P. 1
Kata Kata Hikmah Khalifah

Kata Kata Hikmah Khalifah

|Views: 39|Likes:

More info:

Published by: Firdaus Wong Wai Hung on Apr 10, 2012
Droits d'auteur :Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/10/2012

pdf

text

original

SALAM HIKMAH DALAM HIKMAH..MOGA KITA MENDAPAT HIKMAH DAN RAHMAH ….AAMEN.

1. Sesungguhnya seorang hamba itu bila merasa

ujub kerana suatu perhiasan dunia, niscaya Allah akan murka kepadanya hingga dia melepaskan perhiasan itu. 2. Semoga aku menjadi pohon yang ditebang kemudian digunakan. 3. Dia berkata kepada para sahabat,"Sesungguhnya aku telah mengatur urusan kamu, tetapi aku bukanlah org yg paling baik di kalangan kamu maka berilah pertolongan kepadaku. Kalau aku bertindak lurus maka ikutilah aku tetapi kalau aku menyeleweng maka betulkan aku!" SAYIDINA UMAR BIN KHATTAB : 1. Jika tidak karena takut dihisab, sesungguhnya aku akan perintahkan membawa seekor kambing, kemudian dipanggang untuk kami di depan pembakar roti. 2. Barangsiapa takut kepada Allah SWT nescaya tidak akan dapat dilihat kemarahannya. Dan barangsiapa takut pada Allah, tidak sia-sia apa yang dia kehendaki. 3. Wahai Tuhan, janganlah Engkau jadikan kebinasaan umat Muhammad SAW di atas tanganku. Wahai Tuhanku, umurku telah lanjut dan kekuatanku telah lemah. Maka genggamkan

(matikan) aku untukMu bukan untuk manusia. SAYIDINA ALI KARAMALLAHU WAJHAH : 1. Cukuplah bila aku merasa mulia karena Engkau sebagai Tuhan bagiku dan cukuplah bila aku bangga bahawa aku menjadi hamba bagiMu. Engkau bagiku sebagaimana yang aku cintai, maka berilah aku taufik sebagaimana yang Engkau cintai. 2. Hendaklah kamu lebih memperhatikan tentang bagaimana amalan itu diterima daripada banyak beramal, kerana sesungguhnya terlalu sedikit amalan yang disertai takwa. Bagaimanakah amalan itu hendak diterima? 3. Janganlah seseorang hamba itu mengharap selain kepada Tuhannya dan janganlah dia takut selain kepada dosanya. 4. Tidak ada kebaikan ibadah yang tidak ada ilmunya dan tidak ada kebaikan ilmu yang tidak difahami dan tidak ada kebaikan bacaan kalau tidak ada perhatian untuknya. UMAR BIN AZIZ : 1. Orang yang bertakwa itu dikekang. 2. Sesungguhnya syubhat itu pada yang halal. 3. Kemaafan yang utama itu adalah ketika berkuasa. SUFFIAN AS THAURI :

1. Tidak ada ketaatan bagi kedua ibu-bapa pada perkara syubhat. 2. Sesungguhnya seorang lelaki itu berharta bila dia zuhud di dunia, dan sesungguhnya seorang itu adalah fakir bila dia gemar pada dunia. 3. Menuntut ilmu lebih utama daripada solat sunat." Ilmu itu lebih baik daripada harta. Ilmu menjaga engkau dan engkau menjaga harta. Ilmu itu penghukum (hakim) dan harta terhukum. Harta itu kurang apabila dibelanjakan tapi ilmu bertambah bila dibelanjakan. -Saidina Ali bin Abi Talib Kecantikan bukan terletak pada pakaian yang dipakai tetapi ia bergantung kepada keelokan akhlak dan budi pekerti. Saidina Ali bin Abi Thalib Jadilah seperti pohon kayu yang lebat buahnya, tumbuh di tepi jalan. Dilempar buahnya dengan batu, tetapi tetap dibalas dengan buah. -Saidina Abu Bakar As-Siddiq Alangkah buruknya kepapaan, kalau aku mengadu aku malu, kalau aku berdiam diri aku binasa -Saidina Ali bin Abi Talib Jangan berkawan dgn orang yang tamak kerana pada zahirnya ia ingin membahagiakanmu tapi hakikatnya dia akan mencelakan . Jauhilah berteman dengan pembohong kerana ia boleh menjadikan orang yang dekat lari daripadamu dan sebaliknya .Janganlah berkawan dengan orang yang bakhil kerana ia akan

langkah kedua belah kaki dan pergerakan tubuh atau seluruh anggota badan akan menafikan apa yang diucapkan oleh lidah -Khalifah Ali bin Abi Talib Jangan engkau percaya melihat kegagahan seorang lelaki. hayunan kedua belah tangan. keberaniannya sesuai dengan kadar penolakannya terhadap perbuatan jahat dan kesucian hati nuraninya sesuai dengan kadar kepekaannya terhadap kehormatan dirinya -Khalifah Ali bin Abi Talib Kebajikan yang ringan adalah menunjukkan muka berseri-seri dan mengucapkan kata-kata lemah-lembut -Saidina Umar bin Al-Khatab Orang yang terlalu memikirkan akibat dari sesuatu keputusan atau tindakan. ketulusannya sesuai dengan kadar kemanusiaannya. Di dunia orang yang tidak berharta berasa susah hati. sampai bila-bilapun dia tidak akan menjadi orang yang berani -Khalifah Ali bin Abi Talib Agama buat kehidupan di akhirat. tetapi orang yang tidak beragama merasa lebih sengsara -Saidina Abu Bakar As-Siddiq . itulah lelaki yang sebenarnya -Khalifah Umar al-Khattab Nilai seseorang sesuai dengan kadar tekadnya. Tetapi jika mereka teguh memegang amanah dan menahan tangannya daripada menganiayai sesamanya.melupaimu di waktu kamu sangat memerlukannya dan jauhilah bersahabat dengan orang yang suka berbuat jahat kerana ia tidak malu untuk menjualmu dengan harga yang sangat murah Saidina Ali bin Abi Thalib Hanya lidah yang mahu berdusta dan berbohong. harta buat kehidupan di dunia. Namun pandangan mata.

maka terdapat suatu kekosongan selain oleh penggantinya (yang berilmu juga) -Saidina Ali bin Abi Talib Barangsiapa yang jernih hatinya. Dan sesiapa yang mengajar dirinya sendiri serta memperelokkannya lebih layak untuk mendapat kemuliaan . merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi.Saidina Ali bin Abi Thalib Manusia yang berakal ialah manusia yang suka menerima dan meminta nasihat -Saidina Umar bin Al-Khatab Orang berilmu lebih utama daripada orang yang selalu berpuasa. bersolat dan berjihad. Saidina Ali bin Abi Thalib Barangsiapa menempatkan dirinya di tempat yang dapat menimbulkan persangkaan. Apabila mati orang yang berilmu. Sepi yang sebenarnya ialah kagum dengan diri sendiri dan kemuliaan yang sebenar ialah akhlak yg baik. -Saidina Umar bin Al-Khatab Sesiapa yang dilantik menjadi pemimpin kepada manusia maka dia hendaklah mengajar dirinya terlebih dahulu sebelum mengajar orang lain. memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat Khalifah Abdul Malik bin Marwan Banyak berhutang akan menggelincirkan orang yang benar kepada pendustaan .Kekayaan yg sebenar ialah akal . maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk kepadanya -Saidina Umar al-Khattab Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab. akan diperbaiki Allah pula pada yang nyata di wajahnya. Dan dia hendaklah memperelokkan setiap tindak tanduknya seharian sebelum memperelokkan dengan lidah. kepapaan yg sebenar ialah rosak akal .

.Saidina Ali bin Abi Thalib Peliharalah iman kamu dengan memperbanyakkan sedekah. dan rasa hormat.daripada mereka yang mengajar dan memperelokkan manusia yang lain. cinta. -Saidina Ali bin Abi Thalib Dua nikmat yang sering dilupakan ialah kesihatan dan keselamatan. . .Saidina Ali bin Abi Thalib Kemarahan orang yang berakal dilihat pada tindak tanduknya dan kemarahan yang ada pada orang jahil itu dapat dilihat melalui perkataannya. . bentenglah hartamu dengan mengeluarkan zakat dan tolaklah gelombang bencana bala dengan sentiasa berdoa kepada Allah . supaya dimakan oleh kuda kerana amat ngerinya siksaan Allah. kepercayaan.Saidina Ali bin Abi Thalib . Dan sekiranya kamu berseronok dengan dosa maka sesungguhnya keseronokan itu akan hilang dan dosa yang dilakukan akan terus kekal.Saidina Ali bin Abi Thalib Orang-orang yang suka berkata jujur mendapatkan tiga hal.Saidina Ali bin Abi Thalib Apabila kamu merasa letih kerana berbuat kebaikan maka sesungguhnya keletihan itu akan hilang dan kebaikan yang dilakukan akan terus kekal.Saidina Abu Bakar AsSiddiq Bagi setiap nikmat ada kunci yang membukanya dan ada kunci yang akan menyelaknya yang mana kunci pembukanya adalah sabar dan kunci penyelaknya adalah malas .Saidina Ali bin Abi Thalib Ingin aku jadi rumput sahaja.

Hendaklah kamu tidak berharap kecuali kepada Tuhanmu. 3. “ apabila dia memang tidak tahu. · Adakalanya harta itu akan dicuri and dipergunakan secara berfoya-foya pada jalan yang tidak berguna . Jika kamu memegangnya erat-erat dengan segala kesiapan sehingga kamu dapat melaksanakannya. ingatlah pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya -Saidina Umar bin Al-Khatab Saidina Ali berkata: “Wahai manusia.Hendaklah kamu tidak malu untuk belajar jika tidak tahu. iaitu: · Ia akan mati and hartanya akan diambil oleh warisnya. 2. Saidina Abu Bakar r. 4.a berkata : Orang yang bakhil itu tidak akan terlepas daripada salah satu daripada 4 sifat yang membinasakan.Hendaklah kamu tidak takut kecuali kepada dosa-dosamu. lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya atau. jagalah wasiatku. . Wasiat itu adalah : 1. kamu tidak akan dapat keuntungan yang lebih besar darinya. · Hartanya akan diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim atau. hatinya tidak ada harganya -Khalifah Ali bin Abi Talib Kalau engkau berasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah. · Hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat and akan dipergunakan untuk kejahatan pula atau.Keadilan itu syurga bagi orang yang dizalimi tetapi keadilan itu adalah neraka bagi orang-orang yang bersifat zalim Saidina Umar bin Al-Khatab Orang yang tidak menguasai matanya.Hendaklah orang yang alim berkata : “Aku tidak tahu.

sedang orang yang tidak wara' itu berarti hatinya mati. berarti dia tidak wara'.maka hilanglah harga dirinya.siapa yang hilang harga dirinya. · Tiada kebaikan mengambil teman tanpa saling sayangmenyayangi.Saidina Umar bin Al-Khatab r. dunia pasti menyertainya. · Doa yang paling sempurna ialah doa yang dilandasi keikhlasan.a berkata : · Tiada solat yang sempurna tanpa jiwa yang khusyu'. · Tiada puasa yang sempurna tanpa mencegah diri daripada perbuatan yang sia-sia. . · Tiada kebaikan bagi pembaca al-Qur'an tanpa mengambil pangajaran daripadanya. · Barangsiapa yang banyak bicara.a. berkata : Antara tandatanda orang yang bijaksana itu ialah: · Hatinya selalu berniat suci · Lidahnya selalu basah dengan zikrullah · Kedua matanya menangis kerana penyesalan (terhadap dosa) · Segala perkara dihadapainya dengan sabar dan tabah · Mengutamakan kehidupan akhirat daripada kehidupan dunia. · Nikmat yang paling baik ialah nikmat yang kekal dimiliki. Saidina Othman Ibnu Affan r. · Orang yang menyintai akhirat. pasti kehormatan dirinya akan terjaga.a. · Orang yang suka menghina orang lain. Saidina Ali r. · Tiada kebaikan bagi orang yang berilmu tanpa memiliki sifat wara' (memelihara diri & hati-hati dari dosa).siapa yang banyak salahnya. berkata : · Orang yang banyak ketawa itu kurang wibawanya. maka banyak pula salahnya. · Barangsiapa menjaga kehormatan orang lain. dia juga akan dihina.

Dinding Islam ialah kebenaran dan pintunya ialah keadilan. -Imam Hasan Al-Askari Islam memiliki dinding dan pintu yang kuat. tetapi itu dilakukan tidak bererti mesti dengan pedang dan cemeti. Tidak ada kebaikan bagi kehidupan kecuali kesihatan dan keamanan. -Al-Ahnaf bin Qais Hai anakku! Apabila perut penuh. Hendaklah dia membaca al-Quran 4.Nasihat Luqmanul Hakim kepada anaknya. . -Said bin Suwaid Tidak ada kebaikan bagi pembicaraan kecuali dengan amalan. melainkan dengan hak dan keadilan. ia akan dapat menyinari kubur dan melapangkannya. dan kunci rumah itu adalah ketidak jujuran. bisulah ilmu hikmah dan duduklah (masalah) anggota tubuh daripada beribadah . Tidak ada kebaikan bagi harta kecuali dengan kedermawanan. Hendaklah dia bersedekah 3. Islam akan tetap jaya. Tidak ada kebaikan bagi sedekah kecuali niyt yang ikhlas. Abu Laits as-Samarqandi berkata kalau seseorang itu hendak selamat dari siksa kubur hendaklah melazimkan empat perkara semuanya : 1. Tidak ada kebaikan bagi sahabat kecuali dengan kesetiaan. Hendaklah ia menjaga solatnya 2. nescaya tidurlah fikiran.Semua perangai tercela ditempatkan dalam sebuah rumah. selama penguasa-penguasa bersikap keras dan tegas. Hendaklah dia memperbanyakkan membaca tasbih kerana dengan memperbanyakkan membaca tasbih.

-Imam Abdullah bin Alwi al-Haddad al-Husaini Orang akan tetap menjadi ahli ilmu yang sejati selama dia masih menuntut.Al Fudhail bin Iyaadh Orang yang tidur mesti dikejutkan. Jangan berdusta 2. orang yang lupa mesti diperingatkan. Jangan kencing sambil berdiri Hatim Azzahid berkata : 4 perkara yang tidak diketahui kadarnya melainkan oleh 4 perkara 1) Muda tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang tua 2) Kesejahteraan (kedamaian) tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang yang terkena bala 3) Kesihatan tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang yang sakit 4) Hidup tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang yang telah mati Kamu menutup pintumu dan menurunkan tabirmu dan berasa malu kepada manusia tetapi tidak malu kepada Al-Quran yang ada di dadamu dan tidak malu kepada Allah yang Maha Besar yang tidak ada sesuatu yang dapat bersembunyi dariNya. Sesiapa yang tidak pernah mendapat nasihat dan peringatan maka dia sebenarnya telah mati. . Jangan mengadu-domba (jangan suka mencucuk sana cucuk sini) 4.Adapun empat perkara yang harus dijauhi ialah :1. Jangan mengkhianat 3. Tetapi apabila pada suatu ketika dia berkata . Peringatan itu begitu bermanfaat buat sesiapa yang menerima dengan hati yang mempunyai ciri-ciri " Dan tidak diberi peringatan melainkan sesiapa yang segera bertaubat.

tetapi kamu boleh memberi kepuasan kepada golongan yang berakal. maka sesungguhnya dia sudah menjadi bodoh dengan sendirinya.Ibnu Maqaffa Usaha yang halal itu lebih berat daripada memindah bukit ke atas bukit -Ibnu Abbas Adab dan akhlak yang buruk seperti tembikar yang sudah pecah. menutup pintu kekayaan dan membuka pintu kemiskinan.AlAuzaa'i Siapa yang mendamaikan dua orang yang sedang bersengketa Allah akan memberinya pahala untuk tiap kalimat yang diucapkannya sama dengan memerdekakan budak . Tidak dapat dilekatkan lagi dan tidak dapat dikembalikan menjadi tanah . -Luqman Hakim Siapa yang mengamalkan apa yang telah diketahui maka akan diberi taufiq untuk mencapai apa yang belum diketahui . kecuali melalui enam rintangan: menutup pintu kemuliaan dan membuka pintu kehinaan. menutup pintu nikmat dan membuka pintu kesukaran. menutup pintu harapan dan membuka pintu bersiap menghadapi . menutup pintu tidur dan membuka pintu jaga.Anas r. menutup pintu istirehat dan membuka pintu perjuangan.Wahab Munabih Seseorang tidak akan mencapai darjat kesolehan."Aku sudah pintar". beradab dan terpilih .a Manusia yang paling lemah ialah orang yang tak sanggup cari teman dan yang paling lemah daripada itu ialah orang yang mensia-siakan teman yang telah diperolehinya -Imam AlGhazali Kamu tidak boleh memberi kepuasan kepada semua orang.

bala. sesungguhnya kamu pasti mati. Orang yang berani tidak diketahui kecuali ketika perang 3. Dan jika dapat melakukan ketaatan harus merasa mendapat taufik hidayat dari Allah. sesungguhnya kamu akan memperoleh balasannya. Dan bila tergelincir dalam dosa maksiat. Lakukan apa saja yang kamu kehendaki.Ibnu Asahir Tiga macam yang tidak diketahui kecuali pada tiga macam: 1.maut -Ibrahim bin Adham Hiduplah sesuka hatimu. maka harus membaca istighfar -Abul -Abbas Al Masri . Dan ingatlah bahawa bersama kesulitan itu sentiasa akan timbul kesenangan .Al-Hukama' Keadaan hamba ini hanya ada empat macam: Nikmat.Ibnu Abbas Sesungguhnya yang lebih lama susahnya di dunia ialah lama gembiranya di akhirat dan lebih lama kenyang di dunia akan lebih banyak lapar di akhirat . Saudara tidak diketahui kecuali ketika berhajat (ada kepentingan) -Luqman Al-Hakim Hendaklah engkau bergaul dengan para ulama' dan dengarlah (renunglah) kata-kata hukama' kerana Allah SWT menghidupkan hati yang mati dengan cahaya hikmah sebagaimana ia suburkan bumi dengan hujan yang lebat. Orang yang sabar tidak diketahui kecuali ketika marah. sesungguhnya kamu pasti akan berpisah dengannya. kewajipan hamba adalah bersyukur kepada Allah dan jika menerima bala harus sabar. Cintai siapa saja yang kamu senangi. Maka jika ada di dalam nikmat. 2. taat dan maksiat.

-Ahmad bin Ismail Adakalanya seseorang melepas satu kalimat untuk mentertawakan orang-orang di sekitarnya.Perkataan itu seperti ubat. · Melupakan mati dan akhirat · Engkau menanggung dosa orang yang ketawa kerana ketawamu · Ketawa terbahak-bahak itu menyebabkan banyak menangis di akhirat. Lalu murka Allah itu merata kepada orang-orang disekitarnya. · Tercela oleh ulama dan orang yang sopan sempurna akal. Buku adalah: Teman bicara yang tidak mendahuluimu. · Melupakan dosa-dosa yang lampau · Memberanikan membuat dosa di masa depan. Teman bicara yang tidak memanggilmu ketika kamu bekerja. Kawan yang tidak membosankan. maka Allah murka padanya. Penasihat yang tidak mencari-cari kesalahan. Teman hidup yang tidak menyanjungmu. · Memberanikan orang bodoh kepadamu · Jika engkau bodoh nescaya betambah kebodohanmu dan bila engkau alim berkurang ilmumu sebab ada riwayat: Seorang alim jika ketawa beerti telah memuntahkan ilmunya. sebab bila ketawa terbahak membekukan hatimu. Dan adakalanya seseorang berkata kalimat yang diredai Allah maka ia mendapat rahmat dan rahmat Allah itu . kalau sedikit bercakap memberi manfaat. tetapi terlalu banyak bercakap nescaya membunuh -Amru Al-As Abu Laits berkata : "Awaslah kamu dari ketawa berlebihlebihan kerana ketawa mengandung 8 bahaya. Teman bicara yang tidak memaksamu berdandan ketika menghadapinya.

Syeikh Abu Sulaiman ad-Darani ."Beritahukan kepadaku. puasa itu menghantarmu ke pintu kerajaan dan sedekah itu membawamu masuk ke dalamnya -Sahl bin Abdullah At-Tusturi Ketika Haatim al-Asham datang berkunjung kepada Imam Ahmad.Ibrahim Annakha'i Di antara fitnah orang yang berilmu (orang alim) ialah berkata-kata lebih disukai daripada mendengar.merata kepada orang-orang disekitarnya. 2. "Dengan tiga hal: 1. Bersabarlah menghadapi gangguan mereka dan jangan mengganggu mereka Siapa yang berasa senang dengan pujian orang terhadap dirinya. Padahal mendengar itu lebih selamat daripada berkata-kata kerana dalam berkata-kata orang cenderung untuk mengisi. bererti ia telah mengizinkan syaitan untuk masuk ke dalam perutnya -Ahmad Athaillah Berhati-hatilah kamu. Jangan sampai menulis masalah apapun dari ahlul ahwa` sedikit ataupun banyak.bagaimana caranya mencari selamat dari manusia ?" Haatim menjawab. -Imam Ahmad Kunci amal-amal dunia ialah kenyang manakala kunci akhirat pula adalah lapar . menambah dan mengurangi -Yazid bin Abi Habib Solat itu menghantarmu setengah jalan. Berikan hak-hak mereka dan janganlah menuntut hak Anda dari mereka 3. dan jangan mengambil harta mereka. Imam bertanya. Dan berpeganglah dengan ahli atsar dan sunnah. . Anda memberi harta kepada mereka.

maka orang itu pantas disebut orang besar di segala petala langit -Nabi Isa A.Abu Laits . Kemudian. walaupun amal dan ibadahnya sedikit. Orang arif membuat sejarah dengan jiwa mereka. Itulah kesempurnaan iman -Abul Qasim AlJunaid Kaum muda membuat sejarah dengan hati mereka. Mustafa Assiba'i Ilmu adalah sesuatu yang bermanfaat dan bukannya ilmu apa yang hanya dihafaz semata-mata-Imam Syafi'e Barangsiapa berilmu dan beramal serta mengajar.Allah mengasihani kaum yang menganggap dunia sebagai barang simpanan. iaitu sifat-sifat penyantun. pemurah dan budi pekerti yang baik.S Orang kaya itu tetap tempatnya di bawah orang yang miskin baik di syurga atau neraka kecuali yang selalu bersedekah. pasti sejarah tak akan pudar sinarnya dan tak akan padam obornya. -Dr. akal dan jiwa saling menunjang untuk membuat sejarah. merendah diri. . Lalu mereka menyerahkannya kepada orang yang sanggup memegang amanah mereka terhadap barang simpanan tersebut. Apabila hati. mereka merasa senang dengan ringannya beban -Al-Hassan Al-Bashri Ada empat hal yang dapat mengangkat seseorang kepada darjat yang tertinggi. Namun sedikit sekali yang berbuat demikian kerana syaitan merintangi mereka untuk bersedekah. Cendikiawan membuat sejarah dengan akal pikiran mereka.

memenuhi janji dalam perkara yang benar. Yang satu bala musibah dan yang kedua hilangnya pahala musibah itu . -Imam Sufian ath-Thauri Syaitan lebih suka untuk menyesatkan orang yang alim daripada orang jahil kerana orang alim apabila sesat maka dia akan turut menyesatkan orang lain dengan kejahilannya sedangkan orang jahil tidak begitu -Imam Abdullah bin Alwi al-Haddad al-Husaini Jangan engkau bersahabat dengan sahabat yang mana dia begitu berharap kepada engkau ketika mahu menyelesaikan masalahnya sahaja sedangkan apabila masalah atau hajatnya telah selesai maka dia memutuskan kemanisan persahabatan. -Imam Abdullah bin Alwi al-Haddad al-Husaini Apabila adanya sahabat engkau datang menziarahi engkau maka jangan kamu bertanya kepadanya : Adakah engaku sudah makan? atau : Bolehkah aku menyediakan untuk engkau makanan?. memberi pertolongan kepada engkau serta memadai dengan amanahnya atau sikap bertanggungjawabnya terhadap engkau. Jika tidak maka kemuliaanmu itu akan membawa kepada perkara yang memutuskan persahabatan. -Imam Umar bin Abdul Aziz Musibah itu hanya satu bala tetapi jika orangnya mengeluh maka menjadi dua bala.Muliakanlah rakanmu dengan kemuliaan yang mampu engkau lakukannya secara berterusan. Bersahabatlah dengan mereka yang mempunyai ketinggian dalam melakukan kebaikan.Abdullah bin Almubarak Gantunglah cita-citamu di tempat yang tinggi supaya ia tidak dapat dimusnahkan oleh orang lain kerana cita-cita itu adalah . Tetapi hendaklah engkau menghidangkan makanan samada dia akan makan atau jika tidak maka angkatlah makanan itu.

-Imam Syafi' Aku tidak Back Menu DIKUTIP DARI : http://us. menjauhkan diri daripada menyakiti orang lain. menggunakan rezeki yang halal.geocities. akhirnya kita tahu bahawa yang kita inginkan terkadang tidak dapat membuat hidup kita menjadi lebih bahagia. pintu yang lain dibukakan.terkadang kita lebih banyak mendapatkan apa yang tidak kita inginkan.share. . Tetapi sering kali kita terpaku terlalu lama pada pintu yang tertutup sehingga tidak melihat pintu lain yang dibukakan bagi kita.com/euis1985/hikmah. berserah diri kepada Allah dan menyakini segala kekuasan Allah.cukup bijak untuk mengambil manfaat daripada kegagalannya dan cukup berani untuk membetulkan kesilapannya Dalam hidup.Imam Abu Hanifah Sesiapa yang merasa marah tetapi dia tidak meluahkannya maka dia seumpama keldai dan sesiapa yang merasa redha terhadap sesuatu tetapi dia tidak dapat menerimanya maka dia seperti syaitan yang mana redha dengan ketuhanan Allah tetapi tidak mahu tunduk pada perintahNya -Imam Syafi'e Kebaikan itu ada pada lima perkara iaitu mampu mengawal diri.html Ketika satu pintu kebahagiaan tertutup. Seseorang manusia harus cukup rendah hati untuk mengakui kesilapannya .sumber kekuatan perjuangan yang tidak terhingga dari segi zahir dan batinnya . Dan ketika kita mendapatkan apa yang kita inginkan.

Dunia ini umpama lautan yg luas. Kita adalah kapal yg belayar dilautan telah ramai kapal karam didalamnya. membuat orang tidak percaya menjadi percaya dan memberikan keberanian pada orang yang ketakutan Janganlah berputus asa.dan layarnya takwa.. Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan. Kamu tidak dapat melangkah dengan baik dalam kehidupan kamu sampai kamu melupakan kegagalan kamu dan rasa sakit hati.andai muatan kita adalah iman. kerna kamu hanya memiliki satu kehidupan dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal yang ingin kamu lakukan. Jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya layak dibuat kayu api. pergilah ke tempat-tempat kamu ingin pergi. Dalam masyarakat manusia ada binatang jalang tetapi dalam masyarakat binatang tidak ada satu pun manusia jalang -Aristotle . Doa memberikan kekuatan pada orang yang lemah.nescaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup ini. berjuanglah terus meskipun dalam keadaan putus asa. Tetapi kalau anda sampai berada dalam keadaan putus asa.Jadikan dirimu bagai pohon yang rendang di mana insan dapat berteduh. Jadilah seperti yang kamu inginkan. Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan.

Jalanilah hidupmu sehingga pada waktu kamu meninggal.Sahabat sejati adalah mereka yang sanggup berada disisimu ketika kamu memerlukan sokongan walaupun saat itu mereka sepatutnya berada di tempat lain yang lebih menyeronokkan. Tanda-tanda orang yang budiman ialah dia akan berasa gembira jika dapat berbuat kebaikan kepada orang lain. hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang -hamka Sebaik-baik manusia ialah yang diharapkan kebaikannya dan terlindung dari kejahatannya. Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi. Hiduplah seperti lilin menerangi orang lain. Setitik dakwat mampu membuat sejuta manusia berfikir tentangnya. kamu tersenyum dan orang-orang di sekelilingmu menangis. Hati yang terluka umpama besi bengkok walau diketuk sukar kembali kepada bentuk asalnya. memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat -Khalifah Abdul Malik Marwan Supaya engkau beroleh sahabat. kamu menangis dan orang-orang di sekelilingmu tersenyum. Waktu kamu lahir. janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain . dan dia akan berasa malu jika menerima kebaikan daripada orang lain.

Kamu dapat menggalinya sedalam-dalamnya dan sepuas-puas yang kamu inginkan -Abdullah Mansur M. Pengecut mati banyak kali sebelum kematiannya. Amat mudah untuk memadamkan api yang sedang marak. tidak ada satu kekuatan pun yang boleh menghentikannya -Voltaire Semoga kamu mendapat cukup kebahagiaan untuk membuat kamu bahagia.Fikirkan tentang dirimu. Lombong emas dalam diri kamu adalah fikiran kamu. cukup cubaan untuk membuat kamu kuat. . dan kemudian kamu meninggalkannya dengan perasaan telah bercakap-cakap lama dengannya. Yang berani mati hanya sekali. cukup penderitaan untuk membuat kamu menjadi manusia yang sesungguhnya. seribu bahasa. dan cukup harapan untuk membuat kamu positif terhadap kehidupan. tanpa mengucapkan sepatah katapun . melainkan hatinya. Manusia boleh membentuk seribu kata-kata. tetapi sukar untuk meredakan api kemarahan dalam diri. Yang memimpin wanita bukan akalnya. Jika satu bangsa telah mula berfikir.H Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati. Tapi kata-kata bukan bukti unggulnya perasaan Sahabat terbaik adalah dia yang dapat duduk berayun-ayun di beranda bersamamu. Kata-kata itu sebenarnya tidak mempunyai makna untuk menjelaskan perasaan.

Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup. Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian Sahabat yang tidak jujur ibarat dapur yang berhampiran. walaupun tidak dipuji Seorang boleh menipu seseorang sekali-sekala tetapi orang yang sama tidak boleh menipu semua orang pada masa yang sama .kesenangan itu satu masa yang ditinggalkan Barangsiapa memusuhi orang yang di bawahnya. Jika keadilan ditegakkan. hilang kewibawaannya. Harta itu satu tamu yang akan berangkat. Kalau kita dapat membuka dan menutup telinga dengan mudah sebagaimana membuka dan menutup mata. Hati itu ialah raja yang menentukan. Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai Akal itu menteri yang menasihati. Hidup biarlah berbakti. Jikalau pun kamu tidak terkena jelaganya sudah pasti akan terkena asapnya. keberanian tidak diperlukan lagi. pasti kita akan terhindar dari mendengarkan banyak kebatilan.

belum tentu benar. runtuhlah hidup dan kalau tidak . terungkap baginya musuh yang berbaju kawan. belum tentu baik. Kalau tidak bersendi. belum tentu berharga. Kamu dapat mengenal lebih banyak tentang diri seseorang itu dari adab dan pertanyaannya. Ianya wujud tapi amat sukar dilihat. kalau tidak mahu permintaan kamu diabaikan orang. Sesuatu yang bagus. Jangan abaikan permintaan orang. Sesuatu yang berharga/berguna.Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di malam yang amat kelam. Hari ini bila ia datang. Sesuatu yang benar. Esok kalau ia masih bertandang. pengaruh menjadi penjaganya. jangan harap ia akan datang kembali Lebih baik tidur dengan perut yang lapar daripada bangun tidur dengan banyak hutang -Anonim Orang cerdik yang mengenal dunia. Agama menjadi sendi hidup. belum tentu bagus. jangan biarkan ia berlalu pergi. asalkan ia sangat menyukai pekerjaan yang dilakukan. Sesuatu yang baik. dan yang memanfaatkan harta belum tentu yang mengumpulkannya. bukan dari jawapan-jawapannya -Voltaire Setiap orang dapat mencapai kejayaan dalam hal apa saja. Pengumpul harta belum tentu memanfaatkannya.

maka dia akan membawa berita tentang dirimu kepada orang lain. Kawan sejati ialah orang yang mencintaimu meskipun telah mengenalmu dengan sebenar-benarnya iaitu baik dan burukmu. tetapi tidak memahami sesuatu. hanya apabila ia telah hilang barulah manusia benar-benar terasa Emas diuji dengan api. Nikmat itu kadang-kadang tidak disedari. wanita diuji dengan emas dan lelaki diuji dengan wanita. Orang yang berbohong itu sentiasa ingin melarikan diri sedangkan tiada seorang pun yang mengejarnya namun orang yang benar itu berani seperti singa -Goethe Mengetahui sesuatu dan memahami segala sesuatu adalah lebih baik daripada mengetahui segala sesuatu. Sabar adalah jalan keluar bagi orang yang tidak bisa menemukan jalan keluar. Kepala yang tidak mempunyai fikiran sama halnya dengan sesebuah benteng yang tidak dibela -Napoleon Bonaparte Jika dunia ini persinggahan. Orang yang terhormat itu kehormatannya sendiri melarangnya berbuat jahat. .berpenjaga. binasalah hayat. mengapa tidak kita banyakkan bekalan untuk meneruskan perjalanan? Kerana kita cuma ada satu persinggahan. -Pepatah Arab Barangsiapa membawa berita tentang orang lain kepadamu.

Sungguh benar bahwa kita tidak tahu apa yang kita miliki . meskipun ribuan mata tidak melihatnya. Keikhlasan mempunyai kilauan dan sinar. kerana engkau dipandang manusia bukan kerana rupa tetapi kesempurnaan budi dan adab -Nabi SAW Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu telalu penting dalam sebuah kehidupan. Jagalah dirimu baik-baik. Jangan tertarik kepada seseorang kerna parasnya. Jangan pula tertarik kepada kekayaannya kerna kekayaan dapat musnah. diam adalah emas. maka dia seperti pelakunya. orang yang mencuci wajahnya berkalikali dalam sehari. sebab keelokan paras dapat menyesatkan. Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya. tetapi tidak mencuci hatinya walaupun sekali setahun. Menghairankan sekali. Barangsiapa menyebarluaskan berita-berita kekejian yang didengarnya. kerna hanya senyum yang dapat membuat hari-hari yang gelap menjadi cerah. usahakanlah kemuliaannya. Tertariklah kepada seseorang yang dapat membuatmu tersenyum. Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang.Apabila bicara itu perak.

Keutamaan akal ialah hikmah kebijaksanaan. Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika bertemu seseorang yang sangat bererti dan mendapati pada akhirnya bahawa tidak demikian adanya dan harus melepaskannya pergi. Beritahukan kepadaku apa bacaan-bacaanmu. Musibah dalam harta lebih ringan daripada musibah dalam kehormatan. dan keutamaan hati ialah keberanian. Masa depan yang cerah selalu tergantung pada masa lalu yang dilupakan. Kita tidak dapat meneruskan hidup dengan baik jika tidak dapat melupakan kegagalan dan sakit hati di masa lalu. nescaya aku akan beritahu siapa diri kamu ini. tetapi sungguh benar pula bahwa kita tidak tahu apa yang belum pernah kita miliki sampai kita mendapatkannya. Kesempatan yang kecil seringkali merupakan permulaan daripada usaha yang besar. maka terkutuklah dia. maka tertipulah dia.sampai kita kehilangannya. Barangsiapa yang hari ini sama dengan kelmarin. Bila-bila masa ia akan pecah. dan barangsiapa hari ini lebih jahat dari kelmarin. .

Tentang Waktu Ambillah waktu untuk berfikir. Yang telah berlalu biarkan ia berlalu. sangat mungkin hal itu menyakitkan hari orang lain pula. itu adalah sumber kekuatan. Berdiam diri adalah unsur terbesar untuk membentuk perkaraperkara besar. dan bukti ilmunya ialah ucapannya. Pandanglah segala sesuatu dari kacamata oranglain. Tidak lurus keimanan seseorang kecuali jika hatinya lurus. Bukti akal fikiran seseorang ialah perbuatannya. Ambillah waktu untuk bermain. yang mendatang hadapi dengan cemerlang. dan tidak lurus hati seseorang kecuali jika lurus lidahnya Sesiapa yang tidak berfikir panjang. Jangan menyalakan api untuk membakar musuh anda sedemikian panas. tapi dengan lapang hati mencari jalan bagaimana memulihkan kembali kerugian yang dideritainya. Apabila hal itu menyakitkan hatimu. kesusahan telah bersedia di mukanya -Khong Hu Cu Orang bijaksana tidak sesekali duduk meratapi kegagalannya. itu adalah rahsia dari masa .Agama tidak pernah mengecewakan manusia. sehingga anda sendiri hangus kerananya. Tetapi manusia yang selalu mengecewakan agama.

tetapi penting mengetahui nilainya. jangan jatuh untuk berkali-kali Menikmati kehidupan itu adalah lebih baik dari hanya sekadar memerhati kehidupan Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau dan tidak ada insan yang berdosa yang tidak mempunyai masa depan. Ambillah waktu untuk memberi. itu adalah sumber kebijaksanaan. Tidak penting bagimu mengetahui harganya. itu adalah jalan menuju kebahagiaan. itu adalah sumber ketenangan. itu adalah kunci menuju syurga. Kehidupan ini dipenuhi dengan seribu macam kemanisan tetapi untuk mencapainya perlu seribu macam pengorbanan Sekali anda terjatuh. Ambillah waktu untuk tertawa. itu adalah musik yang menggetarkan hati. itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan. . itu adalah nilai keberhasilan. Ambillah waktu untuk bersahabat. Ambillah waktu untuk bekerja.muda yang abadi. Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai. itu adalah membuat hidup terasa bererti. Ambillah waktu untuk beramal. Ambillah waktu untuk berdoa. Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras dengan tindakannya. Ambillah waktu untuk belajar.

kulit manggis pahit sebab manis di dalamnya dan bunga ros berduri kerana harum baunya Jangan sesekali menyalahkan kesilapan diri sendiri kepada orang lain kerana orang yang tidak mengakui kelemahan diri sukar untuk berjaya. Tiap-tiap sesuatu.Orang yang paling mampu menguasai dirinya ialah yang paling mampu menguasai rahsianya. Dari kesusahan itu akan diperolehi kesenangan dan kebahagiaan. mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya. apabila banyak menjadi murah melainkan akal. kita masih beruntung tidak juga papa kedana Manusia tidak merancang untuk gagal.William J. . seperti durian berduri kerana sedap isinya. . akan kehilangan adabnya. Siegel Setiap bunga mawar pasti ada durinya. bertambah banyak lagi berharga Orang yang mengikuti emosinya. Mungkin diam itu suatu jawapan yang baik atau mungkin pula teguran dan nasihat yang baik. Sekalipun tidak pernah menjadi kaya-raya. mereka gagal untuk merancang. Orang-orang yang paling berbahagia tidak selalu memiliki halhal terbaik.

. janganlah menulikan telinga untuk mendengar dari orang yang mengatakannya dengan sepenuh hati.Peribahasa Arab Membalas kebaikan dengan kejahatan adalah perangai yang serendah-rendahnya. Membalas kejahatan dengan kebaikan adalah cita-cita kemanusiaan yang setingginya. . Kita harus sanggup hidup untuk memberi cita-cita itu bertumbuh. anda akan cari jalan. Jika anda tidak mahu membuat sesuatu. Fikirkan permusuhan kita akan dimusuhi. walaupun tidak cantik ia tetap mempunyai sejuta makna Ada hal-hal yang sangat ingin kamu dengar tetapi tidak akan pernah kamu dengar dari orang yang kamu harapkan untuk mengatakannya. kita akan dibenci. dia yang akan menuai. Tetapi sekiranya kita fikirkan kasih maka kita akan dikasihi. Namun demikian. Hidup ini adalah warna-warni yang terlakar pada kanvas. Membalas kejahatan dengan kejahatan. Membalas kebaikan dengan kebaikan adalah hal biasa. Kita menjadi seperti apa yang kita fikirkan Seekor burung di tangan lebih baik daripada sepuluh ekor di atas pohon. Ini adalah undang-undang alam. Jika anda mahu membuat sesuatu. fikirkan kebencian.Barangsiapa menanam. Jangan menghina barang yang kecil kerana jarum yang kecil itu kadang-kadang menumpahkan darah. anda akan cari alasan.bukanlah perikemanusiaan.

Namun kita harus menuju ke sana. kerana ia dimulai daripada dirinya sendiri -Said Mustafa Setiap kali tersadung. Andai hidup punca perpisahan. Namun seandainya mati punca perpisahan. ingatlah kita tidak mahu terjatuh lagi Jadikan sebagai aturan hidup untuk melakukan yang terbaik dalam apa jua yang dilakukan. . Sebelum memberi nasihat kepada manusia dengan ucapanmu. biarlah hidup ini membawa erti yang nyata. pasti akan menghasil kecemerlangan. biarlah mati menyambungnya semula. Kejayaan tidak datang kepada manusia yang leka.Charles Cahier Seseorang yang bijak melahirkan kata-kata selalunya disanjung sehingga ia mula bercakap kosong Permulaan sabar adalah pahit. Sebuah pedang diketahui keampuhannya sesudah memotong. tetapi manis akhirnya. Memang amat tinggi letaknya kebahagiaan. Ada orang yang berputus asa berjalan ke arahnya lantaran disangkanya jalan ke sana amat sukar. berilah mereka nasihat dengan perbuatanmu. .Berkhianat dalam ilmu lebih jahat daripada berkhianat dalam harta. Padahal mudah.

Pengawal peribadi yang paling waspada DIAM. rugi seribu batu. Dan ibadah yang paling indah tentunya KHUSYUK. kehormatan telah musnah. Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai Apabila kepercayaan telah hilang lenyap. Menyimpang seinci. Kata-kata yang diucapkan pada tempatnya dapat meredakan ketegangan. fikirlah ia mungkin menyakitkan . orang bodoh menyalahkan orang lain Kata-kata yang diucapkan sembarangan dapat mewujudkan perselisihan. Jika anda rasa ianya menyakitkan. .. Teman yang paling akrab adalah AMAL. -Whittier Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang.Orang mulia menyalahkan dirinya.Peribahasa Cina Kebanyakan orang membuang banyak masa dan tenaga untuk memikirkan masalah dan bukan cuba untuk menyelesaikannya Harta yang paling menguntungkan ialah SABAR. Kata-kata yang penuh cinta dapat menyembuhkan dan memberkati. Bahasa yang paling manis SENYUM.. maka matilah orang itu. Kata-kata yang kejam dapat menghancurkan suatu kehidupan.

Flower A. Kurang semangat mengakibatkan lebih banyak kegagalan berbanding kurangnya kebijaksanaan atau kemahiran. .orang lain juga Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup. Wanita yang cantik tanpa peribadi yang mulia . tetapi mampu melantun kembali. Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. ia . Newhouse Kebenaran itu pabila dijemur di bawah cahaya mentari. tetapi tidak melihat apa-apa Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun hanya sekadar senyuman. Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. kita akan merintisnya perlahanlahan. Anda bukan apa yang anda fikirkan tentang anda. Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian Kecemerlangan sebenar adalah apabila anda dihentam sehingga bertekuk lutut.umpama kaca mata yang bersinar-bersinar. Biarpun jalan itu panjang. tetapi apa yang anda fikirkan itulah anda Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu.

ia menyangka bahwa orang itu lebih baik daripada dirinya. Tawadhu ialah bila setiap kali seseorang berjumpa dengan seorang muslim. Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan. Sebuah kebenaran kadangkala mengandungi kesilapan. Lidah yang panjangnya tiga inci boleh membunuh manusia yang tingginya enam kaki. tetapi kekuatan itu terbina di atas keyakinan dan optimis seseorang dan keserasian berkumpulan. . merenung masa lalu adalah permulaan yang baik untuk bertindak Kata-kata yang lembut dapat melembutkan hati yang lebih keras dari batu. Biarpun ditinggalkan dalam hujan lebat. Berfikir sejenak. Kekuatan itu tidak terbina di atas bilangan yang ramai.tidak akan lekang-lekang. Seburuk-buruk buta adalah buta hati. Tetapi kata-kata yang kasar dapat mengasarkan hati yang lunak seperti sutera. ia tidak akan busuk. Sebaik-baik orang yang diberi nasihat ialah penguasa. Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak.

Kalau rumahmu dari kaca, janganlah melempari orang lain dengan batu. Nilai hidup harus diukur dengan garis yang lebih mulia, iaitu kerja dan bukannya usia. -Richard Brinsley Sheridan Nafsu mengatakan perempuan itu cantik atas dasar rupanya. Akal mengatakan perempuan itu cantik atas dasar ilmu dan kepintarannya. Dan hati mengatakan perempuan itu cantik atas dasar akhlaknya. Berita tidak selalu sama dengan kenyataan. Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi. - Confucius Memulai belajar sejak kecil seperti memahat di atas batu dan memulainya sesudah tua seperti menulis di air. Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan. Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan. Kekayaan boleh mengaburkan jalan yang jujur Harta akan habis digunakan tanpa ilmu tetapi sebaliknya ilmu akan berkembang jika ianya digunakan. Kekayaan bukanlah satu dosa dan kecantikan bukanlah satu

kesalahan. Oleh itu jika anda memiliki kedua-duanya janganlah anda lupa pada Yang Maha Berkuasa. Sampan tidak akan dapat belayar di padang pasir betapa pun jua empuknya pasir itu -Pepatah Arab Perjalanan seribu batu bermula dari satu langkah. - Lao Tze Awal mula pohon ialah benih. Kalaulah anda tidak mampu untuk menggembirakan orang lain, janganlah pula anda menambah dukanya. Orang yang mengetahui harga dirinya tidak akan binasa. Mengapa manusia gemar mencetuskan pertelingkahan sedangkan manusia itu sendiri dilahirkan dari sebuah kemesraan. Kita sentiasa muda untuk melakukan dosa tetapi tidak pernah tua untuk bertaubat. Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan. Setiap mata yang tertutup belum bererti ia tidur. Setiap mata terbuka belum bererti ia melihat. Saya percaya, esok sudah tidak boleh mengubah apa yang berlaku hari ini, tetapi hari ini masih boleh mengubah apa yang akan terjadi pada hari esok.

Menulis sepuluh jilid buku mengenai falsafah lebih mudah daripada melaksanakan sepotong pesanan. Kegembiraan ibarat semburan pewangi, pabila kita memakainya semua akan dapat merasa keharumannya. Oleh itu berikanlah walau secebis kegembiraan yang anda miliki itu kepada teman anda. Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita. Beringatingatlah untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang. Reaksi emosi jangan dituruti kerana implikasinya tidak seperti yang diimaginasi. Jangan dipaksa anak berbuat kebaikan, jikalau orang tuanya tidak pernah menyembah Tuhannya Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Lazatnya memberi maaf lebih baik daripada lazatnya membalas dendam. Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa, menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan, menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan, menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa.

Kemaafan yang diberi secara ikhlas umpama pisau bedah yang boleh membuang segala parut luka emosi .. Kekecewaan mengajar kita erti kehidupan.Teruskan perjuangan kita walaupun terpaksa menghadapi rintangan demi rintangan dalam hidup Kebaikan seorang pemimpin adalah lebih baik daripada kebaikan zaman. Tetapi hanya dengan memberi kemaafan sahajalah kita akan dapat mengubati hati yang telah terluka. maka siapa yang mengelakkannya kerana takut padaKu.Samuel Johnson Seseorang yang jujur diterima ucapannya oleh musuh. Kadangkala menyembunyikan sesuatu perkara dari pengetahuan orang lain lebih baik dari jika diberitahu pun tidak dihiraukan. Kemarahan tidak boleh berumur panjang di dada seorang yang berhati baik. .. Penglihatan itu sebagai panah iblis yang berbisa.Masa depan itu dibeli oleh masa sekarang. kebaikan tidak boleh berakar di hati seseorang yang berdasar buruk. maka Aku akan menggantikannya dengan iman yang dirasakan manisnya dalam hati. Harta yang didatangkan oleh angin akan terbawa pergi oleh taufan. Kemaafan mungkin amat berat untuk diberikan kepada orang yang pernah melukai hati kita.

itu adalah mulia dan terpuji. Manusia tak akan tahu semua perkara. Hidup umpama aiskrim. justeru tahu banyak perkara lebih baik dari tidak suka mengambil tahu walaupun satu perkara Orang yang meminta-minta kepada Tuhan tidak akan kecewa. Hidup ini ibarat meniti seutas tali. Dua orang bersaudara ibarat dua buah tangan. yang satu membersihkan yang lainnya. itu adalah zalim. dan itulah yang kita rasai saat ini." (La Roche) Manusia yang tidak berharap untuk menang telah sedia kalah. kadang kala kita jatuh sakit dan terluka. tetapi cahaya kehidupan yang dipancarkan akan selalu bersinar buat selamanya. Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. Kita mesti pastikan hari ini adalah milik kita kerana kita belum pasti adakah hari esok kita masih diberi peluang. maka itu adalah dendam. Nikmatilah ia sebelum cair. Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan. Jika kebaikan dibalas kejahatan.Segala hal yang lahir akan mati. Perkara utama harus kita fikirkan ialah menerimasesuatu atau . Hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yg kadangkala boleh menjahanamkan diri sendiri. Jika kejahatan di balas kejahatan.

Hidup adalah gabungan antara bahagia dan derita. Malangnya bagi mereka yg hanya mengikut kehendak hati tidak sanggup menerima penderitaan. melainkan masuk dengan perlahan-lahan dan dengan mata yang terbuka setelah mengukur dalamnya -Stahl P. Ia adalah menguji keteguhan iman seseorang. ( Harieta Wahab) .membuat sesuatu dgn baik berlandaskan kenyataan. Jika anda rasa ianya menyakitkan. Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang. .Marcus Aurelius Kasihkan manusia lepaskan dia kepada pilihan dan keputusannya kerana di situ tanda kita gembira melihat insan yang kita sayangi beroleh bahagia Orang yang berkhianat selalu terhina.J Hari yang mendatang tidak akan memberikan sebarang makna jika kegagalan semalam tidak dijadikan teladan. Kebahagiaan adalah haruman yang tidak boleh kamu semburkan kepada orang lain tanpa kamu sendiri mendapat beberapa titisan daripadanya -Emerson Orang yang berani tidak akan membabi-buta melompat masuk ke dalam jurang. fikirlah ia mungkin menyakitkan orang lain juga Nilai manusia adalah semahal nilai matlamatnya.

Sebaliknya mereka akan menumpukan perhatian ke arah mencapai matlamatnya Batu yang bergerak tidak bisa ditumbuhi tanaman. Orang yang cekal dan mempunyai keyakinan diri yang tinggi. Berbahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya. yang telah melakukan kerjanya dengan baik sekali.Kegagalan ialah satu-satunya yang dapat diraih tanpa pengerahan tenaga sedikit pun. Sekiranya seorang manusia dipanggil sebagai seorang penyapu sampah. menjadi pemandu untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya -Saidina Ali Jika kamu berhasrat untuk berjaya. tidak pernah merasa terancam dengan perkataan atau perbuatan yang remeh dan tidak disengajakan. Ada dua cara seseorang itu tidak boleh berjaya iaitu orang yang hanya mengerjakan apa yang disuruh dan orang yang tidak mahu mengerjakan apa yang disuruh. . dia harus menyapu sama sepertimana Michelangelo melukis atau Beethoven memainkan muziknya. Dia harus menyapu dengan begitu baik sekali sehingga semua yang terdapat di syurga dan dunia akan berhenti dan berkata disinilah tempat tinggal seorang penyapu sampah yang paling hebat. Cara terbaik menghukum orang yang telah melakukan kesalahan terhadap kita ialah dengan berbuat baik kepadanya. ataupun Shakespeare menulis puisinya. jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut.

Hargai budi mereka dan kesetiaan. Sesiapa yang tidak pernah merasai kepahitan tidak akan mengenal kemanisan. tetapi tidak merancang adalah merancang untuk gagal. tentu lebih banyak tertawa. Apabila kepercayaan telah hilang lenyap.Contoh terbaik Kepada yang tua . sebaliknya menaikkannya -John Petitsenn Orang yang terakhir tertawanya.Kebebasan Keberanian yang sebenar ibarat layang-layang.Cinta dan ketaatan Kepada manusia .Kesetiaan Kepada musuh . maka matilah orang itu. Berfikir secara rasional tanpa dipengaruhi oleh naluri atau emosi merupakan satu cara menyelesaikan masalah yg paling berkesan Apakah diharapkan hujan tanpa awan. .Tidak ada manusia yang hidup untuk gagal.Khidmat Kepada yang muda . Kepada pasangan .Kemaafan Kepada ketua . Sentakan angin yang menentangnya bukan melemparkannya ke bawah.. kehormatan telah musnah. -Whittier Hadiah Terbaik Kepada kawan .

Cakap sahabat yang jujur lebih besar harganya daripada harta benda yg diwarisi dari nenek moyang (Saidina Ali) Air mata wanita adalah senjata yang membuahkan kemenangan. duit bukan kawan. dunia hanya pinjaman dan mati tak berteman. Sahabat sejati menjadi pendorong impian.. Berfikir itu cahaya. Kepapaan membuat seseorang yang petah bercakap menjadi pendiam dan menyebabkan seseorang yang bijak menjadi bodoh. Ingatlah. Selemah-lemah manusia ialah orang yg tak boleh mencari sahabat dan orang yang lebih lemah dari itu ialah orang yg mensia-siakan sahabat yg telah dicari ( Saidina Ali) Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan. kelalaian itu kegelapan. sabar itu iman.Dunia ini ibarat pentas. Jadilah cahaya suram yang kekal abadi sinarannya dan elakkan daripada menjadi cahaya terang yang bersifat seketika cuma. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah. kejahilan itu kesesatan dan manusia yang paling hina ialah orang yang menganiaya orang bawahannya. Kita adalah pelakonnya. Maka berlumba-lumbalah beramal supaya hidup bahagia di dunia dan akhirat. .

kadang kala dia mendapati bahawa dia tidak menyukai apa yang telah dibinanya dan mencari seseorang atau sesuatu untuk dipersalahkan daripada mencuba untuk menukar dirinya sendiri. . Lidahmu adalah bentengmu. sesungguhnya kita akan terkejut dengan hasilnya. Dia membinanya seperti mana yang dikehendakinya namun selepas dia membina apa yang dikehendakinya. jangan percaya semua yang kamu dengar dan jangan memberitahu semua yang kamu dengar. tetapi kita sering kali ingat apa yang orang lain ada. dan jika engkau membiarkannya maka ia tidak akan mempedulikanmu Jangan sesekali menggadai prinsip. Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki. jangan berbelanja semua yang kamu miliki. Sedangkan orang lain menganggapnya sebagai batu lonjatan.Kaya jiwa lebih baik daripada kaya harta. Kalau kita melakukan semua yang kita upaya lakukan. Jangan lakukan semua yang kamu ketahui. Seseorang menganggap sekatan sebagai batu penghalang. jika engkau menjaganya maka ia akan menjagamu. demi untuk mendapat dunia yang mengiurkan Orang yg paling berkuasa adalah orang yg dapat menguasai dirinya sendiri Setiap manusia adalah arkitek kehidupannya sendiri.

Dalam kepala kaum wanita ada kekurangan. adalah sepenuhnya daripada apa yang kita berikan padanya. Sekiranya anda meletakan satu nilai kecil ke atas diri anda sendiri. belum tentu hari ini kita akan berada di sini Fikirkan hal-hal yang paling hebat. bersabar dan berdoa.Dan engkau akan menjadi terhebat. memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat . bersungguh. ketahuilah bahawa dunia tidak akan meningkatkan harga anda itu Kalau tidak kerana semalam kita telah berusaha. Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab. Gerobak kosong lebih banyak bisingnya (suara ributnya) daripada gerobak yang penuh muatan. Jika kita melakukan sesuatu dengan keikhlasan. tetapi dalam hati mereka ada kelebihan. Tetapkan akal pada hal tertinggi.Apa yang diperolehi dalam hidup ini. nescaya ganjaran yang kita terima juga setanding dengan apa yang kita usahakan. . Dan engkau akan mencapai yang tertinggi. merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi.Khalifah Abdul Malik bin Marwan Adalah tidak mustahil orang yang paling kita benci sekarang adalah kawan karib kita suatu waktu dahulu.

Tetapi malangnya. Apa yang ada hanyalah percubaan. Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula kepada Ilahi. Kata kata yang sering diucap biarlah selari dengan apa yang dirasakan kerna selalunya apa yang terungkap tidak sama seperti apa yang diungkap Lebih baik menjadi pendengar yang bijak daripada menjadi pemerhati yang kaku dan tidak tahu apa-apa. Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan. tetapi sedikit sekali pelakunya. cabaran dan pelbagai peluang. Kebijaksanaan menjanjikan kejayaan dan kebahagiaan tetapi jika disalahgunakan akan mewujudkan penderitaan Didiklah anak-anakmu itu berlainan dengan keadaan kamu sekarang kerana mereka telah dijadikan Tuhan untuk zaman yang bukan zaman engkau -Saidina Umar Al-Khattab Diam adalah suatu hikmah. kebiasaan orang lebih melihat bayang-bayang daripada pokoknya.Dunia ini tiada jaminan melainkan satu peluang. Adab dan akhlak adalah ibarat pokok dan kemasyhuran adalah seperti bayang-bayang. . Pemimpin yang berjaya ialah orang yang boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih atas daripadanya dan boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih bawah daripadanya.

Mengetahui perkara yang betul tidak memadai dan bermakna jika tidak melakukan perkara yang betul. Anda mesti menghadapinya.Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan manusia untuk menyambut kesempatan yang menjelma. Anda tidak boleh mencipta pengalaman.Albert Camus Harta tidak akan berkurang kerana sedekah dan melakukan amal. Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal. . Barangsiapa mempertimbangkan keselamatan dalam tindakannya. Sahabat sejati umpama pohon rendang tempat kita berteduh. Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya tanpa . maka tenanglah batinnya. Manusia biasanya lebih menghargai sesuatu yang sukar diperoleh tetapi sering melupakan nikmat yang telah tersedia. tetapi manusia perlu dihukum kerana sengaja lupa. Kecemerlangan adalah hasil daripada sikap yang ingin sentiasa melakukan yang terbaik.tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah. Manusia tidak perlu dihukum kerana lupa.

menyimpang. dan orang yang jahil membuka keaibannya. Menyesal tidak berbicara lebih baik daripada menyesal berbicara.Aflatun Jambatan menjadi penghubung antara dua buah kampung. . Anda akan mempunyai ramai kenalan jika anda meminati mereka dan bukannya cuba membuat mereka meminati anda Jangan memandang ke bawah (untuk mengetahui kekuatan tanah yang dipijak) sebelum memulakan langkah .Cecil B.Hanya mereka yang menetapkan pandangan mereka ke arah horizon yang jauh dihadapan sahaja yang akan menemui jalan sebenar. . ia wajib menaruh perasaan malu akan dirinya terlebih dahulu . DeMille Jangan biarkan perahu hanyut tak berpenghuni nanti hanyutnya tidak singgah ke pelabuhan Ukuran yang paling tinggi tentang adab seseorang itu. Sesungguhnya orang yang berakal itu menyembunyikan rahsianya. perkahwinan menjadi penghubung antara dua insan dan anak menjadi penghubung antara ibu dan ayah Tiada manusia yang bergembira sepanjang masa tetapi ianya bukanlah suatu alasan untuk hidup sengsara Kesempatan yang kecil seringkali merupakan permulaan kepada usaha yang besar.

Sesungguhnya apa yang kita lihat serupa sebenarnya tidak semestinya sama. Adalah mudah menukarkan status seorang sahabat menjadi kekasih daripada (bekas) kekasih menjadi sahabat. dia tidak malu belajar daripada orang yang berkedudukan lebih rendah darinya . tidak dapat berdiri sebagai suatu bangsa merdeka -Soekarno Semiskin-miskin orang ialah orang yang kekurangan adab dan budi pekerti -Hukama Ciri orang yang beradab ialah dia sangat rajin dan suka belajar. Tidak dapat dilekatkan lagi dan tidak dapat dikembalikan menjadi tanah -Wahab B Munabin Sahabat sejati dan setia adalah lebih bernilai dari semua emas di dunia ini. Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka. Peperangan hanya boleh menjanjikan kemenangan selepas kemusnahan dan kematian.Confucius . Akhlak yang buruk itu ibarat tembikar yang pecah. Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan -Andre Colin Bangsa yang tidak percaya kepada kekuatan dirinya sebagai sesuatu bangsa.Jangan mengukur kebijaksanaan seseorang hanya kerana kepandaiannya berkata-kata tetapi juga perlu dinilai buah fikiran serta tingkah lakunya.

Jika akarnya sihat. pokoknya pun sihat -Beng Tju Agama tanpa ilmu adalah buta. bukan hidup untuk biadap -Al-Ghazali Bayruni Rakyat itu akar bangsa.Jangan tanya apa yang dibuat oleh negara untukmu. bagaimana lagi jika tiada agama? -Benjamin Franklin Jika kamu mendapat kesusahan.Mognon Me Lauhlin .Horatius Menghitung orang-orang gila di suatu negeri lebih sulit daripada menghitung orang-orang yang berakal. Orang yang paling tidak bahagia ialah mereka yang paling takut pada perubahan . Ilmu tanpa agama adalah lumpuh -Albert Einstein Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil Memohon doa kepada Tuhan adalah laksana samudera yang dapat mencapai setiap sudut pantai keperluan hidup manusia Sesuatu khayalan kadang-kadang menjadi realiti Jika manusia masih tetap jahat dengan adanya agama. Hidup biar beradab. ingatlah menyimpan kesabaran. tapi tanyalah apa yang boleh kamu buat untuk negara -Abraham Lincoln Jangan mengharapkan kebaikan dari orang yang tidak mengharapkan kebaikan dari kamu.

.tetapi aku tidak pula..dari itu kurniakanlah............................ seseorang insan itu mungkin dilanda kepahitan dan kekecewaan yang tidak diketahui orang lain............. -Richard Brinsley Sheridan Kecantikan hanya sedalam kulit.......htm Tuhanku.............. tetapi masuk ke dalam tulang -Pepatah inggeris Kita patut berkorban supaya orang lain juga merasai kemanisan hidup...........siksa nerakaMu.sesungguhnya Engkaulah pengampun. Keruntuhan keluarga telah melahirkan generasi yang lemah -Rahmohan Ghandi Rahsia untuk berjaya ialah menghormati orang lain Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan ketenangan dan keamanan Kecemerlangan sebenar adalah apabila kamu dihentam sehingga bertekuk lutut...... Semoga Ade Terhibur http://us............. ..........share.....keampunan kepadaku........... tetapi mampu melantun kembali.. ..... ..ampunkanlah dosaku...................... .....Nilai hidup harus diukur dengan garis yang lebih mulia.............sanggup menanggung........geocities.......aku tidak layak untuk syurgaMu. disebalik senyum dan tawa.com/euis1985/mutiara. ........ iaitu kerja dan bukannya usia. Di sebalik keindahan rumah tersergam......

. "Si pemberilah yang berhak mengambilnya kembali.... dan Andalah yang berhak menerimanya...." Orang yang dicaci menjawab... Ya Allah.. .dosa-dosaku bagaikan pepasir di pantai. terserah pada anda bagaimana mengisinya. ia ditanya... Yang seorang mencaci maki dengan kata-kata tajam. Setelah orang yang mencaci itu merasa lelah dan berhenti berkata-kata...oh Tuhanku... tetapi pemberian itu ditolaknya..dengan rahmatMu........... Hidup Anda (15/01/2001) Hidup itu sendiri tak dapat memberikan kegembiraan sampai anda menghendakinya...dosa-dosa besar... ... Ya Allah. kepada siapakah ia harus dikembalikan ?" Orang yang mencaci menjawab... aku sedang berpuasa..ampunkan daku....... "Kalau seorang memberikan sesuatu kepada orang lain.......... semua caci maki yang Anda berikan aku tolak.... Antara Berpuasa dan Bertengkar (26/11/2000) Dua Orang yang sedang berpuasa terlibat dalam percekokan...... "Baiklah. aku sedang berpuasa. sedangkan yang seorang lagi tidak berkata sepatah kata pun." Rumah (09/10/2000) Para penghuni rumah mewah selalu ingin keluar dari rumahnya sedangkan orang-orang yang berada di luar ingin memasukinya ... . Hidup cuma menyediakan waktu dan tempat..

Kedudukannya disisi mereka lebih segar dari air tawar. akan berlalu pula bagian umurmu. lebih manis dari madu dalam sarangnya dan lebih harum dari bunga mawar. ucapannya bisa diterima. (Hasan Bashri) Manusia dan kekayaan (28/08/2000) "Umumnya sikap manusia terhadap orang kaya lebih cerah dari sinar matahari. Mereka itu orang-orang yang berlaku adil dalam menetapkan hukum baik kepada rakyat maupun kepada keluarga. maka dimalam itu ia memperoleh ampunan Allah. Setiap kali hari berlalu. akan anda sesali kelalaian anda semusim tanam. Kesalahannya adalah benar dan semua keburukannya dianggap baik.Lalai (25/09/2000) Seandainya anda belum menanam dan menyaksikan orang lain mengetam. Letih Bekerja (18/09/2000) Barangsiapa dimalam hari merasa letih karena bekerja dengan tangannya. lebih tinggi dari langit. (HR Ahmad) Berlaku Adil (11/09/2000) Sesungguhnya orang-orang yang berlaku adil di sisi Allah laksana berada di atas mimbar yang terbuat dari cahaya. dalam majelis dia terhormat . (HR Muslim) Kumpulan Hari (04/09/2000) Wahai anak adam! Sesungguhnya kamu merupakan kumpulan hari-hari.

lebih tinggi dari langit. dalam majelis dia terhormat .dan omongannya tidak pernah menjemukan. Kesalahannya adalah benar dan semua keburukannya dianggap baik." (Abbas ra. Allah akan memberikan pakaian surga kepadanya. lebih manis dari madu dalam sarangnya dan lebih harum dari bunga mawar. maka Allah akan memperhatikan kepentingannya. maka Allah akan melapangkan satu kesulitan dari beberapa kesulitan dihari kiamat. Setiap muslim yang memberi muslim lain yang kelaparan. Dan barangsiapa yang menutupi kejelekan orang lain maka Allah akan menutupi kejelekannya dihari kiamat. ucapannya bisa diterima.) Saudara muslim (21/08/2000) Barangsiapa yang memperhatikan kepentingan saudaranya. Allah akan memberikan buah surga kepadanya dan setiap muslim yang memberi minum kepada muslim yang kehausan Allah akan memberikan munim kepadanya dari ar-Rahiqul Makhtum. Kedudukannya disisi mereka lebih segar dari air tawar. Barangsiapa yang melapangkan suatu kesulitan sesama muslim. (HR Abu Dawud) Manusia dan Kekayaan (07/08/2000) "Umumnya sikap manusia terhadap orang kaya lebih cerah dari sinar matahari. (HR Bukhari dan Muslim) Memberi (14/08/2000) Setiap muslim yang memberikan pakaian kepada muslim yang tidak berpakaian.

Jangan pula terlalu sedikit sehingga aku lupa kepada-Mu. Sesungguhnya kamu pasti akan berpisah dengannya Lakukan apa saja yang kamu kehendaki. hikmah kebijaksanaanmu menjadi tumpul. jangan Engkau memberikan kepadaku dari kenikmatan dunia yang terlalu banyak agar aku tidak melampaui batas larangan-Mu. Sesungguhnya kamu pasti mati. Sesungguhnya yang sedikit tapi mencukupi.dan omongannya tidak pernah menjemukan. Sesungguhnya kamu akan memperoleh balasannya Mengajar (03/07/2000) Seorang alim harus mengajar dirinya sebelum mengajar orang lain. dengki.lebih baik bagiku daripada yang banyak tetapi melalaikan Hidup Tidak Tentram (17/07/2000) Tiga sifat yang menyebabkan penyandangnya tidak tentram dalam hidupnya : iri. dan akhlak buruk Sesukamu (10/07/2000) Hiduplah Sesuka hatimu.) Nasihat Luqmanul Hakim (31/07/2000) "Wahai anakku apabila perut kantongmu penuh padat maka pikiranmu akan tidur. dan hendaknya mengajar dengan perilakunya sebelum mengajar dengan ucapan-ucapannya ." (Abbas ra. dan anggota badanmu lemah dalam mengamalkan ibadah" Do'a (24/07/2000) "Ya Allah. Cintai siapa saja yang kamu senangi.

dia merugi. Barangsiapa diam. dia selamat. Pertama. Apabila dia benar . Barangsiapa bicara batil kepada orang ramai. Barangsiapa tidak menguasai lidahnya. umurnya yang lalu berikut amalan-amalannya dan bagaimana keputusan serta penilaian Allah terhadapnya Kedua. • menyesali.Meredam Kejahatan (26/06/2000) Bohong. dia dikasihi. sebagaimana air dapat memadamkan api. orang yang berpendapat bahwa kejahatan harus diredam dengan kejahatan. • Siapa dan Siapa(12/06/2000) • • • • • dari dosa. Barangsiapa membenci kejahatan. dia bebas . Kecemasan (19/06/2000) • Manusia selalu hidup di antara dua kecemasan. Apakah api yang satu dapat memadamkan api yang lain? Yang dapat meredam kejahatan adalah kebaikan. sisi usianya dan amalan-amalannya yang akan dikerjakannya dan apa yang akan ditentukan Allah baginya. dia Barangsiapa yang mengasihi. dia beruntung. silahkan dia menyalakan dua api. Barangsiapa melakukan kebajikan.

melaksanakannya sebaik-baiknya. kecuali dalam empat perkara: .Yang buruk-buruk (05/06/2000) • • • • Seburuk-buruk harta ialah yang tidak dizakatkan. Seburuk-buruk penguasa ialah yang ditakuti rakyatnya yang tak bersalah. Mengunci Lidah (15/05/2000) Kuncilah lidahmu. menunjukkan prestasi dan keahliannya. Seburuk-buruk kawan ialah yang membuat kecewa kawannya ketika dalam kesulitan. ia akan memperoleh semuanya. dan terhormat). halal. Dengan demikian. dengan kemampuan optimal dan kekuatan maksimal serta dengan kesungguhan hati Kekayaan Tanpa Harta (22/05/2000) Barangsiapa menginginkan kekayaan tanpa harta. Seburuk-buruk negeri ialah negeri yang tandus dan tak terjamin keamanannya Hidup Duniawi (29/05/2000) Sarana untuk menyempurnakan kehidupan duniawi ialah : • • • • amal perbuatan (karya dan profesi yang baik. memperolah kemuliaan tanpa dukungan keluarga ataupun kawan. hendaklah ia keluar dari kehinaan karena maksiat kepada Allah menuju kemuliaan karena taat kepada-Nya. dan ditaati tanpa memiliki kekuasaan.

menghubungkan silaturahmi dengan orang yang memutuskannya."Beritahukan kepadaku. . Dinding Islam ialah kebenaran dan pintunya ialah keadilan. bagaimana caranya mencari selamat dari manusia ?" Haatim menjawab. mensyukuri nikmat Allah. Selamat Mencari (01/05/2000) Ketika Haatim al-Asham datang berkunjung kepada Imam Ahmad. dan mengutarakan hikmah kebijaksanaan Meningkatkan Kemuliaan (08/05/2000) Ada tiga hal yang meningkatkan kemuliaan seseorang: • • • memaafkan orang lain dan menghilangkan bekas-bekas kesalahannya. Imam bertanya. memberi sesuatu kepada orang lain yang tidak memberi sesuatu kepadanya.• • • • menjelaskan yang hak. dan jangan mengambil harta mereka. menumbangkan yang batil. • Berikan hak-hak mereka dan janganlah menuntut hak Anda dari mereka • Bersabarlah menghadapi gangguan mereka dan jangan mengganggu mereka Dinding dan Pintu Islam (24/04/2000) Islam memiliki dinding dan pintu yang kuat. "Dengan tiga hal: • Anda memberi harta kepada mereka.

Cendikiawan membuat sejarah dengan akal pikiran mereka. dia akan kehilangan agamanya. Dan barangsiapa yang meremehkan kawannya. akal dan jiwa saling menunjang untuk membuat sejarah. selama penguasa-penguasa bersikap keras dan tegas. Apabila hati. Teman bicara yang tidak memaksamu berdandan ketika menghadapinya. Mustafa Assiba'i) Tiga orang yang dimusuhi Rasulullah di hari Kiamat (27/03/2000) . Teman bicara yang tidak memanggilmu ketika kamu bekerja. pasti sejarah tak akan pudar sinarnya dan tak akan padam obornya. Orang arif membuat sejarah dengan jiwa mereka. Membuat Sejarah (03/04/2000) Kaum muda membuat sejarah dengan hati mereka. Teman kencan yang tidak menyanjungmu. Penasehat yang tidak mencari-cari kesalahan. Barangsiapa yang meremehkan ulama. dia akan kehilangan kemanusiannya. dia akan kehilangan dunianya. Ahmad bin Ismail Yang tak boleh diremehkan (10/04/2000) Barangsiapa yang meremehkan penguasa. Kawan yang tidak membosankan.Islam akan tetap jaya. (Dr. Said bin Suwaid Peran Buku (17/04/2000) Buku adalah: Teman bicara yang tidak mendahuluimu. melainkan dengan hak dan keadilan. tetapi itu dilakukan tidak berarti mesti dengan pedang dan cemeti.

Tiga orang yang aku musuhi dihari kiamat. Tidak ada kebaikan bagi shadaqah kecuali niyat yang ikhlas. dan orang yang mempekerjakan buruh yang melaksanakan tugasnya. (HR Bukhari). dan tidak akan beriman sampai kalian saling menyayangi. yaitu: orang yang memberi karena aku lalu mengingkarinya. (Al-Ahnaf bin Qais) Tebarkan Salam (13/03/2000) Kalian tidak akan masuk surga sampai engkau beriman. Inilah kebaikan (20/03/2000) Tidak ada kebaikan bagi pembicaraan kecuali dengan amalan. Tidak ada kebaikan bagi harta kecuali dengan kedermawanan. Tidak ada kebaikan bagi sahabat kecuali dengan kesetiaan. Tidak ada kebaikan bagi kehidupan kecuali kesehatan dan keamanan. Maukah aku tunjukkan suatu perbuatan yang jika kalian lakukan maka kalian akan saling menyayangi ? Sebarkanlah salam di antara kalian (HR Muslim) Waktumu (06/03/2000) Waktu adalah kehidupan manusia Jika digunakan untuk membaca akan menjadi sumber kebijaksanaan Jika digunakan untuk berpikir akan menjadi kekuatan Jika digunakan untuk betdo'a akan menjadi keberkahan dan rahmat Jika digunakan untuk bekerja akan menjadi keberhasilan Jika digunakan untuk beramal akan menghantarkan menuju surga . tetapi tidak memberikan upahnya. orang yang menjual budak yang sudah dibebaskan lalu makan harganya.

W.freewebs. http://www.A.a yang bermaksud.maut mendadak dan bala. Persahabatan yang sejati membawa kepada kerinduan yang berpanjangan.Semua itu adalah kewajiban seorang hamba terhadap Tuhannya Gunakanlah waktu untuk kehidupan yang sebenarnya Sesungguhnya kewajiban-kewajiban hamba didunia lebih banyak daripada waktu yang tersedia Hikmah di bawah dikutip dari sini sayang.Tiada harta yang lebih mengguntungkan daripada sifat sabar.akan mendapat rezeki yang tiada terduga.htm *Rasullah S. jangan dipertikai suatu nilai persahabatan kerana satu kesilapan. 9. 3.A. 2.kecurian.Tiada kehormatan yang lebih sempurna daripada menhindari diri dikuasai hawa nafsu.Allah memerintahkan malaikat memcatat amal manusia yang membaca bismillah sebanyak 400 kebaikkan. 2. 7. 8.Membaca 21 kali ketika hendak tidur akan aman daripada syaitan. Hargai setiap pertemuan kerana di situ ada kerinduan dan sayangilah setiap perpisahan kerana di situ pasti ada kesedihan *Kelebihan Bismillah 1. bersabda yang diingatkan oleh Dordan r.Tiada ibadah yang lebih indah daripada rasa khusuk. 3.Membaca 313 kali kali bismillah dan salawat atas nabi S.Tiada penggawal peribadi yang lebih berwaspada daripada sifat pendiam 5...Tiada teman yang lebih indah daripada amal dan tiada rakan yang lebih aib daripada jahil. Jangan menyesal atas sesuatu kegagalan. -sesungguhnya orang yang paling mulia di sisi Allah ialah orang yang terlebih dahulu memberi salam kepada orang lain *Pesanan 1. 6.W 100 kali pada hari ahad di saat matahari terbit dengan menghadap Qiblat. 4. .com/azazone2020/katakatahikmah.

*Mutala`ah Petanda zahir jiwa kosong 1.barang sesiapa yang suka berdampingan dengan pegawai pemerintah atau raja akan ditambah oleh Allah sifat kasar dan sombong. ciri-ciri yang membawa kepada kepapaan 1.Kurang khusuk dalam ibadat khasnya solat.4.suka bermewah dan bertambah sifat kedekutnya sehingga melupakan hari akhirat.Barang sesiapa yang gemar bergaul dengan perempuan akan ditambah . 2. 5.Perbanyakkan mentelaah berbagai buku agama.Tiada berkesan dan teransang apabila mendengar ayat-ayat Al-Quran serta tazkirah.Meringan-ringankan sembahyang. *Amalan pembina peribadi 1.Lakukan riadah"bersenam.Berpuasa setiap Isnin dan khamis 2.Membiarkan bekas makanan "pinggan mangkuk"tanpa membasuhnya. sains. 5. 3. 3. Terlalu bermudah-mudah dalam pekara yang harus dan sesetengah pekara subahat. 4.Ikuti perkembangan umat Islam.Memilih masjid yang pendek solatnya dan khutubahnya. 4.berjalan.Kurangkan percakapan sia-sia dan banyakkan doa. 2.politik. 6.atau sebagainya. 5. Mutala"ah Pilih Teman 1. 4.Membaca 50 kali di hadapan orang zalim.Meninggalkan longgokkan sampah di rumah 3. 2.Menggeringkan tangan dengan pakaian sendiri.akan tunduk atau takutlah orang zalim itu.Solat 5 waktu tepat pada waktunya dan laksanakan solat tahjud.Kurang berminat untuk menghadiri majlis-majlis ilmu yang mengigatkan tentang akhirat.sejarah dan sebagainya.Barang sesiapa yang gemar berteman golongan kaya akan ditambah oleh Allah kecintaannya terhadap dunia. 3.Tidak mendoakan ke atas kedua ibubapanya.

"Keselamatan itu ada 10 bahagian yang 9 di waktu diam dan yang ke 10 di waktu menjauhi orang banyak. 3. Mati hatinya."Betapa banyaknya perkataan yang menghilangkan nikmat dan betapa banyak perkatan yang mendatangkan bencana". 7.Merendahkan diri /tawaduk adalah hiasan mereka yang menuntut ilmu.Syukur adalah hiasan nikmat. 6. 8.lambat marah adalah hiasan ilmu.oleh Allah sifat bodoh dalam shahwatnya.a telah berkata maksudnya ada 8 perkara merupakan perhiasan bagi 8 perkara iaitu: 1. Hilang Air mukanya (malu dan kemuliaan). Diam 1. 5.Barang siapa yang suka bergaul dengan orang-orang fasik akan bertambah beraninya membuat dosa dan menundakan taubat.Tidak meminta-minta adalah hiasan fakir.Sabar adalah hiasan bala.Banyak menengis adalah hiasan takut. 2. 2.diam itu perhiasan orang alim dan penutup orang bodoh 2. 8 PERKARA PERHIASAN BAGI 8 PERKAR A Abu Bakar r. 3.Meninggalkan perbuatan menggungkit-gunggit pemberian adalah hiasan amalan baik. 1. 3. 10 HUkuman Bagi Orang Yang Banyak Ketawa.Barang siapa yang suka mendampingi orang-orang soleh akan bertambahlah keinginannga berbuat taat kepada Allah. .khusuk adalah hiasan solat. Digemari syaitan akannya. 4. 4. 5.

7. Kegagalan bukan bermakna anda tidak mencapai apa-apa. Jika anda inginkan sebuah tempat di matahari.4. Kesilapan mengajar kita tentang apa yang perlu kita pelajari selepas itu. 6. 10. Dikutuk para malaikat. Kata-kata hikmah 1. dan mencuba lagi dengan cara yang lain. 8. 5. Kegagalan itu sendiri tidak dikira. Disoal padanya pada hari kiamat. 2. 9. 8. 10. Kesilapan adalah bukti bahawa seseorang itu telah mencuba membuat sesuatu perkara atau pekerjaan. bersedialah  untuk terbakar. 7. Manusia yang berjaya akan memperoleh keuntungan daripada kesilapannya. Apa yang anda pelajari selepas kegagalan sahaja yang dikira. 6. 5. .Terbuka aibnya pada hari kiamat.w pada hari kiamat. Dimurkai Allah. Ia bermakna anda telah mempelajari sesuatu. Anda hanya menemui cara yang tidak berkesan. yang penting adalah tindak balas terhadap kesilapan itu. Ramai orang yang masih bergantung kepada kerja-kerja yang bergaji rendah kerana mereka takut gagal jika mencuba kerja lain. Dibenci oleh semua penghuni langit dan bumi.a. 4. Kegagalan bermakna bahawa anda belum berjaya lagi. Lupa pada segala-galanya. 9. Ingatlah bahawa anda boleh gagal dalam apa sahaja dalam hidup asalkan tidak menjadi seorang yang gagal. 3. Anda tidak gagal. Dipalingkan oleh Nabi Muhammad s.Kesilapan adalah realiti kehidupan. 11.

19.. 16. 27...Sekiranya anda mahu mengambil seorang pekerja.Malah kesilapan pun mungkin menjadi perkara penting bagi menjamin kejayaan yang bernilai. siapakah yang menang?Fikirkanlah!. 17. 26. ia mungkin tidak membawa anda ke mana-mana. 23.Mungkin tiada kegagalan bagi orang yang terus berjuang. Kegagalan bukan bermakna anda tidak berusaha bersungguhsungguh.Jangan takut dan segan untuk setiap tindakan yang anda lakukan.Orang yang kurang berani untuk memulakan sesuatu.Apabila anda telah sampai ke penghujung tali . . tetapi akhirnya tersangkut! 21. 20. 14. Cara baru ialah "pengetahuan" dan "Kejahilan".Anda tidak harus berkata KENAPA SAYA? Anda seharusnya bersyukur kerana ANDA telah dipilih.. Kegagalan itu hanya bermakna anda perlu mengambil masa yang lebih lama untuk berjaya.. Impian yang tidak terlaksana adalah impian yang terpenjara  oleh musuh nombor satu­iaitu takut GAGAL!! 22.. 13.Tiada siapa yang berhak mengecap anda sebagai orang yang gagal...Kegagalan hanyalah satu peluang untuk anda mencuba lagi untuk berjaya!!..kecuali diri anda sendiri. 18.Ramai orang mencari tempat yang selamat.12.Sekiranya kita bersaing dengan diri kita sendiri dan kita mengalami kegagalan.Sekiranya anda menemui sebuah laluan tanpa halangan. 25. 15.dan tiada lagi simpulan untuk bergantung.lompatlah ke tali yang lain.. pastikan dia pernah gagal sebelumnya.Kesilapan-kesilapan memberitahu kita tentang apa yang perlu kita pelajari. Seluruh kehidupan adalah satu ujian. 24."Lulus" dan "Gagal" adalah cara lama mengkategorikan seseorang.

Dalam percubaan-percubaan yang hebat. 30.Kegagalan dalam hidup adalah menjadi seorang yang tidak belajar daripada kegagalannya 31. perbuatan atau sebagainya.sebenarnya telah tewas!! 28. 35. 33.Setiap orang mempunyai keazaman yang kukuh untuk mencapai matlamat sehingga mampu mengetepikan kegagalan dalam usaha tersebut.Terseradung bukannya terjatuh.Hanya orang yang berani GAGAL DENGAN TERUK mempunyai harapan untuk BERJAYA DENGAN HEBAT sekiranya dia mempelajari sesuatu daripada kegagalannya itu. 29.anda hanya  tewas apabila anda telah berputus­asa.. adalah dianggap cemerlang meskipun gagal. 37. .. .Orang yang kalah membayangkan hukuman bagi kegagalan. 38.. mereka tidak akan menjadi orang berani kelak.Cara yang terbaik untuk belajar untuk menjadi pemenang ialah belajar daripada orang-orang yang pernah kalah atau tewas dalam sesuatu pertandingan.Kesilapan adalah sebahagian daripada hutang yang perlu dilangsaikan sepanjang hayat.Kita tidak mungkin dapat mempelajari sesuatu perkara kecuali kita bersedia untuk gagal terlebih dahulu. 32. 39.Hadiah paling berharga hanya diberikan kepada orang yang menemui kegagalan tetapi dia tidak pernah berundur atau merungut atau berputus-asa.Sekiranya anak-anak diasuh untuk takut mencuba sesuatu yang baru kerana takutkan kegagalan. tidak bermakna anda telah tewas. Orang yang menang membayangkan ganjaran bagi setiap kejayaan.. Sekali gagal. 36. 34.

bukannya mencari-cari-apa silapnya.Hidup adalah satu kesilapan yang berterusan di mana kita belajar untuk menjadi sempurna. Saya boleh menerima kegagalan kerana setiap orang gagal  dalam sesetengah perkara.40.fikirkanlah saat­saat anda pernah miskin  dahulu.Jangan berputus-asa kerana biasanya anak kunci terakhirlah yang dapat membuka kunci.Jika pada awalnya anda tidak berjaya. 44.Anda bukannya gagal. 45. 52. 47. Apabila anda kaya. sekiranya anda mahukan pelangi. 42. 53.Kita memerlukan kegelapan untuk melihat bintang.Satu kesalahan tidak akan menjadi kesilapan sehinggalah .Salah satu kesilapan besar yang boleh kita lakukan dalam hidup ini adalah sentiasa takut untuk melakukan kesilapan.Pada pendangan saya. 49. 50.Kesilapan demi kesilapan membawa seseoarang menemui kebenaran hakiki.cubalah cari kembali arah haluan yang pernah anda lemparkan ke dalam tong sampah.Anda hanya tidak tahu beberapa perkara lagi.Kesulitan menyerlahkan sifat sebenar manusia. kegagalan berikutnya kurang terasa pedih. 43.tetapi saya tidak boleh menerima  orang yang tidak berani mencuba. kenalah hujan dahulu. 48.Sekiranya anda mengalami kegagalan lebih awal. 51. 41.Perkara paling penting apabila berhadapan dengan keadaan yang kurang menyenangkan adalah dengan memberikan perhatian terhadap apa yang perlu dibuat selepas ini. 46.

Saya membahagikan dunia kepada mereka yang belajar dan tidak belajar.Setiap kegagalan adalah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baru yang tidak pernah dicuba sebelum ini.Jangan katakan kegagalan itu kesilapan.Anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan. 57.Saya tidak membahagikan dunia kepada yang lemah dan . atau yang berjaya dan gagal.Anda bukannya gagal. Katakan kegagalan itu adalah pengajaran.Anda tidak akan mengetahu tentang diri sendiri menerusi kejayaan. juga bukan di antara yang boleh melakukan sesuatu atau sebaliknya. 54. Saya boleh menerima kegagalan kerana setiap orang gagal  dalam sesetengah perkara. 56. 59.Kegagalan tidak menjadikan anda seorang yang gagal sekiranya anda tidak berputus-asa untuk mencuba lagi.Satu kesalahan tidak akan menjadi kesilapan sehinggalah anda membetulkannya.Janganlah takut untuk mengakui kesilapan.tetapi saya tidak boleh menerima  orang yang tidak berani mencuba.Kegagalan tidak menjadikan anda seorang yang gagal sekiranya anda tidak berputus-asa untuk mencuba lagi. 58. 51.Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang seseorang daripada mengesani potensi diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri. Ia samalah seperti mengatakan bahawa anda lebih bijak pada hari ini berbanding dengan semalam. 55. 55.anda membetulkannya.Saya tidak membahagikan dunia kepada yang lemah dan gagah. 52. 54. 53. 60.Anda hanya tidak tahu beberapa perkara lagi.

56. Katakan kegagalan itu adalah pengajaran. 58.Anda tidak akan mengetahu tentang diri sendiri menerusi kejayaan.Jangan katakan kegagalan itu kesilapan.gagah.Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang seseorang daripada mengesani potensi diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri. Saya membahagikan dunia kepada mereka yang belajar dan tidak belajar.Satu kesalahan tidak akan menjadi kesilapan sehinggalah anda membetulkannya.Anda bukannya gagal.Janganlah takut untuk mengakui kesilapan.Anda hanya tidak tahu beberapa perkara lagi. 56.Saya tidak membahagikan dunia kepada yang lemah dan gagah. 60. 55. 59. juga bukan di antara yang boleh melakukan sesuatu atau sebaliknya. juga bukan di antara yang boleh melakukan sesuatu atau sebaliknya. Saya boleh menerima kegagalan kerana setiap orang gagal  dalam sesetengah perkara.Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang . Saya membahagikan dunia kepada mereka yang belajar dan tidak belajar.Setiap kegagalan adalah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baru yang tidak pernah dicuba sebelum ini. 52. atau yang berjaya dan gagal. 54.Anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan. 53. atau yang berjaya dan gagal. 51. 57.Kegagalan tidak menjadikan anda seorang yang gagal sekiranya anda tidak berputus-asa untuk mencuba lagi.tetapi saya tidak boleh menerima  orang yang tidak berani mencuba. Ia samalah seperti mengatakan bahawa anda lebih bijak pada hari ini berbanding dengan semalam.

Anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan. Katakan kegagalan itu adalah pengajaran. 87.Jangan katakan kegagalan itu kesilapan.SENYUM harus ada ketulusan. 85. 57."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang. 84. 59. 60.seseorang daripada mengesani potensi diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri. 83.Janganlah takut untuk mengakui kesilapan. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. 89. sewajarnyalah kita SENYUM. . 82.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan. 88.Setiap kali berhubung dengan orang lain. sama saja dengan kening yang berkerut. 90.SENYUM adalah bahasa dunia. Ia samalah seperti mengatakan bahawa anda lebih bijak pada hari ini berbanding dengan semalam. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya. 86. 58. 81. Ia menunjukkan keceriaan.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna.Setiap kegagalan adalah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baru yang tidak pernah dicuba sebelum ini.SENYUM adalah jambatan persahabatan.Anda tidak akan mengetahu tentang diri sendiri menerusi kejayaan.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan.

SENYUM adalah jambatan persahabatan. 85.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah. 82.SENYUM adalah bahasa dunia. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna. 84. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya. Ia menunjukkan keceriaan. Ia menunjukkan keceriaan.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan.Setiap kali berhubung dengan orang lain.81. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya. 83.SENYUM adalah bahasa dunia. sewajarnyalah kita SENYUM.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita. sama saja dengan kening yang berkerut. 81. 89. 82.SENYUM harus ada ketulusan. 87.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna. 88. sewajarnyalah kita SENYUM. 86."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan . 83. 84. 85.Setiap kali berhubung dengan orang lain. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. 86. 90.

88. sama saja dengan kening yang berkerut. 121."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah. 84. 90.Setiap kali berhubung dengan orang lain.SENYUM harus ada ketulusan. Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang  yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya  tanpa menyimpang. 87.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan. sewajarnyalah kita SENYUM.Jika anda mahu membuat sesuatu. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya. 87.SENYUM adalah bahasa dunia. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. 90.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan.SENYUM adalah jambatan persahabatan. 83. 89. anda akan cari jalan.sahabatmu adalah satu sedekah.SENYUM harus ada ketulusan.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna. 89. 86. sama saja dengan kening yang berkerut.SENYUM adalah jambatan persahabatan. 122. Jika .SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan. 81. 85. 82. 88. Ia menunjukkan keceriaan.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan.

ianya gagah dan pasti beroleh kemenangan". " 129.jika lambat dilaksanakan.Gagal sekali tidak bererti gagal untuk selama-lamanya 128. anda akan cari alasan.Peribahasa Melayu 124. 126."Kebenaran ."Keadilan . . Peribahasa Arab 123. Ingat ada orang yang lebih teruk gagalnya dari kita. tiada cukup anggota polis dan tiada cukup mahkamah untuk menguatkuasakan satu undang-undang yang tidak disokong oleh rakyat" 130. ia tidak patut dipanggil undang-undang".Jangan kecewa jika anda gagal. malah anda perlu ke depan berbekalkan kegagalan itu sebagai kekuatan untuk mencapai kejayaan. tetapi anda tidak boleh menipu semua orang  buat selama­lamanya". 134."Tiada cukup penjara. "Anda boleh menipu setengah orang buat  selama­lamanya. 133. 132.Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras dengan tindakannya."Undang-undang bertulis umpama sarang labah-labah. tetapi adalah lebih tidak adil jika seorang yang tidak bersalah terpaksa menderita dalam penjara"."Jika kesan sesuatu undang-undang itu tidak adil dan tidak munasabah. nescaya dikira ketidakadilan". anda boleh menipu setiap orang buat  sementara waktu. . menakala yang kaya dan berkuasa dengan sewenang-wenang menembusinya". 131.Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi.anda tidak mahu membuat sesuatu. ia memerangkap mereka yang miskin dan tidak berdaya. 125. tak hendak seribu dalih.Hendak seribu daya."Memang tidak adil jika sepuluh orang yang bersalah melepaskan diri. 127.

kelak hilanglah sensitiviti akan fikiran kamu".Pemikir dan ahli falsafah Arab yang ulung. kelak kamu benar-benar menjadi haiwan. 137. هيَ أَّامُ اِّتيْ ُّا نَْنتَظِ ُ فِْي َا الشهَاد‬ ْ ْ ‫ل‬ ْ َ َ ْ َ ‫ذ يِ ي‬ “ Hari-hari yang paling indah dan nikmat aku rasakan dan lalui."Ada perbicaraan yang lebih agung daripada perbicaraan di mahkamah undang-undang. kelak kamu akan kehilangan hak kebenaran. juga atas perkara-perkara yang kita tidak lakukan atau yang kita biarkan berlaku". Jangan kamu bermain dengan sifat-sifat kehaiwanan.135. Kata-kata Hikmah Abu Bakar Rhodiyallahu ‘Anhu berkata : ‫ة‬ ُ ‫ُاطُْبُوا اْلموْت ُتوْهبْ لَكَ اْلحَيَا‬ َ َ َ ‫ل‬ “ Kejarlah kematian ! Kau dapatkan kehidupan “ Marwan Rohimahullah : ‫ِ ي ل كن ر ه ّ ة‬ ُ َ‫َأَل ّ أَّاميْ حََاِتيْ وَأسعَدُهَا. Al-Kindi (803-873 TM). iaitu perbicaraan hati nurani manusia"."Pejuang kemerdekaan India."Kita bertanggungjawab bukan saja atas perkara-perkara yang kita lakukan."Undang-undang yang tidak adil adalah jenis kezaliman yang paling dahsyat". aku dan orang-orang yang berada di satu kelompok . 139. 136. Jangan kamu bermain dengan kezaliman."Manusia tidak mungkin bebas selagi jiwa dan pemikirannya terkongkong". Jangan kamu bermain dengan kepalsuan. 138. أَنَا ومَنْ حوِْلي مِنْ ِتلْكَ اِلفِئَةِ اِّتي آمََنت بِرَّبهَا.

. yaitu hari-hari dimana kami menanti syahadah “.yang beriman kepada Robnya.

You're Reading a Free Preview

Télécharger
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->