Vous êtes sur la page 1sur 32

Radical

Level I
1. The fifth term of an A.P. is 1 whereas its 31
st
term in 77 . Find its 20th term and sum of its
first fifteen terms. Also find which term of the series will be 17 and sum of how many terms
will be 20.
2. Find the number of terms in the series 20 ,
3
2
18 ,
3
1
19 , of which the sum is 300,
explain the double answer.
3. The nth term of a series is given to be
4
3 n +
, find the sum of 105 terms of this series.
4. Find
16 11 6 1
a a a a + + +
if it is known that
1
a ,
2
a , is an A.P. and
147 .......
16 7 4 1
+ + + + a a a a
.
5. The interior angles of a polygon are in arithmetic progression. The smallest angle is 120 and
the common difference is 5. Find the number of sides of the polygon.
6. Find the sum of
n
terms of the series n to
b
a
b
a
b
a
a ......... log log log log
3
4
2
3 2
+ + + + terms.
7. The nth term of an A.P. is
n
and its nth term is
m
. Prove that its
pth
term is
p n m +
.
Also show that its
) ( n m +
th term is zero.
8. The first and last term of an A.P. are
a
and l respectively. If S be the sum of all the terms of
the A.P., show that the common difference is
) ( 2
2 2
a l S
a t
+

9. Show that the sum of an A.P. whose first term is


a
, second term is b and the last term is
c
is
equal to
) ( 2
) 2 )( (
a b
a c b c a

+ +
.
10. The sum of
n
terms of a series is n n 4 3
2
+ . Show that the series in A.P. and find the first term
and common difference. What will be its nth term?
11. If the sums of
q p,
and
r
terms of an A.P. be
b a,
and
c
respectively then prove that
0 ) ( ) ( ) ( + + q p
r
c
p r
q
b
r q
p
a
.
12. There are
n
A.P.s whose common differences are 1, 2, 3.
n
respectively, the first term
of each being unity. Prove that sum of their nth terms is n
2
1
) 1 (
2
+ n .
Radical718 Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph: 01832563465, 2220708
P1
Radical
13. If there be
m
A.P.s beginning with unity whose common differences are 1, 2, 3 .
m

respectively, show that the sum of their nth terms is ] 1 [
2
1
+ + n m mn m .
14. The sum of
n
terms of
m
arithmetical progressions are
m
S S S S ,........ , ,
3 2 1
. The first term and
common differences are 1, 2, 3 .,
m
respectively. Prove that
) 1 )( 1 (
4
1
.......
3 2 1
+ + + + + + n m mn S S S S
m
.
15. If
3 2 1
, , S S S
,.,
m
S
are the sums of
n
terms of
m
A.P.s whose first terms are 1, 2, 3.
m

and common differences are 1, 3, 5,. 1 2 m respectively. Show that
) 1 (
2
1
.......
3 2 1
+ + + + + mn mn S S S S
m
.
16. Prove that the sum of the
n
arithmetic means inserted between two quantities is
n
times the
single arithmetic mean between them.
17. For what value of
n
,
n n
n n
b a
b a
+
+
+ + 1 1
is the arithmetic mean of
a
and ? b
18. The fifth term of a G.P. is 81 whereas its second term is 24. Find the series and sum of its first
eight terms.
19. In a G.P. if
1 p
T
p p
T T 3
1
+
+
then prove that the common ratio of G.P. is an irrational
number.
20. Sum the series terms n to b a b a b a ...... ) 3 ( ) 2 ( ) (
3 2
+ + + + + + .
21. .
1
.........
1 1 1
2 2
3
3
2
2
2
2

,
_

+ +
,
_

+ +
,
_

+ +
,
_

+
n
n
x
x
x
x
x
x
x
x
22. . ......... ) 1 ( ) 1 ( ) 1 ( 1
2 2 2
terms n to x x x x x x + + + + + + + + + +
23. The first term of an infinite G.P. is 1 and any term is equal to the sum of all the succeeding
terms. Find the series.
24. Show that the sum of
n
terms of a G.P. of common ratio
r
beginning with the
th
p term in
q p
r

times the sum of an equal number of terms of the same series beginning with
th
q term.
25. The sum of first two terms of an infinite G.P. is 5 and each term is three times the sum of
succeeding terms. Find the series.
26. If
8 2 1
, , T T T
of a certain G.P. be
k
x x ,
4
and
52
x respectively then prove that 4 k .
Radical718 Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph: 01832563465, 2220708
P2
Radical
27. If the fourth, seventh and tenth terms of a G.P. are
r q p , ,.
respectively then pr q
2
.
28. A ball is dropped from a height of 48 ft. and rebound two-third of the distance it falls. If it
continues to fall and rebound in this way, how far will it travel below coming to rest?
29. Find four numbers in G.P. whose sum is 85 and product is 4096.
30. If A and G be the A.M. and G.M. between two numbers, prove that the numbers are
. ) )( ( G A G A A + t
31. If one A.M., A and two geometric means
p
and
q
be inserted between any two given
numbers, then show that Apq q p 2
3 3
+ .
32. Sum the series .....
5
10
5
7
5
4
1
3 2
+ + + + to
n
terms and to

33. Sum the series .. .......... 16 . 8 . 4 . 2


32 / 1 16 / 1 8 / 1 4 / 1
is equal to 2.
34. Sum the series + + + + to .........
5
5
5
3
5
1
1
3 2
.
35. Sum the series n ......
8
7
4
5
2
3
1 + + + + terms.
36. Sum the series n to .... ) 3 2 1 ( ) 2 1 ( 1
2 2 2 2 2 2
+ + + + + + terms.
37.
n .......
4 3
7
3 2
5
2 1
3
2 2 2 2 2 2
+

terms and deduce the sum upto infinity.


38. For what value of
n n
n n
b a
b a
n
+
+
+ + 1 1
, is the harmonic mean of
a
and b ?
39. If pth term of an H.P. is
qr
and
qth
term is
rp
, prove that rth term is
pq
.
40. If the roots of the equation 0 ) ( ) ( ) (
2
+ + b a c x a c b x c b a be equal, then prove that
c b a , ,
are in H.P.
41. If the mth term of an H.P. is
n
and nth term be
m
,then prove that
) ( n m +
th term is
n m
mn
+
.
42. If a be A.M. of b and
b c,
the G.M. of
c
and
a
, then prove that
c
is the H.M. of
a
and b .
43. If the mth, nth, and pth terms of an A.P. and G.P. be equal and be respectively
y x,
and
z
,
then prove that 1 . .
y x x z z y
z y x .
44. If H be the harmonic mean between
a
and b then prove that
b a b H a H
1 1 1 1
+

.
Level II
Radical718 Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph: 01832563465, 2220708
P3
Radical
1. There are only sixteen A.P.s having 3,8,14 as three of its terms. Is this statement true?
2. If
e d c b a , , , ,
are in A.P. then find the value of e d c b a + + 4 6 4 .
3. 150 workers were engaged to finish a piece of work in a certain number of days. Four workers
dropped the second day, four more workers dropped the third day and so on. It takes 8 more
days to finish the work now. Find the number of days in which the work was completed.
4. If the ratio of the sum of
m
terms and
n
terms of an A.P. be
2
m :
2
n , prove that the ratio of
its mth and nth terms will be 1 2 m : 1 2 n .
5. The ratio between the sum of
n
terms of two A.P.s is 1 7 + n : 27 4 + n . Find the ratio between
their nth terms.
6. In an A.P. if
4
4
n
m
S
S
n
m

then prove that


3
3
) 1 2 (
) 1 2 (
1
1
+
+

+
+
n
m
T
T
n
m
7. Find the sum of all natural numbers between 250 and 1000 which are exactly divisible by 3.
8. Find the sum of all natural numbers which are multiples of 7 or 3 or both and lie between 200
and 500.
9. Between 1 and 31 are inserted
m
arithmetic means so that the ratio of the 7th and
th m ) 1 (

means is 5 : 9. Find the value of
m
.
10.
n
arithmetic means are inserted in between
x
and
y 2
and then between x 2 and
y
. In case
then rth means in each case be equal, then find the ratio
y x /
.
11. If
2 2 2
) ( , ) ( . ) ( b a a c c b are in A.P. then prove that
b a a c c b
1
,
1
,
1
are also in A.P.
12. If the sum of
m
terms of an A.P. is equal to sum of either the next
n
terms or the next
p

terms, prove that
,
_

,
_

+
n m
p m
p m
n m
1 1
) (
1 1
) (
.
13. If


0 0 0
, ) ( , ,
n n
n n
n
n
ab z b y a x
where
1 , < b a
, then prove that
z xy yz xz + +
.
14. If S denotes the sum to infinity and
n
S
the sum of
n
terms of the series .........
8
1
4
1
2
1
1 + + + +
, such that ,
1000
1
<
n
S S then show that the least value of
n
is 11.
15. If
7 2 1
, , T T T
of an A.P. constitute a G.P. whose sum is 93, then find the numbers.
Radical718 Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph: 01832563465, 2220708
P4
Radical
16. In an increasing G.P., the sum of the first and the last term is 66, the product of the second and
the last but one term is 128, and the sum of all the term is 126. How many terms are there in
the progression?
17. One side of an equilateral triangle is 24cm. The mid-points of its sides are joined to form
another triangle. Again another triangle is formed by joining the mid-points of this triangle
and the process is continued indefinitely. Determine the sum of the perimeters of all such
triangles.
18. If + + + to r r A
a a
.......... 1
2
and + + + to r r B
b b
.. .......... 1
2
, prove that
b a
B
B
A
A
r
/ 1 / 1
1 1

,
_



,
_


.
19. If the pth, qth, rth terms of an A.P. are in G.P. show that common ratio of the G.P. is
q p
r q

.
20. If
3 2 1
, , S S S
be respectively the sums
n
, n 2 , n 3 terms of a G.P., then prove that
2
1 2 2 3 1
) ( ) ( S S S S S
21. If
n
S S S S ,........ , ,
3 2 1
are the sums of infinite geometric series whose first terms are 1, 2, 3,.n
and whose common ratios are ,
2
1
1
1
,........
4
1
,
3
1
+ n
respectively, then find the value of
2
1 2
2
3
2
2
2
1
......

+ + + +
n
S S S S .
22. If
2 2 2 2
) 4 2 ( ) ( 21 c b a c b a + + + + then a, b, c are in G.P. Is this statement is true?
23. If the continued product of three numbers in G.P. is 216 and the sum of the products taken in
pairs is 156, find the numbers.
24. The sum of three numbers in G.P. is 42. If the first two numbers are increased by 2 and third is
decreased by 4, the resulting numbers form an A.P. Find the numbers of G.P.
25. The A.M. between
m
and
n
and the G.M. between
a
and b are each equal to
). /( ) ( n m nb ma + +
Find
m
and
n
in terms of
a
and b .
26. Show that the numbers 10, 11, 12 cannot be the terms of a single G.P. with common ratio not
equal to 1.
27. A G.P. consists of an even number of terms. The sum of all the terms is three times that of the
odd terms. Determine the common ratio of the G.P.
28. In a G.P. of real numbers, it is given that
30
4 3 2 1
+ + + T T T T
and
340
2
4
2
3
2
2
2
1
+ + + T T T T . Determine the G.P.
29. The sum of an infinite geometric progression is 2 and the sum of the geometric progression
made from the cubes of this infinite series is 24. Then find the series.
Radical718 Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph: 01832563465, 2220708
P5
Radical
30. If
) 1 ( n n S
n

is an A.P. where 0 then prove that the sum of the squares of the
n

terms of the A.P. is ) 1 2 ( ) 1 (
3
2
2
n n n
31. Determine the fourth degree expression in
n
which is equal to

+ +
n
r
r r r
1
) 3 2 )( 1 (
.
32. terms to 20 ...... 7 . 3 5 . 2 3 . 1
2 2 2
+ + + .
33. Sum to
n
terms the series . .......... 6 5 4 3 2 1
2 2 2 2 2 2
+ + +
34. Find the sum of
n
terms of the series the rth term of which is (2r + 1)
r
2
.
35. If
c b a , ,
be in H.P., prove that
2
3 4 1 1 1 1 1 1
b ac a c b c b a

,
_

+
,
_

+
.
36. If the harmonic mean of two numbers is to their geometric mean as 12 : 13, prove that the
numbers are in the ratio of 4 : 9.
37. Solve the equation 0 1 6 11 6
2 3
+ x x x if its root are in harmonical progression.
38. The harmonic mean of two members is 4, their A.M. A, and G.M. G. satisfy the relation
27 2
2
+ G A . Find the two numbers.
39. If 9 arithmetic and harmonic means be inserted between 2 and 3, prove that 5 / 6 + H A
where A is any of the A.M.s and H the corresponding H.M.
40.
b a c a c b c b a +
+
+
+
+
+
1 1
,
1 1
,
1 1
are in H.P. If a, b, c be in H.P.
41. If
z y x , ,
are in A.P.,
cz by ax , ,
in G.P. and
c b a , ,
in H.P. prove that
a
c
c
a
x
z
z
x
+ + .
42. If
z y x
c b a and a, b, c be in G.P. then prove that
z y x , ,
are in H.P.
43. If a, b, c are in G.P. and
y x,
respectively be arithmetic means between a, b and b, c then
prove that
2 +
y
c
x
a
and
b y x
2 1 1
+
.
44 If
rz
z a
qy
y a
px
x a

and
r q p , ,
be in A.P. then prove that
z y x , ,
are in H.P.
Radical718 Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph: 01832563465, 2220708
P6
Radical
Level III
1.
c b a , ,
and d are four distinct real numbers and they are in A.P. if
3 2 3 2
) ( ) ( ) ( 2 ) ( ) ( ) ( 2 d c d b d a a c c b x b a + + + + then prove that 16 x or
8 x .
2. Prove that square of any even natural number i.e.,
2
) 2 ( n is equal to sum of
n
terms of a
certain series of integers in A.P.
3. There are two A.P.s whose common differences differ by unity, but sum of the three
consecutive terms in each is 15. If P and
1
P be the products of these terms such that
8
7
1

P
P
,
then find the two A.P.s.
4. Prove that the sum of the latter half of n 2 terms of any A.P. is one-third the sum of n 3 terms
of the same A.P.
5. An A.P. has even number of terms, the first term of which is unity.
1
S and
2
S stand for the
sum of its first
n
terms and sum of its last
n
terms such that
2 1
/ S S . What is the
common difference of A.P. ?
6. There are two A.P.s each of
n
terms
L d a d a a ....... 2 , , + +

L q p q p p + + ..... 2 , ,
These
A.P.s satisfy the following conditions :
; 2 , 4

n
n
S
S
a
L
p
L
find out
q
d
and
L
L

.
7. N, the set of natural members, is partitioned into subsets
} 6 , 5 , 4 { }, 3 , 2 { }, 1 {
3 2 1
S S S
,
} 10 , 9 , 8 , 7 {
4
S . The last term of these groups is 1, 1 + 2, 1 + 2 + 3, 1 + 2 + 3 + 4, so on.
Find the sum of the elements in the subset
50
S
.
8. If a, b, c are real numbers satisfying the equation ) 3 5 ( 15 9 ) 9 ( 25
2 2 2
ca bc ab c b a + + + + =0
then prove that a, b, c are in A.P.
9. The sum of three numbers in A.P. is 12 and the sum of their cubes is 288. Find the numbers.
10. There are two sets A and B of three numbers in A.P. whose sum is 15 and where D and d are
the common differences such that D d =1. Find the numbers if
8
7

p
P
where P and p are the
products of the numbers in the two sets.
11. If
n
a a a ,... ,
2 1
are in A.P. where
0 >
i
a
for all i show that
) ( ) (
1
) ( ) (
1
......
) ( ) (
1
) ( ) (
1
1 1 3 2 2 1 n n n
a a
n
a a a a a a +

+
+ +
+
+
+

.
Radical718 Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph: 01832563465, 2220708
P7
Radical
12. If a, b, c are in A.P., then prove that ) ( 4 ) (
2 2
ac b c a .
13. Show that the value of
x
for which ) 3 2 ( log
1
3
+
x
,
4 log
9
and
27
log
3
) 1 2 (
x
form an A.P.
is 1.
14. Determine the relations in
y x,
and
z
if 1,
z y x
x z y
log 15 log , log
are in A.P.
15. Can there be an A.P. which consists of only prime numbers?
16. Show that in an arithmetical progression
,..., ,
3 2 , 1
a a a

2
2
2
1
a a S
2
2
2
4
2
3
. ..........
k
a a a + +
= ( )
2
2
2
1
1 2
k
a a
k
k

.
17. If
n
a a a a .... .......... , ,
3 2 1
be an A.P. of non-zero terms prove that

,
_

+ + +
+
+ + +
n n n n n n
a a a a a a a a a a a a a
1
.......
1 1 2 1
.......
1 1 1
2 1 1 1 2 3 1 2 1
.
18. If
n
a a a a .......... .......... , ,
3 2 1
be an A.P. of non-zero terms prove that
n n n
a a
n
a a a a a a
1 1 3 2 2 1
1 1
.......... ..........
1 1
+ + +

.
19. Certain numbers appear in both arithmetic progressions 17, 21, 25, ..and 16, 21, 26
Find the sum of first hundred numbers appearing in both progressions.
20. If S be the sum, P the product and R the sum of the reciprocals of
n
terms of a G.P. prove that
2
) / ( p R S
n
.
21. If
p
S
denotes the sum of series ......... 1
2
+ + +
p p
r r to

and
p
s
the sum of the series
+ to r r
p p
...... 1
2
, prove that if
1 2
...... 1

+ + +
n
n
R R R S and
1 2
...... 1

+ + +
n
n
r r r S
and R, r both + ive and R > r then prove that
n
n
n
n
S
S
S
S
1 1 + +
>
.
22. If
n
S
represents the sum of
n
terms of a G.P. whose first term and common ratio are
a
and
r
respectively, then prove that
2
3 2 1
) 1 (
) 1 (
1
........
r
r ar
r
na
S S S S
n
n

+ + + +
.
23. If
n
x x x ,...... ,
2 1
are n non-zero real numbers such that
) ......... ( ) ....... (
2 2
4
2
3
2
2
2
1
2
3
2
2
2
1 n n
x x x x x x x x + + + + + +
+

2
1 3 2 2 1
) ....... (
n n
x x x x x x

+ + then prove
that
n
x x x . ,......... ,
2 1
are in G.P.
Radical718 Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph: 01832563465, 2220708
P8
Radical
24. The sum of an infinite geometric series is 162 and the sum of its first
n
terms is 160. If the
inverse of its common ratio is an integer, find all possible values of the common ratio,
n
and
the first term of the series.
25. Three numbers from a G.P. If the 3rd term is decreased by 64, then the three numbers thus
obtained will constitute an A.P. if the second term of this A.P. is decreased by 8 a G.P. will be
formed again. Determine the numbers.
26. If a, b, c ,
x
are all real numbers, and 0 ) ( ) ( 2 ) (
2 2 2 2 2
+ + + + c b x c a b x b a then a, b, c are
in G.P., and
x
is their common ratio.
27. Sum the series
( ) ) 1 2 ( 1 2
.......
7 . 5
3
5 . 3
2
3 . 1
1
4 4 4 4
+
+ + + +
n n
n
.
28. Show that the sum of
n
terms of the series
1
6
....
4 3 2 1
9
3 2 1
7
2 1
5
1
3
2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
+
+
+ + +
+
+ +
+
+
+
n
n
.
29. In a certain series if ) 2 )( 1 (
6
1
+ + n n n S
n
then prove that
2
1
1


n
n
r
n
t
Lt
.
30. Find the sum of first
n
terms of the series ...... 6 . 3 5 4 . 3 3 2 . 3 1
2 3 2 3 2 3
+ + + + + + where
(a)
n
is even (b)
n
is odd.

31. Let
, 1 ....., 10 6 3 1
3 2
< + + + + a a a a x 1 ....., 20 10 4 1
3 2
< + + + + b b b b y
. Find
...... ) ( 5 ) ( 3 1
2
+ + + ab ab S in terms of
x
and
y
.
32. If a, b, c, d are in H.P. show that n b c a
n n n
, 2 > + being ive + integer.
33. The value
z y x + +
is 15 if
b z y x a , , , ,
are in A.P. while the value of
z y x
1 1 1
+ +
is
3
5
if
b z y x a , , , ,
are in H.P. find
a
and b .
34. The A.M., H.M. and G.M. between two numbers are ,
15
144
15 and 12, but not necessarily in
this order. Then show that H.M., G.M. and A.M. respectively are ,
15
144
12, 15.
35. If


0 0 0
, ,
n
n
n
n
n
n
c z b y a x
where a, b, c are in A.P. such that
1 < a
,
1 < b
and
1 < c
,
then
z y x , ,
are in H.P.
Radical718 Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph: 01832563465, 2220708
P9
Radical
36. If
n
harmonic means are inserted between 1 and
r
, then show that
1
1
+
+

nr
r n
mean nth
mean st
.
37. If
n
H H H ,....... ,
2 1
be
n
harmonic means between
a
and b , show that
n
b H
b H
a H
a H
n
n
2
1
1

+
+

+
.
38. If
n
be a root of the equation 0 ) 1 ( ) ( ) 1 (
2 2 2
+ + ab b a x ab x , prove that
) (
1
b a ab H H
n

.
39. If
n
a a a a ...... , ,
3 2 1
are in H.P., then prove that
n n
a a a
a
a a a
a
+ + + + + + ......
,
......
3 1
2
3 2
1
,
.......
.......
2 1
3
n
a a a
a
+ + +
are in H.P.
40.
r q p , ,
are three numbers in G.P. Prove that the first term of an A.P. whose pth, qth and rth
terms are in H.P. is to the common difference as
1 : 1 + q
.
41. An A.P., a G.P. and a H.P. have
a
and b for their first two terms. Show that their
) 2 ( + n
th
terms will be in G.P. if
n
n
a b ab
a b
n n
n n
1
) (
2 2
2 2 2 2
+

+ +
.
42. Three unequal numbers are in H.P. and their squares are in A.P. prove that the numbers are in
the ratio 3 1 : 2 : 3 1 + or 3 1 : 2 : 3 1 + .
43.
, ,
are the geometric means between
ca bc bc ab ab ca , ; , ; ,
respectively. Prove that if a,
b, c are in A.P., then
2 2 2
, , are also in A.P., and
+ + + , ,
are in H.P.
44. If the
th
m ) 1 ( + ,
th
n ) 1 ( + and
th
r ) 1 ( + terms of an A.P. are in G.P.,
r n m , ,
are in H.P. show
that the ratio of the common difference to the first term in the A.P. is
,
_

n
2
.
45. If A, G, H are respectively the A.M., G.M. and H.M. of three +ive numbers
r q p , ,
then
prove that
) )( )( ( r x q x p x
= 0 3 3
3
3
2 3
+ G x
H
G
Ax x .
************
Radical718 Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph: 01832563465, 2220708
P10
Radical
Sequence and Series
Objective Problems
Level I

1. The arithmetic mean between two numbers is A, and S is the sum of n arithmetic means
between these numbers, then
(a) nA S (b) nS A (c) S A (d) none of these
2. If
n
H H H ,...., ,
2 1
be n harmonic means between a and b, then
b H
b H
a H
a H
n
n

+
+

+
1
1
is equal to
(a) 0 (b) n (c) 2n (d) 1
3.
to x x x x ...... . . .
16
1
8
1
4
1
2
1
is equal to
(a) 0 (b) 1 (c) x (d)

4. The sum of all two digit numbers which when divided by 4, yield unity as remainder is
(a) 1012 (b) 1201 (c) 1212 (d) 1210
5. If a, b, c are in A.P.
10 10 10
10 , 10 , 10
+ + + cx bx ax
are in
(a) A.P. (b) G.P. when x> 0 (c) G.P. for all x (d) G.P. when x< 0
6. Sum of three numbers in G.P. be 14. If one is added to first and second and 1 is subtracted
form the third , the new numbers are in A.P. The smallest of them is
(a) 2 (b) 4 (c) 6 (d) 8
7. The sum of first two terms of an infinite G.P., is 1 and every term is twice the sum of the
successive terms. Its first term is
(a)
3
1
(b)
3
2
(c)
4
3
(d)
4
1
8. If
3 2 1
S and , S S
denote the sum of first
1
n ,
2
n and
3
n
terms respectively of an A.P., then
+ + ) ( ) ( ) (
2 1
3
3
1 3
2
2
3 2
1
1
n n
n
S
n n
n
S
n n
n
S
(a) 0 (b) 1 (c)
3 2 1
S S S
(d)
3 2 1
n n n
9. If the sum of n terms in G.P. is S and product is P and the sum of reciprocals is R, then the
value of P
2
is
(a)
S
R
(b)
R
S
(c)
n
S
R

,
_

(d)
n
R
S

,
_

Radical718 Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph: 01832563465, 2220708
P11
Radical
10. If , ) 1 (
2
Q n
n
nP S
n
+ where
n
S
denotes the sum of the first n terms of an A.P., then the
common difference is
(a) P + Q (b) 2P + 3Q (c) 2Q (d) Q
11. If ....... 1
3 2
+ + + +
a a a
r r r A to

and .... 1
2
+ + +
b b
r r B to

, then
b
a
is equal to
(a)
) 1 ( log
) 1 (
A
B

(b)

,
_


B
B 1
log

,
_


A
A 1
(c) A
B
log (d) none of these
12. If in an A.P. p times of pth term is equal q times of qth term, then (p+q) th term is
(a) 0 (b) 1 (c) 2 (d) 3
13. If
,...... , ,
3 2 1
a a a
is an A.P. such that
225
24 20 15 10 5 1
+ + + + + a a a a a a
, then
24 23 3 2 1
..... a a a a a + + + + +
is equal to
(a) 909 (b) 75 (c) 750 (d) 900
14. Let
r
t denotes the rth term of an A.P. If
mn n
t then
1
t and
1
m n
t
m
equals
(a)
mn
1
(b)
n m
1 1
+ (c) 1 (d) 0
15. If the ratio between the sums of n terms of two A.Ps is
15 7 : 8 3 + + n n
, then the ratio
between their 12
th
terms is
(a) 16: 7 (c) 7: 16 (c) 74: 169 (d) none of these
16. The least value of
, 0001 . 0 log log 2
100 a
a
a>1 is
(a) 2 (b) 3 (c) 4 (d) none of these
17. If
7
terms 10 ..... 11 8 5
terms ..... 7 5 3

+ + + +
+ + + + n
, then the value of n is
(a) 35 (b) 36 (c) 37 (d) 40
18. The sum of n terms of the series 1.3.5 + 2.5.8 + 3.7. 11+.. is
(a)
6
) 13 23 9 ( ) 1 (
2
+ + + n n n n
(b)
6
) 12 23 9 ( ) 1 (
2
+ + n n n n
(c)
6
) 13 23 9 ( ) 1 (
2
+ + + n n n
(d) ) 13 23 9 (
6
2
+ + n n
n
Radical718 Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph: 01832563465, 2220708
P12
Radical
19. If
2 2

< < then the minimum value of


3 3
sec cos + is
(a) 1 (b) 2 (c) 0 (d) none of these
20. If
1 , 1 > > b a
then the minimum value of
b a
a b
log log +
is
(a) 0 (b) 1 (c) 2 (d) none of these
21. The minimum value of R x
x x
+

, 4 4
1
, is
(a) 2 (b) 4 (c) 1 (d) none of these
22. If
7 log 5 log 3 log
9 7 5
+ + x
then
(a)
2
3
x (b)
2 3
1
x
(c)
2 3
3
x
(d) none of these
23. If p, q, r are in A.P., then pth , qth and rth terms of any G.P. are in
(a) A. P. (b) G.P.
(c) reciprocals of these terms are in A.P. (d) none of these
24. The following consecutive terms
x
x
x

+ 1
1
,
1
1
,
1
1
of a series are in
(a) H.P. (b) G.P. (c) A.P. (d) A.P., G.P.
25. If


0 0 0
, , ,
n n
n n
n
n
c z b y a x
where a, b, c are in A.P. such that
. 1 , 1 < < b a
and
1 < c
, then x, y, z are in
(a) A.P. (b) G.P. (c) H.P. (d) none of these
26. The sum of an infinite G.P. whose common ratio r is can be determined for
(a) all values of r (b) only positive values of r
(c) only 0< r< 1 (d) only 1 < r<1
27. It is given that
90
to .......
3
1
2
1
1
1
4
4 4 4

+ + + . Then + + + to .......
5
1
3
1
1
1
4 4 4
is equal to
(a)
96
4

(b)
45
4

(c)
90
89
4

(d) none of these


28. If the A.M. and G.M. between two numbers are in the ratio m:n, then the numbers are in the
ratio
(a)
2 2 2 2
: m n m m n m +
(b)
2 2 2 2
: n m m n m m + + +
(c)
2 2 2 2
: n m m n m m +
(d) none of these
Radical718 Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph: 01832563465, 2220708
P13
Radical
Level II
1. The sum of first 10 terms of the series ......
1 1 1
2
3
3
2
2
2
2
+

,
_

+ +

,
_

+ +

,
_

+
x
x
x
x
x
x is
(a)
20
1
1
1
20
22
2
20
+

,
_

,
_

x
x
x
x
(b)
20
1
1
1
9
11
2
18
+

,
_

,
_

x
x
x
x
(c)
20
1
1
1
9
11
2
18
+

,
_

,
_

x
x
x
x
(d) none of these
2. If the roots of the cubic equation 0
2 3
+ + + d cx bx ax are in G.P., then
(a) d b a c
3 3
(b)
3 3
bd ca (c) d c b a
3 3
(d)
3 3
cd ab
3. If
1 2 3 2 1
,....., , ,
+ n
a a a a
are in A.P. then
n n
n n
n
n
n
n
a a
a a
a a
a a
a a
a a
+

+ +
+

+
+

+
+
+
+
2
2
2 2
2 2
1 1 2
1 1 2
....
is equal to
(a)
1
1 2
). 1 (
2
1
+

+
n
a
a a
n n
(b) ) 1 (
2
1
+ n n (c) ) ( ) 1 (
1 2
a a n + (d) none of these
4. For a sequence
3
1
and 2 ,
1
1
> <
+
n
n
n
a
a
a a
. Then

20
1 r
r
a
is
(a) ] 3 19 4 [
2
20
+ (b)
,
_

20
3
1
1 3
(c) ) 3 1 ( 2
20
(d) none of these
5. If the sum of the series .....
8 4 2
1
3 2
+ + + +
x x x

is a finite number then


(a) x< 2 (b)
2
1
> x (c) 2 > x (d)
2 2 > < x or x
6. The sum of n terms of the series ..... 6 . 2 5 4 . 2 3 2 . 2 1
2 2 2 2 2 2
+ + + + + + is
2
) 1 (
2
+ n n
when n is even.
When n is odd, the sum is
(a) ) 1 (
2
1
2
+ n n (b) ) 1 (
2
1
2
n n (c) ) 1 2 ( . ) 1 ( 2
2
+ + n n (d) none of these
7. The sum of the first n terms of the series .....
16
15
8
7
4
3
2
1
+ + + + is equal to
(a) 1 2 + n
n
(b)
n
2 1
(c) 1 2 +
n
n (d)
1 2
n
8. If


0 0 0
) ( , ,
n n
n n
n
n
ab z b y a x
, where | a|, |b|< 1, then
(a)
z y x xyz + +
(b)
z xy yz xz + +
(c)
y xz yz xy + +
(d)
x yz xz xy + +
Radical718 Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph: 01832563465, 2220708
P14
Radical
9. ,
8
45
..... 3 3 3
2
+ + + then the value of is
(a)
23
15
(b)
15
7
(c)
8
7
(d)
7
15
10. Let S be the sum, P be the product and R be the sum of the reciprocals of n terms of a G.P. Then
n n
S R P :
2
is equal to
(a) 1: 1 (b) (common ratio)
n
:1
(c)
n
) ratio common ( : term) first (
2
(d) none of these
11. If
z y x , ,
are pth, qth and rth terms respectively, of an A.P. and also of G.P., then
y x x z z y
z y x

is
equal to
(a)
xyz
(b) 0 (c) 1 (d) none of these
12. Let the sequence
,.... ,...., , ,
3 2 1 n
a a a a
form an A.P. Then
2
2
2
1 2
2
4
2
3
2
2
2
1
....
n n
a a a a a a + + +

is
equal to
(a) ) (
1 2
2
2
2
1 n
a a
n
n

(b) ) (
1
2
2
1
2
2
a a
n
n
n

(c) ) (
1
2
2
2
1 n
a a
n
n
+
+
(d) none of these
13. The solution of
36 log .... log log log
3 16 3 6 3 4 3
+ + + + x x x x
is
(a) 3 x (b) 3 4 x (c) 9 x (d) 3 x
14. The least value of a for which
x x x x
a
+
+ 25 25 ,
2
, 5 , 5
1 1
are three consecutive terms of an A.P. is
(a) 10 (b) 5 (c) 12 (d) none of these
15. The sum to infinity of the series ......
1
1 3
1
1 2 1
2
+
,
_

+
,
_

+
n n
is
(a)
2
n (b)
) 1 ( + n n
(c)
2
1
1
,
_

+
n
n (d) none of these
16. If
, a
c b,
are in H.P., then the value of
,
_

,
_

+
b a c a c b
1 1 1 1 1 1
is
(a)
2
1 2
b bc
(b)
,
_

+
2 2
1 2 3
4
1
a ca c
(c)
ab b
2 3
2
(d) none of these
17. If S is the sum to infinity of a G.P., whose first term is a, then the sum of the first n terms is
(a)
n
S
a
S
,
_

1 (b)
1
1
]
1

,
_


n
S
a
S 1 1
(c)
1
1
]
1

,
_


n
S
a
a 1 1
(d) none of these
Radical718 Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph: 01832563465, 2220708
P15
Radical
18. If a, b, c, d are in H.P., then
(a) cd ab > (b) bd ac > (d) bc ad > (d) none of these
19. If first and
) 1 2 ( n
th terms of an A.P., G.P. and H.P. are equal and their nth terms are a, b, c respectively,
then
(a) c b a (b)
+ c a b (c) c b a > > (d) 0
2
b ac
20. Given that n arithmetic means are inserted between two sets of numbers a, 2b and
R b a b a , where , , 2
.
Suppose further that mth mean between these two sets of numbers is same, then the ratio a: b equals
(a) m m n : 1 + (b) n m n : 1 + (c) 1 : + m n m (d) 1 : + m n n
21. If
1 >
n
a
for all N n then
n a n a a a
a a a a
n 1 3 2
log log ..... log log
1 2 1
+ + + +

has the minimum value
(a) 1 (b) 2 (c) 0 (d) none of these
22. If x, y, z are positive integers, then
) ( ) ( ) ( x z z y y x + + +
is
(a)
xyz 8
(b)
xyz 8 >
(c)
xyz 8 <
(d) none of these
23. In the sequence 1, 2, 2, 3, 3, 3, 4, 4, 4, 4, .., where n consecutive terms have the value n, the 150
th
term is
(a) 17 (b) 16 (c) 18 (d) none of these
24. If three numbers are in G.P. then the numbers obtained by adding the middle number to each of the three
numbers are in
(a) A.P. (b) G.P. (c) H.P. (d) none of these
25. If a, b, c are in A.P.; b, c, d are in G.P. and c, d, e are in H.P., then a, c, e are in
(a) A.P. (b) G.P. (c) H.P. (d) none of these
26. If ) 4 6 3 ( 2 16 9 4
2 2 2
ca bc ab c b a + + + + , where a, b, c are nonzero numbers, then a, b, c are in
(a) A.P. (b) G.P. (c) H.P. (d) none of these
27. A G.P. consists of an even number of terms. If the sum of all the terms is 5 times the sum of the term
occupying odd places, the common ratio will be equal to
(a) 2 (b) 3 (c) 4 (d) 5
28. If
r
S denotes the sum of the first r terms of an A.P. then
1 2 2
1 3

r r
r r
S S
S S
is equal to
(a) 1 2 r (b) 1 2 + r (c) 1 4 + r (d) 3 2 + r
29. If
2 1
, A A be two A.Ms and
2 1
, G G be two G.Ms between a and b, then
2 1
2 1
G G
A A +
is equal to
(a)
ab
b a
2
+
(b)
b a
ab
+
2
(c)
ab
b a +
(d)
ab
b a +
Radical, 718, Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph.No. 0183 2563465, 2220708 P16
Radical
30. If
yz
z y
y
xy
y x

+
1
, ,
1
be in A.P., then
z
y
x ,
1
,
will be in
(a) A.P. (b) G.P. (c) H.P. (d) none of these
31. If a, b, c are in A.P., and
p p ,
are the A.M. and G.M. respectively between a and b. while
q q ,
are the
A.M. and G.M. respectively between b and c, then
(a)
2 2 2 2
q p q p + + (b)
q p pq
(c)
2 2 2 2
q p q p (d) none of these
32. If a, b, c are in A.P.; p, q, r are in H.P. and ap, bq, cr are in G.P., then
p
r
r
p
+
is equal to
(a)
a
c
c
a
(b)
a
c
c
a
+ (c)
b
q
q
b
+
(d)
b
q
q
b

33. The value of

'

+
n
r
r
b
a r
1
1
) 1 2 (
is equal to
(a)
) 1 (
1
1
1
2

b b
b
an
n
n
(b)
) 1 (
1
2

+
b b
b
an
n
n
(c)
) 1 (
1
1
3

b b
b
an
n
n
(d) none of these
34. If

+ + + +
n
r
r
x x x x x
0
128 4 2
) 1 ....( ) 1 ( ) 1 ( ) 1 (
then n is
(a) 255 (b) 127 (c) 63 (d) none of these
Radical, 718, Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph.No. 0183 2563465, 2220708 P17
Radical
Level III
1. If S denotes the sum of infinity and
n
S
the sum of n terms of the series ....,
8
1
4
1
2
1
1 + + + + such that
n
S S
< ,
1000
1
then the least value of n is
(a) 8 (b) 9 (c) 10 (d) 11
2. The cubes of the natural numbers are grouped as ),....., 6 , 5 , 4 ( ), 3 , 2 ( , 1
3 3 3 3 3 3
then the sum of the numbers
in the nth group is
(a) ) 3 ( ) 1 (
8
1
2 2 3
+ + n n n (b) ) 12 ( ) 16 (
16
1
2 2 3
+ + n n n
(c) ) 4 ( ) 2 (
12
2 2
3
+ + n n
n
(d) none of these
3. The set of natural numbers is divided in groups in the following ways:
(1); (2, 3, 4) ; (5, 6, 7, 8, 9),.. then the sum of numbers in nth group is
(a)
3 3
) 1 ( n n + (b)
3 3
) 2 ( ) 1 ( + + n n (c)
3 3
) 1 ( n n + (d) none of these
4. In the given square, a diagonal is drawn, and parallel line segments joining points on the adjacent sides are
drawn on both sides of the diagonal. The length of the diagonal is
. 2cm n
If the distance between
consecutive line segments be
cm
2
1
then the sum of the lengths of all possible line segments and the
diagonal is
(a) cm n n 2 ) 1 ( + (b) cm n
2
(c)
cm n n ) 2 ( +
(d)
cm n 2
2
5. The sides a, b, c of ABC are in G.P., where
, 2 log log b a

, 3 log 2 log c b

a c log 3 log
are in A.P.,
then the ABC is
(a) acute angled (b) obtuse angled (c) right angled (d) none of these
6. If
,
_

,
_

,
_

3b
a
log and
5
3
log ,
5
log
c
b
a
c
are in A.P., where a, b, c are in G.P., then a, b, c are the lengths of sides
of
(a) an isosceles triangle (b) an equilateral triangle (c) a scalene triangle (d) none of these
7. If log 2, ) 3 (2 log and ) 1 2 log(
x
+
x
are in A.P., then the value of x is given by
(a)
2
5
(b) 5 log
2
(c)
5 log
3
(d)
3 log
5
8.

digits n digits n
+ ) 8 ..... 888 ( ) 6 ..... 666 (
2
is equal to
(a) ) 1 10 (
4
9

n
(b) ) 1 10 (
9
4
2

n
(c)
2
) 1 10 (
9
4

n
(d) none of these
Radical, 718, Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph.No. 0183 2563465, 2220708 P18
Radical
9. The value of
357 . 2
is
(a)
1001
2355
(b)
999
2355
(c)
1111
2355
(d) none of these
10. If
, a
d c b , ,
are in H.P., then
(a) d c b a + > + (b) d b c a + > + (c) c b d a + > + (d) none of these
11. Let
n
a
be the nth term of the G.P. of positive numbers. Let

100
1
2
n
n
a
and


100
1
1 2
n
n
a
, such that

, then the common ratio is
(a)

(b)

(c)

(d)

12. In a sequence of
) 1 4 ( + n
terms the first
) 1 2 ( + n
terms are in A.P., whose common difference is 2, and the
last (2n +1) terms are in G.P. whose common ratio is 0.5. If the middle terms of the A.P. and G.P. are
equal then the middle terms of the sequence is
(a)
1 2
2 .
1

+
n
n
n
(b)
1 2
2 .
2
1

+
n
n
n
(c)
n
n 2 . (d) none of these
13. ABC is a rightangled triangle in which B = 90 and BC=a. If n points
n
L L L ,......, ,
2 1
on AB are such
that AB is divided in 1 + n equal parts and
n n
M L M L M L ......, , ,
2 2 1 1
are line segments parallel to BC and
n
M M M ,....., ,
2 1
are on AC then the sum of the lengths of
n n
M L M L M L , .......... , ,
2 2 1 1
is
(a) ) 1 (
2
1
+ n a (b) ) 1 (
2
1
n a
(c) an
2
1
(d) impossible to find from the given data
14. The product of n positive numbers is unity. Then their sum is
(a) a positive integer (b) divisible by n (c) equal to
n
n
1
+ (d) never less than n
15. If
n r
a a a a N r a
2 3 2 1
,........, , , and , 0 >
are in A.P. then
.....
4 3
2 2 3
3 2
1 2 2
2 1
2 1
+
+
+
+
+
+
+
+
+

a a
a a
a a
a a
a a
a a
n n n

1
1
+
+
+
+
+
n n
n n
a a
a a
is equal to
(a) 1 n (b)
1 1
2 1
) (
+
+
+
n
n
a a
a a n
(c)
1
1
1
+
+

n
a a
n
(d) none of these
16.
r
S denotes the sum of the first r terms of a G.P. Then
n n n n n
S S S S S
2 3 2
, ,
are in
(a) A.P. (b) G.P. (c) H.P. (d) none of these
Radical, 718, Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph.No. 0183 2563465, 2220708 P19
Radical
17. If xyz z y x + +
2 2 2
25 9

,
_

+ +
z y x
3 5 15
then x, y, z are in
(a) A.P. (b) G.P. (c) H.P. (d) none of these
18. If a, b, c, d are in H.P. , then
(a)
n n n
b c a > + (b)
n n n
b c a 2 > + (c)
n n n
b c a ) 2 ( > + (d) none of these
19. The coefficient of
99
x in the expansion of
) 100 )....( 2 ( ) 1 ( x x x
is
(a) 5050 (b) 5000 (c) 5050 (d) 5000
20. The coefficient of
15
x in the product ) 2 1 ).....( 2 1 ( ) 2 1 ( ) 2 1 ( ) 1 (
15 3 2
x x x x x is equal to
(a)
121 105
2 2
2 (b)
105 121
2 2
(c)
104 120
2 2
(d) none of these
21. Consider an A.P. with first term a and common difference d. Let
k
S
denote the sum of the first k terms. If
x
kx
S
S
is
(a) d a 2 (b) d a (c) d a 2 (d) none of these
22. The sum of the series
+ + + + +
99 3 2
2 . 100 .......... 2 . 4 2 . 3 2 . 2 1
(a) 1 2 . 100
100
+ (b) 1 2 . 99
100
+ (c) 1 2 . 99
99
(d) 1 2 . 100
100

23. The sum of all possible products of the first n natural numbers taken two by two is
(a) ) 2 3 ( ) 1 ( ) 1 (
24
1
+ + n n n n (b)
6
) 1 2 ( ) 1 ( + + n n n
(c)
24
) 3 2 ( ) 1 ( ) 1 ( + + n n n n
(d) none of these
24. If the interior angles of a polygon are in A.P. with common difference 5 and smallest angle is 120, then
the number of sides of the polygon is
(a) 9 or 16 (b) 9 (c) 16 (d) 13
25. If there be n quantities in G.P., whose common ratio is r and
n
S
denotes the sum of the first m terms, then
the sum of their products, taken two by two is
(a)
1 m m
S S
(b)
1
1

+
m m
S S
r
r
(c)
1
1

m m
S S
r
r
(d)
1
1

+
m m
S S
r
r
Radical, 718, Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph.No. 0183 2563465, 2220708 P20
Radical
26. If
> <
n
a
and
> <
n
b
be two sequences given by
n n n n
y x y x a
n
2
1
2
1
n
2
1
2
1
) ( ) ( b and ) ( ) ( +
for all
N n . Then
n
a a a a ......
3 2 1
is equal to
(a)
y x
(b)
n
b
y x +
(c)
n
b
y x
(d)
n
b
xy
27. If n is an odd integer greater than or equal to 1 then the value of
3 1 3 3 3
1 . ) 1 ( .... ) 2 ( ) 1 (

+ +
n
n n n is
(a)
4
) 1 2 .( ) 1 (
2
+ n n
(b)
4
) 1 2 .( ) 1 (
2
n n
(c)
4
) 1 2 .( ) 1 (
2
+ + n n
(d) none of these
28. If a, b, c, d, and p are distinct real numbers such that
0 ) ( ) ( 2 ) (
2 2 2 2 2 2 2
+ + + + + + + d c b cd bc ab p p c b a then a, b, c, d are in
(a) A.P. (b) G.P. (c) H.P. (d) ab =cd
****************
Radical, 718, Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph.No. 0183 2563465, 2220708 P21
Radical
Problems from Previous IIT JEE
Topic Progression & Series
Objective
1. An infinite G.P. has first term ' ' X and sum ' 5 ' , then X belongs to (2004)
(a) 10 < x (b) 0 10 < < x (c) 10 0 < < x (d) 10 > x
2. If


,
_

2
, 0

then
x x
x x
+
+ +
2
2
2
tan
is always greater than or equal to (2003)
(a) tan 2 (b) 1 (c) 2 (d)
2
sec
3. If
n
a a a .., ,......... ,
2 1
are positive real numbers whose product is a fixed number C, then minimum value of
n n
a a a a 2 .........
1 2 1
+ + + +

is (2002)
(a) ( )
n
C n
/ 1
2 (b)
n
C n
/ 1
) 1 ( + (c)
n
nC
/ 1
2 (d)
n
C n
/ 1
) 2 )( 1 ( +
4. Suppose a, b, c are in A.P. and
2 2 2
, , c b a are in G.P. if b a <
c <
and c b a + +
2
3
, then the value of
a
is
(2002)
(a)
2 2
1
(b)
3 2
1
(c)
3
1
2
1

(d)
2
1
2
1

5. Let

be the roots of 0
2
+ p x x and
,
be the roots of 0 4
2
+ q x x . If
, , ,
are in G.P.,
then the integral values of
p
and
q
respectively, are (2001)
(a)
32 , 2
(b) 2 ,3 (c)
3 , 6
(d)
32 , 6
6. Let the positive numbers a, b, c, d be in A.P. Then abc, abd, bcd are (2001)
(a) NOT in A.P./G.P./H.P. (b) in A.P. (c) in G.P. (d) in H.P.
7. If the sum of the first 2n terms of the A.P. 2, 5, 8, is equal to the sum of the first
n
terms of the A.P.,
57, 59, 61, then
n
equals (2001)
(a) 10 (b) 12 (c) 11 (d) 13
8. If a, b, c, d are positive real numbers such that 2 + + + d c b a , then
) )( ( d c b a M + +
satisfies the
equation. (2000)
(a) 1 0 M (b) 2 1 M (c) 3 2 M (d) 4 3 M
9. Consider an infinite geometric series with the first term a and common ratio ' ' r . If its sum be 4 and the
second term is 4 / 3 , then (2000)
(a)
7
3
,
4
7
r a (b)
8
3
, 2 r a (c)
2
1
,
2
3
r a (d)
4
1
, 2 r a
10. The harmonic mean of the roots of the equation ( ) ( ) 0 5 2 8 5 4 2 5
2
+ + + + x x is
(a) 2 (b) 4 (c) 6 (d) 8 (1999, 2)
Radical, 718, Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph.No. 0183 2563465, 2220708 P22
Radical
11. Let
10 2 1
. ,......... , a a a
be in A.P. and
10 2 1
,......... , h h h
be in H.P. If 2
1 1
h a and
3
10 10
h a
, then
7 4
h a

is (1999, 2)
(a) 2 (b) 3 (c) 5 (d) 6
12. For a positive integer
m
, let
1 ) 2 (
1
........
4
1
3
1
2
1
1 ) (

+ + + + +
n
n a
. Then (1999, 3)
(a)
100 ) 100 ( a
(b)
100 ) 100 ( > a
(c) ( ) 100 200 a (d) ( ) 100 200 > a
13. Let ,....... ,
2 1
S S be squares such that for each 1 n , the length of a side of
n
S
equals the length of a
diagonal
1 + n
S
. If the length of a side
1
S is 10 cm, then for which of the following values of
n
is the area
of
n
S
less than 1 sq. cm ? (1999, 3)
(a) 7 (b) 8 (c) 9 (d) 10
14.
1 , 1 , 1 > > > y x
are in G.P. then
z y x ln 1
1
,
ln 1
1
,
ln 1
1
+ + +
are in (1998, 2)
(a) A.P. (b) H.P. (c) G.P. (d) none of these
15. Let
r
T be the rth term of an A.P. for
.......... 3 , 2 , 1 r
if some positive integer
m
,
n
we have
n
T
m
1

and
m
T
n
1
then
mn
T
equals (1998, 2)
(a)
mn
1
(b)
m
1
n
1
+ (c) 1 (d) 0
16. If in a triangle PQR, sin P, sin Q sin R are in A.P. then (1998, 2)
(a) the altitudes are in A.P. (b) the altitudes are in H.P.
(c) the medians are in G.P. (d) the medians are in A.P.
17. Let
x
be the arithmetic mean and
z y,
be two geometric means between any two positive numbers, then
..........
3 3

+
xyz
z y
(1997, 2)
18. If
) cos( y x
,
x cos
and
) cos( y x +
are in H.P., then
cos sec ........ .......... ) 2 / ( y
(1997, 2)
19. For any odd integer 1 n , . .......... 1 ) 1 ( ........ ) 1 (
3 1 3 3
+ +
n
n n (1996, 1)
20. For
2 / 0 < <
if


0 0
2 2 2
0
2
sin . cos , sin , cos
n n
n n n
n
n
z y x
, then (1993, 2)
(a)
y xz xyz +
(b)
z xy xyz +
(c)
z y x xyz + +
(d)
x yz xyz +
21. Let the harmonic mean and geometric mean of two positive numbers be in the ratio 5 : 4 , then the two
numbers are in the ratio . (1992, 2)
22. The product of
n
positive numbers is unity. Then their sum is (1991, 2)
Radical, 718, Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph.No. 0183 2563465, 2220708 P23
Radical
(a) a positive integer (b) divisible by
n
(c) equal to
n
n
1
+ (d) never less than n
23. The number of real solutions of the equation
x x x
e

+ 5 5 sin (1990, 2)
(a) 0 (b) 1 (c) 2 (d) infinitely many
24. The sum of first n terms of the series . .......... 6 . 2 5 4 . 2 3 2 . 2 1
2 2 2 2 2 2
+ + + + + + is
2
) 1 (
2
+ n n
when ' ' n is
even; when
n
is odd, the sum is.. (1988, 2)
25. If the first and
th
n ) 1 2 ( terms of an A.P., a G.P. and a H.P. are equal and their
th
n terms are a, b and c
respectively, then (1988, 2)
(a) c b a (b) 0 b a (c) b c a + (d) 0
2
b ac
26. Sum of first ' ' n terms of the series ... ..........
16
15
8
7
4
3
2
1
+ + + + is equal to (1988, 2)
(a) 1 2 n
n
(b)
n
2 1
(c) 1 2 +
n
n (d)
1 2
n
27. If a, b, c, d and p are distinct real numbers such that
; 0 ) ( ) ( 2 ) (
2 2 2 2 2 2 2
+ + + + + + + d c b p cd bc ab p c b a then a, b, c, d (1987, 2)
(a) are in A.P. (b) are in G.P. (c) are in H.P.
(d) satisfy cd ab (e) satisfy none of these
28. In a triangle, if cot A, cot B, cot C are in A.P. then
2 2 2
, , c b a are in .progression.
(1985, 2)
29. If a, b, c are in G.P., then equation 0
2
+ + c bx ax & 0 1 2
2
+ + ex dx have a common root if
c
f
b
e
a
d
, ,
are in (1985, 2)
(a) A.P. (b) G.P. (c) H.P. (d) none of these
30. The sum of integers from 1 to 100 that are divisible by 2 or 5 is.. (1984)
31. The third term of a geometric progression is 4. The product of the first five terms is:
(a)
3
4
4 (b)
5
4
(c)
4
4
(d) none of these
(1982, 2)
32. If
n
x x x ..., .......... ,
2 1
are any real numbers and
n
is any positive integer, then
(a)

,
_

<
n
i
n
i
xi x n
1
2
1
2
1
(b)

,
_

n
i
n
i
xi x n
1
2
1
2
1
(c)

,
_

n
i
n
i
xi n x n
1
2
1
2
1
(d) none of these
(1982, 2)
33. For every integer 1 > n n, the inequality
2
1
) ! (
/ 1
+
<
n
n
n
holds. (1981, 2)
34.
y x f ,
and
z
are the pth, qth and rth terms respectively of an A.P. and also of a G.P., then
y x y x x y
z y x


is equal to: (1979)
(a)
z y x
(b) 0 (c) 1 (d) none of these
Radical, 718, Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph.No. 0183 2563465, 2220708 P24
Radical
35. If 1
2 2 2
+ + c b a , then ca bc ab + + lies in the interval (1979)
(a) [ ] 2 , 2 / 1 (b) [ ] 2 , 1 (c) [ ] 1 , 2 / 1 (d) [ ] 2 / 1 , 1
Subjective :
1. If total number of runs scored in
n
matches is
,
_

+
4
1 n
) 2 2 (
1

+
n
n
where 1 > n , and the runs scored in
the
th
k match are given by . k , 2
1 k n +
where n k 1 . Find
n
. (2005, 2)
2. If a, b, c are positive real numbers, then prove that [ ]
7 7
7 ) 1 )( 1 )( 1 ( > + + + c b a
4 4 4
c b a .
(2004, 4)
3. If a, b, c are in A.P.,
2 2 2
, , c b a are in H.P., then prove that either c b a or
2
, ,
c
b a form a G.P.
(2003, 4)
4. Let a, b be positive real numbers. If
a
,
1
A ,
2
A , b are in arithmetic progression, a,
1
G ,
2
G , to are in
geometric progression and
, a
,
1
H
2
H , b are in harmonic progression, show that
ab
b a b a
H H
A A
H H
G G
9
) 2 )( 2 (
2 1
2 1
2 1
2 1
+ +

+
+

. (2002, 5)
5. Let ,........ ,
2 1
a a be positive real numbers in geometric progression. For each
n
, let
n
A
,
n
G
,
n
H
be,
respectively, the arithmetic mean, geometric mean and harmonic mean of
2 1
, a a ,
........
n
a
. Find an
expression for the geometric mean of
n
G G G , ,......... ,
2 1
in terms of
2 1
, A A ,
,
.... ..........
n
A

n
H H H , ,......... ,
2 1
. (2001, 5)
6. The fourth power of the common difference of an arithmetic progression with integer entries is added to
the product of any four consecutive terms of it. Prove that the resulting sum is the square of an integer.
(2000, 4)
7. The real numbers
3 2 1
, , x x x
satisfying the equation 0
2 3
+ + x x x are in A.P. Find interval in
which

&

lie. (200, 2)
8. Find the natural number a for which

+
n
k
n
k a f
1
); 1 2 ( 16 ) (
where the function
f
satisfies the
relation
) ).( ( ) ( y x f y x f +
for all natural numbers
y x,
and further
2 2 ) 1 ( f
.
(1992, 6)
9. If exp. ) . .......... sin sin (sin
6 4 2
+ + x x x in 2 satisfies the equation 0 8 9
2
+ x x , find the value of
2 / 0 ;
sin cos
cos
< <
+
x
x x
x
. (1991, 4)
Radical, 718, Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph.No. 0183 2563465, 2220708 P25
Radical
10. If
n
S S S S ,......... , ,
3 2 1
are sums of infinite geometric series whose first terms are 1, 2, 3, n and whose
common ratios are
1
1
......
4
1
,
3
1
,
2
1
+ n
respectively, then find the value of
2
1 2
2
2
2
1
........

+ + +
n
S S S .
(1991, 4)
11. If P be the first of
n
arithmetic means between two numbers and
' ' q
the first of
n
harmonic means
between the same numbers. Show that q cannot lie between P and P
n
n
2
1
1

,
_

+
.
(1991, 4)
12. If ), 5 2 ( log , 2 log
3 3

x
and [ ] ) 2 / 7 ( 2 log
3

x
are in arithmetic progression, determine the value of
x
.
(1990, 4)
13. The sum of the squares of three distinct real numbers, which are in G.P. is
2
S . If their sum is S , show
that
) 3 , 1 ( 1 ,
3
1
2

,
_


. (1986, 5)
14. If 0 > a , 0 > b and 0 > c , prove that
( ) 9
1 1 1

,
_

+ + + +
c b a
c b a
. (1984)
15. Find three numbers a, b, c between 2 and 18 such that (i) their sum is 25, (ii) the numbers 2, a, b are
consecutive terms of an A.P. and (iii) the numbers a, b, c, 18 are consecutive terms of a G.P.
(1983)
16. (a) If
2 1
, a a ..,
n
a
are in arithmetic progression, where 0
1
> a for all i, show that
n n n
a a
n
a a a a a a +

+
+ +
+
+
+
1 1 2 2 2 1
1 1
.........
1 1
. (1982, 2)
17. The interior angles of a polygon are in arithmetic progression. The smallest angle is 120 , and the
common difference is 5 . Find the number of side of the polygon. (1980)
18. The harmonic mean of two numbers is 4. Their arithmetic mean A and the geometric mean G satisfy the
relation 27 2
2
+ G A . Find the two numbers. (1979)
Radical, 718, Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph.No. 0183 2563465, 2220708 P26
Radical
Answers (Level I)
1. (i) 11 n (ii) 8 n
2. 25 n or 36
3. 0 14 >
4. 98
5.
n
9
6.
1
]
1

+
,
_

) log( log
2
ab
b
a
n
n
17. 0 n
18. ) 97 65 (
8
1
S
20.
2
) 1 (
1
1 +
+

,
_

n n
b
a
a
a
n
21. n
x
x
x
x
n
n
2
1
1
1
2
2
2
2
+
1
]
1

22.
[ ] ) 1 ( ) 1 (
) 1 (
1
2
n
x x x x
x

23. ..... ,.........


4
1
,
2
1
, 1
25.
v
r
1
, 4 a
28. 240 ft.
29. 1, 4, 16, 64 or 64, 16, 9, 1
32.
16
36
,
5 16
7 12
16
35
1


S
n
S
n
n
34.
8
11
35.
1
2
3 2
6

+

n
n
36. ) ( ) 1 (
12
1
2
R n n n + +
37.
1 ,
) 1 (
1
1
2

+

r n
S
n
S
38. 1 n
Radical, 718, Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph.No. 0183 2563465, 2220708 P27
Radical
Answers (Level II)
1. False
2. 0
3. 25
5.
23 8
6 14
+

n
n
7. 156375
8. 45149
9. 14
10.
1 + r n
r
15. 3, 15, 75
16. 6
17. 144
22. Yes
23. 18, 6, 2 or R, 6, 18
24. 6, 12, 24 or 24, 12, 6
25. a
b a
ab
n b a
b a
ab
m
+

2
;
2
28. 2, 4, 8, .and 16, 8, 4,..
31. ( ) n n n n 14 27 16 3
6
1
2 3 4
+ + +
32. 188090
33.
2
) 1 ( + n n
if
n
odd
2
) 1 ( + n n
if
n
even
37.
3
1
,
2
1
, 1
38. 6, 3
Radical, 718, Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph.No. 0183 2563465, 2220708 P28
Radical
Answers (Level III)
3. (7, 3, 5, and 6, 5, 4, ) or (-13, 5, 21, .. and -12, 5, 22)
5. 2
6.
2
7
, 36
L
L
q
d
7. 62525
8.

9. 2, 4, 6 or 6, 4, 2
10. (21, 5, -11 and 22, 5, -12) or (3, 5, 7 or 4, 5, 6)
14.
3
1
;
1
z
y
y
ax
15. No
19. 101100
25. 4, 20, 100 or 4, 12, 36
27.
) 1 2 ( 6
) 1 )( 1 (
2
+
+ + +
n
n n n n
30. (a) [ ] 8 10 4
8
3 3
+ + + n n n
n
(b) [ ]
1 3 3
3 7
8
1

+
+
n
n n
n
31.
2
) 1 (
1
ab
ab

+
when
3 / 1
1

x a
4 / 1
1

y b
33. 9, 1
Radical, 718, Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph.No. 0183 2563465, 2220708 P29
Radical
Answers (Sequence & Series)
Level I
1. A
2. C
3. C
4. D
5. C
6. A
7. C
8. A
9. D
10. D
11. B
12. A
13. D
14. C
15. B
16. A
17. A
18. A
19. B
20. C
21. B
22. C
23. B
24. C
25. C
26. D
27. A
28. C
Level II
1. A
2. A
3. A
4. B
5. D
6. A
7. C
8. B
9. B
10. A
11. C
12. A
13. D
14. C
15. A
16. A, B, C
17. B
18. C
19. C, D
20. C
21. D
22. B
23. A
24. C
25. B
26. C
27. A
28. B
29. C
30. C
31. C
32. B
33. B
34. A
Level III
1. D
2. A
3. C
4. D
5. B
6. D
7. B
8. B
9. B
10. C
11. A
12. A
13. C
14. D
15. B
16. B
17. C
18. B
19. C
20. A
21. A
22. B
23. A
24. B
25. B
26. C
27. A
28. B
Radical, 718, Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph.No. 0183 2563465, 2220708 P30
Radical
Answers
Progression & Series
Objective
1. C
2. A
3. A
4. D
5. A
6. D
7. C
8. A
9. D
10. B
11. D
12. A, D
13. B, C, D
14. B
15. C
16. B
17. 2
18.
2 t
19. ) 1 2 ( ) 1 (
4
1
2
+ n n
20. C
21. 1 : 4
22. D
23. A
24.
2
) 1 (
2
+ n n
25. D
26. C
27. B
28. A.P.
29. D
30. 3050
31. (ii)
32. (i)
33. True
34. C
35. B, C
Subjective
1. 7 n
7.
27
1
,
3
1
r
8. 3 a
9.
2
1 3
10. 1
3
) 1 4 )( 1 2 ( + + n n n
12. 3 x
15. 5 a , 8 b , 12 c
16.
4 p
,
1 q
and 2 s
17. 9 n
18. 6 a , 3 b
Radical, 718, Mcleod Road, Nr. St. Francis School, Amritsar. Ph.No. 0183 2563465, 2220708 P31