Vous êtes sur la page 1sur 10

PAPER

ctice s Pra stion Que

inter national competitions


and assessments for schools

DO NOT OPEN THIS BOOKLET UNTIL INSTRUCTED.

STUDENTS NAME:

Read the instructions on the ANSWER SHEET and fill in your NAME, SCHOOL and OTHER INFORMATION. Use a 2B or B pencil. Do NOT use a pen. Rub out any mistakes completely. You MUST record your answers on the ANSWER SHEET.

MatheMatics

Mark only ONE answer for each question. Your score will be the number of correct answers. Marks are NOT deducted for incorrect answers. Use the information provided to choose the BEST answer from the four possible options. On your ANSWER SHEET fill in the oval that matches your answer. You may use a ruler and spare paper. You are NOT allowed to use a calculator.

1.

Here is a group of shapes.

4.

Here is a group of faces.

How many circles are in this group? (A) (B) (C) (D) 2. 2 3 4 5

Which glass contains the most water?

What fraction of the group has smiling KEY faces? happy 13 (A) 13 sad 13 (B) 20 (C) (D) 7 13 7 25

(A)

(B)

(C)

(D)

5.

Here are two identical equilateral triangles.

3.

Here is a number pattern.

255,

365,

475,

585,

Which number is next in this pattern? (A) (B) (C) (D) 695 685 605 595

Which one of the following shapes can be made by joining the two triangles along one side without overlapping? (A) (B) (C) (D) rectangle rhombus triangle square

ICAS Mathematics Practice Questions Paper C EAA

6.

These numbers are multiples of eight. 8, 16, 24, 32, . . . . ., 136, . . . . . Which of the following numbers is also a multiple of eight? (A) (B) (C) (D) 170 164 152 148

8.

Megan put a jug under a leaking tap. She measured the volume of water in the jug every 5 minutes. This graph shows her results.

Volume of water in jug (mL)

1000 800 600 400 200 0 5 10 15 20 25

7.

This is a bead counter.

Time (minutes)
Between which time periods did the tap leak fastest? (A) (B) (C) (D) 5 to 10 minutes 10 to 15 minutes 15 to 20 minutes 20 to 25 minutes

Which number is shown on the bead counter? (A) 1.23 (B) 3.21 (C) 123 (D) 321

ICAS Mathematics Practice Questions Paper C EAA

9.

This padlock can be opened if the instructions written on each button are followed in the correct order. All buttons must be pressed.

10.

Peter had some triangular tiles with sides 3 cm long. He placed them side by side to make a trapezium.

1R R 1R

Left
S T

1D

2L

Down

U 1D X

V 1L Y

W 1U Z

If the perimeter of the trapezium was 27 cm, how many tiles did Peter use?
Up

2R

END

1L

(A) (B) (C) (D)

3 5 7 9

Right

On the buttons, the letters U, D, L, R stand for Up, Down, Left and Right. Y
END

For example, means press button R and then move 1 button to the right.

R 1R

Left
S T

If you end on button Y, at which button should you start to open the lock? U Down 1D (A) R (B) T X (C) V 2R (D) W

R 1R

1D

2L

V 1L Y

W 1U Z

Up

END

1L

Right

END

END OF PAPER
ICAS Mathematics Practice Questions Paper C EAA

This page may be used for working.

ICAS Mathematics Practice Questions Paper C EAA

Acknowledgment
copyright in this booklet is owned by educational assessment australia, UNsW Global Pty Limited, unless otherwise indicated. every effort has been made to trace and acknowledge copyright. educational assessment australia apologises for any accidental infringement and welcomes information to redress the situation.

The following year levels should sit THIS Paper: Australia Brunei Hong Kong Indonesia Malaysia New Zealand Pacific Singapore South Africa Year 5 Primary 5 Primary 5 Year 6 standard 5 Year 6 Year 5 Primary 4 Grade 5
PAPER

THE UNIVERSITY OF NEW SOUTH WALES

Educational Assessment Australia


eaa.unsw.edu.au

2010 educational assessment australia. eaa is an education group of UNsW Global Pty Limited, a not-for-profit provider of education, training and consulting services and a wholly owned enterprise of the University of New south Wales. aBN 62 086 418 582

PaPer

M
EXAMPLE 1: Debbie Bach
FIRST NAME LAST NAME

Inter national Competitions


and Assessments for Schools
THE UNIVERSITY OF NEW SOUTH WALES

HOW TO FILL OUT THIS SHEET:

EXAMPLE 2: Chan Ai Beng


FIRST NAME LAST NAME

EXAMPLE 3: Jamal bin Abas


FIRST NAME LAST NAME

Rub out all mistakes completely. Print your details clearly in the boxes provided. Make sure you fill in only one oval in each column.
A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D A B C D

FIRST NAME to appear on certificate

LAST NAME to appear on certificate

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T

A B C D E F G H I J K L M N O P

A B C D E F G H I J K L M N O P

A B C D E F G H I J K L M N O P

A B C D E F G H I J K L M N O P

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A B C D E F G H I J K L

A B C D E F G H I J K L

A B C D E F G H I J K L

A B C D E F

A B C D E F

A B C D E F

A B C D E F

A B C D E F

A B C D E F

A B C D E F

A B C D E F

A B C D E F

A B

A B

A B

A B

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

U V

W X

Y Z

P
Y Z

Y Z

C A R
U V U V U V U V U V W X W X W X W X W X Y Z Y Z Y Z Y Z Y Z

U V

I T
U V U V W X Y Z W X Y Z

E C
Q R S T Q R S T Q R S T Q R S T U V W X Y Z U V W X Y Z U V W X Y Z U V W X Y Z

U Q
M N M N M N O P O P O P Q R S T U V W X Y Z Q R S T U V W X Y Z Q R S T U V W X Y Z

IO T S E
G H I G H I G H I G H I G H I G H I G H I G H I G H I J J J J J J J J J K L K L K L K L K L K L K L K L K L M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z M N O P Q R S T U V W X Y Z

S N
C D E F C D E F C D E F C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

W X Y Z

DATE OF BIRTH

Are you male or female? Male Female

Day

Month Year
0 1 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

(optional)

CLASS

*045905*

0 1

0 1 2 3 4

A B C D E F G H I J

K L M N O P Q R S T

Does anyone in your home usually speak a language other than English? Yes No School name: Town / suburb: Todays date: Postcode:

2 3

5 6 7 8 9

TO ANSWER THE QUESTIONS

Example:

4 + 6 = (A) (B) (C) (D) 2 9 10 24

C The answer is 10, so fill in the oval , as shown.

START
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A B C D A B C D

Your privacy is assured as EAA fully complies with appropriate Australian privacy legislation. Visit www.eaa.unsw.edu.au for more details.

C M

PaPer

Inter national Competitions


and Assessments for Schools

QUESTION 1

KEY A

SOLUTION There are two circles in the set. This question tests estimation. By visual approximation based on the width of each glass and the height of the level of water in each glass, D contains the most water. The pattern is created by adding 110 to the previous number. 585 + 110 = 695 There are 13 smiling faces out of the total of 20. The new shape is a rhombus. It has equal sides and not all its angles are equal.

STRAND Space and Geometry

LEVEL OF DIFFICULTY Easy

Measurement

Easy

3 4

A B

Algebra and Pattern Number and Arithmetic

Easy Easy

Space and Geometry

Medium

6 7

C B

8 19 = 152 This number has 3 ones, 2 tenths and 1 hundredth. Therefore, the number is 3.21. From 5 to 10 minutes, the volume of water changed from approximately 120 mL to 320 mL (the difference is 200 mL in 5 minutes). However, between 10 minutes and 15 minutes the change was from 320 mL to 600 mL (280 mL change in the same period of time, 5 minutes). From 15 minutes to 20 minutes, the change was 200 mL (600 mL to 800 mL) and from 20 minutes to 25 minutes the change was the least. Therefore, since we are measuring over the same period of time (5 minutes), the fastest rate of leaking was from 10 to 15 minutes.

Number and Arithmetic Number and Arithmetic

Medium Medium/Hard

Chance and Data

Medium/Hard

ICAS Mathematics Practice Questions Paper C EAA

All the keys are pressed if you start from W and follow the instructions on the buttons. The two sides of the trapezium would be 3 cm + 3 cm = 6 cm. The rest of the trapezium, which is 21 cm, would have to be formed by the two bases (the top and the bottom base of the shape). Knowing that each tile has a side of 3 cm, we need to divide 21 by 3 to get the total number of tiles needed.

Space and Geometry

Hard

10

Measurement

Hard

Level of difficulty refers to the expected level of difficulty for the question. Easy Medium Medium/Hard Hard more than 70% of candidates will choose the correct option about 5070% of candidates will choose the correct option about 3050% of candidates will choose the correct option less than 30% of candidates will choose the correct option

ICAS Mathematics Practice Questions Paper C EAA