Vous êtes sur la page 1sur 32

ANSWER KEY PREPARED BY Dr.R.RAMESH, M.V.Sc.,(IVRI) (VETERINARY SURGERY) VETERINARY ASSISTANT SURGEON, CLINICIAN CENTRE, DHARMAPURI. 9443202225 rameshsofia@yahoo.

com
cubic feet in the sty. B) D) 800 40. Dr.D.RAJENDRAN, M.V.Sc., (IVRI) ASSISTANT PROFESSOR DEPARTMENT OF ANIMAL NUTRITION VETERINARY COLLEGE AND RESEARCH INSTITUTE, NAMAKKAL-637002 9443900432, rajnutri@yahoo.com ICAR ANIMAL SCIENCE NOTES UNDER PREPARTION

1.

The pig requires ...

A)

200

C) 80

ANS: C (Normal space req. 50)


2. The average milk production in India during 1995 to 2000 is approximately

A)
C),

64.7 million tons


74.3 million tons

B)
D)

68.3 million tons


80.0 million tons.

ANS: C
3. Which animals have strongest instinct to remain in a group when threatened ?

A) Sheep
C) Pigs

B)

Goats

D) Cattle.

ANS: A
4. Scheme to provide income generating activities to rural women poverty line is A) TRYSEM
C) NREP

of families below

B) DWCRA
D) RLEGP.

ANS: B
5. Ratio of calcium and phosphorus in bone is A) 1:1 C) 2:1 B) D) 1: 2 2 : 3.

ANS: C
6. Palletising the feed supplied to a cow helps in 1. II. III. reducing water consumption destroying antimetabolites in the feed increasing vitamin A content in milk

IV. avoiding preferential feeding. Of the statements A) (I) and (II) are correct B) D) (III) and (IV) are correct (I) and (III) are correct.

C) (II) and (IV) are correct

ANS: C

7. Maize is deficient in

A) Ca C) K

B) D)

P Na.

ANS: A
8. Meat meal can be supplemented in poultry diet at

A)3 % level C) 12 % level

B) 8 % level D) should not be included

ANS: B
9. Food intake in chicks decreases with increase in tei.. supplemented with

A) Calcium
C) Vitamin E

B) Sodium
D) None of these

ANS: B
10.Calcium in layer mash should not exceed

A)2.5 %
C) 5%

B)

1%

ANS:C
11. Antioxidant used in ghee is A) Butylated hydroxyanisole
C) DDT

D) none of these

B)

BHC

ANS:A
sodium nitrate will be A) 250 mg/kg

D) Chlorine.

12. In any cured meat product, the maximum permissible lew

B) 200 mg/kg
C) 300 mg/,kg D) 100 mg/kg.

ANS:B

13. According to Jewish law, meat which is not fit for consum A) kosher B) porged C) terepha

ANS:C

D) talmund

14

Match List I with List II correctly and select below : List I a) b) Measly pork Buffalo meat 1. 2. 3. 4.

your answer using. the codes given

List II
Cara beef Taenia solium Taenia saginata

c)
d)

Young calf
Measly beef

Veal

Codes : a
A) B) 2 3

b
1 2

c
4 1

d
3 4

C)
D)

4
1

3
4

2
3

1
2.

ANS:A
15. The ratio of bone to meat is more favourable in A)Buffaloes B) Pigs D) None of these.

ANS:A

C) Cattle B (Ref: VCRI Meat Science Dept.)

(Ref: Livestock and poultry enterprises. Gopalakrishnan and Lal)

16. Which one of the following is correctly matched ? A)


B) C) D)

Goat
Sheep pig Cattle

- Chevon
- Pork - Beef - Mutton.

ANS:A
17. Key village unit covers an area comprising about A) 5 square miles B) 50 square miles C)1000 breedable cows, buffaloes D) 10000 households.

ANS:C

18.NABARD extends direct (A) Agriculture C) Fisheries B) Industry ( D) None of these

ANS:A
19. Standardized milk should have FAT and SNT percentage as per A) 5.5and8.5% B) 4.5 and8.5% C) 4.5 and 7.5 % D) 5.0 and 9.0 %. PF

ANS:B
20.Meiosis is a process of cell division encountered in A) keratinocytes

B) spermatozoa D) all of these.

C) tumour cells

ANS:B
21. Fermentation of cellulase in rumen results in formation of A) Acetic acid B) Propionic acid D) All of these.

C) Butyric acid

ANS:D
22. A chick requires in its ration A) 20% protein B) less than 20% protein

C) more than 20% protein

D)

more than 40% protein

ANS:A
23. High fat poultry diets cause reduced absorption of
A)Vitamin A B) Potassium

C) Calcium

D)

None of these.

ANS:C
24. White muscle disease can be prevented by A)Cobalt C)Zinc B) Iron D)Selenium.

ANS:D

7 25. Premixes in poultry diet include usually

YVAS

A) Vitamins

B) D)

Coccidiostats all of these.

ANS: D

C) Antibiotics

26. A horse under average stable feeding condition and doing moderately hard work

Will drink about A) 35 lit/day B) 15 lit/ day B) 45 lit/ day D) 20 lit/day.

ANS: A

27. Hardness of water is due to the presence of A) iron and silicate B) zinc and phosphate D) chlorine and fluorine.

ANS:C

C) calcium and magnesium salts

28. Which one of the following pairs is not -correctly matched ? A) Goat Kidding
B)

Dog Cattle Pig

Whelping
Foaling

C) D)

Furrowing.
back and hind legs B) Crutching
D) None of these.

ANS:C
29. Shearing of wool from sheep breech, tail, inclement weather is done before

A)Dagging
C)Snipping

ANS:B
30 Mandya sheep of South India is a

A) mutton breed

B) wool breed

C)both wool and mutton breeds D) none of these.

ANS:A
31. The powerful exotoxin produced by clostridium botulinum affinity to possesses special

A ) Nervous tissue C) Kidney

B) D)

Blood cells Muscles.

ANS:A

32. Change in a slaughtered animal which is associated with the putrefactive bacteria when ambient temperature is high is known as A) putrefaction B) decomposition

C) gangrene

D)

necrosis.

ANS:A
33. Ageing of meat brings about disintegration of myofibrillar structure in A)A-Band C)M-Line B' D) I-Band W-Band.

ANS:B
34. Phosphates are added to certain meat products to ( A) neutralize the salt 3 7 C) improve water ) holding capacity B) D) neutralize the bacterial, increase pH.

ANS:C
35. The discrepancy between an individual's attitude towards innovatio: decision to adopt or reject the innovation is known as 3 A) innovation discontinuance innovation dissonance 8 .
C) innovation disenchantment D) innovation replacement.

ANS:B
36. The degree to which on innovation of perceived as consistent with

experience and needs of receiver is known as A) Compatibility C) Incentives B) D) Complexity Trialability.

ANS:A
37. The amount of lean meat obtained B)
D)

from

carcass

is

referred

as

A)Quality grade

Yield grade
Fat grade.

ANS:A (

C)Meat grade
IVRI MEAT SCIENCE DIV.)

38. To ensure maximum profit for the producer, dairy heifers, should be bra A) to calve at 24 months of age B) at 24 months of age C) during the second or third heat after onset of puberty D) not later than 9 months of age.

ANS:A

39. Acidity in curd is due to production of A) Acetic acid C ) Lactic acid B) D) Proplonic acid Formic acid.

ANS:C
40 The common fowl tick is
A,Otobius megnini B) Argas persicus

C Ornithodoros moubata

D)

Ixodes ricinus.

ANS:B
41 Match List I with List II correctly and select your answer using the codes given blow : List I a) b) c) d) Codes : Ducks Pigs Dogs Goats 1. 2. 3. 4. List II Browsing Gulping Scooping Rooting

ab A)
B) C)

c 2
4 4

d 4
1 1

1
2 3

3
3 2

D)

3.

ANS:C
42. Relative humidity in any well ventilated building should not exceed that of the outside air by more than A) 10 F B) 7 F

ANS:C
is

C) 5F

D) 2F. (Correct ANS: 5% LPM Gopalakrishnan and Lal)

43. White marking extending to the face Involving the whole width of the nasal bone

A)star C)stripe

B) blaze D)band.

ANS:B

44.

The newly cut incisor teeth either temporary or permanent are known as A) shelly D) B) tusk infundibulum.

C) wolf teeth

ANS:A
45. The most limiting amino acid in cereal protein is

A) leucine C) lysine

B) D)

isoleucine tryptophan.

ANS:C
46. Castrated male birds usually larger than broilers with live weight of 3 above are A) broilers C) hens B) poussins

D capons.

ANS:D
47. The electrical strength for electrical stunning is

A) less than 250mA and 75kV C) above 300mA and 100V

B)

above 400mA and 120V not less than 250mA and 7

ANS:D
48. The desirable dry period for a cross-bred cow is A) one month B) two months C) six months D) five months.

ANS:B
49. Sahiwal breed of cattle is popularly known as A) Thari B) Lola D) Kangrej.

ANS:B
A) C)

C) White Sandhi

50. Piglets are weaned normally at the age of 2 weeks 4 weeks B) D) 8 weeks 6 weeks.

ANS:B
51. Amputation of horn is done under A) General anaesthesia C)Cornual block B) Mental nerve block

D) Maxillary nerve block.

ANS:C

52. The most suitable age for disbudding of calves is A) 5 - 10 days B) 5 - 10 weeks

ANS:A
A) C)

C) 3 months

D) 1 year.

53. The pH of rumen contents for normal adult cow is 2.3- 3.2 4.2 5.2 B) 3-3-4-2 D) 6.3 - 7.2.

ANS:D

54. Blue tongue in sheep is a viral disease transmitted by A) contact C) culicoides fly bite B) D) air ingestion of infected material.

ANS:C
55 The recommended strategy for control of anthrax in sheep flock in known

anthrax belt is
A) eradication by test and slaughter B) annual vaccination

C) prophylactic treatment of all sheep D) elimination of incontact feral animal population.

ANS:B
56 The agent used to produce a long term 'one year' immunity to tetanus toxin is A) hyperimmune antiserum B) killed tetanus bacteria C) antitoxin

D)

formalin treated aluminium hydroxide precipitated tetanus toxin.

ANS:D
57 Clinical signs of PPR (peste des petits ruminants) do not occur naturally in

A) sheep
C)cattle

B)

goat

D) gazella.

ANS:C

58. In Rabies, the progress of virus from the site or bite to brain is through A) haematogenous route B) lymphatic route

C) nervous route

D)

beta cells.

ANS:C
59. Feeding excessive amount of urea results in formation of A) Nitrate C) Ammonia B) Nitrite

D) Diureido isobutane.

ANS:C
60. Woolsorter's disease is a term mainly associated with

A) Salmonellosis
C) Anthrax

B) Pasteurellosis
D) Streptococci.

ANS:C
61. The master gland controlling all other endocrine organs is

A) Thyroid
C) Pancreas

B)
D)

Adrenal
Pituitary.

ANS:D
62. Diaphragm in birds A) divides thoracic cavity and abdominal cavity B) divides thoracic cavity and pelvic cavity C) divides abdominal cavity and pelvic cavity D) is rudimentary and does not form partition.

ANS:D
63. Blood agar is used for studying bacterial A) motility C) haemolysis B) fermentation

ANS:C
A) 40 C C) 30 C B) 37 C D) 20 C.

D)genetics.

64. Thermophilic organisms require the temperature of

ANS:A

65 Bacillary white diarrhoea is caused by A) Salmonella pullorum

B)Salmonella gallinarum
C) Salmonella typhi D) Salmonella typhimurium.

ANS:A
66 Foot rot is caused by A) Spherophorus necrophorus C) Clostridium chauvoei B) D) Streptococcus sp Staphylococcus aureus..

ANS:A
67 Prolene is a A) synthetic absorbable suture material B) synthetic non-absorbable suture material

C) biological non-absorbable suture material


D) biological absorbable suture material

ANS:B
68. Perineai hernia is common in
A) old castrated dogs C) old uncastrated dogs B) D) old spayed bitches old unspayed bitches.

ANS:C
69.Castor oil is classified as a

A) Bulk purgative
C) Neuromuscular purgative D)

Irritant purgative Mechanical laxative.

ANS:B
70. The mechanism of action of chloramphenicol is by A) interferences with cell wall synthesis B) antimetabolite action C) interference with protein synthesis D) impairment of cell membrane permeability.

ANS:C

71. Consider the following statements :

I. Mycobacterium paratuberculosis is found intracellulary II. Brucella abortus is found intracellularv


III. Rickettsia is found extracellulary

IV. Brucella abortus is found extracellular.v Of the statements


A) (I) alone is correct D B) (II) alone is correct (I), (II) & (IV) are correct.

ANS:C

C) (I) & (II) are correct

72. Normal presentation of the foetus relates


A) the dorsum of the foetus to quadrants of maternal pelvis

B) the spinal axis of the foetus to the spinal axis of dam C) the extremities of the foetus to the body of the foetus

ANS:B
73.

D) the head, neck and limbs of the foetus to the body of the darn.

Anestrus may be a herd problem because of A) hormonal distrubances C) nutritional causes B)uterine infection D) lack of teaser.

ANS:C
74. Assertion (A) : LH hormone is used for the treatment of Cystic

degeneration.
Reason (R) : LH causes development and maturation of follicle.

Now select your answer according to the coding scheme given below :

(A) is true but (R) is false


B) (A) and (R) are false

C) D)

(A) and (R) are true and (R) is the correct reason for (A) (A) and (R) are true, but (R) is not the correct reason for W.

ANS:A

75. Hudson's teat spiral is used for surgical correction of

A)teat fistula C)teat spider

B)teat polyps D hard milker.

ANS:C
76.Which one of the following is the correct sequence for development of X-ray

A)Rinsing, developing, washing, fixing. drying B)Developing, washing, fixing, rinsing. drying C)Developing, fixing, washing, rinsing. drying D)Developing, rinsing, fixing, washing. drying.

ANS:D
77. PGF2 a is used in embryo transfer technology because
A) it causes the lysis of corpus luteum

B)it causes the synchfonization of estrus C) it regulates the estrus cycle

D) it clears the uterine infection.

ANS:B
78. Ketosis can be prevented by supplementing A) Calcium borogluconate

B) Maize C) D) Ammonium chloride 10% Magnesium sulphate.

ANS:B
79 Consider the following statements :
1. II. Tuberculosis is transmitted by ingestion of milk

Tuberculosis is transmitted by inhalation

III. Tuberculosis is transmitted by ingestion and inhalation W. Tuberculosis is transmitted by blood sucking insects.. Of the statements A) (I) alone is correct (II) & (III) are correct B) D) (II) alone is correct (I), (II) & (IV) are correct.

C) (I),

ANS:C

80.

Consider the following statements I. II. African horse sickness is a disease c= horses. mules and donkeys African horse sickness is caused by a: bcvirus.

III. African horse sickness has also been noticed in India IV. African horse sickness is not transmitted by biting insects. Of the statements A) C) (I) alone.is correct (I) & (IV) are correct B) D) (H) alone is correct (I), (II) & (III) are correct.

ANS:D
81. Females that have never conceived or carried a young are called A) Monotocous C) Primipara B D' Nullipara Unipara.

ANS:B
82. In cows, after parturition, the placental membranes are considered as if they are not expelled within A) 1 - 4 hours B) D) 4 - 8 hours 20 - 24 hours.

C) 8 - 12 hours

ANS:C
83. The length of the estrous cycle in a normal cow is A) 56 days B) D) 28 days 14 days.

C) 21 days

ANS:C
84. The number of services that can be allowed per week for a healthy

prime age is
A) C) 85. 1. 7 B) D) 5 14.

ANS:D/B (doubtful)
"Orchitis" is the inflammation of A)Ovaries C)Joints
(B) Testis D) Penis.

ANS:B

86 Superovulation in cows can be induced b% A Progesterone C) FSH BProstaglandins D) LH.

ANS:C
87.Select the correct statement : A. Tetanus is caused by clostridium tetani B Black quarter is caused by clostridium septicum C` Braxy is caused by clostridium perfrtngens D Enterotoxaemia is caused by clostridium chauvoei.

ANS:A
88. Which one of the following pairs is not correctly Matched ? A) Vitamin E -antisterility factor . -anti-infection factor =antirachitic factor -antiscorbutic factor.

B) Vitamin A C) Vitamin D

D) Vitamin K

ANS:D
89. Which of the following species is polyestrus ?
A) Cow C) Cat B) Bitch

D) Ewe.

ANS:A
90. Beta cells of the islets of Langerhans produce A) FSH
C)Thyroxine

B) Insulin
D) Prolactin.

ANS:B
91. The amount of urea as NPN source in ruminant ration should not exceed A) 1.0 per cent C) 5.0 per cent B) D) 3.0 per cent 10.0 per cent.

ANS:A
92. The true stomach is A)Rumen B) Reticulum Abomasum.

C)Omasum

D)

ANS:D

93

Nutritive ratio is narrow for A) Concentrates C) Roughages B) Cereal grains D) None of these.

ANS:A
94. Shaeffer's formula is to determine A) milk yield B) weight of adult cattle and buffalo C) -age of animal

D) none of these.

ANS:B
95. Cereal grains are
A) rich in methionine

B) rich in lysine and tryptophan C) deficient in lysine and tryptophan D) deficient in cystine.

ANS:C
96. Deposition of soft fat leading to soft pork problem is due to feeding of A)cotton seed meal C) groundnut B) D) tubers sweet potatoes.

ANS:C
97.Shovel beak is a disease of extensively reared chicks with A) C) Vitamin E deficient birds Thiamine deficiency B) D) Feeding of dry mash None of these.

ANS:B (BLACK VETERINARY DICTIONARY)


98. The tusks of pigs are A)Molars B) Incisors D) None of these.

ANS:C
99.

C) Canines

Average oestrous cycle of sheep is A) 17 days C) 28 days B) D) 21 days 30 days.

ANS:A

100. Incubation period of chicken is


A) 18 days B) 21 days D) 30 days.

C) 28 Days

ANS: B
101 The common anticoagulant used in clinical laboratory is A) Potassium nitrate C) Sodium citrate B) D) Sodium carbonate Ascorbic acid.

ANS:C
102 Late abortion in cow is due to A) Trichomoniasis C) Leptospirae B) D) Vibrio foetus Brucella.

ANS:D
103. Manganese deficiency in chicken leads to A) Muscle weakness C) Joint ill B) Paralysis D) Perosis.

ANS:D
104. Bacteria infecting the perforated wound are A) Aerobic C) Anaerobic B) D)

Putrefactive Thermophilic.

ANS:C/A perforation mean both side opening


Cause aerobic bacteria growth 105. Local death of cells in a living body is called A) Putrefaction C Necrosis B) D) Gangrene Somatic death.

ANS:C
106. Bert-beri is caused by the deficiency of A) Vitamin A C) Riboflavin B) Vitamin C D) Vitamin B1.

ANS: D

107. Hardening of arteries is known as A) Hypertrophy C) Arteritis B) Arteriosclerosis D)

Angilitis.

ANS:B
108. Black quarter is caused by A)Clostridium botulinum C) Clostridium chauvoei B) Clostridium septicum

D)Clostridium sporogenes.

ANS:C

109. Weil's disease ( Leptospirosis ) in man is caused by


A) L. Pomona C) L. Icterohaemorrhagiae B) L. Canicola

D) L. Grippotyphosa.

ANS:C

110. Red dysentery in calves is caused by A) Toxocare vitulorum C) Eimeria zurunii B) Bunostomum sp

D) Toxoplasma sp.

ANS:C
111. Calcium deposition in bone is promoted by A) Vitamin D C) Calcitocin B) Thymosci

D) Parathormone.

ANS:C
112. Roughage utilization in rumen is promoted by A) Rumen microbes C) Rumen temperature B) D) Rumen pH All of these.

ANS:D
113. Calcium favours A) heart contraction C) heart inhibition . B) D) heart relaxation no effect.

ANS:A

114 Temperature regulated centres are Icca-ed in APons C) Cerebral cortex B) Medulla oblongata

D) Hypothalamus.

ANS:D
115. Functional unit of kidney is A) Ureter C) Glomerulus B) Nephron D) PCT.

ANS:B
116. Placental type in bitch is A) Discoid B) D) Cotyledonary None of these.

C Zonary

ANS:C
117. Parturition is a complex process initiated by A) foetal ACTH C) prostaglandin B) D) Increased estrogen all of these.

ANS:A
118.Gestation period in sow is
A) 115 days C) 240 days B) D) 220 days 150 days.

ANS:A
119 The PCV value of blood in animal ranges from A) 38 to 45% C) 30 to 33%

B)
D)

32 to 37% 35 to 38%.

ANS:A
120. The most ideal contrast agent used for spinal radiography is A) Metrizamide C) Ioparnidol B) D) Barium sulphate lohexol.

ANS:A
121. Slatted housing for goats is common ins A) Dry areas C) Semi-arid areas B) Humid areas D)None of these.

ANS:B

122, Domestic animal with an extremely broad habita: spectrum is A) Sheep C) Pig B) Goat

D) Cow.

ANS:A
123. Just before furrowing, sow- may demonstrate (A)nest building B) D) self-mutilation piglet stealing.

ANS: A

C)tail biting

124. Egg drop syndrome is especially important to A)Commercial egg producers B) Broiler producers

ANS:A
'

C) Duck producers

D) Turkey producers.

125. Vitamin D content in milk can be increased by


A) irradiation

B) ion exchange D) heating

C) cooling

ANS:A
126. The pH of milk is A) 7-0 C) B) 6.0

4.5

D) 6.6

ANS:D
127. Names of the spebies are arranged with regard to an increasing order of fat content in milk. Identify the correct order : A) Cow, goat, sheep, buffalo B) Goat, cow, buffalo, sheep C) Sheep, cow, goat, buffalo

ANS:B

D) Goat, sheep, cow, buffalo.

128. When the milk is adulterated with water, freezing point depression will A) be lowered (C) B) increase

ANS:C (doubtful)

reach towards 0C

D) be maintained.

129.The minimum intensity of light rer -- d in the slaughter hall is A 50 Lux C 100 B) D) 80 Lux 220 Lux.

ANS:D
130 Haemolymph nodes are totally absent in A) C) Cattle Goat

B)

Sheep

D) pig.

ANS:D
131.The nutritive value of paddy straw is enhanced by urea treatment which is due to A) softening of the straw leading to increased microbial invasion B) increase in the nitrogen content in the paddy straw C) breakage of lingo-cellulose bond leading to release of cellulose D) increase in nitrogen content as well as breakage of ligno-cellulose bond.

ANS:D
132 The optimal level of crude protein in the diet of broiler chicks is A)
C)

24-27%
16 - 19 %

B)
D)

20-23% 12-15%.

ANS:B
133. Maximum permissible level of lead in drinking water is
A)

0.4 ppm

B) D)

0.8 ppm 0.3ppm.

C) 0.1 ppm

ANS:C
134. Phosphorus deficiency leads to

A) fluorosis C) osteomalacia

B)
D)

pica
rickets.

ANS:B
135. Methodical and uninterrupted exchange of fresh air for foul air is A) air flow C) radiation B) D) ventilation sanitation.

ANS:B

136. Assertion (A) : Goat milk is considered ideal for asumption by con and aged people. Reason (R) : Goat milk has finer fat globu;es -c--h can easily be digest

Now select your answer according to the coding scheme given below : A) Both (A) and (R) are false
Both (A) and (R) are correct

B)
C) D)

(A) alone is correct (R) alone is correct.

ANS: B
137. Gestation period of goat is (A)) 145 days C) 180 days B) D) 100 days 90 days.

ANS: A
138. Chlorine is used in the dairy industry as a A) sanitiser C) wetting agent
.

B) detergent D) softener

ANS: A
139. The milk sugar is A) lactose C)galactose B) glucose D) sucrose.

ANS: A
140 According to PFA milk powder shall contain A) not more than 1% moisture B) D) less than 26% fat more than 10% fat.

ANS: C
A) C)

C) not more than 5% moisture

141. The somatic chromosome number of sheep is 38 54 B) D) 42 60.

ANS:C

142. The average semen volume per ejaculate of a boar is A) 10 ml B) D) 50 m1 600 ml.

ANS: C

C) 250 ml

143. In India exotic breed suitable for rural area is the A)Jersey C) Brown Swiss B) D) Holstein Friesian, Red Dane.

ANS:A
144. The largest sheep breed in India is
A) Madras red B) D) .Marwari Kutchi.

C) Lohi

ANS:C
145 Highly heritable trait in chicken is A) Hatchability B)Body weight D) Feed efficiency.

ANS:B

C) Egg production

146. Rate of genetic change depends on A)Heritability B) D) Selection differential All of these.

ANS:D

C)Generation interval

147. The chemical name for vitamin E is

A)phylloquinine

B)

retinol

ANS:D
A) 0

C)cholecalciferol

D)tocoferol.

148. The DCP content of paddy straw percentage is B) 1.0 10 D) 5.

ANS:A

C)

149. If a feed contains over 18% crude protein, it should be regarded as a ( an ) A) mineral supplement C) feed additive B)
D)

energy supplement protein supplement.

ANS:D

150. Which one of the following is correctly matched ? A) B) C) D) Vitamin B Vitamin C Vitamin A Vitamin D -Night blindness -Leg weakness -Carotene -Pyridoxine.

ANS:C

151. Veal is a meat of . A) Black cattle B) calf D) Pork.

ANS:B
152. Fine wool breed of sheep is
A) Nilgiris

C) Sheep

B)

Trichy black

ANS:C
A) Loft

C) Merino

D) Madras red.

153. The house of pigeon is known as B) Kennel

ANS:A

C)

Sty

D) Byre. to the deficiency of B) Folic acid

154. Crazy chick disease is caused due A) Selenium C) Vitamin E

D)Thiamine.

ANS:C
155. Subabul leaves contain antinutritional factor A)coumarin B) D) linnamanics mimosine.

ANS:D

C)alkaloid

156. 'Star gazing' attitude in chicks is seen in the deficiency of A) Riboflavin C)Thiamine B) Nicotinic acid

D) Biotin.

ANS: C

157. Inspection of live animal done within 24 hours prior to slaughter is called A) postmortem inspection B)antemortem inspection C) reinspection D) none of these.

ANS:B
158. The standard SNF % in cow milk as per Prevention of Food Adulteration Act is A) 9.0% B) 7.5%

C) 8.5%

D)

9.5%.
specific

ANS:C
159. Mating of closely related animals in a particular species intensifies characters and it is called A) Line breeding C)Inbreeding B) Close breeding

D) Grading.

ANS:C
160. BLUP is a method, used for evaluation of A) Cross-breeding programme C) Cows B Sire D) Exotic blood level.

ANS:B
161. The characteristic lesion of chronic Fascioliasis is A) Granulomatous reaction B) Black's disease C) Traumatic hepatitis D) Clay pipe cirrhosis.

ANS:D
162. The most pathogenic stage of Schistosoma nasale is A) Adult C)Eggs B) Cercaria

D) Schistosomula.

ANS:C

163. The drug of choice for Theileriasis is A)Berenil. C)Oxytetracycline B)Buparvaquone D)Salinomycin.

ANS:B
164. Normal or physiologic saline (0.9% NaCl solution) is a law A)isotonic solution B) hypertonic solution C) hypotonic solution D) none of these.

ANS:A
165. Contagious mastitis in bovines is due to A) Streptococcus dysgelactiae B) Streptococcus agalactiae C) Staphylococcus hylcus D) Corynebacterium bouts.

ANS:B
166. Sterilization in autoclave is by A)saturated steam at 15 lb pressure at 121 C B) moist heat at 90-100C C) short exposure to heat at lower temperature D) dry heat at 160 C.

ANS:A
167. Vaccine against distemper, canine hepatitis, leptospirosis Institute of India is A) Pentadog vaccine C) Canilep - DHL B) Candur - DH D)Vanguard. and rabies by Se

ANS:A
168. Rickets is due to the deficiency of A)Vitamin A C)Vitamin E B)Vitamin D D)Vitamin K.

ANS:B

169. Oily substances used to soothe irritated skin or mucous membrane are called A)Emollients C) Astringents B)Demulcents D)None of these.

ANS:A
170. The important metabolic hormone is A) Parathyroid C) Pituitary B)Thyroid D)Hypothalamic hormones.

ANS:B
171. Humoral immunity is produced because of T-Lymphocytes A) B-Lymphocytes C)Large Lymphocytes 3) Small Lymphocytes. D)

ANS:A
172. Which one of the following has the highest arterial blood pressure ? A) Horse C) Sheep B)Cow D)Birds.

ANS:D
173. Consider the following statements :

1.
II.

Laparotomy in dogs can be performed from mid-line incision.; Laparotomy in dogs can be performed from paramedian incision.

III. Laparotomy in dogs can be performed from paracostal incision. IV. Laparotomy in dogs can be performed, from incision over ischiorectal fossa. Of the statements A)
C) (I),

(I) alone is correct


(II) & (III) are correct

B) D)

(II) alone is correct (I), (II) & (IV) are correct.

ANS:C

17 ) Malignant tumours are always harmful because A) tumours may metastasize in other vital organ B) there is rapid growth C) there are chances of reoccurrence D) all of these.

ANS:D

30 175. Which of the following is corrctly matched A) Oedema of oviduct


B) Fluid in testes C) Fluid in peritoneum - Hydrocephalus -Hydrocele - ricardium

D)Generalised subcutaneous oedema - -Anasarca

ANS:D
176. Causative bacteria for, Haemorrhagic Sepuce=u& a c Lease encountered in ca
is

A)Pasteurella multocida B) Streptococcus C) Staphylococcus D) Cornybacterium tuberculosis.

ANS:A
177. An opening for the aorta in the diaphragm of ox ` called as A)Hiatus aorticus B) Foramen ovale C) Bulbus aorticus
D) Ductus arteriosus.

ANS:A
178. Arrange the joints of thoracic limb of ox in sequential order from proximal distal end : A)Shoulder, Elbow, Knee, Fetlock, Pastern Coffin

B) Shoulder, Knee, Elbow, Pastern, Coffin, Fetlock C) Shoulder, Knee, Elbow, Fetlock, Pastern, Coffin D) Shoulder, Elbow, Knee, Coffin, Pastern, Fetlock.

ANS:A

179 Consider the following statements;

I.
II. II

Glycogen can be broken down to glucose by skeletal muscles Glycogen can be broken down to glucose- l-phosphate by skeletal muscles Glycogen can be broken down to glucose-6-phosphate by skeletal muscles

IV. Glycogen can be broken down to glucose-3-phosphate by skeletal muscles. Of these statements
A) (I) alone is correct B) D) (II) alone is correct (II) & (IV) are correct.

ANS:C

C) (III) alone is correct

180 Which one of the following can be used for detection of liver dysfunction in dogs ? A) Alanine amino transferase B) Aspartate amino transferase C) Sorbitol dehydrogenase D) L-Glutamic dehydrogenase.

ANS: A
181. Necrotic hepatitis in birds is a pathognomonic lesion in
A) Fowl cholera C) Gumboro disease B) Fowl plague

D)Aflatoxicosis.

ANS:A
182. Haematuria in cattle is produced by AJ consumption of bracken fern B) consumption of aflatoxin C) consumption of T2 toxin
D) consumption of citrinin.

ANS:A
183. Which one of the following is correctly matched ? A) Epistaxis - blood in urine Haemoptysis - bleeding from the nose B) Haematuria - blood in the sputum C) D) Melena - blood in stools.

ANS:D

184. Which one of the following pairs is not correctly A) B) C) D) Ketosis Gangrene Rigor mortis Cloudy swelling -Acetonemia - Necrosis with Putrefaction -ATP - Fluorosis

ANS:D
185. Best fertility rate can be obtained if cows are inseminated during the period of A) Diestrum B D Metaestrum proestrum

ANS:C

C) Estrum

186. The first faeces passed by a newborn is called as A) Runt C) Guar B)


D)

Colostrum Muconium ;ng body is called

ANS:D
A) Aplasia

187. Closure of the lumen of a hollow organ or duc: m, a B) Atresia

ANS:B

C) Agenesia

D) Atrophy

188. Which one of the following diseases is transmitted congenitally? A) Rabies. C) Poliomyelitis
B) Anthrax D) Tuberclosis

ANS:D
189. The condition in which crystals of uric acid or rates of sodium and calcium are deposited in the tissues is called A)Gout C) Myxedema B)
D)

pica
Obesity.

ANS:A
190. A circumscribed cavity in the epidermis containing pus is called A)Ulcer C)Pustule B) D) Papule Pimple.

ANS:C

191 An example of short acting barbiturate is A)Pentobarbital C)Thiopentone B) Phenobarbital

D)Barbitone.

ANS:C (Veterinary Pharmacology By Brander)


192.. The anticonvulsant preferred for long term seizure control in dog is
A) Primidone

B) D)

Phenytoin Diazepam.

C)

Phenobarbital

ANS:C (Doubtful)
193. Ketosis which occur due to excessive amount of butyrate in silage is called as A) Estate Acetonemia C) Starvation Ketosis B) Secondary Ketosis Ketosis.

D) Alimentary

ANS:D
194. Grass tetany is characterised by A) low serum magnesium level B) low serum calcium level C) low serum phosphorus level D) low serum sodium level.

ANS:A
195. Thrombosis. occurs when there is A) injury to the above endothelium B) alteration in the blood flow
C) alteration in blood constituents D) all these factors.

ANS:D
196. Aspergellosis in birds produces A) Generalised&mycosis B) Brooder pneumonia C) Granuloma D) Hepatitis.

ANS:B

197. Blood smears are examined before opening the carcass during postmortem A) to rule out any bacterial diseases y B) to rule out any viral diseases C) to rule out any fungal diseases D) to rule out anthrax.

ANS:D
198. In horses, gall bladder is A) present B) absent C) attached to the dorsal surface of the liver

ANS:B

D) attached to the parietal surface of the lies.

199. The bony framework of the bird (chicken) is made limit due to the presence of A) air cavities in the bones B) air sacs

ANS:A

C) length of the long bones

D) none of tie

200. Mycobacteria can be stained by A) Gram's staining C) Perls' staining B) D) Leishman's staining Ziehl-Neelsen staining.

ANS:D
A N S :