Vous êtes sur la page 1sur 4

Peribahasa dalam Sukatan Pelajaran Bahasa Melayu SPM

Buku Teks Tingkatan 4 Tajuk Senario Masyarakat Kita Peribahasa Bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat. Darah daging. Berat sama dipikul,ringan sama dijinjing. Meninggi diri. Bermuka dua. Baik hati. Ambang Remaja Dunia Semakin Canggih Keranamu Malaysia Melestarikan Alam Sekitar. --Tulang belakang. Bara yang digenggam biar sampai jadi arang. Bagai kaca terhempas ke batu. Tangan kosong. Melentur buluh biarlah dari rebungnya. Duduk sama rendah,berdiri sama tinggi. Seperti lembu dicucuk hidung. Punca kekuatan/orang harapan. Mengerjakan sesuatu yang sukar hendaklah sabar sehingga mencapai kejayaan. Hati yang sangat sedih. Hampa. Mendidik anak biarlah sejak mereka kecil lagi. Dua orang yang sama darjatnya dalam adat. Orang yang selalu mengikut kemahuan 68 103 107 Riadah Generasi Kita 139 156 166 167 Maksud Kata sepakat yang dicapai melalui mesyuarat. Anak dan saudara-mara daripada keturunan sendiri. Mengalami susah senang bersama-sama. Sombong. Tidak jujur. Bersikap baik dan penyayang. Halaman 10 10 10 13 14 20

Gaya Hidup Sihat

Yang berat sama dipikul,yang ringan sama dijinjing. Dayung sudah di tangan,perahu sudah di air. Terang hati. Rendah hati. Murah hati.

orang lain. Mengalami susah senang bersama-sama. Segala yang dikehendaki sudah diperoleh. Lekas pandai. Tidak meninggi diri. Pemurah.

174 174 185 185 185

Kerjaya Warisan Bangsa

-Tak lapuk dek hujan dan tak lekang dek panas. Adat atau sesuatu yang tidak berubah,tetapi tetap utuh. 234

Buku Teks Tingkatan 5 Tajuk Rumah Terbuka Rakyat Malaysia Peribahasa Lintah darat. Bagai aur dengan tebing. Anak dagang Pendidikan Alaf ini Hujan emas di negeri orang,hujan batu di negeri sendiri,lebih baik di negeri sendiri. Kalau takut dilambung ombak,jangan berumah di tepi pantai. Maksud Peniaga yang mengambil keuntungan yang terlalu tinggi. Hubungan yang rapat antara satu sama lain dan saling membantu. Orang yang berhijrah ke tempat lain. Walau bagaimanapun,kelebihan di negara asing,negeri sendiri tetap lebih baik lagi. Kalau takut menanggung kesusahan janganlah melakukan kerja yang susah. Halaman 15 15 15 17 17

Pengangkutan Alaf Baharu

Indah khabar daripada rupa. Hujan emas di negeri orang,hujan batu di negeri sendiri,lebih baik di negeri sendiri.

Perkhabaran tentang sesuatu perkara yang dilebih-lebihkan. Walau bagaimanapun terdapat kelebihan di negara asing, negeri sendiri tetap lebih baik lagi. Mengalami susah dan senang bersamasama. Pengagihan yang sama banyak. Sama-sama bersusah dan bersenang. Lupa akan asal usul. Kita seharusnya mengikut adat dan peraturan di tempat kita tinggal. Menyesuaikan diri dengan tempat dan keadaan. Kesilapan yang dilakukan oleh seseorang menyebabkan orang lain yang menerima akibatnya. Berfikir dengan bersungguh-sungguh. Jika kita membuat sesuatu pekerjaan dengan tidak bersungguh-sungguh,sudah pasti kita tidak akan mendapat hasilnya. Bersusah payah terlebih dahulu untuk mendapatkan kesenangan pada kemudian hari. Mendapat keuntungan daripada berbagaibagai punca. Sesuatu kejayaan berpunca daripada usaha secara kecil-kecilan dan akhirnya menjadi besar dan mencapai apa-apa yang dihajati. Terlalu banyak muncul pada sesuatu masa.

27 44 72 72 80 98 98 98

Bandar Pintar Malaysia

Berat sama dipikul,ringan sama dijinjing. Hati gajah sama dilapah,hati kuman sama dicecah. Bukit sama didaki,lurah sama dituruni. Kacang lupakan kulit. Di mana bumi dipijak,di situ langit dijunjung. Masuk kandang kambing mengembek,masuk kandang kerbau menguak. Ibarat telur sesangkak,pecah sebiji,pecah semua.

98 98 99 99 99 114

Alam Pekerjaan

Memerah otak. Kalau tidak dipecahkan ruyung,manakan dapat sagunya. Berakit-rakit ke hulu,berenang-renang ke tepian,bersakit-sakit dahulu,bersenangsenang kemudian. Yang bulat tidak datang menggolek,yang pipih tidak datang melayang. Sedikit-sedikit lama-lama menjadi bukit.

Bak cendawan tumbuh selepas hujan. Bulat air kerana pembetung,bulat manusia kerana muafakat. Pendidikan Industri Pelabuhan Yang kita kejar tak dapat,yang kita kendong berciciran Mencari jalan. Biar mati anak,jangan mati adat. Teleperubatan Sukan Seantero Dunia Berbesar hati. Anak buah. Tuan rumah. Genggam bara api biar sampai jadi arang. Komunikasi Global Yang lama dikelek,yang baharu didukung. Batu penghalang. Pelestarian Budaya Warisan Untung anak lelaki cari-carikan,untung anak perempuan nanti-nantikan. Sediakan payung sebelum hujan. Gembira.

Kata sepakat yang dicapai melalui mesyuarat.

116 116

Bernasib malang kerana gagal sesuatu,tetapi yang sudah ada di tangan hilang pula. Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. Orang kuat berpegang kepada adat. Beringat-ingat sebelum mendapat kesusahan. 189 211 213 215 244 246

137 179 182 182

Anak saudara atau pekerja di bawah jagaan kita. Tempat berlangsungnya sesuatu acara. Mengerjakan sesuatu hendaklah sabar hingga mencapai kejayaan. Adat yang lama tetap diamalkan di samping budaya hidup yang baharu. Rintangan atau halangan. Orang lelaki yang merisik bakal isterinya (dalam Adat Perpatih).

266

Disediakan oleh TAG