Vous êtes sur la page 1sur 18

1.

Select the opposite of

the given word:

Inhabited
A. Uninhabited B. Colonized C. Populated D. None of these

2. Select the opposite of

the given word:

Imitation
A. Simulation B. Genuine C. Reproduction D. Replica

3. Pick

the word which means differently from the following group of words:

Reveal, Hide, Betray, Communicate, Discover, Divulge, Expos, Publish.


A. Reveal B. Betray C. Communicate D. Hide

4. Mark

the option with the correct spelling of the word:

A. Restorant B. Restaurant C. Restaurent D. Restourant

5. Mark

the option with the incorrect spelling of the word:

A. Exuberance B. Exaggerate C. Equivalent D. None of these

6. Mark

the option with the correct spelling of the word:

A. Outrageous B. Outragous C. Outraggeous D. Outtrageous

7. Mark

the most appropriate substitute for the given description:

The place where the treasures of arts, curiosities, etc. are preserved,

A. Depot B. Chalet C. Museum D. Observatory

8. Mark

the most appropriate substitute for the given description:

The place where the scientific experiments are conducted,


A. Laboratory B. Incinerator C. Reformatory D. Chalet

9. Match

the given proverb with the most appropriate meaning:

Beauty is only skin deep.


A. Beauty is only on the skin. B. A persons character is more important than his C. Only a person with a beautiful skin is beautiful. D. None of the above.

appearance.

10. Mark

the most appropriate substitute for the given description:

That which cannot be rubbed out


A. Incredible B. Immortal C. Indestructible D. Indelible

11. Fill

in the blank with the appropriate alternative to form correct sentence:

Pass me the pickle, ________?


A. Will you B. Dont you C. Should you D. Isnt you

12. Fill

in the blank with the appropriate alternative to form correct sentence:

I have _______food to eat.


A. No B. None C. Not D. Any

13. Fill

in the blank with the appropriate alternative to form correct sentence:

___________ was late for the annual prize giving ceremony. Everybody was well on time.
A. Nobody B. Everybody C. Somebody D. Anybody

14. Reorder the given

phrases to form meaningful sentence:

P. when Q. you grow older, R. youll change S. your mind about this
A. Q-S-R-P B. P-Q-R-S C. P-R-S-Q D. P-S-Q-R

15. Complete the following

sentence with commonly used familiar noun:

When we won the Murari Trophy, we painted the whole town __________.
A. Red B. Blue C. Yellow D. Green

16. Change the verb

given in bracket to suitable noun:

__________ (globe) warming is dangerous for the existence of life on earth.


A. Globes B. Global C. Globe D. None of these

17. Complete the following

sentence with commonly used familiar noun:

He was _______ on time. He is always very punctual.


A. Spot B. Well C. Exact D. None of these

18. Complete the following

sentence with the given interrogative pronoun:

_________ do you have to finish this assignment and submit it?

A. What B. When C. Why D. Where

19. Fill

in the blank with the most suitable adverb of the bracketed word:

If the work is not done, you get your money back _____________. (automatic)
A. Automatic B. Automated C. Automatically D. None of these

20. Fill

in the blank with the most suitable form of the given verb:

People would only believe my story if I________(be) not so young.


A. Would be B. Will be C. Could be D. Were

21. Fill

in the blank with the most suitable form of the given verb:

I wish my brother_________ (be) here.


A. Will be B. Would be C. Were D. None of these

22. Fill

in the blank with the most suitable adverb of the bracketed word:

''I have a question,'' she said, raising her hand ________. (shy)
A. Shy B. Shyly C. Shied D. None of these

23. Fill

in the blank with the most appropriate determiner:

I often go to _________________bed late.


A. A B. Which C. Some D. None of these

24. Fill

in the blank with the suitable conjunction from the options given below:

_______the night, there was a thunderstorm and it shattered the windows.


A. In B. Late C. During D. None of these

25. Fill

in the blank with the most appropriate preposition:

I am not good ___________ repairing things.


A. At B. For C. Of D. On

26. Fill

in the blank with the most appropriate preposition:

Mona refuses_________ come to the theatre with me.


A. Of B. With C. On D. To

27. Change the following

sentence to form passive voice:

Everyday Ajay takes the dog for a walk.


A. Ajay is taken for a walk everyday by the dog. B. Everyday, the dog is taken for a walk by Ajay. C. Ajay takes the dog for a walk everyday. D. None of the above

28. Change the following

sentence to form passive voice:

The fog caused the accident.


A. The accident caused the fog. B. The fog was caused by the accident. C. The accident was caused by the fog. D. None of the above.

29. Fill

in the blank to form passive voice:

Every year these pears _________by insects.


A. Are infected B. Are being C. Will be D. None of these

30. Change the direct narration

to indirect narration:

He said, I am going for a movie with my friends.


A. He said that I am going to a movie with my friends. B. He said that I am going to the movie with his friends. C. He said that he was going for a movie with his friends. D. None of the above

31. Past Tense - Past Perfect Continuous

Fill the blank with appropriate answer. I ________ (wait) for over an hour.
A. Will be waiting B. Am about to wait C. Had been waiting D. Waited

32. Future Tense:

Fill the blank with appropriate answer. We will have dinner when you______ (set) the table.
A. Has set B. Will be setting C. Have set D. Would be setting

33. Present Tense - Present simple,

Present Perfect and Present Continuous: Fill the blank with appropriate answer.

Nirmala ______________ (be) a secretary at my office for six months now.


A. Is B. Has been C. Is going to be D. None of these

34. Present Tense- Present participle:

Fill the blank with appropriate answer. The player is _______ (run) as fast as possible.
A. Running B. About to run C. Going to run D. None of these

35. Read

the following question and mark the most appropriate answer:

Where is the date written in a letter?


A. Top right corner below the senders address B. Top left corner before the recipients address C. Both forms are correct D. None of the options is correct

36. Punctuate the given

sentence as necessary;

that tall man amay s granddad is this months winner


A. That tall man, Amays granddad is this months winner. B. That tall man, Amays granddad, is this months winner. C. That tall man, Amays granddad is this months winner. D. That tall man, amays granddad is this months winner.

37. Read

the following conversation and answer the question that follows:

Mr Gomango: May I have a word with Ms Sanjana please? Mr Sharma: I am afraid. Sanjana is not at home right now. She has gone for her friends birthday party. May I know who is calling for her? Mr Gomango: I am Mr Gomango here. I teach Sanjana, Accountancy, in her school.Can you please ask Sanjana to get the books I had given to her during the last class, back to school tomorrow? Mr Sharma: Sure, Ill do. Anything else? Mr Gomango: No, thanks. Bye Mr Sharma: Bye Who is calling for whom?
A. Sanjana is calling for Mr Gomango. B. Mr Gomango is calling for Sanjana. C. Mr Sharma is calling for Sanjana. D. Sanjanas friend is calling for her.

38. Read

the following question and mark the most appropriate answer:

A letter is given below with blanks I, II, III and IV. These blanks should be filled in with the statements a, b, c and d given after the letter. Choose the correct sequence in which these statements should be filled. 71 Diamond View, Kolkata April 20, 20XX Dear Dharrmesh, .I II ..III. IV.. I hope you wont be giving us any more chances of complaint. I also expect that you Will from now on, take more interest in studies and set an example for your younger brother and sister to follow. I expect a much better result from you in the coming examinations. In case you are facing any difficulties, please let me know.

Yours affectionately, Mom a. It is highly irresponsible on your part. A student who is careless and wastes his time in unproductive activities is surely heading for disaster. b. I have received your monthly progress report today. I am shocked to note that you have failed in almost all the crucial subjects. The subjects that 7ou have passed, s you continue to score rather poorly. c. It is time that you mend your ways and start working earnestly. You may be aware that despite a major slump in business and earnings, your high quality education has been your dads highest priority. d. Your class teacher has further informed that you have not been attending school on a regular basis and seem to be in some bad company.
A. a-b-c-d B. c-b-d-a C. b-d-a-c D. d-a-c-b

39. Read

the following passage and answer the question that follows:

Julie was a young girl of mixed origin, born to an Indian mother and an Australian father. She grew up in an aboriginal community that was in the Gulf of Carpentaria. It was extremely isolated when compared to a town. They had running water but there wasnt a proper sewage system. Housing and overcrowding were the worst problems. Nutrition and health were in an equally bad state. They had one shop, but they didnt have fresh vegetables, etc. They had much more fish than meat as their community was right in the ocean. Julies father is a white Australian from Tasmania. He sent Julie away to a boarding school that he thought was the best in the southern part of Australia. She was luckier than her friends were, because unfortunately in her community, many kids were illiterate. The boarding school was mixed with lots of different kids - most of them from even more isolated regions than Julies was. Many children came from the farmer families and there were several international children too. It was an adjustment for Julie. She used to be embarrassed to tell people where she was from because her community was considered to be one of the least civilized. After Julie completed school, she took charge of her own life and travelled widely. She went and lived in Perth, Sydney, Adelaide and even in the Northern territory. She then packed up travelled around the world. This experience made Julie realize that she was very lucky - she belonged to two worlds - she was from a backward community, but she also relished the modern comforts and pleasures of life. Julies greatest desire was to study medicine and become a doctor. The basic living conditions were terrible in indigenous communities - no better than in most Third-World countries. She wanted to help change that condition. She would love to be a doctor on the move. As a kid, she used to watch that whenever there was an emergency in the community - like an accident or any other critical medical condition, planes would land on the grass airstrips and they would take the person away in no time. She was most interested in Third-World medicine. One of her biggest and most consuming passions was herbal medicines. With her western knowledge, shed really like to bring back the natural remedies that indigenous people have used for so many years. Some of them are just as good as any modern chemical medicines. What kind of school did Julie go to?
A. She went to a medicine school. B. She went to a boarding school. C. She went to an engineering school. D. She did not got to school at all.

40. Read

the following passage and answer the question that follows:

Once upon a time, there was a typical complaint in Emperor Akbars court. There were two neighbours. They shared a garden amongst them. In that garden, there was a well. That well was owned by a rich peasant, Salman Khan. His neighbour, who was a poor farmer wanted to buy the well for watering his fields. Therefore, they signed an agreement between them, after which the farmer owned the well. The farmer was very happy and excited over the deal. However, the farmers happiness was short lived. Even after selling the well to the farmer, the peasant continued to draw water from the well. The farmer asked the peasant several times not to draw water from his well, but the peasant did not heed to the farmers requests. Angered by this, the farmer went to Emperor Akbars court for justice. The Emperor asked the peasant, even after selling the well to the farmer, why was he still drawing water from the farmers well. Salman replied that he had sold only the well to the farmer and not the water inside it. Emperor Akbar asked Birbal who was also present in the court and had heard the complaint, to solve the dispute. Birbal came forward and gave a solution. He said, Salman, you say you have sold only the well to the farmer. Moreover, you claim that the water is yours. Then how come you can keep your water inside another persons well without paying rent? Salmans cleverness was countered by Birbal intelligently. The farmer got justice. He thanked Akbar and Birbal and went away. Emperor Akbar rewarded Birbal handsomely. What did the peasant say when Akbar asked him about selling the well?
A. The peasant said that he and the farmer agreed to share the water amongst B. The peasant said that he was not drawing any water from the well. C. The peasant said the he had not sold the well to the farmer. D. The peasant said that he had sold the well but not the water in the well.

them.

41. Read

the following passage and answer the question that follows:

The sun was about to rise on Farmer Sams farm. Snoopy Duck woke up the buffaloes with his important news. The ducks are taking a holiday today, Snoopy Duck said. Is that so? said Berry the buffalo, What is the special occasion? We worked too hard this week, Snoopy said. You did? asked Berry. Yes! We laid eighteen eggs this week, Snoopy said, And there are only nine of us. Berry smiled and nodded her head. Eighteen was a lot of eggs for nine ducks. Enjoy your day off, she said. But what about us? the other buffalos said to Berry We gave Farmer Sam one hundred and twenty pails of milk this week. There are only twenty of us! Berry agreed with the buffaloes too. One hundred and twenty pails of milk would make a lot of cheese. But we cant take a holiday on the same day as the ducks, Berry said, What would Farmer Sam say? Berry and the buffaloes moved over to a patch of grass to have their breakfast. The ducks are taking a holiday, Berry told the trees, And we dont think its fair. The trees were not happy with this news, Ive dropped over eight hundred mangoes this season, one said. And Ive had millions of grapes picked I said another. The wind blew and the trees put on their angry faces. We deserve a holiday more than the ducks! the trees shouted together, We worked too hard all season. This woke up the broom that was sitting on the grass underneath the trees. Have you heard the news? the mango tree asked the broom. The ducks are taking a holiday. They think they worked too hard this week, said the mango tree. The broom stood up and announced its disapproval. I cleared over one million leaves this year. Moreover, theres only one of me! If anyone deserves a holiday it is a poor tired broom. Just then, Notty the rooster hopped on the fence. He looked up into the sky and began to crow. It was time for the farmer to wake up. The ducks, buffaloes and trees waited for Farmer Sam to come out and pick up the broom. However, a minute passed and Farmer Sam did not appear. Notty called two more times. Call him again, the ducks yelled to the rooster, He must be having a dream. Notty made one last call and this time Farmer Sam woke up. However, he didnt come out. He didnt pick up the broom or milk the buffaloes or checked on the eggs underneath the ducks. Instead he opened the window and shouted loud enough for everyone to hear:

I worked very hard this week. I think I should take a holiday!

To call the farmer, Notty stood _______.


A. On the fence. B. On the grass. C. On the back of the buffalo, D. In the neighbours farm.

Berry.

42. Read

the following passage and answer the question that follows:

Rachna and Preeti were always trying to get the better of each other. One day, in October, Preeti saw a mango growing on her tree. She knocked it down, wrapped it in a cloth and waited for Rachna to come by. When she did, Preeti called out to her. I have a riddle for you, she said. Can you tell me what fruit is wrapped in this cloth? If you guess correctly, you may take any one thing from my house that you can carry out with your two hands. However, if you fail Ill come to your house and carry away something. All right, said Rachna, always ready to match her wits with Preeti. It must be a guava. No, said the other woman, Ill give you two more guesses. It is the season for custard apples, said Rachna, It must be a custard apple. Last guess. Pomegranate? she said. Youve failed, said Preeti and triumphantly uncovered the mango. Ill go home and prepare for your visit, said Rachna, Come in half an hour. Thirty minutes later, Preeti was at the gates of Rachnas house. A glint of metal caught her eye and looking up she saw there was a chest on the roof. Tell me truthfully, she said to Rachna, Does that chest contain anything valuable? Yes, said Rachna, All our money and most of my ornaments. I thought I had concealed it well. You shouldve covered it, said Preeti, gleefully, Now though it is outside your house it is still part of your house and I can claim it. You have to lay your hands on it first. Remember, you may take only one thing from my house. One is enough, said Preeti. She went boldly into Rachnas house, brought out a ladder and placed it against the roof. Yes, kindly take it down for me, said Rachna, and I must thank you for sparing my valuables. Sparing your valuables? said Preeti, perplexed. What makes you think Im going to let you keep your valuables? We had agreed you could take away one thing that you could carry out with your own two hands, said Rachna, grinning. And you have carried out the ladder. What did Preeti ask Rachna to do?
A. She wanted Rachna to guess what fruit was wrapped in the cloth. B. She wanted Rachna to come for a cup of tea to her house. C. She wanted Rachna to take something from her house. D. None of the above.

43. Read

the following passage and answer the question that follows:

A group of celebrities is now taking up the cause of poverty. Some high-powered stars like Brad Pitt and U2 singer Bono are launching an advertising campaign with the aim of combating poverty. I have been there and to walk away from it, turn my back, makes me irresponsible and I cannot do that, explained Brad Pitt. Brad Pitt is talking about the poverty he witnessed in South Africa. Now there is a new ad campaign to get everyone in developed countries involved. It features Brad Pitt and other big Hollywood stars who have joined Bonos campaign to fight poverty. Bono says the goal is to get the fans to pressurise politicians to keep their promises to combat poverty. Were not actually asking for their money, were asking for their voice(s), Bono explained. In September 2000, the United Nations started a campaign that would cut world poverty to half by 2015. Even after five years, much progress has not been seen. Joining Bonos campaign is MTVs Ian Rowe who says, We saw an unbelievable response to the tsunami. But, as many experts say, there is a silent tsunami happening almost every month throughout parts of Africa and Asia. When the leaders of the G8 economic powers meet in July, Bono wants them to firmly commit to reducing poverty throughout the world. He is counting on public pressure to ensure this happens.

What is their next goal?


A. The next G8 meeting B. The next song by Bono C. The next MTV Show D. None of the above

44. Read

the following passage and answer the question that follows:

Marco Polo was born in 1254 in the Venetian Republic. The city of Venice, Italy was at the centre of the Venetian Republic. When he was 1 7 years old, he went to China with his father, Niccolo and his uncle, Maffeo. Pope Gregory X sent them to visit Kublai Khan, the emperor of China. Kublai Khan liked Marco Polo. He enjoyed Marco Polos stories about many lands. Kublai Khan gave Marco Polo a job. He sent Polo on diplomatic missions. He also made him the Governor of Yangzhou, an important trading city. When Marco Polo went back to the Venetian Republic, he talked about his life in China. Few believed his stories. In 1298, he went to jail during a war between Venice and Genoa. While he was a prisoner in jail, he dictated his stories about China to another man in the jail. The man wrote down the stories. The stories became the book, The Travels of Marco Polo. Each chapter of the book covers a specific region of China. Each chapter is about the military, farming, religion and culture of a certain area. The book was translated into many languages. Marco Polo got out of jail in 1299. He went back to Venice to join his father and uncle. He became very rich. In 1300, he got married, and he and his wife had three children. Marco Polo died in 1324. He was almost 70 years old. What did Marco Polo work as, in China?
A. Trader B. Story Teller C. Writer D. Governor

45. Read

the following passage and answer the question that follows:

In 1612, a prince called Jahan met a pretty girl who was selling jewels in a market. Mumtaz Mahal was nineteen years old and of Tatar origin. They fell in love and decided to get married. Sixteen years later, the prince became Shah Jahan, the Emperor of India. As Mumtaz Mahal did not want to live like the other eastern women who were submissive and only looked after their children, she gave her husband advice about the administration of the country. She showed great intelligence and determination when she chose to give more money to the poor and less to the rich. Unfortunately, she died when giving birth to her fourteenth child in 1630. Stricken with grief, Shah Jahan ordered the court to mourn for two years. He wanted to abdicate but it was not possible, as his children were too young to take his place as Emperor. In memory of his wife and as a token of his love, he erected a sort of temple on the bank of the Yamuna River in Agra that he called the Taj Mahal. Seventeen years later, the monument built by twenty thousand workers, was completed. It became Mumtaz Mahals resting place. Her tomb is situated in the middle of a room magnificently decorated with jewels, pearls, gold and silver, precious stones and rich carpets. The Taj Mahal, with its four minarets and its sixty-five meter high dome, is totally made of white marble, the colour of which changes with the time,of the day and the weather. According to a legend, Shah Jahan wanted to build another Taj Mahal in black marble on the opposite side of the river but he did not have the time to erect it because his son took over his throne. So when he died, he was buried next to his beloved Mumtaz Mahal. Shah Jahan could not abdicate because_________.
A. He was

too young

B. He was too sad C. His children were too D. All of the above

young

46. Read

the following passage and answer the question that follows:

Marco Polo was born in 1254 in the Venetian Republic. The city of Venice, Italy was at the centre of the Venetian Republic. When he was 1 7 years old, he went to China with his father, Niccolo and his uncle, Maffeo. Pope Gregory X sent them to visit Kublai Khan, the emperor of China. Kublai Khan liked Marco Polo. He enjoyed Marco Polos stories about many lands. Kublai Khan gave Marco Polo a job. He sent Polo on diplomatic missions. He also made him the Governor of Yangzhou, an important trading city. When Marco Polo went back to the Venetian Republic, he talked about his life in China. Few believed his stories. In 1298, he went to jail during a war between Venice and Genoa. While he was a prisoner in jail, he dictated his stories about China to another man in the jail. The man wrote down the stories. The stories became the book, The Travels of Marco Polo. Each chapter of the book covers a specific region of China. Each chapter is about the military, farming, religion and culture of a certain area. The book was translated into many languages. Marco Polo got out of jail in 1299. He went back to Venice to join his father and uncle. He became very rich. In 1300, he got married, and he and his wife had three children. Marco Polo died in 1324. He was almost 70 years old. Who wrote down Marco Polos stories?
A. His father Niccolo B. His uncle Maffeo C. A prisoner D. The emperor

47. Read

the following Passage and answer the question that follows:

Across the lagoon, an eager new life was forming, drawing its spectrum of colours from a palette more vivid than the Suns. Soon after dawn, when Johnson woke in the cabin behind the bridge, he watched the livid hues, playing against the ceiling above the bunk. Reflected in the metallic surface of the lagoon, the tropical foliage seemed to concentrate the Caribbean sunlight, painting on the warm air, a screen of electric tones. The word livid as used in the passage means____________ .
A. Enraged B. Fuming C. Furious D. All of these

48. Read

the following sentences and answer the question that follows:

P. The second surprise is the extreme beauty and variety of landscapes. Q. North America is a huge country, a continent rather and the foreign visitor is first struck by the immensity of the distances. R. There is no lack of these spots to admire, the lakes, seas and deserts are as huge as a country in it- self. S. Still, no one would hesitate, for instance to undertake a long drive simply to dine with friends. Arrange the above sentences in a logical order to form a meaningful story;
A. P-Q-R-S

B. Q-S-P-R C. P-S-Q-R D. Q-R-P-S

49. Read

the following Passage and answer the question that follows:

I should divide the period into three parts. On the first day, I should want to see the people whose kindness and companionship have made my life worth living. I do not know what it is to see into the heart of a friend through that window of the soul, the eye. I can only see through my fingertips the outline of a face. I can detect laughter and many other obvious emotions. I know my friends from the feel of their faces. How much easier, how much more satisfying it is for you who can see to grasp quickly, the essential qualities of another person by watching the subtleties of expression, the quiver of a muscle, the flutter of a hand. But has it ever occurred to you, to use your sight to see into the inner nature of a friend. Do not most of you, see people grasp casually the outward features of a face and let it so at that? The antonym of the word grasp as used in the passage above is _________.
A. Clasp B. Seize C. Let go D. Snatch

50. Read

the following sentences and answer the question that follows:

P. Then I looked into its magical eyes and all my fears disappeared as the eyes seemed softer and kinder. Q. At first I observed the seals small head, it twitched its whiskers in a friendly manner. R. Slowly as I climbed out of the boat and swam into the sea, they began swimming beside me. S. I kept smiling as they examined my face and watched each and every movement of mine. Arrange the above sentences in a logical order to form a meaningful story:
A. P-Q-R-S B. S-R-P-Q C. Q-P-S-R D. S-Q-R-P

1. A 6. A 11. A 16. B 21. C 26. D 31. C 36. B 41. A 46. C

2. B 7. C 12. A 17. A 22. B 27. B 32. C 37. B 42. A 47. D

3. D 8. A 13. A 18. B 23. D 28. C 33. B 38. C 43. A 48. B

4. B 9. B 14. B 19. C 24. C 29. A 34. A 39. B 44. D 49. C

5. D 10. D 15. A 20. D 25. A 30. C 35. B 40. D 45. C 50. C