SALAM HIKMAH DALAM HIKMAH..MOGA KITA MENDAPAT HIKMAH DAN RAHMAH ….AAMEN.

1. Sesungguhnya seorang hamba itu bila merasa

ujub kerana suatu perhiasan dunia, niscaya Allah akan murka kepadanya hingga dia melepaskan perhiasan itu. 2. Semoga aku menjadi pohon yang ditebang kemudian digunakan. 3. Dia berkata kepada para sahabat,"Sesungguhnya aku telah mengatur urusan kamu, tetapi aku bukanlah org yg paling baik di kalangan kamu maka berilah pertolongan kepadaku. Kalau aku bertindak lurus maka ikutilah aku tetapi kalau aku menyeleweng maka betulkan aku!" SAYIDINA UMAR BIN KHATTAB : 1. Jika tidak karena takut dihisab, sesungguhnya aku akan perintahkan membawa seekor kambing, kemudian dipanggang untuk kami di depan pembakar roti. 2. Barangsiapa takut kepada Allah SWT nescaya tidak akan dapat dilihat kemarahannya. Dan barangsiapa takut pada Allah, tidak sia-sia apa yang dia kehendaki. 3. Wahai Tuhan, janganlah Engkau jadikan kebinasaan umat Muhammad SAW di atas tanganku. Wahai Tuhanku, umurku telah lanjut dan kekuatanku telah lemah. Maka genggamkan

(matikan) aku untukMu bukan untuk manusia. SAYIDINA ALI KARAMALLAHU WAJHAH : 1. Cukuplah bila aku merasa mulia karena Engkau sebagai Tuhan bagiku dan cukuplah bila aku bangga bahawa aku menjadi hamba bagiMu. Engkau bagiku sebagaimana yang aku cintai, maka berilah aku taufik sebagaimana yang Engkau cintai. 2. Hendaklah kamu lebih memperhatikan tentang bagaimana amalan itu diterima daripada banyak beramal, kerana sesungguhnya terlalu sedikit amalan yang disertai takwa. Bagaimanakah amalan itu hendak diterima? 3. Janganlah seseorang hamba itu mengharap selain kepada Tuhannya dan janganlah dia takut selain kepada dosanya. 4. Tidak ada kebaikan ibadah yang tidak ada ilmunya dan tidak ada kebaikan ilmu yang tidak difahami dan tidak ada kebaikan bacaan kalau tidak ada perhatian untuknya. UMAR BIN AZIZ : 1. Orang yang bertakwa itu dikekang. 2. Sesungguhnya syubhat itu pada yang halal. 3. Kemaafan yang utama itu adalah ketika berkuasa. SUFFIAN AS THAURI :

1. Tidak ada ketaatan bagi kedua ibu-bapa pada perkara syubhat. 2. Sesungguhnya seorang lelaki itu berharta bila dia zuhud di dunia, dan sesungguhnya seorang itu adalah fakir bila dia gemar pada dunia. 3. Menuntut ilmu lebih utama daripada solat sunat." Ilmu itu lebih baik daripada harta. Ilmu menjaga engkau dan engkau menjaga harta. Ilmu itu penghukum (hakim) dan harta terhukum. Harta itu kurang apabila dibelanjakan tapi ilmu bertambah bila dibelanjakan. -Saidina Ali bin Abi Talib Kecantikan bukan terletak pada pakaian yang dipakai tetapi ia bergantung kepada keelokan akhlak dan budi pekerti. Saidina Ali bin Abi Thalib Jadilah seperti pohon kayu yang lebat buahnya, tumbuh di tepi jalan. Dilempar buahnya dengan batu, tetapi tetap dibalas dengan buah. -Saidina Abu Bakar As-Siddiq Alangkah buruknya kepapaan, kalau aku mengadu aku malu, kalau aku berdiam diri aku binasa -Saidina Ali bin Abi Talib Jangan berkawan dgn orang yang tamak kerana pada zahirnya ia ingin membahagiakanmu tapi hakikatnya dia akan mencelakan . Jauhilah berteman dengan pembohong kerana ia boleh menjadikan orang yang dekat lari daripadamu dan sebaliknya .Janganlah berkawan dengan orang yang bakhil kerana ia akan

Di dunia orang yang tidak berharta berasa susah hati. tetapi orang yang tidak beragama merasa lebih sengsara -Saidina Abu Bakar As-Siddiq . ketulusannya sesuai dengan kadar kemanusiaannya. itulah lelaki yang sebenarnya -Khalifah Umar al-Khattab Nilai seseorang sesuai dengan kadar tekadnya. hayunan kedua belah tangan.melupaimu di waktu kamu sangat memerlukannya dan jauhilah bersahabat dengan orang yang suka berbuat jahat kerana ia tidak malu untuk menjualmu dengan harga yang sangat murah Saidina Ali bin Abi Thalib Hanya lidah yang mahu berdusta dan berbohong. Tetapi jika mereka teguh memegang amanah dan menahan tangannya daripada menganiayai sesamanya. keberaniannya sesuai dengan kadar penolakannya terhadap perbuatan jahat dan kesucian hati nuraninya sesuai dengan kadar kepekaannya terhadap kehormatan dirinya -Khalifah Ali bin Abi Talib Kebajikan yang ringan adalah menunjukkan muka berseri-seri dan mengucapkan kata-kata lemah-lembut -Saidina Umar bin Al-Khatab Orang yang terlalu memikirkan akibat dari sesuatu keputusan atau tindakan. harta buat kehidupan di dunia. Namun pandangan mata. langkah kedua belah kaki dan pergerakan tubuh atau seluruh anggota badan akan menafikan apa yang diucapkan oleh lidah -Khalifah Ali bin Abi Talib Jangan engkau percaya melihat kegagahan seorang lelaki. sampai bila-bilapun dia tidak akan menjadi orang yang berani -Khalifah Ali bin Abi Talib Agama buat kehidupan di akhirat.

akan diperbaiki Allah pula pada yang nyata di wajahnya. Dan dia hendaklah memperelokkan setiap tindak tanduknya seharian sebelum memperelokkan dengan lidah. Sepi yang sebenarnya ialah kagum dengan diri sendiri dan kemuliaan yang sebenar ialah akhlak yg baik. -Saidina Umar bin Al-Khatab Sesiapa yang dilantik menjadi pemimpin kepada manusia maka dia hendaklah mengajar dirinya terlebih dahulu sebelum mengajar orang lain. merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi. maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk kepadanya -Saidina Umar al-Khattab Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab. Apabila mati orang yang berilmu. Dan sesiapa yang mengajar dirinya sendiri serta memperelokkannya lebih layak untuk mendapat kemuliaan . bersolat dan berjihad. memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat Khalifah Abdul Malik bin Marwan Banyak berhutang akan menggelincirkan orang yang benar kepada pendustaan .Saidina Ali bin Abi Thalib Manusia yang berakal ialah manusia yang suka menerima dan meminta nasihat -Saidina Umar bin Al-Khatab Orang berilmu lebih utama daripada orang yang selalu berpuasa. Saidina Ali bin Abi Thalib Barangsiapa menempatkan dirinya di tempat yang dapat menimbulkan persangkaan.Kekayaan yg sebenar ialah akal . kepapaan yg sebenar ialah rosak akal . maka terdapat suatu kekosongan selain oleh penggantinya (yang berilmu juga) -Saidina Ali bin Abi Talib Barangsiapa yang jernih hatinya.

kepercayaan.Saidina Ali bin Abi Thalib Peliharalah iman kamu dengan memperbanyakkan sedekah. -Saidina Ali bin Abi Thalib Dua nikmat yang sering dilupakan ialah kesihatan dan keselamatan.Saidina Ali bin Abi Thalib Apabila kamu merasa letih kerana berbuat kebaikan maka sesungguhnya keletihan itu akan hilang dan kebaikan yang dilakukan akan terus kekal. Dan sekiranya kamu berseronok dengan dosa maka sesungguhnya keseronokan itu akan hilang dan dosa yang dilakukan akan terus kekal. .Saidina Abu Bakar AsSiddiq Bagi setiap nikmat ada kunci yang membukanya dan ada kunci yang akan menyelaknya yang mana kunci pembukanya adalah sabar dan kunci penyelaknya adalah malas .daripada mereka yang mengajar dan memperelokkan manusia yang lain. dan rasa hormat. cinta. supaya dimakan oleh kuda kerana amat ngerinya siksaan Allah.Saidina Ali bin Abi Thalib . .Saidina Ali bin Abi Thalib Orang-orang yang suka berkata jujur mendapatkan tiga hal.Saidina Ali bin Abi Thalib Ingin aku jadi rumput sahaja. . . bentenglah hartamu dengan mengeluarkan zakat dan tolaklah gelombang bencana bala dengan sentiasa berdoa kepada Allah .Saidina Ali bin Abi Thalib Kemarahan orang yang berakal dilihat pada tindak tanduknya dan kemarahan yang ada pada orang jahil itu dapat dilihat melalui perkataannya.

Wasiat itu adalah : 1.Keadilan itu syurga bagi orang yang dizalimi tetapi keadilan itu adalah neraka bagi orang-orang yang bersifat zalim Saidina Umar bin Al-Khatab Orang yang tidak menguasai matanya. · Hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat and akan dipergunakan untuk kejahatan pula atau. lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya atau. · Adakalanya harta itu akan dicuri and dipergunakan secara berfoya-foya pada jalan yang tidak berguna . Saidina Abu Bakar r. 4.Hendaklah kamu tidak takut kecuali kepada dosa-dosamu.Hendaklah orang yang alim berkata : “Aku tidak tahu. jagalah wasiatku. . ingatlah pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya -Saidina Umar bin Al-Khatab Saidina Ali berkata: “Wahai manusia. Jika kamu memegangnya erat-erat dengan segala kesiapan sehingga kamu dapat melaksanakannya. hatinya tidak ada harganya -Khalifah Ali bin Abi Talib Kalau engkau berasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah. iaitu: · Ia akan mati and hartanya akan diambil oleh warisnya. kamu tidak akan dapat keuntungan yang lebih besar darinya. 3.a berkata : Orang yang bakhil itu tidak akan terlepas daripada salah satu daripada 4 sifat yang membinasakan.Hendaklah kamu tidak malu untuk belajar jika tidak tahu. “ apabila dia memang tidak tahu. 2. · Hartanya akan diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim atau.Hendaklah kamu tidak berharap kecuali kepada Tuhanmu.

· Tiada kebaikan bagi orang yang berilmu tanpa memiliki sifat wara' (memelihara diri & hati-hati dari dosa).siapa yang banyak salahnya. · Orang yang suka menghina orang lain.a. · Tiada kebaikan bagi pembaca al-Qur'an tanpa mengambil pangajaran daripadanya. sedang orang yang tidak wara' itu berarti hatinya mati. berkata : · Orang yang banyak ketawa itu kurang wibawanya. Saidina Othman Ibnu Affan r.siapa yang hilang harga dirinya.Saidina Umar bin Al-Khatab r. · Barangsiapa menjaga kehormatan orang lain. berarti dia tidak wara'. pasti kehormatan dirinya akan terjaga. maka banyak pula salahnya. dia juga akan dihina. · Nikmat yang paling baik ialah nikmat yang kekal dimiliki.a. · Barangsiapa yang banyak bicara.maka hilanglah harga dirinya. · Doa yang paling sempurna ialah doa yang dilandasi keikhlasan. berkata : Antara tandatanda orang yang bijaksana itu ialah: · Hatinya selalu berniat suci · Lidahnya selalu basah dengan zikrullah · Kedua matanya menangis kerana penyesalan (terhadap dosa) · Segala perkara dihadapainya dengan sabar dan tabah · Mengutamakan kehidupan akhirat daripada kehidupan dunia. · Tiada kebaikan mengambil teman tanpa saling sayangmenyayangi.a berkata : · Tiada solat yang sempurna tanpa jiwa yang khusyu'. . Saidina Ali r. dunia pasti menyertainya. · Tiada puasa yang sempurna tanpa mencegah diri daripada perbuatan yang sia-sia. · Orang yang menyintai akhirat.

dan kunci rumah itu adalah ketidak jujuran. Abu Laits as-Samarqandi berkata kalau seseorang itu hendak selamat dari siksa kubur hendaklah melazimkan empat perkara semuanya : 1. Dinding Islam ialah kebenaran dan pintunya ialah keadilan. Hendaklah dia membaca al-Quran 4. -Al-Ahnaf bin Qais Hai anakku! Apabila perut penuh. Tidak ada kebaikan bagi kehidupan kecuali kesihatan dan keamanan. Hendaklah ia menjaga solatnya 2. nescaya tidurlah fikiran. . melainkan dengan hak dan keadilan. Hendaklah dia memperbanyakkan membaca tasbih kerana dengan memperbanyakkan membaca tasbih. Hendaklah dia bersedekah 3.Semua perangai tercela ditempatkan dalam sebuah rumah.Nasihat Luqmanul Hakim kepada anaknya. Tidak ada kebaikan bagi harta kecuali dengan kedermawanan. -Said bin Suwaid Tidak ada kebaikan bagi pembicaraan kecuali dengan amalan. bisulah ilmu hikmah dan duduklah (masalah) anggota tubuh daripada beribadah . ia akan dapat menyinari kubur dan melapangkannya. selama penguasa-penguasa bersikap keras dan tegas. tetapi itu dilakukan tidak bererti mesti dengan pedang dan cemeti. Islam akan tetap jaya. Tidak ada kebaikan bagi sedekah kecuali niyt yang ikhlas. Tidak ada kebaikan bagi sahabat kecuali dengan kesetiaan. -Imam Hasan Al-Askari Islam memiliki dinding dan pintu yang kuat.

orang yang lupa mesti diperingatkan. Peringatan itu begitu bermanfaat buat sesiapa yang menerima dengan hati yang mempunyai ciri-ciri " Dan tidak diberi peringatan melainkan sesiapa yang segera bertaubat. Tetapi apabila pada suatu ketika dia berkata . Sesiapa yang tidak pernah mendapat nasihat dan peringatan maka dia sebenarnya telah mati. .Adapun empat perkara yang harus dijauhi ialah :1. Jangan berdusta 2. Jangan mengkhianat 3. Jangan mengadu-domba (jangan suka mencucuk sana cucuk sini) 4.Al Fudhail bin Iyaadh Orang yang tidur mesti dikejutkan.-Imam Abdullah bin Alwi al-Haddad al-Husaini Orang akan tetap menjadi ahli ilmu yang sejati selama dia masih menuntut. Jangan kencing sambil berdiri Hatim Azzahid berkata : 4 perkara yang tidak diketahui kadarnya melainkan oleh 4 perkara 1) Muda tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang tua 2) Kesejahteraan (kedamaian) tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang yang terkena bala 3) Kesihatan tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang yang sakit 4) Hidup tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang yang telah mati Kamu menutup pintumu dan menurunkan tabirmu dan berasa malu kepada manusia tetapi tidak malu kepada Al-Quran yang ada di dadamu dan tidak malu kepada Allah yang Maha Besar yang tidak ada sesuatu yang dapat bersembunyi dariNya.

menutup pintu kekayaan dan membuka pintu kemiskinan. menutup pintu istirehat dan membuka pintu perjuangan. kecuali melalui enam rintangan: menutup pintu kemuliaan dan membuka pintu kehinaan. menutup pintu nikmat dan membuka pintu kesukaran. tetapi kamu boleh memberi kepuasan kepada golongan yang berakal."Aku sudah pintar".Anas r. menutup pintu harapan dan membuka pintu bersiap menghadapi . -Luqman Hakim Siapa yang mengamalkan apa yang telah diketahui maka akan diberi taufiq untuk mencapai apa yang belum diketahui .AlAuzaa'i Siapa yang mendamaikan dua orang yang sedang bersengketa Allah akan memberinya pahala untuk tiap kalimat yang diucapkannya sama dengan memerdekakan budak .Wahab Munabih Seseorang tidak akan mencapai darjat kesolehan. Tidak dapat dilekatkan lagi dan tidak dapat dikembalikan menjadi tanah .Ibnu Maqaffa Usaha yang halal itu lebih berat daripada memindah bukit ke atas bukit -Ibnu Abbas Adab dan akhlak yang buruk seperti tembikar yang sudah pecah. maka sesungguhnya dia sudah menjadi bodoh dengan sendirinya. menutup pintu tidur dan membuka pintu jaga.a Manusia yang paling lemah ialah orang yang tak sanggup cari teman dan yang paling lemah daripada itu ialah orang yang mensia-siakan teman yang telah diperolehinya -Imam AlGhazali Kamu tidak boleh memberi kepuasan kepada semua orang. beradab dan terpilih .

Lakukan apa saja yang kamu kehendaki.Al-Hukama' Keadaan hamba ini hanya ada empat macam: Nikmat.Ibnu Abbas Sesungguhnya yang lebih lama susahnya di dunia ialah lama gembiranya di akhirat dan lebih lama kenyang di dunia akan lebih banyak lapar di akhirat . Dan bila tergelincir dalam dosa maksiat. Dan jika dapat melakukan ketaatan harus merasa mendapat taufik hidayat dari Allah. Saudara tidak diketahui kecuali ketika berhajat (ada kepentingan) -Luqman Al-Hakim Hendaklah engkau bergaul dengan para ulama' dan dengarlah (renunglah) kata-kata hukama' kerana Allah SWT menghidupkan hati yang mati dengan cahaya hikmah sebagaimana ia suburkan bumi dengan hujan yang lebat. 2. sesungguhnya kamu akan memperoleh balasannya.maut -Ibrahim bin Adham Hiduplah sesuka hatimu. taat dan maksiat. Orang yang berani tidak diketahui kecuali ketika perang 3. kewajipan hamba adalah bersyukur kepada Allah dan jika menerima bala harus sabar. Maka jika ada di dalam nikmat. sesungguhnya kamu pasti akan berpisah dengannya.Ibnu Asahir Tiga macam yang tidak diketahui kecuali pada tiga macam: 1. sesungguhnya kamu pasti mati. maka harus membaca istighfar -Abul -Abbas Al Masri . Orang yang sabar tidak diketahui kecuali ketika marah. Cintai siapa saja yang kamu senangi. bala. Dan ingatlah bahawa bersama kesulitan itu sentiasa akan timbul kesenangan .

· Melupakan mati dan akhirat · Engkau menanggung dosa orang yang ketawa kerana ketawamu · Ketawa terbahak-bahak itu menyebabkan banyak menangis di akhirat. tetapi terlalu banyak bercakap nescaya membunuh -Amru Al-As Abu Laits berkata : "Awaslah kamu dari ketawa berlebihlebihan kerana ketawa mengandung 8 bahaya. Teman bicara yang tidak memanggilmu ketika kamu bekerja. · Memberanikan orang bodoh kepadamu · Jika engkau bodoh nescaya betambah kebodohanmu dan bila engkau alim berkurang ilmumu sebab ada riwayat: Seorang alim jika ketawa beerti telah memuntahkan ilmunya. Teman hidup yang tidak menyanjungmu. · Tercela oleh ulama dan orang yang sopan sempurna akal. · Melupakan dosa-dosa yang lampau · Memberanikan membuat dosa di masa depan. sebab bila ketawa terbahak membekukan hatimu. Lalu murka Allah itu merata kepada orang-orang disekitarnya. Kawan yang tidak membosankan.Perkataan itu seperti ubat. Teman bicara yang tidak memaksamu berdandan ketika menghadapinya. -Ahmad bin Ismail Adakalanya seseorang melepas satu kalimat untuk mentertawakan orang-orang di sekitarnya. Buku adalah: Teman bicara yang tidak mendahuluimu. maka Allah murka padanya. Penasihat yang tidak mencari-cari kesalahan. kalau sedikit bercakap memberi manfaat. Dan adakalanya seseorang berkata kalimat yang diredai Allah maka ia mendapat rahmat dan rahmat Allah itu .

Anda memberi harta kepada mereka. "Dengan tiga hal: 1.Syeikh Abu Sulaiman ad-Darani . Berikan hak-hak mereka dan janganlah menuntut hak Anda dari mereka 3. puasa itu menghantarmu ke pintu kerajaan dan sedekah itu membawamu masuk ke dalamnya -Sahl bin Abdullah At-Tusturi Ketika Haatim al-Asham datang berkunjung kepada Imam Ahmad.Ibrahim Annakha'i Di antara fitnah orang yang berilmu (orang alim) ialah berkata-kata lebih disukai daripada mendengar. menambah dan mengurangi -Yazid bin Abi Habib Solat itu menghantarmu setengah jalan. Imam bertanya. Padahal mendengar itu lebih selamat daripada berkata-kata kerana dalam berkata-kata orang cenderung untuk mengisi. dan jangan mengambil harta mereka. Jangan sampai menulis masalah apapun dari ahlul ahwa` sedikit ataupun banyak. bererti ia telah mengizinkan syaitan untuk masuk ke dalam perutnya -Ahmad Athaillah Berhati-hatilah kamu. Bersabarlah menghadapi gangguan mereka dan jangan mengganggu mereka Siapa yang berasa senang dengan pujian orang terhadap dirinya. . Dan berpeganglah dengan ahli atsar dan sunnah.bagaimana caranya mencari selamat dari manusia ?" Haatim menjawab.merata kepada orang-orang disekitarnya."Beritahukan kepadaku. -Imam Ahmad Kunci amal-amal dunia ialah kenyang manakala kunci akhirat pula adalah lapar . 2.

Itulah kesempurnaan iman -Abul Qasim AlJunaid Kaum muda membuat sejarah dengan hati mereka.Allah mengasihani kaum yang menganggap dunia sebagai barang simpanan. Lalu mereka menyerahkannya kepada orang yang sanggup memegang amanah mereka terhadap barang simpanan tersebut. Kemudian. Apabila hati. Namun sedikit sekali yang berbuat demikian kerana syaitan merintangi mereka untuk bersedekah. akal dan jiwa saling menunjang untuk membuat sejarah. pemurah dan budi pekerti yang baik.Abu Laits . -Dr.S Orang kaya itu tetap tempatnya di bawah orang yang miskin baik di syurga atau neraka kecuali yang selalu bersedekah. maka orang itu pantas disebut orang besar di segala petala langit -Nabi Isa A. Orang arif membuat sejarah dengan jiwa mereka. . mereka merasa senang dengan ringannya beban -Al-Hassan Al-Bashri Ada empat hal yang dapat mengangkat seseorang kepada darjat yang tertinggi. Cendikiawan membuat sejarah dengan akal pikiran mereka. Mustafa Assiba'i Ilmu adalah sesuatu yang bermanfaat dan bukannya ilmu apa yang hanya dihafaz semata-mata-Imam Syafi'e Barangsiapa berilmu dan beramal serta mengajar. merendah diri. walaupun amal dan ibadahnya sedikit. pasti sejarah tak akan pudar sinarnya dan tak akan padam obornya. iaitu sifat-sifat penyantun.

Abdullah bin Almubarak Gantunglah cita-citamu di tempat yang tinggi supaya ia tidak dapat dimusnahkan oleh orang lain kerana cita-cita itu adalah . Jika tidak maka kemuliaanmu itu akan membawa kepada perkara yang memutuskan persahabatan. Bersahabatlah dengan mereka yang mempunyai ketinggian dalam melakukan kebaikan. memberi pertolongan kepada engkau serta memadai dengan amanahnya atau sikap bertanggungjawabnya terhadap engkau.Muliakanlah rakanmu dengan kemuliaan yang mampu engkau lakukannya secara berterusan. Yang satu bala musibah dan yang kedua hilangnya pahala musibah itu . memenuhi janji dalam perkara yang benar. Tetapi hendaklah engkau menghidangkan makanan samada dia akan makan atau jika tidak maka angkatlah makanan itu. -Imam Umar bin Abdul Aziz Musibah itu hanya satu bala tetapi jika orangnya mengeluh maka menjadi dua bala. -Imam Abdullah bin Alwi al-Haddad al-Husaini Apabila adanya sahabat engkau datang menziarahi engkau maka jangan kamu bertanya kepadanya : Adakah engaku sudah makan? atau : Bolehkah aku menyediakan untuk engkau makanan?. -Imam Sufian ath-Thauri Syaitan lebih suka untuk menyesatkan orang yang alim daripada orang jahil kerana orang alim apabila sesat maka dia akan turut menyesatkan orang lain dengan kejahilannya sedangkan orang jahil tidak begitu -Imam Abdullah bin Alwi al-Haddad al-Husaini Jangan engkau bersahabat dengan sahabat yang mana dia begitu berharap kepada engkau ketika mahu menyelesaikan masalahnya sahaja sedangkan apabila masalah atau hajatnya telah selesai maka dia memutuskan kemanisan persahabatan.

sumber kekuatan perjuangan yang tidak terhingga dari segi zahir dan batinnya .-Imam Syafi' Aku tidak Back Menu DIKUTIP DARI : http://us. Dan ketika kita mendapatkan apa yang kita inginkan. .html Ketika satu pintu kebahagiaan tertutup. berserah diri kepada Allah dan menyakini segala kekuasan Allah.Imam Abu Hanifah Sesiapa yang merasa marah tetapi dia tidak meluahkannya maka dia seumpama keldai dan sesiapa yang merasa redha terhadap sesuatu tetapi dia tidak dapat menerimanya maka dia seperti syaitan yang mana redha dengan ketuhanan Allah tetapi tidak mahu tunduk pada perintahNya -Imam Syafi'e Kebaikan itu ada pada lima perkara iaitu mampu mengawal diri.cukup bijak untuk mengambil manfaat daripada kegagalannya dan cukup berani untuk membetulkan kesilapannya Dalam hidup.geocities. akhirnya kita tahu bahawa yang kita inginkan terkadang tidak dapat membuat hidup kita menjadi lebih bahagia. menggunakan rezeki yang halal. Seseorang manusia harus cukup rendah hati untuk mengakui kesilapannya .terkadang kita lebih banyak mendapatkan apa yang tidak kita inginkan.share. Tetapi sering kali kita terpaku terlalu lama pada pintu yang tertutup sehingga tidak melihat pintu lain yang dibukakan bagi kita. pintu yang lain dibukakan.com/euis1985/hikmah. menjauhkan diri daripada menyakiti orang lain.

berjuanglah terus meskipun dalam keadaan putus asa.andai muatan kita adalah iman. Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan. Kamu tidak dapat melangkah dengan baik dalam kehidupan kamu sampai kamu melupakan kegagalan kamu dan rasa sakit hati. membuat orang tidak percaya menjadi percaya dan memberikan keberanian pada orang yang ketakutan Janganlah berputus asa. Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan.nescaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup ini. Dunia ini umpama lautan yg luas. kerna kamu hanya memiliki satu kehidupan dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal yang ingin kamu lakukan.. Dalam masyarakat manusia ada binatang jalang tetapi dalam masyarakat binatang tidak ada satu pun manusia jalang -Aristotle . Tetapi kalau anda sampai berada dalam keadaan putus asa. Doa memberikan kekuatan pada orang yang lemah.Jadikan dirimu bagai pohon yang rendang di mana insan dapat berteduh. pergilah ke tempat-tempat kamu ingin pergi.dan layarnya takwa. Jadilah seperti yang kamu inginkan. Kita adalah kapal yg belayar dilautan telah ramai kapal karam didalamnya. Jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya layak dibuat kayu api.

Tanda-tanda orang yang budiman ialah dia akan berasa gembira jika dapat berbuat kebaikan kepada orang lain.Sahabat sejati adalah mereka yang sanggup berada disisimu ketika kamu memerlukan sokongan walaupun saat itu mereka sepatutnya berada di tempat lain yang lebih menyeronokkan. Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi. Setitik dakwat mampu membuat sejuta manusia berfikir tentangnya. hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang -hamka Sebaik-baik manusia ialah yang diharapkan kebaikannya dan terlindung dari kejahatannya. janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain . dan dia akan berasa malu jika menerima kebaikan daripada orang lain. Hiduplah seperti lilin menerangi orang lain. Waktu kamu lahir. kamu tersenyum dan orang-orang di sekelilingmu menangis. kamu menangis dan orang-orang di sekelilingmu tersenyum. Jalanilah hidupmu sehingga pada waktu kamu meninggal. memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat -Khalifah Abdul Malik Marwan Supaya engkau beroleh sahabat. Hati yang terluka umpama besi bengkok walau diketuk sukar kembali kepada bentuk asalnya.

tidak ada satu kekuatan pun yang boleh menghentikannya -Voltaire Semoga kamu mendapat cukup kebahagiaan untuk membuat kamu bahagia. cukup penderitaan untuk membuat kamu menjadi manusia yang sesungguhnya. Kata-kata itu sebenarnya tidak mempunyai makna untuk menjelaskan perasaan. dan kemudian kamu meninggalkannya dengan perasaan telah bercakap-cakap lama dengannya. Kamu dapat menggalinya sedalam-dalamnya dan sepuas-puas yang kamu inginkan -Abdullah Mansur M. cukup cubaan untuk membuat kamu kuat. Tapi kata-kata bukan bukti unggulnya perasaan Sahabat terbaik adalah dia yang dapat duduk berayun-ayun di beranda bersamamu. Manusia boleh membentuk seribu kata-kata. Amat mudah untuk memadamkan api yang sedang marak. dan cukup harapan untuk membuat kamu positif terhadap kehidupan. seribu bahasa. Yang memimpin wanita bukan akalnya. Jika satu bangsa telah mula berfikir. tanpa mengucapkan sepatah katapun .H Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati. melainkan hatinya.Fikirkan tentang dirimu. . Yang berani mati hanya sekali. Pengecut mati banyak kali sebelum kematiannya. Lombong emas dalam diri kamu adalah fikiran kamu. tetapi sukar untuk meredakan api kemarahan dalam diri.

Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian Sahabat yang tidak jujur ibarat dapur yang berhampiran. hilang kewibawaannya. Hidup biarlah berbakti. walaupun tidak dipuji Seorang boleh menipu seseorang sekali-sekala tetapi orang yang sama tidak boleh menipu semua orang pada masa yang sama . Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai Akal itu menteri yang menasihati. Harta itu satu tamu yang akan berangkat. Hati itu ialah raja yang menentukan.Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup. Kalau kita dapat membuka dan menutup telinga dengan mudah sebagaimana membuka dan menutup mata. keberanian tidak diperlukan lagi. pasti kita akan terhindar dari mendengarkan banyak kebatilan. Jikalau pun kamu tidak terkena jelaganya sudah pasti akan terkena asapnya.kesenangan itu satu masa yang ditinggalkan Barangsiapa memusuhi orang yang di bawahnya. Jika keadilan ditegakkan.

jangan biarkan ia berlalu pergi. bukan dari jawapan-jawapannya -Voltaire Setiap orang dapat mencapai kejayaan dalam hal apa saja. Sesuatu yang berharga/berguna. Hari ini bila ia datang. runtuhlah hidup dan kalau tidak . Ianya wujud tapi amat sukar dilihat. kalau tidak mahu permintaan kamu diabaikan orang. Sesuatu yang bagus. Esok kalau ia masih bertandang. dan yang memanfaatkan harta belum tentu yang mengumpulkannya. Pengumpul harta belum tentu memanfaatkannya.Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di malam yang amat kelam. Agama menjadi sendi hidup. belum tentu berharga. belum tentu bagus. terungkap baginya musuh yang berbaju kawan. belum tentu benar. belum tentu baik. Sesuatu yang benar. asalkan ia sangat menyukai pekerjaan yang dilakukan. pengaruh menjadi penjaganya. jangan harap ia akan datang kembali Lebih baik tidur dengan perut yang lapar daripada bangun tidur dengan banyak hutang -Anonim Orang cerdik yang mengenal dunia. Kamu dapat mengenal lebih banyak tentang diri seseorang itu dari adab dan pertanyaannya. Jangan abaikan permintaan orang. Kalau tidak bersendi. Sesuatu yang baik.

Kepala yang tidak mempunyai fikiran sama halnya dengan sesebuah benteng yang tidak dibela -Napoleon Bonaparte Jika dunia ini persinggahan. . mengapa tidak kita banyakkan bekalan untuk meneruskan perjalanan? Kerana kita cuma ada satu persinggahan. hanya apabila ia telah hilang barulah manusia benar-benar terasa Emas diuji dengan api. tetapi tidak memahami sesuatu. Orang yang terhormat itu kehormatannya sendiri melarangnya berbuat jahat. binasalah hayat. Orang yang berbohong itu sentiasa ingin melarikan diri sedangkan tiada seorang pun yang mengejarnya namun orang yang benar itu berani seperti singa -Goethe Mengetahui sesuatu dan memahami segala sesuatu adalah lebih baik daripada mengetahui segala sesuatu. Kawan sejati ialah orang yang mencintaimu meskipun telah mengenalmu dengan sebenar-benarnya iaitu baik dan burukmu. maka dia akan membawa berita tentang dirimu kepada orang lain. Sabar adalah jalan keluar bagi orang yang tidak bisa menemukan jalan keluar. Nikmat itu kadang-kadang tidak disedari.berpenjaga. -Pepatah Arab Barangsiapa membawa berita tentang orang lain kepadamu. wanita diuji dengan emas dan lelaki diuji dengan wanita.

Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya. tetapi tidak mencuci hatinya walaupun sekali setahun. sebab keelokan paras dapat menyesatkan. usahakanlah kemuliaannya. Keikhlasan mempunyai kilauan dan sinar.Apabila bicara itu perak. meskipun ribuan mata tidak melihatnya. Barangsiapa menyebarluaskan berita-berita kekejian yang didengarnya. Sungguh benar bahwa kita tidak tahu apa yang kita miliki . Menghairankan sekali. Jagalah dirimu baik-baik. diam adalah emas. Jangan pula tertarik kepada kekayaannya kerna kekayaan dapat musnah. Jangan tertarik kepada seseorang kerna parasnya. maka dia seperti pelakunya. kerana engkau dipandang manusia bukan kerana rupa tetapi kesempurnaan budi dan adab -Nabi SAW Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu telalu penting dalam sebuah kehidupan. kerna hanya senyum yang dapat membuat hari-hari yang gelap menjadi cerah. Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang. orang yang mencuci wajahnya berkalikali dalam sehari. Tertariklah kepada seseorang yang dapat membuatmu tersenyum.

. Beritahukan kepadaku apa bacaan-bacaanmu. Keutamaan akal ialah hikmah kebijaksanaan. dan keutamaan hati ialah keberanian. Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. nescaya aku akan beritahu siapa diri kamu ini. Bila-bila masa ia akan pecah. Kesempatan yang kecil seringkali merupakan permulaan daripada usaha yang besar.sampai kita kehilangannya. maka tertipulah dia. maka terkutuklah dia. tetapi sungguh benar pula bahwa kita tidak tahu apa yang belum pernah kita miliki sampai kita mendapatkannya. Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika bertemu seseorang yang sangat bererti dan mendapati pada akhirnya bahawa tidak demikian adanya dan harus melepaskannya pergi. Musibah dalam harta lebih ringan daripada musibah dalam kehormatan. Kita tidak dapat meneruskan hidup dengan baik jika tidak dapat melupakan kegagalan dan sakit hati di masa lalu. Masa depan yang cerah selalu tergantung pada masa lalu yang dilupakan. Barangsiapa yang hari ini sama dengan kelmarin. dan barangsiapa hari ini lebih jahat dari kelmarin.

Apabila hal itu menyakitkan hatimu. itu adalah rahsia dari masa . Tentang Waktu Ambillah waktu untuk berfikir. Jangan menyalakan api untuk membakar musuh anda sedemikian panas. Pandanglah segala sesuatu dari kacamata oranglain. dan bukti ilmunya ialah ucapannya. itu adalah sumber kekuatan. sangat mungkin hal itu menyakitkan hari orang lain pula. sehingga anda sendiri hangus kerananya. Tetapi manusia yang selalu mengecewakan agama. dan tidak lurus hati seseorang kecuali jika lurus lidahnya Sesiapa yang tidak berfikir panjang. yang mendatang hadapi dengan cemerlang. Yang telah berlalu biarkan ia berlalu.Agama tidak pernah mengecewakan manusia. Bukti akal fikiran seseorang ialah perbuatannya. kesusahan telah bersedia di mukanya -Khong Hu Cu Orang bijaksana tidak sesekali duduk meratapi kegagalannya. Berdiam diri adalah unsur terbesar untuk membentuk perkaraperkara besar. Ambillah waktu untuk bermain. Tidak lurus keimanan seseorang kecuali jika hatinya lurus. tapi dengan lapang hati mencari jalan bagaimana memulihkan kembali kerugian yang dideritainya.

itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan. . itu adalah membuat hidup terasa bererti. Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras dengan tindakannya. Ambillah waktu untuk beramal. Tidak penting bagimu mengetahui harganya. Ambillah waktu untuk tertawa. Ambillah waktu untuk bekerja. Ambillah waktu untuk bersahabat. itu adalah sumber ketenangan.muda yang abadi. itu adalah nilai keberhasilan. itu adalah kunci menuju syurga. itu adalah musik yang menggetarkan hati. Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai. tetapi penting mengetahui nilainya. Ambillah waktu untuk memberi. Kehidupan ini dipenuhi dengan seribu macam kemanisan tetapi untuk mencapainya perlu seribu macam pengorbanan Sekali anda terjatuh. Ambillah waktu untuk belajar. itu adalah jalan menuju kebahagiaan. itu adalah sumber kebijaksanaan. jangan jatuh untuk berkali-kali Menikmati kehidupan itu adalah lebih baik dari hanya sekadar memerhati kehidupan Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau dan tidak ada insan yang berdosa yang tidak mempunyai masa depan. Ambillah waktu untuk berdoa.

Siegel Setiap bunga mawar pasti ada durinya. . mereka gagal untuk merancang. Tiap-tiap sesuatu. mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya. . Orang-orang yang paling berbahagia tidak selalu memiliki halhal terbaik. bertambah banyak lagi berharga Orang yang mengikuti emosinya.William J. Dari kesusahan itu akan diperolehi kesenangan dan kebahagiaan. kita masih beruntung tidak juga papa kedana Manusia tidak merancang untuk gagal. apabila banyak menjadi murah melainkan akal. Sekalipun tidak pernah menjadi kaya-raya. seperti durian berduri kerana sedap isinya. Mungkin diam itu suatu jawapan yang baik atau mungkin pula teguran dan nasihat yang baik.Orang yang paling mampu menguasai dirinya ialah yang paling mampu menguasai rahsianya. kulit manggis pahit sebab manis di dalamnya dan bunga ros berduri kerana harum baunya Jangan sesekali menyalahkan kesilapan diri sendiri kepada orang lain kerana orang yang tidak mengakui kelemahan diri sukar untuk berjaya. akan kehilangan adabnya.

bukanlah perikemanusiaan. Fikirkan permusuhan kita akan dimusuhi. Kita harus sanggup hidup untuk memberi cita-cita itu bertumbuh. fikirkan kebencian. Jika anda mahu membuat sesuatu. . Ini adalah undang-undang alam. walaupun tidak cantik ia tetap mempunyai sejuta makna Ada hal-hal yang sangat ingin kamu dengar tetapi tidak akan pernah kamu dengar dari orang yang kamu harapkan untuk mengatakannya. Hidup ini adalah warna-warni yang terlakar pada kanvas.Peribahasa Arab Membalas kebaikan dengan kejahatan adalah perangai yang serendah-rendahnya. anda akan cari jalan. Namun demikian.Barangsiapa menanam. Membalas kejahatan dengan kebaikan adalah cita-cita kemanusiaan yang setingginya. Membalas kebaikan dengan kebaikan adalah hal biasa. Jangan menghina barang yang kecil kerana jarum yang kecil itu kadang-kadang menumpahkan darah. dia yang akan menuai. Tetapi sekiranya kita fikirkan kasih maka kita akan dikasihi. Membalas kejahatan dengan kejahatan. Jika anda tidak mahu membuat sesuatu. Kita menjadi seperti apa yang kita fikirkan Seekor burung di tangan lebih baik daripada sepuluh ekor di atas pohon. anda akan cari alasan. janganlah menulikan telinga untuk mendengar dari orang yang mengatakannya dengan sepenuh hati. kita akan dibenci. .

Padahal mudah. Sebelum memberi nasihat kepada manusia dengan ucapanmu. biarlah mati menyambungnya semula. Andai hidup punca perpisahan.Charles Cahier Seseorang yang bijak melahirkan kata-kata selalunya disanjung sehingga ia mula bercakap kosong Permulaan sabar adalah pahit. berilah mereka nasihat dengan perbuatanmu. ingatlah kita tidak mahu terjatuh lagi Jadikan sebagai aturan hidup untuk melakukan yang terbaik dalam apa jua yang dilakukan. . . pasti akan menghasil kecemerlangan. Namun kita harus menuju ke sana. tetapi manis akhirnya.Berkhianat dalam ilmu lebih jahat daripada berkhianat dalam harta. Memang amat tinggi letaknya kebahagiaan. Ada orang yang berputus asa berjalan ke arahnya lantaran disangkanya jalan ke sana amat sukar. biarlah hidup ini membawa erti yang nyata. kerana ia dimulai daripada dirinya sendiri -Said Mustafa Setiap kali tersadung. Kejayaan tidak datang kepada manusia yang leka. Namun seandainya mati punca perpisahan. Sebuah pedang diketahui keampuhannya sesudah memotong.

maka matilah orang itu.Peribahasa Cina Kebanyakan orang membuang banyak masa dan tenaga untuk memikirkan masalah dan bukan cuba untuk menyelesaikannya Harta yang paling menguntungkan ialah SABAR. -Whittier Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang. Pengawal peribadi yang paling waspada DIAM. Kata-kata yang diucapkan pada tempatnya dapat meredakan ketegangan. . kehormatan telah musnah. Menyimpang seinci. Kata-kata yang kejam dapat menghancurkan suatu kehidupan. Jika anda rasa ianya menyakitkan. rugi seribu batu. fikirlah ia mungkin menyakitkan ... Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai Apabila kepercayaan telah hilang lenyap. Dan ibadah yang paling indah tentunya KHUSYUK. Teman yang paling akrab adalah AMAL. Kata-kata yang penuh cinta dapat menyembuhkan dan memberkati. orang bodoh menyalahkan orang lain Kata-kata yang diucapkan sembarangan dapat mewujudkan perselisihan.Orang mulia menyalahkan dirinya. Bahasa yang paling manis SENYUM.

tetapi apa yang anda fikirkan itulah anda Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan. tetapi tidak melihat apa-apa Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun hanya sekadar senyuman. Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu. Biarpun jalan itu panjang. tetapi mampu melantun kembali. Anda bukan apa yang anda fikirkan tentang anda.orang lain juga Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup. ia . Newhouse Kebenaran itu pabila dijemur di bawah cahaya mentari. Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. Kurang semangat mengakibatkan lebih banyak kegagalan berbanding kurangnya kebijaksanaan atau kemahiran. kita akan merintisnya perlahanlahan.umpama kaca mata yang bersinar-bersinar. . Wanita yang cantik tanpa peribadi yang mulia . Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian Kecemerlangan sebenar adalah apabila anda dihentam sehingga bertekuk lutut.Flower A.

Tawadhu ialah bila setiap kali seseorang berjumpa dengan seorang muslim. Tetapi kata-kata yang kasar dapat mengasarkan hati yang lunak seperti sutera.tidak akan lekang-lekang. . Seburuk-buruk buta adalah buta hati. merenung masa lalu adalah permulaan yang baik untuk bertindak Kata-kata yang lembut dapat melembutkan hati yang lebih keras dari batu. ia menyangka bahwa orang itu lebih baik daripada dirinya. Lidah yang panjangnya tiga inci boleh membunuh manusia yang tingginya enam kaki. ia tidak akan busuk. tetapi kekuatan itu terbina di atas keyakinan dan optimis seseorang dan keserasian berkumpulan. Sebaik-baik orang yang diberi nasihat ialah penguasa. Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak. Biarpun ditinggalkan dalam hujan lebat. Sebuah kebenaran kadangkala mengandungi kesilapan. Berfikir sejenak. Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan. Kekuatan itu tidak terbina di atas bilangan yang ramai.

Kalau rumahmu dari kaca, janganlah melempari orang lain dengan batu. Nilai hidup harus diukur dengan garis yang lebih mulia, iaitu kerja dan bukannya usia. -Richard Brinsley Sheridan Nafsu mengatakan perempuan itu cantik atas dasar rupanya. Akal mengatakan perempuan itu cantik atas dasar ilmu dan kepintarannya. Dan hati mengatakan perempuan itu cantik atas dasar akhlaknya. Berita tidak selalu sama dengan kenyataan. Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi. - Confucius Memulai belajar sejak kecil seperti memahat di atas batu dan memulainya sesudah tua seperti menulis di air. Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan. Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan. Kekayaan boleh mengaburkan jalan yang jujur Harta akan habis digunakan tanpa ilmu tetapi sebaliknya ilmu akan berkembang jika ianya digunakan. Kekayaan bukanlah satu dosa dan kecantikan bukanlah satu

kesalahan. Oleh itu jika anda memiliki kedua-duanya janganlah anda lupa pada Yang Maha Berkuasa. Sampan tidak akan dapat belayar di padang pasir betapa pun jua empuknya pasir itu -Pepatah Arab Perjalanan seribu batu bermula dari satu langkah. - Lao Tze Awal mula pohon ialah benih. Kalaulah anda tidak mampu untuk menggembirakan orang lain, janganlah pula anda menambah dukanya. Orang yang mengetahui harga dirinya tidak akan binasa. Mengapa manusia gemar mencetuskan pertelingkahan sedangkan manusia itu sendiri dilahirkan dari sebuah kemesraan. Kita sentiasa muda untuk melakukan dosa tetapi tidak pernah tua untuk bertaubat. Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan. Setiap mata yang tertutup belum bererti ia tidur. Setiap mata terbuka belum bererti ia melihat. Saya percaya, esok sudah tidak boleh mengubah apa yang berlaku hari ini, tetapi hari ini masih boleh mengubah apa yang akan terjadi pada hari esok.

Menulis sepuluh jilid buku mengenai falsafah lebih mudah daripada melaksanakan sepotong pesanan. Kegembiraan ibarat semburan pewangi, pabila kita memakainya semua akan dapat merasa keharumannya. Oleh itu berikanlah walau secebis kegembiraan yang anda miliki itu kepada teman anda. Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita. Beringatingatlah untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang. Reaksi emosi jangan dituruti kerana implikasinya tidak seperti yang diimaginasi. Jangan dipaksa anak berbuat kebaikan, jikalau orang tuanya tidak pernah menyembah Tuhannya Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Lazatnya memberi maaf lebih baik daripada lazatnya membalas dendam. Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa, menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan, menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan, menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa.

Harta yang didatangkan oleh angin akan terbawa pergi oleh taufan. Kadangkala menyembunyikan sesuatu perkara dari pengetahuan orang lain lebih baik dari jika diberitahu pun tidak dihiraukan. maka siapa yang mengelakkannya kerana takut padaKu. Kemarahan tidak boleh berumur panjang di dada seorang yang berhati baik. Tetapi hanya dengan memberi kemaafan sahajalah kita akan dapat mengubati hati yang telah terluka. Kemaafan yang diberi secara ikhlas umpama pisau bedah yang boleh membuang segala parut luka emosi .Teruskan perjuangan kita walaupun terpaksa menghadapi rintangan demi rintangan dalam hidup Kebaikan seorang pemimpin adalah lebih baik daripada kebaikan zaman. maka Aku akan menggantikannya dengan iman yang dirasakan manisnya dalam hati.Samuel Johnson Seseorang yang jujur diterima ucapannya oleh musuh.. kebaikan tidak boleh berakar di hati seseorang yang berdasar buruk. Kekecewaan mengajar kita erti kehidupan. .. Penglihatan itu sebagai panah iblis yang berbisa.Masa depan itu dibeli oleh masa sekarang. Kemaafan mungkin amat berat untuk diberikan kepada orang yang pernah melukai hati kita.

Kita mesti pastikan hari ini adalah milik kita kerana kita belum pasti adakah hari esok kita masih diberi peluang. Hidup ini ibarat meniti seutas tali. Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan. tetapi cahaya kehidupan yang dipancarkan akan selalu bersinar buat selamanya. Hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yg kadangkala boleh menjahanamkan diri sendiri. Hidup umpama aiskrim. itu adalah zalim. justeru tahu banyak perkara lebih baik dari tidak suka mengambil tahu walaupun satu perkara Orang yang meminta-minta kepada Tuhan tidak akan kecewa. Jika kebaikan dibalas kejahatan.Segala hal yang lahir akan mati. Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. yang satu membersihkan yang lainnya. Nikmatilah ia sebelum cair. Manusia tak akan tahu semua perkara. dan itulah yang kita rasai saat ini. Jika kejahatan di balas kejahatan. itu adalah mulia dan terpuji. Dua orang bersaudara ibarat dua buah tangan." (La Roche) Manusia yang tidak berharap untuk menang telah sedia kalah. kadang kala kita jatuh sakit dan terluka. Perkara utama harus kita fikirkan ialah menerimasesuatu atau . maka itu adalah dendam.

Marcus Aurelius Kasihkan manusia lepaskan dia kepada pilihan dan keputusannya kerana di situ tanda kita gembira melihat insan yang kita sayangi beroleh bahagia Orang yang berkhianat selalu terhina. fikirlah ia mungkin menyakitkan orang lain juga Nilai manusia adalah semahal nilai matlamatnya. ( Harieta Wahab) . Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang. Ia adalah menguji keteguhan iman seseorang. Kebahagiaan adalah haruman yang tidak boleh kamu semburkan kepada orang lain tanpa kamu sendiri mendapat beberapa titisan daripadanya -Emerson Orang yang berani tidak akan membabi-buta melompat masuk ke dalam jurang. melainkan masuk dengan perlahan-lahan dan dengan mata yang terbuka setelah mengukur dalamnya -Stahl P. Jika anda rasa ianya menyakitkan.membuat sesuatu dgn baik berlandaskan kenyataan. Malangnya bagi mereka yg hanya mengikut kehendak hati tidak sanggup menerima penderitaan.J Hari yang mendatang tidak akan memberikan sebarang makna jika kegagalan semalam tidak dijadikan teladan. . Hidup adalah gabungan antara bahagia dan derita.

. Sekiranya seorang manusia dipanggil sebagai seorang penyapu sampah.Kegagalan ialah satu-satunya yang dapat diraih tanpa pengerahan tenaga sedikit pun. Orang yang cekal dan mempunyai keyakinan diri yang tinggi. jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut. ataupun Shakespeare menulis puisinya. menjadi pemandu untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya -Saidina Ali Jika kamu berhasrat untuk berjaya. Cara terbaik menghukum orang yang telah melakukan kesalahan terhadap kita ialah dengan berbuat baik kepadanya. dia harus menyapu sama sepertimana Michelangelo melukis atau Beethoven memainkan muziknya. Sebaliknya mereka akan menumpukan perhatian ke arah mencapai matlamatnya Batu yang bergerak tidak bisa ditumbuhi tanaman. Ada dua cara seseorang itu tidak boleh berjaya iaitu orang yang hanya mengerjakan apa yang disuruh dan orang yang tidak mahu mengerjakan apa yang disuruh. tidak pernah merasa terancam dengan perkataan atau perbuatan yang remeh dan tidak disengajakan. yang telah melakukan kerjanya dengan baik sekali. Dia harus menyapu dengan begitu baik sekali sehingga semua yang terdapat di syurga dan dunia akan berhenti dan berkata disinilah tempat tinggal seorang penyapu sampah yang paling hebat. Berbahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya.

tetapi tidak merancang adalah merancang untuk gagal.Kesetiaan Kepada musuh . Berfikir secara rasional tanpa dipengaruhi oleh naluri atau emosi merupakan satu cara menyelesaikan masalah yg paling berkesan Apakah diharapkan hujan tanpa awan.Kemaafan Kepada ketua . .Tidak ada manusia yang hidup untuk gagal.Khidmat Kepada yang muda .Kebebasan Keberanian yang sebenar ibarat layang-layang. tentu lebih banyak tertawa. sebaliknya menaikkannya -John Petitsenn Orang yang terakhir tertawanya.. Sentakan angin yang menentangnya bukan melemparkannya ke bawah. Apabila kepercayaan telah hilang lenyap. Sesiapa yang tidak pernah merasai kepahitan tidak akan mengenal kemanisan.Hargai budi mereka dan kesetiaan. Kepada pasangan .Contoh terbaik Kepada yang tua . maka matilah orang itu. kehormatan telah musnah. -Whittier Hadiah Terbaik Kepada kawan .Cinta dan ketaatan Kepada manusia .

. Jadilah cahaya suram yang kekal abadi sinarannya dan elakkan daripada menjadi cahaya terang yang bersifat seketika cuma. sabar itu iman. dunia hanya pinjaman dan mati tak berteman. Kita adalah pelakonnya. kejahilan itu kesesatan dan manusia yang paling hina ialah orang yang menganiaya orang bawahannya. Selemah-lemah manusia ialah orang yg tak boleh mencari sahabat dan orang yang lebih lemah dari itu ialah orang yg mensia-siakan sahabat yg telah dicari ( Saidina Ali) Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan. kelalaian itu kegelapan. Maka berlumba-lumbalah beramal supaya hidup bahagia di dunia dan akhirat. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah. Berfikir itu cahaya. duit bukan kawan. Sahabat sejati menjadi pendorong impian. Cakap sahabat yang jujur lebih besar harganya daripada harta benda yg diwarisi dari nenek moyang (Saidina Ali) Air mata wanita adalah senjata yang membuahkan kemenangan.Dunia ini ibarat pentas. Kepapaan membuat seseorang yang petah bercakap menjadi pendiam dan menyebabkan seseorang yang bijak menjadi bodoh. Ingatlah..

Jangan lakukan semua yang kamu ketahui. Kalau kita melakukan semua yang kita upaya lakukan. kadang kala dia mendapati bahawa dia tidak menyukai apa yang telah dibinanya dan mencari seseorang atau sesuatu untuk dipersalahkan daripada mencuba untuk menukar dirinya sendiri. Sedangkan orang lain menganggapnya sebagai batu lonjatan. jangan percaya semua yang kamu dengar dan jangan memberitahu semua yang kamu dengar. dan jika engkau membiarkannya maka ia tidak akan mempedulikanmu Jangan sesekali menggadai prinsip. tetapi kita sering kali ingat apa yang orang lain ada. Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki. jangan berbelanja semua yang kamu miliki. demi untuk mendapat dunia yang mengiurkan Orang yg paling berkuasa adalah orang yg dapat menguasai dirinya sendiri Setiap manusia adalah arkitek kehidupannya sendiri. Seseorang menganggap sekatan sebagai batu penghalang. jika engkau menjaganya maka ia akan menjagamu. . sesungguhnya kita akan terkejut dengan hasilnya.Kaya jiwa lebih baik daripada kaya harta. Dia membinanya seperti mana yang dikehendakinya namun selepas dia membina apa yang dikehendakinya. Lidahmu adalah bentengmu.

Dalam kepala kaum wanita ada kekurangan.Dan engkau akan menjadi terhebat. Sekiranya anda meletakan satu nilai kecil ke atas diri anda sendiri. bersungguh. Jika kita melakukan sesuatu dengan keikhlasan. merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi. tetapi dalam hati mereka ada kelebihan.Apa yang diperolehi dalam hidup ini. Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab. . nescaya ganjaran yang kita terima juga setanding dengan apa yang kita usahakan. adalah sepenuhnya daripada apa yang kita berikan padanya. Dan engkau akan mencapai yang tertinggi. belum tentu hari ini kita akan berada di sini Fikirkan hal-hal yang paling hebat. Gerobak kosong lebih banyak bisingnya (suara ributnya) daripada gerobak yang penuh muatan. Tetapkan akal pada hal tertinggi. bersabar dan berdoa.Khalifah Abdul Malik bin Marwan Adalah tidak mustahil orang yang paling kita benci sekarang adalah kawan karib kita suatu waktu dahulu. ketahuilah bahawa dunia tidak akan meningkatkan harga anda itu Kalau tidak kerana semalam kita telah berusaha. memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat .

Dunia ini tiada jaminan melainkan satu peluang. Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan. Apa yang ada hanyalah percubaan. Kata kata yang sering diucap biarlah selari dengan apa yang dirasakan kerna selalunya apa yang terungkap tidak sama seperti apa yang diungkap Lebih baik menjadi pendengar yang bijak daripada menjadi pemerhati yang kaku dan tidak tahu apa-apa. cabaran dan pelbagai peluang. Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula kepada Ilahi. Adab dan akhlak adalah ibarat pokok dan kemasyhuran adalah seperti bayang-bayang. tetapi sedikit sekali pelakunya. Tetapi malangnya. Pemimpin yang berjaya ialah orang yang boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih atas daripadanya dan boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih bawah daripadanya. Kebijaksanaan menjanjikan kejayaan dan kebahagiaan tetapi jika disalahgunakan akan mewujudkan penderitaan Didiklah anak-anakmu itu berlainan dengan keadaan kamu sekarang kerana mereka telah dijadikan Tuhan untuk zaman yang bukan zaman engkau -Saidina Umar Al-Khattab Diam adalah suatu hikmah. . kebiasaan orang lebih melihat bayang-bayang daripada pokoknya.

Manusia biasanya lebih menghargai sesuatu yang sukar diperoleh tetapi sering melupakan nikmat yang telah tersedia. Kecemerlangan adalah hasil daripada sikap yang ingin sentiasa melakukan yang terbaik. . tetapi manusia perlu dihukum kerana sengaja lupa. Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal. Manusia tidak perlu dihukum kerana lupa.Albert Camus Harta tidak akan berkurang kerana sedekah dan melakukan amal. Barangsiapa mempertimbangkan keselamatan dalam tindakannya.tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah.Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan manusia untuk menyambut kesempatan yang menjelma. Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya tanpa . Anda tidak boleh mencipta pengalaman. Anda mesti menghadapinya. Sahabat sejati umpama pohon rendang tempat kita berteduh. maka tenanglah batinnya. Mengetahui perkara yang betul tidak memadai dan bermakna jika tidak melakukan perkara yang betul.

. Anda akan mempunyai ramai kenalan jika anda meminati mereka dan bukannya cuba membuat mereka meminati anda Jangan memandang ke bawah (untuk mengetahui kekuatan tanah yang dipijak) sebelum memulakan langkah . DeMille Jangan biarkan perahu hanyut tak berpenghuni nanti hanyutnya tidak singgah ke pelabuhan Ukuran yang paling tinggi tentang adab seseorang itu. Menyesal tidak berbicara lebih baik daripada menyesal berbicara.Hanya mereka yang menetapkan pandangan mereka ke arah horizon yang jauh dihadapan sahaja yang akan menemui jalan sebenar. ia wajib menaruh perasaan malu akan dirinya terlebih dahulu . . Sesungguhnya orang yang berakal itu menyembunyikan rahsianya. dan orang yang jahil membuka keaibannya. perkahwinan menjadi penghubung antara dua insan dan anak menjadi penghubung antara ibu dan ayah Tiada manusia yang bergembira sepanjang masa tetapi ianya bukanlah suatu alasan untuk hidup sengsara Kesempatan yang kecil seringkali merupakan permulaan kepada usaha yang besar.Aflatun Jambatan menjadi penghubung antara dua buah kampung.menyimpang.Cecil B.

dia tidak malu belajar daripada orang yang berkedudukan lebih rendah darinya . Akhlak yang buruk itu ibarat tembikar yang pecah. Sesungguhnya apa yang kita lihat serupa sebenarnya tidak semestinya sama. Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka. Adalah mudah menukarkan status seorang sahabat menjadi kekasih daripada (bekas) kekasih menjadi sahabat. Tidak dapat dilekatkan lagi dan tidak dapat dikembalikan menjadi tanah -Wahab B Munabin Sahabat sejati dan setia adalah lebih bernilai dari semua emas di dunia ini. tidak dapat berdiri sebagai suatu bangsa merdeka -Soekarno Semiskin-miskin orang ialah orang yang kekurangan adab dan budi pekerti -Hukama Ciri orang yang beradab ialah dia sangat rajin dan suka belajar.Jangan mengukur kebijaksanaan seseorang hanya kerana kepandaiannya berkata-kata tetapi juga perlu dinilai buah fikiran serta tingkah lakunya. Peperangan hanya boleh menjanjikan kemenangan selepas kemusnahan dan kematian.Confucius . Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan -Andre Colin Bangsa yang tidak percaya kepada kekuatan dirinya sebagai sesuatu bangsa.

tapi tanyalah apa yang boleh kamu buat untuk negara -Abraham Lincoln Jangan mengharapkan kebaikan dari orang yang tidak mengharapkan kebaikan dari kamu.Mognon Me Lauhlin . bukan hidup untuk biadap -Al-Ghazali Bayruni Rakyat itu akar bangsa. Ilmu tanpa agama adalah lumpuh -Albert Einstein Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil Memohon doa kepada Tuhan adalah laksana samudera yang dapat mencapai setiap sudut pantai keperluan hidup manusia Sesuatu khayalan kadang-kadang menjadi realiti Jika manusia masih tetap jahat dengan adanya agama. Hidup biar beradab. Orang yang paling tidak bahagia ialah mereka yang paling takut pada perubahan .Horatius Menghitung orang-orang gila di suatu negeri lebih sulit daripada menghitung orang-orang yang berakal. ingatlah menyimpan kesabaran. Jika akarnya sihat. bagaimana lagi jika tiada agama? -Benjamin Franklin Jika kamu mendapat kesusahan. pokoknya pun sihat -Beng Tju Agama tanpa ilmu adalah buta.Jangan tanya apa yang dibuat oleh negara untukmu.

......tetapi aku tidak pula.. -Richard Brinsley Sheridan Kecantikan hanya sedalam kulit... ........ iaitu kerja dan bukannya usia.......geocities.... Di sebalik keindahan rumah tersergam..............ampunkanlah dosaku..........aku tidak layak untuk syurgaMu.....sesungguhnya Engkaulah pengampun.sanggup menanggung..........com/euis1985/mutiara...... ..Nilai hidup harus diukur dengan garis yang lebih mulia.......htm Tuhanku... tetapi masuk ke dalam tulang -Pepatah inggeris Kita patut berkorban supaya orang lain juga merasai kemanisan hidup......................... disebalik senyum dan tawa.. seseorang insan itu mungkin dilanda kepahitan dan kekecewaan yang tidak diketahui orang lain...... Keruntuhan keluarga telah melahirkan generasi yang lemah -Rahmohan Ghandi Rahsia untuk berjaya ialah menghormati orang lain Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan ketenangan dan keamanan Kecemerlangan sebenar adalah apabila kamu dihentam sehingga bertekuk lutut..... ... ........................ ....... tetapi mampu melantun kembali..share...........dari itu kurniakanlah......... Semoga Ade Terhibur http://us..........keampunan kepadaku.siksa nerakaMu............

dosa-dosaku bagaikan pepasir di pantai..oh Tuhanku. sedangkan yang seorang lagi tidak berkata sepatah kata pun. Hidup cuma menyediakan waktu dan tempat...dosa-dosa besar. Ya Allah... "Si pemberilah yang berhak mengambilnya kembali... semua caci maki yang Anda berikan aku tolak. ..... Ya Allah.... kepada siapakah ia harus dikembalikan ?" Orang yang mencaci menjawab. ..." Rumah (09/10/2000) Para penghuni rumah mewah selalu ingin keluar dari rumahnya sedangkan orang-orang yang berada di luar ingin memasukinya . "Baiklah........... aku sedang berpuasa.. "Kalau seorang memberikan sesuatu kepada orang lain. ... Antara Berpuasa dan Bertengkar (26/11/2000) Dua Orang yang sedang berpuasa terlibat dalam percekokan.. Yang seorang mencaci maki dengan kata-kata tajam. Hidup Anda (15/01/2001) Hidup itu sendiri tak dapat memberikan kegembiraan sampai anda menghendakinya.. tetapi pemberian itu ditolaknya.. ia ditanya..ampunkan daku....dengan rahmatMu......... terserah pada anda bagaimana mengisinya... aku sedang berpuasa......... Setelah orang yang mencaci itu merasa lelah dan berhenti berkata-kata..... dan Andalah yang berhak menerimanya..." Orang yang dicaci menjawab...

(Hasan Bashri) Manusia dan kekayaan (28/08/2000) "Umumnya sikap manusia terhadap orang kaya lebih cerah dari sinar matahari. (HR Ahmad) Berlaku Adil (11/09/2000) Sesungguhnya orang-orang yang berlaku adil di sisi Allah laksana berada di atas mimbar yang terbuat dari cahaya. maka dimalam itu ia memperoleh ampunan Allah. Kedudukannya disisi mereka lebih segar dari air tawar. akan berlalu pula bagian umurmu. Kesalahannya adalah benar dan semua keburukannya dianggap baik. lebih tinggi dari langit. dalam majelis dia terhormat . ucapannya bisa diterima. (HR Muslim) Kumpulan Hari (04/09/2000) Wahai anak adam! Sesungguhnya kamu merupakan kumpulan hari-hari.Lalai (25/09/2000) Seandainya anda belum menanam dan menyaksikan orang lain mengetam. Mereka itu orang-orang yang berlaku adil dalam menetapkan hukum baik kepada rakyat maupun kepada keluarga. Setiap kali hari berlalu. Letih Bekerja (18/09/2000) Barangsiapa dimalam hari merasa letih karena bekerja dengan tangannya. akan anda sesali kelalaian anda semusim tanam. lebih manis dari madu dalam sarangnya dan lebih harum dari bunga mawar.

Allah akan memberikan buah surga kepadanya dan setiap muslim yang memberi minum kepada muslim yang kehausan Allah akan memberikan munim kepadanya dari ar-Rahiqul Makhtum. (HR Abu Dawud) Manusia dan Kekayaan (07/08/2000) "Umumnya sikap manusia terhadap orang kaya lebih cerah dari sinar matahari. maka Allah akan memperhatikan kepentingannya. dalam majelis dia terhormat . Barangsiapa yang melapangkan suatu kesulitan sesama muslim. lebih tinggi dari langit. (HR Bukhari dan Muslim) Memberi (14/08/2000) Setiap muslim yang memberikan pakaian kepada muslim yang tidak berpakaian. Kesalahannya adalah benar dan semua keburukannya dianggap baik. Allah akan memberikan pakaian surga kepadanya.dan omongannya tidak pernah menjemukan. Setiap muslim yang memberi muslim lain yang kelaparan. Dan barangsiapa yang menutupi kejelekan orang lain maka Allah akan menutupi kejelekannya dihari kiamat. Kedudukannya disisi mereka lebih segar dari air tawar. lebih manis dari madu dalam sarangnya dan lebih harum dari bunga mawar. ucapannya bisa diterima.) Saudara muslim (21/08/2000) Barangsiapa yang memperhatikan kepentingan saudaranya." (Abbas ra. maka Allah akan melapangkan satu kesulitan dari beberapa kesulitan dihari kiamat.

dan hendaknya mengajar dengan perilakunya sebelum mengajar dengan ucapan-ucapannya ." (Abbas ra. dengki. Cintai siapa saja yang kamu senangi. Sesungguhnya yang sedikit tapi mencukupi. Jangan pula terlalu sedikit sehingga aku lupa kepada-Mu. Sesungguhnya kamu akan memperoleh balasannya Mengajar (03/07/2000) Seorang alim harus mengajar dirinya sebelum mengajar orang lain. dan anggota badanmu lemah dalam mengamalkan ibadah" Do'a (24/07/2000) "Ya Allah. dan akhlak buruk Sesukamu (10/07/2000) Hiduplah Sesuka hatimu. jangan Engkau memberikan kepadaku dari kenikmatan dunia yang terlalu banyak agar aku tidak melampaui batas larangan-Mu. hikmah kebijaksanaanmu menjadi tumpul.) Nasihat Luqmanul Hakim (31/07/2000) "Wahai anakku apabila perut kantongmu penuh padat maka pikiranmu akan tidur. Sesungguhnya kamu pasti akan berpisah dengannya Lakukan apa saja yang kamu kehendaki.dan omongannya tidak pernah menjemukan.lebih baik bagiku daripada yang banyak tetapi melalaikan Hidup Tidak Tentram (17/07/2000) Tiga sifat yang menyebabkan penyandangnya tidak tentram dalam hidupnya : iri. Sesungguhnya kamu pasti mati.

Apakah api yang satu dapat memadamkan api yang lain? Yang dapat meredam kejahatan adalah kebaikan. umurnya yang lalu berikut amalan-amalannya dan bagaimana keputusan serta penilaian Allah terhadapnya Kedua. dia Barangsiapa yang mengasihi. • Siapa dan Siapa(12/06/2000) • • • • • dari dosa. Barangsiapa diam. dia dikasihi. Barangsiapa melakukan kebajikan. dia bebas . Barangsiapa tidak menguasai lidahnya. sisi usianya dan amalan-amalannya yang akan dikerjakannya dan apa yang akan ditentukan Allah baginya. dia beruntung. Kecemasan (19/06/2000) • Manusia selalu hidup di antara dua kecemasan. sebagaimana air dapat memadamkan api. • menyesali. Pertama. dia selamat. Barangsiapa bicara batil kepada orang ramai. silahkan dia menyalakan dua api. orang yang berpendapat bahwa kejahatan harus diredam dengan kejahatan.Meredam Kejahatan (26/06/2000) Bohong. Barangsiapa membenci kejahatan. dia merugi. Apabila dia benar .

melaksanakannya sebaik-baiknya. kecuali dalam empat perkara: . Seburuk-buruk penguasa ialah yang ditakuti rakyatnya yang tak bersalah. dan ditaati tanpa memiliki kekuasaan. dengan kemampuan optimal dan kekuatan maksimal serta dengan kesungguhan hati Kekayaan Tanpa Harta (22/05/2000) Barangsiapa menginginkan kekayaan tanpa harta. menunjukkan prestasi dan keahliannya. Mengunci Lidah (15/05/2000) Kuncilah lidahmu. hendaklah ia keluar dari kehinaan karena maksiat kepada Allah menuju kemuliaan karena taat kepada-Nya. halal. memperolah kemuliaan tanpa dukungan keluarga ataupun kawan. dan terhormat). Dengan demikian. Seburuk-buruk negeri ialah negeri yang tandus dan tak terjamin keamanannya Hidup Duniawi (29/05/2000) Sarana untuk menyempurnakan kehidupan duniawi ialah : • • • • amal perbuatan (karya dan profesi yang baik. ia akan memperoleh semuanya. Seburuk-buruk kawan ialah yang membuat kecewa kawannya ketika dalam kesulitan.Yang buruk-buruk (05/06/2000) • • • • Seburuk-buruk harta ialah yang tidak dizakatkan.

"Beritahukan kepadaku. dan jangan mengambil harta mereka. memberi sesuatu kepada orang lain yang tidak memberi sesuatu kepadanya. bagaimana caranya mencari selamat dari manusia ?" Haatim menjawab. Selamat Mencari (01/05/2000) Ketika Haatim al-Asham datang berkunjung kepada Imam Ahmad. "Dengan tiga hal: • Anda memberi harta kepada mereka. • Berikan hak-hak mereka dan janganlah menuntut hak Anda dari mereka • Bersabarlah menghadapi gangguan mereka dan jangan mengganggu mereka Dinding dan Pintu Islam (24/04/2000) Islam memiliki dinding dan pintu yang kuat. menumbangkan yang batil. Imam bertanya. dan mengutarakan hikmah kebijaksanaan Meningkatkan Kemuliaan (08/05/2000) Ada tiga hal yang meningkatkan kemuliaan seseorang: • • • memaafkan orang lain dan menghilangkan bekas-bekas kesalahannya. menghubungkan silaturahmi dengan orang yang memutuskannya. mensyukuri nikmat Allah. Dinding Islam ialah kebenaran dan pintunya ialah keadilan.• • • • menjelaskan yang hak. .

Cendikiawan membuat sejarah dengan akal pikiran mereka. Ahmad bin Ismail Yang tak boleh diremehkan (10/04/2000) Barangsiapa yang meremehkan penguasa. selama penguasa-penguasa bersikap keras dan tegas. melainkan dengan hak dan keadilan. Kawan yang tidak membosankan. Dan barangsiapa yang meremehkan kawannya. Mustafa Assiba'i) Tiga orang yang dimusuhi Rasulullah di hari Kiamat (27/03/2000) . (Dr. Orang arif membuat sejarah dengan jiwa mereka. Said bin Suwaid Peran Buku (17/04/2000) Buku adalah: Teman bicara yang tidak mendahuluimu.Islam akan tetap jaya. Apabila hati. dia akan kehilangan dunianya. Penasehat yang tidak mencari-cari kesalahan. Membuat Sejarah (03/04/2000) Kaum muda membuat sejarah dengan hati mereka. pasti sejarah tak akan pudar sinarnya dan tak akan padam obornya. Teman bicara yang tidak memaksamu berdandan ketika menghadapinya. Teman kencan yang tidak menyanjungmu. tetapi itu dilakukan tidak berarti mesti dengan pedang dan cemeti. dia akan kehilangan kemanusiannya. Barangsiapa yang meremehkan ulama. dia akan kehilangan agamanya. Teman bicara yang tidak memanggilmu ketika kamu bekerja. akal dan jiwa saling menunjang untuk membuat sejarah.

Inilah kebaikan (20/03/2000) Tidak ada kebaikan bagi pembicaraan kecuali dengan amalan. Tidak ada kebaikan bagi kehidupan kecuali kesehatan dan keamanan. (Al-Ahnaf bin Qais) Tebarkan Salam (13/03/2000) Kalian tidak akan masuk surga sampai engkau beriman. tetapi tidak memberikan upahnya. dan tidak akan beriman sampai kalian saling menyayangi. Maukah aku tunjukkan suatu perbuatan yang jika kalian lakukan maka kalian akan saling menyayangi ? Sebarkanlah salam di antara kalian (HR Muslim) Waktumu (06/03/2000) Waktu adalah kehidupan manusia Jika digunakan untuk membaca akan menjadi sumber kebijaksanaan Jika digunakan untuk berpikir akan menjadi kekuatan Jika digunakan untuk betdo'a akan menjadi keberkahan dan rahmat Jika digunakan untuk bekerja akan menjadi keberhasilan Jika digunakan untuk beramal akan menghantarkan menuju surga . Tidak ada kebaikan bagi harta kecuali dengan kedermawanan. Tidak ada kebaikan bagi sahabat kecuali dengan kesetiaan. Tidak ada kebaikan bagi shadaqah kecuali niyat yang ikhlas. orang yang menjual budak yang sudah dibebaskan lalu makan harganya. dan orang yang mempekerjakan buruh yang melaksanakan tugasnya.Tiga orang yang aku musuhi dihari kiamat. (HR Bukhari). yaitu: orang yang memberi karena aku lalu mengingkarinya.

freewebs.A. 8. Persahabatan yang sejati membawa kepada kerinduan yang berpanjangan. 7. jangan dipertikai suatu nilai persahabatan kerana satu kesilapan.Membaca 313 kali kali bismillah dan salawat atas nabi S.a yang bermaksud.. 2. 2.Tiada harta yang lebih mengguntungkan daripada sifat sabar..akan mendapat rezeki yang tiada terduga.W 100 kali pada hari ahad di saat matahari terbit dengan menghadap Qiblat. 3. 3.Tiada teman yang lebih indah daripada amal dan tiada rakan yang lebih aib daripada jahil.Tiada kehormatan yang lebih sempurna daripada menhindari diri dikuasai hawa nafsu. bersabda yang diingatkan oleh Dordan r.htm *Rasullah S.Semua itu adalah kewajiban seorang hamba terhadap Tuhannya Gunakanlah waktu untuk kehidupan yang sebenarnya Sesungguhnya kewajiban-kewajiban hamba didunia lebih banyak daripada waktu yang tersedia Hikmah di bawah dikutip dari sini sayang. .Membaca 21 kali ketika hendak tidur akan aman daripada syaitan. 4. Jangan menyesal atas sesuatu kegagalan.Tiada ibadah yang lebih indah daripada rasa khusuk. 9.Tiada penggawal peribadi yang lebih berwaspada daripada sifat pendiam 5.maut mendadak dan bala.Allah memerintahkan malaikat memcatat amal manusia yang membaca bismillah sebanyak 400 kebaikkan.W.kecurian. 6.A. http://www.com/azazone2020/katakatahikmah. -sesungguhnya orang yang paling mulia di sisi Allah ialah orang yang terlebih dahulu memberi salam kepada orang lain *Pesanan 1. Hargai setiap pertemuan kerana di situ ada kerinduan dan sayangilah setiap perpisahan kerana di situ pasti ada kesedihan *Kelebihan Bismillah 1.

Berpuasa setiap Isnin dan khamis 2.atau sebagainya.4.Solat 5 waktu tepat pada waktunya dan laksanakan solat tahjud.Lakukan riadah"bersenam.berjalan. 3. 3.akan tunduk atau takutlah orang zalim itu.Memilih masjid yang pendek solatnya dan khutubahnya.Meninggalkan longgokkan sampah di rumah 3. 3. 4. Terlalu bermudah-mudah dalam pekara yang harus dan sesetengah pekara subahat.Membaca 50 kali di hadapan orang zalim.Barang sesiapa yang gemar berteman golongan kaya akan ditambah oleh Allah kecintaannya terhadap dunia. ciri-ciri yang membawa kepada kepapaan 1. 5.barang sesiapa yang suka berdampingan dengan pegawai pemerintah atau raja akan ditambah oleh Allah sifat kasar dan sombong. *Amalan pembina peribadi 1.Ikuti perkembangan umat Islam.Kurang berminat untuk menghadiri majlis-majlis ilmu yang mengigatkan tentang akhirat. 4. 2.Kurangkan percakapan sia-sia dan banyakkan doa.Meringan-ringankan sembahyang. 2. Mutala"ah Pilih Teman 1.Perbanyakkan mentelaah berbagai buku agama.suka bermewah dan bertambah sifat kedekutnya sehingga melupakan hari akhirat.Membiarkan bekas makanan "pinggan mangkuk"tanpa membasuhnya.Tidak mendoakan ke atas kedua ibubapanya. 4.politik.Barang sesiapa yang gemar bergaul dengan perempuan akan ditambah . sains. 5.Tiada berkesan dan teransang apabila mendengar ayat-ayat Al-Quran serta tazkirah.sejarah dan sebagainya. 6. 5.Menggeringkan tangan dengan pakaian sendiri. 2.Kurang khusuk dalam ibadat khasnya solat. *Mutala`ah Petanda zahir jiwa kosong 1.

6.Syukur adalah hiasan nikmat. 1.Meninggalkan perbuatan menggungkit-gunggit pemberian adalah hiasan amalan baik.Merendahkan diri /tawaduk adalah hiasan mereka yang menuntut ilmu.Tidak meminta-minta adalah hiasan fakir. .a telah berkata maksudnya ada 8 perkara merupakan perhiasan bagi 8 perkara iaitu: 1. 3. 10 HUkuman Bagi Orang Yang Banyak Ketawa. 8. 3."Keselamatan itu ada 10 bahagian yang 9 di waktu diam dan yang ke 10 di waktu menjauhi orang banyak.khusuk adalah hiasan solat. Hilang Air mukanya (malu dan kemuliaan). 2. Diam 1.diam itu perhiasan orang alim dan penutup orang bodoh 2. 7. 3.lambat marah adalah hiasan ilmu. 8 PERKARA PERHIASAN BAGI 8 PERKAR A Abu Bakar r. 4.Barang siapa yang suka bergaul dengan orang-orang fasik akan bertambah beraninya membuat dosa dan menundakan taubat. Mati hatinya.Banyak menengis adalah hiasan takut. Digemari syaitan akannya.Sabar adalah hiasan bala. 4. 5."Betapa banyaknya perkataan yang menghilangkan nikmat dan betapa banyak perkatan yang mendatangkan bencana". 2. 5.Barang siapa yang suka mendampingi orang-orang soleh akan bertambahlah keinginannga berbuat taat kepada Allah.oleh Allah sifat bodoh dalam shahwatnya.

10. Ingatlah bahawa anda boleh gagal dalam apa sahaja dalam hidup asalkan tidak menjadi seorang yang gagal.w pada hari kiamat. Kegagalan itu sendiri tidak dikira. Anda tidak gagal. 7.4. Anda hanya menemui cara yang tidak berkesan. 9. Dipalingkan oleh Nabi Muhammad s. Apa yang anda pelajari selepas kegagalan sahaja yang dikira. . 8. Ramai orang yang masih bergantung kepada kerja-kerja yang bergaji rendah kerana mereka takut gagal jika mencuba kerja lain. Kesilapan adalah bukti bahawa seseorang itu telah mencuba membuat sesuatu perkara atau pekerjaan. Kata-kata hikmah 1. 9. 3. Kegagalan bermakna bahawa anda belum berjaya lagi. Lupa pada segala-galanya. Jika anda inginkan sebuah tempat di matahari. 6. 2. Dimurkai Allah. 6.Kesilapan adalah realiti kehidupan. Dibenci oleh semua penghuni langit dan bumi. 5. Kegagalan bukan bermakna anda tidak mencapai apa-apa. 8. Dikutuk para malaikat. dan mencuba lagi dengan cara yang lain. Manusia yang berjaya akan memperoleh keuntungan daripada kesilapannya.Terbuka aibnya pada hari kiamat.a. 7. 4. bersedialah  untuk terbakar. 11. Kesilapan mengajar kita tentang apa yang perlu kita pelajari selepas itu. yang penting adalah tindak balas terhadap kesilapan itu. 10. Disoal padanya pada hari kiamat. Ia bermakna anda telah mempelajari sesuatu. 5.

Apabila anda telah sampai ke penghujung tali .Sekiranya anda menemui sebuah laluan tanpa halangan.12. 24.Kegagalan hanyalah satu peluang untuk anda mencuba lagi untuk berjaya!!..Anda tidak harus berkata KENAPA SAYA? Anda seharusnya bersyukur kerana ANDA telah dipilih.Ramai orang mencari tempat yang selamat. Kegagalan bukan bermakna anda tidak berusaha bersungguhsungguh. Cara baru ialah "pengetahuan" dan "Kejahilan".Orang yang kurang berani untuk memulakan sesuatu. . 14..dan tiada lagi simpulan untuk bergantung..Mungkin tiada kegagalan bagi orang yang terus berjuang. 19. Kegagalan itu hanya bermakna anda perlu mengambil masa yang lebih lama untuk berjaya. Impian yang tidak terlaksana adalah impian yang terpenjara  oleh musuh nombor satu­iaitu takut GAGAL!! 22. Seluruh kehidupan adalah satu ujian.. 16.lompatlah ke tali yang lain. 13. 15. pastikan dia pernah gagal sebelumnya.. 20. 23.Sekiranya kita bersaing dengan diri kita sendiri dan kita mengalami kegagalan. siapakah yang menang?Fikirkanlah!.kecuali diri anda sendiri.Jangan takut dan segan untuk setiap tindakan yang anda lakukan.Kesilapan-kesilapan memberitahu kita tentang apa yang perlu kita pelajari. 17. tetapi akhirnya tersangkut! 21.Sekiranya anda mahu mengambil seorang pekerja.. 26."Lulus" dan "Gagal" adalah cara lama mengkategorikan seseorang. 18.Malah kesilapan pun mungkin menjadi perkara penting bagi menjamin kejayaan yang bernilai.. ia mungkin tidak membawa anda ke mana-mana. 25.Tiada siapa yang berhak mengecap anda sebagai orang yang gagal... 27..

Sekiranya anak-anak diasuh untuk takut mencuba sesuatu yang baru kerana takutkan kegagalan.Kita tidak mungkin dapat mempelajari sesuatu perkara kecuali kita bersedia untuk gagal terlebih dahulu.Hanya orang yang berani GAGAL DENGAN TERUK mempunyai harapan untuk BERJAYA DENGAN HEBAT sekiranya dia mempelajari sesuatu daripada kegagalannya itu.Terseradung bukannya terjatuh. 36.. 29.Dalam percubaan-percubaan yang hebat. 37. mereka tidak akan menjadi orang berani kelak.Hadiah paling berharga hanya diberikan kepada orang yang menemui kegagalan tetapi dia tidak pernah berundur atau merungut atau berputus-asa. 34. .anda hanya  tewas apabila anda telah berputus­asa. 39.Orang yang kalah membayangkan hukuman bagi kegagalan.sebenarnya telah tewas!! 28. Orang yang menang membayangkan ganjaran bagi setiap kejayaan. 35.Setiap orang mempunyai keazaman yang kukuh untuk mencapai matlamat sehingga mampu mengetepikan kegagalan dalam usaha tersebut. .. tidak bermakna anda telah tewas...Kegagalan dalam hidup adalah menjadi seorang yang tidak belajar daripada kegagalannya 31.Kesilapan adalah sebahagian daripada hutang yang perlu dilangsaikan sepanjang hayat. 33. adalah dianggap cemerlang meskipun gagal. 32. 30. Sekali gagal. perbuatan atau sebagainya. 38.Cara yang terbaik untuk belajar untuk menjadi pemenang ialah belajar daripada orang-orang yang pernah kalah atau tewas dalam sesuatu pertandingan.

Hidup adalah satu kesilapan yang berterusan di mana kita belajar untuk menjadi sempurna. kenalah hujan dahulu. 50. 44.Salah satu kesilapan besar yang boleh kita lakukan dalam hidup ini adalah sentiasa takut untuk melakukan kesilapan. sekiranya anda mahukan pelangi. 45. 52. bukannya mencari-cari-apa silapnya. 43.Jangan berputus-asa kerana biasanya anak kunci terakhirlah yang dapat membuka kunci. 48.40.Kita memerlukan kegelapan untuk melihat bintang. 49.Sekiranya anda mengalami kegagalan lebih awal. 41. 42.Satu kesalahan tidak akan menjadi kesilapan sehinggalah . Apabila anda kaya.Jika pada awalnya anda tidak berjaya. kegagalan berikutnya kurang terasa pedih.Kesilapan demi kesilapan membawa seseoarang menemui kebenaran hakiki. 53.tetapi saya tidak boleh menerima  orang yang tidak berani mencuba. 47.Anda bukannya gagal.fikirkanlah saat­saat anda pernah miskin  dahulu.Perkara paling penting apabila berhadapan dengan keadaan yang kurang menyenangkan adalah dengan memberikan perhatian terhadap apa yang perlu dibuat selepas ini. 51.Pada pendangan saya. 46.Kesulitan menyerlahkan sifat sebenar manusia.Anda hanya tidak tahu beberapa perkara lagi. Saya boleh menerima kegagalan kerana setiap orang gagal  dalam sesetengah perkara.cubalah cari kembali arah haluan yang pernah anda lemparkan ke dalam tong sampah.

Saya membahagikan dunia kepada mereka yang belajar dan tidak belajar. Saya boleh menerima kegagalan kerana setiap orang gagal  dalam sesetengah perkara. juga bukan di antara yang boleh melakukan sesuatu atau sebaliknya.Jangan katakan kegagalan itu kesilapan.Saya tidak membahagikan dunia kepada yang lemah dan gagah. 54.Janganlah takut untuk mengakui kesilapan.Anda bukannya gagal. 54. 57. 51. 60. 52.Saya tidak membahagikan dunia kepada yang lemah dan .Satu kesalahan tidak akan menjadi kesilapan sehinggalah anda membetulkannya.Kegagalan tidak menjadikan anda seorang yang gagal sekiranya anda tidak berputus-asa untuk mencuba lagi. 55. atau yang berjaya dan gagal.Anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan. 56.tetapi saya tidak boleh menerima  orang yang tidak berani mencuba. 58. 59.anda membetulkannya.Anda tidak akan mengetahu tentang diri sendiri menerusi kejayaan.Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang seseorang daripada mengesani potensi diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri.Anda hanya tidak tahu beberapa perkara lagi.Kegagalan tidak menjadikan anda seorang yang gagal sekiranya anda tidak berputus-asa untuk mencuba lagi. 55.Setiap kegagalan adalah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baru yang tidak pernah dicuba sebelum ini. Ia samalah seperti mengatakan bahawa anda lebih bijak pada hari ini berbanding dengan semalam. Katakan kegagalan itu adalah pengajaran. 53.

Saya tidak membahagikan dunia kepada yang lemah dan gagah. 51.Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang .tetapi saya tidak boleh menerima  orang yang tidak berani mencuba. 55. juga bukan di antara yang boleh melakukan sesuatu atau sebaliknya. Ia samalah seperti mengatakan bahawa anda lebih bijak pada hari ini berbanding dengan semalam. atau yang berjaya dan gagal.Anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan.Anda hanya tidak tahu beberapa perkara lagi. Saya membahagikan dunia kepada mereka yang belajar dan tidak belajar.Setiap kegagalan adalah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baru yang tidak pernah dicuba sebelum ini. 56. Saya membahagikan dunia kepada mereka yang belajar dan tidak belajar.gagah.Janganlah takut untuk mengakui kesilapan. 54.Anda tidak akan mengetahu tentang diri sendiri menerusi kejayaan. Katakan kegagalan itu adalah pengajaran.Kegagalan tidak menjadikan anda seorang yang gagal sekiranya anda tidak berputus-asa untuk mencuba lagi. 58.Satu kesalahan tidak akan menjadi kesilapan sehinggalah anda membetulkannya. 56.Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang seseorang daripada mengesani potensi diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri. 52. Saya boleh menerima kegagalan kerana setiap orang gagal  dalam sesetengah perkara. 57.Jangan katakan kegagalan itu kesilapan. 53. atau yang berjaya dan gagal.Anda bukannya gagal. juga bukan di antara yang boleh melakukan sesuatu atau sebaliknya. 59. 60.

SENYUM adalah bahasa dunia. Katakan kegagalan itu adalah pengajaran. 83.Setiap kegagalan adalah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baru yang tidak pernah dicuba sebelum ini. 90.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan.Janganlah takut untuk mengakui kesilapan. 82.Anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna. 60. 88.Anda tidak akan mengetahu tentang diri sendiri menerusi kejayaan. 86. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya.Setiap kali berhubung dengan orang lain.seseorang daripada mengesani potensi diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri. 59. 57.SENYUM adalah jambatan persahabatan. sewajarnyalah kita SENYUM. 84. 58. .SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang.SENYUM harus ada ketulusan. sama saja dengan kening yang berkerut. 87.Jangan katakan kegagalan itu kesilapan. Ia menunjukkan keceriaan.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita. 85. 89. Ia samalah seperti mengatakan bahawa anda lebih bijak pada hari ini berbanding dengan semalam. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan. 81.

83. 82. sewajarnyalah kita SENYUM. 82.SENYUM adalah jambatan persahabatan. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. 89. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya.81.Setiap kali berhubung dengan orang lain. 84.SENYUM harus ada ketulusan.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita.SENYUM adalah bahasa dunia. 85. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya. Ia menunjukkan keceriaan.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita. 83.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang.Setiap kali berhubung dengan orang lain. 88. 85. 86.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah. 87.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan. sewajarnyalah kita SENYUM. 86.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan. Ia menunjukkan keceriaan.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna.SENYUM adalah bahasa dunia. 81. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. 84. sama saja dengan kening yang berkerut."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan . 90.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna.

Jika . 82. 89. anda akan cari jalan. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. sama saja dengan kening yang berkerut. sewajarnyalah kita SENYUM.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan.SENYUM adalah bahasa dunia. 90.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan. 88. 87.Jika anda mahu membuat sesuatu.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita. 83. 84. Ia menunjukkan keceriaan. 85.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah. 89.SENYUM harus ada ketulusan.SENYUM harus ada ketulusan. 87. 122. 86. 88. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya.SENYUM adalah jambatan persahabatan. sama saja dengan kening yang berkerut. 81.SENYUM adalah jambatan persahabatan.Setiap kali berhubung dengan orang lain.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang. Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang  yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya  tanpa menyimpang. 121. 90.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan.sahabatmu adalah satu sedekah.

"Undang-undang bertulis umpama sarang labah-labah. "Anda boleh menipu setengah orang buat  selama­lamanya. Peribahasa Arab 123. . anda akan cari alasan. tak hendak seribu dalih.Hendak seribu daya. 127.Peribahasa Melayu 124.Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras dengan tindakannya.Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi.anda tidak mahu membuat sesuatu. ia tidak patut dipanggil undang-undang". Ingat ada orang yang lebih teruk gagalnya dari kita."Tiada cukup penjara. menakala yang kaya dan berkuasa dengan sewenang-wenang menembusinya"."Jika kesan sesuatu undang-undang itu tidak adil dan tidak munasabah. nescaya dikira ketidakadilan". tiada cukup anggota polis dan tiada cukup mahkamah untuk menguatkuasakan satu undang-undang yang tidak disokong oleh rakyat" 130. anda boleh menipu setiap orang buat  sementara waktu. 133. tetapi adalah lebih tidak adil jika seorang yang tidak bersalah terpaksa menderita dalam penjara". 125. 131."Keadilan . 132. malah anda perlu ke depan berbekalkan kegagalan itu sebagai kekuatan untuk mencapai kejayaan. 134.jika lambat dilaksanakan. tetapi anda tidak boleh menipu semua orang  buat selama­lamanya".Jangan kecewa jika anda gagal. ia memerangkap mereka yang miskin dan tidak berdaya.Gagal sekali tidak bererti gagal untuk selama-lamanya 128."Memang tidak adil jika sepuluh orang yang bersalah melepaskan diri. . " 129.ianya gagah dan pasti beroleh kemenangan". 126."Kebenaran .

137. هيَ أَّامُ اِّتيْ ُّا نَْنتَظِ ُ فِْي َا الشهَاد‬ ْ ْ ‫ل‬ ْ َ َ ْ َ ‫ذ يِ ي‬ “ Hari-hari yang paling indah dan nikmat aku rasakan dan lalui. 139. kelak hilanglah sensitiviti akan fikiran kamu"."Undang-undang yang tidak adil adalah jenis kezaliman yang paling dahsyat". Kata-kata Hikmah Abu Bakar Rhodiyallahu ‘Anhu berkata : ‫ة‬ ُ ‫ُاطُْبُوا اْلموْت ُتوْهبْ لَكَ اْلحَيَا‬ َ َ َ ‫ل‬ “ Kejarlah kematian ! Kau dapatkan kehidupan “ Marwan Rohimahullah : ‫ِ ي ل كن ر ه ّ ة‬ ُ َ‫َأَل ّ أَّاميْ حََاِتيْ وَأسعَدُهَا. Al-Kindi (803-873 TM). iaitu perbicaraan hati nurani manusia". 136."Ada perbicaraan yang lebih agung daripada perbicaraan di mahkamah undang-undang. juga atas perkara-perkara yang kita tidak lakukan atau yang kita biarkan berlaku". Jangan kamu bermain dengan kepalsuan. Jangan kamu bermain dengan sifat-sifat kehaiwanan.Pemikir dan ahli falsafah Arab yang ulung."Kita bertanggungjawab bukan saja atas perkara-perkara yang kita lakukan.135."Pejuang kemerdekaan India. Jangan kamu bermain dengan kezaliman. aku dan orang-orang yang berada di satu kelompok ."Manusia tidak mungkin bebas selagi jiwa dan pemikirannya terkongkong". أَنَا ومَنْ حوِْلي مِنْ ِتلْكَ اِلفِئَةِ اِّتي آمََنت بِرَّبهَا. 138. kelak kamu benar-benar menjadi haiwan. kelak kamu akan kehilangan hak kebenaran.

yaitu hari-hari dimana kami menanti syahadah “.yang beriman kepada Robnya. .