Vous êtes sur la page 1sur 2

Jurnal de geniu La Academia de Finante in anul intai la Institutul de relatii economice international invata studenta de 12 ani Xenia Lepioshkina.

Faptul starneste interes, umilire, invidie. Interescum a luat-o inaintea ! Umilirepustoaica(? ) si dj studenta. Invidiede ce eu la vremea mea n-am fost capabil de asemenea achizitie? Iar pe copiii care-si respecta varsta , pe ei trebuie mai curand sa-i plangem :ii asteapta o soarta nu prea usoara Indata ce abia auzisem despre Xenia L. , mi-am adus aminte de surorile KniazevAngela si Diana. Ele au parcurs dj drumul pe care l-a initiat Xenia. Diana, de 12 ani, si Angela de 11 au intrat (au fost admise) la acelasi Institut de relatii economice international in acelasi an. Atunci ele au fost cele mai tinere student din lume. Chiar inainte de scoala fetitele citeau si scriau. Au fost trecute direct in clasa a treia. Diana avea 5 ani, Angela 6. Au invatat de nota 5, iar dupa un an au trecut la sistemul educatiei in familie. Parintii, Evgheni si Iulia, erau convinsi ca sunt capabili sa ofere fiicelor o instruire nu mai prejos de cea din scoala. Posibil chiar mai buna: in clasa profesorul consuma pe fiecare copil doar minute pe parcursul orei, iar eitot timpul lor. Tatal si mama au construit atat de delectabil procesul de invatare, incat surorilor le era imposibil sa se rupa de la invatat. Enciclopedii, cele mai bune manuale si culegeri. Fetitele s-au dezvoltat multilateral: gimnastica, coreografie, desen, inot Din primul an la Institut surorile Kniazev au fost primele la punctaj. Fata de ratingul institutului de 100 puncte , Angela a obtinut 97,4 puncte, iar Diana96,3, respective locul intai si locul doipe an. Cel mai mult le-au placut micro- si macroeconomia , relatiile economice international, stiinta finantelor.Si-au insusit sclipitor limbile engleza, germane si franceza. Viata lor studenteasca s-a desfasurat numai in invatare. Viata studentilor obisnuiti e si . ., si experiente amoroase , si munca. Surorile nu s-au inscris in compania studenteasca si din cauza intereselor diferite, dar si din cauza varstei. Diferenta de 5-6 ani la aceasta varsta e enorma. Angela e de urmatoarea parere: Mie nu-mi place o mare adunatura de oameni , unde fiecare se pierde (se amesteca) in gramada, devine cenusiu, impersonal .Fum, sticle de bere Diana a adaugat: Noua ne place sa ne dam cu rolele, sa jucam badmington, volei, sa vizionam filme in diferite limbi fara traducere, sa citim>. Angela a formulat astfel scopul in viata : Doresc sa primesc o perfecta instruire, sa fac o cariera stralucita , stiintifica si profesionala. As dori desigur sa am o familie buna, casa mea .

Pag2 Toate acestea sunt minunate. Dar, in afara uneor profunde cunostinte, ca sa-ti construiesti o cariera profesionala ai nevoie de o pricepere elementara de comunicare, ceea ce in ce priveste fetitele, era minima. Ele cunosc viata din carti. In scoala nu sunt doar nu departe colegii de an , ci inveti ce e dreptatea si nedreptatea,ce sunt greutatile, duritatea, fara cunoasterea lor e imposibil sa traiesti. Au nimerit in institute ; in jurul fetitelor unice un vacuum. Ce poti vorbi cu niste college de grupa de 12 ani? N-ai prieteni, n-ai prietene. Singuratate. La fel, in compania varstnicilor, ele sunt straineei, cine oare se va adresa serios micutelor?... Au absolvit surorile institutul dupa 3 ani. Diana are 13 ani, Angela --!4. Ce sa faca mai departe? Cine le va angaja atat de tinere , cu atat mai mult pe o specialitate ca economia international? Nu le-a ramas nimic altceva de facut decat sa si continue studiile, de data asta la noua universitate rusa, la stiinte juridice. In iunie 2001 surorile Kniazev erau posesoarele diplomelor pentru o a doua oara in inalte studii. Dar din nou , cine are nevoie de juristi diplomati la o atat de tanara varsta? Inutilitatea duce la dezamagire (deprimare). Iar daca din copilarie iti demonstrezi superioritatea in orice sfera a cunostintelor, dar nimeni nu are nevoie de tine, atunci dezamagirea (deprimarea) e dubla. Iar apoi, mirarea: cum se poate asa ceva? Si se amplifica supararea pe toata lumea. Mai prcis, pe Rusia : nu se pretuiesc in tara noastra talentele?dar in privinta asta, Rusia nu stie cum sa procedeze (tradus f liber) .Exista precizari (cerinte, formulare) concrete li se si dau Angelei si Dianei. Rezumatul lor, n-ai ce spune, e fantastic, dar se uita cadristul (functionarul de la Serviciul personal) la varsta si uluirii ii ia locul indoiala. Consiliul rectorilor din Rusia a decis in unanimitate sa trimita pe Angela si Diana la studii in strainatate ele au primit burse speciale de la Presedintele Rusiei. Au ales Standford University in California. Au absolvit programul de doi ani intr-un an. Din nou intrebarea: ce sa faca? Acum ele au 16 si 17 ani. Nu ramane decat un singur lucru :sa invete . Acum ele se ocupa cu teze de doctorat in Business School Stern de pe langa Universitatea din New-York Apropo, suma cheltuielilor pentru educarea talentatelor surori se ridica la in jur de 600 000 $. Minunile nu se obtin ieftin

(Dupa articolulLui N. AndreevOgoniok(Flacara), 2004)