Vous êtes sur la page 1sur 6

IBPS EXAM FORUM ===> http://www.ibpsexam.

in/
HR/Personnel Officer Questions
1. Concerning organizational cultures, a. a strong culture is a more productive environment b. a weak culture is a more productive environment c. the specific culture that contributes to positive effectiveness is well known d. the stronger the culture, the more influential it is on employee behavior 2. Shared organizational values are a. unconscious, affective desires or wants that guide societys behavior b. influenced by international values c. different for the various components of a diverse work force d. a myth 3. Which of the following best explains why an employee behaves as s/he does? a. The environment is the most important consideration in understanding individual employee behavior. b. Both the environment and individual differences are important considerations in understanding individual employee behavior. c. Neither the environment nor individual differences are important considerations in understanding individual employee behavior. d. Employee personality and attitudes are primarily dictated by the environment. 4. Motivation is important to managers because a. it is a significant contributor to high performance b. it does not explain the differences in intensity of behavior c. it explains the differences in attitude and personality d. not all employees know how to use it effectively 5. Considering extrinsic rewards, a. money modifies behavior irrespective of the perceptions and preferences of the person being rewarded b. recognition is a powerful motivating reward for everyone c. upper management compensation is a strong incentive for lower-level employees to work harder d. benefits are usually based on longevity, not performance 6. In order from lowest to highest, what are Maslows five classes of needs? a. Social.esteem.physiological.safety.self-actualization b. Physiological.safety.social.self-actualization.esteem c. Physiological.safety.social.esteem.self-actualization d. Self-actualization.esteem.safety.social.physiological

IBPS EXAM FORUM ===> http://www.ibpsexam.in/

IBPS EXAM FORUM ===> http://www.ibpsexam.in/


7. A lack of clarity concerning what will happen is referred to as a. temporal b. predisposition c. uncertainty d. negation 8. Employees with relatively weak higher-order needs are _______ concerned with variety and autonomy. a. less b. more c. very d. extremely 9. Which of the following is a strategy of job design that increases job depth by meeting employees. needs for psychological growth? a. Job rotation b. Job enrichment c. Job enlargement d. Job enrichment and job enlargement 10. What is the key word in understanding organization structure? a. Control b. Change c. Process d. Delegation 11. Organization structures a. affect group behavior more than individual behavior b. change rapidly to meet environmental and market changes c. contribute positively to organizational performance d. can be defined simply as activities that occur regularly 12. Groups created by managerial decision in order to accomplish stated goals of the organization are called a. formal groups b. informal groups c. task groups d. interest groups 13. Continued membership in a group will usually require a. supporting the group leader b. conforming to group norms c. encouraging cohesiveness in the group d. developing a status system

IBPS EXAM FORUM ===> http://www.ibpsexam.in/

IBPS EXAM FORUM ===> http://www.ibpsexam.in/


14. Which of the following is true of managers in relationship to conflict? a. Managers generally encourage low levels of conflict because it improves performance, up to a certain point. b. Managers generally ignore conflict. c. Managers attempt to eliminate conflict because the organization rewards them for keeping conflict out of their area of responsibility. d. Managers show no consistent attitude toward conflict. 15. It appears that a. successful leaders tend to be more intelligent than followers b. there is no link between intelligence of the leader and success c. intelligence is the most important "ability" trait in leaders d. persons with creativity make the best leaders 16. Concerning leadership concepts, a. leader roles are unnecessary in organizations like Gore-Tex, where a self-leadership approach is used b. it is likely that a particular set of leader characteristics and behaviors do suit specific situations and groups c. it is likely that the need for leaders will decline in the 21st century due to more decentralized structures d. the military model of leadership will become more popular in the 21st century 17. The definition of communication implies that a. communication is mostly verbal b. communication is mostly written c. most communication is in a vertical direction d. understanding must occur to have communication 18. The LEAST-used communication channel in an organization is usually a. upward b. downward c. diagonal d. horizontal 19. Specific procedures developed for repetitive and routine problems are a. autocratic decisions b. programmed decisions c. easy decisions d. non-programmed decisions 20. An important potential environmental source of change is

IBPS EXAM FORUM ===> http://www.ibpsexam.in/

IBPS EXAM FORUM ===> http://www.ibpsexam.in/


a. a new competitive product b. dissatisfied employee attitudes c. employee grievances d. a wildcat strike ANSWERS TO SAMPLE QUESTIONS OB 1. d 2. c 3. b 4. a 5. d 6. c 7. c 8. a 9. b 10. a 11. d 12. a 13. b 14. c 15. a 16. b 17. d 18. d 19. b 20. a Changes in________, are related to environmental factors. a. The operating organizational structure b. Both (a) and (b) c. Only (a) d. The network of working procedures 3.Human relations or behavioral school of management is based on _________ studies. a. Harvard b. Hawthorne c. Industrial d. Management 4.The basic philosophy of HRM is driven by Theory____ and that of Personnel management is driven by Theory _____. a. X,Z b. Y,Z c. Y , X d. X,Y 5.__________ is helpful in Increasing productivity; Improving quality and Improving organisational climate. a. Management b. Environment c. Training d. Discipline 1.a 2. b 3. b 4. c 5. c 1.In Indian organizations there is a high focus on _______as opposed to benefits and perks. a. Cash in hand b. Incentives c. Promotion d. Rewards and Recognition 2.Incentive systems proposed by Kautilya are :

IBPS EXAM FORUM ===> http://www.ibpsexam.in/

IBPS EXAM FORUM ===> http://www.ibpsexam.in/


a. Shreni- Saama- Bheda-danda- catura b. Saama-daana-danda-catura c. Saama, daana, danda, maya. d. Sarasa- saama- daana- bheda- danda- catura 3.The Factories Act, 1948, it became obligatory for the-employers to employ a Welfare Officer in a factory employing__________ a. 100 b. 250 c. 50 d. 500 or more workers. 4.The Factory Act is related to a. Both (a) and (b) b. Only (a) c. Working hours for women d. Minimum age of children for employment 5.The Indian culture is one that is deeply rooted in its _________ and________ values. a. traditional, social b. Work,relegious c. societal , collectivistic d. Individual, collectivistic 1.a 2 d 3 d 4 a 5 c 1."The ultimate mission or purpose is to relate future human resources to future enterprise needs, so as to maximise the future return on investment in human resources. In effect, the main purpose is one of matching or fitting employee abilities to enterprise requirements, with an emphasis on future instead of present arrangements." What Particular process is being talked about here? a. Human resource Planning b. Demand and Supply c. Forecasting d. Human resource Development c 2.Items like population projections, programme of economic development, educational facilities are covered in the human resource planning at ________. a. Individual Level b. Industrial Level c. Organizational Level d. National Level 3.Job analysis includes the preparation of ________ and _________.

IBPS EXAM FORUM ===> http://www.ibpsexam.in/

IBPS EXAM FORUM ===> http://www.ibpsexam.in/


a. Job Enrichment and Enlargement b. Training and Development c. Promotion and Transfer d. Job Description and Job specification

4.The following four steps for HR planning are being given by Wickstrom. a. 1. Forecasting 2. Making an inventory of present manpower resources 3. Anticipating manpower problems 4. Planning. b. 1. Analysis 2. Projecting 3. Hiring 4. Retaining. c. 1. Planning 2. Directing 3. Controlling 4. Implementing d. 1. Job Analysis 2. Recruitment 3. Selection 4. Induction.

5.Who is responsible to carry out the following activities and for what function? i) To assist, counsel and pressurise the operating management to plan and establish objectives; ii) To collect and summarise data in total organizational terms and to ensure consistency with long-range objectives and other elements of the total business-plan. a. Both (a) and (c) b. Personnel Department, HR Planning c. Finance Department, Accounting. d. Government, policy Making 1a2d3d4a5b

For more material and resource visit: IBPS EXAM FORUM ===> http://www.ibpsexam.in/

IBPS EXAM FORUM ===> http://www.ibpsexam.in/