SALAM HIKMAH DALAM HIKMAH..MOGA KITA MENDAPAT HIKMAH DAN RAHMAH ….AAMEN.

1. Sesungguhnya seorang hamba itu bila merasa

ujub kerana suatu perhiasan dunia, niscaya Allah akan murka kepadanya hingga dia melepaskan perhiasan itu. 2. Semoga aku menjadi pohon yang ditebang kemudian digunakan. 3. Dia berkata kepada para sahabat,"Sesungguhnya aku telah mengatur urusan kamu, tetapi aku bukanlah org yg paling baik di kalangan kamu maka berilah pertolongan kepadaku. Kalau aku bertindak lurus maka ikutilah aku tetapi kalau aku menyeleweng maka betulkan aku!" SAYIDINA UMAR BIN KHATTAB : 1. Jika tidak karena takut dihisab, sesungguhnya aku akan perintahkan membawa seekor kambing, kemudian dipanggang untuk kami di depan pembakar roti. 2. Barangsiapa takut kepada Allah SWT nescaya tidak akan dapat dilihat kemarahannya. Dan barangsiapa takut pada Allah, tidak sia-sia apa yang dia kehendaki. 3. Wahai Tuhan, janganlah Engkau jadikan kebinasaan umat Muhammad SAW di atas tanganku. Wahai Tuhanku, umurku telah lanjut dan kekuatanku telah lemah. Maka genggamkan

(matikan) aku untukMu bukan untuk manusia. SAYIDINA ALI KARAMALLAHU WAJHAH : 1. Cukuplah bila aku merasa mulia karena Engkau sebagai Tuhan bagiku dan cukuplah bila aku bangga bahawa aku menjadi hamba bagiMu. Engkau bagiku sebagaimana yang aku cintai, maka berilah aku taufik sebagaimana yang Engkau cintai. 2. Hendaklah kamu lebih memperhatikan tentang bagaimana amalan itu diterima daripada banyak beramal, kerana sesungguhnya terlalu sedikit amalan yang disertai takwa. Bagaimanakah amalan itu hendak diterima? 3. Janganlah seseorang hamba itu mengharap selain kepada Tuhannya dan janganlah dia takut selain kepada dosanya. 4. Tidak ada kebaikan ibadah yang tidak ada ilmunya dan tidak ada kebaikan ilmu yang tidak difahami dan tidak ada kebaikan bacaan kalau tidak ada perhatian untuknya. UMAR BIN AZIZ : 1. Orang yang bertakwa itu dikekang. 2. Sesungguhnya syubhat itu pada yang halal. 3. Kemaafan yang utama itu adalah ketika berkuasa. SUFFIAN AS THAURI :

1. Tidak ada ketaatan bagi kedua ibu-bapa pada perkara syubhat. 2. Sesungguhnya seorang lelaki itu berharta bila dia zuhud di dunia, dan sesungguhnya seorang itu adalah fakir bila dia gemar pada dunia. 3. Menuntut ilmu lebih utama daripada solat sunat." Ilmu itu lebih baik daripada harta. Ilmu menjaga engkau dan engkau menjaga harta. Ilmu itu penghukum (hakim) dan harta terhukum. Harta itu kurang apabila dibelanjakan tapi ilmu bertambah bila dibelanjakan. -Saidina Ali bin Abi Talib Kecantikan bukan terletak pada pakaian yang dipakai tetapi ia bergantung kepada keelokan akhlak dan budi pekerti. Saidina Ali bin Abi Thalib Jadilah seperti pohon kayu yang lebat buahnya, tumbuh di tepi jalan. Dilempar buahnya dengan batu, tetapi tetap dibalas dengan buah. -Saidina Abu Bakar As-Siddiq Alangkah buruknya kepapaan, kalau aku mengadu aku malu, kalau aku berdiam diri aku binasa -Saidina Ali bin Abi Talib Jangan berkawan dgn orang yang tamak kerana pada zahirnya ia ingin membahagiakanmu tapi hakikatnya dia akan mencelakan . Jauhilah berteman dengan pembohong kerana ia boleh menjadikan orang yang dekat lari daripadamu dan sebaliknya .Janganlah berkawan dengan orang yang bakhil kerana ia akan

ketulusannya sesuai dengan kadar kemanusiaannya. keberaniannya sesuai dengan kadar penolakannya terhadap perbuatan jahat dan kesucian hati nuraninya sesuai dengan kadar kepekaannya terhadap kehormatan dirinya -Khalifah Ali bin Abi Talib Kebajikan yang ringan adalah menunjukkan muka berseri-seri dan mengucapkan kata-kata lemah-lembut -Saidina Umar bin Al-Khatab Orang yang terlalu memikirkan akibat dari sesuatu keputusan atau tindakan. Di dunia orang yang tidak berharta berasa susah hati. Tetapi jika mereka teguh memegang amanah dan menahan tangannya daripada menganiayai sesamanya. Namun pandangan mata. harta buat kehidupan di dunia. sampai bila-bilapun dia tidak akan menjadi orang yang berani -Khalifah Ali bin Abi Talib Agama buat kehidupan di akhirat. langkah kedua belah kaki dan pergerakan tubuh atau seluruh anggota badan akan menafikan apa yang diucapkan oleh lidah -Khalifah Ali bin Abi Talib Jangan engkau percaya melihat kegagahan seorang lelaki. hayunan kedua belah tangan. tetapi orang yang tidak beragama merasa lebih sengsara -Saidina Abu Bakar As-Siddiq . itulah lelaki yang sebenarnya -Khalifah Umar al-Khattab Nilai seseorang sesuai dengan kadar tekadnya.melupaimu di waktu kamu sangat memerlukannya dan jauhilah bersahabat dengan orang yang suka berbuat jahat kerana ia tidak malu untuk menjualmu dengan harga yang sangat murah Saidina Ali bin Abi Thalib Hanya lidah yang mahu berdusta dan berbohong.

merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi.Saidina Ali bin Abi Thalib Manusia yang berakal ialah manusia yang suka menerima dan meminta nasihat -Saidina Umar bin Al-Khatab Orang berilmu lebih utama daripada orang yang selalu berpuasa. Saidina Ali bin Abi Thalib Barangsiapa menempatkan dirinya di tempat yang dapat menimbulkan persangkaan. -Saidina Umar bin Al-Khatab Sesiapa yang dilantik menjadi pemimpin kepada manusia maka dia hendaklah mengajar dirinya terlebih dahulu sebelum mengajar orang lain. memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat Khalifah Abdul Malik bin Marwan Banyak berhutang akan menggelincirkan orang yang benar kepada pendustaan . maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk kepadanya -Saidina Umar al-Khattab Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab. Sepi yang sebenarnya ialah kagum dengan diri sendiri dan kemuliaan yang sebenar ialah akhlak yg baik. Dan sesiapa yang mengajar dirinya sendiri serta memperelokkannya lebih layak untuk mendapat kemuliaan . bersolat dan berjihad. akan diperbaiki Allah pula pada yang nyata di wajahnya. Dan dia hendaklah memperelokkan setiap tindak tanduknya seharian sebelum memperelokkan dengan lidah. kepapaan yg sebenar ialah rosak akal . Apabila mati orang yang berilmu. maka terdapat suatu kekosongan selain oleh penggantinya (yang berilmu juga) -Saidina Ali bin Abi Talib Barangsiapa yang jernih hatinya.Kekayaan yg sebenar ialah akal .

Saidina Ali bin Abi Thalib Kemarahan orang yang berakal dilihat pada tindak tanduknya dan kemarahan yang ada pada orang jahil itu dapat dilihat melalui perkataannya. .Saidina Ali bin Abi Thalib Orang-orang yang suka berkata jujur mendapatkan tiga hal.Saidina Ali bin Abi Thalib . Dan sekiranya kamu berseronok dengan dosa maka sesungguhnya keseronokan itu akan hilang dan dosa yang dilakukan akan terus kekal. -Saidina Ali bin Abi Thalib Dua nikmat yang sering dilupakan ialah kesihatan dan keselamatan.Saidina Ali bin Abi Thalib Peliharalah iman kamu dengan memperbanyakkan sedekah. . cinta. . dan rasa hormat. supaya dimakan oleh kuda kerana amat ngerinya siksaan Allah.Saidina Abu Bakar AsSiddiq Bagi setiap nikmat ada kunci yang membukanya dan ada kunci yang akan menyelaknya yang mana kunci pembukanya adalah sabar dan kunci penyelaknya adalah malas . kepercayaan.daripada mereka yang mengajar dan memperelokkan manusia yang lain.Saidina Ali bin Abi Thalib Apabila kamu merasa letih kerana berbuat kebaikan maka sesungguhnya keletihan itu akan hilang dan kebaikan yang dilakukan akan terus kekal.Saidina Ali bin Abi Thalib Ingin aku jadi rumput sahaja. . bentenglah hartamu dengan mengeluarkan zakat dan tolaklah gelombang bencana bala dengan sentiasa berdoa kepada Allah .

2. Saidina Abu Bakar r. jagalah wasiatku.Hendaklah kamu tidak berharap kecuali kepada Tuhanmu. 3. ingatlah pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya -Saidina Umar bin Al-Khatab Saidina Ali berkata: “Wahai manusia. lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya atau. 4. Wasiat itu adalah : 1. hatinya tidak ada harganya -Khalifah Ali bin Abi Talib Kalau engkau berasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah. “ apabila dia memang tidak tahu.Hendaklah orang yang alim berkata : “Aku tidak tahu.a berkata : Orang yang bakhil itu tidak akan terlepas daripada salah satu daripada 4 sifat yang membinasakan. · Hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat and akan dipergunakan untuk kejahatan pula atau. · Hartanya akan diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim atau. kamu tidak akan dapat keuntungan yang lebih besar darinya.Hendaklah kamu tidak takut kecuali kepada dosa-dosamu. . Jika kamu memegangnya erat-erat dengan segala kesiapan sehingga kamu dapat melaksanakannya.Keadilan itu syurga bagi orang yang dizalimi tetapi keadilan itu adalah neraka bagi orang-orang yang bersifat zalim Saidina Umar bin Al-Khatab Orang yang tidak menguasai matanya.Hendaklah kamu tidak malu untuk belajar jika tidak tahu. iaitu: · Ia akan mati and hartanya akan diambil oleh warisnya. · Adakalanya harta itu akan dicuri and dipergunakan secara berfoya-foya pada jalan yang tidak berguna .

· Orang yang suka menghina orang lain. · Tiada kebaikan bagi pembaca al-Qur'an tanpa mengambil pangajaran daripadanya. berarti dia tidak wara'.maka hilanglah harga dirinya. dunia pasti menyertainya. · Doa yang paling sempurna ialah doa yang dilandasi keikhlasan.a. Saidina Othman Ibnu Affan r. · Barangsiapa menjaga kehormatan orang lain. berkata : Antara tandatanda orang yang bijaksana itu ialah: · Hatinya selalu berniat suci · Lidahnya selalu basah dengan zikrullah · Kedua matanya menangis kerana penyesalan (terhadap dosa) · Segala perkara dihadapainya dengan sabar dan tabah · Mengutamakan kehidupan akhirat daripada kehidupan dunia. berkata : · Orang yang banyak ketawa itu kurang wibawanya. · Tiada puasa yang sempurna tanpa mencegah diri daripada perbuatan yang sia-sia.Saidina Umar bin Al-Khatab r. · Tiada kebaikan mengambil teman tanpa saling sayangmenyayangi. .a berkata : · Tiada solat yang sempurna tanpa jiwa yang khusyu'. pasti kehormatan dirinya akan terjaga. maka banyak pula salahnya. · Barangsiapa yang banyak bicara. · Nikmat yang paling baik ialah nikmat yang kekal dimiliki. · Tiada kebaikan bagi orang yang berilmu tanpa memiliki sifat wara' (memelihara diri & hati-hati dari dosa).a. Saidina Ali r. sedang orang yang tidak wara' itu berarti hatinya mati. · Orang yang menyintai akhirat.siapa yang hilang harga dirinya. dia juga akan dihina.siapa yang banyak salahnya.

-Imam Hasan Al-Askari Islam memiliki dinding dan pintu yang kuat. . Islam akan tetap jaya. Tidak ada kebaikan bagi sahabat kecuali dengan kesetiaan. Dinding Islam ialah kebenaran dan pintunya ialah keadilan. Tidak ada kebaikan bagi sedekah kecuali niyt yang ikhlas. Tidak ada kebaikan bagi harta kecuali dengan kedermawanan. Hendaklah ia menjaga solatnya 2. selama penguasa-penguasa bersikap keras dan tegas. melainkan dengan hak dan keadilan. ia akan dapat menyinari kubur dan melapangkannya. tetapi itu dilakukan tidak bererti mesti dengan pedang dan cemeti. -Said bin Suwaid Tidak ada kebaikan bagi pembicaraan kecuali dengan amalan. nescaya tidurlah fikiran. Tidak ada kebaikan bagi kehidupan kecuali kesihatan dan keamanan.Semua perangai tercela ditempatkan dalam sebuah rumah. -Al-Ahnaf bin Qais Hai anakku! Apabila perut penuh. Hendaklah dia memperbanyakkan membaca tasbih kerana dengan memperbanyakkan membaca tasbih. Hendaklah dia bersedekah 3. Abu Laits as-Samarqandi berkata kalau seseorang itu hendak selamat dari siksa kubur hendaklah melazimkan empat perkara semuanya : 1.Nasihat Luqmanul Hakim kepada anaknya. bisulah ilmu hikmah dan duduklah (masalah) anggota tubuh daripada beribadah . Hendaklah dia membaca al-Quran 4. dan kunci rumah itu adalah ketidak jujuran.

Jangan mengadu-domba (jangan suka mencucuk sana cucuk sini) 4. Peringatan itu begitu bermanfaat buat sesiapa yang menerima dengan hati yang mempunyai ciri-ciri " Dan tidak diberi peringatan melainkan sesiapa yang segera bertaubat. .Al Fudhail bin Iyaadh Orang yang tidur mesti dikejutkan. Jangan mengkhianat 3. orang yang lupa mesti diperingatkan. Tetapi apabila pada suatu ketika dia berkata . Sesiapa yang tidak pernah mendapat nasihat dan peringatan maka dia sebenarnya telah mati. Jangan berdusta 2. Jangan kencing sambil berdiri Hatim Azzahid berkata : 4 perkara yang tidak diketahui kadarnya melainkan oleh 4 perkara 1) Muda tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang tua 2) Kesejahteraan (kedamaian) tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang yang terkena bala 3) Kesihatan tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang yang sakit 4) Hidup tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang yang telah mati Kamu menutup pintumu dan menurunkan tabirmu dan berasa malu kepada manusia tetapi tidak malu kepada Al-Quran yang ada di dadamu dan tidak malu kepada Allah yang Maha Besar yang tidak ada sesuatu yang dapat bersembunyi dariNya.-Imam Abdullah bin Alwi al-Haddad al-Husaini Orang akan tetap menjadi ahli ilmu yang sejati selama dia masih menuntut.Adapun empat perkara yang harus dijauhi ialah :1.

menutup pintu kekayaan dan membuka pintu kemiskinan."Aku sudah pintar". -Luqman Hakim Siapa yang mengamalkan apa yang telah diketahui maka akan diberi taufiq untuk mencapai apa yang belum diketahui . tetapi kamu boleh memberi kepuasan kepada golongan yang berakal.AlAuzaa'i Siapa yang mendamaikan dua orang yang sedang bersengketa Allah akan memberinya pahala untuk tiap kalimat yang diucapkannya sama dengan memerdekakan budak .a Manusia yang paling lemah ialah orang yang tak sanggup cari teman dan yang paling lemah daripada itu ialah orang yang mensia-siakan teman yang telah diperolehinya -Imam AlGhazali Kamu tidak boleh memberi kepuasan kepada semua orang. menutup pintu nikmat dan membuka pintu kesukaran. menutup pintu istirehat dan membuka pintu perjuangan.Anas r. kecuali melalui enam rintangan: menutup pintu kemuliaan dan membuka pintu kehinaan. menutup pintu tidur dan membuka pintu jaga. Tidak dapat dilekatkan lagi dan tidak dapat dikembalikan menjadi tanah . menutup pintu harapan dan membuka pintu bersiap menghadapi . maka sesungguhnya dia sudah menjadi bodoh dengan sendirinya. beradab dan terpilih .Ibnu Maqaffa Usaha yang halal itu lebih berat daripada memindah bukit ke atas bukit -Ibnu Abbas Adab dan akhlak yang buruk seperti tembikar yang sudah pecah.Wahab Munabih Seseorang tidak akan mencapai darjat kesolehan.

Dan bila tergelincir dalam dosa maksiat. Orang yang sabar tidak diketahui kecuali ketika marah. maka harus membaca istighfar -Abul -Abbas Al Masri . Dan jika dapat melakukan ketaatan harus merasa mendapat taufik hidayat dari Allah.Ibnu Abbas Sesungguhnya yang lebih lama susahnya di dunia ialah lama gembiranya di akhirat dan lebih lama kenyang di dunia akan lebih banyak lapar di akhirat . sesungguhnya kamu pasti mati. Lakukan apa saja yang kamu kehendaki. taat dan maksiat.Al-Hukama' Keadaan hamba ini hanya ada empat macam: Nikmat. Orang yang berani tidak diketahui kecuali ketika perang 3. sesungguhnya kamu akan memperoleh balasannya. bala. kewajipan hamba adalah bersyukur kepada Allah dan jika menerima bala harus sabar. Saudara tidak diketahui kecuali ketika berhajat (ada kepentingan) -Luqman Al-Hakim Hendaklah engkau bergaul dengan para ulama' dan dengarlah (renunglah) kata-kata hukama' kerana Allah SWT menghidupkan hati yang mati dengan cahaya hikmah sebagaimana ia suburkan bumi dengan hujan yang lebat.Ibnu Asahir Tiga macam yang tidak diketahui kecuali pada tiga macam: 1. Dan ingatlah bahawa bersama kesulitan itu sentiasa akan timbul kesenangan . 2. sesungguhnya kamu pasti akan berpisah dengannya. Cintai siapa saja yang kamu senangi. Maka jika ada di dalam nikmat.maut -Ibrahim bin Adham Hiduplah sesuka hatimu.

Kawan yang tidak membosankan. Dan adakalanya seseorang berkata kalimat yang diredai Allah maka ia mendapat rahmat dan rahmat Allah itu .Perkataan itu seperti ubat. · Melupakan mati dan akhirat · Engkau menanggung dosa orang yang ketawa kerana ketawamu · Ketawa terbahak-bahak itu menyebabkan banyak menangis di akhirat. Penasihat yang tidak mencari-cari kesalahan. sebab bila ketawa terbahak membekukan hatimu. · Tercela oleh ulama dan orang yang sopan sempurna akal. kalau sedikit bercakap memberi manfaat. tetapi terlalu banyak bercakap nescaya membunuh -Amru Al-As Abu Laits berkata : "Awaslah kamu dari ketawa berlebihlebihan kerana ketawa mengandung 8 bahaya. · Memberanikan orang bodoh kepadamu · Jika engkau bodoh nescaya betambah kebodohanmu dan bila engkau alim berkurang ilmumu sebab ada riwayat: Seorang alim jika ketawa beerti telah memuntahkan ilmunya. · Melupakan dosa-dosa yang lampau · Memberanikan membuat dosa di masa depan. -Ahmad bin Ismail Adakalanya seseorang melepas satu kalimat untuk mentertawakan orang-orang di sekitarnya. Teman bicara yang tidak memaksamu berdandan ketika menghadapinya. Lalu murka Allah itu merata kepada orang-orang disekitarnya. Teman bicara yang tidak memanggilmu ketika kamu bekerja. Teman hidup yang tidak menyanjungmu. Buku adalah: Teman bicara yang tidak mendahuluimu. maka Allah murka padanya.

Anda memberi harta kepada mereka. menambah dan mengurangi -Yazid bin Abi Habib Solat itu menghantarmu setengah jalan. Padahal mendengar itu lebih selamat daripada berkata-kata kerana dalam berkata-kata orang cenderung untuk mengisi. dan jangan mengambil harta mereka. Jangan sampai menulis masalah apapun dari ahlul ahwa` sedikit ataupun banyak. Dan berpeganglah dengan ahli atsar dan sunnah.Syeikh Abu Sulaiman ad-Darani . bererti ia telah mengizinkan syaitan untuk masuk ke dalam perutnya -Ahmad Athaillah Berhati-hatilah kamu. puasa itu menghantarmu ke pintu kerajaan dan sedekah itu membawamu masuk ke dalamnya -Sahl bin Abdullah At-Tusturi Ketika Haatim al-Asham datang berkunjung kepada Imam Ahmad. Bersabarlah menghadapi gangguan mereka dan jangan mengganggu mereka Siapa yang berasa senang dengan pujian orang terhadap dirinya. -Imam Ahmad Kunci amal-amal dunia ialah kenyang manakala kunci akhirat pula adalah lapar . Imam bertanya.bagaimana caranya mencari selamat dari manusia ?" Haatim menjawab.merata kepada orang-orang disekitarnya."Beritahukan kepadaku. 2. "Dengan tiga hal: 1.Ibrahim Annakha'i Di antara fitnah orang yang berilmu (orang alim) ialah berkata-kata lebih disukai daripada mendengar. Berikan hak-hak mereka dan janganlah menuntut hak Anda dari mereka 3. .

merendah diri. Orang arif membuat sejarah dengan jiwa mereka.Abu Laits . pasti sejarah tak akan pudar sinarnya dan tak akan padam obornya. -Dr. Namun sedikit sekali yang berbuat demikian kerana syaitan merintangi mereka untuk bersedekah. Itulah kesempurnaan iman -Abul Qasim AlJunaid Kaum muda membuat sejarah dengan hati mereka. iaitu sifat-sifat penyantun. Kemudian. maka orang itu pantas disebut orang besar di segala petala langit -Nabi Isa A. Mustafa Assiba'i Ilmu adalah sesuatu yang bermanfaat dan bukannya ilmu apa yang hanya dihafaz semata-mata-Imam Syafi'e Barangsiapa berilmu dan beramal serta mengajar. Cendikiawan membuat sejarah dengan akal pikiran mereka. Apabila hati. . Lalu mereka menyerahkannya kepada orang yang sanggup memegang amanah mereka terhadap barang simpanan tersebut. walaupun amal dan ibadahnya sedikit. akal dan jiwa saling menunjang untuk membuat sejarah. mereka merasa senang dengan ringannya beban -Al-Hassan Al-Bashri Ada empat hal yang dapat mengangkat seseorang kepada darjat yang tertinggi.Allah mengasihani kaum yang menganggap dunia sebagai barang simpanan.S Orang kaya itu tetap tempatnya di bawah orang yang miskin baik di syurga atau neraka kecuali yang selalu bersedekah. pemurah dan budi pekerti yang baik.

Bersahabatlah dengan mereka yang mempunyai ketinggian dalam melakukan kebaikan. -Imam Sufian ath-Thauri Syaitan lebih suka untuk menyesatkan orang yang alim daripada orang jahil kerana orang alim apabila sesat maka dia akan turut menyesatkan orang lain dengan kejahilannya sedangkan orang jahil tidak begitu -Imam Abdullah bin Alwi al-Haddad al-Husaini Jangan engkau bersahabat dengan sahabat yang mana dia begitu berharap kepada engkau ketika mahu menyelesaikan masalahnya sahaja sedangkan apabila masalah atau hajatnya telah selesai maka dia memutuskan kemanisan persahabatan. Jika tidak maka kemuliaanmu itu akan membawa kepada perkara yang memutuskan persahabatan. Yang satu bala musibah dan yang kedua hilangnya pahala musibah itu . Tetapi hendaklah engkau menghidangkan makanan samada dia akan makan atau jika tidak maka angkatlah makanan itu.Muliakanlah rakanmu dengan kemuliaan yang mampu engkau lakukannya secara berterusan.Abdullah bin Almubarak Gantunglah cita-citamu di tempat yang tinggi supaya ia tidak dapat dimusnahkan oleh orang lain kerana cita-cita itu adalah . memenuhi janji dalam perkara yang benar. memberi pertolongan kepada engkau serta memadai dengan amanahnya atau sikap bertanggungjawabnya terhadap engkau. -Imam Umar bin Abdul Aziz Musibah itu hanya satu bala tetapi jika orangnya mengeluh maka menjadi dua bala. -Imam Abdullah bin Alwi al-Haddad al-Husaini Apabila adanya sahabat engkau datang menziarahi engkau maka jangan kamu bertanya kepadanya : Adakah engaku sudah makan? atau : Bolehkah aku menyediakan untuk engkau makanan?.

Imam Abu Hanifah Sesiapa yang merasa marah tetapi dia tidak meluahkannya maka dia seumpama keldai dan sesiapa yang merasa redha terhadap sesuatu tetapi dia tidak dapat menerimanya maka dia seperti syaitan yang mana redha dengan ketuhanan Allah tetapi tidak mahu tunduk pada perintahNya -Imam Syafi'e Kebaikan itu ada pada lima perkara iaitu mampu mengawal diri. menggunakan rezeki yang halal.terkadang kita lebih banyak mendapatkan apa yang tidak kita inginkan. berserah diri kepada Allah dan menyakini segala kekuasan Allah.-Imam Syafi' Aku tidak Back Menu DIKUTIP DARI : http://us. menjauhkan diri daripada menyakiti orang lain.cukup bijak untuk mengambil manfaat daripada kegagalannya dan cukup berani untuk membetulkan kesilapannya Dalam hidup. .com/euis1985/hikmah. akhirnya kita tahu bahawa yang kita inginkan terkadang tidak dapat membuat hidup kita menjadi lebih bahagia. pintu yang lain dibukakan.html Ketika satu pintu kebahagiaan tertutup. Dan ketika kita mendapatkan apa yang kita inginkan. Tetapi sering kali kita terpaku terlalu lama pada pintu yang tertutup sehingga tidak melihat pintu lain yang dibukakan bagi kita.sumber kekuatan perjuangan yang tidak terhingga dari segi zahir dan batinnya . Seseorang manusia harus cukup rendah hati untuk mengakui kesilapannya .share.geocities.

Kamu tidak dapat melangkah dengan baik dalam kehidupan kamu sampai kamu melupakan kegagalan kamu dan rasa sakit hati. Dalam masyarakat manusia ada binatang jalang tetapi dalam masyarakat binatang tidak ada satu pun manusia jalang -Aristotle . pergilah ke tempat-tempat kamu ingin pergi. Jadilah seperti yang kamu inginkan. Dunia ini umpama lautan yg luas..dan layarnya takwa. Kita adalah kapal yg belayar dilautan telah ramai kapal karam didalamnya.Jadikan dirimu bagai pohon yang rendang di mana insan dapat berteduh. membuat orang tidak percaya menjadi percaya dan memberikan keberanian pada orang yang ketakutan Janganlah berputus asa. Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan. kerna kamu hanya memiliki satu kehidupan dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal yang ingin kamu lakukan. berjuanglah terus meskipun dalam keadaan putus asa.andai muatan kita adalah iman. Jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya layak dibuat kayu api. Doa memberikan kekuatan pada orang yang lemah. Tetapi kalau anda sampai berada dalam keadaan putus asa. Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan.nescaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup ini.

Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi. Tanda-tanda orang yang budiman ialah dia akan berasa gembira jika dapat berbuat kebaikan kepada orang lain. kamu tersenyum dan orang-orang di sekelilingmu menangis. Waktu kamu lahir. Hati yang terluka umpama besi bengkok walau diketuk sukar kembali kepada bentuk asalnya.Sahabat sejati adalah mereka yang sanggup berada disisimu ketika kamu memerlukan sokongan walaupun saat itu mereka sepatutnya berada di tempat lain yang lebih menyeronokkan. kamu menangis dan orang-orang di sekelilingmu tersenyum. dan dia akan berasa malu jika menerima kebaikan daripada orang lain. Hiduplah seperti lilin menerangi orang lain. janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain . Setitik dakwat mampu membuat sejuta manusia berfikir tentangnya. hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang -hamka Sebaik-baik manusia ialah yang diharapkan kebaikannya dan terlindung dari kejahatannya. memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat -Khalifah Abdul Malik Marwan Supaya engkau beroleh sahabat. Jalanilah hidupmu sehingga pada waktu kamu meninggal.

tanpa mengucapkan sepatah katapun . tidak ada satu kekuatan pun yang boleh menghentikannya -Voltaire Semoga kamu mendapat cukup kebahagiaan untuk membuat kamu bahagia. Lombong emas dalam diri kamu adalah fikiran kamu. Amat mudah untuk memadamkan api yang sedang marak. melainkan hatinya. seribu bahasa. dan cukup harapan untuk membuat kamu positif terhadap kehidupan. Yang berani mati hanya sekali. Yang memimpin wanita bukan akalnya. tetapi sukar untuk meredakan api kemarahan dalam diri. Manusia boleh membentuk seribu kata-kata.Fikirkan tentang dirimu. Kamu dapat menggalinya sedalam-dalamnya dan sepuas-puas yang kamu inginkan -Abdullah Mansur M.H Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati. Kata-kata itu sebenarnya tidak mempunyai makna untuk menjelaskan perasaan. . Jika satu bangsa telah mula berfikir. dan kemudian kamu meninggalkannya dengan perasaan telah bercakap-cakap lama dengannya. Tapi kata-kata bukan bukti unggulnya perasaan Sahabat terbaik adalah dia yang dapat duduk berayun-ayun di beranda bersamamu. Pengecut mati banyak kali sebelum kematiannya. cukup cubaan untuk membuat kamu kuat. cukup penderitaan untuk membuat kamu menjadi manusia yang sesungguhnya.

Jika keadilan ditegakkan. Hati itu ialah raja yang menentukan. hilang kewibawaannya. walaupun tidak dipuji Seorang boleh menipu seseorang sekali-sekala tetapi orang yang sama tidak boleh menipu semua orang pada masa yang sama .kesenangan itu satu masa yang ditinggalkan Barangsiapa memusuhi orang yang di bawahnya. pasti kita akan terhindar dari mendengarkan banyak kebatilan. Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian Sahabat yang tidak jujur ibarat dapur yang berhampiran. Kalau kita dapat membuka dan menutup telinga dengan mudah sebagaimana membuka dan menutup mata. Hidup biarlah berbakti. Jikalau pun kamu tidak terkena jelaganya sudah pasti akan terkena asapnya. Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai Akal itu menteri yang menasihati. Harta itu satu tamu yang akan berangkat. keberanian tidak diperlukan lagi.Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup.

Agama menjadi sendi hidup. terungkap baginya musuh yang berbaju kawan. Kalau tidak bersendi. runtuhlah hidup dan kalau tidak . asalkan ia sangat menyukai pekerjaan yang dilakukan. Sesuatu yang benar. belum tentu baik.Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di malam yang amat kelam. belum tentu benar. Hari ini bila ia datang. Pengumpul harta belum tentu memanfaatkannya. dan yang memanfaatkan harta belum tentu yang mengumpulkannya. Kamu dapat mengenal lebih banyak tentang diri seseorang itu dari adab dan pertanyaannya. belum tentu berharga. Jangan abaikan permintaan orang. Ianya wujud tapi amat sukar dilihat. belum tentu bagus. jangan biarkan ia berlalu pergi. Esok kalau ia masih bertandang. Sesuatu yang baik. Sesuatu yang berharga/berguna. kalau tidak mahu permintaan kamu diabaikan orang. pengaruh menjadi penjaganya. bukan dari jawapan-jawapannya -Voltaire Setiap orang dapat mencapai kejayaan dalam hal apa saja. jangan harap ia akan datang kembali Lebih baik tidur dengan perut yang lapar daripada bangun tidur dengan banyak hutang -Anonim Orang cerdik yang mengenal dunia. Sesuatu yang bagus.

berpenjaga. Nikmat itu kadang-kadang tidak disedari. wanita diuji dengan emas dan lelaki diuji dengan wanita. Sabar adalah jalan keluar bagi orang yang tidak bisa menemukan jalan keluar. binasalah hayat. Kepala yang tidak mempunyai fikiran sama halnya dengan sesebuah benteng yang tidak dibela -Napoleon Bonaparte Jika dunia ini persinggahan. hanya apabila ia telah hilang barulah manusia benar-benar terasa Emas diuji dengan api. -Pepatah Arab Barangsiapa membawa berita tentang orang lain kepadamu. . maka dia akan membawa berita tentang dirimu kepada orang lain. tetapi tidak memahami sesuatu. Orang yang terhormat itu kehormatannya sendiri melarangnya berbuat jahat. mengapa tidak kita banyakkan bekalan untuk meneruskan perjalanan? Kerana kita cuma ada satu persinggahan. Kawan sejati ialah orang yang mencintaimu meskipun telah mengenalmu dengan sebenar-benarnya iaitu baik dan burukmu. Orang yang berbohong itu sentiasa ingin melarikan diri sedangkan tiada seorang pun yang mengejarnya namun orang yang benar itu berani seperti singa -Goethe Mengetahui sesuatu dan memahami segala sesuatu adalah lebih baik daripada mengetahui segala sesuatu.

diam adalah emas. meskipun ribuan mata tidak melihatnya. kerana engkau dipandang manusia bukan kerana rupa tetapi kesempurnaan budi dan adab -Nabi SAW Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu telalu penting dalam sebuah kehidupan. Barangsiapa menyebarluaskan berita-berita kekejian yang didengarnya. Menghairankan sekali. kerna hanya senyum yang dapat membuat hari-hari yang gelap menjadi cerah. orang yang mencuci wajahnya berkalikali dalam sehari. sebab keelokan paras dapat menyesatkan. Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang. Jangan tertarik kepada seseorang kerna parasnya. Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya. Tertariklah kepada seseorang yang dapat membuatmu tersenyum. Keikhlasan mempunyai kilauan dan sinar.Apabila bicara itu perak. Sungguh benar bahwa kita tidak tahu apa yang kita miliki . tetapi tidak mencuci hatinya walaupun sekali setahun. Jangan pula tertarik kepada kekayaannya kerna kekayaan dapat musnah. maka dia seperti pelakunya. usahakanlah kemuliaannya. Jagalah dirimu baik-baik.

Musibah dalam harta lebih ringan daripada musibah dalam kehormatan. . dan barangsiapa hari ini lebih jahat dari kelmarin. Kesempatan yang kecil seringkali merupakan permulaan daripada usaha yang besar. Barangsiapa yang hari ini sama dengan kelmarin. Kita tidak dapat meneruskan hidup dengan baik jika tidak dapat melupakan kegagalan dan sakit hati di masa lalu. Beritahukan kepadaku apa bacaan-bacaanmu. tetapi sungguh benar pula bahwa kita tidak tahu apa yang belum pernah kita miliki sampai kita mendapatkannya. Bila-bila masa ia akan pecah. Keutamaan akal ialah hikmah kebijaksanaan. dan keutamaan hati ialah keberanian. maka terkutuklah dia. Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika bertemu seseorang yang sangat bererti dan mendapati pada akhirnya bahawa tidak demikian adanya dan harus melepaskannya pergi. Masa depan yang cerah selalu tergantung pada masa lalu yang dilupakan.sampai kita kehilangannya. nescaya aku akan beritahu siapa diri kamu ini. Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. maka tertipulah dia.

dan tidak lurus hati seseorang kecuali jika lurus lidahnya Sesiapa yang tidak berfikir panjang. Yang telah berlalu biarkan ia berlalu. Apabila hal itu menyakitkan hatimu. itu adalah sumber kekuatan. Tentang Waktu Ambillah waktu untuk berfikir. Berdiam diri adalah unsur terbesar untuk membentuk perkaraperkara besar. kesusahan telah bersedia di mukanya -Khong Hu Cu Orang bijaksana tidak sesekali duduk meratapi kegagalannya. Bukti akal fikiran seseorang ialah perbuatannya. dan bukti ilmunya ialah ucapannya. Jangan menyalakan api untuk membakar musuh anda sedemikian panas. Ambillah waktu untuk bermain. yang mendatang hadapi dengan cemerlang. itu adalah rahsia dari masa . Tetapi manusia yang selalu mengecewakan agama. sangat mungkin hal itu menyakitkan hari orang lain pula. Pandanglah segala sesuatu dari kacamata oranglain. sehingga anda sendiri hangus kerananya. Tidak lurus keimanan seseorang kecuali jika hatinya lurus. tapi dengan lapang hati mencari jalan bagaimana memulihkan kembali kerugian yang dideritainya.Agama tidak pernah mengecewakan manusia.

itu adalah sumber kebijaksanaan. itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan. itu adalah membuat hidup terasa bererti. itu adalah jalan menuju kebahagiaan. itu adalah musik yang menggetarkan hati. tetapi penting mengetahui nilainya. Ambillah waktu untuk memberi. itu adalah sumber ketenangan. . itu adalah kunci menuju syurga. Ambillah waktu untuk beramal. Ambillah waktu untuk belajar. Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai. Ambillah waktu untuk bekerja. Tidak penting bagimu mengetahui harganya. Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras dengan tindakannya. Ambillah waktu untuk berdoa. Kehidupan ini dipenuhi dengan seribu macam kemanisan tetapi untuk mencapainya perlu seribu macam pengorbanan Sekali anda terjatuh. Ambillah waktu untuk bersahabat.muda yang abadi. jangan jatuh untuk berkali-kali Menikmati kehidupan itu adalah lebih baik dari hanya sekadar memerhati kehidupan Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau dan tidak ada insan yang berdosa yang tidak mempunyai masa depan. Ambillah waktu untuk tertawa. itu adalah nilai keberhasilan.

Tiap-tiap sesuatu.Orang yang paling mampu menguasai dirinya ialah yang paling mampu menguasai rahsianya. kita masih beruntung tidak juga papa kedana Manusia tidak merancang untuk gagal. Siegel Setiap bunga mawar pasti ada durinya. kulit manggis pahit sebab manis di dalamnya dan bunga ros berduri kerana harum baunya Jangan sesekali menyalahkan kesilapan diri sendiri kepada orang lain kerana orang yang tidak mengakui kelemahan diri sukar untuk berjaya. Dari kesusahan itu akan diperolehi kesenangan dan kebahagiaan. akan kehilangan adabnya. bertambah banyak lagi berharga Orang yang mengikuti emosinya. Sekalipun tidak pernah menjadi kaya-raya. Orang-orang yang paling berbahagia tidak selalu memiliki halhal terbaik. mereka gagal untuk merancang. . . seperti durian berduri kerana sedap isinya. apabila banyak menjadi murah melainkan akal. Mungkin diam itu suatu jawapan yang baik atau mungkin pula teguran dan nasihat yang baik.William J. mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya.

kita akan dibenci. Kita menjadi seperti apa yang kita fikirkan Seekor burung di tangan lebih baik daripada sepuluh ekor di atas pohon. Fikirkan permusuhan kita akan dimusuhi. janganlah menulikan telinga untuk mendengar dari orang yang mengatakannya dengan sepenuh hati. .Peribahasa Arab Membalas kebaikan dengan kejahatan adalah perangai yang serendah-rendahnya. Namun demikian.Barangsiapa menanam. Membalas kebaikan dengan kebaikan adalah hal biasa. fikirkan kebencian. . Tetapi sekiranya kita fikirkan kasih maka kita akan dikasihi. Kita harus sanggup hidup untuk memberi cita-cita itu bertumbuh. Jika anda tidak mahu membuat sesuatu. dia yang akan menuai. anda akan cari jalan. Membalas kejahatan dengan kebaikan adalah cita-cita kemanusiaan yang setingginya. Ini adalah undang-undang alam. Jika anda mahu membuat sesuatu.bukanlah perikemanusiaan. Membalas kejahatan dengan kejahatan. Hidup ini adalah warna-warni yang terlakar pada kanvas. anda akan cari alasan. Jangan menghina barang yang kecil kerana jarum yang kecil itu kadang-kadang menumpahkan darah. walaupun tidak cantik ia tetap mempunyai sejuta makna Ada hal-hal yang sangat ingin kamu dengar tetapi tidak akan pernah kamu dengar dari orang yang kamu harapkan untuk mengatakannya.

Padahal mudah. . pasti akan menghasil kecemerlangan. . Kejayaan tidak datang kepada manusia yang leka.Charles Cahier Seseorang yang bijak melahirkan kata-kata selalunya disanjung sehingga ia mula bercakap kosong Permulaan sabar adalah pahit. kerana ia dimulai daripada dirinya sendiri -Said Mustafa Setiap kali tersadung. Sebuah pedang diketahui keampuhannya sesudah memotong. biarlah hidup ini membawa erti yang nyata.Berkhianat dalam ilmu lebih jahat daripada berkhianat dalam harta. Namun seandainya mati punca perpisahan. Memang amat tinggi letaknya kebahagiaan. ingatlah kita tidak mahu terjatuh lagi Jadikan sebagai aturan hidup untuk melakukan yang terbaik dalam apa jua yang dilakukan. Namun kita harus menuju ke sana. tetapi manis akhirnya. Ada orang yang berputus asa berjalan ke arahnya lantaran disangkanya jalan ke sana amat sukar. Andai hidup punca perpisahan. Sebelum memberi nasihat kepada manusia dengan ucapanmu. berilah mereka nasihat dengan perbuatanmu. biarlah mati menyambungnya semula.

fikirlah ia mungkin menyakitkan . rugi seribu batu. -Whittier Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang. Kata-kata yang penuh cinta dapat menyembuhkan dan memberkati.Peribahasa Cina Kebanyakan orang membuang banyak masa dan tenaga untuk memikirkan masalah dan bukan cuba untuk menyelesaikannya Harta yang paling menguntungkan ialah SABAR. Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai Apabila kepercayaan telah hilang lenyap. . Kata-kata yang diucapkan pada tempatnya dapat meredakan ketegangan. Teman yang paling akrab adalah AMAL. kehormatan telah musnah. maka matilah orang itu. orang bodoh menyalahkan orang lain Kata-kata yang diucapkan sembarangan dapat mewujudkan perselisihan. Kata-kata yang kejam dapat menghancurkan suatu kehidupan. Jika anda rasa ianya menyakitkan.. Bahasa yang paling manis SENYUM. Menyimpang seinci.. Pengawal peribadi yang paling waspada DIAM.Orang mulia menyalahkan dirinya. Dan ibadah yang paling indah tentunya KHUSYUK.

Biarpun jalan itu panjang. Kurang semangat mengakibatkan lebih banyak kegagalan berbanding kurangnya kebijaksanaan atau kemahiran. kita akan merintisnya perlahanlahan. tetapi tidak melihat apa-apa Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun hanya sekadar senyuman. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu. tetapi mampu melantun kembali. .Flower A. tetapi apa yang anda fikirkan itulah anda Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan.umpama kaca mata yang bersinar-bersinar. Wanita yang cantik tanpa peribadi yang mulia . Newhouse Kebenaran itu pabila dijemur di bawah cahaya mentari. Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. ia . Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian Kecemerlangan sebenar adalah apabila anda dihentam sehingga bertekuk lutut.orang lain juga Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup. Anda bukan apa yang anda fikirkan tentang anda.

Kekuatan itu tidak terbina di atas bilangan yang ramai. Tetapi kata-kata yang kasar dapat mengasarkan hati yang lunak seperti sutera. tetapi kekuatan itu terbina di atas keyakinan dan optimis seseorang dan keserasian berkumpulan. Berfikir sejenak. merenung masa lalu adalah permulaan yang baik untuk bertindak Kata-kata yang lembut dapat melembutkan hati yang lebih keras dari batu. ia menyangka bahwa orang itu lebih baik daripada dirinya. Sebuah kebenaran kadangkala mengandungi kesilapan. Lidah yang panjangnya tiga inci boleh membunuh manusia yang tingginya enam kaki.tidak akan lekang-lekang. Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak. Tawadhu ialah bila setiap kali seseorang berjumpa dengan seorang muslim. Sebaik-baik orang yang diberi nasihat ialah penguasa. Biarpun ditinggalkan dalam hujan lebat. ia tidak akan busuk. Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan. Seburuk-buruk buta adalah buta hati. .

Kalau rumahmu dari kaca, janganlah melempari orang lain dengan batu. Nilai hidup harus diukur dengan garis yang lebih mulia, iaitu kerja dan bukannya usia. -Richard Brinsley Sheridan Nafsu mengatakan perempuan itu cantik atas dasar rupanya. Akal mengatakan perempuan itu cantik atas dasar ilmu dan kepintarannya. Dan hati mengatakan perempuan itu cantik atas dasar akhlaknya. Berita tidak selalu sama dengan kenyataan. Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi. - Confucius Memulai belajar sejak kecil seperti memahat di atas batu dan memulainya sesudah tua seperti menulis di air. Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan. Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan. Kekayaan boleh mengaburkan jalan yang jujur Harta akan habis digunakan tanpa ilmu tetapi sebaliknya ilmu akan berkembang jika ianya digunakan. Kekayaan bukanlah satu dosa dan kecantikan bukanlah satu

kesalahan. Oleh itu jika anda memiliki kedua-duanya janganlah anda lupa pada Yang Maha Berkuasa. Sampan tidak akan dapat belayar di padang pasir betapa pun jua empuknya pasir itu -Pepatah Arab Perjalanan seribu batu bermula dari satu langkah. - Lao Tze Awal mula pohon ialah benih. Kalaulah anda tidak mampu untuk menggembirakan orang lain, janganlah pula anda menambah dukanya. Orang yang mengetahui harga dirinya tidak akan binasa. Mengapa manusia gemar mencetuskan pertelingkahan sedangkan manusia itu sendiri dilahirkan dari sebuah kemesraan. Kita sentiasa muda untuk melakukan dosa tetapi tidak pernah tua untuk bertaubat. Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan. Setiap mata yang tertutup belum bererti ia tidur. Setiap mata terbuka belum bererti ia melihat. Saya percaya, esok sudah tidak boleh mengubah apa yang berlaku hari ini, tetapi hari ini masih boleh mengubah apa yang akan terjadi pada hari esok.

Menulis sepuluh jilid buku mengenai falsafah lebih mudah daripada melaksanakan sepotong pesanan. Kegembiraan ibarat semburan pewangi, pabila kita memakainya semua akan dapat merasa keharumannya. Oleh itu berikanlah walau secebis kegembiraan yang anda miliki itu kepada teman anda. Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita. Beringatingatlah untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang. Reaksi emosi jangan dituruti kerana implikasinya tidak seperti yang diimaginasi. Jangan dipaksa anak berbuat kebaikan, jikalau orang tuanya tidak pernah menyembah Tuhannya Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Lazatnya memberi maaf lebih baik daripada lazatnya membalas dendam. Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa, menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan, menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan, menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa.

. Kemaafan mungkin amat berat untuk diberikan kepada orang yang pernah melukai hati kita. Kemaafan yang diberi secara ikhlas umpama pisau bedah yang boleh membuang segala parut luka emosi . Kemarahan tidak boleh berumur panjang di dada seorang yang berhati baik. maka Aku akan menggantikannya dengan iman yang dirasakan manisnya dalam hati.. Harta yang didatangkan oleh angin akan terbawa pergi oleh taufan.Samuel Johnson Seseorang yang jujur diterima ucapannya oleh musuh. Tetapi hanya dengan memberi kemaafan sahajalah kita akan dapat mengubati hati yang telah terluka. maka siapa yang mengelakkannya kerana takut padaKu. Kadangkala menyembunyikan sesuatu perkara dari pengetahuan orang lain lebih baik dari jika diberitahu pun tidak dihiraukan.Teruskan perjuangan kita walaupun terpaksa menghadapi rintangan demi rintangan dalam hidup Kebaikan seorang pemimpin adalah lebih baik daripada kebaikan zaman. . kebaikan tidak boleh berakar di hati seseorang yang berdasar buruk. Penglihatan itu sebagai panah iblis yang berbisa.Masa depan itu dibeli oleh masa sekarang. Kekecewaan mengajar kita erti kehidupan.

justeru tahu banyak perkara lebih baik dari tidak suka mengambil tahu walaupun satu perkara Orang yang meminta-minta kepada Tuhan tidak akan kecewa. Jika kebaikan dibalas kejahatan. Hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yg kadangkala boleh menjahanamkan diri sendiri. yang satu membersihkan yang lainnya. Perkara utama harus kita fikirkan ialah menerimasesuatu atau . Kita mesti pastikan hari ini adalah milik kita kerana kita belum pasti adakah hari esok kita masih diberi peluang. Hidup umpama aiskrim. Manusia tak akan tahu semua perkara. Jika kejahatan di balas kejahatan.Segala hal yang lahir akan mati. maka itu adalah dendam. itu adalah zalim. kadang kala kita jatuh sakit dan terluka. Dua orang bersaudara ibarat dua buah tangan. Hidup ini ibarat meniti seutas tali. tetapi cahaya kehidupan yang dipancarkan akan selalu bersinar buat selamanya. Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan. Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. Nikmatilah ia sebelum cair. dan itulah yang kita rasai saat ini. itu adalah mulia dan terpuji." (La Roche) Manusia yang tidak berharap untuk menang telah sedia kalah.

Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang. Jika anda rasa ianya menyakitkan. Hidup adalah gabungan antara bahagia dan derita. . Ia adalah menguji keteguhan iman seseorang. Malangnya bagi mereka yg hanya mengikut kehendak hati tidak sanggup menerima penderitaan.membuat sesuatu dgn baik berlandaskan kenyataan. ( Harieta Wahab) . melainkan masuk dengan perlahan-lahan dan dengan mata yang terbuka setelah mengukur dalamnya -Stahl P. Kebahagiaan adalah haruman yang tidak boleh kamu semburkan kepada orang lain tanpa kamu sendiri mendapat beberapa titisan daripadanya -Emerson Orang yang berani tidak akan membabi-buta melompat masuk ke dalam jurang.J Hari yang mendatang tidak akan memberikan sebarang makna jika kegagalan semalam tidak dijadikan teladan.Marcus Aurelius Kasihkan manusia lepaskan dia kepada pilihan dan keputusannya kerana di situ tanda kita gembira melihat insan yang kita sayangi beroleh bahagia Orang yang berkhianat selalu terhina. fikirlah ia mungkin menyakitkan orang lain juga Nilai manusia adalah semahal nilai matlamatnya.

Dia harus menyapu dengan begitu baik sekali sehingga semua yang terdapat di syurga dan dunia akan berhenti dan berkata disinilah tempat tinggal seorang penyapu sampah yang paling hebat. Cara terbaik menghukum orang yang telah melakukan kesalahan terhadap kita ialah dengan berbuat baik kepadanya. Orang yang cekal dan mempunyai keyakinan diri yang tinggi. dia harus menyapu sama sepertimana Michelangelo melukis atau Beethoven memainkan muziknya. . tidak pernah merasa terancam dengan perkataan atau perbuatan yang remeh dan tidak disengajakan. ataupun Shakespeare menulis puisinya. jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut. Sebaliknya mereka akan menumpukan perhatian ke arah mencapai matlamatnya Batu yang bergerak tidak bisa ditumbuhi tanaman. Ada dua cara seseorang itu tidak boleh berjaya iaitu orang yang hanya mengerjakan apa yang disuruh dan orang yang tidak mahu mengerjakan apa yang disuruh. menjadi pemandu untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya -Saidina Ali Jika kamu berhasrat untuk berjaya.Kegagalan ialah satu-satunya yang dapat diraih tanpa pengerahan tenaga sedikit pun. Sekiranya seorang manusia dipanggil sebagai seorang penyapu sampah. Berbahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya. yang telah melakukan kerjanya dengan baik sekali.

sebaliknya menaikkannya -John Petitsenn Orang yang terakhir tertawanya.Contoh terbaik Kepada yang tua . -Whittier Hadiah Terbaik Kepada kawan .Khidmat Kepada yang muda . Apabila kepercayaan telah hilang lenyap. tentu lebih banyak tertawa.. .Tidak ada manusia yang hidup untuk gagal. tetapi tidak merancang adalah merancang untuk gagal. Sesiapa yang tidak pernah merasai kepahitan tidak akan mengenal kemanisan. Berfikir secara rasional tanpa dipengaruhi oleh naluri atau emosi merupakan satu cara menyelesaikan masalah yg paling berkesan Apakah diharapkan hujan tanpa awan. Kepada pasangan .Kesetiaan Kepada musuh .Kebebasan Keberanian yang sebenar ibarat layang-layang. maka matilah orang itu.Hargai budi mereka dan kesetiaan.Cinta dan ketaatan Kepada manusia . kehormatan telah musnah.Kemaafan Kepada ketua . Sentakan angin yang menentangnya bukan melemparkannya ke bawah.

Dunia ini ibarat pentas. Selemah-lemah manusia ialah orang yg tak boleh mencari sahabat dan orang yang lebih lemah dari itu ialah orang yg mensia-siakan sahabat yg telah dicari ( Saidina Ali) Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan. Maka berlumba-lumbalah beramal supaya hidup bahagia di dunia dan akhirat. Sahabat sejati menjadi pendorong impian.. . kelalaian itu kegelapan. Kepapaan membuat seseorang yang petah bercakap menjadi pendiam dan menyebabkan seseorang yang bijak menjadi bodoh. kejahilan itu kesesatan dan manusia yang paling hina ialah orang yang menganiaya orang bawahannya. duit bukan kawan. dunia hanya pinjaman dan mati tak berteman. Ingatlah. Jadilah cahaya suram yang kekal abadi sinarannya dan elakkan daripada menjadi cahaya terang yang bersifat seketika cuma. Cakap sahabat yang jujur lebih besar harganya daripada harta benda yg diwarisi dari nenek moyang (Saidina Ali) Air mata wanita adalah senjata yang membuahkan kemenangan. Berfikir itu cahaya. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah. Kita adalah pelakonnya. sabar itu iman.

demi untuk mendapat dunia yang mengiurkan Orang yg paling berkuasa adalah orang yg dapat menguasai dirinya sendiri Setiap manusia adalah arkitek kehidupannya sendiri. kadang kala dia mendapati bahawa dia tidak menyukai apa yang telah dibinanya dan mencari seseorang atau sesuatu untuk dipersalahkan daripada mencuba untuk menukar dirinya sendiri. jangan berbelanja semua yang kamu miliki. Dia membinanya seperti mana yang dikehendakinya namun selepas dia membina apa yang dikehendakinya. Seseorang menganggap sekatan sebagai batu penghalang.Kaya jiwa lebih baik daripada kaya harta. sesungguhnya kita akan terkejut dengan hasilnya. jangan percaya semua yang kamu dengar dan jangan memberitahu semua yang kamu dengar. dan jika engkau membiarkannya maka ia tidak akan mempedulikanmu Jangan sesekali menggadai prinsip. jika engkau menjaganya maka ia akan menjagamu. tetapi kita sering kali ingat apa yang orang lain ada. Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki. . Jangan lakukan semua yang kamu ketahui. Lidahmu adalah bentengmu. Kalau kita melakukan semua yang kita upaya lakukan. Sedangkan orang lain menganggapnya sebagai batu lonjatan.

Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab. bersungguh. Tetapkan akal pada hal tertinggi. merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi.Apa yang diperolehi dalam hidup ini. Dan engkau akan mencapai yang tertinggi. ketahuilah bahawa dunia tidak akan meningkatkan harga anda itu Kalau tidak kerana semalam kita telah berusaha. Dalam kepala kaum wanita ada kekurangan.Khalifah Abdul Malik bin Marwan Adalah tidak mustahil orang yang paling kita benci sekarang adalah kawan karib kita suatu waktu dahulu. Jika kita melakukan sesuatu dengan keikhlasan. Sekiranya anda meletakan satu nilai kecil ke atas diri anda sendiri. belum tentu hari ini kita akan berada di sini Fikirkan hal-hal yang paling hebat. nescaya ganjaran yang kita terima juga setanding dengan apa yang kita usahakan. bersabar dan berdoa. tetapi dalam hati mereka ada kelebihan. adalah sepenuhnya daripada apa yang kita berikan padanya. . Gerobak kosong lebih banyak bisingnya (suara ributnya) daripada gerobak yang penuh muatan.Dan engkau akan menjadi terhebat. memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat .

Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula kepada Ilahi. . Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan. Kebijaksanaan menjanjikan kejayaan dan kebahagiaan tetapi jika disalahgunakan akan mewujudkan penderitaan Didiklah anak-anakmu itu berlainan dengan keadaan kamu sekarang kerana mereka telah dijadikan Tuhan untuk zaman yang bukan zaman engkau -Saidina Umar Al-Khattab Diam adalah suatu hikmah. Apa yang ada hanyalah percubaan. Tetapi malangnya. kebiasaan orang lebih melihat bayang-bayang daripada pokoknya. Pemimpin yang berjaya ialah orang yang boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih atas daripadanya dan boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih bawah daripadanya. tetapi sedikit sekali pelakunya. cabaran dan pelbagai peluang. Kata kata yang sering diucap biarlah selari dengan apa yang dirasakan kerna selalunya apa yang terungkap tidak sama seperti apa yang diungkap Lebih baik menjadi pendengar yang bijak daripada menjadi pemerhati yang kaku dan tidak tahu apa-apa.Dunia ini tiada jaminan melainkan satu peluang. Adab dan akhlak adalah ibarat pokok dan kemasyhuran adalah seperti bayang-bayang.

Barangsiapa mempertimbangkan keselamatan dalam tindakannya.tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah.Albert Camus Harta tidak akan berkurang kerana sedekah dan melakukan amal. . tetapi manusia perlu dihukum kerana sengaja lupa. Anda tidak boleh mencipta pengalaman. Mengetahui perkara yang betul tidak memadai dan bermakna jika tidak melakukan perkara yang betul. Manusia biasanya lebih menghargai sesuatu yang sukar diperoleh tetapi sering melupakan nikmat yang telah tersedia. Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal. Sahabat sejati umpama pohon rendang tempat kita berteduh. maka tenanglah batinnya.Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan manusia untuk menyambut kesempatan yang menjelma. Kecemerlangan adalah hasil daripada sikap yang ingin sentiasa melakukan yang terbaik. Anda mesti menghadapinya. Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya tanpa . Manusia tidak perlu dihukum kerana lupa.

. Sesungguhnya orang yang berakal itu menyembunyikan rahsianya.Cecil B. . Menyesal tidak berbicara lebih baik daripada menyesal berbicara. ia wajib menaruh perasaan malu akan dirinya terlebih dahulu . Anda akan mempunyai ramai kenalan jika anda meminati mereka dan bukannya cuba membuat mereka meminati anda Jangan memandang ke bawah (untuk mengetahui kekuatan tanah yang dipijak) sebelum memulakan langkah . DeMille Jangan biarkan perahu hanyut tak berpenghuni nanti hanyutnya tidak singgah ke pelabuhan Ukuran yang paling tinggi tentang adab seseorang itu.menyimpang. dan orang yang jahil membuka keaibannya. perkahwinan menjadi penghubung antara dua insan dan anak menjadi penghubung antara ibu dan ayah Tiada manusia yang bergembira sepanjang masa tetapi ianya bukanlah suatu alasan untuk hidup sengsara Kesempatan yang kecil seringkali merupakan permulaan kepada usaha yang besar.Aflatun Jambatan menjadi penghubung antara dua buah kampung.Hanya mereka yang menetapkan pandangan mereka ke arah horizon yang jauh dihadapan sahaja yang akan menemui jalan sebenar.

Akhlak yang buruk itu ibarat tembikar yang pecah. tidak dapat berdiri sebagai suatu bangsa merdeka -Soekarno Semiskin-miskin orang ialah orang yang kekurangan adab dan budi pekerti -Hukama Ciri orang yang beradab ialah dia sangat rajin dan suka belajar. Adalah mudah menukarkan status seorang sahabat menjadi kekasih daripada (bekas) kekasih menjadi sahabat. Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan -Andre Colin Bangsa yang tidak percaya kepada kekuatan dirinya sebagai sesuatu bangsa. Tidak dapat dilekatkan lagi dan tidak dapat dikembalikan menjadi tanah -Wahab B Munabin Sahabat sejati dan setia adalah lebih bernilai dari semua emas di dunia ini. dia tidak malu belajar daripada orang yang berkedudukan lebih rendah darinya . Sesungguhnya apa yang kita lihat serupa sebenarnya tidak semestinya sama. Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka.Jangan mengukur kebijaksanaan seseorang hanya kerana kepandaiannya berkata-kata tetapi juga perlu dinilai buah fikiran serta tingkah lakunya. Peperangan hanya boleh menjanjikan kemenangan selepas kemusnahan dan kematian.Confucius .

Ilmu tanpa agama adalah lumpuh -Albert Einstein Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil Memohon doa kepada Tuhan adalah laksana samudera yang dapat mencapai setiap sudut pantai keperluan hidup manusia Sesuatu khayalan kadang-kadang menjadi realiti Jika manusia masih tetap jahat dengan adanya agama. bukan hidup untuk biadap -Al-Ghazali Bayruni Rakyat itu akar bangsa. ingatlah menyimpan kesabaran.Horatius Menghitung orang-orang gila di suatu negeri lebih sulit daripada menghitung orang-orang yang berakal. Jika akarnya sihat.Jangan tanya apa yang dibuat oleh negara untukmu. bagaimana lagi jika tiada agama? -Benjamin Franklin Jika kamu mendapat kesusahan. Hidup biar beradab. pokoknya pun sihat -Beng Tju Agama tanpa ilmu adalah buta.Mognon Me Lauhlin . tapi tanyalah apa yang boleh kamu buat untuk negara -Abraham Lincoln Jangan mengharapkan kebaikan dari orang yang tidak mengharapkan kebaikan dari kamu. Orang yang paling tidak bahagia ialah mereka yang paling takut pada perubahan .

. ............. tetapi masuk ke dalam tulang -Pepatah inggeris Kita patut berkorban supaya orang lain juga merasai kemanisan hidup....keampunan kepadaku. disebalik senyum dan tawa..... . -Richard Brinsley Sheridan Kecantikan hanya sedalam kulit.......siksa nerakaMu.....Nilai hidup harus diukur dengan garis yang lebih mulia...... Di sebalik keindahan rumah tersergam..................ampunkanlah dosaku. ..................... Keruntuhan keluarga telah melahirkan generasi yang lemah -Rahmohan Ghandi Rahsia untuk berjaya ialah menghormati orang lain Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan ketenangan dan keamanan Kecemerlangan sebenar adalah apabila kamu dihentam sehingga bertekuk lutut............... Semoga Ade Terhibur http://us............ ... .. tetapi mampu melantun kembali.....htm Tuhanku.... iaitu kerja dan bukannya usia.sanggup menanggung...........geocities......tetapi aku tidak pula...............dari itu kurniakanlah..sesungguhnya Engkaulah pengampun....com/euis1985/mutiara...................aku tidak layak untuk syurgaMu............ seseorang insan itu mungkin dilanda kepahitan dan kekecewaan yang tidak diketahui orang lain....share.......

" Orang yang dicaci menjawab...dosa-dosa besar...... terserah pada anda bagaimana mengisinya.. tetapi pemberian itu ditolaknya. Antara Berpuasa dan Bertengkar (26/11/2000) Dua Orang yang sedang berpuasa terlibat dalam percekokan..dengan rahmatMu. Hidup Anda (15/01/2001) Hidup itu sendiri tak dapat memberikan kegembiraan sampai anda menghendakinya.. Ya Allah. "Kalau seorang memberikan sesuatu kepada orang lain. "Si pemberilah yang berhak mengambilnya kembali..........." Rumah (09/10/2000) Para penghuni rumah mewah selalu ingin keluar dari rumahnya sedangkan orang-orang yang berada di luar ingin memasukinya . sedangkan yang seorang lagi tidak berkata sepatah kata pun..oh Tuhanku.. kepada siapakah ia harus dikembalikan ?" Orang yang mencaci menjawab... . Setelah orang yang mencaci itu merasa lelah dan berhenti berkata-kata. Ya Allah.dosa-dosaku bagaikan pepasir di pantai........ .. semua caci maki yang Anda berikan aku tolak....ampunkan daku... "Baiklah. ia ditanya... Hidup cuma menyediakan waktu dan tempat..... Yang seorang mencaci maki dengan kata-kata tajam.......... aku sedang berpuasa.. aku sedang berpuasa....... dan Andalah yang berhak menerimanya.... .

Kesalahannya adalah benar dan semua keburukannya dianggap baik. dalam majelis dia terhormat . Setiap kali hari berlalu. (Hasan Bashri) Manusia dan kekayaan (28/08/2000) "Umumnya sikap manusia terhadap orang kaya lebih cerah dari sinar matahari. Kedudukannya disisi mereka lebih segar dari air tawar.Lalai (25/09/2000) Seandainya anda belum menanam dan menyaksikan orang lain mengetam. maka dimalam itu ia memperoleh ampunan Allah. lebih tinggi dari langit. akan anda sesali kelalaian anda semusim tanam. Letih Bekerja (18/09/2000) Barangsiapa dimalam hari merasa letih karena bekerja dengan tangannya. lebih manis dari madu dalam sarangnya dan lebih harum dari bunga mawar. (HR Muslim) Kumpulan Hari (04/09/2000) Wahai anak adam! Sesungguhnya kamu merupakan kumpulan hari-hari. Mereka itu orang-orang yang berlaku adil dalam menetapkan hukum baik kepada rakyat maupun kepada keluarga. akan berlalu pula bagian umurmu. (HR Ahmad) Berlaku Adil (11/09/2000) Sesungguhnya orang-orang yang berlaku adil di sisi Allah laksana berada di atas mimbar yang terbuat dari cahaya. ucapannya bisa diterima.

ucapannya bisa diterima. dalam majelis dia terhormat .dan omongannya tidak pernah menjemukan. Kedudukannya disisi mereka lebih segar dari air tawar. lebih manis dari madu dalam sarangnya dan lebih harum dari bunga mawar. maka Allah akan melapangkan satu kesulitan dari beberapa kesulitan dihari kiamat. Kesalahannya adalah benar dan semua keburukannya dianggap baik. (HR Bukhari dan Muslim) Memberi (14/08/2000) Setiap muslim yang memberikan pakaian kepada muslim yang tidak berpakaian. (HR Abu Dawud) Manusia dan Kekayaan (07/08/2000) "Umumnya sikap manusia terhadap orang kaya lebih cerah dari sinar matahari. maka Allah akan memperhatikan kepentingannya. Setiap muslim yang memberi muslim lain yang kelaparan. Allah akan memberikan buah surga kepadanya dan setiap muslim yang memberi minum kepada muslim yang kehausan Allah akan memberikan munim kepadanya dari ar-Rahiqul Makhtum. lebih tinggi dari langit. Dan barangsiapa yang menutupi kejelekan orang lain maka Allah akan menutupi kejelekannya dihari kiamat. Allah akan memberikan pakaian surga kepadanya.) Saudara muslim (21/08/2000) Barangsiapa yang memperhatikan kepentingan saudaranya. Barangsiapa yang melapangkan suatu kesulitan sesama muslim." (Abbas ra.

Jangan pula terlalu sedikit sehingga aku lupa kepada-Mu. dan akhlak buruk Sesukamu (10/07/2000) Hiduplah Sesuka hatimu. dan anggota badanmu lemah dalam mengamalkan ibadah" Do'a (24/07/2000) "Ya Allah." (Abbas ra. jangan Engkau memberikan kepadaku dari kenikmatan dunia yang terlalu banyak agar aku tidak melampaui batas larangan-Mu. Sesungguhnya yang sedikit tapi mencukupi.) Nasihat Luqmanul Hakim (31/07/2000) "Wahai anakku apabila perut kantongmu penuh padat maka pikiranmu akan tidur. hikmah kebijaksanaanmu menjadi tumpul.lebih baik bagiku daripada yang banyak tetapi melalaikan Hidup Tidak Tentram (17/07/2000) Tiga sifat yang menyebabkan penyandangnya tidak tentram dalam hidupnya : iri. Sesungguhnya kamu pasti akan berpisah dengannya Lakukan apa saja yang kamu kehendaki. dan hendaknya mengajar dengan perilakunya sebelum mengajar dengan ucapan-ucapannya . Sesungguhnya kamu pasti mati.dan omongannya tidak pernah menjemukan. Sesungguhnya kamu akan memperoleh balasannya Mengajar (03/07/2000) Seorang alim harus mengajar dirinya sebelum mengajar orang lain. dengki. Cintai siapa saja yang kamu senangi.

Barangsiapa diam. Kecemasan (19/06/2000) • Manusia selalu hidup di antara dua kecemasan. • menyesali. Apabila dia benar . dia bebas . dia beruntung. Barangsiapa tidak menguasai lidahnya.Meredam Kejahatan (26/06/2000) Bohong. Barangsiapa membenci kejahatan. Apakah api yang satu dapat memadamkan api yang lain? Yang dapat meredam kejahatan adalah kebaikan. Pertama. silahkan dia menyalakan dua api. sebagaimana air dapat memadamkan api. umurnya yang lalu berikut amalan-amalannya dan bagaimana keputusan serta penilaian Allah terhadapnya Kedua. sisi usianya dan amalan-amalannya yang akan dikerjakannya dan apa yang akan ditentukan Allah baginya. Barangsiapa melakukan kebajikan. Barangsiapa bicara batil kepada orang ramai. dia dikasihi. • Siapa dan Siapa(12/06/2000) • • • • • dari dosa. orang yang berpendapat bahwa kejahatan harus diredam dengan kejahatan. dia Barangsiapa yang mengasihi. dia selamat. dia merugi.

hendaklah ia keluar dari kehinaan karena maksiat kepada Allah menuju kemuliaan karena taat kepada-Nya. dan terhormat). halal. Mengunci Lidah (15/05/2000) Kuncilah lidahmu. Seburuk-buruk penguasa ialah yang ditakuti rakyatnya yang tak bersalah. Seburuk-buruk kawan ialah yang membuat kecewa kawannya ketika dalam kesulitan. Dengan demikian. menunjukkan prestasi dan keahliannya.Yang buruk-buruk (05/06/2000) • • • • Seburuk-buruk harta ialah yang tidak dizakatkan. melaksanakannya sebaik-baiknya. memperolah kemuliaan tanpa dukungan keluarga ataupun kawan. kecuali dalam empat perkara: . Seburuk-buruk negeri ialah negeri yang tandus dan tak terjamin keamanannya Hidup Duniawi (29/05/2000) Sarana untuk menyempurnakan kehidupan duniawi ialah : • • • • amal perbuatan (karya dan profesi yang baik. dan ditaati tanpa memiliki kekuasaan. ia akan memperoleh semuanya. dengan kemampuan optimal dan kekuatan maksimal serta dengan kesungguhan hati Kekayaan Tanpa Harta (22/05/2000) Barangsiapa menginginkan kekayaan tanpa harta.

"Dengan tiga hal: • Anda memberi harta kepada mereka. bagaimana caranya mencari selamat dari manusia ?" Haatim menjawab. menumbangkan yang batil. Imam bertanya. Dinding Islam ialah kebenaran dan pintunya ialah keadilan. . memberi sesuatu kepada orang lain yang tidak memberi sesuatu kepadanya. dan jangan mengambil harta mereka. • Berikan hak-hak mereka dan janganlah menuntut hak Anda dari mereka • Bersabarlah menghadapi gangguan mereka dan jangan mengganggu mereka Dinding dan Pintu Islam (24/04/2000) Islam memiliki dinding dan pintu yang kuat.• • • • menjelaskan yang hak. mensyukuri nikmat Allah. menghubungkan silaturahmi dengan orang yang memutuskannya."Beritahukan kepadaku. dan mengutarakan hikmah kebijaksanaan Meningkatkan Kemuliaan (08/05/2000) Ada tiga hal yang meningkatkan kemuliaan seseorang: • • • memaafkan orang lain dan menghilangkan bekas-bekas kesalahannya. Selamat Mencari (01/05/2000) Ketika Haatim al-Asham datang berkunjung kepada Imam Ahmad.

Ahmad bin Ismail Yang tak boleh diremehkan (10/04/2000) Barangsiapa yang meremehkan penguasa. Barangsiapa yang meremehkan ulama. dia akan kehilangan kemanusiannya. Teman bicara yang tidak memanggilmu ketika kamu bekerja. Teman bicara yang tidak memaksamu berdandan ketika menghadapinya. dia akan kehilangan dunianya. Said bin Suwaid Peran Buku (17/04/2000) Buku adalah: Teman bicara yang tidak mendahuluimu. pasti sejarah tak akan pudar sinarnya dan tak akan padam obornya. melainkan dengan hak dan keadilan. Orang arif membuat sejarah dengan jiwa mereka. dia akan kehilangan agamanya. Dan barangsiapa yang meremehkan kawannya. selama penguasa-penguasa bersikap keras dan tegas. Kawan yang tidak membosankan. akal dan jiwa saling menunjang untuk membuat sejarah. (Dr. tetapi itu dilakukan tidak berarti mesti dengan pedang dan cemeti. Teman kencan yang tidak menyanjungmu.Islam akan tetap jaya. Apabila hati. Mustafa Assiba'i) Tiga orang yang dimusuhi Rasulullah di hari Kiamat (27/03/2000) . Penasehat yang tidak mencari-cari kesalahan. Cendikiawan membuat sejarah dengan akal pikiran mereka. Membuat Sejarah (03/04/2000) Kaum muda membuat sejarah dengan hati mereka.

yaitu: orang yang memberi karena aku lalu mengingkarinya. Tidak ada kebaikan bagi shadaqah kecuali niyat yang ikhlas. orang yang menjual budak yang sudah dibebaskan lalu makan harganya.Tiga orang yang aku musuhi dihari kiamat. tetapi tidak memberikan upahnya. (Al-Ahnaf bin Qais) Tebarkan Salam (13/03/2000) Kalian tidak akan masuk surga sampai engkau beriman. Tidak ada kebaikan bagi kehidupan kecuali kesehatan dan keamanan. (HR Bukhari). Maukah aku tunjukkan suatu perbuatan yang jika kalian lakukan maka kalian akan saling menyayangi ? Sebarkanlah salam di antara kalian (HR Muslim) Waktumu (06/03/2000) Waktu adalah kehidupan manusia Jika digunakan untuk membaca akan menjadi sumber kebijaksanaan Jika digunakan untuk berpikir akan menjadi kekuatan Jika digunakan untuk betdo'a akan menjadi keberkahan dan rahmat Jika digunakan untuk bekerja akan menjadi keberhasilan Jika digunakan untuk beramal akan menghantarkan menuju surga . Inilah kebaikan (20/03/2000) Tidak ada kebaikan bagi pembicaraan kecuali dengan amalan. Tidak ada kebaikan bagi harta kecuali dengan kedermawanan. dan orang yang mempekerjakan buruh yang melaksanakan tugasnya. Tidak ada kebaikan bagi sahabat kecuali dengan kesetiaan. dan tidak akan beriman sampai kalian saling menyayangi.

W 100 kali pada hari ahad di saat matahari terbit dengan menghadap Qiblat.Tiada ibadah yang lebih indah daripada rasa khusuk.Semua itu adalah kewajiban seorang hamba terhadap Tuhannya Gunakanlah waktu untuk kehidupan yang sebenarnya Sesungguhnya kewajiban-kewajiban hamba didunia lebih banyak daripada waktu yang tersedia Hikmah di bawah dikutip dari sini sayang. 2. jangan dipertikai suatu nilai persahabatan kerana satu kesilapan.kecurian. 4.Tiada penggawal peribadi yang lebih berwaspada daripada sifat pendiam 5. 7.W. 3..Tiada harta yang lebih mengguntungkan daripada sifat sabar.A.A.maut mendadak dan bala.akan mendapat rezeki yang tiada terduga. 2.Tiada kehormatan yang lebih sempurna daripada menhindari diri dikuasai hawa nafsu.Tiada teman yang lebih indah daripada amal dan tiada rakan yang lebih aib daripada jahil.Membaca 313 kali kali bismillah dan salawat atas nabi S.Membaca 21 kali ketika hendak tidur akan aman daripada syaitan. Hargai setiap pertemuan kerana di situ ada kerinduan dan sayangilah setiap perpisahan kerana di situ pasti ada kesedihan *Kelebihan Bismillah 1.htm *Rasullah S.freewebs..com/azazone2020/katakatahikmah. http://www. bersabda yang diingatkan oleh Dordan r. 9. Persahabatan yang sejati membawa kepada kerinduan yang berpanjangan. Jangan menyesal atas sesuatu kegagalan.Allah memerintahkan malaikat memcatat amal manusia yang membaca bismillah sebanyak 400 kebaikkan. 8. -sesungguhnya orang yang paling mulia di sisi Allah ialah orang yang terlebih dahulu memberi salam kepada orang lain *Pesanan 1. 3. 6. .a yang bermaksud.

2. sains. 2. 4.4. 3.Kurang khusuk dalam ibadat khasnya solat.Meringan-ringankan sembahyang.Membiarkan bekas makanan "pinggan mangkuk"tanpa membasuhnya. 5. 5.Barang sesiapa yang gemar berteman golongan kaya akan ditambah oleh Allah kecintaannya terhadap dunia.suka bermewah dan bertambah sifat kedekutnya sehingga melupakan hari akhirat.berjalan.Kurangkan percakapan sia-sia dan banyakkan doa. Terlalu bermudah-mudah dalam pekara yang harus dan sesetengah pekara subahat.Menggeringkan tangan dengan pakaian sendiri.politik.Tidak mendoakan ke atas kedua ibubapanya.sejarah dan sebagainya. 4.akan tunduk atau takutlah orang zalim itu.Solat 5 waktu tepat pada waktunya dan laksanakan solat tahjud. 5. 3.Tiada berkesan dan teransang apabila mendengar ayat-ayat Al-Quran serta tazkirah.Memilih masjid yang pendek solatnya dan khutubahnya.barang sesiapa yang suka berdampingan dengan pegawai pemerintah atau raja akan ditambah oleh Allah sifat kasar dan sombong.Lakukan riadah"bersenam.Ikuti perkembangan umat Islam. Mutala"ah Pilih Teman 1. 2. 4. *Mutala`ah Petanda zahir jiwa kosong 1. 6.Kurang berminat untuk menghadiri majlis-majlis ilmu yang mengigatkan tentang akhirat. 3.Membaca 50 kali di hadapan orang zalim.Perbanyakkan mentelaah berbagai buku agama.Berpuasa setiap Isnin dan khamis 2. ciri-ciri yang membawa kepada kepapaan 1.atau sebagainya. *Amalan pembina peribadi 1.Meninggalkan longgokkan sampah di rumah 3.Barang sesiapa yang gemar bergaul dengan perempuan akan ditambah .

Barang siapa yang suka mendampingi orang-orang soleh akan bertambahlah keinginannga berbuat taat kepada Allah. 8 PERKARA PERHIASAN BAGI 8 PERKAR A Abu Bakar r. 6.Merendahkan diri /tawaduk adalah hiasan mereka yang menuntut ilmu."Keselamatan itu ada 10 bahagian yang 9 di waktu diam dan yang ke 10 di waktu menjauhi orang banyak.diam itu perhiasan orang alim dan penutup orang bodoh 2.khusuk adalah hiasan solat. 4. 8. Diam 1. 3. 5. Digemari syaitan akannya. Mati hatinya. .Syukur adalah hiasan nikmat. 3.Barang siapa yang suka bergaul dengan orang-orang fasik akan bertambah beraninya membuat dosa dan menundakan taubat. 5.oleh Allah sifat bodoh dalam shahwatnya.a telah berkata maksudnya ada 8 perkara merupakan perhiasan bagi 8 perkara iaitu: 1.Sabar adalah hiasan bala. 2.Tidak meminta-minta adalah hiasan fakir."Betapa banyaknya perkataan yang menghilangkan nikmat dan betapa banyak perkatan yang mendatangkan bencana". 7. 4.Banyak menengis adalah hiasan takut. 2.lambat marah adalah hiasan ilmu.Meninggalkan perbuatan menggungkit-gunggit pemberian adalah hiasan amalan baik. 1. 3. 10 HUkuman Bagi Orang Yang Banyak Ketawa. Hilang Air mukanya (malu dan kemuliaan).

a.Terbuka aibnya pada hari kiamat.Kesilapan adalah realiti kehidupan. 9.w pada hari kiamat. 8. Dikutuk para malaikat. Disoal padanya pada hari kiamat. Apa yang anda pelajari selepas kegagalan sahaja yang dikira. dan mencuba lagi dengan cara yang lain. 11. Kesilapan adalah bukti bahawa seseorang itu telah mencuba membuat sesuatu perkara atau pekerjaan. 7. 6. 5. 5. 3. Kegagalan bermakna bahawa anda belum berjaya lagi. . yang penting adalah tindak balas terhadap kesilapan itu. 10. bersedialah  untuk terbakar. Lupa pada segala-galanya. 10. Dibenci oleh semua penghuni langit dan bumi. 4. Kegagalan bukan bermakna anda tidak mencapai apa-apa. 2. Ramai orang yang masih bergantung kepada kerja-kerja yang bergaji rendah kerana mereka takut gagal jika mencuba kerja lain. 6. 9. Dipalingkan oleh Nabi Muhammad s. Jika anda inginkan sebuah tempat di matahari. Dimurkai Allah. Manusia yang berjaya akan memperoleh keuntungan daripada kesilapannya. 8. Kesilapan mengajar kita tentang apa yang perlu kita pelajari selepas itu. Ia bermakna anda telah mempelajari sesuatu. Kegagalan itu sendiri tidak dikira. Ingatlah bahawa anda boleh gagal dalam apa sahaja dalam hidup asalkan tidak menjadi seorang yang gagal. Anda tidak gagal. Anda hanya menemui cara yang tidak berkesan. 7. Kata-kata hikmah 1.4.

pastikan dia pernah gagal sebelumnya..lompatlah ke tali yang lain.Kegagalan hanyalah satu peluang untuk anda mencuba lagi untuk berjaya!!. tetapi akhirnya tersangkut! 21...Sekiranya kita bersaing dengan diri kita sendiri dan kita mengalami kegagalan. 17..Tiada siapa yang berhak mengecap anda sebagai orang yang gagal.Ramai orang mencari tempat yang selamat. 19. 23..Malah kesilapan pun mungkin menjadi perkara penting bagi menjamin kejayaan yang bernilai.kecuali diri anda sendiri. 18.Sekiranya anda mahu mengambil seorang pekerja.Jangan takut dan segan untuk setiap tindakan yang anda lakukan.Mungkin tiada kegagalan bagi orang yang terus berjuang. 27.Orang yang kurang berani untuk memulakan sesuatu.Kesilapan-kesilapan memberitahu kita tentang apa yang perlu kita pelajari.dan tiada lagi simpulan untuk bergantung. Seluruh kehidupan adalah satu ujian.. Impian yang tidak terlaksana adalah impian yang terpenjara  oleh musuh nombor satu­iaitu takut GAGAL!! 22. 26. ia mungkin tidak membawa anda ke mana-mana. 20. Kegagalan itu hanya bermakna anda perlu mengambil masa yang lebih lama untuk berjaya. 14. 16... 13.Apabila anda telah sampai ke penghujung tali .12. 15.Sekiranya anda menemui sebuah laluan tanpa halangan.Anda tidak harus berkata KENAPA SAYA? Anda seharusnya bersyukur kerana ANDA telah dipilih. Cara baru ialah "pengetahuan" dan "Kejahilan".. . 24. siapakah yang menang?Fikirkanlah!.. 25."Lulus" dan "Gagal" adalah cara lama mengkategorikan seseorang. Kegagalan bukan bermakna anda tidak berusaha bersungguhsungguh.

34.Hanya orang yang berani GAGAL DENGAN TERUK mempunyai harapan untuk BERJAYA DENGAN HEBAT sekiranya dia mempelajari sesuatu daripada kegagalannya itu.. 29.Setiap orang mempunyai keazaman yang kukuh untuk mencapai matlamat sehingga mampu mengetepikan kegagalan dalam usaha tersebut. 38.sebenarnya telah tewas!! 28.anda hanya  tewas apabila anda telah berputus­asa.Dalam percubaan-percubaan yang hebat. 33. 36. 37.Hadiah paling berharga hanya diberikan kepada orang yang menemui kegagalan tetapi dia tidak pernah berundur atau merungut atau berputus-asa.Orang yang kalah membayangkan hukuman bagi kegagalan. tidak bermakna anda telah tewas. 32. adalah dianggap cemerlang meskipun gagal. 35.. 30. perbuatan atau sebagainya.Kegagalan dalam hidup adalah menjadi seorang yang tidak belajar daripada kegagalannya 31.Sekiranya anak-anak diasuh untuk takut mencuba sesuatu yang baru kerana takutkan kegagalan. Orang yang menang membayangkan ganjaran bagi setiap kejayaan. mereka tidak akan menjadi orang berani kelak. 39. . .Kita tidak mungkin dapat mempelajari sesuatu perkara kecuali kita bersedia untuk gagal terlebih dahulu.Kesilapan adalah sebahagian daripada hutang yang perlu dilangsaikan sepanjang hayat.Terseradung bukannya terjatuh.Cara yang terbaik untuk belajar untuk menjadi pemenang ialah belajar daripada orang-orang yang pernah kalah atau tewas dalam sesuatu pertandingan... Sekali gagal.

bukannya mencari-cari-apa silapnya.Jika pada awalnya anda tidak berjaya.Anda bukannya gagal. 51. 45.fikirkanlah saat­saat anda pernah miskin  dahulu.Hidup adalah satu kesilapan yang berterusan di mana kita belajar untuk menjadi sempurna.Pada pendangan saya. 50.Kesilapan demi kesilapan membawa seseoarang menemui kebenaran hakiki.tetapi saya tidak boleh menerima  orang yang tidak berani mencuba.Sekiranya anda mengalami kegagalan lebih awal.Kesulitan menyerlahkan sifat sebenar manusia. 44. Saya boleh menerima kegagalan kerana setiap orang gagal  dalam sesetengah perkara.40.Perkara paling penting apabila berhadapan dengan keadaan yang kurang menyenangkan adalah dengan memberikan perhatian terhadap apa yang perlu dibuat selepas ini. 52. 41. kenalah hujan dahulu. 49. 53. 48. 42.Jangan berputus-asa kerana biasanya anak kunci terakhirlah yang dapat membuka kunci.Anda hanya tidak tahu beberapa perkara lagi. sekiranya anda mahukan pelangi. 46.Salah satu kesilapan besar yang boleh kita lakukan dalam hidup ini adalah sentiasa takut untuk melakukan kesilapan. Apabila anda kaya. 47.Kita memerlukan kegelapan untuk melihat bintang. kegagalan berikutnya kurang terasa pedih.Satu kesalahan tidak akan menjadi kesilapan sehinggalah .cubalah cari kembali arah haluan yang pernah anda lemparkan ke dalam tong sampah. 43.

tetapi saya tidak boleh menerima  orang yang tidak berani mencuba.Jangan katakan kegagalan itu kesilapan. 54. juga bukan di antara yang boleh melakukan sesuatu atau sebaliknya. 52.Setiap kegagalan adalah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baru yang tidak pernah dicuba sebelum ini. Katakan kegagalan itu adalah pengajaran.Kegagalan tidak menjadikan anda seorang yang gagal sekiranya anda tidak berputus-asa untuk mencuba lagi. 55. 58. 53.Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang seseorang daripada mengesani potensi diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri. Saya membahagikan dunia kepada mereka yang belajar dan tidak belajar.Anda bukannya gagal. Ia samalah seperti mengatakan bahawa anda lebih bijak pada hari ini berbanding dengan semalam. 59.Janganlah takut untuk mengakui kesilapan.Kegagalan tidak menjadikan anda seorang yang gagal sekiranya anda tidak berputus-asa untuk mencuba lagi. 55.Saya tidak membahagikan dunia kepada yang lemah dan gagah. 51.Saya tidak membahagikan dunia kepada yang lemah dan .Satu kesalahan tidak akan menjadi kesilapan sehinggalah anda membetulkannya. 56.Anda tidak akan mengetahu tentang diri sendiri menerusi kejayaan. atau yang berjaya dan gagal.Anda hanya tidak tahu beberapa perkara lagi. 57. 60. Saya boleh menerima kegagalan kerana setiap orang gagal  dalam sesetengah perkara.Anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan. 54.anda membetulkannya.

52. 55.Satu kesalahan tidak akan menjadi kesilapan sehinggalah anda membetulkannya.gagah.Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang seseorang daripada mengesani potensi diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri. Saya membahagikan dunia kepada mereka yang belajar dan tidak belajar. juga bukan di antara yang boleh melakukan sesuatu atau sebaliknya.Janganlah takut untuk mengakui kesilapan. juga bukan di antara yang boleh melakukan sesuatu atau sebaliknya. 54. atau yang berjaya dan gagal. 58.tetapi saya tidak boleh menerima  orang yang tidak berani mencuba. Saya membahagikan dunia kepada mereka yang belajar dan tidak belajar. 59.Anda tidak akan mengetahu tentang diri sendiri menerusi kejayaan.Anda bukannya gagal. atau yang berjaya dan gagal.Setiap kegagalan adalah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baru yang tidak pernah dicuba sebelum ini. 57.Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang .Saya tidak membahagikan dunia kepada yang lemah dan gagah. Ia samalah seperti mengatakan bahawa anda lebih bijak pada hari ini berbanding dengan semalam. Saya boleh menerima kegagalan kerana setiap orang gagal  dalam sesetengah perkara. Katakan kegagalan itu adalah pengajaran. 51.Anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan.Jangan katakan kegagalan itu kesilapan. 53. 56. 56. 60.Kegagalan tidak menjadikan anda seorang yang gagal sekiranya anda tidak berputus-asa untuk mencuba lagi.Anda hanya tidak tahu beberapa perkara lagi.

 ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya.seseorang daripada mengesani potensi diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri. 60."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah. 87.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan.SENYUM adalah jambatan persahabatan.Anda tidak akan mengetahu tentang diri sendiri menerusi kejayaan.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan. Ia samalah seperti mengatakan bahawa anda lebih bijak pada hari ini berbanding dengan semalam. sewajarnyalah kita SENYUM. 85.Setiap kegagalan adalah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baru yang tidak pernah dicuba sebelum ini. . Katakan kegagalan itu adalah pengajaran. 82.SENYUM harus ada ketulusan. 83.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna. 90. 89.SENYUM adalah bahasa dunia.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita.Setiap kali berhubung dengan orang lain. 86.Jangan katakan kegagalan itu kesilapan. 58. 59.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang. 57. 84. 81.Janganlah takut untuk mengakui kesilapan. Ia menunjukkan keceriaan. 88. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.Anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan. sama saja dengan kening yang berkerut.

89.SENYUM adalah bahasa dunia.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita. Ia menunjukkan keceriaan.SENYUM adalah bahasa dunia.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang. 82. 85. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya. Ia menunjukkan keceriaan. 86. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan. 84. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna.Setiap kali berhubung dengan orang lain.SENYUM adalah jambatan persahabatan. 90. sama saja dengan kening yang berkerut."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan .SENYUM harus ada ketulusan.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan. 83.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang. sewajarnyalah kita SENYUM. 87."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya. 82. 84.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita. 83. 88.Setiap kali berhubung dengan orang lain.81. 86.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna. 81. 85. sewajarnyalah kita SENYUM.

SENYUM adalah jambatan persahabatan. 81.SENYUM harus ada ketulusan."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah. 89.Setiap kali berhubung dengan orang lain.sahabatmu adalah satu sedekah. 121. 90.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan.Jika anda mahu membuat sesuatu. 85.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang. sewajarnyalah kita SENYUM. 89.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan. 122.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna. Jika . ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya. 84. sama saja dengan kening yang berkerut.SENYUM adalah bahasa dunia. 83. Ia menunjukkan keceriaan. 90. 87.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan. 82. sama saja dengan kening yang berkerut. Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang  yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya  tanpa menyimpang. 88. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.SENYUM adalah jambatan persahabatan. anda akan cari jalan. 87. 86. 88.SENYUM harus ada ketulusan.

tetapi adalah lebih tidak adil jika seorang yang tidak bersalah terpaksa menderita dalam penjara". tiada cukup anggota polis dan tiada cukup mahkamah untuk menguatkuasakan satu undang-undang yang tidak disokong oleh rakyat" 130.Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi. " 129.Hendak seribu daya. . anda akan cari alasan."Keadilan .ianya gagah dan pasti beroleh kemenangan".Peribahasa Melayu 124.Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras dengan tindakannya. Ingat ada orang yang lebih teruk gagalnya dari kita. malah anda perlu ke depan berbekalkan kegagalan itu sebagai kekuatan untuk mencapai kejayaan. 125. tak hendak seribu dalih."Undang-undang bertulis umpama sarang labah-labah. menakala yang kaya dan berkuasa dengan sewenang-wenang menembusinya". 127.Jangan kecewa jika anda gagal."Jika kesan sesuatu undang-undang itu tidak adil dan tidak munasabah.anda tidak mahu membuat sesuatu."Tiada cukup penjara. . 134. "Anda boleh menipu setengah orang buat  selama­lamanya. ia memerangkap mereka yang miskin dan tidak berdaya.Gagal sekali tidak bererti gagal untuk selama-lamanya 128. tetapi anda tidak boleh menipu semua orang  buat selama­lamanya". 132."Kebenaran . 126. 131. 133. anda boleh menipu setiap orang buat  sementara waktu.jika lambat dilaksanakan."Memang tidak adil jika sepuluh orang yang bersalah melepaskan diri. Peribahasa Arab 123. nescaya dikira ketidakadilan". ia tidak patut dipanggil undang-undang".

أَنَا ومَنْ حوِْلي مِنْ ِتلْكَ اِلفِئَةِ اِّتي آمََنت بِرَّبهَا. 138. kelak kamu benar-benar menjadi haiwan."Manusia tidak mungkin bebas selagi jiwa dan pemikirannya terkongkong"."Pejuang kemerdekaan India."Kita bertanggungjawab bukan saja atas perkara-perkara yang kita lakukan. 139. 137. Jangan kamu bermain dengan sifat-sifat kehaiwanan. juga atas perkara-perkara yang kita tidak lakukan atau yang kita biarkan berlaku".135. Jangan kamu bermain dengan kepalsuan. هيَ أَّامُ اِّتيْ ُّا نَْنتَظِ ُ فِْي َا الشهَاد‬ ْ ْ ‫ل‬ ْ َ َ ْ َ ‫ذ يِ ي‬ “ Hari-hari yang paling indah dan nikmat aku rasakan dan lalui. aku dan orang-orang yang berada di satu kelompok . kelak hilanglah sensitiviti akan fikiran kamu"."Undang-undang yang tidak adil adalah jenis kezaliman yang paling dahsyat".Pemikir dan ahli falsafah Arab yang ulung. iaitu perbicaraan hati nurani manusia". kelak kamu akan kehilangan hak kebenaran. Kata-kata Hikmah Abu Bakar Rhodiyallahu ‘Anhu berkata : ‫ة‬ ُ ‫ُاطُْبُوا اْلموْت ُتوْهبْ لَكَ اْلحَيَا‬ َ َ َ ‫ل‬ “ Kejarlah kematian ! Kau dapatkan kehidupan “ Marwan Rohimahullah : ‫ِ ي ل كن ر ه ّ ة‬ ُ َ‫َأَل ّ أَّاميْ حََاِتيْ وَأسعَدُهَا. Al-Kindi (803-873 TM)."Ada perbicaraan yang lebih agung daripada perbicaraan di mahkamah undang-undang. 136. Jangan kamu bermain dengan kezaliman.

.yang beriman kepada Robnya. yaitu hari-hari dimana kami menanti syahadah “.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful