi malangnya.Dunia ini tiada jaminan melainkan satu peluang. tetapi sedikit sekali pelakunya. . Adab dan akhlak adalah ibarat pokok dan kemasyhuran adalah seperti bayang-bayang. Kebijaksanaan menjanjikan kejayaan dan kebahagiaan tetapi jika disalahgunakan akan mewujudkan penderitaan Didiklah anak-anakmu itu berlainan dengan keadaan kamu sekarang kerana mereka telah dijadikan Tuhan untuk zaman yang bukan zaman engkau -Saidina Umar Al-Khattab Diam adalah suatu hikmah. Apa yang ada hanyalah percubaan. cabaran dan pelbagai peluang. Pemimpin yang berjaya ialah orang yang boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih atas daripadanya dan boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih bawah daripadanya. Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan.

maka tenanglah batinnya. Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya tanpa . Anda tidak boleh mencipta pengalaman.Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan manusia untuk menyambut kesempatan yang menjelma. Kecemerlangan adalah hasil daripada sikap yang ingin sentiasa melakukan yang terbaik. Anda mesti menghadapinya. Manusia tidak perlu dihukum kerana lupa. Mengetahui perkara yang betul tidak memadai dan bermakna jika tidak melakukan perkara yang betul. Barangsiapa mempertimbangkan keselamatan dalam tindakannya.tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah. Manusia biasanya lebih menghargai sesuatu yang sukar diperoleh tetapi sering melupakan nikmat yang telah tersedia. Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal. tetapi manusia perlu dihukum kerana sengaja lupa. .Albert Camus Harta tidak akan berkurang kerana sedekah dan melakukan amal. Sahabat sejati umpama pohon rendang tempat kita berteduh.

ia wajib menaruh perasaan malu akan dirinya terlebih dahulu .Hanya mereka yang menetapkan pandangan mereka ke arah horizon yang jauh dihadapan sahaja yang akan menemui jalan sebenar.Aflatun Jambatan menjadi penghubung antara dua buah kampung. Anda akan mempunyai ramai kenalan jika anda meminati mereka dan bukannya cuba membuat mereka meminati anda Jangan memandang ke bawah (untuk mengetahui kekuatan tanah yang dipijak) sebelum memulakan langkah . Menyesal tidak berbicara lebih baik daripada menyesal berbicara.menyimpang. . dan orang yang jahil membuka keaibannya.Cecil B. . perkahwinan menjadi penghubung antara dua insan dan anak menjadi penghubung antara ibu dan ayah Tiada manusia yang bergembira sepanjang masa tetapi ianya bukanlah suatu alasan untuk hidup sengsara Kesempatan yang kecil seringkali merupakan permulaan kepada usaha yang besar. Sesungguhnya orang yang berakal itu menyembunyikan rahsianya. DeMille Jangan biarkan perahu hanyut tak berpenghuni nanti hanyutnya tidak singgah ke pelabuhan Ukuran yang paling tinggi tentang adab seseorang itu.

Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan -Andre Colin Bangsa yang tidak percaya kepada kekuatan dirinya sebagai sesuatu bangsa.Confucius . tidak dapat berdiri sebagai suatu bangsa merdeka -Soekarno Semiskin-miskin orang ialah orang yang kekurangan adab dan budi pekerti -Hukama Ciri orang yang beradab ialah dia sangat rajin dan suka belajar. Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka. Adalah mudah menukarkan status seorang sahabat menjadi kekasih daripada (bekas) kekasih menjadi sahabat. Sesungguhnya apa yang kita lihat serupa sebenarnya tidak semestinya sama. Peperangan hanya boleh menjanjikan kemenangan selepas kemusnahan dan kematian. Akhlak yang buruk itu ibarat tembikar yang pecah. dia tidak malu belajar daripada orang yang berkedudukan lebih rendah darinya .Jangan mengukur kebijaksanaan seseorang hanya kerana kepandaiannya berkata-kata tetapi juga perlu dinilai buah fikiran serta tingkah lakunya. Tidak dapat dilekatkan lagi dan tidak dapat dikembalikan menjadi tanah -Wahab B Munabin Sahabat sejati dan setia adalah lebih bernilai dari semua emas di dunia ini.

pokoknya pun sihat -Beng Tju Agama tanpa ilmu adalah buta. bagaimana lagi jika tiada agama? -Benjamin Franklin Jika kamu mendapat kesusahan.Mognon Me Lauhlin . bukan hidup untuk biadap -Al-Ghazali Bayruni Rakyat itu akar bangsa. Orang yang paling tidak bahagia ialah mereka yang paling takut pada perubahan . Hidup biar beradab.Horatius Menghitung orang-orang gila di suatu negeri lebih sulit daripada menghitung orang-orang yang berakal.Jangan tanya apa yang dibuat oleh negara untukmu. Ilmu tanpa agama adalah lumpuh -Albert Einstein Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil Memohon doa kepada Tuhan adalah laksana samudera yang dapat mencapai setiap sudut pantai keperluan hidup manusia Sesuatu khayalan kadang-kadang menjadi realiti Jika manusia masih tetap jahat dengan adanya agama. Jika akarnya sihat. tapi tanyalah apa yang boleh kamu buat untuk negara -Abraham Lincoln Jangan mengharapkan kebaikan dari orang yang tidak mengharapkan kebaikan dari kamu. ingatlah menyimpan kesabaran.

.......aku tidak layak untuk syurgaMu. .... iaitu kerja dan bukannya usia......... Di sebalik keindahan rumah tersergam....... disebalik senyum dan tawa... Semoga Ade Terhibur http://us............ -Richard Brinsley Sheridan Kecantikan hanya sedalam kulit......... tetapi masuk ke dalam tulang -Pepatah inggeris Kita patut berkorban supaya orang lain juga merasai kemanisan hidup........ .htm Tuhanku.siksa nerakaMu..dari itu kurniakanlah. Keruntuhan keluarga telah melahirkan generasi yang lemah -Rahmohan Ghandi Rahsia untuk berjaya ialah menghormati orang lain Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan ketenangan dan keamanan Kecemerlangan sebenar adalah apabila kamu dihentam sehingga bertekuk lutut.............. tetapi mampu melantun kembali.........................keampunan kepadaku. ...share...............geocities....sesungguhnya Engkaulah pengampun............com/euis1985/mutiara............. ...... seseorang insan itu mungkin dilanda kepahitan dan kekecewaan yang tidak diketahui orang lain................ampunkanlah dosaku.. ..............Nilai hidup harus diukur dengan garis yang lebih mulia....sanggup menanggung.....tetapi aku tidak pula......

.... terserah pada anda bagaimana mengisinya...... "Kalau seorang memberikan sesuatu kepada orang lain. "Baiklah..... Setelah orang yang mencaci itu merasa lelah dan berhenti berkata-kata... aku sedang berpuasa...... kepada siapakah ia harus dikembalikan ?" Orang yang mencaci menjawab.. Hidup Anda (15/01/2001) Hidup itu sendiri tak dapat memberikan kegembiraan sampai anda menghendakinya........ tetapi pemberian itu ditolaknya.. . .. Antara Berpuasa dan Bertengkar (26/11/2000) Dua Orang yang sedang berpuasa terlibat dalam percekokan. Ya Allah........ampunkan daku. Yang seorang mencaci maki dengan kata-kata tajam.. Ya Allah........" Orang yang dicaci menjawab. "Si pemberilah yang berhak mengambilnya kembali.. Hidup cuma menyediakan waktu dan tempat..... sedangkan yang seorang lagi tidak berkata sepatah kata pun.. dan Andalah yang berhak menerimanya...dengan rahmatMu...." Rumah (09/10/2000) Para penghuni rumah mewah selalu ingin keluar dari rumahnya sedangkan orang-orang yang berada di luar ingin memasukinya ..dosa-dosa besar. aku sedang berpuasa..dosa-dosaku bagaikan pepasir di pantai.. semua caci maki yang Anda berikan aku tolak... .oh Tuhanku. ia ditanya..

akan anda sesali kelalaian anda semusim tanam. akan berlalu pula bagian umurmu. (HR Muslim) Kumpulan Hari (04/09/2000) Wahai anak adam! Sesungguhnya kamu merupakan kumpulan hari-hari. (Hasan Bashri) Manusia dan kekayaan (28/08/2000) "Umumnya sikap manusia terhadap orang kaya lebih cerah dari sinar matahari. Letih Bekerja (18/09/2000) Barangsiapa dimalam hari merasa letih karena bekerja dengan tangannya. lebih tinggi dari langit. maka dimalam itu ia memperoleh ampunan Allah.Lalai (25/09/2000) Seandainya anda belum menanam dan menyaksikan orang lain mengetam. Kesalahannya adalah benar dan semua keburukannya dianggap baik. (HR Ahmad) Berlaku Adil (11/09/2000) Sesungguhnya orang-orang yang berlaku adil di sisi Allah laksana berada di atas mimbar yang terbuat dari cahaya. Setiap kali hari berlalu. Kedudukannya disisi mereka lebih segar dari air tawar. lebih manis dari madu dalam sarangnya dan lebih harum dari bunga mawar. ucapannya bisa diterima. Mereka itu orang-orang yang berlaku adil dalam menetapkan hukum baik kepada rakyat maupun kepada keluarga. dalam majelis dia terhormat .

lebih tinggi dari langit. Barangsiapa yang melapangkan suatu kesulitan sesama muslim.dan omongannya tidak pernah menjemukan. maka Allah akan memperhatikan kepentingannya. Kedudukannya disisi mereka lebih segar dari air tawar. maka Allah akan melapangkan satu kesulitan dari beberapa kesulitan dihari kiamat. (HR Abu Dawud) Manusia dan Kekayaan (07/08/2000) "Umumnya sikap manusia terhadap orang kaya lebih cerah dari sinar matahari. Allah akan memberikan pakaian surga kepadanya. Kesalahannya adalah benar dan semua keburukannya dianggap baik. Setiap muslim yang memberi muslim lain yang kelaparan. ucapannya bisa diterima. lebih manis dari madu dalam sarangnya dan lebih harum dari bunga mawar. Allah akan memberikan buah surga kepadanya dan setiap muslim yang memberi minum kepada muslim yang kehausan Allah akan memberikan munim kepadanya dari ar-Rahiqul Makhtum." (Abbas ra. (HR Bukhari dan Muslim) Memberi (14/08/2000) Setiap muslim yang memberikan pakaian kepada muslim yang tidak berpakaian.) Saudara muslim (21/08/2000) Barangsiapa yang memperhatikan kepentingan saudaranya. dalam majelis dia terhormat . Dan barangsiapa yang menutupi kejelekan orang lain maka Allah akan menutupi kejelekannya dihari kiamat.

" (Abbas ra. dan hendaknya mengajar dengan perilakunya sebelum mengajar dengan ucapan-ucapannya . dan anggota badanmu lemah dalam mengamalkan ibadah" Do'a (24/07/2000) "Ya Allah. Sesungguhnya kamu pasti mati. Sesungguhnya kamu pasti akan berpisah dengannya Lakukan apa saja yang kamu kehendaki.) Nasihat Luqmanul Hakim (31/07/2000) "Wahai anakku apabila perut kantongmu penuh padat maka pikiranmu akan tidur. dengki.dan omongannya tidak pernah menjemukan.lebih baik bagiku daripada yang banyak tetapi melalaikan Hidup Tidak Tentram (17/07/2000) Tiga sifat yang menyebabkan penyandangnya tidak tentram dalam hidupnya : iri. Cintai siapa saja yang kamu senangi. Sesungguhnya yang sedikit tapi mencukupi. Sesungguhnya kamu akan memperoleh balasannya Mengajar (03/07/2000) Seorang alim harus mengajar dirinya sebelum mengajar orang lain. jangan Engkau memberikan kepadaku dari kenikmatan dunia yang terlalu banyak agar aku tidak melampaui batas larangan-Mu. hikmah kebijaksanaanmu menjadi tumpul. dan akhlak buruk Sesukamu (10/07/2000) Hiduplah Sesuka hatimu. Jangan pula terlalu sedikit sehingga aku lupa kepada-Mu.

Kecemasan (19/06/2000) • Manusia selalu hidup di antara dua kecemasan. dia selamat. Barangsiapa membenci kejahatan. sebagaimana air dapat memadamkan api.Meredam Kejahatan (26/06/2000) Bohong. sisi usianya dan amalan-amalannya yang akan dikerjakannya dan apa yang akan ditentukan Allah baginya. silahkan dia menyalakan dua api. Pertama. Barangsiapa tidak menguasai lidahnya. Barangsiapa diam. • menyesali. dia beruntung. dia Barangsiapa yang mengasihi. dia bebas . dia merugi. Barangsiapa melakukan kebajikan. Apabila dia benar . Apakah api yang satu dapat memadamkan api yang lain? Yang dapat meredam kejahatan adalah kebaikan. Barangsiapa bicara batil kepada orang ramai. umurnya yang lalu berikut amalan-amalannya dan bagaimana keputusan serta penilaian Allah terhadapnya Kedua. orang yang berpendapat bahwa kejahatan harus diredam dengan kejahatan. dia dikasihi. • Siapa dan Siapa(12/06/2000) • • • • • dari dosa.

memperolah kemuliaan tanpa dukungan keluarga ataupun kawan. Seburuk-buruk penguasa ialah yang ditakuti rakyatnya yang tak bersalah. hendaklah ia keluar dari kehinaan karena maksiat kepada Allah menuju kemuliaan karena taat kepada-Nya. Seburuk-buruk negeri ialah negeri yang tandus dan tak terjamin keamanannya Hidup Duniawi (29/05/2000) Sarana untuk menyempurnakan kehidupan duniawi ialah : • • • • amal perbuatan (karya dan profesi yang baik. melaksanakannya sebaik-baiknya. dan terhormat). dengan kemampuan optimal dan kekuatan maksimal serta dengan kesungguhan hati Kekayaan Tanpa Harta (22/05/2000) Barangsiapa menginginkan kekayaan tanpa harta. Seburuk-buruk kawan ialah yang membuat kecewa kawannya ketika dalam kesulitan. Mengunci Lidah (15/05/2000) Kuncilah lidahmu. menunjukkan prestasi dan keahliannya. Dengan demikian. kecuali dalam empat perkara: .Yang buruk-buruk (05/06/2000) • • • • Seburuk-buruk harta ialah yang tidak dizakatkan. dan ditaati tanpa memiliki kekuasaan. ia akan memperoleh semuanya. halal.

dan jangan mengambil harta mereka. . "Dengan tiga hal: • Anda memberi harta kepada mereka. menghubungkan silaturahmi dengan orang yang memutuskannya. • Berikan hak-hak mereka dan janganlah menuntut hak Anda dari mereka • Bersabarlah menghadapi gangguan mereka dan jangan mengganggu mereka Dinding dan Pintu Islam (24/04/2000) Islam memiliki dinding dan pintu yang kuat. Imam bertanya.• • • • menjelaskan yang hak. Selamat Mencari (01/05/2000) Ketika Haatim al-Asham datang berkunjung kepada Imam Ahmad. mensyukuri nikmat Allah. dan mengutarakan hikmah kebijaksanaan Meningkatkan Kemuliaan (08/05/2000) Ada tiga hal yang meningkatkan kemuliaan seseorang: • • • memaafkan orang lain dan menghilangkan bekas-bekas kesalahannya. Dinding Islam ialah kebenaran dan pintunya ialah keadilan. menumbangkan yang batil."Beritahukan kepadaku. memberi sesuatu kepada orang lain yang tidak memberi sesuatu kepadanya. bagaimana caranya mencari selamat dari manusia ?" Haatim menjawab.

Cendikiawan membuat sejarah dengan akal pikiran mereka. dia akan kehilangan agamanya. Said bin Suwaid Peran Buku (17/04/2000) Buku adalah: Teman bicara yang tidak mendahuluimu. Kawan yang tidak membosankan. dia akan kehilangan kemanusiannya. Penasehat yang tidak mencari-cari kesalahan. tetapi itu dilakukan tidak berarti mesti dengan pedang dan cemeti. dia akan kehilangan dunianya. Teman bicara yang tidak memanggilmu ketika kamu bekerja. Teman bicara yang tidak memaksamu berdandan ketika menghadapinya. Membuat Sejarah (03/04/2000) Kaum muda membuat sejarah dengan hati mereka. Barangsiapa yang meremehkan ulama. Mustafa Assiba'i) Tiga orang yang dimusuhi Rasulullah di hari Kiamat (27/03/2000) . Dan barangsiapa yang meremehkan kawannya. Orang arif membuat sejarah dengan jiwa mereka. akal dan jiwa saling menunjang untuk membuat sejarah. Teman kencan yang tidak menyanjungmu. (Dr. Ahmad bin Ismail Yang tak boleh diremehkan (10/04/2000) Barangsiapa yang meremehkan penguasa. pasti sejarah tak akan pudar sinarnya dan tak akan padam obornya. Apabila hati. melainkan dengan hak dan keadilan. selama penguasa-penguasa bersikap keras dan tegas.Islam akan tetap jaya.

Maukah aku tunjukkan suatu perbuatan yang jika kalian lakukan maka kalian akan saling menyayangi ? Sebarkanlah salam di antara kalian (HR Muslim) Waktumu (06/03/2000) Waktu adalah kehidupan manusia Jika digunakan untuk membaca akan menjadi sumber kebijaksanaan Jika digunakan untuk berpikir akan menjadi kekuatan Jika digunakan untuk betdo'a akan menjadi keberkahan dan rahmat Jika digunakan untuk bekerja akan menjadi keberhasilan Jika digunakan untuk beramal akan menghantarkan menuju surga . Tidak ada kebaikan bagi kehidupan kecuali kesehatan dan keamanan. dan tidak akan beriman sampai kalian saling menyayangi. (HR Bukhari). Tidak ada kebaikan bagi sahabat kecuali dengan kesetiaan. Tidak ada kebaikan bagi shadaqah kecuali niyat yang ikhlas. dan orang yang mempekerjakan buruh yang melaksanakan tugasnya. tetapi tidak memberikan upahnya. orang yang menjual budak yang sudah dibebaskan lalu makan harganya. (Al-Ahnaf bin Qais) Tebarkan Salam (13/03/2000) Kalian tidak akan masuk surga sampai engkau beriman.Tiga orang yang aku musuhi dihari kiamat. Tidak ada kebaikan bagi harta kecuali dengan kedermawanan. yaitu: orang yang memberi karena aku lalu mengingkarinya. Inilah kebaikan (20/03/2000) Tidak ada kebaikan bagi pembicaraan kecuali dengan amalan.

Tiada teman yang lebih indah daripada amal dan tiada rakan yang lebih aib daripada jahil.com/azazone2020/katakatahikmah.htm *Rasullah S.Membaca 21 kali ketika hendak tidur akan aman daripada syaitan. 2.A.Tiada ibadah yang lebih indah daripada rasa khusuk. Persahabatan yang sejati membawa kepada kerinduan yang berpanjangan.Tiada kehormatan yang lebih sempurna daripada menhindari diri dikuasai hawa nafsu.A. 3. -sesungguhnya orang yang paling mulia di sisi Allah ialah orang yang terlebih dahulu memberi salam kepada orang lain *Pesanan 1. 8. Jangan menyesal atas sesuatu kegagalan. Hargai setiap pertemuan kerana di situ ada kerinduan dan sayangilah setiap perpisahan kerana di situ pasti ada kesedihan *Kelebihan Bismillah 1. http://www.Tiada penggawal peribadi yang lebih berwaspada daripada sifat pendiam 5.a yang bermaksud. 6.W. 4. jangan dipertikai suatu nilai persahabatan kerana satu kesilapan..freewebs.Membaca 313 kali kali bismillah dan salawat atas nabi S. 3.W 100 kali pada hari ahad di saat matahari terbit dengan menghadap Qiblat. 2. 7. 9.akan mendapat rezeki yang tiada terduga.Tiada harta yang lebih mengguntungkan daripada sifat sabar.Semua itu adalah kewajiban seorang hamba terhadap Tuhannya Gunakanlah waktu untuk kehidupan yang sebenarnya Sesungguhnya kewajiban-kewajiban hamba didunia lebih banyak daripada waktu yang tersedia Hikmah di bawah dikutip dari sini sayang. .kecurian. bersabda yang diingatkan oleh Dordan r..maut mendadak dan bala.Allah memerintahkan malaikat memcatat amal manusia yang membaca bismillah sebanyak 400 kebaikkan.

Kurang khusuk dalam ibadat khasnya solat. Terlalu bermudah-mudah dalam pekara yang harus dan sesetengah pekara subahat. 3.Tidak mendoakan ke atas kedua ibubapanya.Membiarkan bekas makanan "pinggan mangkuk"tanpa membasuhnya. 2.Berpuasa setiap Isnin dan khamis 2.berjalan. Mutala"ah Pilih Teman 1.Memilih masjid yang pendek solatnya dan khutubahnya. ciri-ciri yang membawa kepada kepapaan 1.Kurang berminat untuk menghadiri majlis-majlis ilmu yang mengigatkan tentang akhirat. 3.akan tunduk atau takutlah orang zalim itu.Ikuti perkembangan umat Islam.politik. 6.Perbanyakkan mentelaah berbagai buku agama.atau sebagainya.Kurangkan percakapan sia-sia dan banyakkan doa.barang sesiapa yang suka berdampingan dengan pegawai pemerintah atau raja akan ditambah oleh Allah sifat kasar dan sombong.Meringan-ringankan sembahyang.Menggeringkan tangan dengan pakaian sendiri.Meninggalkan longgokkan sampah di rumah 3.Barang sesiapa yang gemar berteman golongan kaya akan ditambah oleh Allah kecintaannya terhadap dunia. sains. *Mutala`ah Petanda zahir jiwa kosong 1.suka bermewah dan bertambah sifat kedekutnya sehingga melupakan hari akhirat.Lakukan riadah"bersenam. 5.Barang sesiapa yang gemar bergaul dengan perempuan akan ditambah . 4. 5. *Amalan pembina peribadi 1. 2. 3.Tiada berkesan dan teransang apabila mendengar ayat-ayat Al-Quran serta tazkirah. 4. 2.4.Membaca 50 kali di hadapan orang zalim.Solat 5 waktu tepat pada waktunya dan laksanakan solat tahjud. 5. 4.sejarah dan sebagainya.

2. 5."Keselamatan itu ada 10 bahagian yang 9 di waktu diam dan yang ke 10 di waktu menjauhi orang banyak. 3. 6. Diam 1.Syukur adalah hiasan nikmat.Tidak meminta-minta adalah hiasan fakir.Sabar adalah hiasan bala. . 1."Betapa banyaknya perkataan yang menghilangkan nikmat dan betapa banyak perkatan yang mendatangkan bencana". 10 HUkuman Bagi Orang Yang Banyak Ketawa. Digemari syaitan akannya.Banyak menengis adalah hiasan takut.lambat marah adalah hiasan ilmu. Mati hatinya. 5. 8 PERKARA PERHIASAN BAGI 8 PERKAR A Abu Bakar r.khusuk adalah hiasan solat. 4. Hilang Air mukanya (malu dan kemuliaan). 3.a telah berkata maksudnya ada 8 perkara merupakan perhiasan bagi 8 perkara iaitu: 1. 4.Merendahkan diri /tawaduk adalah hiasan mereka yang menuntut ilmu. 2.diam itu perhiasan orang alim dan penutup orang bodoh 2.Meninggalkan perbuatan menggungkit-gunggit pemberian adalah hiasan amalan baik. 7.Barang siapa yang suka bergaul dengan orang-orang fasik akan bertambah beraninya membuat dosa dan menundakan taubat.oleh Allah sifat bodoh dalam shahwatnya. 8. 3.Barang siapa yang suka mendampingi orang-orang soleh akan bertambahlah keinginannga berbuat taat kepada Allah.

Kesilapan adalah realiti kehidupan. Kegagalan itu sendiri tidak dikira. Ramai orang yang masih bergantung kepada kerja-kerja yang bergaji rendah kerana mereka takut gagal jika mencuba kerja lain. Ingatlah bahawa anda boleh gagal dalam apa sahaja dalam hidup asalkan tidak menjadi seorang yang gagal. 9. 4. 6. Manusia yang berjaya akan memperoleh keuntungan daripada kesilapannya.w pada hari kiamat.Terbuka aibnya pada hari kiamat. Kegagalan bermakna bahawa anda belum berjaya lagi.4. 7. 10. Disoal padanya pada hari kiamat. 9. 7. bersedialah  untuk terbakar. Anda tidak gagal. dan mencuba lagi dengan cara yang lain. Dikutuk para malaikat. Ia bermakna anda telah mempelajari sesuatu. 5. Apa yang anda pelajari selepas kegagalan sahaja yang dikira. Kesilapan adalah bukti bahawa seseorang itu telah mencuba membuat sesuatu perkara atau pekerjaan. Dibenci oleh semua penghuni langit dan bumi. Kata-kata hikmah 1. 5. 8. yang penting adalah tindak balas terhadap kesilapan itu. 8. 10. Dipalingkan oleh Nabi Muhammad s. Kegagalan bukan bermakna anda tidak mencapai apa-apa. 6. Kesilapan mengajar kita tentang apa yang perlu kita pelajari selepas itu. 2. . Anda hanya menemui cara yang tidak berkesan.a. Jika anda inginkan sebuah tempat di matahari. 3. 11. Lupa pada segala-galanya. Dimurkai Allah.

. pastikan dia pernah gagal sebelumnya. 17.lompatlah ke tali yang lain.. ia mungkin tidak membawa anda ke mana-mana.. 24. Impian yang tidak terlaksana adalah impian yang terpenjara  oleh musuh nombor satu­iaitu takut GAGAL!! 22. siapakah yang menang?Fikirkanlah!.Ramai orang mencari tempat yang selamat.Jangan takut dan segan untuk setiap tindakan yang anda lakukan.12.dan tiada lagi simpulan untuk bergantung. 14.Kesilapan-kesilapan memberitahu kita tentang apa yang perlu kita pelajari.Sekiranya kita bersaing dengan diri kita sendiri dan kita mengalami kegagalan. 16. 23.Sekiranya anda menemui sebuah laluan tanpa halangan....Sekiranya anda mahu mengambil seorang pekerja.Apabila anda telah sampai ke penghujung tali . 25.Kegagalan hanyalah satu peluang untuk anda mencuba lagi untuk berjaya!!. Kegagalan bukan bermakna anda tidak berusaha bersungguhsungguh. . Seluruh kehidupan adalah satu ujian. 18. 27. Kegagalan itu hanya bermakna anda perlu mengambil masa yang lebih lama untuk berjaya. Cara baru ialah "pengetahuan" dan "Kejahilan".Tiada siapa yang berhak mengecap anda sebagai orang yang gagal... 15.Malah kesilapan pun mungkin menjadi perkara penting bagi menjamin kejayaan yang bernilai. tetapi akhirnya tersangkut! 21.Orang yang kurang berani untuk memulakan sesuatu.kecuali diri anda sendiri.Mungkin tiada kegagalan bagi orang yang terus berjuang. 19... 20. 26."Lulus" dan "Gagal" adalah cara lama mengkategorikan seseorang. 13.Anda tidak harus berkata KENAPA SAYA? Anda seharusnya bersyukur kerana ANDA telah dipilih.

38.Kita tidak mungkin dapat mempelajari sesuatu perkara kecuali kita bersedia untuk gagal terlebih dahulu. mereka tidak akan menjadi orang berani kelak..Kegagalan dalam hidup adalah menjadi seorang yang tidak belajar daripada kegagalannya 31.Setiap orang mempunyai keazaman yang kukuh untuk mencapai matlamat sehingga mampu mengetepikan kegagalan dalam usaha tersebut.Cara yang terbaik untuk belajar untuk menjadi pemenang ialah belajar daripada orang-orang yang pernah kalah atau tewas dalam sesuatu pertandingan. 29.Orang yang kalah membayangkan hukuman bagi kegagalan. 35.Hadiah paling berharga hanya diberikan kepada orang yang menemui kegagalan tetapi dia tidak pernah berundur atau merungut atau berputus-asa.Sekiranya anak-anak diasuh untuk takut mencuba sesuatu yang baru kerana takutkan kegagalan.. perbuatan atau sebagainya. 30. Sekali gagal. Orang yang menang membayangkan ganjaran bagi setiap kejayaan. 36. 37. 33.Kesilapan adalah sebahagian daripada hutang yang perlu dilangsaikan sepanjang hayat. 32. 34.Dalam percubaan-percubaan yang hebat..anda hanya  tewas apabila anda telah berputus­asa.. . .sebenarnya telah tewas!! 28.Hanya orang yang berani GAGAL DENGAN TERUK mempunyai harapan untuk BERJAYA DENGAN HEBAT sekiranya dia mempelajari sesuatu daripada kegagalannya itu. tidak bermakna anda telah tewas. 39. adalah dianggap cemerlang meskipun gagal.Terseradung bukannya terjatuh.

Pada pendangan saya. 50.fikirkanlah saat­saat anda pernah miskin  dahulu.Kita memerlukan kegelapan untuk melihat bintang.Salah satu kesilapan besar yang boleh kita lakukan dalam hidup ini adalah sentiasa takut untuk melakukan kesilapan.Hidup adalah satu kesilapan yang berterusan di mana kita belajar untuk menjadi sempurna. 43. 49.Jangan berputus-asa kerana biasanya anak kunci terakhirlah yang dapat membuka kunci.Kesilapan demi kesilapan membawa seseoarang menemui kebenaran hakiki. 46.Jika pada awalnya anda tidak berjaya. kenalah hujan dahulu. 52. 53. 45. Apabila anda kaya. 51. sekiranya anda mahukan pelangi. Saya boleh menerima kegagalan kerana setiap orang gagal  dalam sesetengah perkara.Anda bukannya gagal. 48.Satu kesalahan tidak akan menjadi kesilapan sehinggalah .tetapi saya tidak boleh menerima  orang yang tidak berani mencuba.Anda hanya tidak tahu beberapa perkara lagi. 47. bukannya mencari-cari-apa silapnya.Kesulitan menyerlahkan sifat sebenar manusia.Perkara paling penting apabila berhadapan dengan keadaan yang kurang menyenangkan adalah dengan memberikan perhatian terhadap apa yang perlu dibuat selepas ini.Sekiranya anda mengalami kegagalan lebih awal.40. 44.cubalah cari kembali arah haluan yang pernah anda lemparkan ke dalam tong sampah. kegagalan berikutnya kurang terasa pedih. 41. 42.

Satu kesalahan tidak akan menjadi kesilapan sehinggalah anda membetulkannya.Anda tidak akan mengetahu tentang diri sendiri menerusi kejayaan. 55. Saya membahagikan dunia kepada mereka yang belajar dan tidak belajar.Setiap kegagalan adalah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baru yang tidak pernah dicuba sebelum ini. 55.Anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan.anda membetulkannya. 52.Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang seseorang daripada mengesani potensi diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri. 56. 60.Anda hanya tidak tahu beberapa perkara lagi. Saya boleh menerima kegagalan kerana setiap orang gagal  dalam sesetengah perkara. juga bukan di antara yang boleh melakukan sesuatu atau sebaliknya.tetapi saya tidak boleh menerima  orang yang tidak berani mencuba. atau yang berjaya dan gagal. 53.Saya tidak membahagikan dunia kepada yang lemah dan gagah. 57. 51.Kegagalan tidak menjadikan anda seorang yang gagal sekiranya anda tidak berputus-asa untuk mencuba lagi.Saya tidak membahagikan dunia kepada yang lemah dan . 54.Anda bukannya gagal.Janganlah takut untuk mengakui kesilapan.Jangan katakan kegagalan itu kesilapan. 58. Ia samalah seperti mengatakan bahawa anda lebih bijak pada hari ini berbanding dengan semalam.Kegagalan tidak menjadikan anda seorang yang gagal sekiranya anda tidak berputus-asa untuk mencuba lagi. 54. 59. Katakan kegagalan itu adalah pengajaran.

52.Anda tidak akan mengetahu tentang diri sendiri menerusi kejayaan.Setiap kegagalan adalah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baru yang tidak pernah dicuba sebelum ini. 59. 57. Katakan kegagalan itu adalah pengajaran. juga bukan di antara yang boleh melakukan sesuatu atau sebaliknya. Saya membahagikan dunia kepada mereka yang belajar dan tidak belajar. 51. 56.tetapi saya tidak boleh menerima  orang yang tidak berani mencuba. Ia samalah seperti mengatakan bahawa anda lebih bijak pada hari ini berbanding dengan semalam. Saya membahagikan dunia kepada mereka yang belajar dan tidak belajar.Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang .Janganlah takut untuk mengakui kesilapan. Saya boleh menerima kegagalan kerana setiap orang gagal  dalam sesetengah perkara.Anda bukannya gagal. 60. 54. 56. 58. atau yang berjaya dan gagal.Kegagalan tidak menjadikan anda seorang yang gagal sekiranya anda tidak berputus-asa untuk mencuba lagi.Jangan katakan kegagalan itu kesilapan.Anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan.gagah.Anda hanya tidak tahu beberapa perkara lagi.Satu kesalahan tidak akan menjadi kesilapan sehinggalah anda membetulkannya. juga bukan di antara yang boleh melakukan sesuatu atau sebaliknya.Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang seseorang daripada mengesani potensi diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri. 53. atau yang berjaya dan gagal.Saya tidak membahagikan dunia kepada yang lemah dan gagah. 55.

Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.Setiap kali berhubung dengan orang lain. . 58. 84.SENYUM harus ada ketulusan. 57.Anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan.SENYUM adalah jambatan persahabatan.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan. sewajarnyalah kita SENYUM. Katakan kegagalan itu adalah pengajaran. 86. 85.Jangan katakan kegagalan itu kesilapan. 83.Janganlah takut untuk mengakui kesilapan.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang. 59."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah. 81.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna. 60.SENYUM adalah bahasa dunia.Anda tidak akan mengetahu tentang diri sendiri menerusi kejayaan. Ia menunjukkan keceriaan. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya. 82. 88.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan. 89. 90.Setiap kegagalan adalah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baru yang tidak pernah dicuba sebelum ini. Ia samalah seperti mengatakan bahawa anda lebih bijak pada hari ini berbanding dengan semalam. 87. sama saja dengan kening yang berkerut.seseorang daripada mengesani potensi diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri.

85.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang. 89. 86. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya. sewajarnyalah kita SENYUM."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan . 83.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita. Ia menunjukkan keceriaan.Setiap kali berhubung dengan orang lain. 88. 85. 84. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna. sewajarnyalah kita SENYUM. 81.SENYUM harus ada ketulusan. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. 82. Ia menunjukkan keceriaan. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna. 90.SENYUM adalah bahasa dunia.81. 83.Setiap kali berhubung dengan orang lain.SENYUM adalah bahasa dunia. sama saja dengan kening yang berkerut.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita. 87. 86.SENYUM adalah jambatan persahabatan."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah. 84.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang. 82.

122.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna. Jika . 89. sewajarnyalah kita SENYUM. 84. 85. 81.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan.SENYUM harus ada ketulusan. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya. Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang  yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya  tanpa menyimpang.SENYUM adalah jambatan persahabatan.SENYUM harus ada ketulusan.SENYUM adalah bahasa dunia. sama saja dengan kening yang berkerut.Jika anda mahu membuat sesuatu. 87.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang. sama saja dengan kening yang berkerut. Ia menunjukkan keceriaan. 88.SENYUM adalah jambatan persahabatan.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan. 90. 121. 83. 87."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah. 88. 90.sahabatmu adalah satu sedekah. anda akan cari jalan. 86. 82. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita. 89.Setiap kali berhubung dengan orang lain.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan.

ia memerangkap mereka yang miskin dan tidak berdaya. 125.Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi.ianya gagah dan pasti beroleh kemenangan". tetapi anda tidak boleh menipu semua orang  buat selama­lamanya". Peribahasa Arab 123.jika lambat dilaksanakan.Peribahasa Melayu 124. tak hendak seribu dalih. 126. malah anda perlu ke depan berbekalkan kegagalan itu sebagai kekuatan untuk mencapai kejayaan. . "Anda boleh menipu setengah orang buat  selama­lamanya."Keadilan . anda akan cari alasan."Memang tidak adil jika sepuluh orang yang bersalah melepaskan diri. 134.Gagal sekali tidak bererti gagal untuk selama-lamanya 128. .Jangan kecewa jika anda gagal."Jika kesan sesuatu undang-undang itu tidak adil dan tidak munasabah. menakala yang kaya dan berkuasa dengan sewenang-wenang menembusinya".Hendak seribu daya."Undang-undang bertulis umpama sarang labah-labah. 132. anda boleh menipu setiap orang buat  sementara waktu. nescaya dikira ketidakadilan". tetapi adalah lebih tidak adil jika seorang yang tidak bersalah terpaksa menderita dalam penjara".anda tidak mahu membuat sesuatu. Ingat ada orang yang lebih teruk gagalnya dari kita."Tiada cukup penjara. ia tidak patut dipanggil undang-undang". 131. tiada cukup anggota polis dan tiada cukup mahkamah untuk menguatkuasakan satu undang-undang yang tidak disokong oleh rakyat" 130."Kebenaran . " 129.Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras dengan tindakannya. 133. 127.

"Manusia tidak mungkin bebas selagi jiwa dan pemikirannya terkongkong"."Undang-undang yang tidak adil adalah jenis kezaliman yang paling dahsyat". kelak kamu akan kehilangan hak kebenaran. iaitu perbicaraan hati nurani manusia". هيَ أَّامُ اِّتيْ ُّا نَْنتَظِ ُ فِْي َا الشهَاد‬ ْ ْ ‫ل‬ ْ َ َ ْ َ ‫ذ يِ ي‬ “ Hari-hari yang paling indah dan nikmat aku rasakan dan lalui."Pejuang kemerdekaan India.Pemikir dan ahli falsafah Arab yang ulung. Jangan kamu bermain dengan kepalsuan. juga atas perkara-perkara yang kita tidak lakukan atau yang kita biarkan berlaku"."Ada perbicaraan yang lebih agung daripada perbicaraan di mahkamah undang-undang. 136. 137. Jangan kamu bermain dengan kezaliman. kelak hilanglah sensitiviti akan fikiran kamu".135. Jangan kamu bermain dengan sifat-sifat kehaiwanan. 138. aku dan orang-orang yang berada di satu kelompok . Kata-kata Hikmah Abu Bakar Rhodiyallahu ‘Anhu berkata : ‫ة‬ ُ ‫ُاطُْبُوا اْلموْت ُتوْهبْ لَكَ اْلحَيَا‬ َ َ َ ‫ل‬ “ Kejarlah kematian ! Kau dapatkan kehidupan “ Marwan Rohimahullah : ‫ِ ي ل كن ر ه ّ ة‬ ُ َ‫َأَل ّ أَّاميْ حََاِتيْ وَأسعَدُهَا. أَنَا ومَنْ حوِْلي مِنْ ِتلْكَ اِلفِئَةِ اِّتي آمََنت بِرَّبهَا. 139."Kita bertanggungjawab bukan saja atas perkara-perkara yang kita lakukan. kelak kamu benar-benar menjadi haiwan. Al-Kindi (803-873 TM).

yaitu hari-hari dimana kami menanti syahadah “.yang beriman kepada Robnya. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful