Vous êtes sur la page 1sur 31

COMMUNICATION SKILLS

Communication skills
Q.1. what is communication? Write few definitions of communication? Ans. The English word ‘communication’ is derived from the Latin noun ‘communis’ and the Latin

verb ‘communicare’ that means ‘to make common’. The word was used in English language for first
time in 1914. It is the most essential skill to be successful in every field of life. Every living thing communicates even the ants and bees communicate too. Communication in its simplest sense involve two or more persons who come together to share, to dialogue and to commune, or just to be together for a festival or family gathering. Dreaming, talking with someone, arguing in a discussion, speaking in public, reading a newspaper, watching TV etc. are all different kinds of communication that we are engaged in every day. Thus, ‘communication’ can be defined as ‘the interchange of thoughts or ideas’. Here are some other definitions of communication. 1-Communication is exchange of information 2-Communication is any behaviour that results in an exchange of meanings 3-Communication is mutual exchange of facts, thoughts, opinions, or emotions. 4- To send message across is also called communication 5- Communication is a mutual exchange of useful information in the form written oral or some other means to get the desired results. 6- A process of sharing or exchange of ideas, information, knowledge, attitude or feeling among two or more persons through certain signs and symbols. Q. 2. What are the objectives of effective communication? Ans. We can derive a lot of objectives from the definition of communication. Here is a brief description of the objectives. 1-To Inform The first and foremost objective of communication is to exchange information. It is the major objective of communication to convey the message or information to others. 2-To Persuade or Convince The second major objective of communication is to persuade the people to change their behaviour in your favour. It aims at the change of opinion as advertisers do. 3- To Solve the Problem The solution of any problem depends on the information available about the problem. Communication helps you to collect information and solve the problem. 4-Coordination Communication is necessary to harmonize our efforts. It helps an organization to bring all the efforts together. Coordination is a thing that is essential for smooth working of an organization. Essentially, the primary function of communication is to inform, educate, entertain and persuade people. Q.3 What are the benefits/advantages of communication? Or 1|Page

COMMUNICATION SKILLS

What is the importance of communication? Ans. Communication is important both for an individual and also for the society. A person’s need for communication is as strong and as basic as the need to eat, sleep and love. Communication is the requirement of social existence and Isolation is in fact the severest punishment for human being. Communication is not only essential for individuals but also for organization. An organization may work smoothly only when it possesses high standards of communication. Some most useful advantages of communication are as under: 1-Life blood of any organization It is the communication that makes an organization to work efficiently. It is the soul of an organization. Every matter depends on communication. 2- Smooth functioning As already said communication is the only source that enables an organization to run on right directions. Sale purchase and every other business matter including human resource management depend on communication. 3- A source of liaison with external parties Communication helps an organization to deal effectively with external parties. 4- Increase production Effective communication is the most effective measure in the increasing the production of an organization. 5-Planning and coordination Communication helps in planning and controlling the business matters of an organization. 6-Decision making Communication provides necessary information for making right decision at right time. 7-Motivation It is through communication only that you can motivate the people and the workers. 8- Interaction with customers Only communication makes it possible to deal effectively with the customers. 9-Source of feedback Communication enables you to get feedback about your goods and services. 10-Public relations Public relations which are the source of success are built and maintained through communication. 11- A global value Communication has become a great global value. Only such organization or person gets response as is well versed in communication. 12- Necessary for personal success and promotion. Q .4. What is importance of communication in personal life? Ans. Communication has become a global value. Only that organization or person gets response that is well versed in communication. Communication is the means by which people convey to one another. Throughout our lives, we are involved in communication situations. When we talk and work with our colleagues, friends, subordinates, superiors, experts, teachers, students, family members and with the people in all walks of life, when we read and /or write the books, when we buy or sell the products or 2|Page

COMMUNICATION SKILLS

services, when we manage our business and when we are involved in any other activity, we are invariably involved in communication situation. The society in general or an organization of any type cannot exist without the relations that are built and strengthened by communication. So the communication is the source of success in this age. A person possessing communication skills is always preferred and honoured everywhere. It enables him to achieve the goal and aims of his life. It is the source of promotion for a person. Q .5 what is communication process or communication cycle? Ans. Communication is the mutual exchange of useful information through different media. The message or information reaches the receiver after passing through many phases or steps. Step by step flow of communication is called the communication process. The steps involved in communication are described as under; 1-Conception; thinking the message The sender thinks about the message, conceives the ideas and decides about the message. 2-Encoding. Encoding is the formulation of messages in the communicator’s mind, that is, the communicator translates his ideas, thoughts or information into a message. 3-Transmission The selection of media for conveying the message is decided by the sender. The mode of conveying the message is called the transmission. 4- Reception. At this stage the message is received by the receiver. 5-Decoding The process of understanding the message is called decoding. 6-Feedback It is the response of the receiver after understanding the message which he conveys to the sender. Q .6 What are the components or elements of communication process? Ans. Communication is the transmission of message from one person or organization to other. It is a dynamic process involving a series of actions and reactions with a view to achieving a goal. These actions are called the elements or components of communication process. Each element plays an important role in making the communication effective: These components or elements are as under; 1-The Context or Situation The context is the situation or circumstances in which the message is formulated received or sent. 2-The sender/encoder/communicator Communicator (sender or encoder) is the one who begins the communication process. He may be a person who takes the initiative to start a message. 3-The Message The message is the backbone of the communication process. It is the major component of the process. What does the sender wants to convey is called the message. It may be written oral or a sign. 4-The Medium or Channel A channel is the vehicle through which a message is carried from the communicator to the receiver. The channels of communication are many-written, spoken, verbal, non-verbal, mass media, etc. 3|Page

For effective communication. Q. The meanings of thee message changed or mutilated. Briefly describe the Kinds of communication? Ans. 7 What are the barriers in the way of communication? Ans.COMMUNICATION SKILLS 5-The Receiver The receiver is the person for whom message is intended. 1-Semantic barriers The words used by the sender are not understood properly by the receiver. Communication is the exchange of information. 4-Wrong perception Due to cultural differences many messages are not understood properly. Oral communication generally involves both verbal and non-verbal symbols. The ways or methods of transmitting the message are called its kinds. 5-Complex organizational structure Sometimes message is delayed or derailed due to complex structure of the organisation. We spend a lot of time in speaking. 1-Oral communication 2-Written communication 3-Non-verbal communication 1-Oralcommunication Oral communication is the kind of communication which involves the spoken words. There are three major kinds of communication. 2-Physical barriers Noise disturbance and distraction are physical barriers. 7-Complexity of message The complex contents of the message are also one of the barriers in the way of communication. 6-The Feedback Feedback is the response or acknowledgement of receiver to the sender. 3-Mechanical barriers All the barriers related to machines that are used as media are called mechanical barriers. Oral messages 4|Page . The receiver will not pay any attention to it. Here are the barriers briefly discussed. These include stereotyping slanting and close mindedness. He can give some different meanings to the words of the message due to denotation. 8-Misunderstanding the body language If receiver is not familiar to the body language he may misunderstood the motions and gestures and would not be able to translate the message correctly. How does the receiver react or feel about the message is conveyed to the sender. Q8. the receiver is the most important link in the communication process. connotation or by passing. These are mainly related to receiver’s environment. Any disturbance in the process of communication which hinders the smooth flow of information is called the barrier in the way of communication. 6-Credibilty of the sender If sender is not trustworthy his message will not be taken seriously and true. A communicator might convey his message through different means and methods.

with words and sounds spoken and uttered in connected way. gait. Merits or advantages of oral communication 1-It is fast and time saving. The speeches of famous leaders and revolutionaries have had the greatest impact on people resulting in movements and revolutions. 9. 8-It has no permanent record. Oral communication generally involves both verbal and non-verbal symbols. We spend a lot of time in speaking. clothing to the tone of voice. of touch and smell and paralanguage. body postures. The spoken words can encourage the people to take over and complete the tasks beyond their ability. 3-Non verbal communication The kind of communication that does not involve words but sounds gestures motions signs and expressions is called non verbal communication. Oral communication is personal. 6-It is flexible and changeable. 5-It can change the behaviour of listener. 5-It is suitable for non technical issues. Q. Oral communication is the kind of communication which involves the spoken words. the thumbs up gesture. facial expressions. 4-It is used in urgency. with words and sounds spoken and uttered in connected way. gestures. Oral communication is vital to human relationships in every business organization as well as social gatherings. spontaneous and flexible. Nonverbal components of communication also involve the use of space. The spoken words can encourage the people to take over and complete the tasks beyond their ability. 2-Written communication Written communication means communication through written or printed words. The speeches of famous leaders and revolutionaries have had the greatest impact on people resulting in movements and revolutions. 3-It is interpersonal.COMMUNICATION SKILLS are continuous. 2-It is economical. This is primarily verbal in nature. 3-It is flexible. Oral communication is vital to human relationships in every business organization as well as social gatherings. Oral communication is a kind of communication that consists of spoken words. the Vsign. 5|Page . What are characteristics of Oral communication? Write its merits and demerits also? Ans. 2-It does not provide enough time for thinking. the accent. Written communication is formal and literate and follows rules of grammar strictly. Oral communication is personal. Oral messages are continuous. 2-Conversational in nature. the OK ring. 7-It is used for matters that need prompt action. eye movements. 4-Interpersonal relations are always kept in mind. Demerits of oral communication 1-It cannot be used for lengthy messages. Everything from the simple shrug of the shoulder. Characteristics of oral communication 1-It is simple and easy. spontaneous and flexible.

glaring. facial expressions. 1-Facial behaviour 2-Kinesics or body movement 3-Posture and gestures 4-Personal appearance 5-Clothing 6-Proxemics 7-Paralanguage 1-Facial Expressions Faces. Q 10 what is written communication. found out that the total impact of oral message is only about 7% verbal. Nonverbal components of communication also involve the use of space. Non verbal communication can be understood by the following types or aspects. eye movements. From winking. gestures. is the mirror of the mind. Written communication is formal and literate and follows rules of grammar strictly. 6-It has permanent record.COMMUNICATION SKILLS 3-It has no permanent record 4-Body language may be misunderstood. seeing. gait. Our faces reveal how we are feeling inside while we might be trying to present a different emotion. Albert Mehrabian. It is the clearest vehicle for nonverbal communication. of touch and smell and paralanguage. write down its characteristics? Ans. Following are its characteristics 1-It is longer and complex. Eye behaviour Eyes and their effect on human behaviour are as important to poets and painters as to the students of nonverbal communication. 7-It is somewhat costly than other kinds. body postures. clothing to the tone of voice. 4-It is not flexible. Eye contact is another important facet 6|Page . it is said. This is because one can communicate a lot just with the help of the eyes. 2-more time is needed to get feedback. the Vsign. 5-It conveys the same message as intended by the sender. expert on body language and author of books like silent messages. This is primarily verbal in nature. It is a constant source of information to the people around us. staring eyes can perform many functions. the OK ring. It is very helpful in conveying our feelings and emotions. the thumbs up gesture. 38% vocal and 55% non verbal. The mode of communicating without words but with sounds and body language is called non verbal communication. the accent. Q 11 What is non verbal communication? What are its types and importance? Ans. Everything from the simple shrug of the shoulder. 5-The message can be distorted. Words cannot completely describe the feelings which are easily conveyed by the gestures. Written communication Written communication means communication through written or printed words. 3-It is mostly used for technical details.

sex. booming voice. gesture 38% through tone of voice) Q. ‘Resonance’ on the other hand is the variation of volume from a quiet and thin voice to loud. Signs. ‘Pitch’ is the raising or lowering of our voice. Information about one’s status can be judged from the clothes’ age. Personal appearance Physical appearance is one of the most important factors that influence communication.12 What are the principles of communication? or What are the 7 C’s of effective communication? or Write down C qualities of effective communication? 7|Page . Speaking too fast or too slow is a variation of ‘tempo’. one’s personal appearance is very crucial as it makes the all-important ‘first impression’. This distance ranges from 4feet to 12 feet. time. colours. emotional states. an expert in the field of nonverbal communication. personality. These show our anger calm aggression and confidence. Environmental factors Architectural arrangement of objects. resonance. etc are the environmental factors that provide a lot of nonverbal cues and clues. taste is also a silent sense that receives and sends messages. The words are supplemented by a lot of other factors. interests. music. Clothes also indicate about one’s age. Para language Vocal characteristics and vocal sounds constitute ‘paralanguage’. Oral communication does not just occur through words uttered. friendly and relaxed. Social distance is maintained with people with whom we are meeting for the first time.COMMUNICATION SKILLS of eye behaviour. ‘Kinesics’ means study of body movements. Clothing Our clothes provide the visual clue to our personality. condition and fashion. When one maintains eye contact with the audience. In fact. tempo. range. Posture and Gait The way we stand or sit and the way we walk (gait) are strong indicators of our physical and emotional states. Proxemics Communicating by use of ‘space’ is proxemics. Kinesics and body movement Ray Birdwhistell. Often we place ourselves in certain special relationships with other people and objects. posture. interior decoration. particularly related to the voice. The study of these special factors is called ‘Proxemics’. Para language gives us clues about age. and attitudes. (93% of communication is nonverbal. 55% through facial expression. and quality of voice add a lot of flesh and blood to the words. Like smell. postures and gestures along with facial expressions are included in kinesics. coined the term ‘kinesics for the different body expressions. Like a particular fragrance announces the arrival of a particular person. etc. Smell and taste We receive a lot of information about our environment through the sense of smell. The pitch. he or she is perceived as sincere.

Consideration means to focus on the reader. The 7 Cs 1-Clarity: The message must be so clear that even the dullest man in the world should readily understand it. It is also called you attitude. Clarity in thought and expression brings desired results. There should be no omission of the relevant details. Q . the incorrect written documents lower the readers’ confidence in the writer. stress-unstressed. tying together of several ideas. 3-Coherence: Coherence means. statistical information. format. Different media are used to deliver a speech. Smooth flow. punctuations. Oral presentation involves both verbal and non-verbal communication. The spoken words can encourage the people to take over and complete the tasks beyond their ability. grammar. Oral messages are continuous in which words and sounds spoken and uttered are interconnected. There are some rules that are followed to get the best of the communication. A person should be free of fear of stage.14 What are the steps of planning an oral presentation? Ans. 6-Correctness: Communication must be correct in tone and style of expression. It means saying all that needs to be said and no more. The speeches of famous leaders and revolutionaries have had the greatest impact on people resulting in movements and revolutions. We spend a lot of time in speaking. lucidity and transition should be kept in mind. Following steps are essential for an oral presentation. Conciseness refers to thoughts expressed in the fewest words consistent with writing. It is the most effective tool for moulding and shaping the public opinion. A good Oral presentation is personal. 4-Conciseness: to say the most in the least words is conciseness. Coherence saves a message from misunderstanding and misinterpreting. 7-Courtesy and consideration Courtesy in writing means to always keep moral values in mind. Efforts must be made to avoid errors in spellings. We should use you instead of ‘I or we’. there should not be any inaccurate statements in the message. Q 13 what is Oral presentation? Oral presentation or speech is an effective way of communication. Completeness in writing is achieved through proper arrangement of ideas flowing into other ideas and progressing into conclusion. A clear and direct approach in writing makes it possible to achieve the principle of concreteness in your writing. It may be short or long. etc. which are not likely to bring about results. 8|Page . etc. Relation and clarity are the two important aspects of coherence. A person is to speak before the audience and it demands certain capabilities. 5-Concreteness: A good writing is always forceful and direct and has the power and capacity to produce a reaction or desired effect. We should be polite in our tone and language. contents. spelling. The first and foremost thing in this connection is the self confidence. spontaneous and flexible. Oral presentation is not a casual speaking but it is planned and prepared speech. We must omit those words and sentences from our message. Oral presentation is vital to human relationships in every business organization as well as social gatherings. These are also called principles or seven C’s of good communication because all these begin with the letter C. The communicator must be very clear about all the aspects of the idea in his mind and about the purpose for which it is to be communicated. 2-Completeness: A message must include all the important ideas and details. under one main topic in any paragraph. Speech is a bestowed quality but one can improve his speaking skills by planning it.COMMUNICATION SKILLS Ans.

Either it is to inform. instruct persuade or entertain. He tries to include all the necessary information in his message. 4-Select the Ideas When an orator has determined the purpose and analysed his audience along with situation. a body and conclusion for his topic 7-Selection of Audio Visual aids After compiling his speech he decides the aids which he going to use in his speech. The speaker must have and know the purpose of his speech. 8-Rehearse and revise The last step in the planning is the revision and rehearsal. The long speeches are difficult to memorise. 2-Analysis of the Audience The second step in this connection is the analysis of the audience.COMMUNICATION SKILLS 1-Purpose of the speech The first step is the purpose of the speech. interest. There are four kinds of oral presentation or speech. Moreover the technical information needs to be correct. What are the major kinds of Oral Presentation? What are the kinds of oral presentation or speech? Or What are the methods of Delivery? Ans. 6-Organisation of matter After selecting the ideas and research the orator prepares his speech. These are 1-Manuscript reading 2-Memorised speech 3-exteporaneous speech (prepared) 4-Impromptu speech (unprepared 1-Manuscript reading Reading out the speech from the paper is called manuscript reading.To know the situation A good speech or presentation is possible only when the speaker is aware of the context or situation in which he is going to speak. It is used for long and technical speeches. The speaker rehearse his speech to become confident and overcome the stage fear. He selects an introduction. their age. it becomes very easy for him to select the main ideas he wants to convey. He prepares his speech by keeping in mind the situation. 3. topic situation and number and size of audience. These are used according to the subject matter. occupation and level of education or understanding before delivering his speech. A speaker should be aware of the number of audience. Q15. He selects the audio visual aids according to the contents of his speech audience and the situation. 2-Memorised speech 9|Page . Firstly he makes a random selection of related ideas and then carefully chooses the most relevant ideas. He arranges his ideas and often writes it according to the principles of good writing. 5-Research After selecting the ideas the speaker thoroughly researches the topic. The manuscript reading is the most suitable for such speeches.

It is mostly used by the people in the helm of the affairs of state or organisation. It is the main message of the letter. etc 7-Signature: no business letter is accepted without signature. Many organizations and even individual have printed letter pads which have not only address but also other necessary information about the sender. What are the essential parts of a business letter? Ans. The most experienced speaker uses this kind of delivery. It is written in many ways but the most formal way is to write full name of the month then day and after coma the year as February 25. Dear Madam 5-Body of Letter. Dear Sir. The speaker writes. note cards and visual aids. Dear Gentleman. The application written to such advertisements is a solicited job application. Q. It is the formal way of leave taking or ending the letter.17 What is job application? Ans. It is the same address that is written outside the envelope.Date. Q16. 1-Letter head. 3. It is the name and address of the person to whom the letter is written. It is not the best method of delivery. A business letter is a document that reveals the status of the sender as well the organization. memorise and deliver the speech. Through salutation we address the receiver of the letter. Common complimentary closing are Yours truly. Sir.Inside address. My dear Sir. 10 | P a g e . 2. 2012. Fear of forgetting is always a risk in this kind of speech. It has two kinds 1-Solicited job application. 4-Salutation. It is always according to the salutation. The body of letter should be free of mistakes and seven principles of writing should be kept in mind while composing the message.COMMUNICATION SKILLS If the speech is short and without any technical information it is delivered after memorisation. The salutation is according to the status and post of the receiver. A business letter is a formal letter and consists of the following essential parts. Yours faithfully. It is the date on which the letter was written. It is the name and address of the sender. Vacancies are announced and advertised along with the criteria. Yours sincerely. We often use the following salutations for our business letters. It is always unexpected and hence difficult to deliver. It helps the speaker to have an eye contact with the audience and there is also no fear of forgetting the speech. it is the courteous way of beginning a letter. It is the essential part of a business letter. 6-Complimentary Close. Here the sender uses his skills to convey his message in the best possible language and manner. It is the name and signature of the sender of the letter below the complimentary close. 4-Impromptu speech (unprepared It is an unprepared speech and the speaker is required to speak on the occasion according to the situation. 3-exteporaneous speech (prepared) The speech is prepared and is delivered with the help of written outline. It is an application that is written in response to an advertisement for the job. It is also written in the same fashion as letter head. A letter written to an employer requesting for employment is called a job application. If it is well written and organized deftly it produces a favourable response. It is considered the best way of delivering a speech.

Moreover I have got distinction in my academic career.Z Specimen Unsolicited Job Application Q.B. I have come to know through the advertisement in the daily Dawn dated February 25. that there are some posts of stenographer lying vacant under your kind control.B. 2012 The Chairman. Punjab. I have been an athlete in my college. Examination hall. I have been an athlete in my college. My CV is attached with the application for complete information me. If I am given a chance I will try my best to prove my worth for the department. I am a young man of 26 and blessed by god with sound health. I fulfil the criteria for the post and offer my services for one of the above said posts.C.COMMUNICATION SKILLS 2-Unsolicited job application It is an application which is not in response to any advertisement. City (A. If I am given a chance I will try my best to prove my worth for the department. Moreover I have got distinction in my academic career. 2012 The Chairman. I have come to know through the reliable sources that there are some posts of stenographer lying vacant under your kind control. 2012. I fulfil the criteria for the post and offer my services for one of the above said posts. I am a young man of 26 and blessed by god with sound health.C. Subject: Application for the Post of Stenographer Respected Sir. Lahore. Yours faithfully. It is always written with reference to some reliable sources. X. Write an application to the Chairman TEVTA for the post of stenographer at a college. Subject: Application for the Post of Stenographer Respected Sir. Punjab.Y. 19. Examination hall. Hoping a favourable response. 18. TEVTA. Write an application to the Chairman TEVTA for the post of stenographer at a college.) February 27.) February 27. Lahore. Specimen Solicited Job Application Q. City (A. TEVTA. 11 | P a g e .

X. Hoping a favourable response Yours faithfully.COMMUNICATION SKILLS My CV is attached with the application for complete information me.Z 12 | P a g e .Y.

Feedback 12.Act 7... Ans.Receiver 5... It is helpful in performing duties.. Communication is a great global value. 3-What are the three elements of communication? Ans...Communication 1-What is the definition of Communication? Ans.What are the elements or components of communication process? 1-Context 2-Sender 3-Message 4-Channel or Media 5-Receiver 6-Fedback 13 | P a g e . 6-What are objectives of communication? Ans...Follow up 5-What is decoding? Ans.It is life blood of an organization 2-It helps in smooth functioning 3.... I) Purpose of communication ii) Know your audience iii) Select the media 4-What are the main steps of the communication process? Ans... Step by step flow ( ) of a message from the sender to receiver is called communication process. Encoding 3. Part 2 OBJECTIVE TYPE QUESTIONS Section 1 Short Answers of Questions Chapter 1. 7-What are the benefits of communication? 1. 2-What are the meanings of Latin words 'communico' and 'communis' Ans. for promotion and professional reputation.. Chapter 2. 1-Sender 2. writes three objectives of communication I) to inform ii) To persuade and iii) to solve the problem.It helps in planning 4-In making and implementing decision 5-Builds public relations 8-What is importance of communication in an individual's life or in one's personal career? Ans.Communication Process 10-What is communication process? Ans..COMMUNICATION SKILLS Q... Or A process of transmitting and receiving a message through the word of mouth. Mutual exchange of useful information through written oral or non verbal manners to achieve an object is called communication. 9-What is the great global value? 12Ans. in written form or through body language to produce a response. Decoding 6. What is CV? Explain with examples Make a Brief CV for any post..Message 4... It is the translation and interpreting of the message for understanding it. Conception/perception 2-Encoding3-Tranmission4-Reception5-Decoding 6..Feed back 8.. Communico means to participate or impart and communis means common. 11-What are the steps of communication? Ans.

motions and gestures of body 3-Silence.. 24-What is oral communication? Sending message through the spoken words is called oral communication 25-What are the three aspects of non verbal communication? These are 1-Appearance. The non lexical aspect of communication as intonation... gesture. 17-What is media? The channel or source through which message is carried to the receiver. Body language is called kinesics.. hesitation noises.. how a thing.. It consists of body language 23-What is body language? The gestures and motions of body including our tone which we use during our conversation are called communication.. place or person looks 2-Body language.. 18-What are the barriers of communication? A few barriers are..... 15-What is encoding? The formulation of message is called encoding and the person who creates the message is called encoder. space and colour 26-What is kinesics? Ans. Chapter 4..7 C's of Communication 30-What are 7 C's of effective communication? 14 | P a g e . 1-Semnatic 2-Physical 3.COMMUNICATION SKILLS 13-What is Context? The situation in which the message is thought conceived and created is called context. 16-What is feedback? The reaction or response of the receiver that reaches the sender is called feedback... and facial expression 29-What do you mean by proxemics? The space around the speaker is called proximics..Kinds of communication 19-What are the major kinds of communication? There are two major kinds of communication 1-verbal communication 2-non verbal communication 20-What are the two kinds of verbal communication? These are written and oral communication 21-What is verbal communication? The communication which involves words either these are written or spoken is called verbal communication 22-What is non verbal communication? The kind of communication which does not involve spoken words is called non verbal communication. It also includes the arrangement of the space and way of using it. 14-What is decoding and who is decoder? The translation of the message to understand it is called decoding and the person who does so is decoder.Mechanical 4-Perceptual Chapter 3 . time. 27-What are the four aspects of kinesics? 1-Facial Expressions 2-Body Movements' 3-Smell and Touch 4-Voice Quality 28-What is paralanguage? Ans..

What is Clarity or Clearness? Ans. What is listening according to Lannon and Dumont? It is a complex process of receiving deciphering accepting and storing the heard voices. 40. To say more in less words or fewer words 32-What is Correctness? Ans. 42-What is the purpose of listening? Ans. 43-What are the main kinds of listening? Ans. The principles and qualities of good communication begin with the letter C that is why these are called Seven C's.What is Consideration? Ans. To convey the message in simple and easy language so that the receiver may understand it easily is called clarity. Hear to understand is called listening. Focusing on the listener or reader. These are 1-Fake attention. 46-what are the barriers in the way of listening? Ans. it is called active listening. When a listener intentionally listens something with the involvement of mind. 15 | P a g e . To convey full information about the facts to the reader is completeness. Where. 37-What is courtesy? Ans. Prepare for listening 2-possess proper attitude towards the speaker and the speech 3-be attentive 4take notes 5-anaylse and summarize. Why.Courtesy 6. There are two basic kinds of listening 1-Active listening 2-Passive listening 44-What is active listening? Ans.Concreteness 31-What is Conciseness? Ans. 2. on 'YOU' instead of 'we' or 'I' is called Consideration. 38-What are the 5 W's of completeness? Ans. Completeness 4. sentence. 35. Deciphering means assigning of meanings to voices. 48-Write some general kinds of listening? Ans.COMMUNICATION SKILLS Ans. Other purposes may include analysis. relaxation and socialization. 47-Write a few techniques that can improve listening skill? Ans. 34-What is concreteness? Ans. Listening is a decoding or receptive skill.What is passive listening? Ans. inspiration. Accuracy of form language and expression is called Correctness 33. Consideration and 7. 41-what kind of skill listening is? Ans. Chapter 5--------------------Listening skills 39-What is listening skill? Ans. The basic purpose of listening is to get information. It involves not only ears but also mind. Appreciative listening. 50-What is deciphering? Ans. Hearing without intentional effort to understand is called the passive listening. phrase. To express good polite and sincere attitude while exchanging information is called courtesy. 36-What is completeness or comprehensiveness? Ans.Prejudiced views and 4-Semantic stereotypes (the meaning of a word. To be vivid definite and specific is called concreteness. When. These are: 1.Correctness 5. informational listening and evaluative listening are the general kinds of listening.Lack of interst3. Conciseness 3. or text is called semantics). Clearness 2. These are What. 45.

.. to determine the purpose... 61-What are the kinds of oral presentation or speech? Or What are the methods of Delivery? Ans. it is a communication skill in which message is conveyed through speaking. The main purpose of speaking is to convey our message or inform other.How much time we spent in listening? Ans... to know the situation. Reading out the speech from the paper is called manuscript reading.What are the barriers to speaking? Ans.Rehearse and revise the speech Chapter 7. 57-What is pronunciation? Ans..lack of planning.What is memorised speech? Ans.. stimulate. We spend 30% of our time in speaking.. To prepare.How much time we spend in speaking? Ans. 16 | P a g e .What is vocal behaviour? Ans.. Pronunciation is the method of uttering the words. 54.Chapter 6 ------------------------Speaking 52-What is speaking? Ans. ignoring the audience and defective delivery are the main barriers to speaking.How can we plan a speech? Ans. 64-What is extemporaneous speech? Ans. 56. to make an outline. emphasise.Oral presentation 60. The speaker writes memorise and deliver the speech. 58. Vocal behaviour means the accent. It is used for long and technical speeches. It is the second name of speech. A spoken statement is called oral presentation..Write some techniques to improve listening? Ans. 59. volume. There are 8 steps of planning a good speech 1-Determine the purpose 2-know the audience 3-Keep in mind the situation 4-select the main idea 5-research the topic well 6-organise the collected data in logical manner 7-select the visual aids 8.. voice quality and pronunciation of the speaker. instruct and to explain. Lack of purpose . to overcome nervousness and display of proper physical behaviour are some techniques that can improve speaking skill. tone speed.What is accepting in listening process? Ans... 53. The speech is prepared and is delivered with the help of written outline note cards and visual aids. entertain. wrong selection of words. Other purposes are to persuade.. 52.COMMUNICATION SKILLS 51. 63. To interpret or understand the message as the speaker intends is called accepting. to choose the main idea.What is the purpose of speaking? Ans... We spend 45% of our time in listening. 55. poor atmosphere and body language. There are four kinds of oral presentation or speech? 1-Manuscript reading 2-Memorised speech 3-exteporaneous speech (prepared) 4-Impromptu speech (unprepared) 62-What is manuscript reading? Ans.What does oral presentation mean? Ans..

To know something about the text before reading it completely.. 1-Select the relevant material 2-Conducive atmosphere 3-Effective use of eyes 4-Read actively 5. Comprehension is a process of knowing the reader’s ability of understanding the text by asking questions about the given text. 78.. Chapter 10 Writing skills 84. What is previewing? Ans. 83. 82... Following are the principles of reading. The reading of the longer texts to get additional information or pleasure. 68-What is volume? Ans.. diagrams and tables. It is skill of understanding the written material by knowing the meanings and the combination of words. Volume is the loudness or the softness of the voice.. What is writing? 17 | P a g e ..Scanning 76. 67-What is pitch? Ans. last page.... How much time we spend in reading? Ans.. 70-What is the function of stress? Ans. These are the graphic aids including pictures charts graphs. middle and end.Extensive reading 3-Skimming 4. Chapter 8. What are the kinds of reading? Ans..COMMUNICATION SKILLS 65... context means words or sentences around a given word or phrase. To read the text quickly to get the relevant piece of information.. What are the principles of reading? Ans. 79-what is guessing? Ans... Stress on important points or words impresses the listeners.Proper speed 6-Practice reading 6... contents. What is extensive reading? Ans. What does context means? Ans. 3 Studying pictures 4-Taking notes and 5-Reviewing the read material. back cover and the introduction. Pitch is the highness or lowness of the speaker’s voice. Describe the reading process? Ans.. It is also quality of a sound governed by the rate of vibrations producing it......Improve vocabulary 7. Reading with full attention to get the utmost from each and every word.Comprehension 81.... What is scanning? Ans.. 77.. It is always unexpected and hence difficult to deliver. 66-What are visual aids? Ans.. Reading is a process by which we try to understand the text. 80.... What is comprehension? Ans.. It is done by reading the title. précis is a French word which means summary or gist of a text. These are the kinds of reading Intensive reading 2. What is précis? Ans. What is skimming? Ans. What is intensive reading? Ans.What is impromptu speech or delivery? Ans.Reading skill 71-What is reading? Ans.... It is an unprepared speech and the speaker is required to speak on the occasion according to the situation.. Skimming is the quick reading of the text to get overall meaning or gist of the text. 69-What is vocal quality? Ans. Thinking. The reading process consists of the following steps 1-reading. 75. It is quality of sound that enables us to identify the voice of different persons... 2.Sit not lie during reading 73. 74.. 72.. Chapter 9 ... The reader guesses about the text or the book by knowing its beginning..

vocabulary and usage. Following are the major types of letters Enquiry Letter. 88. A letter has seven essential or standard parts Letter head or heading. written for persuading the people to purchase a product or service. Controlled Writing which consists of substitution tables. There are two kinds of letters 1) Formal Letters. Block style 2. Claim letter. grammar and punctuation mistakes in the writing is called proofreading.. These Are 1. it is written to complain about the quantity or quality of the supplied goods. 1-Purpose of writing should be clear 2. Adjustment letter ‘written for the compensation of a complaint. These are written by the officials and organisation. 90. Collection letter. 86. (I) Planning or Manipulation ii) Structuring iii) Communication 87. 3. In order to write well following principles are always considered. Written by a company or person to request supply on credit. Goodwill Letter. Full block style 4. It includes the writer ability to write on any topic asked by the teacher or any examiner. Mental aspect 2... What are the essential parts of a business letter? Ans. These are. Guided Writing that prepares the writer to organise ideas and write them in systematic manners. What are the stages or phases of writing? Ans. Chapter 11 . Mechanical aspect consists of knowledge of punctuation and spellings. dictation and copying exercise. 89. Written correspondence between business people is called business letter. What is a business letter? Ans. (Writer’s address) Date Inside address (receiver’s address) Salutation (courteous way of beginning a letter) Body of letter (The main message of the letter) Complimentary close (formal and courteous way of closing a letter) Signature (Name and signature of the writer) 18 | P a g e . What is the format of a letter? Ans.Block style 3. These are. these are written unofficially and are also called personal letters.... What is proofreading? Ans. It is written to place an order for purchasing something...COMMUNICATION SKILLS Ans. a letter written for asking the overdue payment. Mechanical aspect Mental Aspect consists of knowledge of language grammar.. format style and form of a letter means the arrangement of different parts of letter on the paper. What are the principles of writing? Ans.... What are the major kinds of business letters? Ans. 2. Free Writing. it includes congratulation invitation.Know the reader 3-Gather your ideas and information 4-Arrange your ideas in a logical order 5.Writing Letters 91. written for getting information from the suppliers about goods and services.. Semi. It is written by the customer to replace a thing service or policy. AMS simplified style 95. What are the major kinds of writing? Ans. 93. Letter of complaint. It is planning of your writing. How many kinds of letters are there? Ans. Conveying the message in the form of phonetic symbols or written words is called writing. 94.Adopt natural style of writing 6.... Order Letter.. Sales letter.Write legibly.. 85.. 96. What are the major aspects of writing? Ans. Reading carefully to check the spelling. 92. 20 Informal letters. What are the styles or formats of a formal letter? Ans. sympathy condolence etc. What is Prewriting? Ans. Credit letter....

personal details experience interests and references.source 2.. Understanding message b-background to communication c. sender d.encoding 3... What is Resume Or CV Ans.. 99.context B a.. How many kinds of Job application are there? Ans. It is an application that is written to future employer who has not advertised the jobs yet.. Curriculum Vitae or CV that is also called ‘Resume’ is the brief description of the applicant’s qualifications.COMMUNICATION SKILLS Chapter 12 . What is job Description? Ans. rough idea of contents e . 2-Unsolicited job application. The details about the job or work Akram Saqib GCC Sahiwal Section 2 ………………………Match the columns A and B and write answer in the C Chapter 1 A 1-Communis 2-Communico 3Communication 4-Skill B A-To share B-Common C-Expertness D-Market value E-exchange of ideas C B A E C A B 1-Denotation 2-Connotation 3-Inform 4-Filtering C A-Dictionary meaning B-A part of letter C-Personal reaction D-two way process E-purpose of communication F-a type of speech G-omission of needless parts H-object of communication E.decoder 4.PROCESS OF COMMUNICATION C C E A B 19 | P a g e .IMPLIED MEANING A E H G CHAPTER 2 SET 1 A 1-FEEDBACK 2-Channel 3-sender 4-receiver SET 2 B a-medium b-encoder c-process d-receiver’s response e-decoder C D A B E A 1.Writing Job Application 97.. There are two kinds of job application 1-Solicited (Requested) job application It is an application that is written in response to an advertisement. 98. The applicant hears about a vacancy or just sends the application supposing that there might be a job.

how one looks E.COMMUNICATION SKILLS SET 3 A DECODING DISTRACTION BARRIER TRANSMISSION B COMPONENT OF COMMUNICATION HURDLE IN COMMUNICATION INTERRUPTION THIRD STEP OF PROCESS TWO WAY PROCESS C A C B D CHAPTER 3 KINDS OF COMMUNICATION SET 1 A B 1-Proxemics Gestures Paralanguage kinesics Movement of hands and body Study of body language Study of time Space Voice quality Process of communication SET 2 C D A E B A Posture Verbal Oral chronemics B a-Study of expression b-Study of time c-Style of standing walking d-Study of body language e-Spoken words f-Consisting of words C C F E B CHAPTER 4 SEVEN C’S SET 1 A 7 C’S CLARITY CONCISENESS COMPLETENESS SET 2 B a-Answer all questions asked b-Sharing feelings c-Principle of communication d-Uses easy words e-Delete needless words f=A component of communication C C D E A A Consideration Courtesy Concreteness Who what when where why B A-5 W’S B-Politeness C-Specific and vivid D-Brevity E-You attitude F-Process C E B C A CHAPTER 5 LISTENING SET 1 A LISTENING RECEIVING FOCUSING DECIPHERING SET 2 B Ability to hear Biological gift Acquired skill Limiting attention Assign meaning F-Written part C C A D E A Listening Accepting Empathy Prejudgment B A-Interpret message B-45% C-Understand feelings D-Too early decision E-Block listening F-Message analysis C B A C D CHAPTER 6 SPEAKING A B 1-appearnace A. choice of words 2-monotone B. speaking words C D C A E A 1. Non verbal behaviour B. purpose of speaking C.To ignore audience 3. technique to improve C B C E D 20 | P a g e .To inform 2. planning of speech E.To overcome 4.Bores the audience 4-pronunciation D . barrier of speaking D. a way of speaking 3-diction C .To organise B A.

SKIMMING b-A WAY OF WRITTEN 3.Pitch 2.COMMUNICATION SKILLS F.Impromptu 4. Visual aids C D A E B A EXTEMPORANEOUS SPEECH MEMORISED MANUSCRIPT READING B Speech is crammed Paper is read out Has four parts Best way of delivery An unprepared speech Oral presentation C D F A B CHAPTER 8 Reading A B a-WORDS KNOWN TO A 1. Pronunciation B.Purpose 2. must be analyzed C.brief attractive 2-Context b-Understanding 3-Comprehension c-Summary 4-Title d-Oral communication e-Non verbal communication f-Words around a given word C C F B A A B C CHAPTER 10 WRITING A B C A B C 21 | P a g e . Highness or lowness of voice D.First preparation step E. Loudness or softness of voice E.Rehearsal 3.VOCABULA C-A COMMUNICATION SKILL D-QUICK WAY OF RY C C E D A DISCOVERING INFORMATION E-GENERAL VIEW OF READING MATERIAL F-PROCESS OF COMMUNICATION A 1-READ ACTIVLEY NOT PASSIVELY 2-INTENSIVE READING 3-RECOGNOSE THE WORDS 4-EXTENSIVE READING B A-PROCESS OF READING B-KIND OF READING C-PRINCIPAL OF READING D-HAVING GENERAL VIEW E-READ MUCH FOR FUN OR REASEARCH C D C A E CHAPTER 9 COMPREHENSION A B 1-Precis a-relevant . A way of speech F.READING PERSON 2.volume 3. way of sitting or standing F. Oral delivery speech F.posture Oral presentation B A.Audience B A. Speaking speed C. practice for performance B. a communication component Chapter 7 A 1. A written communication D . Facial impression C C D B E A 1.word rate 4.SCANNING COMMUNICATION 4.

10-the meanings that arouse personal reaction are called…………. 7-omission of undesirable parts of a message is called…………… 8-communication skills are ……………. 11-information up down and across the organization are called…….. 5-the basic purpose of communication is to ……………….way process.JOB APPLICATION A 1-UNSOLICITED 2-SOLICITED 3-RESUME 4-DETAILS ABOUT JOB B A-ADVERTISED B-JOB DESRIPTION C-CV D-UNADVERTISED C D A C B Fill in the blanks Chapter 1Communication 1-act of producing verbal or non verbal message is called…………… 2-communication may be verbal or………………………. 9-the meanings on which most people agree are called…………..in number. 4-communication occurs in the mood of ……………. 6-the process of focusing on some details is called…………. 22 | P a g e .understanding. 3-communication is a ………….COMMUNICATION SKILLS 1-WRITING 2-PREWRITING 3-PRESENTING 4PROOFREADING A-Final step in writing B-checking for errors C-A passive process D-people spent 9% of their time E-Preparation to write F-Oral communication D E A B 1-Manipulation 2-Structuralisation 3-Assimilation 4-Organise ideas a-Outlining the idea b-going deeper in meanings c-forming letters of alphabet d-forming phrases e-writing principle C D B E CHAPTER 11 WRITING LETTERS A B 1-LETTER A-address of receiver HEAD B-final compulsory part 2c-note of things attached SALUTATION d-address of sender 3-SIGNATURE e-note of copies sent 4-ENCLOSURE f-precedes body of letter A 1-SALES LETTER 2-GOOD WILL LETTER 3-COLLECTION LETTER C D F B E A 1-Inside address 2-Subject 3-post script 4-colpmlementary close B a-belongs to sender b-last thing on a letter c-belongs to receiver d-theme of letter e-agree with salutation f-uses four lines B a-complementary close b-salutation c-subject line d-copy notation e-date f-subscription C C D B E 4-CLAIM LETTER B A-THANKS WELCOME B-POINTS OUT A DEFECT C-PLACES AN ORDER D-ASK TO BUY E-ASKS FOR PAYMENT F-SETTLES A DISPUTE C D A E B A 1-Dear Sir 2-Yours truly 3-CC 4-COMPLAINT ABOUT GOODS C B A D c CHAPTER 12....

.4.The study of time is called…………… 10.chronemics 10-paralanguage 11posture 12-gesture 13. 11-the source…………….The study of space language is called……………………. 18-communication is life ………. 16.Expressive movement of a part of body is called……….Usual dictionary meanings of a word are called……… 9-slanting is the ……………..success Chapter 2.. 14.. 19.non-verbal 18-13 to 16 Chapter 4 1-Principles of good communication are also called ………C Qualities 2-The C Qualities are ……………. 13-a conclusion made by reasoning is called …………… 14-the study of choice of words is called…………. 3-act of designing message is called …………… 4-changing the symbol of message into meanings is called…… 5-……………is the response of the receiver sent to sender. walks. 7-silence is also used as …………. 18.of every organization.possible Words. or sits is called…… 12. 8.You attitude is also called……………….Appearance means how one ………………. 13..components. The receiver of the message is called……………. 20-communication holds a key to …………… 1-communication 2-nonverbal 3-two 4-mutual 5-inform 6-abstarcting 7-filtering 8-four 9-denotative 10-connotative 11internal 12-external 13-inferring 14-diction 15-horizontal 16-perceptions 17-exchange 18.COMMUNICATION SKILLS 12------communication carries information in and out of the organization.The voice quality and extra sounds that we while speaking are called………………… 11.The study of body language is called……………………. 6-……… is the means through which message travel from sender to receiver. 12-the sender may be called…………. 8..8-proxemics 9. Oral communication brings immediate…………….verbal 14.. 5-oral 6-words 7-kinesics.looks.blood 19-global 20. 17-communication is a …………of ideas facts opinions and experiences.. 7. 5-Words are spoken in ……………. 10-communication process consists of ……………. 16. Answers 1-words 2-medium 3-words. 17.A way in which a person stands..feedback 6-media 7.is different.communication.Communication Process 1-Effective communication brings desired ………………. 7 3-Conciseness means to say something in the …………. Inches away from each other.Consideration 23 | P a g e .communication is divided into oral and written communication.market value. Effective communication has a great ……….Factors that block the way of communication are called………… 1-results 2-communication process 3-encoding 4-decoding 5. 15. Step by step flow of information from sender to receiver is called………….Two persons while communing with each other should be ………. 9. Fewest 4-…………………is the accuracy of form language and expression.85 % of our communication comes through …………….…………of meaning of message is the main disadvantage of oral communication. ………….Oral communication is also called ……………. 2.communication. 15-communication taking place between peers is called………. 13. 14-the success of message is evaluated from …………… 15.interpersonal 15-feedback 16.in number.Distortion 17.feedback 8-denotation 9-biased 10seven 11-encodes 12-encoder 13-decoder 14-feedback 15 barriers Chapter 3 1-verbal communication is the process of communication with --------------2-In verbal communication words are used as---------------------3-Non verbal communication is process communication without -------------------4. Correctness 5.statement in presenting facts..communication 6-In verbal communication ……are used as medium.the message.Every person sensory …………..

... (Scanning 6... (Listening) 2-Listening is a process in which ……………. (Extemporaneous 13.. (NUMBER/Size) 7-Extemporaneous method allows speaker to use.skill (productive 2-Of their time people spend ........ 30 2-physical behaviour means how one …………looks 3-vocal behaviour means how one ……….parts. (Nervousness 9-adapt your speech to the ……………... (Varied) 3-Average Word rate of speaking is 80 to ............ (Reading 15...is to body...In . Conscious 15-Difference between speaking and listening speed is called…….. Old/orthodox Chapter 5 1-Hearing with attention is called……………. 7.... Courteous 9-Cliché refers to a ……………phrase..sounds 4-speech is mode of communication in which a message is conveyed through ………….......reading..the audience (analyse 10...Lack of variety creates.. (Exercise) 24 | P a g e . (Impromptu) 2-In speaking pitch should be.There are ...delivery speech is read out from the paper...... (Barrier) CHAPTER 7 ORAL PRESENTATION 1-On the spur speech is called. (85 4-General view of reading is called. Passive 14-Listening is an active and ………….. Not 13-Hearing is a ………………...... (Receiving) 4. (MONOTONY) 5-Use your body movement as an aid not as......by effective planning and preparation..... Spoken 5-improve your non verbal …………for effective speech. (Visual aids 16.... (NOTES) 8-The first step in preparing oral presentation is to determine the..... a speech is made with the help of notes..........Hearing is ……………listening..A good speech has ..... the speaker fears to forget. External 10-Day dreaming and headache becomes …………..delivery.. Oral 12....The best way of making a speech is....delivery............ definite and vivid message is ………………Concrete 7-Sender and receiver differ in their mental ………………approach/filters............ (16 3-College work involves .. (Focusing) 5-In listening ……………..Charts..In listening …………... (Deciphering) 6-we spend our ----------------% time in listening...................... (DISTRACTION) 6-Adapt your posture to the audience.........In ...% on reading....... Internal listening 11-Listening is an active process of receiving ………….....and unconscious activity..... graphs tables etc are called.. 160 4.... (Intensive 7-Reading in a leisure time is known as..words. (Purpose 9......stimuli. (Audience) 10-poor body language may be a ……………to effective speech.... (Three) CHAPTER 8 READING 1-Reading is a .....distractions. (Skimming 5...% reading. (Extensive) 8-Reading is to mind what ..In .means our ability to hear..A speaker impresses the audience with physical and …………behaviour..word per minute. the speaker should .... Vocal 8-you can overcome ………….....% time in speaking..lag time Chapter 6 speaking 1-we spend ………….................... (Memorised 14..means limiting our attention to a specific voice.80 and 160 8-Thinking speed is ……………times faster than speaking speed.COMMUNICATION SKILLS 6.....4 9-Noise and poor lighting are part of …………distraction.50 7-The rate of speech is between ……………words per minute.A student should adopt .....elements are involved........words..... 8-please and thank you are …………....... (Five) 3-In listening ……………..ways of oral presentation (four 11. Behaviour 6-Highness or lowness of voice is called …………pitch….means assigning meanings or decoding the words received.. (Extemporaneous) 12..While preparing speech....Looking for a specific piece of information in a text is called....A specific....process.

..... (Signature) 10-The .... (Organisation) 6-people spend ... (Complete) 4-try to understand the meaning unknown words from............to 15 inches away from eyes............... (Enquiry) 2-A response to a claim letter is called............ (Block) 12-In block format inside address... (Subject) 11-in the full block format all the parts of letter make one... (Solicited 6-The application for which no ad was given is called.........parts....(exact) 3-Writing is neither easy nor .. (Simplified) 5-There are ......... Seven) 6-The first compulsory letter part is called..... (Eyes) 11-The book should be ......... (Formal letters) 17-AMS format eliminates salutation and complimentary close..... (Resume 9-The applicant should focus on the interest of the.skill... (Right hand margin) 13-IN semi block style every paragraph is........The job application may be solicited or...........the employer....... (Three 11-written request for job is called.man... (Unsolicited 7-The detail about job is called...of the applicant...should be complete and relevant. (Unsolicited 5-The application written in response to an ad is called..................... (Graphic) 5-. (Letter head) 8-.......step in writing process..... (Final) CHAPTER 11 LETTER WRITING 1-A ......letter..... (Writing) 8-Presenting is the ..... (Context) 7-The length of précis should be ......... (Employer 10-Generally a job application has ..... (Convince 3-There are ...................... (Personal) 16.. (Productive) 2-Writing maketh an .. (Job description) 8-The other name of CV is....letter is a request for getting information............ (Vitae) MCQ’S CHOOSE THE CORRECT ANSWER CHAPTER 1 25 | P a g e ..... (Open style) 15-Letter to relatives and friends are called .....not head........format does not use salutation and complimentary close. (Inside address) 9-The last compulsory letter part is called....is the address of the person who receives the letter.......letters....... date..sentence... (Phrases) 13-Extensive reading stresses on...... (13) 12-Read by .................COMMUNICATION SKILLS 9-Reading market a man...... At the left hand margin..is the address of the person who sends the letter...of the original text........ Letter to editors is kind of..instead of speaking................... (Full) 10-While reading move your .. (Adjustment letter) 3-A credit person checks three ....lets the receiver know at the glance what the letter is about..not by words.. (Indented) 14-Using no punctuation mark is called................ (Context) 5-The answer to the ........is the order of ideas in which they are presented......... (C’s) 4-The ..... (9) 7-Important information is put into ... (Sales 2-the major purpose of the job application is to .... CHAPTER 12 JOB APPLICATIONS 1-a job application is like a .......compulsory letter parts.................. (Comprehension) 3-Answer to question should be in ........symbols.types of job application................. (Understanding) 2-To judge reader’s ability of understanding by questions and answers is called.............................. (One third) CHAPTER 10 WRITING 1-Writing is an active and .................process....... (Spontaneous) 4-Writing requires production of ..... complimentary close and signature are arranged on the......... (Letterhead) 7-.......................% of their time in writing.. (Job application) 12.. (Fluency) CHAPTER 9 COMPREHENSION 1-Comprehension means...CV is the abbreviation of curriculum....means words or sentences around a given word..... (Question) 6-...... (Two 4...

The word communication comes from the ........The problems in which words and symbols convey different meanings to different people are called A) Bypassing b) communication c) slanting d) stereotyping 9-communication from higher to lower ranks is called a) Backward flow b) outward c) downward d) forward 10-communication between peers is called A) Horizontal b) equal c) upward d) downward 11-the Latin word communico means To care b) to share c) to start d) to stare 12........ a) Life blood b) process c) warning d) reality 15-communication is necessary for A) Promotion b) progress c) prosperity d) all Key 1-d 2-a 3-b 4-a 5-c 6-d 7-b 8-a 9-b 10-b 11-b 12-a 13-b 14-a 15-d CHAPTER 2 1-the first step in communication process is A) Conception b) encoding c) transmission d) reception 2-The last step in communication process is A) Conception b) encoding c) transmission d) feedback 3-attributing different meanings to same word is called a) By passing b) slanting c) stereotyping d) fact 4-frozen evaluation is called a) Stereotyping b) gap c) slanting d) ideology 5-biased statements in presenting facts is called 26 | P a g e .language....of every organisation.......The process of focussing on some details is called A) Abstracting b) inferring c) choosing d) deciphering 5-conclusion made by reasoning from evidence are called A) Results b) ideas c) inferences d) opinions 6-the meanings on which most people agree are called A) Connotative b) figurative c) responsive d) denotative 7-the meanings that arouse personal reaction are called A) Connotative b) denotative c) active d) creative 8.. Communication is a process of conveying a) Message b) money c) books d) parcel 13-communication is to persuade the A) Sender b) receiver c) customer d) buyer 14-communication is ....COMMUNICATION SKILLS 1. a) German b) English c) Latin d) Italian 2-The communication means A) To share b) to talk c) to tackle d) to discuss 3-The basic purpose of communication is A) To inform b) to form c) to confirm) to reform 4.....

.b CHAPTER 3 1-verbal communication coveys message through a) Words b) gestures c) touch d) postures 2-in verbal communication words are used as a) Weapons b) helpers c) guides d) medium 3-in oral communication words are a) Spoken b) written C) deleted D) selected 4-nonverbal communication is a communication without a) Words b) gestures c) forms d) touch 5-The study of body language is called A) Kinesics b) proxemics c) chromatics d) phonetics 6-the study of time is called A) Kinesics b) proxemics c) chronomics d) phonetics 7-the study of space is called A) Kinesics b) proxemics c) chronomics d) phonetics 1-b 2-d 3-a 4-a 5-a 6-c 7-a CHAPTER 4 1-principles of effective communication are called.COMMUNICATION SKILLS A) Slanting b) bypassing c) encoding d) feedback 1-a 2-d 3-a 4-a 5-a 6-there are ..b 11....a 8-a 9......a10... Factors that block the way of communication are called A) Problems b) barriers c) systems d) sources 6-d 7..d 12.components of communication process A) Four b) five c) six d) seven 7-the person who sends the message is A) Encoder b) decoder c) receiver d) postman 8-The process of putting ideas into the message is called? A) Encoding b) decoding c) reading d) listening 9-Listeners and readers are A) Encoders b) mode C) decoders d) channel 10........ a)C qualities b)5 C’s c)6 C’s d)8C’s 2-clarity is achieved by choosing .Feedback is the response of the A) Sender b) receiver c) source d) encoder 11-sucees of message is evaluated through a) Channel b) sender c) language d) feedback 12..words A) Easy b) hard c) long d) difficult 3-a concise message is complete without being a) Clear b) brief c) wordy d) correct 4-completeness f message depends on A) 2 W’s b) 5 W’s c) 7 W’s d) w and h 5-consideration is also called A) We attitude b) you attitude c) he attitude d) I attitude 6-if we want to be concrete we must be 27 | P a g e ....

Limiting our attention to specific voice is called A) Focusing B) deciphering C) storing D) receiving 7-assigning meanings to the words received is called A) Speaking B) deciphering C) storing D) receiving 8-people wrongly think that hearing is A) Listening B) speaking C) reading D) writing 9-understanding speaker’s feeling is called A) Sympathy B) empathy C) telepathy D) antipathy 10-of all communication skills the most used skill is A) Listening B) writing C) reading D) speaking 11-listenimng is an active process of receiving stimuli named A) Aural B) oral C) visual D) nasal 12-semantic stereotypes are words that are A) Pleasing B) annoying C) curt D) polite 13-Monotone bore the A) Speaker b) listener c) orator d) writer 14-Psuedo listening is A) Attentive b) inattentive c) intensive d) extensive Answers 1-a 2-b 3-b 4-c 5-d 6-c 7-d 8-b 9-b 10-d 11-b 12-b 13-b 14-b CHAPTER 6 Speaking 1-speech is an index of a) Face b) body c) mind d) man 2-Extemporaneous method is a method of A) Writing b) speaking c) listening d) reading Focussing on voice during speech adds to A) Verbal b) non verbal impression c) formal d) negative 28 | P a g e .COMMUNICATION SKILLS A0general b) vague c) indirect d) definite 7-Old orthodox and tired phrases are called A) Statements B) idioms c) clauses d) Clichés 8-a letter written in courteous way seems A) Smiling b) crying c) walking d) talking 1-a 2-a 3-c 4-b 5-b 6-d7-d 8.a CHAPTER 5 listening 1-listening is an acquired A) Skill b) quality c) feature d) thing 2-skill is a practised A) Growth B) ability C) programme D) scheme 3-listening is complex and selective process of A) 4 elements B) 5 elements C) 6 elements D) 7elements 4-we spend on listening nearly A) 30% B) 40% C) 50% D) 60% 5-our ability to hear voices is called A) Speaking B) deciphering C) storing D) receiving 6.

d 5.COMMUNICATION SKILLS 3-speaking in vast context mans A) Inquiry b) speech c) interview d) dialogue 4-All speech is A) Persuasion b) amusement c) comfort d) request 5-Physical behaviour means how you A) Talk B) sound C) write D) look 6-Vocal behaviour means a) Look b) sound c) talk d) walk Answers 1-c 2-b 3-b 4-a 5-d 6-b CHAPTER 7 Oral Presentations 1-First step of preparing oral presentation is to determine the A) Audience B) Purpose C) message D) topic 2-practice for best performance is called a) Attempt b) preparation c) rehearsal d) grooming 3-the kinds of speech are A) 4 B) 5 C) 7 D) 2 4-the best way of oral presentation is A) Impromptu b) memorised c) reading d) extemporaneous 5-making speech with help of notes is called A) Impromptu b) memorised c) reading d) extemporaneous 6.Speech without prior preparation is called A) Impromptu b) memorised c) reading d) extemporaneous 7.Stress on important words may impress the A) Speaker b) listener c) reader d) writer 8-highness or lowness of speaker’s voice is called a) Pitch b) tone c) speed d) quality 9-body movement should be used as aid not as A) Barrier b) distraction c) dance d) movement 10-loudness or softness of speaker’s voice is called a) Volume b) pitch c) quality d) sound Answers 1-b 2.a 7-b 8-a 9-b 10.c 3.d 6.a CHAPTER 8 Reading 1-Move your eyes not head during A) Writing b) reading c) listening d) dancing 2-Reading by phrase is better than reading by a) Words b) letters c) sentences d) pages 3-careful and slow reading is called A) Intensive b) extensive c) fast d) scanning 4-Extensive reading is a sort of a) Outside reading b) inside c) indoor d) outdoor 5-Reading a passage very quickly is called A) Scanning b) skimming c) reviewing d) studying 29 | P a g e .a 4.

In vast context comprehension means answering a) Letters b) calls c) questions d) reports 6.COMMUNICATION SKILLS 6-looking for a specific piece of information in a text is called A) Scanning b) skimming c) reviewing d) studying 7.A student needs A) Extensive b) intensive c) skimming d) scanning Answers 1-b 2-a 3-a 4-a 5-b 6-a 7-b CHAPTER 9 comprehensions 1-the word comprehension means A) Listening b) understanding c) speaking d) answering 2-answer in comprehension should be A) Complete b) sketchy c) disorganised d) faulty 3-words or sentences around given word are A-preface b) reference c) context d) explanation 4-comprehension passage requires intensive A) Listening b) speaking c) writing d) reading 5.Answer should be according to A)-passage content b) your knowledge c) book d) time Answers 1-b 2-a 3-c 4-d 5-c 6-a CHAPTER 10 Writing 1-write to express not to A) Compress b) depress c) impress d) suppress 2-people spend on writing A) 9% b) 19% c29% d) 39% 3-The first step in writing process is A) proof-reading b) prewriting c) presenting d) revising 4-cheking for errors in written material is called A) proof-reading b) prewriting c) presenting d) revising 5-the least used communication skill is A) Speaking b) writing c) reading d) writing 6-before writing your ideas first A) Analyse b) organise c) assess d) evaluate 7-forming sentences with words is called A) Manipulation b) structuralization c) comprehension d) communication Answers 1-d 2-a 3-b 4-a 5-d 6-b 7-b CHAPTER 11 letter writing 1-in block format each line begins at the A) Right b) left c) centre d) below 2-The first part of letter is a) Body b) salutation c) letterhead d) date 3-complimentary close should be in accordance with A) Salutation b) body c) heading d) subject 30 | P a g e .

educational and professional life is called a) CV b) reference c) compliments d) regards 3-application for the job in response to advertisement is called a) Solicited b) unsolicited c) valid d) due 4.CV is also called a) Resume b) story c) service d) letter 6-through job application we sell our a) Services b) goods c) things d) products Answers 1-b 2-a 3-a 4-b 5-a 6.COMMUNICATION SKILLS 4.Application for the job written without the announce of the vacancies is called a) Solicited b) unsolicited c) valid d) due 5.Semi block style letter each paragraph is a) Underlined b) indented c) closed d) spaced 10-evry part of letter is punctuated in a) Closed punctuation b) open c) formal d) personal letter Answers 1-b 2-c 3-a 4-d 5-b 6-a 7-c 8-b 9-b 10-a CHAPTER 12 Job Applications 1-a written request for job is called a) Inquiry b) employment letter c) order letter d) complaint 2-Summary of personal.To enclose some document with letter we use a) Copy notation b) attention c) subject d) enclosure 5-A letter requesting some information is called a) Claim b) enquiry c) order d) sales 6-a letter pointing some defect in purchased goods is called a) Claim b) enquiry c) order d) sales 7-a letter asking for payment of overdue amount is called a) Claim b) enquiry c) collection d) sales 8.a THE END 31 | P a g e .Sales promotion letters are kind of A) Personal b) business c) friendship d) informal 9.