Vous êtes sur la page 1sur 13

opdracht Z 4 van Liesbeth Schmidt ( s1074567)

Titel : Anna lacht niet Kunstenaar : Henk Visch

Grootte en jaartal : Het kunstwerk is ongeveer 1.75 meter groot en gemaakt in 2012 ? Materiaal : kunststof Toegepaste techniek: Het beeld is in een mal gegoten. Analyse : Wat valt je op aan dit kunstwerk? Het is modern en symmetrisch en het bestaat uit een geheel. Vind je het mooi? Ik vind het niet mooi omdat het niet af is. Het is een soort sneeuwpop. Hoe zou je het dan maken als jij het mocht maken? Ik zou het mooi maken door veel details erin te verwerken. Nu is het simpel en snel afgemaakt. Wat denk je dat de kunstenaar hiermee bedoelt kan hebben? Ik denk dat hij het gemaakt heeft voor mensen die misschien kanker hebben gehad. Waar maak je dat uit op?

De titel is Anna lacht niet dus dat heeft ermee te maken. Haar mond staat naar beneden en alleen haar ogen hebben kleur. Opvallend detail is de bobbel op haar hoofd. Wat betekent die bobbel denk je? Ik denk dat ze een kaal hoofd heeft met alleen een plukje haar op haar voorhoofd. Dit komt denk ik door de chemokuur die ze heeft gehad om van kanker te genezen. Waarom zou het hier staan? Ik denk dat het een soort herdenking is voor mensen die kanker hebben gehad. Ik denk dat ook. Ga je het beeld mooier vinden als je weet waarvoor het bedoeld is? Als het voor herdenking bedoeld is vind ik het wel wat mooier, maar ik vind het dan nog steeds niet af. Wat doet het beeld nu met je? Het straalt verdriet uit. Voor zon gebeurtenis zou ik het heel mooi maken met veel details zodat er een mooi kunstwerk achterblijft als nagedachtenis.

Het tweede beeld

Titel : de denker Kunstenaar : Auguste Rodin Grootte en jaartal : het beeld is levensecht dus ongeveer 1.75 meter groot en gemaakt in 1881 Toegepaste techniek : bronzen beeldhouwwerk. Deze vorm vraagt om een speciale techniek, gieten. Het proces van gieten zit complex in elkaar. De vorm wordt in een oven van 700 graden gestoken. Er blijft een holte over die gevuld wordt met vloeibaar brons. Nadat het afgietsel uit de vorm verwijderd is, wordt het afgewerkt. Daarna wordt het een bronskleur gegeven. Analyse van het beeld van de denker Wat valt je op aan het beeld? Het is klassiek. Het is realistisch op de manier waarop het gemaakt is en heeft veel details. Wat is je eerste indruk van het beeld?

Ik vind het mooi met de vele details. Wat stelt het beeld voor? Het stelt een man voor die aan het denken is. Wat zou dit beeld je willen vertellen? Misschien goed nadenken voordat je iets doet. Oppassen dat je geen rare dingen gaat doen. Waarom zou de maker dit zo gemaakt hebben? Misschien is het voor een bepaalde gebeurtenis gemaakt. Het kan gemaakt zijn gewoon voor de kunst. Wat doet het beeld met jou? Het beeld zit stil dan kan misschien verdriet betekenen, maar ook diepe gedachten. Door de manier van zitten en de houding. Wat zie je nog meer? Een treurige man. De hand geeft aan het denken van de man. Hoe zou jij het beeld maken als je het zelf zou mogen maken? Ik zou het zo laten, het is mooi. Welk beeldaspect is het sterkst aanwezig? Het beeldhouwwerk is gekenmerkt door zijn gladde textuur. Het is een vrijstaand beeld. Dit betekent dat het beeld los staat van een muur zodat ze als het ware zelfstandig kan bestaan. Door het open karakter trekt het een groter publiek aan. Het is alsof De Denker aanwezig is in het publiek. Het geeft het gevoel aanwezig te zijn, dat het mij erin betrekt. Tot welke stroming hoort dit beeld? Het beeld behoort tot het impressionisme. Het impressionisme is een 19-eeuwse stroming in de moderne beeldende kunst. De stroming komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Het was een vernieuwingsbeweging, het was een totaal nieuwe stijl tegen het toen algemeen aanvaarde classicisme. Voor wat betreft inhoud en techniek was het impressionisme een reactiebeweging tegen de heersende conservatieve opvattingen. Het werk valt op door gladde textuur, en de lichtval op de lichaamsdelen geeft een schittering. De schittering geeft het beeld beweeglijkheid. Een ander kenmerk van het impressionisme is dat het zelfstandig is, de vorm en de bedoeling zijn een eenheid. Soms lijkt het alsof het beeld niet af is. De onderwerpen die gemaakt werden waren meestal elementen uit de natuur of de mens. Kenmerken van het impressionisme die terug te vinden zijn in het beeld van De Denker. De keuze van het onderwerp is de mens en dit was een van de twee elementen welke gebruikt werden in het impressionisme. Een ander kenmerk welke terugkomt in het beeld is de lichtval. Door de ronde vormen die gebruikt worden zie je de schaduw die het beeld levensecht doet lijken. De compositie is rustig door de herkenbare mensfiguur en het ontbreken van kleur.

Opdracht Z 5 Beeldende vorming met als titel : de sporter

Introductietekst:

BASISPLAN vakgerichte doelen titel De sporter groep 8 onderwerp sportfiguur kleien ruimtelijk 3D beeldaspect compositie materiaal/techniek kleien type les handvaardigheid

Opdracht De beeldende probleemstelling

Maak een sporter met armen, benen, romp en hoofd. De afmetingen moeten realistische verhoudingen hebben.

Doel

Het maken van een realistisch klei figuur. Het moet een dynamisch sportfiguur worden met realistische verhoudingen. De verschillende delen moeten degelijk aan elkaar gekneed worden. Mening vormen over de kunstwerken.

Beeldaspect

compositie

Materiaal

Klei,spatels, houten plankjes als onderlegger en papier om het kleiwerk na afloop op neer te zetten. Powerpoint met sportbeelden en beelden uit de Griekse oudheid.

Beschouwing

Leerlingen proberen houdingen uit en doen ervaringen op om de losse onderdelen tot een geheel te vormen die een dynamisch beeld scheppen. In de sport is ook veel emotie, hoe beeld je de emotie uit in je kleiwerk. Door de visuele beelden van de powerpoint kunnen leerlingen zich een beeld vormen van een sporter.

Beeldaspecten waar het werk aan moet voldoen: mens figuur, realistische verhoudingen, dynamisch of emotioneel figuur, het beeld moet een geheel vormen en de verschillende delen moeten degelijk bevestigd zijn.

LES/ PROCESFASEN een korte handleiding

Orintatiefase

Introduceren

We werken in het thema van de Olympische Spelen. We beginnen met de hymne van de Olympische Spelen. http://www.youtube.com/watch?v=jxczCR1WwCs Wie van de leerlingen wil een topsporter worden? Waarom wel/niet? In welke sport zou dat zijn?

Informeren

Welke indruk heb je bij dit beeld? Het geeft een mooi beeld van het discuswerpen, deze sport komt uit de Griekse oudheid. Welke details zie je? Je ziet heel duidelijk alle spieren, het is een naakte figuur en je ziet de concentratie.

Welke sport zie je hier? Hoe zie je de dynamiek in de figuren? Atletiek. De sporters zijn in actie. De armen en benen zijn asymmetrisch en de romp is iets voorover gebogen of staat iets

naar achteren.

sport is ook emotie. Welke emotie zie je hier? Hij overdenkt wat er mis is gegaan, of hij overdenkt wat de beste strategie is. Dit is een beeld uit het impressionisme. De voorstellingen die gemaakt werden waren elementen uit de natuur of de mens. Hier is dus de mens gemaakt, met realistische verhoudingen en emoties. Door de ronde vormen ontstaan schaduwen die het beeld levensecht maken.

welke indruk maakt deze sporter op je? Hij maakt een vermoeide indruk.

Instrueren

Het kleiwerk moet vanuit losse delen tot een geheel gevormd worden. Het is belangrijk dat ze goed gekneed aan elkaar gemaakt worden. Let op de verhoudingen, de armen moeten bijna net zolang worden als de benen. Zorg dat de verhoudingen kloppen.

Titel : de treurige of de blije mens

Introductietekst

BASISPLAN vakgerichte doelen titel De treurige of blije mens groep 8 onderwerp De emoties van de mens ruimtelijk 3D beeldaspect kleur materiaal/techniek Papier en lijm type les handvaardigheid

Opdracht De beeldende probleemstelling

Met stroken papier een ruimtelijk menselijk figuur maken. Van de stroken worden ringen gemaakt die aan elkaar gelijmd worden. De bedoeling is een figuur met menselijke aspecten. Door middel van kleuren, een emotie neerzetten. Stiften en kleurpotloden mogen niet gebruikt worden.

Doel

Maak van papier een 3D figuur. Door het gebruik van de verschillende kleuren kun je emotie laten zien.

Beeldaspect

kleur

Materiaal

Verschillende kleuren stroken papier en lijm.

Beschouwing

Leerlingen leren dat kleuren een betekenis hebben. Donkere kleuren geven een sombere of ingetogen indruk, en felle kleuren geven een vrolijke en uitbundige sfeer.

Beeldaspecten waar het werkstuk aan moet voldoen: menselijk figuur, uit het gebruik van de verschillende kleuren blijkt een bepaalde emotie, het figuur heeft een bepaalde compositie en de verschillende delen moeten degelijk bevestigd zijn.

LES/ PROCESFASEN een korte handleiding

Orintatiefase

Introduceren

Ik laat de powerpoint zien

Welke emotie heb je bij dit beeld? De kleuren geven de emotie aan. Veelal sombere kleuren, en een enkele felle kleur dat is oranje.

Welke indruk krijg je bij dit beeld? Het is kleurloos behalve de ogen. De mond staat naar beneden. Het kale hoofd maakt een treurige indruk.

Dit beeldje heeft een open karakter. Wat wordt daarmee bedoelt? Je kan er daarheen kijken.

Wat maakt dit beeld ingetogen? Het heeft een min of meer vastpatroon en dit geeft rust in het beeld. Het zijn rustige kleuren en geen uitbundige kleuren.

informeren

Wat maakt dit beeld uitbundig? De hoeveelheid kleuren en de felle kleuren. De stroken met weinig lijm op elkaar plakken, dit even goed aandrukken zodat het goed vast blijft zitten. Instrueren