Vous êtes sur la page 1sur 6

No.

of Questions : 50

Time allowed : 24 minutes

REASONING - Syllogism 1) All pens are pencils; Some pencils are books. a) Some pens are books b) Some books are pens c) No book is a pen d) Some pens are not books e) None of the above 2) All cats are animals; No animal is a dog. a) No cat is a dog b) Some cats are not dogs c) Some dogs are not cats d) No dog is a cat e) All the above 3) Some tables are chairs; Some desks are not tables. a) Some desks are chairs b) Some desks are not chairs c) No desk is a chair d) All chairs are desks e) Either (a) or (b) above 4) All flowers are beautiful; Rose is a flower. a) Rose is beautiful b) Rose is not a flower c) Either (a) or (b) above d) Data Insufficient e) None of these 5) All roads are lengthy; Some streets are not lengthy. a) All roads are streets b) Some roads are streets c) Some streets are not roads d) Some roads are not streets e) None of these 6) No car is a wheel; Some wheels are not buses. a) Some buses are not cars b) Some cars are not buses c) Some wheels are buses d) Some wheels are not cars e) None of the above 7) All apples are fruits; All fruits are vegetables. a) Some vegetables are not apples b) All vegetables are apples c) All apples are vegetables d) No apple is a vegetable e) None of the above 8) Some watches are not cellphones; Some cellphones are clocks. a) Some watches are clocks

b) Some watches are clocks c) Some watches are not clocks d) Some clocks are cellphones e) None of these 9) All birds are trees; Some trees are hens. a) Some birds are hens b) Some hens are not birds c) Birds are beautiful d) Some trees are birds e) None of the above 10) All teachers are good; Some women are not teachers. a) Some women are good b) Some woman are not good c) Some teachers are not good d) All women are good e) None of these 11) All cakes are ice-creams; All ice-creams are toffees. a) No cake is a toffee b) Some toffees are cakes c) Some cakes are not toffees d) All cakes are toffees e) Both (b) and (d) above 12) All students in my class are intelligent; Rohit is not intelligent. a) Rohit is not a student in my class b) Rohit must work hard c) Rohit is my classmate d) Rohit is the Principal e) Rohit need not work hard 13) Some authors are teachers; No teacher is a lady. a) Some teachers are ladies b) Some ladies are teachers c) Some ladies are not authors d) Some authors are not teachers e) Some teachers are authors 14) Some parrots are crows; Some flowers are not crows. a) Some parrots are not flowers b) Some flowers are not parrots c) Some flowers are parrots d) All flowers are not parrots e) None of the above. 15) All locks are keys; No key is a spoon. a) All spoons are locks b) No lock is a spoon c) Some locks are spoons d) No lock is a key e) None of these

QUANTITATIVE APTITUDE 16) Find the cube root of 14348907 a) 233 b) 243 c) 333 d) 343 e) None of the above 17) 0.38 = ? % of 380 a) 10 b) 100 c) 1000 d) 0.1 e) 1 18) 998 X 996 = ? a) 994008 b) 990408 c) 984008 d) 99408 e) None of the above 19) Find the next number in the series 41, 43, 47, 53, 59, ? a) 61 b) 63 c) 65 d) 67 e) 69 20) 0.25X0.25+2X0.25X0.75+0.75X0.75 =? a) 3.25 b) 0.75 c) 1 d) 1.25 e) 2.25 21) Find the value of the sum of the cubes of -25, -75 and 100. a) 462500 b) 662500 c) 62500 d) 0 e) 562500 22) Which of the following is not a prime number a) 221 b) 101 c) 103 d) 107 e) 113 23) Which of the following numbers is divisible by 19 a) 313 b) 333 c) 323 d) 343 e) 353 24) Which of the following number is not divisible by 18 a) 324 b) 504 d) 792 d) 610 e) 306 25) Find the square of 195 a) 36025 b) 37025 c) 38025 d) 39025 e) 40025 26) 12X12-12/12+12=? a) 165 b) 155 c) 23 d) 235 e) None of the above 27) 2102 X 1012 = ? a) 2127244 b) 2227224 c) 2027224 d) 2127224 e) None of these 28) Find the HCF of 1739 and 1927 a) 41 b) 82 c) 47 d) 188 e) 94 29) The HCF and LCM of two numbers are 24 and 720 respectively. If one of the numbers is 144, find the other number. a) 130 b) 144 c) 120 d) 140 f) None of these 30) How many times is the HCF of 48, 36, 72 and 24 contained in their LCM? a) 8 b) 10 c) 12 d) 14 e) 16 31) The sum of two numbers is 528 and their HCF is 33. How many pairs of such numbers can be formed? a) 2 b) 4 c) 3 d) 8 e) None of these 32) Find the least number which, upon being divided by 2, 3, 4, 5 and 6 leaves in each case a remainder of 1, but when divided by 7 leaves no remainder. a) 61 b) 601 c) 201 d) 299 e) 301 33) Which is the least multiple of 7, which when divided by 2, 3, 4, 5 and 6, leaves the remainders 1, 2, 3, 4 and 5 respectively? a) 59 b) 61 c) 60 d) 119 e) 129 34) Find the least number which when divided by 2, 3, 4, 5 and 6 leaves the remainders 1, 2, 3, 4 and 5 respectively. a) 60 b) 61 c) 59 d) 720 e) 719 35) Find the least number which when divided by 6, 7, 8 and 9 leaves a remainder of 2. a) 506 b) 504 c) 502 d) 3024 e) 3026

TEST OF ENGLISH LANGUAGE Error Detection ( Mark e for no errors ) : 36) He is trying / to come out successful / in the CAT exam / for the past 3 years. (a) (b) (c) (d) 37) When we / had reached / the Railway Station, / the train had already left. (a) (b) (c) (d) 38) If I were / the Prime Minister, I / would have solved / this issue. (a) (b) (c) (d) 39) They were / discussing / about / the nuclear issue. (a) (b) (c) (d) 40) Ram writes / his dairy / every day / without fail. (a) (b) (c) (d) GENERAL AWARENESS 41) DOCOMO refers to a) CDMA services offered by TATA Group with Japanese collaboration b) GSM services offered by TATA Group with Chinese collaboration c) Broadband Services offered by BSNL d) landline services offered by TATA Indica e) None of the above 42) Who among the following was in news recently for having told that India had misunderstood Jinnah and made a demon out of him? a) Kushwant Singh b) Yashwant Sinha c) Jaswant Singh d) Jaspal Rana e) Manmohan Singh 43) Which of the following organization became the first private company in India to get protection from the Central Industrial Security Force (CISF)? a) Satyam b) Wipro c) TCS d) Infosys e) Reliance 44) The Right of Children to Free and Compulsory Education Bill 2009 adopted by Parliament recently envisages free and compulsory education to children in the age group a) 5 14 b) 6 18 c) 6 21 d) 6 14 e) 5 18

45) It has been agreed in principle to abolish ____________. a) 5 % reservation to Gujjars and three other communities in Rajasthan b) 14 % reservation to Economically Backward Classes in Rajasthan c) Darjeeling Gorkha Hill Council d) 69 % reservation in Tamil Nadu e) Himachal Pradesh Gorkha Hill Council 46) 42nd Jnanpith Award was presented recently to a) Barack Obama b) Satya Vrat Shastri c) Deep Joshi d) Rangabashyam e) Kompella Ramasuryanarayana 47) SPV refers to a) Supreme Power Vision b) Single Power Vision c) Single Purpose Vehicle d) Special Purpose Vehicle e) Special Power Vehicle 48) Third Party ATM operations are free subject to a maximum of Rs. _________ each time and number of transactions of _______________ per month. a) 20000, 5 b) 10000, 5 c) 20000, 4 d) 10000, 4 e) 50000, 5 49) Which organization has put India on its Watch List for 2009? a) NASA b) ISI c) UNICEF d) ASEAN e) USCIRF 50) Which of the following Bank was known as Imperial Bank of India earlier? a) Canara Bank b) Indian Overseas Bank c) Indian Bank d) Punjab National Bank e) State Bank of India

Answers : 1) e 13) e 25) c 37) b 49) e 2) e 14) e 26) b 38) e 50) e 3) e 15) b 27) d 39) c 4) a 16) b 28) c 40) b 5) c 17) d 29) c 41) e 6) d 18) a 30) c 42) c 7) c 19) a 31) b 43) d 8) d 20) c 32) e 44) d 9) d 21) e 33) d 45) c 10) e 22) a 34) a 46) b 11) e 23) c 35) c 47) d 12) a 24) e 36) a 48) b