SALAM HIKMAH DALAM HIKMAH..MOGA KITA MENDAPAT HIKMAH DAN RAHMAH ….AAMEN.

1. Sesungguhnya seorang hamba itu bila merasa

ujub kerana suatu perhiasan dunia, niscaya Allah akan murka kepadanya hingga dia melepaskan perhiasan itu. 2. Semoga aku menjadi pohon yang ditebang kemudian digunakan. 3. Dia berkata kepada para sahabat,"Sesungguhnya aku telah mengatur urusan kamu, tetapi aku bukanlah org yg paling baik di kalangan kamu maka berilah pertolongan kepadaku. Kalau aku bertindak lurus maka ikutilah aku tetapi kalau aku menyeleweng maka betulkan aku!" SAYIDINA UMAR BIN KHATTAB : 1. Jika tidak karena takut dihisab, sesungguhnya aku akan perintahkan membawa seekor kambing, kemudian dipanggang untuk kami di depan pembakar roti. 2. Barangsiapa takut kepada Allah SWT nescaya tidak akan dapat dilihat kemarahannya. Dan barangsiapa takut pada Allah, tidak sia-sia apa yang dia kehendaki. 3. Wahai Tuhan, janganlah Engkau jadikan kebinasaan umat Muhammad SAW di atas tanganku. Wahai Tuhanku, umurku telah lanjut dan kekuatanku telah lemah. Maka genggamkan

(matikan) aku untukMu bukan untuk manusia. SAYIDINA ALI KARAMALLAHU WAJHAH : 1. Cukuplah bila aku merasa mulia karena Engkau sebagai Tuhan bagiku dan cukuplah bila aku bangga bahawa aku menjadi hamba bagiMu. Engkau bagiku sebagaimana yang aku cintai, maka berilah aku taufik sebagaimana yang Engkau cintai. 2. Hendaklah kamu lebih memperhatikan tentang bagaimana amalan itu diterima daripada banyak beramal, kerana sesungguhnya terlalu sedikit amalan yang disertai takwa. Bagaimanakah amalan itu hendak diterima? 3. Janganlah seseorang hamba itu mengharap selain kepada Tuhannya dan janganlah dia takut selain kepada dosanya. 4. Tidak ada kebaikan ibadah yang tidak ada ilmunya dan tidak ada kebaikan ilmu yang tidak difahami dan tidak ada kebaikan bacaan kalau tidak ada perhatian untuknya. UMAR BIN AZIZ : 1. Orang yang bertakwa itu dikekang. 2. Sesungguhnya syubhat itu pada yang halal. 3. Kemaafan yang utama itu adalah ketika berkuasa. SUFFIAN AS THAURI :

1. Tidak ada ketaatan bagi kedua ibu-bapa pada perkara syubhat. 2. Sesungguhnya seorang lelaki itu berharta bila dia zuhud di dunia, dan sesungguhnya seorang itu adalah fakir bila dia gemar pada dunia. 3. Menuntut ilmu lebih utama daripada solat sunat." Ilmu itu lebih baik daripada harta. Ilmu menjaga engkau dan engkau menjaga harta. Ilmu itu penghukum (hakim) dan harta terhukum. Harta itu kurang apabila dibelanjakan tapi ilmu bertambah bila dibelanjakan. -Saidina Ali bin Abi Talib Kecantikan bukan terletak pada pakaian yang dipakai tetapi ia bergantung kepada keelokan akhlak dan budi pekerti. Saidina Ali bin Abi Thalib Jadilah seperti pohon kayu yang lebat buahnya, tumbuh di tepi jalan. Dilempar buahnya dengan batu, tetapi tetap dibalas dengan buah. -Saidina Abu Bakar As-Siddiq Alangkah buruknya kepapaan, kalau aku mengadu aku malu, kalau aku berdiam diri aku binasa -Saidina Ali bin Abi Talib Jangan berkawan dgn orang yang tamak kerana pada zahirnya ia ingin membahagiakanmu tapi hakikatnya dia akan mencelakan . Jauhilah berteman dengan pembohong kerana ia boleh menjadikan orang yang dekat lari daripadamu dan sebaliknya .Janganlah berkawan dengan orang yang bakhil kerana ia akan

harta buat kehidupan di dunia.melupaimu di waktu kamu sangat memerlukannya dan jauhilah bersahabat dengan orang yang suka berbuat jahat kerana ia tidak malu untuk menjualmu dengan harga yang sangat murah Saidina Ali bin Abi Thalib Hanya lidah yang mahu berdusta dan berbohong. Tetapi jika mereka teguh memegang amanah dan menahan tangannya daripada menganiayai sesamanya. sampai bila-bilapun dia tidak akan menjadi orang yang berani -Khalifah Ali bin Abi Talib Agama buat kehidupan di akhirat. tetapi orang yang tidak beragama merasa lebih sengsara -Saidina Abu Bakar As-Siddiq . langkah kedua belah kaki dan pergerakan tubuh atau seluruh anggota badan akan menafikan apa yang diucapkan oleh lidah -Khalifah Ali bin Abi Talib Jangan engkau percaya melihat kegagahan seorang lelaki. keberaniannya sesuai dengan kadar penolakannya terhadap perbuatan jahat dan kesucian hati nuraninya sesuai dengan kadar kepekaannya terhadap kehormatan dirinya -Khalifah Ali bin Abi Talib Kebajikan yang ringan adalah menunjukkan muka berseri-seri dan mengucapkan kata-kata lemah-lembut -Saidina Umar bin Al-Khatab Orang yang terlalu memikirkan akibat dari sesuatu keputusan atau tindakan. Di dunia orang yang tidak berharta berasa susah hati. ketulusannya sesuai dengan kadar kemanusiaannya. Namun pandangan mata. itulah lelaki yang sebenarnya -Khalifah Umar al-Khattab Nilai seseorang sesuai dengan kadar tekadnya. hayunan kedua belah tangan.

bersolat dan berjihad. Sepi yang sebenarnya ialah kagum dengan diri sendiri dan kemuliaan yang sebenar ialah akhlak yg baik. merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi. kepapaan yg sebenar ialah rosak akal . Dan sesiapa yang mengajar dirinya sendiri serta memperelokkannya lebih layak untuk mendapat kemuliaan .Kekayaan yg sebenar ialah akal . memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat Khalifah Abdul Malik bin Marwan Banyak berhutang akan menggelincirkan orang yang benar kepada pendustaan . -Saidina Umar bin Al-Khatab Sesiapa yang dilantik menjadi pemimpin kepada manusia maka dia hendaklah mengajar dirinya terlebih dahulu sebelum mengajar orang lain. Saidina Ali bin Abi Thalib Barangsiapa menempatkan dirinya di tempat yang dapat menimbulkan persangkaan. akan diperbaiki Allah pula pada yang nyata di wajahnya. Apabila mati orang yang berilmu. maka terdapat suatu kekosongan selain oleh penggantinya (yang berilmu juga) -Saidina Ali bin Abi Talib Barangsiapa yang jernih hatinya.Saidina Ali bin Abi Thalib Manusia yang berakal ialah manusia yang suka menerima dan meminta nasihat -Saidina Umar bin Al-Khatab Orang berilmu lebih utama daripada orang yang selalu berpuasa. Dan dia hendaklah memperelokkan setiap tindak tanduknya seharian sebelum memperelokkan dengan lidah. maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk kepadanya -Saidina Umar al-Khattab Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab.

Saidina Ali bin Abi Thalib Peliharalah iman kamu dengan memperbanyakkan sedekah.Saidina Ali bin Abi Thalib . Dan sekiranya kamu berseronok dengan dosa maka sesungguhnya keseronokan itu akan hilang dan dosa yang dilakukan akan terus kekal.daripada mereka yang mengajar dan memperelokkan manusia yang lain. dan rasa hormat. supaya dimakan oleh kuda kerana amat ngerinya siksaan Allah. . .Saidina Ali bin Abi Thalib Apabila kamu merasa letih kerana berbuat kebaikan maka sesungguhnya keletihan itu akan hilang dan kebaikan yang dilakukan akan terus kekal.Saidina Ali bin Abi Thalib Orang-orang yang suka berkata jujur mendapatkan tiga hal. kepercayaan. cinta.Saidina Abu Bakar AsSiddiq Bagi setiap nikmat ada kunci yang membukanya dan ada kunci yang akan menyelaknya yang mana kunci pembukanya adalah sabar dan kunci penyelaknya adalah malas . -Saidina Ali bin Abi Thalib Dua nikmat yang sering dilupakan ialah kesihatan dan keselamatan.Saidina Ali bin Abi Thalib Ingin aku jadi rumput sahaja. . bentenglah hartamu dengan mengeluarkan zakat dan tolaklah gelombang bencana bala dengan sentiasa berdoa kepada Allah .Saidina Ali bin Abi Thalib Kemarahan orang yang berakal dilihat pada tindak tanduknya dan kemarahan yang ada pada orang jahil itu dapat dilihat melalui perkataannya. .

ingatlah pula bahawa Allah lebih berkuasa membalasnya -Saidina Umar bin Al-Khatab Saidina Ali berkata: “Wahai manusia.Hendaklah orang yang alim berkata : “Aku tidak tahu. jagalah wasiatku.Keadilan itu syurga bagi orang yang dizalimi tetapi keadilan itu adalah neraka bagi orang-orang yang bersifat zalim Saidina Umar bin Al-Khatab Orang yang tidak menguasai matanya. kamu tidak akan dapat keuntungan yang lebih besar darinya. Wasiat itu adalah : 1. lalu dibelanjakan bukan pada tempatnya atau. . · Hartanya akan diambil secara paksa oleh penguasa yang zalim atau.a berkata : Orang yang bakhil itu tidak akan terlepas daripada salah satu daripada 4 sifat yang membinasakan.Hendaklah kamu tidak takut kecuali kepada dosa-dosamu. Saidina Abu Bakar r.Hendaklah kamu tidak malu untuk belajar jika tidak tahu. · Hartanya menjadi rebutan orang-orang jahat and akan dipergunakan untuk kejahatan pula atau. 4. 2. iaitu: · Ia akan mati and hartanya akan diambil oleh warisnya. “ apabila dia memang tidak tahu. Jika kamu memegangnya erat-erat dengan segala kesiapan sehingga kamu dapat melaksanakannya. hatinya tidak ada harganya -Khalifah Ali bin Abi Talib Kalau engkau berasa berkuasa untuk membuat aniaya kepada hamba Allah. 3.Hendaklah kamu tidak berharap kecuali kepada Tuhanmu. · Adakalanya harta itu akan dicuri and dipergunakan secara berfoya-foya pada jalan yang tidak berguna .

· Tiada puasa yang sempurna tanpa mencegah diri daripada perbuatan yang sia-sia. berarti dia tidak wara'. · Nikmat yang paling baik ialah nikmat yang kekal dimiliki. dia juga akan dihina. · Doa yang paling sempurna ialah doa yang dilandasi keikhlasan.Saidina Umar bin Al-Khatab r.a. pasti kehormatan dirinya akan terjaga. · Barangsiapa yang banyak bicara.maka hilanglah harga dirinya.siapa yang banyak salahnya.siapa yang hilang harga dirinya. Saidina Othman Ibnu Affan r. maka banyak pula salahnya. · Barangsiapa menjaga kehormatan orang lain.a. · Tiada kebaikan bagi orang yang berilmu tanpa memiliki sifat wara' (memelihara diri & hati-hati dari dosa). · Orang yang suka menghina orang lain. sedang orang yang tidak wara' itu berarti hatinya mati. dunia pasti menyertainya. · Tiada kebaikan mengambil teman tanpa saling sayangmenyayangi.a berkata : · Tiada solat yang sempurna tanpa jiwa yang khusyu'. berkata : · Orang yang banyak ketawa itu kurang wibawanya. · Orang yang menyintai akhirat. . berkata : Antara tandatanda orang yang bijaksana itu ialah: · Hatinya selalu berniat suci · Lidahnya selalu basah dengan zikrullah · Kedua matanya menangis kerana penyesalan (terhadap dosa) · Segala perkara dihadapainya dengan sabar dan tabah · Mengutamakan kehidupan akhirat daripada kehidupan dunia. Saidina Ali r. · Tiada kebaikan bagi pembaca al-Qur'an tanpa mengambil pangajaran daripadanya.

-Imam Hasan Al-Askari Islam memiliki dinding dan pintu yang kuat. tetapi itu dilakukan tidak bererti mesti dengan pedang dan cemeti. Hendaklah dia membaca al-Quran 4. melainkan dengan hak dan keadilan. selama penguasa-penguasa bersikap keras dan tegas. Hendaklah ia menjaga solatnya 2. Hendaklah dia memperbanyakkan membaca tasbih kerana dengan memperbanyakkan membaca tasbih. Tidak ada kebaikan bagi sahabat kecuali dengan kesetiaan. Islam akan tetap jaya. Abu Laits as-Samarqandi berkata kalau seseorang itu hendak selamat dari siksa kubur hendaklah melazimkan empat perkara semuanya : 1. ia akan dapat menyinari kubur dan melapangkannya. -Said bin Suwaid Tidak ada kebaikan bagi pembicaraan kecuali dengan amalan. Tidak ada kebaikan bagi harta kecuali dengan kedermawanan. Hendaklah dia bersedekah 3. . bisulah ilmu hikmah dan duduklah (masalah) anggota tubuh daripada beribadah .Semua perangai tercela ditempatkan dalam sebuah rumah. Tidak ada kebaikan bagi sedekah kecuali niyt yang ikhlas. Dinding Islam ialah kebenaran dan pintunya ialah keadilan. Tidak ada kebaikan bagi kehidupan kecuali kesihatan dan keamanan. dan kunci rumah itu adalah ketidak jujuran. nescaya tidurlah fikiran.Nasihat Luqmanul Hakim kepada anaknya. -Al-Ahnaf bin Qais Hai anakku! Apabila perut penuh.

Jangan kencing sambil berdiri Hatim Azzahid berkata : 4 perkara yang tidak diketahui kadarnya melainkan oleh 4 perkara 1) Muda tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang tua 2) Kesejahteraan (kedamaian) tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang yang terkena bala 3) Kesihatan tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang yang sakit 4) Hidup tidak diketahui kadarnya melainkan oleh orang yang telah mati Kamu menutup pintumu dan menurunkan tabirmu dan berasa malu kepada manusia tetapi tidak malu kepada Al-Quran yang ada di dadamu dan tidak malu kepada Allah yang Maha Besar yang tidak ada sesuatu yang dapat bersembunyi dariNya.Adapun empat perkara yang harus dijauhi ialah :1. orang yang lupa mesti diperingatkan. . Jangan berdusta 2. Jangan mengkhianat 3.Al Fudhail bin Iyaadh Orang yang tidur mesti dikejutkan. Jangan mengadu-domba (jangan suka mencucuk sana cucuk sini) 4. Peringatan itu begitu bermanfaat buat sesiapa yang menerima dengan hati yang mempunyai ciri-ciri " Dan tidak diberi peringatan melainkan sesiapa yang segera bertaubat. Sesiapa yang tidak pernah mendapat nasihat dan peringatan maka dia sebenarnya telah mati. Tetapi apabila pada suatu ketika dia berkata .-Imam Abdullah bin Alwi al-Haddad al-Husaini Orang akan tetap menjadi ahli ilmu yang sejati selama dia masih menuntut.

Wahab Munabih Seseorang tidak akan mencapai darjat kesolehan. beradab dan terpilih . -Luqman Hakim Siapa yang mengamalkan apa yang telah diketahui maka akan diberi taufiq untuk mencapai apa yang belum diketahui . maka sesungguhnya dia sudah menjadi bodoh dengan sendirinya. menutup pintu tidur dan membuka pintu jaga.Ibnu Maqaffa Usaha yang halal itu lebih berat daripada memindah bukit ke atas bukit -Ibnu Abbas Adab dan akhlak yang buruk seperti tembikar yang sudah pecah. menutup pintu nikmat dan membuka pintu kesukaran. menutup pintu kekayaan dan membuka pintu kemiskinan.Anas r."Aku sudah pintar".a Manusia yang paling lemah ialah orang yang tak sanggup cari teman dan yang paling lemah daripada itu ialah orang yang mensia-siakan teman yang telah diperolehinya -Imam AlGhazali Kamu tidak boleh memberi kepuasan kepada semua orang. kecuali melalui enam rintangan: menutup pintu kemuliaan dan membuka pintu kehinaan. menutup pintu harapan dan membuka pintu bersiap menghadapi . menutup pintu istirehat dan membuka pintu perjuangan.AlAuzaa'i Siapa yang mendamaikan dua orang yang sedang bersengketa Allah akan memberinya pahala untuk tiap kalimat yang diucapkannya sama dengan memerdekakan budak . tetapi kamu boleh memberi kepuasan kepada golongan yang berakal. Tidak dapat dilekatkan lagi dan tidak dapat dikembalikan menjadi tanah .

sesungguhnya kamu pasti mati. Cintai siapa saja yang kamu senangi.Ibnu Abbas Sesungguhnya yang lebih lama susahnya di dunia ialah lama gembiranya di akhirat dan lebih lama kenyang di dunia akan lebih banyak lapar di akhirat . Orang yang berani tidak diketahui kecuali ketika perang 3. Lakukan apa saja yang kamu kehendaki.Ibnu Asahir Tiga macam yang tidak diketahui kecuali pada tiga macam: 1. Dan bila tergelincir dalam dosa maksiat. 2. Orang yang sabar tidak diketahui kecuali ketika marah. sesungguhnya kamu pasti akan berpisah dengannya.Al-Hukama' Keadaan hamba ini hanya ada empat macam: Nikmat. Dan ingatlah bahawa bersama kesulitan itu sentiasa akan timbul kesenangan . Dan jika dapat melakukan ketaatan harus merasa mendapat taufik hidayat dari Allah. maka harus membaca istighfar -Abul -Abbas Al Masri . kewajipan hamba adalah bersyukur kepada Allah dan jika menerima bala harus sabar. taat dan maksiat. bala. sesungguhnya kamu akan memperoleh balasannya. Saudara tidak diketahui kecuali ketika berhajat (ada kepentingan) -Luqman Al-Hakim Hendaklah engkau bergaul dengan para ulama' dan dengarlah (renunglah) kata-kata hukama' kerana Allah SWT menghidupkan hati yang mati dengan cahaya hikmah sebagaimana ia suburkan bumi dengan hujan yang lebat.maut -Ibrahim bin Adham Hiduplah sesuka hatimu. Maka jika ada di dalam nikmat.

Teman bicara yang tidak memanggilmu ketika kamu bekerja. sebab bila ketawa terbahak membekukan hatimu. · Melupakan dosa-dosa yang lampau · Memberanikan membuat dosa di masa depan. · Melupakan mati dan akhirat · Engkau menanggung dosa orang yang ketawa kerana ketawamu · Ketawa terbahak-bahak itu menyebabkan banyak menangis di akhirat. Lalu murka Allah itu merata kepada orang-orang disekitarnya. Kawan yang tidak membosankan. maka Allah murka padanya. Teman bicara yang tidak memaksamu berdandan ketika menghadapinya. Penasihat yang tidak mencari-cari kesalahan. Buku adalah: Teman bicara yang tidak mendahuluimu. Teman hidup yang tidak menyanjungmu. · Memberanikan orang bodoh kepadamu · Jika engkau bodoh nescaya betambah kebodohanmu dan bila engkau alim berkurang ilmumu sebab ada riwayat: Seorang alim jika ketawa beerti telah memuntahkan ilmunya.Perkataan itu seperti ubat. Dan adakalanya seseorang berkata kalimat yang diredai Allah maka ia mendapat rahmat dan rahmat Allah itu . · Tercela oleh ulama dan orang yang sopan sempurna akal. tetapi terlalu banyak bercakap nescaya membunuh -Amru Al-As Abu Laits berkata : "Awaslah kamu dari ketawa berlebihlebihan kerana ketawa mengandung 8 bahaya. -Ahmad bin Ismail Adakalanya seseorang melepas satu kalimat untuk mentertawakan orang-orang di sekitarnya. kalau sedikit bercakap memberi manfaat.

Dan berpeganglah dengan ahli atsar dan sunnah. puasa itu menghantarmu ke pintu kerajaan dan sedekah itu membawamu masuk ke dalamnya -Sahl bin Abdullah At-Tusturi Ketika Haatim al-Asham datang berkunjung kepada Imam Ahmad. Berikan hak-hak mereka dan janganlah menuntut hak Anda dari mereka 3. Padahal mendengar itu lebih selamat daripada berkata-kata kerana dalam berkata-kata orang cenderung untuk mengisi. menambah dan mengurangi -Yazid bin Abi Habib Solat itu menghantarmu setengah jalan. Imam bertanya."Beritahukan kepadaku. -Imam Ahmad Kunci amal-amal dunia ialah kenyang manakala kunci akhirat pula adalah lapar .Ibrahim Annakha'i Di antara fitnah orang yang berilmu (orang alim) ialah berkata-kata lebih disukai daripada mendengar. dan jangan mengambil harta mereka. Anda memberi harta kepada mereka. . "Dengan tiga hal: 1. bererti ia telah mengizinkan syaitan untuk masuk ke dalam perutnya -Ahmad Athaillah Berhati-hatilah kamu.Syeikh Abu Sulaiman ad-Darani .bagaimana caranya mencari selamat dari manusia ?" Haatim menjawab.merata kepada orang-orang disekitarnya. Jangan sampai menulis masalah apapun dari ahlul ahwa` sedikit ataupun banyak. 2. Bersabarlah menghadapi gangguan mereka dan jangan mengganggu mereka Siapa yang berasa senang dengan pujian orang terhadap dirinya.

maka orang itu pantas disebut orang besar di segala petala langit -Nabi Isa A. pemurah dan budi pekerti yang baik.Abu Laits . Namun sedikit sekali yang berbuat demikian kerana syaitan merintangi mereka untuk bersedekah. mereka merasa senang dengan ringannya beban -Al-Hassan Al-Bashri Ada empat hal yang dapat mengangkat seseorang kepada darjat yang tertinggi. Lalu mereka menyerahkannya kepada orang yang sanggup memegang amanah mereka terhadap barang simpanan tersebut. -Dr. Orang arif membuat sejarah dengan jiwa mereka. iaitu sifat-sifat penyantun.S Orang kaya itu tetap tempatnya di bawah orang yang miskin baik di syurga atau neraka kecuali yang selalu bersedekah. merendah diri. pasti sejarah tak akan pudar sinarnya dan tak akan padam obornya. Cendikiawan membuat sejarah dengan akal pikiran mereka. akal dan jiwa saling menunjang untuk membuat sejarah. walaupun amal dan ibadahnya sedikit. Kemudian. . Mustafa Assiba'i Ilmu adalah sesuatu yang bermanfaat dan bukannya ilmu apa yang hanya dihafaz semata-mata-Imam Syafi'e Barangsiapa berilmu dan beramal serta mengajar. Apabila hati.Allah mengasihani kaum yang menganggap dunia sebagai barang simpanan. Itulah kesempurnaan iman -Abul Qasim AlJunaid Kaum muda membuat sejarah dengan hati mereka.

-Imam Umar bin Abdul Aziz Musibah itu hanya satu bala tetapi jika orangnya mengeluh maka menjadi dua bala. Jika tidak maka kemuliaanmu itu akan membawa kepada perkara yang memutuskan persahabatan. memberi pertolongan kepada engkau serta memadai dengan amanahnya atau sikap bertanggungjawabnya terhadap engkau. Yang satu bala musibah dan yang kedua hilangnya pahala musibah itu . Tetapi hendaklah engkau menghidangkan makanan samada dia akan makan atau jika tidak maka angkatlah makanan itu. memenuhi janji dalam perkara yang benar. Bersahabatlah dengan mereka yang mempunyai ketinggian dalam melakukan kebaikan.Abdullah bin Almubarak Gantunglah cita-citamu di tempat yang tinggi supaya ia tidak dapat dimusnahkan oleh orang lain kerana cita-cita itu adalah .Muliakanlah rakanmu dengan kemuliaan yang mampu engkau lakukannya secara berterusan. -Imam Abdullah bin Alwi al-Haddad al-Husaini Apabila adanya sahabat engkau datang menziarahi engkau maka jangan kamu bertanya kepadanya : Adakah engaku sudah makan? atau : Bolehkah aku menyediakan untuk engkau makanan?. -Imam Sufian ath-Thauri Syaitan lebih suka untuk menyesatkan orang yang alim daripada orang jahil kerana orang alim apabila sesat maka dia akan turut menyesatkan orang lain dengan kejahilannya sedangkan orang jahil tidak begitu -Imam Abdullah bin Alwi al-Haddad al-Husaini Jangan engkau bersahabat dengan sahabat yang mana dia begitu berharap kepada engkau ketika mahu menyelesaikan masalahnya sahaja sedangkan apabila masalah atau hajatnya telah selesai maka dia memutuskan kemanisan persahabatan.

Imam Abu Hanifah Sesiapa yang merasa marah tetapi dia tidak meluahkannya maka dia seumpama keldai dan sesiapa yang merasa redha terhadap sesuatu tetapi dia tidak dapat menerimanya maka dia seperti syaitan yang mana redha dengan ketuhanan Allah tetapi tidak mahu tunduk pada perintahNya -Imam Syafi'e Kebaikan itu ada pada lima perkara iaitu mampu mengawal diri.cukup bijak untuk mengambil manfaat daripada kegagalannya dan cukup berani untuk membetulkan kesilapannya Dalam hidup. Seseorang manusia harus cukup rendah hati untuk mengakui kesilapannya .com/euis1985/hikmah. .terkadang kita lebih banyak mendapatkan apa yang tidak kita inginkan.geocities. Tetapi sering kali kita terpaku terlalu lama pada pintu yang tertutup sehingga tidak melihat pintu lain yang dibukakan bagi kita.-Imam Syafi' Aku tidak Back Menu DIKUTIP DARI : http://us. pintu yang lain dibukakan. menjauhkan diri daripada menyakiti orang lain. berserah diri kepada Allah dan menyakini segala kekuasan Allah.sumber kekuatan perjuangan yang tidak terhingga dari segi zahir dan batinnya . akhirnya kita tahu bahawa yang kita inginkan terkadang tidak dapat membuat hidup kita menjadi lebih bahagia. Dan ketika kita mendapatkan apa yang kita inginkan.share. menggunakan rezeki yang halal.html Ketika satu pintu kebahagiaan tertutup.

Doa memberikan kekuatan pada orang yang lemah. Masa depan yang cerah berdasarkan pada masa lalu yang telah dilupakan. Dalam masyarakat manusia ada binatang jalang tetapi dalam masyarakat binatang tidak ada satu pun manusia jalang -Aristotle . berjuanglah terus meskipun dalam keadaan putus asa. membuat orang tidak percaya menjadi percaya dan memberikan keberanian pada orang yang ketakutan Janganlah berputus asa. pergilah ke tempat-tempat kamu ingin pergi. Jadilah seperti yang kamu inginkan. kerna kamu hanya memiliki satu kehidupan dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal yang ingin kamu lakukan. Kamu tidak dapat melangkah dengan baik dalam kehidupan kamu sampai kamu melupakan kegagalan kamu dan rasa sakit hati.Jadikan dirimu bagai pohon yang rendang di mana insan dapat berteduh.nescaya kita akan selamat dari tersesat di lautan hidup ini. Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan.andai muatan kita adalah iman. Tetapi kalau anda sampai berada dalam keadaan putus asa. Jangan seperti pohon kering tempat sang pungguk melepas rindu dan hanya layak dibuat kayu api.dan layarnya takwa. Dunia ini umpama lautan yg luas.. Kita adalah kapal yg belayar dilautan telah ramai kapal karam didalamnya.

kamu menangis dan orang-orang di sekelilingmu tersenyum. dan dia akan berasa malu jika menerima kebaikan daripada orang lain. hendaklah diri engkau sendiri sanggup menyempurnakan menjadi sahabat orang -hamka Sebaik-baik manusia ialah yang diharapkan kebaikannya dan terlindung dari kejahatannya. Waktu kamu lahir. Setitik dakwat mampu membuat sejuta manusia berfikir tentangnya. janganlah hidup seperti duri mencucuk diri dan menyakiti orang lain . Hiduplah seperti lilin menerangi orang lain. kamu tersenyum dan orang-orang di sekelilingmu menangis. Tanda-tanda orang yang budiman ialah dia akan berasa gembira jika dapat berbuat kebaikan kepada orang lain. memaaf ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat -Khalifah Abdul Malik Marwan Supaya engkau beroleh sahabat. Hati yang terluka umpama besi bengkok walau diketuk sukar kembali kepada bentuk asalnya.Sahabat sejati adalah mereka yang sanggup berada disisimu ketika kamu memerlukan sokongan walaupun saat itu mereka sepatutnya berada di tempat lain yang lebih menyeronokkan. Semulia-mulia manusia ialah orang yang mempunyai adab yang merendah diri ketika berkedudukan tinggi. Jalanilah hidupmu sehingga pada waktu kamu meninggal.

Fikirkan tentang dirimu. . Kamu dapat menggalinya sedalam-dalamnya dan sepuas-puas yang kamu inginkan -Abdullah Mansur M. Yang memimpin wanita bukan akalnya. Lombong emas dalam diri kamu adalah fikiran kamu. Amat mudah untuk memadamkan api yang sedang marak. tidak ada satu kekuatan pun yang boleh menghentikannya -Voltaire Semoga kamu mendapat cukup kebahagiaan untuk membuat kamu bahagia. Jika satu bangsa telah mula berfikir. tanpa mengucapkan sepatah katapun . Kata-kata itu sebenarnya tidak mempunyai makna untuk menjelaskan perasaan. Manusia boleh membentuk seribu kata-kata. tetapi sukar untuk meredakan api kemarahan dalam diri. melainkan hatinya. Yang berani mati hanya sekali. seribu bahasa. cukup penderitaan untuk membuat kamu menjadi manusia yang sesungguhnya.H Mahkota kemanusiaan ialah rendah hati. dan kemudian kamu meninggalkannya dengan perasaan telah bercakap-cakap lama dengannya. Tapi kata-kata bukan bukti unggulnya perasaan Sahabat terbaik adalah dia yang dapat duduk berayun-ayun di beranda bersamamu. dan cukup harapan untuk membuat kamu positif terhadap kehidupan. Pengecut mati banyak kali sebelum kematiannya. cukup cubaan untuk membuat kamu kuat.

Harta itu satu tamu yang akan berangkat. hilang kewibawaannya. Hati itu ialah raja yang menentukan. Jikalau pun kamu tidak terkena jelaganya sudah pasti akan terkena asapnya. Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai Akal itu menteri yang menasihati. walaupun tidak dipuji Seorang boleh menipu seseorang sekali-sekala tetapi orang yang sama tidak boleh menipu semua orang pada masa yang sama .kesenangan itu satu masa yang ditinggalkan Barangsiapa memusuhi orang yang di bawahnya. Kalau kita dapat membuka dan menutup telinga dengan mudah sebagaimana membuka dan menutup mata. pasti kita akan terhindar dari mendengarkan banyak kebatilan. Hidup biarlah berbakti.Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup. keberanian tidak diperlukan lagi. Jika keadilan ditegakkan. Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian Sahabat yang tidak jujur ibarat dapur yang berhampiran.

belum tentu benar. asalkan ia sangat menyukai pekerjaan yang dilakukan. Sesuatu yang baik. belum tentu baik. Ianya wujud tapi amat sukar dilihat. jangan biarkan ia berlalu pergi. runtuhlah hidup dan kalau tidak . jangan harap ia akan datang kembali Lebih baik tidur dengan perut yang lapar daripada bangun tidur dengan banyak hutang -Anonim Orang cerdik yang mengenal dunia. belum tentu berharga. Esok kalau ia masih bertandang. Pengumpul harta belum tentu memanfaatkannya. dan yang memanfaatkan harta belum tentu yang mengumpulkannya. Agama menjadi sendi hidup. Kamu dapat mengenal lebih banyak tentang diri seseorang itu dari adab dan pertanyaannya. belum tentu bagus. Jangan abaikan permintaan orang. Sesuatu yang berharga/berguna. kalau tidak mahu permintaan kamu diabaikan orang. Sesuatu yang bagus. pengaruh menjadi penjaganya. Hari ini bila ia datang. terungkap baginya musuh yang berbaju kawan.Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di malam yang amat kelam. bukan dari jawapan-jawapannya -Voltaire Setiap orang dapat mencapai kejayaan dalam hal apa saja. Kalau tidak bersendi. Sesuatu yang benar.

tetapi tidak memahami sesuatu. Sabar adalah jalan keluar bagi orang yang tidak bisa menemukan jalan keluar. mengapa tidak kita banyakkan bekalan untuk meneruskan perjalanan? Kerana kita cuma ada satu persinggahan. Nikmat itu kadang-kadang tidak disedari. Kawan sejati ialah orang yang mencintaimu meskipun telah mengenalmu dengan sebenar-benarnya iaitu baik dan burukmu. Orang yang terhormat itu kehormatannya sendiri melarangnya berbuat jahat. hanya apabila ia telah hilang barulah manusia benar-benar terasa Emas diuji dengan api.berpenjaga. maka dia akan membawa berita tentang dirimu kepada orang lain. -Pepatah Arab Barangsiapa membawa berita tentang orang lain kepadamu. wanita diuji dengan emas dan lelaki diuji dengan wanita. Kepala yang tidak mempunyai fikiran sama halnya dengan sesebuah benteng yang tidak dibela -Napoleon Bonaparte Jika dunia ini persinggahan. binasalah hayat. Orang yang berbohong itu sentiasa ingin melarikan diri sedangkan tiada seorang pun yang mengejarnya namun orang yang benar itu berani seperti singa -Goethe Mengetahui sesuatu dan memahami segala sesuatu adalah lebih baik daripada mengetahui segala sesuatu. .

usahakanlah kemuliaannya. Menghairankan sekali. maka dia seperti pelakunya. Sungguh benar bahwa kita tidak tahu apa yang kita miliki . meskipun ribuan mata tidak melihatnya. sebab keelokan paras dapat menyesatkan. kerana engkau dipandang manusia bukan kerana rupa tetapi kesempurnaan budi dan adab -Nabi SAW Setiap yang kita lakukan biarlah jujur kerana kejujuran itu telalu penting dalam sebuah kehidupan. Jangan pula tertarik kepada kekayaannya kerna kekayaan dapat musnah.Apabila bicara itu perak. Tanpa kejujuran hidup sentiasa menjadi mainan orang. Jangan memberi makanan kepada orang lain yang anda sendiri tidak suka memakannya. orang yang mencuci wajahnya berkalikali dalam sehari. kerna hanya senyum yang dapat membuat hari-hari yang gelap menjadi cerah. Tertariklah kepada seseorang yang dapat membuatmu tersenyum. Jagalah dirimu baik-baik. diam adalah emas. tetapi tidak mencuci hatinya walaupun sekali setahun. Keikhlasan mempunyai kilauan dan sinar. Jangan tertarik kepada seseorang kerna parasnya. Barangsiapa menyebarluaskan berita-berita kekejian yang didengarnya.

maka terkutuklah dia. Keutamaan akal ialah hikmah kebijaksanaan.sampai kita kehilangannya. Hal yang menyedihkan dalam hidup adalah ketika bertemu seseorang yang sangat bererti dan mendapati pada akhirnya bahawa tidak demikian adanya dan harus melepaskannya pergi. Barangsiapa yang hari ini sama dengan kelmarin. Beritahukan kepadaku apa bacaan-bacaanmu. Kesempatan yang kecil seringkali merupakan permulaan daripada usaha yang besar. . dan keutamaan hati ialah keberanian. Musibah dalam harta lebih ringan daripada musibah dalam kehormatan. Hidup tanpa pegangan ibarat buih-buih sabun. tetapi sungguh benar pula bahwa kita tidak tahu apa yang belum pernah kita miliki sampai kita mendapatkannya. nescaya aku akan beritahu siapa diri kamu ini. Kita tidak dapat meneruskan hidup dengan baik jika tidak dapat melupakan kegagalan dan sakit hati di masa lalu. Bila-bila masa ia akan pecah. Masa depan yang cerah selalu tergantung pada masa lalu yang dilupakan. dan barangsiapa hari ini lebih jahat dari kelmarin. maka tertipulah dia.

Ambillah waktu untuk bermain. Pandanglah segala sesuatu dari kacamata oranglain. kesusahan telah bersedia di mukanya -Khong Hu Cu Orang bijaksana tidak sesekali duduk meratapi kegagalannya. yang mendatang hadapi dengan cemerlang. itu adalah sumber kekuatan. sehingga anda sendiri hangus kerananya.Agama tidak pernah mengecewakan manusia. Yang telah berlalu biarkan ia berlalu. Bukti akal fikiran seseorang ialah perbuatannya. dan tidak lurus hati seseorang kecuali jika lurus lidahnya Sesiapa yang tidak berfikir panjang. dan bukti ilmunya ialah ucapannya. Berdiam diri adalah unsur terbesar untuk membentuk perkaraperkara besar. tapi dengan lapang hati mencari jalan bagaimana memulihkan kembali kerugian yang dideritainya. Jangan menyalakan api untuk membakar musuh anda sedemikian panas. Apabila hal itu menyakitkan hatimu. Tentang Waktu Ambillah waktu untuk berfikir. Tetapi manusia yang selalu mengecewakan agama. Tidak lurus keimanan seseorang kecuali jika hatinya lurus. itu adalah rahsia dari masa . sangat mungkin hal itu menyakitkan hari orang lain pula.

itu adalah musik yang menggetarkan hati. Ambillah waktu untuk bekerja. itu adalah jalan menuju kebahagiaan. itu adalah nilai keberhasilan. . itu adalah membuat hidup terasa bererti. Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras dengan tindakannya. Ambillah waktu untuk beramal. Tidak penting bagimu mengetahui harganya. tetapi penting mengetahui nilainya. Ambillah waktu untuk bersahabat. Kehidupan ini dipenuhi dengan seribu macam kemanisan tetapi untuk mencapainya perlu seribu macam pengorbanan Sekali anda terjatuh. Ambillah waktu untuk belajar. itu adalah kunci menuju syurga. Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai. Ambillah waktu untuk tertawa.muda yang abadi. jangan jatuh untuk berkali-kali Menikmati kehidupan itu adalah lebih baik dari hanya sekadar memerhati kehidupan Tidak ada insan suci yang tidak mempunyai masa lampau dan tidak ada insan yang berdosa yang tidak mempunyai masa depan. itu adalah sumber kebijaksanaan. Ambillah waktu untuk berdoa. Ambillah waktu untuk memberi. itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan. itu adalah sumber ketenangan.

Mungkin diam itu suatu jawapan yang baik atau mungkin pula teguran dan nasihat yang baik. mereka hanya berusaha menjadikan yang terbaik dari setiap hal yang hadir dalam hidupnya. Sekalipun tidak pernah menjadi kaya-raya.William J. bertambah banyak lagi berharga Orang yang mengikuti emosinya. apabila banyak menjadi murah melainkan akal. Siegel Setiap bunga mawar pasti ada durinya. seperti durian berduri kerana sedap isinya. Dari kesusahan itu akan diperolehi kesenangan dan kebahagiaan. akan kehilangan adabnya. Tiap-tiap sesuatu. . kulit manggis pahit sebab manis di dalamnya dan bunga ros berduri kerana harum baunya Jangan sesekali menyalahkan kesilapan diri sendiri kepada orang lain kerana orang yang tidak mengakui kelemahan diri sukar untuk berjaya. Orang-orang yang paling berbahagia tidak selalu memiliki halhal terbaik. mereka gagal untuk merancang.Orang yang paling mampu menguasai dirinya ialah yang paling mampu menguasai rahsianya. . kita masih beruntung tidak juga papa kedana Manusia tidak merancang untuk gagal.

. walaupun tidak cantik ia tetap mempunyai sejuta makna Ada hal-hal yang sangat ingin kamu dengar tetapi tidak akan pernah kamu dengar dari orang yang kamu harapkan untuk mengatakannya. Membalas kebaikan dengan kebaikan adalah hal biasa. anda akan cari jalan. Jangan menghina barang yang kecil kerana jarum yang kecil itu kadang-kadang menumpahkan darah. Kita menjadi seperti apa yang kita fikirkan Seekor burung di tangan lebih baik daripada sepuluh ekor di atas pohon. Hidup ini adalah warna-warni yang terlakar pada kanvas. Fikirkan permusuhan kita akan dimusuhi.Barangsiapa menanam.Peribahasa Arab Membalas kebaikan dengan kejahatan adalah perangai yang serendah-rendahnya. Tetapi sekiranya kita fikirkan kasih maka kita akan dikasihi. Membalas kejahatan dengan kebaikan adalah cita-cita kemanusiaan yang setingginya. janganlah menulikan telinga untuk mendengar dari orang yang mengatakannya dengan sepenuh hati. Jika anda mahu membuat sesuatu. kita akan dibenci.bukanlah perikemanusiaan. fikirkan kebencian. anda akan cari alasan. Membalas kejahatan dengan kejahatan. Ini adalah undang-undang alam. dia yang akan menuai. Namun demikian. Kita harus sanggup hidup untuk memberi cita-cita itu bertumbuh. . Jika anda tidak mahu membuat sesuatu.

biarlah mati menyambungnya semula. Sebelum memberi nasihat kepada manusia dengan ucapanmu. Memang amat tinggi letaknya kebahagiaan. berilah mereka nasihat dengan perbuatanmu. pasti akan menghasil kecemerlangan. Namun kita harus menuju ke sana. Namun seandainya mati punca perpisahan. Padahal mudah. Kejayaan tidak datang kepada manusia yang leka. Sebuah pedang diketahui keampuhannya sesudah memotong. biarlah hidup ini membawa erti yang nyata. Ada orang yang berputus asa berjalan ke arahnya lantaran disangkanya jalan ke sana amat sukar. tetapi manis akhirnya. Andai hidup punca perpisahan. ingatlah kita tidak mahu terjatuh lagi Jadikan sebagai aturan hidup untuk melakukan yang terbaik dalam apa jua yang dilakukan. kerana ia dimulai daripada dirinya sendiri -Said Mustafa Setiap kali tersadung.Berkhianat dalam ilmu lebih jahat daripada berkhianat dalam harta. .Charles Cahier Seseorang yang bijak melahirkan kata-kata selalunya disanjung sehingga ia mula bercakap kosong Permulaan sabar adalah pahit. .

Orang mulia menyalahkan dirinya.Peribahasa Cina Kebanyakan orang membuang banyak masa dan tenaga untuk memikirkan masalah dan bukan cuba untuk menyelesaikannya Harta yang paling menguntungkan ialah SABAR. Kata-kata yang diucapkan pada tempatnya dapat meredakan ketegangan. rugi seribu batu.. maka matilah orang itu. Kata-kata yang penuh cinta dapat menyembuhkan dan memberkati. Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai Apabila kepercayaan telah hilang lenyap. fikirlah ia mungkin menyakitkan . Bahasa yang paling manis SENYUM. -Whittier Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang. orang bodoh menyalahkan orang lain Kata-kata yang diucapkan sembarangan dapat mewujudkan perselisihan. Pengawal peribadi yang paling waspada DIAM. Kata-kata yang kejam dapat menghancurkan suatu kehidupan.. Dan ibadah yang paling indah tentunya KHUSYUK. . kehormatan telah musnah. Jika anda rasa ianya menyakitkan. Menyimpang seinci. Teman yang paling akrab adalah AMAL.

ia .Flower A. Biarpun jalan itu panjang.orang lain juga Setiap jiwa yang dilahirkan telah tertanam dengan benih untuk mencapai keunggulan hidup. Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu. kita akan merintisnya perlahanlahan. . Newhouse Kebenaran itu pabila dijemur di bawah cahaya mentari. Wanita yang cantik tanpa peribadi yang mulia . Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. tetapi tidak melihat apa-apa Jangan sekali-kali kita meremehkan sesuatu perbuatan baik walaupun hanya sekadar senyuman.umpama kaca mata yang bersinar-bersinar. tetapi mampu melantun kembali. tetapi apa yang anda fikirkan itulah anda Hidup tak selalunya indah tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan. Anda bukan apa yang anda fikirkan tentang anda. Tetapi benih itu tidak akan tumbuh seandainya tidak dibajai dengan keberanian Kecemerlangan sebenar adalah apabila anda dihentam sehingga bertekuk lutut. Kurang semangat mengakibatkan lebih banyak kegagalan berbanding kurangnya kebijaksanaan atau kemahiran.

Sebaik-baik orang yang diberi nasihat ialah penguasa. Sebuah kebenaran kadangkala mengandungi kesilapan. tetapi kekuatan itu terbina di atas keyakinan dan optimis seseorang dan keserasian berkumpulan. Berfikir sejenak. Biarpun ditinggalkan dalam hujan lebat. Tetapi kata-kata yang kasar dapat mengasarkan hati yang lunak seperti sutera. Tawadhu ialah bila setiap kali seseorang berjumpa dengan seorang muslim. Kekuatan itu tidak terbina di atas bilangan yang ramai.tidak akan lekang-lekang. Seburuk-buruk buta adalah buta hati. merenung masa lalu adalah permulaan yang baik untuk bertindak Kata-kata yang lembut dapat melembutkan hati yang lebih keras dari batu. ia tidak akan busuk. ia menyangka bahwa orang itu lebih baik daripada dirinya. Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan. . Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak. Lidah yang panjangnya tiga inci boleh membunuh manusia yang tingginya enam kaki.

Kalau rumahmu dari kaca, janganlah melempari orang lain dengan batu. Nilai hidup harus diukur dengan garis yang lebih mulia, iaitu kerja dan bukannya usia. -Richard Brinsley Sheridan Nafsu mengatakan perempuan itu cantik atas dasar rupanya. Akal mengatakan perempuan itu cantik atas dasar ilmu dan kepintarannya. Dan hati mengatakan perempuan itu cantik atas dasar akhlaknya. Berita tidak selalu sama dengan kenyataan. Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi. - Confucius Memulai belajar sejak kecil seperti memahat di atas batu dan memulainya sesudah tua seperti menulis di air. Hidup memerlukan pengorbananan. Pengorbanan memerlukan perjuangan. Perjuangan memerlukan ketabahan. Ketabahan memerlukan keyakinan. Keyakinan pula menentukan kejayaan. Kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan. Kekayaan boleh mengaburkan jalan yang jujur Harta akan habis digunakan tanpa ilmu tetapi sebaliknya ilmu akan berkembang jika ianya digunakan. Kekayaan bukanlah satu dosa dan kecantikan bukanlah satu

kesalahan. Oleh itu jika anda memiliki kedua-duanya janganlah anda lupa pada Yang Maha Berkuasa. Sampan tidak akan dapat belayar di padang pasir betapa pun jua empuknya pasir itu -Pepatah Arab Perjalanan seribu batu bermula dari satu langkah. - Lao Tze Awal mula pohon ialah benih. Kalaulah anda tidak mampu untuk menggembirakan orang lain, janganlah pula anda menambah dukanya. Orang yang mengetahui harga dirinya tidak akan binasa. Mengapa manusia gemar mencetuskan pertelingkahan sedangkan manusia itu sendiri dilahirkan dari sebuah kemesraan. Kita sentiasa muda untuk melakukan dosa tetapi tidak pernah tua untuk bertaubat. Gantungkan azam dan semangatmu setinggi bintang di langit dan rendahkan hatimu serendah mutiara di lautan. Setiap mata yang tertutup belum bererti ia tidur. Setiap mata terbuka belum bererti ia melihat. Saya percaya, esok sudah tidak boleh mengubah apa yang berlaku hari ini, tetapi hari ini masih boleh mengubah apa yang akan terjadi pada hari esok.

Menulis sepuluh jilid buku mengenai falsafah lebih mudah daripada melaksanakan sepotong pesanan. Kegembiraan ibarat semburan pewangi, pabila kita memakainya semua akan dapat merasa keharumannya. Oleh itu berikanlah walau secebis kegembiraan yang anda miliki itu kepada teman anda. Esok pasti ada tetapi esok belum pasti untuk kita. Beringatingatlah untuk menghadapi esok yang pastikan mendatang. Reaksi emosi jangan dituruti kerana implikasinya tidak seperti yang diimaginasi. Jangan dipaksa anak berbuat kebaikan, jikalau orang tuanya tidak pernah menyembah Tuhannya Sahabat yang beriman ibarat mentari yang menyinar. Lazatnya memberi maaf lebih baik daripada lazatnya membalas dendam. Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa, menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan, menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan, menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa.

Samuel Johnson Seseorang yang jujur diterima ucapannya oleh musuh. kebaikan tidak boleh berakar di hati seseorang yang berdasar buruk.Teruskan perjuangan kita walaupun terpaksa menghadapi rintangan demi rintangan dalam hidup Kebaikan seorang pemimpin adalah lebih baik daripada kebaikan zaman.. Penglihatan itu sebagai panah iblis yang berbisa.Masa depan itu dibeli oleh masa sekarang. Kadangkala menyembunyikan sesuatu perkara dari pengetahuan orang lain lebih baik dari jika diberitahu pun tidak dihiraukan. maka siapa yang mengelakkannya kerana takut padaKu. Harta yang didatangkan oleh angin akan terbawa pergi oleh taufan. Kemarahan tidak boleh berumur panjang di dada seorang yang berhati baik. maka Aku akan menggantikannya dengan iman yang dirasakan manisnya dalam hati. Kemaafan mungkin amat berat untuk diberikan kepada orang yang pernah melukai hati kita. . Kekecewaan mengajar kita erti kehidupan.. Kemaafan yang diberi secara ikhlas umpama pisau bedah yang boleh membuang segala parut luka emosi . Tetapi hanya dengan memberi kemaafan sahajalah kita akan dapat mengubati hati yang telah terluka.

Hidup tidak boleh berpandukan perasaan hati yg kadangkala boleh menjahanamkan diri sendiri. yang satu membersihkan yang lainnya. Jika kebaikan dibalas kebaikan itu adalah perkara biasa. Tapi jika kejahatan dibalas kebaikan. Jika kebaikan dibalas kejahatan." (La Roche) Manusia yang tidak berharap untuk menang telah sedia kalah. Hidup ini ibarat meniti seutas tali. maka itu adalah dendam. itu adalah zalim. Kita mesti pastikan hari ini adalah milik kita kerana kita belum pasti adakah hari esok kita masih diberi peluang. Nikmatilah ia sebelum cair.Segala hal yang lahir akan mati. tetapi cahaya kehidupan yang dipancarkan akan selalu bersinar buat selamanya. Jika kejahatan di balas kejahatan. Perkara utama harus kita fikirkan ialah menerimasesuatu atau . Hidup umpama aiskrim. Dua orang bersaudara ibarat dua buah tangan. kadang kala kita jatuh sakit dan terluka. itu adalah mulia dan terpuji. Manusia tak akan tahu semua perkara. dan itulah yang kita rasai saat ini. justeru tahu banyak perkara lebih baik dari tidak suka mengambil tahu walaupun satu perkara Orang yang meminta-minta kepada Tuhan tidak akan kecewa.

Jika anda rasa ianya menyakitkan. fikirlah ia mungkin menyakitkan orang lain juga Nilai manusia adalah semahal nilai matlamatnya. Malangnya bagi mereka yg hanya mengikut kehendak hati tidak sanggup menerima penderitaan. Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang. Ia adalah menguji keteguhan iman seseorang. Hidup adalah gabungan antara bahagia dan derita. melainkan masuk dengan perlahan-lahan dan dengan mata yang terbuka setelah mengukur dalamnya -Stahl P. ( Harieta Wahab) .J Hari yang mendatang tidak akan memberikan sebarang makna jika kegagalan semalam tidak dijadikan teladan.membuat sesuatu dgn baik berlandaskan kenyataan. . Kebahagiaan adalah haruman yang tidak boleh kamu semburkan kepada orang lain tanpa kamu sendiri mendapat beberapa titisan daripadanya -Emerson Orang yang berani tidak akan membabi-buta melompat masuk ke dalam jurang.Marcus Aurelius Kasihkan manusia lepaskan dia kepada pilihan dan keputusannya kerana di situ tanda kita gembira melihat insan yang kita sayangi beroleh bahagia Orang yang berkhianat selalu terhina.

Orang yang cekal dan mempunyai keyakinan diri yang tinggi. Cara terbaik menghukum orang yang telah melakukan kesalahan terhadap kita ialah dengan berbuat baik kepadanya. dia harus menyapu sama sepertimana Michelangelo melukis atau Beethoven memainkan muziknya. ataupun Shakespeare menulis puisinya. . Sekiranya seorang manusia dipanggil sebagai seorang penyapu sampah. Dia harus menyapu dengan begitu baik sekali sehingga semua yang terdapat di syurga dan dunia akan berhenti dan berkata disinilah tempat tinggal seorang penyapu sampah yang paling hebat. yang telah melakukan kerjanya dengan baik sekali. tidak pernah merasa terancam dengan perkataan atau perbuatan yang remeh dan tidak disengajakan.Kegagalan ialah satu-satunya yang dapat diraih tanpa pengerahan tenaga sedikit pun. Sebaliknya mereka akan menumpukan perhatian ke arah mencapai matlamatnya Batu yang bergerak tidak bisa ditumbuhi tanaman. menjadi pemandu untuk nafsunya dan menjadi kapten untuk bahtera hidupnya -Saidina Ali Jika kamu berhasrat untuk berjaya. Ada dua cara seseorang itu tidak boleh berjaya iaitu orang yang hanya mengerjakan apa yang disuruh dan orang yang tidak mahu mengerjakan apa yang disuruh. jangan hanya memandang ke tangga tetapi belajarlah untuk menaiki tangga tersebut. Berbahagialah orang yang dapat menjadi tuan untuk dirinya.

Sentakan angin yang menentangnya bukan melemparkannya ke bawah.Kesetiaan Kepada musuh .Cinta dan ketaatan Kepada manusia . Kepada pasangan ..Hargai budi mereka dan kesetiaan.Kebebasan Keberanian yang sebenar ibarat layang-layang.Tidak ada manusia yang hidup untuk gagal. Sesiapa yang tidak pernah merasai kepahitan tidak akan mengenal kemanisan. -Whittier Hadiah Terbaik Kepada kawan .Khidmat Kepada yang muda . Apabila kepercayaan telah hilang lenyap. Berfikir secara rasional tanpa dipengaruhi oleh naluri atau emosi merupakan satu cara menyelesaikan masalah yg paling berkesan Apakah diharapkan hujan tanpa awan. .Kemaafan Kepada ketua . tentu lebih banyak tertawa. kehormatan telah musnah. maka matilah orang itu. sebaliknya menaikkannya -John Petitsenn Orang yang terakhir tertawanya.Contoh terbaik Kepada yang tua . tetapi tidak merancang adalah merancang untuk gagal.

kelalaian itu kegelapan. Sahabat sejati menjadi pendorong impian. Cakap sahabat yang jujur lebih besar harganya daripada harta benda yg diwarisi dari nenek moyang (Saidina Ali) Air mata wanita adalah senjata yang membuahkan kemenangan. duit bukan kawan. Kita adalah pelakonnya.. Jadilah cahaya suram yang kekal abadi sinarannya dan elakkan daripada menjadi cahaya terang yang bersifat seketika cuma. kejahilan itu kesesatan dan manusia yang paling hina ialah orang yang menganiaya orang bawahannya. Selemah-lemah manusia ialah orang yg tak boleh mencari sahabat dan orang yang lebih lemah dari itu ialah orang yg mensia-siakan sahabat yg telah dicari ( Saidina Ali) Sahabat yang setia bagai pewangi yang mengharumkan. Kepapaan membuat seseorang yang petah bercakap menjadi pendiam dan menyebabkan seseorang yang bijak menjadi bodoh. Berfikir itu cahaya. sabar itu iman. dunia hanya pinjaman dan mati tak berteman.Dunia ini ibarat pentas. Maka berlumba-lumbalah beramal supaya hidup bahagia di dunia dan akhirat. . Ingatlah. Sahabat berhati mulia membawa kita ke jalan Allah.

Lidahmu adalah bentengmu. Dia membinanya seperti mana yang dikehendakinya namun selepas dia membina apa yang dikehendakinya. demi untuk mendapat dunia yang mengiurkan Orang yg paling berkuasa adalah orang yg dapat menguasai dirinya sendiri Setiap manusia adalah arkitek kehidupannya sendiri. Seseorang menganggap sekatan sebagai batu penghalang.Kaya jiwa lebih baik daripada kaya harta. jika engkau menjaganya maka ia akan menjagamu. Sedangkan orang lain menganggapnya sebagai batu lonjatan. Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki. kadang kala dia mendapati bahawa dia tidak menyukai apa yang telah dibinanya dan mencari seseorang atau sesuatu untuk dipersalahkan daripada mencuba untuk menukar dirinya sendiri. Jangan lakukan semua yang kamu ketahui. Kalau kita melakukan semua yang kita upaya lakukan. jangan berbelanja semua yang kamu miliki. dan jika engkau membiarkannya maka ia tidak akan mempedulikanmu Jangan sesekali menggadai prinsip. tetapi kita sering kali ingat apa yang orang lain ada. . sesungguhnya kita akan terkejut dengan hasilnya. jangan percaya semua yang kamu dengar dan jangan memberitahu semua yang kamu dengar.

Jika kita melakukan sesuatu dengan keikhlasan. adalah sepenuhnya daripada apa yang kita berikan padanya.Apa yang diperolehi dalam hidup ini. tetapi dalam hati mereka ada kelebihan. merendahkan diri ketika berkedudukan tinggi. ketahuilah bahawa dunia tidak akan meningkatkan harga anda itu Kalau tidak kerana semalam kita telah berusaha. bersabar dan berdoa. Tetapkan akal pada hal tertinggi. Dan engkau akan mencapai yang tertinggi. Gerobak kosong lebih banyak bisingnya (suara ributnya) daripada gerobak yang penuh muatan. Semulia-mulia manusia ialah siapa yang mempunyai adab.Khalifah Abdul Malik bin Marwan Adalah tidak mustahil orang yang paling kita benci sekarang adalah kawan karib kita suatu waktu dahulu. Sekiranya anda meletakan satu nilai kecil ke atas diri anda sendiri. memaafkan ketika berdaya membalas dan bersikap adil ketika kuat . bersungguh.Dan engkau akan menjadi terhebat. belum tentu hari ini kita akan berada di sini Fikirkan hal-hal yang paling hebat. Dalam kepala kaum wanita ada kekurangan. nescaya ganjaran yang kita terima juga setanding dengan apa yang kita usahakan. .

tetapi sedikit sekali pelakunya. Kehidupan kita di dunia ini tidak menjanjikan satu jaminan yang berkekalan. Tetapi malangnya. Apa yang ada hanyalah percubaan. Kata kata yang sering diucap biarlah selari dengan apa yang dirasakan kerna selalunya apa yang terungkap tidak sama seperti apa yang diungkap Lebih baik menjadi pendengar yang bijak daripada menjadi pemerhati yang kaku dan tidak tahu apa-apa. . Pemimpin yang berjaya ialah orang yang boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih atas daripadanya dan boleh mengawal komunikasi dengan orang yang lebih bawah daripadanya. kebiasaan orang lebih melihat bayang-bayang daripada pokoknya. cabaran dan pelbagai peluang. Kebijaksanaan menjanjikan kejayaan dan kebahagiaan tetapi jika disalahgunakan akan mewujudkan penderitaan Didiklah anak-anakmu itu berlainan dengan keadaan kamu sekarang kerana mereka telah dijadikan Tuhan untuk zaman yang bukan zaman engkau -Saidina Umar Al-Khattab Diam adalah suatu hikmah. Adab dan akhlak adalah ibarat pokok dan kemasyhuran adalah seperti bayang-bayang.Dunia ini tiada jaminan melainkan satu peluang. Jaminan yang kekal abadi hanya dapat ditemui apabila kita kembali semula kepada Ilahi.

Sahabat sejati umpama pohon rendang tempat kita berteduh. Manusia biasanya lebih menghargai sesuatu yang sukar diperoleh tetapi sering melupakan nikmat yang telah tersedia. Manusia tidak perlu dihukum kerana lupa.Rahsia kejayaan hidup adalah persediaan manusia untuk menyambut kesempatan yang menjelma. maka tenanglah batinnya. Mengetahui perkara yang betul tidak memadai dan bermakna jika tidak melakukan perkara yang betul. Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya tanpa .Albert Camus Harta tidak akan berkurang kerana sedekah dan melakukan amal. .tetapi ianya datang dari semangat yang tidak pernah mengalah. Barangsiapa mempertimbangkan keselamatan dalam tindakannya. tetapi manusia perlu dihukum kerana sengaja lupa. Kecemerlangan adalah hasil daripada sikap yang ingin sentiasa melakukan yang terbaik. Anda mesti menghadapinya. Anda tidak boleh mencipta pengalaman. Kekuatan tidak datang dari kemampuan fizikal.

menyimpang. perkahwinan menjadi penghubung antara dua insan dan anak menjadi penghubung antara ibu dan ayah Tiada manusia yang bergembira sepanjang masa tetapi ianya bukanlah suatu alasan untuk hidup sengsara Kesempatan yang kecil seringkali merupakan permulaan kepada usaha yang besar.Hanya mereka yang menetapkan pandangan mereka ke arah horizon yang jauh dihadapan sahaja yang akan menemui jalan sebenar. Sesungguhnya orang yang berakal itu menyembunyikan rahsianya. dan orang yang jahil membuka keaibannya. ia wajib menaruh perasaan malu akan dirinya terlebih dahulu .Cecil B. . Anda akan mempunyai ramai kenalan jika anda meminati mereka dan bukannya cuba membuat mereka meminati anda Jangan memandang ke bawah (untuk mengetahui kekuatan tanah yang dipijak) sebelum memulakan langkah . .Aflatun Jambatan menjadi penghubung antara dua buah kampung. Menyesal tidak berbicara lebih baik daripada menyesal berbicara. DeMille Jangan biarkan perahu hanyut tak berpenghuni nanti hanyutnya tidak singgah ke pelabuhan Ukuran yang paling tinggi tentang adab seseorang itu.

Ketakutan adalah penasihat yang sangat curang untuk kemerdekaan -Andre Colin Bangsa yang tidak percaya kepada kekuatan dirinya sebagai sesuatu bangsa. Bangsa penakut tidak boleh merdeka dan tidak berhak merdeka. Sesungguhnya apa yang kita lihat serupa sebenarnya tidak semestinya sama. Peperangan hanya boleh menjanjikan kemenangan selepas kemusnahan dan kematian. Akhlak yang buruk itu ibarat tembikar yang pecah. dia tidak malu belajar daripada orang yang berkedudukan lebih rendah darinya .Jangan mengukur kebijaksanaan seseorang hanya kerana kepandaiannya berkata-kata tetapi juga perlu dinilai buah fikiran serta tingkah lakunya. Adalah mudah menukarkan status seorang sahabat menjadi kekasih daripada (bekas) kekasih menjadi sahabat. tidak dapat berdiri sebagai suatu bangsa merdeka -Soekarno Semiskin-miskin orang ialah orang yang kekurangan adab dan budi pekerti -Hukama Ciri orang yang beradab ialah dia sangat rajin dan suka belajar. Tidak dapat dilekatkan lagi dan tidak dapat dikembalikan menjadi tanah -Wahab B Munabin Sahabat sejati dan setia adalah lebih bernilai dari semua emas di dunia ini.Confucius .

ingatlah menyimpan kesabaran.Horatius Menghitung orang-orang gila di suatu negeri lebih sulit daripada menghitung orang-orang yang berakal. pokoknya pun sihat -Beng Tju Agama tanpa ilmu adalah buta. Jika akarnya sihat. Hidup biar beradab. Ilmu tanpa agama adalah lumpuh -Albert Einstein Teman manusia yang sebenar ialah akal dan musuhnya yang celaka ialah jahil Memohon doa kepada Tuhan adalah laksana samudera yang dapat mencapai setiap sudut pantai keperluan hidup manusia Sesuatu khayalan kadang-kadang menjadi realiti Jika manusia masih tetap jahat dengan adanya agama. tapi tanyalah apa yang boleh kamu buat untuk negara -Abraham Lincoln Jangan mengharapkan kebaikan dari orang yang tidak mengharapkan kebaikan dari kamu. bukan hidup untuk biadap -Al-Ghazali Bayruni Rakyat itu akar bangsa. Orang yang paling tidak bahagia ialah mereka yang paling takut pada perubahan .Mognon Me Lauhlin .Jangan tanya apa yang dibuat oleh negara untukmu. bagaimana lagi jika tiada agama? -Benjamin Franklin Jika kamu mendapat kesusahan.

.siksa nerakaMu...... -Richard Brinsley Sheridan Kecantikan hanya sedalam kulit.............. tetapi masuk ke dalam tulang -Pepatah inggeris Kita patut berkorban supaya orang lain juga merasai kemanisan hidup....htm Tuhanku..........dari itu kurniakanlah.....keampunan kepadaku...........geocities...... tetapi mampu melantun kembali.....com/euis1985/mutiara........................... iaitu kerja dan bukannya usia.....ampunkanlah dosaku....aku tidak layak untuk syurgaMu.. Keruntuhan keluarga telah melahirkan generasi yang lemah -Rahmohan Ghandi Rahsia untuk berjaya ialah menghormati orang lain Ikhlaslah menjadi diri sendiri agar hidup penuh dengan ketenangan dan keamanan Kecemerlangan sebenar adalah apabila kamu dihentam sehingga bertekuk lutut..... . ..........tetapi aku tidak pula............sesungguhnya Engkaulah pengampun...... Di sebalik keindahan rumah tersergam... ..Nilai hidup harus diukur dengan garis yang lebih mulia........share............ Semoga Ade Terhibur http://us......... disebalik senyum dan tawa.sanggup menanggung............... ............... seseorang insan itu mungkin dilanda kepahitan dan kekecewaan yang tidak diketahui orang lain. .....

. "Kalau seorang memberikan sesuatu kepada orang lain. .......... Antara Berpuasa dan Bertengkar (26/11/2000) Dua Orang yang sedang berpuasa terlibat dalam percekokan.. ia ditanya." Rumah (09/10/2000) Para penghuni rumah mewah selalu ingin keluar dari rumahnya sedangkan orang-orang yang berada di luar ingin memasukinya ....... "Baiklah." Orang yang dicaci menjawab.... Yang seorang mencaci maki dengan kata-kata tajam.... semua caci maki yang Anda berikan aku tolak....oh Tuhanku. sedangkan yang seorang lagi tidak berkata sepatah kata pun. aku sedang berpuasa.. terserah pada anda bagaimana mengisinya.. dan Andalah yang berhak menerimanya......dosa-dosa besar..ampunkan daku. Setelah orang yang mencaci itu merasa lelah dan berhenti berkata-kata.. "Si pemberilah yang berhak mengambilnya kembali.. Hidup Anda (15/01/2001) Hidup itu sendiri tak dapat memberikan kegembiraan sampai anda menghendakinya. . Ya Allah.........dengan rahmatMu....... Hidup cuma menyediakan waktu dan tempat..... Ya Allah... .dosa-dosaku bagaikan pepasir di pantai... tetapi pemberian itu ditolaknya. kepada siapakah ia harus dikembalikan ?" Orang yang mencaci menjawab. aku sedang berpuasa.....

ucapannya bisa diterima. (HR Ahmad) Berlaku Adil (11/09/2000) Sesungguhnya orang-orang yang berlaku adil di sisi Allah laksana berada di atas mimbar yang terbuat dari cahaya. (HR Muslim) Kumpulan Hari (04/09/2000) Wahai anak adam! Sesungguhnya kamu merupakan kumpulan hari-hari. akan berlalu pula bagian umurmu. Kesalahannya adalah benar dan semua keburukannya dianggap baik. Kedudukannya disisi mereka lebih segar dari air tawar. Mereka itu orang-orang yang berlaku adil dalam menetapkan hukum baik kepada rakyat maupun kepada keluarga. Setiap kali hari berlalu. lebih tinggi dari langit. lebih manis dari madu dalam sarangnya dan lebih harum dari bunga mawar.Lalai (25/09/2000) Seandainya anda belum menanam dan menyaksikan orang lain mengetam. akan anda sesali kelalaian anda semusim tanam. Letih Bekerja (18/09/2000) Barangsiapa dimalam hari merasa letih karena bekerja dengan tangannya. maka dimalam itu ia memperoleh ampunan Allah. (Hasan Bashri) Manusia dan kekayaan (28/08/2000) "Umumnya sikap manusia terhadap orang kaya lebih cerah dari sinar matahari. dalam majelis dia terhormat .

dalam majelis dia terhormat . Allah akan memberikan pakaian surga kepadanya. lebih tinggi dari langit. lebih manis dari madu dalam sarangnya dan lebih harum dari bunga mawar.dan omongannya tidak pernah menjemukan. Kedudukannya disisi mereka lebih segar dari air tawar. Dan barangsiapa yang menutupi kejelekan orang lain maka Allah akan menutupi kejelekannya dihari kiamat.) Saudara muslim (21/08/2000) Barangsiapa yang memperhatikan kepentingan saudaranya. Barangsiapa yang melapangkan suatu kesulitan sesama muslim. (HR Bukhari dan Muslim) Memberi (14/08/2000) Setiap muslim yang memberikan pakaian kepada muslim yang tidak berpakaian. ucapannya bisa diterima." (Abbas ra. maka Allah akan memperhatikan kepentingannya. (HR Abu Dawud) Manusia dan Kekayaan (07/08/2000) "Umumnya sikap manusia terhadap orang kaya lebih cerah dari sinar matahari. Setiap muslim yang memberi muslim lain yang kelaparan. maka Allah akan melapangkan satu kesulitan dari beberapa kesulitan dihari kiamat. Kesalahannya adalah benar dan semua keburukannya dianggap baik. Allah akan memberikan buah surga kepadanya dan setiap muslim yang memberi minum kepada muslim yang kehausan Allah akan memberikan munim kepadanya dari ar-Rahiqul Makhtum.

dan omongannya tidak pernah menjemukan." (Abbas ra. jangan Engkau memberikan kepadaku dari kenikmatan dunia yang terlalu banyak agar aku tidak melampaui batas larangan-Mu. dan hendaknya mengajar dengan perilakunya sebelum mengajar dengan ucapan-ucapannya . Sesungguhnya kamu akan memperoleh balasannya Mengajar (03/07/2000) Seorang alim harus mengajar dirinya sebelum mengajar orang lain. dan akhlak buruk Sesukamu (10/07/2000) Hiduplah Sesuka hatimu.lebih baik bagiku daripada yang banyak tetapi melalaikan Hidup Tidak Tentram (17/07/2000) Tiga sifat yang menyebabkan penyandangnya tidak tentram dalam hidupnya : iri. Cintai siapa saja yang kamu senangi.) Nasihat Luqmanul Hakim (31/07/2000) "Wahai anakku apabila perut kantongmu penuh padat maka pikiranmu akan tidur. dan anggota badanmu lemah dalam mengamalkan ibadah" Do'a (24/07/2000) "Ya Allah. Sesungguhnya kamu pasti akan berpisah dengannya Lakukan apa saja yang kamu kehendaki. Sesungguhnya yang sedikit tapi mencukupi. dengki. Jangan pula terlalu sedikit sehingga aku lupa kepada-Mu. Sesungguhnya kamu pasti mati. hikmah kebijaksanaanmu menjadi tumpul.

Apakah api yang satu dapat memadamkan api yang lain? Yang dapat meredam kejahatan adalah kebaikan. Barangsiapa tidak menguasai lidahnya. dia Barangsiapa yang mengasihi. orang yang berpendapat bahwa kejahatan harus diredam dengan kejahatan. dia selamat. Barangsiapa diam. sisi usianya dan amalan-amalannya yang akan dikerjakannya dan apa yang akan ditentukan Allah baginya. silahkan dia menyalakan dua api. • menyesali. dia bebas . Barangsiapa bicara batil kepada orang ramai. dia dikasihi.Meredam Kejahatan (26/06/2000) Bohong. Pertama. Kecemasan (19/06/2000) • Manusia selalu hidup di antara dua kecemasan. sebagaimana air dapat memadamkan api. dia beruntung. Barangsiapa membenci kejahatan. Apabila dia benar . • Siapa dan Siapa(12/06/2000) • • • • • dari dosa. umurnya yang lalu berikut amalan-amalannya dan bagaimana keputusan serta penilaian Allah terhadapnya Kedua. dia merugi. Barangsiapa melakukan kebajikan.

Seburuk-buruk penguasa ialah yang ditakuti rakyatnya yang tak bersalah. Seburuk-buruk kawan ialah yang membuat kecewa kawannya ketika dalam kesulitan. dan terhormat). dengan kemampuan optimal dan kekuatan maksimal serta dengan kesungguhan hati Kekayaan Tanpa Harta (22/05/2000) Barangsiapa menginginkan kekayaan tanpa harta.Yang buruk-buruk (05/06/2000) • • • • Seburuk-buruk harta ialah yang tidak dizakatkan. ia akan memperoleh semuanya. halal. Seburuk-buruk negeri ialah negeri yang tandus dan tak terjamin keamanannya Hidup Duniawi (29/05/2000) Sarana untuk menyempurnakan kehidupan duniawi ialah : • • • • amal perbuatan (karya dan profesi yang baik. dan ditaati tanpa memiliki kekuasaan. menunjukkan prestasi dan keahliannya. melaksanakannya sebaik-baiknya. Mengunci Lidah (15/05/2000) Kuncilah lidahmu. hendaklah ia keluar dari kehinaan karena maksiat kepada Allah menuju kemuliaan karena taat kepada-Nya. kecuali dalam empat perkara: . Dengan demikian. memperolah kemuliaan tanpa dukungan keluarga ataupun kawan.

dan mengutarakan hikmah kebijaksanaan Meningkatkan Kemuliaan (08/05/2000) Ada tiga hal yang meningkatkan kemuliaan seseorang: • • • memaafkan orang lain dan menghilangkan bekas-bekas kesalahannya. Imam bertanya. mensyukuri nikmat Allah. "Dengan tiga hal: • Anda memberi harta kepada mereka. dan jangan mengambil harta mereka. . • Berikan hak-hak mereka dan janganlah menuntut hak Anda dari mereka • Bersabarlah menghadapi gangguan mereka dan jangan mengganggu mereka Dinding dan Pintu Islam (24/04/2000) Islam memiliki dinding dan pintu yang kuat. menumbangkan yang batil. Selamat Mencari (01/05/2000) Ketika Haatim al-Asham datang berkunjung kepada Imam Ahmad. memberi sesuatu kepada orang lain yang tidak memberi sesuatu kepadanya. menghubungkan silaturahmi dengan orang yang memutuskannya. Dinding Islam ialah kebenaran dan pintunya ialah keadilan."Beritahukan kepadaku.• • • • menjelaskan yang hak. bagaimana caranya mencari selamat dari manusia ?" Haatim menjawab.

Ahmad bin Ismail Yang tak boleh diremehkan (10/04/2000) Barangsiapa yang meremehkan penguasa.Islam akan tetap jaya. Teman bicara yang tidak memaksamu berdandan ketika menghadapinya. akal dan jiwa saling menunjang untuk membuat sejarah. Said bin Suwaid Peran Buku (17/04/2000) Buku adalah: Teman bicara yang tidak mendahuluimu. Teman kencan yang tidak menyanjungmu. Orang arif membuat sejarah dengan jiwa mereka. (Dr. dia akan kehilangan agamanya. Teman bicara yang tidak memanggilmu ketika kamu bekerja. Penasehat yang tidak mencari-cari kesalahan. melainkan dengan hak dan keadilan. dia akan kehilangan dunianya. Barangsiapa yang meremehkan ulama. Cendikiawan membuat sejarah dengan akal pikiran mereka. selama penguasa-penguasa bersikap keras dan tegas. Mustafa Assiba'i) Tiga orang yang dimusuhi Rasulullah di hari Kiamat (27/03/2000) . Membuat Sejarah (03/04/2000) Kaum muda membuat sejarah dengan hati mereka. tetapi itu dilakukan tidak berarti mesti dengan pedang dan cemeti. dia akan kehilangan kemanusiannya. Dan barangsiapa yang meremehkan kawannya. pasti sejarah tak akan pudar sinarnya dan tak akan padam obornya. Apabila hati. Kawan yang tidak membosankan.

(Al-Ahnaf bin Qais) Tebarkan Salam (13/03/2000) Kalian tidak akan masuk surga sampai engkau beriman.Tiga orang yang aku musuhi dihari kiamat. Tidak ada kebaikan bagi harta kecuali dengan kedermawanan. Tidak ada kebaikan bagi shadaqah kecuali niyat yang ikhlas. Maukah aku tunjukkan suatu perbuatan yang jika kalian lakukan maka kalian akan saling menyayangi ? Sebarkanlah salam di antara kalian (HR Muslim) Waktumu (06/03/2000) Waktu adalah kehidupan manusia Jika digunakan untuk membaca akan menjadi sumber kebijaksanaan Jika digunakan untuk berpikir akan menjadi kekuatan Jika digunakan untuk betdo'a akan menjadi keberkahan dan rahmat Jika digunakan untuk bekerja akan menjadi keberhasilan Jika digunakan untuk beramal akan menghantarkan menuju surga . Tidak ada kebaikan bagi kehidupan kecuali kesehatan dan keamanan. yaitu: orang yang memberi karena aku lalu mengingkarinya. orang yang menjual budak yang sudah dibebaskan lalu makan harganya. dan tidak akan beriman sampai kalian saling menyayangi. (HR Bukhari). dan orang yang mempekerjakan buruh yang melaksanakan tugasnya. Inilah kebaikan (20/03/2000) Tidak ada kebaikan bagi pembicaraan kecuali dengan amalan. tetapi tidak memberikan upahnya. Tidak ada kebaikan bagi sahabat kecuali dengan kesetiaan.

Tiada kehormatan yang lebih sempurna daripada menhindari diri dikuasai hawa nafsu.Tiada teman yang lebih indah daripada amal dan tiada rakan yang lebih aib daripada jahil.Membaca 21 kali ketika hendak tidur akan aman daripada syaitan.Allah memerintahkan malaikat memcatat amal manusia yang membaca bismillah sebanyak 400 kebaikkan.W 100 kali pada hari ahad di saat matahari terbit dengan menghadap Qiblat. Hargai setiap pertemuan kerana di situ ada kerinduan dan sayangilah setiap perpisahan kerana di situ pasti ada kesedihan *Kelebihan Bismillah 1.Membaca 313 kali kali bismillah dan salawat atas nabi S. 3. . 2.com/azazone2020/katakatahikmah. Persahabatan yang sejati membawa kepada kerinduan yang berpanjangan. 2.Tiada penggawal peribadi yang lebih berwaspada daripada sifat pendiam 5.kecurian.freewebs. 3. -sesungguhnya orang yang paling mulia di sisi Allah ialah orang yang terlebih dahulu memberi salam kepada orang lain *Pesanan 1. 7.Semua itu adalah kewajiban seorang hamba terhadap Tuhannya Gunakanlah waktu untuk kehidupan yang sebenarnya Sesungguhnya kewajiban-kewajiban hamba didunia lebih banyak daripada waktu yang tersedia Hikmah di bawah dikutip dari sini sayang. 6.Tiada harta yang lebih mengguntungkan daripada sifat sabar. jangan dipertikai suatu nilai persahabatan kerana satu kesilapan.akan mendapat rezeki yang tiada terduga. http://www.. 8. Jangan menyesal atas sesuatu kegagalan.. bersabda yang diingatkan oleh Dordan r.W. 4. 9.A.maut mendadak dan bala.Tiada ibadah yang lebih indah daripada rasa khusuk.a yang bermaksud.A.htm *Rasullah S.

Memilih masjid yang pendek solatnya dan khutubahnya.Perbanyakkan mentelaah berbagai buku agama.Tiada berkesan dan teransang apabila mendengar ayat-ayat Al-Quran serta tazkirah. Terlalu bermudah-mudah dalam pekara yang harus dan sesetengah pekara subahat.Membaca 50 kali di hadapan orang zalim. 5. 3.politik.Kurangkan percakapan sia-sia dan banyakkan doa.Barang sesiapa yang gemar bergaul dengan perempuan akan ditambah . *Amalan pembina peribadi 1. 4.berjalan.Solat 5 waktu tepat pada waktunya dan laksanakan solat tahjud. sains.akan tunduk atau takutlah orang zalim itu.Meninggalkan longgokkan sampah di rumah 3.Lakukan riadah"bersenam.Membiarkan bekas makanan "pinggan mangkuk"tanpa membasuhnya.suka bermewah dan bertambah sifat kedekutnya sehingga melupakan hari akhirat. 2. 4.Kurang berminat untuk menghadiri majlis-majlis ilmu yang mengigatkan tentang akhirat.4.Kurang khusuk dalam ibadat khasnya solat. 2.Tidak mendoakan ke atas kedua ibubapanya. Mutala"ah Pilih Teman 1. 3.Berpuasa setiap Isnin dan khamis 2.Ikuti perkembangan umat Islam. 4.sejarah dan sebagainya.Barang sesiapa yang gemar berteman golongan kaya akan ditambah oleh Allah kecintaannya terhadap dunia. 5.atau sebagainya.barang sesiapa yang suka berdampingan dengan pegawai pemerintah atau raja akan ditambah oleh Allah sifat kasar dan sombong. 5. 6. ciri-ciri yang membawa kepada kepapaan 1. 3. 2.Menggeringkan tangan dengan pakaian sendiri. *Mutala`ah Petanda zahir jiwa kosong 1.Meringan-ringankan sembahyang.

Sabar adalah hiasan bala. 3.Syukur adalah hiasan nikmat. 3.diam itu perhiasan orang alim dan penutup orang bodoh 2. 4. 7.Barang siapa yang suka bergaul dengan orang-orang fasik akan bertambah beraninya membuat dosa dan menundakan taubat.a telah berkata maksudnya ada 8 perkara merupakan perhiasan bagi 8 perkara iaitu: 1.Barang siapa yang suka mendampingi orang-orang soleh akan bertambahlah keinginannga berbuat taat kepada Allah.Banyak menengis adalah hiasan takut.lambat marah adalah hiasan ilmu. 6. 4.Merendahkan diri /tawaduk adalah hiasan mereka yang menuntut ilmu. Digemari syaitan akannya. 3."Betapa banyaknya perkataan yang menghilangkan nikmat dan betapa banyak perkatan yang mendatangkan bencana". 1. Diam 1. 8.Meninggalkan perbuatan menggungkit-gunggit pemberian adalah hiasan amalan baik. 2. Mati hatinya. 5.oleh Allah sifat bodoh dalam shahwatnya. 2. 5. 8 PERKARA PERHIASAN BAGI 8 PERKAR A Abu Bakar r.Tidak meminta-minta adalah hiasan fakir. Hilang Air mukanya (malu dan kemuliaan).khusuk adalah hiasan solat. 10 HUkuman Bagi Orang Yang Banyak Ketawa. ."Keselamatan itu ada 10 bahagian yang 9 di waktu diam dan yang ke 10 di waktu menjauhi orang banyak.

Dimurkai Allah.a. Jika anda inginkan sebuah tempat di matahari. Apa yang anda pelajari selepas kegagalan sahaja yang dikira. dan mencuba lagi dengan cara yang lain. 9. Dikutuk para malaikat. 7. Kegagalan bukan bermakna anda tidak mencapai apa-apa.4. Kata-kata hikmah 1. Ia bermakna anda telah mempelajari sesuatu. Kesilapan mengajar kita tentang apa yang perlu kita pelajari selepas itu. 6. 4. 8.Terbuka aibnya pada hari kiamat. Anda tidak gagal. 5. Ingatlah bahawa anda boleh gagal dalam apa sahaja dalam hidup asalkan tidak menjadi seorang yang gagal. 3. Disoal padanya pada hari kiamat. Kesilapan adalah bukti bahawa seseorang itu telah mencuba membuat sesuatu perkara atau pekerjaan. 6. Manusia yang berjaya akan memperoleh keuntungan daripada kesilapannya. Lupa pada segala-galanya. 5. bersedialah  untuk terbakar. 10.w pada hari kiamat. 9. Dipalingkan oleh Nabi Muhammad s. 10. 2. . yang penting adalah tindak balas terhadap kesilapan itu. 8. Kegagalan bermakna bahawa anda belum berjaya lagi.Kesilapan adalah realiti kehidupan. Kegagalan itu sendiri tidak dikira. 7. Anda hanya menemui cara yang tidak berkesan. Ramai orang yang masih bergantung kepada kerja-kerja yang bergaji rendah kerana mereka takut gagal jika mencuba kerja lain. 11. Dibenci oleh semua penghuni langit dan bumi.

Anda tidak harus berkata KENAPA SAYA? Anda seharusnya bersyukur kerana ANDA telah dipilih. 13.Malah kesilapan pun mungkin menjadi perkara penting bagi menjamin kejayaan yang bernilai.Jangan takut dan segan untuk setiap tindakan yang anda lakukan.. 14..Sekiranya anda menemui sebuah laluan tanpa halangan.12.lompatlah ke tali yang lain. tetapi akhirnya tersangkut! 21. siapakah yang menang?Fikirkanlah!.. Cara baru ialah "pengetahuan" dan "Kejahilan". 17.Kegagalan hanyalah satu peluang untuk anda mencuba lagi untuk berjaya!!.. 23. 24.. 18... 26. Kegagalan itu hanya bermakna anda perlu mengambil masa yang lebih lama untuk berjaya.Kesilapan-kesilapan memberitahu kita tentang apa yang perlu kita pelajari.kecuali diri anda sendiri. 20.Apabila anda telah sampai ke penghujung tali ."Lulus" dan "Gagal" adalah cara lama mengkategorikan seseorang.. Seluruh kehidupan adalah satu ujian. 27. 19.Sekiranya anda mahu mengambil seorang pekerja. .Orang yang kurang berani untuk memulakan sesuatu.. Impian yang tidak terlaksana adalah impian yang terpenjara  oleh musuh nombor satu­iaitu takut GAGAL!! 22.Ramai orang mencari tempat yang selamat. 15. Kegagalan bukan bermakna anda tidak berusaha bersungguhsungguh.dan tiada lagi simpulan untuk bergantung. pastikan dia pernah gagal sebelumnya.Tiada siapa yang berhak mengecap anda sebagai orang yang gagal. 25.Mungkin tiada kegagalan bagi orang yang terus berjuang. ia mungkin tidak membawa anda ke mana-mana.. 16.Sekiranya kita bersaing dengan diri kita sendiri dan kita mengalami kegagalan.

sebenarnya telah tewas!! 28. .Kita tidak mungkin dapat mempelajari sesuatu perkara kecuali kita bersedia untuk gagal terlebih dahulu. 38. 32.Kesilapan adalah sebahagian daripada hutang yang perlu dilangsaikan sepanjang hayat.Setiap orang mempunyai keazaman yang kukuh untuk mencapai matlamat sehingga mampu mengetepikan kegagalan dalam usaha tersebut.Hanya orang yang berani GAGAL DENGAN TERUK mempunyai harapan untuk BERJAYA DENGAN HEBAT sekiranya dia mempelajari sesuatu daripada kegagalannya itu. 33. 30. adalah dianggap cemerlang meskipun gagal. 34. 35.Cara yang terbaik untuk belajar untuk menjadi pemenang ialah belajar daripada orang-orang yang pernah kalah atau tewas dalam sesuatu pertandingan.Kegagalan dalam hidup adalah menjadi seorang yang tidak belajar daripada kegagalannya 31. . tidak bermakna anda telah tewas. 37.Sekiranya anak-anak diasuh untuk takut mencuba sesuatu yang baru kerana takutkan kegagalan. 39. Sekali gagal..Hadiah paling berharga hanya diberikan kepada orang yang menemui kegagalan tetapi dia tidak pernah berundur atau merungut atau berputus-asa. perbuatan atau sebagainya.Orang yang kalah membayangkan hukuman bagi kegagalan. 36..Terseradung bukannya terjatuh.anda hanya  tewas apabila anda telah berputus­asa. Orang yang menang membayangkan ganjaran bagi setiap kejayaan...Dalam percubaan-percubaan yang hebat. mereka tidak akan menjadi orang berani kelak. 29.

41. 46. bukannya mencari-cari-apa silapnya. sekiranya anda mahukan pelangi. 50. Saya boleh menerima kegagalan kerana setiap orang gagal  dalam sesetengah perkara. 49.Pada pendangan saya.Sekiranya anda mengalami kegagalan lebih awal.Satu kesalahan tidak akan menjadi kesilapan sehinggalah .Jika pada awalnya anda tidak berjaya.Perkara paling penting apabila berhadapan dengan keadaan yang kurang menyenangkan adalah dengan memberikan perhatian terhadap apa yang perlu dibuat selepas ini.fikirkanlah saat­saat anda pernah miskin  dahulu. Apabila anda kaya. 48.Kesilapan demi kesilapan membawa seseoarang menemui kebenaran hakiki.40.Anda bukannya gagal.Hidup adalah satu kesilapan yang berterusan di mana kita belajar untuk menjadi sempurna. 53. kegagalan berikutnya kurang terasa pedih.Anda hanya tidak tahu beberapa perkara lagi. 51. 52. 43.Salah satu kesilapan besar yang boleh kita lakukan dalam hidup ini adalah sentiasa takut untuk melakukan kesilapan.cubalah cari kembali arah haluan yang pernah anda lemparkan ke dalam tong sampah. 45. 47. kenalah hujan dahulu.Kesulitan menyerlahkan sifat sebenar manusia. 42.tetapi saya tidak boleh menerima  orang yang tidak berani mencuba.Jangan berputus-asa kerana biasanya anak kunci terakhirlah yang dapat membuka kunci. 44.Kita memerlukan kegelapan untuk melihat bintang.

59. atau yang berjaya dan gagal. 54. 54. 52.Setiap kegagalan adalah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baru yang tidak pernah dicuba sebelum ini.Jangan katakan kegagalan itu kesilapan. Ia samalah seperti mengatakan bahawa anda lebih bijak pada hari ini berbanding dengan semalam. 55. juga bukan di antara yang boleh melakukan sesuatu atau sebaliknya.Janganlah takut untuk mengakui kesilapan.Anda tidak akan mengetahu tentang diri sendiri menerusi kejayaan. 56.Saya tidak membahagikan dunia kepada yang lemah dan .Anda hanya tidak tahu beberapa perkara lagi.anda membetulkannya. Saya membahagikan dunia kepada mereka yang belajar dan tidak belajar.Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang seseorang daripada mengesani potensi diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri.Satu kesalahan tidak akan menjadi kesilapan sehinggalah anda membetulkannya.Kegagalan tidak menjadikan anda seorang yang gagal sekiranya anda tidak berputus-asa untuk mencuba lagi. 58.Saya tidak membahagikan dunia kepada yang lemah dan gagah.tetapi saya tidak boleh menerima  orang yang tidak berani mencuba. 51. 57. 55.Anda bukannya gagal. 60.Kegagalan tidak menjadikan anda seorang yang gagal sekiranya anda tidak berputus-asa untuk mencuba lagi. Katakan kegagalan itu adalah pengajaran. Saya boleh menerima kegagalan kerana setiap orang gagal  dalam sesetengah perkara.Anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan. 53.

gagah. 59. Ia samalah seperti mengatakan bahawa anda lebih bijak pada hari ini berbanding dengan semalam.Janganlah takut untuk mengakui kesilapan. 51. 60. atau yang berjaya dan gagal. Saya membahagikan dunia kepada mereka yang belajar dan tidak belajar.Satu kesalahan tidak akan menjadi kesilapan sehinggalah anda membetulkannya. atau yang berjaya dan gagal. 58. 56.Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang seseorang daripada mengesani potensi diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri. juga bukan di antara yang boleh melakukan sesuatu atau sebaliknya. 55. 57.tetapi saya tidak boleh menerima  orang yang tidak berani mencuba. 56. 52. Saya boleh menerima kegagalan kerana setiap orang gagal  dalam sesetengah perkara. Katakan kegagalan itu adalah pengajaran.Anda hanya tidak tahu beberapa perkara lagi.Setiap kegagalan adalah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baru yang tidak pernah dicuba sebelum ini.Jangan katakan kegagalan itu kesilapan.Perasaan takut untuk melakukan kesilapan menghalang .Anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan.Kegagalan tidak menjadikan anda seorang yang gagal sekiranya anda tidak berputus-asa untuk mencuba lagi.Saya tidak membahagikan dunia kepada yang lemah dan gagah. juga bukan di antara yang boleh melakukan sesuatu atau sebaliknya. 53.Anda bukannya gagal.Anda tidak akan mengetahu tentang diri sendiri menerusi kejayaan. Saya membahagikan dunia kepada mereka yang belajar dan tidak belajar. 54.

 ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya.Anda tidak akan mengetahu tentang diri sendiri menerusi kejayaan. 88. Katakan kegagalan itu adalah pengajaran. Ia menunjukkan keceriaan. 81. sama saja dengan kening yang berkerut.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang.Setiap kegagalan adalah suatu pengajaran yang mendorong seseorang untuk mencuba pendekatan baru yang tidak pernah dicuba sebelum ini. 57. 59. 89.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna. 82.Setiap kali berhubung dengan orang lain.Jangan katakan kegagalan itu kesilapan.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan.SENYUM harus ada ketulusan."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah. 87. 58.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita. 86.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan.seseorang daripada mengesani potensi diri atau merasakan kehebatan dalam diri sendiri.Anda mengetahuinya menerusi kegagalan dan kesilapan.SENYUM adalah jambatan persahabatan. 90. Ia samalah seperti mengatakan bahawa anda lebih bijak pada hari ini berbanding dengan semalam.SENYUM adalah bahasa dunia. .Janganlah takut untuk mengakui kesilapan. 60. 84. sewajarnyalah kita SENYUM. 83. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. 85.

SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.SENYUM adalah bahasa dunia.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna. 84. 86.SENYUM adalah bahasa dunia. 89.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita. 86. Ia menunjukkan keceriaan. 81."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan .SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan. 85. 82. 88. sewajarnyalah kita SENYUM.Setiap kali berhubung dengan orang lain. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang.Setiap kali berhubung dengan orang lain. 83.SENYUM adalah jambatan persahabatan. sewajarnyalah kita SENYUM. sama saja dengan kening yang berkerut. 83.SENYUM harus ada ketulusan. 82.81. 87. 84. Ia menunjukkan keceriaan.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang. 85. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya. 90.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna.

SENYUM adalah bahasa dunia. sewajarnyalah kita SENYUM.SENYUM adalah jalan pintas bagi menyatakan anda menyukai seseorang.SENYUM harus ada ketulusan. ALLAH lebih tahu apa  yang terbaik untuk hamba ciptaanNya. 121. Ia menunjukkan keceriaan. Jika .Jika anda mahu membuat sesuatu. 90.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan.SENYUM adalah perhiasan batin yang dapat membantu mengindahkan perhiasan lahir yang tidak sempurna. 87. 89."SENYUM" yang kamu berikan apabila berhadapan dengan sahabatmu adalah satu sedekah. Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. 83.  Sebab semuanya untuk keselamatan kita. 86.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan. 81.SENYUM adalah jambatan persahabatan. 84.SENYUM yang dibuat-buat pasti tidak akan menyenangkan. 85. sama saja dengan kening yang berkerut. 87.Setiap kali berhubung dengan orang lain. anda akan cari jalan.SENYUM adalah jambatan persahabatan.SENYUM harus ada ketulusan. 88. 88. Orang yang berjaya dalam hidup adalah orang  yang nampak tujuannya dengan jelas dan menjurus kepadanya  tanpa menyimpang. 89. 122.SENYUM adalah satu pelabuhan yang pastinya tidak akan merugikan.sahabatmu adalah satu sedekah. sama saja dengan kening yang berkerut. 90. 82.

tiada cukup anggota polis dan tiada cukup mahkamah untuk menguatkuasakan satu undang-undang yang tidak disokong oleh rakyat" 130. .jika lambat dilaksanakan. "Anda boleh menipu setengah orang buat  selama­lamanya. 134.anda tidak mahu membuat sesuatu. ia memerangkap mereka yang miskin dan tidak berdaya. tetapi anda tidak boleh menipu semua orang  buat selama­lamanya"."Undang-undang bertulis umpama sarang labah-labah. . ia tidak patut dipanggil undang-undang".Jangan kecewa jika anda gagal."Kebenaran .ianya gagah dan pasti beroleh kemenangan". anda boleh menipu setiap orang buat  sementara waktu. 132. tak hendak seribu dalih.Orang yang hebat bertindak sebelum berkata dan dia berkata selaras dengan tindakannya.Seseorang yang melakukan kesalahan dan tidak membetulkannya telah melakukan satu kesalahan lagi. tetapi adalah lebih tidak adil jika seorang yang tidak bersalah terpaksa menderita dalam penjara"."Keadilan . Ingat ada orang yang lebih teruk gagalnya dari kita.Hendak seribu daya."Tiada cukup penjara. 127. 126."Jika kesan sesuatu undang-undang itu tidak adil dan tidak munasabah. menakala yang kaya dan berkuasa dengan sewenang-wenang menembusinya". malah anda perlu ke depan berbekalkan kegagalan itu sebagai kekuatan untuk mencapai kejayaan. Peribahasa Arab 123. nescaya dikira ketidakadilan". " 129.Gagal sekali tidak bererti gagal untuk selama-lamanya 128. anda akan cari alasan. 125. 133.Peribahasa Melayu 124."Memang tidak adil jika sepuluh orang yang bersalah melepaskan diri. 131.

Jangan kamu bermain dengan kepalsuan. Jangan kamu bermain dengan sifat-sifat kehaiwanan. kelak kamu benar-benar menjadi haiwan. 139. Jangan kamu bermain dengan kezaliman. juga atas perkara-perkara yang kita tidak lakukan atau yang kita biarkan berlaku". Kata-kata Hikmah Abu Bakar Rhodiyallahu ‘Anhu berkata : ‫ة‬ ُ ‫ُاطُْبُوا اْلموْت ُتوْهبْ لَكَ اْلحَيَا‬ َ َ َ ‫ل‬ “ Kejarlah kematian ! Kau dapatkan kehidupan “ Marwan Rohimahullah : ‫ِ ي ل كن ر ه ّ ة‬ ُ َ‫َأَل ّ أَّاميْ حََاِتيْ وَأسعَدُهَا. aku dan orang-orang yang berada di satu kelompok . kelak hilanglah sensitiviti akan fikiran kamu"."Undang-undang yang tidak adil adalah jenis kezaliman yang paling dahsyat"."Manusia tidak mungkin bebas selagi jiwa dan pemikirannya terkongkong".135. iaitu perbicaraan hati nurani manusia". 138. أَنَا ومَنْ حوِْلي مِنْ ِتلْكَ اِلفِئَةِ اِّتي آمََنت بِرَّبهَا. 137.Pemikir dan ahli falsafah Arab yang ulung."Kita bertanggungjawab bukan saja atas perkara-perkara yang kita lakukan."Pejuang kemerdekaan India. kelak kamu akan kehilangan hak kebenaran. 136. هيَ أَّامُ اِّتيْ ُّا نَْنتَظِ ُ فِْي َا الشهَاد‬ ْ ْ ‫ل‬ ْ َ َ ْ َ ‫ذ يِ ي‬ “ Hari-hari yang paling indah dan nikmat aku rasakan dan lalui."Ada perbicaraan yang lebih agung daripada perbicaraan di mahkamah undang-undang. Al-Kindi (803-873 TM).

yang beriman kepada Robnya. . yaitu hari-hari dimana kami menanti syahadah “.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful