Vous êtes sur la page 1sur 2

Kubisme

BASISPLAN vakgerichte doelen titel groep onderwerp ruimtelijk beeldaspect materiaal/techniek Kubisme 7 Pablo Picasso 3D Ruimte en Vorm Materiaal: wc-rollen, keukenrollen, dik karton, dun karton, doosjes, hout, (acryl)verf, potloden, papier, scharen, figuurzagen, mesjes, placemats, etc. Techniek: Uitsnijden, -knippen, -zagen, assemblage, schilderen. type les Beeldende Vorming: Introductie middels een Powerpoint presentatie, instructie, individueel.

Opdracht De beeldende probleemstelling

Maak van jezelf een kubistisch mensfiguur. Het behoort geen realistisch mensfiguur te worden. In de opdracht verwerk je tenminste n kubusvorm, kegelvorm of bolvorm.

Doel

De leerlingen ontwerpen een beeld van een mensfiguur (zichzelf), waarbij de vormen van het lichaam niet overeenkomen met de werkelijkheid. De leerlingen verwerken tenminste n n kubusvorm, kegelvorm of bolvorm in het ontwerp. 1. Ruimtelijk en statisch 2. Vorm 3. (Inhoud)

Beeldaspect

Materiaal

De leerlingen kunnen kiezen uit verschillend materiaal. Voor het hoofd kan bijvoorbeeld gekozen worden uit karton of hout. Hierbij is het van belang dat de leerlingen al hebben nagedacht over het voetstuk, en hoe het hoofd op het voetstuk geplaatst wordt. Het karton kan worden uitgesneden met een mesje en placemat. Met het werken met hout kan gebruik gemaakt worden van een figuurzaag. Het werken met een figuurzaag is alleen mogelijk wanneer de leerlingen al met een figuurzaag gewerkt hebben. De verschillende onderdelen kunnen in elkaar geschoven worden, het voetstuk kan aan het grondstuk worden gelijmd, etc. De leerlingen kunnen ervoor kiezen om het mensfiguur te schilderen wanneer de onderdelen vast en in/aan elkaar zitten. Of de leerlingen kunnen de onderdelen schilderen alvorens de onderdelen in elkaar te zetten. De leerlingen moeten er dan wel rekening mee houden dat het verf nog nat kan zijn.

naar: basisplan en lesfase download versie/ aangepast door PvdH

Beschouwing

De leerlingen leren dat het gebruik van ruimte, vorm, kleurgebruik, etc het beeld een bepaalde betekenis / een bepaald karakter krijgt en dat het kubisme met veel alledaagse voorwerpen te associren is.

LES/ PROCESFASEN een korte handleiding

Orintatiefase Introduceren De leerlingen bekijken de Powerpoint presentatie. Tijdens de presentatie krijgen de leerlingen de gelegenheid om hun bevindingen en indrukken in te brengen a.d.h.v. vragen die aansluiten bij beeldbeschouwing.

Informeren

De leraar informeert de leerlingen over de baaldaspecten die van belang zijn voor de opdracht: 1. Ruimte: Een 3-dimensionaal, vrijstaand beeld; 2. Vorm: De beelden hebben geometrische vormen zoals een kubus, bol of kegel. Het betreft een statisch beeld, het oogt niet bewegelijk. 3. Inhoud, namelijk een mensfiguur

Instrueren

De leerlingen beginnen met een ontwerp op papier, alvorens ze beginnen met het ontwerp van karton en/of hout. De leraar beoordeelt het ontwerp op vorm en bekijkt of het beeld ook kan blijven staan. Ook kunnen de leerlingen op papieral bekijken hoe de verschillende onderdelen in elkaar en vast kunnen worden gezet. Al het materiaal ligt klaar op de instructietafel. Wanneer het ontwerp getekend is en al het materiaal verzameld is, dan wordt het ontwerp op papier en/of hout getekend, waarna de verschillende onderdelen uitgesneden/-uitgezaagd worden, in elkaar gezet/vast gezet en geschilderd worden.

naar: basisplan en lesfase download versie/ aangepast door PvdH