SALAM HIKMAH DALAM HIKMAH..MOGA KITA MENDAPAT HIKMAH DAN RAHMAH ….AAMEN.

1. Sesungguhnya seorang hamba itu bila merasa

ujub kerana suatu perhiasan dunia, niscaya Allah akan murka kepadanya hingga dia melepaskan perhiasan itu. 2. Semoga aku menjadi pohon yang ditebang kemudian digunakan. 3. Dia berkata kepada para sahabat,"Sesungguhnya aku telah mengatur urusan kamu, tetapi aku bukanlah org yg paling baik di kalangan kamu maka berilah pertolongan kepadaku. Kalau aku bertindak lurus maka ikutilah aku tetapi kalau aku menyeleweng maka betulkan aku!" SAYIDINA UMAR BIN KHATTAB : 1. Jika tidak karena takut dihisab, sesungguhnya aku akan perintahkan membawa seekor kambing, kemudian dipanggang untuk kami di depan pembakar roti. 2. Barangsiapa takut kepada Allah SWT nescaya tidak akan dapat dilihat kemarahannya. Dan barangsiapa takut pada Allah, tidak sia-sia apa yang dia kehendaki. 3. Wahai Tuhan, janganlah Engkau jadikan kebinasaan umat Muhammad SAW di atas tanganku. Wahai Tuhanku, umurku telah lanjut dan kekuatanku telah lemah. Maka genggamkan

(matikan) aku untukMu bukan untuk manusia. SAYIDINA ALI KARAMALLAHU WAJHAH : 1. Cukuplah bila aku merasa mulia karena Engkau sebagai Tuhan bagiku dan cukuplah bila aku bangga bahawa aku menjadi hamba bagiMu. Engkau bagiku sebagaimana yang aku cintai, maka berilah aku taufik sebagaimana yang Engkau cintai. 2. Hendaklah kamu lebih memperhatikan tentang bagaimana amalan itu diterima daripada banyak beramal, kerana sesungguhnya terlalu sedikit amalan yang disertai takwa. Bagaimanakah amalan itu hendak diterima? 3. Janganlah seseorang hamba itu mengharap selain kepada Tuhannya dan janganlah dia takut selain kepada dosanya. 4. Tidak ada kebaikan ibadah yang tidak ada ilmunya dan tidak ada kebaikan ilmu yang tidak difahami dan tidak ada kebaikan bacaan kalau tidak ada perhatian untuknya. UMAR BIN AZIZ : 1. Orang yang bertakwa itu dikekang. 2. Sesungguhnya syubhat itu pada yang halal. 3. Kemaafan yang utama itu adalah ketika berkuasa. SUFFIAN AS THAURI :

1. Tidak ada ketaatan bagi kedua ibu-bapa pada perkara syubhat. 2. Sesungguhnya seorang lelaki itu berharta bila dia zuhud di dunia, dan sesungguhnya seorang itu adalah fakir bila dia gemar pada dunia. 3. Menuntut ilmu lebih utama daripada solat sunat." Ilmu itu lebih baik daripada harta. Ilmu menjaga engkau dan engkau menjaga harta. Ilmu itu penghukum (hakim) dan harta terhukum. Harta itu kurang apabila dibelanjakan tapi ilmu bertambah bila dibelanjakan. -Saidina Ali bin Abi Talib Kecantikan bukan terletak pada pakaian yang dipakai tetapi ia bergantung kepada keelokan akhlak dan budi pekerti. Saidina Ali bin Abi Thalib Jadilah seperti pohon kayu yang lebat buahnya, tumbuh di tepi jalan. Dilempar buahnya dengan batu, tetapi tetap dibalas dengan buah. -Saidina Abu Bakar As-Siddiq Alangkah buruknya kepapaan, kalau aku mengadu aku malu, kalau aku berdiam diri aku binasa -Saidina Ali bin Abi Talib Jangan berkawan dgn orang yang tamak kerana pada zahirnya ia ingin membahagiakanmu tapi hakikatnya dia akan mencelakan . Jauhilah berteman dengan pembohong kerana ia boleh menjadikan orang yang dekat lari daripadamu dan sebaliknya .Janganlah berkawan dengan orang yang bakhil kerana ia akan

Namun pandangan mata. harta buat kehidupan di dunia. keberaniannya sesuai dengan kadar penolakannya terhadap perbuatan jahat dan kesucian hati nuraninya sesuai dengan kadar kepekaannya terhadap kehormatan dirinya -Khalifah Ali bin Abi Talib Kebajikan yang ringan adalah menunjukkan muka berseri-seri dan mengucapkan kata-kata lemah-lembut -Saidina Umar bin Al-Khatab Orang yang terlalu memikirkan akibat dari sesuatu keputusan atau tindakan. Tetapi jika mereka teguh memegang amanah dan menahan tangannya daripada menganiayai sesamanya. tetapi orang yang tidak beragama merasa lebih sengsara -Saidina Abu Bakar As-Siddiq . hayunan kedua belah tangan. langkah kedua belah kaki dan pergerakan tubuh atau seluruh anggota badan akan menafikan apa yang diucapkan oleh lidah -Khalifah Ali bin Abi Talib Jangan engkau percaya melihat kegagahan seorang lelaki. sampai bila-bilapun dia tidak akan menjadi orang yang berani -Khalifah Ali bin Abi Talib Agama buat kehidupan di akhirat. itulah lelaki yang sebenarnya -Khalifah Umar al-Khattab Nilai seseorang sesuai dengan kadar tekadnya. Di dunia orang yang tidak berharta berasa susah hati.melupaimu di waktu kamu sangat memerlukannya dan jauhilah bersahabat dengan orang yang suka berbuat jahat kerana ia tidak malu untuk menjualmu dengan harga yang sangat murah Saidina Ali bin Abi Thalib Hanya lidah yang mahu berdusta dan berbohong. ketulusannya sesuai dengan kadar kemanusiaannya.

bersolat dan berjihad.Kekayaan yg sebenar ialah akal . Sepi yang sebenarnya ialah kagum dengan diri sendiri dan kemuliaan yang sebenar ialah akhlak yg baik.Saidina Ali bin Abi Thalib Manusia yang berakal ialah manusia yang suka menerima dan meminta nasihat -Saidina Umar bin Al-Khatab Orang berilmu lebih utama daripada orang yang selalu berpuasa. maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk kepadanya -Saidina Umar al-Khattab Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab. Dan sesiapa yang mengajar dirinya sendiri serta memperelokkannya lebih layak untuk mendapat kemuliaan . akan diperbaiki Allah pula pada yang nyata di wajahnya. Saidina Ali bin Abi Thalib Barangsiapa menempatkan dirinya di tempat yang dapat menimbulkan persangkaan. -Saidina Umar bin Al-Khatab Sesiapa yang dilantik menjadi pemimpin kepada manusia maka dia hendaklah mengajar dirinya terlebih dahulu sebelum mengajar orang lain. Dan dia hendaklah memperelokkan setiap tindak tanduknya seharian sebelum memperelokkan dengan lidah. merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi. maka terdapat suatu kekosongan selain oleh penggantinya (yang berilmu juga) -Saidina Ali bin Abi Talib Barangsiapa yang jernih hatinya. memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat Khalifah Abdul Malik bin Marwan Banyak berhutang akan menggelincirkan orang yang benar kepada pendustaan . kepapaan yg sebenar ialah rosak akal . Apabila mati orang yang berilmu.

Saidina Ali bin Abi Thalib Peliharalah iman kamu dengan memperbanyakkan sedekah.Saidina Ali bin Abi Thalib Apabila kamu merasa letih kerana berbuat kebaikan maka sesungguhnya keletihan itu akan hilang dan kebaikan yang dilakukan akan terus kekal.Saidina Ali bin Abi Thalib Ingin aku jadi rumput sahaja. Dan sekiranya kamu berseronok dengan dosa maka sesungguhnya keseronokan itu akan hilang dan dosa yang dilakukan akan terus kekal. dan rasa hormat. .Saidina Ali bin Abi Thalib Kemarahan orang yang berakal dilihat pada tindak tanduknya dan kemarahan yang ada pada orang jahil itu dapat dilihat melalui perkataannya. cinta. .Saidina Ali bin Abi Thalib Orang-orang yang suka berkata jujur mendapatkan tiga hal. kepercayaan.Saidina Abu Bakar AsSiddiq Bagi setiap nikmat ada kunci yang membukanya dan ada kunci yang akan menyelaknya yang mana kunci pembukanya adalah sabar dan kunci penyelaknya adalah malas .Saidina Ali bin Abi Thalib . bentenglah hartamu dengan mengeluarkan zakat dan tolaklah gelombang bencana bala dengan sentiasa berdoa kepada Allah .daripada mereka yang mengajar dan memperelokkan manusia yang lain. . . -Saidina Ali bin Abi Thalib Dua nikmat yang sering dilupakan ialah kesihatan dan keselamatan. supaya dimakan oleh kuda kerana amat ngerinya siksaan Allah.

a berkata : Orang yang bakhil itu tidak akan terlepas daripada salah satu daripada 4 sifat yang membinasakan. “ apabila dia memang tidak tahu. kamu tidak akan dapat keuntungan yang lebih besar darinya. · Hartanya akan diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim atau. · Adakalanya harta itu akan dicuri and dipergunakan secara berfoya-foya pada jalan yang tidak berguna .Hendaklah kamu tidak takut kecuali kepada dosa-dosamu.Hendaklah kamu tidak malu untuk belajar jika tidak tahu.Hendaklah kamu tidak berharap kecuali kepada Tuhanmu. lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya atau. 2. ingatlah pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya -Saidina Umar bin Al-Khatab Saidina Ali berkata: “Wahai manusia. · Hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat and akan dipergunakan untuk kejahatan pula atau. Wasiat itu adalah : 1. 3.Keadilan itu syurga bagi orang yang dizalimi tetapi keadilan itu adalah neraka bagi orang-orang yang bersifat zalim Saidina Umar bin Al-Khatab Orang yang tidak menguasai matanya. Saidina Abu Bakar r. iaitu: · Ia akan mati and hartanya akan diambil oleh warisnya. hatinya tidak ada harganya -Khalifah Ali bin Abi Talib Kalau engkau berasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah.Hendaklah orang yang alim berkata : “Aku tidak tahu. 4. jagalah wasiatku. Jika kamu memegangnya erat-erat dengan segala kesiapan sehingga kamu dapat melaksanakannya. .

a. · Barangsiapa yang banyak bicara.maka hilanglah harga dirinya. · Tiada kebaikan bagi orang yang berilmu tanpa memiliki sifat wara' (memelihara diri & hati-hati dari dosa). maka banyak pula salahnya. · Tiada puasa yang sempurna tanpa mencegah diri daripada perbuatan yang sia-sia. dunia pasti menyertainya. berarti dia tidak wara'. . · Nikmat yang paling baik ialah nikmat yang kekal dimiliki.siapa yang banyak salahnya. berkata : · Orang yang banyak ketawa itu kurang wibawanya. pasti kehormatan dirinya akan terjaga. berkata : Antara tandatanda orang yang bijaksana itu ialah: · Hatinya selalu berniat suci · Lidahnya selalu basah dengan zikrullah · Kedua matanya menangis kerana penyesalan (terhadap dosa) · Segala perkara dihadapainya dengan sabar dan tabah · Mengutamakan kehidupan akhirat daripada kehidupan dunia.Saidina Umar bin Al-Khatab r. Saidina Othman Ibnu Affan r. · Doa yang paling sempurna ialah doa yang dilandasi keikhlasan. Saidina Ali r. sedang orang yang tidak wara' itu berarti hatinya mati. · Barangsiapa menjaga kehormatan orang lain.siapa yang hilang harga dirinya. · Orang yang menyintai akhirat. · Tiada kebaikan mengambil teman tanpa saling sayangmenyayangi. · Tiada kebaikan bagi pembaca al-Qur'an tanpa mengambil pangajaran daripadanya. · Orang yang suka menghina orang lain. dia juga akan dihina.a.a berkata : · Tiada solat yang sempurna tanpa jiwa yang khusyu'.

-Said bin Suwaid Tidak ada kebaikan bagi pembicaraan kecuali dengan amalan. Hendaklah dia bersedekah 3. dan kunci rumah itu adalah ketidak jujuran. . -Al-Ahnaf bin Qais Hai anakku! Apabila perut penuh. Tidak ada kebaikan bagi sedekah kecuali niyt yang ikhlas. Tidak ada kebaikan bagi sahabat kecuali dengan kesetiaan. ia akan dapat menyinari kubur dan melapangkannya.Semua perangai tercela ditempatkan dalam sebuah rumah. Hendaklah dia membaca al-Quran 4. Tidak ada kebaikan bagi kehidupan kecuali kesihatan dan keamanan. selama penguasa-penguasa bersikap keras dan tegas. Tidak ada kebaikan bagi harta kecuali dengan kedermawanan. tetapi itu dilakukan tidak bererti mesti dengan pedang dan cemeti. melainkan dengan hak dan keadilan. -Imam Hasan Al-Askari Islam memiliki dinding dan pintu yang kuat. nescaya tidurlah fikiran.Nasihat Luqmanul Hakim kepada anaknya. Hendaklah ia menjaga solatnya 2. Dinding Islam ialah kebenaran dan pintunya ialah keadilan. Hendaklah dia memperbanyakkan membaca tasbih kerana dengan memperbanyakkan membaca tasbih. Abu Laits as-Samarqandi berkata kalau seseorang itu hendak selamat dari siksa kubur hendaklah melazimkan empat perkara semuanya : 1. Islam akan tetap jaya. bisulah ilmu hikmah dan duduklah (masalah) anggota tubuh daripada beribadah .

Sesiapa yang tidak pernah mendapat nasihat dan peringatan maka dia sebenarnya telah mati. Tetapi apabila pada suatu ketika dia berkata .Al Fudhail bin Iyaadh Orang yang tidur mesti dikejutkan.Adapun empat perkara yang harus dijauhi ialah :1. orang yang lupa mesti diperingatkan. Jangan mengkhianat 3. Jangan kencing sambil berdiri Hatim Azzahid berkata : 4 perkara yang tidak diketahui kadarnya melainkan oleh 4 perkara 1) Muda tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang tua 2) Kesejahteraan (kedamaian) tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang yang terkena bala 3) Kesihatan tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang yang sakit 4) Hidup tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang yang telah mati Kamu menutup pintumu dan menurunkan tabirmu dan berasa malu kepada manusia tetapi tidak malu kepada Al-Quran yang ada di dadamu dan tidak malu kepada Allah yang Maha Besar yang tidak ada sesuatu yang dapat bersembunyi dariNya. Jangan berdusta 2. Peringatan itu begitu bermanfaat buat sesiapa yang menerima dengan hati yang mempunyai ciri-ciri " Dan tidak diberi peringatan melainkan sesiapa yang segera bertaubat. Jangan mengadu-domba (jangan suka mencucuk sana cucuk sini) 4. .-Imam Abdullah bin Alwi al-Haddad al-Husaini Orang akan tetap menjadi ahli ilmu yang sejati selama dia masih menuntut.

beradab dan terpilih . menutup pintu tidur dan membuka pintu jaga. menutup pintu kekayaan dan membuka pintu kemiskinan.AlAuzaa'i Siapa yang mendamaikan dua orang yang sedang bersengketa Allah akan memberinya pahala untuk tiap kalimat yang diucapkannya sama dengan memerdekakan budak .Ibnu Maqaffa Usaha yang halal itu lebih berat daripada memindah bukit ke atas bukit -Ibnu Abbas Adab dan akhlak yang buruk seperti tembikar yang sudah pecah. menutup pintu nikmat dan membuka pintu kesukaran. kecuali melalui enam rintangan: menutup pintu kemuliaan dan membuka pintu kehinaan. maka sesungguhnya dia sudah menjadi bodoh dengan sendirinya.a Manusia yang paling lemah ialah orang yang tak sanggup cari teman dan yang paling lemah daripada itu ialah orang yang mensia-siakan teman yang telah diperolehinya -Imam AlGhazali Kamu tidak boleh memberi kepuasan kepada semua orang. Tidak dapat dilekatkan lagi dan tidak dapat dikembalikan menjadi tanah .Wahab Munabih Seseorang tidak akan mencapai darjat kesolehan.Anas r."Aku sudah pintar". menutup pintu istirehat dan membuka pintu perjuangan. menutup pintu harapan dan membuka pintu bersiap menghadapi . -Luqman Hakim Siapa yang mengamalkan apa yang telah diketahui maka akan diberi taufiq untuk mencapai apa yang belum diketahui . tetapi kamu boleh memberi kepuasan kepada golongan yang berakal.

kewajipan hamba adalah bersyukur kepada Allah dan jika menerima bala harus sabar.Al-Hukama' Keadaan hamba ini hanya ada empat macam: Nikmat. Orang yang sabar tidak diketahui kecuali ketika marah. Saudara tidak diketahui kecuali ketika berhajat (ada kepentingan) -Luqman Al-Hakim Hendaklah engkau bergaul dengan para ulama' dan dengarlah (renunglah) kata-kata hukama' kerana Allah SWT menghidupkan hati yang mati dengan cahaya hikmah sebagaimana ia suburkan bumi dengan hujan yang lebat. Maka jika ada di dalam nikmat.Ibnu Abbas Sesungguhnya yang lebih lama susahnya di dunia ialah lama gembiranya di akhirat dan lebih lama kenyang di dunia akan lebih banyak lapar di akhirat . Dan bila tergelincir dalam dosa maksiat. Lakukan apa saja yang kamu kehendaki. sesungguhnya kamu pasti akan berpisah dengannya. Orang yang berani tidak diketahui kecuali ketika perang 3. bala.maut -Ibrahim bin Adham Hiduplah sesuka hatimu. sesungguhnya kamu akan memperoleh balasannya. maka harus membaca istighfar -Abul -Abbas Al Masri . Dan jika dapat melakukan ketaatan harus merasa mendapat taufik hidayat dari Allah. Dan ingatlah bahawa bersama kesulitan itu sentiasa akan timbul kesenangan .Ibnu Asahir Tiga macam yang tidak diketahui kecuali pada tiga macam: 1. sesungguhnya kamu pasti mati. taat dan maksiat. 2. Cintai siapa saja yang kamu senangi.

Lalu murka Allah itu merata kepada orang-orang disekitarnya. sebab bila ketawa terbahak membekukan hatimu.Perkataan itu seperti ubat. Kawan yang tidak membosankan. Penasihat yang tidak mencari-cari kesalahan. Teman hidup yang tidak menyanjungmu. · Melupakan dosa-dosa yang lampau · Memberanikan membuat dosa di masa depan. kalau sedikit bercakap memberi manfaat. Teman bicara yang tidak memaksamu berdandan ketika menghadapinya. Teman bicara yang tidak memanggilmu ketika kamu bekerja. -Ahmad bin Ismail Adakalanya seseorang melepas satu kalimat untuk mentertawakan orang-orang di sekitarnya. · Tercela oleh ulama dan orang yang sopan sempurna akal. Dan adakalanya seseorang berkata kalimat yang diredai Allah maka ia mendapat rahmat dan rahmat Allah itu . Buku adalah: Teman bicara yang tidak mendahuluimu. · Memberanikan orang bodoh kepadamu · Jika engkau bodoh nescaya betambah kebodohanmu dan bila engkau alim berkurang ilmumu sebab ada riwayat: Seorang alim jika ketawa beerti telah memuntahkan ilmunya. · Melupakan mati dan akhirat · Engkau menanggung dosa orang yang ketawa kerana ketawamu · Ketawa terbahak-bahak itu menyebabkan banyak menangis di akhirat. maka Allah murka padanya. tetapi terlalu banyak bercakap nescaya membunuh -Amru Al-As Abu Laits berkata : "Awaslah kamu dari ketawa berlebihlebihan kerana ketawa mengandung 8 bahaya.

merata kepada orang-orang disekitarnya.bagaimana caranya mencari selamat dari manusia ?" Haatim menjawab. menambah dan mengurangi -Yazid bin Abi Habib Solat itu menghantarmu setengah jalan.Syeikh Abu Sulaiman ad-Darani . bererti ia telah mengizinkan syaitan untuk masuk ke dalam perutnya -Ahmad Athaillah Berhati-hatilah kamu. Anda memberi harta kepada mereka. . 2. "Dengan tiga hal: 1. Padahal mendengar itu lebih selamat daripada berkata-kata kerana dalam berkata-kata orang cenderung untuk mengisi.Ibrahim Annakha'i Di antara fitnah orang yang berilmu (orang alim) ialah berkata-kata lebih disukai daripada mendengar. Bersabarlah menghadapi gangguan mereka dan jangan mengganggu mereka Siapa yang berasa senang dengan pujian orang terhadap dirinya. puasa itu menghantarmu ke pintu kerajaan dan sedekah itu membawamu masuk ke dalamnya -Sahl bin Abdullah At-Tusturi Ketika Haatim al-Asham datang berkunjung kepada Imam Ahmad. Dan berpeganglah dengan ahli atsar dan sunnah. -Imam Ahmad Kunci amal-amal dunia ialah kenyang manakala kunci akhirat pula adalah lapar ."Beritahukan kepadaku. Imam bertanya. dan jangan mengambil harta mereka. Jangan sampai menulis masalah apapun dari ahlul ahwa` sedikit ataupun banyak. Berikan hak-hak mereka dan janganlah menuntut hak Anda dari mereka 3.

Orang arif membuat sejarah dengan jiwa mereka. Itulah kesempurnaan iman -Abul Qasim AlJunaid Kaum muda membuat sejarah dengan hati mereka.Abu Laits . Apabila hati. merendah diri. Mustafa Assiba'i Ilmu adalah sesuatu yang bermanfaat dan bukannya ilmu apa yang hanya dihafaz semata-mata-Imam Syafi'e Barangsiapa berilmu dan beramal serta mengajar. -Dr. pemurah dan budi pekerti yang baik. Lalu mereka menyerahkannya kepada orang yang sanggup memegang amanah mereka terhadap barang simpanan tersebut.S Orang kaya itu tetap tempatnya di bawah orang yang miskin baik di syurga atau neraka kecuali yang selalu bersedekah. mereka merasa senang dengan ringannya beban -Al-Hassan Al-Bashri Ada empat hal yang dapat mengangkat seseorang kepada darjat yang tertinggi. Namun sedikit sekali yang berbuat demikian kerana syaitan merintangi mereka untuk bersedekah. maka orang itu pantas disebut orang besar di segala petala langit -Nabi Isa A. akal dan jiwa saling menunjang untuk membuat sejarah. . Cendikiawan membuat sejarah dengan akal pikiran mereka. Kemudian. iaitu sifat-sifat penyantun.Allah mengasihani kaum yang menganggap dunia sebagai barang simpanan. pasti sejarah tak akan pudar sinarnya dan tak akan padam obornya. walaupun amal dan ibadahnya sedikit.

Abdullah bin Almubarak Gantunglah cita-citamu di tempat yang tinggi supaya ia tidak dapat dimusnahkan oleh orang lain kerana cita-cita itu adalah . Tetapi hendaklah engkau menghidangkan makanan samada dia akan makan atau jika tidak maka angkatlah makanan itu. Yang satu bala musibah dan yang kedua hilangnya pahala musibah itu . Bersahabatlah dengan mereka yang mempunyai ketinggian dalam melakukan kebaikan. -Imam Sufian ath-Thauri Syaitan lebih suka untuk menyesatkan orang yang alim daripada orang jahil kerana orang alim apabila sesat maka dia akan turut menyesatkan orang lain dengan kejahilannya sedangkan orang jahil tidak begitu -Imam Abdullah bin Alwi al-Haddad al-Husaini Jangan engkau bersahabat dengan sahabat yang mana dia begitu berharap kepada engkau ketika mahu menyelesaikan masalahnya sahaja sedangkan apabila masalah atau hajatnya telah selesai maka dia memutuskan kemanisan persahabatan. Jika tidak maka kemuliaanmu itu akan membawa kepada perkara yang memutuskan persahabatan. memenuhi janji dalam perkara yang benar. -Imam Umar bin Abdul Aziz Musibah itu hanya satu bala tetapi jika orangnya mengeluh maka menjadi dua bala. -Imam Abdullah bin Alwi al-Haddad al-Husaini Apabila adanya sahabat engkau datang menziarahi engkau maka jangan kamu bertanya kepadanya : Adakah engaku sudah makan? atau : Bolehkah aku menyediakan untuk engkau makanan?. memberi pertolongan kepada engkau serta memadai dengan amanahnya atau sikap bertanggungjawabnya terhadap engkau.Muliakanlah rakanmu dengan kemuliaan yang mampu engkau lakukannya secara berterusan.

Dan ketika kita mendapatkan apa yang kita inginkan.terkadang kita lebih banyak mendapatkan apa yang tidak kita inginkan. menggunakan rezeki yang halal. .geocities.com/euis1985/hikmah.html Ketika satu pintu kebahagiaan tertutup.Imam Abu Hanifah Sesiapa yang merasa marah tetapi dia tidak meluahkannya maka dia seumpama keldai dan sesiapa yang merasa redha terhadap sesuatu tetapi dia tidak dapat menerimanya maka dia seperti syaitan yang mana redha dengan ketuhanan Allah tetapi tidak mahu tunduk pada perintahNya -Imam Syafi'e Kebaikan itu ada pada lima perkara iaitu mampu mengawal diri.-Imam Syafi' Aku tidak Back Menu DIKUTIP DARI : http://us. akhirnya kita tahu bahawa yang kita inginkan terkadang tidak dapat membuat hidup kita menjadi lebih bahagia. menjauhkan diri daripada menyakiti orang lain. berserah diri kepada Allah dan menyakini segala kekuasan Allah.cukup bijak untuk mengambil manfaat daripada kegagalannya dan cukup berani untuk membetulkan kesilapannya Dalam hidup. Tetapi sering kali kita terpaku terlalu lama pada pintu yang tertutup sehingga tidak melihat pintu lain yang dibukakan bagi kita. Seseorang manusia harus cukup rendah hati untuk mengakui kesilapannya .share. pintu yang lain dibukakan.sumber kekuatan perjuangan yang tidak terhingga dari segi zahir dan batinnya .

dan layarnya takwa. Tetapi kalau anda sampai berada dalam keadaan putus asa.Jadikan dirimu bagai pohon yang rendang di mana insan dapat berteduh. berjuanglah terus meskipun dalam keadaan putus asa. Dalam masyarakat manusia ada binatang jalang tetapi dalam masyarakat binatang tidak ada satu pun manusia jalang -Aristotle .andai muatan kita adalah iman. Jadilah seperti yang kamu inginkan. pergilah ke tempat-tempat kamu ingin pergi.nescaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup ini. Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan.. Kita adalah kapal yg belayar dilautan telah ramai kapal karam didalamnya. Dunia ini umpama lautan yg luas. Kamu tidak dapat melangkah dengan baik dalam kehidupan kamu sampai kamu melupakan kegagalan kamu dan rasa sakit hati. Jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya layak dibuat kayu api. Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan. Doa memberikan kekuatan pada orang yang lemah. membuat orang tidak percaya menjadi percaya dan memberikan keberanian pada orang yang ketakutan Janganlah berputus asa. kerna kamu hanya memiliki satu kehidupan dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal yang ingin kamu lakukan.

kamu tersenyum dan orang-orang di sekelilingmu menangis. memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat -Khalifah Abdul Malik Marwan Supaya engkau beroleh sahabat. Waktu kamu lahir. Hati yang terluka umpama besi bengkok walau diketuk sukar kembali kepada bentuk asalnya. Jalanilah hidupmu sehingga pada waktu kamu meninggal. kamu menangis dan orang-orang di sekelilingmu tersenyum. Tanda-tanda orang yang budiman ialah dia akan berasa gembira jika dapat berbuat kebaikan kepada orang lain. Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi. hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang -hamka Sebaik-baik manusia ialah yang diharapkan kebaikannya dan terlindung dari kejahatannya. Setitik dakwat mampu membuat sejuta manusia berfikir tentangnya.Sahabat sejati adalah mereka yang sanggup berada disisimu ketika kamu memerlukan sokongan walaupun saat itu mereka sepatutnya berada di tempat lain yang lebih menyeronokkan. Hiduplah seperti lilin menerangi orang lain. janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain . dan dia akan berasa malu jika menerima kebaikan daripada orang lain.

Manusia boleh membentuk seribu kata-kata.H Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati. Yang berani mati hanya sekali. tidak ada satu kekuatan pun yang boleh menghentikannya -Voltaire Semoga kamu mendapat cukup kebahagiaan untuk membuat kamu bahagia. dan cukup harapan untuk membuat kamu positif terhadap kehidupan. cukup penderitaan untuk membuat kamu menjadi manusia yang sesungguhnya. tanpa mengucapkan sepatah katapun . cukup cubaan untuk membuat kamu kuat. Pengecut mati banyak kali sebelum kematiannya. dan kemudian kamu meninggalkannya dengan perasaan telah bercakap-cakap lama dengannya. melainkan hatinya. Lombong emas dalam diri kamu adalah fikiran kamu. tetapi sukar untuk meredakan api kemarahan dalam diri. .Fikirkan tentang dirimu. Tapi kata-kata bukan bukti unggulnya perasaan Sahabat terbaik adalah dia yang dapat duduk berayun-ayun di beranda bersamamu. Jika satu bangsa telah mula berfikir. Amat mudah untuk memadamkan api yang sedang marak. seribu bahasa. Kata-kata itu sebenarnya tidak mempunyai makna untuk menjelaskan perasaan. Yang memimpin wanita bukan akalnya. Kamu dapat menggalinya sedalam-dalamnya dan sepuas-puas yang kamu inginkan -Abdullah Mansur M.

Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup. walaupun tidak dipuji Seorang boleh menipu seseorang sekali-sekala tetapi orang yang sama tidak boleh menipu semua orang pada masa yang sama . Jika keadilan ditegakkan. Jikalau pun kamu tidak terkena jelaganya sudah pasti akan terkena asapnya. Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai Akal itu menteri yang menasihati. pasti kita akan terhindar dari mendengarkan banyak kebatilan. Harta itu satu tamu yang akan berangkat. hilang kewibawaannya. Kalau kita dapat membuka dan menutup telinga dengan mudah sebagaimana membuka dan menutup mata. Hati itu ialah raja yang menentukan. Hidup biarlah berbakti.kesenangan itu satu masa yang ditinggalkan Barangsiapa memusuhi orang yang di bawahnya. keberanian tidak diperlukan lagi. Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian Sahabat yang tidak jujur ibarat dapur yang berhampiran.

Sesuatu yang berharga/berguna. Agama menjadi sendi hidup. Sesuatu yang baik. Esok kalau ia masih bertandang. Kamu dapat mengenal lebih banyak tentang diri seseorang itu dari adab dan pertanyaannya. bukan dari jawapan-jawapannya -Voltaire Setiap orang dapat mencapai kejayaan dalam hal apa saja. kalau tidak mahu permintaan kamu diabaikan orang. pengaruh menjadi penjaganya. terungkap baginya musuh yang berbaju kawan. belum tentu bagus. Sesuatu yang bagus. Hari ini bila ia datang. Jangan abaikan permintaan orang. Ianya wujud tapi amat sukar dilihat. runtuhlah hidup dan kalau tidak . Kalau tidak bersendi. dan yang memanfaatkan harta belum tentu yang mengumpulkannya.Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di malam yang amat kelam. Pengumpul harta belum tentu memanfaatkannya. belum tentu baik. belum tentu benar. jangan harap ia akan datang kembali Lebih baik tidur dengan perut yang lapar daripada bangun tidur dengan banyak hutang -Anonim Orang cerdik yang mengenal dunia. belum tentu berharga. asalkan ia sangat menyukai pekerjaan yang dilakukan. Sesuatu yang benar. jangan biarkan ia berlalu pergi.

hanya apabila ia telah hilang barulah manusia benar-benar terasa Emas diuji dengan api. binasalah hayat. Orang yang berbohong itu sentiasa ingin melarikan diri sedangkan tiada seorang pun yang mengejarnya namun orang yang benar itu berani seperti singa -Goethe Mengetahui sesuatu dan memahami segala sesuatu adalah lebih baik daripada mengetahui segala sesuatu. maka dia akan membawa berita tentang dirimu kepada orang lain. Orang yang terhormat itu kehormatannya sendiri melarangnya berbuat jahat.berpenjaga. tetapi tidak memahami sesuatu. . Sabar adalah jalan keluar bagi orang yang tidak bisa menemukan jalan keluar. mengapa tidak kita banyakkan bekalan untuk meneruskan perjalanan? Kerana kita cuma ada satu persinggahan. Kepala yang tidak mempunyai fikiran sama halnya dengan sesebuah benteng yang tidak dibela -Napoleon Bonaparte Jika dunia ini persinggahan. Kawan sejati ialah orang yang mencintaimu meskipun telah mengenalmu dengan sebenar-benarnya iaitu baik dan burukmu. -Pepatah Arab Barangsiapa membawa berita tentang orang lain kepadamu. Nikmat itu kadang-kadang tidak disedari. wanita diuji dengan emas dan lelaki diuji dengan wanita.

meskipun ribuan mata tidak melihatnya. Barangsiapa menyebarluaskan berita-berita kekejian yang didengarnya. Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya. diam adalah emas. maka dia seperti pelakunya. Menghairankan sekali. Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang. Keikhlasan mempunyai kilauan dan sinar.Apabila bicara itu perak. Jangan tertarik kepada seseorang kerna parasnya. sebab keelokan paras dapat menyesatkan. kerna hanya senyum yang dapat membuat hari-hari yang gelap menjadi cerah. orang yang mencuci wajahnya berkalikali dalam sehari. usahakanlah kemuliaannya. Jagalah dirimu baik-baik. kerana engkau dipandang manusia bukan kerana rupa tetapi kesempurnaan budi dan adab -Nabi SAW Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu telalu penting dalam sebuah kehidupan. tetapi tidak mencuci hatinya walaupun sekali setahun. Sungguh benar bahwa kita tidak tahu apa yang kita miliki . Tertariklah kepada seseorang yang dapat membuatmu tersenyum. Jangan pula tertarik kepada kekayaannya kerna kekayaan dapat musnah.

Keutamaan akal ialah hikmah kebijaksanaan. Beritahukan kepadaku apa bacaan-bacaanmu. tetapi sungguh benar pula bahwa kita tidak tahu apa yang belum pernah kita miliki sampai kita mendapatkannya. dan barangsiapa hari ini lebih jahat dari kelmarin. . Kesempatan yang kecil seringkali merupakan permulaan daripada usaha yang besar. Kita tidak dapat meneruskan hidup dengan baik jika tidak dapat melupakan kegagalan dan sakit hati di masa lalu. nescaya aku akan beritahu siapa diri kamu ini. Bila-bila masa ia akan pecah. Barangsiapa yang hari ini sama dengan kelmarin. Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. maka terkutuklah dia. maka tertipulah dia.sampai kita kehilangannya. dan keutamaan hati ialah keberanian. Masa depan yang cerah selalu tergantung pada masa lalu yang dilupakan. Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika bertemu seseorang yang sangat bererti dan mendapati pada akhirnya bahawa tidak demikian adanya dan harus melepaskannya pergi. Musibah dalam harta lebih ringan daripada musibah dalam kehormatan.

Apabila hal itu menyakitkan hatimu. Pandanglah segala sesuatu dari kacamata oranglain. sangat mungkin hal itu menyakitkan hari orang lain pula. Tidak lurus keimanan seseorang kecuali jika hatinya lurus. kesusahan telah bersedia di mukanya -Khong Hu Cu Orang bijaksana tidak sesekali duduk meratapi kegagalannya. itu adalah sumber kekuatan. dan tidak lurus hati seseorang kecuali jika lurus lidahnya Sesiapa yang tidak berfikir panjang. itu adalah rahsia dari masa . Tentang Waktu Ambillah waktu untuk berfikir. dan bukti ilmunya ialah ucapannya. Yang telah berlalu biarkan ia berlalu. Bukti akal fikiran seseorang ialah perbuatannya. Jangan menyalakan api untuk membakar musuh anda sedemikian panas. sehingga anda sendiri hangus kerananya.Agama tidak pernah mengecewakan manusia. Tetapi manusia yang selalu mengecewakan agama. Berdiam diri adalah unsur terbesar untuk membentuk perkaraperkara besar. Ambillah waktu untuk bermain. tapi dengan lapang hati mencari jalan bagaimana memulihkan kembali kerugian yang dideritainya. yang mendatang hadapi dengan cemerlang.

itu adalah membuat hidup terasa bererti. Ambillah waktu untuk tertawa. itu adalah sumber ketenangan. Ambillah waktu untuk memberi.muda yang abadi. Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras dengan tindakannya. Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai. itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan. Ambillah waktu untuk berdoa. itu adalah nilai keberhasilan. Ambillah waktu untuk belajar. Kehidupan ini dipenuhi dengan seribu macam kemanisan tetapi untuk mencapainya perlu seribu macam pengorbanan Sekali anda terjatuh. itu adalah sumber kebijaksanaan. jangan jatuh untuk berkali-kali Menikmati kehidupan itu adalah lebih baik dari hanya sekadar memerhati kehidupan Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau dan tidak ada insan yang berdosa yang tidak mempunyai masa depan. Ambillah waktu untuk bekerja. Tidak penting bagimu mengetahui harganya. Ambillah waktu untuk beramal. tetapi penting mengetahui nilainya. itu adalah jalan menuju kebahagiaan. itu adalah musik yang menggetarkan hati. itu adalah kunci menuju syurga. Ambillah waktu untuk bersahabat. .

Mungkin diam itu suatu jawapan yang baik atau mungkin pula teguran dan nasihat yang baik. Dari kesusahan itu akan diperolehi kesenangan dan kebahagiaan. Siegel Setiap bunga mawar pasti ada durinya. kita masih beruntung tidak juga papa kedana Manusia tidak merancang untuk gagal. mereka gagal untuk merancang. Orang-orang yang paling berbahagia tidak selalu memiliki halhal terbaik. mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya. Sekalipun tidak pernah menjadi kaya-raya. seperti durian berduri kerana sedap isinya. .William J. kulit manggis pahit sebab manis di dalamnya dan bunga ros berduri kerana harum baunya Jangan sesekali menyalahkan kesilapan diri sendiri kepada orang lain kerana orang yang tidak mengakui kelemahan diri sukar untuk berjaya. akan kehilangan adabnya. bertambah banyak lagi berharga Orang yang mengikuti emosinya.Orang yang paling mampu menguasai dirinya ialah yang paling mampu menguasai rahsianya. . apabila banyak menjadi murah melainkan akal. Tiap-tiap sesuatu.

Jika anda mahu membuat sesuatu. kita akan dibenci. fikirkan kebencian.Peribahasa Arab Membalas kebaikan dengan kejahatan adalah perangai yang serendah-rendahnya. walaupun tidak cantik ia tetap mempunyai sejuta makna Ada hal-hal yang sangat ingin kamu dengar tetapi tidak akan pernah kamu dengar dari orang yang kamu harapkan untuk mengatakannya. Hidup ini adalah warna-warni yang terlakar pada kanvas.bukanlah perikemanusiaan. Membalas kejahatan dengan kebaikan adalah cita-cita kemanusiaan yang setingginya. Jika anda tidak mahu membuat sesuatu. Ini adalah undang-undang alam. Kita harus sanggup hidup untuk memberi cita-cita itu bertumbuh.Barangsiapa menanam. Membalas kejahatan dengan kejahatan. . Fikirkan permusuhan kita akan dimusuhi. anda akan cari alasan. Tetapi sekiranya kita fikirkan kasih maka kita akan dikasihi. . janganlah menulikan telinga untuk mendengar dari orang yang mengatakannya dengan sepenuh hati. Kita menjadi seperti apa yang kita fikirkan Seekor burung di tangan lebih baik daripada sepuluh ekor di atas pohon. Namun demikian. Jangan menghina barang yang kecil kerana jarum yang kecil itu kadang-kadang menumpahkan darah. Membalas kebaikan dengan kebaikan adalah hal biasa. anda akan cari jalan. dia yang akan menuai.

biarlah hidup ini membawa erti yang nyata. Andai hidup punca perpisahan. biarlah mati menyambungnya semula. Namun seandainya mati punca perpisahan. Padahal mudah. Memang amat tinggi letaknya kebahagiaan. Sebuah pedang diketahui keampuhannya sesudah memotong. . tetapi manis akhirnya. Sebelum memberi nasihat kepada manusia dengan ucapanmu. kerana ia dimulai daripada dirinya sendiri -Said Mustafa Setiap kali tersadung.Berkhianat dalam ilmu lebih jahat daripada berkhianat dalam harta. berilah mereka nasihat dengan perbuatanmu. pasti akan menghasil kecemerlangan. Ada orang yang berputus asa berjalan ke arahnya lantaran disangkanya jalan ke sana amat sukar. ingatlah kita tidak mahu terjatuh lagi Jadikan sebagai aturan hidup untuk melakukan yang terbaik dalam apa jua yang dilakukan. .Charles Cahier Seseorang yang bijak melahirkan kata-kata selalunya disanjung sehingga ia mula bercakap kosong Permulaan sabar adalah pahit. Namun kita harus menuju ke sana. Kejayaan tidak datang kepada manusia yang leka.

maka matilah orang itu.. orang bodoh menyalahkan orang lain Kata-kata yang diucapkan sembarangan dapat mewujudkan perselisihan.Orang mulia menyalahkan dirinya. . Dan ibadah yang paling indah tentunya KHUSYUK. Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai Apabila kepercayaan telah hilang lenyap. fikirlah ia mungkin menyakitkan . -Whittier Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang. kehormatan telah musnah. Kata-kata yang diucapkan pada tempatnya dapat meredakan ketegangan. Teman yang paling akrab adalah AMAL. Jika anda rasa ianya menyakitkan. Kata-kata yang penuh cinta dapat menyembuhkan dan memberkati. Bahasa yang paling manis SENYUM. rugi seribu batu. Menyimpang seinci.. Kata-kata yang kejam dapat menghancurkan suatu kehidupan.Peribahasa Cina Kebanyakan orang membuang banyak masa dan tenaga untuk memikirkan masalah dan bukan cuba untuk menyelesaikannya Harta yang paling menguntungkan ialah SABAR. Pengawal peribadi yang paling waspada DIAM.

orang lain juga Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup. tetapi apa yang anda fikirkan itulah anda Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.umpama kaca mata yang bersinar-bersinar. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu. tetapi tidak melihat apa-apa Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun hanya sekadar senyuman. tetapi mampu melantun kembali. Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. Kurang semangat mengakibatkan lebih banyak kegagalan berbanding kurangnya kebijaksanaan atau kemahiran. Anda bukan apa yang anda fikirkan tentang anda. ia . Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian Kecemerlangan sebenar adalah apabila anda dihentam sehingga bertekuk lutut.Flower A. kita akan merintisnya perlahanlahan. Newhouse Kebenaran itu pabila dijemur di bawah cahaya mentari. Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. Biarpun jalan itu panjang. . Wanita yang cantik tanpa peribadi yang mulia .

Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan. Biarpun ditinggalkan dalam hujan lebat. ia tidak akan busuk. Tetapi kata-kata yang kasar dapat mengasarkan hati yang lunak seperti sutera. ia menyangka bahwa orang itu lebih baik daripada dirinya. Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak. Sebaik-baik orang yang diberi nasihat ialah penguasa. . Tawadhu ialah bila setiap kali seseorang berjumpa dengan seorang muslim. Seburuk-buruk buta adalah buta hati. Berfikir sejenak. tetapi kekuatan itu terbina di atas keyakinan dan optimis seseorang dan keserasian berkumpulan. Sebuah kebenaran kadangkala mengandungi kesilapan. Kekuatan itu tidak terbina di atas bilangan yang ramai. Lidah yang panjangnya tiga inci boleh membunuh manusia yang tingginya enam kaki. merenung masa lalu adalah permulaan yang baik untuk bertindak Kata-kata yang lembut dapat melembutkan hati yang lebih keras dari batu.tidak akan lekang-lekang.

Kalau rumahmu dari kaca, janganlah melempari orang lain dengan batu. Nilai hidup harus diukur dengan garis yang lebih mulia, iaitu kerja dan bukannya usia. -Richard Brinsley Sheridan Nafsu mengatakan perempuan itu cantik atas dasar rupanya. Akal mengatakan perempuan itu cantik atas dasar ilmu dan kepintarannya. Dan hati mengatakan perempuan itu cantik atas dasar akhlaknya. Berita tidak selalu sama dengan kenyataan. Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi. - Confucius Memulai belajar sejak kecil seperti memahat di atas batu dan memulainya sesudah tua seperti menulis di air. Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan. Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan. Kekayaan boleh mengaburkan jalan yang jujur Harta akan habis digunakan tanpa ilmu tetapi sebaliknya ilmu akan berkembang jika ianya digunakan. Kekayaan bukanlah satu dosa dan kecantikan bukanlah satu

kesalahan. Oleh itu jika anda memiliki kedua-duanya janganlah anda lupa pada Yang Maha Berkuasa. Sampan tidak akan dapat belayar di padang pasir betapa pun jua empuknya pasir itu -Pepatah Arab Perjalanan seribu batu bermula dari satu langkah. - Lao Tze Awal mula pohon ialah benih. Kalaulah anda tidak mampu untuk menggembirakan orang lain, janganlah pula anda menambah dukanya. Orang yang mengetahui harga dirinya tidak akan binasa. Mengapa manusia gemar mencetuskan pertelingkahan sedangkan manusia itu sendiri dilahirkan dari sebuah kemesraan. Kita sentiasa muda untuk melakukan dosa tetapi tidak pernah tua untuk bertaubat. Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan. Setiap mata yang tertutup belum bererti ia tidur. Setiap mata terbuka belum bererti ia melihat. Saya percaya, esok sudah tidak boleh mengubah apa yang berlaku hari ini, tetapi hari ini masih boleh mengubah apa yang akan terjadi pada hari esok.

Menulis sepuluh jilid buku mengenai falsafah lebih mudah daripada melaksanakan sepotong pesanan. Kegembiraan ibarat semburan pewangi, pabila kita memakainya semua akan dapat merasa keharumannya. Oleh itu berikanlah walau secebis kegembiraan yang anda miliki itu kepada teman anda. Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita. Beringatingatlah untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang. Reaksi emosi jangan dituruti kerana implikasinya tidak seperti yang diimaginasi. Jangan dipaksa anak berbuat kebaikan, jikalau orang tuanya tidak pernah menyembah Tuhannya Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Lazatnya memberi maaf lebih baik daripada lazatnya membalas dendam. Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa, menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan, menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan, menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa.

Tetapi hanya dengan memberi kemaafan sahajalah kita akan dapat mengubati hati yang telah terluka.Teruskan perjuangan kita walaupun terpaksa menghadapi rintangan demi rintangan dalam hidup Kebaikan seorang pemimpin adalah lebih baik daripada kebaikan zaman.. Kemaafan yang diberi secara ikhlas umpama pisau bedah yang boleh membuang segala parut luka emosi . Kemaafan mungkin amat berat untuk diberikan kepada orang yang pernah melukai hati kita.Masa depan itu dibeli oleh masa sekarang. Kemarahan tidak boleh berumur panjang di dada seorang yang berhati baik. maka siapa yang mengelakkannya kerana takut padaKu. Harta yang didatangkan oleh angin akan terbawa pergi oleh taufan. Kadangkala menyembunyikan sesuatu perkara dari pengetahuan orang lain lebih baik dari jika diberitahu pun tidak dihiraukan. . maka Aku akan menggantikannya dengan iman yang dirasakan manisnya dalam hati. Kekecewaan mengajar kita erti kehidupan.. Penglihatan itu sebagai panah iblis yang berbisa. kebaikan tidak boleh berakar di hati seseorang yang berdasar buruk.Samuel Johnson Seseorang yang jujur diterima ucapannya oleh musuh.

Manusia tak akan tahu semua perkara. maka itu adalah dendam. dan itulah yang kita rasai saat ini. itu adalah zalim. Dua orang bersaudara ibarat dua buah tangan. Jika kebaikan dibalas kejahatan." (La Roche) Manusia yang tidak berharap untuk menang telah sedia kalah. Hidup umpama aiskrim. Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan. Perkara utama harus kita fikirkan ialah menerimasesuatu atau . Hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yg kadangkala boleh menjahanamkan diri sendiri. Jika kejahatan di balas kejahatan. itu adalah mulia dan terpuji. kadang kala kita jatuh sakit dan terluka. justeru tahu banyak perkara lebih baik dari tidak suka mengambil tahu walaupun satu perkara Orang yang meminta-minta kepada Tuhan tidak akan kecewa. Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. tetapi cahaya kehidupan yang dipancarkan akan selalu bersinar buat selamanya. Kita mesti pastikan hari ini adalah milik kita kerana kita belum pasti adakah hari esok kita masih diberi peluang. Nikmatilah ia sebelum cair. yang satu membersihkan yang lainnya.Segala hal yang lahir akan mati. Hidup ini ibarat meniti seutas tali.

Ia adalah menguji keteguhan iman seseorang. melainkan masuk dengan perlahan-lahan dan dengan mata yang terbuka setelah mengukur dalamnya -Stahl P. Kebahagiaan adalah haruman yang tidak boleh kamu semburkan kepada orang lain tanpa kamu sendiri mendapat beberapa titisan daripadanya -Emerson Orang yang berani tidak akan membabi-buta melompat masuk ke dalam jurang. Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang.membuat sesuatu dgn baik berlandaskan kenyataan.Marcus Aurelius Kasihkan manusia lepaskan dia kepada pilihan dan keputusannya kerana di situ tanda kita gembira melihat insan yang kita sayangi beroleh bahagia Orang yang berkhianat selalu terhina. Hidup adalah gabungan antara bahagia dan derita. . Jika anda rasa ianya menyakitkan. ( Harieta Wahab) . Malangnya bagi mereka yg hanya mengikut kehendak hati tidak sanggup menerima penderitaan.J Hari yang mendatang tidak akan memberikan sebarang makna jika kegagalan semalam tidak dijadikan teladan. fikirlah ia mungkin menyakitkan orang lain juga Nilai manusia adalah semahal nilai matlamatnya.

. Berbahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya. jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut. Orang yang cekal dan mempunyai keyakinan diri yang tinggi. dia harus menyapu sama sepertimana Michelangelo melukis atau Beethoven memainkan muziknya. Cara terbaik menghukum orang yang telah melakukan kesalahan terhadap kita ialah dengan berbuat baik kepadanya. tidak pernah merasa terancam dengan perkataan atau perbuatan yang remeh dan tidak disengajakan. Sebaliknya mereka akan menumpukan perhatian ke arah mencapai matlamatnya Batu yang bergerak tidak bisa ditumbuhi tanaman. menjadi pemandu untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya -Saidina Ali Jika kamu berhasrat untuk berjaya. Sekiranya seorang manusia dipanggil sebagai seorang penyapu sampah. Dia harus menyapu dengan begitu baik sekali sehingga semua yang terdapat di syurga dan dunia akan berhenti dan berkata disinilah tempat tinggal seorang penyapu sampah yang paling hebat. ataupun Shakespeare menulis puisinya.Kegagalan ialah satu-satunya yang dapat diraih tanpa pengerahan tenaga sedikit pun. yang telah melakukan kerjanya dengan baik sekali. Ada dua cara seseorang itu tidak boleh berjaya iaitu orang yang hanya mengerjakan apa yang disuruh dan orang yang tidak mahu mengerjakan apa yang disuruh.

-Whittier Hadiah Terbaik Kepada kawan . sebaliknya menaikkannya -John Petitsenn Orang yang terakhir tertawanya..Contoh terbaik Kepada yang tua . Apabila kepercayaan telah hilang lenyap. Kepada pasangan . Sentakan angin yang menentangnya bukan melemparkannya ke bawah.Kebebasan Keberanian yang sebenar ibarat layang-layang. Berfikir secara rasional tanpa dipengaruhi oleh naluri atau emosi merupakan satu cara menyelesaikan masalah yg paling berkesan Apakah diharapkan hujan tanpa awan.Cinta dan ketaatan Kepada manusia . tetapi tidak merancang adalah merancang untuk gagal. maka matilah orang itu. kehormatan telah musnah. .Kesetiaan Kepada musuh .Kemaafan Kepada ketua .Hargai budi mereka dan kesetiaan. tentu lebih banyak tertawa.Khidmat Kepada yang muda . Sesiapa yang tidak pernah merasai kepahitan tidak akan mengenal kemanisan.Tidak ada manusia yang hidup untuk gagal.

Kita adalah pelakonnya. Selemah-lemah manusia ialah orang yg tak boleh mencari sahabat dan orang yang lebih lemah dari itu ialah orang yg mensia-siakan sahabat yg telah dicari ( Saidina Ali) Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan. Kepapaan membuat seseorang yang petah bercakap menjadi pendiam dan menyebabkan seseorang yang bijak menjadi bodoh. duit bukan kawan. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah.. . kelalaian itu kegelapan. Berfikir itu cahaya. Maka berlumba-lumbalah beramal supaya hidup bahagia di dunia dan akhirat. Sahabat sejati menjadi pendorong impian.Dunia ini ibarat pentas. sabar itu iman. kejahilan itu kesesatan dan manusia yang paling hina ialah orang yang menganiaya orang bawahannya. dunia hanya pinjaman dan mati tak berteman. Cakap sahabat yang jujur lebih besar harganya daripada harta benda yg diwarisi dari nenek moyang (Saidina Ali) Air mata wanita adalah senjata yang membuahkan kemenangan. Jadilah cahaya suram yang kekal abadi sinarannya dan elakkan daripada menjadi cahaya terang yang bersifat seketika cuma. Ingatlah.

Seseorang menganggap sekatan sebagai batu penghalang. dan jika engkau membiarkannya maka ia tidak akan mempedulikanmu Jangan sesekali menggadai prinsip. Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki. tetapi kita sering kali ingat apa yang orang lain ada. jika engkau menjaganya maka ia akan menjagamu. . kadang kala dia mendapati bahawa dia tidak menyukai apa yang telah dibinanya dan mencari seseorang atau sesuatu untuk dipersalahkan daripada mencuba untuk menukar dirinya sendiri. jangan percaya semua yang kamu dengar dan jangan memberitahu semua yang kamu dengar. jangan berbelanja semua yang kamu miliki. demi untuk mendapat dunia yang mengiurkan Orang yg paling berkuasa adalah orang yg dapat menguasai dirinya sendiri Setiap manusia adalah arkitek kehidupannya sendiri. Kalau kita melakukan semua yang kita upaya lakukan. Lidahmu adalah bentengmu.Kaya jiwa lebih baik daripada kaya harta. Dia membinanya seperti mana yang dikehendakinya namun selepas dia membina apa yang dikehendakinya. sesungguhnya kita akan terkejut dengan hasilnya. Jangan lakukan semua yang kamu ketahui. Sedangkan orang lain menganggapnya sebagai batu lonjatan.

Khalifah Abdul Malik bin Marwan Adalah tidak mustahil orang yang paling kita benci sekarang adalah kawan karib kita suatu waktu dahulu. . adalah sepenuhnya daripada apa yang kita berikan padanya. ketahuilah bahawa dunia tidak akan meningkatkan harga anda itu Kalau tidak kerana semalam kita telah berusaha. Sekiranya anda meletakan satu nilai kecil ke atas diri anda sendiri.Apa yang diperolehi dalam hidup ini. Gerobak kosong lebih banyak bisingnya (suara ributnya) daripada gerobak yang penuh muatan. bersungguh. merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi. Dan engkau akan mencapai yang tertinggi. Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab. bersabar dan berdoa. nescaya ganjaran yang kita terima juga setanding dengan apa yang kita usahakan. Dalam kepala kaum wanita ada kekurangan. memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat . tetapi dalam hati mereka ada kelebihan.Dan engkau akan menjadi terhebat. Tetapkan akal pada hal tertinggi. belum tentu hari ini kita akan berada di sini Fikirkan hal-hal yang paling hebat. Jika kita melakukan sesuatu dengan keikhlasan.

cabaran dan pelbagai peluang. kebiasaan orang lebih melihat bayang-bayang daripada pokoknya. Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula kepada Ilahi. Tetapi malangnya.Dunia ini tiada jaminan melainkan satu peluang. Pemimpin yang berjaya ialah orang yang boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih atas daripadanya dan boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih bawah daripadanya. Kebijaksanaan menjanjikan kejayaan dan kebahagiaan tetapi jika disalahgunakan akan mewujudkan penderitaan Didiklah anak-anakmu itu berlainan dengan keadaan kamu sekarang kerana mereka telah dijadikan Tuhan untuk zaman yang bukan zaman engkau -Saidina Umar Al-Khattab Diam adalah suatu hikmah. Kata kata yang sering diucap biarlah selari dengan apa yang dirasakan kerna selalunya apa yang terungkap tidak sama seperti apa yang diungkap Lebih baik menjadi pendengar yang bijak daripada menjadi pemerhati yang kaku dan tidak tahu apa-apa. Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan. tetapi sedikit sekali pelakunya. Adab dan akhlak adalah ibarat pokok dan kemasyhuran adalah seperti bayang-bayang. Apa yang ada hanyalah percubaan. .

Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal.Albert Camus Harta tidak akan berkurang kerana sedekah dan melakukan amal. Mengetahui perkara yang betul tidak memadai dan bermakna jika tidak melakukan perkara yang betul. Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya tanpa .Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan manusia untuk menyambut kesempatan yang menjelma. Anda tidak boleh mencipta pengalaman. Manusia biasanya lebih menghargai sesuatu yang sukar diperoleh tetapi sering melupakan nikmat yang telah tersedia.tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah. tetapi manusia perlu dihukum kerana sengaja lupa. Sahabat sejati umpama pohon rendang tempat kita berteduh. maka tenanglah batinnya. . Kecemerlangan adalah hasil daripada sikap yang ingin sentiasa melakukan yang terbaik. Barangsiapa mempertimbangkan keselamatan dalam tindakannya. Anda mesti menghadapinya. Manusia tidak perlu dihukum kerana lupa.

.menyimpang. DeMille Jangan biarkan perahu hanyut tak berpenghuni nanti hanyutnya tidak singgah ke pelabuhan Ukuran yang paling tinggi tentang adab seseorang itu. perkahwinan menjadi penghubung antara dua insan dan anak menjadi penghubung antara ibu dan ayah Tiada manusia yang bergembira sepanjang masa tetapi ianya bukanlah suatu alasan untuk hidup sengsara Kesempatan yang kecil seringkali merupakan permulaan kepada usaha yang besar.Hanya mereka yang menetapkan pandangan mereka ke arah horizon yang jauh dihadapan sahaja yang akan menemui jalan sebenar. . ia wajib menaruh perasaan malu akan dirinya terlebih dahulu . dan orang yang jahil membuka keaibannya. Anda akan mempunyai ramai kenalan jika anda meminati mereka dan bukannya cuba membuat mereka meminati anda Jangan memandang ke bawah (untuk mengetahui kekuatan tanah yang dipijak) sebelum memulakan langkah . Sesungguhnya orang yang berakal itu menyembunyikan rahsianya.Aflatun Jambatan menjadi penghubung antara dua buah kampung. Menyesal tidak berbicara lebih baik daripada menyesal berbicara.Cecil B.

Tidak dapat dilekatkan lagi dan tidak dapat dikembalikan menjadi tanah -Wahab B Munabin Sahabat sejati dan setia adalah lebih bernilai dari semua emas di dunia ini. Adalah mudah menukarkan status seorang sahabat menjadi kekasih daripada (bekas) kekasih menjadi sahabat.Jangan mengukur kebijaksanaan seseorang hanya kerana kepandaiannya berkata-kata tetapi juga perlu dinilai buah fikiran serta tingkah lakunya. Akhlak yang buruk itu ibarat tembikar yang pecah. dia tidak malu belajar daripada orang yang berkedudukan lebih rendah darinya . Sesungguhnya apa yang kita lihat serupa sebenarnya tidak semestinya sama. Peperangan hanya boleh menjanjikan kemenangan selepas kemusnahan dan kematian.Confucius . Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka. Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan -Andre Colin Bangsa yang tidak percaya kepada kekuatan dirinya sebagai sesuatu bangsa. tidak dapat berdiri sebagai suatu bangsa merdeka -Soekarno Semiskin-miskin orang ialah orang yang kekurangan adab dan budi pekerti -Hukama Ciri orang yang beradab ialah dia sangat rajin dan suka belajar.

Ilmu tanpa agama adalah lumpuh -Albert Einstein Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil Memohon doa kepada Tuhan adalah laksana samudera yang dapat mencapai setiap sudut pantai keperluan hidup manusia Sesuatu khayalan kadang-kadang menjadi realiti Jika manusia masih tetap jahat dengan adanya agama.Mognon Me Lauhlin . tapi tanyalah apa yang boleh kamu buat untuk negara -Abraham Lincoln Jangan mengharapkan kebaikan dari orang yang tidak mengharapkan kebaikan dari kamu.Jangan tanya apa yang dibuat oleh negara untukmu. pokoknya pun sihat -Beng Tju Agama tanpa ilmu adalah buta.Horatius Menghitung orang-orang gila di suatu negeri lebih sulit daripada menghitung orang-orang yang berakal. Hidup biar beradab. ingatlah menyimpan kesabaran. Orang yang paling tidak bahagia ialah mereka yang paling takut pada perubahan . Jika akarnya sihat. bagaimana lagi jika tiada agama? -Benjamin Franklin Jika kamu mendapat kesusahan. bukan hidup untuk biadap -Al-Ghazali Bayruni Rakyat itu akar bangsa.

.... Di sebalik keindahan rumah tersergam............aku tidak layak untuk syurgaMu.... .. ..htm Tuhanku....sanggup menanggung......siksa nerakaMu... .......... ......com/euis1985/mutiara.Nilai hidup harus diukur dengan garis yang lebih mulia..tetapi aku tidak pula......keampunan kepadaku.................. ................ Keruntuhan keluarga telah melahirkan generasi yang lemah -Rahmohan Ghandi Rahsia untuk berjaya ialah menghormati orang lain Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan ketenangan dan keamanan Kecemerlangan sebenar adalah apabila kamu dihentam sehingga bertekuk lutut.........dari itu kurniakanlah...............................share... iaitu kerja dan bukannya usia........... -Richard Brinsley Sheridan Kecantikan hanya sedalam kulit....sesungguhnya Engkaulah pengampun.... seseorang insan itu mungkin dilanda kepahitan dan kekecewaan yang tidak diketahui orang lain.................... Semoga Ade Terhibur http://us.ampunkanlah dosaku... disebalik senyum dan tawa...............geocities.. tetapi masuk ke dalam tulang -Pepatah inggeris Kita patut berkorban supaya orang lain juga merasai kemanisan hidup..... tetapi mampu melantun kembali.

. ia ditanya. Ya Allah...... "Kalau seorang memberikan sesuatu kepada orang lain. tetapi pemberian itu ditolaknya. dan Andalah yang berhak menerimanya...oh Tuhanku........dosa-dosaku bagaikan pepasir di pantai..." Rumah (09/10/2000) Para penghuni rumah mewah selalu ingin keluar dari rumahnya sedangkan orang-orang yang berada di luar ingin memasukinya . Hidup Anda (15/01/2001) Hidup itu sendiri tak dapat memberikan kegembiraan sampai anda menghendakinya. terserah pada anda bagaimana mengisinya....dengan rahmatMu.ampunkan daku.... sedangkan yang seorang lagi tidak berkata sepatah kata pun.. Setelah orang yang mencaci itu merasa lelah dan berhenti berkata-kata... kepada siapakah ia harus dikembalikan ?" Orang yang mencaci menjawab..." Orang yang dicaci menjawab... "Si pemberilah yang berhak mengambilnya kembali..... "Baiklah...... Hidup cuma menyediakan waktu dan tempat.... Antara Berpuasa dan Bertengkar (26/11/2000) Dua Orang yang sedang berpuasa terlibat dalam percekokan.... . aku sedang berpuasa.... .dosa-dosa besar.. Ya Allah.. Yang seorang mencaci maki dengan kata-kata tajam. semua caci maki yang Anda berikan aku tolak. ....... aku sedang berpuasa.......

maka dimalam itu ia memperoleh ampunan Allah. akan berlalu pula bagian umurmu. lebih tinggi dari langit. (HR Ahmad) Berlaku Adil (11/09/2000) Sesungguhnya orang-orang yang berlaku adil di sisi Allah laksana berada di atas mimbar yang terbuat dari cahaya. (Hasan Bashri) Manusia dan kekayaan (28/08/2000) "Umumnya sikap manusia terhadap orang kaya lebih cerah dari sinar matahari. Mereka itu orang-orang yang berlaku adil dalam menetapkan hukum baik kepada rakyat maupun kepada keluarga. ucapannya bisa diterima. Setiap kali hari berlalu. dalam majelis dia terhormat . Letih Bekerja (18/09/2000) Barangsiapa dimalam hari merasa letih karena bekerja dengan tangannya. lebih manis dari madu dalam sarangnya dan lebih harum dari bunga mawar. (HR Muslim) Kumpulan Hari (04/09/2000) Wahai anak adam! Sesungguhnya kamu merupakan kumpulan hari-hari. Kesalahannya adalah benar dan semua keburukannya dianggap baik.Lalai (25/09/2000) Seandainya anda belum menanam dan menyaksikan orang lain mengetam. akan anda sesali kelalaian anda semusim tanam. Kedudukannya disisi mereka lebih segar dari air tawar.

maka Allah akan melapangkan satu kesulitan dari beberapa kesulitan dihari kiamat. Allah akan memberikan pakaian surga kepadanya. (HR Bukhari dan Muslim) Memberi (14/08/2000) Setiap muslim yang memberikan pakaian kepada muslim yang tidak berpakaian.) Saudara muslim (21/08/2000) Barangsiapa yang memperhatikan kepentingan saudaranya. Setiap muslim yang memberi muslim lain yang kelaparan. Barangsiapa yang melapangkan suatu kesulitan sesama muslim." (Abbas ra. Allah akan memberikan buah surga kepadanya dan setiap muslim yang memberi minum kepada muslim yang kehausan Allah akan memberikan munim kepadanya dari ar-Rahiqul Makhtum. Kedudukannya disisi mereka lebih segar dari air tawar. maka Allah akan memperhatikan kepentingannya. lebih manis dari madu dalam sarangnya dan lebih harum dari bunga mawar. ucapannya bisa diterima. (HR Abu Dawud) Manusia dan Kekayaan (07/08/2000) "Umumnya sikap manusia terhadap orang kaya lebih cerah dari sinar matahari. Kesalahannya adalah benar dan semua keburukannya dianggap baik.dan omongannya tidak pernah menjemukan. lebih tinggi dari langit. dalam majelis dia terhormat . Dan barangsiapa yang menutupi kejelekan orang lain maka Allah akan menutupi kejelekannya dihari kiamat.

jangan Engkau memberikan kepadaku dari kenikmatan dunia yang terlalu banyak agar aku tidak melampaui batas larangan-Mu. Sesungguhnya kamu pasti mati. Sesungguhnya kamu pasti akan berpisah dengannya Lakukan apa saja yang kamu kehendaki. hikmah kebijaksanaanmu menjadi tumpul. dan anggota badanmu lemah dalam mengamalkan ibadah" Do'a (24/07/2000) "Ya Allah. Jangan pula terlalu sedikit sehingga aku lupa kepada-Mu.dan omongannya tidak pernah menjemukan. Sesungguhnya kamu akan memperoleh balasannya Mengajar (03/07/2000) Seorang alim harus mengajar dirinya sebelum mengajar orang lain. dan hendaknya mengajar dengan perilakunya sebelum mengajar dengan ucapan-ucapannya .lebih baik bagiku daripada yang banyak tetapi melalaikan Hidup Tidak Tentram (17/07/2000) Tiga sifat yang menyebabkan penyandangnya tidak tentram dalam hidupnya : iri." (Abbas ra. dan akhlak buruk Sesukamu (10/07/2000) Hiduplah Sesuka hatimu.) Nasihat Luqmanul Hakim (31/07/2000) "Wahai anakku apabila perut kantongmu penuh padat maka pikiranmu akan tidur. Sesungguhnya yang sedikit tapi mencukupi. dengki. Cintai siapa saja yang kamu senangi.

Kecemasan (19/06/2000) • Manusia selalu hidup di antara dua kecemasan. dia beruntung. dia merugi. dia Barangsiapa yang mengasihi. dia bebas . Barangsiapa bicara batil kepada orang ramai. • Siapa dan Siapa(12/06/2000) • • • • • dari dosa. sebagaimana air dapat memadamkan api. Barangsiapa membenci kejahatan. Barangsiapa diam. • menyesali. dia dikasihi. Apakah api yang satu dapat memadamkan api yang lain? Yang dapat meredam kejahatan adalah kebaikan. Apabila dia benar . orang yang berpendapat bahwa kejahatan harus diredam dengan kejahatan. umurnya yang lalu berikut amalan-amalannya dan bagaimana keputusan serta penilaian Allah terhadapnya Kedua. Pertama. silahkan dia menyalakan dua api. sisi usianya dan amalan-amalannya yang akan dikerjakannya dan apa yang akan ditentukan Allah baginya. Barangsiapa tidak menguasai lidahnya. dia selamat.Meredam Kejahatan (26/06/2000) Bohong. Barangsiapa melakukan kebajikan.

dengan kemampuan optimal dan kekuatan maksimal serta dengan kesungguhan hati Kekayaan Tanpa Harta (22/05/2000) Barangsiapa menginginkan kekayaan tanpa harta. Seburuk-buruk kawan ialah yang membuat kecewa kawannya ketika dalam kesulitan. hendaklah ia keluar dari kehinaan karena maksiat kepada Allah menuju kemuliaan karena taat kepada-Nya. dan ditaati tanpa memiliki kekuasaan. melaksanakannya sebaik-baiknya. dan terhormat).Yang buruk-buruk (05/06/2000) • • • • Seburuk-buruk harta ialah yang tidak dizakatkan. Seburuk-buruk negeri ialah negeri yang tandus dan tak terjamin keamanannya Hidup Duniawi (29/05/2000) Sarana untuk menyempurnakan kehidupan duniawi ialah : • • • • amal perbuatan (karya dan profesi yang baik. Seburuk-buruk penguasa ialah yang ditakuti rakyatnya yang tak bersalah. kecuali dalam empat perkara: . Mengunci Lidah (15/05/2000) Kuncilah lidahmu. memperolah kemuliaan tanpa dukungan keluarga ataupun kawan. ia akan memperoleh semuanya. Dengan demikian. halal. menunjukkan prestasi dan keahliannya.

Imam bertanya. dan mengutarakan hikmah kebijaksanaan Meningkatkan Kemuliaan (08/05/2000) Ada tiga hal yang meningkatkan kemuliaan seseorang: • • • memaafkan orang lain dan menghilangkan bekas-bekas kesalahannya. .• • • • menjelaskan yang hak. menumbangkan yang batil. dan jangan mengambil harta mereka. mensyukuri nikmat Allah. menghubungkan silaturahmi dengan orang yang memutuskannya. • Berikan hak-hak mereka dan janganlah menuntut hak Anda dari mereka • Bersabarlah menghadapi gangguan mereka dan jangan mengganggu mereka Dinding dan Pintu Islam (24/04/2000) Islam memiliki dinding dan pintu yang kuat. "Dengan tiga hal: • Anda memberi harta kepada mereka. memberi sesuatu kepada orang lain yang tidak memberi sesuatu kepadanya."Beritahukan kepadaku. Dinding Islam ialah kebenaran dan pintunya ialah keadilan. bagaimana caranya mencari selamat dari manusia ?" Haatim menjawab. Selamat Mencari (01/05/2000) Ketika Haatim al-Asham datang berkunjung kepada Imam Ahmad.

pasti sejarah tak akan pudar sinarnya dan tak akan padam obornya. Dan barangsiapa yang meremehkan kawannya. dia akan kehilangan dunianya. Apabila hati. melainkan dengan hak dan keadilan. Said bin Suwaid Peran Buku (17/04/2000) Buku adalah: Teman bicara yang tidak mendahuluimu. tetapi itu dilakukan tidak berarti mesti dengan pedang dan cemeti. dia akan kehilangan kemanusiannya. Ahmad bin Ismail Yang tak boleh diremehkan (10/04/2000) Barangsiapa yang meremehkan penguasa. Teman bicara yang tidak memanggilmu ketika kamu bekerja. Penasehat yang tidak mencari-cari kesalahan. Teman kencan yang tidak menyanjungmu. dia akan kehilangan agamanya. Teman bicara yang tidak memaksamu berdandan ketika menghadapinya. Orang arif membuat sejarah dengan jiwa mereka.Islam akan tetap jaya. (Dr. Kawan yang tidak membosankan. Mustafa Assiba'i) Tiga orang yang dimusuhi Rasulullah di hari Kiamat (27/03/2000) . Membuat Sejarah (03/04/2000) Kaum muda membuat sejarah dengan hati mereka. selama penguasa-penguasa bersikap keras dan tegas. Barangsiapa yang meremehkan ulama. akal dan jiwa saling menunjang untuk membuat sejarah. Cendikiawan membuat sejarah dengan akal pikiran mereka.

Tidak ada kebaikan bagi harta kecuali dengan kedermawanan. Tidak ada kebaikan bagi sahabat kecuali dengan kesetiaan.Tiga orang yang aku musuhi dihari kiamat. dan tidak akan beriman sampai kalian saling menyayangi. Tidak ada kebaikan bagi shadaqah kecuali niyat yang ikhlas. (HR Bukhari). Inilah kebaikan (20/03/2000) Tidak ada kebaikan bagi pembicaraan kecuali dengan amalan. Maukah aku tunjukkan suatu perbuatan yang jika kalian lakukan maka kalian akan saling menyayangi ? Sebarkanlah salam di antara kalian (HR Muslim) Waktumu (06/03/2000) Waktu adalah kehidupan manusia Jika digunakan untuk membaca akan menjadi sumber kebijaksanaan Jika digunakan untuk berpikir akan menjadi kekuatan Jika digunakan untuk betdo'a akan menjadi keberkahan dan rahmat Jika digunakan untuk bekerja akan menjadi keberhasilan Jika digunakan untuk beramal akan menghantarkan menuju surga . tetapi tidak memberikan upahnya. dan orang yang mempekerjakan buruh yang melaksanakan tugasnya. (Al-Ahnaf bin Qais) Tebarkan Salam (13/03/2000) Kalian tidak akan masuk surga sampai engkau beriman. yaitu: orang yang memberi karena aku lalu mengingkarinya. orang yang menjual budak yang sudah dibebaskan lalu makan harganya. Tidak ada kebaikan bagi kehidupan kecuali kesehatan dan keamanan.

2. -sesungguhnya orang yang paling mulia di sisi Allah ialah orang yang terlebih dahulu memberi salam kepada orang lain *Pesanan 1..Tiada teman yang lebih indah daripada amal dan tiada rakan yang lebih aib daripada jahil.akan mendapat rezeki yang tiada terduga.a yang bermaksud.Allah memerintahkan malaikat memcatat amal manusia yang membaca bismillah sebanyak 400 kebaikkan. 4. 9.maut mendadak dan bala. http://www.Tiada kehormatan yang lebih sempurna daripada menhindari diri dikuasai hawa nafsu.htm *Rasullah S. Hargai setiap pertemuan kerana di situ ada kerinduan dan sayangilah setiap perpisahan kerana di situ pasti ada kesedihan *Kelebihan Bismillah 1. 2.A.freewebs. 3.W.kecurian.Membaca 21 kali ketika hendak tidur akan aman daripada syaitan.com/azazone2020/katakatahikmah. Persahabatan yang sejati membawa kepada kerinduan yang berpanjangan.Semua itu adalah kewajiban seorang hamba terhadap Tuhannya Gunakanlah waktu untuk kehidupan yang sebenarnya Sesungguhnya kewajiban-kewajiban hamba didunia lebih banyak daripada waktu yang tersedia Hikmah di bawah dikutip dari sini sayang.Tiada harta yang lebih mengguntungkan daripada sifat sabar. 7. Jangan menyesal atas sesuatu kegagalan. bersabda yang diingatkan oleh Dordan r. 3. 8.. .A. jangan dipertikai suatu nilai persahabatan kerana satu kesilapan.Membaca 313 kali kali bismillah dan salawat atas nabi S.W 100 kali pada hari ahad di saat matahari terbit dengan menghadap Qiblat.Tiada penggawal peribadi yang lebih berwaspada daripada sifat pendiam 5.Tiada ibadah yang lebih indah daripada rasa khusuk. 6.

Kurangkan percakapan sia-sia dan banyakkan doa.sejarah dan sebagainya.barang sesiapa yang suka berdampingan dengan pegawai pemerintah atau raja akan ditambah oleh Allah sifat kasar dan sombong.Barang sesiapa yang gemar bergaul dengan perempuan akan ditambah .Meringan-ringankan sembahyang.4.Barang sesiapa yang gemar berteman golongan kaya akan ditambah oleh Allah kecintaannya terhadap dunia. 6. 2. 4. 5.suka bermewah dan bertambah sifat kedekutnya sehingga melupakan hari akhirat. 3.Membaca 50 kali di hadapan orang zalim.Tidak mendoakan ke atas kedua ibubapanya.Tiada berkesan dan teransang apabila mendengar ayat-ayat Al-Quran serta tazkirah.Menggeringkan tangan dengan pakaian sendiri.Lakukan riadah"bersenam.Membiarkan bekas makanan "pinggan mangkuk"tanpa membasuhnya. 2.Memilih masjid yang pendek solatnya dan khutubahnya. 3. 4. 5. sains. ciri-ciri yang membawa kepada kepapaan 1. 3.Ikuti perkembangan umat Islam. *Amalan pembina peribadi 1.Kurang berminat untuk menghadiri majlis-majlis ilmu yang mengigatkan tentang akhirat. 4. Terlalu bermudah-mudah dalam pekara yang harus dan sesetengah pekara subahat.politik.atau sebagainya. 5. 2.Kurang khusuk dalam ibadat khasnya solat.berjalan.Solat 5 waktu tepat pada waktunya dan laksanakan solat tahjud.Meninggalkan longgokkan sampah di rumah 3.Perbanyakkan mentelaah berbagai buku agama.akan tunduk atau takutlah orang zalim itu. Mutala"ah Pilih Teman 1. *Mutala`ah Petanda zahir jiwa kosong 1.Berpuasa setiap Isnin dan khamis 2.

3.Meninggalkan perbuatan menggungkit-gunggit pemberian adalah hiasan amalan baik. 2. .Barang siapa yang suka bergaul dengan orang-orang fasik akan bertambah beraninya membuat dosa dan menundakan taubat. 2. 5.diam itu perhiasan orang alim dan penutup orang bodoh 2.a telah berkata maksudnya ada 8 perkara merupakan perhiasan bagi 8 perkara iaitu: 1.oleh Allah sifat bodoh dalam shahwatnya. 6."Keselamatan itu ada 10 bahagian yang 9 di waktu diam dan yang ke 10 di waktu menjauhi orang banyak. 8. 1.Syukur adalah hiasan nikmat. 4.Sabar adalah hiasan bala.Merendahkan diri /tawaduk adalah hiasan mereka yang menuntut ilmu. Digemari syaitan akannya.Barang siapa yang suka mendampingi orang-orang soleh akan bertambahlah keinginannga berbuat taat kepada Allah.Tidak meminta-minta adalah hiasan fakir.lambat marah adalah hiasan ilmu. Diam 1. 10 HUkuman Bagi Orang Yang Banyak Ketawa. Mati hatinya. 7.khusuk adalah hiasan solat. 4. 5. 3. 3.Banyak menengis adalah hiasan takut. 8 PERKARA PERHIASAN BAGI 8 PERKAR A Abu Bakar r. Hilang Air mukanya (malu dan kemuliaan)."Betapa banyaknya perkataan yang menghilangkan nikmat dan betapa banyak perkatan yang mendatangkan bencana".

. 8. 10. Manusia yang berjaya akan memperoleh keuntungan daripada kesilapannya. Disoal padanya pada hari kiamat. 7. 4. 9.a. Ramai orang yang masih bergantung kepada kerja-kerja yang bergaji rendah kerana mereka takut gagal jika mencuba kerja lain. Kesilapan adalah bukti bahawa seseorang itu telah mencuba membuat sesuatu perkara atau pekerjaan. Anda hanya menemui cara yang tidak berkesan. Lupa pada segala-galanya.Terbuka aibnya pada hari kiamat. Kata-kata hikmah 1. Kegagalan itu sendiri tidak dikira. Jika anda inginkan sebuah tempat di matahari. Dipalingkan oleh Nabi Muhammad s. 3. Dikutuk para malaikat.4. 5. Ingatlah bahawa anda boleh gagal dalam apa sahaja dalam hidup asalkan tidak menjadi seorang yang gagal. dan mencuba lagi dengan cara yang lain. 5. Dimurkai Allah. 7. 9. bersedialah  untuk terbakar. 11. 6. Kegagalan bukan bermakna anda tidak mencapai apa-apa. 10. Kesilapan mengajar kita tentang apa yang perlu kita pelajari selepas itu. 2. Kegagalan bermakna bahawa anda belum berjaya lagi. 6. yang penting adalah tindak balas terhadap kesilapan itu. 8. Anda tidak gagal.w pada hari kiamat. Ia bermakna anda telah mempelajari sesuatu.Kesilapan adalah realiti kehidupan. Apa yang anda pelajari selepas kegagalan sahaja yang dikira. Dibenci oleh semua penghuni langit dan bumi.

.. 19. siapakah yang menang?Fikirkanlah!. pastikan dia pernah gagal sebelumnya.kecuali diri anda sendiri. 17.. 15.Sekiranya kita bersaing dengan diri kita sendiri dan kita mengalami kegagalan..."Lulus" dan "Gagal" adalah cara lama mengkategorikan seseorang.Jangan takut dan segan untuk setiap tindakan yang anda lakukan.Ramai orang mencari tempat yang selamat.dan tiada lagi simpulan untuk bergantung.Apabila anda telah sampai ke penghujung tali . Seluruh kehidupan adalah satu ujian.Tiada siapa yang berhak mengecap anda sebagai orang yang gagal. 24. Kegagalan bukan bermakna anda tidak berusaha bersungguhsungguh. tetapi akhirnya tersangkut! 21..Anda tidak harus berkata KENAPA SAYA? Anda seharusnya bersyukur kerana ANDA telah dipilih. 16. 23.Sekiranya anda mahu mengambil seorang pekerja. 13. 27..lompatlah ke tali yang lain.Sekiranya anda menemui sebuah laluan tanpa halangan.. 20.12.Orang yang kurang berani untuk memulakan sesuatu.Mungkin tiada kegagalan bagi orang yang terus berjuang. . 25.Kegagalan hanyalah satu peluang untuk anda mencuba lagi untuk berjaya!!.Kesilapan-kesilapan memberitahu kita tentang apa yang perlu kita pelajari. 18.Malah kesilapan pun mungkin menjadi perkara penting bagi menjamin kejayaan yang bernilai.. Cara baru ialah "pengetahuan" dan "Kejahilan". Kegagalan itu hanya bermakna anda perlu mengambil masa yang lebih lama untuk berjaya.. 14. ia mungkin tidak membawa anda ke mana-mana. Impian yang tidak terlaksana adalah impian yang terpenjara  oleh musuh nombor satu­iaitu takut GAGAL!! 22. 26.

Cara yang terbaik untuk belajar untuk menjadi pemenang ialah belajar daripada orang-orang yang pernah kalah atau tewas dalam sesuatu pertandingan. 35. .Setiap orang mempunyai keazaman yang kukuh untuk mencapai matlamat sehingga mampu mengetepikan kegagalan dalam usaha tersebut. 37.Kita tidak mungkin dapat mempelajari sesuatu perkara kecuali kita bersedia untuk gagal terlebih dahulu. 34.Hanya orang yang berani GAGAL DENGAN TERUK mempunyai harapan untuk BERJAYA DENGAN HEBAT sekiranya dia mempelajari sesuatu daripada kegagalannya itu. 38.Orang yang kalah membayangkan hukuman bagi kegagalan. 30.Dalam percubaan-percubaan yang hebat.Kegagalan dalam hidup adalah menjadi seorang yang tidak belajar daripada kegagalannya 31.Hadiah paling berharga hanya diberikan kepada orang yang menemui kegagalan tetapi dia tidak pernah berundur atau merungut atau berputus-asa..sebenarnya telah tewas!! 28. 39. perbuatan atau sebagainya.anda hanya  tewas apabila anda telah berputus­asa.. 32.. adalah dianggap cemerlang meskipun gagal. Orang yang menang membayangkan ganjaran bagi setiap kejayaan. 36.Terseradung bukannya terjatuh. Sekali gagal. mereka tidak akan menjadi orang berani kelak.Sekiranya anak-anak diasuh untuk takut mencuba sesuatu yang baru kerana takutkan kegagalan. 29.Kesilapan adalah sebahagian daripada hutang yang perlu dilangsaikan sepanjang hayat. .. 33. tidak bermakna anda telah tewas.

45. 51.Pada pendangan saya. 50.Kesilapan demi kesilapan membawa seseoarang menemui kebenaran hakiki. Saya boleh menerima kegagalan kerana setiap orang gagal  dalam sesetengah perkara.Anda hanya tidak tahu beberapa perkara lagi.Sekiranya anda mengalami kegagalan lebih awal.Perkara paling penting apabila berhadapan dengan keadaan yang kurang menyenangkan adalah dengan memberikan perhatian terhadap apa yang perlu dibuat selepas ini. kegagalan berikutnya kurang terasa pedih.Hidup adalah satu kesilapan yang berterusan di mana kita belajar untuk menjadi sempurna. 43. 53. 47.Jangan berputus-asa kerana biasanya anak kunci terakhirlah yang dapat membuka kunci. kenalah hujan dahulu.Kesulitan menyerlahkan sifat sebenar manusia.Jika pada awalnya anda tidak berjaya.tetapi saya tidak boleh menerima  orang yang tidak berani mencuba. 41.Salah satu kesilapan besar yang boleh kita lakukan dalam hidup ini adalah sentiasa takut untuk melakukan kesilapan. 42. 48. sekiranya anda mahukan pelangi. bukannya mencari-cari-apa silapnya. 49. 44.cubalah cari kembali arah haluan yang pernah anda lemparkan ke dalam tong sampah. 52.Satu kesalahan tidak akan menjadi kesilapan sehinggalah . Apabila anda kaya.40. 46.Anda bukannya gagal.Kita memerlukan kegelapan untuk melihat bintang.fikirkanlah saat­saat anda pernah miskin  dahulu.

Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang seseorang daripada mengesani potensi diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri.anda membetulkannya.Anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan. 52. 59.Jangan katakan kegagalan itu kesilapan. juga bukan di antara yang boleh melakukan sesuatu atau sebaliknya.Satu kesalahan tidak akan menjadi kesilapan sehinggalah anda membetulkannya. Saya boleh menerima kegagalan kerana setiap orang gagal  dalam sesetengah perkara.Anda tidak akan mengetahu tentang diri sendiri menerusi kejayaan. 54. 55. 54. Katakan kegagalan itu adalah pengajaran. 60. 53. 56.Anda hanya tidak tahu beberapa perkara lagi.Kegagalan tidak menjadikan anda seorang yang gagal sekiranya anda tidak berputus-asa untuk mencuba lagi. Saya membahagikan dunia kepada mereka yang belajar dan tidak belajar. 58. atau yang berjaya dan gagal.Anda bukannya gagal.Setiap kegagalan adalah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baru yang tidak pernah dicuba sebelum ini.tetapi saya tidak boleh menerima  orang yang tidak berani mencuba. Ia samalah seperti mengatakan bahawa anda lebih bijak pada hari ini berbanding dengan semalam.Janganlah takut untuk mengakui kesilapan. 55.Kegagalan tidak menjadikan anda seorang yang gagal sekiranya anda tidak berputus-asa untuk mencuba lagi.Saya tidak membahagikan dunia kepada yang lemah dan gagah. 51. 57.Saya tidak membahagikan dunia kepada yang lemah dan .

Saya membahagikan dunia kepada mereka yang belajar dan tidak belajar.Setiap kegagalan adalah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baru yang tidak pernah dicuba sebelum ini. 51. juga bukan di antara yang boleh melakukan sesuatu atau sebaliknya.gagah.Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang seseorang daripada mengesani potensi diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri. 56.Satu kesalahan tidak akan menjadi kesilapan sehinggalah anda membetulkannya. Ia samalah seperti mengatakan bahawa anda lebih bijak pada hari ini berbanding dengan semalam. 56. 52. 60.Anda hanya tidak tahu beberapa perkara lagi.Saya tidak membahagikan dunia kepada yang lemah dan gagah.tetapi saya tidak boleh menerima  orang yang tidak berani mencuba. juga bukan di antara yang boleh melakukan sesuatu atau sebaliknya.Jangan katakan kegagalan itu kesilapan.Anda tidak akan mengetahu tentang diri sendiri menerusi kejayaan. atau yang berjaya dan gagal. Saya boleh menerima kegagalan kerana setiap orang gagal  dalam sesetengah perkara. atau yang berjaya dan gagal. 55.Anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan. 53. Katakan kegagalan itu adalah pengajaran.Kegagalan tidak menjadikan anda seorang yang gagal sekiranya anda tidak berputus-asa untuk mencuba lagi. 59.Anda bukannya gagal. 54. Saya membahagikan dunia kepada mereka yang belajar dan tidak belajar.Janganlah takut untuk mengakui kesilapan.Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang . 57. 58.

. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. 59.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan.SENYUM harus ada ketulusan. 60. Ia samalah seperti mengatakan bahawa anda lebih bijak pada hari ini berbanding dengan semalam.Janganlah takut untuk mengakui kesilapan.Setiap kegagalan adalah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baru yang tidak pernah dicuba sebelum ini. 58. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya. 88. sama saja dengan kening yang berkerut.seseorang daripada mengesani potensi diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri. 86.SENYUM adalah bahasa dunia. 87.Jangan katakan kegagalan itu kesilapan. 85. Ia menunjukkan keceriaan.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna. Katakan kegagalan itu adalah pengajaran. 81. 89.Anda tidak akan mengetahu tentang diri sendiri menerusi kejayaan. 90.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan.Anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan.SENYUM adalah jambatan persahabatan. 84.Setiap kali berhubung dengan orang lain. 82. 83.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang. sewajarnyalah kita SENYUM."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah. 57.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita.

SENYUM harus ada ketulusan. 89. sama saja dengan kening yang berkerut.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan. 85.SENYUM adalah bahasa dunia. 86.SENYUM adalah jambatan persahabatan.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. 84. 87. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya.SENYUM adalah bahasa dunia.81. Ia menunjukkan keceriaan. Ia menunjukkan keceriaan.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan. 85. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya. 82. 84. 88.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna. 81. 82.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita. sewajarnyalah kita SENYUM.Setiap kali berhubung dengan orang lain.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang.Setiap kali berhubung dengan orang lain. 83. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan .SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang. sewajarnyalah kita SENYUM. 90. 86. 83."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah.

Jika . 121. 86. 88.Setiap kali berhubung dengan orang lain.Jika anda mahu membuat sesuatu.SENYUM adalah jambatan persahabatan. sama saja dengan kening yang berkerut. 84. 82. 122.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang. anda akan cari jalan. 87. 81.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan. 89. 90. Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang  yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya  tanpa menyimpang. 89. 85. 88.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan.SENYUM harus ada ketulusan.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya. 90.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan. Ia menunjukkan keceriaan.SENYUM adalah jambatan persahabatan. sewajarnyalah kita SENYUM. sama saja dengan kening yang berkerut. 83. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna.SENYUM adalah bahasa dunia.sahabatmu adalah satu sedekah.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah. 87.SENYUM harus ada ketulusan.

"Undang-undang bertulis umpama sarang labah-labah. menakala yang kaya dan berkuasa dengan sewenang-wenang menembusinya". " 129. ia tidak patut dipanggil undang-undang". tetapi adalah lebih tidak adil jika seorang yang tidak bersalah terpaksa menderita dalam penjara". anda akan cari alasan. "Anda boleh menipu setengah orang buat  selama­lamanya.Hendak seribu daya. 133. Ingat ada orang yang lebih teruk gagalnya dari kita.jika lambat dilaksanakan.Peribahasa Melayu 124.Jangan kecewa jika anda gagal. 125. ia memerangkap mereka yang miskin dan tidak berdaya. 132.ianya gagah dan pasti beroleh kemenangan". anda boleh menipu setiap orang buat  sementara waktu. tetapi anda tidak boleh menipu semua orang  buat selama­lamanya"."Keadilan . tak hendak seribu dalih. 131."Tiada cukup penjara.anda tidak mahu membuat sesuatu.Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras dengan tindakannya. tiada cukup anggota polis dan tiada cukup mahkamah untuk menguatkuasakan satu undang-undang yang tidak disokong oleh rakyat" 130.Gagal sekali tidak bererti gagal untuk selama-lamanya 128. Peribahasa Arab 123. 126."Jika kesan sesuatu undang-undang itu tidak adil dan tidak munasabah."Memang tidak adil jika sepuluh orang yang bersalah melepaskan diri. 127. nescaya dikira ketidakadilan"."Kebenaran . . 134.Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi. malah anda perlu ke depan berbekalkan kegagalan itu sebagai kekuatan untuk mencapai kejayaan. .

هيَ أَّامُ اِّتيْ ُّا نَْنتَظِ ُ فِْي َا الشهَاد‬ ْ ْ ‫ل‬ ْ َ َ ْ َ ‫ذ يِ ي‬ “ Hari-hari yang paling indah dan nikmat aku rasakan dan lalui. Al-Kindi (803-873 TM)."Manusia tidak mungkin bebas selagi jiwa dan pemikirannya terkongkong". kelak kamu benar-benar menjadi haiwan. أَنَا ومَنْ حوِْلي مِنْ ِتلْكَ اِلفِئَةِ اِّتي آمََنت بِرَّبهَا.135. iaitu perbicaraan hati nurani manusia". juga atas perkara-perkara yang kita tidak lakukan atau yang kita biarkan berlaku". 139. Jangan kamu bermain dengan kezaliman."Ada perbicaraan yang lebih agung daripada perbicaraan di mahkamah undang-undang."Undang-undang yang tidak adil adalah jenis kezaliman yang paling dahsyat"."Pejuang kemerdekaan India. 138. kelak kamu akan kehilangan hak kebenaran. Kata-kata Hikmah Abu Bakar Rhodiyallahu ‘Anhu berkata : ‫ة‬ ُ ‫ُاطُْبُوا اْلموْت ُتوْهبْ لَكَ اْلحَيَا‬ َ َ َ ‫ل‬ “ Kejarlah kematian ! Kau dapatkan kehidupan “ Marwan Rohimahullah : ‫ِ ي ل كن ر ه ّ ة‬ ُ َ‫َأَل ّ أَّاميْ حََاِتيْ وَأسعَدُهَا. aku dan orang-orang yang berada di satu kelompok . kelak hilanglah sensitiviti akan fikiran kamu". Jangan kamu bermain dengan kepalsuan. 137. 136.Pemikir dan ahli falsafah Arab yang ulung. Jangan kamu bermain dengan sifat-sifat kehaiwanan."Kita bertanggungjawab bukan saja atas perkara-perkara yang kita lakukan.

. yaitu hari-hari dimana kami menanti syahadah “.yang beriman kepada Robnya.