Beste buurtbewoners, Zoals jullie misschien hebben opgemerkt wordt er de laatste tijd weer regelmatig gewerkt aan de 'putten

' in het Diemerpark. Die putten zijn onderdeel van de pompinstallatie waarmee het waterpeil onder de betonnen 'sarcofaag' lager wordt gehouden dan het water in het IJmeer om insijpelen te voorkomen. Precies zoals op de informatieborden in het park staat aangegeven. Uit een gesprek met de monteurs die aan de put werkten bleek echter dat dat lage waterpeil tot nu toe niet of nauwelijks bereikt was, en dat het pas na de recentelijke aanpassingen in de buurt kwam van NAP of net daaronder…. Op de borden staat het water keurig onder NAP. De praktijk blijkt anders te zijn... Sinds ik hier woon vraag ik me eigenlijk af of het water echt veilig is. We wonen tenslotte naast een ingepakte gifbelt waar in het verleden grote partijen met zwaar chemisch afval gedumpt zijn. Je gaat er vanuit dat de waterkwaliteit wel gecontroleerd wordt, zeker nu er een officieel strandje is in het Diemerpark... Ik ben gaan bellen met Waternet op zoek naar rapporten van de metingen. Via Waternet kwam ik vervolgens terecht bij Rijkswaterstaat en Provincie Noord-Holland Die me informeerde dat het water alleen getoetst wordt op aanwezigheid van blauwalg, parasieten en bacteriën. De persoon die ik aan de lijn had vertelde dat er gemeten werd in de Zwanenbloemlaan, niet bij het strandje, vreemd. Na meerdere telefoongesprekken begreep ik dat er door de Provincie nooit is gecheckt op aanwezigheid zware metalen, PAK’s en andere chemische verontreinigingen in het water, nu niet en ook niet bij de oplevering van het Diemerpark. Volgens de monteurs in het park zijn er wel toxiciteits-meetpunten door Waternet geplaatst maar daarover heb ik geen informatie. Om elke twijfel weg te nemen lijkt het me geen gek idee om zelf een analyse te laten uitvoeren door een onafhankelijk waterlaboratorium. Ik heb hieromtrent overleg gevoerd met buurman en ‘waterspecialist’ Rob van Opdorp (www.villagepump.org) die veel ervaring heeft met dergelijke analyses. Hij heeft offertes aangevraagd en de kosten van een dergelijke ‘Multicomponenten-2 analyse bij een erkend lab bedragen ongeveer € 1.650, -.* Dat is veel, maar om tot een representatief vergelijk te komen moeten er nl 2 analyses worden gedaan: 1 op een strategisch locatie bij het Diemerpark en 1 ergens in het IJmeer ver van het Diemerpark. We moeten nl niet vergeten dat ons water grotendeels afkomstig is uit de Rijn en het best zo kan zijn dat er in ieder geval al kleine sporen van PAK’s en pesticides in het water aanwezig zijn. In het kader van dit onderzoek heb ik al verschillende mensen gesproken in de straat en er zijn al veel mensen die willen participeren in de kosten. Rieteiland -Oost ga ik ook pijlen of ze meedoen. Laten we deze test z.s.m. uitvoeren en het bij voorkeur ook met enige regelmaat (jaarlijks?) herhalen. Indien er 100 mensen mee doen, kost het ons maar € 16,50 per persoon.

Mail me zodat ik een lijst bij kan houden die mee doen, graag met adres. Ik zet er graag spoed achter, begin juli ben ik op vakantie.

Vriendelijke groet, Annemarieke v d Broek

*Kosten lab: - meting multi componenten € 781, - ex btw per monster (kan eventueel wel via mij vanwege aftrek BTW) - administratiekosten € 52, - evt. verzendkosten/koerier.

------------------------------------------------------------Annemarieke van den Broek Fotografie BV Lisdoddelaan 98 1087 KA Amsterdam mail@annemarieke.nl