Vous êtes sur la page 1sur 8

CLASS

SAMPLE PAPER 2013-14


SYLLABUS

The actual test paper has 35 questions. Time allowed : 60 minutes. There are 3 sections: 5 questions in section I, 10 in section II and 20 in section III.

SOF

Section I (Mental Ability) : Numerals and Number Names (4 digit Numbers), Addition, Subtraction, Fractions, Multiplication, Division, Time, Temperature, Straight and Curved Lines, Calendar, Measurement of Length, Weight and Capacity, Geometrical Shapes, Money. Section II (Logical and Analytical Reasoning) : Problems Based on Figures, Odd One Out, Series Completion, Coding-Decoding, Mathematical Reasoning, Analytical Reasoning, Mirror Images, Embedded Figures.

NATIONAL CYBER OLYMPIAD

Section III (Computers and IT) : Fundamentals of Computer, General Information about Computers, Storage Devices, Parts of Computer, Uses of Computer, Input and Output Devices, Introduction to Internet, MS-Paint, Introduction to MS-Word, Latest Developments in the field of IT. Questions are based on Windows 7 and MS-Office 2010. The actual test paper has 35 questions. Time allowed : 60 minutes. There are 2 sections: 10 questions in section I and 25 in section II.

SOF

SYLLABUS Section I (Mental Ability) : Numerals, Number Names and Number Sense (4 digit numbers), Addition, Subtraction, Fractional Numbers, Multiplication, Division, Time, Straight and Curved Lines, Calendar, Measurement of Weight and Capacity, Geometrical Shapes, Money, Patterns, Problems Based on Figures, Odd One Out, Series Completion, Coding-Decoding, Mirror Image, Embedded Figures. SectionII (Science) : Plants and Animals, Human Body, Water, Food, House and Occupation, Transport and Communication, Matter and Materials, Earth and Universe, Birds, Light, Sound and Force. The actual test paper has 35 questions. Time allowed : 60 minutes. There are 3 sections: 10 questions in section I, 15 in section II and 10 in section III. SectionI : Logical Reasoning SectionII : Mathematical Reasoning SectionIII : Everyday Mathematics SYLLABUS Numerals and Number Name, Number Sense (4 digit numbers), Addition, Subtraction, Multiplication, Division, Fractions, Money, Length (conversions), Weight, Capacity, Time, Point, Problems Based on Figures, Odd One Out, Patterns, Series Completion, Coding-Decoding, Mirror Images, Embedded Figures, Straight Lines and Curved Lines, Geometrical Shapes. The actual test paper consists of 35 questions. Time allowed : 60 minutes. There are 3 sections. SYLLABUS

NATIONAL SCIENCE OLYMPIAD

SOF

INTERNATIONAL MATHEMATICS OLYMPIAD

SOF

INTERNATIONAL ENGLISH OLYMPIAD

IN ASSOCIATION WITH

Section-I: Word and Structure Knowledge : Adverbs, Prepositions, Pronouns (possessive, demonstrative, etc.), Simple tenses, Irregular verbs, Modals (of ability and permission, etc.), Basic questions, etc. Collocations, Spellings, Words related to animals, Household things, Clothes, Basic emotions, Food, Animals and Pets, etc. Section-II: Reading : Search for and retrieve information from various text types like stories, Anecdotes, etc. Understand information through pictures, Time-table format, etc., Acquire broad understanding of and look for specific information in short texts like messages, Invitations, etc. Section-III: Spoken and Written Expression : Ability to understand situation-based variations in functions like apology, greeting, introduction, request, etc.

SOF

NationalCyberOlympiad
MENTALABILITY 1. Thefractionofunshadedpartis________. (A)
2 3

(B)

1 3

(C)

1 2

(D)

3 2

2. Inonetripacarcantake6people.Inhowmanytripscanittake30people? (A) 5trips (B) 6trips (C) 4trips (D) 10trips 3. Ramanhad28balloons.Inaparty,8balloonsburst.Howmanyareleftwithhim? (A) 20 (B) 21 (C) 25 (D) 18 4. 2+3+16=10+ (A) 9 (B) 21 (C) 10 (D) 11

LOGICALANDANALYTICALREASONING 5. If means+, means, means>, means<,thenwhichofthefollowingis NOT true? (C) 10

(A) 2

(B) 5 3 7

5 5

(D) 4 2 7 (D) Friday

6. Findtheoddoneout. (A) Sunday (B) January

(C) Wednesday

7. Inwhichoneofthefollowingnumbers,thedigitscannotberearrangedtogetanotherthreedigitnumber? (A) 400 (B) 425 (C) 968 (D) 129 8. Findoddoneout. (A) (B) (C) (D)

COMPUTERS ANDINFORMATIONTECHNOLOGY 9. InMSWord,whattaboftheribbondoyouneedtobeon,toseethedocumentviewsthatareavailable? (A) View (B) Home (C) PageLayout (D) Insert

10.

representswhichpartofcomputer? (A) Keyboard (B) Mouse (C) CD (D) CPU

11. Whichofthefollowingstatementsaboutacomputeris NOT correct? (A) Youcanwatchmoviesonit. (B) Youcansolveyoursumsonit. (C) Youcanplaygamesonit. (D) Youcancookfoodwithit. 12. Thekeythaterasescharacterstowardstheleftis______. (A) (B)
Delete

(C)
Enter

(D)

13. Findtheoddtermout. (A) Keyboard (B) Mouse

(C) Monitor
2
Class3

(D) Joystick

14.

isalsocalled________.

(A) VDU

(B) CPU

(C) ALU

(D) CU

15. MSPaintisawindowsprogramthatisusedfor________. (A) Calculations (B) Writingletters (C) Drawingpurposes (D) Preparingpresentations
SOF

NationalScienceOlympiad
MENTALABILITY 1. IfRahulputsexactly2fishineachfishbowl,howmanyfishwillheusetoputin20bowls ? (A) 40 (B) 22 (C) 42 (D) 20 2. Whichistrue? (A) 6,293>4,526 (B) 4,521<4,297 (C) 6,113>6,169 (D) 6,750=6,150 (D) 7,529

3. Whichmeansseventhousandfivehundredninetytwo? (A) 7,592 (B) 5,792 (C) 5,972 4. Reenaate1/8ofthecake.Howmuchofthecakedidsheeat? (A) (C) (B) (D)

5. ThechartshowsthenumberofpagesMansireadduringfourdays. Day PagesRead Monday 24 Tuesday 17 Wednesday 31 Thursday 26

HowmanymorepagesdidMansireadonWednesdaythanon Tuesday? (A) 26 (B) 16 (C) 14 (D) 24 SCIENCE 6. Solarenergycomesfrom (A) Thesun (B) Tides (C) Oil (D) Fossils

7. Waterdropletsthataretooheavytofloatmake (A) Fog (B) Clouds (C) Rain

(D) Smoke

8. Whichofthefollowingdoesnottaketheshapeofthecontaineritisin? (A) Pencil (B) Oil (C) Water (D) Milk 9. Thefiguresbelowshowtherootsofsomeplants.Whichofthefollowingwillholdtheplantmost firmlytothesoil?

(A)

(B)

(C)

(D)

3
Class3

10. Duckshave (A) Shortandbroadbeaks (C) Slenderbeaks

(B) Broadandflatbeaks (D) Pointedbeaks

11. Lookattheclassificationtableshown. P&Qiscorrectlyrepresentedby________. P Q (A) Tomato Chilli (B) Mimosa Dragonfruit (C) Pineapple Rubber (D) Apple Coconut

Fruits Edible P Inedible Q

12. Iprotectthebrain.Iconsistofboneswhicharefusedfirmlytogethertoformashelllikestructure. WhatamI? (A) Skull (B) Ribcage (C) Spine (D) Sternum 13. Thebirdthatlaysitseggsinthenestofacrowis (A) Cuckoo (B) Parrot (C) Woodpecker 14. Whichofthefollowingwillnotdissolveinwater? (A) Salt (B) Sugar (C) Sand 15. Soilhelpstreesbecausesoil (A) Makesfoodforthetrees (C) Givesnutrientstothetrees (D) Pigeon (D) Bakingsoda

(B) Movesthetreeseedstonewplaces (D) Turnstherootsintonewtrees

SOF

1. Aclasscollectedsevenhundredfourteenboxtops.Whichnumberrepresentssevenhundredfourteen? (A)704 (B)714 (C)740 (D) 741 2. Whatisthestandardformof7,000+800+20+5? (A) 7,285 (B)7,825 (C)7,852 (D)7,528

3. Somestudentscount149ballsinthegym.Whatisananotherwayofwritingthenumberofballsinthe gym? (A) Fourteennine (B) Onefourteennine (C)Onehundredfortynine (D)Onehundredfourteennine 4. Whichplacevalueisusedtoprovethat5,487islessthan5,874? (A) Onesplace (B) Tensplace (C)Hundredsplace 5. Tinashadesin3spacesonagameboard. Whatfractionofthegameboardisshaded? (A) 3/6 (B) 3/5 (C) 3/3 (D) 6/3 (D) Thousandsplace

GameBoard

6. Whatpropertyofadditionwillhelpyoufindtheanswertotheproblem:6+0=? (A) Zeroplusanynumberequalstozero (B) Zeroplusanynumberequals tothatnumber (C) Zerominusanynumberequalstothatnumber (D) Zerominusanynumberequalstozero 7. Saraand3ofherfriendstogethermadeaposter.Theydrew8rowsofsquareswith6squaresin eachrow.HowmanysquaresdidSaraandherfriendsdrawontheposter? (A) 48 (B) 42 (C) 40 (D)17 8. Howwouldthegivenblockmodellookfromthetop? (A) (C) (B) (D)
4
Class3

9. Komalbuiltabirdhouseatsummercamp. Whatshapeisthepieceofwoodthatwascutouttomakethedoorofherbirdhouse? (A) Triangle (B) Diamond (C) Circle (D) Pentagon 10. Mrs.Ryanshowsherclasstwogroupsofshapes. Thensheasks,Whichrulewasusedtosorttheseshapesintogroups? (A) Largethingsandsmallthings (B) Trianglesandsquares (C) Circlesandfigureswith4sides (D) Trianglesandfigureswithfoursides 11. Jennyisweavingapatternintoarug. Whatwouldmostlikelycomenext? (A) (B) (C) (D)

12. Meenamadethispatternwithballs:

WhichofthefollowingusesarulemostdifferentfromMeenaspattern? (A) (C) (B) (D)

13. IfPawanhasbaseballpracticeeveryfourthdayinthemonthof March,startingwithMarch1,whatdatewillbehislastdayof practiceforthemonth? (A) March28 (B) March29 (C) March30 (D) March31 14. Theruleforsortingishasfourormorecorners.Whichgrouphasbeensortedcorrectly? (A) (C) (B) (D)

15. Thirdgradestudentswenttoatheatrein8buses.Eachbustook45students.Howmanystudentswent tothetheatre? (A) 320 (B) 360 (C) 380 (D) 3240
5
Class3

SOF

WORDANDSTRUCTUREKNOWLEDGE 1. Lookatthepictures.Findthecorrectwordforthepicture.

(A)Writer 2. Findtheoddpair. (A)Cat:Kitten

(B) Dancer (B) Cow:Calf

(C) Singer (C) Pig:Pigeon

3. Completethesentencewiththecorrectspellingoftheword. Thebearwentoverthe_________. (A) Mountan (B) Mountain (C) Mountane 4. Completethewordusingthelettersfromthebox. Shesawhermother.Hereyeswereshiningwithhapp______.
Eness

5. Findtheoddword. (A) Run

(B) Walk

(C)Table

6. Fillintheblanks. Therearethirtytablesandthirty_______inmyclassroom. (A) Chair (B) Chairs (C) Achair 7. MyteachersnameisSheela.Ilike______. (A) Her (B) Him (C)She 8. Givenbelowarethreesentences.Oneofthemisincorrect.Findtheincorrectsentenceand markitinyouranswersheet. (A) Igoforawalk. (B)MyfathersnamearePrasad. (C) MynameisKishan. READING Direction(Q.No.9to12):Readtheletterandanswerthequestions. LettertoRudolf,SantasReindeer DearRudolf MynameisMeethu.Iamababyparrot!IlivewithmyfriendinthegreatcityofMumbaiinthestate ofMaharashtra.Ofcourse,thatsinIndia,butIllbetyouknewthat!Rudolf,somethingsthatImight likeforChristmasthisyear,twobagsfullofmyfavouriteseedmix,lotsofgreenchilliesandanother
6
Class3

babyparrottoplaywith.AndpleasedontforgettoputinagoodwordformyfriendwithSanta!He isverynice.Hedoesntkeepmeinacage. LotsofLove Meethu Now,choosethe correctanswer. 9. Meethulivesin (A) Hyderabad 10. Meethuasksfor (A) Twothings (B) Threethings (C) Fivethings (B) Mumbai (C) Acage

11. MeethuasksRudolfsomethingsfor (A) Christmas (B) Holi (C) GoodFriday

12. WhydoesMeethulikehisowner? (A) Hedoesntgivehimfood. (C) HeallowsMeethutofly. 13. Findasentencematchingthepicture. (B) HeputsMeethuinacage.

(A) Thegirlispostingaletter.Acrowislookingather. (B) Thegirlislookingatthecrow.Thecrowispostingaletter. (C) Thegirlisbuyingvegetables.Thereisapostbox. SPOKENANDWRITTENEXPRESSION 14. Findonesentencetocompletethedialogue. Geetha:Hello!IamGeetha!Whatisyourname? Lina:(A)Hello!IamLina. (B) Hello!Iamgoinghome. (C) Letus gohome. 15. Findonesentencetocompletetheparagraph. Ramdidntwanttoswiminthesea. HesatonthebeachandwatchedRahulandMahesh. (A) MummygaveRamanicecreambuthedidntwantit. (B) Theyplayedinthewater. (C) ButPauldidntwantto. .

7
Class3

SAMPLEANSWERSHEET
1.NAME: IfyournameisSACHITAIYER,thenyoushouldwriteasfollows:
S A C H I T A I Y E R

2.FATHER'SNAME:Ifyourfather'snameisSATISHKUMARIYER,thenyoushouldwriteasfollows:
S A T I S H K U M A R I Y E R

SCHOOLCODE

M
A B C D E F G H I J K L N O P Q R S T U V W X Y Z

H
A B C D E F G I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

0
1 2 3 4 5 6 7 8 9

5
0 1 2 3 4

4
0 1 2 3 5

7
0 1 2 3 4 5 6 8 9

3.SCHOOLCODE Writeyourschoolcode i.e.ifyourschoolcode isMH0547darkenas follows:

4.CLASS IfyouareinClass 10,thenyoushould darkenasfollows:


CLASS

5.ROLLNO. Ifyourrollno.is587, thenyoushouldwrite anddarkenthecircles asfollows:


ROLLNO.

6 7 8 9

6 7 8 9

0
1

5
0 1 2 3 4 6 7 8 9

8
0 1 2 3 4 5 6 7 9

7
0 1 2 3 4 5 6 8 9

Darken thecircle

Darken thecircle

0 2 3 4 5 6 2 3 4 5 6 7 8 9

6.GENDER Ifyouareaboy, thendarken Malecircle GENDER MALE FEMALE CORRECT waytodarken thecircle

7 8 9

WRONG waytodarken P thecircle

7. IfyourchoiceforAnswer1isC,thenyoushoulddarkenthecircleasfollows:

1.

MARKYOURANSWERSWITHHBPENCIL/BALLPOINTPEN(BLUE/BLACK)

1. 6. 11.

2. 7. 12.

3. 8. 13.

4. 9. 14.

5. 10. 15.

1. 6. 11.

2. 7. 12.

3. 8. 13.

4. 9. 14.

5. 10. 15.

1. 6. 11.

2. 7. 12.

3. 8. 13.

4. 9. 14.

5. 10. 15.

1. 6. 11.

2. 7. 12.

3. 8. 13.

4. 9. 14.

5. 10. 15.

ANSWERS National Cyber Olympiad 1. 4. 7. 10. 13. (A) (D) (A) (B) (C) 2. 5. 8. 11. 14. (A) (D) (D) (D) (A) 3. 6. 9. 12. 15. (A) (B) (A) (A) (C) National Science Olympiad 1. 4. 7. 10. 13. (A) (C) (C) (B) (A) 2. 5. 8. 11. 14. (A) (C) (A) (C) (C) 3. 6. 9. 12. 15. (A) (A) (C) (A) (C) International Mathematics Olympiad 1. (B) 2. (B) 3. (C) 4. (C) 5. (A) 6. (B) 7. (A) 8. (A) 9. (C) 10. (D) 11. (A) 12. (B) 13. (B) 14. (C) 15. (B) International English Olympiad 1. (B) 2. (C) 3. (B) 4. (B) 5. (C) 6. (B) 7. (A) 8. (B) 9. (B) 10. (B) 11. (A) 12. (C) 13. (A) 14. (A) 15. (B)

8
Class3