SALAM HIKMAH DALAM HIKMAH..MOGA KITA MENDAPAT HIKMAH DAN RAHMAH ….AAMEN.

1. Sesungguhnya seorang hamba itu bila merasa

ujub kerana suatu perhiasan dunia, niscaya Allah akan murka kepadanya hingga dia melepaskan perhiasan itu. 2. Semoga aku menjadi pohon yang ditebang kemudian digunakan. 3. Dia berkata kepada para sahabat,"Sesungguhnya aku telah mengatur urusan kamu, tetapi aku bukanlah org yg paling baik di kalangan kamu maka berilah pertolongan kepadaku. Kalau aku bertindak lurus maka ikutilah aku tetapi kalau aku menyeleweng maka betulkan aku!" SAYIDINA UMAR BIN KHATTAB : 1. Jika tidak karena takut dihisab, sesungguhnya aku akan perintahkan membawa seekor kambing, kemudian dipanggang untuk kami di depan pembakar roti. 2. Barangsiapa takut kepada Allah SWT nescaya tidak akan dapat dilihat kemarahannya. Dan barangsiapa takut pada Allah, tidak sia-sia apa yang dia kehendaki. 3. Wahai Tuhan, janganlah Engkau jadikan kebinasaan umat Muhammad SAW di atas tanganku. Wahai Tuhanku, umurku telah lanjut dan kekuatanku telah lemah. Maka genggamkan

(matikan) aku untukMu bukan untuk manusia. SAYIDINA ALI KARAMALLAHU WAJHAH : 1. Cukuplah bila aku merasa mulia karena Engkau sebagai Tuhan bagiku dan cukuplah bila aku bangga bahawa aku menjadi hamba bagiMu. Engkau bagiku sebagaimana yang aku cintai, maka berilah aku taufik sebagaimana yang Engkau cintai. 2. Hendaklah kamu lebih memperhatikan tentang bagaimana amalan itu diterima daripada banyak beramal, kerana sesungguhnya terlalu sedikit amalan yang disertai takwa. Bagaimanakah amalan itu hendak diterima? 3. Janganlah seseorang hamba itu mengharap selain kepada Tuhannya dan janganlah dia takut selain kepada dosanya. 4. Tidak ada kebaikan ibadah yang tidak ada ilmunya dan tidak ada kebaikan ilmu yang tidak difahami dan tidak ada kebaikan bacaan kalau tidak ada perhatian untuknya. UMAR BIN AZIZ : 1. Orang yang bertakwa itu dikekang. 2. Sesungguhnya syubhat itu pada yang halal. 3. Kemaafan yang utama itu adalah ketika berkuasa. SUFFIAN AS THAURI :

1. Tidak ada ketaatan bagi kedua ibu-bapa pada perkara syubhat. 2. Sesungguhnya seorang lelaki itu berharta bila dia zuhud di dunia, dan sesungguhnya seorang itu adalah fakir bila dia gemar pada dunia. 3. Menuntut ilmu lebih utama daripada solat sunat." Ilmu itu lebih baik daripada harta. Ilmu menjaga engkau dan engkau menjaga harta. Ilmu itu penghukum (hakim) dan harta terhukum. Harta itu kurang apabila dibelanjakan tapi ilmu bertambah bila dibelanjakan. -Saidina Ali bin Abi Talib Kecantikan bukan terletak pada pakaian yang dipakai tetapi ia bergantung kepada keelokan akhlak dan budi pekerti. Saidina Ali bin Abi Thalib Jadilah seperti pohon kayu yang lebat buahnya, tumbuh di tepi jalan. Dilempar buahnya dengan batu, tetapi tetap dibalas dengan buah. -Saidina Abu Bakar As-Siddiq Alangkah buruknya kepapaan, kalau aku mengadu aku malu, kalau aku berdiam diri aku binasa -Saidina Ali bin Abi Talib Jangan berkawan dgn orang yang tamak kerana pada zahirnya ia ingin membahagiakanmu tapi hakikatnya dia akan mencelakan . Jauhilah berteman dengan pembohong kerana ia boleh menjadikan orang yang dekat lari daripadamu dan sebaliknya .Janganlah berkawan dengan orang yang bakhil kerana ia akan

hayunan kedua belah tangan. Di dunia orang yang tidak berharta berasa susah hati. tetapi orang yang tidak beragama merasa lebih sengsara -Saidina Abu Bakar As-Siddiq . sampai bila-bilapun dia tidak akan menjadi orang yang berani -Khalifah Ali bin Abi Talib Agama buat kehidupan di akhirat. keberaniannya sesuai dengan kadar penolakannya terhadap perbuatan jahat dan kesucian hati nuraninya sesuai dengan kadar kepekaannya terhadap kehormatan dirinya -Khalifah Ali bin Abi Talib Kebajikan yang ringan adalah menunjukkan muka berseri-seri dan mengucapkan kata-kata lemah-lembut -Saidina Umar bin Al-Khatab Orang yang terlalu memikirkan akibat dari sesuatu keputusan atau tindakan.melupaimu di waktu kamu sangat memerlukannya dan jauhilah bersahabat dengan orang yang suka berbuat jahat kerana ia tidak malu untuk menjualmu dengan harga yang sangat murah Saidina Ali bin Abi Thalib Hanya lidah yang mahu berdusta dan berbohong. Tetapi jika mereka teguh memegang amanah dan menahan tangannya daripada menganiayai sesamanya. itulah lelaki yang sebenarnya -Khalifah Umar al-Khattab Nilai seseorang sesuai dengan kadar tekadnya. harta buat kehidupan di dunia. ketulusannya sesuai dengan kadar kemanusiaannya. langkah kedua belah kaki dan pergerakan tubuh atau seluruh anggota badan akan menafikan apa yang diucapkan oleh lidah -Khalifah Ali bin Abi Talib Jangan engkau percaya melihat kegagahan seorang lelaki. Namun pandangan mata.

Dan sesiapa yang mengajar dirinya sendiri serta memperelokkannya lebih layak untuk mendapat kemuliaan . -Saidina Umar bin Al-Khatab Sesiapa yang dilantik menjadi pemimpin kepada manusia maka dia hendaklah mengajar dirinya terlebih dahulu sebelum mengajar orang lain. maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk kepadanya -Saidina Umar al-Khattab Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab. Dan dia hendaklah memperelokkan setiap tindak tanduknya seharian sebelum memperelokkan dengan lidah. Saidina Ali bin Abi Thalib Barangsiapa menempatkan dirinya di tempat yang dapat menimbulkan persangkaan.Kekayaan yg sebenar ialah akal . Sepi yang sebenarnya ialah kagum dengan diri sendiri dan kemuliaan yang sebenar ialah akhlak yg baik. kepapaan yg sebenar ialah rosak akal . merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi. maka terdapat suatu kekosongan selain oleh penggantinya (yang berilmu juga) -Saidina Ali bin Abi Talib Barangsiapa yang jernih hatinya. bersolat dan berjihad.Saidina Ali bin Abi Thalib Manusia yang berakal ialah manusia yang suka menerima dan meminta nasihat -Saidina Umar bin Al-Khatab Orang berilmu lebih utama daripada orang yang selalu berpuasa. akan diperbaiki Allah pula pada yang nyata di wajahnya. Apabila mati orang yang berilmu. memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat Khalifah Abdul Malik bin Marwan Banyak berhutang akan menggelincirkan orang yang benar kepada pendustaan .

kepercayaan. -Saidina Ali bin Abi Thalib Dua nikmat yang sering dilupakan ialah kesihatan dan keselamatan. bentenglah hartamu dengan mengeluarkan zakat dan tolaklah gelombang bencana bala dengan sentiasa berdoa kepada Allah .Saidina Ali bin Abi Thalib Apabila kamu merasa letih kerana berbuat kebaikan maka sesungguhnya keletihan itu akan hilang dan kebaikan yang dilakukan akan terus kekal. Dan sekiranya kamu berseronok dengan dosa maka sesungguhnya keseronokan itu akan hilang dan dosa yang dilakukan akan terus kekal. . . supaya dimakan oleh kuda kerana amat ngerinya siksaan Allah.Saidina Ali bin Abi Thalib Kemarahan orang yang berakal dilihat pada tindak tanduknya dan kemarahan yang ada pada orang jahil itu dapat dilihat melalui perkataannya.Saidina Ali bin Abi Thalib Peliharalah iman kamu dengan memperbanyakkan sedekah. .Saidina Ali bin Abi Thalib Orang-orang yang suka berkata jujur mendapatkan tiga hal.daripada mereka yang mengajar dan memperelokkan manusia yang lain.Saidina Abu Bakar AsSiddiq Bagi setiap nikmat ada kunci yang membukanya dan ada kunci yang akan menyelaknya yang mana kunci pembukanya adalah sabar dan kunci penyelaknya adalah malas . dan rasa hormat.Saidina Ali bin Abi Thalib . cinta. .Saidina Ali bin Abi Thalib Ingin aku jadi rumput sahaja.

Hendaklah orang yang alim berkata : “Aku tidak tahu. .Hendaklah kamu tidak malu untuk belajar jika tidak tahu. · Hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat and akan dipergunakan untuk kejahatan pula atau. · Adakalanya harta itu akan dicuri and dipergunakan secara berfoya-foya pada jalan yang tidak berguna .Hendaklah kamu tidak takut kecuali kepada dosa-dosamu. Wasiat itu adalah : 1.Hendaklah kamu tidak berharap kecuali kepada Tuhanmu. jagalah wasiatku. iaitu: · Ia akan mati and hartanya akan diambil oleh warisnya. 2. kamu tidak akan dapat keuntungan yang lebih besar darinya.a berkata : Orang yang bakhil itu tidak akan terlepas daripada salah satu daripada 4 sifat yang membinasakan. lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya atau. · Hartanya akan diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim atau.Keadilan itu syurga bagi orang yang dizalimi tetapi keadilan itu adalah neraka bagi orang-orang yang bersifat zalim Saidina Umar bin Al-Khatab Orang yang tidak menguasai matanya. 4. Jika kamu memegangnya erat-erat dengan segala kesiapan sehingga kamu dapat melaksanakannya. 3. ingatlah pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya -Saidina Umar bin Al-Khatab Saidina Ali berkata: “Wahai manusia. hatinya tidak ada harganya -Khalifah Ali bin Abi Talib Kalau engkau berasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah. Saidina Abu Bakar r. “ apabila dia memang tidak tahu.

dia juga akan dihina. · Tiada kebaikan bagi pembaca al-Qur'an tanpa mengambil pangajaran daripadanya. · Tiada kebaikan bagi orang yang berilmu tanpa memiliki sifat wara' (memelihara diri & hati-hati dari dosa). · Doa yang paling sempurna ialah doa yang dilandasi keikhlasan.siapa yang hilang harga dirinya. · Orang yang menyintai akhirat. Saidina Othman Ibnu Affan r. · Tiada kebaikan mengambil teman tanpa saling sayangmenyayangi. Saidina Ali r. sedang orang yang tidak wara' itu berarti hatinya mati.a. · Tiada puasa yang sempurna tanpa mencegah diri daripada perbuatan yang sia-sia. · Orang yang suka menghina orang lain. · Barangsiapa menjaga kehormatan orang lain.Saidina Umar bin Al-Khatab r.a. . dunia pasti menyertainya. berkata : · Orang yang banyak ketawa itu kurang wibawanya. · Nikmat yang paling baik ialah nikmat yang kekal dimiliki. maka banyak pula salahnya.a berkata : · Tiada solat yang sempurna tanpa jiwa yang khusyu'. berarti dia tidak wara'.siapa yang banyak salahnya.maka hilanglah harga dirinya. · Barangsiapa yang banyak bicara. pasti kehormatan dirinya akan terjaga. berkata : Antara tandatanda orang yang bijaksana itu ialah: · Hatinya selalu berniat suci · Lidahnya selalu basah dengan zikrullah · Kedua matanya menangis kerana penyesalan (terhadap dosa) · Segala perkara dihadapainya dengan sabar dan tabah · Mengutamakan kehidupan akhirat daripada kehidupan dunia.

Hendaklah dia memperbanyakkan membaca tasbih kerana dengan memperbanyakkan membaca tasbih. . bisulah ilmu hikmah dan duduklah (masalah) anggota tubuh daripada beribadah . Hendaklah dia membaca al-Quran 4. Islam akan tetap jaya. Tidak ada kebaikan bagi harta kecuali dengan kedermawanan. Tidak ada kebaikan bagi sahabat kecuali dengan kesetiaan. selama penguasa-penguasa bersikap keras dan tegas. Hendaklah dia bersedekah 3.Semua perangai tercela ditempatkan dalam sebuah rumah. tetapi itu dilakukan tidak bererti mesti dengan pedang dan cemeti. -Al-Ahnaf bin Qais Hai anakku! Apabila perut penuh. ia akan dapat menyinari kubur dan melapangkannya. Tidak ada kebaikan bagi sedekah kecuali niyt yang ikhlas. nescaya tidurlah fikiran. -Said bin Suwaid Tidak ada kebaikan bagi pembicaraan kecuali dengan amalan. melainkan dengan hak dan keadilan. -Imam Hasan Al-Askari Islam memiliki dinding dan pintu yang kuat.Nasihat Luqmanul Hakim kepada anaknya. Tidak ada kebaikan bagi kehidupan kecuali kesihatan dan keamanan. Abu Laits as-Samarqandi berkata kalau seseorang itu hendak selamat dari siksa kubur hendaklah melazimkan empat perkara semuanya : 1. Dinding Islam ialah kebenaran dan pintunya ialah keadilan. Hendaklah ia menjaga solatnya 2. dan kunci rumah itu adalah ketidak jujuran.

orang yang lupa mesti diperingatkan.-Imam Abdullah bin Alwi al-Haddad al-Husaini Orang akan tetap menjadi ahli ilmu yang sejati selama dia masih menuntut. Jangan mengadu-domba (jangan suka mencucuk sana cucuk sini) 4.Al Fudhail bin Iyaadh Orang yang tidur mesti dikejutkan. Jangan mengkhianat 3. Jangan berdusta 2. Peringatan itu begitu bermanfaat buat sesiapa yang menerima dengan hati yang mempunyai ciri-ciri " Dan tidak diberi peringatan melainkan sesiapa yang segera bertaubat.Adapun empat perkara yang harus dijauhi ialah :1. Tetapi apabila pada suatu ketika dia berkata . Jangan kencing sambil berdiri Hatim Azzahid berkata : 4 perkara yang tidak diketahui kadarnya melainkan oleh 4 perkara 1) Muda tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang tua 2) Kesejahteraan (kedamaian) tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang yang terkena bala 3) Kesihatan tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang yang sakit 4) Hidup tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang yang telah mati Kamu menutup pintumu dan menurunkan tabirmu dan berasa malu kepada manusia tetapi tidak malu kepada Al-Quran yang ada di dadamu dan tidak malu kepada Allah yang Maha Besar yang tidak ada sesuatu yang dapat bersembunyi dariNya. Sesiapa yang tidak pernah mendapat nasihat dan peringatan maka dia sebenarnya telah mati. .

tetapi kamu boleh memberi kepuasan kepada golongan yang berakal."Aku sudah pintar". maka sesungguhnya dia sudah menjadi bodoh dengan sendirinya.Wahab Munabih Seseorang tidak akan mencapai darjat kesolehan. menutup pintu tidur dan membuka pintu jaga. menutup pintu kekayaan dan membuka pintu kemiskinan. menutup pintu istirehat dan membuka pintu perjuangan. menutup pintu harapan dan membuka pintu bersiap menghadapi .Ibnu Maqaffa Usaha yang halal itu lebih berat daripada memindah bukit ke atas bukit -Ibnu Abbas Adab dan akhlak yang buruk seperti tembikar yang sudah pecah.Anas r. menutup pintu nikmat dan membuka pintu kesukaran.AlAuzaa'i Siapa yang mendamaikan dua orang yang sedang bersengketa Allah akan memberinya pahala untuk tiap kalimat yang diucapkannya sama dengan memerdekakan budak . Tidak dapat dilekatkan lagi dan tidak dapat dikembalikan menjadi tanah .a Manusia yang paling lemah ialah orang yang tak sanggup cari teman dan yang paling lemah daripada itu ialah orang yang mensia-siakan teman yang telah diperolehinya -Imam AlGhazali Kamu tidak boleh memberi kepuasan kepada semua orang. -Luqman Hakim Siapa yang mengamalkan apa yang telah diketahui maka akan diberi taufiq untuk mencapai apa yang belum diketahui . beradab dan terpilih . kecuali melalui enam rintangan: menutup pintu kemuliaan dan membuka pintu kehinaan.

Orang yang sabar tidak diketahui kecuali ketika marah. bala. Dan jika dapat melakukan ketaatan harus merasa mendapat taufik hidayat dari Allah.Ibnu Asahir Tiga macam yang tidak diketahui kecuali pada tiga macam: 1. maka harus membaca istighfar -Abul -Abbas Al Masri . Maka jika ada di dalam nikmat. kewajipan hamba adalah bersyukur kepada Allah dan jika menerima bala harus sabar. Orang yang berani tidak diketahui kecuali ketika perang 3.Ibnu Abbas Sesungguhnya yang lebih lama susahnya di dunia ialah lama gembiranya di akhirat dan lebih lama kenyang di dunia akan lebih banyak lapar di akhirat .Al-Hukama' Keadaan hamba ini hanya ada empat macam: Nikmat. Cintai siapa saja yang kamu senangi. taat dan maksiat. Saudara tidak diketahui kecuali ketika berhajat (ada kepentingan) -Luqman Al-Hakim Hendaklah engkau bergaul dengan para ulama' dan dengarlah (renunglah) kata-kata hukama' kerana Allah SWT menghidupkan hati yang mati dengan cahaya hikmah sebagaimana ia suburkan bumi dengan hujan yang lebat. Lakukan apa saja yang kamu kehendaki. sesungguhnya kamu pasti akan berpisah dengannya. 2. sesungguhnya kamu akan memperoleh balasannya. sesungguhnya kamu pasti mati. Dan ingatlah bahawa bersama kesulitan itu sentiasa akan timbul kesenangan .maut -Ibrahim bin Adham Hiduplah sesuka hatimu. Dan bila tergelincir dalam dosa maksiat.

tetapi terlalu banyak bercakap nescaya membunuh -Amru Al-As Abu Laits berkata : "Awaslah kamu dari ketawa berlebihlebihan kerana ketawa mengandung 8 bahaya. Teman bicara yang tidak memaksamu berdandan ketika menghadapinya. Lalu murka Allah itu merata kepada orang-orang disekitarnya. -Ahmad bin Ismail Adakalanya seseorang melepas satu kalimat untuk mentertawakan orang-orang di sekitarnya. · Tercela oleh ulama dan orang yang sopan sempurna akal. · Memberanikan orang bodoh kepadamu · Jika engkau bodoh nescaya betambah kebodohanmu dan bila engkau alim berkurang ilmumu sebab ada riwayat: Seorang alim jika ketawa beerti telah memuntahkan ilmunya. maka Allah murka padanya. Kawan yang tidak membosankan. Buku adalah: Teman bicara yang tidak mendahuluimu. · Melupakan mati dan akhirat · Engkau menanggung dosa orang yang ketawa kerana ketawamu · Ketawa terbahak-bahak itu menyebabkan banyak menangis di akhirat. Dan adakalanya seseorang berkata kalimat yang diredai Allah maka ia mendapat rahmat dan rahmat Allah itu . Penasihat yang tidak mencari-cari kesalahan. kalau sedikit bercakap memberi manfaat. Teman bicara yang tidak memanggilmu ketika kamu bekerja.Perkataan itu seperti ubat. Teman hidup yang tidak menyanjungmu. sebab bila ketawa terbahak membekukan hatimu. · Melupakan dosa-dosa yang lampau · Memberanikan membuat dosa di masa depan.

Anda memberi harta kepada mereka.Ibrahim Annakha'i Di antara fitnah orang yang berilmu (orang alim) ialah berkata-kata lebih disukai daripada mendengar. bererti ia telah mengizinkan syaitan untuk masuk ke dalam perutnya -Ahmad Athaillah Berhati-hatilah kamu. Jangan sampai menulis masalah apapun dari ahlul ahwa` sedikit ataupun banyak. . Bersabarlah menghadapi gangguan mereka dan jangan mengganggu mereka Siapa yang berasa senang dengan pujian orang terhadap dirinya. Dan berpeganglah dengan ahli atsar dan sunnah. 2. menambah dan mengurangi -Yazid bin Abi Habib Solat itu menghantarmu setengah jalan. puasa itu menghantarmu ke pintu kerajaan dan sedekah itu membawamu masuk ke dalamnya -Sahl bin Abdullah At-Tusturi Ketika Haatim al-Asham datang berkunjung kepada Imam Ahmad.Syeikh Abu Sulaiman ad-Darani . "Dengan tiga hal: 1. -Imam Ahmad Kunci amal-amal dunia ialah kenyang manakala kunci akhirat pula adalah lapar ."Beritahukan kepadaku. Imam bertanya.bagaimana caranya mencari selamat dari manusia ?" Haatim menjawab. dan jangan mengambil harta mereka.merata kepada orang-orang disekitarnya. Padahal mendengar itu lebih selamat daripada berkata-kata kerana dalam berkata-kata orang cenderung untuk mengisi. Berikan hak-hak mereka dan janganlah menuntut hak Anda dari mereka 3.

walaupun amal dan ibadahnya sedikit. Lalu mereka menyerahkannya kepada orang yang sanggup memegang amanah mereka terhadap barang simpanan tersebut.S Orang kaya itu tetap tempatnya di bawah orang yang miskin baik di syurga atau neraka kecuali yang selalu bersedekah. pemurah dan budi pekerti yang baik. Kemudian. maka orang itu pantas disebut orang besar di segala petala langit -Nabi Isa A. -Dr.Abu Laits . Itulah kesempurnaan iman -Abul Qasim AlJunaid Kaum muda membuat sejarah dengan hati mereka. akal dan jiwa saling menunjang untuk membuat sejarah. Apabila hati. Namun sedikit sekali yang berbuat demikian kerana syaitan merintangi mereka untuk bersedekah. Mustafa Assiba'i Ilmu adalah sesuatu yang bermanfaat dan bukannya ilmu apa yang hanya dihafaz semata-mata-Imam Syafi'e Barangsiapa berilmu dan beramal serta mengajar. pasti sejarah tak akan pudar sinarnya dan tak akan padam obornya.Allah mengasihani kaum yang menganggap dunia sebagai barang simpanan. mereka merasa senang dengan ringannya beban -Al-Hassan Al-Bashri Ada empat hal yang dapat mengangkat seseorang kepada darjat yang tertinggi. merendah diri. iaitu sifat-sifat penyantun. Orang arif membuat sejarah dengan jiwa mereka. . Cendikiawan membuat sejarah dengan akal pikiran mereka.

memberi pertolongan kepada engkau serta memadai dengan amanahnya atau sikap bertanggungjawabnya terhadap engkau. Yang satu bala musibah dan yang kedua hilangnya pahala musibah itu . -Imam Umar bin Abdul Aziz Musibah itu hanya satu bala tetapi jika orangnya mengeluh maka menjadi dua bala. -Imam Abdullah bin Alwi al-Haddad al-Husaini Apabila adanya sahabat engkau datang menziarahi engkau maka jangan kamu bertanya kepadanya : Adakah engaku sudah makan? atau : Bolehkah aku menyediakan untuk engkau makanan?. Jika tidak maka kemuliaanmu itu akan membawa kepada perkara yang memutuskan persahabatan. -Imam Sufian ath-Thauri Syaitan lebih suka untuk menyesatkan orang yang alim daripada orang jahil kerana orang alim apabila sesat maka dia akan turut menyesatkan orang lain dengan kejahilannya sedangkan orang jahil tidak begitu -Imam Abdullah bin Alwi al-Haddad al-Husaini Jangan engkau bersahabat dengan sahabat yang mana dia begitu berharap kepada engkau ketika mahu menyelesaikan masalahnya sahaja sedangkan apabila masalah atau hajatnya telah selesai maka dia memutuskan kemanisan persahabatan. Tetapi hendaklah engkau menghidangkan makanan samada dia akan makan atau jika tidak maka angkatlah makanan itu.Abdullah bin Almubarak Gantunglah cita-citamu di tempat yang tinggi supaya ia tidak dapat dimusnahkan oleh orang lain kerana cita-cita itu adalah . Bersahabatlah dengan mereka yang mempunyai ketinggian dalam melakukan kebaikan. memenuhi janji dalam perkara yang benar.Muliakanlah rakanmu dengan kemuliaan yang mampu engkau lakukannya secara berterusan.

sumber kekuatan perjuangan yang tidak terhingga dari segi zahir dan batinnya .cukup bijak untuk mengambil manfaat daripada kegagalannya dan cukup berani untuk membetulkan kesilapannya Dalam hidup.terkadang kita lebih banyak mendapatkan apa yang tidak kita inginkan. .geocities. Dan ketika kita mendapatkan apa yang kita inginkan. menjauhkan diri daripada menyakiti orang lain.share.Imam Abu Hanifah Sesiapa yang merasa marah tetapi dia tidak meluahkannya maka dia seumpama keldai dan sesiapa yang merasa redha terhadap sesuatu tetapi dia tidak dapat menerimanya maka dia seperti syaitan yang mana redha dengan ketuhanan Allah tetapi tidak mahu tunduk pada perintahNya -Imam Syafi'e Kebaikan itu ada pada lima perkara iaitu mampu mengawal diri. Seseorang manusia harus cukup rendah hati untuk mengakui kesilapannya .-Imam Syafi' Aku tidak Back Menu DIKUTIP DARI : http://us.com/euis1985/hikmah. berserah diri kepada Allah dan menyakini segala kekuasan Allah. akhirnya kita tahu bahawa yang kita inginkan terkadang tidak dapat membuat hidup kita menjadi lebih bahagia. Tetapi sering kali kita terpaku terlalu lama pada pintu yang tertutup sehingga tidak melihat pintu lain yang dibukakan bagi kita. pintu yang lain dibukakan. menggunakan rezeki yang halal.html Ketika satu pintu kebahagiaan tertutup.

kerna kamu hanya memiliki satu kehidupan dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal yang ingin kamu lakukan.dan layarnya takwa. Jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya layak dibuat kayu api. Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan. Dunia ini umpama lautan yg luas.Jadikan dirimu bagai pohon yang rendang di mana insan dapat berteduh.nescaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup ini. Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan. pergilah ke tempat-tempat kamu ingin pergi. Dalam masyarakat manusia ada binatang jalang tetapi dalam masyarakat binatang tidak ada satu pun manusia jalang -Aristotle . Doa memberikan kekuatan pada orang yang lemah. berjuanglah terus meskipun dalam keadaan putus asa. Kamu tidak dapat melangkah dengan baik dalam kehidupan kamu sampai kamu melupakan kegagalan kamu dan rasa sakit hati.andai muatan kita adalah iman. Kita adalah kapal yg belayar dilautan telah ramai kapal karam didalamnya. Jadilah seperti yang kamu inginkan. membuat orang tidak percaya menjadi percaya dan memberikan keberanian pada orang yang ketakutan Janganlah berputus asa. Tetapi kalau anda sampai berada dalam keadaan putus asa..

Hiduplah seperti lilin menerangi orang lain. Tanda-tanda orang yang budiman ialah dia akan berasa gembira jika dapat berbuat kebaikan kepada orang lain.Sahabat sejati adalah mereka yang sanggup berada disisimu ketika kamu memerlukan sokongan walaupun saat itu mereka sepatutnya berada di tempat lain yang lebih menyeronokkan. janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain . Hati yang terluka umpama besi bengkok walau diketuk sukar kembali kepada bentuk asalnya. memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat -Khalifah Abdul Malik Marwan Supaya engkau beroleh sahabat. kamu tersenyum dan orang-orang di sekelilingmu menangis. hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang -hamka Sebaik-baik manusia ialah yang diharapkan kebaikannya dan terlindung dari kejahatannya. Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi. Setitik dakwat mampu membuat sejuta manusia berfikir tentangnya. dan dia akan berasa malu jika menerima kebaikan daripada orang lain. kamu menangis dan orang-orang di sekelilingmu tersenyum. Jalanilah hidupmu sehingga pada waktu kamu meninggal. Waktu kamu lahir.

Fikirkan tentang dirimu. Tapi kata-kata bukan bukti unggulnya perasaan Sahabat terbaik adalah dia yang dapat duduk berayun-ayun di beranda bersamamu. cukup penderitaan untuk membuat kamu menjadi manusia yang sesungguhnya. . melainkan hatinya. Kamu dapat menggalinya sedalam-dalamnya dan sepuas-puas yang kamu inginkan -Abdullah Mansur M. Amat mudah untuk memadamkan api yang sedang marak. seribu bahasa. Lombong emas dalam diri kamu adalah fikiran kamu. Yang memimpin wanita bukan akalnya. Jika satu bangsa telah mula berfikir. cukup cubaan untuk membuat kamu kuat. Kata-kata itu sebenarnya tidak mempunyai makna untuk menjelaskan perasaan. Manusia boleh membentuk seribu kata-kata. Yang berani mati hanya sekali.H Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati. dan kemudian kamu meninggalkannya dengan perasaan telah bercakap-cakap lama dengannya. dan cukup harapan untuk membuat kamu positif terhadap kehidupan. tidak ada satu kekuatan pun yang boleh menghentikannya -Voltaire Semoga kamu mendapat cukup kebahagiaan untuk membuat kamu bahagia. tanpa mengucapkan sepatah katapun . tetapi sukar untuk meredakan api kemarahan dalam diri. Pengecut mati banyak kali sebelum kematiannya.

Harta itu satu tamu yang akan berangkat. Hati itu ialah raja yang menentukan. Hidup biarlah berbakti. walaupun tidak dipuji Seorang boleh menipu seseorang sekali-sekala tetapi orang yang sama tidak boleh menipu semua orang pada masa yang sama .kesenangan itu satu masa yang ditinggalkan Barangsiapa memusuhi orang yang di bawahnya. Jika keadilan ditegakkan.Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup. keberanian tidak diperlukan lagi. Jikalau pun kamu tidak terkena jelaganya sudah pasti akan terkena asapnya. Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai Akal itu menteri yang menasihati. Kalau kita dapat membuka dan menutup telinga dengan mudah sebagaimana membuka dan menutup mata. pasti kita akan terhindar dari mendengarkan banyak kebatilan. hilang kewibawaannya. Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian Sahabat yang tidak jujur ibarat dapur yang berhampiran.

Sesuatu yang berharga/berguna. Sesuatu yang bagus. belum tentu berharga. belum tentu bagus. Jangan abaikan permintaan orang. kalau tidak mahu permintaan kamu diabaikan orang. Hari ini bila ia datang. Esok kalau ia masih bertandang. Sesuatu yang benar. Pengumpul harta belum tentu memanfaatkannya.Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di malam yang amat kelam. jangan harap ia akan datang kembali Lebih baik tidur dengan perut yang lapar daripada bangun tidur dengan banyak hutang -Anonim Orang cerdik yang mengenal dunia. Ianya wujud tapi amat sukar dilihat. terungkap baginya musuh yang berbaju kawan. jangan biarkan ia berlalu pergi. dan yang memanfaatkan harta belum tentu yang mengumpulkannya. Sesuatu yang baik. asalkan ia sangat menyukai pekerjaan yang dilakukan. bukan dari jawapan-jawapannya -Voltaire Setiap orang dapat mencapai kejayaan dalam hal apa saja. runtuhlah hidup dan kalau tidak . pengaruh menjadi penjaganya. Agama menjadi sendi hidup. Kalau tidak bersendi. belum tentu baik. belum tentu benar. Kamu dapat mengenal lebih banyak tentang diri seseorang itu dari adab dan pertanyaannya.

wanita diuji dengan emas dan lelaki diuji dengan wanita. Orang yang berbohong itu sentiasa ingin melarikan diri sedangkan tiada seorang pun yang mengejarnya namun orang yang benar itu berani seperti singa -Goethe Mengetahui sesuatu dan memahami segala sesuatu adalah lebih baik daripada mengetahui segala sesuatu. mengapa tidak kita banyakkan bekalan untuk meneruskan perjalanan? Kerana kita cuma ada satu persinggahan.berpenjaga. tetapi tidak memahami sesuatu. Kepala yang tidak mempunyai fikiran sama halnya dengan sesebuah benteng yang tidak dibela -Napoleon Bonaparte Jika dunia ini persinggahan. Orang yang terhormat itu kehormatannya sendiri melarangnya berbuat jahat. -Pepatah Arab Barangsiapa membawa berita tentang orang lain kepadamu. binasalah hayat. Kawan sejati ialah orang yang mencintaimu meskipun telah mengenalmu dengan sebenar-benarnya iaitu baik dan burukmu. Sabar adalah jalan keluar bagi orang yang tidak bisa menemukan jalan keluar. Nikmat itu kadang-kadang tidak disedari. hanya apabila ia telah hilang barulah manusia benar-benar terasa Emas diuji dengan api. . maka dia akan membawa berita tentang dirimu kepada orang lain.

Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang. Sungguh benar bahwa kita tidak tahu apa yang kita miliki . Jagalah dirimu baik-baik. usahakanlah kemuliaannya. Tertariklah kepada seseorang yang dapat membuatmu tersenyum. sebab keelokan paras dapat menyesatkan. Jangan tertarik kepada seseorang kerna parasnya. Menghairankan sekali. kerna hanya senyum yang dapat membuat hari-hari yang gelap menjadi cerah. diam adalah emas. Keikhlasan mempunyai kilauan dan sinar. Barangsiapa menyebarluaskan berita-berita kekejian yang didengarnya.Apabila bicara itu perak. Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya. maka dia seperti pelakunya. tetapi tidak mencuci hatinya walaupun sekali setahun. Jangan pula tertarik kepada kekayaannya kerna kekayaan dapat musnah. meskipun ribuan mata tidak melihatnya. orang yang mencuci wajahnya berkalikali dalam sehari. kerana engkau dipandang manusia bukan kerana rupa tetapi kesempurnaan budi dan adab -Nabi SAW Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu telalu penting dalam sebuah kehidupan.

Keutamaan akal ialah hikmah kebijaksanaan. Bila-bila masa ia akan pecah. Musibah dalam harta lebih ringan daripada musibah dalam kehormatan.sampai kita kehilangannya. Kesempatan yang kecil seringkali merupakan permulaan daripada usaha yang besar. dan keutamaan hati ialah keberanian. Masa depan yang cerah selalu tergantung pada masa lalu yang dilupakan. maka tertipulah dia. dan barangsiapa hari ini lebih jahat dari kelmarin. Barangsiapa yang hari ini sama dengan kelmarin. Kita tidak dapat meneruskan hidup dengan baik jika tidak dapat melupakan kegagalan dan sakit hati di masa lalu. Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika bertemu seseorang yang sangat bererti dan mendapati pada akhirnya bahawa tidak demikian adanya dan harus melepaskannya pergi. . tetapi sungguh benar pula bahwa kita tidak tahu apa yang belum pernah kita miliki sampai kita mendapatkannya. maka terkutuklah dia. Beritahukan kepadaku apa bacaan-bacaanmu. Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. nescaya aku akan beritahu siapa diri kamu ini.

tapi dengan lapang hati mencari jalan bagaimana memulihkan kembali kerugian yang dideritainya. Berdiam diri adalah unsur terbesar untuk membentuk perkaraperkara besar. Jangan menyalakan api untuk membakar musuh anda sedemikian panas. sangat mungkin hal itu menyakitkan hari orang lain pula. dan tidak lurus hati seseorang kecuali jika lurus lidahnya Sesiapa yang tidak berfikir panjang. Tetapi manusia yang selalu mengecewakan agama. itu adalah rahsia dari masa . itu adalah sumber kekuatan. Bukti akal fikiran seseorang ialah perbuatannya. dan bukti ilmunya ialah ucapannya.Agama tidak pernah mengecewakan manusia. kesusahan telah bersedia di mukanya -Khong Hu Cu Orang bijaksana tidak sesekali duduk meratapi kegagalannya. yang mendatang hadapi dengan cemerlang. Apabila hal itu menyakitkan hatimu. Yang telah berlalu biarkan ia berlalu. sehingga anda sendiri hangus kerananya. Tidak lurus keimanan seseorang kecuali jika hatinya lurus. Ambillah waktu untuk bermain. Pandanglah segala sesuatu dari kacamata oranglain. Tentang Waktu Ambillah waktu untuk berfikir.

Kehidupan ini dipenuhi dengan seribu macam kemanisan tetapi untuk mencapainya perlu seribu macam pengorbanan Sekali anda terjatuh. tetapi penting mengetahui nilainya. itu adalah sumber kebijaksanaan. Ambillah waktu untuk memberi. itu adalah jalan menuju kebahagiaan. jangan jatuh untuk berkali-kali Menikmati kehidupan itu adalah lebih baik dari hanya sekadar memerhati kehidupan Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau dan tidak ada insan yang berdosa yang tidak mempunyai masa depan. itu adalah membuat hidup terasa bererti. itu adalah musik yang menggetarkan hati. itu adalah sumber ketenangan. itu adalah kunci menuju syurga. Ambillah waktu untuk belajar. Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras dengan tindakannya. . itu adalah nilai keberhasilan. Tidak penting bagimu mengetahui harganya. Ambillah waktu untuk beramal. Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai. Ambillah waktu untuk bekerja. itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan. Ambillah waktu untuk berdoa. Ambillah waktu untuk bersahabat.muda yang abadi. Ambillah waktu untuk tertawa.

Orang yang paling mampu menguasai dirinya ialah yang paling mampu menguasai rahsianya. . apabila banyak menjadi murah melainkan akal. Dari kesusahan itu akan diperolehi kesenangan dan kebahagiaan. Mungkin diam itu suatu jawapan yang baik atau mungkin pula teguran dan nasihat yang baik. seperti durian berduri kerana sedap isinya. akan kehilangan adabnya. Sekalipun tidak pernah menjadi kaya-raya. . bertambah banyak lagi berharga Orang yang mengikuti emosinya. Orang-orang yang paling berbahagia tidak selalu memiliki halhal terbaik. mereka gagal untuk merancang. Siegel Setiap bunga mawar pasti ada durinya. Tiap-tiap sesuatu. mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya. kita masih beruntung tidak juga papa kedana Manusia tidak merancang untuk gagal.William J. kulit manggis pahit sebab manis di dalamnya dan bunga ros berduri kerana harum baunya Jangan sesekali menyalahkan kesilapan diri sendiri kepada orang lain kerana orang yang tidak mengakui kelemahan diri sukar untuk berjaya.

Ini adalah undang-undang alam. Membalas kejahatan dengan kebaikan adalah cita-cita kemanusiaan yang setingginya. kita akan dibenci. fikirkan kebencian.Barangsiapa menanam. Jika anda mahu membuat sesuatu. Membalas kejahatan dengan kejahatan.Peribahasa Arab Membalas kebaikan dengan kejahatan adalah perangai yang serendah-rendahnya.bukanlah perikemanusiaan. Kita harus sanggup hidup untuk memberi cita-cita itu bertumbuh. Fikirkan permusuhan kita akan dimusuhi. . Namun demikian. janganlah menulikan telinga untuk mendengar dari orang yang mengatakannya dengan sepenuh hati. walaupun tidak cantik ia tetap mempunyai sejuta makna Ada hal-hal yang sangat ingin kamu dengar tetapi tidak akan pernah kamu dengar dari orang yang kamu harapkan untuk mengatakannya. Jika anda tidak mahu membuat sesuatu. anda akan cari jalan. . Jangan menghina barang yang kecil kerana jarum yang kecil itu kadang-kadang menumpahkan darah. Kita menjadi seperti apa yang kita fikirkan Seekor burung di tangan lebih baik daripada sepuluh ekor di atas pohon. Hidup ini adalah warna-warni yang terlakar pada kanvas. dia yang akan menuai. Tetapi sekiranya kita fikirkan kasih maka kita akan dikasihi. Membalas kebaikan dengan kebaikan adalah hal biasa. anda akan cari alasan.

Charles Cahier Seseorang yang bijak melahirkan kata-kata selalunya disanjung sehingga ia mula bercakap kosong Permulaan sabar adalah pahit. ingatlah kita tidak mahu terjatuh lagi Jadikan sebagai aturan hidup untuk melakukan yang terbaik dalam apa jua yang dilakukan. biarlah mati menyambungnya semula. Padahal mudah. tetapi manis akhirnya. pasti akan menghasil kecemerlangan. Memang amat tinggi letaknya kebahagiaan. Kejayaan tidak datang kepada manusia yang leka. Sebelum memberi nasihat kepada manusia dengan ucapanmu. berilah mereka nasihat dengan perbuatanmu. Ada orang yang berputus asa berjalan ke arahnya lantaran disangkanya jalan ke sana amat sukar. kerana ia dimulai daripada dirinya sendiri -Said Mustafa Setiap kali tersadung. Sebuah pedang diketahui keampuhannya sesudah memotong. biarlah hidup ini membawa erti yang nyata. Namun kita harus menuju ke sana. Namun seandainya mati punca perpisahan. Andai hidup punca perpisahan. .Berkhianat dalam ilmu lebih jahat daripada berkhianat dalam harta. .

Kata-kata yang diucapkan pada tempatnya dapat meredakan ketegangan. Kata-kata yang kejam dapat menghancurkan suatu kehidupan. . Kata-kata yang penuh cinta dapat menyembuhkan dan memberkati. maka matilah orang itu.. Pengawal peribadi yang paling waspada DIAM. Dan ibadah yang paling indah tentunya KHUSYUK. Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai Apabila kepercayaan telah hilang lenyap. Jika anda rasa ianya menyakitkan.Orang mulia menyalahkan dirinya. Bahasa yang paling manis SENYUM. rugi seribu batu.Peribahasa Cina Kebanyakan orang membuang banyak masa dan tenaga untuk memikirkan masalah dan bukan cuba untuk menyelesaikannya Harta yang paling menguntungkan ialah SABAR. fikirlah ia mungkin menyakitkan . Teman yang paling akrab adalah AMAL. Menyimpang seinci. -Whittier Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang. kehormatan telah musnah.. orang bodoh menyalahkan orang lain Kata-kata yang diucapkan sembarangan dapat mewujudkan perselisihan.

kita akan merintisnya perlahanlahan. Anda bukan apa yang anda fikirkan tentang anda. Wanita yang cantik tanpa peribadi yang mulia .umpama kaca mata yang bersinar-bersinar. Newhouse Kebenaran itu pabila dijemur di bawah cahaya mentari. Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian Kecemerlangan sebenar adalah apabila anda dihentam sehingga bertekuk lutut. . Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu. tetapi mampu melantun kembali. ia . Kurang semangat mengakibatkan lebih banyak kegagalan berbanding kurangnya kebijaksanaan atau kemahiran.Flower A.orang lain juga Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup. Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. Biarpun jalan itu panjang. tetapi apa yang anda fikirkan itulah anda Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan. Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. tetapi tidak melihat apa-apa Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun hanya sekadar senyuman.

Kekuatan itu tidak terbina di atas bilangan yang ramai. ia tidak akan busuk. Lidah yang panjangnya tiga inci boleh membunuh manusia yang tingginya enam kaki. . Tawadhu ialah bila setiap kali seseorang berjumpa dengan seorang muslim. Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak. ia menyangka bahwa orang itu lebih baik daripada dirinya. Tetapi kata-kata yang kasar dapat mengasarkan hati yang lunak seperti sutera. Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan.tidak akan lekang-lekang. Biarpun ditinggalkan dalam hujan lebat. Seburuk-buruk buta adalah buta hati. Berfikir sejenak. merenung masa lalu adalah permulaan yang baik untuk bertindak Kata-kata yang lembut dapat melembutkan hati yang lebih keras dari batu. Sebuah kebenaran kadangkala mengandungi kesilapan. tetapi kekuatan itu terbina di atas keyakinan dan optimis seseorang dan keserasian berkumpulan. Sebaik-baik orang yang diberi nasihat ialah penguasa.

Kalau rumahmu dari kaca, janganlah melempari orang lain dengan batu. Nilai hidup harus diukur dengan garis yang lebih mulia, iaitu kerja dan bukannya usia. -Richard Brinsley Sheridan Nafsu mengatakan perempuan itu cantik atas dasar rupanya. Akal mengatakan perempuan itu cantik atas dasar ilmu dan kepintarannya. Dan hati mengatakan perempuan itu cantik atas dasar akhlaknya. Berita tidak selalu sama dengan kenyataan. Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi. - Confucius Memulai belajar sejak kecil seperti memahat di atas batu dan memulainya sesudah tua seperti menulis di air. Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan. Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan. Kekayaan boleh mengaburkan jalan yang jujur Harta akan habis digunakan tanpa ilmu tetapi sebaliknya ilmu akan berkembang jika ianya digunakan. Kekayaan bukanlah satu dosa dan kecantikan bukanlah satu

kesalahan. Oleh itu jika anda memiliki kedua-duanya janganlah anda lupa pada Yang Maha Berkuasa. Sampan tidak akan dapat belayar di padang pasir betapa pun jua empuknya pasir itu -Pepatah Arab Perjalanan seribu batu bermula dari satu langkah. - Lao Tze Awal mula pohon ialah benih. Kalaulah anda tidak mampu untuk menggembirakan orang lain, janganlah pula anda menambah dukanya. Orang yang mengetahui harga dirinya tidak akan binasa. Mengapa manusia gemar mencetuskan pertelingkahan sedangkan manusia itu sendiri dilahirkan dari sebuah kemesraan. Kita sentiasa muda untuk melakukan dosa tetapi tidak pernah tua untuk bertaubat. Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan. Setiap mata yang tertutup belum bererti ia tidur. Setiap mata terbuka belum bererti ia melihat. Saya percaya, esok sudah tidak boleh mengubah apa yang berlaku hari ini, tetapi hari ini masih boleh mengubah apa yang akan terjadi pada hari esok.

Menulis sepuluh jilid buku mengenai falsafah lebih mudah daripada melaksanakan sepotong pesanan. Kegembiraan ibarat semburan pewangi, pabila kita memakainya semua akan dapat merasa keharumannya. Oleh itu berikanlah walau secebis kegembiraan yang anda miliki itu kepada teman anda. Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita. Beringatingatlah untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang. Reaksi emosi jangan dituruti kerana implikasinya tidak seperti yang diimaginasi. Jangan dipaksa anak berbuat kebaikan, jikalau orang tuanya tidak pernah menyembah Tuhannya Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Lazatnya memberi maaf lebih baik daripada lazatnya membalas dendam. Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa, menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan, menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan, menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa.

. Kekecewaan mengajar kita erti kehidupan.Masa depan itu dibeli oleh masa sekarang. Tetapi hanya dengan memberi kemaafan sahajalah kita akan dapat mengubati hati yang telah terluka.. Kemaafan yang diberi secara ikhlas umpama pisau bedah yang boleh membuang segala parut luka emosi . Kadangkala menyembunyikan sesuatu perkara dari pengetahuan orang lain lebih baik dari jika diberitahu pun tidak dihiraukan. Kemaafan mungkin amat berat untuk diberikan kepada orang yang pernah melukai hati kita. Kemarahan tidak boleh berumur panjang di dada seorang yang berhati baik. maka Aku akan menggantikannya dengan iman yang dirasakan manisnya dalam hati.Samuel Johnson Seseorang yang jujur diterima ucapannya oleh musuh. kebaikan tidak boleh berakar di hati seseorang yang berdasar buruk. maka siapa yang mengelakkannya kerana takut padaKu.Teruskan perjuangan kita walaupun terpaksa menghadapi rintangan demi rintangan dalam hidup Kebaikan seorang pemimpin adalah lebih baik daripada kebaikan zaman.. Harta yang didatangkan oleh angin akan terbawa pergi oleh taufan. Penglihatan itu sebagai panah iblis yang berbisa.

kadang kala kita jatuh sakit dan terluka. Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. Jika kejahatan di balas kejahatan. maka itu adalah dendam. Jika kebaikan dibalas kejahatan. Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan. Hidup ini ibarat meniti seutas tali. tetapi cahaya kehidupan yang dipancarkan akan selalu bersinar buat selamanya. itu adalah zalim. Dua orang bersaudara ibarat dua buah tangan." (La Roche) Manusia yang tidak berharap untuk menang telah sedia kalah. justeru tahu banyak perkara lebih baik dari tidak suka mengambil tahu walaupun satu perkara Orang yang meminta-minta kepada Tuhan tidak akan kecewa. Perkara utama harus kita fikirkan ialah menerimasesuatu atau . itu adalah mulia dan terpuji. Kita mesti pastikan hari ini adalah milik kita kerana kita belum pasti adakah hari esok kita masih diberi peluang.Segala hal yang lahir akan mati. dan itulah yang kita rasai saat ini. yang satu membersihkan yang lainnya. Manusia tak akan tahu semua perkara. Hidup umpama aiskrim. Hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yg kadangkala boleh menjahanamkan diri sendiri. Nikmatilah ia sebelum cair.

J Hari yang mendatang tidak akan memberikan sebarang makna jika kegagalan semalam tidak dijadikan teladan. . Jika anda rasa ianya menyakitkan. fikirlah ia mungkin menyakitkan orang lain juga Nilai manusia adalah semahal nilai matlamatnya.membuat sesuatu dgn baik berlandaskan kenyataan. Hidup adalah gabungan antara bahagia dan derita. melainkan masuk dengan perlahan-lahan dan dengan mata yang terbuka setelah mengukur dalamnya -Stahl P. Kebahagiaan adalah haruman yang tidak boleh kamu semburkan kepada orang lain tanpa kamu sendiri mendapat beberapa titisan daripadanya -Emerson Orang yang berani tidak akan membabi-buta melompat masuk ke dalam jurang. ( Harieta Wahab) .Marcus Aurelius Kasihkan manusia lepaskan dia kepada pilihan dan keputusannya kerana di situ tanda kita gembira melihat insan yang kita sayangi beroleh bahagia Orang yang berkhianat selalu terhina. Malangnya bagi mereka yg hanya mengikut kehendak hati tidak sanggup menerima penderitaan. Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang. Ia adalah menguji keteguhan iman seseorang.

Berbahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya. tidak pernah merasa terancam dengan perkataan atau perbuatan yang remeh dan tidak disengajakan. Orang yang cekal dan mempunyai keyakinan diri yang tinggi. Sekiranya seorang manusia dipanggil sebagai seorang penyapu sampah. menjadi pemandu untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya -Saidina Ali Jika kamu berhasrat untuk berjaya. jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut. ataupun Shakespeare menulis puisinya. yang telah melakukan kerjanya dengan baik sekali. Dia harus menyapu dengan begitu baik sekali sehingga semua yang terdapat di syurga dan dunia akan berhenti dan berkata disinilah tempat tinggal seorang penyapu sampah yang paling hebat. dia harus menyapu sama sepertimana Michelangelo melukis atau Beethoven memainkan muziknya.Kegagalan ialah satu-satunya yang dapat diraih tanpa pengerahan tenaga sedikit pun. Sebaliknya mereka akan menumpukan perhatian ke arah mencapai matlamatnya Batu yang bergerak tidak bisa ditumbuhi tanaman. Cara terbaik menghukum orang yang telah melakukan kesalahan terhadap kita ialah dengan berbuat baik kepadanya. Ada dua cara seseorang itu tidak boleh berjaya iaitu orang yang hanya mengerjakan apa yang disuruh dan orang yang tidak mahu mengerjakan apa yang disuruh. .

Kebebasan Keberanian yang sebenar ibarat layang-layang. tetapi tidak merancang adalah merancang untuk gagal. kehormatan telah musnah. sebaliknya menaikkannya -John Petitsenn Orang yang terakhir tertawanya. Apabila kepercayaan telah hilang lenyap.Hargai budi mereka dan kesetiaan.Tidak ada manusia yang hidup untuk gagal.Contoh terbaik Kepada yang tua . .Kemaafan Kepada ketua .Cinta dan ketaatan Kepada manusia . maka matilah orang itu.Khidmat Kepada yang muda . Sesiapa yang tidak pernah merasai kepahitan tidak akan mengenal kemanisan.. -Whittier Hadiah Terbaik Kepada kawan . Kepada pasangan . Berfikir secara rasional tanpa dipengaruhi oleh naluri atau emosi merupakan satu cara menyelesaikan masalah yg paling berkesan Apakah diharapkan hujan tanpa awan.Kesetiaan Kepada musuh . tentu lebih banyak tertawa. Sentakan angin yang menentangnya bukan melemparkannya ke bawah.

. Kita adalah pelakonnya. Sahabat sejati menjadi pendorong impian.Dunia ini ibarat pentas. Jadilah cahaya suram yang kekal abadi sinarannya dan elakkan daripada menjadi cahaya terang yang bersifat seketika cuma. Selemah-lemah manusia ialah orang yg tak boleh mencari sahabat dan orang yang lebih lemah dari itu ialah orang yg mensia-siakan sahabat yg telah dicari ( Saidina Ali) Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan. Cakap sahabat yang jujur lebih besar harganya daripada harta benda yg diwarisi dari nenek moyang (Saidina Ali) Air mata wanita adalah senjata yang membuahkan kemenangan. kelalaian itu kegelapan. dunia hanya pinjaman dan mati tak berteman. Berfikir itu cahaya. . Kepapaan membuat seseorang yang petah bercakap menjadi pendiam dan menyebabkan seseorang yang bijak menjadi bodoh. kejahilan itu kesesatan dan manusia yang paling hina ialah orang yang menganiaya orang bawahannya. Ingatlah. duit bukan kawan. Maka berlumba-lumbalah beramal supaya hidup bahagia di dunia dan akhirat. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah. sabar itu iman.

Lidahmu adalah bentengmu. demi untuk mendapat dunia yang mengiurkan Orang yg paling berkuasa adalah orang yg dapat menguasai dirinya sendiri Setiap manusia adalah arkitek kehidupannya sendiri. jangan berbelanja semua yang kamu miliki. tetapi kita sering kali ingat apa yang orang lain ada. Kalau kita melakukan semua yang kita upaya lakukan. jangan percaya semua yang kamu dengar dan jangan memberitahu semua yang kamu dengar. kadang kala dia mendapati bahawa dia tidak menyukai apa yang telah dibinanya dan mencari seseorang atau sesuatu untuk dipersalahkan daripada mencuba untuk menukar dirinya sendiri. . Sedangkan orang lain menganggapnya sebagai batu lonjatan. Dia membinanya seperti mana yang dikehendakinya namun selepas dia membina apa yang dikehendakinya. jika engkau menjaganya maka ia akan menjagamu. dan jika engkau membiarkannya maka ia tidak akan mempedulikanmu Jangan sesekali menggadai prinsip. sesungguhnya kita akan terkejut dengan hasilnya. Jangan lakukan semua yang kamu ketahui. Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki. Seseorang menganggap sekatan sebagai batu penghalang.Kaya jiwa lebih baik daripada kaya harta.

Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab.Apa yang diperolehi dalam hidup ini. Dan engkau akan mencapai yang tertinggi.Khalifah Abdul Malik bin Marwan Adalah tidak mustahil orang yang paling kita benci sekarang adalah kawan karib kita suatu waktu dahulu.Dan engkau akan menjadi terhebat. Sekiranya anda meletakan satu nilai kecil ke atas diri anda sendiri. adalah sepenuhnya daripada apa yang kita berikan padanya. bersungguh. Dalam kepala kaum wanita ada kekurangan. belum tentu hari ini kita akan berada di sini Fikirkan hal-hal yang paling hebat. Gerobak kosong lebih banyak bisingnya (suara ributnya) daripada gerobak yang penuh muatan. memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat . nescaya ganjaran yang kita terima juga setanding dengan apa yang kita usahakan. ketahuilah bahawa dunia tidak akan meningkatkan harga anda itu Kalau tidak kerana semalam kita telah berusaha. . merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi. Jika kita melakukan sesuatu dengan keikhlasan. Tetapkan akal pada hal tertinggi. tetapi dalam hati mereka ada kelebihan. bersabar dan berdoa.

kebiasaan orang lebih melihat bayang-bayang daripada pokoknya. Kebijaksanaan menjanjikan kejayaan dan kebahagiaan tetapi jika disalahgunakan akan mewujudkan penderitaan Didiklah anak-anakmu itu berlainan dengan keadaan kamu sekarang kerana mereka telah dijadikan Tuhan untuk zaman yang bukan zaman engkau -Saidina Umar Al-Khattab Diam adalah suatu hikmah. tetapi sedikit sekali pelakunya. Kata kata yang sering diucap biarlah selari dengan apa yang dirasakan kerna selalunya apa yang terungkap tidak sama seperti apa yang diungkap Lebih baik menjadi pendengar yang bijak daripada menjadi pemerhati yang kaku dan tidak tahu apa-apa. . Tetapi malangnya. Pemimpin yang berjaya ialah orang yang boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih atas daripadanya dan boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih bawah daripadanya.Dunia ini tiada jaminan melainkan satu peluang. cabaran dan pelbagai peluang. Apa yang ada hanyalah percubaan. Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan. Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula kepada Ilahi. Adab dan akhlak adalah ibarat pokok dan kemasyhuran adalah seperti bayang-bayang.

Sahabat sejati umpama pohon rendang tempat kita berteduh. Anda mesti menghadapinya. tetapi manusia perlu dihukum kerana sengaja lupa.Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan manusia untuk menyambut kesempatan yang menjelma. Anda tidak boleh mencipta pengalaman. Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal.Albert Camus Harta tidak akan berkurang kerana sedekah dan melakukan amal.tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah. . Manusia tidak perlu dihukum kerana lupa. Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya tanpa . Barangsiapa mempertimbangkan keselamatan dalam tindakannya. maka tenanglah batinnya. Mengetahui perkara yang betul tidak memadai dan bermakna jika tidak melakukan perkara yang betul. Manusia biasanya lebih menghargai sesuatu yang sukar diperoleh tetapi sering melupakan nikmat yang telah tersedia. Kecemerlangan adalah hasil daripada sikap yang ingin sentiasa melakukan yang terbaik.

Cecil B.Hanya mereka yang menetapkan pandangan mereka ke arah horizon yang jauh dihadapan sahaja yang akan menemui jalan sebenar. Menyesal tidak berbicara lebih baik daripada menyesal berbicara. . ia wajib menaruh perasaan malu akan dirinya terlebih dahulu . Anda akan mempunyai ramai kenalan jika anda meminati mereka dan bukannya cuba membuat mereka meminati anda Jangan memandang ke bawah (untuk mengetahui kekuatan tanah yang dipijak) sebelum memulakan langkah . perkahwinan menjadi penghubung antara dua insan dan anak menjadi penghubung antara ibu dan ayah Tiada manusia yang bergembira sepanjang masa tetapi ianya bukanlah suatu alasan untuk hidup sengsara Kesempatan yang kecil seringkali merupakan permulaan kepada usaha yang besar.menyimpang. Sesungguhnya orang yang berakal itu menyembunyikan rahsianya. dan orang yang jahil membuka keaibannya.Aflatun Jambatan menjadi penghubung antara dua buah kampung. . DeMille Jangan biarkan perahu hanyut tak berpenghuni nanti hanyutnya tidak singgah ke pelabuhan Ukuran yang paling tinggi tentang adab seseorang itu.

Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan -Andre Colin Bangsa yang tidak percaya kepada kekuatan dirinya sebagai sesuatu bangsa.Confucius . dia tidak malu belajar daripada orang yang berkedudukan lebih rendah darinya . Tidak dapat dilekatkan lagi dan tidak dapat dikembalikan menjadi tanah -Wahab B Munabin Sahabat sejati dan setia adalah lebih bernilai dari semua emas di dunia ini. Peperangan hanya boleh menjanjikan kemenangan selepas kemusnahan dan kematian.Jangan mengukur kebijaksanaan seseorang hanya kerana kepandaiannya berkata-kata tetapi juga perlu dinilai buah fikiran serta tingkah lakunya. Akhlak yang buruk itu ibarat tembikar yang pecah. Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka. tidak dapat berdiri sebagai suatu bangsa merdeka -Soekarno Semiskin-miskin orang ialah orang yang kekurangan adab dan budi pekerti -Hukama Ciri orang yang beradab ialah dia sangat rajin dan suka belajar. Sesungguhnya apa yang kita lihat serupa sebenarnya tidak semestinya sama. Adalah mudah menukarkan status seorang sahabat menjadi kekasih daripada (bekas) kekasih menjadi sahabat.

bagaimana lagi jika tiada agama? -Benjamin Franklin Jika kamu mendapat kesusahan. Orang yang paling tidak bahagia ialah mereka yang paling takut pada perubahan . ingatlah menyimpan kesabaran. tapi tanyalah apa yang boleh kamu buat untuk negara -Abraham Lincoln Jangan mengharapkan kebaikan dari orang yang tidak mengharapkan kebaikan dari kamu. pokoknya pun sihat -Beng Tju Agama tanpa ilmu adalah buta.Jangan tanya apa yang dibuat oleh negara untukmu. Hidup biar beradab.Mognon Me Lauhlin .Horatius Menghitung orang-orang gila di suatu negeri lebih sulit daripada menghitung orang-orang yang berakal. Ilmu tanpa agama adalah lumpuh -Albert Einstein Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil Memohon doa kepada Tuhan adalah laksana samudera yang dapat mencapai setiap sudut pantai keperluan hidup manusia Sesuatu khayalan kadang-kadang menjadi realiti Jika manusia masih tetap jahat dengan adanya agama. Jika akarnya sihat. bukan hidup untuk biadap -Al-Ghazali Bayruni Rakyat itu akar bangsa.

.......................... ...........................htm Tuhanku........... Semoga Ade Terhibur http://us. Di sebalik keindahan rumah tersergam....sesungguhnya Engkaulah pengampun............. -Richard Brinsley Sheridan Kecantikan hanya sedalam kulit.............keampunan kepadaku.... tetapi masuk ke dalam tulang -Pepatah inggeris Kita patut berkorban supaya orang lain juga merasai kemanisan hidup...... Keruntuhan keluarga telah melahirkan generasi yang lemah -Rahmohan Ghandi Rahsia untuk berjaya ialah menghormati orang lain Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan ketenangan dan keamanan Kecemerlangan sebenar adalah apabila kamu dihentam sehingga bertekuk lutut..com/euis1985/mutiara........ seseorang insan itu mungkin dilanda kepahitan dan kekecewaan yang tidak diketahui orang lain..share..tetapi aku tidak pula..Nilai hidup harus diukur dengan garis yang lebih mulia....aku tidak layak untuk syurgaMu.. .. ...ampunkanlah dosaku. ..................sanggup menanggung........ ...geocities... tetapi mampu melantun kembali...........dari itu kurniakanlah..........siksa nerakaMu........ iaitu kerja dan bukannya usia.. disebalik senyum dan tawa.........

.. "Kalau seorang memberikan sesuatu kepada orang lain.. ... Yang seorang mencaci maki dengan kata-kata tajam.. kepada siapakah ia harus dikembalikan ?" Orang yang mencaci menjawab... Ya Allah..ampunkan daku.. Ya Allah... Antara Berpuasa dan Bertengkar (26/11/2000) Dua Orang yang sedang berpuasa terlibat dalam percekokan. "Baiklah......... ia ditanya.. terserah pada anda bagaimana mengisinya.. tetapi pemberian itu ditolaknya.... sedangkan yang seorang lagi tidak berkata sepatah kata pun.. dan Andalah yang berhak menerimanya... Setelah orang yang mencaci itu merasa lelah dan berhenti berkata-kata...dosa-dosaku bagaikan pepasir di pantai.... Hidup cuma menyediakan waktu dan tempat..... aku sedang berpuasa...oh Tuhanku. . .... aku sedang berpuasa... semua caci maki yang Anda berikan aku tolak...dosa-dosa besar.... "Si pemberilah yang berhak mengambilnya kembali.." Rumah (09/10/2000) Para penghuni rumah mewah selalu ingin keluar dari rumahnya sedangkan orang-orang yang berada di luar ingin memasukinya ...dengan rahmatMu....." Orang yang dicaci menjawab...... Hidup Anda (15/01/2001) Hidup itu sendiri tak dapat memberikan kegembiraan sampai anda menghendakinya..

(HR Ahmad) Berlaku Adil (11/09/2000) Sesungguhnya orang-orang yang berlaku adil di sisi Allah laksana berada di atas mimbar yang terbuat dari cahaya. maka dimalam itu ia memperoleh ampunan Allah. Mereka itu orang-orang yang berlaku adil dalam menetapkan hukum baik kepada rakyat maupun kepada keluarga. akan anda sesali kelalaian anda semusim tanam. Kesalahannya adalah benar dan semua keburukannya dianggap baik. lebih tinggi dari langit. dalam majelis dia terhormat . Letih Bekerja (18/09/2000) Barangsiapa dimalam hari merasa letih karena bekerja dengan tangannya. Setiap kali hari berlalu. (Hasan Bashri) Manusia dan kekayaan (28/08/2000) "Umumnya sikap manusia terhadap orang kaya lebih cerah dari sinar matahari. akan berlalu pula bagian umurmu. ucapannya bisa diterima. (HR Muslim) Kumpulan Hari (04/09/2000) Wahai anak adam! Sesungguhnya kamu merupakan kumpulan hari-hari. Kedudukannya disisi mereka lebih segar dari air tawar.Lalai (25/09/2000) Seandainya anda belum menanam dan menyaksikan orang lain mengetam. lebih manis dari madu dalam sarangnya dan lebih harum dari bunga mawar.

Kesalahannya adalah benar dan semua keburukannya dianggap baik." (Abbas ra.) Saudara muslim (21/08/2000) Barangsiapa yang memperhatikan kepentingan saudaranya. lebih tinggi dari langit. Allah akan memberikan buah surga kepadanya dan setiap muslim yang memberi minum kepada muslim yang kehausan Allah akan memberikan munim kepadanya dari ar-Rahiqul Makhtum. ucapannya bisa diterima. Barangsiapa yang melapangkan suatu kesulitan sesama muslim.dan omongannya tidak pernah menjemukan. Setiap muslim yang memberi muslim lain yang kelaparan. Dan barangsiapa yang menutupi kejelekan orang lain maka Allah akan menutupi kejelekannya dihari kiamat. dalam majelis dia terhormat . Kedudukannya disisi mereka lebih segar dari air tawar. Allah akan memberikan pakaian surga kepadanya. lebih manis dari madu dalam sarangnya dan lebih harum dari bunga mawar. (HR Abu Dawud) Manusia dan Kekayaan (07/08/2000) "Umumnya sikap manusia terhadap orang kaya lebih cerah dari sinar matahari. maka Allah akan memperhatikan kepentingannya. maka Allah akan melapangkan satu kesulitan dari beberapa kesulitan dihari kiamat. (HR Bukhari dan Muslim) Memberi (14/08/2000) Setiap muslim yang memberikan pakaian kepada muslim yang tidak berpakaian.

dan omongannya tidak pernah menjemukan. Jangan pula terlalu sedikit sehingga aku lupa kepada-Mu. Sesungguhnya kamu pasti mati. dan akhlak buruk Sesukamu (10/07/2000) Hiduplah Sesuka hatimu. dengki. Sesungguhnya yang sedikit tapi mencukupi." (Abbas ra.) Nasihat Luqmanul Hakim (31/07/2000) "Wahai anakku apabila perut kantongmu penuh padat maka pikiranmu akan tidur. dan anggota badanmu lemah dalam mengamalkan ibadah" Do'a (24/07/2000) "Ya Allah.lebih baik bagiku daripada yang banyak tetapi melalaikan Hidup Tidak Tentram (17/07/2000) Tiga sifat yang menyebabkan penyandangnya tidak tentram dalam hidupnya : iri. Cintai siapa saja yang kamu senangi. dan hendaknya mengajar dengan perilakunya sebelum mengajar dengan ucapan-ucapannya . Sesungguhnya kamu pasti akan berpisah dengannya Lakukan apa saja yang kamu kehendaki. jangan Engkau memberikan kepadaku dari kenikmatan dunia yang terlalu banyak agar aku tidak melampaui batas larangan-Mu. hikmah kebijaksanaanmu menjadi tumpul. Sesungguhnya kamu akan memperoleh balasannya Mengajar (03/07/2000) Seorang alim harus mengajar dirinya sebelum mengajar orang lain.

dia selamat. Kecemasan (19/06/2000) • Manusia selalu hidup di antara dua kecemasan. sebagaimana air dapat memadamkan api. • Siapa dan Siapa(12/06/2000) • • • • • dari dosa. dia Barangsiapa yang mengasihi. Apabila dia benar . dia merugi. silahkan dia menyalakan dua api. Barangsiapa tidak menguasai lidahnya. Barangsiapa melakukan kebajikan. dia beruntung. umurnya yang lalu berikut amalan-amalannya dan bagaimana keputusan serta penilaian Allah terhadapnya Kedua. Pertama. Barangsiapa bicara batil kepada orang ramai. dia dikasihi. orang yang berpendapat bahwa kejahatan harus diredam dengan kejahatan. dia bebas . Apakah api yang satu dapat memadamkan api yang lain? Yang dapat meredam kejahatan adalah kebaikan. • menyesali. Barangsiapa membenci kejahatan. Barangsiapa diam.Meredam Kejahatan (26/06/2000) Bohong. sisi usianya dan amalan-amalannya yang akan dikerjakannya dan apa yang akan ditentukan Allah baginya.

menunjukkan prestasi dan keahliannya. Mengunci Lidah (15/05/2000) Kuncilah lidahmu. hendaklah ia keluar dari kehinaan karena maksiat kepada Allah menuju kemuliaan karena taat kepada-Nya. halal. ia akan memperoleh semuanya. melaksanakannya sebaik-baiknya. dengan kemampuan optimal dan kekuatan maksimal serta dengan kesungguhan hati Kekayaan Tanpa Harta (22/05/2000) Barangsiapa menginginkan kekayaan tanpa harta. Dengan demikian. dan terhormat).Yang buruk-buruk (05/06/2000) • • • • Seburuk-buruk harta ialah yang tidak dizakatkan. memperolah kemuliaan tanpa dukungan keluarga ataupun kawan. Seburuk-buruk penguasa ialah yang ditakuti rakyatnya yang tak bersalah. kecuali dalam empat perkara: . Seburuk-buruk kawan ialah yang membuat kecewa kawannya ketika dalam kesulitan. dan ditaati tanpa memiliki kekuasaan. Seburuk-buruk negeri ialah negeri yang tandus dan tak terjamin keamanannya Hidup Duniawi (29/05/2000) Sarana untuk menyempurnakan kehidupan duniawi ialah : • • • • amal perbuatan (karya dan profesi yang baik.

. menumbangkan yang batil. dan jangan mengambil harta mereka. dan mengutarakan hikmah kebijaksanaan Meningkatkan Kemuliaan (08/05/2000) Ada tiga hal yang meningkatkan kemuliaan seseorang: • • • memaafkan orang lain dan menghilangkan bekas-bekas kesalahannya. Selamat Mencari (01/05/2000) Ketika Haatim al-Asham datang berkunjung kepada Imam Ahmad. mensyukuri nikmat Allah. memberi sesuatu kepada orang lain yang tidak memberi sesuatu kepadanya. Dinding Islam ialah kebenaran dan pintunya ialah keadilan. "Dengan tiga hal: • Anda memberi harta kepada mereka. • Berikan hak-hak mereka dan janganlah menuntut hak Anda dari mereka • Bersabarlah menghadapi gangguan mereka dan jangan mengganggu mereka Dinding dan Pintu Islam (24/04/2000) Islam memiliki dinding dan pintu yang kuat. bagaimana caranya mencari selamat dari manusia ?" Haatim menjawab. menghubungkan silaturahmi dengan orang yang memutuskannya.• • • • menjelaskan yang hak."Beritahukan kepadaku. Imam bertanya.

dia akan kehilangan dunianya. selama penguasa-penguasa bersikap keras dan tegas. akal dan jiwa saling menunjang untuk membuat sejarah. Kawan yang tidak membosankan. Mustafa Assiba'i) Tiga orang yang dimusuhi Rasulullah di hari Kiamat (27/03/2000) . dia akan kehilangan agamanya.Islam akan tetap jaya. Dan barangsiapa yang meremehkan kawannya. Teman bicara yang tidak memaksamu berdandan ketika menghadapinya. (Dr. Barangsiapa yang meremehkan ulama. Cendikiawan membuat sejarah dengan akal pikiran mereka. tetapi itu dilakukan tidak berarti mesti dengan pedang dan cemeti. Membuat Sejarah (03/04/2000) Kaum muda membuat sejarah dengan hati mereka. pasti sejarah tak akan pudar sinarnya dan tak akan padam obornya. Ahmad bin Ismail Yang tak boleh diremehkan (10/04/2000) Barangsiapa yang meremehkan penguasa. Teman kencan yang tidak menyanjungmu. Orang arif membuat sejarah dengan jiwa mereka. Said bin Suwaid Peran Buku (17/04/2000) Buku adalah: Teman bicara yang tidak mendahuluimu. Teman bicara yang tidak memanggilmu ketika kamu bekerja. dia akan kehilangan kemanusiannya. melainkan dengan hak dan keadilan. Penasehat yang tidak mencari-cari kesalahan. Apabila hati.

Tidak ada kebaikan bagi sahabat kecuali dengan kesetiaan. (Al-Ahnaf bin Qais) Tebarkan Salam (13/03/2000) Kalian tidak akan masuk surga sampai engkau beriman. yaitu: orang yang memberi karena aku lalu mengingkarinya. Tidak ada kebaikan bagi kehidupan kecuali kesehatan dan keamanan.Tiga orang yang aku musuhi dihari kiamat. dan orang yang mempekerjakan buruh yang melaksanakan tugasnya. tetapi tidak memberikan upahnya. Inilah kebaikan (20/03/2000) Tidak ada kebaikan bagi pembicaraan kecuali dengan amalan. Tidak ada kebaikan bagi shadaqah kecuali niyat yang ikhlas. Tidak ada kebaikan bagi harta kecuali dengan kedermawanan. dan tidak akan beriman sampai kalian saling menyayangi. (HR Bukhari). Maukah aku tunjukkan suatu perbuatan yang jika kalian lakukan maka kalian akan saling menyayangi ? Sebarkanlah salam di antara kalian (HR Muslim) Waktumu (06/03/2000) Waktu adalah kehidupan manusia Jika digunakan untuk membaca akan menjadi sumber kebijaksanaan Jika digunakan untuk berpikir akan menjadi kekuatan Jika digunakan untuk betdo'a akan menjadi keberkahan dan rahmat Jika digunakan untuk bekerja akan menjadi keberhasilan Jika digunakan untuk beramal akan menghantarkan menuju surga . orang yang menjual budak yang sudah dibebaskan lalu makan harganya.

. jangan dipertikai suatu nilai persahabatan kerana satu kesilapan.Allah memerintahkan malaikat memcatat amal manusia yang membaca bismillah sebanyak 400 kebaikkan. -sesungguhnya orang yang paling mulia di sisi Allah ialah orang yang terlebih dahulu memberi salam kepada orang lain *Pesanan 1. 6.Tiada kehormatan yang lebih sempurna daripada menhindari diri dikuasai hawa nafsu. 3. 2.a yang bermaksud.W. .Membaca 313 kali kali bismillah dan salawat atas nabi S. 2. Hargai setiap pertemuan kerana di situ ada kerinduan dan sayangilah setiap perpisahan kerana di situ pasti ada kesedihan *Kelebihan Bismillah 1.freewebs. Persahabatan yang sejati membawa kepada kerinduan yang berpanjangan.akan mendapat rezeki yang tiada terduga.htm *Rasullah S. Jangan menyesal atas sesuatu kegagalan.Membaca 21 kali ketika hendak tidur akan aman daripada syaitan.kecurian. 8.A. 7.maut mendadak dan bala.Tiada teman yang lebih indah daripada amal dan tiada rakan yang lebih aib daripada jahil.Tiada penggawal peribadi yang lebih berwaspada daripada sifat pendiam 5.Tiada ibadah yang lebih indah daripada rasa khusuk.Tiada harta yang lebih mengguntungkan daripada sifat sabar.W 100 kali pada hari ahad di saat matahari terbit dengan menghadap Qiblat.A. http://www.. bersabda yang diingatkan oleh Dordan r. 4.com/azazone2020/katakatahikmah. 9. 3.Semua itu adalah kewajiban seorang hamba terhadap Tuhannya Gunakanlah waktu untuk kehidupan yang sebenarnya Sesungguhnya kewajiban-kewajiban hamba didunia lebih banyak daripada waktu yang tersedia Hikmah di bawah dikutip dari sini sayang.

Meringan-ringankan sembahyang.Lakukan riadah"bersenam.atau sebagainya. ciri-ciri yang membawa kepada kepapaan 1. 2.Meninggalkan longgokkan sampah di rumah 3.Tiada berkesan dan teransang apabila mendengar ayat-ayat Al-Quran serta tazkirah. 3.Kurang berminat untuk menghadiri majlis-majlis ilmu yang mengigatkan tentang akhirat.Barang sesiapa yang gemar berteman golongan kaya akan ditambah oleh Allah kecintaannya terhadap dunia.Berpuasa setiap Isnin dan khamis 2.politik.Barang sesiapa yang gemar bergaul dengan perempuan akan ditambah .akan tunduk atau takutlah orang zalim itu. 4.Ikuti perkembangan umat Islam.4. Terlalu bermudah-mudah dalam pekara yang harus dan sesetengah pekara subahat. 5.sejarah dan sebagainya.Kurangkan percakapan sia-sia dan banyakkan doa.suka bermewah dan bertambah sifat kedekutnya sehingga melupakan hari akhirat. 5.Kurang khusuk dalam ibadat khasnya solat.Menggeringkan tangan dengan pakaian sendiri.berjalan. 3. 4.Tidak mendoakan ke atas kedua ibubapanya. 5. *Amalan pembina peribadi 1. Mutala"ah Pilih Teman 1.barang sesiapa yang suka berdampingan dengan pegawai pemerintah atau raja akan ditambah oleh Allah sifat kasar dan sombong. 2. 4. sains. 3.Perbanyakkan mentelaah berbagai buku agama.Memilih masjid yang pendek solatnya dan khutubahnya.Solat 5 waktu tepat pada waktunya dan laksanakan solat tahjud. 2. *Mutala`ah Petanda zahir jiwa kosong 1. 6.Membiarkan bekas makanan "pinggan mangkuk"tanpa membasuhnya.Membaca 50 kali di hadapan orang zalim.

5. .Barang siapa yang suka mendampingi orang-orang soleh akan bertambahlah keinginannga berbuat taat kepada Allah."Betapa banyaknya perkataan yang menghilangkan nikmat dan betapa banyak perkatan yang mendatangkan bencana".lambat marah adalah hiasan ilmu.Meninggalkan perbuatan menggungkit-gunggit pemberian adalah hiasan amalan baik.Tidak meminta-minta adalah hiasan fakir. 5. 3.Sabar adalah hiasan bala. 3. 8.Syukur adalah hiasan nikmat. Digemari syaitan akannya. 2. 8 PERKARA PERHIASAN BAGI 8 PERKAR A Abu Bakar r. 10 HUkuman Bagi Orang Yang Banyak Ketawa.khusuk adalah hiasan solat. Hilang Air mukanya (malu dan kemuliaan). 4.Merendahkan diri /tawaduk adalah hiasan mereka yang menuntut ilmu.Banyak menengis adalah hiasan takut.diam itu perhiasan orang alim dan penutup orang bodoh 2. 7.Barang siapa yang suka bergaul dengan orang-orang fasik akan bertambah beraninya membuat dosa dan menundakan taubat."Keselamatan itu ada 10 bahagian yang 9 di waktu diam dan yang ke 10 di waktu menjauhi orang banyak. 4. 3.a telah berkata maksudnya ada 8 perkara merupakan perhiasan bagi 8 perkara iaitu: 1.oleh Allah sifat bodoh dalam shahwatnya. 1. Mati hatinya. 2. Diam 1. 6.

7.4. 3. Jika anda inginkan sebuah tempat di matahari. 5. Kesilapan mengajar kita tentang apa yang perlu kita pelajari selepas itu. Dimurkai Allah.Kesilapan adalah realiti kehidupan. 2. . Ia bermakna anda telah mempelajari sesuatu. 11. Anda hanya menemui cara yang tidak berkesan. Kegagalan bermakna bahawa anda belum berjaya lagi. 4. 8. yang penting adalah tindak balas terhadap kesilapan itu. Dipalingkan oleh Nabi Muhammad s. Disoal padanya pada hari kiamat. dan mencuba lagi dengan cara yang lain. 5. Apa yang anda pelajari selepas kegagalan sahaja yang dikira. Dibenci oleh semua penghuni langit dan bumi. 10. 9. 10. Dikutuk para malaikat. 9. 6. Kata-kata hikmah 1. Kesilapan adalah bukti bahawa seseorang itu telah mencuba membuat sesuatu perkara atau pekerjaan. 8. Ingatlah bahawa anda boleh gagal dalam apa sahaja dalam hidup asalkan tidak menjadi seorang yang gagal.a. Kegagalan itu sendiri tidak dikira. bersedialah  untuk terbakar.w pada hari kiamat. 7. Lupa pada segala-galanya.Terbuka aibnya pada hari kiamat. Ramai orang yang masih bergantung kepada kerja-kerja yang bergaji rendah kerana mereka takut gagal jika mencuba kerja lain. Kegagalan bukan bermakna anda tidak mencapai apa-apa. 6. Anda tidak gagal. Manusia yang berjaya akan memperoleh keuntungan daripada kesilapannya.

Apabila anda telah sampai ke penghujung tali .Anda tidak harus berkata KENAPA SAYA? Anda seharusnya bersyukur kerana ANDA telah dipilih.Sekiranya kita bersaing dengan diri kita sendiri dan kita mengalami kegagalan. 19. 15. 13. 26. tetapi akhirnya tersangkut! 21. 18.Sekiranya anda menemui sebuah laluan tanpa halangan.kecuali diri anda sendiri. ..Mungkin tiada kegagalan bagi orang yang terus berjuang. Kegagalan itu hanya bermakna anda perlu mengambil masa yang lebih lama untuk berjaya."Lulus" dan "Gagal" adalah cara lama mengkategorikan seseorang. ia mungkin tidak membawa anda ke mana-mana. 14....Jangan takut dan segan untuk setiap tindakan yang anda lakukan. 20.dan tiada lagi simpulan untuk bergantung. 27. 16. 17.. Cara baru ialah "pengetahuan" dan "Kejahilan".Ramai orang mencari tempat yang selamat.Orang yang kurang berani untuk memulakan sesuatu. Kegagalan bukan bermakna anda tidak berusaha bersungguhsungguh. 24.Kegagalan hanyalah satu peluang untuk anda mencuba lagi untuk berjaya!!.. pastikan dia pernah gagal sebelumnya.Malah kesilapan pun mungkin menjadi perkara penting bagi menjamin kejayaan yang bernilai..Kesilapan-kesilapan memberitahu kita tentang apa yang perlu kita pelajari.12.Tiada siapa yang berhak mengecap anda sebagai orang yang gagal.lompatlah ke tali yang lain.. 25... 23. siapakah yang menang?Fikirkanlah!. Impian yang tidak terlaksana adalah impian yang terpenjara  oleh musuh nombor satu­iaitu takut GAGAL!! 22.Sekiranya anda mahu mengambil seorang pekerja. Seluruh kehidupan adalah satu ujian.

32. Orang yang menang membayangkan ganjaran bagi setiap kejayaan. .sebenarnya telah tewas!! 28.. mereka tidak akan menjadi orang berani kelak.anda hanya  tewas apabila anda telah berputus­asa.. 34.Kita tidak mungkin dapat mempelajari sesuatu perkara kecuali kita bersedia untuk gagal terlebih dahulu. 38. tidak bermakna anda telah tewas.Setiap orang mempunyai keazaman yang kukuh untuk mencapai matlamat sehingga mampu mengetepikan kegagalan dalam usaha tersebut.Terseradung bukannya terjatuh. 33.Kesilapan adalah sebahagian daripada hutang yang perlu dilangsaikan sepanjang hayat.Dalam percubaan-percubaan yang hebat.Kegagalan dalam hidup adalah menjadi seorang yang tidak belajar daripada kegagalannya 31. 35..Sekiranya anak-anak diasuh untuk takut mencuba sesuatu yang baru kerana takutkan kegagalan. 29. perbuatan atau sebagainya. 39.Orang yang kalah membayangkan hukuman bagi kegagalan.Hadiah paling berharga hanya diberikan kepada orang yang menemui kegagalan tetapi dia tidak pernah berundur atau merungut atau berputus-asa. 30..Cara yang terbaik untuk belajar untuk menjadi pemenang ialah belajar daripada orang-orang yang pernah kalah atau tewas dalam sesuatu pertandingan. 37. Sekali gagal. 36.Hanya orang yang berani GAGAL DENGAN TERUK mempunyai harapan untuk BERJAYA DENGAN HEBAT sekiranya dia mempelajari sesuatu daripada kegagalannya itu. adalah dianggap cemerlang meskipun gagal. .

44.Hidup adalah satu kesilapan yang berterusan di mana kita belajar untuk menjadi sempurna.Kita memerlukan kegelapan untuk melihat bintang.40. 51.Jika pada awalnya anda tidak berjaya. kenalah hujan dahulu.tetapi saya tidak boleh menerima  orang yang tidak berani mencuba.Jangan berputus-asa kerana biasanya anak kunci terakhirlah yang dapat membuka kunci.Sekiranya anda mengalami kegagalan lebih awal. 53. Apabila anda kaya.fikirkanlah saat­saat anda pernah miskin  dahulu. 49. 48.Anda bukannya gagal.Anda hanya tidak tahu beberapa perkara lagi. bukannya mencari-cari-apa silapnya. 50. 46. kegagalan berikutnya kurang terasa pedih. 41.Perkara paling penting apabila berhadapan dengan keadaan yang kurang menyenangkan adalah dengan memberikan perhatian terhadap apa yang perlu dibuat selepas ini. 52.cubalah cari kembali arah haluan yang pernah anda lemparkan ke dalam tong sampah. sekiranya anda mahukan pelangi. Saya boleh menerima kegagalan kerana setiap orang gagal  dalam sesetengah perkara. 47. 45.Salah satu kesilapan besar yang boleh kita lakukan dalam hidup ini adalah sentiasa takut untuk melakukan kesilapan.Kesilapan demi kesilapan membawa seseoarang menemui kebenaran hakiki.Satu kesalahan tidak akan menjadi kesilapan sehinggalah . 43. 42.Kesulitan menyerlahkan sifat sebenar manusia.Pada pendangan saya.

51. 55. atau yang berjaya dan gagal. Ia samalah seperti mengatakan bahawa anda lebih bijak pada hari ini berbanding dengan semalam.Anda bukannya gagal. 57. 52.Satu kesalahan tidak akan menjadi kesilapan sehinggalah anda membetulkannya.Anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan.Jangan katakan kegagalan itu kesilapan. 59.Anda hanya tidak tahu beberapa perkara lagi.Saya tidak membahagikan dunia kepada yang lemah dan gagah. Saya membahagikan dunia kepada mereka yang belajar dan tidak belajar. 55. 58.Kegagalan tidak menjadikan anda seorang yang gagal sekiranya anda tidak berputus-asa untuk mencuba lagi.Saya tidak membahagikan dunia kepada yang lemah dan . 54.Anda tidak akan mengetahu tentang diri sendiri menerusi kejayaan. Katakan kegagalan itu adalah pengajaran. 53.anda membetulkannya.Janganlah takut untuk mengakui kesilapan.tetapi saya tidak boleh menerima  orang yang tidak berani mencuba.Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang seseorang daripada mengesani potensi diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri. 60. juga bukan di antara yang boleh melakukan sesuatu atau sebaliknya. Saya boleh menerima kegagalan kerana setiap orang gagal  dalam sesetengah perkara. 54.Kegagalan tidak menjadikan anda seorang yang gagal sekiranya anda tidak berputus-asa untuk mencuba lagi. 56.Setiap kegagalan adalah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baru yang tidak pernah dicuba sebelum ini.

Saya membahagikan dunia kepada mereka yang belajar dan tidak belajar. 55.Saya tidak membahagikan dunia kepada yang lemah dan gagah.gagah.Anda bukannya gagal. 51. Katakan kegagalan itu adalah pengajaran. Saya boleh menerima kegagalan kerana setiap orang gagal  dalam sesetengah perkara. atau yang berjaya dan gagal. 57. 56.Setiap kegagalan adalah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baru yang tidak pernah dicuba sebelum ini. juga bukan di antara yang boleh melakukan sesuatu atau sebaliknya.Anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan. 56. 53.Anda tidak akan mengetahu tentang diri sendiri menerusi kejayaan.Kegagalan tidak menjadikan anda seorang yang gagal sekiranya anda tidak berputus-asa untuk mencuba lagi.tetapi saya tidak boleh menerima  orang yang tidak berani mencuba.Anda hanya tidak tahu beberapa perkara lagi. Ia samalah seperti mengatakan bahawa anda lebih bijak pada hari ini berbanding dengan semalam. atau yang berjaya dan gagal. 52. 58.Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang seseorang daripada mengesani potensi diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri.Jangan katakan kegagalan itu kesilapan.Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang . Saya membahagikan dunia kepada mereka yang belajar dan tidak belajar.Janganlah takut untuk mengakui kesilapan. 60. 59. juga bukan di antara yang boleh melakukan sesuatu atau sebaliknya.Satu kesalahan tidak akan menjadi kesilapan sehinggalah anda membetulkannya. 54.

89. 57.Janganlah takut untuk mengakui kesilapan. 83.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. 87.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita. 88. 85. sewajarnyalah kita SENYUM.Setiap kegagalan adalah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baru yang tidak pernah dicuba sebelum ini.SENYUM adalah bahasa dunia. 81.Jangan katakan kegagalan itu kesilapan."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna.Anda tidak akan mengetahu tentang diri sendiri menerusi kejayaan. 59. sama saja dengan kening yang berkerut. 84. 60.SENYUM harus ada ketulusan. Katakan kegagalan itu adalah pengajaran.seseorang daripada mengesani potensi diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan. Ia menunjukkan keceriaan. 82.Anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan.Setiap kali berhubung dengan orang lain. 58. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang. 86. 90. Ia samalah seperti mengatakan bahawa anda lebih bijak pada hari ini berbanding dengan semalam.SENYUM adalah jambatan persahabatan. .

86.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan. 89. Ia menunjukkan keceriaan. 86. sama saja dengan kening yang berkerut.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang.SENYUM adalah bahasa dunia. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita.SENYUM adalah jambatan persahabatan.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita. 82. sewajarnyalah kita SENYUM.SENYUM harus ada ketulusan.SENYUM adalah bahasa dunia.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.Setiap kali berhubung dengan orang lain. sewajarnyalah kita SENYUM. 85.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna. 83. 90.Setiap kali berhubung dengan orang lain. 87. Ia menunjukkan keceriaan.81. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. 84.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan. 84."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan ."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah. 83. 85. 81. 88. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya. 82.

SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna.SENYUM adalah jambatan persahabatan. 121. 87.SENYUM harus ada ketulusan.Jika anda mahu membuat sesuatu. 122.SENYUM harus ada ketulusan.SENYUM adalah bahasa dunia.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan. sama saja dengan kening yang berkerut. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya. 88.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan. 82. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. 90. 89. 84.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita.SENYUM adalah jambatan persahabatan. Ia menunjukkan keceriaan.sahabatmu adalah satu sedekah. sewajarnyalah kita SENYUM. 87. anda akan cari jalan.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang. 85. 89. sama saja dengan kening yang berkerut.Setiap kali berhubung dengan orang lain. Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang  yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya  tanpa menyimpang."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah. 83.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan. 81. 88. 90.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan. Jika . 86.

Peribahasa Arab 123."Undang-undang bertulis umpama sarang labah-labah. anda boleh menipu setiap orang buat  sementara waktu.Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi. 126."Keadilan . menakala yang kaya dan berkuasa dengan sewenang-wenang menembusinya". ia tidak patut dipanggil undang-undang". 127.jika lambat dilaksanakan."Tiada cukup penjara.Peribahasa Melayu 124.Jangan kecewa jika anda gagal. 131. 132. " 129. 134. "Anda boleh menipu setengah orang buat  selama­lamanya."Memang tidak adil jika sepuluh orang yang bersalah melepaskan diri.Gagal sekali tidak bererti gagal untuk selama-lamanya 128. malah anda perlu ke depan berbekalkan kegagalan itu sebagai kekuatan untuk mencapai kejayaan. . tetapi adalah lebih tidak adil jika seorang yang tidak bersalah terpaksa menderita dalam penjara". tetapi anda tidak boleh menipu semua orang  buat selama­lamanya". nescaya dikira ketidakadilan".Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras dengan tindakannya. 133.Hendak seribu daya. 125. tak hendak seribu dalih."Kebenaran . Ingat ada orang yang lebih teruk gagalnya dari kita."Jika kesan sesuatu undang-undang itu tidak adil dan tidak munasabah.anda tidak mahu membuat sesuatu.ianya gagah dan pasti beroleh kemenangan". ia memerangkap mereka yang miskin dan tidak berdaya. tiada cukup anggota polis dan tiada cukup mahkamah untuk menguatkuasakan satu undang-undang yang tidak disokong oleh rakyat" 130. . anda akan cari alasan.

kelak kamu benar-benar menjadi haiwan. Al-Kindi (803-873 TM).Pemikir dan ahli falsafah Arab yang ulung."Manusia tidak mungkin bebas selagi jiwa dan pemikirannya terkongkong". Jangan kamu bermain dengan kepalsuan. iaitu perbicaraan hati nurani manusia". aku dan orang-orang yang berada di satu kelompok . kelak hilanglah sensitiviti akan fikiran kamu".135. 139."Undang-undang yang tidak adil adalah jenis kezaliman yang paling dahsyat". أَنَا ومَنْ حوِْلي مِنْ ِتلْكَ اِلفِئَةِ اِّتي آمََنت بِرَّبهَا. Kata-kata Hikmah Abu Bakar Rhodiyallahu ‘Anhu berkata : ‫ة‬ ُ ‫ُاطُْبُوا اْلموْت ُتوْهبْ لَكَ اْلحَيَا‬ َ َ َ ‫ل‬ “ Kejarlah kematian ! Kau dapatkan kehidupan “ Marwan Rohimahullah : ‫ِ ي ل كن ر ه ّ ة‬ ُ َ‫َأَل ّ أَّاميْ حََاِتيْ وَأسعَدُهَا. 138. Jangan kamu bermain dengan sifat-sifat kehaiwanan. 137."Kita bertanggungjawab bukan saja atas perkara-perkara yang kita lakukan. Jangan kamu bermain dengan kezaliman."Ada perbicaraan yang lebih agung daripada perbicaraan di mahkamah undang-undang. 136. هيَ أَّامُ اِّتيْ ُّا نَْنتَظِ ُ فِْي َا الشهَاد‬ ْ ْ ‫ل‬ ْ َ َ ْ َ ‫ذ يِ ي‬ “ Hari-hari yang paling indah dan nikmat aku rasakan dan lalui. juga atas perkara-perkara yang kita tidak lakukan atau yang kita biarkan berlaku"."Pejuang kemerdekaan India. kelak kamu akan kehilangan hak kebenaran.

yang beriman kepada Robnya. yaitu hari-hari dimana kami menanti syahadah “. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful