Vous êtes sur la page 1sur 6

ASAL USUL KASENIAN SISINGAAN

Kasenian Sisingaan nyata jenis kasenian tradisional anu tumuwuh sarta ngembang di Kabupatn Subang kalayan ngagunakeun sapasang patung sisingaan minangka ciri has utama Sisingaan mimitian mecenghul dina waktu kaum pangjajah ngawasa Subang. Dina mangsa pamarntahan Walanda ngawasa di Subang dina warsih 1812 dina waktu ta Subang dipikawanoh minangka wewengkon Doble bestuur sarta dijadikeun wewengkon perkebunan kalayan ngaran P&T Lands(Pamanoekan en Tjiasemladen). Dina waktu Subang dikawasa ku Walanda masarakat Subang mimitian diwanohkeun jeung lambang Nagara maranhanana nyata Crown atawa makuta karajaan. Dina waktu anu babarengan Subang og dikawasa ku Inggris sarta ngawanohkeun lambang nagarana nyata Singa. Ku kituna sacara administratif Subang dibagi ka dina dua bagian nyata: Sacara pulitik dikawasa ku Walanda sarta sacara konomi dikawasa ku Inggris. Kalayan ayana tekanan ti pangjajah ka masarakat Subang nyata tekanan sacara pulitik, konomi, sosial, sarta budaya, masarakat Subang ngalakonan lalawanan ka pangjajah. Lalawanan og henteu ngan ngaliwatan fisik, tapi dina wangun kasenian anu di jerona ngandung Silib (Ironi atawa hiji hal anu teu saluyu jeung kanyataan), Siloka ( kiasan atawa melambankan), Sasmita (Conto kriteria anu ngandung harti atawa harti). Hartina yn tindakan masarakat Subang diekspresikan sacara terselebung ngaliwatan sindiran, perumpamaan anu mengena ka kaayaan dina waktu ta. Salah sahiji ekspresi jiwa masarakat Subang maranhanana wujudkan ku cara nyieun salah sahiji kasenian anu dipikawanoh kalayan ngaran kasenian Sisingaan. Kasenian sisingaan mangrupa babasan rasa kahenteu puasan atawa usaha pemberontakan ti masarakat Subang ka kaum pangjajah. Ku kituna sapasang sisingaan melambangkan kaum pangjajah nyata Walanda sarta Inggris anu nandasa masarakat Subang, atawa lambang

kebodohan atawa kamiskinan. Kalayan diciptakeun sisingaan kasebut para seniman bisa ngaharepkeun ambh hiji waktu generasi ngora kudu ngorjat sarta kudu sanggup ngusir pangjajah ti taneuh cai maranhanana sarta bisa hirup lar leuwih alus deui. Sisingaan sacara gurat badag diwangun ti 4 jelema pengusung sisingaan, sapasang patung sisingaan, penunggang sisingaan, waditra,nayaga, sarta sinden atawa juru kawih. Jadi sacara filosofi 4 jelema pengusung sisingaan melambang masarakat pribumi ditindas ku kaum pangjajah, sapasang patung sisingaan melambangkan 2 pangjajah (Walanda&Inggris), sedengkeun penunggang sisingaan melambangkan generasi ngora anu hiji waktu kudu sanggup ngusir pangjajah, sarta nayaga melambangkan mayarakat anu atoh atawa masarakat subang anu bajoang sarta mr motivasi ka generasi ngora pikeun bisa nglhkeun sarta megusir pangjajah ti taneuh cai maranhanana. Sisingaan anu diciptakeun oelh seniman dina waktu ta pohara pas kalayan ngagunakeun Sisingaan minangka pakakas perjuangan pikeun ngalaan diri ti tekanan kaum pangjajah. Samentara ta kaum pangjajah henteu terusik tapi ngarasa reueus nempo pagelaran Sisingaan, alatan lambang maranhanana (singa) dijadikeun minangka wangun hiji kasenian rahayat. Pangjajah ngan nyurtian yn Sisingaan merupaka karya seni diciptakeun pohara basajan sarta spontanitas ku nu nyicingan pribumi pikeun menghibur anak sunat. Tapi maksud rahayat Subang henteu kitu, kalayan ngagunakeun lambang kebesaran maranhanana dina wangun kasenian ku cara menunggangi sarta menjambak buuk sisingaan mangrupa salah sahiji cara pikeun mengekspresikan kabh kebencian maranhanana ka kaum pangjajah. Dina mimiti kabentukna sisingaan henteu kawas sisingaan anu aya dina zaat ayeuna. Cikal bakal sisingaan jaman ayeuna nyata singa abrug. Disebut singa abrug alatan patung singa ieu dicoo sacara usung sarta pengusungannya aktip menari sedengkeun singa abrug diusungkan kaditu kahayu kawas dak diadu. Singa abrug mimiti ngembang di wewengkon tambakan kacamatan Jalan Cagak. Dina jaman tiheula sisingaan dijieun kalayan pohara basajan, beungeut sarta sirah singa dijieun ti kai hampang kawas kai randu atawa albasiah, buuk sisingaan dijieun ti kembang atawa daun kaso sarta daun pinus, Sedengkeun awak sisingaan dijieun ti carangka (karajinan anyaman awi) anu badag sarta ditutupan ku karung kadut (karung goni) atawa aya og anu dijieun ti kai anu gembleng knh atawa kai gelondongan pikeun usungan sisingaan dijieun ti awi anu dipikul ku opat urang. Pembuatan sisingaan henteu dijieun sorangan tapi dipigaw babarengan. Waditra dina mangsa ta pohara basajan ngan mak sawatara pakakas musik wa, saterusna lilalila ngalaman perkembangan. Waditra anu dipak dina mangsa ta diwangun ti sawatara buah angklung pentatonis anu berlaras salendro. Pakakas musik kasebut antara sjn: - 2 buah angklung galimer - 2 buah angklung indung - 2 buah angklung pancer

- 2 buah angklung rael - 2 buah angklung ambrug - 1 buah angklung engklok - 1 buah terompet - 2 buah dogdog lonjor - 1 buah bedug - 3 buah hiber Samentara lagu anu dinyanyikan dina mangsa ta antara sjn: lagu badud, gigireun / sabeulah butut, manuk hideung, sireum beureum, sarta sjn-sjn. Sedengkeun lagu pembuka biasana ngagunakeun lagu tunggul kawung. Sarta lamun anu hajatan inohong ageman, mangka lgu anu disajikan biasana lagu anu bernuansa Islami atawa shalawatan nabi. Sedengkeun pengusungan sisingaan biasana ti masarakat. Alatan dina waktu ta tacan kabentuk grup sarta masih silih injeum sisingaan. Gerakannyapun basajan knh sarta dipigaw sacara spontanitas tapi henteu ngaleungitkeun unggut anu ngandung harti heroik atawa unggut anu melambangkan keberanian dina nyanghareupan satru. Gerakan helaran dina waktu ta diantarana: tajongan,lompatan, minced, sarta dorong sapi. Sedengkeun busana atawa pakan anu dipak ku pengusung sisingaan dina waktu ngan diwangun ti: Kampret, pangsi, iket, kawas masarakat umumna. Sedengkeun lamun hajatan anu bergolongan konomi menegah ka luhur busana anu dipak nyata baju takwa, sinjang lancer, iket. Saterusna kira-kira warsih 1960-an busana pengusung sisingaan mimitian beralkulturasi nyata ayana parobahan kelir anu mencolok sarta bahan pakanana anu cukup alus

Air Panas Ciater


Sari Ater Hot Spring Resort atawa leuwih dipikawanoh kalayan obyek wisata cai panas Ciater, perenahna dina wewengkon pegunungan Subang, di suku gunung Tangkubanparahu, benerna di Dsa Ciater, Kacamatan Ciater Kab.Subang. Obyek wisata ieu mangrupa salah sahiji obyek pangpopulrna di Indonsia, para wisatawan bisa ngarasakeun asal cinyusu panas anu asalna ti kawah aktip Gunung Tangkubanparahu anu perenahna henteu lar ti obyek wisata sari ater, asal cinyusu panas kasebut disajikan dina wangun kolam sarta kamar keueum jeung desain anu unik, anu sumebar disawatara lokasi obyek wisata sari ater. Kalayan lega areal 30 ha sarta pesona alam has pegunungan, Sari Ater hot spring resort loba mr fasilitas wisata pikeun para wisatawan anu berekreasi babarengan kulawarga sajaba pikeun berendam og bisa ngarasakeun keindahan alam pegunungan anu asri knh.

Curug Agung/Batu Kapur


Curug Agung anu dipikawanoh kalayan ngaran Batu Kapur, perenahna di Dsa Curug Agung Kacamatan Sagalaherang. Dumasar pangalaman para nu datang anu datang pikeun berendam di kolam cai panas kasebut, dipercaya bisa menyembuhkan sagala rupa panyakit kulit kawas ateul-ateul. Fasilitas sarta Tarif Sajaba kolam keueum cai panas, lokasi wisata ieu dilengkepan og jeung sawatara fasilitas pondokan , tempat rekreasi barudak, arna perkemahan sarta imah dahar. Tarif asup Rp Rp. 2.000 /orang Aksesibilitas Kaayaan jalan nuju lokasi beraspal, ku kituna bisa diliwatan tutumpakan kikiping 2 sarta kikiping 4. Pikeun nuju ka lokasi bisa ditempuh ngaliwatan Kacamatan Sagalaherang atawa Kacamatan Dawuan. Sedengkeun wayah tempuh nyata ti subang (via Kec. Dawuan) kira-kira 30 menit, ti Bandung (via Sagalaherang) 90 menit sedengkeun ti Jakarta (via tol Sadang) kira-kira 2,5 jam.

Curug Cileat Lokasi curug ieu perenahna di Kacamatan Cisalak Kab. Subang, jeung jangkungna curug 100 m, ditambah hawa anu sejuk sarta baris padamucunghul katumbiri-katumbiri leutik memantul ti cai terjun lamun panonpo isuk-isuk memancar. Sajaba ti ta, obyek wisata ieu mangrupa tempat idal pikeun penggemar kagiatan berkemah. Aksesibilitas Pikeun nuju ka lokasi ieu tacan bisa diliwatan ku tutumpakan, ku kituna nu datang kudu leumpang suku sawatara kilomter. Sedengkeun jarak ti dayeuh Subang 37 km, ka arah kidul, jarak ti dayeuh Bandung 62 km, ka arah kalr, jarak ti dayeuh Jakarta 180 km, arah kidul via Subang.

Kawah Tangkuban Parahu

Kawah Tangkuban parahu mangrupa salah sahiji obyek wisata anu perenahna di wewengkon kidul Kab. Subang, aya dina jangkungna 2084 m di luhur permukaan sagara. Keindahan alam kalayan deretan kawah anu membentang sarta kesejukan hawa pegunungan anu has sarta hamparan gunung-gunung sjn anu luhur menjulang ngalingkungna sarta lobana koleksi tutuwuhan sarta pepelakan has leuweung tropis anu tumuwuh subur dikira-kira kawah, ngajadikeun gunung tangkuban parahu minangka tujuan wisata anu metot di Kabupatn Subang. Ditempo ti dayeuh Bandung, gunung tangkuban parahu ngabogaan wangun anu unik nyarupaan parahu terbalik (Basa Sunda: tangkuban = terbalik, parahu = Parahu). Wangun unik dipercaya ngabogaan kaitan anu pohara pageuh jeung carita legenda Sangkuriang.

Basisir Pondok Bali

Mangrupa obyek wisata basisir anu perenahna di Dsa Mayangan Kacamatan Legonkulon Kab. Subang. Hamparan keusik anu membentang di basisir sagara kalr ngajadikeun ciri has wisata basisir, para wisatawan anu nganjang ka obyek ieu bisa ngalakonan kagiatan rekreasi kawas ngojay, nguseup di sagara sarta bisa ngarasakeun keindahan pesona alam dina waktu panonpo surup. Fasilitas sarta tariff Terminal parahu, arna ulin anak, arna voli basisir, wewengkon parkir, warung-warung kadaharan, sarta kantor. Tarif asup Rp 5.000 Aksesibilitas Jalan nuju obyek wisata ieu geus beraspal, ku kituna nu datang bisa ngagunakeun tutumpakan pribadi boh kikiping 2 boh kikiping 4 atawa angkutan umum. Sedengkeun wayah tempuh nyata ti dayeuh Subang kira-kira 40 menit ka arah kalr sedengkeun ti Bandung kira-kira 2,5 jam sarta ti Jakarta via tol Cikopo tuluy asup jalur pantura jeung wayah tempuh kira-kira 2,5 jam sarta ti Pamanukan kurang leuwih 15 menit.